Vprašanje za tiste, ki imate letos maturo iz biologije, pa tudi ostale.
Zanima me rešitev naloge iz predmaturitetne pole, 8. naloga (obramba rastlin), 7. vprašanje.
Vprašnje je v povezavi z uvodnim sestavkom, ki govori o tem, da rastline v obrambo pred rastlinojedci proizvajajo vodikov cianid. Gre pa takole:
Vrtičkar je pred hišo posejal tavno mešanico, v kateri so bila tudi semena plazeče detelje. Ugotovili so, da samo 5% rastlin, ki so zrasle, proizvaja cianid. Po petih letih pa je delež rastlin, ki so proizvajale cianid, narastel na 45%. Navedite eno od možnih ralag za porast deleža rastlin, proizvajalk cianida.
Meni logičen odgovor je, da so rastlinojedci napadali samo tiste rastline, ki ne proizvajajo cianida, zato so se tiste, ki cianid proizvajajo bolj neovirano razmnoževale - naravna selekcija.
Naša profesorica pa je takrat, ko smo te pole pregledovali pozabila rešitve, zato nam je sproti odgovarjala na vprašanja. Pri tem vprašanju naj bi bil pravilen odgovor, da se je delež proizvajalk cianida povečal zaradi osotnosti rastlinojedcev.
Če ima kdo slučajno rešitve, bi bila ful hvaležna, če bi mi lahko povedal, kakšen je pravilen odgovor (oz odgovori).
Pa še eno vprašanje. V kateri knjigi je razložena ekologija (te ekološke niše, biocenoza, medsebojni odnosi...)? Pri pouku mi nismo delali nič na to temo.