Starostne bradavice

Gost · 3198

taja.h

  • Gost
: 08 Marec 2010, 20:09:50
Živjo!

Doma imamo psičko beli srednji koder, staro 15 let. Pred parimi leti so se ji začele pojavljati bradavice po celem telesu, najprej samo par, sedaj jih ima že ogromno. Najprej niso predstavljale večjega problema, tudi veterinarji so nas pomirili z besedami, da so to starostne bradavice in da ni nič hudega. Vendar se v zadnjem času pojavlja nov problem. Ima dve precej veliki bradavici na zadnjem delu hrbta, ki jo očitno motita ali srbita, saj si jih neprestano drgne ob kakšne predmete, če ne gre drugače tudi ob tepih, ali pa si jih sama praska. Podobno je z bradavico, ki jo ima na desni sprednji nogi, saj si jo neprestano grize. Večkrat se je že zgodilo, da se je s tem ranila do krvi. Poskušali smo z rednim čiščenjem in tudi z mazili, če bi bilo kaj bolje, a se stvar neprestano ponavlja, in večkrat ko zjutraj vstanem, opazim svež rdeč madež in od krv strjeno dlako okrog bradavice. Tudi variante, da bi ji dali kaj čez za zaščito niso bile ravno perspektivne. Ali ima kdo kakšen nasvet, kako bi lahko preprečili praskanje oz. zaščitili bradavice? Veterinarji se niso kaj veliko ozirali na vse skupaj, češ da je psička že stara in da tako pač to je.  Verjetno res kaj veliko možnosti ni, ampak vseeno bi bila vesela kakršnegakoli nasveta, saj ji ranjenje bradavic do krvi ne more ravno koristiti. Na tem predelu pa je zaradi drgnjenja izgubila tudi že precej dlake.

Ima kdo kakšno idejo, kako se s tem spoprijeti?



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #1 : 09 Marec 2010, 21:42:24
Hja no, mojega hrčka je srbelo pri bulah in so bile rakaste tvorbe. Vprašaj veterinarja, če ima kaj proti srbežu. Pri hrčku je bilo nekaj kar je delovalo, sicer šele v drugi rundi zdravil, ampak mu je pomagalo-proti srbežu, protibolečinsko, z jodom sem razkuževala.

Hkrati je treba dnevno razkuževati, povijati mesta, ki si jih grize.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #2 : 10 Marec 2010, 12:16:30
če je psica še kolikor toliko pri zdravju, bi se jih splačalo odstraniti, verjetno bi šlo s pomirilom + lokalno.


taja.h

  • Gost
Odgovori #3 : 10 Marec 2010, 19:54:47
smo se pogovarjali že o odstranitvi, ampak je veterinar odsvetoval kakršnekoli take posege :-\ ima namreč tudi težave s srčkom, ledvicami, prav tako pa je velik problem tudi tumor v očesni jamici, ampak ravno zaradi ne ravno perspektivnih napovedi in neugodnih okoliščin (smo imeli kar veliko dilemo kaj bi naredili) se nismo odločili za kakršnekoli posege, kjer bi potrebovali pomirjevala, anestetike itd., pa tudi veterinarji niso bili najbolj pripravljeni se tega lotit. S kremo proti srbečici smo ji že mazali, ampak je vedno vse zlizala dol... očitno bo edina varianta da ji enostavno redno čistimo in povijamo. Upajmo na najboljše, v kratkem nas čaka spet obisk veterinarja pa bomo še  malo potečnarili glede tega.

Hvala za nasvete :)