Privezovanje psov in kazen - OBVEZNO PREBERI!!!

malinovec · 202401

TibiQ

 • *
  • Prispevkov: 2.060
  • Točke: 0
Odgovori #600 : 26 Februar 2013, 20:24:22
Se strinjam do dela, da tipičen  VŠ samo opazuje in čaka in se odzove šele ob dejanskem napadu, z tako mero obrambe, da napad odvrne. Ampak Jazz ni tipična - lahko bi napisala "žal", ampak bom rajši "na mojo srečo".  ;D Ona se tudi na napad ne odzove :) ::) oz. se, ampak ne tipično   :DBlackDevil

 • *
  • Prispevkov: 896
  • Točke: 0
Odgovori #601 : 01 Marec 2013, 17:05:10
Jaz večkrat vidim eno žensko z majhnim cuckom, ki se zaganja v mojega psa. Danes ga je imela celo spuščenega je pa na mojo srečo med nami bil en betonski jarek, ki ga mini pes ni mogel preskočit.

Jaz bom tega cucka resno brcnla če se bo še kdaj zagnal v naju.  >:( Ne vem kako ga ima sploh lahko spuščenega če vidi da se psu j*** za njo.

Moj sosed mi je zadnjič tudi pripovedoval kako mu je zjutraj pred hišo nemški ovčar ubijal pekinezerja (pes brez ene same praske).  ::) In seveda je moral izpostaviti kako imamo vsi v ulici privezane pse/za ograjo samo tisti z nemškim ovčarjem ne in kako bo on poklical policijo če ga bo še enkrat videl izpuščenega: Dejstvo pa je da je njegovega pekinezerja vsepovsod polno, samo doma ne.

Every now and then a dog comes along who is truly special, a dog who touches the heart so deeply and connects to the spirit so strongly that it's clear no other dog who comes after will ever affect us in in the same way. Some call this their heart dog or soul dog. My soul dog was Mojo." N.W.


tina-briard

 • *
  • Prispevkov: 273
  • Točke: 0
Odgovori #602 : 01 Marec 2013, 19:54:20
Osebno se strinjam z zakonom, da je potrebno psa na javnih mestih pripet na vrvico. Zakaj?
Najprej, vsak pes ni šolan ali še bolje vsak lastnik psa ni izšolan kaj pomeni biti vodnik psa.
Kot drugo psi imajo kosmata ušesa, vodijo jih tudi nagoni, kaj hitro se lahko zgodi da se samec zapodi za samico, da se dva samca sklofata ipd.
Čeprav so nekateri psi resnično ubogljivi in se odzovejo na vsak klic lastnika, pa zakon ne ločuje med temi in tistimi, ki pač te "sreče" nimajo, pa kljub vsemu zakon mora veljati za vse.
Obstajajo prostori, kjer se psa lahko spušča, Šmarna in Tivoli nista ravno takšni izbiri, kjer je večja kapaciteta ljudi in njihovih pasjih spremljevalcev.
poleg tega je s tem, ko je naš pes recimo privezan bolj varen. Lahko je neagresiven recimo in se bo hotel poigrati s kužkom v parku, a ta kuža ne bo takšnega mnenja kot on in ga bo napadel....kaj pa potem?
Meni se je recimo dogajalo, da sem morala imeti svojega briarda na povodcu, ker se je non stop rangiral, z vsakim samcem ki ga je srečal. spuščenega sem imela recimo po kakšnih gozdovih, planinah, in šele to po dveh letih intenzivnega treninga na pasji šoli. :)
no in ko sem se enkrat tako sprehajala z njim po parku, mi nasproti pride neka gospa z nemškim ovčarjem, ki je bil seveda spuščen. vidim, da njen pes gre proti mojemu in se ji začnem dret, da naj psa pkliče in ga da na povodec. in kaj mi ona reče? sej moj pes ne bo nič naredil....to me je vedno razkačilo...jaz pa nje nazaj, kako pa veste, da moj pes ne bo nič naredil, pa še jaz jih lahko zraven fašem...no in zaradi vsega tega se z zakonom strinjam.Nika

 • *
  • Prispevkov: 2.824
  • Točke: 4
 • Buda
Odgovori #603 : 01 Marec 2013, 20:19:44
Mojga je danes ena mala bela napol slepogluha odvezana mrcinca napadla in v bedrco ugriznila. Tk čist resn. Mislim da bo imel do konc življenja psihične posledice, ker kaj takega od tko srčkanga bitja pa res ni pričakoval  :-*srna

 • *
  • Prispevkov: 40
  • Točke: 0
Odgovori #604 : 01 Marec 2013, 20:22:09
Meni se je recimo dogajalo, da sem morala imeti svojega briarda na povodcu, ker se je non stop rangiral, z vsakim samcem ki ga je srečal. spuščenega sem imela recimo po kakšnih gozdovih, planinah, in šele to po dveh letih intenzivnega treninga na pasji šoli. :)

Tudi po "kakšnih gozdovih in planinah" hodimo vodniki s svojimi psi. Od svojega pričakujem, da se primerno obnaša ob srečanjih z drugimi psi (pa tudi ljudmi in drugimi živalmi) še sploh (!) na takih mestih, kjer drugi sprehajalci ali pohodniki ne pričakujejo velike frekvence človeškega in pasjega obiska. To tudi pomeni, da se na nevtralnem teritoriju nima kaj rangirati z drugimi psi.tina-briard

 • *
  • Prispevkov: 273
  • Točke: 0
Odgovori #605 : 01 Marec 2013, 20:35:01
Kot prvo ne vem kakšno pasmo imaš, če bi poznala briarde, bi vedela da so to psi, ki so prekleto trmasti in z njimi ne smeš delati na "trdo" ker so zelo zamerljivi.
Kot drugo, če dobiš psa, ki ga prvih pet let niso ne šolal niti ga niso "vzgajali" mu ne moreš iz glave totalno izbiti njegovih priučenih navad in vzorcev obnašanj. Pa ne glede na to, kaj ti od psa pričakuješ ali kaj od psa ne pričakuješ.
Kot tretje, pes je še vedno žival, zver in ljudje, ki smo vas eprevelikokrat zaverovani mislimo, da nas bo pes ubogal in nam sledil ne glede na okoliščine, starost ipd. Še enkrat, vsak pes ima svoj manko na nekem področju, ali ga premami mačka, ali ga premami hrana, drugi psi, divjad..nima veze. vse kar lahko vodniki psov storimo je, da psa šolamo in da smo pripravljeni na vse možne scenarije na sprehodih in srečanjih z drugimi ljudmi in živalmi itd.
Kot četrto je dominanca pri nekaterih psih tudi lahko fiziološka tendenca. Torej se višina testosterona pri psih lahko zelo razlikuje. Zato tudi trenerji v skrajnih primerih, kjer se psi kljub treningom in pozitivni motivaciji še vedno rangirajo, kar je lahko ne samo nevarno ampak tudi moteče, priporočajo kastracijo.
Pavšalno govoriti o psih na splošno je več kot neumno, pa brez zamere. V planinah in gozdovih je še vedno lahko faktor "presenečenja", ko se pojavi pes ali človek ko ne pričakuješ ne ti ne pes, ampak je kljub vsemu motilnih faktorjev za psa veliko manj kot v urbanem okolju. In kadar ima vodnik težavo usmerjati pozornost psa nase je to še težje storiti v parku, kjer mrgoli vonjav in mimoidočih...toliko o tem.
Aja še to, psi se rangirajo ne za teritorij ampak za prevlado med spoloma. Hierarhija je med psmi določena tudi na nevtralnih območjih. Njegov dom, pesjak, parcla ali kakorkoli hočeš-tam se pes ne rangira ampak igra vlogo zaščitnika svojega teritorija. Pes se na svojem teritoriju ne potrebuje rangirat, saj je že gospodar svojega teritorija, ki ga brani.BlackDevil

 • *
  • Prispevkov: 896
  • Točke: 0
Odgovori #606 : 01 Marec 2013, 20:42:47
no in ko sem se enkrat tako sprehajala z njim po parku, mi nasproti pride neka gospa z nemškim ovčarjem, ki je bil seveda spuščen. vidim, da njen pes gre proti mojemu in se ji začnem dret, da naj psa pkliče in ga da na povodec. in kaj mi ona reče? sej moj pes ne bo nič naredil....to me je vedno razkačilo...jaz pa nje nazaj, kako pa veste, da moj pes ne bo nič naredil, pa še jaz jih lahko zraven fašem...no in zaradi vsega tega se z zakonom strinjam.

Mene tudi tole najbolj razjezi. Ljudje, ki svoje pse naravnosti tiščijo v druge. Pa psi se morajo povohat, pa tvoj pes ne bo moje psice napadel ker samci psic ne napadajo in podobne kozlarije. A je res tako hudo težko svojega psa privezat in mimo peljat če vidiš da je drugi osebi neprijetno? Pa ko sem se jaz zanalašč s svojim psom odmaknila s poti da bi drug par ja lahko šel mirno mimo - ampak ne nekateri so tako prepričani da imajo prav potem pa so čisto šokirani ko moj njihovega takoj podre na tla.  :-X Ne vem kaj si eni mislijo - če so tega sploh sposobni seveda.  >:(

Every now and then a dog comes along who is truly special, a dog who touches the heart so deeply and connects to the spirit so strongly that it's clear no other dog who comes after will ever affect us in in the same way. Some call this their heart dog or soul dog. My soul dog was Mojo." N.W.


tina-briard

 • *
  • Prispevkov: 273
  • Točke: 0
Odgovori #607 : 01 Marec 2013, 20:55:37
No, vidim da nisem edina s tem problemom. :) se podpišem. :)Lunette

 • *
  • Prispevkov: 2.522
  • Točke: 0
Odgovori #608 : 01 Marec 2013, 21:13:40
tina-briard...skor me je pobral od smeha po izjavi iz druge teme -tipa počohala po glavi  8) dobra ni kaj :D :D
Učasih se res moraš poslužit po čem takem, ker enim res ni jasno, da je fino met mir.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


srna

 • *
  • Prispevkov: 40
  • Točke: 0
Odgovori #609 : 01 Marec 2013, 21:14:07
Kot prvo ne vem kakšno pasmo imaš, če bi poznala briarde ...

Sploh ni bilo mišljeno osebno - le odziv na del tvojega posta v tej temi, ki se pač le bere takole: pes se je povsod rangiral in je bil stalno na povodcu, spuščali pa smo ga pa v gozdovih in hribih. In tako razmišlja mnogo ljudi. (Sem vmes tudi prebrala na drugi temi, da ste psa dobili v starosti petih let in z njim nato morali precej delati - razumem pojasnilo in se tudi strinjam.)

Potem pa na takih lokacijah naletiš na koga, ki ga silno preseneti, da v gozdu še koga sreča in se od daleč dere, da se boji, da bo njegov - spuščeni - pes kaj naredil, ker da je "že oklal pse".

In ja, pred neznanimi mimoidočimi psi svojemu ne dovolim šopirjenja, če sem se zdaj kaj pravilneje izrazila :)tina-briard

 • *
  • Prispevkov: 273
  • Točke: 0
Odgovori #610 : 01 Marec 2013, 21:30:31
Razumem. Stvar je v tem, da smo mi hoteli psa natrenirati odpoklica. V pasji šoli smo bili včasih uspešni včasih ne. no potem pa sem trenirala z njim v gozdu. Trener mi je naročil, da ga spustim iz povodca, on bo šel naprej. Jaz ga pokličem, če se ne bo ozdzval, se naj lepo skrijem za kakšno drevo in opazujem kdaj bo ugotovil da me ni in kdaj me bo začel iskat. To sva delala kar nekaj časa...ali pa sem ga dala na zares dolgo gurtno, sem ga pustila da je šel naprej, če se ni odzval prvič in drugič sem ga cuknila proti sebi.
Psi, kadar pridejo na neko novo področje, ki ga ne poznajo in ga morajo raziskati se bolj držijo svojih lastnikov, zato sem predlagala gozdove in planine, ker tam je spuščen pes nekaj čisto drugega, kot spuščen pes v odbro poznanem parku. Prav tako pa je časovni interval ko pes in človek zagledata psa ali drugega človeka v planinah ponavadi daljši in tako imata vodnik in pes daljši reakcijski čas. V parku je to veliko težje in kakor sem napisala je poznornost psa pridobiti v parku ali nekje skoraj na samem velika razlika. Nekje pač psa moraš strenirat in ga stestirat kako se obnaša spuščen. In še vedno je na takšnih osamelih koncih veliko manjša verjetnost (čeprav je ne izključujem) da bo prišlo po domače rečeno do "sranja".
Pustiti ali ne pustiti psu da se rangira je pa druga zgodba...ni to, da mi dopuščamo ali ne, da se pes rangira...to je v njemu, v njegovi krvi....to jetako, kot da bi rekli najstniku naj se ne obnaša kot pubrtetnik...:) edino kar lahko naredimo je-preusmerjanje pozornosti. ampak še enkrat...nagon prevlada občasno tudi ko pričakujemo ali ne..pa brez zameresrna

 • *
  • Prispevkov: 40
  • Točke: 0
Odgovori #611 : 01 Marec 2013, 22:04:37
Se strinjam, sploh to o uporabnosti daljše reakcijske dobe ob srečanju drži kot pribito. Svojega psa sem dobila v približno taki starosti kot ti, in sem morala delati z njim (oziroma se predvsem sama veliko (na)učiti). Kar si napisala, je po mojih izkušnjah v resnici zelo uporabno, sploh preverjeno deluje pri opisanem karakterju psa (rahlo samovoljen, a potencialno zamerljiv občutljivček :) ).

Eh, zato sama raje forum (in predvsem izbrane avtorje  ;D) samo preberem, če imam čas, kot pa nanj pišem, ker se stvari mimogrede iztrga iz konteksta in piše samo pavšalno ...srna

 • *
  • Prispevkov: 40
  • Točke: 0
Odgovori #612 : 01 Marec 2013, 22:27:57
Pustiti ali ne pustiti psu da se rangira je pa druga zgodba...ni to, da mi dopuščamo ali ne, da se pes rangira...to je v njemu, v njegovi krvi....to jetako, kot da bi rekli najstniku naj se ne obnaša kot pubrtetnik...:)

Aja, edino s temle se pa še vedno ne strinjam. Ne glede na raven testosterona in moč nagona se da naučiti in vzgojiti, kaj se sme in kaj ne.tina-briard

 • *
  • Prispevkov: 273
  • Točke: 0
Odgovori #613 : 01 Marec 2013, 22:35:24
Seveda se da naučiti in privzgojiti, ampak še vedno bodo situacije, ko bo nagon pri psu prevladal. Zato pa učimo pse celo življenje...Če bi veljalo, da se da priučiti v celoti, potem bi se moj Alex lahko prosto po prešerno sprehajal po parku, ne da bi mu padlo na pamet da bi skočil v mimoidočega nemškega ovčarja. :)TibiQ

 • *
  • Prispevkov: 2.060
  • Točke: 0
Odgovori #614 : 01 Marec 2013, 22:36:17
Moje izkušnje z mojo psico so sicer ravno obratne - kjer je veliko ljudi in psov, bo .. hmm.. kako bi se izrazila? .. povsem desenzibilizirana, če pa se sprehajava sami in se nekdo kar naenkrat od nekje prikaže zna pa zatulit - sicer kot opozorilo - alarm, ampak kdor je ne pozna, se zna prestrašit, tudi če je privezana. Se pa sicer povsem strinjam s tabo Tina-briard.

Izkupiček današnjega sprehoda po poti, ki jo ubereva manj pogosto, pa:
- dva cucka ki sta uletela lajajoča z dvorišča. Mali je prišel direkt do naju in jo začel vohat, večji je lajal na razdalji cca. 2h metrov - Jazz je pa stala, z dvignjenim repom in stran obrnjeno glavo in potem sva šli dalje
- en, sicer privezan bigl, ki pa je, kljub temu, da naju je videl, moral prečkat cesto ravno tisti moment, da smo se morali nujno srečati na zelo ozkem pločniku. Jaz sem s psico stopila na cesto, ker se tam vsi štirje niti ne bi mogli zriniti drug mimo drugega, bigl pa v mimohodu lajat moji 2cm od gobca, ker je vodnico pač malo potegnil - Jazz spet povsem ignorantsko mimo, ga ni niti pogledala
- en prijazen, ostarel ZP, spuščen - mimohod ignorantski z obeh strani

aja.. Jazz je bila ves čas privezana in mi res ni jasno kaj za vraga folku še vedno ni jasno. OK.. pustimo zlatkota.. verjetno mu pri tej starosti res lahko dovolj zaupajo, čeprav me vedno zmoti, če je pes spuščen tik ob cesti, ampak ostali mi pa niso jasni.. o napadu DA govorijo vsi, pa nimajo toliko pameti, da jih njihov spuščen pes lahko skupi, sploh če se zaganja, spuščenih psov pa ko dreka, tudi takih, ki se zaženejo, pa folk, ki kot zanalašč vodi svojega agresivca na 5 cm mimo tebe..  ??? Delam v Zupančičevi jami pa sem tudi danes naštela ene 7 spuščenih psov  ::)

Srna, jaz se pa ne glede na vse napisano še vedno ne strinjam, da se da pri psih s takimi tendencami stvar tako dobro pre-vzgojiti, da bi bilo moč takemu psu zaupat vedno in v vseh situacijah. Sem videla že preveč primerov ko se je zadeva, ko je pes lahko leta kazal 200% poslušnost obrnila v eni sami kritični situaciji.
 simi

 • *
  • Prispevkov: 1.655
  • Točke: 4
Odgovori #615 : 01 Marec 2013, 22:42:25
Seveda se da naučiti in privzgojiti, ampak še vedno bodo situacije, ko bo nagon pri psu prevladal. Zato pa učimo pse celo življenje...Če bi veljalo, da se da priučiti v celoti, potem bi se moj Alex lahko prosto po prešerno sprehajal po parku, ne da bi mu padlo na pamet da bi skočil v mimoidočega nemškega ovčarja. :)

Potem ga niste naučili, da tega ne sme. Ker če bi ga, mu na kraj pameti ne bi prišlo, da bo sploh še v kogarkoli skočil.

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji


tina-briard

 • *
  • Prispevkov: 273
  • Točke: 0
Odgovori #616 : 01 Marec 2013, 22:49:25
Lunette, malo odpičena in smešna varianta...ampak zelo učinkovita.  :D :D :D
Ena podobna situacija je bila pa v eni trgovini za male živali. V kletki so imeli prekrasno modročelo amazonko. In kdor je kdaj papige te vrste imel ve, da so fantastične živali z visoko inteligenco in ekstremno dobrim spominom in ravno zaradi vseh teh kvalitet z njo ne moremo delati kot z igračo. no, in v trgovino pride nek moški z hčerko, jaz amazonko opazujem iz druge strani. Oče in hči se postavita pred kletko, začneta spuščati neke čudne "filmske" zvoke, potem pa oče začne s prstom drezati v kletko in v papigo. Amazonka se umakne v drugi del kletke, on pa na drugo stran in spet ponovi svojo nadvse "zanimivo" tehniko pipkanja s prstom. Amazonki so začele švigati zenice, kar pri papigah ni dober znak in pomeni raje daj prste stran. Da bi bila zabava še boljša, seveda hči ponavlja za očetom še iz druge strani kletke. Jaz pristopim do moškega in mu začnem pred obraz pipkat z prstom ne da bi se ga dotaknila. Pa sem tudi njega vprašala če mu je to všeč in da če njemu ni, po čem sklepa da bi bilo to papigi všeč? On začne kazat proti meni kao da sem nora in gre....ampak glavno-misija je bila uspešno zaključena.  :D :D :Dtina-briard

 • *
  • Prispevkov: 273
  • Točke: 0
Odgovori #617 : 01 Marec 2013, 22:52:51
Ja Simi ta pa je bosa....tebi so starši rekli, da ne smeš tega pa tega pa tega..pa si kdaj vseeno kaj ušpičila..in potem najvrjetneje sama pri sebi naredila zaključek da te pa najverjetneje starši niso naučili kaj smeš in kaj ne smeš. Na fakulteti bi za tako argumentacijo dobila -1. sorrybamfel

 • *
  • Prispevkov: 99
  • Točke: 0
Odgovori #618 : 01 Marec 2013, 22:53:45
ampak ostali mi pa niso jasni.. o napadu DA govorijo vsi, pa nimajo toliko pameti, da jih njihov spuščen pes lahko skupi, sploh če se zaganja, spuščenih psov pa ko dreka, tudi takih, ki se zaženejo
 

Čisto enostavno. Oni nimajo DA-jev. Njihov je čisto prijazen vendar >:(. Saj še nikoli ni nikomur nič naredil!TibiQ

 • *
  • Prispevkov: 2.060
  • Točke: 0
Odgovori #619 : 01 Marec 2013, 22:55:21
Čisto enostavno. Oni nimajo DA-jev. Njihov je čisto prijazen vendar >:(. Saj še nikoli ni nikomur nič naredil!
Ja, to že razumem, samo sedaj bi morali razmišljati vsaj o tem, da jih lahko skupi, če že ne bo nikomur nič naredil.

Sem prej pozabila dopisat še, da sva šli domov kljub vsemu ne preveč srečni - cel preostanek poti s spuščenim repom in brez prave volje  :( .. toliko pa o psihičnih posledicah - ali morajo res biti vidne samo fizične?simi

 • *
  • Prispevkov: 1.655
  • Točke: 4
Odgovori #620 : 01 Marec 2013, 23:36:39
Ja Simi ta pa je bosa....tebi so starši rekli, da ne smeš tega pa tega pa tega..pa si kdaj vseeno kaj ušpičila..in potem najvrjetneje sama pri sebi naredila zaključek da te pa najverjetneje starši niso naučili kaj smeš in kaj ne smeš. Na fakulteti bi za tako argumentacijo dobila -1. sorry
Zaradi takega razmisljanja tvoj pes ne gre mirno in brez notranjega stresa mimo psa.

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji


pidog

 • Pod Lupo
 • *
  • Prispevkov: 1.345
  • Točke: -50
Odgovori #621 : 02 Marec 2013, 08:10:36
Sem prej pozabila dopisat še, da sva šli domov kljub vsemu ne preveč srečni - cel preostanek poti s spuščenim repom in brez prave volje  :( .. toliko pa o psihičnih posledicah - ali morajo res biti vidne samo fizične?

Žalostno, da pes po opisanih situacijah trpi psihične posledice. Če vzamem v vid še pasmo (pa tudi je pravi pes :) ), je pa ultra žalostno. Kje tiči krivda za takšno psihično stanje psa pa naj presoja vsak sam.Lunette

 • *
  • Prispevkov: 2.522
  • Točke: 0
Odgovori #622 : 02 Marec 2013, 08:19:15
Kalkulacija včerajšnjega sprehoda?
Na relaciji 700m - 3 spuščeni (itak vsi pod noge uletel), 2 viseča čez ograjo (prenizka ograja pa preveliki psi ;) roti za dobrih 80cm visoko ograjo in nemška doga za žičnato ograjo, ki je mimogrede že prav bulasta od zaganjanja v njo). Ok sej smo se zdilali pa gre, ker je to praktično že klasika.  ::)
Ampak zmaga mi je bila pa ena tetica s softijem. Ona ima skoraj sigurno 80+ pes pa tam do 20. Njune sprehode sem videla že od daleč. Vratolomno :D Ampak izjava je pa zmagala. Mi od daleč začne mahat naj počakam. OK pot je bila res ozka (tam nekja vsaj 6m :P z bankinami sigurno še več). Se ustavim. Ona psa zelo na kratko, med noge, ga cuka. Mi pomaha da naj grem hitro mimo. Zraven pa izjave ''veste je hud, pa da vam tamale ne bo pogrizu, sej veste LJ pa to, fifi dej mir, grdi si lej kužeke kako gredo mimo ti si pa tak,...''  ::) Sem jo na hitro uprašala kaj pa misli nardit zarad tega ??? In me čudno gleda ''kako kaj? naš je že prestar da bi se kej naučil''  ::) Seveda sem jo še povprašala a ni škoda njenih rok/ramen, ker jo tok vleče in cuka. Hoh seveda jo ampak bo že, zdj je tak ko je. Am pes je mlad. Tam max 3 leta star. In čisti odraz tega, da povodec ni vse, pa prav tako ni vse to, da ima gospa vsaj 4xtoliko kg.
Stresno? Ja je. Za tiste, ki imajo težavne pse in musklfiber po sprehodu. Pokvarjen sprehod? ja pa ne. Sej se ne sekiram, samo mi je pa tečno, da si eni ne pridejo gor, da pes ni za celo ulico. Če bi se jaz s kolesom npr. (recimo da bi mi bilo kolesarstvo hobi in ne psi) nekomu kar tako malo po dvorišču vozila pa po zelenici...ma 1000% da me dol nažene. Da pa se njihov pes lahko šeta po cesti in sračka po tujih zelenicah - je pa naravno ::)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

 • *
  • Prispevkov: 2.522
  • Točke: 0
Odgovori #623 : 02 Marec 2013, 08:44:07
Aja psihično stanje psa - glede na to da so določene reakcije ali psihična stanja močno povezana s prvimi meseci življenja psa in izkušnjami (si nisem sama namislila in na to temo obstajao študije ;))...za katere morda niti ni vodnik sam kriv ampak se zgodijo zaradi prepričanja drugih, da je tako prav...no bolje rečeno zaradi zaupanja lastnika v plačljivo storitev.
Ena naša, ki je dala šolo čez ima ''težave'' kljub temu, da danes zna čez sitacijo (odmaha z repom ampak, ko pride mimo prav vidiš, da si oddahne). Jo stresira, ker so jih v šoli zatirali. Psica se enostavno ne zna ''odpret''. Stanje se je sicer izboljšalo za 170o. Tistih 10o pa ostaja v podzavesti. Jaz to sicer poskušam izkoristit za dobro vajo in me ne iztiri. Se pa opazi razliko šele takrat, ko je zraven psica, ki gleda v svet z ''rožnatimi očali'' 8) in je prva stvar v novi situaciji to, da se obrne name.
Tako, da ja ...učasih uporaba povodca naredi več škode kot koristi  ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


TibiQ

 • *
  • Prispevkov: 2.060
  • Točke: 0
Odgovori #624 : 02 Marec 2013, 10:02:15
Žalostno, da pes po opisanih situacijah trpi psihične posledice. Če vzamem v vid še pasmo (pa tudi je pravi pes :) ), je pa ultra žalostno. Kje tiči krivda za takšno psihično stanje psa pa naj presoja vsak sam.
Kot sem napisala, glede tega ni ravno tipičen predstavnik - kar pomeni da ne bo šla provocirat nazaj še z rečnanjem. Kar se pa tiče psihičnih posledic - a to da ti gre nekdo 2cm od gobca agresivno lajat vate je nekaj česar naj bi se veselil in to naj bi bilo normalno?  ??? .. brez skrbi.. posledice ne trajajo dolgo.. jo potem z igro spravim nazaj v prijetno razpoloženje, pa vseeno  ::)

In pa seveda kar je Lunette napisala + da je psica trenutno v pogonitvenem hormonskem stanju - jah.. imam pač psico, ki ji hormonsko ravnovesje kar močno vpliva na obnašanje.tina-briard

 • *
  • Prispevkov: 273
  • Točke: 0
Odgovori #625 : 02 Marec 2013, 10:40:46
Simi, ne bom se spuščala s teboj va takšne debate, res ne. oj namen na forumu je, da si izmenjujem z ljudmi izkušnje in ne da se pričkam o tem, kdo kakšnega psa vzgaja in kakšen pes je ta in on...
Svoj dokaz, da sem psa dorbo izšolala, čeprav so bili trenerji skeptični da mi bo uspelo psa do takšne mere socializirat in priznanje trenerja policijskih psov,ki mi je vztrajno dve leti pomagal, da sem nemogoče naredila za mogoče je zame dovolj in da nimam slabe vesti da bi lahko naredila več ali da sem naredila kaj narobe...da sem v situaciji, ko je ugriznil mene in mojega partnerja ne vem kolikokrat bila toliko trdna in trmasta, da nam bo uspelo briarda spravit do te mere, da bomo lahko skoraj nemoteno z njim potovali in preživljali dneve na prostem brez stresa in ugrizov. Tako da bi te prosila, da prenehaš z komentarji mojih postov na to temo.hvala. ;)simi

 • *
  • Prispevkov: 1.655
  • Točke: 4
Odgovori #626 : 02 Marec 2013, 12:00:11
Najrajem imam ljudi, ki mi govorijo, da njihovi psi ne prenesenjo nemških ovčarjev, ker so imeli z njimi slabe izkušnje. In da samo da ga vidijo ponorijo. Pa je vseeno je psica ali pes.
Potem pa pripeljem, doker sem imela še obe, obe nemški ovčarki  in ta isti pes, ki se mu meša ob nemcih tut trzne ne.
Vprašam človeka - pa vaš pes res ne mara nemcev. Panično prepirčevanje, da jih ne. Šok, ko jim rečem, da ne bo šlo, ker sta to dve, sedaj ena nemška ovčarka.
Torej ima lastnik probleme z nemci, ker mojih, ker sta neobičajne barve, ne prepoznajo kot nemške ovčarje.

Tako da zgodbe o tem, da je odličen z drugimi psi, nemcev, ali pa katere druge pasme,  pa ne kupim!

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji


čara

 • *
  • Prispevkov: 8.252
  • Točke: 7
 • Obožujem pse!
Odgovori #627 : 02 Marec 2013, 12:27:31
Dostikrat psi reagirajo na telesno govorico drugega psa, ogromno je nemcev (ena izmed najbolj popularnih pasem) in je nekak pričakovano, da se bodo veliko srečevali in če imaš to srečo, da so reaktivni ali nadležni vsi po vrsti, ki jih srečuješ, potem pa ja zaključiš, da tvoj pes nemcev ne mara. Dokler ne spozna uravnovešenega. Ali dokler ne spoznaš, da je pravzaprav tvoj pes tisti, ki je nemiren in zaneti reakcijo pri drugih psih.

Psi so različni. Nekateri so neobčutljivi na negotovost lastnika (razbijanje srca, neenakomerno dihanje, ko greš mimo bav-bav psa) in se bodo obnašali skulirano, spet drugi pa ravno zaradi lastnikovega stanja reagirajo neželeno.

Je pa pri moji bilo opazit, da je bele pse, srednje do večje rasti na začetku že iz razdalje nalajala, če je prišel pre-blizu pes pa rep dol glavo dol in beeeejžmo stran.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lanabela

 • Pravi Pesjanar
 • ****
  • Prispevkov: 7.316
  • Točke: 48
Odgovori #628 : 02 Marec 2013, 13:18:39
No seveda, dokler lastnik ni prepričan, da se njegov pes lahko sreča s čemerkoli ne da bi v to skočil, pač ne more govoriti da je pes izšolan in ga ne more spuščati s povodca. Sploh ne nekje na "samem". Ker pes, ki se ni sposoben spodobno vesti spuščen v Tivoliju ali na Rožniku ali na Šmarni gori, se bo še toliko slabše vedel, če ga bo nekje na "samem" nekaj presenetilo. Ne bom rekla, da je psa težavnejše pasme, ki si ga dobil odraslega lahko socialitirati in vzgojiti do te mere, da je lahko varno spuščen, včasih se tudi ne da. In mora biti pač privezan. Nobena tragedija. Smešno pa je poslušat ljudi, ki pri svojih psih ne uspejo niti toliko, da bi se spodobno vedli na povodcih, kako prenašajo svojo nesposobnost na vse vodnike psov.
In ja, psom se lahko zamerijo psi z določenimi lastnostmi. Majhni beli recimo. Ali pa nemški ovčarji - lahko da tudi pes ne prepozna nemškega ovčarja delovne linije, ki se spodobno vede in je ne samo druge barve ampak celo drugega spola, za svojega zakletega sovražnika.


Lunette

 • *
  • Prispevkov: 2.522
  • Točke: 0
Odgovori #629 : 02 Marec 2013, 13:34:04
Kot primerjava. Stereotipno žensko  :P stati pred polno omaro oblačil pa izjavit ''nič nimam za oblečt'' ;)
Bi morda bilo bolj pravilno ''nimam kaj primernega'' ali ''ne najdem kaj primernega''...skratka težko rečt NIČ  ;D Torej kosi oblačil so...ampak neprimerni.

Ampak praktično isto je pri psih. ''Ne mara nemcev'' Kar seveda ne pomeni, da pes dejansko ne mara nemcev kot pasmo...ampak po vsej verjetnosti še ni naletel na takega, ki bi ga morda lahko maral. Pospravljenost omare ali bolje rečeno podstrešja.  ;)
Poleg tega, če ima pes to smolo, da pozna sosedove 4 nemce pa od tega 3 tečne...bo težko ob 4 lepo reagiral, ker mimika, hoja, drža je pri vseh slična. Dokler pes ne bo imel prijetnih srečanj s temu 4. zna bit da bo na prvo žogo reagiral. Seveda je pa na nas, da psu omogočimo potem stike s skuliranimi nemci, da se ta njegova ''bojazen'' pred NO izniči.
Tako da obe teoriji držita. To da se nek pes lahko boji npr. nemcev in ta da tega ne kupiš za noben denar. Kakor obrneš. Dejstvo je da očitno še ni pes do takrat srečal skuliraneg nemca.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.