Barva oči

Saby · 12735

Mr_Globus

 • *
  • Prispevkov: 449
  • Točke: 0
Odgovori #30 : 21 December 2009, 19:59:10
Eh brezveze se kregat. Po moje so za mačke dokaj varni pogoji (nepromenta ulica na vsaki strani hiše). Če ima kdo drugačno mnenje tudi vredu. Ne zdi se mi pa vredu, da **Abby** enostavno napade uporabnico in moralizira, da kako je pa to narobe in neodgovorno in totalno nesprejemljivo.

Isto je neodgovorno imet okrasne rože, nezavarovane kable, okna na ventus.. in še bi lahko našteval o "varnosti" stranovanja. Nesreča ne počiva in se lahko zgodi tudi v oblazinjeni sobi. Moje mnenje je, da mačka rabi malo svobode in ko jo bomo spet imeli bo bila spet delno zunanja. Nekaj tveganja v temu je, vendar jih po moje koristi (vsaj v našem okolju) oddtehtajo.**Abby**

 • *
  • Prispevkov: 137
  • Točke: 0
Odgovori #31 : 21 December 2009, 20:49:15
Čudovito, kako znaš, Mr_Globus iz konteksta jemati. Je razlika med prostoživečko in med zunanje-notranjo oz. zgolj zunanjo lastniško mačko. Valjda. In sicer ta, da za prostoživečko nihče ne odgovarja in nihče ne priznava, da je 'njegova.' In da je hranjena. Čeprav... gremo lahko pač razlagati z druge strani. In sicer... prostoživečke so lahko s/k, ker jih s/k zavetišča, ki jih potem vrnejo v okolje. Če so tudi hranjene od prijaznih ljudi, ki jim dajejo hrano, v veri, da je to za njih dobro, potem pač ni neke posebne razlike med tem, kako živi zunanja lastniška mačka in prostoživečka. In je, povoženih je mali milijon. In takih, ki izginejo. (Beri se stepejo do smrti, požrejo pri kaki živali ''prijazni'' hiši kaki strup za podgane ipd.)

In napadam osebo, ki ne zna pravilno napisati niti enega posta in ki definitivno ni primerno skrbela za svojo žival. In ja... bom napadala, ker pač napadam vse, ki imajo živali, pa za njih ne skrbijo, tako kot bi bilo potrebno. Je tudi v zakonu veš... poskrbeti, da je žival na varnem, jo obvarovati pred boleznimi in poškodbami. Se mi zdi, da če mačko denimo avto zbije, ali pa se kje zastrupi, da to je ena manjša poškodbica navadno.  ::) Tako da... v generalnem to ni moje mnenje, ampak je uzakonjeno pravilo. Sicer res nikjer ne piše: ''Mačke morajo bivati izkuljučno notri.'' Ampak če želiš poskrbeti za zdravje svoje mačke in jo obvarovati poškodb je ven pač ne boš spuščal...prav gotovo ne na ulice, prometne bolj ali manj... ni pomembno.Mr_Globus

 • *
  • Prispevkov: 449
  • Točke: 0
Odgovori #32 : 21 December 2009, 21:10:39
Nič ne jemljem iz konteksta. Sama si napisala da je edini pravi način "notranji" način. In ne, ni. Je odvisno od ostalih faktorjev.

Veš zakon ni tak kot si ga ti interpretiraš, ampak kakor ga interpretira stroka. V zakonu tudi piše, da mora biti pes na povodcu, vendar bom vseeno lahko dobil kazen če grem s 100m slednim povodcem čez center Ljubljane.**Abby**

 • *
  • Prispevkov: 137
  • Točke: 0
Odgovori #33 : 21 December 2009, 21:17:21
Ja. Če živiš mogoče v neki hiši, bogu za hrbtom, kjer ni cest in drugih živali in kjer ni ničesar dejansko kot le gozd in neokrnjena narava... potem okej. Pa če je mačka taka, da bo sedela pred hišo. Ker po zakonu je tudi to, da moraš imeti žival pod nadzorom. In če mačka tava sama naokoli, potem NI pod nadzorom, aneda?
Ron**Kala

 • *
  • Prispevkov: 738
  • Točke: 0
Odgovori #34 : 21 December 2009, 21:20:26
PAZITE DA NE PREVEČ ZAIDETE V TEJ TEMI.TO JE TEMA O BARV OČEH VAŠE MAČKE IN NE BIVALIŠČU MAČK.

A best friend is the one, who can look at you, with the biggest smile on your face and still know something is wrong!


**Abby**

 • *
  • Prispevkov: 137
  • Točke: 0
Odgovori #35 : 21 December 2009, 22:08:26
Ja. Res je. Je temo malo zaneslo. In ni je zaneslo zaradi moje izginule mačke. Sicer pa; pohvalno, če je ''mama mačka'' spala v hiši. Mogoče bi bilo pametno razmisliti o tem, da notri tudi ostane. Pa o tem, da če je navajena sicer biti zunaj, da se postavi mačjak. Sicer pa... se mi zdi, da tu nekaj ne štima: si napisala namreč, da bi mačjak naredili, ko boste imeli novo mačko, pa da se ti ne zdi, da bi imela mačko tako kot psa. In napisala si, da ste Toma sterilizirali. Zato ta opomba.Yo

 • *
  • Prispevkov: 1.920
  • Točke: 0
Odgovori #36 : 21 December 2009, 23:11:07
PAZITE DA NE PREVEČ ZAIDETE V TEJ TEMI.TO JE TEMA O BARV OČEH VAŠE MAČKE IN NE BIVALIŠČU MAČK.

No, gremo nazaj na oči. Jaz imam doma same mešance (svoje in začasne) in imajo vsi razen ene mačke rumene ali rjave oči. Tako da me v bistvu zanima od kod trditev, da naj bi imeli mešanci načeloma zelene oči. V bistvu sem jih videla zelo malo, pa se z mački ukvarjam praktično pol življenja vsaj.


Mr_Globus

 • *
  • Prispevkov: 449
  • Točke: 0
Odgovori #37 : 21 December 2009, 23:57:44
Citiraj
Ja. Če živiš mogoče v neki hiši, bogu za hrbtom, kjer ni cest in drugih živali in kjer ni ničesar dejansko kot le gozd in neokrnjena narava...
Vredu, imaš svoje stališče na katerem vztrajaš. Jst na svojem tudi - prerekanje nima več smisla. Sprejmi vsaj, da to ni absolutna resnica in ne v to silit ostalih.


Citiraj
Ker po zakonu je tudi to, da moraš imeti žival pod nadzorom
Nope to piše samo za psa.

11. člen Zakona o zaščiti živali: ...Skrbnik psa mora na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu...

Za ostale živali velja: ...Skrbnik živali mora z ustrezno vzgojo in šolanjem oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici...Yo

 • *
  • Prispevkov: 1.920
  • Točke: 0
Odgovori #38 : 22 December 2009, 00:17:07
Ja, ta isti zakon določa tudi:

8. člen, 3. odstavek:

Vse rejne in hišne živali morajo biti vsaj enkrat dnevno pod rednim nadzorstvom oskrbovalcev.

(Koliko mačk, ki prosto hodijo ven, pa je dejansko pod nadzorom 1x dnevno, če pa non-stop beremo, kako jih po nekaj dni ni domov, pa itak pridejo)?

Imamo pa tudi Pravilnik o zaščiti hišnih živali, ki določa med drugim:

4. člen

(naloge skrbnika hišne živali)

(1) Skrbnik hišnih živali mora storiti vse potrebno, da zagotovi dobro počutje živali, ki so v njegovi oskrbi, in preprečevati vzroke, ki lahko povzročijo bolečine, poškodbe, bolezni ali motnje v obnašanju živali.

(2) Skrbnik hišnih živali mora zagotoviti ustrezno namestitev in skrb za živali z upoštevanjem etoloških normativov glede na vrsto živali in še posebej zagotoviti:

1. kakovostno in količinsko ustrezno hrano in vodo;

2. ustrezno gibanje živali glede na vrsto;

3. ukrepe, ki preprečijo pobeg živali;

4. ustrezne bivalne pogoje in oskrbo v skladu s tem pravilnikom in predpisom, ki ureja bivalne razmere in oskrbo živali prosto živečih vrst živali.

Pa še marsikaj bi se našlo, o čemer bi se dalo debatirat, ja.


Yo

 • *
  • Prispevkov: 1.920
  • Točke: 0
Odgovori #39 : 22 December 2009, 00:18:22
Pa še tole:

Za ostale živali velja: ...Skrbnik živali mora z ustrezno vzgojo in šolanjem oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici...

S kakšno vzgojo in ukrepi pa recimo zagotoviš, da mačka, ki leta po sredi ceste, ne ogroža udeležencev v prometu?


Mr_Globus

 • *
  • Prispevkov: 449
  • Točke: 0
Odgovori #40 : 22 December 2009, 00:58:49
Citiraj
(Koliko mačk, ki prosto hodijo ven, pa je dejansko pod nadzorom 1x dnevno, če pa non-stop beremo, kako jih po nekaj dni ni domov, pa itak pridejo)?
Moja vedno. Vsako noč mi je prišla spat na povšter. Pohajat grejo ponavadi nekastrirani samci.

Citiraj
(1) Skrbnik hišnih živali mora storiti vse potrebno, da zagotovi dobro počutje živali, ki so v njegovi oskrbi, in preprečevati vzroke, ki lahko povzročijo bolečine, poškodbe, bolezni ali motnje v obnašanju živali.
Torej? Če je spuščena kršim? Heh isto lahko trdim za notranje, katerih lastniki namesto mehkih copat nosijo cokle, ker jim lahko zdrobijo tačko  ::)

Citiraj
3. ukrepe, ki preprečijo pobeg živali;
Pobeg je zapustitev kraja bivanja. Če se vsak dan vrne po definiciji ni pobega.
**Abby**

 • *
  • Prispevkov: 137
  • Točke: 0
Odgovori #41 : 22 December 2009, 10:47:24
Mr_Globus: Lahko najdeš svoje ustreznice tudi za stavek: ''Dežuje.'' Recimo, rečeš: ''Ne, ne. Samo prši.''  ::) ::) In si tako pač po svoje prirejaš vse mogoče, tudi zakon. To, kar poskušam povedati jaz, in kar ti je iz zakona citirala Yo, ni nikakršna moja ali nejna absolutna resnica. Je zakon, ki se bi ga vsak moral držati. In kot vidim, boš obrnil po svoje čisto vsako besedo. Tudi ''ja'' v ''ne,'' če bo potrebno. In iz zakona citiraš pač samo tisto, kar se ti zdi ustrezno tvojemu mišljenju. Dejstva so pa malo drugačna. In saj res... le kdo sem jaz, da bom nekomu govorila, da se je zakonov potrebno držati?  ::) Je pa prav grozno, kako se eni vsak dan trudijo, (Yo med drugim), da bi mačke rešili s cest, pa iz grmovja, pa da bi jih pozdravili itd., drugi se pa niso sposobni držat zakonov, ki veljajo v naši državi!!!! In povzročajo te bolne, zavržene, zgubljene, povožene mačke.  >:(Mr_Globus

 • *
  • Prispevkov: 449
  • Točke: 0
Odgovori #42 : 22 December 2009, 11:17:51
Citiraj
Lahko najdeš svoje ustreznice tudi za stavek: ''Dežuje.'' Recimo, rečeš: ''Ne, ne. Samo prši.'' 
Ne, ne gre ker je pršec podpomenka dežja.

Citiraj
In si tako pač po svoje prirejaš vse mogoče, tudi zakon.
Heh, jst pa pravim, da si ga ti. Kliči na VURS pa vprašaj za uradno mnenje.

Citiraj
To, kar poskušam povedati jaz, in kar ti je iz zakona citirala Yo, ni nikakršna moja ali nejna absolutna resnica. Je zakon, ki se bi ga vsak moral držati. In kot vidim, boš obrnil po svoje čisto vsako besedo.
Ne, citiraš zakon in si ga razlagaš po svoje. Kot sem že napisal, zakone interpretira stroka (=VURS). In njihova interpretacija ni taka, kot jo tveziš ti. Kdor obrača besede sta vidve in ohlapno napisane člene obračate sebi v prid.

Citiraj
e pa prav grozno, kako se eni vsak dan trudijo, (Yo med drugim), da bi mačke rešili s cest, pa iz grmovja, pa da bi jih pozdravili itd., drugi se pa niso sposobni držat zakonov, ki veljajo v naši državi!!!! In povzročajo te bolne, zavržene, zgubljene, povožene mačke.
Podpiram njihovo deo (no nekateri primerki mačjelovk so že malo čez les, ampak to ni relevantno). Za zavrženo žival bi morala biti zaporna kazen kot v Italiji npr. Notranje-zunanja mačka pa ni sopomenka zanemarjeni, zapuščeni, necepljeni, nehranjeni, nekastrirani/sterilizirani mački.Yo

 • *
  • Prispevkov: 1.920
  • Točke: 0
Odgovori #43 : 22 December 2009, 11:29:49
Hja, no, potem si lahko tudi člen, ki določa, da naj bodo psi na povodcu razlagamo tako, da pač pripnemo povodec na ovratnico, držimo ga pa ne.  ::)


**Abby**

 • *
  • Prispevkov: 137
  • Točke: 0
Odgovori #44 : 22 December 2009, 12:02:31
O VURSU na katerega se sklicuješ; malo pobrskaj koliko je pravzaprav primerov, v katerih se sami svojih zakonov ne držijo.

Zdaj pa resno: Pustiva vse ob strani, pa mi povej, kako ti imenuješ mačko, ki je lastniška zunanja mačka, pa se ''izgubi'' in je ni po več mesecev. (Kakor v primeru Ron**Kaline mačke) In nikakor ni res, da k/s živali ne grejo nikamor stran od hiše.  ::) Gredo... takih je ogromno. Me pa resnično zanima, kako jih definiraš. Pa kako potem zagovarjaš vse množice povoženih mačk? Da so same krive, ker so na cesto skočile?  ???Mr_Globus

 • *
  • Prispevkov: 449
  • Točke: 0
Odgovori #45 : 22 December 2009, 12:14:56
Yo saj v tem je fora.. Ne moreš si sam interpretirat zakona.[qoute]pa mi povej, kako ti imenuješ mačko, ki je lastniška zunanja mačka, pa se ''izgubi'' in je ni po več mesecev. [/quote]
Izgubljena, pobegnjena; saj to je jasno. Po mojem mnenju gre za "udomačene", poldivje mačke.

Citiraj
In nikakor ni res, da k/s živali ne grejo nikamor stran od hiše.
ja samo to ne pomaga, more bit tudi dobro udomačena.

Citiraj
Pa kako potem zagovarjaš vse množice povoženih mačk? Da so same krive, ker so na cesto skočile? 
Slabo navajene na cesto oz. zelo prometna cesta s hitrim prometom.Yo

 • *
  • Prispevkov: 1.920
  • Točke: 0
Odgovori #46 : 22 December 2009, 12:26:30
Kaj pa pomeni "mačka, dobro navajena na cesto"  ???
A to so tiste, ki se spretno izmikajo avtomobilom ali morda tiste, ki ležijo na cesti in se ne umaknejo, tako da jih morajo vozniki sami odstranjevat  ???
Resno me zanima.


**Abby**

 • *
  • Prispevkov: 137
  • Točke: 0
Odgovori #47 : 22 December 2009, 12:43:26
Omg. Ne, saj nimam komentarja. Dobro navajene na cesto. Kaj, jih mogoče treniraš, kako lahko in kako ne smejo na cesto skakat?  ??? >:( Udomačene, poldivje mačke?  In to je okej? To zagovarjaš? ??? >:( Brezveze.  :-\Mr_Globus

 • *
  • Prispevkov: 449
  • Točke: 0
Odgovori #48 : 22 December 2009, 15:44:03
Ne, ne zagovarjam "udomačenih" mačk. Če jo maš se ukvarjaj z njo, ne pa da ti je normalno da kr zmanka. In nehaj enačit take primere z odgovornimi lastniki, ki nudijo podnevi mački izhod in jo ponoči "pospravijo" na toplo.

Yo ne vem kakšne mačke imaš ti ampak moja se ni šetala po cesti. Res čudno, da znancem živijo notranje-zunanje mačke preko 15 let... zanimivo ni kaj. Ja če je navajanje na cesto zate polaganje blazinic na cestišče (da bo bolj udobno spala revica  ::)) ni čudno, da vam jih povozijo. Sam bi jo verjetno naskrivaj prestrašil z vedrom vode, ali šlavfom, pa si kaj takega ne bi upala več ponovit.

Citiraj
Omg. Ne, saj nimam komentarja. Dobro navajene na cesto. Kaj, jih mogoče treniraš, kako lahko in kako ne smejo na cesto skakat?
Ne naučim, da je cesta ni kul. A ti bi jo pa na cesto skakat učila?  ::) Neumen odogovor na neumno vprašanje.Yo

 • *
  • Prispevkov: 1.920
  • Točke: 0
Odgovori #49 : 22 December 2009, 15:53:30
Jaz imam doma vse mačke od prve do zadnje točno te, ki so produkt neodgovornega lastništva. Če te že ravno zanima.


Mr_Globus

 • *
  • Prispevkov: 449
  • Točke: 0
Odgovori #50 : 22 December 2009, 16:18:21
Pohvalno. Je pa razlika če posvojiš mačko in jo uvedeš že staro v novo kolje, ali pa da jo najavaš na to že od mladega.Yo

 • *
  • Prispevkov: 1.920
  • Točke: 0
Odgovori #51 : 22 December 2009, 16:59:33
Pohvalno. Je pa razlika če posvojiš mačko in jo uvedeš že staro v novo kolje, ali pa da jo najavaš na to že od mladega.

Ja, poznam oboje, tako da... In ravno te, ki je odrasla prišla je tista, ki bi jo bilo treba z voli čez vrata zvlečt. Najbrž zato, ker ji je bilo prej tako fino.


Luni_Lu

 • *
  • Prispevkov: 161
  • Točke: 0
 • I very miss you Luni
Odgovori #52 : 10 Januar 2010, 19:52:27
Moja zelene.

Rada imam pse in mucke, in seveda tudi druge živali!


Jeca

 • *
  • Prispevkov: 83
  • Točke: 0
Odgovori #53 : 19 Januar 2010, 18:20:35
Moja Eroica ma pa modre učke. <3


Leaaa

 • *
  • Prispevkov: 41
  • Točke: 0
Odgovori #54 : 11 Februar 2010, 20:43:42
Naš mačkon Miki pa ima čist rumene učke  :).Luni_Lu

 • *
  • Prispevkov: 161
  • Točke: 0
 • I very miss you Luni
Odgovori #55 : 22 Februar 2010, 10:12:45
Naša muca Fanči ima pa čisto zelene učke. :) :-*

Rada imam pse in mucke, in seveda tudi druge živali!


Inanna

 • *
  • Prispevkov: 1.960
  • Točke: 0
Odgovori #56 : 30 September 2010, 11:11:57
Kdaj se pa mačkam dokončno spremeni barva oči? V tisto stalno barvo?
Moja ima trenutno nekaj med rjavo/rumeno/zelenkasto. Stara cca 3 mesece.