Kupil psa z dedno boleznijo

animallover · 36666

TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #60 : 17 Junij 2010, 14:50:15
A bi lahko razčistili nekaj pojmov, da se bomo vsi o istih stvareh pogovarjali. Zame je;
- dedno, nekaj kar so imeli predniki in se prenaša na potomce preko genov
- prirojeno, nekaj kar je posledica določene genske kombinacije in s čimer se bitje rodi, ni pa noben od prednikov imel tega
- pridobljeno, nekaj kar se pridobi po rojstvu

A si to prav predstavljam?



botticelli

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 2.785
    • Točke: 4
Odgovori #61 : 17 Junij 2010, 15:55:53
Vse prav, razen prirojeno - to ni posledica genetske kombinacije, v tem primeru bi bilo dedno. to je v bistvu nekaj, kar se razvije kot posledica recimo zunanjih dejavnikov tekom brejosti psice in se mladiči rodijo z tem defektom. nima pa veze z genetiko.

Čeprav problem pri tem je, da za mnogo zadev ne vemo ali so dedne ali prirojene, saj ne moreš dokazati za nekaj, kar se pojavi recimo 1x pri samo 1 mladičku, da je to dedna napaka. lahko pa seveda je. in ene stvari so lahko dedne ali pa prirojene. recimo srčna okvara, pri enih je lahko to čisto dedna strar, pri drugem pa lahko prirojena in samo posledica kakšnega stresa, kakšne slučajne napake v razvoju,...


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #62 : 18 Junij 2010, 15:43:31
Jaz pa mislim da je lahko "prirojenost" posledica genetske kombinacije. Ne vem, razmišljam recimo o primeru predgrizavosti - recimo da pariš psa z ogromno glavo (čeljustjo) s psico z majhno glavo in ven pride taka čudna kombinacija čeljusti, katere posledica je predgrizavost (ne pravim da se to dogaja, samo teoretično je morda možno - nimam pojma). Podobno lahko potem velja za ostale zadeve - odvisno no, ampak v smislu da gen psice in gen psa sama po sebi, če se jih pari v pravih kombinacijah nimata škodljivih posledic, če pa pariš v napačni kombinaciji (kar seveda ne moreš vedet) pa lahko ta gena stvorita napako oz. netipičnost.



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #63 : 18 Junij 2010, 15:50:19
bo kar dednost... Sicer pa, če bi bila ras kakršnegakoli dela telesa odvisna od razlik med starši bi bili mešančki zelo oz. še bolj zanimivi  :)
V primeru podgizavosti je pa po moje lahko eno ali drugo. Samo težko je najti kako povezavo...

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #64 : 18 Junij 2010, 16:00:57
Kot prirojeno napako ponavadi razumemo tisto, ki nastane zaradi napake v razvoju zarodka in ne zaradi napake v njegovem dednem zapisu. Predgrizavost je dedna napaka


zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #65 : 18 Junij 2010, 19:02:50
Saj lahko pride tudi do napak v razvoju zarodka zaradi napak v dednem zapisu. To je potem prirojeno, a vseeno genetsko.

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


Lola

  • Gost
Odgovori #66 : 23 Avgust 2010, 19:56:28
v tujini je praksa oziroma ta test obveza..in vsak odgovoren vzreditelj najprej pri psu ki ga pari preveri njegove izsledke..je namrec odstotek bulijev ki umirajo do enega leta zaradi odpovedi ledvic tako velik kot je bil tisti na srcka preden se je uvedel dopler kot obvezen test..in ker bolj poznam tuje vode bi rekla da kolikor sem slisala za to psarno sem imela vedno obcutek da vsaj eni v slo delajo na kvaliteti..ampak po nekaj zadnjih informacijah nisem vec tako prepricana..zal je pac tako da so buliji res in menda najbolj ogrozeni glede dednih bolezni in je pri njih delanje testov in parjenje preverjenih in testiranih psov se kako pomembno in odgovorni vzreditelji ne bodo parili z netestiranimi in nepreverjenimi psi..vsak pri prodaji psov pa bi moral imet kupoprodajno pogodbo da do enega leta vzreditelj jamci da pes nima nobenih dednih bolezni..v kolikor jo dobi se vrne kupnina ali drug mladicek ce je krivda na vstrani vzreditelja in ni posledica zanemarjanja lastnika..to bi bilo posteno..

Kje v tujini pa je test ledvic obveza? In kateri testi ledvic naj bi bili obvezni? In kje je doppler test obveza?
Strinjam se, da vsak odgovoren vzreditelj testira svojo psico pred parjenjem in izbere samca, ki ima prav tako opravljene vse zdravstvene teste, ampak obvezno testiranje je nekaj drugega. Torej, predpis kluba, ki ne izda vzrejnega dovoljenja psu/psici, ki nima opravljenih teh testov. Pri nas so bili do nedavnega obvezni kolki (slikanje kolkov) in jih hvala bogu več ni. Po novem je pravilo za BAER (slušni) test, kar je koristno za pasmo in super odločitev kluba. V sosednji Avstriji imajo povsem enako pravilo. Na Hrvaškem nič. Pa še bi lahko naštevala, vendar slej kot prej bomo prišli do tega, da so testi bolj kot ne stvar vzreditelja in jih nihče izrecno ne predpisuje.

Jamčiti za zdravje psa ti nihče ne more. Tudi, ko rodiš otroka nisi siguren, da ne bo čez 1 mesec zbolel. Pes ni stvar, ki jo kupiš v trgovini in zanj dobiš garancijski list. Kot vzreditelj je tvoja dolžnost pariti testirane pse in upati na najboljše. Seveda oddaš samo psa, ki pri 2 mesecih ne kaže nikakršnih znakov bolezni ampak ne moreš pa vedeti kaj se mu bo pripetilo čez pol leta, leto ali še kasneje. Seveda je potrebno v primeru, da pride do teh dednih bolezni prevzeti odgovornost nase in primerno ukrepati. So že tukaj pisali, vzeti psa nazaj (ga pozdraviti ali evtanazirati), kupnino povrniti oz. ponuditi novega mladiča. Več kot to pa po mojem mnenju vzreditelj ne more nardit.

Za na konec naj povem, da se vedno več vzrediteljev bullyev odloča za testiranje kar je super, ampak še vedno so nekateri psi v rodovniku (par generacij nazaj), ki teh testov niso imeli in nihče ne bo prevzel krivde. Vsi pa vemo, da je genetika čudna stvar, ki je ne moremo kontrolirati niti pri ljudeh niti pri živalih.



amonra

  • *
    • Prispevkov: 278
    • Točke: 0
Odgovori #67 : 23 Avgust 2010, 20:54:58
no dobro ves kako sem mislila jamcit seveda pa ti lahko to najbolje poves ker kolikor vem si imela podoben problem ;) ki si ga resila tako kot moras..zal pa sama ves da se lahko naredis tudi neumnega in samo trdit da pac nisi vedel in da to ni dedno.. :'(



Lola

  • Gost
Odgovori #68 : 23 Avgust 2010, 22:01:37
Res je, da se je tudi meni pri eni psički v prvem leglu zgodila nesreča. Odreagirala sem tako kot sem menila, da je najbolj fer do mene in do tedanjih lastnikov psičke.

Še vedno pa nisi odgovorila kje so tista testiranja obvezna, ki si jih zgoraj omenjala =)



amonra

  • *
    • Prispevkov: 278
    • Točke: 0
Odgovori #69 : 24 Avgust 2010, 09:13:36
obvezna so iz vidika vzreditelja in sama ves da v avstriji in belgiji npr. ter v angliji ter ....se veliko drugod odgovorni vzreditelji delajo teste..in test na ledvice je UPC,kar pomeni urea, protein, creatinin in stane max. 20 eurov ter se dela iz prvega jutranjega urina..nivo kreatinina v odvisnosti na proteine ti za tako malo denarja takoj pokaze ali njegove ledvice delujejo vredu..in poznam jih ogromno ki ta test naredijo tudi pred parjenjem psa saj ga je dobro ponovit do 5 leta ..po 5 se smatra da za dedno odpovedjo ledvic ni vec nevarnosti ce do sedaj ni zbolel..glede na to da pa si ze omenjala Slovenijo in Hravasko pa vsi vemo, da tukaj po moje se zelo dolgo ne bo obveznih pregledov srcka in ledvic..na hrvaskem verjetno tudi ne, ce gremo se nizje po bratskih republikah pa bi rekla da parit tam psa je vecinoma neodgovorno..glede na to da vzrejne se da dobit tudi s psi ki so drugod izloceni..pa ne reci da ni res ker je bila pred kratkim nekomu znanemu ponujeno ravno to..s tem da je slo pri teh pseh za nepravilen ugriz in ne dedno bolezen..pa se je lastnik odlocil da tega ne zeli..vecinoma imas na straneh klubov seznam testiranih in netestiranih psov..kaj bos vzel je seveda tvoja odlocitev..pa se glede dedne odpovedi ledvic..ce je prenasalec samo eden od starsev ponavadi zboli in umre  25% potomcev..ce sta oba -75%



Lola

  • Gost
Odgovori #70 : 24 Avgust 2010, 09:32:11
Obvezna s strani vzrediteljev, seveda ... samo to je samo stvar njih in ne kluba. Torej vsi priporočajo, potem pa se vsak sam odloči kaj bo naredil.
UPC test vem kaj je =) In ja delamo ga tudi v Sloveniji.
Tudi glede genetsko prenosljivih bolezni ledvic pri bullterrierjih mi je znano, sej sem vendar vzreditelj =)
Najbolj pogosti bolezni ledvic pri BT sta policistične ledvice (preverja se z ultrazvokom) in pa dedni nefritis (preverja se z UPC testom - urinski test, kjer se preverja razmerje med proteinom in kreatinom v urinu; vrednost za BT mora biti pod 0.3). Za razliko od srca, patelle in sluha, ki se prenašajo recesivno, se ti dve bolezni ledvic prenašata z dominantnim genom. Torej, če sta starša OK, morajo biti tudi mladiči. Če temu ni tako, pride do okužbe 90% legla, tisti ki pa niso okuženi pa niso niti prenašalci te bolezni.

To, da imajo klubi napisane pse, ki so testirani ... ja imajo, v angliji predvsem in tako bi moralo biti povsod. Ampak moraš vedeti, koliko BT se letno skoti pri nas in koliko tam. In nenazadnje koliko se jih potem uporablja za nadaljno vzrejo. Mi niti nimamo bullterrier kluba, ker nas je premalo.

Glede ugriza pa, ja pri nas je pravilo, da morajo imeti škarje izjemoma klešče. Drugje tega ni, tudi v Angliji ne (domovina BT), Avstriji, itd. Verjami, da ima veliko vrhunskih psov napačen ugriz, vzreditelji jih parijo naprej. Tudi na specialnih razstavah lahko dobro pridejo skozi. Zaradi oblikovanja take glave, ki jo imajo je prišlo do napak ugriza, ampak če bi forsirali samo škarjaste ugrize, verjami da bi se pasma spremenila in značilnih glav več ne bi bilo. Ugriza res ne smemo metati v isti koš kot bolezni ledvic, srca, patelle in sluha.

Tako pač je =)



kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #71 : 24 Avgust 2010, 10:14:58
Mi niti nimamo bullterrier kluba, ker nas je premalo.

Glede ugriza pa, ja pri nas je pravilo, da morajo imeti škarje izjemoma klešče. Drugje tega ni, tudi v Angliji ne (domovina BT), Avstriji, itd.

BT spadate pod Klub za terierje in imate v okviru tega kluba tudi svojo sekcijo (skupaj z drugimi psi tipa bull). Torej niste prepuščeni popolnoma samim sebi in lahko v klubu vzrejni komisiji predlagate opravljanje dodatnih zdravstvenih testov.

Tole glede ugriza - ok, Anglija ima svoj pasemski standard, ampak Avstrija? Ta spada pod FCI kot Slovenija, torej tam velja FCI standard kot pri nas in ki ga morajo upoštevati kot pri nas. To, kar si napisala, je kot da si pri nas nekaj "zmišljujejo". Hm, ni čisto tako, kajne? ;)



Lola

  • Gost
Odgovori #72 : 24 Avgust 2010, 11:00:09
Sekcije ni več, kolikor je meni znano (lahko, da se motim). Nismo prepuščeni sami sebi, to pa tudi nisem trdila in pohvalila sem sprejetje novega pravila o testiranju sluha =)

Avstrija ne pogojuje škarjastega ugriza za pridobitev vzrejnega dovoljenja. Tudi nisem trdila, da si pri nas kdorkoli karkoli "zmišljuje", samo primerjala sem pravila klubov. To je pa to  :)



amonra

  • *
    • Prispevkov: 278
    • Točke: 0
Odgovori #73 : 24 Avgust 2010, 11:54:45
Pa saj to ni vec pomembno..kar je poanta tega je, da je nekdo ocitno kupil psa ki mu je poginil za dedno boleznijo..in vzreditelj se je od tega distanciral..predvsem je slo za to ali odpoved ledvic je dedna bolezen ali ne..in pri bulijih, kjer jih v istem leglu vec umre v rani mladosti to je dedna bolezen v cemer se strinjamo, ne..ampak kar je zalostno je to, da kupci niso dobili razumevanja s strani prodajalca oz. vzreditelja..vsakemu se lahko zgodi napaka pri izbiri psa, ker genetika je nepredvidljiva stvar..ampak po moje je potrebno pac napake priznat in poiskat neko resitev za vse sodelujoce..vse to pa seveda tudi mocno vpliva na samo pasmo in bodoce lastnike, ki si iz taksnih razlogov vec ne upajo in ne zelijo kupit te pasme :'(



Jamsi

  • *
    • Prispevkov: 497
    • Točke: 0
Odgovori #74 : 04 September 2010, 11:35:09
Res je, da se je tudi meni pri eni psički v prvem leglu zgodila nesreča. Odreagirala sem tako kot sem menila, da je najbolj fer do mene in do tedanjih lastnikov psičke.


A to govoriš o Beli?



Pinky

  • *
    • Prispevkov: 523
    • Točke: 0
Odgovori #75 : 04 September 2010, 13:45:53
ker sem jaz nekako osebno povezana s tem primerom, bom tudi povedala svojo stran.

Jat sem imela na čuvanju 1 teden psa iz legla, ki je prvi podlegel tej bolezni. sumljivo mi je bilo,da je živel samo za vodo. Slabo je jedel, ni se hotel igrati z mojimi psmi, ko sem je en dan poigral z mano sem skakala v zrak od veselja. Lastnik je bil takrat v tujini. In sem mu povedala, da mi je to nekako sumljivo.
On je dejansko iskal samo vodo, popil jo je ogromno in še vedno je sledil samo zvoku ki teče, zunaj lizal sneg... Malo sem prebirala na forumu in usotovila,da prekomerno pitje lahko kaže na več stvari. Takrat sem tudi osebno kontaktirala vzrediteljico, ki je vedela da je pes pri meni in jo povprašala, če je že prej bilo tako in na kaj bi lahko kazalo.
In odgovorila mi je tole: Gucci je pil vodo normalno. Ko so mladi so tako ali tako bolj požrešni in hlastajo za vodo. Več spijejo če so briketi suhi, če so mokri potem niti ne toliko, pa poleti ko je vročina seveda. Lahko pa tudi če so v toplem prostoru. Lahko gre pogledat ledvička, samo je za teste bolje počakati tja do 9 mesca ko so organi že dobro razviti.

Ker sem jaz paničar od moje posvojene bullterrierke naprej, sem mu rekla naj ga pelje takoj veterinarju, pa tudi če ni nič, samo da se prepriča. Takoj me je kontaktiral in povedal da so mu odpovedale ledvice, da se mu ne da pomagati. vseeno je vztrajal na infuziji in antibiotikih, za 2 tedna se mu je zunanje stanje res izboljšalo, ko sem ga videla, je bil končno pes. Vendar izvidi se niso poravili in je začel nazaj pešati in so ga morali evtanzirati. :'(


Tu je ostalo, dokler nisem na FB zasledila, da se to dogaja še enemu mladiču iz legla(mislim da je to animallover). Ko sem jim opisala situacijo z Guccijem in so jo povprašali, zakaj jim ni tega povedala, ko so jo kontaktirali, da s psom ni vse vredu. Je odgovorila, da so Gucciju odpovedale ledvice, ker je goltal slan sneg..
Ne gre le za to da je večina mladičev bolnih, gre se za odnos vzrediteljice in kot vestna vzrediteljica, bi lahko svetovala da se psa pelje veterinarju in predvidevala, kaj bi lahko bilo po opisu. Lahko bi tudi pri drugem mladiču opozorila kaj je bilo s prvim, ne pa da so to po slučaju izvedeli sami. In kot vesten vzreditelj bi lahko obvestila lastnike ostalih mladičev, da naj bodo pozorni. ter poskusila poiskati razlog, zakaj je do tega prišlo in v nadaljne preprečiti.

LP Ika


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #76 : 04 September 2010, 16:49:15
In katera vzrediteljica oz. psarna je to? A ne bi bilo dobro javno opozorit, katerih linij oz. vzreditelja, psice...se izognit?

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Jamsi

  • *
    • Prispevkov: 497
    • Točke: 0
Odgovori #77 : 04 September 2010, 17:23:45
In katera vzrediteljica oz. psarna je to? A ne bi bilo dobro javno opozorit, katerih linij oz. vzreditelja, psice...se izognit?

Psarna Bullyzone..ne razumem zakaj ime psarne tako skrivajo  ::)



mi2ni3

  • *
    • Prispevkov: 366
    • Točke: 0
  • Pes: edini, ki te je vedno vesel ko prideš domov
Odgovori #78 : 04 September 2010, 17:44:22
Saj je bila psarna že napisana  ;)



Jamsi

  • *
    • Prispevkov: 497
    • Točke: 0
Odgovori #79 : 04 September 2010, 17:46:22
Saj je bila psarna že napisana  ;)

ups  ;)



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #80 : 04 September 2010, 18:46:13
Zgleda mi je to ušlo.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lola

  • Gost
Odgovori #81 : 06 September 2010, 08:27:51
A to govoriš o Beli?

Ja, zakaj?



Jamsi

  • *
    • Prispevkov: 497
    • Točke: 0
Odgovori #82 : 06 September 2010, 08:45:10
Res je, da se je tudi meni pri eni psički v prvem leglu zgodila nesreča. Odreagirala sem tako kot sem menila, da je najbolj fer do mene in do tedanjih lastnikov psičke.


A ni bila ta psička pri dveh različnih skrbnikih, ker jo je prvi vrnil, ker je vedel, da je nekaj narobe, bolno psičko pa si prodala naprej? Reagirala si takrat, ko je bila psička že čist boga.



Lola

  • Gost
Odgovori #83 : 06 September 2010, 08:59:09
Ne. Ta psička je bila pri enih lastnikih, vendar so me klicali po 3 dneh, da psičke ne morejo imeti (razlog, da so premalo doma itd.).
Potem jo je vzela Špela (nisem jo prodala, saj mi ni plačala za njo nič). Ko me je Špela opozorila na probleme (kašljanje) nisem takoj pomislila na srce, vendar po kasnejših opisih sem odreagirala takoj, šla sama po psico in jo odpeljala na test. Vprašala sem Špelo ali želi psico imeti naprej in jo zdraviti, a tega ni želela. Torej sem jo jaz vzela, plačala test, plačala zdravila. Kasneje sem se posvetovala z veterinarji, ki so mi rekli, da psička mora biti na zdravilih celo življenje, da mora več ali manj mirovati. Presodila sem, da to ni kakovostno življenje psa, če ne sme na sprehode, se ne sme preveč naprezati in jemati non stop zdravila, zato sem jo dala uspavati.
Nihče od mladičev ni imel nobenih podobnih problemov in vsi so že zdravi in živi. Da se je pri tej psički to zgodilo, je bila nesreča. Moji psi so vsi testirani in psi s katerimi parim tudi. Nočem pa nobenih špekulacij, sploh pa ne laži o tem, da sem nekomu dala psa, kljub temu da sem vedela da je pes bolan.



Jamsi

  • *
    • Prispevkov: 497
    • Točke: 0
Odgovori #84 : 06 September 2010, 09:03:25
Zato sem te pa vprašala, take informacije sem dobila od nje.



Lola

  • Gost
Odgovori #85 : 06 September 2010, 09:22:49
Sklepanja so lahko različna, marsikaj se govori okoli o vseh, ampak jaz vem da delam v dobro lastnikov, psov in same pasme navsezadnje. Vsak pa si lahko ustvari svojo vizijo a ne :)



animallover

  • *
    • Prispevkov: 22
    • Točke: 0
Odgovori #86 : 07 September 2010, 13:07:18
Nekaj časa nisem spremljala foruma, pa vidim, da se je razvila kar živahna debata.
Našega Oskarja smo pred 3 tedni peljali uspavat.  :'( V enem tednu se mu je stanje povsem poslabšalo, nič več ni jedel, samo še bruhal je in je bil že čisto na koncu, tako da sva se z veliko muko odločila za evtanazijo.  :'( :'(

Kar se tiče odnosa [izbrisano ime in priimer, ter ime psarne na željo avtorja], pa lahko rečem samo - KATASTROFALNO. Vedela je, da je zgoraj omenjeni Gucci že umrl, pa ni nič rekla, ko smo bili pri njej oz. je samo povedalal, da je umrl zaradi odpovedi ledvic, "ker je lizal slan sneg" (za kar vsi vemo, da je velika neumnost). Na vprašanje, zakaj ni nikomur od lastnikov madičev povedala, je rekla, da ni hotela delati panike (?!). Tudi po tem, ko je izvedela še za našega Oskarja, ni nikogar od ostalih obvestila, da je lahko z njihovimi kužki kaj narobe. Potem je na vprašanje, kaj bomo storili, rekla, da za simbolično ceno da novega mladiča, pa (seveda) nisva hotela, zato je obljubila, da bo odgovor na najino zahtevo za vračilo denarja poslala po mailu. Po dveh mesecih in ko je bil Oskar že evtanaziran, sva jo spet poklicala. Na vprašanje, zakaj ni odgovorila, kot je obljubila, je rekla, da ni imela časa. Ko jo je moj partner vprašal, če se dela norca iz njega, da v dveh mesecih ni imela 10 minut časa, da bi napisala mail, mu je pa zabrusila, da če misli bit nesramen, bo prekinila?! Ko ji je povedal, da Oskarja ni več, je najprej vprašala "Kako ga ni več?", ko ji je razložil, da sva ga dala evtanazirat, je bila pa vsa začudena, kot da ne bi vedla, da je bolan pa kot da sva dala psa uspavat kar tko mal za hec.  In spet je obljubila, da bo poslala mail.
Danes je od tega klica že več kot 1 teden, od nje pa nobebega glasu.

Jasno mi je, da pride pri mladičih do nepredvidenih zdravstvenih težav, ampak da se vztrajno razglaša za ljubitelja psov, potem pa skriva dejstva in na tak način reagira na to, da je več kot polovico legla hudo bolnega oz. že mrtvega, pa nikomur nič ne pove in se vztrajno izogiba stikom, po mojem mnenju jasno kaže na njen odnos do živali.

Bullyzone je zaradi mene lahko priznana psarna, ampak kar se mene tiče, bi jim morali prepovedati kakršno koli dejavnost v zvezi z živalmi, ker gre Evi Kragl Verbančič očitno samo za zaslužek in nič drugega. Če kdo vpraša - čim dalj stran od nje! >:(



Pinky

  • *
    • Prispevkov: 523
    • Točke: 0
Odgovori #87 : 07 September 2010, 14:11:28
animallover, sožalje tudi tebi.. :'(

LP Ika


amonra

  • *
    • Prispevkov: 278
    • Točke: 0
Odgovori #88 : 07 September 2010, 14:49:39
hudo..sozalje :'(



Inanna

  • *
    • Prispevkov: 1.960
    • Točke: 0
Odgovori #89 : 07 September 2010, 15:10:50
O, žalostno. Sožalje :'( Če je star pes, vsaj veš, da tako pač mora biti, ampak takole... :'(