Nega angleškega koker španjela

nezzek · 40044

nezzek

  • *
    • Prispevkov: 698
    • Točke: 2
  • Moja Bella in Murka :-*
: 02 Maj 2009, 14:27:01
Angleški koker španjeli imajo izredno gosto ter dolgo dlako. Brez rednega česanja se rada vozlja.   ;)
Jaz mojo psičko redno češem, če se da vsak dan, drugače vsaj 3x na teden. Nekateri raje manj a jaz se nerada spopadam z vozlji, zato jo raje češem več, kot manj.  :) Uporabljam tudi različne spreje za dlako (Bio Groom coat polish, Bio Groom mink oil), ki pomagajo, da ostane močna, ter sijoča.

Striženje
Španjela se vedno samo striže ter trima, nikoli brije (če je pes razstavni). Za striženje se uporabljajo navadne škarje, škarje za redčenje in škarje z dvemi različnimi rezili (za redčenje in ravnim rezilom).

Glava
Glavo se vedno trima (ročno puljenje dlake), ko je pes toliko star, da mu gre "puh" lepo stran. Gobček ročno populimo. Za razstavo se postrižejo tipalne brčice, ter 1/3 dlake na ušesih. Notranjo stran ušesa se striže zaradi zdravstvenih razlogov (da se nabira čim manj umazanije). Pod gobčkom se postriže vso "brado". Prav tako se striže vrat do nadlaktnice.


Telo
Telo se ročno trima (ali se uporablja trimer a le pred razstavo, drugače uniči dlako). Psu pustimo dolge zavesice po trebuhu, ter nogah. Po plečih se jih lahko trima, ali pa se dlako postriže s škarjami za redčenje.

Noge
Sprednje noge postrižemo samo od spredaj, na zadnjem delu morajo ostati zavesice. Tačke se postriže v "mačjo obliko", nikoli se jih ne striže med prsti! Treba je postrižti dlako med blazinicami saj se tja rada nabere umazanija. 

Na zadnjih nogah se spredaj pušča zavesice, tačke pa se postriže tako kot spredaj. Zavesice se lahko striže, če želimo poudariti njihovo obliko.

Rep
Pse se po novem ne kupira, zato zavesice na repu tudi strižemo. Običajno se jih striže v polkrogu, dlako pa se ne pušča preveč dolgo. Pod repom se dlako postriže (čisto malo), puščajo pa se zavesice.


Psa se striže s škarjami, ki so nam najbolj priročne. Običajno ušesa in sprednji del nog (pri sprednjih) ter pod repom postrižemo z škarjami, ki imajo 2 različni rezili (lahko tudi škarje za redčenje). Navadne škarje se uporabljajo za tačke in rep, lahko pa uporabimo tudi zavite škarje.
Za razčesavanje je primerna krtača z kovinskimi bodicami, glavnik, za masiranje pa je dobra gumjasta "krtača za konje".

Upam, da bo komu v pomoč ;)

+1

Ni lepšega od španjelskega pogleda in njegovega mahajočega repka :-*

Nekaj več o Belli in Murki, in o pasmah ang. koker španjel ter bavarski barvar: http://nezzek.webs.com/
My Dog & Junior Handling: http://doghandler-neza.yolasite.com/


nezzek

  • *
    • Prispevkov: 698
    • Točke: 2
  • Moja Bella in Murka :-*
Odgovori #1 : 20 September 2009, 14:15:42
Mogoče bo komu tole pomagalo.. da vidi prej in potem ;)

Prej


Potem


Pa še od spredaj :)


Pa še nekupirana psička..

Ni lepšega od španjelskega pogleda in njegovega mahajočega repka :-*

Nekaj več o Belli in Murki, in o pasmah ang. koker španjel ter bavarski barvar: http://nezzek.webs.com/
My Dog & Junior Handling: http://doghandler-neza.yolasite.com/


nezzek

  • *
    • Prispevkov: 698
    • Točke: 2
  • Moja Bella in Murka :-*
Odgovori #2 : 14 April 2011, 21:18:11
Zadnje čase poslušam kar nekaj problemov, zato sem se odločila, da izpostavim še nekaj stvari, ki jih je treba paziti...

Torej, ko se španjelski mladič pri približno 2 mesecih odpravi v nov dom še ni kaj dosti kosmat. Kljub vsemu, pa je pametno, da se ga navaja na krtačo, toliko da ve sploh kaj to je in kako to izgleda. Kaj kmalu namreč postane kosmat, medvedkast, poln dlake in če seveda ni negovana vozljev.

Takole že izgleda pri 4 mesecih, delno že postrižena v obliko, ki se bo kasneje nadgrajevala..


Tu frizer še zdaleč ni potreben, tudi psička zgoraj ima postrižene le tačke, vrat in sprednji del (kote).

Ko pa pes odrašča, se dlaka daljša in daljša ter gosti, gosti... vsekakor je treba imet v mislih, da karkoli naredimo narobe v tej fazi odraščanja, ostane do konca in se nam prav fino maščuje, ko želimo, da bi bil pes tak kot je treba. Zato španjele ne brijemo in ne strižemo in ne trimamo vse dokler niso stari okoli 7 mesecev in gre dlaka že lepo ven. Seveda je odvisno od psa do psa. Takrat postanejo že hudo puhasti in res pravi medvedki.

Pri 7 mesecih, pravilno strižena psička


Takrat pa je nujen obisk pri frizerju - takem ki VE kaj počne! Španjela je namreč potrebno strimat po hrbtu, vratu ter plečih, po glavi in obrazu pa ročno populit. Strižejo se ušesa, pod repom in seveda tačke, ki jih lahko načeloma oblikujemo ves čas, da ne nosijo toliko svinjarije. Trimanje v taki fazi lahko traja tudi po 4 ure in več, kar je za psa in groomerja mukotrpna zadeva, ki pa ob končanem delu prineseta dolgotrajen izgled. Pravilno strimani psi namreč ne potrebujejo več veliko nege, samo še redno striženje, trimanja je zelo malo.

Seveda psa redno vozimo k frizerju, da se dlaka striže ter ohranja v kondiciji. Veliko pa delamo tudi doma, da ni polna vozljev, ker frizer ni tam zato, da psa rešuje pred vozlji ampak da ga postriže!

Pri 10 mesecih..


Vsekakor na mladiču NE delamo naslendjega:
- ne trimamo ali uporabljamo drugih stvari kot so coat king in furminator, saj le te uničijo dlako mlademu psu, ter otežijo njeno nadaljno nego
- ne brijemo, (če je potreba strižemo ali pulimo s prsti)
- ne kopamo, razen po potrebi

Vsekakor, si želim, da bi z takšnimi posti poskušala ozavestit ljudi, saj so nekateri psi, ki jih dobivam na striženje enostavno... slabo negovani. Dobra nega je tudi pomembna za zdravje, ne le izgled psa, zato je primerno, da se psa vsaj (!) dvakrat letno postriže (oz. odvisno koliko ima v osnovi dlake, nekatere več, druge manj, a 2x mislim, da je kar ok za tiste manj odlakane).


Vsekakor lahko vzstrajnost pripelje od tega:


Do tega:


Na prvi sliki je psica stara nekaj čez 1 leto, na 2 sliki pa malo čez 4 leta... 3 leta prizadevanj je bilo potrebnih a psica je popolnoma "nova". In res se pozna razlika med pravilnim (na 2 sliki) in nepravilnim groomingom (na 1 sliki).

Odločitev pa je na vaši strani. ;)

+1

Ni lepšega od španjelskega pogleda in njegovega mahajočega repka :-*

Nekaj več o Belli in Murki, in o pasmah ang. koker španjel ter bavarski barvar: http://nezzek.webs.com/
My Dog & Junior Handling: http://doghandler-neza.yolasite.com/


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #3 : 14 April 2011, 21:25:06
 :o :o Super prispevek. Zadnji dve sliki sta pa  :o da komaj verjamem da gre za isto psico. Bravo!



nezzek

  • *
    • Prispevkov: 698
    • Točke: 2
  • Moja Bella in Murka :-*
Odgovori #4 : 15 April 2011, 22:26:25
Hvala, bom jutri dodala še slike današnjega mučenja, eno konkretno zgodbo o britju....

Hei za to pa še sama komaj vrjamem, da se je popravila, res noro kako se da vplivat z malo volje in redne nege... ;)

Ni lepšega od španjelskega pogleda in njegovega mahajočega repka :-*

Nekaj več o Belli in Murki, in o pasmah ang. koker španjel ter bavarski barvar: http://nezzek.webs.com/
My Dog & Junior Handling: http://doghandler-neza.yolasite.com/


nezzek

  • *
    • Prispevkov: 698
    • Točke: 2
  • Moja Bella in Murka :-*
Odgovori #5 : 16 April 2011, 13:21:53
Obljuba dela dolg. Zgodba o britju.

Pred približno letom sem dobila na striženje Dina, črnega koker španjela z zelo lepo dlako. Takrat je bil še mladinec in logično je bilo, da dlaka še ne more segati do tal. A pri črnih to lahko hitro zaraste, zato sem pustila dlako, kolikor se je le dalo, in sem delala samo na obliki.

Po prvem striženju, je izgledal nekako takole:

Dlaka je lepa, ravna, mehka. Taka kot mora bit.

Tudi naslednjič je prišel k meni pred razstavo, da bi naredila obliko in poskrbela sem za enako stvar, le da je tokrat dlaka segala že veliko dlje (v parih mesecih, bi prišel do tal).  Nakar me je lastnica vprašala, ali lahko tokrat pelje k vzrediteljici, ker je le ta izrazila željo po tem da ga uredi. Seveda nisem imela nič proti. No na Ljubljanski razstavi me je pričakalo praktično pobrito pseto. Prvo nisem razumela zakaj je bilo potrebno pobrit psa za razstavo in tako uničit dlako. In zakaj, je lahko ostale zgroomala veliko bolje, njega pa pobrila.
Izgovor je bil, da ni imela časa in da je dlaka bila pretežka za delat. Seveda, tudi sama sem rabila po 2, 3 enkrat celo 4 ure, da sem ga popolnoma uredila, a razlika je bila očitna.

Pes po tem ni bil pri frizerju kar nekaj časa. Nato pa je spet prišel k meni. Veliko psov sem videla s pobrito dlako in zavedala sem se, da vsekakor ne bom imela lahke naloge.. na mail sem dobila sliko, tako, da se lahko "pripravim".. bilo je huje kot sem si mislila:


Dlaka, kot se vidi na sliki, je popolnoma kodrasta, nič več ravna, še vedno pa ekstremno gosta (kot pri večini črnih psov). Vsekakor občudujem lastnico, da je uspela držat psa brez vozljev, ker je to nekaj najbolj mukotrpnega možno.
Po nekaj urah samo striženja, sem nekako naredila obliko:


Psa je bilo pred striženjem potrebno ravnat, a kljub vsemu ni šlo in ni šlo.
Včeraj je spet prišel, po enem letu. Nekako sem upala, da bo vsaj malo manj kodrast a očitno sem preveč optimistična. Dlaka je še veliko slabša kot prej. Kratka, nevoljna, kodrasta, suha. Hitro se lomi in uničuje. Morala sem mu dat velike količine olja v dlako, da sem sploh lahko delala normalno, ker enostavno ni in ni šlo.


Delala sem dobre 2,5 ure, da sem ga spravila v red za razstavo.  In jutri, se bo še veliko popravljalo, ko bo ponovno dlaka zravnana in na (približno) svojem mestu.


Vsem frizerjem, ki delajo nemogoče pričeske bi rada sporočila, da britje ni rešitev. Mogoče izgledajo lahki za striženje a v resnici so ena težjih pasem, ker zahtevajo veliko "ročnega dela", striženja, trimanja in potrpljenja. Sploh črni so izredno težki, a britje pri njih je še toliko slabša rešitev, ker:
1. ne moremo vedet ali bo povzročilo kodrasto, puhasto, rdečkasto ali pa boljšo dlako. Če gre za mladega psa ne tvegajte zgoraj opisane zgodbe.
2. Britje povzroči sive in bele dlake. Samec zgoraj ima pri svojih 2 letih že popolnoma siva ušesa in celo po prsih in plečih dobiva bele dlake (seveda niti najmanj dovoljene!)

In nikar ne mučite strank s takimi pričeskami, ki dokončno uničijo pasjo podobo. Lastnica tega samca je želela psa razstavljat, ter imet španjela, ki je pač španjel in ne pobrita pasja duša. Zdaj ga mora kopat s posebnimi človeškimi šamponi za ravnanje las, ga lika in tako vsaj približo poskuša ohranjat lažje pogoje za delo.
Razmislite, če bi sami to počeli.

Toliko za enkrat.

Ni lepšega od španjelskega pogleda in njegovega mahajočega repka :-*

Nekaj več o Belli in Murki, in o pasmah ang. koker španjel ter bavarski barvar: http://nezzek.webs.com/
My Dog & Junior Handling: http://doghandler-neza.yolasite.com/


Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #6 : 16 April 2011, 15:13:34
Samo nekaj lahko recem, en velik bravo!  :o ;D Res so psi kot noc in dan pred in po strizenju, neverjetno!  :o

Sicer dokler nisem prebrala te teme si niti mislila nisem, da je nega dlake kokrov tako zelo zahtevna..  :-[

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


all_

  • *
    • Prispevkov: 414
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 16 April 2011, 15:23:50
Vau, je vse kar lahko rečem!  :o Prav občudujem tebe in tvoje znanje, ker več kot očitno veš kaj delaš in so psi res čisto drugi na koncu!

Super, res  :)



Tempera

  • *
    • Prispevkov: 49
    • Točke: 0
Odgovori #8 : 16 April 2011, 15:46:47
Neža, ti si fantastična. Pohvalno, da svoje znanje deliš z nami in pokažeš svoje sposobnosti.
Morda bo pa le koga odvrnilo od dejanj s takimi hudimi posledicami.
Mi se soočamo z istim problemom, dlaka je en sam cuf brez leska, o svileni lahko samo sanjam, oziroma jo ima tam, kjer res nikoli ni bil potegnjen z king coatom. Sem pa kar malo žalostna, da mu ni pomoči, sem računala na čas in dobro kozmetiko, da se stanje izboljša, pa kot pišeš, bolj slabo kaže.
Veliko uspehov in pridno še naprej nabiraj izkušnje s striženjem, Takih (dobrih) nam manjka.

LP



nezzek

  • *
    • Prispevkov: 698
    • Točke: 2
  • Moja Bella in Murka :-*
Odgovori #9 : 16 April 2011, 16:30:30
Hvala vsem! :) Imam se še veliko za naučit, a sčasoma bo že.

Tempera king coat, trimer (mars) ali furminator se uporablja bolj redko, maksimalno 1x mesečno drugače se dlaka uniči (vem iz lastnih izkušenj, sem Bello naredila popolnoma resasto). Če je bil uporabljen le po hrbtu, glavi in vratu, potem bi morali spreji pomagat. Jaz imam zdaj PlushPuppy kozmetiko, in Belli res sede (mislim, da so slike dovoljšen dokaz ;) ). 

Ne vem pa kako vi sami doma delate z njim, če poveš kaj več potem lahko bolj pomagam.

Pa še en namig. Trimanje vedno pusti nevoljno, nesijočo, trdo dlako. Zato se splača trimati pred kopanjem, saj po kopanju dlaka postane spet mehka. ;)

Ni lepšega od španjelskega pogleda in njegovega mahajočega repka :-*

Nekaj več o Belli in Murki, in o pasmah ang. koker španjel ter bavarski barvar: http://nezzek.webs.com/
My Dog & Junior Handling: http://doghandler-neza.yolasite.com/


hichi

  • Gost
Odgovori #10 : 02 Maj 2011, 12:42:20
nezzek...sem nova na tem forumu in čez nekaj mesecev bom tudi nova lastnica kokrčka <3 komaj čakam! prebrala sem vse tvoje zapiske glede striženja in sedaj sem opogumljena,da je možno ohraniti zdravo dlako kužka,če vložiš nekja dela v to...skrbelo me je namreč,da ne bom znala pravilno ravnati s kožuščkom.....to bo moj prvi kužek,zato sem zdaj kot nora berem razne knjige in se skušam naučiti čim več :) taki forumu so mi pa nasploh v pomoč :)
zanima me, ali si po poklicu groomer? če si, ali delaš tudi v ljubljani?? ;) hehehe,sem namreč iz ljubljane in raje bi,ko bo napočil čas,svojega kužka peljala k nekomu, ki se na pasmo spozna....ne želim tvegati take zgodbe kot si jo opisala in opremila s slikami... :)

sicer pa lep lep pozdrav!!!*



nezzek

  • *
    • Prispevkov: 698
    • Točke: 2
  • Moja Bella in Murka :-*
Odgovori #11 : 04 Maj 2011, 22:43:31
Ne nisem groomer, strižem pse znancem in tistim, ki me kontaktirajo. Drugače hodim še na gimnazijo.. ;)
Me veseli, da so taki posti v pomoč! :)

Sem pa iz okolice Ljubljane drugače.

Ni lepšega od španjelskega pogleda in njegovega mahajočega repka :-*

Nekaj več o Belli in Murki, in o pasmah ang. koker španjel ter bavarski barvar: http://nezzek.webs.com/
My Dog & Junior Handling: http://doghandler-neza.yolasite.com/


Neyka

  • Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 4.034
    • Točke: 26
  • Neon say: BU
Odgovori #12 : 05 Maj 2011, 21:08:51
Kokrčki so res zanimivi za urejanje  :o si tudi jaz nisem mislila, dokler nisem našeka "kuker" španjela k frizerki na britje peljala (se ne razstavlja in je britje po vrhu z malo zavesice po trebuhu in nogah najbolj uporabna rešitev). In imajo dlako, ki raste v miljon smeri (vrtince) in se ga tudi brije iz vseh smeri, da se dlako lepo pobere. Mora bit zanimivo to razčesovat in vzdrževat v razstavni kondiciji  :o

Ful dobra razlaga drugače  :-*

Kar se pa likalnika tiče - a ni možno, da ima ravno zaradi ravnanja dlake le-to suho in lomljivo? Na psih sicer likalnika še nisem preizkušala ampak z mojimi lasmi likalnik naredi suho žimo in lomi konice.

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com


sp30

  • *
    • Prispevkov: 292
    • Točke: 0
Odgovori #13 : 05 Maj 2011, 22:08:43
offtopic,

za suhe konice je super kokosovo olje, daš pred umivanjem las na konice in je top.



hichi

  • Gost
Odgovori #14 : 05 Maj 2011, 22:44:11
hehehe nezzek :) sem te kar določila, da nisi iz Ljubljane-oprosti! No, vesela sem, da se lahko nekam obrnem po nasvet :)komaj že čakam na avgust, ko je leglo!!!! imam na srečo še nekaj časa, da se odločimo za ime...kaj pravite na Bailey? ;)



andreychika

  • *
    • Prispevkov: 64
    • Točke: 0
Odgovori #15 : 05 Maj 2011, 22:58:53
Hichi, kakšne barve pa bo mala žaba?

Sicer pa poteka tudi tukaj debata o kokrih, malo bolj splošna, kot je ta o negi. :)

http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=1604.0



hichi

  • Gost
Odgovori #16 : 05 Maj 2011, 23:30:24
hehehe..mala žaba bo črna ali črna z ožigi...čeprav mi je bilo za barvo skoraj vseeno,ker so mi tako luškani :) hvala za link..bom seveda prečekirala ;)



diva1

  • *
    • Prispevkov: 532
    • Točke: 0
Odgovori #17 : 05 Maj 2011, 23:54:08
Pa se  vam  pridružim še jaz....

Naše "kraljestvo" delimo s tremi koker španjeli... Smo  pravi "kokerland...

In ker smo se odločili v nedeljo razstavljati našega Tončka (CACIB Maribor 2011 ) je moj včerajšnji večer izgleda nekako tako:

Mladeniča je potrebno skopati... Da bo "lep"... Ker se za razstave "spodobi", da na razstavni "parket" postavimo urejene in "čiste" (še bolj, kot običajno)  ljubljenčke.
Ker je bilo zunaj hladno, smo se odločili, da bomo kopanje "opravili"  kar v naši kopalnici... Prvič v 30 letih, odkar imamo "kokerland"...

In smo začeli... Okrog 19.30. In ostali v njej skoraj 3 ure... Ja, prav ste prebrali... Skoraj 3 debele ure...
Še v življenju nisem bila zase 3  ure v kopalnici... Čisto zares.

Pa to je hujše, ko ženski del populacije  pri frizerju....
Šamponček..., pa speri.... pa  balzamček..., pa pusti 5 minut, da se vpije..., pa spiranje...., groza, kar penilo in penilo se je.... rabila 10
minut..., da sem sprala pene...

Ubogi revež..., 3x mi je pobegnil iz tuš kabine.... (saj bi jaz tudi)....
...Potem pa frotiranje.... 3 brisače...., kopalnica pa.... kot da bi " bombo" noter vrgel.... Vse mokro... polno  črnih dlak...

Pa lepo vas prosim..., je to meni potrebno, sem se že jezna spraševala...  Mi ja nikoli nismo  kopali psov v kopalnici... Samo "naravno"...  V reki Dravi...
Res pa je, da potem niso tako lepo dišali.... Pa saj ne vem, če mi je  ta vonj "prijeten".... Tonček zdaj "diši" po babah... To pa mi ni všeč..
Čisto zares... "Barbika"...

Jaz pa mokra do "uh" (ušes)...

...potem pa fenanje....  A moje" starejše pse" je vedno posušilo sonce... Zopet naravno...
Samo krtače in ravnalci za "lase" so še manjkali... In malce laka  -za fiksiranje... Res sem Butalec....

Nato pa "improviziranje" mize za striženje...  brivnik, škarje, različni "glavniki", trimanje... Je  že Nezzek v enem izmed prejšnjih postov lepo  opisala postopek nege anlgleškega koker španjela....Bere se super, realnost pa je na "žalost" malo drugačna.... Tako nekako, kot sem vam jo poskušala opisati... Revež se mi je že močno smilil... Žalostno gledal... in si najbrž mislil "svoje"... "Ja kaj pa delate z menoj????"

In sem resnično pomislila , da je to mučenje živali...In dejansko  tudi je... Pa vse te "kemikalije"... Ne zdi se mi prav... Čez naravno ga pač ni...

Pa "razstavna"lepota gor ali dol...  Če pa je že tako ali drugače lep!... Nam... Ker ga "gledamo", "vidimo"  in "čutimo" s srcem... Ker je naš... In vse kar je naše, imamo radi...

Tako, razstava se približuje... Tonček je "pripravljen".. Kaj bodo pa sodniki "rekil"..., pa je že druga, nova  zgodba.... Kdaj drugič več o tem...
Tonček se "šajna" kot dolarji.... In "diši"...  Upam, da se ne bo kje povaljal (saj veste, kaj imam v mislih) in poskušal "nevtralizirati" te  njemu"čudne" dišave...
Ups, skoraj pozabila povedati....,  potrebno pa je bilo še "pospraviti kopalnico... Še ena urca... Tako, da je bila ura blizu polnoči... Vloga čistilke mi ni bila najbolj všeč...
Le komu bi bila...
In vse to zato, da se bomo lahko malo "považili" z njim.... Ne vem???!!!

Kljub sesanju včeraj in danes, imamo drobne pasje dlake tudi na naših krožnikih... Čisto zares... Ker smo jih očitno "raznesli"... Z obleko, copati....

Tako, malo sem se javila.... In vam, ki berete to temo, poskušala "prikazati" to nego tudi z druge, manj "svetle" plati...

Tončeku pa sem obljubila, da ga ne bom več "mučila"... Samo še "naravna nega"... ker je to "mimogrede"... in ker psi  uživajo v kopanju in plavanju v naravi...

Kopalnice pa ne bo več videl...

Tako, lepo bodite...

In če boste v nedeljo  na razstavi, me le pridite pozdravit.., kar "pocukajte" me. Vesela vas bom... In Tonček tudi.



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #18 : 06 Maj 2011, 08:39:05
hehe, jaz skorak VSAK dan vsaj enkrat (izjema suho in lepo vreme) tuširam ŠTIRI pse v naši kopalnici  :o, v naši banji. Pa ne zaradi razstav, ampak zato ker so blatni in ker nimamo kaj dosti placa po stanovanju za pasje postelje in druge okolnosti -posledica pa spijo kar v naših  ::). Od teh dva puščata dlake, ena črne ,drugi črne in bele  :). Nad podrobnim čiščenjem sem že zdavnaj obupala  :(, tako da ja dlakice so vedno povsod , varira pa količina  :-[.
Nauk zgodbe- ni ves problem v razstavah  :P

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


diva1

  • *
    • Prispevkov: 532
    • Točke: 0
Odgovori #19 : 06 Maj 2011, 10:44:17
Hej, deteljica!

Ti pa si res "faca"... Samo zaprem oči... in si vas predstavljam... Tako slikovito...  Hehe...
Najprej "zmečeš" otroke v banjo, nato še 4  štirinožce.... V kopalnici "poplava"...  Dlake... pa saj postanejo sestavni del našega življenja...

In nauk te zgodbe - res je, ni problem v razstavah... Čistoča je na prvem mestu!
Da ne bo pomote..., saj so tudi naši čisti...  Samo imajo "svojo", lastno kopalnico... Zunanjo...  Tako, da jih  "tuširamo" na prostem...  V prizidku hiše ... Voda..., brisača... , pa je gotovo!  Ostalo pa opravi narava...

Prejšni večer pa je terjal  še "dodatno"nego...  šišanje, britje, nohti.... Kot v lepotnem salonu....
Pa saj se je (in se še) bilo treba za lepoto vedno "namučiti"...

Aj, lepo bodi....





deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #20 : 06 Maj 2011, 11:35:56
Umapm, da bo trud  v nedeljo bogato poplačan  :). Tonček je lepotec in pravi dečko  in tega ne bo mogoče spregledati, tudi če mal po babje diši  :D
Tudi jaz bi jih z veseljem tuširala kje drugje, ampak žal nimam druge možnosti  :-\. Je pa vrstani red tuširanja: najprej psi in pol jaz in na koncu šele otroci- pač od bolj svinjskega do manj svinskega, da ni treba še vsega stanovanja pomivat  :D
Slišala pa sem večkrat govorice,da prav od kokrov dlaka še posebno rada leti vse leto, da je frleča in izmuzljiva tudi v embalaže. Je to res in ali trimanje stvar omili ?

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


diva1

  • *
    • Prispevkov: 532
    • Točke: 0
Odgovori #21 : 06 Maj 2011, 12:59:33
Ej, Deteljica,

... nasmejala sem se kot že dolgo ne...
... "krivec" - vrstni red tuširanja tvoje "družine"... od bolj "svinjskega ..., do "manj" svinjskega...

Dobro si slišala.  Včasih imam občutek, da je dlaka kot puh.., kot pajčolan... (sploh pri Tončku je še precej "baby" dlake)...
In je res povsod... Najdem jo na najbolj  "neverjetnih" mestih...  Tudi v hladilniku..., pa tudi v predalih s spodnjim perilom...
Trimanje stvar res malo omili, čudežev pa trimanje ne dela... Pri starejših psih je boljše.., dlaka ne "frči"...

Ko pa se spomnim na naše "nostalgične" NLT... dlaka..., če sem že kakšno našla..., je bila trda, velika kot šivanka... prava "ščetina"...
Jo pobrala... in mir...   Pa razstave: malo smo "počesali" bradico, "potegnili"  po hrbtu z vlažno birsačo... , uredili rep...in smo šli... Čisto po "moško"... Na "hitro". In brez kompliciranja.   To pa so bili časi.... Lepi... Najlepši... Ja, še preštela sem jih... 7 smo jih imeli.
Odraslih.  In kar precejšnje število mladičkov je v vseh teh letih "zraslo" pri nas... Ljubezen pač ne pozna meja. In smo "zibali"...
Deteljica, čuvaj Fito!

Zdaj pa jih včasih malo "poslušam".... Dlake tu..., dlake tam...  Pa kaj... Se me ne dotakne... "Čistilni servis"je tako ali tako moja domena...  Rezerviran samo zame...  "Vse pravice pridržane....


Ups, da ne pozabim. Hvala za lepe želje v nedeljo.. Se bomo potrudili... Mogoče pa bo kakšni mični koker gospodični naš Tončkek všeč. Bom poročala...



kamy

  • *
    • Prispevkov: 341
    • Točke: 0
Odgovori #22 : 06 Maj 2011, 16:17:10
hehe, jaz skorak VSAK dan vsaj enkrat (izjema suho in lepo vreme) tuširam ŠTIRI pse v naši kopalnici  :o, v naši banji. Pa ne zaradi razstav, ampak zato ker so blatni in ker nimamo kaj dosti placa po stanovanju za pasje postelje in druge okolnosti -posledica pa spijo kar v naših  ::). Od teh dva puščata dlake, ena črne ,drugi črne in bele  :). Nad podrobnim čiščenjem sem že zdavnaj obupala  :(, tako da ja dlakice so vedno povsod , varira pa količina  :-[.
Nauk zgodbe- ni ves problem v razstavah  :P


se pridružujem deteljici...tudi mi z tremi belimi psi, dnevno umivamo tačke v banji( ko so blatni normalno tudi cele), kjer se umivamo tudi vsi ostali člani družine,...mi je to čist normalno...pa da imamo dlake povsod(na tleh, oblačilih, sedežni, v postelji, tudi v krožniku :D)...ko si nabaviš psa si vzameš to v zakup, enostavno ni mogoče živeti v sterilnem...pa bodoči lastniki naših mladilčev posebej povem(tudi, če me ne vprašajo), da pač psi spuščajo dlako in da je bela še posebno vidna res vsepovsod, ker si res ne predstavljam, da mi bo pripeljejo psa nazaj, ker spušča dlake(poznam tak primer iz tujine ::))




nezzek

  • *
    • Prispevkov: 698
    • Točke: 2
  • Moja Bella in Murka :-*
Odgovori #23 : 06 Maj 2011, 21:44:07
Tudi jaz sem rihtala 2 bučmana za Maribor... ;) Samo Belline slike niso uspele... :P

Buxi

Ni lepšega od španjelskega pogleda in njegovega mahajočega repka :-*

Nekaj več o Belli in Murki, in o pasmah ang. koker španjel ter bavarski barvar: http://nezzek.webs.com/
My Dog & Junior Handling: http://doghandler-neza.yolasite.com/


hichi

  • Gost
Odgovori #24 : 07 Maj 2011, 21:15:17
heheheh super ste,punce!toliko izkušenj in ljubezni do živalic :) komaj čaka, da bom del tega :D
imam pa eno vprašanje glede psarne..plačala sem že rezervacijo in sicer sem v dogovoru z gospo,ki ima psarno English Lady..ima katera izkušnje s to psarno?ali kakršnekoli dodatne inofrmacije,ki bi mi prišle prav?? prav tako me tudi zanimajo igrače,postelje in take stvari,ki jih je dobro kupiti prej :)
lp vsem soljubiteljicam*



ABBY LABRADOR

  • *
    • Prispevkov: 2.130
    • Točke: 0
Odgovori #25 : 08 Maj 2011, 11:48:14
heheheh super ste,punce!toliko izkušenj in ljubezni do živalic :) komaj čaka, da bom del tega :D
imam pa eno vprašanje glede psarne..plačala sem že rezervacijo in sicer sem v dogovoru z gospo,ki ima psarno English Lady..ima katera izkušnje s to psarno?ali kakršnekoli dodatne inofrmacije,ki bi mi prišle prav?? prav tako me tudi zanimajo igrače,postelje in take stvari,ki jih je dobro kupiti prej :)
lp vsem soljubiteljicam*

Kot ti je že ena s foruma poslala link raje piši v tej temi: http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=1604.0
Tam ti bodo bolje svetovali glede vsega povezanega s kokri. Pa še tele teme ne boš smetila.  ;)



urš(k)a

  • Gost
Odgovori #26 : 23 Avgust 2011, 18:00:36

Sem pa iz okolice Ljubljane drugače.


Pozdrav!malo z zamudo-izgovori so taki kot verjetno ponavadi-delo, delo in še enkrat delo :s Naj povem, da je mali kužek, mali črni kokerček že pri meni doma <3 Kmalu bo star 3 mesece in počasi že dobiva gosto in daljšo dlako na tačkah, še posebno na sprednjih :)
Z veseljem bi se, ko bo dovolj star, "naročila" pri tebi ;) Če/ko bosta volja in čas  :D
Sicer imam pa mali problemček-mali ima ob zadnjih tačkah zelo suho dlako. Mogoče jo je imel že, ko je prišel k meni, mogoče ne. Zna biti, da sem sama kriva za to, ker sem ga umila z razredčenim šamponom (1:10), saj se je mali vragec povaljal umazani luži, drekcu in lužici nekega kužka. Seveda sem ga morala oprati! Uporabila sem nek naraven šampon  za mladičke "Orme Naturali"... Res ne ve, če bi bilo to lahko krivo za njegove suhe predele...Šampon je precej blag, sploh pa čisto razredčen in naraven. Kakšni nasveti, mogoče kakšne kapljice ali olja za lepo mehko dlako?

lp :)



nezzek

  • *
    • Prispevkov: 698
    • Točke: 2
  • Moja Bella in Murka :-*
Odgovori #27 : 23 Avgust 2011, 19:03:55
Seveda, ko misliš da bo potrebno mi piši na ZS ali mail.
Am, jaz sem uporabljala mink oil od Bio groom-a, se mi zdi ful fajn.
Močno dvomim da bi bil šampon kriv za suho dlako. Poskusi z malo tega olja, ampak ne špricaj nanj, samo daj na krtačo (tisti mehki del - ščetinast) in potegni čez dlako. Če špricaš nanj potem je dlaka preveč mastna. ;)

Sem pa napisala en članek kako od malega urejati psa. Samo mora še v popravke ;)

Ni lepšega od španjelskega pogleda in njegovega mahajočega repka :-*

Nekaj več o Belli in Murki, in o pasmah ang. koker španjel ter bavarski barvar: http://nezzek.webs.com/
My Dog & Junior Handling: http://doghandler-neza.yolasite.com/


urš(k)a

  • Gost
Odgovori #28 : 23 Avgust 2011, 21:34:15
no super :D Hvala! Bom jutri skočila po kapljice in probala. Zdi se mi tudi, da nimam primernega glavnika...imam namreč gumjasto masažno krtačo in navaden ozek glavnik,ki odlično spravi pesem in drobnarije iz dlake...Bom morala še malo po nakupih. Naročen imam tudi King Coat-ko bo malo starejši. Tu vidim, da nisi najbolj navdušena nad tem trimerjem?
Lep dan še naprej ;)



urš(k)a

  • Gost
Odgovori #29 : 23 Avgust 2011, 21:35:47
uf še nekaj(pozabljivka  ::) ) -se že veselim članka! :D