PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Pasme => FCI 2 => Temo začel/a: Marko na 24 Avgust 2005, 11:06:50

Naslov: Hovawart
Prispeval: Marko na 24 Avgust 2005, 11:06:50
vsebina sporočila pobrisana, ninci
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: anana na 04 November 2005, 11:57:54
Živjo!
Hovawart je zelo lepa pasma :). Naši prijatelji imajo dva: Klifa in Ajšo - Klif je Ajšin oče ;). Oba sta črna.
Malči, Ajša in Klif (http://anana.moj-album.com/slike/444115/KKXEfL36vyRqSyme.jpg)
Ajša in Malči (http://anana.moj-album.com/slike/444115/gu3EWZ54fkOhaw9L.jpg)

Lp, Ana
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: missy na 03 Januar 2006, 19:19:15
Mi imamo psičko pasme hovawart... Je super! Zelo pametna, lepa, velika,...
Pa tudi trmasta in zahtevna...
Jo priporočam!  ;D

LP  ;)
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: KamI na 03 Januar 2006, 19:20:30
Saj veš..slikiiicee  ;D ;D :-*
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: S1b na 03 Januar 2006, 19:25:33
meni so osebno rdeči lepši kot črni čeprav so mi nasplošni vsi zelo simpatični  :)
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: missy na 03 Januar 2006, 19:39:53
hovawart... ;)
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: missy na 03 Januar 2006, 19:41:25
*pripeta datoteka mislim
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: irenchy na 03 Januar 2006, 21:02:34
te psi so meni fantastični...res lepi.....ampak res vseč so mi zlatorumeni :)!

missy...daj povej nam kaj več!!!

lp
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: ninci na 04 Januar 2006, 08:06:18
Kako smo si različni. Meni so najlepši črni z rjavimi ožigi :-*

Lp nina
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: missy na 04 Januar 2006, 20:23:17
vsak ima svoj okus... mi smo po našo Heilo hodili v Nemčijo... Je pa to pes, ki more enostavno ves čas nekaj delati. je zelo velik, naša je zrasla (pa je psička!) enih 68 cm... stara je 11 mesecev, tako da bo mogoče še za kak centimeter zrasla...
Je p
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: missy na 04 Januar 2006, 20:26:23
oprostite, nova sem na forumih pa sem nekaj pritisnila in temo odposlala....
* je pa to tudi zelo redka pasma
  LP
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: mary na 04 Januar 2006, 21:37:59
Meni so najlepši črni z rjavimi ožigi :-*

Tudi meni :-*

Citiraj
je pa to tudi zelo redka pasma

Meni pa se sploh ne zdi. Poznam kar nekaj lastnikov in ko sem se nekaj časa nazaj malo zanimala za pasmo (so mi zelo všeč :-*) sem našla precej kontaktov lastnikov. Tako, da mislim, da jih niti ni tako malo. ::)
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: missy na 05 Januar 2006, 16:48:07
koliko jaz vem, jih je le okoli 100 (nisem sigurna!)... seveda pa se število vedno veča in v Ljubljani jih je res že kar nekaj... ;)
LP
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: anana na 05 Januar 2006, 16:51:14
missy, morda veš kdo je imel leglo svetlih hovawartov lani januarja-februarja (moja sošolka je nekaj omenjala ;D)?

Lp, Ana
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: missy na 05 Januar 2006, 19:50:25
ja, vem...naši prijatli, bojovičvi. mi smo mislili pri njih kupiti, ampak so se skotili le črni
LP  :)
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: dog4ever na 01 Junij 2006, 13:16:03
Missy, v kateri psarni ste vi kupili vašo psico? In kako je z lovskim nagonom hovijev?
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: missy na 02 Junij 2006, 15:26:46
Missy, v kateri psarni ste vi kupili vašo psico? In kako je z lovskim nagonom hovijev?
Naša je z Nemčije... Dam ti točen naslov, če te zanima, za psarno pa ne bi vedela, kajti mislim, da jih tam nimajo...
Lovski nagon... Odvisno, kako misliš. Naša, sedaj ko je mlada, je nora na vse, kar leče. Zajci, srne,...
Če pa imaš že starejšega, dobro vzgojenega hovija, mislim, da glede tega ni problema. Odvisno je tudi od vsakega posameznika, če pa hočeš psa za lov, ga lahko izšolaš tudi za to.
Še kaj?
lp  :)
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: dog4ever na 06 Junij 2006, 15:07:45
Ne, ne, nočem psa za lov. Lovski nagon: hja, v bistvu me je zanima, kako nasplošno reagira pes na srno ali pa zajca. In če ga zajaga, koliko časa ga ni nazaj? Kako je pa s čuvanjem hiše? Je čuvaj ali ne?
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: missy na 09 Junij 2006, 14:35:27
 :-[ Jaz sem lovski nagon hovijev opisala s lastnimi besedami, kajti nikjer nisem zasledila, da bi pisalo kaj o tem, tako da ti pravim iz izkušenj.
To so zelooo inteligentni psi, ampak odraščajo dolgo... prek 3. leta in dokler ne odrastejo, lahko mimogrede zbežijo za srno,.... Naša se je že pognala za zajcem. Minuto, dve je ni bilo nazaj, potem pa je "pridirkala" .. Ampak če bi sedaj srečala srno, dvomim, da bi prišla nazaj tako hitro, amapk naredila pa ji tudi nič ne bi, le krožila bi okoli nje ter lajala (pomoje bi se je bala).
Že samo ime "HOVAWART" ti pove, da so psi bili narejeni za čuvanje dvorišč, kmetij (Nemški pes). Pri naši sicer to ne bi mogel rečti, kajti je zelo "cartasti" tip in najprej tujca oblaja, potem pa se mu posti božati. Ampak ima komaj 1. leto in pol in kot sem že prej rekla, ni še odrasla, sploh pa ne resna. Se pa tega psa da izvrstno naučiti obrambe, mi2 s Heilo trenirama tudi agility, dog dance,... in nama zeloo dobro uspeva. Je pa to pes, ki čuva, ko odraste, svojo posest.
LP, Maruša
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: Tali na 27 September 2006, 21:37:22
Hej. sem čisto nova tukaj, ampak glede na to, da imam pet let staro hovawartko Tali (črna z oznakami), ki v kratkem pričakuje tudi prvo leglo (upajmo - UZ bo čez 1 teden), bi želela osvetliti par stvari glede hovijev.

Citiraj
In kako je z lovskim nagonom hovijev?

Vem v marsikateri literaturi (predvsem knjige o psih, ki predstavljajo veliko število pasem) se da zaslediti, da je hovi povsem brez lovskega nagona. To za večino primerkov ne drži!!! Hoviji so bili vzrejeni iz starih nemških dvoriščnih čuvajev pa tudi, nemških ovčarjev, bernijev, kuvaszov... V glavnem mnogih pasem s ciljem izboljšati karakteristike pasme. Cilj je bil predvsem vzrediti psa s prirojenim obrambnim nagonom, poleg tega pa tudi dobrega družabnika. V vsakem primerku so "geni iz preteklosti" seveda izraženi v različni meri, zato verjamem da lahko najdeš tudi primerek, ki ga lov sploh ne bo zanimal (se pravi takšnega z zelo izraženimi "dvoriščnimi lastnostmi", vendar je to prej izjema kot pravilo.

Že prvi pogled na hovija ti pove, da je to pes, ki po zgradbi ni veliko oddaljen od prapsov in je sposoben hitrega teka. Če k temu dodaš še izredno radovednost in razigranost, lahko hitro ugotoviš, da mu bo v neskončno veselje meriti se v hitrosti z vsem, kar se giblje malo hitreje, pa najsi bo to kolesar, moped, zajec, mačka ali srna. Zato je treba že v pasjem "otroštvu" začeti paziti na začetke izražanja lovskega nagona (npr. majhen kuža se podi za muho, kar je zelo zabavno opazovati, vendar pa je pametno preprečiti). Na srečo pa hovi ni bog ve kako vztrajen lovec, tako da so daljši lovski pohodi bolj izjema.

Citiraj
Kako je pa s čuvanjem hiše? Je čuvaj ali ne?

Kot je že omenjeno hovi odraste zelo pozno. Tudi čuvajski nagon se razvija postopoma. Naša z leti postaja vedno boljša čuvajka, vendar dobro ve do kje lahko gre. Na primer: na mopede je blazno alergična in ravno zadnjič, ko sva bili pri mojem fantu se je nekdo odločil s skuterjem preganjati gor in dol po ulici: Tali pa hovhov do onemoglosti, naenkrat skuter utihne, Tali pa začne lajati še trikrat bolj, ker mi ni bilo jasno, kaj se dogaja, grem pogledat.
Za ograjo stoji pijani tip in moli roko čez ograjo, Tali pa skače ob ograji, kaže zobe in laja kot nora, jaz se ustrašim, da ga bo ugriznila in mu rečem, naj spoka, on pa: "ne,ne midva sva prijatla", in stegne roko po Tali, jaz pripravljena na najhujše, ona pa se samo umakne in dalje laja.
Tako sem zdaj skoraj prepričana, da ne bi napadla (razen morda v kakih skrajnih situacijah). Tudi drugače je vsak, ki ga spustimo v hišo vredu in je tam tako in tako, da bi se ukvarjal s psom - prejema ljubčke, nanj usmerimo fehtanje... Ne vem pa kako bi bilo, če bi se kdo samoinicitaivno odločil priti v hišo.
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: missy na 03 Februar 2007, 12:17:22
(http://shrani.si/files/rx77ox7nc1sfm6.jpg)
Odločila sem se, da bolje predstavim hovawarta, vse slikice (razen primerka črnega in črnega hovawarta z rjavimi ožigi) so od naše psičke Heile!

Zgodovina

Hovawart je zelo stara pasma, ki izvira iz Nemčije. Po letu 1922 je bila pasma na novo oživljena. Hovija so križali z nemškim ovčarom, novofundlancem, leonberžanom in drugimi. Pri vzreji pasme so veliko dali na zdravje tega psa, pri hovawartu se le redko pojavi displazija.

Videz

Je močna pasma, dolgodlka. Psi se od psic razlikujejo po višine ter obliki glave- so tudi močnejši.
Samci: 63 do 70 cm
Samice: 58 - 65 cm (naša meri 67 cm)

Teža... ne da bi vedela, da je predpisana. giblje se nekje od 30 pa do 40 kg- odvisno od zgradbe psa.
(http://shrani.si/thumbs/ycqlac7t2nsfm7.jpg) (http://shrani.si/?ycqlac7t2nsfm7.jpg)
Obnašanje

Vsestransko uporaben. Zelo prijazen pes, včasih nekoliko tmast in zelo samozavesten. Uporabljamo ga kot čuvala, zelo dobro ima razvit tudi nos, kot reševalnega psa, družabnika, sledarja, ... Pse opazimo tudi v agiliyu! Ni pes samotar, najbolj srečen je v družinskem krogu. Dozori pozno, nekje pri treh letih. DO takrat je zelo norčast. Je igriv, hiter pes, ne hiperaktiven. Vesel in vedno pripravljen za delo! Zelooo dojemljiv za učenje!

Hiša ali vrt in gibanje

Je pes za v hišo ali za na vrt a v obeh primerih rabi zelo veliko gibanja. Najmanj 3 sprehode dnevno. Ko naša psička še ni imela poškodbe, sva 2x na teden hodili v pasjo šolo, 2x na teden na agility, vsak dan sva se učili nove trikce+ dog dance, seveda pa dnevno 1 daljši, eno uren sprehod, dva krajša, pol urna. Čez viken smo hodili na izlete ter k vodi, saj je hovi pes, ki zelo rad plava. (http://shrani.si/thumbs/tn7gkcc2gtsflv.jpg) (http://shrani.si/?tn7gkcc2gtsflv.jpg)
Večina hovawartov, ki jih poznam, je v hiši, z družino, čeprav je to pes za na dvorišče.
Če je hovi v hiši ima tudi lepšo dlako!

Barve

Obstajajo tri barvne različice, te so: Črno-rjava (prvotna, osnovna barva)- (http://shrani.si/thumbs/250pxhovawsfm2.jpg) (http://shrani.si/?250pxhovawsfm2.jpg), Zlato rumena (se vedno bolj razširja) ter zelo redka, črna barva- (http://shrani.si/thumbs/jambostandsfm3.jpg) (http://shrani.si/?jambostandsfm3.jpg)
Nega

Zelo nezahtevnapsama za česanje, saj je pes brez poddlanke. Občasno se mu naredijo vozlčki pod ušesami ali pri nogah, te preprosto odrežemo. Kopanje ni priporočljivo (razen v primerih blatnih kopeli  :P). Ušesa se dokaj hitro umažejo, saj so povešena- čistimo jih z mokro krpo, na teden dni.

Je to pasma zame?

1) Najprej... to ni pes, ki bi ga lahko kot igračko postavili v kot- za okras. Je DELOVNI PES- ves čas išče delo. Če ga ne zaposlimo mi, se pač sam. saj veste, grizenje zoknov, omar,...
2) če vas ne moti slabo vreme, kot sta dež in sneg
3) Če imate dovolj časa za vsaj tri sprehode dnevno, za šolanje ipd
Več ovir ni! So prijazni z drugimi živalmi, morda včasih nekoliko pregrobi v igri z njimi (vse je odvisno od določenega osebka).
Zelo prijazni z otroci!

To je to, pasmo bi nedvomno pripororočila vsem, ki so seznanjeni z to pasmo in če hovi ne bo le darilo otroku za rojstni dan...
Lep pozdrav!
(http://shrani.si/thumbs/yhunvofqlqsfm0.jpg) (http://shrani.si/?yhunvofqlqsfm0.jpg)

+1
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: lady_carimma na 09 Marec 2007, 19:39:33
lep pozdrav.. :)

zanima me, če ima kdo na tem forumu hovawarta.. če ga ima kdo, nas se prosim javi..

Lp.

Lady Carimma
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: Balu_H na 26 Marec 2007, 12:31:50
Pozdravljena

Sem lastnik 5 mesecev starega Hovija.

lp igor
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: Marko na 07 Maj 2007, 16:18:33
V Velenju smo dobili novo leglo Hovawartov.  ;D ;D V leglu je 8 prelepih kepic. 7 mladičkov je črno-rjavih in eden zlato rumeni. Samčkov je 5 ( tudi zlatorumeni ) in 3 samičke.

Prilagam tudi slikice da vem naredim malo veselja. Mogoče se pa nam javi tudi vzrediteljica.  ;D ;D

Venček
(http://moj-album.com/slike/663228/LckWtxvvQx3NEshH.jpg)

Pa še z mamico.
(http://moj-album.com/slike/663228/CiAbNK91CDzp9un7.jpg)
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: babsy_ka na 07 Maj 2007, 16:32:26
Čestitke vzrediteljem! Srčkane kepice... :P
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: ninci na 07 Maj 2007, 17:49:33
Marko vem, da so te že matrali... a tokrat bo kaj??  ;) 8)

Čestitke tudi od nas seveda :-*

Lp nina
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: Marko na 07 Maj 2007, 18:03:02
Marko vem, da so te že matrali... a tokrat bo kaj??  ;) 8)

Hmmm!!!  ::) ::) 8) 8)

Mislim, da tokrat še ne. Kasneje pa nikoli ne veš. Jih bom pa seveda obiskal.

Ko pa dobim kaj več slik in podatkov, jih bom pa objavil. Upam, da se bo vzrediteljica opogumila in se tudi ona javila.  ;D ;D
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: ninci na 07 Maj 2007, 18:10:16
Hmmm!!!  ::) ::) 8) 8)

Mislim, da tokrat še ne. Kasneje pa nikoli ne veš. Jih bom pa seveda obiskal.

Ko pa dobim kaj več slik in podatkov, jih bom pa objavil. Upam, da se bo vzrediteljica opogumila in se tudi ona javila.  ;D ;D

Eh jaz sem pa že mislila da .... ::) Nisi za noben hec :P

Lp nina
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: HoViHOW na 08 Maj 2007, 08:53:50
LP... najprej zahvala vsem za čestitke ob novem leglu :D res so srčkane te naše kepice... z njimi je poplačan ves trud in marsikatera prebedena noč :D če pa koga še kaj zanima, pa lahko kar napiše, se bomo potrudili odgovoriti... drugače pa bomo tudi poslali še kakšno slikico teh naših srčkov :D lp, katja
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: skogkatt na 08 Maj 2007, 10:24:46
o krasni so :o! veliko užitkov z njimi :)

sem spoznala nekaj velenjskih hovijev, nisem si pa mislila, da jih toliko. izgleda, da imamo celo 2 pridna vzreditelja. res zanimivo ;) kako je pa lepi mami ime?

in če smo že pri tem, do zdaj se mi je popolnoma črn hovi najbolj dopadel  8)
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: HoViHOW na 08 Maj 2007, 11:11:47
Pravzaprav je pri nas v Velenju tako, da sta samo dve psarni, mi pa smo imeli samo leglo, brez psarne... Naša ponosna mamica je Taja, mladički pa bodo imena dobili danes... Na žalost imamo samo črno- rjave psičke in enega blont, črnih pa nič, tako da slike črnega hovija ne morem poslati. Bom pa mogoče že danes poslala naše male hovije...
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: HoViHOW na 09 Maj 2007, 10:13:40
Da popravim napako... naša psička jr vzrejena v psarni, zato ni samo Taja, ampak je Taja Časova :D
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: Marko na 09 Maj 2007, 14:56:42
Kakšni so pa podatki od očeta mladičkov?  ;)
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: HoViHOW na 10 Maj 2007, 11:15:20
Očka naših malih hovijev pa je Amun von den Pyramidenhovis. Skotil se je v Avstriji, drugače pa jje zdaj v Mariboru. Ima odlične prednike, oče Jambo vom Wittlerdamm in mati Conquita vom Garten der Freiheit. Prav tako pa ima odlične prednike tudi naša psička, in sicer očeta Aragon vom Haus-in-Nussgarten in mati Kimberly, tako da imajo naše male kepice veliko "avstrijske krvi", prav tako pa bodo po vsej verjetnosti imeli tudi odlične gene, tako da se bomo kasneje skupaj veselili doseženih rezultatov :D:D:D
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 12 Maj 2007, 09:56:48
Čestitke za novo leglo. Bravo Taja!!!!!!   ;D ;D

Prav lepo je slišati, da se število hovijev v Sloveniji veča.

Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 14 Maj 2007, 13:22:45
Taji in njenim vzrediteljem vse čestitke ob srečnem dogodku...  :)
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 25 Maj 2007, 07:10:49
No slike mladičkov so objavljene tukaj!!

http://www.hovawart-klubvpm.si/vzreja/legla2007.html

HoviHow, lahko pa pripišeš še imena svojih mladičkov.

Lep pozdrav
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: HoViHOW na 27 Maj 2007, 17:43:43
Naši mladički pa so: Neron, Nay, Nex, Nelo, Nan, Nera, Nessa in Nani...
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 17 Junij 2007, 14:10:36
HoviHow, mogoče kake nove fotkice, da se malo poveselimo in raznežimo še mi?? ;D

Sedaj so verjetno že pravi divjački.  :o

lp
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: Marko na 18 Junij 2007, 19:28:51
Sem bil prejšnji teden na obisku pri mladičkih.   ;D ;D Sem jih moral malo počohati.  8) ::) Seveda sem pa prej počakal, da so vsi oddani, tako da me nebi preveč navdušili in bi jaz postal lastnik kakšnega nadebudnega mladička.  ::) ::)  ;D

Da še vam naredim malo luštov.  ;D :P :P

(http://gana.moj-album.com/slike/663228/f2l2NdG26bajedre.jpg)

(http://gana.moj-album.com/slike/663228/wN1ZQkHEfxKkwnIb.jpg)

(http://gana.moj-album.com/slike/663228/NsUbet4rZbzMJFbm.jpg)

(http://gana.moj-album.com/slike/663228/2vZtcZxuxKZ_83hG.jpg)
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 01 Julij 2007, 09:41:22
Joj, carte male, jaz sem že kar pozabila, da je bila moja Alessa kdaj tako majhna  :o :o :P ;D

Upam, da si jih prečohal še za nas, ;D
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 07 Avgust 2007, 16:35:52
Pozdrav!!

Hoviljubitelji, 2.9. je srečanje! A pridete??

http://www.hovawart-klubvpm.si/srecanja/sostanj07.html
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: Neyka na 08 Avgust 2007, 22:35:53
Saj tega je že dolgo ampak bom malo pogrela...

V Zagrebu na EDS je howawart ugriznil lastnika. Ker sem cedila sline nad njufki, nisem videla kaj se je dogajalo...je kdo videl? Je bil kriv sodnik, prepirljiv pes, kaj drugega. Za kasneje vem, da je sodnik zelo grdo pristopal k psom, niso ga marali in če se ne motim jih je nekaj zmetal ven zaradi "renčanja"

Ob tem se mi poraja še par vprašanj...kakšen je tolerančni prag? So zelo občutljivi na to, kako človek pristopu? Na kaj moraš biti pozoren pri vzgoji? Kaj zatreti že v kali? Če bi želela recimo reševalca...na kaj bi morala biti pozorna pri vzgoji (za reševanje se rabi karakterno stabilen in dela željan pes - recimo ne vem točno  :-[)

In ker je tukaj kar nekaj vzrediteljev - kako v leglu ocenite mladiče kakšen karakter bodo imeli (od pasme do pasme se razlikuje)? Nevem če je čisto jasno vprašanje ampak recimo čisto banalen primer - pes ki največ spi bo miren, tisti ki največ teka naokrog bo živček. Živček je pozoren na ljudi, je zelo primeren za šolanje (recimo to ugotovi vzreditelj ko dela s spom), mirnemu je vseeno zato kaj se dogaja okrog njega, rabi močega lastnika, da ga bo obvladal in privadil nase. Recimo na kakšen način spoznavate svoje mladiče in na kakšen način jih oddajate novim lastnikom?
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: uroda na 09 Avgust 2007, 08:48:33
V Zagrebu na EDS je howawart ugriznil lastnika.

Po poročanju kolegice (je bila na licu mesta s svojo hovawartko) je pes ugriznil sodnika. Tega potem kar nekaj časa ni bilo, vrnil se je in menda neustrezno ocenjeval še preostale pse.

Na drugi del tvojega posta pa ti bo odgovoril kdo drug. Imam sicer priložnost biti kar pogosto v družbi s hovawartom, od njene lastnice sem dobila nekaj podatkov. Predvsem zanimivi so testi karakterja za vzrejno dovoljenje (v Avstriji?). Glede na to, da te zanima njihova reakcija na tujega človeka, samo ta podatek: pri psu opazujejo igro s tujcem.

Nočem več pisati, čeprav imam še nekaj informacij. Da ne bo prišlo do kakšne pomote.

lp
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: Neyka na 09 Avgust 2007, 11:48:38
Vem da je prišlo do ugriza - me pa zanima kaj ga je povzročilo in nekako sem iz tega potegnila tudi ostala vprašanja o karakterju :) hvala ti vseeno  :-*
Naslov: Re: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 20 Avgust 2007, 10:03:10
Pozdrav!
Javljam se natemo o ugrizu. Ker sem bila prisotna ( je že Uroda napisala) in bila na vrsti, ko se je nesrečni sodnik vrnil iz bolnišnice, je seveda tudi moja hovika odreagirala nepričakovano. Sodnik je hotel psom sam gledati zobe, kaj točno je naredil, da je zelo izkušen pes, šampion brez opozorila skočil in ga zgrabil ne vem. Bila sem oddaljena samo ene 3 m od dogodka in zdelo se mi je, da je grobo psu odpru gobec, mogoče mu je celo ustnico pritisnil ob zob, to pa bi lahko opravičilo nenadno pasjo reakcijo. Po tem je bil pes popolnoma skuliran in miren, nič ni lajal ali kakorkoli pokazal agresijo. Zares se je vseskupaj zgodilo tako hitro da enostavno ne veš... No kakorkoli že, sodnik se ni preoblekel, prišel je v ring s srajco ki je bila močno zakrvavljena, ravno tako hlače od pasu do tal so bile krvave, smrdel je po dezinfekciji...malo strahu z njegove strani in zadeva se je pač odvila kakor se je. Moja psica je bila stara 1 leto, še neizkušena in ji je bilo verjetno vseskupaj z 2 urnim čakanjem, da se sodnik vrne očitno preveč. Ko sva prišle v ring je bilo vse ok, zobe sem ji pokazala sama, ker on ni mogel več sam, vse še ok, prvi krog sva odtekle še vedno ok, nato je pristopil in se nagnil čez njo da jo pretipa, pod nos ji je pomolil ravno tisto na debelo obvezano roko in krvavo srajco, psica se je ustrašila odskočila 1m stran in zalajala. Dvignil je roke in rekel da je moj pes agresiven. No to je bilo tudi vse  in odšle sva ven iz ringa. :'( :( Bila sem res žalostna , pa kaj morem, se tolažim z mislijo, da bo drugič bolje.

Hmmmmm, karakter, ja karakter imajo kar trden, napisala bom za mojo, ker veš da niso vsi psi enaki. Pomembno je, da ko je hovi majhen spozna ČIM VEČ novih oseb in stvari, novega okolja....zvokov, raznih situacij...ker so že po naravi NEZAUPLJIVI.
 Moja je naredila sedaj izpit A in odpoklic nama štima ok, samo do otrok in starejših gospodov je pa malo bolj nezaupljiva in previdna, najprej se zdere, nalaja , potem gre povohat in če ji je oseba všeč se umiri, drugače pa se kar odmakne in se ne pusti prijeti. To počasi sedaj popravljamo, je pa težko napake odpravit in je potrebno zelo veliko truda in dela s psom. Do drugih psov ni agresivna, je pa previdna in ne čaka na napad drugega, če med tem ko se psa povohata oni drugi zarenči, bo takoj vsekala nazaj. Je zelo dominantna in se do sedaj ni podredila še nobenemu psu, ne psici. Ima pa odličen nos.
Nisem sigurna, če je kak hovi izšolan za reševanje, čeprav recimo moja vaje ko jih delajo pri nas v šoli ( ker je inštruktorca v šoli tudi inštruktorca za reševanje) ponovi kar vse za tistimi psi ki so izšolani in kar dobro in z veseljem naredi, pa nič ne vadiva reševanja.
 Pomembno je pa to, da si VEDNO dosleden, da NE popuščaš NIČ!!! ker vedno probava kdo je glavni!!!!!!!!Pokaži da si to TI !!!!!!!! VEDNO!!


by
Naslov: Hovawart
Prispeval: Alya na 01 September 2007, 19:20:31
Po videzu so meni najbolj všeč črni z rjavimi ožigi.
Na drugem mestu je "blond",na koncu pa črna.
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 08 September 2007, 20:19:30
Imeli smo piknik, bilo je super. :o

V kolikor vas zanima vljudno vabljeni ogledu reportaže s piknika v nedeljo, 09.09.2007 ob 19.00 uri in v torek, 11.09.2007 ob 18.00 uri v oddaji ŠTIRI TAČKE NA TV PIKA.

 

Naslov: Hovawart
Prispeval: marušiika_in_diva na 17 Oktober 2007, 16:20:00
Lep pozdrav!  Tudi midve z mojo psičko Divo sma bile na pikniku in smo zelo uživali.    Na žalost sem zamudila oddajo.  :-\ 
Se pa že veseliva naslednjega, se mi zdi da je v Velenju. Se vidimo.! ;D ;D
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 09 December 2007, 18:11:23
Končno zopet leglo hovijev!! :P Alessa bo spet dobila polbratce in sestrice!! 8) ( ima aktivnega očka  ;D )

http://www.hovawart-klubvpm.si/vzreja/pricakovana.html
Naslov: Hovawart
Prispeval: silver na 09 December 2007, 18:12:32
čestitke
Naslov: Hovawart
Prispeval: MUNDUS na 09 December 2007, 18:56:38
O super, nisem vedela da je Bellfast Alessin očka :)



Lp
Helena
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 17 December 2007, 20:09:02
Mundus, Bellfst ima veliko legel,   http://www.hovawart.si/galerija/mladicki.php    tule so našteta, no tole je  v Sloveniji njegovo zadnje leglo, saj ima vsak plemenjak dovoljene 3 skoke v 1 državi.

Ima pa naša Alessa tu v Sloveniji še 2 brata, eden je v Celju, ime mu je Akimo, eden pa v Murski soboti( se mi zdi, z njimi ravno nimamo kontakta) ime mu je Alosha. Oba sta črnorjava.

lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: Chanel. na 27 Januar 2008, 19:42:51
Danes je Alessa dobila 5 polbratcev.
4je so črni in eden črnorjav.  :o :o

(http://www4.slikomat.com/08/0127/tyx-Ajra-m.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: MUNDUS na 27 Januar 2008, 20:08:48
Čestitke :-* :)

Lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: Majchy na 27 Januar 2008, 20:12:23
Oooo čestitke!  :-* :o
Naslov: Hovawart
Prispeval: Alya na 27 Januar 2008, 20:19:53
Čestitke! :o :-*
Naslov: Hovawart
Prispeval: aska na 28 Januar 2008, 05:23:50
Čestitke :o
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoViHOW na 29 Januar 2008, 18:17:54
Iskrene čestitke vzrediteljem! Prav lepo je videti male kepice in se spominjati mesecev nazaj, ko smo tudi mi uživali v družbi naših mladičkov! Naužijte se njihove prisotnosti, saj ko bodo odšli od vas, bo kar malce težko!
Naslov: Hovawart
Prispeval: silver na 01 Februar 2008, 19:48:41
Čestitke  :D :o
Naslov: Hovawart
Prispeval: najchy na 12 Maj 2008, 20:55:11
Pa še par slikic Buicka.

(http://shrani.si/f/m/tB/1YXtJShJ/1/.png)

(http://shrani.si/f/1Y/bz/QnDRQjA/1/bbbb.jpg)

(http://shrani.si/f/8/L1/Nu7HqUG/1/vbnbvn.jpg)

(http://shrani.si/f/2Z/vB/326G9lqh/1/vbn.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: silver na 13 Maj 2008, 13:36:42
Kaki lepotec  :o :-*
Naslov: Hovawart
Prispeval: Chanel. na 13 Maj 2008, 14:51:50
Tole je pa Alessin polbratec.
Najchy a hodite skupaj na agility?
Naslov: Hovawart
Prispeval: najchy na 14 Maj 2008, 21:41:33
Ja treniramo skupaj.
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 02 Junij 2008, 08:39:40
Hej,

še ena razstava je za nami - Hrušica. Z Nesso sva dosegli odl1 in PRM  :o :-*

V BIS pa seveda nisva prišli do konca, saj menda še nikoli noben hovawart ni stal na stopničkah...so pač delovna pasma in ne tipični primerki pasje lepote, čeprav je meni Nessa najbolj srčkana, se razume  :-* :-*

Tule je še ena njena tipična poza, v kateri jo je ujela Chanel - saj ne zameriš, ker sem jo uporabila, a ne ;)

Se lahko pa še sama malo pohvališ z uspehom Alesske ;) ;)

lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: najchy na 02 Junij 2008, 15:12:28
HoviNessa čestitke!
Naslov: Hovawart
Prispeval: Chanel. na 02 Junij 2008, 15:37:09
Bojana, kar svobodno jo uporabljaj.  :)


REZULTATI HOVAWARTOV NA CAC HRUŠICI 2008
Sodnica: Alenka Černe


Torej kot je že napisano Nessa Odlično 1, PRM   :-*
(http://i300.photobucket.com/albums/nn27/immaculle/cac%20hrusica/IMG_4614.jpg)

Za Alesso sem že napisala v njeni temi, bom pa še tukaj.
Alessa pa je dosegla odlično 1, CAC SLO in BOB.  8)
(http://i300.photobucket.com/albums/nn27/immaculle/cac%20hrusica/IMG_4630.jpg)

Zelo uspešen je bil tudi Alessin bratec Akimo, ki je dosegel Odlično 1, CAC
(http://i300.photobucket.com/albums/nn27/immaculle/cac%20hrusica/IMG_4727.jpg)

Za malega Bach-a [Alessin polbratec, ki sedaj živi v Avstriji] je bila to druga razstava. Dosegel je zelo perspektivno.
(http://i300.photobucket.com/albums/nn27/immaculle/cac%20hrusica/IMG_4415.jpg)

Nash je v razredu mladih dosegel odlično 1 in PRM.
(http://i300.photobucket.com/albums/nn27/immaculle/cac%20hrusica/IMG_4482.jpg)

Nex odlično
Dante odlično
Diaz odlično
(http://i300.photobucket.com/albums/nn27/immaculle/cac%20hrusica/IMG_4438.jpg)

Izbor za PRM
(http://i300.photobucket.com/albums/nn27/immaculle/cac%20hrusica/IMG_4543.jpg)

Bono odlično 1, CAC
(http://i300.photobucket.com/albums/nn27/immaculle/cac%20hrusica/IMG_4577.jpg)

Ter Baja odlično 2
(http://i300.photobucket.com/albums/nn27/immaculle/cac%20hrusica/IMG_4660.jpg)

Lp.
Tea
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 03 Junij 2008, 07:51:49
Super,Tea,

krasne slikice :-*. Še posebej Bach je tak srček. Alesska je pa itak prava dama.

Najchy, hvala za čestitke, sva bili res veseli da sva z našo malo šemo osvojili še junior BOB :o

Lp, Bojana
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 16 Junij 2008, 08:13:45

Po Hrušici sva imeli z Nesso še uspeh v Portorožu. Sodila je sodnica Carla Molinari (I), med drugim tudi specialistka za hovawarte, in nama prisodila oceno odlično in PRM z izrednim opisom :o :o :o
Naslov: Hovawart
Prispeval: Chanel. na 12 Julij 2008, 15:03:11
Malo updejta.  :)

7. junija je bilo hovawart srečanje v Kopru.  :)
POROČILO (http://www.hovawart-slo.si/srecanja/primorska08.html)
FOTOGRAFIJE (http://alessa06.moj-album.com/album/12447152/)

11. julija smo obiskali ZOO Ljubljana - Nessa, Alessa in Bono  8)
POROČILO (http://alessa06.blogspot.com/2008/07/zoo-ljubljana.html)
FOTOGRAFIJE (http://alessa06.moj-album.com/album/12782337/)

In Čestitke Nessi in Bojani za opravljen B-Bh.   :-*

Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 15 Julij 2008, 07:31:54
O,Tea,

najlepša hvala za čestitke :-* :-*Sva kar ponosni, da imava narejen B-Bh.

Super si se spomnila tale update :o V živalskem vrtu je bilo res super, naše tri zverinice so bile zanimiva atrakcija, čeprav so po moje itak vsi mislili, da je en zlati prinašalec in dve mešanki >:D >:D. Bi morali res vedno nositi majice hovawart, da bi delali reklamo za pasmo :P :P. Se bomo spomnile kakšne dobre verzije ::)

Sicer smo pa danes dobili potrjeno psarno z imenom VOM BAROGIAN LAND ::)zdaj samo še naredim spletno stran, da bo še en hovi predstavljal svoje lepote.

lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: Chanel. na 15 Julij 2008, 12:14:15
Sicer smo pa danes dobili potrjeno psarno z imenom VOM BAROGIAN LAND ::)zdaj samo še naredim spletno stran, da bo še en hovi predstavljal svoje lepote.
Tole je bilo pa hitro.  :)  Čestitke za psarno.  :-*

Ja, enega fantka sem pa celo slišala ko je rekel "glej ga zlati prinašalec." mislil je pa Bona.  :D :D


Lp.
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 17 Julij 2008, 09:10:04
Živjo moje punce!

Vidim, da ste že vse objavile.... pa seveda mal reklame naredile za Hovawarte... Super super...

Ja, naš Bono je pa itak vedno zlati prinašalec.... čeprav mu še zdaleč ni nič podoben....

Poročilo je pa tud super napisano.... Pohvala pohvala....

Bonaja, tebi in Nessi pa še enkrat, čestitne za B-BH...

Imele smo se pa super.... Boljše se ne bi mogle imet....  ;D

by by, Nika & Bono (Boney)
Naslov: Hovawart
Prispeval: Chanel. na 31 Julij 2008, 13:56:55
Končno vam lahko sporočim veselo novico..   :o :o danes je po pošti prišla potrditev psarne z imenom

ex Horto Albo

In še zakaj smo se odločili za tako ime..
Ker izhajamo iz Novega mesta, smo to nekako želeli povezati z imenom psarne. Kar nekaj časa smo razmišljali, kako naj se psarna imenuje, ideje so vrele, a tiste prave, za katero bi se takoj vsi štirje ogreli, nekako nismo našli. Končno nam je šinila ideja, da bi zgodovino povezali s sedanjostjo. Novo mesto je poznano po številnih arheoloških najdbah. Eno takih najdbišč se nahaja na zemlji mojih prednikov. V letih 1973 in 1977 so arheologi naleteli na nekropolo na Beletovem vrtu. Izkopanih je bilo preko 300 rimskih in poznokeltskih grobov z žganim pokopom v kamnitih skrinjah in preprostih grobnih jamah. Iz grobovih je bilo izkopanih največ lepih glinenastih posod, zelo različnih oblik, kovinskih fibul in orožja. Ugotovljeno je bilo, da so na Beletovem vrtu pokopavali v času od sredine I. Stoletja pred našim štetjem, pa do prvih desetletij 3. stoletja našega štetja. Vse najdene predmete, teh je kar 1429, je moč videti razstavljene v Dolenjskem muzeju in v Narodnem muzeju v Ljubljani.Vrt kjer so izkopavali, pa so poimenovali po našem priimku, Beletov vrt. Mi pa  smo malce skrajšali priimek in dobili iz Belega vrta, ker pa je vseskupaj povezano z zgodovino, smo ime postavili v latinščino in od tu je nastalo ime EX HORTO ALBO.

Lp.
Tea
Naslov: Hovawart
Prispeval: MUNDUS na 31 Julij 2008, 15:03:25
Tea čestitke za psarno :) Pa super izbrano ime....mi zelo je všeč ;)

Lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: uroda na 31 Julij 2008, 15:10:28
Čestitke za psarno. Saj je res morda prehitro, pa vseeno eno vprašanje: kdaj bodo prve kepice?

lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: Chanel. na 31 Julij 2008, 15:38:37
Letos še ne.  :P Drugo leto spomladi pa ti sporočim da prideš crkljat.  ;)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 01 Avgust 2008, 07:04:01
Suuuper! Čestitke za psarno, pa še ima ima fajn :D

 :-* :-* :-*Alessi od Nesse
Naslov: Hovawart
Prispeval: Chanel. na 01 Avgust 2008, 14:59:48
Hvala.
Vračamo  :-* Nessi in Beli.  ;)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 05 Avgust 2008, 22:17:56
Čestitke, Čestitke za novo psarne, Alessa ....... Prav tako čestitke Nessi za novo psarno.....
Sicer mal z zamudo.....  ampak da vesta, sem zelooo vesela za obe....  ;D

by, by iz Gorenjske....
Nika in Bono

Naslov: Hovawart
Prispeval: Chanel. na 05 Avgust 2008, 22:30:34
Hvala.  :D

No, mi pa čez sedem ur odhajamo na morje.  :o
Slikc bo veliko, jih bom tudi objavila.

Lepo se imejte, koš  :-* Bonu in Nessi.

Lp
Tea
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 06 Avgust 2008, 08:43:45
Skrajno uživajte na morju ;D ;D ;D ;D 8) 8). Alesska bo spet plavala v prekrasni vodi...sem ji kar mal fouš, no, Nesska ji je fouš :P :P
Ne, sej ne, hecam. Slikce pa čakamo, tvoje vedno, ko si taka majstrica.

Lepo se mejte. :-* :-* :-*

Bono, ti se pa kaj javi Nesski  ::)

Pozdravček
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 06 Avgust 2008, 09:14:10
Lepo se imejte na morju in uživajte..... Kdo bo največ skakal v morje pa itak vemo.... Alessa.... prava morska hovi-morska-deklica.... ;)
Slikice pa nestrpno pričakujemo.... itak bodo zakon dobre.... joj tista morska modrina.... noro....

Zdaj gre pa Bono še mal Nesso pozdravit....

by by, Nika in Bono

P.S. Bono pošilja lubčke nazaj svojima hovipuncama..... :-*

Naslov: Hovawart
Prispeval: Chanel. na 17 Avgust 2008, 21:02:31
Mi smo nazaj iz morja. Več napisanega je tukaj (http://www.pesjanar.si/forum/index.php/topic,4270.msg277150/topicseen.html#msg277150), veliko več fotk pa tu (http://alessa06.moj-album.com/album/13217372/). Alessa je res zelo zelo veliko plavala, skakala, ful je bila pridna. Bili smo na Pašmanu, v Telaščici, na Žutu in na Kornatih. Slikc je veliko - 823 khm, tu pa jih je deset za pokušino.

Punce, še ve prilimajte kaj slikc :]

(http://i35.tinypic.com/2vbwtc3.jpg) (http://i36.tinypic.com/ei6m8z.jpg)
(http://i34.tinypic.com/29b1zlz.jpg) (http://i36.tinypic.com/2e3vqwy.jpg)
(http://i33.tinypic.com/10wktif.jpg) (http://i38.tinypic.com/2qd64j8.jpg)
(http://i38.tinypic.com/ayki7s.jpg) (http://i36.tinypic.com/kdk505.jpg)
(http://i33.tinypic.com/4s0dfo.jpg) (http://i33.tinypic.com/26392jt.jpg)

Lep pozdravček
Tea in Alessa
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 18 Avgust 2008, 11:21:55
Noro dobre slikice Tea.  ;)
Moje slike niso morske. Naš Bono si svoje vroče tačke namaka v bližnjem potoku...
http://album.slikomat.com/pic.php?u=2646NQEJ6&i=37254

Takole pa Bono počiva po napornem sprehodu, ko gremo na lov za gobami...
http://album.slikomat.com/pic.php?u=2646NQEJ6&i=37256



by, Nika
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 18 Avgust 2008, 14:34:51
No, ker mi pa prejšnja stvaritev ni uspela tako kot sem želela,
dodajam še eno slikico....
(http://[url=http://album.slikomat.com/pic.php?u=2646NQEJ6&i=37272][img]http://album.slikomat.com/pic.php?u=2646NQEJ6&i=37272)[/url]
[/img]
Naslov: Hovawart
Prispeval: Rinchy na 18 Avgust 2008, 14:46:46
HoviBono, saj načeloma delaš prav, ampak za vstavljanje slik potrebuješ samo kodo za vstavljanje slik. Torej na koncu zgleda takole  :)
Koda: [Select]
[img]http://album.slikomat.com/pic.php?u=2646NQEJ6&i=37272[/img]
Naslov: Hovawart
Prispeval: Chanel. na 18 Avgust 2008, 21:39:59
Nika lušne slikce. Se mi zdi da je tudi Bono izgubil dlako (okoli vratu in hlače). Alessa se je ful oskubla, kmal bo kratkodlaka :]
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 19 Avgust 2008, 10:00:58
Rinchy, tako nekako sem naredila ja.... Potem je pa tako prišlo kot je prišlo...
Bom še poskusila.... slik je dovolj....

Channel.... ja, glake je kar veliko izgubil, tudi hlač zadaj, vendar mu še leti ven. Samo kaj, ko ne gre vsa dlaka na enkrat ven, ampak postopoma... Če ga pa gledam od zadaj, ko ima zelo malo hlač, se mu pa fino vidi njegovo premoženje kako bingla... hihi :P


by
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 19 Avgust 2008, 15:27:38
Zdaj pa upam, da mi bo tole uspelo... Ta slika je pa od včeraj, pred treningom... ;)

(http://album.slikomat.com/pic.php?u=2646NQEJ6&i=37295)[/url][/img]

by
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 19 Avgust 2008, 15:35:27
Pa glede na to, da se tukaj nič kaj ne dogaja gor, vam bom pa postregla še z nekaj slikami, na katerih so moji trije otroci - tako jim jaz pravim... ;D
(http://album.slikomat.com/pic.php?u=2646NQEJ6&i=37271)[/url]
[/img]
(http://album.slikomat.com/pic.php?u=2646NQEJ6&i=37272)[/url]
[/img]
Naslov: Hovawart
Prispeval: Chanel. na 19 Avgust 2008, 16:04:18
Oo, te slikce sem pa že včeraj gledala. Res so lepe.
Upam, da se kaj kmalu vidimo.  :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 19 Avgust 2008, 20:15:16
Ja, bi bilo fino spet mal poklepetat o telih naših hovijih.... ;D
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 24 Avgust 2008, 09:40:35
Channel....  - spet bomo lahko mal klepetali, in to prav kmalu, na vzrejnem, 6. septembra.... juhuhu...

Takega hovija pa verjetno še niste videli, kako se valja v merjaševi kopeli - in je na koncu ves blaten.....  ;D

(http://album.slikomat.com/pic.php?u=2646NQEJ6&i=37493)[/url]
[/img]  (http://album.slikomat.com/pic.php?u=2646NQEJ6&i=37494)[/url]
[/img]
(http://album.slikomat.com/pic.php?u=2646NQEJ6&i=37495)[/url]
[/img]
Naslov: Hovawart
Prispeval: Chanel. na 24 Avgust 2008, 19:11:54
spet bomo lahko mal klepetali, in to prav kmalu, na vzrejnem, 6. septembra.... juhuhu...
Hehe, kot kakšen pujsek :]
Ja, še malo več kot 10 dni. Bomo še kakšno skupinsko ustvarili.

Nekaj slikc Alesse v šoli.
(http://i36.tinypic.com/21jw1ns.jpg) (http://i37.tinypic.com/2ppc077.jpg)
(http://i38.tinypic.com/ezrdc3.jpg)

Lp.
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 24 Avgust 2008, 21:36:20
Pridna Alessa... Lustne slikice.... Že komaj čakam na 6. september...

by
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 03 September 2008, 09:05:00
Jooj, ampak na tem forumu se pa čist nič ne dogaja.... Hoviji, kje ste....  :-\
Naslov: Hovawart
Prispeval: Chanel. na 06 September 2008, 21:54:43
Danes smo bili v Domžalah na vzrejnem pregledu. Bilo je pet hovawartov - ena psička in štirje samčki. Vsi smo vzrejni pregled pri sodnici Alenki Černe tudi uspešno opravili.  :D

Prvi je bil na vrsti Akimo (Akimo vom Trakehnergestuet)
(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/V3UYCpN10JkU0mfi.v.jpg)

(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/xSbmCcPGXHuVFEon.v.jpg)

(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/3GsaEJ6BYhIh_ml7.v.jpg)

Druga na vrsti je bila Alessa (Alessa vom Trakehnergestuet)
(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/RuawrIBN_oC2yvzT.v.jpg)

(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/qNfmXne7peZN6Aa9.v.jpg)

(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/oOkjv2VKFm7T6drL.v.jpg)

Nato je bil Bono (Boney z Radynskeho podhradi)
(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/Lc6n8hvnT0auCLMo.v.jpg)

(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/nGLvQSAGK3wAzQzI.v.jpg)

(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/wkYBUdh8Wv3gIcuv.v.jpg)

Predzadnji je bil Li (Lee Lumiere)
(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/pIHQAwBktrL9LJtn.v.jpg)

(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/sk783reUvIfOlfGd.v.jpg)

(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/smXotVREx0ZwVBuQ.v.jpg)

zadnji pa je bil Buick (Buick Milas Moravia)
(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/w0WeMq2XYbS_E_0d.v.jpg)

(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/MkLRz7jKUh0L_bjf.v.jpg)

(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/xX9bPlCK6mn1_5Bh.v.jpg)

Lepo je bilo tudi od naših najmlajših hovijev, da so s svojimi lastniki prišli pogledat, kako sploh izgleda vzrejni pregled.
Baron pod Poncami
(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/WXflLiWOZhotVGIf.jpg)

Brest pod Poncami
(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/TG_Ab4DvWj76jH8K.v.jpg)

(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/2JvMWIe9GYGFpuYu.v.jpg)

Nessa
(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/x5eeqiDT9KnnQWxg.v.jpg)

in še nekaj utrinkov kar tako.  :D
Alessa
(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/hJJmq4_x1hMPQ6ix.v.jpg)

Buick
(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/fgEo7Yvq5M5dNjyM.v.jpg)

(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/zlS0lFJGqsfzL5F8.v.jpg)

SKUPINSKA FOTKA (http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/TYRQaNRZ8m9lN4Mm.jpg) & ŠE ŠTIRI HECNE  :D (http://www4.slikomat.com/08/0906/zla-hecne.jpg)

več fotk pa je TUKAJ (http://alessa06.moj-album.com/album/13457311/?stran=1)

Lp.
Tea in Alessa
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 26 September 2008, 22:21:45
Naši hoviji so pa res lepi kužki :-* :-* No, za nas so itak najlepši, a ne? Čestitke vsem za zasluženo vzrejno dovoljenje. Drugo leto smo pa mi na vrsti....no, če bo vse o.k. s kolki, seveda.

Tole je pa današnja slika naše Nesse...je začutila potrebo po prenašanju valentinčkovega povšterčka ::)


Sicer pa pridno hodiva v šolo v Grosuplje, kjer sva se že veliiiiko naučili, samo obramba po programu IPO nama še ne gre :-\ :'( . Pravijo, da tako crkljanje ne gre skupaj z napadi na markerja hihihi...


Lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 25 Oktober 2008, 11:52:38
V soboto, 11.10. 2008 se je pod okriljem Sekcije za Hovawarte na poligonu v Velenju odvijal pregled mladih hovawartov, starih od 4 do 17 mesecev. Udeležilo se ga je kar 25 psov iz vseh 5 legel, poleženih v letu 2007 in 2008, v vseh treh barvnih kombinacijah, tako da je bilo kaj videti.

Mlade samčke in samičke je na posebnih listih ocenjevala gospa Sabine Kerschner iz Avstrije, odlična poznavalka hovijev, vzrediteljica, sodnica in markerka. Ocenjevala se je telesna zunanjost ter karakter pri akustičnih in optičnih ovirah ter delu z markerjem. Več o tem si lahko prebereta na strani sekcije http://www.hovawart-slo.si/index.php?subaction=showfull&id=1224789913&archive=&start_from=&ucat=1& (http://www.hovawart-slo.si/index.php?subaction=showfull&id=1224789913&archive=&start_from=&ucat=1&)

Iz naše "družine Novak" smo se zelo dobro predstavili 1 samička (Nessa) in 3 samčki (Nex, Nash in Nelo). Še slikce...
[/img]http://www.moj-album.com/slika/13384361/2q3VAK7zavKkitwT.jpg/[/img]
(http://www.moj-album.com/slika/13384361/YYRDIyNZ_p5wxa9P.jpg/)
(http://www.moj-album.com/uredi/hovinessa/13979897/?os=13979917)
[img][img]http://www.moj-album.com/slika/13384361/TfEZ6kuSlKEMj_bM.jpg/
Naslov: Hovawart
Prispeval: Chanel. na 28 Oktober 2008, 09:45:35
Nekaj novih slikc Alesse  8)
(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/ZBplOIsloXqEvkA8.v.jpg)

(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/qtZinqwJdrtZsilk.v.jpg)

(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/sHauOgKFzWgCVKP4.v.jpg)

(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/SNsnO9iqU7x9yhC2.v.jpg)

Lp.
Tea in Alessa
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 01 November 2008, 08:05:43
Alessa je spet uživala na morju in plavala...super.

No, jaz sem pa šele včeraj videla, da mi ni pripelo slikc iz pregleda mladih psov v Velenju, zato popravljam...

(http://www.moj-album.com/slike/13384361/TfEZ6kuSlKEMj_bM.jpg)
Nex, Nelo, Nessa in Nash iz "familije" Novak

(http://www.moj-album.com/slike/13384361/2q3VAK7zavKkitwT.jpg)
Nessa pri ocenjevanju

(http://www.moj-album.com/slike/13384361/g9c3WFj6LioG5NBI.jpg)
Nessa pri igri z markerjem
Naslov: Hovawart
Prispeval: Chanel. na 30 November 2008, 19:48:31
Danes in včeraj smo bili na razstavi v Zagrebu (CACIB Zagreb). Prijavljeni so bili trije hovawarti, dve psički in en samček..
V soboto je Alessa dobila odlično 1 CAC - HR in CACIB (sodnik: Srečko Kukić (HR))
V nedeljo pa odlično 1 CAC - HR, CACIB in BOB (sodnik: Štefan Šinko (SLO))
Z dvema  CACIB-oma je Alessa naredila tudi hrvaški šampionat.  :-* :-*

Še ena slikca:
(http://alessa06.moj-album.com/slike/7960978/fgLjP8zAGXTwkkIz.v.jpg)

Lp.
Tea
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 01 December 2008, 12:23:18
Takole pa je naš Bono v soboto užival na snegu... Končno nekaj snega!

(http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/Zima%202008/zima064.jpg)
(http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/Zima%202008/zima051.jpg)
(http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/Zima%202008/zima002.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 23 December 2008, 15:12:39
               (http://www.moj-album.com/slike/13384361/eRR9hikkmtQgSrn1.v.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 31 December 2008, 21:11:09
(http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/Sreno2009.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 25 Februar 2009, 07:55:38
Živjo hovi pesjanarji!!!

Te dni ste bili nekateri spet na razstavi... no midva z Bonom sva pa spet pohajkovala po gozdu v naši bližini.... pa da ne bom pisarila, ker vem, da se vam ne da brat, vam postrežem s slikicami...  ;D ;)
V glavnem mejte se...
papa, Nika

(http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/Februar%202009/poitnice070.jpg)(http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/Februar%202009/poitnice079.jpg)

Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 03 Marec 2009, 08:47:39
Ta vikend je bila v Zagrebu dvodnevna razstava CACIB Zagreb, ki sva se je udeležili tudi midve z Nesso. Rezultati:
- v soboto CAC-HR, CACIB in BOB, sodnica: Steffi Kirschbichler (A)
- v nedeljo CAC-HR, rez.CACIB, sodnik Mijo Fury (CRO)
Še posebej sva veseli res lepe ocene gospe Kirschbichler, ki se na hovawarte zelo dobro spozna, saj je Avstrija domovina le-teh.
(http://www.moj-album.com/slike/13384361/LBvNrZtDHUMfwyx6.v.jpg)
LP, Bojana in Nessa
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 20 April 2009, 10:19:11
Včeraj smo bili z Nesso v Mariboru...prvič. Vtis je bil enkraten, saj je bilo dovolj prostora za razstavljalce, videti je bilo čisto, organizatorji prijazni...midve z Nesso pa osvojili CAC in s tem izpolnili pogoje za J.CH.SLO. ;D ;D :-*

(http://www.moj-album.com/slike/13384361/55tezmfijk1cSHXL.v.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 23 April 2009, 09:24:05
Čestike, Nessa in Bojana za uspehe, ki jih dosegana po razstavah!!! :)

papa, Nika & Bono
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 23 April 2009, 18:09:48
(http://[center]http://1.bp.blogspot.com/_HD9_yNnegbY/Sc6efWh745I/AAAAAAAAAAM/yrAFQpxhEPI/S1600-R/IMG_2662.JPG[/center])
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 23 April 2009, 18:38:04
Hvala Nika  :) in poljubček Bonu.
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 23 April 2009, 19:24:57
Nesska, čestitke....sedaj pa pogumno naprej na tale tvoj IPO.

by
T&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 24 April 2009, 07:31:32
Nesska, čestitke....sedaj pa pogumno naprej na tale tvoj IPO.

by
T&A

Hvala, prijateljice ;D...za tale IPO pa ...hja, kaj pa vem, če bo šlo :-\ Se Nesska raje mene drži kot da napada markerja :P

papa
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 24 April 2009, 07:40:09
Pri prijateljih Milanu in Branki Ropret se dogaja nekaj lepega...Njuna Ajra bo postala mamica, predvidoma okoli 15.maja. Še podatki:
Mamica:
AJRA LOBIVIA, slovenska plemenjakinja, SLRHw000124, poležena 09.09.2004,
blond barve, HD: A1/A1, vzrejna ocena odl/A
Opravljeni izpiti: ISP A,B-BH
Rezultati tekmovanj: PRM,5xCAC, CAC-A, CAC-I ; CACIB, 2X BOB
(http://www.moj-album.com/slike/13384361/VctPhr4XDn1Z1dvT.jpg)

in ponosni očka:
KALISTO vom GABLITZTAL, avstrijski plemenjak, ÖHZB Nr: HO 1889,
Poležen 05.04.2006, črne barve z rjavimi ožigi, HD : A1,
vzrejna ocena odl/A;
Opravljeni izpiti: A,BBH,ZTP,BGH1
Rezultati tekmovanj: Avstr.Jugend Champ.2007,double champ 2007, Bundessiger 2008,
Austrian Showwiner 2008
lastnica : mag.Elisabeth Kapsch,Penzinger Str.86,A-1140 Wien.
(http://www.moj-album.com/slike/13384361/RPB9eaLA9SB7Ofos.jpg)

Pa še Ajrina spletna stran: http://ajralobivia.blogspot.com/
Naslov: Hovawart
Prispeval: svetlana na 24 April 2009, 09:36:42
Lepi, ponosni psi. Zelo lepe slikce. :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 13 Maj 2009, 09:37:00
Pa smo dočakali naraščaj!

V psarni pod Poncami se je skotilo 6 malih hovijev. 3 blond samčki, 2 črna samčka in 1 črna samička.  :o ;D :)

(http://www4.slikomat.com/09/0513/l48-ajra12.jpg)

Čestitke lastnikoma, Branki in Milanu, ter seveda hrabri mamici Ajri.

Več si lahko preberete na njihovem blogu: http://ajralobivia.blogspot.com/

lp
T&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: MUNDUS na 20 Maj 2009, 21:25:45
Čestitke Ajri za nove male kobacajčke :P

Bodo pa privekali na svet še eni hoviji in sicer je srečna mamica Ira Časova, srečni očka pa Berlingo. Pričakakujejo jih proti koncu meseca :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 21 Maj 2009, 08:27:02
Ja, letos je "plodno" leto :o :o, če bo vse OK, bo kar 6 legel...toliko jih mislim še ni bilo. Drugo leto smo pa mi na vrsti :o :o :-*
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 30 Maj 2009, 12:26:02
Mene pa zanima katero hrano dajete svojim hovijem?

Lp Lea in Baron pod Poncami  :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 30 Maj 2009, 15:54:01
Lea, pozdrav!

Mislim da so tule hudo deljena mnenja, katera hrana je prava. Vsak prisega na svojo znamko... :)  Težava je pri črnih in črnorjavih psih, saj zelo hitro dobi črna dlaka rdeč lesk. Pri blond psih teh težav niti ni.

Prvo leto smo dajali  Royal canin a se ni obnesel. Alessa je bila čisto rdeča po njem (njena črna dlaka je imela popolnoma bakren lesk)  :(, zamenjali smo jo z Arionom, a se je po pol leta pojavil enak bakren lesk. Sedaj dajemo Eagle pack (jagnje - riž) in je njena črna dlaka končno črna. Milan daje Ajri isto, kot jaz Alessi.
 
Lastnica Alessinega očeta je dajala Eukanubo-pa se ni obneslo, sedaj že kar nekaj časa daje Happy dog in je zelo zadovoljna. Cara in Bell sta črna.

Nekateri naši vzreditelji hranijo s Chicopee hrano, te hrane sicer ne poznam a psi so videti lepo črni.

Nika in Bojana ti bosta sami napisali, kaj dajeta, sem že pozabila kaj, vem pa da dajeta spet čisto nekaj drugega kot jaz ........ :)

by
T&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 30 Maj 2009, 22:36:53
Mi smo imeli tudi najprej Eukanubo dokler je bil majhen, potem pa smo zamenjali. Ne vem točno katero je imel vmes pa ni bilo vredu, sedaj pa ima Bosch in ima probleme s prebavo, tako da bi zaradi tega radi zamenjali. V kolkem času pa izgine ta rdeč lesk? Z menjavo dlake?
Najbolje da poskusiva z eno od teh, pa bomo videli kako bo... :)

Lep pozdrav tudi Alessi od Barona.
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 30 Maj 2009, 23:00:17
Še ena slikca od Barona. Po dolgem času spet na morju... :)
(http://)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 31 Maj 2009, 06:48:20
Hej,Lea,

dobrodošla na forumu  :o :o Lepo,da si se javila, ker nas je tako malo...no, pravzaprav samo 3: Tanja z Alesso, Nika z Bonom in jaz z Nesso :P ;D

Baron je pa lep kuža :o A je plaval?

Ja, mnenja pri hrani so res zelo različna, kot so različni tudi kužki...vsak pač ni za vse. Jaz sem dajala Nessi od začetka Chicopee, pa je imela strašne vetrove in neformirano blato, tako da smo morali it 2x praznit analne vrečke, zato sem šla na Hill's, v glavnem lamb&rice do 1 leta in kasneje od 1-5 let. Na sejmu sem srečala znanca, ki mi je priporočil švicarski Biomill http://www.biomill.si/hrana.html (http://Biomill http://www.biomill.si/hrana.html), ki ga ima zelo rada in tudi prebava je OK...nisem pa še poskusila Happy dog. Aha, še dlaka: odkar sva šle na Hill's in sedaj, naša Nesska nima več rdeče dlake po ušesih. Dlaka izgubi barvo z menjavo, torej moraš počakati do jeseni  ;)
Pa še ena Nesskina slikca...
(http://www.moj-album.com/slike/13384361/Q4_E1pKfjgI7YM_l.v.jpg)
Uživajata in javita se še kaj,
Bojana in Nessa



Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 31 Maj 2009, 12:05:28
Živjo Hovi pesjanarji!

Vidim da se pogovarjate o vrstah briketov... No naj še jaz povem, katere naš Boo je... in sicer Chudleys - Classic (za odrasle pse). Hrano v redu prenaša, dlako ima sijočo. Je pa res, da je naš Bono blond, tako da glede kakšnih svetlih lis jaz pri našem blondku nimam problemov.
Sva pa imela tudi že Eucanubo (kratek čas) potem kar nekaj čas Royal Canin, tudi Bosch sva imela, čeprav sem mu Bosch bolj dodajala in mešala z Roval Caninom... vsakič je bilo vse v redu z Bonom, nobenih težav.
Je pa res, da jaz vsakič ko prehajam na novo hrano, tudi če mu jo mešam z obstoječo, traja kar nekaj časa in dodajam po majhnih količinah, ne zamenjam mu hrano v enem dnevu... takrat verjamem, da se lahko pojavijo razne težave s prebavo.

http://bono-bynika.blogspot.com/ .... Kakšne slikice pa prilepim kasneje.

by, Nika in Bono
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 31 Maj 2009, 13:21:39
Živjo!
No bomo poizkusili briketke, da vidimo kaj mu ugaja.

Drugače vedno spremljam ta forum, da vidim kaj je novega, in da pogledam slikce vaših lepih hovijev. Sama pa nisem dobra v dodajanju slikc, se moram še naučit :)

Ja naš Baron zelo uživa v vodi in snegu. Mimo naše hiše teče reka, tako da je vesel da se vsak dan lahko ohladi v njej in malo poigra. Tudi na morju zelo uživa, ampak mu ni všeč da je voda slana in je ne more piti :) Sicer pa zelo rad plava. Vendar je v vodi dokler smo mi zunaj pri svojih stvareh, ko pa gremo mi plavat on veselo zunaj čuva in opozori vsakega ki pride preblizu :) pravi hovi, ni kaj! ;)

Upam da mi uspe dodati še kakšno slikico! :)

Lp, Lea
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 31 Maj 2009, 18:03:44
Hojla,

leahomar ..... jaz si pomagam pri nalaganju slikic na Pesjanarju s temle programom.... http://photobucket.com/ Slikice enostavno naložim nanj in potem ti pod vsako sliko program ponudi kodo... in to je to... enostavno... probaj.

by, Nika in Bono
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 01 Junij 2009, 07:58:49
Eto... obljubljene slikice..... ;D
Tudi mi živimo oziroma imamo hišo čisto ob potoku... malo stan, čez polja pa imamo reko Soro.... ;)
Takole pa naš Bono uživa v vodi... :o
(http://<a href="http://s513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/?action-view&current=april4017.jpg" target="_blank"><img src="http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/april4017.jpg" border="0" alt="Photobucket"></a>)(http://<a href="http://s513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/?action-view&current=rojstnidan019.jpg" target="_blank"><img src="http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/rojstnidan019.jpg" border="0" alt="Photobucket"></a>)(http://<a href="http://s513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/?action-view&current=rojstnidan035.jpg" target="_blank"><img src="http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/rojstnidan035.jpg" border="0" alt="Photobucket"></a>)(http://<a href="http://s513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/?action-view&current=rojstnidan074.jpg" target="_blank"><img src="http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/rojstnidan074.jpg" border="0" alt="Photobucket"></a>)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 01 Junij 2009, 08:06:16
Ha, zgleda da spet nisem nekaj prav naredila...  :o
(http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/rojstnidan090.jpg)(http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/rojstnidan079.jpg)(http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/rojstnidan035.jpg)(http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/rojstnidan084.jpg)

lp, Nika in Bono
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 01 Junij 2009, 09:58:30
Hej,

Bono je pravi lepotec  :o :o Midve pa nimava reke v bližini :-\ Lahko naju pa povabita na obisk  ;)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 01 Junij 2009, 10:34:51
Ja seveda si dobrodošla... Itak... 8) ;) Ti samo ulet, pa bomo čofotal... hihi(http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/rojstnidan019.jpg)

by, Nika in Bono
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 01 Junij 2009, 15:16:49
Hej

Kolegice, čas je za ZOO !!!! Kdaj gremo?  :o ;D ;D

Alessa pa ima zelo rada morje. Slane vode ne pije, ve da je bljak.  :P

(http://www4.slikomat.com/09/0601/w5g-1.jpg)

(http://www4.slikomat.com/09/0601/bgw-3.jpg)

Še raje pa ima frišno pokošene travnike, da lahko divja naokoli  :D :P

(http://www4.slikomat.com/09/0601/dz8-1.jpg)

(http://www4.slikomat.com/09/0601/kdy-11.jpg)

lp
T&A


Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 01 Junij 2009, 16:52:08
Hey!
Kdaj pa bo imela Alessa prvo leglo? Bo imela zelo lepe male hovije če bodo po mamici :) se vidi da je hči Bellfasta, tako kot naš Baron ;)
Nesska je tudi postala prava damica od takrat ko sem jo videla. Bono je pa tudi lep, ima zelo lepo barvo dlake.

Pa vidim da nisem samo jaz obsedena s slikanjem svojega hovija :D mi domači vedno pravijo da samo psa slikam... kaj moram če je pa tako lep in zabaven, vedno kaj novega ušpiči... : :o

Lp,
Lea in Baron
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 02 Junij 2009, 07:58:17
Lea, nisi samo ti obsedena s slikanjem... Mislim da nas je kar nekaj Pesjanark, ki non stop šklocamo naše Pesjanarje...  ;)

Po travi tudi Bono rad šiba... in to s tako brzino, da ima potem tačke čist zelene...  ;D
(http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/Boney%20z%20RadynskehoPodhradi/jesenkopopoldne0751-1.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 02 Junij 2009, 08:16:48
Ja, točno tako, toliko slikc kot jih ima naša šema še marsikateri otrok nima  ;) ;D

Evo še nekaj spomladanskih:
(http://www.moj-album.com/slike/13384361/8EVJtyItv0aZXiTK.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/13384361/1MgblJ0q5IYeCiTT.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/13384361/hX3lxUgtJdYWdt81.v.jpg)

No, a gremo v živalski vrt? 8) Lea lahko se nam pridružita z Barončkom :o
(http://www.moj-album.com/slike/13384361/L9E7QKToTVh6ysY3.v.jpg)

pozdravček vsem :-* :-*
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 02 Junij 2009, 08:27:55
Seveda gremo lahko, jaz sem za ;)

Lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 02 Junij 2009, 23:42:30
Še ena slikca od danes: počitek po napornem treningu za Bbh

(http://www4.slikomat.com/09/0602/4tq-020620.jpg)

Lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 03 Junij 2009, 10:28:39
 :D Si ga pa zmatrala  ;D Že veš kdaj imata izpit? Naša Nesska ga je kar kmalu naredila - pri 14 mesecih in sem prav vesela, ker nama je zelo koristil  ::)
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 03 Junij 2009, 10:47:09
Ja že vem ja. 19.6 :) zelo kmalu :) ali ni tako da ga lahko dela šele pri 15 mesecih? Meni je kar malo škoda da ga ni mogel prej delati, ker je bil veliko bolj priden in pozoren... Vedno je gledal samo mene in v trenutku naredil kar sem mu rekla. Zdaj pa hoče samo vohati pa gledati okoli... :) je lih v puberteti ;) sj drugače je kar priden, ampak je mal preveč pameten :) npr. prostor v gibanju... on točno ve da ga jaz pokličem potem in da mora priteči in se zato sploh ne uleže, ampak kar v stoje čaka da ga bom poklicala... :) res je prebrisan... Upam da bo na izpitu naredil tako kot je treba :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 03 Junij 2009, 12:27:07
Hej

Leja, pa bodi ti še bolj prebrisana od njega. V tem je fora. ;D 
Malo spremeni vajo, pa nekajkrat  ne pokliči psa s prostora, ampak se enostavno vrni do njega in nadaljuj, kakor da je bil poklican. Mi vem da kake 14 dni pred izpitom te vaje -odpoklic- nismo delali. Ravno zaradi tega neučakanega prihajanja psa k tebi. Torej vajo spremeni, da ne bo vedel, kdaj bo in kdaj ne bo poklican.

by
T&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 03 Junij 2009, 12:52:30
Ja saj zdaj že delam kakšen teden po tem principu, pa kar pomaga :) pa po vsaki dobro opravljeni vaji se ful igrava in komaj čaka da nekaj naredi prav...
Saj drugače pa kar pridno dela, nimam težav ko v šoli ni na povodcu, ker se samo mene drži :) se počuti bolj močnega ;)

Kdaj potem živalski vrt? ;)

Lp

(http://www4.slikomat.com/09/0603/x3o-ring-t.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 04 Junij 2009, 06:56:22
V psarni pod Poncami malčki veselo rastejo. Stari so bili 3 tedne in že veselo raziskujejo.

King, blond lepotec.
(http://www4.slikomat.com/09/0604/59u-IMG-14.jpg)

Kitty, mala dama.
(http://www4.slikomat.com/09/0604/16r-IMG-15.jpg)

vzreditelj: Branka in Milan Ropret
naslov: Al.Rabiča 9, 4281 Mojstrana
tel: 04/5891 124; gsm: 031/362 519
spletna stran: http://ajralobivia.blogspot.com
email: [email protected]
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 04 Junij 2009, 11:00:45
Joj tale blondinec bo pa pravi lepotec! :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 20 Junij 2009, 00:20:17
Živjo!
Midva z Baronom pa sva danes delala izpit Bbh. Bila sem že zelo živčna, ker sem se zelo bala da mi bo naredil kaj neumnega, pa vendar se je super odrezal... Bila sva zelo pohvaljena od sodnika. Je rekel da imam zelo poslušnega psa in da imava zelo lep odnos... No saj je vse tudi res :)

Tudi ostali hoviji so bili super in opravili Bbh: Brest pod Poncami, Brin pod Poncami in Cimba Hovi-raj. Je rekel sodnik da še nikoli ni videl toliko hovijev na kupu :)

No lep pozdrav vsem pesjanarjem od mene in Barončka ;)

Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 20 Junij 2009, 10:08:42
Čestitam Lea :o :o in seveda vsem ostalim :-* Kje ste pa delali izpit, da vas je bilo toliko na kupu?
Ko tole vreme mine, se zmenimo za sprehod, prav? Kaj pa vodo, ima rad?

pozdravček od Nesske :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 20 Junij 2009, 12:33:27
Hvala :)
Izpit smo delali v Kinološkem društvu Domžale. Vsi smo iz okolice Domžal, tako da smo hodili skupaj na tečaj male šole, A in Bbh :) je bilo prav posebno doživetje s toliko hoviji na tečaju :) res smo se imeli super... Smo se menili da bi septembra hodili skupaj na rally obedienc, da našim hovijem ne bo preveč dolgčas ;)

Ja seveda da gremo na sprehod, jaz sem vedno rada v družbi hovijev in njihovih lastnikov!
Vodo pa obožuje... ga težko spraviš iz nje, sploh poleti ko mu je tako zelo vroče.

(http://www4.slikomat.com/09/0620/a7t-lea5.jpg)
No takole me gleda ko delava  :D

Lep pozdravček
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 20 Junij 2009, 20:25:13
Hej

Ooooooo Lea, čestitke za opravljen BBH. Bravo!!! :o :-*

Ko pa takole gledam sliko Barona, pa moram napisat, kako je zelo podoben Alessi. :) Ima čisto enak pogled kot naša auša. :P ::)

by
T&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 21 Junij 2009, 10:16:56
Ja sem že jaz vidla da je na kakšni slikci Alessa podobna Baronu.
Se jima kar vidi da sta v sorodu :)

Lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 23 Junij 2009, 08:01:12
Hvala :)
Izpit smo delali v Kinološkem društvu Domžale. Vsi smo iz okolice Domžal, tako da smo hodili skupaj na tečaj male šole, A in Bbh :) je bilo prav posebno doživetje s toliko hoviji na tečaju :) res smo se imeli super... Smo se menili da bi septembra hodili skupaj na rally obedienc, da našim hovijem ne bo preveč dolgčas ;)


A res, toliko vas je tam okoli..kdo pa je še od hovijev? Ali ste imeli inštruktorico Majo? Njo poznam, ker hodi na IPO treninge v Grosuplje :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 23 Junij 2009, 10:11:15
Ja jaz sem doma 1km stran od kinološkega društva, potem je Brest iz Črnuč, Brin tudi iz Domžal, Cimba Hovi-raj je sicer iz Litije pa se vozijo v Domžale, Izpit za A pa je delala še Eta Časova, ki pa ne vem točno iz kje je. Drugače pa imajo še eni iz Domžal sedaj novega hovija Don Hovi-raj (iz zadnjega legla)... Tako da je kar nekaj hovijev tukaj... verjetno še nekaj ki jih ne poznam.
Drugače pa nas ni imela Maja, ampak Ana, lani pa Meta. So vse zelo vredu in dobre inštruktorice. Maja je pa imela izpit za IPO v soboto kajne? Je naredila, kaj veš?
Lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 23 Junij 2009, 15:33:26
Vas je pa res veliko, to bi si pa rada enkrat ogledaal, 5 hovijev v šoli na kupu. V naši šoli ni nihče poznal pasme, vsi so mi govorili kako lepega mešančka imam :)

Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 23 Junij 2009, 15:45:37
V psarni pod Poncami, iz kjer izhaja tudi Lein Baron  :P, mladički pridno rastejo. Dva samčka, črni Kairo in blond Kan še iščeta nove lastnike.
Kan takole počiva in razmišlja  :)
(http://www4.slikomat.com/09/0623/5c3-IMG-21.jpg)
Črni Kairo je pravi radovednež   8)
(http://www4.slikomat.com/09/0623/oq7-IMG-17.jpg)
Ena skupinska...
(http://www4.slikomat.com/09/0623/64d-IMG-19.jpg)
Imajo lepo urejeno igrišče, spoznavajo nove stvari
(http://www4.slikomat.com/09/0623/vza-IMG-19.jpg)
me je kdo iskal? :P
(http://www4.slikomat.com/09/0623/kee-IMG-19.jpg)



kontakt:
Milan i Branka Ropret
Alojza Rabiča 9
4281 Mojstrana
Slovenija, EU

Gsm: +386 31 362 519
Tel: +386 45 891 124
[email protected]
[email protected]

več:  http://ajralobivia.blogspot.com/
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 23 Junij 2009, 18:01:07
Joooj kok so lušni... jih moram it res kmal pogledat pa mal pocrkljat, preden grejo v nove domove :)
Ja res je blo zabavno v šoli s skoraj samimi hoviji :) so nam naši kosmatinci naredili zelo zabavna druženja, polna presenečenj... se je pa res videlo kako zelo so si podobni in kako hitro jim stvar neha biti zanimiva :) smo se morali kar natelovaditi, da smo jim bli zanimivi ;)

Lp Lea
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 06 Julij 2009, 09:30:46
Živjo. Kako ste kaj? Midva z Baronom sva imela super vikend :) v soboto sva bila na obisku pri Baronovi sošolki Cimbi, v nedeljo pa pri mamici Ajri in Baronovih bratcih in sestrici. Še prej pa smo šli malo na sprehod v Triglavski narodni park, kjer je Baron res užival... :)


Baron in Cimba
(http://www4.slikomat.com/09/0706/48d-IMG-12.jpg)

Midva z Baronom in Triglav v ozadju
(http://www4.slikomat.com/09/0706/bex-IMG-12.jpg)

Baron je bil zelo vesel ko je zagledal sneg, saj ga obožuje...  8)
(http://www4.slikomat.com/09/0706/3bx-IMG-12.jpg)

Mal je tudi poziral  :D
(http://www4.slikomat.com/09/0706/lgx-IMG-13.jpg)  (http://www4.slikomat.com/09/0706/gxt-IMG-12.jpg)

In še mamica Ajra ter njeni malčki                                                                                           Čakajo v vrsti za večerjo  :P
(http://www4.slikomat.com/09/0706/eiu-IMG-13.jpg)            (http://www4.slikomat.com/09/0706/pyt-IMG-13.jpg)

Ajra se poslavlja od Barona  :)
(http://www4.slikomat.com/09/0706/1f1-IMG-13.jpg)

Lep pozdrav, Lea in Baronček

Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 06 Julij 2009, 09:51:19
Hej, Leja, lušne slikce..vidim da se sin in mama še poznata  ;D

Me z Bojano greva jutri k "tamalim"  :P 8), ker potem že gredo prvi od doma...

lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 06 Julij 2009, 10:23:27
Ja točno vesta da sta mamica in sin :) Ajra ga takoj skomendira ko ga vidi :)
Oooo a jutri gresta, lepo. Jaz bi šla kar z vama  :D

Lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 08 Julij 2009, 15:59:07
Včeraj smo obiskale psarno pod Poncami. Vse do Mojstrane je lilo kot iz škafa a me tri babnice (Bojana, Tea in jaz) smo prinesle razjasnitev s seboj, tako je vreme zdržalo celo popoldne brez dežja. 6 razposajenih malčkov je divjalo po igrišču.  :o

Kenny še čaka na nove lastnike, ostali z današnjim dnem začno zapuščati mamico. Naj jim bo v novih domovih lepo!!! :) :-*

(http://www4.slikomat.com/09/0708/q41-ajraml.jpg)

(http://www4.slikomat.com/09/0708/ebx-ajraml.jpg)

nekaj utrinkov:
Za suho uho so pripravljeni na vse... renčijo, se prerivajo...  :P
(http://www4.slikomat.com/09/0708/6rw-ajraml.jpg)

(http://www4.slikomat.com/09/0708/1jw-ajraml.jpg)

Pocrkljati se pri mami je še vedno nekaj najlepšega  :-*
(http://www4.slikomat.com/09/0708/ogm-ajraml.jpg)

(http://www4.slikomat.com/09/0708/irr-ajraml.jpg)

lp
T&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: Larra na 08 Julij 2009, 17:18:52
Ooo kako so lepii :o :o :P
Malo off sam me nekaj zanima...glede ušeskov... :) Moja prijateljica je kupila bernko in je tud ena taka kepa kot teli tamali =) V trgovino je šla kupit priboljške za glodat in je hotela vzeti posušene ušeske, ker jih tudi jaz kupujem svoji psički ki jih obožuje ampak ji je tam prodajalec rekel da ni šans da je to za mladiča zelo nevarno, da nima še dovolj močne želodčne kisline pa nevem kaj...
Ali ji lahko daje ušeska? :)
LP
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 08 Julij 2009, 18:20:49
Larra, mi smo dajali naši Alessi od malega suha ušesa za grickat, saj ko je bila mala je imela itak enega za cel teden  ;D, tako počasi ga je grizljala, ker ima zobke majhne. Torej je tega zelo malo na dan prišlo v želodček. Ko je bil uhelj počikan in velik le še tam nekje 7x7 cm pa sem ji vzela, da ne bi slučajno pogoltnila celega kosa. Mi nismo imeli nikoli težav s prebavo. Tudi drugi lastniki hovijev niso nikoli jamrali, da bi bilo karkoli narobe. Lahko pa namesto ušes vzame suhe sapnike, isto dobro. Samo naša je imela vedno in še sedaj ima raje ušesa.  :)

lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: Larra na 08 Julij 2009, 18:59:43
Aha, ji bom povedala  :) :) :)
Pri nas ga sedaj zmanjka v 15 minutah  :P
Sam una tamala je ful požrešna...samo da nekaj zašumi že priteče, se usede pred tabo( ker že zna sedi ;)) in te gleda da jo nagradiš ::) ::)  Bo mogla merkat, da ga nebo pogoltnila celega  :D
LP
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 09 Julij 2009, 07:09:16
Hehe, če sedaj dam naši uho, ne vem če ga ima za 5 minut, mislim da ne.  :P ;D ga zdrobi mimogrede in potem še vse drobtinice pobere in vse prevoha, da ja ne bi kaj ostalo...  ::)

Kot mladič verjetno ne bi pogoltnila celega kosa, samo iz previdnosti sem ji jaz jemala, ko je bil kos za moje pojme že premajhen. Previdnost ni nikoli odveč, psička od kolegice je tudi tako požrešna in je v naglici hlastala po suhem ušesu, mimogrede je požrla še žogico skokico, ki je ležala zraven suhega ušesa na tleh in še sedaj jo ima v želodcu, nikakor da jo spravijo ven... naprej ne gre je prevelika, nazaj pa noče, da bi jo z bruhanjem spravili ven.  :'(
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 09 Julij 2009, 08:51:59
Mladički so pa taki cukrčki :o :-* :-*
Letos je res veliko hovi mladičkov in ker res niso komercialna pasma, je še meni čudno, da jih toliko ljudi želi imeti :o...velika večina še slišala ni za to pasmo :-\ :-\ No, hvalabogu, zato pa so tako zdravi...

Torej, če kdo želi imeti kužka, odličnega spremljevalca in čuvaja, s katerim bi hodil v šolo, na agility, RO ali na kakšno drugačno športanje....brž po Kennyja :P :P

Nekaj slikc naša šeme s prijatelji:
Z mamico Tajo in vzrediteljem Srečkom
(http://www.moj-album.com/slike/13384361/9vTF_zdFElkCcRcj.v.jpg)

S svojo krušno mamico Bello, bernko
(http://www.moj-album.com/slike/13384361/JbKo2vlifyMMudpG.v.jpg)

S prijateljico Alessko, lepo hovawartko
(http://www.moj-album.com/slike/13384361/XxMzHeXQyr2DZX3F.jpg)

S prijateljem Bonom, blond hovawartom
(http://www.moj-album.com/slike/13384361/facOEj_qbRPFGDEr.v.jpg)

S prijateljem Ronom, whippetom
(http://www.moj-album.com/slike/13384361/yFOlxHKpwffBH8rA.v.jpg)

S prijateljem As-om, viszlo
(http://www.moj-album.com/slike/13384361/oiGCHmufD_MfRWmx.v.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 09 Julij 2009, 10:03:27
Lepo lepo... ;) spet mal novih slikic...  :o

papa
Naslov: Hovawart
Prispeval: ginka na 09 Julij 2009, 10:26:52
Sem tako rekoč domača v Mojstranških krajih, pa nisem vedela da nekdo vzreja to prečudovito pasmo! :o No, zdaj vem. Bi res rada malo bolj spoznala hovije. :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 09 Julij 2009, 11:01:49
Ginka, obišči jih. Bodo veseli, 5 malčkov je še doma... Samo pridi brez svojega psička, saj je mamica sedaj, ko so na vrtu mladički huda na druge pse.
Drugače pa je Ajra zelo prijazna.  :)

Torej Kenny pod Poncami še išče nove lastnike. Je že prvič cepljen, tetoviran in res pravi lepotec.

(http://www4.slikomat.com/09/0709/l67-ajraml.jpg)

(http://www4.slikomat.com/09/0709/b3r-ajraml.jpg)

lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 09 Julij 2009, 11:57:22
Sem tako rekoč domača v Mojstranških krajih, pa nisem vedela da nekdo vzreja to prečudovito pasmo! :o No, zdaj vem. Bi res rada malo bolj spoznala hovije. :)


Mladički sicer niso takšni medvedki kot bernčki, ki si jih ti navajena, so pa cukerčki. Zanimivo je, ker so 3 blond in 3 črni, črnorjavih pa ni, četudi je ata črnorjav :P

Imaš pa na njihovem blogu http://ajralobivia.blogspot.com/ naslov  in se lahko  domeniš za obisk... ;)
Naslov: Hovawart
Prispeval: jona kotnik na 09 Julij 2009, 12:29:21
kok so te mladički lepi :-[
Naslov: Hovawart
Prispeval: ginka na 14 Julij 2009, 08:03:12
Včeraj sva z mojo sošolko obiskali Kennya in mamico Ajro. (če bi prišli teden prej, bi še vse mladičke na kupu videle...) Sva pa zato več pozornosti posvetili malemu črnuhcu in Ajri. Mali je tako dober, kar jezička kaže :-* :D Ajro sva pa tudi fino pocrkljali, da bo malo boljše volje :) Je pa čas tako hitro minil, še zavedala se nisem da je že 2uri mimo.

Upam pa, da Kenny najde dober dom, do takrat bo pa še kdaj obiskan z moje strani. :-*
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 03 Avgust 2009, 10:40:56
Smo sredi poletja in kaj je lepšega, kot ohladiti našega kužka v hladni vodi. Zato smo se z Nessko odpravili plavat v Bohinj. Juhu, kaj lepšega!
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Bohinj%20avgust%202009/Vvodi.jpg?t=1249288827)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 03 Avgust 2009, 14:35:16
Nessa, je bilo super kaj...  ;D Osvežitev 1A...  ;) Voda v Bohinju je  voda zakon ja. Mi moramo tudi našega Bona mal peljat v Bohinj... ko bo čas. Za enkrat se pa hodimo namakat kar v bližnjo reko. Tud paše... hihi
Kakšna slikica pa malce kasneje, da jo naložim na Fotobucket.... imam malce prepočasen prenos... wireless pač...  :-\

papa, Nika & Bono
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 03 Avgust 2009, 16:28:03
Evo še mal slikc od včerajšnjega namakanja v bohinjskem jezeru :o
Kaj je pa tu notri :)
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Bohinj%20avgust%202009/Kajjetunotri.jpg?t=1249309043)
Da pogledam malo bližje :D
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Bohinj%20avgust%202009/nosvvodi.jpg?t=1249309208)
A sem ujela ribo? ;)
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Bohinj%20avgust%202009/izvleklasemkamenek.jpg?t=1249309389)
Plavam...
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Bohinj%20avgust%202009/plavamzogicosama.jpg?t=1249309466)
(http://Počivam)
(http://pic.photobucket.com/spacer.gif)
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Bohinj%20avgust%202009/mokerportret.jpg?t=1249309798)

Po 5 urah stanja, plavanja in skakanja v vodi se je Nessa po prihodu domov samo še zvrnila v njeno posteljo ;) :P
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 03 Avgust 2009, 17:37:39
Luštkane slikice Nesse!!! Nessi se vidi kako uživa v vodi.

Še ena našega Bona.... (http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/roe-bono063.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 03 Avgust 2009, 17:43:27
Pa še ena...  ;D (http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/roe-bono067.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 03 Avgust 2009, 19:19:01
Vidim, da je tudi Bono pravi hovi :P :P. Za našo Nesso je voda zakon ;D. Sem jo morala kot otroka nagnat iz vode po ene 3 urah žlapcanja, da se je vsaj malo ulegla :)Pa ne za dolgo hehe..
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 03 Avgust 2009, 20:36:15
Zanimivo kaj ne, Hoviji obožujejo vodo... Našega Bona smo včeraj peljali na loško kopališče, kjer je končno mal zaplaval... seveda sem jaz morala iti z njim v vodo. Še dobro, da je na tem delu voda dokaj nizka, tako da sem jaz lahko hodila, Bono je pa zraven plaval. Zaradi zadnjega pripetljaja, ko ga je voda odnesla malce nižje od plaže kjer smo bili, se mu je plavanje malce uprlo, ampak če sem pa jaz zraven, pa gre. Čofota pa fuuul rad...

papa
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 04 Avgust 2009, 13:05:55
Živjo pesjanarji. Baron pa se je v soboto pred plavanjem moral kar pošteno namučiti.   ;D Kopal se je namreč v umetnem jezeru na Krvavcu in sicer na vrhu smučišča, na Zvohu. Vodo uporabljajo pozimi, za umetno zasneževanje. Bilo je zelo vroče in je moral kar veliko prehoditi preden se je lahko ohladil v hladni vodi. Na našo žalost se je lahko ohladil samo on  ;) :D
Še nekaj slikc...

(http://www4.slikomat.com/09/0804/fts-IMG-15.jpg) (http://www4.slikomat.com/09/0804/d44-IMG-15.jpg)
(http://www4.slikomat.com/09/0804/5aa-IMG-15.jpg) (http://www4.slikomat.com/09/0804/isp-IMG-15.jpg)
(http://www4.slikomat.com/09/0804/j2j-IMG-15.jpg)

Lp, Lea
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 04 Avgust 2009, 14:05:22
Ni kaj, geni so geni... Hovawart ima v sebi Novofundlandca, tako da, vodo obožuje po njufkotu... ni dvoma...  :) :P
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 10 Avgust 2009, 16:45:43
Jeeej, bogi Baronček :P :D Naša se pa usede v avto in se zapelje plavat hehe...no, tudi tu blizu v potok ;) No, kdaj prideta z Barončkom k nam plavat?

Pa še mal današnjih slikc s travnika:
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Nessa%20portreti/Nessaportret.jpg?t=1249915739)

(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Nessa%20sede/Nessasede-2.jpg?t=1249915826)

(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Nessa%20sede/Nessasede1.jpg?t=1249915853)

papa B&N :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 10 Avgust 2009, 21:00:39
Živjo. No mi smo se spet potepali po Krvavcu. Tokrat ne samo za en dan, ampak kar za tri  8)
Baronček je užival, ker ni bilo tako vroče kot doma :)
Bojana, lahko prideva na obisk naslednji teden, če imata z Nessko čas?!
Še nekaj najnovejših slikc iz Krvavca  ;D

Vsak dan je bil tako zmatran, da mu tudi jesti ni preveč pasalo...  :D
(http://www4.slikomat.com/09/0810/htf-IMG-16.jpg)   

Malo se je bal krav...  :o (ampak samo krav)  ::)
(http://www4.slikomat.com/09/0810/whq-IMG-16.jpg)

En teliček se ga je ustrašil in začel teči, Baron pa nagonsko za njim... Vse krave so mu prišle pomagat,
ker je revež tako tulil od strahu... po parih minutah je Baron prišel nazaj ves utrujen...zato je kasneje
moral biti privezan... :-\
(http://www4.slikomat.com/09/0810/rnr-IMG-17.jpg)

Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 15 Avgust 2009, 08:22:50
Hojla!

Mi smo doma, po 14 dnevnem potepanju po Jadranu :P.
Leja, tistale polna skleda briketov mi pa ne gre iz glave, pri nas kaj takega ni mogoče, naj je še tako utrujena, hrani se pa NE odreče  :o ;D ;D. V treh letih še NIKOLI ni ostal niti 1 briket v skledi.  ::)

lp
T&A
Kratka reportaža z morja kmalu..je treba slike najprej naložit..... 8)
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 15 Avgust 2009, 21:44:33
Hojla!

No, naše morske počitnice so končane, bilo je lepo, naplavali smo se in si ogledali kar nekaj novih krajev. Odločili smo se, da tokrat obiščemo kraje južno od Zadra.
Prva postaja, mesto Pašman na istoimenskem otoku.  Nahaja se jugovzhodno od otoka Ugljan, od katerega ga deli le ozek morski prehod Ždrelac. Morski tokovi v okolici otoka menjajo smer vsakih 6 ur zaradi česar je morje tu med najčistejšimi na Jadranu.

(http://www4.slikomat.com/09/0815/i2g-56.jpg)

Naslednja postaja, otok Prvič. Otok je dobil tako ime, ker je najbližji Jadranski otok kopnemu, torej prvi otok.  Idealen je  za počitek v miru in tišini, saj na celem otoku ni nobenega avtomobila. Na otoku se nahajata dve mesteci: Prvič luka in Prvič Šepurine, ki sta med seboj povezani z romantično sprehajalno potjo. Obe se ponašata s častitljivo starimi hišami iz belega kamnai. V naselju Prvič Luka se nahaja cerkev in samostan Gospe od Milosti, v njej pa je grob Fausta Vrančiča, človeka, ki je izumil padalo (in tudi skok z njim preživel). Obiskali smo tudi njemu posvečeni muzej, kjer so predstavljene vse makete njegovih izumov. Zares zanimivo in vredno ogleda. Oba kraja sta izredno lepo urejena in čista, kopanje psom je povsod dovoljeno. :o

(http://www4.slikomat.com/09/0815/m1t-82.jpg)

(http://www4.slikomat.com/09/0815/x74-58.jpg)

Več fotografij razstave si lahko ogledate tu: http://www.hovawart-exhortoalbo.com/foto-faust.html (http://www.hovawart-exhortoalbo.com/foto-faust.html)

(http://www4.slikomat.com/09/0815/rqq-46.jpg)

(http://www4.slikomat.com/09/0815/y1-6.jpg)

Tretja postaja mesto Primošten. Prekrasno in očarljivo mestece med Šibenikom in Splitom. Nastal je na otočku, ki je s celino povezan z ozkim nasipom in se je razvil v znano letovišče. Dolga prodnata plaža, divje skale, visoke čeri, ki se vrtoglavo spuščajo v morje in sprehajališča okoli starih utrdb so bile idealne za dolge sprehode. Kopanje psom ni nikjer prepovedano. :o

(http://www4.slikomat.com/09/0815/aje-89.jpg)

(http://www4.slikomat.com/09/0815/rx7-17.jpg)

Otok Žirje, natančneje zaliv Stupica. Prelep dokaj miren zaliv na spodnjem delu otoka  in čisto morje.  Za vse, ki nimajo radi mestnega vrveža, ravno pravšnja destinacija.

(http://www4.slikomat.com/09/0815/j4m-90.jpg)

Kot vsak dopust do sedaj, še ena naših najbolj priljubljenih destinacij, otok Žut. Otok je brez stalnega prebivalstva a vseeno eden najbolj živih kornatskih otokov.  Najvišja vzpetina na otoku je hrib Tvrdomešnjak, s katerega je prelep razgled na Kornate. Slovi po tem, da si obiskovalci na vrhu iz kamenja zgradijo majhen stolpič s skrito željo, ki naj bi se nato izpolnila. Tako je zrasel tudi naš stolp, to leto celo malo večji kot lanski na Lavsi, saj je bila tudi skrita želja majčkeno večja od lanske.  :P :P ::)

(http://www4.slikomat.com/09/0815/9m3-93.jpg)

(http://www4.slikomat.com/09/0815/fsw-1.jpg)
  Alessina specialiteta, skok v vodo :)

Na celem otoku je dovoljeno kopanje psom, zato nam je še toliko bolj pri srcu. Ne boste verjeli, ravno tu smo srečali hovawartko s številko 1 v hrvaški rodovni knjigi (saj vemo, da jih je na Hrvaškem le okoli 10), blond samičko Ashley, staro 10 let, pripeljano iz Nemčije.  :)

(http://www4.slikomat.com/09/0815/cr4-61.jpg)

Za konec še zaliv Soline, na otoku Pašman. Zadovoljili smo se le s kopanjem, voda je čista in zaliv je bogat z ribami.
Končali smo kot vedno v Zadru. Celih 14 dni smo imeli lepo vreme in mirno morje. Alessa je kot vedno zelo veliko plavala in uživala.

lp
T&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 20 Avgust 2009, 16:53:51
Lepe fotke. Vidim da je Alessa spet uživala :)

Lp, Lea in Baron
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 20 Avgust 2009, 19:39:49
Hovakaj - spet ste uživali in nam vse skupaj prikazali s slikami... Super slikice.... Alessa je pa sploh lepotica.... !!!  :)

papa, Nika&Bono
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 22 Avgust 2009, 13:51:47
Tudi mi smo se odpravili na Bohinjsko jezero, ker Baron obožuje vodo, sploh v teh vročih dneh. Tu pa je nekaj slikc...
Na koncu dneva je bil izmučen, saj je res veliko preplaval...  :)

(http://www4.slikomat.com/09/0822/jx-210820.jpg) (http://www4.slikomat.com/09/0822/3yp-210820.jpg)
(http://www4.slikomat.com/09/0822/bnv-IMG-19.jpg) (http://www4.slikomat.com/09/0822/3ya-210820.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 06 September 2009, 15:39:59
Včeraj, 5.9. je bil v Domžalah, na tamkajšnjem poligonu, jesenski vzrejni pregled psov, ki ga organizira SKVPM. Udeležilo se ga je tudi 5 hovawartov. Vsi so vzrejni pregled uspešno opravili in tako je sekcija za hovawarte pri slovenskem klubu za velike pasme in molose, bogatejša za 2 plemenki in 3 plemenjake.
Vzrejni pregled so opravili:

psička Nessa, 5.5.2007 (Taja Časova in Amun von den Pyramidenhovis)
(http://www4.slikomat.com/09/0906/9k7-nessa2.jpg)

psička Blondy-Kimi Hovi-raj, 30.10.2006 (Ajka Hovi-raj in Anouk vom Wildblumenland)
(http://www4.slikomat.com/09/0906/epx-kimi8.jpg)

pes Nash  5.5.2007 (Taja Časova in Amun von den Pyramidenhovis)
(http://www4.slikomat.com/09/0906/tme-nash22.jpg)

pes Nelo  5.5.2007 (Taja Časova in Amun von den Pyramidenhovis)
(http://www4.slikomat.com/09/0906/wu8-nelo8.jpg)

pes Dante Časova, 16.5.2007 (Isa Časova in Bero vom Tullnerbach)
(http://www4.slikomat.com/09/0906/qwj-dante7.jpg)


Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 06 September 2009, 16:52:10
Čestitke Vsem tokratnim dobitnikom naziva Plemenka in Plemenjak!!!

Nika & Bono
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 07 September 2009, 16:20:34
Hvala, smo kar ponosni ;)  ;D
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 07 September 2009, 16:37:39
Čestitke tudi z moje strani! :)

Lea
Naslov: Hovawart
Prispeval: *psička* na 07 September 2009, 20:20:06
obožujem Hovawarte!!!!!!!!!!!

to je moja najljubša pasma
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 11 September 2009, 07:45:44
Danes se odpravljamo na dooooolgo pot v Amstetten, Avstrija, kjer je klubsko srečanje hovawartov. :o Jutri, v soboto, bo na vrsti tekmovanje v BGH (podobno kot naš BBH), kjer tekmujemo tije iz naše deželice: Alessa, Nessa in Nash. Čez dan se nam pridružijo še Nelo, Lar, Dante in Colt. Vsi skupaj se bomo v nedeljo udeležili še največje razstave hovawartov v Avstriji. Do danes je prijavljenih kar 127 (!!!) :o :o hovawartov v vseh starostnih razredih 8)

(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/nessa22.jpg?t=1252647858)
Držite pesti! ;)

papa B&N
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 12 September 2009, 12:51:32
Mi pa doma mislimo na vas in držimo pesti, da se bodo vaši hoviji čim lepše predstavili!
Veliko uspehov vam želim.

Lep pozdrav,
Lea
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 18 September 2009, 21:18:13
Amstetten-avstrijska klubska razstava v celoti uspela. Naši, slovenski hoviji so bili zeloooo uspešni.  :) :o

Kot je napisala Bojana, kombinirane razstave s poslušnostjo smo se udeležili tudi trije vodniki iz Slovenije, Jože z Nashom, Bojana z Nesso in jaz z Alesso. Dokazali smo, da v Sloveniji s psi dobro delamo, da so naše pasje šole in inštruktorji res dobri, saj smo se odlično odrezali. Nessa in Bojana sta na tekmi  BGH1 ( naš BBH) osvojile 91 točk, kar je bilo dovolj za 2. mesto, Nash je bil ta dan zelo razigran in je malce ponagajal, tako sta z Jožetom končala na 14. mestu, me z Alesso pa sva z osvojenimi 95 točkami končali na 1. mestu.  :o ;D
(http://www4.slikomat.com/09/0918/ucg-nessa7.jpg)
(http://www4.slikomat.com/09/0918/q-nash7.jpg)
(http://www4.slikomat.com/09/0918/29c-alessa.jpg)
(http://www4.slikomat.com/09/0918/coq-bgh1.jpg)
(http://www4.slikomat.com/09/0918/lb3-alessa.jpg)
V nedeljo na razstavi so se nam pridružili še trije slovenski hoviji.  Skupno je bilo na razstavi 127 hovawartov. Vsak v svojem razredu smo se odlično predstavili strogim sodniškim očem in dobili izredno lepe ocene.  Skupen seštevek točk obeh dni, tekme in razstave, je v skupni razvrstitvi vseh udeležencev prinesel Bojani in Nessi odlično 4. mesto, nama z Alesso pa 3. mesto.
(http://www4.slikomat.com/09/0918/xut-skupin.jpg)
Vsi slovenski udeleženci.
Iskrene čestitke vsem za lepe ocene.

lp
T&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 21 September 2009, 10:22:57
Pssst, najnovejša novica :o :) Naši frajerki, prijateljici Nessa in Alessa sta si poiskali vsaka svojega fanta :D :P
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/NessainAlessa.jpg?t=1253520487)

Naj vam predstavim Nesskinega frajerja: to je Int.CH Jekyll Royal Safe, zdrav blond hovi, uspešen tako na razstavah (je mednarodni šampion) kot tudi pri delu, saj ima opravljenih cel kup delovnih izpitov :o Leglo pričakujemo prihodnje leto ;) :-* :-* Držite pesti!
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/jekyll_nessa.jpg?t=1253520642)

Tole pa je še posebej vesela novica zame: Alesska si je izbrala za fanta Nessinega čudovitega brata Nasha :o ;D, zelo uspešnega razstavnega hovija, ki se šola tudi za IPO1. Evo slikce:
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/nash26.jpg?t=1253521054)
Leglo je načrtovano za zgodaj spomladi, a neT.? :o ;) Z moje strani želim vse najlepše in uspešno paritev, da bo Nesska teta :-*

Papa, B.&N

Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 21 September 2009, 12:01:21
Hihi, same vesele novice torej...  :o   Le glejta, da bosta opravili tako kot je treba vse skupaj, da bom lahko prišla cartat in mečkat male hovije...  :P ;)

papa, Nika
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 29 September 2009, 15:05:36
Čestitke za oba lepa izbranca. Komaj čakamo naraščaj, da pridemo crkljat ;)
Lp, Lea
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 22 Oktober 2009, 19:15:47
Hovi piknik

Letošnji tradicionalni hovi kostanjev piknik je bil v Podkumu. Prelepa pokrajina, svež zrak,sonce in dobra volja so nas potegnili na 3 urni pohod. Iz Podkuma smo se povzpeli na hrib Rodež, skoraj 900m nad morjem.
Prečudovit razgled z vrha in pogled na naše razigrane, zadovoljne pse (saj vemo da hoviji obožujejo dooolge sprehode) je bil vrhunec dneva. Ob vrnitvi na zborno mesto, pa nas je pričakal še pečen kostanj.

Imeli smo se lepo, naklepetali smo se tudi (čeprav bi o naših kosmatincih lahko govorili v nedogled), srečali se bomo ponovno na novoletni zabavi in nato januarja na klubski razstavi, ki bo vsekakor vredna udeležbe in ogleda.

Nekaj utrinkov:

(http://www4.slikomat.com/09/1022/qlk-bonetk.jpg)
Bonetka

(http://www4.slikomat.com/09/1022/47-colt58.jpg)
Colt

(http://www4.slikomat.com/09/1022/kh4-nexbaj.jpg)
Nex

(http://www4.slikomat.com/09/1022/nj9-nex49.jpg)
Nex

(http://www4.slikomat.com/09/1022/29v-lar7.jpg)
Lar

(http://www4.slikomat.com/09/1022/a54-alessa.jpg)
Alessa

(http://www4.slikomat.com/09/1022/2g5-chaky1.jpg)
Chaky

(http://www4.slikomat.com/09/1022/dw1-ajra52.jpg)
Ajra

Lp
T&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: North na 28 November 2009, 18:15:28
Hovawarti so pa tako zelo lepi psi. Zelo so mi všeč Nessa, Alessa in pa Nex ( saj tudi ostali so prečudoviti. ). Veliko možnosti je, da ga bom v daljni prihodnosti imela. ( Upam na Nessino leglo )  :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 25 December 2009, 08:57:49
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Sreno2010.jpg?t=1261727944)
Naslov: Hovawart
Prispeval: North na 25 December 2009, 19:42:15
Zelo lepa voščilnica, še lepša Nesska  ;D
Naslov: Hovawart
Prispeval: North na 26 December 2009, 22:00:57
Kdo vse pride 16.januraja na razstavo?  ;D
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 29 December 2009, 10:09:57
North, nekaj jih bo zagotovo prišlo. Tako da, če si hočeš hovawarta pobližje ogledati, si jih boš lahko. Je pa lastnikov hovawartov na pesjanarju zelo malo, tako da dvomim, da se ti bo kdo oglasil.
Jaz bom v glavnem tam, samo kot opazovalka. ;)
Naslov: Hovawart
Prispeval: North na 29 December 2009, 14:31:32
Aha. Upam da jih vsaj nekaj vidim : D
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 29 December 2009, 17:02:29
Na klubski jih bo zagotovo več kot 10. Tako da se verjetno splača it pogledat.  :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: North na 29 December 2009, 19:54:40
Kdaj pa je klubska?
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 30 December 2009, 17:37:55
Klubska razstava je 16. januarja v Ljubljani.
Naslov: Hovawart
Prispeval: North na 30 December 2009, 21:07:02
Aha hvala ^^

Drugače pa.. kakšna nova slikica vaših hovawartkov?
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 30 December 2009, 21:52:45
Zadnja slikica našega pesjanarja in njegove zanimive čupe...  ;D
(http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/Jesen-Zima09032.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 30 December 2009, 21:55:50
Pa še dve...
(http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/Jesen-Zima09029.jpg)(http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/Jesen-Zima09035.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: North na 30 December 2009, 23:40:23
Kakšen srček je.  ;D :-*
Pa kakšna postavca. Da dol padš  :P :-*
res je lepi.
A pa ma rad sneg?? ;D
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 31 December 2009, 15:16:19
Bono ima zelo rad sneg in ga obožuje. Letos žal, smo ob snežni oddeji uživali kratek čas, tako da niti slikat ni bilo časa - vsakič pozabili foto doma  ;) .

Dodani dve slikici Bona in njegovega dolgega jezika... :)
(http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/Novemver09035.jpg)(http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/Novemver09031.jpg)

SREČNO NOVO LETO 2010 VSEM PESJANARJEM!!!
[/font][/color][/size]
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 01 Januar 2010, 17:00:53
Vsem pesjanarjem srečno 2010.

Snega je bilo res le za vzorec in takole je naša uživala teh par dni :) , upam da ga bo še kaj to zimo :)
(http://www4.slikomat.com/09/0101/b2w-30.jpg)
(http://www4.slikomat.com/09/0101/x1a-15.jpg)
(http://www4.slikomat.com/09/0101/g9w-32.jpg)

lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: North na 01 Januar 2010, 17:13:54
Lepotička lepa. <33
Še slikic : D
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 03 Januar 2010, 22:38:33
Lepe slikce. Čudovita Alessa :) Jaz sem zamudila sneg, sem bila ravno bolna :-\ upam da bo kmalu spet, da bomo lahko slikali naše hovije :) in uživali v igri z njimi.
Do takrat pa ena z današnjega sprehoda...

(http://www4.slikomat.com/09/0103/oug-IMG-19.jpg)

Lp, Lea in Baron
Naslov: Hovawart
Prispeval: North na 06 Januar 2010, 17:13:32
Kako kaj vaš hoviji na te snežene dni?  ;D
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 10 Januar 2010, 20:10:13
Bono uživa v snegu sto na uro. Opažam pa, da se je naš pesjanko malce polenil. Nič kaj se mu ne da več šibat za kepami. No, tokrat pa fotoaparata nisem pustila doma... ;)
(http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/Snegjan2010041.jpg)
(http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/Snegjan2010038.jpg)
(http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/Snegjan2010032.jpg)
(http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/Snegjan2010037.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: MUNDUS na 10 Januar 2010, 21:14:49
Moram komentirat....tale Bonotova frizura je svetovna :o res.
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 11 Januar 2010, 07:39:52
Ti kr... Mi se doma tud ful smejimo na to njegovo čupo...  :D
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 12 Januar 2010, 09:53:56
Hahaha, dobr je...naša je tud mela tkole laske, pa sem ji postrigla, k so bli eni skor 10 cm dolgi ;D ;D
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 12 Januar 2010, 10:57:24
Jaz ne bom nič strigla... ;) Ko bo čas, bodo šli sami ven... no mal jim bom jaz pomagala... :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: North na 12 Januar 2010, 19:28:15
Kok je zakon tale čupca : D
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 14 Januar 2010, 09:13:49
Ena slikca zasnežene Nesske ;D

(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/sneg1.jpg?t=1263456884)

pozdravček vsem :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 14 Januar 2010, 10:12:43
Ooooo Nessa, vidim da uživaš sto na uro... ;D Lepa slikica... ;D

lp, Nika
Naslov: Hovawart
Prispeval: North na 14 Januar 2010, 19:14:38
Bomo lepotičko nessko lahko videli na rasztavi? : D
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 15 Januar 2010, 10:05:23
Ne-ne, Nesske pa ne bo v Ljubljani ;D  Bo pa 21.2.v Celju :o
Naslov: Hovawart
Prispeval: North na 15 Januar 2010, 13:08:51
Ne-ne, Nesske pa ne bo v Ljubljani ;D  Bo pa 21.2.v Celju :o
Ah škoda....
No pa se vidimo v Celju  ;D
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 16 Januar 2010, 17:11:50
Živjo pesjanarji. Mislim da so tile zasneženi dnevi kot nalašč za naše hovije ;) . Barona kar razganja od veselja.  :P Komaj ga pripravim da je minutko na miru da lahko naredim kakšno slikco...  :D Vidim da tudi Nessa, Bono in Alessa močno uživajo...  ;)
Evo, nekaj slikc:

(http://www4.slikomat.com/09/0116/nwm-IMG-21.jpg)   (http://www4.slikomat.com/09/0116/8p9-IMG-21.jpg)

(http://www4.slikomat.com/09/0116/ojs-IMG-21.jpg)   (http://www4.slikomat.com/09/0116/pve-IMG-21.jpg)

Ps: Super frizurca Bono! ;)

Lp, Lea in Baron

Naslov: Hovawart
Prispeval: North na 16 Januar 2010, 20:01:35
Danes je bilo na rasztavi toliko lepih hovijev. Par sem jih tudi prečohala.
Prediejo slikce ;
Naslov: Hovawart
Prispeval: North na 31 Januar 2010, 11:10:50
Nekaj slikic:
(http://www.shrani.si/t/42/Dc/4KfBCBe9/north--razstava-171.jpg) (http://www.shrani.si/?42/Dc/4KfBCBe9/north--razstava-171.jpg)
(http://www.shrani.si/t/28/jH/2Tr43qZX/north--razstava-172.jpg) (http://www.shrani.si/?28/jH/2Tr43qZX/north--razstava-172.jpg)
(http://www.shrani.si/t/1j/QT/4XzFoNtj/north--razstava-173.jpg) (http://www.shrani.si/?1j/QT/4XzFoNtj/north--razstava-173.jpg)
(http://www.shrani.si/t/1y/zt/3K3hjeW2/north--razstava-186.jpg) (http://www.shrani.si/?1y/zt/3K3hjeW2/north--razstava-186.jpg)
(http://www.shrani.si/t/1E/JK/4ZaPRWUu/north--razstava-178.jpg) (http://www.shrani.si/?1E/JK/4ZaPRWUu/north--razstava-178.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 09 Februar 2010, 09:38:12
Hehe, tole je pa Nelo, Nessin bratec...sem bila tudi jaz tam čisto ob ringu :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: North na 09 Februar 2010, 15:11:51
Hehe, tole je pa Nelo, Nessin bratec...sem bila tudi jaz tam čisto ob ringu :)
Pa ni bilo Nesske ne?
Naslov: Hovawart
Prispeval: Dolgouhec na 19 Marec 2010, 11:07:12
Pozdravljeni vsi ljubitelji hovawartov. Vecina nasih hovijev poznam in redno spremljam njihove uspehe (vse cestitke). Tokrat se vam pridruzujem tudi sama s svojo psicko Kim. Stara je dobra tri leta, narejenih imava ze kar nekaj izpitov - poleg B-BH, tudi se stiri izpite iz resevanja - iskanja pogresanih oseb v gozdovih in izpod rusevin. Sva tudi v enoti REZ. Poskusili sva tudi malo agility-ja, toda to pocneva le obcasno za hobi, tekmovanj se ne udelezujeva. Drugace pa uzivava v vsakodnevnih sprehodih in igri. Na razstavi sva bili le enkrat in zasedli drugo mesto, pridobili pa sva tudi vzrejno dovoljenje.

Lep pozdrav in veliko uzitkov z vasimi kuzki.
Naslov: Hovawart
Prispeval: Dolgouhec na 19 Marec 2010, 11:16:58
Se slikica...

http://www.working-dog.eu/dogs-details/177336/Blondy-Kim%20Hovi-Raj
Naslov: Hovawart
Prispeval: Dolgouhec na 19 Marec 2010, 11:22:39
Ne gre mi pripenjanje slik...smo ocitno tudi antitalenti za racunalnike:P No nekaj si jih lahko ogledate na zgornji internetni povezavi. Lep pozdrav vsem pa uzivajte na soncku.
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 31 Marec 2010, 17:50:41
Živjo, Teja,
lepo,da si se javila tudi ti :oČestitke tudi tebi za uspešno delo z Kimi :-*

Midve z Nessko sva še kar aktivni...hodiva na trening RO, bili sva na 3-dnevnem seminarju v Avstriji pri legendi dela s hovawarti g.Paulom Heckom....včeraj pa sva  izkoristili lepo spomladansko dopoldne za sprehod z Alesso in Tanjo okoli gradu Otočec, kjer sta se kužici naigrali, naletali in povrhu še skopali v Krki. :o :o
A moram res ven?
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Otocec/otocec4.jpg?t=1270050775)
Prijateljici
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Otocec/AlessainNessa1.jpg?t=1270050826)
Več slik in aktualnih dogodkov na http://hovawart-vombarogianland.si  ;)

Pozdravček vsem :-*
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 08 April 2010, 18:21:17
O Tea, lepo da si se javila :)
Ja Neska, na Otočcu je bilo super, hvala za povabilo na sprehod, še več bi moralo biti takihle dni :))

No pa še dve pomladni  :P

(http://www4.slikomat.com/10/0408/at-alessa.jpg)

(http://www4.slikomat.com/10/0408/r8-alessa.jpg)



lp
T&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: Dolgouhec na 19 April 2010, 19:52:09
Lepe slike :)

S Kim sva opravili se en izpit, in sicer iz sledenja. Tako sem postala vodnica reševalnega psa in Kim reševalni kuža in že lahko sodelujeva na resničnih akcijah. Časa za počitka ni, v nedeljo imava še en izpit v Postojni in bomo videli, kako bo...

Imava pa zdaj tudi svojo spletno stran, kjer si lahko kaj več preberete o Kim: www.kim-hovi.si



Lep pozdrav
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 19 April 2010, 19:58:13
Čestitke Tea za prvo vodnico reševalnega hovawarta v Sloveniji in seveda čestitke hovawartki Kim!!!!

Bravo punci...  ;) :)

lp, Nika & Bono
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 20 April 2010, 18:58:18
Bravo Tea in Kimi :o
Sem v nedeljo občudovala na zaključku SP v sledenju na Blokah dve avstrijski blond hovawartki med vsemi nemškimi ovčarji ...upam,da se jim kdaj pridružiš in da že enkrat en hovi namaha nemške ovčarje v sledenju ;) ;D
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 20 April 2010, 20:03:17
Čestitke Tea in Kimi!!  :)
No pa sta dokazali, da hoviji tudi to zmorejo  :P res lepo!!!



lp
T&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: Dolgouhec na 22 April 2010, 12:21:48
Hvala vsem za čestitke. Ta vikend je potekala 12.mednarodna vaja reševalnih psov in sta na delu bila tudi dva hovawarta (pol-brata) iz Nemčije. En je bil blond, drugi čisto črn, črni je bil še posebno pravi lepotec in sta delala odlično. Eksplozivno, hitro in z velikim veseljem. Sem se malo pogovarjala z njunim inštruktorjem in pravi, da je pri njih veliko hovawartov v tej disciplini in da so uspešni. Upam, da bo tudi v Sloveniji še kakšen, da pokažemo, da tudi hoviji to zmorejo, ker se kar veliko sliši okoli (vsaj v našem klubu), da so za to delo primerni le labradorci in prinašalci.

Upam, da se imate lepo...In predvsem veliko užitka in uspeha vam in vašim hovijem.



Lep pozdrav

Tea
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 02 Maj 2010, 11:24:30
Prvomajski prazniki, kot vedno na morju. :) Molat, Brbinj-Dugi otok in Muline-Ugljan so bile tokratne naše postaje  :o
Letošnja morska sezona je torej odprta  :P  Voda je še hladna  :'( a naše Alesse to ravno ne moti  ;D :P 8)

(http://www4.slikomat.com/10/0502/loe-29.jpg)

(http://www4.slikomat.com/10/0502/lnb-10.jpg)

(http://www4.slikomat.com/10/0502/9vw-4.jpg)

(http://www4.slikomat.com/10/0502/hv-6.jpg)

lp
T&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 02 Maj 2010, 13:57:24
Prekrasne slikice Tanja, tako kot vedno...  ;D
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 08 Maj 2010, 18:02:52
Danes imamo krasno novičko...naša Nesska bo mamica :o :o Mladičke pričakujemo 12.6. ;)
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/mladikinajava.jpg?t=1273334361)

Več na http://hovawart-vombarogianland.si

Pozdravček, B&N
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 11 Maj 2010, 21:16:29
Živjo!
Najprej vse čestitke za malčke..

Prosila bi pa za pomoč..odločamo se za nakup novega psa  ;D. Zanima me nekaj več o hoviji, npr. koliko aktivnosti rabijo, kje naj bivajo, kolikšna je cena mladičkov itd. Sploh pa me zanimajo izkušnje, doživetja,..vzrediteljev in lastnikov hovijev z njimi..Prebrala se res ogromno literature  ;), pa me bolj zanimajo vaša mnenja  :)..

LP L
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 12 Maj 2010, 14:25:36
Pozdravljena La.nula. Kar nekaj vprašanj si zastavila, jaz ti bom napisala na kratko, ker o hovawartu se da napisati marsikaj in veliko.
Najprej glede aktivnosti - rabijo kar veliko gibanja, ker je to kar velik kuža, predvsem pa rabijo tudi možgansko zaposlitev, da mislijo in razmišljajo, to pa tudi pomeni, da je fino, če se hovija šola. Naš Bono se je recimo šele sedaj pri 4 letih lahko rečem " daumiril", seveda pa še vedno rabi svojo dozo šibanja in svojo dozo vaj, da razmišlja, da mu ne gredo po glavi razne lumparije. Aktiven hovi - priden hovi.
Bivajo lahko in v pesjaku in v stanovanju. Moj Bono biva v pesjaku, vendar bi priporočala, da če vzameš hovija, da ga imaš v stanovanju. To je moje mnenje. Če bi jaz še enkrat kupila hovawarta, bi bil v stanovanju.
Cene hovijev se gibljeno od 800 do 1000 evrov, odvisno od vzreditelja.
Drugače so to super psi, zelo navezani na svojo družino.
Toliko za enkrat z moje strani.  ;D Zagotovo se bo pa na forumu oglasila še katera od vzrediteljic...
lp, Nika & Bono
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 12 Maj 2010, 16:24:01
Hvala za odgovor...hja mi razmišljamo med BŠO-jem in hovijem mi je nekako hovi bolj všeč pa tudi bolj "paše" na naše in njegove "potrebe"  ;D...naš bi bil tudi najbrž v pesjaku, ker mi ne dovolijo imet psa noter- dlake pač :-[  :-\...

HoviBono a z vašim hovijem trenirate kak šport?

LP L
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 12 Maj 2010, 21:17:12
Živjo La.nula.

Tudi naš Baron biva v pesjaku. Mislim da to ni problem če se pes čez dan dovolj giba in če veliko časa preživiš z njim. Mi ga trikrat na dan peljemo na dolg sprehod in enkrat na krajšega, tako da mu gibanja nikoli ne manjka. Vmes pa sledi tudi igra. Zato tudi skoraj ves čas ki ga preživi v pesjaku prespi. Je pa tako kot pravi Nika hovija obvezno šolati, saj so veliki psi in ga potem lažje obvladuješ, še posebno samca ki ima dosti kilogramov :)
So pa izredno pametni psi, hitro ugotovijo kaj želiš od njih, in ko enkrat nekaj zna ne pozabi.
Res pa so super družinski psi, mene Baron spremlja na vsakem koraku, četudi se premaknem za 2 metra. Hitro se navežejo na člane družine in imajo nasploh radi ljudi in tudi druge živali, če so z njimi v stiku že od majhnega.
Če te še kar koli konkretnega zanima pa kar vprašaj.

Lep pasji pozdravček
Lea
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 13 Maj 2010, 07:59:26
Jaz svojega Bona nič več ne šolam, ker se pri njem nič ni obneslo, ker je mal "lumpast" in zelo nepredvidljiv na poligonu - ko se je gospod odločil, da ne bo več delal, je rad kar odšel po svoje, kar mi recimo na terenu v gozdu ne dela.
Ima pa narejen B-BH, trenirala sva tudi RO.
No, tudi mi našega Bona vozimo tudi po 5-krat do 6-krat na dan na teren v gozd, takp da v pesjaku mu res nič ne manjka, vendar jaz še vedno pogrešam stik s psom, če ga imaš v stanovanju. To je seveda volja vsakega posameznika...  ;)
Seveda pa še vedno ponavljava vaje poslušnosti in predvsem z njim se ves čas igramo (mečemo razne žogice, ko se žogica izgubi, jo mora sam poiskati, razne trikce itdn...). Tako ga zaposlim, da tudi malo razmišlja.
Šolanje je pa pri hovawartu reso obvezno, in ja, tako kot pravi "leahomer" kar se hovi nauči, to zna.

La.nula - katero pasmo si mislila - BŠO?

lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 13 Maj 2010, 11:16:42
Pozdrav!

Naša Alessa pa je večino časa z nami v hiši. Sicer ima pesjak a je v njem morda 2 do 3 ure na dan. Je res kot pravi Lea, kamorkoli grem je ona moja senca  :P

Šola je za hovija zelo priporočljiva. Naša ima narejene A, B-BH in BGH1-( Avstrija)  izpite poslušnosti. Trudiva se z RO1 in upam, da greva na izpit kmalu. Je pa res, da hovi potrebuje veliko gibanja in zaposlitev. Dnevno ima naša kar nekaj sprehodov, od tega je vedno ( vsak dan ) 1 daljši, 1 uro ali več. Krajše sprehode porabiva za igro, prinašanje žogice, "vlečenje" plena, iskanje skrite igrače ali priboljškov  :D, ponavljanje šolskih vaj ( čeprav ima izpite poslušnosti narejene, vaje še vedno vsak teden 1x ponoviva in prav z veseljem jih dela)
Drugače pa so hoviji dobri tekači ( po 1 letu starosti), dobri plavalci, dokazano so v športni disciplini agility zelo spretni, so dobri sledarji in če je marker pravi tudi dobri v obrambi.

malo za popestritev  :P
Agility http://www.youtube.com/user/Yotka123#p/u/2/cJk2cIbvw7I (http://www.youtube.com/user/Yotka123#p/u/2/cJk2cIbvw7I)  ( Alessin polbrat iz Poljske leti agi zelo dobro ) kar nekaj hovijev tudi v Sloveniji trenira agility.

Tako da JA, hovi je vsestranski :) njegov lastnik in vodnik v šoli pa mora biti odrasla oseba in ne otrok.  :)



lp
T&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 13 Maj 2010, 14:42:54
Oila..
HoviBono- mislila sem švicarskega belega ovčarja samo sem kratice zamešala  :-[  :-\..se opravičujem..
hovakaj- a potem jaz nemorem biti lastnik in vodnik v šoli čeprav sem stara 14 let :(?

Ja naš bi noč prespal v pesjaku, pa čez dan bi bil sam približno 4 ure, ..pa še to ne, ker bi se okoli po vasi "potepal" z dedijem :P , pa na sprehodih bil,...
Kateri športi pa so za hovije priporočljivi oz. da v njih še posebej uživajo? A so hoviji tudi čuvaji?
Pa še eno vprašanje..koliko hrane pa poje hovi na mesec?

LP L
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 13 Maj 2010, 17:22:32
Hej

La.nula, po tvojem pisanju sem sklepala ( ne mislim s tem nič slabega  :) ) da si še otrok, zato sem napisala, da naj bi s hovijem v šolo hodila odrasla oseba. S 14 leti ne vem če boš lahko obvladala hovija, še posebaj, če bo to doma tvoj/vaš prvi hovi pa še samček, ki bo v starosti 1 leta imel skoraj 40 kilogramov, kot lastnik si  pa verjetno lahko napisana. Če boš pri vzgoji imela pomoč odrasle osebe ( očeta, mame, dedka) potem ja. Vprašaj se ali si sama dovolj odločna in dosledna, da hoviju ne boš popuščala, ko te bo pogledal  z nežnimi očmi.  :P 8) ::)

Hovawarti so čuvaji ja, so zelo učljivi, znajo biti pa tudi zelo muhasti ( v času pubertete). Za šport pa boš morala sama ugotoviti, kaj ga najbolj veseli. V bistvu ga veseli vse, kar je hitrih "disciplin" samo da je s svojim lastnikom.

Naša Alessa ima vrečo hrane 15 kg za mesec in pol do dva. Odvisno koliko ji dodajam kuhane hrane med brikete.

lp
T&A

http://www.hovawart-exhortoalbo.com/ (http://www.hovawart-exhortoalbo.com/)
Naslov: Hovawart
Prispeval: Dolgouhec na 13 Maj 2010, 17:46:43
Sama sem mnenja, da je tudi 14 letni otrok lahko vodnik psa, vendar pa mora imeti pravi karakter za to, veliko prostega casa, volje in zelje delati s psom ter tudi vsaj malo predznanja oziroma dobro pasjo solo, kjer te naucijo s psom pravilno ravnati. Trenutno imam doma hovawartko, ki je reševalni pes, občasno greva malo čez ovire agility-ja in učiva se vaj iz RO. Mojega prvega psa sem imela ravno pri 14ih letih in sicer aljaškega malamuta, ki je karakterno še veliko bolj zahteven kot hovi (veliko bolj trmast, svojeglav, samostojen in nepopustljiv, pa tudi lahko agresiven do psov istega spola). A moja zelja je bila delati s psom, ga izsolat, se z njim resno ukvarjati. Tako da je bil pes samo moj, samo jaz sem skrbela zanj, ga solala, itd in bila je krasna psicka, ki me je kljub svojeglavosti precej ubogala, ni bila napdalna, z njo si lahko sel kamorkoli si zelel.
Toda pri otrocih (mladostnikih) je problem, da si psa zelijo, se z njim nekaj casa ukvarjajo, potem pa raje hodijo po zabavah, itd...pes pa ostaja prepuscen samemu sebi. Poleg tega moras biti trdnega karaktera, da ne podlezes lepimu pasjemu pogledu in mu dopuscas vse kar si zamisli, ker ti pes lahko zrase cez glavo, postane alfa in potem nastanejo tezave, pes je kao problematicen...a problematicnega ga naredimo mi sami. Zato je morda res bolje, da so starsi tisti, ki ti pomagajo, ga izsolajo, zlasti ce bo pes druzinski.

Lep pozdrav, Tea
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 13 Maj 2010, 18:13:39
Živjo,
hovakaj- saj vem, da niste mislili nič slabega ;D...to štejem samo v dobro, sploh pa mnenja vseh ki imajo izkušnje z hoviji in ne govorijo nekaj brezveze  ;D...

Dolgouhec- v vsem se popolnoma strinjam z vami :)..
"Zato je morda res bolje, da so starsi tisti, ki ti pomagajo, ga izsolajo, zlasti ce bo pes druzinski." -tu se pa že pojavi problem..Pes bo družinski in tudi šolan, ampak kaj pa če ga starši nočejo šolat (oni z njim hodit v pasjo šolo)?...


P.S.-hovakaj- imate zelo lepo spletno stran  :), ali letos morda načrtujete kakšno leglo?...(sem pač babji ferbec)   :P 8)
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 13 Maj 2010, 18:58:16
Tea, mišljeno je bilo za hovije, ker sem mnenja, da hovi ni pes za vsakogar.  Smo imeli v naši šoli 13 letno deklico, ki je s svojo kokeršpanjelko delala zelo dobro in tudi pri 13ih naredila z njo BBH. Tako da, če je vodnik  otrok, odločen in dosleden potem ni problema.

La.nula, pogovori se s starši, koliko so ti pripravljeni pomagati pri vzgoji in šolanju. Vedeti moraš, da noben vzreditelj ne želi čez 1 leto ali 2 dobiti nazaj psa, z izgovorom da je nemogoč, da se z njim ne da živeti........da zanj nimajo dovolj časa......... to se dogaja veš.

Citiraj
P.S.-hovakaj...................................(sem pač babji ferbec)   :P 8)
Se še dogovarjamo doma kako in kaj........ je še vse odprto........ morda  :P odvisno, koliko mladičev bo sedaj iz treh legel v Sloveniji. Slovenija je majhna in več kot 20-24 mladičev na leto ne "gre". Zato ne bom rekla ne ne, ne ja.


lp
T&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 13 Maj 2010, 19:11:46
Oi..
hovakaj- vem da se to dogaja in se najbrž tudi bo, nažalost :(...
 
A letos bodo tri legla v Sloveniji?  :o

LP L
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 13 Maj 2010, 20:02:39
2 sta že ( 1x9 in 1x4), tretjega se čaka, bo čez slab mesec. Ane Bojana  :o mi nestrpno čakamo :) Nesskino prvo leglo.

Drugače imaš več tule na strani hovawart sekcije: http://www.hovawart-slo.si/vzreja/legla.html  poglej pod aktualna in pričakovana legla.

lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 14 Maj 2010, 09:54:21
Živjo,

evo še mene ;)
Jap, naši težko pričakovani mladički naj bi ugledali luč sveta 12.junija. Za njih je že vse pripravljeno: soba, kotilnik, igrače, predvsem pa jih čaka veliko ljubezni, crkljanja in 24-urnega nadzora ;D ;)

Glede na to,da smo po vseh razstavah, šolanjih in izpitih komaj dočakali Nessino telesno in duševno zrelost za mladičke, bomo seveda dobro premislili, komu bomo male kepice dali.

Že moje prijateljice so napisale, kaj hovawart potrebuje, zato ne bom ponavljala. Vsekakor je pomembna zaposlitev in te smo naši Nesski nudili več kot dovolj. Še prejšnji petek je namreč opravljala izpit RO1 in ga uspešno naredila kljub nosečniški slabost :o Tudi zdaj se veliko gibljeva, mečeva žogice in delava kratke vaje na sprehodu. Če se s hovijem na sprehodu ne ukvarjaš aktivno, ampak ga pač samo "sprehajaš" in pustiš, da sam "bluzi" okoli, se kaj hitro lahko zgodi, da ne sliši več klica "nazaj" ali "sem", še posebej samčki.

Pa saj pravzaprav to ni noben bav-bav, s tem se spoprijemajo lastnik številnih pasem, ki spadajo med "delovne": ovčarji(tudi švicarski beli), dobermani, rotwailci, pa tudi zlati prinašalci, hrti in še in še so pasme, ki zahtevajo šolanje.

Nekaj o tem si lahko prebereš tudi na naši spletni strani...
Pa še ena slikca naše šeme tam, kjer je najraje...na travniku :P :o :o

(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Nessa%20stoje/Nessastoje-1.jpg?t=1273823576)
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 29 Maj 2010, 18:33:21
Pozdravček!

Končno je lepo vreme in travniki so pokošeni, zato zabave ne manjka :). Artur in Alessa spet veselo divjata in se lovita  :P

(http://www4.slikomat.com/10/0529/xb4-11.jpg)
Alessa
(http://www4.slikomat.com/10/0529/t24-7.jpg)
Artur
(http://www4.slikomat.com/10/0529/shk-12.jpg)
prerivanje  :P
(http://www4.slikomat.com/10/0529/tlh-8.jpg)
že malo utrujena :D
(http://www4.slikomat.com/10/0529/krp-9.jpg)
potrebna počitka  :o

lp
T&A

Naslov: Hovawart
Prispeval: Dolgouhec na 31 Maj 2010, 17:52:46
Čudovite slike! Sporočam, da sva tudi s Kim opravili izpit iz RO-I in hkrati osvojili 5.mesto na 2.državnem tekmovanju v rally obedience 2010. Z razultatom sem izredno zadovoljna, zlasti, ker sva se vaj učili kar sami doma. Več na moji internetni strani: www.kim-hovi.si

Uživajte s svojimi psi in veliko uspeha pri delu.

Lep pozdrav


Tea
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 04 Junij 2010, 20:23:58
Krasne slikce Tanja:-)

Pri nas pa.....
Čas kotitve se približuje...še teden dni nas loči od malih kepic :o ;D
Kar hitro je minilo.Nessi se dolgo ni nič poznalo, da je breja, zadnji teden pa se je kar lepo razširila ;) ;D Po novem tudi vadimo spanje v kotilniku :P ;D
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Dreamingofyou.jpg?t=1275675517)
Vse je pripravljeno...
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/kotilnik.jpg?t=1275675776)

Se javimo kmalu... :D

B&N
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 16 Junij 2010, 22:22:27
Hej,
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/GalerijaLegloA.jpg?t=1276719321)
končno sem našla čas za novičko: naša Nesska je v soboto, 12.06. postala ponosna mamica 7 malim kepicam :o ;D ;D

Zgodilo se je ekspresno: v dobrih 2 urah je skotila prvih 6 mladičkov, sedmi je sledil čez tri ure. Končni rezultat je 4:3 za fantke :P :D

Pa še prve slikce :)
Naša Sneguljčica in njenih 7 palčkov :)
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/Vsispijo.jpg)

(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/Vkosarici.jpg)

(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/Loveb.jpg)

(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/mojmoj.jpg)

Pozdravček, B&N

Naslov: Hovawart
Prispeval: sibila na 16 Junij 2010, 22:35:16
Čestitke za malčke! ;D
Naj bodo zdravi in naj dobijo super lastnike.

Pa kakšno lepo kotilnico ima Nessa, pa tako lep kotiček. :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 17 Junij 2010, 08:24:17
Čestitke za prekrasne hovawarte!!!  ;D T
Tudi jaz želim malim, da dobijo lastnike, kjer jim bo lepo...  ;) Seveda pa že ful komaj čakam, da jih vidim... iiiii

Ja, pa seveda dobr se rihtejte...

Nika & Bono & Tisa
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 17 Junij 2010, 13:26:57
Čestitke za micene  :o komaj čakam, da jih vidim pa pomečkam  :P  Dobro se štimejte....... :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 17 Junij 2010, 14:16:51
Tanja, mi boš povedala kdaj jih boš šla gledat, da se še medve vidiva...  ;D
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 17 Junij 2010, 17:08:15
Ja Nika, velja. Enkrat drug teden, če bo Bojana dovolila, ker potem gremo mi na morje  :P in ko pridemo z morja, prletimo spet na obisk.

Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 17 Junij 2010, 17:11:57
Čestitke tudi v mojem imenu. Veliko užitkov ob crkljanju... :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 17 Junij 2010, 20:59:36
Hvala Sibila, Nika, Tanja in Lea za čestitke in lepe želje :) Saj veste, kako pravijo: iz vaših ust v.... ;)

Trenutno imamo nekaj težav z Nessko, saj je na infuzijah in antibiotikih zaradi infekta, tako da cel dan preždim z njo v kotilniku :-\ :-\
Upam,da bo do drugega tedna že v formi in da se vidimo :) Držite pesti!

papa
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 18 Junij 2010, 19:24:29
Evo še mene...
Vse čestitike tudi v mojem imenu za novo pridobitev, pa čim več crklanja in igranja... ;D..

Upam da ni nič resnejšega z Nessko in da bo vredu :-\.. držim pesti!..


LP L
Naslov: Hovawart
Prispeval: Dolgouhec na 19 Junij 2010, 16:11:17
Čestitam!

Veliko veselja ob malih kepicah  :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 14 Julij 2010, 10:38:48
Hvala za čestitke ;D

Naše kepice hitro, prehitro rastejo. V soboto so bili stari že en mesec ;D Sedaj že probavajo grizt male briketke, veselo tekajo in poskakujejo po vrtu, se grizejo in renčijo, se kopajo....potem pa utrujeni pozaspijo v senčki. 8) Najraje vidijo, če se vsedem k njim in vsakega vzamem malo v naročje kot dojenčka in jih čohljam. Takrat še prej zaspijo ;)

Sicer pa bodo naši hoviji male filmske zvezde...Meta in Robert iz RTVSLO namreč snemajo cel filmček o njih, začenši z Nesskino brejostjo, končali pa bodo z obiskom veterinarja in cepljenjem ter odhodom v novi dom ;D.
(http://s587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/?action-view&current=snemalec.jpg)

(http://s587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/?action-view&current=aaacih.jpg)

(http://s587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/?action-view&current=Amy.jpg)
Več pa na http://hovawart-vombarogianland.si

Pozdravček,
Bojana, Nessa in 7 palčov ;D

Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 14 Julij 2010, 10:48:23
Pa še malo slikc :D

(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/aaacih.jpg)

(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/Amy.jpg)

(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/bijedlialislispat.jpg)

(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/snemalec.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: North na 14 Julij 2010, 13:59:48
Iii kaj so lepi  :-*
Katera od psičk je pa najbolj 'nežna' ?  :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 14 Julij 2010, 17:21:27
Vsi, prav vsi od prvega do zadnjega so izjemno nežni...ni "alfa" kužka ...zaenkrat ;)

Same nežne "facke" ;D
Ava
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/Ava.jpg)

Aaron
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/Aaron.jpg)

Slikce se kar množijo :D

papa
Naslov: Hovawart
Prispeval: North na 14 Julij 2010, 19:15:21
Ava ;****

Če se množijo pa ja ne šparaj z njimi :P
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 14 Julij 2010, 21:06:57
Joj kok so lepi...  Pa vidim da so že pravi nagajivčki... že okol rožic skačejo... še malo pa ne bo več nič od rožic ostalo :)
Pa se strinjam da res nič šparat s slikcami ;)
Komaj čakam da jih pocrkljaaam.  :o

P.s: poljubček Nesski in vsem sedmim scrkljančkom ;)

Lp, Lea
Naslov: Hovawart
Prispeval: tajka na 23 Julij 2010, 19:08:28
jiiiiiiiiii kakšni cukrčki. bom sladkorno dobila :D -haha

Jaz imam pa mešanko z bernko in hovawartom(oče)
A vas moti če prlimam eno slikico?
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 24 Julij 2010, 07:36:24
Hej,
Kar prilimaj:-) Kateri hovi je oče) ;)
Naslov: Hovawart
Prispeval: tajka na 24 Julij 2010, 08:14:17
Očetu je bilo ime sparko ali nekaj podobnega , če je pa mel rodovnik pa ne vem, ker nisem hotla več spraševat tistgospe, ker je kuža lani na žalost poginil :( (je bil star 13 let.)- bil je pa rjavo črn

(http://)(http://www4.slikomat.com/10/0724/3q4-slike-.jpg) (http://www.Slikomat.com/slika/4479023.htm)  ENA ZIMSKA

(http://)(http://www4.slikomat.com/10/0724/ugt-slike-.jpg) (http://www.Slikomat.com/slika/4479024.htm)  DA SE VIDI IZ STRANI

(http://)(http://www4.slikomat.com/10/0724/7e8-slike-.jpg) (http://www.Slikomat.com/slika/4479025.htm)

(http://)(http://www4.slikomat.com/10/0724/wkb-slike-.jpg) (http://www.Slikomat.com/slika/4479026.htm)
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 24 Julij 2010, 10:24:08
Hej

Ja res je, psu je bilo ime Spark ( in res je že pokojni), pripeljan je bil iz tujine ( mislim, da je bil eden prvih hovijev v slo.). Imel je rodovnik a v Slovensko rodovno knjigo ni bil zaveden, zato ga večina slo. lastnikov hovijev ni poznala. Jaz sem ga videla le 1x, ko smo se slučajno srečali na sprehodu po Portovalu.  :)

Morda veš, koliko je bilo psičkov v leglu iz katerega prihaja tvoja psička?

lp
T&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: tajka na 24 Julij 2010, 10:53:56
ja, vem. bilo je osem psičkov (mislim da 5psičk in trije fanti ;), mama pa je bila bernka. Skoteni so bili v regrči vasi.   ;)

A poznaš koga, ki ima kakšnega od teh pesjanov :o
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 24 Julij 2010, 11:10:21
Hej

Ne ne poznam nikogar, ki ima bratca ali sestrico od tvoje Taje, še vedela nisem, da sploh so ti mešančki hovi/berni v NM. Kdaj pa je bila skotena Taja?
Naslov: Hovawart
Prispeval: tajka na 24 Julij 2010, 11:29:13
26.2.2008- ja, taja je zdej stara 2 leti(pa še mau) :D
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 24 Julij 2010, 21:30:28
Hmmm...po slikah sodeč sploh ne bi rekel, da je kaj bernca v Taji ;)

Vidim,da lepo uživata skupaj :o Super!

Moja mami je tudi doma iz Regrče vasi :D Nessini mamici pa je ime Taja ;D
Naslov: Hovawart
Prispeval: tajka na 24 Julij 2010, 22:14:35
HVALA mi vsak reče , ki se vsaj malo na pse spozna, če imam hovija, pol pa povem, da je mešanka... ha ha
če ne bi bila mama bernka, tudi jaz ne bi rekla :D

Kako pa se tvoja mama piše, in iz katerega konca je? :o

Lp eva in taja

 :-* od Taje
Naslov: Hovawart
Prispeval: tajka na 24 Julij 2010, 22:37:07
pa še par slikic ;)

(http://)(http://www4.slikomat.com/10/0724/spe-slike-.jpg) (http://www.Slikomat.com/slika/4479779.htm)
give me five
(http://)(http://www4.slikomat.com/10/0724/gnz-slike-.jpg) (http://www.Slikomat.com/slika/4479788.htm)

(http://)(http://www4.slikomat.com/10/0724/lb7-slike-.jpg) (http://www.Slikomat.com/slika/4479791.htm)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 27 Julij 2010, 19:55:56
Živjo Eva, ti bom napisala podatke od mami na ZS ;)

Danes sta Meta in Robert z ekipo RTVSLO naše mladičke zopet snemala, ko smo jih cepili in čipirali pri Marjanu Kastelicu v veterinarski ambulanti BUBA ;). Ubogi revčki, eni so zelooo jokali :(, samo Aaron je bil pogumen in se je obnašal, kot da se nič ne dogaja: :P Počasi se tudi začenjam zavedati, da bodo kmalu odšli. Sedaj so v 7.tednu in upam,da mi kakšen še malce ostane za crkljat :o

Včeraj je med številnimi obiski, ki so se do sedaj zvrstili, prišel pogledat svoje nečake tudi Nash, Nesskin bratec iz Velenja :o Z njimi se je igral kot nor, čeprav je imel prvič opravka z mladički ;D :o
Nash in mali Arthur
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/ArthurinNash.jpg)

So pa malčki pravi razposajenčki..v slabih 2 urah so nam kot prava "demolition group" uničili vrt okoli ribnika(no, Ava se je celo odločila zaplavati v njem ;D). No,ja, to so male radosti hehe....Jedo že prav vse, najraje pa surovo goveje meso.
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/papamomeso.jpg)

S svojimi zobki preizkušajo vse kar jim pride pod tačke ;): rožice, zavese, tepihe, vaze.... pa seveda vse svoje igače, ki jih vlečejo na vse konce po trije ali štirje naenkrat :P
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/Allyzrozico1.jpg)

(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/grizemokongo.jpg)

(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/Amyzmedvedkom.jpg)

Potem se grizejo še malo med sabo, na koncu pa sladko zaspijo :)
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/slikcavdezju.jpg)

Pozdravček od Nesske in njenih 7 palčkov ;)
Naslov: Hovawart
Prispeval: Ovcka na 27 Julij 2010, 20:24:39
HoviNessa vi ste pa kotili ravno, ko smo bili mi na morju, tako da smo tole spregledali..  :-[  :-[ Tako da zelooooo pozne cestike za krasno stevilcno leglo!!  :-* :-* Malih sedem palckov je krasnih, zelim ti se veliko veselja z njimi te zadnje dva tedna..  ;)
Naslov: Hovawart
Prispeval: tajka na 27 Julij 2010, 23:59:15
joj, kako so luškani na teh slikicah :-* :-* :-*
Naslov: Hovawart
Prispeval: North na 28 Julij 2010, 09:26:47
Cukrčki no  :-*
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 29 Julij 2010, 11:01:17
Hvala vsem :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: North na 29 Julij 2010, 19:23:59
Koliko imajo odrasli hoviji približen obseg vratu? ( punčke )  ;D
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 04 Avgust 2010, 08:17:48
Naši mladički bodo počasi začeli zapuščati dom :'( :'(

(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/Skupinskaslika.jpg)
Slika: Tea Pavišič
Prvi gre naš mali srček Amos in sicer pod Nanos :)
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/Amos6tednov.jpg)
Slika: Tea Pavišič
Skoten je bil kot zadnji, sedaj kot prvi zapušča svoje gnezdo :) Ja, Lejči, naslednja gre pa tvoja Ally, vtorek ;D To bo tvoja mala sreča, a ne? :o
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/LeainAlly.jpg)
Sicer pa pri nas doma vsak dan izgleda vsaj takole :P
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/Obiskizvecer1.jpg)

papa,B&N&7 palčkov
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 09 Avgust 2010, 11:08:42
Danes imamo prelepo novičko :o! Naša Alessa bo končno mamica  :). Paritev je potekala 13 in 15.7., ultrazvok pa je pokazal 5 majhnih srčkov. Leglo se pričakuje 15.9.2010.
Srečni očka je Tai Časov, zelo prijazen družinski pes z izrednim karakterjem.
Tai Časov ( več slik sledi, so še na fotkiču, fotkič pa s Teo na morju :) )
rodovniška št. SLR Hw- 00085
poležen 7.3.2003
oče: Aragon vom Haus in Nussgarten
mama : Kimberly
vzrejna ocena : A ( odlična)
ocena kolkov : A1/A1
razstavne ocene: 2x odl 1 CAC Slo
opravljen BBH izpit
(http://www4.slikomat.com/10/0809/w24-IMG-00.jpg)

CH Alessa vom Trakehnergestuet,
rodovniška številka: SLRHw000148,
poležena: 11.6.2006
oče: Int.Ch. Bellfast von der Haselhoehe
mati: Europa vom Garten der Freiheit
ocena kolkov: A/A
opravljeni izpiti: IPS-A, B-BH, BGH1 (A)
opravljen: NZB, JB, ZTP (A)
razstavni uspehi: CH.J.SLO, 5XCAC, REZ.CAC, 2X CACIB, 4X BOB, CH.HR (prvak Hrvaške v lepoti), C.E.E. Winner 2008 (Central-Eastern European Winner) Zagreb Winner 2008, Klubska prvakinja SKVPM 2009
Alessa
(http://www4.slikomat.com/10/0809/47-Alessa.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 09 Avgust 2010, 15:57:19
Jeeeeeee!!!!  :o :oIskrene čestitke za prekrasno novičko, ki smo jo vsi dolgo čakali! :D

Vse lepo ob pričakovanu malih kepic! :-* :-* :-* :-* :-*

Bojana in Nesska
Naslov: Hovawart
Prispeval: Ron**Kala na 09 Avgust 2010, 21:41:58
Čestitke  ;D
Poznam Taia tud osebno  :) ;D
Čestitke še njmu :)
Končno bo postal očka  :o
Naslov: Hovawart
Prispeval: *Cactus* na 10 Avgust 2010, 12:39:58
Kako bodo to lepi mladičkiiii :o
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 10 Avgust 2010, 21:01:16
Čestitke še tukaj Tanja :)
Zelo lep očka Tai, mamica Alessa pa itak :)

No, mi pa smo končno dočakali dan D :) danes se nam je pridružila naša nagajivka Ally vom Barogian land, res je pridna. Že cel dan hodi za nami, kot senca  :P
Ko je zunaj spuščena ne gre nikamor od hiše, na sprehodu je polna energije in skače okoli, teče, se vrti okoli nog, malo se uleže v travo, potem pa počasi nazaj proti domu, kamor zna že kar sama  ;D
Sestric in bratcev še ne pogreša, saj ima za družbo Barončka. Se kar dobro razumeta, Baron bi se zelo rad igral z njo ampak se ga Ally ustraši ko teče proti njej in se zato hitro vrže na hrbet  8) (je zelo hitro naštudirala kaj mora naresti, da jo pusti na miru). Čim pa Baron leži je pa ona tista ki začne skakati okoli njega... Baron ji tudi pusti vse svoje igrače, da se igra z njimi  :D Je pa vseeno malce ljubosumen, tako da med tem ko sta skupaj pazimo, da tudi njemu posvečamo dovolj pozornosti in se igramo z njim :) Kljub vsemu, pa se lepo razumeta in se bosta zelo hitro navadila eden na drugega.

Za konec še ena slikca, kaj več pa naslednjič ;)

(http://www4.slikomat.com/10/0810/8st-Slika-.jpg)

Lp,
Lea, Baronček in Ally :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: Bernski Planšar Bart na 10 Avgust 2010, 22:38:57
Čestitke očku Taiu in mamici Alessi :)
 leahomar; pozdravi Ally :-* :-* 
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 13 Avgust 2010, 12:44:57
Pozdravček.
Evo naju z Ally :) kot da se ne bi sploh nič spremenilo za njo se je Ally prav pogumno podala na svojo novo pot ;) brez jokcanja, lulanja po hiši in brez uničevanja pohištva (zaenkrat)  :P
Res je prava nagajivka, skos se smeji in je vedno ob meni kot senca ;D Zelo uživava skupaj  8)
Spoznala je že veliko drugih kužkov, našo muco Čenčo in kot sem že povedala Barončka.
Do drugih kužkov je najprej malo nezaupljiva, po nekaj minutah pa se že igra z njimi (sploh če so manjši).

Še nekaj slikic:
Ally in Baron (vedno pozabim fotoaparat, tako da so slikce malo slabše kvalitete :)
(http://www4.slikomat.com/10/0813/lpo-120820.jpg)

(http://www4.slikomat.com/10/0813/7u4-110820.jpg)

Kako težko ju je ujeti v mirovanju, saj ko je Baron končno na miru nam ravno Ally pobegne  :-[

Ally in Švrk
(http://www4.slikomat.com/10/0813/9nx-Slika-.jpg)

Lep hov hov pozdrav
Lea, Ally in Baron
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 15 Avgust 2010, 13:37:44
Pozdravček!

Končno nekaj slik Alessinega "ženina" bodočega očka. Več na :   http://www.hovawart-exhortoalbo.com/a_leglo.html (http://www.hovawart-exhortoalbo.com/a_leglo.html)
Tai Časov
(http://www4.slikomat.com/10/0815/cj5-5.jpg)

(http://www4.slikomat.com/10/0815/mcc-10.jpg)

(http://www4.slikomat.com/10/0815/zp7-16.jpg)

(http://www4.slikomat.com/10/0815/dq1-8.jpg)

(http://www4.slikomat.com/10/0815/yau-17.jpg)

Bodoči mamici Alessi počasi začenja rasti trebušček :)  :P
(http://www4.slikomat.com/10/0815/mcp-13.jpg)

lp
T&A

http://www.hovawart-exhortoalbo.com/
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 18 Avgust 2010, 17:51:41
Hej,

super, koliko novičk pri naših hovijih je zadnje čase, a ne?  ;)
Tanja, vse lepo pri bodočem leglu, naj vam gre vse gladko od rok :-*

Lejči, vidim,da Ally uživa...saj sem točno to tudi predvidevala ;)Lepo raste naša lepotička. :o

Pri nas je 5 kužkov že zapustilo dom: Amos, Ally, Amy, Ava in Arthur. Doma sta le še Aaron in Athos. Kako uživamo z njima! Pravi luksus je sedaj, ko sta le dva. Tako lepo se igrata in Nesska z njima, da ju je resnično užitek opazovati. Pravzaprav ne bi imela nič proti, če bi kar ostala doma hehe...spita že itak pri nama v spalnici, hodita z nama na izlete, na sprehode....a vem, da to ni mogoče :-\
Athos in Aaron - kje drugje kot na sedežni  :P
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/AthosinAaronnakavcu.jpg)

Takole se igrata zunaj, najbolj se razživita zvečer ::)
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/AthosinAaronzigracko.jpg)

Takole pa se igrata na sedežni z malo Daisy, Nessa pa je nadzorni :D
(http://i587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/Igranjenasedezni.jpg)

Tale rdeče črna kombinacija je kar mal divja hehe ;D ;D

Skratka, lepo nam je medtem ko čakamo na prave lastnike :o

papa, B&N&A&A

Naslov: Hovawart
Prispeval: North na 18 Avgust 2010, 18:11:24
A taka lepotca še nista dobila lastnikov?  :o  :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 18 Avgust 2010, 19:48:36
Ne še. Se pozna, da so bila 3 legla v razmaku meseca dni in da je poletje. Upam, da bo oddaja O ljudeh in živalih, 4.9.na RTVSLO kaj pripomogla k prepoznavnosti hovawartov. V njej namreč "nastopa" Nesska in njenih 7 palčkov ;D Snemali so večkrat, od brejosti do odhoda v novi dom ;)
Naslov: Hovawart
Prispeval: North na 18 Avgust 2010, 20:53:20
Bomo gledali  :)
Evo, ravno je moja sestrična šla domov.
Torej, mala Amy je prelepa psička  :-* Res... ljudi se v trenutku navadi, edino našega haskija se je malo bala, ampak to je razumljivo, če je pa toliko večji od nje  ;D
Res tamala je prelepa  :-*
Prilepim slikice  ;D
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 21 Avgust 2010, 17:12:02
Pozdravljeni pesjanarji

Ker je bil danes lep sončen dan smo se z Ally odpravili na Zbiljsko jezero, malo smo se sprehajali in malo vozili s čolničkom. Ally je zelo uživala in se ni prav nič bala ;D Nekajkrat smo se kar močno zazibali pa niti opazila ni :) Zelo so ji bili všeč labodi in male račke  :D

Midve z Ally:
(http://www4.slikomat.com/10/0821/2pt-210820.jpg)

Ally opazuje labode:
(http://www4.slikomat.com/10/0821/cpl-210820.jpg)

Pozdravček, Lea in Ally
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 30 Avgust 2010, 12:01:39
Prekrasne slikice Lea...  ;D

Končno sem se lahko priklopila na PeSjanarja  ::) ker doma mi ga nikakor ne uspe odpreti   >:(

Hoviji, lepo se imejte,
by Nika & Bono
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 30 Avgust 2010, 19:44:10
Oila...
Koliko novih dogodkov  ;D...prav z veseljem berem temo, vedno nekaj novega.. ;)..
Mene pa nekaj zanima...če je v naslednjem letu, spomladi načrtovano kakšno leglo v Slo?
@Hovakaj, čestitke za paritev (čeprav malo zamujam :-[)...

LP L
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 14 September 2010, 20:07:51
Naša mala Ally ni več tako zelo mala  ;)

(http://img833.imageshack.us/img833/47/dsc9226.jpg) (http://img833.imageshack.us/i/dsc9226.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Pozdravček
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 15 September 2010, 08:17:37
Vaša punca je zrasla... Joj kolk je corti... Lea, objemi jo v omejm imenu. Nazadnje, ko sem jo imela v roki, je bila še micena...  ;)
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 15 September 2010, 16:05:33
Pri nas imamo mladičke  :o :) , Alessa je mamica devetim malim kepicam. Imamo 6 samičk in 3 samčke, vsi so črnorjavi.  :-* :-*

(http://www4.slikomat.com/10/0915/w3r-3a.jpg)

(http://www4.slikomat.com/10/0915/m4z-1.jpg)

(http://www4.slikomat.com/10/0915/gda-8.jpg)


Več informacij o starših na: http://www.hovawart-exhortoalbo.com/a_leglo.html

lp
T&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 02 Oktober 2010, 17:31:12
Lep sončen dan smo izkoristili za foto-shooting ;D

(http://www4.slikomat.com/10/1002/7kw-Slika-.jpg)

Lp,
Lea, Ally in Baron
Naslov: Hovawart
Prispeval: Inanna na 15 Oktober 2010, 11:41:56
Če bi kdo nudil dom odraslemu Hovawartu, ravno zasledila oglas...

http://www.bolha.com/zivali-psi-pasemski/bak-pasme-hovawart-isce-dom-oglas1272547975
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 15 Oktober 2010, 12:04:01
Lea - super slikica...  :o Lepo videti dva hovija, ki sta ves čas v družbi drug drugega...  ;)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 15 Oktober 2010, 12:19:11
Naj še jaz dodam slikico naših dveh šem, kobinacija hovawart - poodel...  ;)
(http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/jesenskisprehod024.jpg)
papa Nika & Bono & Tisa
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 22 Oktober 2010, 09:38:41
Pozdrav!

Naši mladički bodo stari 6 tednov, vsi že lepo sami jedo, malo pa se le še pocrkljajo pri mamici vsak dan a jim ta že lepo pokaže, da so veliki in da bo počasi treba pozabiti na seske :). Zunaj lovimo sonček, da se lahko zdivjajo in igrajo, spoznavajo novo, novo in spet novo. So znanja željni infirbčni, vse kar ni igrača je wiiiiii zabava :)
(http://www4.slikomat.com/10/1022/4ur-11.jpg)
ujeti na delu :)  :D ;D ::) :P
(http://www4.slikomat.com/10/1022/21p-6.jpg)
Aston še išče novi dom  :-* :)
(http://www4.slikomat.com/10/1022/hkd-1.jpg)
Artos tudi še nima lastnikov  :-* :)
(http://www4.slikomat.com/10/1022/wnq-28.jpg)
(http://www4.slikomat.com/10/1022/zra-36.jpg)
(http://www4.slikomat.com/10/1022/7p8-63.jpg)
Samičke ( Allegra, Alexa in Alpha) so tudi še proste  :)  :-*  :-*

lp
T&A

Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 06 November 2010, 20:29:30
V naši psarni imamo še 3 samičke na voljo. Vse tri zelo prijazne, že cepljene in tetovirane.

(http://www4.slikomat.com/10/1106/lpc-1.jpg)
Alpha

(http://www4.slikomat.com/10/1106/rxa-2.jpg)
Amber

(http://www4.slikomat.com/10/1106/s3t-16.jpg)

http://www.hovawart-exhortoalbo.com/

lp
T
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 07 November 2010, 18:15:10
Živjo...

Mene pa zanima nekaj...tisti, ki imate hovije odzunaj, v pesjakih, če mi lahko poveste mere pesjaka in ute...zdaj malo študiramo mere pa nikakor
da na študiramo ;) :-[...

Hvala že vnaprej...

LP L
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 08 November 2010, 07:28:55
La.nula - mere za pesjak si lahko sama izmisliš. Večji je, boljše je. Naš Bono ima, vsaj mislim no -  2 metra x 3 metre dolg pesjak, znotraj teh mer ima pa uto, ki je dolga 2 metra s predprostorom in spalnim prostorom, širok je pa, mislim, da malo manj kot meter.
Upam, da sem ti pomagala pri odločitvi...  ;)

Lp. Nika
Naslov: Hovawart
Prispeval: Inanna na 08 November 2010, 09:28:41
2x3m je minimum, sploh za tako velikega psa. Sicer ni panike, če bo malo časa noter...ampak vseeno, če imaš možnost... Predlagala bi ti tudi, da je uta izven pesjaka, da ne zaseda prostora. Narediš iz pesjaka vhod/prehod direktno v uto. Upam, da razumeš, kaj mislim  ::) :)
Sicer imaš pa marsikaj že napisanega o tem na forumu. Tudi dimenzije, tlorise, ni d ani.
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 08 November 2010, 14:26:24
Inanna, vem da je že marsikaj napisano, ampak je vse na približno in si ne znam predstavljat, če bo to vredu za hovija... :-\ ;)

No, mi mislimo pesjak 2mx3m, uto pa 130cm x 98cm x 90cm (dxšxv)- notranje mere...a bo to dovolj? :)...koliko imate pa visoke pesjake, če veste kaj mislim? :-[

Aja, utica bo najbrž v pesjaku, sicer pa se lahko do spomladi še premislimo ::)...

LP L
Naslov: Hovawart
Prispeval: Inanna na 08 November 2010, 14:37:38
Potem ti predlagam, da naredite večji pesjak, če bo uta noter. Vsaj kakšni 8m2 - uta veliko zasede.
Moj prejšnji pes (plečne višine cca 60cm) je imel pesjak višine 180 cm, ampak je prekrit s streho in ni bilo bojazni za kakšen pobeg ali kaj podobnega. Mislim, da je to standarna višina (ograje). Če bo pes čez zimo tudi zunaj, je dobro, da uta ni prevelika, da jo lahko ogreje s telesno temperaturo. Mislim, da se višino gleda nekako tako, da pes stoji notri, ni nujno s čisto dvignjeno glavo. Notranji prostor naj bi bil dimenzij psa (odraslega), če leži na boku z iztegnjenimi nogami in še malo. Dobro je, če je uta dvodelna, vetrolov + notranji prostor in seveda primerno izolirana, dvižna streha je tudi super za čisčenje in zračenje.
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 08 November 2010, 14:47:28
Lanula - jaz imam hovawarta v merah pesjaka, kot sem napisala in ima dovolj prostora. Ga bom šla pa danes prav zmerit, prav tako kočo v njem, da bodo mere točne. Priložila bom še slikico, da si boš lažje predstavljala. Višina pesjaka je pa taka, da lahko odrasel človek normalno vstopi, ne da bi se sklanjal. 
Moraš pa predvideti, da če so stopinje nad minus sedem, minis deset , ni priporočljivo, da je pes zunaj. Naš Bono je v takih ekstremnih razmerah čez noč v garaži.
lp.
Naslov: Hovawart
Prispeval: Inanna na 08 November 2010, 14:58:39
HoviBono, brez zamere, a glede na mere, ki si jih napisala, imate v pesjaku, ki meri 6m2, uto velikosti 2m2. Torej uta zaseda 1/3 prostora, kar pomeni zelo malo prostora, ki ostane na razpolago. Verjetno imate večji pesjak...  ;)
Kako pa sicer hoviji prenašajo mraz? Še nekaj me zanima, kako se pravilno izgovori Hovawart?

p.s. HoviBono, Bono je res krasen predstavnik pasme, me je prav očaral, ko sem nedavno tu gledala slike  :-*
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 08 November 2010, 14:59:41
Eto, dobila podatke. Pesjak je dolg 3 metre - širok 2 metra. Uta v pesjaku je dolga 80 cm in 2 metra dolga. Zgornji del se lahko dvigne. Cel pesjak je dvignjen od tal ene 15 cm-jev, po tleh so lesene deske.
Sliko priložim kasneje...  ;)
by
Naslov: Hovawart
Prispeval: Macika na 08 November 2010, 15:02:17
Sicer nimam hovija, imamo pa pesjak...naš je velik 4 x 5 metrov, notri pa dvoprekatna izolirana uta z dvižno streho primerna za bernca (točnih mer zdajle ne vem). Pesjak je v celoti pokrit, mreža visoka 2 metra. N tleh je v osnovi beton, venda so nad njim še lesene površine.
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 08 November 2010, 15:19:50
Moraš pa predvideti, da če so stopinje nad minus sedem, minis deset , ni priporočljivo, da je pes zunaj. Naš Bono je v takih ekstremnih razmerah čez noč v garaži.

Naš bo čez zimo v garaži, kjer ne pade temperatura pod 10 stopinj... :)

Kako pa sicer hoviji prenašajo mraz? Še nekaj me zanima, kako se pravilno izgovori Hovawart?

Hoviji, kakor mi je rekla hovakaj, dobro prenašajo mraz  ;)...hovawart pa se izgovori hovavart :)

Pesjak je dolg 3 metre - širok 2 metra. Uta v pesjaku je dolga 80 cm in 2 metra dolga. Zgornji del se lahko dvigne. Cel pesjak je dvignjen od tal ene 15 cm-jev, po tleh so lesene deske.

Ja a če je naša uta bolj "kvadratasta", je vredu?...pesjak bo najmanj 20cm od tal in po tleh lesene deske...tako kot pri Vas  ;)

Sicer nimam hovija, imamo pa pesjak...naš je velik 4 x 5 metrov, notri pa dvoprekatna izolirana uta z dvižno streho primerna za bernca (točnih mer zdajle ne vem). Pesjak je v celoti pokrit, mreža visoka 2 metra. N tleh je v osnovi beton, venda so nad njim še lesene površine.

Macika, vsako mnenje je dobrodošlo  :)  ;)

LP L
Naslov: Hovawart
Prispeval: Inanna na 08 November 2010, 15:32:07
Aa, super, zdaj vsaj zagotovo vem, kako se pravilno izgovori. Medel me je tisti enojni V in izvor imena (hoF).
Ja, več kot dobiš mnenj, lažje se odločiš kaj bo ustrezalo, res je :) Kdaj dobiš psa?
Naša uta je 100*120 cm (mislim vsaj), in je ravno pravšnja, dvoprekatna. Ti boš rabila malo večjo: preračunaš kako se prostorsko izide, ni nujno, da je ravno pravokotna, ampak ponavadi so.
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 08 November 2010, 15:48:39

Ja, več kot dobiš mnenj, lažje se odločiš kaj bo ustrezalo, res je :) Kdaj dobiš psa?
Ja več glav, več ve! ;D..psa dobim ta teden, kateri dan točno nevem, moramo se še zmenit  :P :)...tako da so res vsa mnenja, slike, karkoli je dobrodošlo, ker moramo uto čimprej narediti  :-\...

LP L





Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 08 November 2010, 21:56:47
Pesjak napega Bona (http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/0082-new.jpg)
Na levi strani pesjaka je pleksi stekl (se ne vidi) da mu dež ne moči, če pada s strani, prav tako mu tudi desno stran poimi prekrijemo s polovinilom, da mu čim manj piha v uto. Koliko ima prostora, se pa kar dobro vidi.

La.Nula - po mojem ne bo nič narobe, če bo kvadratne oblike, samo bolj težko mislim, da je potem narediti predprostor (mislim vhod v uto, in potem je v L še en vhod, da psu ne piha.
Hovawart dobro prenaša mraz, vendar, ko je recimo več dni zunaj minus deset in več, dam jaz raje Bona čez noč v garažo, kjer je temperatura okrog plus 7, da se lahko v miru naspi in ne boš verjela, kako mu to ugaja. Jaz pri sebi vidim, ko je minus, se težko ogrejem, zakaj ne bi tudi psu nudila vsaj čez noč miren spanec. Je pa v garaži v pasji kletki (največji kar je).
LP
Naslov: Hovawart
Prispeval: Inanna na 09 November 2010, 09:15:39
HoviBono, lep pesjak, definitivno zgleda večji kot sem si predstavljala :-[  :) Iz kje pa je Bono, katera psarna ali vzreditelj? Me kar ima, da bi imela takega 8)
La.nula Boš imela mladiča sedaj noter ali že zunaj?
Mi imamo tudi prozoren pleksi (ali nekaj takega) na dveh stranicah pesjaka, je super, ker ni prepiha, dež ne moti, a ostaja svetlo. Na tretji strani pa je stena/hiša in uta. Potem ima pes pregled nad celim dvoriščem, hišo in dogajanjem v okolici.
Pri nas imamo sicer betonirana tla, ampak izolirana(15cm) in prebarvana s pralno talno barvo. In rahlo nagnjena, da se voda lepo odteče, ko pereš pesjak. Za zunanje ležišče ima pa leseno, dvignjeno podlago - a'la euro paleta brez rež. Uta mora tudi obvezno biti dvignjena od tal.
Bi dodala sliko za boljšo predstavo, pa mi je šel disk in čakam, da mi povrnejo podatke  :-[

Ja, vsaj pozimi je fino, če je pes lahko noter. Samo meni je tudi bolje, če v garaži ali nekje tako, da ni pretoplo, da ni prevelik šok, ko greš ven na mraz.
Ima kdo od vas potem plaščke za pse ali jih prej ogrejeta ali kako?

Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 09 November 2010, 09:28:14
Inanna - Pozimi prevelike temperaturne razlike za psa niso v redu, se strinjam.

Jaz sama za Bona nimam nobenega plaščka. Zimo in mraz pa Bono bolje prenaša kot pa vročino.

Bona smo pripeljali iz Češke. Njegovo pravo ime je Boney z Radynskeho podhradi.

lp.
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 09 November 2010, 14:06:03
Živjo...

HoviBono, vaš pesjak je  :o :o LEP, v vsakem pomenu besede!  :)...bom pokazala našim "majstrom", a bi ga lahko malo prekopirali?  :-[, ker je res lep...

La.Nula - po mojem ne bo nič narobe, če bo kvadratne oblike, samo bolj težko mislim, da je potem narediti predprostor (mislim vhod v uto, in potem je v L še en vhod, da psu ne piha.
Kako to misliš? Pes ima dva vhoda, enega v uto in enega znotraj ute v spalni prostor...tako imamo v planu. :)..

La.nula Boš imela mladiča sedaj noter ali že zunaj?
Mladička bomo imeli v garaži, tam do marca ali aprila, v bistvu je odvisno od temperatur. ;)

No danes je eden od naših "majstrov" prišel na idejo, da bi za streho pesjaka imeli (sicer nevem kako se že reče), tak material kot imajo za tople grede iz trde prozorne plastike, upam da veste kaj mislim, ker drugače ne znam opisati :-[

Aia pa glede velikosti pesjaka...mogoče bo vseeno 2mx3m, ker nam je brezveze delat pesjak npr. 4mx3m, ker bo naš noter samo čez noč...čez dan bo itak spuščen na vrt... ;) ::)...


LP L


Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 09 November 2010, 14:24:56
Hvala La.nula!  ;D
Ti kar kopiraj tale naš pesjak - mi smo ga tud, samo če grem zdajle iskat slikico tistega pesjaka katerega smo mi kopirali, ne verjamem, da ga bom našla, ker sem ga že iskala in slikice ni.

Takole sem mislila, pasja uta v L (na zadnji slikici na tej povezavi se lepo vidi, kako je pasja uta narejena) http://pesjanar.si/forum/index.php?topic=374.150

Naša pasja koča ima streho prekrito s tegulo.

Na tej strani imaš še napisane mere (velikost psa - velikost pasje ute)

Skica za pasjo uto... http://www.mojpes.net/modules/odgovori/article.php?storyid=552

Pesjaki za pse - Mal idej.....  http://www.pesjak.si/ponudba-pesjaki-pasji-boksi
                              http://chinks.si/index.php/sl/pesjaki.html
                              http://www.pasjaoprema-sp.si/PBO/Enokapna%20streha.htm

LP, Nika
                             

Naslov: Hovawart
Prispeval: Inanna na 09 November 2010, 14:49:41
O super, da bo lahko na vrtu čez dan. Jaz bi tudi to izbrala, pa žal nimam ograje in moraš biti potem vedno prisoten in nadzorovat ::)  :) Morda nekoč...upam...
V tem primeru bo dobra tudi taka streha, ampak pomislite še na žgoče sonce in vročino pod tem...meni osebno je vseeno najbolj všeč navadna kritina. Je dobro, da ima pes senco.
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 09 November 2010, 14:58:00
Mi smo tudi brez ograje okrog hiše - upam, da jo bomo kdaj imel  :-\ Moja največja želja.
Čeprav je tako, ko je pes mlad, je bolje, da je ves čas pod nadzorom ker mladost je norost in kaj hitro ušpičijo kakšno lumparijo. Lažje je pa takšne stvari (negativne) pri psu preprečevat kot pa jih odvajat.

Inanna - imaš prav ja, glede vročine. V pasji koči se kaj hitro segreje in je psu prevroče. No, Bono gre tudi v takšnih razmerah, ko je plus trideset in več, v super hladno garažo...  ;)

La.nula - upam, da vam uspe narediti pasjo kočo - seveda ko bo narejena, pa kakšno slikco prilimaj...  ;)

čaw
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 09 November 2010, 17:43:04

Hja, naš bo lahko res cel dan na vrtu in to pod budnim očesom (ni BigBrother, če ste to mislili  :P ::))...

Ja ko bo koča narejena slikce takoj prilepim ko bom lahko :)...pa še mere bom pripisala... ;)

LP L
Naslov: Hovawart
Prispeval: Inanna na 10 November 2010, 10:16:39
La.nula, nekaj sem se spomnila. Če še niste naredili ute, vsaj ne do konca, imam en predlog. Pri nas je oče prišel na super idejo pri uti, in sicer: tista predelna stena v notranjosti ute je mobilna, kar pomeni, da je v hladnejših mesecih noter, da je manjši in toplejši prostor, poleti pa se jo enostavno dvigne ven (skozi strop - dvižna streha pri uti) in ima pes veliko več prostora. Kar se mene tiče je to super "izum".
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 10 November 2010, 21:56:28
Oila...

Inanna tudi mi smo to "gruntali" ampak je pri tem dva problema :-\..nosilci, ki bi to mobilno stenco držali, bi, ko te poleti ne bi bilo, ovirali psa...pa tudi stenca ne bi
bila dovolj močna, če bi se pes slučajno nanjo naslonil...
Drugače je to super ideja  ;D...

Aia pa hvala za vse predloge, mnenja, slikice,... :) :) :)

LP L
Naslov: Hovawart
Prispeval: Macika na 10 November 2010, 22:01:45
Pri nas je predelna stena vedno v uti, ima pa poleti dvignjeno streho (približno 5 do 10 cm), da zrak bolj kroži. Je pa, čeprav je pesjak v senci, poleti na hodniku v hiši, ker je neprimerno bolj hladno kot pa zunaj.

Evo eno slikico naše ute, ko je bila še čisto nova (sva jo z očetom sama delala  :))
(http://i1017.photobucket.com/albums/af291/berniTai/Razno/hisica.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: Inanna na 10 November 2010, 22:50:55
Hm, mislim, da se ta predelna stena zatakne v dno, eno stranico (utor v steni, ne navzven) in v strop. Ko se jo vzame ven sploh ni moteče, tako in tako ima potem uta tudi pokrito dno.
Ja, senca je vsekakor dobrodošla  ;)
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 11 November 2010, 20:33:33
Oila...
Inanna, te razumem, ampak vseeno ali je utor v tleh ali pa nosilci "vn štrlijo"... :)...hvala za idejo, pa prosim ne zamerit ;)...

Evo danes smo delali uto...naredili smo lesen okvir, jutri sledijo še tla in izolacija (stirodur)...no tako...malo po malo :)..
Hmm..zataknilo se je pri velikosti vhoda :-[...se pravi, odrasel hovi je velik približno 70cm (1cm gor, dol)...koliko je potem priporočeno imeti velikost vrat? 60, 65, 70cm?? :-\


LP L
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 11 November 2010, 21:05:22
La.nula - naša uta ima velikost vhoda 71 cm (sem šla prav zmerit). Bono ima v vihru 66 centimetrov tako, da ta višina našemu psu čist odgovarja. Če bi bil Bono višji, bi mu pa še za par centimetrov odrezali, ker je bolje, da je večji vhod, da ko gre pes v uto, da si ne odrgne dlake na vihru. 
Jaz bi odrezala 70 - 71, ko bo dokončno zrasel, mu pa še vseeno lahko za kakšen centimeter povečaš.

papa
Naslov: Hovawart
Prispeval: Inanna na 11 November 2010, 22:10:36
La.nula, zakaj bi zamerila  :o  8) Bil je le predlog, pri nas se obnese. Sploh ker ima še ležišče (blazina) na tleh in zagotovo ne čuti nobenih utorov ;)
Važno pa je, da naredite tako, da bo vam všeč in primerno za psa :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 13 November 2010, 20:46:34
Oila...
danes je k nam prikobacala ena hovi kepa ;D...kaj več pa jutri, ker danes je bilo vsega dogajanja "preveč"...

En lep hovi pozdrav (zdaj smo tudi mi del hovi družine  :P ::) 8))

L
Naslov: Hovawart
Prispeval: *Lanchy* na 13 November 2010, 20:50:39
Čestitke!!! :o

Pa čimprej slikice malega nadobudneža! :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 14 November 2010, 07:57:40
Lana, zadnja slika Astona doma :) :P
(http://www4.slikomat.com/10/1114/65l-Aston..jpg)

by
T&A

Naslov: Hovawart
Prispeval: Inanna na 14 November 2010, 08:58:36
La.nula čestitam pa veliko veselja z malo/veliko kepo :o Kaj vam bo to luštno :P
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 14 November 2010, 09:03:40
Lepo La.nula!!! :) :o  ;D Če boš pa potrebovala kakršnekoli nasvete, vprašanja, smo ti na forumu seveda pripravljeni pomagati .....  ;)

Lepo se imej in polubčkaj namesto mene malega Astona. Slikice seveda dobrodošle.

Lp, Nika
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 14 November 2010, 17:02:27
Pozdravljeni.

La.nula čestitke za novega družinskega člana  ;D
Prilepi kakšno slikco  ;)

No naša Ally pa je bila v peteh stara 5 mesecev in izgleda takole:
(http://www4.slikomat.com/10/1114/hz-Ally-o.jpg)

Lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: *Lanchy* na 14 November 2010, 17:28:46
Meni ne pokaže fotke, pa nevem zakaj... :(
Naslov: Hovawart
Prispeval: BiancaBučko na 14 November 2010, 17:32:21
Tudi meni ne.
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 15 November 2010, 19:33:06
Hmm, bom probala še enkrat, čeprav meni pokaže.

(http://www.shrani.si/f/3o/T4/4cV3U8oI/ally-od-blizu-2.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 15 November 2010, 19:36:51
Jaz imam tudi problem z odpiranjem slikic... To zadnjo je sedaj odprlo. Hvala Lea!  ;D

No, kot sem že "nekje" to napisala, bom pa še enkrat... ista Nessa...  ::) Je pa zrasla v prelepo hovi lepotičko  :-* :-* :-*

LP
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 16 November 2010, 17:21:25
Pozdravljeni....

evo, končno sem našla 10 min časa da vam malo sporočim kako nam gre :)...

Aston je zeloooo priden, uboga, zna že sedi, lupčka, fuj, ne in čakaj ;D...malo še zacvili, ko ga pustiš samega v uti (ki je končno na pol narejena, manjka še streha, ki jo trenutno nadomeščajo lesene deske in stirodur), uta je topla in pravzaprav uživa v njej... ;D
na sprehodu ne vleče naprej ampak hodi v štric 8)..pred 2 dnevi se jue al avta, danes se dela kot da ga ni in ga niti ne zanima, ko pelje mimo :o ;)...

V nedeljo smo bli na sprehodu z "gulu", in so ga naenkrat "napadli" (-vohali) 4-je psi...na začetku je vse jemal z rezervo proti koncu pa je kar tekel z njimi, jih vohal...tako da zelo hitro napreduje...

No sva šla pa včeraj dopoldan na sprehod po okolišu in sva srečala 3 upokojenke, in so vse začele joooj kok je lepi ta kužaaa...in potem se ena pomembna oglasi, iiijoj tak je kot naš Maki (?!), se ozre za drugima in reče da je to mešanček ??? ???...in potem jaz da to ni mešanček ampak je to čistokrven Hovawart....unim pa itak ni blo nič jasno ::) :-\...

Hja je pa dobil novo krtačo in šampon...krtača ni nič posebnega, ker se more najprej navadit nanjo, tako da preden ga začnem česat mu pustim da jo malo prežveči oz. sproba da mu ne bo nič naredila...

Leahomar, Vaša Ally je res lepotica  :-*...luštna!

LP A&L
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 16 November 2010, 17:34:42
Hvala La.nula za izčrpno poročanje!!! Seveda tisto o mešančku, se pa kar navadi, da boš morala ponavljati in dokazovati, da je to hovawart. Potem te bodo pa še ene trikrat vprašali... kaj...?! ker ne bodo zastopili besede hovawart... := Tvojega Astona zamenjujejo z mešančkom, mojega blondinca pa z zlastim prinašalce....  ;)

Samo nekaj bi pa pripomnila - šampona čez zimo ne boš potrebovala. Ker je kuža zunaj, ga ni priporočljivo kopati. Itak pa boš pa kmalu opazila, da hoviji ne smrdijo. Jaz našega še niti enkrat nisem našamponirala in lahko rečem, da ne smrdi.

Krtači ga pa kar pogosto, da se privadi in da bo vedel, da je to pač opravilo, ki spada zraven k negi dlake. Zraven lahko dodaš še odpiranje oziroma pregled zobkov. Na koncu pa seveda sledi nagrada - priboljšek.  ;) ;D

papa, Nika
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 16 November 2010, 17:43:21
Joj, sem se vam pozabila prej zahvaliti z čestitike :-[...Hvala! :)

HoviBono, šampon sem kupila čist tako ::) (spotoma), rok trajanja mu ne bo potekel do poletja :)...kopat pa ga zdaj res ne nameravam, ker je prehladno :)...

LP A&L
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 17 November 2010, 07:17:01
La.nula super da vam gre tako dobro in da je Aston tako zelo priden. Le tako naprej!
Res je kot pravi HoviBono, navadi se na izjave da je tvoj kuža mešanček  :) saj se ti bo to dogajalo vsak dan... Meni se je v skoraj treh letih šele trikrat zgodilo, da je oseba sama vedela da je pasme hovawart :) Enkrat sem celo slišala da je rotweiler in enkrat nemški ovčar  :o Je rekla gospa "tole je pa rotweiler, sem ga sama imela 14 let"  :P

Kot sem razumela si iz Vodic? Lahko se kdaj dobimo in gremo skupaj na sprehod, saj sem z Ally velikokrat v Žejah pri fantu in se skupaj z njegovim psom sprehajamo...  :)

Lp, pa prilepi kakšno slikco ko bo čas  ;)
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 17 November 2010, 07:19:27
Aja, pa hvala za komentarje o Ally  ;D
HoviBono z Nessko sta si res zelo podobni, imata iste poglede, isto glavo,... No pa saj je logično, "jabolko ne pade daleč od drevesa"  ;)

Lep dan vam želim pa polupčkajte svoje kosmatince.

Lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 17 November 2010, 09:22:40
La.nula, sta pa frajerja :). Aston je bil že v leglu velik dobrovoljček in tak je, kot vidim, tudi naprej.

Kar se tiče "mešančka" ja to so stare fore. Sama sem doživela le 2x, da so ljudje poznali hovawarta, drugače je vsesorte mečanček... :) ampak počasi  si vse več ljudi zapomni ime pasme in nekoč bo pasma bolj poznana. Do takrat pa bomo mi lastniki vedno in ponovno vsakemu razlagali, da je to hovawart, pa 3x ponovili, ker bodo res vprašali, hova...kaj že?  :P ;D

Sliko pa le prilepi kakšno, ko utegneš. Danes letim še na pošto, da pošljem pozabljeno :) ... hehe smo se začvekali in pozabili.

Javili so se mi že vsi lastniki in vsi malčke zelo pohvalijo, tako da sem zelo vesela, saj mi je s tem potrjeno, da ves naš trud ni bil zaman.

lp
T&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 18 November 2010, 07:50:35
Oila...
Ja Aston je res en velik dobrovoljček, scrklan (ane hovakaj :P) in še bi lahko naštevala, ker je res prečudovit ;D...
Kot sem razumela si iz Vodic? Lahko se kdaj dobimo in gremo skupaj na sprehod, saj sem z Ally velikokrat v Žejah pri fantu in se skupaj z njegovim psom sprehajamo...  :)
Jaz sem takoj za sprehod, pa da se malo bolje spoznamo :P....

Javili so se mi že vsi lastniki in vsi malčke zelo pohvalijo, tako da sem zelo vesela, saj mi je s tem potrjeno, da ves naš trud ni bil zaman.
Ooo, krasna novica  :o...hja res, vidim pri Astonu, da ste se res potrudili glede osnovnih manir... :) :)

Joj..slik pa ne znam prilepit :-[ :(...(nisem tehničar ::) :P)

Lp L&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: Maja3000 na 18 November 2010, 11:52:00
Kako se izgovori ime te pasme? Napisat znam vsakemu, kako bi pa pravilno povedala, pa nikoli ne vem...
Naslov: Hovawart
Prispeval: ninci na 18 November 2010, 11:53:33
Kako se izgovori ime te pasme? Napisat znam vsakemu, kako bi pa pravilno povedala, pa nikoli ne vem...

Tako kot se napiše "Hovavart" ;)
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 18 November 2010, 11:59:23
Ja res je, hovawart se izgovori kot se napiše. Še bolje pa kar na kratko HOVI kakor jim rečemo mi vsi HOVI lastniki  :P

Pred leti je bila napisana in izdana knjižica z naslovom HOVAKAJ  :P :P :o se bom pa res pozanimala pri naših v sekciji, če se jo še kje da dobiti.
Naslov: Hovawart
Prispeval: Maja3000 na 18 November 2010, 12:21:01
Hvala za odgovore. Še sreča zame, da se izgovori enako kot se napiše. Se mi ne bo treba več 'mučiti'. :P :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: hoviinja na 18 November 2010, 14:12:37
Živjo ..
Tudi mi smo dobili pasmo hovawarta Aresa ...
Je zlo priden pa crkliu lepotec   8)
Najrajš ma prašičje uhle hihi..

LP.
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 18 November 2010, 14:35:54
Pozdravljena "hoviinja" v Hovi druščini!!!  ;D

Lp, Nika
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 18 November 2010, 14:38:28
Ooo Inja pozdravček. Si se uspela javiti v temo o hovijih :)

Tvoj/naš Ares je res en scrkljanček :)
(http://www4.slikomat.com/10/1118/atc-4.jpg)

Nika evo, nisi jih pršla pogledat, jih boš pa tule spoznala :)  :P

by
T&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 18 November 2010, 14:41:37
Res je Tanja, spremljam jih od vsega začetka - edino prežmohtala jih nisem. Mi je ful žal, ampak tako se je vse skupaj izteklo.

papa Nika & Bono & Tisa
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 18 November 2010, 15:33:11
Dobrodošla hoviinja :)!...hovi druščina se res hitro širi :P ;D...

Hovakaj, mene pa spet :P nekaj zanima...koliko časa rabi hovi da se navadi na družino in okolje?...namreč, Aston je mene in sestro super sprejel...mojih staršev, dedija in strica se pa izmika  :-\...a je s tem kaj narobe?

LP L&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 18 November 2010, 17:34:53
Lana, ni panike, počasi in z malo priboljškov bo šlo sigurno.

Navezal se je najprej na tebe, saj verjetno ti večina skrbiš zanj. Je zelo nežen kužek in morda rabi več časa, da se navadi na ljudi. Naj ne dlajo preveč hitrih gibov proti njemu in naj se poskušajo z njim poigrati, naj počepnejo ali se vsedejo na tla, da ne zgledajo veliki in bo sam prišel k njim. Takrat naj mu dajejo kakšne priboljške, sirček na drobno narezan je čisto ok.... ali pa morda naj zamenjajo tebe pri hranjenju in crklanju, naj kdo od njih zjutraj namesto tebe prvi pride k njemu kjer spi in ga pocrkla, takrat je ves vesel, ko je celo noč sam in se razveseli prve osebe, ki jo vidi zjutraj.

lp
T
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 21 November 2010, 17:52:54
Oila...
Hvala hovakaj, smo poizkusili te metode in stanje je super...vse povoha, da se čohat, itd...

Aston se je včeraj tehtal in ima 8,60 kg :o...kar vidno je zrastel v tem tednu :)

LP L&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 21 November 2010, 20:22:37
No lepo.. pa kar tudi z drugimi tujci tako naredi, če se bo odmikal, čim več dobrih izkušenj z ljudmi naj dobi sedaj, ko je majhen.

Sem ti poslala mail :)

by
T&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 21 November 2010, 21:13:10
Hovakaj, vračam mail ;)

LPL&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 25 November 2010, 18:46:11
Oila...

Aston se je včeraj tehtal in ima 8,60 kg :o...kar vidno je zrastel v tem tednu :)
No ja...smo potem ugotovili da ta tehtnica malo laže, pa smo ga še enkrat tehtali in iztehtali 9,10 kg :o 8)

Drugače pa super napredujemo, rastemo in se igramo...prav "fletno" nam je ;D

LP L&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 01 December 2010, 08:42:46
Živjo,
v nedeljo 28.11 smo se udeležili naše prve razstave - razstave v Vrtojbi.
Trije hoviji iz legla A psarne vom Barogian Land so nastopali v razredu mladičev, in sicer Ally, Amy in Arthur.
Vsi trije so se lepo predstavili sodnici in dobili oceno zelo perspektivno. :) Zmagala je mala Amy in se udeležila tudi BIS-a, v katerem se ji žal ni uspelo prebiti med najboljše.  :(
V razredu odprti pa se je predstavila tudi Elisha Časova in dosegla super rezultate in sicer: CAC, CACIB IN BOB  :D

Vsem hovijem čestitke za dosežene uspehe.
(slike še pridejo)

Lp, Lea
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 01 December 2010, 09:41:48
Čestitke mladim hovijem na  njihovi prvi razstavi!!!  ;D

To, da bo pa kakšen hovi zmalag na BIS-u, bo pa po mojem preteklo še kar nekaj vode...  :P

lp. Nika & Bono & Tisa
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 01 December 2010, 17:33:05
Čestike tudi z naše strani!!!  ;D ;) :)

To, da bo pa kakšen hovi zmalag na BIS-u, bo pa po mojem preteklo še kar nekaj vode...  :P
Se strinjam :-\...

LP L&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: rapgirl na 01 December 2010, 18:13:02
Sicer stara slikica, ampak meni je ful lepa. Slikano je pa bilo na RO tekmi.

(http://www.shrani.si/f/3O/Kr/313DoMUK/p6155733.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 01 December 2010, 18:20:33
rapgirl a mogoče veš kater hovi je to?  :)

LP L&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: rapgirl na 01 December 2010, 18:29:40
NImam pojma. Slikano je bilo nekje pred 2 letoma na RO tekmi v Ložnici v Žalcu. Sem malo brskala po arhivu. :) Pa sm najdla tole slikico.
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 01 December 2010, 20:12:38
Rapgirl, a se morda spomniš, če je tekmoval v RO?
Naslov: Hovawart
Prispeval: rapgirl na 01 December 2010, 20:16:00
Žal se ne spomnim je predolgo nazaj.
Naslov: Hovawart
Prispeval: Bambi na 01 December 2010, 20:36:27
V ROju je precej redno tekmoval/tekmuje hovi Gorki MS, sastnica Nada K. B. iz KD Naklo; glede na fotko bi pomojem kar bil to on  :).
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 01 December 2010, 21:48:07
Saj zato sem vprašala, če je tekmoval, ker vem, da je Nada delala z njim RO in zelo dobro jima je šlo.  :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: Inanna na 06 December 2010, 10:11:21
Nekaj vprašanj :-[ Kako je z belo barvo pri Howavartih? Je dovoljena? Mislim kot npr. kravata ali bela lisa na prsih? Kaj pa bele šape? Včeraj sem videla slike mladiča, ki ima bele prste na nogah, je to lahko? Hvala  :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: Inanna na 06 December 2010, 10:11:58
Se opravičujem za napako - Hovawart* :-[  ;D
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 06 December 2010, 10:46:35
Živjo Ihanna, bele lise na prsih so dovoljene, vendar do določene velikosti (ne smejo biti prevelike). Na tačkah pa mislim da niso dovoljene.

Še ena slikca naših dveh uživačev :)

Lp Lea

(http://www4.slikomat.com/10/1206/n54-Slika-.jpg) (http://www.Slikomat.com/slika/4636011.htm)
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 06 December 2010, 10:53:42
Inanna - lahko ti povem, da naš bono ima eno zadnjo taco, kjer ima belino, dobil vzrejnega. Itak pa zdaj to ni važno, ker je kastrt. Tako da, v normalnih velikosti je še vse dovoljeno.
Lp, Nika & Bono  ;D
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 06 December 2010, 10:58:55
Rapgirl - Na sliki, katero si prilepila, je zagotovo Gorki od Nade.  ;)
Naslov: Hovawart
Prispeval: Inanna na 06 December 2010, 11:04:28
Kaj pa potem belina na 2 ali 4 tacah? Skoraj tako kot pri kakšnem berncu, ki ima malo premalo beline (črno-rjav hovi) :D
HoviBono, tvoj je svetel pes, a isto velja za črne oz. črno-rjave? tam je mnogo bolj opazno.
Meni sicer sploh ni moteče, prej nasprotno, ampak standard je pa povsem druga stvar  ;)
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 06 December 2010, 13:12:38
Takle je standard za vse tri barvne kombinacije hovijev:

Črno – rjava
Barva je črna in bleščeča. Barva na lisah je srednje zlato rumena. Na glavi lisa prične pod nosnim mostom in je raztegnjena okrog kotička ust do grla.Točkasta oblika lise nad očmi je jasno vidna. Na prsih sta dve simetrični lisi, ki sta lahko povezani. Na prednjih nogah so lise, gledano s strani, od prstov do višine komolca. Na zadnjih nogah, gledano s strani, je lisa pod gležnji vidna kot širok trak. Nad gležnji je trak ožji in poteka na prednji strani nog do trebuha. Lisa je tudi na spodnjem delu repa.Vse lise so jasno začrtane. Posamezni manjši beli deli po prsih, posamezna bela dlaka na nogah in na konici repa so dovoljeni.Črna pigmentacija na vekah, ustnicah in blazinice na nogah.

Črna
Kožuh je črn in bleščeč. Posamezni manjši beli deli po prsih, posamezna bela dlaka na nogah in na konici repa so dovoljeni. Črna pigmentacija na vekah, ustnicah in blazinice na nogah.

Zlato rumena
Kožuh je srednje rumeno zlat, svetleč in postane svetlejši proti nogam in trebuhu. Posamezni manjši beli deli po prsih, posamezna bela dlaka na nogah in na konici repa so dovoljeni.Črna pigmentacija na vekah, ustnicah in blazinice na nogah.

lp

Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 06 December 2010, 17:17:09
Inanna, belina je, kakor je Lea dodala standard, dovoljena.

Pri mladičih se včasih zgodi, da so konice prstov bele a to v večini primerov, ko hovi odraste, popolnoma izgine ( pišem za črnorjave in črne hovije). Ostane pa belina na prsih, ki se z rastjo hovija ponavadi manjša. Le ta naj bi bila dovoljena v velikosti dlani.

 lp
T&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 06 December 2010, 17:29:23
Včerajšnji lep sončni dan smo izkoristili za izlet. Obiskali smo Allegro, psičko iz naše vzreje,  ki živi pri zelo prisrčni družini v Domžalah. Mama in hči sta se ponovno srečali po treh tednih :)
(http://www4.slikomat.com/10/1206/kwo-5.jpg)
 8) :D

(http://www4.slikomat.com/10/1206/xey-1-tede.jpg)
Alessa&Allegra 1. teden in ponovno 12. teden :)  :P :o

lp
T&A

ps
Ne boste verjeli, kako je svet majhen, Domžale še manjše. Srečali smo Leo in njena dva hovija Ally in Barona.  ;D  4 hoviji na kupu  :P
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 06 December 2010, 18:56:55
Oila...

Allegra, še malo pa bo večja od Alesse :P..hec..drugače je pa prava lepotica! :o

No še nekaj našik slik:
Prvi teden pri nas...
(http://www4.slikomat.com/10/1206/d6x-IMG-20.jpg)

Tretji teden pri nas...(po sprehodu)
(http://www4.slikomat.com/10/1206/m4c-IMG-21.jpg)

Glede belin pri hovijih...a je bil kak primer v Sloveniji in drugod, da je bil hovi zaradi beline diskvalificiran?

LP L&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: Inanna na 06 December 2010, 19:26:19
Hvala za odgovore in pojasnila :)
Joj, Allegra je zelo lepa punca, upam, da jo kdaj srečam na sprehodu ;) Do sedaj sem ene 3x samo velikega hovija  8)
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 06 December 2010, 22:02:34
La.nula, kako diskvalificiran? misliš na razstavi? Zaradi beline ne, so lahko edino nižje ocenjeni, dobijo recimo 4 ali 3 oceno. So pa lahko diskvalificirani zaradi drugih stvari, kot na primer: da se sodniku ne pusti pretipati, da zarenči na sodnika, da ga nalaja.... da se celo strga lastniku iz povodca in pobegne iz ringa, da se v ringu stepe z drugim psom...........

Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 07 December 2010, 17:21:53
La.nula: čudovite slikce, še posebej druga na kateri leži pokrit z dekico  ;)

Hovakaj: Alessa in Allegra sta res lepotički  :) sem vesela da smo se srečali, škoda da nismo naredili ene fotke  ;)

Lp Lea, Ally in Baron
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 08 December 2010, 07:26:53
Oila...
Hovakaj, mislila sem razstave ja, pa mi je čisto iz glave ušla ta beseda :-[...

Leahomar, hvala :)..ja te slikice z deko so tudi meni najbolj zanimive...včasih se kar sam pokrije z dekico, tako da vidiš samo smrček in en kupček pokrit z dekico  :P :D..

LP L&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 20 December 2010, 21:13:40
Živjo. Kako kaj vaši kosmatinci v času zime? Naša Ally resnično uživa v snegu, kar pa kažejo tudi sledeče fotke.  :o

(http://www4.slikomat.com/10/1220/rt1-Slika-.jpg)  (http://www4.slikomat.com/10/1220/xq9-Slika-.jpg)

(http://www4.slikomat.com/10/1220/zkv-Slika-.jpg)  (http://www4.slikomat.com/10/1220/6w-Slika-.jpg)  (http://www4.slikomat.com/10/1220/zsi-Slika-.jpg)

Pričakujem še vaše slikce ;)

Pozdravček, Lea in Ally
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 22 December 2010, 14:53:31
Živjo!
Lea, lepe slikce, lepa pozerka :)

Naša Alessa je preveč oskubljena za na sliko, dlaka še vedno noro leti z nje...

lp
T&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 23 December 2010, 14:31:19
No vseeno ena fotka naše kratkodlake princese :)  :o :P sem pa tja je še kakšna dolga dlaka vmes  :D ::) slika je nastala pred dobrim tednom dni.

(http://www4.slikomat.com/10/1223/eb4-8.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 24 December 2010, 19:27:20
Pozdrav...

Lea lepe slikice, še lepša pa pozerka ;D :-*
Hovakaj, pa res ja kratkodlaka :o...Alessa čim prej naj ti zraste tvoja lepa dlaka nazaj :) :-*

No ja, vsem hovijevcem in hovijkam želiva z Astonom vesel Božič in srečno Novo leto, pa čim več uživanja z vašimi kosmatinci  :) :-*

LP L&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 28 December 2010, 21:16:52
Živjo. Hvala hovakaj in la.nula.  :)
Tudi jaz vsem želim čim več uspehov v letu 2011.

Danes smo se z Ally odpravili na daljši sprehod in sicer na Veliko planino. To je bil prvi vzpon za Ally, zato smo šli tudi malo počasneje, še posebej med spustom.
Ally se je izvrstno odrezala, ves čas je prosto tekala in uživala. Spoznala je tudi frajerja s katerim sta se lovila brez prestanka.

Tu pa je nekaj fotk.

(http://www4.slikomat.com/10/1228/hbg-Slika-.jpg)

(http://www4.slikomat.com/10/1228/6cr-Slika-.jpg)

(http://www4.slikomat.com/10/1228/7s9-Slika-.jpg)

Lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 14 Januar 2011, 18:15:04
Oila...
Da se še mi malo po dolgem času oglasimo :)...Mi2 uživava na polno 8), če prav je veliko blata (sva potem oba rjava kot čokolada ::) :P)..no, Aston se lepo raste- se več sploh ne spomnim da je bil kdaj majhen :) :D...
Slikce bodo prišle na vrsto šele čez nekaj časa :-[ :-\...

Leahomar, slikice niso nič drugega kot čudovite ;D..sploh tazadnja je super 8)...

LP L&A

Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 26 Januar 2011, 17:45:34
Pozdrav! :)

Evo, našega malega važiča :P :-*...hitro raste >:D...star je že 4 mesce in še malo...vsak dan se potepava..danes je od blizu spoznal konja :o...in srečala sva enega gospoda, ki me je vprašal: Katera pasma pa je to? (končno :-[)... :P 8) ::)
(http://www4.slikomat.com/10/0126/4ql-4-mesc.jpg)

(http://www4.slikomat.com/10/0126/b4-4-mesc.jpg) (http://www.Slikomat.com/slika/4698880.htm)

Kje ste pa ostali? Kako se imate? :)

LP L&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 01 Februar 2011, 11:27:16
Pozdrav vsem!

V soboto, 29.1.2011 je Sekcija za hovawarte Slovenije, kot vsako leto poprej, ozganizirala učne urice za najmlajše. To so bile letošnje prve učne urice, povabljeni pa so bili vsi lastniki z mladički iz vseh štirih lanskih legel.
Bilo je res hladno a mi hovijevci se ne damo in smo kljub mrazu preživeli lepo popoldne. Od naših mladičkov so se uric udeležili štirje: Ares, Aston Allegra in Artos. Več slik si lahko ogledate v galeriji na naši spletni strani: http://www.hovawart-exhortoalbo.com/galerija-ucneurice.html (http://www.hovawart-exhortoalbo.com/galerija-ucneurice.html)
Aston
(http://www4.slikomat.com/10/0201/ear-95.jpg)
Allegra
(http://www4.slikomat.com/10/0201/v5o-137.jpg)
Artos
(http://www4.slikomat.com/10/0201/pi5-72.jpg)
Ares
(http://www4.slikomat.com/10/0201/euk-80.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: Inanna na 02 Februar 2011, 18:22:46
Danes ste pa v prilogi Delo in dom  :o Lep je tisti blondi :-*
Naslov: Hovawart
Prispeval: shil na 04 Februar 2011, 10:59:25
Danes ste pa v prilogi Delo in dom  :o Lep je tisti blondi :-*

Jaz sem se v tem članku prvič seznanila s to pasmo in mi je postala (nam je) zelo všeč. Mi smo do pred kratkim imeli švicarja (VŠPP), bi je velik in izredno prijazen pes, pravi lepotec, a  na žalost so se mu  lansko leto pojavili epileptični napadi, ki so se kljub zdravljenju samo stopnjevali. Tri tedne nazaj (na njegov 5 RD) je bilo tako zelo hudo, da smo se morali od njega posloviti :(.  Ker je brez psa prav prazno si želimo novega "člana", sedaj iščemo novega psa, živahnega,družinskega, predvsem takšne pasme, ki naj bi, glede na izkušnje, ne imel veliko zdravstvenih težav. 
Ko berem članke o hovowartih mi je zelo všeč njihov karakter. Ker živimo na podeželju, bi imel dovolj prostora za tekanje in kot berem tudi ni pasma z lovskim nagonom (živimo namreč zraven gozda:). 
Zanima me, kakšne izkušnje imate gled zdravstvenih težav pri tej pasmi? Kako pa prenašajo življenje zunaj hiše - mi imamo namreč pesjak in pes načeloma ne hodi v hišo?
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviNessa na 07 Februar 2011, 11:05:18
Pozdravljena Shil,

Nekaj malega o tej pasmi že vem, veliko pa ti lahko povem iz lastnih izkušenj, saj smo  imeli - pred našo Nesso - bernsko planšarko, kar je praktično isto kot švicar in imeli z revico kup težav :-\. Žal.

Hovawart je načeloma zelo zdrava pasma, brez gensko naslednih bolezni. Ravno zato smo se odločili za hovawarta, čeprav nam je berni še vedno najlepša pasma.
Hoviji niso potepuhi, saj morajo imeti svojega človeka ves čas na očeh. Včasih, ko grem z Nesso na srehod, je že prav sitna, ker se mi ves čas smuka okoli nog in se ne oddalji od mene, razen, če ji mečem žogo. ::) Zato se ne rabiš bat, da ti bo kam daleč pobegnil.
Kar se tiče življenja zunaj: veliko hovijev živi zunaj, razen pri nizkih temperaturah, saj nimajo poddlake. Ker pa nimajo nobenega vonja in ne spuščajo dlak, razen ob menjavi, že najdejo način, da pridejo v hišo ;) Njihovo "drugo ime" je namreč "sofawart":-) Če ste veliko zunaj, ni težav, saj hovi rabi socializacijo in je izjemno rad v svojem "človeškem tropu".Pesjak pa naj bo dovolj velik, da se lahko giblje.

Veliko podatkov lahko najdeš na spletni strani naše Sekcije za hovawarte http://www.hovawart-slo.si/, pa tudi na spletnih straneh vzrediteljev te pasme, ki jih(nas) prav tako najdeš na strani Sekcije.

Upam, da sem ti vsaj malce pomagala. Prilagam pa še slikce ;D ;D
(http://s587.photobucket.com/albums/ss320/hovinessa/Litter%20A/?action-view&current=AthosinAaronnakavcu.jpg)
Pozdravček,
Bojana in Nessa
Naslov: Hovawart
Prispeval: Dolgouhec na 03 Marec 2011, 16:02:20
Pozdravljen Shil

Glede zdravja hovawarti sodijo med zelo zdrave pasme, ki lahko dočakajo lepo starost. Pomembno je, da psa kupite pri dobrem vzreditelju, tako imate veliko več možnosti, da dobite res zdravega psa. Redno jim morate čistiti uhlje, če ne se lahko hitro vnamejo, drugega ni potrebno. Zavedati pa se je treba, da vsak pes lahko zboli, se zastrupi ali kaj podobnega.

Glede življenja v pesjaku - če ni hude zime, lahko mirno živi v pesjaku, toda s tem psom se je potrebno veliko ukvarjati in potrebuje ogromno človeške bližine, saj prav hrepenijo po lastniku. Idealno zanj bi bilo, da bi dopoldan, ko nikogar ni doma, bil na vrtu (ali v pesjaku), da lahko čuva svoj teritorij - tam lahko tudi ponoči spi, popoldne pa bi bival z vami v hiši.

Preden se odločite za sam nakup, pa se še malo pozanimajte o samem karakterju - če vas kaj dotično zanima.

Lovskega nagona nimajo dobro razvitega, tako da se psi ne potepajo, oziroma kot je rekla že Bojana, na sprehodu ves čas hodijo za tabo kot lastna senca.


LP Tea in Kim
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 03 Marec 2011, 16:41:31
Jaz bi pa samo popravila - hovawart ima poddlako (podlanko) Blond psi zelo izrazito, Black&tan - malo manj, črn - najmanj poddlake. Psi so načeloma lahko zunaj v pesjaku, vendar ko se temperature spustijo pod -10 in več, je priporočljivo, da se psa premkane v toplejši prostor. Nešega damo v klet že, ko je -7 stopinj.

lp. Nika & Bono & Tisa  ;)
Naslov: Hovawart
Prispeval: Dolgouhec na 03 Marec 2011, 17:34:34
Imajo poddlako, vendar zelo malo. Res je kar si napisala - blond jo ima največ, nato črno-rjav in črn najmanj, toda noben nima izrazito veliko poddlake.
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 03 Marec 2011, 17:53:05
Dolgouhec - lahko ti povem, da jo ima naš veliiiko in ko se otopli, je dlake veliko. Seveda, psi ki so v stanovanju, jo imajo manj od psov, ki so čez zimo notri - to je tudi eno od dejstev, ki jo morate upoštevati.  ;)
Naslov: Hovawart
Prispeval: Dolgouhec na 03 Marec 2011, 19:47:43
Normalno, da so psi, ki živijo zunaj bolj oddlakani kot tisti, ki živijo v stanovanju. Jaz pravim, kako piše v standardu, ki določa povprečne (običajne) hovawarte. In tam je navedeno, da imajo malo poddlake.
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 09 Marec 2011, 09:59:01
Živjo.

Tudi Baron ima v zimskem času zelooo veliko poddlake. Toliko, da tudi če dlako z roko umakneš, ne prideš do kože. Seveda vse to zato, ker je ves čas zunaj. Tudi ko ga povabiš v hišo, se tam zadrži le nekaj minut, potem pa gre nazaj na vrt čuvati, saj mora imeti ves čas vse pod kontrolo.
Ko pride pomlad je vsakodnevno česanje pri njem nuja, saj se mu drugače dlaka, ki odpade nekako zaplete in jo je kasneje težje dobiti ven.

Ally zaenkrat še nima čisto prave dlake, ampak se vseeno vidi razlika v primerjavi z Baronom, saj je ona ves čas notri (razen ko se sprehajamo) in nima niti malo poddlake čeprav je zima.

Je pa zanimivo kako enim ustrezajo nizke temperature... Baron je prav zadovoljen, ko se pozimi temperatura spusti pod 0 stopinj. Takrat vsa njegova energija pride na plan. Medtem ko vročino težje prenaša. Na morju se na vsake pol urce ohladi s čofotanjem, medtem pa leži v senci. Poleti ga sprehajamo zgodaj zjutraj in pozno zvečer.

Lp Lea
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 09 Marec 2011, 12:24:17
leahomar - tvoje opisovanje Barona je povsem isto kot pri našem Bonu. Se jim pozna, da so zuanj in povsem drugače prenešajo vročino in mraz.
Tako da, kot sem že napisala, dlake je dovolj - sploh spomladi bi jo lahko izvažala...   ;)
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 17 Marec 2011, 10:12:27
V soboto smo obiskali bratca moje Ally, Amosa, ki živi pod Nanosom. Skupaj z mamico Nesso smo šli na štiri-urni sprehod in moram reči da smo se imeli super.
Prilagam slikce.

Mamica Nessa, Amos in Ally
(http://www4.slikomat.com/10/0317/f4-Slika-.jpg)

Amos
(http://www4.slikomat.com/10/0317/spi-Slika-.jpg)  (http://www4.slikomat.com/10/0317/pet-Slika-.jpg)

Moja Ally
(http://www4.slikomat.com/10/0317/3mx-Slika-.jpg)

Ally in Nessa
(http://www4.slikomat.com/10/0317/nf1-Slika-.jpg)


Lp Lea
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 11 April 2011, 12:11:10
Lea - Super slikice!!!

Naj še jaz dodam slikce našega Bona z enkratno frizuro...  :o
(http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/Bono-april2011.jpg)
(http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/01Bono-april2011.jpg)

Pa seveda, lepo pomlad želim vsem hovijem in njihovim lastnikom!  ;)
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 11 April 2011, 13:15:43
Hej  :)

Uuu kako so luštni tile vaši hoviji...Ally in Bono sta super lepa :-*...Bonu pa tako paše tale odštekana frizur'ca :P ;D :o :D...

Pri nas je kar veliko novega...z Astonom hodiva v šolo in mu gre super...trikce/vaje hitro pokapira in mi je v pravo veselje delat z njim :)
Od našega zadnjega javljanja tule, se je Aston preselil v pesjak, ker uživa 100 na uro...ima celo dvorišče pod nadzorom in se mu je čuvajski nagon še toliko bolj izrazil :)...

2.4.-sva se udeležila Učnih uric v Velenju...Aston se je tam malo poigral s svojo sestrico in dvema bratcema...vsi vidno rastejo v prave lepotkote :-*...
Nekaj slik iz uric najdete na: http://www.hovawart-exhortoalbo.com/aktualno_ucneurice2.html
                                        http://www.hovawart-slo.si/index.php?subaction=showfull&id=1301981953&archive=&start_from=&ucat=1&
Mi2 sva na uricah uživala in se tudi nekaj naučila...vreme je bilo odlično, družba pa tudi... :) :)

Prijavila sva se tudi na CAC Barje :)...a gre še kdo na Barje?...

Še 2 slikice
(http://www4.slikomat.com/10/0411/mds-6-mese.jpg) (http://www.Slikomat.com/slika/4802433.htm)

(http://www4.slikomat.com/10/0411/qvv-6-mese.jpg) (http://www.Slikomat.com/slika/4802439.htm)
˙


LP L&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 12 April 2011, 10:10:22
Tvoj Bono, Nika, je pa tak frajer s tole frizurco  ;D ampak mu res paše ane   ;) pravi srček je!

La.nula tvoj mali je pa res zrasel, vsakič ko ga vidim je večji. Na drugi slikci se drži kot da je šef, ima vse pod nadzorom  :o

Se strinjam, da je bilo na učnih uricah res prijetno, še posebej, ker je bila super družba pa še sonček nas je lepo grel.

Midve z Ally prideva na razstavo, prav tako njena sestrica Amy in pa bratec Arthur. Je pa prijavljenih kar 8 hovijev  :D bo kar zabavno  :P


Mi smo se pa ta vikend potepali po Krvavcu:

Nekaj slikic najdete še na Ally-inem blogu: http://allyvombarogianland.wordpress.com

(http://www.shrani.si/f/2a/11D/Yni517C/slika-394.jpg)

(http://www.shrani.si/f/3E/I9/4U8Fzfht/1/slika-717.jpg)

(http://www.shrani.si/f/N/1n/TeO2sOD/slika-437.jpg)


Uživajte
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 14 April 2011, 12:04:59
Pozdrav vsem!

Nika, frizura je res odštekana. A to mu s fenom spihaš dlako naprej al kaj  :P :P :o 

Lana, se vidimo na Barju.  :)

Lea, mlada dama je res pomladno razpoložena :)

Še naša pomladna princesa :)

(http://www4.slikomat.com/10/0414/8r-14.jpg)

lp
T&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 14 April 2011, 13:15:58
Hovakaj - Bonovo frizurico ureja kar gorenjski vetrič...  ;)     
Tanja, vidim da prideš na Barja? Dlih razmišljam, če bi še sama mal uteleta na Barje, da se po dolgem času vidimo. Prideš z Alesso?

lp, Nika
Naslov: Hovawart
Prispeval: Inanna na 14 April 2011, 13:26:22
Vsi psi in psičke so zelo lepi in postavni. Da ne omenjam, kako vam jih vedno dobro uspe ujeti v objektiv. Ampak Bono me pa vsakič še posebno očara :-* :D
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 14 April 2011, 13:32:20
Hvala Inanna!  ;D

Kar uspe... se radi nastavljajo in slikajo..... , Hovawarti so Zakon!!!
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 16 April 2011, 12:07:16
Nika, pridem na CAC Barje gledat, gre Aston prvič na razstavo. Alessa bo doma.

No pa se vidmo tam :)  saj nimaš daleč.

by
T.
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 22 April 2011, 11:21:04
S pasjo šolo smo bili v živalskem vrtu. Združili sta se dve skupinici: mala šola in A. Malo šolo obiskujeta Aston in Allegra, A tečaj pa midve z Ally.

Tukaj pa je ena skupna fotka treh hovijev:

(http://www.shrani.si/f/2V/vr/34275Bfu/slika-087.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: ABBY LABRADOR na 25 April 2011, 21:31:27
Ena Barjanska dama/gospod. :)
(http://s3.mojalbum.com/cac-barje-2011-pozica_10701383_17450152_zoom_18681993.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 27 April 2011, 13:02:05
Tole je pa kar gospodična. Ime ji je Blondy-Kim Hovi-raj  ;)
Naslov: Hovawart
Prispeval: Niky*Nika*Pika na 27 April 2011, 22:00:20
Meni je to super pasma, moja soseda in prijateljica ima hovija. :)

Rada bi pa vprašala koliko mora pojesti hrane na dan 7-mesečni mladič hovija? Samček.

Lp,Nika
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 29 April 2011, 08:23:22
Niky*Nika*Pika, odvisno je od tega katere vrste briketov dobiva. Sicer pa priporočena merica (glede na težo psa) je vedno napisana na vreči briketov. Naša Ally bo stara 11 mesecev in je brikete Platinum. Na dan dobi 400 gramov briketov.

Je pa  najlažje če mu nekaj časa daješ določeno merico in vidiš ali je kuža shujšal ali se zredil in potem mu obrok zmanjšaš ali povečaš glede na potrebo.

Lp, Lea
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 19 Maj 2011, 14:00:18
Naša najljubša tema počasi zamira, zato jo malo osvežujem.
V soboto je v Velenju pregled mladih psov. Že komaj čakam, saj bo prišlo zelo veliko lanskoletnih mladičev.
Se nam boste pridružili?  :P

Lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 19 Maj 2011, 14:35:10
Živjo...

Ufff Lea, tudi mi komaj čakamo ;D...pridemo zagotovo! :)...

A mogoče kdo približno ve, koliko bo vseh hovijev tam? :)...

LP L&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 25 Maj 2011, 10:21:12
Na sobotni pregled mladih psov je prišlo 23 mladih hovijev. Najbolj smo bili seveda veseli "naših" kužkov, torej Ally-inih bratcev, sestric, mamice in babice.
Preživeli smo lep dan v družbi prijateljev in hovijev.
Najlepše pa je bilo opazovati naše kužke med igro...

Naša družinica  ;)
(http://www4.slikomat.com/11/0525/ofo-Slika-.jpg)

(http://www4.slikomat.com/11/0525/jsx-Slika-.jpg)

(http://www4.slikomat.com/11/0525/rfk-Slika-.jpg)

Se vidimo na hovi pikniku, 4.6.?  :)


Lp, Lea
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 13 Julij 2011, 07:45:24
Od petka do nedelje smo z minirafti vesljali po Kolpi. Z nami je bila tudi Ally in njen prijatelj Žak.

Ally je uživala na mini raftu, bilo ji je zelo všeč. Imela je dovolj prostora, tako, da je enkrat ležala, drugič sedela, včasih pa tudi stala in opazovala okolico. Vmes je tudi kdaj pa kdaj zadremala :)
Čez brzice smo šli vedno brez problema, je lepo ležala. Pri večjih brzicah pa sem jo prijela za ovratnico, da ji ne bi padlo na misel, da skoči ven in to je bilo to.
Na vsake toliko časa smo se ustavili za kopanje in takrat sta Ally in Žak skakala po vodi in prinašala palice.  ;D
Imeli smo se super in mislim, da sta tudi oba psa zelo uživala. 8)

(http://www4.slikomat.com/11/0713/je6-DSC-04.jpg)

(http://www4.slikomat.com/11/0713/kbz-DSC-05.jpg)

(http://www4.slikomat.com/11/0713/k85-Slika-.jpg)

(http://www4.slikomat.com/11/0713/u3l-Slika-.jpg)


Lp, Lea
Naslov: Hovawart
Prispeval: Inanna na 13 Julij 2011, 08:33:21
Lea, super :o Bo kdaj za poskusit, očitno ;)
Pa še dobro družbo (Žak) ste imeli :D
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 13 Julij 2011, 11:42:11
Družba je bila odlična :) Žak je pravi norec na vodo, neutrudljiv... Prvi dan smo ga po kakšni urci ali več plavanja ob čolnu komaj pridržali v čolnu (saj je vsakič skočil iz njega in šel plavat) :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: a.speen na 15 Julij 2011, 08:58:54
Zdravo,

Odločam se za nakup kuža naslednje leto in po dolgem izbiranju pasme, mi je hovawart najbolj všeč.
Veliko sem prebiral forum, vendar bi vseeno rad nasvet za moj konkreten primer;
Psa še prej še nisem imel, vendar jih imam neizmerno rad. Imamo hišo z neograjenim vrtom. Doma se ostali ne bi ravno ukvarjali s psom, zato bi zanj skrbel veliko večino samo jaz. Iz službe pridem nekje ob 16h-17h. Zjutraj bi ga peljal na hiter sprehod, saj imamo zraven hiše gozd in naravo. Naredil bi mu uto in velik pesjak (cca 4x4 metre). Skrbi me le, da je za to pasmo preveč, da je zaprt v pesjaku do 17h popoldne? Čez dan bi pa bil lahko večino časa povsod z mano.
Bojim se le, da imam premalo časa zanj, zato vas prosim za nasvete, saj rajši nimam psa, kot pa da bi pri meni trpel.

Hvala in lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 15 Julij 2011, 10:25:15
Pozdravljen a.speen.
Hovawart je pes, ki ob sebi potrebuje svoje krdelo. Vsaj pri Ally in Baronu vidim, da jima je najbolj pomembno, da ležita ob meni, ne glede na to kaj počnem.
Je pa res, da če se fino utrudita na jutranjem sprehodu z mano, potem odspita celo dopoldne brez problema. Pri nas ju je do zdaj brat med mojo službo (delam od pol sedmih do pol treh) vsakič še enkrat ali dvakrat peljal na kratek sprehod, zdaj pa je tudi brat v službi in sta od šestih do dveh vsak dan sama. Pa ni nobenih težav... Je pa res, da ji moram čez dan dovolj zaposliti, da sta potem brez težav sama.
Je pa tako, da bi si v teh časih lahko le redki privoščili imeti psa ves čas ob sebi... Saj je služba obvezna...

Če ti je všeč hovi se nam prej pridruži na kakšnem hovi pikniku, pohodu ali učnih uricah. Naša sekcija organizira vse mogoče dogodke in je fino hovija tudi v živo spoznati, da se prepričaš če je to res pes, ki si ga želiš.
Iz kje pa prihajaš?

Lp

Naslov: Hovawart
Prispeval: Inanna na 15 Julij 2011, 10:35:13
Jaz bi samo nekaj dodala...mladič bi potreboval v času tvoje službe nekoga, ki bi ga peljal na potrebo, nahranil, se malce poigral...vsaj 2x.
Vidim pri nas, brez pomoči staršev bi bilo nemogoče. Na dve uri se ga je vozilo ven prve tedne - čez dan. Noč je takoj prespal.
Naslov: Hovawart
Prispeval: a.speen na 15 Julij 2011, 10:42:17
Ravno in edino to me skrbi, ker vem da rabi veliko gibanja. Zjutraj okoli 6h ga lahko peljem na krajši sprehod, potem pa bi bil do 16h sam. Zaradi tega pa bi mu privoščil čim večji pesjak. Prvi teden bi si lahko vzel tudi dopust, kak teden pa mislim da bi dobil kakega, ki bi si vzel pol ure časa in ga peljal ven na potrebo.
V živo ga pa res še nisem videl in bi ga pred nakupom defenitivno rad. Če bom kje zasledil kaj o vaših piknikih ipd., se bom sigurno oglasil če bo možnost.
Prihajam pa iz Radovljice.
Hvala obema!
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 15 Julij 2011, 10:48:05
Fino, da si to dodala... res je, jaz sem imela tri tedne dopusta, ko smo dobili Ally. Da sem jo lepo navadila na vse stvari in da se je ona navadila na nov dom. To je obvezno pri mladičku....
Na spletni strani sekcije je vedno objavljeno kje vse se potepamo in kaj počnemo, tako, da boš tam našel vse :) Lahko pa se zmenimo če si kdaj v naših koncih (Domžale), pa spoznaš naša dva kosmatinca :)

Stran sekcije:
http://www.hovawart-slo.si/index.php
Naslov: Hovawart
Prispeval: Inanna na 15 Julij 2011, 10:51:00
Kaj pa posvojitev odraslega?
Za mladiča je 8 ur samote čez dan preveč. In to kar lep čas. Ne zaradi gibanja. Moj ima sedaj 5,5 mesecev in gre čez dopoldne vsaj 2x ven. Zacvili in veš, da mora it...sicer pa večino mojega delovnika prespi. Če se mu da, pa dela družbo staršem. Na srečo sta upokojena.
Vsekakor spoznaj pasmo, več predstavnikov... :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 15 Julij 2011, 11:04:40
Šele eno leto je stara Ally pa sem že pozabila kako je pri nas vse to izgledalo na začetku... Kar nekaj mesecev jo je brat vozil tudi trikrat dopodne in se z njo malo igral in ukvarjal... Potem pa je bila itak celo popoldne in večer z nami. Tako, da pri mladiču boš res potreboval malo pomoči svoje družine...
Naslov: Hovawart
Prispeval: Urzyca na 27 Julij 2011, 08:59:08
Zdravo, tudi mi imamo mladička hovija, zdaj je star malo manj kot 5 mesecev, pa moram reči da ne vem kako bi sfolgala, če ne bi s fantom imela službe ob različnih delih dneva (on dopoldne/popoldne, jaz pa zvečer), da je non-stop eden s psom. Ta prva dva meseca sta najbolj naporna, psa je treba ven peljat na potrebo na dve do tri ure, šele zdaj, ko ima skoraj 5 mesecev si ga upam pustit samega nekaj ur (nekaj ur - recimo 4, 5 ur, vsekakor ne 8). Sama sem se smatrala za zelo dobro pripravljeno na prihod psa, pa sem bila kljub vsemu še vedno presenečena kako veliko dela je z mladičem. Res, če nimaš časa zanj in nimaš pomoči od nikogar drugega (en teden dopusta je čisto premalo, že da ga navadiš na sobno čistočo traja vsaj mesec dni - vsaj pri nas je bilo tako) bi bil odrasel hovi vsekakor boljša odločitev - čeprav sama menim, da je hovi tako navezan na družino, da zanj ni primerno (pravzaprav ni primerno za nobenega psa) da je večino dneva zaprt v pesjaku.
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 04 Avgust 2011, 10:45:58
V zadnjih dveh tednih smo bili precej aktivni :D

Ally in sestrica Amy
(http://www4.slikomat.com/11/0804/xfg-IMG-42.jpg)

Ally na morju
(http://www4.slikomat.com/11/0804/no4-Slika-.jpg)

Lear, Ally in Alona
(http://www4.slikomat.com/11/0804/hi9-IMG-01.jpg)

Še ena iz morja
(http://www4.slikomat.com/11/0804/mui-Slika-.jpg)

Z Ally v soteski Pekel
(http://www4.slikomat.com/11/0804/6bw-IMG-40.jpg)

Ally na tro-dnevnem raftanju po Kolpi
(http://www4.slikomat.com/11/0804/hpx-DSC-04.jpg)

Lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 10 Avgust 2011, 22:33:18
Oila...
Lea vidim da uživata na polno ;D vam pa res ni dolgčas :D 8)

Da se še mi pokažemo:
(http://www4.slikomat.com/11/0810/nvr-Stoj.jpg) (http://www.Slikomat.com/slika/4955471.htm)

Tako je pozdravil starejšo gospo, ko je šla mimo. Je tako vohal in se naprezal čez ograjo, samo da bi videl kaj ma v tisti vrečki ::) :D
(http://www4.slikomat.com/11/0810/wyz-mm-dar.jpg) (http://www.Slikomat.com/slika/4955472.htm)

(http://www4.slikomat.com/11/0810/bs4-IMG-33.jpg) (http://www.Slikomat.com/slika/4955485.htm)

A se namerava kakšen hovi udeležiti kakšne razstave? CAC Trbovlje? ;D

LP L&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 16 Avgust 2011, 10:12:43
Velik je že  :) boste morali ograjo povišati, če bodo gospe še naprej hodile mimo z mikajočimi vrečkami  :P

Se mi pa zdi (glede na fotke), da vem kje točno živite  ;)

Gresta v Trbovlje na razstavo?

Nas v ringu ne bo, mogoče pridemo navijati, če se bo še kakšen hovi udeležil razstave in če bomo imeli čas  ;)

Bosta še vedno obiskovala pasjo šolo v Domžalah?

Lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 16 Avgust 2011, 10:55:26
Velik je že  :) boste morali ograjo povišati, če bodo gospe še naprej hodile mimo z mikajočimi vrečkami  :P
Se mi pa zdi (glede na fotke), da vem kje točno živite  ;)
Gresta v Trbovlje na razstavo?
Nas v ringu ne bo, mogoče pridemo navijati, če se bo še kakšen hovi udeležil razstave in če bomo imeli čas  ;)
Bosta še vedno obiskovala pasjo šolo v Domžalah?

Hahaha :D, Lea, ograje ne bomo nič povišali  :P...zaenkrat še ni pogruntal da se da tudi preskočit to ograjo ::) 8)...upam da nikoli ne bo ;D...

Kako pa veš kje živimo? :D...Lea, ne me strašit, da ne bom dobila kakšnega nenapovedanega obiska z vrečko :P :D..hahah...zdaj ko približno veš, se lahko dobimo za kakšen sprehod, če si za... :)

Tudi naju v ringu ne bo...mogoče bova šla samo navijat, sicer pa odvisno od časa :)

Jap, jeseni bova začela hoditi v A tečaj v Domžale...pa vi2? Gresta na BBH? :)
 
Ena današnja...pred petimi dnevi je bil star 11 mesecev...še malo pa bo eno leto :o :-\
(http://www4.slikomat.com/11/0816/qwe-DSC000.jpg)

:)
LP L&A

Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 16 Avgust 2011, 11:22:48
Hehe  :)
Naš Baron tudi na Krvavcu (kjer je tista lesena ograja, da krave ne pridejo do hiše), nikoli ni šel čez, pa je visoka 1 meter, in ima tako veliko prostora vmes, da še skočiti ne bi bilo treba. Ampak zanj je ograja pač ograja.
Ampak agility-ja pa vseeno ne trenirati  :P

Glede na slikco - ravno to z vrečko- se mi zdi da vem kje živite, saj se velikokrat peljem "mimo", ampak po glavni cesti, ko grem v Zbilje, Medvode ali Smlednik  ;) Za sprehod sem itak za, ampak nekje konec avgusta, začetek septembra?!

Kako, da ne bosta tekmovala v Trbovljah?

Midve pa nadaljujeva tečaj Bbh, prav tako v Domžalah  :) Že komaj čakava začetek. Se mi zdi, da se kar pozna, ker čez poletje nisva nič delali poslušnosti...  :-\ Čeprav naši pravijo da je kar poslušna in ubogljiva... Kaj pa vem, mogoče sem pa samo jaz preveč zahtevna  ;D

Lepa fotka, prav res je že velik. Še malo pa boste praznovali, lepo.  8)
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 16 Avgust 2011, 11:38:13
Glede na slikco - ravno to z vrečko- se mi zdi da vem kje živite, saj se velikokrat peljem "mimo", ampak po glavni cesti, ko grem v Zbilje, Medvode ali Smlednik  ;) Za sprehod sem itak za, ampak nekje konec avgusta, začetek septembra?!

Kako, da ne bosta tekmovala v Trbovljah?

Midve pa nadaljujeva tečaj Bbh, prav tako v Domžalah  :) Že komaj čakava začetek. Se mi zdi, da se kar pozna, ker čez poletje nisva nič delali poslušnosti...  :-\ Čeprav naši pravijo da je kar poslušna in ubogljiva... Kaj pa vem, mogoče sem pa samo jaz preveč zahtevna  ;D
Ja v ozadju je ena velikaaa zapuščena kmetija, nekdanja farma...tam kjer so pa avti parkirani pa mi2 z Astonom vadiva krog in diagonalo za razstave pa tudi kakšne trikce ;D
Tudi jaz imam za sprehod šele konec avgusta čas in v začetku septembra, ko še ni raznih testov pa spreševanj v šoli :P 8)..hahah...

V Trbovlje pa ne gremo zato, ker se nekako nismo odločili...tudi čas bi zelo težko našli in še za šolo se je treba pripravit ::)...tako da potem rajši nismo prijavili...sej ni zadnja razstava.. ;D

Uff, sicer priznam da ko sva z malo šolo nehala tudi doma nisem kaj preveč vadila...zdaj pa v avgustu bova pridno trenirala vaje in razne trikce, tako da bova potem lažje dohajala "snov" v šoli...moram pa reči, da je res zelo priden, še bolj kot prej ko sva bila v mali šoli...čeprav ga puberteta takoooo daje :o...hahaha...

LP L&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 29 Avgust 2011, 10:22:17
V soborto, 27.8. sva se udeležila razstave CAC Samobor. Astona je ocenil gospod Srećko Kukić z oceno PRM, junior BOB in odlično 1! :o ;D 8)

(http://www4.slikomat.com/11/0829/eo6-1.jpg)

(http://www4.slikomat.com/11/0829/b84-4.jpg)

(http://www4.slikomat.com/11/0829/ra5-6.jpg)

(http://www4.slikomat.com/11/0829/l52-13.jpg)

Hvala Tei Pavišič za slike! :-*

LP L&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 11 September 2011, 09:24:29
Naši A-jevčki danes praznujejo prvi rojstni dan :) Torej vse naj, naj vsem devetim kosmatincem Alyssi, Alexi, Allegri, Astonu, Artosu, Aresu, Amber, Alphi in Altei.

Takole so zrasli iz malega v veliko :)  :o :P
(http://www.shrani.si/f/B/OJ/3f0RKkPt/ari1.jpg)
Artos
(http://www.shrani.si/f/2e/t4/2PPcC9t6/img1857.jpg)
Alyssa
(http://www.shrani.si/f/3d/z8/4i06Rfea/dsc09542.jpg)
Altea
(http://www.shrani.si/f/3H/we/CHkCDNA/6.jpg)
Aston
(http://www.shrani.si/f/1E/yK/4Ab6wclF/4.jpg)
Allegra in Alexa
(http://www.shrani.si/f/2t/DI/2E8vKcBw/alpha214.jpg)
Alpha
(http://www.shrani.si/f/45/Qz/SDHECqv/51.jpg)
Ares

Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 01 November 2011, 20:46:05
Živjo!

Kako je vse tiho v tej temi. :-\

Evo nekaj slik mojega "pajaca"  ::);D:

(http://www4.slikomat.com/11/1101/ww1-IMG-01.jpg)
(http://www4.slikomat.com/11/1101/rg1-IMG-01.jpg)
(http://www4.slikomat.com/11/1101/haa-IMG-01.jpg)
(http://www4.slikomat.com/11/1101/5m4-IMG-01.jpg)
(http://www4.slikomat.com/11/1101/h42-Slika1.jpg)
Na pikniku A-legla, 9.10... ;D
(http://www4.slikomat.com/11/1101/knh-19.jpg)
(http://www4.slikomat.com/11/1101/tj4-17.jpg)
(http://www4.slikomat.com/11/1101/jyx-E66G06.jpg)
(http://www4.slikomat.com/11/1101/i8d-56.jpg)

LP L&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: North na 13 November 2011, 18:29:33
Gre kdo razstavljat v Celje? :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 17 November 2011, 20:43:52
Ti greš Petra  :D upam, da že kaj vadita  :P
Naslov: Hovawart
Prispeval: North na 17 November 2011, 20:45:57
Ti greš Petra  :D upam, da že kaj vadita  :P
V sredo grem k Niki pa bova zvadili. Sem pa took živčna jooj  ;D
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 22 November 2011, 22:07:24
Ah sej bo  :D sam ne bit živčna!
Itak se bom pa potrudla, da pridem navijat za vaju  ;) al pa se mogoče celo z vama tja peljem.

Se vidmo.

p.s. lepo vadita  8)
Naslov: Hovawart
Prispeval: North na 28 November 2011, 18:56:22
Laži rečt k pa narest haha.
Jajajajaja pejt, da me boš mirila. :D
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 18 December 2011, 18:55:55
CACIB Celje, 17.12.2011 :)

Hovawartov je bilo 6, od tega 2 iz tujine. Bili smo v ringu 4. Sodil je g. Miroslav Zidar.

Aston ex Horto Albo, 15 mesecev - mladi.
Ocena: odlično 1, PRM, junior BOB in BOB! ;D

(http://www4.slikomat.com/11/1218/x46-407765.jpg)
(http://www4.slikomat.com/11/1218/u5f-ODL1-P.jpg)

LP L&A
Naslov: Hovawart
Prispeval: HoviBono na 23 December 2011, 09:20:24
(http://i513.photobucket.com/albums/t338/hovibono/Snegjan2010037.jpg)
Vsem lastnikom hovawartov
želim vesel božič
ter
srečno in uspešno
novo leto 2012!

Nika & Bono  
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 25 December 2011, 10:00:00
(http://www4.slikomat.com/11/1225/bh1-slo.jp.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 04 Januar 2012, 10:57:10

Mi smo imeli obisk, 2 psički iz našega A legla :) pravi dami, Allegra je bila v leglu najmanjša , pa je sedaj prerasla mamico  ;)
(http://www4.slikomat.com/11/0104/xrt-940.jpg)
 Alessa, Allegra, Alexa

Drugače pa, čakamo na SNEG!! pa ga kar ni, pa ni  >:(
(http://www4.slikomat.com/11/0104/jtl-7.jpg)
 :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: crtj na 04 Januar 2012, 19:33:08
Ali bo kdo od prisotnih razstavljal na CACIB Ljubljana 14. in 15. januarja?
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 05 Januar 2012, 15:41:03
Ja, v soboto 14.1. bosta Lana in Aston tam. :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 05 Januar 2012, 15:58:04
Heh, ja mi2 sva prijavljena v soboto...razstavljam tega pobalina ;D >:D
(http://www4.slikomat.com/11/0105/zq4-231220.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 25 Marec 2012, 18:05:23
Po dolgem času se javljam :). Pomlad je tu, pri nas je bilo zadnje dni kar veselo  :P :o  . Naša Alesska je v odlični formi, živahna in razposajena kot vedno :)
(http://www4.slikomat.com/11/0325/awf-28.jpg)

"naši" mladiči so dopolnili 18 mesecev, vsi se imejo lepo. Dobili smo že prvi rezultat slikanja kolkov, "naša" Alyssa, ki živi v Trstu je HD-A/A, super novica :)  :-*
(http://www4.slikomat.com/11/0325/x8-IMG-00.jpg)

lp
Naslov: Hovawart
Prispeval: leahomar na 16 April 2012, 18:28:41
Včerajšnja zmagovalka razstave na Barju - Amy vom Barogian Land

(http://www4.slikomat.com/11/0416/fc7-IMG-09_thumb.jpg) (http://www.Slikomat.com/slika/5273117.htm)

Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 18 Julij 2012, 15:05:09
Nekaj dopustniških fotk :)
(http://shrani.si/f/U/cL/3egxw2SU/43.jpg)
malo plavanja
(http://shrani.si/f/10/GW/DaQhNZQ/82-2.jpg)
in kaj bomo jedli?
(http://shrani.si/f/2X/lS/pwNJDCw/10.jpg)
počivanje na klopci
(http://shrani.si/f/3p/82/4jfEofXO/101.jpg)
:)

Naslov: Hovawart
Prispeval: x na 16 Avgust 2012, 00:09:30
pozdravljeni!
imam par vprasanj glede pasme..prebrala sem par forumov, razlicnih opisov pasme,celo wikipedio iz obupa, pa nikjer ne najdem odgovorov na moja vprasanja..:)
celo zivljenje sem odrascala z zlatimi prinasalci, prav tako imam izkusnje tudi z labradorci.pred kratkim sem slisala za hovawarte in ko sem si ogledala njihove slike sem se zaljubila:).na vsak nacin bi rada prisla do te pasme, me pa zanima tole..ce si zelim lepega prijaznega druzinskega psa,brez agilitija in podobnih dejavnosti,mi ga odsvetujete?daljsi sprehod 2krat na dan ni dovolj?imam veliko casa ki bi ga prezivela skupaj,me pa skrbi ce pes nebi uzival tako kot je treba ce nebi opravljal vseh teh izpitov in sol,ki jih vsi priporočajo?najlepsa hvala za odgovor:)
Naslov: Hovawart
Prispeval: Kelly 097 na 16 Avgust 2012, 12:51:11
Živjo,

hoviji so bili 1. pasma, ki se mi je zdela primerna za moje pogoje, tako da vem kar veliko...
Sama drugače nimam psa te pasme, če pa se kdo ne bo strinjal s povedanim, naj me popravi.

Drugače je veliko psov katerih lastniki se ne ukvarjajo s pasjimi športi. Če tudi ti nočeš in praviš, da boš namenila dva dolga sprehoda, mislim da bo to vredu. Vseeno pa mogoče raje razmisli še o kakšnih dejavnostih, da se bo kuža lahko ukvarjal, ko vas ne bo, in da mu boste namenili dovolj igre in nasplošno pozornosti. Še učenje novih trikcev dodaj na seznam.

Zelo dobro je pa vseeno, da obišteta pasjo malo šolo. Če ne zaradi drugega vsaj zato, da se navadi na druge ljudi in pse. Poleg tega se bosta tudi naučila osnovnih povelj in tudi kaj priročnega.

Lp  :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: missy na 27 Avgust 2012, 18:40:38
Par "blontnih" :)

(http://shrani.si/f/2z/E7/1dZb8mg5/imgp0667800.jpg)
(http://shrani.si/f/1v/WS/6fP6vOA/1/imgp0225a600.jpg)
(http://shrani.si/f/D/Uu/1nITuM4i/imgp8310600.jpg)
(http://shrani.si/f/1m/cm/1lTx529D/imgp8293600.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: TeaS na 07 September 2012, 17:14:31
pozdravljeni :)

sem nova na forumu in ker imamo v družini hovija bi tudi sama rada delila izkušnje :D

naš pobalin se kliče Fias Časova - vzeli smo ga pri psarni Časova s katero smo imeli zelo dobre izkušnje :) star je skoraj 3 leta in pol in je pravi nagajivček :) čeprav se je pred pol leta začel lepše obnašat smo imeli prej malo težavic, saj se je obnašal kot da je v puberteti :D
ko smo kepico pripeljali domou smo se vsi zaljubli v njega :) ni blo lepšega kot imet "majhnega" puhka pod nogami, čeprau je učasih rad pogrizu naše roke, z njegovimi ostrimi zobki :) imeli smo malček problemčkou ker je zelo dominanten in je večkrat želel bit glavni v družini :D ker je prvi kuža ki ga imamo nismo vedli točno kaj treba in kako treba psa učit zato smo se precej časa loviki. vendar je fias prava muca doma in ko te pogleda se učasih kr stopiš, rad se čoha, ubistvu to ma natrajši, ko pa ima preveč energije in časa za razmišljat ušpiči tudi kakšno neumnost (npr. uzame krpo in gre na travo ter čaka s krpo v gopcu da ga opazimo, ko se to zgodi se zapodi in teče okoli samo da bi se igrau, ko pa ga pokličemo brez problemou pride in spusti krpo :))

LP :)

PS. Tea tvoja hovijka je prekrasna :)))
Naslov: Hovawart
Prispeval: TeaS na 07 September 2012, 17:19:39
pozdravljeni!
imam par vprasanj glede pasme..prebrala sem par forumov, razlicnih opisov pasme,celo wikipedio iz obupa, pa nikjer ne najdem odgovorov na moja vprasanja..:)
celo zivljenje sem odrascala z zlatimi prinasalci, prav tako imam izkusnje tudi z labradorci.pred kratkim sem slisala za hovawarte in ko sem si ogledala njihove slike sem se zaljubila:).na vsak nacin bi rada prisla do te pasme, me pa zanima tole..ce si zelim lepega prijaznega druzinskega psa,brez agilitija in podobnih dejavnosti,mi ga odsvetujete?daljsi sprehod 2krat na dan ni dovolj?imam veliko casa ki bi ga prezivela skupaj,me pa skrbi ce pes nebi uzival tako kot je treba ce nebi opravljal vseh teh izpitov in sol,ki jih vsi priporočajo?najlepsa hvala za odgovor:)



mi ga tudi imamo in se ne ukvarjamo s temi športi, kužek je doma tako priden, pravi družinski ps :D dolgi sprehodi so super, našemu je zelo ušeč če nas gre več skupaj :) je pa treba ga redno sprehajat tudi če ma doma vrt po katerem lahko teče, absolutno se pa ga nesme imet zaprtega v boksu ker ima preveč energije :D je pa res da ga tata uska dan uči z metodo nagrajevanja, to mi je zelo ušeč, saj je zelo pameten :D

Lp :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: Dolgouhec na 10 September 2012, 15:42:26
Zdravo x

Veliko pasem je bilo prvotno vzrejenih z nekim namenom - pašo ovc, lovom, prinašanjem, vleko sani, čuvanjem, itd. Toda z množičnimi vzrejami so vse te pasme postale v večina primerih zgolj hišni ljubljenčki in svojih prvotnih nalog ne opravljajo več. Hovawart sicer k sreči še ni tako razšerjena pasma in zato je v sebi ohranil npr. nagon po čuvanju - tega ga je praktično nemogoče odvaditi (seveda se vedno najde tudi kakšna izjema) in imajo veliko željo po delu. To pa še ne pomen, da ne more biti samo hišni ljubljenček. Tudi v vlogi družinskega psa se odlično obnese, potrebuje pa ogromno gibanja (vrt ni dovolj), ker imajo neverjetno energije. Priporočljivo je hovija tudi psihično zaposliti (ni pomembno s čim, četudi če samo išče hrano skrito po vrtu ali stanovanju ali morda kakšni trikci). Sama sem ugotovila, da je lahko psica pretekla 40 in več km ob kolesu, pa jo to sploh ni utrudilo, medtem ko je po 40 minut dela zaspala vsaj za nekaj časa.

Zavedati se moraš, da je hovi (čeprav so blondni podobni prinašalcem) karaktereno čisto druga pasma z drugačnim karakterjem in zato zahteva tudi drugačni pristop šolanja oz. vzgojo. So namreč stvari, ki so pri prinašalcih samoumevne, pri hovijih pa še zdaleč ni težko.

Če želiš kaj bolj podrobno, pa mi piši na moj mail: [email protected], pa ti tam razložim.


LP, Tea
Naslov: Hovawart
Prispeval: Dolgouhec na 17 September 2012, 13:46:14
So namreč stvari, ki so pri prinašalcih samoumevne, pri hovijih pa še zdaleč ni težko.

Sem se zatipkala. Ne težko, ampak še zdaleč ni tako.
Naslov: Hovawart
Prispeval: katrca na 03 November 2012, 19:03:36
Pozdravček,

s fantom sva se po več in več prebranih člankih in treh obiskih vzrediteljev, kjer sva spoznala kar 6 različnih psov, odločila, da je pes pasme hovawart pravi za naju.
vendar pa me kljub temu skrbi ena stvar, in sicer kako je z dominantnostjo pri hovijih? kako jo obvladujete vi?
imate kakšna priporočila za začetnika, kot sva midva?

hvala za pomoč že vnaprej  8)
Naslov: Hovawart
Prispeval: grofje na 13 November 2012, 20:30:38
Pozdravček,

hmm...vsak se načeloma zelo boji besed kot so: agresivnost, dominantnost - ko gre za pse. Manj pa, ko gre za ljudi...mnogo med nami je "agresivno" vsiljivih in uveljavljajo svojo voljo manjšini in s tem "dominirajo" nad umirjeno okolico. Ob tem uporabljajo svoje verbalne sposobnosti do skrajnosti in z njimi ostalim povzročajo: stres, jih ogrožajo na delovnem mestu ipd. Zagotovo tudi vidva s fantom poznata te reči...slej ko prej se z njimi srečamo vsi. Ker dominantni ljudje nas včasih obkrožajo že v vrtcu, zagotovo v šoli in če ne prej, potem 100 % na delovnem mestu. Celo med svojimi prijatelji bi zagotovo našli - če bi dobro premislili - takšne ki so bolj "liderski" - po kinološko torej dominantni...torej tisti, ki hočejo/morajo vedno imeti prav!

Pri psih pa - žal - vse preveč manipuliramo s tema dvema besedama in se nam kar koža naježi, ko slišimo za njiju. Najbrž večina pred oči dobi ostre pasje zobe, ki grizejo!?
Sem zelo karikirala - priznam.
Vendar, če vama nista jasna ta dva pojma v osnovi - kot pomen besed - in če vama vzbujata dvom že besedi sami, vaju vprašam: ja kako bosta pa v praksi sploh vedela, kdaj sta soočena z njo? Mislim, kako bosta vedela, da je mladiček/mladi pes dominanten...da bosta pravilno odreagirala?
Sem spet provokativna, priznam.
Vsak začetek enkrat nastopi. In za začetek pri psih je že odlično, da sta razčistila, katera pasma vama je všeč! Izbrati morata le pravega vzreditelja (in seveda pasje starše) in se podučiti o življenju psov kot živalske vrste. Za to uporabita strokovno literaturo in lepo prosim ne forumov!!!
Strokovna literatura točno razjasni kako psi živijo, kako dojemajo svet okoli sebe, kaj pomeni red v krdelu - ki je mimogrede življenjska skupnost vseh psov. Pa seveda tudi to, kakšne znake sporazumevanja psi uporabljajo in kako komunicirajo z okolico. Žal, katrca je v življenju psov z ljudmi prvim vse prevečkrat povzročena krivica in jih mi - ljudje kar brez pravih razlogov imenujemo za "dominantne" ali celo "agresivne"... 

Bolj navedla povsem preprost primer: če bosta mladička in nato mladega psa vedno prvega spustila skozi dvoriščna vrata, ko bosta odhajala z njim na sprehod (in obratno) mu bosta s tem svojim početjem dala jaseno sporočilo (no pes bo to gesto tako razumel), da je on glavni. In že zgolj iz tega dejstva bo imel podlago, da bo prepričan, da sta mu po položaju v krdelu vidva podrejena.
Kadar imamo psa zunaj in ne prebiva z nami v stanovanju smo v bistvu "prikrajšani" za celo vrsto t.i. "gest", ki jih lahko izvajamo in jih pes zelo dobro razume, brez, da mu kaj govorimo/ga posebej učimo. Na primer: vedno mi prvi sedemo k mizi in vedno pojemo najprej mi in šele nato dobi pes hrano v svojo posodo; mi ležimo na dvignjenem ležišču (npr. sedežni garnituri) in pes ob naših nogah. Kadar se uleže na mesto, kjer moramo mi mimo - nam pritiče, da zahtevamo, da se nam odmakne (in ne obratno, da mi stopamo čezenj) in podobne zadeve. To so le utrinki iz vsakodnevnega življenja s katerimi mi ljudje sami na zelo "mehek" način vplivamo, da naš pes ne bo dominiral nad nami. In seveda, višje nadrejeni (torej mi) ne dovoli, da nižji po položaju dominira nad drugimi iz okolice. Pravi in odgovoren lastnik psa se o tem delu kinološkega znanja poduči in kakšne kvalitetne pasje knjige. Jaz sem sedaj izjema - javila sem se zgolj zato, ker sem se vaju spomnila. In vama želim, da si najdeta in pravega psa in tudi tisto prvo.
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 11 Maj 2013, 19:00:52
Hovi tema je popolnoma "mrtva" Hovijevci, kje ste, malo oživite tole pisanje, če ne drugega, vsaj s kako sliko kosmatincev :D
 Alessa in Avera
(http://shrani.si/f/R/QI/QNBCnzK/12.jpg)
Avera
(http://shrani.si/f/2s/13C/dyuHjEo/avera.jpg)
Alessa
(http://shrani.si/f/I/5a/2wTwIC3A/17.jpg)
Alessa
(http://shrani.si/f/14/R3/2ax9BOQc/1-2.jpg)
Avera
(http://shrani.si/f/U/zH/4HWsrWfJ/24.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: crtj na 13 Maj 2013, 21:29:17
Bellfast Grofje Celjski, 14 mesecev, zimska postava :)

(http://shrani.si/f/c/MR/3TBMLQUN/img0226.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: katrca na 16 Junij 2013, 21:06:25
Živijo!

Evo, za nami sta prva dva dneva z novim družinskim članom Hektorjem Časova.

Zaenkrat se imamo super, ampak imamo edino en majčken problem, za katerega upam, da mi boste pomagali vi, izkušeni pesjanarji s kakšnimi dodatnimi nasveti... predvsem tisti, ki imate hovawarta zunaj v pesjaku.
Namreč, Hektor ful joka, kar je predvsem zame zelo hudo... vem, da ne smemo do njega, ko joka, ampak bi rada nasvet, kako ga mogoče najboljše zamotiti, da bo pozabil ter predvsem to, da ne bo pesjaka povezal s slabo izkušnjo!
Zelo veliko smo se v pesjaku igrali z njim, mu dali priboljške, ga pohvalili, z njim počivali v njem, ampak vseeno joka... koliko časa je pri vas trajalo, da se je umiril in nehal jokati zvečer?

Najlepša hvala za odgovore!

LP, Katja
Naslov: Hovawart
Prispeval: čara na 17 Junij 2013, 16:54:07
Postopno ga navajajte. Naj ne bo že zdaj celi čas sam v boksu. Ni navajen samote. Postopno in počasi. Še bolje bi bilo, da je vsaj fazi odraščanja v hiši z vami. Nasplošno je fajn, če so psi ponoči v hiši in ne zunaj v pesjaku. Živim na vasi in psi lajajo na vsako srnjad, mačko, zajca, ježa, mimoidočega in potem greš ob 3-4h zjutri peš domu čez vas pa se sam vsuje val laježa...Pa naj ima tudi pes ponoči mir za spanje.
Naslov: Hovawart
Prispeval: Nika na 17 Junij 2013, 17:57:59
Se še spomnim ko nismo imeli psov notri, kaka muka je poslušal mladička ko tuli od samote  :'( Celo življenje je bil navajen na družbo, zdaj pa kar naenkrat sam nekje na tujem, bogi srotek. Od začetka je res fino, če se le da, da je kuža v hiši z vami in v pesjaku le za postopno navajanje. Naučita se medsebojnega sodelovanja in sobne čistoče, ki pride prav ko mora pes bit po sili razmer (zdravstvene težave) v hiši. Zdej, če pa res ne gre da bi bi v hiši, mu pa poskusite čimbolj olajšat bivanje v pesjaku - fajn bi bilo če bi imel kako dekico in starega doma, žvečilke, igrače, čimbolj ga utrudite, v pesjak ga dajte čimkasneje, ven ga spustite čimbolj zgodaj. Čimmanj časa naj bo notri, čimveč ga naj preživi z vami, tako da bo v boksu praktično samo za spanje. Načeloma bi naj v parih dneh nehal tulit, upam da vam NE rata tega potrpet in boste popustili mičkenmu članu družine  ;)
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 25 September 2013, 15:39:46
Kje pa ste vsi hovijevci? :D Nič novic?

Evo naši dve punci.

(http://shrani.si/f/3M/5W/raDQd3s/18.jpg)

(http://shrani.si/f/3D/83/327hCGiq/51.jpg)

(http://shrani.si/f/1m/jY/2PFGGrWJ/11.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: Samoyed lover na 09 November 2013, 10:34:59
Ti psi so meni res tako krasni  :-*

Pa še fotke Hovija Bona ( Bono mu je ime):

(http://s24.postimg.org/7tjk758b9/DSC_0001.jpg) (http://postimage.org/)

(http://s24.postimg.org/6ibsyocph/DSC_0002.jpg) (http://postimage.org/)

(http://s24.postimg.org/dzl0dw28l/DSC_0003.jpg) (http://postimage.org/)

(http://s24.postimg.org/oaxd6jtxx/DSC_0006.jpg) (http://postimage.org/)

(http://s24.postimg.org/p9dq8u79x/DSC_0007.jpg) (http://postimage.org/)

(http://s24.postimg.org/seybz1pw5/DSC_0008.jpg) (http://postimage.org/)

(http://s24.postimg.org/5wmu2khn9/DSC_0010.jpg) (http://postimage.org/)


image url (http://postimage.org/)


Res prelep pes, me zanima iz katere psarne je, pa nikoli ne srečam lastnika  :-X
Ima pa kolikor sem prek ograje opazila takšen nepodkupljiv karakter, ne nardi tistega česar noče, pa čeprav mu ponudim priboljšek  :P No, saj priboljšek vzame, a če se njemu ne da skočit na ograjo tega ne bo storil.  :)
Je pa ful prijazen do mene in moje psičke.

Rep ima zavihan večkrat čez hrbet pa me zanima ali je to ok oz. normalno za Hovije?
Ne vem če je rodovniški.
Pa glava se mi zdi tako "močna" bolj od ostalih Hovijev, sem laik na tem področju, saj v živo od Hovijev poznam le Bona.

LP
Naslov: Hovawart
Prispeval: katrca na 13 November 2013, 13:15:16
Hejla,
da pokažem še js našega hovija, kako poje jabolko: http://www.youtube.com/watch?v=nh4992_A9Ug (http://www.youtube.com/watch?v=nh4992_A9Ug)

Tisti, ki imate hovija zunaj, kako kaj preživlja zimo? pri kateri temperaturi ga date na toplo oz. kaj naredite, da mu je v zunanjem boksu toplo in udobno?
Naš bo dobil ovčjo kožo (v upanju, da je ne zgrize  ???), vendar ga bomo dali na toplo, ko se bo spustil minus.
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 17 November 2013, 00:21:36
Samoyed lover: To je samček od HoviBono na tem forumu :) je pripeljan iz tujine (rodovniški), sem že pozabila iz kje in njegovo rodovniško ime. Vihanje repa je pri hovijih normalno, ne sme pa biti prašičje zavit - se že smatra za napako. :) Glavo ma za moje pojme popolno. Je samec in te morajo imeti močnejšo glavo glavo od samičk (ne premočno). Psičke imajo ponavadi bolj elegantno.

Katrca: Je to "faca Hektor"? (da vem "kam te dat") Moj Aston je zunaj ponavadi skoraj celo zimo, razen ko je manj kot -15°C. Ne prenaša preveč toplih prostorov ker mu je hitro vroče. Še nismo imeli problemov da bi ga zeblo, sicer ni ravno pristaš snega in dežja, ampak mislim da pozimi celo bolj uživa :) Drugače mu imam letos namen v kočo dati seno, ker baje je zelo izolativno pa še diši potem (ampak najprej morava bolhice rešit).
Drugače je vsako zimo imel kakšno deko, brisačo in še kakšno cunjo - ampak...je vse ven iz koče zmetal in spal na lesu + še strgal občasno da si je po svoje prikrojil.
Pes ki je zunaj itak dobi zimsko dlako in se že sam zaščiti pred mrazom, tako da kaj preveč komplicirati glede tega ni treba ;D Sploh hoviji so tako prilagodljivi, da včasih sploh neveš da ga maš doma :D
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 17 November 2013, 00:35:23
(http://shrani.si/f/1T/oO/27ow67vX/1/img0160.jpg)
(http://shrani.si/f/2K/11S/3zxs23j5/dscn0223.jpg)
(http://shrani.si/f/2m/CM/2PdRPtmY/050820131731.jpg)
(http://shrani.si/f/1m/d/F4hnpVs/12.jpg)
Samoyed lover: tak rep je dovoljen in pravilen. Tu je Aston šarmiral beaglico Ajšo s svojo pojavo :D
(http://shrani.si/f/26/BB/2zYVLAwQ/xsfv.jpg)

Še nekaj slik tu:
http://www.flickr.com/photos/101110016@N03/sets/72157635497346151/ (http://www.flickr.com/photos/101110016@N03/sets/72157635497346151/)
Naslov: Hovawart
Prispeval: katrca na 17 November 2013, 13:49:17
La.nula, Ja to je naš Hektor :), o super, torej če so zunaj, dobijo super dlako, sej Hektor že ma prav debelo in zdej ko je blo par dni hladnih, je on lagano ležal izven koče, sicer pa ima pokrit boks, les po tleh in pokrito ter izolirano kočo, ki je dvopredelna, da mu not ne piha... hehe poznam to, da vse strgajo, Hektor je že drugo deko spravil v kose in zato ne dobi nove, dokler ne bo zelo mraz :) sicer pa za zimo iščem slamo, ki je baje zelo fajn topla ali pa seno, kot si mi ti priporočala, s tem se vsaj ni za bat, da bo požrl in mu bo zaradi tega slabo :) Ful hvala za odgovor!

Tvoj Aston je pravi lepotec res, ful mi je všeč njegova buča, še bolj pa učke :) krasen je! :)
Prideš mogoče kej na razstavo v Celje pogledat (sama ali z astonom)?
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 17 November 2013, 17:18:56
Se mi je kar zdelo da si to ti..sem pol šla še malo gledat po tej temi, pa sem opazila da si se tudi predstavila :D ja nč, kaj naj rečem lepotca imate! ;D

Jaz sem tako komplicirala glede tega kaj naj mu še dam v kočo da ga ja ne bo zeblo, ampak sem ugotovila da mu dam na razpolago nekaj dek/cunj in pol sam raznosi po koči kakor hoče. Na vikendu v koči ima slamo, te pa nikamor ne raznaša :) tako da se mi zdi najbolj praktično dati seno in ga na 1 mesec zamenjati. Sej to so čuvaji, kmečki psi - pa naj tako živijo :D Aja, slamo pejt k kašnemu kmetu iskat.

Najlepša hvala! ;D (lepota je v genih :P) Dej še ti kakšno slikco Hektorčka 8) (a ima kakšen vzdevek ali je kar Hektor?)

Če že, bi prišla sama. Z Astonom, sva mislim da, zaključila z razstavami...sploh v SLO. Ampak mislim da mi ne bo uspelo priti zaradi prevoza. Vi2 gresta na razstavo? :)
Naslov: Hovawart
Prispeval: katrca na 17 November 2013, 18:47:11
Ja, midva greva na razstavo, prvič  :-[, upam, da nama bo šlo, predvsem pa da bomo malo pogledali, kak to zgleda pa se meli fajn :)
La.nula, če prideš na razstavo, nujno javi :). Zakaj sta pa vidva z Astonom zaključila v Sloveniji z razstavami? Sej tako lepoto je prav, da greš pokazat tut izven meja naše države ;)
Hehe, ja, sej Hektor si tut vse razvleče ven po koči, kar mu ne paše, pa definitivno spremeni v koščke :) najraje pa grize navadne veje... je pravi drvar, ko vse na kup nosi :)

Evo, takle je pa naš lump :) fotke so malo starejše (kakšna dva meseca nazaj), ker se zadnje čase skoraj nič nismo fotkali :) (v kratkem bomo naredili tudi kakšno novo, če bo vreme dopuščalo  ;) )

(http://s2.mojalbum.com/17391962_17774960_21270539/hektor/21270539.jpg)

(http://s2.mojalbum.com/17391962_17774960_21270542/hektor/21270542.jpg)

(http://s2.mojalbum.com/17391962_17774960_21270543/hektor/21270543.jpg)

(http://s2.mojalbum.com/17391962_17774960_21270544/hektor/21270544.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 21 November 2013, 13:27:48
Jej! ;D ne skrbi, vse bo okej! Bom držala pesti! :-*
Eh, tudi najmanjše možnosti da vas pridem pogledat so se izjalovile. Me je prehlad ujel :-\ upam pa da to ne bo vajina zadnja razstava in vaju bom zagotovo enkrat prišla pogledat! 8)

Ja kakšen lepotec :o cuker! :-* Taki so sam za crklat :P
Naslov: Hovawart
Prispeval: katrca na 21 November 2013, 18:15:18
Škoda, da ne prideš, ampak tut js upam, da se boma mela fajn in da to ne bo zadnja razstava :) bomo vidli, kak se boma odrezala ;) Hvala, ko držiš pesti za naju  8), bova sporočila, kako nama bo šlo. Js upam le, da se bova znala prav pokazat, ostalo mi je vseeno :).
Upam, da kmalu pozdraviš prehlad  :-*, zdej je ta november, ko je tema že ob 17h in še vse nekaj razsaja...

Hja Hektor hmmm lepota, mogoče že, ampak falot pa tapravi :) danes bi se on kar z enim sosedovim psom stepel, je ratal prav samozavesten  ::)

Pa sej se ne mormo upret, da ga ne bi cartali skos nekaj, itak je en taki scrtljanček, bi kar lupčke talal naokoli ;)
Naslov: Hovawart
Prispeval: Samoyed lover na 27 November 2013, 11:06:52
Samoyed lover: To je samček od HoviBono na tem forumu :) je pripeljan iz tujine (rodovniški), sem že pozabila iz kje in njegovo rodovniško ime. Vihanje repa je pri hovijih normalno, ne sme pa biti prašičje zavit - se že smatra za napako. :) Glavo ma za moje pojme popolno. Je samec in te morajo imeti močnejšo glavo glavo od samičk (ne premočno). Psičke imajo ponavadi bolj elegantno.[/b]

Katrca: Je to "faca Hektor"? (da vem "kam te dat") Moj Aston je zunaj ponavadi skoraj celo zimo, razen ko je manj kot -15°C. Ne prenaša preveč toplih prostorov ker mu je hitro vroče. Še nismo imeli problemov da bi ga zeblo, sicer ni ravno pristaš snega in dežja, ampak mislim da pozimi celo bolj uživa :) Drugače mu imam letos namen v kočo dati seno, ker baje je zelo izolativno pa še diši potem (ampak najprej morava bolhice rešit).
Drugače je vsako zimo imel kakšno deko, brisačo in še kakšno cunjo - ampak...je vse ven iz koče zmetal in spal na lesu + še strgal občasno da si je po svoje prikrojil.
Pes ki je zunaj itak dobi zimsko dlako in se že sam zaščiti pred mrazom, tako da kaj preveč komplicirati glede tega ni treba ;D Sploh hoviji so tako prilagodljivi, da včasih sploh neveš da ga maš doma :D



Najlepša hvala za odgovor :-*
Res je prekrasen! Danes sem bila s psičko pri njem ( in tudi včeraj), je skočil na ograjo in se izjemno cartal, facaa :-*
Fotke povedo vse:

(http://s29.postimg.org/6z41g7civ/DSC_0014.jpg) (http://postimage.org/)

(http://s29.postimg.org/tiu2jubzb/DSC_0016.jpg) (http://postimage.org/)

(http://s29.postimg.org/iuqbl0207/DSC_0017.jpg) (http://postimage.org/)

(http://s29.postimg.org/6rkzxfqxz/DSC_0018.jpg) (http://postimage.org/)

(http://s29.postimg.org/l6tq4up7r/DSC_0019.jpg) (http://postimage.org/)

(http://s29.postimg.org/rzu314g13/DSC_0020.jpg) (http://postimage.org/)


how to take a screen shot (http://postimage.org/app.php)
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 29 November 2013, 11:09:02
Lana to pa ne bo držalo. Od HoviBono samčka več ni, je odšel lani na drugo stran mavrice. Bi pa rekla da je tole Bono Hovi Raj (no bi lahko bil) V Celje jaz pridem, samo ne s hovijem :P  Katrca, bom pa z veseljem pocartala Hektorja, našega nečaka :D
Naslov: Hovawart
Prispeval: katrca na 30 November 2013, 13:35:21
Hovakaj, super, da se spoznamo, Hektor je pa vedno za cartanje in talanje lupčkov tak da ste dobrodošli, če bomo pa preveč not v razstavo padli, nas pa le pocukajte za rokav :)!  8)
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 01 December 2013, 16:50:50
Hovakaj, maš prav. Sem šla potem pogledat na working dog pa je res Bono, kakšen drug pa že težko je. :)

Kakšni so rezultati iz Celja? ;D Sem gledala statistiko in je bilo 6 hovijev :o
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 02 December 2013, 11:43:21
No, mogoče bi lahko bil tudi Kan pod Poncami, se mi zdi da njega tudi kličejo Bono :D
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 02 December 2013, 11:46:45
Bilo je 5 hovijev iz psarne grofje Celjski v soboto, v nedeljo pa sta se jim pridružila še Hektor in Hero Časova. Vsi so se lepo predstavili.
Naslov: Hovawart
Prispeval: katrca na 03 December 2013, 17:02:21
Evo, se javljamo po razstavi.
Smo preživeli, Hektor je bil ful priden in se je ful lepo pustil pregledati, sodniku je pa moral še par lupčkov dat  :D, dobil pa je oceno zelo perspektivno 2  ;).
Naslov: Hovawart
Prispeval: hovakaj na 06 September 2014, 17:56:40
Da malo osvežimo temo o Hovijih :D
Avera in njen bratec Acido.

(http://shrani.si/f/V/TI/13NnZhu5/2.jpg)

(http://shrani.si/f/B/wP/3vfs91YU/20.jpg)
Naslov: Hovawart
Prispeval: LiliTheLab na 06 September 2014, 21:13:03
Kako dolg jezik  :P Lepa sta  :D
Naslov: Hovawart
Prispeval: La.nula na 14 Junij 2015, 16:20:23
Letos še nihče ni nič napisal v našo hovi temo...očitno se je vse preselilo na modro-belo socialno omrežje :P

Torej, hovawartovci smo že nekaj časa nazaj dobili svoj pasemski klub - HOVAWART KLUB SLOVENIJE (link: http://www.hovawart-klub.si/ (http://www.hovawart-klub.si/)) Na spletni strani lahko najdete podatke o prihajajočih leglih, vzrediteljih, aktivnostih članov, prireditvah itd.  :)


No, pa še malo fotk moje mrcine ;D
(http://shrani.si/f/1O/SV/1SO4afgm/img0064.jpg)
Velikokrat pozabi svoj jezik...
(http://shrani.si/f/3C/Ap/jTq2eIU/img0067.jpg)
(http://shrani.si/f/3g/xc/itjanHJ/img0075.jpg)
(http://shrani.si/f/12/BA/CksfTnv/img0084.jpg)

Več fotk pa na najinem blogu. :)