Tamaskan dog

zoe · 20425

zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
: 03 Maj 2010, 11:07:45
Pasmo Tamaskan dog sem zadnjič našla na sosednjem forumu.

Nastala je s križanji polarnih pasem, pri čemer so se želeli čim bolj približati videzu volka. Za razliko od ostalih pasem, ki po videzu spominjajo na volka, tu niso vmešali volka, vedno so parili samo polarne pasme psov.

Sicer nisem čisto prepričana, če mi je všeč delanje novih in novih pasem, sploh ko je glavni namen pridobivanje določenega videza pasme.

V maju bodo imeli v Zagrebu celo leglo. Spletna stran: http://www.sylvaen.com/

Ogromno informacij je na tej spletni strani: http://www.tamaskan-dog.com/index2.htm

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


delfinčika

  • Gost
Odgovori #1 : 05 Maj 2010, 21:31:46
Madonca, pa to je kot volčji pes  :o

Zelo lušni, meni osebno.

In tudi fajn, ker niso volka not vmešaval. Je čisto 'pasji'  :P.



Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 13 Oktober 2013, 18:39:34
V Sloveniji vem, da imamo eno psičko te pasme, za ostale ne vem.
Vzreditelji te pasme v Zagrebu:

http://www.sylvaen.com/about.html

Forum s prečudovitimi fotkami:

http://www.tamaskan-forum.com/index.php

Kolikor berem o teh psih, bi naj bili izjemno inteligentni in se mi zdijo še najboljši karakter med volčjimi psi.
Naj bi bili križani med NO ( nemški ovčar), malamutom in husky-jem.

Pa tudi na forumu, ki sem ga zgoraj omenenila sem bila prav šokirana, da lastniki iz celega sveta nimajo s temi psi toliko težav kot jih imamo ljudje na slovenskem forumu s pasmo Samojed sramežljiv  angelcek

Text: http://www.dogbreedinfo.com/t/tamaskandog.htm

The Tamaskan is a good family dog, being gentle with children and accepting of other dogs. His high intelligence makes him an excellent working dog and the Tamaskan has been known to exceed in agility and obedience as well as sled racing. This pack dog prefers not to be left alone for long periods of time. It is better suited to other human or canine company. Be sure you are this dog's pack leader, providing plenty of daily mental and physical exercise to avoid separation anxiety. The objective in training this dog is to achieve pack leader status. It is a natural instinct for a dog to have an order in its pack. When we humans live with dogs, we become their pack. The entire pack cooperates under a single leader. Lines are clearly defined. You and all other humans MUST be higher up in the order than the dog. That is the only way your relationship can be a success.


VEČ o njih:

http://www.tamaskan-dog.org/breed-info/history



Temperament
VIR:

http://www.tamaskan-dog.org/breed-info/temperament

"Please note, the Tamaskan Dog is a very young breed and temperament can vary from litter to litter and dog to dog."

Tamaskan in general are very loyal family/pack orientated dogs. This leads the breed prone to suffering from separation anxiety and/or destructive behavior if left alone for any length of time. The breed tends to do best having someone working from home, but some Tamaskan have also done well just having another dog for company.
Tamaskan and kittens

Tamaskan successfully live with other dogs, cats, horses, rabbits, birds, snakes and lizards, but it is suggested you pay special attention to introduce these animals young so they know they are also part of the pack since the breed does have a prey drive.

This breed is highly intelligent and quick to learn new things, if the right form of motivation is found. They can have a very "what's in it for me" attitude, that can come off as quiet aloof if they feel they can not be bothered with what you are asking of them. With persistence they can do a broad spectrum of things from pulling a sled to becoming a therapy dog or even becoming a search a rescue dog.

Tamaskan tend to be extremely friendly and do well with adults and children of all ages. This leads them to not making a good guard dog unless licking someone to death is the idea you have for protection. They can make good watchdogs and bark if someone or something unfamiliar is approaching your property.


Tams are generally sensitive and attuned to people, therefore it's recommended that only experienced and confident dog owners that are positive and persistent in their training consider ownership.

The perks to a Tamaskan over other Arctic breeds is their recall. They are pack dogs so do not want to be left behind, that being said they do not turn on a dime when called and will often take their time on return. Tams can have a high prey drive so teaching them young not to chase animals will prevent them from straying far if they wander out of sight.

For the best temperament outcome ask about the potential parents of your puppy as well as take the time to socialize them to everything as often as possible.

*************************

So mi res izjemnega karakterja in mi poleg belega švicarskega ovčarja 100% ustrezajo...

VEDNO so me privlačili psi voljčega izgleda a do sedaj nisem NIKOLI našla volčjega psa s super katakterjem... Oz. karakterjem, ki bi mi ustrezal.

MENI OSEBNO PREČUDOVITI PSI   :-*



















taking a screen shot

VIR FOTK:

https://www.google.si/search?q=TAMASKAN+DOG&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=1ctaUv3AAcmGswa5ioD4Bw&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=878&dpr=1
https://www.google.si/search?q=TAMASKAN+DOG&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=1ctaUv3AAcmGswa5ioD4Bw&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=878&dpr=1#q=TAMASKAN+WOLFDOG&tbm=isch


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #3 : 13 Oktober 2013, 19:35:31
Psi so sicer zelo lepi, ne vem pa, da bi razen videza imeli kakršnokoli prednost pred pasmami, iz katerih so nastali. Niso volčji psi, ker v njih ni volka. Kolikor lahko preberem, je njihov karakter tipičen za polarnega psa (torej: težko jih je zmotivirat, delajo samo kar jim je všeč, močan lovski nagon, težko prenašajo samoto....) Temu moraš dodati še precejšnjo neznanko kaj boš karakterno dejansko dobil, ker gre za mlado in nestabilno pasme z velikimi variacijami med posameznimi psi. Verjamem, da je z njimi mogoče delat, tako kot je mogoče delat z malamutom, huskijem in NO tako agility, kot poslušnost in vleko. Dvomim pa močno, da bi se mešanec prej naštetih pasem v kateri koli od teh disciplin odrezal kaj bolje od predstavnikov posamezne pasme.

To, da imajo veliko več težav s samojedi kot z Tamaskan dogom je pa povsem logično in pričakovano: samojedov in "samojedov" kar mrgoli, za 100€ si ga lahko na bolhi nabavi vsak kekec kadarkoli. In žal zaradi izgleda samojeda pričakujejo drugačnega psa, kot ga dejansko dobijo. Tamaskana je precej težje dobiti, verjetno niso ravno poceni iz zelo verjetno ga vzreditelji vsakemu kekcu ne bodo dali. In niti ne izgledajo kot igračke. Bi pa glede na opis pasme (včasih je pri hvalospevih pasmam treba brati med vrsticami) rekla, da so precej zahtevnejši od samojedov. Zna bit da tudi precej manj uporabni.
PS: tisti, ki označi samojeda z oznako "sramežljiv angelček" bo imel z njim težave že po defoju


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 13 Oktober 2013, 19:41:36
Sem pa zdaj zasledila podatke, ki mi niso ravno všeč.. Na kratko:
Pasma je še v nastajanju, razni podatki o vsem živem mešanju čehcov in psov drugih pasem v Tamaskane, baje he skoraj LAŽ, da nimajo nič voljčje krvi not, pasma ni nikjer priznana, povsod drugačni standardi, potem fotke Čehcev pod tamaskane oz. psi ki so v resnici Čehoslovaki bi naj bili Tamaskani, kar seveda niso..

Uff...

Bom jaz vseeno raje za vedno ostala pri moji sanjski pasmi beli švicarski ovčar, o katerih berem že 2 leti, hodim na razstave, sem v kontaktu z lastniki, vzreditelji...


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 13 Oktober 2013, 19:42:24
Ups, anabela glede same popularnosti pa še pomislila nisem..  :-[ Se opravičujem..


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #6 : 13 Oktober 2013, 20:54:14
Mogoče bodo nekoč postali res dobra pasma. Tako kot so postali dobra pasma čehci. Ali pa evrazijci. Mogoče pa bodo šli po poti bandogov, kjer vsak meša z AST ali pitbulom kar se mu zahoče in prodaja mladiče kot bandoge. So pa vse mlade pasme nastale z mešanjem različnih pasem nestabilne v tem smislu, da mladiči še veliko generacij zelo variirajo tako po karakterju kot po zunanjosti in še zelo dolgo dobivaš mladiče, podobne pasmam, iz katerih je nova izšla. To je normalno in to morajo potencialni lastniki vzeti v zakup.
Drugače pa: čehec je PES in ne volčji hibrid, ker je od nastanka minilo že veliko generacij in se volka kasneje ni več vmešavalo. Je pa logično, da bodo pri izdelavi pasme, podobne volku uporabili čehca (lahko bi tudi saarlosovega volčjaka, a je manj znan in ga je veliko težje dobiti). S tem ni nič narobe. Zelo težko pa mešanca teh pasem prodajaš kot odličnega delovnega psa (kar ne pomeni da z njim ni mogoče delati, pomeni pa, da je vanj treba vložiti vsaj toliko znanja in truda kot za katerokoli od polarnih pasem ali čehca). Tamaskanec je pes, primeren za ljudi, ki imajo izkušnje s polarnimi pasmami in jim je delo s polarnimi pasmami všeč, ne pa za tiste, ki bi radi psa s karakterjem nemškega ovčarja volčje zunanjosti.
Popularnost in dostopnost pasme je vedno treba vzeti v ozir, kakor tudi to, kolikšen procent psov je iz kontrolirane vzreje. Samo če pogledaš zlate prinašalce, ena od najboljših pasem sploh, pa je pri nas (in tudi drugot) z njimi ogromno težav - tako glede agresivnosti (ki je absolutno neznačilna za pasmo) kot z plašnostjo (kar je tudi povsem nasprotno z tipično zaupljivostjo in stabilnostjo zlatkotov) kot z popolno neuporabnostjo za kakršnokoli delo, ker se psom bodisi nič ne ljubi, bodisi se bojijo vode (to zadnje pa žal ni samo napaka pri nerodovniških ampak žal pogosto tudi pri izrazito razstavnih linijah)


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 14 Oktober 2013, 20:24:28
Morda sem se preveč prenaglila in verjela NElastnikom pasme  :-X :-\ ::) Se opravičujem... Mislim, da le ni vse tako črno.

Lastnica psičke te pasme napisala:

Oj

Seveda me lahko tikaš, sem študent:)

Glede tvoje psičke, svaka čast, da nisi obupala in si jo lepo prevzgojila!

Hmm ja za začetek, tamaskan je po karakterju precej bližje huskyju kot čehu, kaj šele volku. Ustanoviteljici pasme (Blustag, Blufawn) sta se, če kaj prav vem odcepili od vzreje utonaganov (husky x malamut X nemc). Nekaj teh psov je tudi prednikov današnjih tamaskanov.. http://www.tamaskan-dog.org/breed-info/foundation-dogs/. Angleška linija. Pri njih prevladuje husky, volka ni.

Blustag, blufawn sta se iz UK potem preselili na Finsko in od tam uvozili pse iz psarne Polarspeed. Tam imajo v glavnem delavne huskyje, križance s čehi in s psi, ki imajo višji procent tundrskega volka (high-content wolfdog).Za razna snemanja filmov, reklam. Boogie je npr. high-content wolfdog, njegova sin in hčerka (mama husky) sta Jodie, Valko se pravi sta medium content wolfdogs. Ta dva psa sta poleg drugih, (recimo Jackal-a- v skoraj vseh rodovnikih tamaskanov, je čeh X husky. Ta pes je sporen za lastnike čehov, ker je čeh mix in tega niso priznali- oče je Oxbow Leva-Neve), uvozili nazaj v UK in nadaljevali z vzrejo. To je finska linija (link). V Nemčiji so kot outcross dodali tudi saarlosa. Tako na kratko o zgodovini:)

Nič spornega, rodovniki so znani, povdarek je na zdravju, karakterju in ne videzu. Problem je bil, da sta Blustag, Blufaw pasmo razglasili za volčjega psa brez volka in sta zamolčali volčje prednike! Kot tudi druge stvari (npr dejansko oceno kolkov Jackala, to da je kakšno leglo od večih očetov, ne samo enega ipd.) Še danes ne priznata svojih "napak" in se gresta neko svojo vzrejo naprej. Ostali so se ločili, povedali resnico javnosti in nadaljujejo z vzrejo zdravih, stabilnih psov! Današnji TDR: http://www.tamaskan-dog.org/registry/about-the-tdr . Blustag: http://tamaskan-dog.com/Blustag/tamaskan.htm .

V Slo sva dva lastnika tamaskanov, prijatelj ima psa, njegovo ime je Volkec:) od Jodie/Jackal se pravi ima nekaj več volčjih genov. Kar se njega tiče:samozavesten samec, ki rabi vodjo. Neverjetno stabilen, nobenih strahov, gre povsod. Skupaj sva jih socializirala, hribi, morje, jame, kmetije, zoo, neprijeten material, treningi reševalnih psov, spanje zunaj (šotor, spalke)...psa super res, brez strahu povsod...Agresije nobene, socialen, prijazen do psov (podrejat se ne pusti) do ljudi, otrok, tujcev, pravi cuker... Rabi 100 procentno dosledno vzgojo, za šolanje IZJEMEN. Nagon po hranjenju nekaj neverjetnega. "Lačen kot volk". Trkci, poslušnost,odpoklici 100 procentni, samo da dobi hrano v zameno. Za šolanje za reševalnega psa, neverjeten, super voh. Nekaj časa sva skupaj hodila na treninge. Lovskega nagona niti ni bilo opaziti. Smo ga preusmerili na iskanje ljudi (reševanje). Minusi: separacijska tesnoba-huda. Lastnik naredil napako in ga ni navajal na boks, samoto. Tuljenje, cviljenje, čisto "ven padel", uničil stanovanje...Sedaj je super.

Tana: bolj utonagan, husky linija, stabilna, ognjemet ni panike, socialna, prijazna, nežna duša, brez kakršnekoli agresije, radovedna, poslušna. Bolj husky karakter. Jo zanima vse kar se premika, ima lovski nagon ampak sem ga preusmerila na žoge,iskanje ljudi. Lovi samo kakšne miške, muhe- lol. Za delo super, nagon po hranjenju visok, ne tako ekstremen kot pri Volkcu. Tamaskani se od huskyjev razlikujejo predvsem po tem, da jih dejansko zanima tvoje mnenje in niso tako samosvoji. Načeloma niso nagnjeni k potepanju oz. uhajanju (odvisno od vzgoje). Odpoklic ima 100 procenten.

Zelo pomembna je vzgoja do enega leta! Separacijska tesnoba zna bit problem (tudi pri Tani je bila). Takoj v boks. Min14 dni te čaka dretja,joka, tuljenja. Moraš imet prizanesljive sosede, domače in biti neomajno dosledna, sicer boš imela kasneje probleme. Mladiča ne razvajaj. Vso hrano iz roke, učenje trikcev, vaje poslušnosti. Na sprehod izključno na slednem povodcu, vsaj do enega leta, da nima možnosti narediti napak (odkriti, da je drugje bolj zanimivo kot pri tebi in da se ni treba odzvati na odpoklic...) Delati posebej na odpoklicu, hranjenje izključno (čim več) na sprehodih, delati recimo trikce sredi mesta, na pasji razstavi ipd. Usmerjati lovski nagon na igrače, se mu skrivati na sprehodu, da uporabi nos... Psi: so zelo zanimivi (polarci pač), socializacija ne pomeni igranja s psi ampak spoznavanje z različnimi psi, pasmami...pod kontrolo! Sama sem delala tako: jo peljala do psa, je povohala, ji dala hrenovko pod nos in jo odpeljala naprej. Isto pri ljudeh, je bila blazno navdušena nad vsakim, bi skakala, se igrala...

Če delaš dosledno,dobiš ven psa, ki rad sodeluje, komot dela poslušnost, tudi tekmovalno, se zanesljivo odziva na odpoklic, je praktično skoraj povsod lahko odvezan...Tamaskani so zakon,če ti uspe uspešno zvozit prvo leto:) Se pa bolje obnesejo v domu s še kakšnim psom. Nimaš toliko problemov z ločitveno tesnobo. Če se želiš it kakšno tekmovalno poslušnost ipd moraš paziti, da se preveč ne naveže na drugega psa in delati z njima ločeno, So pač polarci in jim načeloma pasja družba pomeni več kot človeška.

Tamaskana s čehom (skoraj) ne moreš primerjat. Če mene vprašaš je, če je že treba, bolje volka križat s huskyjem kot nemcem. Zakaj? Husky se blazno dobro zastopi s psi, ima rad vse ljudi, ni teritorialen, agresiven. Nemc je teritorialen, zaščitniški, ne mara tujcev, lahko zoprn do psov...volk po drugi strani je plašen,noče imeti opravka z ljudmi, ima neverjetno razvita čutila, nagone. No, če zmešaš volka in nemca avtomatsko dobiš precej bolj zahteven karakter, kot husky_volk. Tamaskan volka skoraj nima (odvisno od linije seveda) in res ni primerjave. Da ne bom govorila samo lepo, z nekaj psi od Jodie/Valko potomcev so bile težave, agresivnost, plašnost, samo takšnega psa danes praktično ne moreš več dobiti (od TDR priznanih vzrediteljev), ker je ta resnica prišla na dan in se zelo velik poudarek da značaju. Tudi outcrosse se nadvse previdno izbere na podlagi zdravja, karakterja. Med čehi lahko najdeš zelo fajn pse in nekaj takih se bo po vsej verjetnosti v prihodnosti uporabilo pri vzreji. Pasma je mlada (od 2006) in brez vkrižanja nesorodnih psov ne bo preživela, saj so praktično vsi v sorodu! Vse pasme so tako nastale in ne vidim problemov, če se plemenjake skrbno izbere. Tako volčjega videza popolnoma brez volka ne moreš dobit, pri vzreji tamaskanov želijo dobiti ravnotežje med polarnimi pasmami (huskyji predvsem) in volčjimi (čeh, saarlos, marxdorfer), prijazen karakter in predvsem super zdravje.Nemca je v tamaskanu zanemarljivo malo.

Moja psička je iz psarne Quicksilver. Debby (vzrediteljica, Zagreb, Sylvaen) je eno psičko iz svojega legla (Vego) prodala gospodu,ki še nikoli ni imel psa, brez izkušenj o psih, še manj o vzreji. Za mladičke je lepo poskrbel, Debby mu je pomagala ampak imel je smolo, če tako rečem,kot tudi premalo znanja. Mladički so se igrali v ograjenem prostoru pred hišo in dobili klope. Odstranjeni so bili prepozno in dobili so Babeziozo (parazitarna bolezen_babezia je parazit,ki živi v (uničuje) eritrocitih. Tip tega ni vedel, ko sem psičko dobila je bolezen zaradi stresa (novo okolje) izbruhnila in bilo je res hudo. Skoraj bi poginila, dobila je močna zdravila, transfuzijo od moje starejše psičke. Skoraj sem jo že vrnila ja. No, zadevo smo uspešno pozdravili, posledic ni, psička je zdrava, vesela,kot tudi njeni bratci, sestrice. Če bo vse po sreči bom imela tudi leglo.

Toliko za enkrat:) Če te še kaj zanima, vprašaj:)

Zanimivo, nisem vedela, da so v Slo Ameriški volčji psi ali kako bi že prevedel American wolfdog. To pa je posebna žival, ki rabi posebno oskrbo (poglej na forumu pod Other pets_Lycan)!

Lp Kaja

Za meni P.S.: Ne zdi se mi prav, da nekdo,ki pasme ne pozna oz. očitno mene pozna (bolan mladič) daje takšne neutemeljene trditve! Sama nisem strokovnjak za čehce ampak kot vem je bil namen križanja izboljšati delovno sposobnost nemcev. Kar se je kasneje izkazalo za nič drugega kot polom. Torej pri vzreji čehcev ne moremo govoriti o vzreji delavnega psa! Mislim halo.V zadnjih nevem koliko letih se trudijo, da bodo čim bolj zmanjšali vpliv volka in da bi dobili prijetnega družabnika (ne delavca!), volčjega videza-se pravi se vzreja tudi na podlagi videza! Pa še vedno imajo po nevem koliko letih tudi težavne pse, zahtevnih karakterjev, ki še zdaleč niso primerni za začetnike. Tudi čeh na začetku ni bil priznana pasma ane... po 6 letih, kolikor časa obstajajo tamaskani ne moreš pričakovat, da bojo homogeni tako po videzu kot značaju in še FCI priznani. Halo!

Se opravičujem za tole ampak se mi res ne zdi prav!



*******

AVTORICA:

Kaja Zavolavšek
KOPIRANO Z njenim dovoljenjem


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #8 : 15 Oktober 2013, 10:57:44
Ne bom komentirala drugega - ustvarjanje nove pasme je zelo zahtevna naloga sploh če nimaš zadaj zelo bogatega mecena, ljudi z velikim znanjem in trdno disciplino. Niti ne o smislu mešanja vsega mogočega zato, da dobiš videz, ki kopira drugo živalsko vrsto. O čehcih bi pa rekla naslednje: kot izboljšava nemškega ovčarja so bili dejansko polomija. Kot posebna pasma z lastnostmi, ki ustrezajo ljubiteljem polarnih in pratipskih pasem in ne nemškega ovčarja pa so zelo uspešna pasma. Poleg saarlosa edina uspešna pasma ki ima vkrižanega volka - vsi ostali poskusi, ki jih je bilo svoje čase ogromno so žalostno propadli. Tudi iz križanj husky/volk ni nastala pasma in nič ne kaže, da kdaj bo.
Seveda se vzreja zaradi videza (in seveda izjemno zanimivega karakterja, ki je všeč predvsem tistim, ki imajo radi krdelne pse) ampak prosim lepo, zakaj je pa bilo treba mešat huskija, malamuta, oba volčjaka pa kaj jaz vem kaj še, če ne zaradi tega, ker so želeli volčji videz? Zaradi karakterja, delovnih sposobnosti....prav gotovo ne.
In če se v psa toliko vloži, kot sta vložila omenjena lastnika TDjev, potem dobiš vsaj tako dober rezultat s katerokoli od izhodiščnih pasem, ki ob primernem vodenju lahko zelo solidno delajo  (pri nas imamo recimo med reševalnimi psi tudi predstavnike vseh polarnih pasem in če se prav hudo ne motim tudi čehca).
Vsekakor želim pasmi čimlepšo prihodnost.
PS:
za križanje z volkom ni primerna prav nobena pasma psa, ker je to vedno velik skok nazaj. pri križanju s huskijem dobiš druge probleme kot pri križanju z nemcem. Izredno močan plenski nagon recimo, kar je precej nevarnejše od teritorialnosti.


tanali

  • *
    • Prispevkov: 38
    • Točke: 0
Odgovori #9 : 15 Oktober 2013, 19:27:27
Pozdrav,
Razlog, da sem dovolila objavo mojega pisanja je bil, da se razčistijo zadeve okrog deleža volka v pasmi, da se ljudem nekoliko približa karakter in zgodovina. To je vse. Ostalo se nanaša na mail, katerega vsebina tukaj ni objavljena. Niti nisem vedela, da se bojo moji maili v celoti objavili. Nikjer ni omenjeno, da bi se pasmo ustvarilo zaradi česar drugega kot videza in niti slučajno ne, da je namen ustvariti nevem kakšnega delavnega psa. Rekla bom samo: če bi bilo po moje bi se vzrejo definitivno obrnilo v to smer. Dobiti super psa za reševanje. In Volkec je še najbližje temu idealu (njega ne bi mogla primerjati z izhodiščnimi pasmami, če se pod tem misli huskyje, malamute (malamuta je tudi zelo malo), ker tistih nekaj procentov volka malce spremeni zadevo) po drugi strani pa res ni pes za na kavč in rabi nekoga, ki se z njim na pravilen način ukvarja. Večina ljudi si pa seveda želi prijaznega spremljevalca brez oz z min. lovskim nagonom, ki se bo zanesljivo odzival na odpoklic in bo po vsem tem še super volčje izgledal.

Lupo italiano je še ena od uspešnih pasem, križanih z volkom, marxdorfer wolfhund, tudi Alaskan noble companion dog naj bi imel nekaj volka v sebi. Ampak tukaj gre seveda za nepriznane pasme. Sama sem proti križanju volka in psa in ne trdim, da je kakšna pasma za to primerna. Nasprotno. Še vedno sem pa mnenja, da ima žival nemc x volk več konfliktov sama s sabo kot husky x volk. Čisto teoretično gledano. Glede lovskega nagona, bi se bilo treba pozanimati, koliko ga ima recimo Boogie, Jodie predniki nekaterih tamaskanov, ki so še najbližje temu "idealu" ali kakšni takšni križanci, ki jih v Ameriki kar mrgoli. Volkec, potomec le-teh nima nevem kako izrazitega.

Lp Kaja



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #10 : 15 Oktober 2013, 20:09:39
Kje pa trenirata reševanje? Se bomo mogoče kje srečali, pa da malo pobližje spoznam to zanimivo pasmo.


tanali

  • *
    • Prispevkov: 38
    • Točke: 0
Odgovori #11 : 15 Oktober 2013, 20:55:44
Bila sva v KD Šmarna gora pa se je, žal, zakompliciralo pri prevozu (smo z Gorenjske). Prijatelj je s treningi nehal (šiht), sama pa imam trenutno preveč dela s faksom. Treniram sama, kolikor čas dopušča. V prihodnosti pa definitivno želim resno nadaljevat. Lahko se kdaj srečamo, ni problema :)



demetrio78

  • *
    • Prispevkov: 1
    • Točke: 0
Odgovori #12 : 25 Februar 2018, 23:56:18
Torej, če sem vse prav prebral so vzreditelji na Hrvaškem?



tanali

  • *
    • Prispevkov: 38
    • Točke: 0
Odgovori #13 : 05 Marec 2018, 13:58:40
Ja, najbližji vzreditelj oz. vzrediteljica je v Zagrebu: www.sylvaen.com/

https://www.facebook.com/SylvaenTamaskans/

Povezave do ostalih pa najdeš tukaj: https://www.facebook.com/TamaskanDogRegister/