Zverinice - Društvo ljubiteljev dihurjev

maja01 · 3850

maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
: 25 April 2009, 23:23:53
Zverinice - Društvo ljubiteljev dihurjev je prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje fizičnih oseb, ki se združujejo zaradi skupnih interesov z namenom osveščanja in izobraževanja javnosti o  dihurjih ter pomoči zavrženim in poškodovanim dihurjem, ali so kako drugače povezane s to dejavnostjo.

Namen društva je seznanjanje in osveščanje članov, širše javnosti in veterinarske javnosti s pravilno oskrbo in nego dihurjev in z njihovimi potrebami, nameščanje in posredovanje pri iskanju novih domov brezdomnim dihurjem in pomoč pri oskrbi le-teh.

Društvo ima naslednje cilje:
- medsebojno nudenje pomoči in izmenjava teoretičnih in praktičnih informacij (izkušenj),
- reševanje problema zavrženih, brezdomnih ali osirotelih dihurjev, oz. pomoč drugim društvom in  pristojnim inštitucijam pri reševanju te problematike,
- prizadevanje za strokovno-etične in poštene odnose na področju oskrbe, nege, vzgoje in vzreje, kjer imajo absolutno prednost kvaliteta in optimalni načini vzreje z vidika dobrobiti in kvalitete življenja živali,
- seznanjanje članov in javnosti z dogajanji v povezavi z dihurji doma in po svetu,
- organiziranje društvenih prireditev,
- izdajanje publikacij, knjig in časopisov s področja svojega delovanja,
- organiziranje predavanj o veterinarski oskrbi, preventivi in pravilni prehrani dihurjev,
- spodbujanje in dvigovanje ekološke in etične osveščenosti, še posebej na področju vseh malih živali,
- sodelovanje in povezovanje  s sorodnimi organizacijami v Republiki Sloveniji in v tujini,
- pridobivanje novih članov,
- skrb za zagotovitev finančnih sredstev za delovanje društva.

Statut društva
Pristopna izjava

http://www.zverinice.com - pripravlja se prenova spletne strani
[email protected]

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --


maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Odgovori #1 : 25 April 2009, 23:24:16
Posvojitev dihurja
Med glavne cilje društva sodi nameščanje brezdomnih ali osirotelih dihurjev, posredovanje pri iskanju novih domov in pomoč pri oskrbi le-teh. Društvo bo tako pomagalo dihurjem, ki bodo zaradi takšnih in drugačnih razlogov iskali nov dom. V društvu si prizadevamo za pravilno in primerno oskrbo dihurjev in si želimo, da bi dihurji, ki jim pomagamo najti nov dom, živeli v najboljših pogojih.  Posvojitelj mora biti seznanjen s potrebami dihurjev, podpisati pa mora posvojitveno pogodbo v kateri se strinja s pogoji posvojitve (ki jih določa pogodba). Ob kršenju pogodbe ima društvo pravico, da dihurja odvzame.

1. Vsi dihurji, ki se bodo oddajali prek Drustva ljubiteljev dihurjev - Zverinice, bodo:
- veterinarsko pregledani in zdravi (razen živali z neozdravljivimi in/ali kroničnimi boleznimi, za katere bo novi lastnik dobil vsa navodila za nadaljne zdravljenje in oskrbo)
- pregledani na zunanje in notranje parazite (opravljena parazitološka preiskava iztrebka na Inštitutu za mikrobiologijo in parazitologijo na VF) in ustrezno tretirani (vsak dihur bo tretiran proti ušesnim garjam, glistam, trakuljam in bolham, v kolikor bo potrebno dodatno specialno zdravljenje, bo deležen tudi tega)
- z woodovo lučko pregledani za mikrosporijo, v kolikor po postavljen sum na glivično obolenje, pa bo seveda poslan tudi vzorec dlake oz. kože na mikološko preiskavo (in v primeru pozitivnega rezultata bo žival ustrezno zdravljena)
- vsaj enrat cepljeni proti pasji kugi (razen v primeru, če bo veterinar presodil, da bi bilo to za zdravje živali škodljivo, oz. nevarno)
- mikročipirani in vpisani v Centralni register psov (od lani je možno dihurje vpisati v register, vendar poseben register zanje ne obstaja, enako velja za mačke, zato se jih vpise v register psov s posebnim zaznamkom)
- kastrirani (razen živali, ko bodo za poseg premlade)
- novemu lastniku bomo vedno na voljo za dodatna vprašanja in pomoč
- v kolikor bo posvojena/e žival/i prvi dihur za novega posvojitelja, bo posvojitelj dobil tudi vzorec primerne in kvalitetne hrane

2. Zahtevani pogoji za posvojitev dihurja:
- dihurje oddajamo v posvojitev kot izključno hišne ljubljenčke, oz. kot življenjske spremljevalce
- dihurju mora biti omogočena ustrezna, kvalitetna in redna prehrana.
- zahtevamo zagotavljanje redne in kvalitetne veterinarske oskrbe, kar vključuje tudi redno cepljenje proti pasji kugi - po priporočilih Društva
- pričakujemo vašo skrb za varnost.

3. O novih posvojiteljih bo, na podlagi opravljenega razgovora (velja tudi v pisni obliki prek elektronske pošte ali podobnega), odločal Upravni odbor društva. Izbira posvojitelja bo opravljena na način, da bo končni razplet v največjo korist živali.

4. Novi lastnik bo moral podpisati Posvojitveno pogodbo in plačati pavšalno posvojnino. S pogodbo in posvojnino želimo zaščititi interese živali in že v prvi fazi eliminirati neresne posvojitelje. Posvojnina bo pavšalna, kar pomeni enaka za vse živali (bo pa nekoliko variirala glede na starost živali, zdravstveno stanje (glej 1. alineo 1. tocke) in število posvojenih živali s strani posvojitelja) in bo namenjena kritju stroškov, ki jih bo Društvo imelo z namestitvijo in veterinarsko oskrbo živali. Oboje, tako podpis pogodbe kot posvojnina sta praksa v vseh sorodnih organizacijah - tako pri nas kot drugje po svetu. S podpisom pogodbe se novi lastnik zaveze za primerno oskrbo (nega, prehrana, namestitev, veterinarska oskrba) in se strinja tudi s tem, da odgovoren član Društva lahko pride na dom preverit stanje in oskrbo živali.

5. Z Zakonom o zaščiti živali je določeno, da lastnik živali ne sme biti oseba, ki je mlajša od 16 let. V kolikor posvaja družina z mlajšimi otroki, je lastnik živali eden od staršev, oz. neka druga polnoletna oseba in ta sprejme vso odgovornost za žival. V prvem primeru, da je novi lastnik mladoleten, a že star 16 let, pogodbo podpiseta oba, tako lastnik, kot tudi eden od njegovih polnoletnih skrbnikov.

6. S posvojitvijo živali se morajo strinjati VSI člani gospodinjstva.

7. Posvojitelji po dihurja pridejo osebno, začsni namestitelj po osebnem stiku še enkrat presodi ali je odločitev o posvojiteljih pravilna. V kolikor presodi, da posvojitelj ne ustreza (iz kakršnih koli razlogov, npr. nima dovolj izkušenj za določeno žival, ...) ga lahko zavrne.

8. V kolikor posvojitelj iz kakršnega koli razloga za dihurja ne bo mogel več ustrezno skrbeti, bo kontaktiral Društvo in se s pooblaščenim članom dogovoril o vrnitvi posvojene živali (posvojene živali brez vednosti Društva posvojitelj ne bo prodajal, oz. ji na lastno pest iskal nove namesitve).

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --