Še nekaj splošno znanih podatkov o torziji želodca iz neke ameriške raziskave:
Največji procent nastanka torzije lahko pričakujemo ravno pri nemških dogah, 42,4 % Exclamation
Med ostale najbolj ogrožene pasme spadajo krvosledniki, irski volčji hrti, irski setri, akite, veliki kodri, bokserji in nemški ovčarji.
Na 1914 psih, pri katerih predhodno niso bili zabeleženi zasuki želodca, je bila narejena raziskava. Sodelovalo je 11 različnih velikih pasem.
Odkritih je nekaj fizičnih faktorjev za nastanek torzije.
Največji rizik za nastanek torzije, je pri psih, ki imajo globok in ozek prsni koš. Rizik se lahko izračuna, če dolžino prsnega koša delimo z njegovo širino. Izmera dolžine in širine prsnega koša kaže, koliko je prostora v trebušni votlini za zasuk želodca. Večji kot je rezultat, več je prostora za zasuk želodca in s tem večja rizičnost za nastanek torzije.
Dokazano je tudi, da so suhi psi bolj podvrženi torziji od tistih s prekomerno težo.
Rizik za nastanek torzije se povečuje s starostjo psa. Pri velikih pasmah za 20 % vsako leto po 5 letu starosti. Za zelo velike pasme se ta procent računa že od 3 leta dalje. Pri psih, katerih sorodniki so v prvi generaciji oboleli za torzijo, je povečana možnost za 63 %. Psi, ki zelo hitro goltajo hrano je možnost povečana za 15 %. To je lahko povezano z večjo količino pogoltnjenega zraka.
Zmotno je veljalo prepričanje, da pomaga preprečevati zasuk želodca povišana posoda za hrano in vodo. V resnici se je izkazalo, da to poveča nastanek torzije za 110 %.
Raziskave so pokazale, da plašljivi, nervozni in agresivni psi pogosteje obolevajo za nastankom torzije kot tisti, ki imajo vesel temperament.
Stres je eden od od pospeševalnih faktorjev za torzijo. Mnogi psi obolevajo neposredno po izstopu iz avtomobila po dolgi vožnji ali izhodu iz boksa.
Samčki imajo nekoliko večji procent obolevnosti za nastankom torzije kot samičke.
Za nastanek torzije zelo veliko pripomore briketirana hrana in hranjenje psa s samo enim obrokom dnevno. Briketi, ki imajo med prvimi štirimi glavnimi sestavinami maščobe, povečujejo faktor nastajanja torzije za 170 %. Tisti briketi, ki vsebujejo citronsko kislino in so bili pred zaužitjem namočeni, povečajo odstotek za celih 320 %
Ravno nasprotno, če suhe brikete pomešamo z mletim mesom ali kostno moko, zmanjšamo rizik za nastanek torzije za 53 %. Mešanje kuhane hrane in konzerv z briketi ravnotako zmanjšuje rizik za nastanek torzije.
V zadnjih tridesetih letih se je obolevnost za torzijo povečala za 1500 % , kar se ujema z porabo briketirane hrane. Najmanjšo porabo briketov imajo v Avstraliji in Novi Zelandiji, kjer imajo minimalen procent obolevnosti za torzijo.
Z raziskavami niso mogli dokazati povezanosti nastanka torzije z veliko ali prekomerno aktivnostjo psa pred ali po obroku, ker so psi obolevali preko noči, ko so imeli prazne, vendar s plinom izpolnjene želodce. Tudi ni dokazana povezanost torzije z ceplenjem, določenimi briketi, količino in časom hranjena ter količinom zaužite vode pred ali po obroku.
Nekaj glavnih dejavnikov za nastanek torzije:
- globok in ozek prsni koš
- suh pes
- sorodnik, ki je že imel torzijo
- briketirana hrana
- en obrok na dan
- stres, plašljivost, nervozen in agresiven temperament
30 % psov podleže torziji želodca ali so uspavani
40 % psov ima neko vrsto aritmijo srca v času torzije
Nastanek torzije pri psih ni genske narave in je psi ne dedujejo kot take ampak samo preddispozicijo za njen nastanek. Da bi to preprečili bi morali vzreditelji poostriti nadzor in selekcijo vzrejnih psov.
Mogoče je najboljši način selekcije psov za vzrejo, izbira psa na osnovi izmere dolžine in širine prsnega koša. Če bi vzreditelji pri izbiri potencijalnih vzrejnih psov selektirali tiste z velikim rizikom obolevanja od torzije želodca bi se prisotnost te bolezni s časom znatno zmanjšala.
Miša
+1