Za pesjanarje > Okostje in kremplji

Odmiranje glavice stegnenice

<< < (2/10) > >>

Lunette:
Razlog naj bi bil ''neznan''. En veterinar trdi da gre za genetiko, drug da gre za presnovo, poškodbe ni bilo, ... v osnovi je menda razlog slaba prekrvavitev sklepa (iz prej naštetih razlogov). Vse skupaj so malo zmedeni podatki zaradi katerih sem v dvomih in skrbeh kako sedaj. Zato tudi prosim za informacije, ki bi mi morda prišle prav.

kopirano z wikipedie: http://en.wikipedia.org/wiki/Legg%E2%80%93Calv%C3%A9%E2%80%93Perthes_syndrome

Ne da mi miru podatek da je to pogosto pri ljudeh. Veliko jih prestane brez operacije. Konkretno pa ne poznam psa, ki bi to imel...razen menda moja psička...

Lunette:
joj se opravičujem. Sem preskočila tale zadnji odgovor. Ja nekaj takega naj bi bilo.

botticelli:
Kot rečeno, jaz poznam samo primere znotraj moje pasme - to je kitajski goli pes. In nedolgo nazaj smo imeli diskusijo in se je pojavila tudi ta tema, ker je ena psička zbolela za to boleznijo, isto stara okoli 1 leta. gre za primer iz tujine, pri nas tudi ne poznam nobenega psa ki bi imel to.
Ampak po izkušnjah vzrediteljev kitajčkov je običajno bolezen težka in ima pes bolečine in ne pomaga nič drugega kot operacija. Brala sem da se v zelo blagih primerih priporoča počitek, da se kost sama obnavlja, samo v praksi baje da ima pes prej ali slej težave ki haztevajo operativni poseg.

Jaz bi na tvojem mestu šla do res specialista ortopeda, ki je že imel podobne primere. Vsekakor ne škodi drugo mnenje.

Ne vem koliko je to pogosto pri psih, kot rečeno jaz sem do sedaj živela v veri da je to čisto genetsko in značilno za pasemske pse. No saj tudi genetske dedne težave se lahko pojavijo tudi pri mešancih, seveda pa moraš imeti izredno smolo predvidevam. Ampak seveda možno je vedno.

A ima psička bolečine pri hoji?

Saj če gre za presnovo, je tudi to gentsko :) Pač nepravilnosti v presnovi, ki dvomim da imajo lahko drug vzrok pri tako specifični bolezni, kot genetski dedni vzrok.

deteljica:

--- Citat: botticelli na 09 December 2009, 12:30:50 ---Kar me preseneča v primeru da gre za to bolezen je, da kolikor je bilo znano do sedaj, je to genetska bolezen - se pravi običajno prizadene pasemske pse.
--- Konec Navedka ---
nobena bolezen ni rezervirana za pasemske pse. Edino kar loči pasemke od nepasemskih je,da se glede na pasmo da bolj natančno predvidevati , kaj bi lahko bil problem. Medem, ko je pri mešancih to razpršeno po populaciji brez reda.
To daje lažni vtis, da je genetskih bolezni več pri pasemskih. Drži pa realno le za šteparsko vzrejo (ki je mnogo pogostejša v nerodovniški varianti).

Lunette:
Ja žal me je prej splet okloliščin prisilil oditi z računalnika. Berem odgovore. Hvala.

No saj ta počitek in možnost ne-operacije me mede. Zelo težko se odločim za poseg, ker je psička drugače hiperaktivno živahna. Tudi če pes kakšno minuto stoji samo na bolani tački pri nadaljnem gibanju ne šepa. V manj kot 15% rahlo pošepa oz. malenkost poskoči (znanec je našel izraz- hodi ko Smrketa ;)). Morda je ob slabem vremenu malenkost slabše ali pa ko se zaleži. Nekako tako kot pri blagi obliki artritisa.  Drugih znakov bolečine ni. Želja po gibanju (pre)velika. Praksa pri ljudeh pri tej bolezni je, da se, če je le možno zadeva ne operira.

Nekje na spletu sem tudi našla podatek da nekje 80% psov po operaciji še vedno šepa. Žal pa vsi veterinarji-ortopedi rečejo ''nož'' (z iskrico v očeh). Sem iskala mnenje pri 3 vetih. Zato toliko dvomov.

Kar se tiče mešancev... tistih čist ''tapravih'', ki niti od daleč ne spominjajo na pasemske pse... lahko poberejo vse dobre gene, lahko vse slabe... igra narave... res pa je da večina teh mešancev živi kar nekje ''na kmetih'' in se najbrž nihče niti ne ozre, da mu kaj manjka. Kaj šele, da bi mu pomagal in povedal javnosti, da je pes bolan. Torej ''drži'' teorija o zdravih in trdoživih mešancih.
Mešanci...tisti, ki so lepo povedano čistokrvni brez rodovnikov >:D... pa na žalost velikokrat poberejo večino slabih stvari...in mečejo slabo luč na pasmo kateri so podobni...

Torej, da se vrnem k moji temi... Vse informacije... Vse primere, ki jih poznate na to temo, bi želela prebrati, videti, zvedeti kaj več. Vem, da je rutina ortopedom to odpreti. Ampak sem zelo proti vsem možnim anestazijam, če je le možno.

Navigacija

[0] Kazalo Sporočil

[#] Naslednja stran

[*] Prejšnja stran

Pojdi na polno verzijo