*Jackie*, hvala za ta odgovor

. Saj sem tudi sama še bolj pozanimala o pasji vzgoji in obeh pasmah in sem ugotovila, da se nisem dovolj posvečala na nekatera področja socializacije in sem naredila ogromno napak v njeni vzgoji in zato je (bila) taka kot je in ja, res ni kriva pasma ravno (mogoče malo trma

). Sedaj v tem 1 letu, ko nisem pisala v temo se je spremenilo marsikaj. Sploh ko je naredila eno grozno stvar glede divjadi in sem videla, da tako res več ne bo šlo naprej sem jo kar konkretno vzela v roke, ker če bi se to ponovilo res ne bi bilo ok in bi jo verjetno morala dat stran... To se je zgodilo pred manj kot pol leta in od takrat je nonstop na slednem povodcu in sedaj sem že prišla do stopnje, da če vidi divjad (srno) pa se zaderem se ne bo zagnala za njo in je ne bo preganjala, ampak se bo ustavila potem pa prišla k meni in tudi glede drekožerstva že kar napredujema, pa požrešnost se tudi izboljšuje, se mi zdi

. Pa odpoklic je kar boljši, tudi hoja na povodcu. Kaj delam je to, da jo več gibam, ko pa ni časa za dolg sprehod, pa delava trikce tudi miselne igre (skrijem in razečem več igrač, potem pa jo pošiljam in mora nosit), potem razno prinašanje (žogice, frizbiji, plišasti fazan

), včasih tek, za pomlad pa tudi planiram tek ob kolesu, nagrajujem tudi vse dobre poteze, delava tudi samokontrolo, jaz imam veliko bolj mirno energijo in se res trudim, da ne bi izgubila živcev poleg nje (čeprav je to velikokrat ful težko). Tako da ja, ugotovila sem, da je res problem bil v meni, pa tudi malo prezahtevno mešanco pasem sem si vzela (kraški ovčar)

. Ima pa še vedno lovski nagon in ga bo vedno imela in to mora met po nekem staršu, po moje glih nima od lufta, edino kaj se je spremenilo, da ga imam sedaj bolj ali manj pod kontrolo, prej pa ga nisem imela

. Je pa tudi ful nepredvidljiva in verjetno ji ne bom nikoli več popolnoma zaupala...
Drugače pa da ne bo čisti off topic... Še vedno je moja daleč najljubša pasma kraševec, za njo pa so nemška doga, irski volčji hrt všeč pa sta mi tudi novofundlandec in beauceron