Menim, da bo to pravi forum za vprašanje. Naš havanček bo kmalu star leto dni. Priden kuža. Zna kar nekaj trikov, na jutranjem sprehodu hodi poleg tudi brez vrvice (na parkirnem mestu, ko so trgovski centri še zaprti in s priboljškom v moji roki ;-))), sede in počaka, ko odnesem vrečko z iztrebki v koš, pa četudi mimo hodijo ljudje... imava opravljeno malo šolo, vendar.... tu začne problem. Odvežem ga le tam, kjer ni prometa, ni kolesarjev, rolarjev... (rolarji mu niso najbolj simpatični, pa tudi kakšen kolesar bi mu znal ne biti všeč - težko je predvideti, kateri). Vmes ga pokličem, pride, gre okoli mene in se usede na mojo levo stran. Seveda sledi pohvala, priboljšek.... so pa dnevi, ko me pogleda z nagajivimi očkami in me ne uboga. Kot da bi hotel reči - hm, danes pa še nisem ene ušpičil, a ti pokažem, kako te ne ubogam? Seveda v teh primerih se obrnem v drugo stran in potem priteče za mano. Podobno se dogaja doma. Čeprav mi je skozi za petami in skozi v moji bližini, so trenutki, ko noče priti k meni, da bi ga pobožala, prijela... se ustavi na metru razdalje in, kot da vabi k igri. Sem njegov glavni skrbnik - hranjenje, sprehodi, dnevno česanje, kopanje...., pa vseeno so trenutki, ko se mi noče približat, da ga pobožam. Ko greva na sprehod, se usede na predpražnik pred vrati in počaka, da mu dam ovratnico. Tudi po sprehodu, na predpražniku, počaka, da se najprej jaz uredim, potem skorajda skoči v naročje, da greva tačke prat.... zvečer mu samo rečeš, da gremo ninat in naj gre v kletko (spi namreč v kletki), in gre sam v kletko. Torej priden kuža, vendar.... moti me, da zunaj ni vedno poslušen, pa da tudi doma ne pride vedno "kot kuža" k meni

Hvaležna bom kakšnega koristnega nasveta, izkušnje... Sem razmišljala, da je to izmikanje doma mogoče posledica tega, da je kužek majhen, mi veliki.... posebno otroci znajo krilit nad njim

Opravila sva malo šolo, za jesen pa načrtujem nadaljevanje šolanja, čeprav tega prvotno nisem načrtovala. Bi pa rada, da bi priklic deloval 100 %.
Kaj predlagate?