PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Vzgoja in šolanje => Izpiti => Temo začel/a: bolha na 10 Januar 2006, 11:10:24

Naslov: Izpiti
Prispeval: bolha na 10 Januar 2006, 11:10:24
Mene zanima koliko vas šola ali vas je šolalo psa za izpit A in do katere stopnje nameravate šolati in zakaj? Katere težave konkretno ste imeli s psom, da ste se odločili za šolanje in ali ste to težavo odpravili in kako? A imate pri izvajanju kakšne določene vaje še posebej težave in kako se z njimi spopadate? Katera vaja je (bila) za vas in vašega psa najtežja in kako ste jo rešili? Kako motivirate psa in kako poteka vaja, če pozabite "motivacijsko orodje" doma? Ali vas potem pes uboga tudi izven poligona, a imate s tem težave? Ali po končanem šolanju vaje utrjujete ali ne? Kako rešujete problem, če pes po šolanju "pozabi" določene vaje? Ali je imel kdo agresivnega psa (recimo na isti spol ali pa kaj drugega) in ali ste lahko s šolanjem (ne psihiatrom) uspešno odpravili vedenje?

Zakaj vse to sprašujem? Zato, ker nameravam spomladi na šolanje za izpit A in se želim kar najbolje pripraviti. Imam tudi psico, ki je agresivna (se naježi, ampak se ne zaganja proti njim) na psice (ne na vse, si izbira žrtve) in bi želela to odpraviti s šolanjem, samo ne vem kakšen je uspeh pri tem.

Hvala vsem za odgovore, lp.
Naslov: Izpiti
Prispeval: Rinchy na 10 Januar 2006, 14:06:08
Bom ti probala čimbolje odgovorit na vprašanja.Sama sem z mojo psičko(pridna,učljiva in neagresivna) hodila v Kd Krim-če se prav spomnim,greš tudi ti tja ?
Midve z Rino sva najprej opravili ISP-A,ker je bila za B/Bh premlada,delat pa sva šli za to,ker sem imela to za cilj-naresti izpit takšen ali drugačen.Jeseni me je spet mikalo,da bi šle malo delat,in sva se prijavili v tečaj tokrat za B/bh .Njej že čisto od začetka šolanja ni šlo odlaganje.Kar naprej je vstajala,vohala po tleh,a smo potem to začeli počet bolj na kratko in pogosteje.Psičko sem privezala za ograjo dala na prostor šla stran počakala par sekund in šla nazaj.Če ni vstala,dokler nisem prišla do nje,je bila pohvaljena s klikom,priboljškom in igro...da je res bila ponosna sama nase,da ji je uspelo.Postopoma ji je uspelo in zdaj lahko leži na prostoru.Včasih so sicer še kaj "uščipne v tazadno" ;D pa mora vstat,ampak se hitro nazaj vleže.
Da sem se odločila za šolo,niso bile vzrok nobene težave,samo imela sem željo,da se nauči delati tudi v družbi sovrstnikov,če lahko tako rečem.To "težavo" smo odpravili,in zdaj dela med psi tam nekje 90% če kužki letajo okrog nje,če pa stojijo pa kar dobro opravi vse ;)
Rina je bila motivirana na hrano,ker ji igrače niti niso bile všeč. Izven poligona uboga še bolj kot tam,tako da s tem nimamo problemov.Ponavadi psi najbol ubogajo doma,ker tam večinoma vadimo z njimi,zato je pametno it vadit na različna mesta(travnik,gozd,mesto...)Pri nas ravno na domačem vrtu ne uboga tako kot npr na kakšnem travniku,ker se doma niti nismo toliko dajali :P
Kljub temu,da je šole konec,še vedno utrjujeva vaje.Če ne vsak dan pa vsak drug dan,ampak ne na dolgo samo da gre vse čez in konec.
Glede tega,da pes pozabi vajo...hm..odvisno koliko jo utrjujemo.S tem pa ne smemo pretiravat,saj se lahko vaje naveliča in jo bo res pozabil(ampak zanalašč) in je ne bo hotel delati.

Glede agresivnosti pa nimam izkušenj(na srečo),tako da ti pri tem ne moram pomagat.

Pa še en nasvet preden gresta v šolo:Psičko čimbolj zmotiviraj nase(sicer boste to delali kar nekaj ur v šoli),da bo šlo lažje potem v šoli.

Če te pa še kaj zanima,pa vprašaj!

Lp,Nina
Naslov: Izpiti
Prispeval: mary na 10 Januar 2006, 15:20:27
No, da še jaz odgovorim... sicer pa je podobno, kot pri Nini ;)

Doma imam psičko gladkodlako prinašalko, ki je pridna, učljiva in neagresivna, vendar pa grozno trmasta. Na mojo srečo je že od malega precej pozorna name, tako da s tem nisva imeli pretiranih težav.
Najtežja vaja, ki nama je na začetku delala probleme je, ko mora pes v prostoru čakati ob ograji, ko gospodarja ni v bližini. Že to, da je morala ležati pri miru, je bilo zanjo hudo (je hiperaktivna ::)), glede na to, da pa je zelo navezana name je bilo še huje, da nisem bila ob njej. To sva rešili tako, da sem jo najprej pustila na prostoru za čisto malo časa in bila je pohvaljena. Ta čas sva kasneje podaljševali.
Za motivacijo sva imeli predvsem hrano in pa igračo (klobasa smo ji rekli ;D z njo sva se igrali predvsem, da sem jo sprostila med učenjem). Izven poligona precej uboga. Jo moram pohvaliti, da zadnje čase vedno bolj (vmes je imela obdobje, ko je poskušala uveljavljati svojo voljo, a ji nisem pustila in sedaj je vredu). Vaje utrjujeva na sprehodih, da se ne poleni oz. pozabi vaje. Glede agresivnosti pa nimamo težav.

Drugače pa tudi jaz svetujem tako kot Nina, da poskušaš psičko čimbolj navaditi nase. Kajti pri nas so imeli nekateri člani grozne probleme s pozornostjo psa.

LP ;)
Naslov: Izpiti
Prispeval: bolha na 11 Januar 2006, 13:15:01
Hvala za odgovore. Saj motivacija pri naši ni problem, ker obožuje hrano in kakršnekoli žogice, posebej, če piskajo. Kaj pa če to pozabiš doma? A je bolje, da pač samo gledaš takrat, če te pes ne šmirgla, ali vstrajaš brez motivacijskega orodja? Ravno zdaj je bil en dan, ko sve bile s Kano zunaj z žogico in je bila tako skoncentrirana na njo, da je tudi spuščena psica zraven nje(ki je hotla ta isto žogico) ni motila, tudi naježila se ni. ;D Še je upanje, ampak žogice pa nimam vsakič s sabo, da bi jo tako odvadila agresije na psice.
lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lanabela na 11 Januar 2006, 14:35:37
Vzemi kaj drugega (rokavico, kapo, jermen) ali pa se samo igraj, recimo da dovoliš psu, da skače vate(če te to ne moti), se valjaš po tleh in cviliš.... bolj kot je noro in zate neprijetno, bolj je pes zadovoljen.
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lilit na 11 Januar 2006, 14:40:18
Ceprav se ti lahko to "nadomescanje" zogice mascuje ;)
Jaz sem enkrat pozabila igraco doma in sem se potem v soli s psom igrala z njegovim povodcem... pa je potem sklepal, da je to dovoljeno in ga je ob prvi priloznosti se malo nagrizel ::)
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lanabela na 12 Januar 2006, 17:44:25
Seveda, vsaka stvar ima svojo slabo plat. Mojim psicam, ki se nočejo igrati z igračo (oz. se igrajo, vendar za to pričakujejo nagrado)  za nagrado dovolim da skačejo po meni, kar jih neskončno veseli, vendar sem potem v slabem vremenu od vseh ki vadimo najbolj svinska ravno jaz. Da o tem, da si pogosto dobvolijo skočiti brez dovoljenja ne govorim.
Naslov: Izpiti
Prispeval: bolha na 25 Januar 2006, 11:20:16
Citiraj
Vzemi kaj drugega (rokavico, kapo, jermen) ali pa se samo igraj, recimo da dovoliš psu, da skače vate(če te to ne moti), se valjaš po tleh in cviliš.... bolj kot je noro in zate neprijetno, bolj je pes zadovoljen.
Saj to je tako logično, ampak men sploh ni na pamet prišlo, pa čeprav se vsak dan s povodcem igrave.
Citiraj
az sem enkrat pozabila igraco doma in sem se potem v soli s psom igrala z njegovim povodcem... pa je potem sklepal, da je to dovoljeno in ga je ob prvi priloznosti se malo nagrizel
Mi je enega usnjenega pregriznila, ko je imela 6 mesecev, potem sva se pa naučili "pusti" in do zdaj ni še nobenega uničla.
Hvala za nasvete, še malo pa se greve vpisat. ;D
Lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: bolha na 31 Januar 2006, 16:34:58
A mi lahko še kdo svetuje glede izpitov A in B-BH? Kar nekaj ljudi mi je svetovalo, naj grem raje na B-BH, ker iste vaje delaš kot na izpitu A, samo da še brez povodca. Jaz sem sicer vaje pregledala na spletni strani KZS, pa so se mi zdele za izpit B-BH kar zahtevne. A ima kdo izkušnje s tem? A je bolje it direktno na B-BH, ali je bolje imeti podlago iz izpita A? Aja, pa starostna omejitev pri meni ni pomembna, saj bo aprila psica stara 6 let.
Hvala, lp.
Naslov: Izpiti
Prispeval: Rinchy na 31 Januar 2006, 16:55:33
Skozi nekaj učnih ur boš ugotovila za kater izpit sta s psico primerni.Če ti bo delala brez problema na povodcu in brez potem ne vidim razloga zakaj nebi šli na B/Bh.Mesto sigurno pozna in vama to nebi smelo delati preglavic,tisti test se pa malo naučiš malo preplonkaš od soseda  ;D ;D in pišeš sigurno 'pozitivno'-sicer so pa zelo lahka vprašanja  ;)
B/Bh je mogoče težji samo zaradi tega dela kjer je pes brez povodca,drugače pa je enaka shema kot ISP A. Ampak Rina je meni delala lepše brez povodca kot na povodcu.

Tako da se boš odločila v teku šolanja.Če boš videla da ti psička dela brez problemov se odloči za B/Bh,seveda pa ti bodo svetovali tudi inštruktorji  ;)

LP,
Nina
Naslov: Izpiti
Prispeval: irenchy na 31 Januar 2006, 21:38:46
če prav razumem bolho.......jo zanima ali naj gre najprej na izpit A pa potem na B/BH ali naj gre kar takoj na B/BH??je tako ali imam prav :P?

lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: LIZA na 01 Februar 2006, 10:17:22
Midve z Lizo sva šli direktno na B izpit (je bil še tastari B). V bistvu sem najprej hotela it na A in potem na B, pa so v šoli rekli, da brezveze, da je Liza pridna in greva lahko direktno na B, ker se večina vaj ponovi (novi sta samo prinašanje aporta in vaja naprej). Največja težava pri nama je bila, da je bila Liza zelo nesamozavestna in plaha, v šoli, kamor so naju vpisali pa so šolali na stari način, kar meni ni bilo všeč, samo žal sem bila v pasjem svetu še čisto 'zelena' in sem pač mislila, da je tako prav. V pasji šoli nisva toliko delali na tem, ko sva pa začeli sami delat dogdance in hodit na rally obedience pa sva začeli delat na pridobivanju samozavesti. Dve leti in še več sva se včasih dobesedno obe mučili. Ampak je uspelo. Liza veselo nori pri dogdancu, maha z repom in me gleda z iskricami v očeh. Žal je pa nek odpor do klasične poslušnosti ostal, zato pa se jo tudi malo izogibava, čeprav je veliko,veliko boljše kot je bilo na začetku.
Največ težav nama je delala vaja naprej. Pri tej vaji naj bi pes na povelje stekel okrog 10 metrov naprej in se potem na povelje ulegel. Lizika, vsa prestrašena in 'zdelana' od moje treme se je na izpitu dobesedno splazila tri korake naprej in se sama ulegla-vaja je bila pač negativna. Doma sva jo delali potem še enkrat od začetka, malo čisto 'kar tako', nekaj pa zato, ker pride prav pri dogdancu.
Motivacija pri nama so bili prej predvsem priboljški, ker se Liza tudi igrat ni preveč marala. Zdaj pa lahko brez problema delava brez priboljškov, tudi brez igrače. Ali se jaz z njo poigram, tako da me lovi ali grize moj rokav pri stari bundi ali pa jo čoham do onemoglosti. Seveda pa še vedno z veseljem poje priboljšek in zadnje čase zelo opreza za klikerjem, kdaj bo kliknil, da bo kaj priletelo  ;D
Izven poligona z Lizo ni bilo nikoli težav. Vadili sva nekaj tudi doma, ampak meni je predvsem važno, da me pes uboga v vsakdanjem življenju, ne da zna v nedogled hodit poleg z raznimi obrati itd. Bolj uporaben je poleg ob prometni cesti, čakanje pred trgovino, mirno vedenje ob raznih dražljajih itd. Zato sem se tudi odločila z Aaronom sedaj narest B-BH, ker vključuje tudi ta del.
Drugače se mi pa zdi, da se da agresivnost v mladosti odpravit s socializacijo, ne šolanjem. Torej, da kuža nima slabih lastnosti, da se čimvečkrat igra s svojimi vrstniki itd. Če je kuža že imel slabe izkušnje ali je pač iz kateregakoli drugega razloga agresiven mislim, da se s šolanjem tega ne da, da se pa sigurno omilit s socializacijo.
Bolha, koliko pa je stara psička?
Naslov: Izpiti
Prispeval: Rinchy na 01 Februar 2006, 13:58:30
če prav razumem bolho.......jo zanima ali naj gre najprej na izpit A pa potem na B/BH ali naj gre kar takoj na B/BH??je tako ali imam prav :P?

lp
Ja sej v tem je bistvo.Saj sem napisala da bo videla na podlagi tega,koliko bo psička znala in kako ji bodo svetovali inštruktorji ;)
Pa še to..ja,imaš prav ;D

LP,Nina
Naslov: Izpiti
Prispeval: tincy na 01 Februar 2006, 15:34:58
Vem, da to ne sodi ravno v to temo, pa vseeno, Liza omenila si, da sta s psičko pridobivali na samozavesti. Kako točno, ali samo z učenjem, ali še kako drugače?
Naslov: Izpiti
Prispeval: bolha na 01 Februar 2006, 16:17:02
če prav razumem bolho.......jo zanima ali naj gre najprej na izpit A pa potem na B/BH ali naj gre kar takoj na B/BH??je tako ali imam prav :P?
To me trenutno zanima, ja.  ;D In ste me kar prepričal, da bove šle direkt na B-BH, hvala za nasvete.

V prejšnjem postu sem povedala, da je psica stara 6 let. S socializacijo nisve imele problemov, ker je bila vsak dan v Tivoliju in se je igrala z velikim številom psov. Je pa dobila tri slabe izkušnje z nemškimi ovčarji, ki so si jo bolj s silo podredili, en jo je celo lovil. Tam nekje pri 2 letih, je začela izražati nezadovoljstvo nad psicami. Sem že omenila, da ni neka huda agresivnost, kjer bi se zaganjala v mimoidoče psice, ampak se naježi in včasih zarenči zraven. Vseeno mi to ni všeč in bi jo navadila vsaj ignorirat, če ne tolerirat psice. In še to, z nekaterimi psicami nima problemov, se lahko z njimi celo igra.
Lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: LIZA na 01 Februar 2006, 16:26:23
tincy: v bistvu jaz sem to delala kjerkoli sem lahko. Doma sem ji pustila ležat z mano na postelji, prva je dobila hrano, prva je šla skozi vrata (pred mano, Aarona takrat še ni bilo). Prepovedala sem jo vsem božati po glavi (dominantna kretnja  višje živali-ko položi šapo drugemu psu na rame ali glavo). Med šolanjem sem pa pazila, da sem jo vedno obilno pohvalila in počohala pod vratom (kar obožuje, poleg tega pa tako čohanje ne spominja na dominantne kretnje). Včasih sva se tudi valjali po tleh (doma seveda) in sem pustila, da je hodila čez mene (kot bi se ji jaz želela podredit), v šoli sem se pa poskusila držat čimbolj 'skupaj' in kadar sem jo nagradila vedno počepnila. Verjetno sem še kakšno stvar pozabila naštet. Skratka delala sem tisto, kar se pri dominantnih psih nikakor in nikoli ne sme počet-Lizi sem poskušala dajat vedet, da mi je enakovredna in da ji nihče od ostalih nič noče-pustila sem jo, da se je igrala s psi, ki so bili prav tako manj samozavestni in se jim je tako počasi nehala podrejat. Recimo bila je tudi zelo nesamozavestna v veliki množici ljudi in psov-primer so pasje razstave. Nehali sva za nekaj časa hodit po velikih razstavah v zaprtih prostorih-šli sva na dve manjši specialki na prostem. Zdaj pa, ko je pridobila na samozavesti, se to tudi na razstavah pozna. Ker običajno je kar skupaj lezla z repkom med nogami, zdaj pa zna že veselo mahat. Še ena stvar, ki se mi zdi, da nama je tudi pomagala: učili sva se trikce. Ker je bila Liza pridna in je zelo hitro doumela, kaj želim, je bila zato tudi zelo velikokrat pohvaljena in tudi tako začela pridobivat samozavest. Nekaj malega pa je morda pripomogla tudi 'obramba'-čisto na svoj način, nič povezan s pasjo šolo sem jo učila 'obrambe' in sicer na moj rokav. In ji je to tudi nekaj samozavesti dalo, ko je videla, da je ne bom pojedla, če ugrizne moj rokav (seveda je pri tem zelo previdna in pa dobro obvlada povelje 'spusti).
Je pa treba biti s temi stvarmi zelo,zelo previden, ker pri psu, ki zelo hitro pridobiva na samozavesti, lahko dosežemo ravno to, da bo postal preveč dominanten. Ker v bistvu s tem, kar sem jaz počenjala, sem dajala Lizi vedet, da naj nebi bila dominantna, sploh pa ne nevarna. Pri njej je šlo zelo počasi, ker je bila res 'na tleh', ampak pomagalo je pa le. Aja pa še nekaj, česar se je pa res treba držat: potrpežljivost. En sam strog pogled lahko naredi več škode kot 20 pohval koristi.
Naslov: Izpiti
Prispeval: Rinchy na 01 Februar 2006, 16:33:53
Za ignoriranje psov(v tvojem primeru psičk) poskusi s motivacijo nase,da te psička gleda.Poskusi jo naučiti povelja 'učke' in vsakič ko gre kak pes mimo ji reči učke in naj gleda tebe ves čas.Poskusi tudi z igračo in s hrano(eno ali drugo-za začetek lahko tudi oboje).
Pa še to,kako jo naučiš povelja 'učke'. Nastavi si priboljške v eno posodico/na kakšno omaro,samo da bo dosegljivo tebi.Ko bo psička pri tebi malo zacmokaj in če te pogleda v oči(za začetek je dovolj le,da te pogleda v obraz oz samo pogleda proti tebi) in ji takoj daj pribolšek+igra če ima kakšno priljubljeno igračko.To naredi parkarat na dan po 1× - 2× .Čez čas,ko bo odreagirala takoj na nek 'dregljaj' začni uvajat besedo učke+tisto kar si prej počela(pisk ali nek glas pač,ki ga bosta uporabljali) Ko bo dojela kaj pomeni povelje 'učke' lahko ta drugi glas umakneš in imaš samo učke.To pozornost nase podaljšuj,samo ne predolgo. Če ti ne bo trznila na to,da zacmokaš lahko zapiskaš,kar koli samo da te pogleda.
Sicer pa boste v šoli delali veliko na pozornosti tako da mislim,da ne bosta imeli težav,sploh če je tvoja psička učljiv ain poslušna  :)

LP,
Nina
Naslov: Izpiti
Prispeval: Urška na 03 Februar 2006, 17:58:53
 ;D Nataša, si se končno pustila prepričati.  :P

Rinchy, tole se pa bere kot nadaljevanje tistega, kar sem napisala v temi o RW. In se popolnoma strinjam z napisanim.
Naslov: Izpiti
Prispeval: tincy na 28 April 2006, 20:38:40
Slučajno kdo ve, kje bi se dobil tisti teoretični del, ki naj bi ga bilo potrebno znati za B/Bh, ki je bil včasih objavljen na KZS, ker ga ne najdem???
Naslov: Izpiti
Prispeval: Rinchy na 28 April 2006, 21:47:17
Dobiš na mail  ;)

lp,
Nina
Naslov: Izpiti
Prispeval: tincy na 28 April 2006, 22:03:55
Najlepša hvala! Nekomu si pomagala do izpita ;D
Naslov: Izpiti
Prispeval: bolha na 28 April 2006, 22:14:08
Dobiš na mail  ;)

lp,
Nina

a lahko tudi jaz dobim?

hvala,lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: Rinchy na 28 April 2006, 22:17:18
a lahko tudi jaz dobim?

hvala,lp
Sem ti poslala   :) Če želi še kdo,mu lahko pošljem.Bi skopirala sem,pa ne vem,če lahko  ???

lp,
Nina
Naslov: Izpiti
Prispeval: ninci na 28 April 2006, 22:18:47
Je bilo tole objavljeno tudi na straneh mondioring Slovenije ampak jim zgleda strani ne delajo več :-\

Lp nina
Naslov: Izpiti
Prispeval: galy na 28 April 2006, 22:28:51
Če govorite o vprašanjih, jih najdete tudi na straneh KD Krima: http://www.kd-krim.si/osnovno_solanje.htm (desno je povezava). Za odgovore se pa tudi jaz priporočam :D (huh, razni organi KZSja ???)
Naslov: Izpiti
Prispeval: Rinchy na 28 April 2006, 22:32:56
Jaz sem pisni del pisala 100%  8) ;) Brez plonkanja,ker sem zadnja prišla(zaradi težav,ki nam jih je povzročal sneg).No ja priznam,eno vprašanje so mi pomagal  :)

Galy-Imaš vprašanja+odgovore na mailu.

lp,
Nina
Naslov: Izpiti
Prispeval: bolha na 29 April 2006, 14:25:36
Hvala, Rinchy. ;D ;D
Naslov: Izpiti
Prispeval: Azu na 29 April 2006, 18:41:25
Jaz bi tudi vprašanja z odgovori. :)

Jaz sem bolj malo izobražena tukaj...a se da iti na izpit B-Bh brez izpita A in opravljene katerekoli šole?
Naslov: Izpiti
Prispeval: rožica na 29 April 2006, 18:46:25
Jaz bi tudi vprašanja z odgovori. :)

Jaz sem bolj malo izobražena tukaj...a se da iti na izpit B-Bh brez izpita A in opravljene katerekoli šole?

Ja  ;)
Naslov: Izpiti
Prispeval: Azu na 29 April 2006, 18:50:00
Hvala za odgovor. :-*
Naslov: Izpiti
Prispeval: popo na 01 Maj 2006, 17:54:15
Lep pozdrav. Sem lastnik male navihane 10 mesečne labradorke. ;)
Tudi midva trenutno delava za B-BH, ki ga bova opravljala septembra. Rinchy bi lahko tudi meni poslala na email odgovore za izpit. Hvala! ;D

Lep pozdrav, Marko
Naslov: Izpiti
Prispeval: Rinchy na 01 Maj 2006, 18:11:14
Lep pozdrav. Sem lastnik male navihane 10 mesečne labradorke. ;)
Tudi midva trenutno delava za B-BH, ki ga bova opravljala septembra. Rinchy bi lahko tudi meni poslala na email odgovore za izpit. Hvala! ;D

Lep pozdrav, Marko

Dobiš  :)

Ninci,a lahko pripnem vprašanja+odgovore sem kot priponko? Nimam sicer nobenega vira s kod je.

lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: Chantall na 01 Maj 2006, 18:33:22
Rinchy, bi lahko še meni poslala?

LP
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 01 Maj 2006, 22:47:11
Rinchy tudi jaz se priporočam za ta vprašanja in odgovore , da mi jih pošlješ :)...lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: ninci na 01 Maj 2006, 23:11:34
Dobiš  :)

Ninci,a lahko pripnem vprašanja+odgovore sem kot priponko? Nimam sicer nobenega vira s kod je.

lp

Zaradi mene lahko ::)

Lp nina
Naslov: Izpiti
Prispeval: Rinchy na 02 Maj 2006, 11:16:20
Evo jih v priponki  :) So pa v dveh delih,ker je preveliko za 1 priponko.

lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: Rinchy na 02 Maj 2006, 11:16:59
Še drugi del.
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 02 Maj 2006, 12:10:01
Rinchy hvala :)
Naslov: Izpiti
Prispeval: ajki na 10 Maj 2006, 13:46:15
Če že rabte odgovore na vprašanja si jih najdite v kinološki literaturi, saj se boste tako najbolje naučili. Jaz sem skoraj znorel, ko sem delal izpit za licenco vodja osnovnega šolanja, kasneje še za markerja. Še najtežji faks je lažji kot pa to.Lahko pa vam pomagam če želite. Vem veliko stvari ampak vsega pa ne.
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lanabela na 10 Maj 2006, 14:08:21
Samo pazi - predvideni pravilni odgovori so včasih milo rečeno čudni.Tako da ti lahko čisto v redu odgovor štejejo za napačen.
Naslov: Izpiti
Prispeval: simi na 11 Maj 2006, 15:07:08
ena sprememba pri starostni meji za B-BH: starostna meja je 14 mesecev in ne več 15.
Naslov: Izpiti
Prispeval: ninci na 11 Maj 2006, 15:41:39
ena sprememba pri starostni meji za B-BH: starostna meja je 14 mesecev in ne več 15.

A mi lahko kdo razloži foro teh starorsnih mej? Ker mi nikoli ni bilo jasno zakaj z psom, ki je star 12 mesecev in je pripravljen na B-Bh tega ne moreš delat. Ali samo jaz ne razumem sistema?

Lp nina
Naslov: Izpiti
Prispeval: rožica na 11 Maj 2006, 16:40:25
Tudi meni to ni jasno. Z Atosom BBh ne moreva opravljati, ker bo na dan izpita dva tedna premlad ::)
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 11 Maj 2006, 19:50:13
Moja bi takrat junija, ko bodo ti izpiti bi tudi glih za glih ujela še prej veljaven pogoj 15 mesecev, sedaj, ko je samo 14 pa sploh, samo vseeno bova prvo rajši šli delati  za A izpit, jeseni pa B-BH, če uspešno prestaneva prvi test...lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: ajki na 16 Maj 2006, 16:53:08
Teh pravil si niso izmislili slovenci ampak FCI, kateri tudi pripravljajo pravilnik. Pa še to.
Ali veste da se zopet pripravlja novi pravilnik po katerem nebo več programa B-bh ampak bo to stari b program, kdor se ga spomne. Vodljivost na povodcu in brez povodca. Nobenih vaj v urbanem naselju itd.

Če mene kdo kaj vpraša, je to velika napaka.
Še več pozornosti bi morali dati na vzgojo psa v urbanem okolju!
Naslov: Izpiti
Prispeval: kanchy na 16 Maj 2006, 16:58:44
Še več pozornosti bi morali dati na vzgojo psa v urbanem okolju!

Se čisto strinjam. Ne vem zakaj bodo sedaj ukinili B-bh izpit  ??? Pa saj ni bilo negativnih rezultatov. Ali pač? Mogoče kdo ve zakaj jih bodo ukinili?
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 16 Maj 2006, 17:59:31
Tudi meni ni jasno zakaj bi ukinili B-Bh, to se mi zdi pravi nesmisel. Dobro vzgojen pes bi moral biti vajen vaj tudi po urbanem mestu, v bistvu je moje mnenje, da je ravno po urbanem, še bolj pomembno, da te pes uboga kot je treba. Sem absolutno proti ukinitvi tega B-Bh-ja in da se preide spet na stari B.
Naslov: Izpiti
Prispeval: *LuNa* na 16 Maj 2006, 19:59:46
Midve pa ravno zdaj po novem pravilniku še ujameva mejo za B-Bh (tako da imava po novem možnosti it na ta izpit), ampak dvomim, da bova čez 1 mesec ustrezno pripravljeni. Matra naju pa seveda urbano okolje, ker je Luni pač bolj zanimivo gledati druge pse kot pa delati vajo. Pa ker ne živimo sredi mestnega vrveža, je še problem z vajami.
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lenny na 16 Maj 2006, 20:02:36
A mi lahko kdo razloži foro teh starorsnih mej? Ker mi nikoli ni bilo jasno zakaj z psom, ki je star 12 mesecev in je pripravljen na B-Bh tega ne moreš delat. Ali samo jaz ne razumem sistema?

Lp nina

Tudi jaz ne vem...Lenny ni mogla it delat izpita, ker je bila premlada...in tako smo prestavili izpit na jesen. Ne vem pa kaj je fora, da mlajši pes ne more opravljati izpita....niti ne vem zakaj bi blo to dobro :P
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lanabela na 16 Maj 2006, 20:23:14
Ti tanižji izpiti so ene naše spakedranke pobrane iz vseh koncev in nimajo s FCI nič. BBh je  ena čudna mešanica poslušnosti na najnižjem možnem nivoju + nekaj malega dela v urbanem okolju. Ne vem zakaj ne bi se malo vsedli in prebrali nekaj res dobrih programov za družne pse, potem pa ne vsega po malem zmešali ampak prevedli enega res dobrega in ga sprejeli z morebitnimi minimalnimi prilagoditvami. Obstajajo res odlični različni CGC in podobni programi. In bi mu potem lahko tudi kakšno slovensko ime dali. Koliko pa vas sploh ve kaj pomeni BBh?
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 16 Maj 2006, 20:58:01
V bistvu je meni malo mar za izpit, samo znati mora toliko da kot , da bi ga imela, čeprav mi bo veliko pomenilo, da uradno  potrdilobo imela in to mi je cilj. Sem si pa zadala cilj da narediva vse do B-bh-ja, če bo pač jeseni kaj drugega od tega pa bo tistega opravljala, no ja če čez en mesec uspešno A naredi. Moja mesta načeloma je navajena, samo malce manj jo morajo še drugi psi zanimati in vsaka mušiča ipd, pa bo super. Delava na tem kar precej, kako nama pa ratuje pa je kakor kdaj uspešno. V šoli pa kar pridna, načeloma nimam ne vem kakšnih pripomb, tudi inštruktorici jo kar pohvalita (sem zel zadovoljna z njima). Meni je bistveno mojo naučiti, da bo tako v urbanem kot kje drugje ubogljiva. Vem pa , da naju čaka še ogromno dela, pa upam, da nama uspe...lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: ajki na 16 Maj 2006, 21:13:13
Seveda ima bbh z fci dosti skupnega. Konec koncev si ga je fci izmislil. Preberi pravilnik in boš videla kdo ga je potrdil. Kar se pa slovenskega vodctva tiče pa itak škoda izgubljati besed.Kaj ti nudi KZS na kratko rečeno NIČ. Vse kar organiziraš ti dodobra zaračunajo. Tistega enega inštruktorja, ki ga lahko dobiš, ga je pa že itak pofural cajt. Povejte mi kdaj so vodctveni delavci v KZS izšolali svojega psa tazadnjega. Nas male sramake pa napadajo z raznimi bedastimi forami, in pogoji.
Naslov: Izpiti
Prispeval: simi na 18 Maj 2006, 14:39:47
Teh pravil si niso izmislili slovenci ampak FCI, kateri tudi pripravljajo pravilnik. Pa še to.
Ali veste da se zopet pripravlja novi pravilnik po katerem nebo več programa B-bh ampak bo to stari b program, kdor se ga spomne. Vodljivost na povodcu in brez povodca. Nobenih vaj v urbanem naselju itd.

Če mene kdo kaj vpraša, je to velika napaka.
Še več pozornosti bi morali dati na vzgojo psa v urbanem okolju!


Tole pa ne vem od kje ti informacija o ukinitvi B-BH ???
Pripravlja se nov C program, zato se je tudi znižala starostna meja za B BH.
Bi bilo pa zanimivo, da poveš kaj več o ukinitvi B-BH
Naslov: Izpiti
Prispeval: simi na 18 Maj 2006, 14:42:01
Kar se pa slovenskega vodctva tiče pa itak škoda izgubljati besed.Kaj ti nudi KZS na kratko rečeno NIČ. Vse kar organiziraš ti dodobra zaračunajo. Tistega enega inštruktorja, ki ga lahko dobiš, ga je pa že itak pofural cajt. Povejte mi kdaj so vodctveni delavci v KZS izšolali svojega psa tazadnjega. Nas male sramake pa napadajo z raznimi bedastimi forami, in pogoji.

Tako se razburjat na tako lep sončni dan  :-\

Kzs ti ne da inštruktorja, to je v domeni društva.
Naslov: Izpiti
Prispeval: dog4ever na 18 Maj 2006, 15:04:15
Simi, a veš kaj o nevem C izpitu? A se razmišlja o ukinitvu obrambe (preiskusa naravnih zasnov)?
Naslov: Izpiti
Prispeval: Urška na 18 Maj 2006, 15:58:07
J zate preizkus naravnih zasnov to, da pes na lastno iniciativo ugrizne bežečega markerja? Zame to ni preizus naravnih zasnov ampak bolj igračkanje. Ne žeim imeti psa, ki bo imel občutek, da je vsak tekač potencialni plen.
Naslov: Izpiti
Prispeval: dog4ever na 18 Maj 2006, 16:01:26
saj ni važno, kaj je zame preiskus zasnov. Samo vem, da tega 3/4 psov ne zmore/zna, delovne pasme pa itak delajo večino takoj IPO I. Zakaj je potem še obramba na Cju??
Naslov: Izpiti
Prispeval: ajki na 18 Maj 2006, 20:20:13
NA tekmi v Duplci so se pogovarjali, da bo prišlo verjetno do ukinitve Bbh ali pa do velike spremembe, in bi naj bila BBh1 in BBh2, Dodali bodo še vajo naprej in vajo aport, tko sem jaz slišal, od Arčon Harija, ki je v vrhu slovenske kinologije.
Naslov: Izpiti
Prispeval: ajki na 18 Maj 2006, 20:22:44
Obramba na Cju je zaradi tega, ker je za psa prevelik skok idit na direktno obrambo na program IPO 1.
Sej pa se lahk reče, da to ni nobena obramba, pes samo ugrizne pa je stvar narejena. Po IPO1 programu, pa moreš kar orng trenirat, da psa naučiš obrambo. Ponavadi so psi še nezreli za obrambo, zato so naredili C program.
Naslov: Izpiti
Prispeval: ajki na 18 Maj 2006, 20:24:55
Urška narobe si razlagaš napad psa na markerja. Obramba se dela na obrambnem in plenskem nagonu. Zato potem nenapadajo vsakega mimoidočega tekača, ampak napadajo plen. Plen je pa rokav oz. rokavica, ki jo pes dobi od markerja.
J zate preizkus naravnih zasnov to, da pes na lastno iniciativo ugrizne bežečega markerja? Zame to ni preizus naravnih zasnov ampak bolj igračkanje. Ne žeim imeti psa, ki bo imel občutek, da je vsak tekač potencialni plen.
Naslov: Izpiti
Prispeval: Urška na 19 Maj 2006, 09:15:19
Ajki, verjemi, si razlagam popolnoma pravilno. Psa pripravljam na IPO 1. C pa odsvetujem vsem, ki v vsakdanjem življenju ne želijo imeti težav, ko jim bo izza kakšnega grma skočil tekač, otrok ipd., pes pa bo preklopil in ugriznil.
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lanabela na 19 Maj 2006, 12:10:48
No Urška, tokrat se pa enkrat za spremembo strinjam s tabo. Sem namreč prevečkrat občutila rezultate šolanja obrambe po najstarejšem B in kasneje C programu na svoji koži. Vsem teoretičnim nakladanjem navkljub. S psmi, ki so delali obrambo do višjih stopenj pa ni bilo nobenih problemov.
Naslov: Izpiti
Prispeval: ajki na 19 Maj 2006, 13:01:32
jaz sem z svojimi psi še po starem beju in potem po c programu izšolal kar nekaj psov. in nisem imel problemov, kaj šele kakšnega ugriza. Da pa pes napade iza grmovja je pa to nekaj čisto drugega. Najbolje je da se preveri kaj je mimoidoči že naredil tistemu psu, zato ker pes sam od sebe ne ugrizne, če niso izpolnjeni pogoji zato.in se nikakor nestrinjam, da je to posledica šolanja obrambe. Če je pes bil normalni izšolan, nebi smelo biti problemov.
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 19 Maj 2006, 13:10:25
Obramba na Cju je zaradi tega, ker je za psa prevelik skok idit na direktno obrambo na program IPO 1.
Sej pa se lahk reče, da to ni nobena obramba, pes samo ugrizne pa je stvar narejena. Po IPO1 programu, pa moreš kar orng trenirat, da psa naučiš obrambo. Ponavadi so psi še nezreli za obrambo, zato so naredili C program.

neumnost.
Nič ni prevelik  skok direktno na IPO 1. Jaz bi šla direktno na IPO 3, če bi to bilo možno.
In ravno zato,ker pes na C ugrizne into je to , če mi lahko kdo razloži v čem je tu poanta? Če ne dela potem naprej na višjih izpitih (kar mnogi ne) je s šolanjem tega ugriza večja škoda kot korist. Bolje  ,da bi jih naučili kakšen trikec, pa odpoklic iz igre s psi in od bežeče divjadi.
Če pa dela naprej na višjih ozpitih je pa tudi boljše z enim orng programom in markerjem, kot pa kar tak vse povprek na hojladri , da ugriz v tekmovalnem smislu samo nepovratno zaj.. oz uničijo ob pripravah na C.

BBh pa jaz ne bi ukinila ampak bi ga pustila- z več izvedbe brez vrvice.Ta bi bil obvezen  za izpit  za urbano okoje oz za vse pse , ki gredo kdaj z dvorišča.
Ukinila bi pa sedanji A,ker je brezvezen in uvedla stari A  in B (še prinašanje) kot izpitni in tekmovalni program po nižjih programih, C pa bi bil celotni tekmovalni program poslušnosti kot je v IPO 3 ,s tem ,da bi se višina preskoka in teža predmeta prilagajala velikosti psa.

 
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 19 Maj 2006, 13:15:09
jaz sem z svojimi psi še po starem beju in potem po c programu izšolal kar nekaj psov. in nisem imel problemov, kaj šele kakšnega ugriza.
Sej ni fora v tem, da ni problemov , v čem je prednost oz poanta ?
Za vzrejna npr da boljše informacije preiskus naravnih zasnov,kot pa en zblefiran ugriz v rokav.
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lanabela na 19 Maj 2006, 14:48:14
Citiraj
Da pa pes napade iza grmovja je pa to nekaj čisto drugega. Najbolje je da se preveri kaj je mimoidoči že naredil tistemu psu,...zato ker pes sam od sebe ne ugrizne, če niso izpolnjeni pogoji zato

BLA BLA BLA. To je točno tista logika, zaradi katere imamo sedaj vsi težave z našimi "nevarnimi" psi.
V čem je po moji čisto nestrokovni (z obrambo se nikoli nisem ukvarjala, ker me ne zanima) oceni problem? pes, ki je bil prej malo zoprn in je rad stekel recimo za kolesom ali malce grozil mimoidočim, se je na tačaju naučil, kako prijetno je ugrizniti, pa je to v praksi pridno uporabil. Ni ga pa lastnik v tem tečaju naučil pravil kdaj in kako se lahko grize, niti ga ni naučil dovolj solidnega odpoklica, da bi ga lahko ustavil sredi napada. Res je pes ne ugrizne brez vzroka. lahko se mu zdiš soliden plen, lahko se mu zdi da ogrožaš njegov teritorij, lahko se mu zdiš podoben markerju, lahko.....

Naslov: Izpiti
Prispeval: meta na 19 Maj 2006, 19:06:34
Jaz grem za Atro junija delat B-Bh pa sem zagotova da bova naredili  :) Je tamala super pridna!!!!!

Sem pa skoraj zagotova, da česarkoli naprej nebi mogli it delat po izpitih, ker Atra ni nikoli ugriznila človeka (razen v igri pa še to sploh ne stisne) pa tudi dvomim da ga bo.

So mogoče še kakšni drugi izpiti za delat, ki so v zvezi š šolanjem (poleg agilitija, RO, reševalcev)?
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 19 Maj 2006, 22:21:23
Tudi midve z Asko imava namen narediti samo izpite do tega B-bh (no s tem vred). Z  AM-ji se itak ne bi smelo vaditi obrambe, pa tudi če ne bi bilo tako, ne bi šle je vaditi, pa ne da bi bili AM-ji tako agresivni, samo so le prvinski psi in niso ravno tako majhni, pa tudi niso psi čuvaji. Tako, da kak RO pri nama kaseneje pride v poštev ali pa kaj drugega, bom še videla. ...lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: kanchy na 19 Maj 2006, 22:41:15
Joj, midve sva pa C delale. A sem naredila napako? Zaenkrat še nismo imeli problemov s tem da bi začela tečti za tekačom ali kolesarjem. Poznam pa eno bokserko, ki je začela lajati na potapljača ker jo je spominjal na markerja  ::)
 Na IPO 1 dela pes že revirje ne?
Naslov: Izpiti
Prispeval: Urška na 20 Maj 2006, 01:13:12
Na IPO 1 imaš 2 revirja, praznega in tistega v katerem je marker.
Naslov: Izpiti
Prispeval: ajki na 20 Maj 2006, 06:50:07
Zadeva je takšna, si naredila c izpit kjer je zraven obramba, ni čisto nič narobe, verjetno pa pri tem neboš ostala in boš nadaljevala. Revirji pri ipo 1 noso noben bav bav, jih je simpl naučit. Če ma kdo probleme s tem vam jih lahko pomagam rešit, imam veliko izkušenj z šolanjem obrambe, saj sem markiral, inpomagal pri pripravi psov za SP. Imel sem tudi svojega markerja, ko sem še imel Malino po imenu LEE, ki sem ga zaradi različnih razlogov prodal  Policiji, tam se je pa izkazalo, da je bil to najboljši pes v slovenski policiji, njegov vodnik je pa postal g. Potočnik iz policijske uprave Kranj.
Naslov: Izpiti
Prispeval: kanchy na 21 Maj 2006, 12:57:37
Ja, sedaj sva začela po premoru spet hoditi v šolo, samo ne vem če bom šla delati IPO 1 (ker imave probleme pri sledi), jo bom pa učila revirje.

Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 25 Maj 2006, 09:48:28
Ja, sedaj sva začela po premoru spet hoditi v šolo, samo ne vem če bom šla delati IPO 1 (ker imave probleme pri sledi), jo bom pa učila revirje.



ja kdor reče "A" naj reče še "B"- se pravi, če je začel čačkat po obrambi, naj jo izšola do konca.
Sled pa:   nič panike- večerjo namesto v skledo v stopinje in počasi bo .... ;-)
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 25 Maj 2006, 09:51:50
. Imel sem tudi svojega markerja, ko sem še imel Malino po imenu LEE, ki sem ga zaradi različnih razlogov prodal  Policiji, tam se je pa izkazalo, da je bil to najboljši pes v slovenski policiji,

se pravi grizel je po tvojem sistemu zagotovo super  :)
kaj pa ostalo ?  ;)
Naslov: Izpiti
Prispeval: ajki na 25 Maj 2006, 12:14:52
Tudi vse ostalo je bilo super. Za sled sem pa moral mal več truda vložit.Sicer je pa tako vsak kdo ima svoje mišljenje moje je takšno pogledaš psa in v njem vidiš lastnika.
Do danes še moj pes ni ugriznil nobenega človeka pa verjemite sem že 17 leto v kinologiji pa nisem imel malo psov. Še po starem b-ju sem delal izpit, pol sem šel pa v reševalne vode pa sem tam prav tako naredil ipite in nisem imel nobenih problemov, kar se tiče obrambe. In z Lee-jem sem prav tako bil v reševanju, pa prav tako nič problemov. ŠE VEDNO SE DRŽIM TEGA, DA ČE JE PES IZŠOLAN V NORMALNIH POGOJIH NEBI SMELO BI PROBLEMOV.

Nekaj pa drži, da pes, ki si je okusil slad vaje obrambe mora bit skozi pod kontrolo. Tisti ki šolate pse sami veste, da psa ki je delal vaje obrambe primeš za vratnico takoj začne izkati markerja.
Če pa neverjame v to kar sem napisal naj pride na poligon Zgornjesavinjske doline in sam vidi da pri nas so vsi psi normalni ne pa podivjani.
ja kdor reče "A" naj reče še "B"- se pravi, če je začel čačkat po obrambi, naj jo izšola do konca.
Sled pa: nič panike- večerjo namesto v skledo v stopinje in počasi bo .... ;-)

To ti dam pa prov.
Naslov: Izpiti
Prispeval: simi na 25 Maj 2006, 12:58:18


Nekaj pa drži, da pes, ki si je okusil slad vaje obrambe mora bit skozi pod kontrolo. Tisti ki šolate pse sami veste, da psa ki je delal vaje obrambe primeš za vratnico takoj začne izkati markerja.


Oprosti tele primerjave oz. tvoje ugotovitve glede ovratnice in iskanje markerja pa ne razumem v kakšnem primeru oz. okolju misliš. Že od leta 86 imam pse, ki so okusili kar veliko vaj obrambe pa se nihče ni in se sedaj 2 ne obanšata tako kot opisuješ.
Z Ajšo sem celo hodila po markerja in ga peljala domov pa je bila psica na zadnjem zicu, pa na kavo smo šli po treningu, pa vse kar je bilo je bil problem v tem, da je nisem od markerja dobila, ker nisem obstajala zanjo kadar ga je zagledala. Pa ne v markeski opravi, ampak v civilu. Bil je edini, ki mu je sedela v naročju in z njim pila kavo.
Torej kaj ima veze ovratnica in iskanje markerja???
Naslov: Izpiti
Prispeval: andreja na 25 Maj 2006, 13:20:28
Če psa vedno primeš za ovratnico pred določenim dogodkom, lahko to pes poveže.
In to ni vezano na eno osebo, ampak na dogodek, ki je s prijemom ovratnice povezan.

Tako sem jaz razumela.  ;)

Gre za ritual.
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 25 Maj 2006, 13:53:23
Torej kaj ima veze ovratnica in iskanje markerja???
ob dobrem šolanju je napeta vrvica (oz ovratnica) znak za nagon -
seveda ob sočasnem besednem povelju  ;).


 
Naslov: Izpiti
Prispeval: simi na 25 Maj 2006, 14:52:14
ob dobrem šolanju je napeta vrvica (oz ovratnica) znak za nagon -
seveda ob sočasnem besednem povelju  ;).


 

Ob sočasnem povelju je povdarek ne pa kar če primeš za ovratnico. Ker po tem kar je napisal so vsi psi, ki so imeli vsaj malo treninga zelo potencialno nevarni psi.
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 25 Maj 2006, 14:59:56
Ob sočasnem povelju je povdarek ne pa kar če primeš za ovratnico. Ker po tem kar je napisal so vsi psi, ki so imeli vsaj malo treninga zelo potencialno nevarni psi.

niti ne, ker kot je bilo povedano začnejo iskat markerja ,markerji pa ne hodijo masovno po svetu, tisti, ki pa ga slučajno srečaš v popolni markerski opremi v BTC ju npr, pa je dobro zaščiten pred ugrizi  :o
Naslov: Izpiti
Prispeval: simi na 25 Maj 2006, 15:16:08
niti ne, ker kot je bilo povedano začnejo iskat markerja ,markerji pa ne hodijo masovno po svetu, tisti, ki pa ga slučajno srečaš v popolni markerski opremi v BTC ju npr, pa je dobro zaščiten pred ugrizi  :o

to vemo tisti, ki delamo obrambo. Daj postavi se v kožo človeka, ki tole bere in itak mislim, da psi šolani za obrabmo samo ubijajo ljudi!
Naslov: Izpiti
Prispeval: Urška na 25 Maj 2006, 15:47:01
Živim na območju ljudi z malo bolj zmedenim vedenjem. Do sedaj sem doživela dve potencialno nevarni situaciji. Prva je bila, ko sem dala psa na prostor in šla nekaj metrov nazaj iskat povodec, ki mi je padel iz žepa, v tistem trenutku pa nas dohiti tekač, obide po desni in v trenutku, ko je bil vštric s psom le tega pogleda, spremeni smer in se začne v ful hitrem tempu nenadoma oddaljevati pod kotom cca 45%. Se je tisti trening uleganja na pozitivo pri vaji naprej ful dobro obnesel.

Druga situacija pa je bila, ko mi je v popolni temi izza grma namenoma na pot skočil tekač in zavpil ( ga bežno poznam), ker nas je želel prestrašiti  ::), pa se mu je zdel dober štos. Oba psa sem imela na vrvici. Je bil pa človek potem bel ko stena. Psa sta seveda odreagirala nagonsko (ni imelo veze z obrambo). se je pa Pax na povelje veliko hitreje umiril in preklopil na off, Ajka pa ne.
Naslov: Izpiti
Prispeval: ajki na 25 Maj 2006, 20:50:31
Nikakor nisem mislil na to da psi potem, ko ga primeš za ovratnico začnejo takoj iskato markerja oziroma koga boido ubili. Spremljajte svojega psa pa boste videli. Mislil sem nato,. da postane pes takoj drugačen, kakor je pa ponavadi.
Ob sočasnem povelju je povdarek ne pa kar če primeš za ovratnico. Ker po tem kar je napisal so vsi psi, ki so imeli vsaj malo treninga zelo potencialno nevarni psi.
Niso nevarni psi ampak tako kot si napisal povežejo.
Oprosti tele primerjave oz. tvoje ugotovitve glede ovratnice in iskanje markerja pa ne razumem v kakšnem primeru oz. okolju misliš. Že od leta 86 imam pse, ki so okusili kar veliko vaj obrambe pa se nihče ni in se sedaj 2 ne obanšata tako kot opisuješ.
Z Ajšo sem celo hodila po markerja in ga peljala domov pa je bila psica na zadnjem zicu, pa na kavo smo šli po treningu, pa vse kar je bilo je bil problem v tem, da je nisem od markerja dobila, ker nisem obstajala zanjo kadar ga je zagledala. Pa ne v markeski opravi, ampak v civilu. Bil je edini, ki mu je sedela v naročju in z njim pila kavo.
Torej kaj ima veze ovratnica in iskanje markerja???
Seveda se je obanašala tako, ker je bila normalno izšolana, ne pa z nekakšno prisilo.
To se prinas redno dogaja, da psi se po končani vaji družijo z markerjem. Sam sem marker pa vidim pse, kako se obanašajo.

Pa ne me basat z neko teorijo ampak si skusite to na svoji koži.
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 26 Maj 2006, 08:44:45
No , jaz trdim,da v obrambi izšolan pes je bolj vodljiv in zanesljiv. Vodnik tudi bolj pozna reakcije psa itd. Jaz sem poslušnost iz obrambe z lahko uporabila v primeru poskusa napada divjačine,kjer bi bila situacija sicer brezupna.
Vseeno pa ne vidim poante, zakaj učit tisti uvod v obrambo (ugriz), ki je pri C izpitu. Ni smiselno. Je nepotrebno in bolj škodljivo kot koristno. Kdor šola obrambo naj to naredi vsaj do IPO I. Kazati in ovenjevati delo pred tem cilem je nesmiselno in nepotreben časoven pritisk na psa, vodnika in markerja. Predvsem, ker mnogi bi nekaj radi pa ne vejo kaj in potem se rine v psa na neprimerne načine in se res lahko zmede. Predvsem je problem, ker se temu reče "obramba" in vodniki majo zato tudi do te vaje tak odnos, ker pač ne poznajo bistva vaj obrambe in celotne teorije. Oni mislijo,da pes mora bit vsaj malo agresiven oz ,da jih bo zaradi teh vaj branil. Problem je torej v vodnikih  in pričakovanjih.
Sem pa za igro s predmetom-ala klobasa oz krpa s tujo osebo.
Torej- obramba ja,
samo grizenje brez spuščanja ,vaj epoleg , čakanja na povelje pred ugrizom, oblajanja, odpoklica  -ne.

Naslov: Izpiti
Prispeval: ajki na 26 Maj 2006, 08:52:33
To si pa lepo napisala. Najhujši so tisti , ki bi radi šolali obrambo, nato pa ko vidijo, da pes grize, začnejo to izkoriščat vsak dan. To pa ni pravilno, zato tudi prihaja do ugrizov in podobno. Pri nas v društvu, strogo zahtevam da podpišejo vodniki seveda, da bodo vaje obrambe uporabljali zgolj v kinološke namene, ne pa za domačo uporabo.
Pri nas obramba v Programu C izgleda, kot nekakšna igra, kjer psu spodbujam plenski nagon, nikakor pa ne obrambnega, ta nagon sledi po višjih izpitih.Obvezno pa mora biti vodnik, ki hoče šolati psa po vajah obrambe polnoleten.Tako mislim, da bi morali vsi narediti.
Naslov: Izpiti
Prispeval: Alenka** na 01 Junij 2006, 22:01:15
V najini pasji šoli zaenkrat ni  mogoče opravljati izpita B/Bh  me zanima ali  ga greva lahko delat kamorkoli ali kako? Skratka, kako to poteka v tem primeru? in ali  je kakšna starostna omejitev?
Naslov: Izpiti
Prispeval: *LuNa* na 01 Junij 2006, 22:27:14
Za B/Bh je starostna omejitev 14 mesecev. Delata ga lahko praktično v katerem koli klubu, vendar se morata v tem klubu prijaviti na izpit. Šolanje pa lahko opravita tudi drugje. V kateri šoli pa sta, če nisem preveč radovedna?
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 01 Junij 2006, 22:29:05
Alenka** kakor mi je znano lahko drugje tudi opravljaš izpit. Kam pa hodita v šolo? Za B-Bha je starostna omejitev starost psa 14 mesecev ali več. ...lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 01 Junij 2006, 22:30:36
*LuNa* sva hkrati pisali ;D
Naslov: Izpiti
Prispeval: *LuNa* na 01 Junij 2006, 22:36:50
He he, sam jaz sem bila prva  :P Ampak nekam zelo podobno razmišljava  ;)
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 01 Junij 2006, 22:38:58
Res si me prehitela, podobno pa razmišljava ;) ;D
Naslov: Izpiti
Prispeval: Alenka** na 02 Junij 2006, 08:52:28
Luna in Aska: hodiva v KD Orf( društvo za vzgojo in šolanje retriverjev in drugih pasem). :)
No, sicer pa glih končujeva z malo šolo. ;)
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 02 Junij 2006, 17:51:41
Alenka** ta kd je tam v Dragomlju , a ne?. Poznam eno labradorko, ki je tja v šolo hodila, če pa še, pa ne vem, ker je že dolgo nisme videla....lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: Alenka** na 02 Junij 2006, 18:50:47
Aska, ja v Dragomlju. Kako pa je je ime tej psički? V najini skupini je ni, je pa ena bela v sodednji skupini.
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 02 Junij 2006, 19:18:13
Alenka** Luna je bilo ime tisti psički.
Naslov: Izpiti
Prispeval: *LuNa* na 02 Junij 2006, 22:00:10
Alenka, pa saj v Kd Orf šolajo tudi po programu B-BH. glede na to, da končujeta komaj malo šolo,ta izpit niti ne pride v poštev. Drugače pa se takrat, ko bosta začela obiskovati tečaj osnovnega šolanja, pozanimajta, ali bo v vašem klubu tudi možno opravljanje izpita. sicer izpit lahko delaš kjer koli, je pa boljše, če je to tam, kjer opravljaš tudi tečaj, ker se kuža tako navadi na sam teren, pa tudi na druge kužke, s katerimi bo prišel v stik na izpitu.

P.S: a je res toliko psičkam ime Luna? Dokler nisem imela svoje Lune, nisem poznala psičke s tem imenom, zdaj pa vidim, da jih je ogromno.
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 02 Junij 2006, 22:07:25
*LuNa* ogromno je soimenjakin tvoje psiče tvoje psičke, tudi Askini sestrici je tako ime.
Kar se tiče navajenega šolskega terena to pa popolnoma drži, moja najbolje ravno tam dela, drugje bo že bolj vprašaj, pa čeprav zna vaje narediti,samo le za kaj bi jih, ko pa ni v šoli, to si ona misli, jaz drugače, no nekako se čez 14 dni prebrodiva čez ta izpit, ali bo uspešno ali ne pa bom še videla...lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: Alenka** na 03 Junij 2006, 13:33:20
Luna, vem,, saj na  B-BH se bova seveda pripravljala V ORF-u, samo izpita še ni mogoče opravljati tam. Sicer se pa v enem letu še marsikaj spremeni.  :)

Naslov: Izpiti
Prispeval: ajki na 03 Junij 2006, 13:47:32
Za izpite moraš itak eno leto prej najaviti termin na kzs. Razen če maš pol izredne sam so pa enkrat dražji. Drugače pa lahko delaš izpit v katerem koli društvu. Mi jih imamo konec oktobra če koga zanima se lahk prijavi.kontaktnaq cifra je pa moja 040-438-779 Dominik
Naslov: Izpiti
Prispeval: Rinchy na 09 Junij 2006, 22:54:30
A se v drugih državah izpiti prav tako imenujejo kot pri nas A in B/Bh?

lp,
Nina
Naslov: Izpiti
Prispeval: ninci na 09 Junij 2006, 23:15:25
A se v drugih državah izpiti prav tako imenujejo kot pri nas A in B/Bh?

lp,
Nina

Ne, vsaj ne v vseh no ::)

Lp nina
Naslov: Izpiti
Prispeval: piki_ca na 10 Junij 2006, 22:11:03
me smo mele danes izpit in sko naredile delale smo pa izpit A :o
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 10 Junij 2006, 22:45:22
piki_ca čestitke :) :)
Naslov: Izpiti
Prispeval: *LuNa* na 11 Junij 2006, 00:07:37
me smo mele danes izpit in sko naredile delale smo pa izpit A :o
Midve tut. Zdaj pa novim zmagam naproti.
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 11 Junij 2006, 00:17:22
O *LuNa*  tudi tebi čestitke :) :)
Naslov: Izpiti
Prispeval: piki_ca na 11 Junij 2006, 09:47:07
čestitam tudi tebi *LuNa*   ;)
Naslov: Izpiti
Prispeval: Mašy na 11 Junij 2006, 09:49:29
Čestitke obema! :D

Kako pa je šlo Zini in Kani? Če prav vem sta imeli tudi danes.

Lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: piki_ca na 11 Junij 2006, 10:03:49
 Zini  in Kani je slo tut super so naredile ;)
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 11 Junij 2006, 10:15:35
Čestitke tudi Zini in Kani :)
Naslov: Izpiti
Prispeval: meta na 11 Junij 2006, 13:32:25
Z Atro sva tudi včeraj naredili B-BH  :)

Čestitke ostalim!!!
Naslov: Izpiti
Prispeval: piki_ca na 11 Junij 2006, 13:33:28
čestitke tudi tebi in ATRI ;)
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 11 Junij 2006, 13:46:07
meta tudi tvoji Atri čestitke :) :)..Če bi bil včeraj ta zaresen izpit in ne samo vaja, bi ga tudi midve naredile, samo kaj, ko naju to čaka šele čez 14  dni in glede vremenskih napovedi bo takrat lepo toplo, kar moji nikakor to ne ustreza in takrat odpove čisto . Tako očitno bova ponavljali novembra, ker prej ne mislim poiizkušat, ker ko je hladno dela vse ok, ko pa ni pa bolj tak tak...lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: meta na 11 Junij 2006, 13:55:59
aska ne obupat!!!!

meni Atra na društvenem ni delala čisto nič, še po svoje je odvohala.....Pa sem pač šla na izpit....Atra sploh ni delala tako kot zna drugače, vohala je po tleh, dvakrat je šla mojo inštruktorico pogledat,....Pa sva imeli 85%. Tako, da tudi če ne dela super super lahko narediš, ker jaz sem že mislila, da bova padli pa nisv :)
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 11 Junij 2006, 14:05:54
meta ne bova obupali, če tako daleč že prišli bova še do konca, čeprav sem res že premišljevala, da če je sploh smisel, da sploh na kateri izipt greva, vem , da Aska zna, samo njena trma in vročina naredi svoje. Včeraj me je izredno presenetila, je bila v bistvu najboljša. No samo zaupati ji moram pa bo. ...lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lanabela na 11 Junij 2006, 15:39:35
Aska, vzemi na trening dovolj vode in jo občasno zmoči (zlasti po trebuhu in pod vratom) vaje pa malo skrajšaj, če delate dril po pol in več ure skupaj.
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 11 Junij 2006, 17:36:39
Lanabela hvala, bom vzela vodo z sabo. Ko delamo individalno delava okoli pol ure ali manj, skupinsko pa okoli uro in pol (to imamo samo še enkrat,trikrat pa individualno). Danes sva z eno malce vadili  in je delalal spet vredu, pa je bilo toplo, samo za danes sva zaključili z treningom, da se mi ne naveliča..lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: *LuNa* na 11 Junij 2006, 18:37:04
Aska ne obupat, ampak zaupaj v psičko in bo šlo. Tudi jaz sem razmišljala, če sploh ne bi šla na izpit, ker sva bili res v krizi in je še 14 dni nazaj odpovedovalo vse: ni bilo pozornosti, ni se hotla usest, pri odpoklicu je šla po svoje, pri odlaganju je vstajala in lajala ... Pa sva se le uspeli spraviti k sebi in sva A izpit naredili s 96-imi točkami, tako da je bilo mogoče celo škoda, ker nisva šli na B-Bh. Hočem rečt samo to, da vztrajaj in se ne obremenjuj z vročino (glede na letošnje vreme itak ni panike), pa delajta kratke vaje in se čimveč igrajta. To je pri nama pomagalo, da sva se uspeli do izpita skulirat.

Drugače pa vsem čestitke ob opravljenem izpitu in veselo praznovanje s kužki.  :-*
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 11 Junij 2006, 18:54:29
*LuNa* Ne bom obupala, mi je tako včeraj kot danes Aska pokazala, da lahko B-Bh naredi. V petek sem pa res že odločena bila, da sploh ne greva na noben izpit. Res samo zaupati ji moram pa bo šlo, pa jaz manj treme imeti pa bo sploh super. Res škoida, da nista šli delati B-Bh, ker bi ga naredili. Sedaj sem že odločena , da grem delat idirekt B-Bh , samo še za urbano okolje jo moram navaditi, da normalno hodi, kljub temu da so psi v bližini. Počasi nama uspeva in da ne vleče. Res z igro pa ne bom šparala, jo bo čimveč...lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: **Jackie** na 11 Junij 2006, 19:44:02
Čestitke vsem, hvala za čestitke ;)
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 12 Junij 2006, 08:08:17
Aska , za urbano okolje ne komplicirajo, pes lahko tudi zmerno vleče na vrvici, samo da se ne zaganja v pse in kolesarja pa rolerja. V bistvu jih zanima predvsem,če pes sprejema okolje. Poleg itd pa se ocenjeuje na delu ,ki je na vadišču.
Najbolje,da se zdnji teden v glavnem igraš, hrani večinoma za pozornost, tekaj sem in tal in jo veži nase. Program znaš- ne drsat zadnje dni. Važno je,da si v času izpita ali tekem s psom kar se da v dobrih odnosih in da je spočit psihično, ne pa da ima vsega"poln kufr".
Naslov: Izpiti
Prispeval: kanchy na 12 Junij 2006, 12:38:14
Nam so celo rekli da naj psa ne damo v poleg ampak ga normalo peljemo kot na sprehodu.
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 12 Junij 2006, 22:36:12
deteljica tudi tebi res hvala za nasvete, bom tako ravnala, pred soboto prav očitno je bila že naveličana in toplejše vreme ji še pripomoglo k temu. Izven pasje šole nisem pretiravala, samo tako malo po par minut, samo očitno je bilo že to preveč. Od sobote mi pa spet lepo dela. Tako, da res čimveč igre. Ker same vaje vem, da Aska zna.

kanchy  tudi mi tako delamo, ko gremo skozi urbano okolje, mora pes lepo na nenapetem štriku zraven hoditi, pa mu ni treba , da te gleda, samo da lepo hodi.  Sem pa danes gledala drugo skupino OŠ v našem KD-ju, imajo pa že koj ukaz poleg, čeprav psi ne gledajo lastnike. Namesto poleg pri sprehodu sedaj uporabljam besedo zraven.

lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: scythe na 12 Junij 2006, 22:58:58
Ok, imam še jaz nekaj vprašanj na zalogi (sicer sem jih mislila postaviti inštruktorici v sredo, ampak nič ne škodi, če jih prej razumem).  ::)

1. Če ti pes ne opravi neke vaje - ga lepo daš na poleg in greš naprej? Vem, da je možnost, da sodnika prosiš za ponavljanje, ampak vseeno.
2. Odpoklic. Ko pokličeš psa, pride on do tebe, se pred tabo usede (do tukaj mi je vse jasno). Ga nato pripneš in mu rečeš "poleg" (da gre okoli tebe in se postavi ob levo nogo) ali mu na lahko s povodcem nakažeš kaj želiš od njega? V primeru, da tega ne naredi in da obsedi pred teboj - kaj narediti? Se ti postaviš ob njega in gresta naprej ali kako?
3. Obrat med hojo. Ali je kaj narobe če ti držiš povodec na neki dolžini in če pes slučajno zajame večji ovinek, kot sme, se povodec napne in dejansko ti psa povlečeš za seboj? Je to diskvalifikacija?
4. Opravljava izpit A. Kako pogosto mu lahko izrečem nek ukaz? Samo ob začetku vaje ali tudi vmes?


Lp,
Mojca
Naslov: Izpiti
Prispeval: Rinchy na 13 Junij 2006, 08:13:18
Ti bom poskušala odgovorit na vprašanja.Glede na to,da sva dali čez že oba izpita,bi jaz lahko vse vedla  ::)

Citiraj
1. Če ti pes ne opravi neke vaje - ga lepo daš na poleg in greš naprej? Vem, da je možnost, da sodnika prosiš za ponavljanje, ampak vseeno.
To je odvisno od sodnika.Če je prijazen,ti ne odbije točke za ponavljanje,kakšni rečejo da je to narobe in ti odbijejo.Mi smo na začetku vprašali sodnika,če je dovoljeno popravljanje,pa je rekel da ni treba,tako da je pridno odšteval tistim,ki so kaj naredili narobe.
Citiraj
2. Odpoklic. Ko pokličeš psa, pride on do tebe, se pred tabo usede (do tukaj mi je vse jasno). Ga nato pripneš in mu rečeš "poleg" (da gre okoli tebe in se postavi ob levo nogo) ali mu na lahko s povodcem nakažeš kaj želiš od njega? V primeru, da tega ne naredi in da obsedi pred teboj - kaj narediti? Se ti postaviš ob njega in gresta naprej ali kako?
Pri odpoklicu psa pokličeš predse in se mora usest.Psa ne pripneš,ampak mu daš ukaz poleg(ali katerikoli drugi ukaz) da pride okrog tebe ali pa samo rito vrže zraven(verjetno ste se učili tist obrat okoli).Če ti na ukaz ne bo šel,probaj z roko pokazat,kje mora it.Jaz sem rini samo malo z prstom pomahala,pa je šla okrog.Pa me sodnik ni videl  8) Ko pride ob tvojo levo nogo ga daš na sedi in nato pripneš na povodec.
Citiraj
3. Obrat med hojo. Ali je kaj narobe če ti držiš povodec na neki dolžini in če pes slučajno zajame večji ovinek, kot sme, se povodec napne in dejansko ti psa povlečeš za seboj? Je to diskvalifikacija?
Probaj s čimbol živahnim glasom rečt poleg ali okrog,pa naredi hitrejši in manjši korak,da te bo lahko dohitel in se vrvica ne bo napela.
Citiraj
4. Opravljava izpit A. Kako pogosto mu lahko izrečem nek ukaz? Samo ob začetku vaje ali tudi vmes?
Ukaz lahko rečeš samo 1×.Rečeš ga pred vsakim spreminjanjem vaje(torej pri teku,počasni hoji,obratih...). Vmes mu lahko šepetaš,ampak pazi da te sodnik ne sliši  ;)

Kdaj mata izpit?

lp,
Nina
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 13 Junij 2006, 09:03:32
Nisi izključen,če se napne povodec. Nekateri sodniki tudi ne odbijejo točke, razen če psa potegneš za sabo.
Poleg povelij , ki so uradna in naglas (poleg ob spremembi smeri in tempa- poskušaj dobit pozornost preden greš v povelje, ne dat povelje ali se obrnit,ko pes ravno bliuzi ali gleda stran) je pomembno,da s psom ves čas komuniciraš- gledaš ga , se mu smehljaš, spreminjaš mimko obraza , lahko ga hvališ - samo brez glasu- pes bere obraz in misli.
Če kaže , da bi šlo kaj narobe  mu daj še znak z roko -lahko se potrepljaš , ko jes puščen , ali nakažeš z roko prostor ali sedi- se minimalno odbije v izpitih te stopnje, a je boljši vtis kot, če pes sploh ne naredi. Predvsem pa zato ne dela potem vedno večjih napak naprej. Za vaje v gibanju, kdor ni prepričan v psa lahko malo zastane, da se prepriča, če pes izvaja - se isto malo odbije, a ni krize . Manj kot če ne naredi vaje. Če pes sploh ne sede ali leže, se splača ponovit povelje  in z roko popravit (ne greš prej stran, nakazat samo seveda - ne pa se ga dotikat). Odbije se točke za  izvajanje tega dela, a dobiš vsaj točke za nadaljevanje (čakanje) , če potem v poziciji počaka.
V glavnem , bit čim bolj sproščen in čim mannj komplicirat in poskušaj tako ali drugače se znajdet , da narediš vse vaje, tudi če je malo dodatnih povelij .
Za požrešne pse je dobro, če jih pred štartom malo ogreješ - in nagrajuješ s salamico po kateri potem še kar dolgo dišijo roke. Za igrive pa se poigraš z malim predmetom in ali žogco in jo daš v žep.
Naslov: Izpiti
Prispeval: scythe na 13 Junij 2006, 12:41:53
Hvala obema (rinchy in deteljica)!

Aja, pa še to - a je kaj narobe, če pri odpoklicu psa pripneš preden gre okoli tebe (poleg) ob levo nogo? Ker moj brez povodca ne bo šel na poleg.  ::) Tudi če mu z roko nakažem.  ::) Na povodcu pa gre (pa ga ne povlečem).  ???

Izpit imava v soboto. Poskušam ne biti živčna....  :-[
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 13 Junij 2006, 13:03:26
Hvala obema (rinchy in deteljica)!

Aja, pa še to - a je kaj narobe, če pri odpoklicu psa pripneš preden gre okoli tebe (poleg) ob levo nogo? Ker moj brez povodca ne bo šel na poleg.  ::) Tudi če mu z roko nakažem.  ::) Na povodcu pa gre (pa ga ne povlečem).  ???

Izpit imava v soboto. Poskušam ne biti živčna....  :-[

izberi vedno možnost manjše napake.
V temprimeru je manjša, če pes gre okrog na povodcu, kot pa da sploh ne gre  ;)
Naslov: Izpiti
Prispeval: Urška na 13 Junij 2006, 16:16:14
Največji problem je ponavadi sedi v gibanju in prostor z odpoklicem, kjer večina ljudi brzi nekam naprej, četudi niso prepričani v izvedbo. Lepo se ustaviš, pes se usede, odbijejo ti nekaj točk (dve mislim) in vajo izvedeš do konca. Kar je minimalno v primerjavi z neizvedeno vajo.
Naslov: Izpiti
Prispeval: dog4ever na 13 Junij 2006, 16:20:11
vaja prostor v gibanju:
koliko točk ti odbije sodnik, če se ustaviš (za sekundo-dve) in pes naredi prostor (vse naprej BP)?
koliko točk ti odbije, če se ne ustaviš (ne gledaš nazaj), pes se pa samo usede (vse naprej BP)?
Naslov: Izpiti
Prispeval: meta na 13 Junij 2006, 18:26:47
koliko točk ti odbije sodnik, če se ustaviš (za sekundo-dve) in pes naredi prostor (vse naprej BP)?

meni je sodnik rekel, da ni prav, da sem se ustavila in mi je pomoje tudi odbil piko

tistega drugega stavka pa niti ne razumem ravno ???
Naslov: Izpiti
Prispeval: *LuNa* na 13 Junij 2006, 20:21:38
Citiraj
koliko točk ti odbije sodnik, če se ustaviš (za sekundo-dve) in pes naredi prostor (vse naprej BP)?
Naredit ako da upočasniš korak že prej in potem daš povelje, nadaljuješ s počasnim korakom in gledaš nazaj, če se pes uleže. Probaj tudi tako vaditi doma. Koliko točk ti odbijejo, je pa precej odvisno od sodnika.

Citiraj
koliko točk ti odbije, če se ne ustaviš (ne gledaš nazaj), pes se pa samo usede (vse naprej BP)?
Nam so rekli, da ko prehodiš tistih 20-30 korakov in se obrneš in če pes ne leži se vrneš do njega in ga popraviš v prostor in se še enkrat oddaljiš. Sigurno zgubiš kakšno točko, ampak vseeno je boljše kot pa če psa odpokličeš iz sedi, ker je to napačno izvedena vaja.

Na podlagi izkušenj se moraš odločiti, kaj se ti bolj splača. Če se ti ne uleže, če se ne ustaviš, potem reskiraj par točk in se ustavi, da se bo sigurno ulegel. Drugače pa probaj tako strenirat, da bo ob tvojem počasnem koraku res legel. Lahko si pa pomagaš tudi z roko, da psu še dodatno pokažeš, da zahtevaš prostor (sseveda to v primeru, da si ga tako učila). Boš pa tudi v tem primeru dobila odbitek točk za dvojno povelje.
Naslov: Izpiti
Prispeval: IgiS na 14 Junij 2006, 10:17:50
uh, vas pa trema daje   ;D :o
Ne se sekirat tako zelo, izpiti A in B-BH niso namenjeni za znašanje sodnikov nad vodniki (za to obstajajo višli izpiti  :D) ampak za preizkus nekega splošnega znanja vodnika in vodljivosti psa.
Bistvo je, da se obnašate tako, kot se obnašate na treningu (če obstanete pri vaji sedi to naredite tudi na izpitu!!!!). S tem boste preprečili, da se bo pes zapru (če boste oponašali robota  ;D ;D) ali pa da se bo pes začel igrati z vami na poligonu in iskati žogico oz. hrano (če bo pes videl vaše kretnje, ki so namenjene za žogico oz. hrano oz. če ga boste prosili da naj že naredi ...  >:()
Glavno da ohranite disciplino in motivacijo (koliko se pač da  ;) ) pa če daste 10 dodatnih povelj  8)
Pa veliko sreče!

LP
Igor
Naslov: Izpiti
Prispeval: simi na 14 Junij 2006, 10:30:34
Ljudje brez treme no. Če boste vi živčna razvalina bo pes še večlja in nič ne bo delal.

Lepo zadihajte, bodite dobr volje in to je to.

Če se ustaviš pri sedi in prostoru, ti odbije 2 točki in to je to.

Tako kot je rekel Igis, nižji izpiti nisi bav bav, in tako jih tudi jemljite.
Ne pozabite na B-Bh na vrečke za kakice, ker to pa vas lahko stane izpita, pa ne zaradi neznanja, ampak zaradi splošne kulture.

Pa srečno vsem!
Naslov: Izpiti
Prispeval: scythe na 14 Junij 2006, 10:35:19
Jaz se pri vajah v gibanju tako ali tako ustavim, ker žal sama ne znam tako hitro odpeti povodca, da se mi ne bi bilo treba ustaviti.  ::) Pri pripenjanju pa sem sploh zamudna, ko iščem rinko pod vso Astorjevo dlako.  8)
Naslov: Izpiti
Prispeval: kanchy na 14 Junij 2006, 10:48:00
A ni itak v programu za izpit A da se ustaviš, odpneš povodec in nato nadaljuješ.
Naslov: Izpiti
Prispeval: simi na 14 Junij 2006, 10:55:12
Ustavljanje pri sedi in prostor v gibanju je bilo mišljeno za izpit B-BH.
Pri A se ustavite.
Naslov: Izpiti
Prispeval: scythe na 14 Junij 2006, 11:07:13
Ustavljanje pri sedi in prostor v gibanju je bilo mišljeno za izpit B-BH.
Pri A se ustavite.
Aja? Se lahko? Uiiiii  :o Ker jaz res ne znam hitro odpeti povodca.  :-[
Naslov: Izpiti
Prispeval: kanchy na 14 Junij 2006, 11:10:13
Scythe ti kar lepo počasi in umirjeno vse naredi. Res so pri teh nižjih izpitih sodniki zelo potrpežljivi in prijazni, predvsem pa niso tako strogi kot so pri drugih višjih izpitih  ;)
Naslov: Izpiti
Prispeval: Urška na 14 Junij 2006, 14:20:31
uh, vas pa trema daje   ;D :o
Ne se sekirat tako zelo, izpiti A in B-BH niso namenjeni za znašanje sodnikov nad vodniki (za to obstajajo višli izpiti  :D)

Ti pa si žleht  >:( :o
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 24 Junij 2006, 14:10:58
Danes pa sva z Asko uspešno opravili izpit  B-BH ;D ;D
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lilit na 24 Junij 2006, 14:15:55
Cestitke ;D
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 24 Junij 2006, 14:25:34
Lilit hvala ;D
Naslov: Izpiti
Prispeval: Šapa na 24 Junij 2006, 15:04:42
Čestitam  :D :D
Naslov: Izpiti
Prispeval: galy na 24 Junij 2006, 17:42:05
aska, čestitam! ;D
Naslov: Izpiti
Prispeval: Mašy na 24 Junij 2006, 17:56:08
Čestitke! :D Kako pa vama je šlo?
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 24 Junij 2006, 18:05:40
Šapa, galy, Mašy: vsem trem hvala!
No šlo nama je kar dobro glede na to, da je bilo že precej vroče in na povodcu je naredila 100 %, tudi čez skupino je bila vredu, le potem malce  biksati je začela, je vročna naredila svoje in ji koncentracija je padla in naredila take napake kot jih prej ni še nikoli ni naredila, jih je danes, no nekatere. No vsekakor je bila pridna in naredili sva z 87 točkami, kar se mi zdi, da glede vročine je kar super to. Tudi sodnik je bil vredu, je tudi malo upošteval pasme...lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: *LuNa* na 24 Junij 2006, 23:12:06
Aska čestitke, jutri pa glejta da se oglasita obe šolarki  ;D
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 25 Junij 2006, 07:36:01
*LuNa* hvala tudi tebi, se bova obe oglasili danes na srečanju, samo malce z zamudo ;D
Naslov: Izpiti
Prispeval: bolha na 25 Junij 2006, 15:37:41
Aska, čestitke za opravljeni B-BH!!!  (http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/k020.gif) Vama je vseeno super šlo, čeprav je bilo vroče.
Lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: Sunshine_1 na 25 Junij 2006, 15:39:02
Čestitke še od mene  :D

Lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 25 Junij 2006, 23:32:01
bolha in Sunshine_1  res super se je izšlo in hvala obema za čestitke, če bi bilo hladneje bi bilo bolje in ne bi naredila teh napak, katerih mi razen včeraj še ni nikoli prej, a ni važno, važo da sva naredili in to še ni konec, delati bo teba še napej in to še mnogo.
Naslov: Izpiti
Prispeval: marjana na 12 September 2006, 21:12:12
Zdravo,

brskam po forumu pa nikjer ne najdem; nekje sem namreč zasledila da so na temle forumu vprašanja in odgovori za b-bh izpit. mi lahko kdo pomaga?

hvala vnaprej!
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 12 September 2006, 21:22:39
marjana vse o tem kar te zanima, najdeš na temle linku: http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=895.30
tu najdeš tudi vprašalnike od željenih izpitov in odgovore.

lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: marjana na 12 September 2006, 21:28:30
Super,

najlepša hvala!
Naslov: Izpiti
Prispeval: meta na 13 September 2006, 09:14:43
marjana drugače ti tudi na kd dajo gradivo. Pa vprašalnik ni noben bavbav...bolj ali ne je samo na splošno ;)
Naslov: Izpiti
Prispeval: matrox na 18 September 2006, 17:12:54
Jaz bi pa prosila nekoga, ki je delal izpit A če mi pomaga narisati skico za 1. vajo -POLEG.
Ne razumem kako je mišljeno to: obrat levo okrog ???

A kje na netu obstajajo te vaje tudi v skici ???
Naslov: Izpiti
Prispeval: andreja na 18 September 2006, 17:32:21
Po moje je to navaden obrat, torej 360° s tem, da gre pes okrog tebe (v deno), ti se pa zavrtiš vlevo.

To je kot kak kviz hi hi  >:D
Naslov: Izpiti
Prispeval: Rinchy na 18 September 2006, 18:06:51
Ja,mišljen je ta obrat,ki ga je napisala andreja.

lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: Nika na 10 November 2006, 11:46:42
A se lahko na izpitu (a, Bbh) za odpoklic uporablja piscalka? Kolegica jo namrec stalno uporablja, spomladi pa bi sla v solo in jo zanima, ce mora piscalko zamenjati z besedo.
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 10 November 2006, 11:48:08
Nika ne sme se je uporabljati na izpitu...lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: Nika na 10 November 2006, 11:53:39
Hvala lepa :)
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lena na 10 November 2006, 12:52:45
Midve z Leno tud pridno hodiva v šolo. Začeli sva sicer pozno, pa vmes malo pavzirali, sedaj pa se pridno pripravljava na B-BH.
Največja težava ki se pojavlja je, da pri odpoklicu teče mimo mene in se za mano ustavi. Sicer vem zakaj je do tega prišlo - zaletavala se je vame in sem ji enkrat nastavila koleno, od takrat teče mimo mene - ni pa tako enostavno tega odpravit.
Šolati psa sem si vedno želela, še danes uživam na treningih, pa ni bilo izvedljivo.
Naslov: Izpiti
Prispeval: Tina na 10 November 2006, 14:37:20
Največja težava ki se pojavlja je, da pri odpoklicu teče mimo mene in se za mano ustavi. Sicer vem zakaj je do tega prišlo - zaletavala se je vame in sem ji enkrat nastavila koleno, od takrat teče mimo mene - ni pa tako enostavno tega odpravit.

Mogoče bi pri odpoklicu poskusila imeti v rokah igračo, tako da bi jo Lena videla in bi avtomatsko stekla do igrače - se pravi bi bila v položaju pred tabo. Ko imaš v rokah igračo, moraš imeti roke spuščene, tako da igrača ni previsoko, da ne bi potem skakala v njo. Ko pride do tebe, ji takoj rečeš 'sedi', če bi se slučajno hotela poigrat s tabo preden je vaja zaključena.
Lahko pa poskušaš z odpoklicem tako, da greš stran samo korak, dva ali tri, ter jo pokličeš - tako jo boš lažje navadila, da se usede pred tabo (lahko ji pokažeš z rokami). Na nekaj korakov ti verjetno ne bo šla za tabo, ker ne bo imela takšne hitrosti in jo boš lahko pravilno usmerila z gibi rok.

Lp,
Tina
Naslov: Izpiti
Prispeval: doggy na 10 November 2006, 15:21:51
Sicer vem zakaj je do tega prišlo - zaletavala se je vame in sem ji enkrat nastavila koleno, od takrat teče mimo mene

Jaz bi tudi tekla mimo tebe, če bi za "nagrado", ker sem se vate zaletela dobila koleno ???. Sej psica ni neumna, sorry... Bi pa na tvojem mestu, kot je napisala Tina uporabila igračo in pa definitivno začela z odpoklicem bolj kot ne od začetka.
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lena na 10 November 2006, 19:35:09
Citiraj
Lahko pa poskušaš z odpoklicem tako, da greš stran samo korak, dva ali tri, ter jo pokličeš - tako jo boš lažje navadila, da se usede pred tabo (lahko ji pokažeš z rokami). Na nekaj korakov ti verjetno ne bo šla za tabo, ker ne bo imela takšne hitrosti in jo boš lahko pravilno usmerila z gibi rok.
To delava in ni nobenih problemov, samo ko sem na razdalji pa divja mimo. NO ja, dons je blo že mal bolš
Naslov: Izpiti
Prispeval: irenchy na 10 November 2006, 19:57:01
kdaj bo letos približno izpit?
Naslov: Izpiti
Prispeval: Rinchy na 10 November 2006, 20:24:48
Ponavadi so konec novembra/začetek decembra.Odvisno v katerem društvu!  ;)

lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 10 November 2006, 20:27:25
kdaj bo letos približno izpit?
Če si mislila KD Krim je izpit 25.11.2006...lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lena na 10 November 2006, 20:43:23
Jaz pa sploh ne povem, ker zadnjič ko sem raztrobla, sem rukniila :D Sem ratala vraževerna  :P
Naslov: Izpiti
Prispeval: *LuNa* na 10 November 2006, 21:40:54
Lena jaz sem imela pa probleme, da je Luna tako zadivjala pri odpoklicu, da se niti pod razno ni uspela ustaviti pred mano, čeprav sem ji že ko je bila 10 metrov pred mano kričala sedi. In seveda je morala narediti en velik krog okoli mene da se je sploh uspela ustavit. To sva začele popravljati tako, da je bila vedno igrača pred mano (stegnjene roke naprej) in gre na boljše.
Zaenkrat je odpoklic zlo ok, se pa ne usede vedno lepo pred mano, ampak ponavadi malo bolj levo ali desno (sicer naravnost samo zamaknjeno). Na kratke razdalje je sicer ok, na daljše pa ne in ne vem, če bova uspele to do izpita popravit. Sicer mamo pa jutr društvenega pa bomo videli.

Če psička recimo ful divja proti tebi, pomaga tudi, da ko je par metrov pred tabo še enkrat ponoviš ukaz in se pomakneš malo nazaj, tako da ji omogočiš, da se lepo usede. Jaz bom zdej s tem probala.
Naslov: Izpiti
Prispeval: irenchy na 10 November 2006, 22:05:12
ja na krimu sem mislila ;D. Hvala!
Naslov: Izpiti
Prispeval: *LuNa* na 10 November 2006, 22:49:01
Na Krimu imaš jutri društvenega, 25. pa pravi izpit. Se vidimo jutri?
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 10 November 2006, 23:52:42
ja na krimu sem mislila ;D. Hvala!
Sodnik bo pa Rotner


Lena..Pri Aski pa se je zgodilo ravno to, ko je v OŠ vedno na odpoklic lepo pred mene pritekla in se lepo vsedla pred mano, je naredila na izpitu čudež, stekla tako kot tvoja lepo mimo, samo na srečo je na nakdandni odpoklic takoj prišla do mene in lepo zaključila tako kot je treba..

Pa veliko uspeha vsem, ki boste sedaj opravljali izpite :)..irenchy bi prišla vaše izpite pogledat, samo v mojem KD-ju ravno na isti dan tudi potekajo, tako, da bom tam..

lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: **Jackie** na 11 November 2006, 08:56:09
Ja, pri nas bo tudi sodnik rotner, izpit imamo pa 18. novembra... Upam , da nama uspe še ta B-Bh narest  :-\
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lena na 11 November 2006, 09:10:54
Zanimivo je, da mi nikoli ne naredi perfrktnega odpoklica, ali se zaletava vame ali teče mimo mene in to kljub temu da že prej kričim sedi, kot pravi LuNa. Na izpitu A pa mi je naredila tako perfekten odpoklic, da smo z  inštruktorjem vred samo gledali. Torej zna. :D
Upam, da bova tole do izpita spilili.
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 11 November 2006, 10:15:50
**Jackie** in Lena bom držala pesti :)..Sem prepričana, da bosta obe naredili..Sej ni tak bav bav ta izpit, sej velja za med lažje izpite in ni tako strogo kot za višje izpite...lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: irenchy na 11 November 2006, 11:10:53
Na Krimu imaš jutri društvenega, 25. pa pravi izpit. Se vidimo jutri?
sem imela namen, da bi z rondotom naredila izpit ja zdaj, ker nas lansko leto na dan izpita ni bilo. ampak očitno bomo mogli počakat na pomlad, ker nas ni ::) ;D
Naslov: Izpiti
Prispeval: Rinchy na 11 November 2006, 11:24:38
Saj ni nujno,da greš na društvenega.Še vseeno gresta lahko na izpit!   ;)

lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: meta na 11 November 2006, 11:40:37
Sodnik bo pa Rotner

Se boste meli 'fajn' na izpitu ;) Je en tak nasmejan človek (vsaj kar sem ga na razstavh videla). In gospod ima res VELIKO znanja o psih!

*LuNa* kako je bilo na društvenem? A so imeli spet kosmatinci kakšne vohalne vaje (tako kot na spomladanskem društvenem)? :)
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lena na 11 November 2006, 12:56:06
**Jackie** in Lena bom držala pesti :)..Sem prepričana, da bosta obe naredili..Sej ni tak bav bav ta izpit, sej velja za med lažje izpite in ni tako strogo kot za višje izpite...lp
Hvala :D
Naslov: Izpiti
Prispeval: irenchy na 11 November 2006, 16:11:29
Saj ni nujno,da greš na društvenega.Še vseeno gresta lahko na izpit!   ;)

lp
joj nina ::) ;) ;). na dan izpita nas ni ;) :)..heh

pl
Naslov: Izpiti
Prispeval: *LuNa* na 11 November 2006, 18:29:31
Se boste meli 'fajn' na izpitu ;) Je en tak nasmejan človek (vsaj kar sem ga na razstavh videla). In gospod ima res VELIKO znanja o psih!

*LuNa* kako je bilo na društvenem? A so imeli spet kosmatinci kakšne vohalne vaje (tako kot na spomladanskem društvenem)? :)
Baje se še sploh ne ve, kdo bo sodnik, ker gre Rotner baje v Afriko in ga ni. Vsaj tako so nam danes rekli.

Sicer je bilo pa na društvenem boljše kot spomladi. Bilo je nekaj vohljanja (brez tega ne gre), samo se mi zdi, da so ga vseeno manj biksali, ali pa sem se jaz že tako navadila na to. V glavnem so imeli pa pri A vsi razen ene psičke dirke pri odpoklicu  :P

Jaz sem bila z Luno le delno zadovoljna. Na vrvici mi je delala katastrofalno (vohljala, zavoji slabi), brez vrvice pa odlično. Pri prostoru v gibanju je obstala na mestu in se ni ulegla, samo je na srečo to potem naredila, ko sem ji od daleč z roko pokazala dol. Mi je pa potem odpoklic naredila fenomenalno (je dokazala da se zna usest direktno spredaj čisto poravnana). Pa pri odlaganju se je samo enkrat dvignila (so dali dekco za ležat, ker je bilo nekaj zelo premraženih kužkov, in potem je bilo treba celo dekco prevohat).

Malo me skrbi ta njena apatičnost, pa ne vem, ali je naveličana vsega, ali pa bo zbolela. Upam da bo čez 14 dni boljše.

Aja Meta to rundo ni blo pa nobenga flata. Je blo kar malo čudno  :P
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lena na 18 November 2006, 17:02:56
He, he, B-BH narjen :D
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 18 November 2006, 17:08:51
O Lena o tem sploh ni bilo dvoma, čestitke :) :) :) :)..lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: andreja na 18 November 2006, 17:13:31
Super, čestitke!
Naslov: Izpiti
Prispeval: fortuna na 18 November 2006, 17:50:36
He, he, B-BH narjen :D

O, Lena, a ste vi tudi imeli danes izpit?

Čestitke seveda za uspešno opravljen B-BH.

Me s tamalo pa sva šli danes na A, ki sva ga tudi super opravili. Je pa res, da se zna na samem izpitu zgoditi kakšna malenkost, ki se skozi celoten tečaj ni nikoli. Se tudi midve z Oli pridružujeva temu klubu. :D
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 18 November 2006, 17:58:39
Je pa res, da se zna na samem izpitu zgoditi kakšna malenkost, ki se skozi celoten tečaj ni nikoli.. :D
Se popolnoma strinjam, ker moja je junija na izpitu ravno to naredila kar nikoli prej ni :)...lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: Rinchy na 18 November 2006, 18:09:43
Bravo Lena! pa vama je uspelo!  :-*
Čestitke tudi Oli za opravljen izpit !  :)

lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 18 November 2006, 18:12:39
Pa čestitke Oli tudi :)..lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: fortuna na 18 November 2006, 18:14:06
Hvala vsem za čestitke.

Ta izpit je bil čisto tako, malo za hec. Sedaj bomo šli pa zares. ;D
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lena na 18 November 2006, 19:18:57
Citiraj
Me s tamalo pa sva šli danes na A, ki sva ga tudi super opravili. Je pa res, da se zna na samem izpitu zgoditi kakšna malenkost, ki se skozi celoten tečaj ni nikoli. Se tudi midve z Oli pridružujeva temu klubu.

Ja, mi smo dons lulali, pa smo 8 točk zguble.  :P

Fortuna čestitke  ;D

Pa hvala vsem za čestitke :D
Naslov: Izpiti
Prispeval: **Jackie** na 18 November 2006, 19:59:37
O, Lena, a ste vi tudi imeli danes izpit?

Čestitke seveda za uspešno opravljen B-BH.

Me s tamalo pa sva šli danes na A, ki sva ga tudi super opravili. Je pa res, da se zna na samem izpitu zgoditi kakšna malenkost, ki se skozi celoten tečaj ni nikoli. Se tudi midve z Oli pridružujeva temu klubu. :D
Malenkost !? Pri nas je bila cela groza... No, pri meni  :-[
Ampak važno , da smo naredili  :P
Naslov: Izpiti
Prispeval: kanchy na 18 November 2006, 22:23:14
Vsem ki ste opravili izpite čestitke!  :)
Naslov: Izpiti
Prispeval: fortuna na 18 November 2006, 22:35:45
Jackie, ne bluzi. ;D
Naslov: Izpiti
Prispeval: **Jackie** na 19 November 2006, 10:58:28
Kaj ne bom  ::)
Naslov: Izpiti
Prispeval: petrca na 19 November 2006, 16:11:43
Čestitke vsem za opravljene izpite tudi z moje strani  ;). Lena...ti je odleglo, ko sta uspešno naredile  :o. Je imela tvoja Lenča kej žurke  :D ?
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lena na 19 November 2006, 18:27:23
Čestitke vsem za opravljene izpite tudi z moje strani  ;). Lena...ti je odleglo, ko sta uspešno naredile  :o. Je imela tvoja Lenča kej žurke  :D ?
Ja, Petra, več točk sva zguble ker je lulala, kot pa s samim delom  >:( :P
Naslov: Izpiti
Prispeval: ninci na 19 November 2006, 18:41:34
Čestitke Leni, Oli in Kani :o

Lp nina
Naslov: Izpiti
Prispeval: **Jackie** na 19 November 2006, 19:02:43
Čestitke meni, da sem se smejala sodniku v obraz.. Če ne še naredile ne bi ;D
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 20 November 2006, 08:27:25
Ja, Petra, več točk sva zguble ker je lulala, kot pa s samim delom  >:( :P

še dobr,da te niso diskal za lulanje  :).
neko je bilo lulanje med vajami vzrok za padec  ;).
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lanabela na 20 November 2006, 12:23:03
Pa ne na A ali bivšem B, tam so ti odbili 5 pik za lulanje, za kakanje pa odvisno od volje sodnika. Si pa bil potem kriv za vse napake, ki so jih naredili psi za teboj, še posebej če se je poscala psica.
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 20 November 2006, 12:40:22
Pa ne na A ali bivšem B,

Ma ne vem , ko sem jaz z dobijem delala stari B (najstarejši ) vem da en takoj v momentu ruknil ,ker je pes lulal.
Najbrž odvisno do razpoloženja sodnika  ;)
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lanabela na 20 November 2006, 12:55:12
Potem so pa pri srednje starem B že začeli spuščati kriterij.
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 20 November 2006, 13:54:27
ki je padal vse do najnovejšega B in kasneje bbh, kjer je že limit proti nič   :-X- in o tem smo začeli to temo ,a ne  :P ?
živel je mož imel je psa.......... ;)
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 20 November 2006, 15:45:17
Kakor je meni znano, tudi pri sedanjem B-Bh-ju je lulanje in kakanje na samem izpitu prepovedna in da lahko padeš zharadi tega. Je pa to odvisno od sodnika, koliko ti to čez prste pogleda....lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: IgiS na 20 November 2006, 16:08:15
lulanje in sranje  :o se dogaja tudi na državnih tekmah, pa lansko leto noben ni bil diskvalificiran  >:(
Naslov: Izpiti
Prispeval: fortuna na 20 November 2006, 17:35:35
Se strinjam - zgleda, je vse odvisno od sodnika.

Tudi pri nas učimo tečajnike da je to nekaj skoraj "nedopustnega" - da imajo časa več kot preveč pred samim izpitom, da pse sprehodijo, da opravijo svoje itd... Ebelacesta, če pa tistih nekaj minut pes ne zmore brez tega, potem pa res ne vem ... razen, če je bolan - tukaj je vmes višja sila.
Naslov: Izpiti
Prispeval: kanchy na 20 November 2006, 17:37:42
Če se pri nas kakšen med treningom polula, ali pokaka trener zmeraj pravi da nas zejb... (da bi zlahka zdržali. Razen če res nima kdo prehlajenega mehurja  ::)  ;D)
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lena na 20 November 2006, 18:54:01
Se strinjam - zgleda, je vse odvisno od sodnika.

Tudi pri nas učimo tečajnike da je to nekaj skoraj "nedopustnega" - da imajo časa več kot preveč pred samim izpitom, da pse sprehodijo, da opravijo svoje itd... Ebelacesta, če pa tistih nekaj minut pes ne zmore brez tega, potem pa res ne vem ... razen, če je bolan - tukaj je vmes višja sila.
Tudi pri nas se ne lula. Pa se je zgodilo ravno na izpitu.  :(
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 20 November 2006, 20:06:36
Ej Lena- pa to ni kritika tebe  :o. al pa tvojega uspeha.
vsekakor si zaslužiš čestiitke ( pa ne za lulanje  ;) ) ampak za tisto ostalo , kar je bilo v redu  8)
Važno da ti  psica dobr delala.
Gre za čist načelno debato - sorry ker si se nakako pač pojavila na začetku s tem, da si opozorila na to kaj se je zgodilo.
Se zgodi seveda se , celo na svetovnem sem že videla psa sr... in sc... Včasih zaradi živcev, včasih ker je odlaganju mrzlo....
Tudi meni se zna kaj takega zgodit s tamalo,ker ko se razburi kar lula bilo kje jo prime in če se zgodi si pač lahko disk.- pa nič ne de greš pa na naslednji rok, saj jih je polno. Mogoče ne ravno na svojem društvu , greš pa drugam. Če pes zna ni problema.
Če pa sodnik drugače odloči pa še bolje- pri tem res nimaš nič opravit- sodniške odločitve so suverene in dokončne  ;D.


Naslov: Izpiti
Prispeval: **Jackie** na 20 November 2006, 20:07:50
Se strinjam - zgleda, je vse odvisno od sodnika.

Tudi pri nas učimo tečajnike da je to nekaj skoraj "nedopustnega" - da imajo časa več kot preveč pred samim izpitom, da pse sprehodijo, da opravijo svoje itd... Ebelacesta, če pa tistih nekaj minut pes ne zmore brez tega, potem pa res ne vem ... razen, če je bolan - tukaj je vmes višja sila.
Višja sila , pa še kaj več je bila očitno na delu pri Kani, ki se je 5 x polulala pred izvajanjem izpita, še pokakala se je - pa še ko smo odhajali na poligon je še par kapljic spustila. Pa se je na izpitu vseeno polulala...  Jah, kaj čmo je imela pač slab dan
Naslov: Izpiti
Prispeval: kanchy na 20 November 2006, 20:15:59
Tudi pri nas se ne lula. Pa se je zgodilo ravno na izpitu.  :(

Tudi meni se je to zgodilo in to na sledi  ::)  ;) Pa me na srečo sodnik ni disk. Je imel dober dan ;D
Naslov: Izpiti
Prispeval: andreja na 21 November 2006, 09:51:00
Po vsej verjetnosti bo to kar stres.

Če je vodnik pod stresom, zlahka lahko to prenese na psa. Pol se pa pes oblizuje, praska, lahko tudi lula, dela bedarija, da spravi vodnika v boljšo voljo, valda zadevo pol še poslabša...
Psi vsak po svoje prenašajo stres in če smo mi čisto panični, bo pes lepo sledil našemu zgledu, če je pač občutljiv za te zadeve in ga nismo nič navadli na to.
Naslov: Izpiti
Prispeval: *LuNa* na 25 November 2006, 14:56:57
Mi smo tut danes naredili B-Bh. Je bila Lunca ultra pridna in ful naspidirana za delat - tako da je že pri sedi v gibanju delala prostor v gibanju  :P (to so bile pa tut edine minus točke). Zdaj pa dva dni počitnic pol pa še mal vaje za RO.
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 25 November 2006, 15:00:25
*LuNa*  čestitke :) :) :)
Naslov: Izpiti
Prispeval: Rinchy na 25 November 2006, 15:01:32
Luna: Bravo! A na rally izpit prideta v nedeljo?
Naslov: Izpiti
Prispeval: *LuNa* na 25 November 2006, 15:05:18
Prideva ja. Če ne bo kakšna nepredvidena situacija prišla vmes.
Naslov: Izpiti
Prispeval: MIŠA na 12 December 2006, 20:42:48
Tudi naše mastinčice so danes uspešno opravili izpit v mali šoli.

Zahvaljujemo se naši inštruktorci Alenki, ki je ves čas šolanja imela z nami veliko potrpljenja, vložila v naše čokoladne princeske veliko volje, znanja in vztrajnosti ter se ubadala še z nama z Bobijem.

(http://www.moj-album.com/slike/1079189/UKZMxUXFstrndx2q.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/1079189/ln3xmkwOp2Hr13dE.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/1079189/YPpNlR1KSserTpDK.jpg)

Miša
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 12 December 2006, 21:42:37
MIŠA čestitke še tukaj :o :)
Naslov: Izpiti
Prispeval: Nelly na 04 Julij 2007, 16:51:12
A kdo mogoce ve kaksne so cene izpitov?
Naslov: Izpiti
Prispeval: ajki na 04 Julij 2007, 20:47:34
Mislim, ne me držat za besedo, da je za ispit B-BH cena izpita 25 evrov.
Naslov: Izpiti
Prispeval: SKY na 04 Julij 2007, 21:01:55
Ja,imaš prav.25 evrov je z delovno knjižico vred.


Lp Zoran
Naslov: Izpiti
Prispeval: Nelly na 04 Julij 2007, 23:09:03
Samo? :o
Hm..cudno, danes zvedela, da je pri nas izpit A 10 jurjev (smo se vsi pri starem denarju :P)
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 04 Julij 2007, 23:12:17
Samo? :o
Hm..cudno, danes zvedela, da je pri nas izpit A 10 jurjev (smo se vsi pri starem denarju :P)
Toliko pa definitivno ni ;)
Naslov: Izpiti
Prispeval: Nelly na 04 Julij 2007, 23:24:42
Ocitno ze, vsaj pri nas. Taksna je bila danes uradna informacija v KD-ju.
Naslov: Izpiti
Prispeval: simi na 05 Julij 2007, 18:36:18
Cena izpita po ceniku KZS je s knjižico 25€. vse kar je več društvo/klub "dobi" v svoj žep in iz tega plača delo sodnika in njegove potne stroške.
Naslov: Izpiti
Prispeval: Nelly na 20 Julij 2007, 00:43:42
No, izpit A je za nami. Opravili ga z presenetljivimi 95 tockami, ceprav je marsikdo odsvetoval solanje, ker pasma ne slovi kot najbolj brihtna ::)

Zdaj me pa samo nekaj zanima...ali se ti opravljeni izpiti vpisujejo tudi v rodovnik?
Naslov: Izpiti
Prispeval: aska na 20 Julij 2007, 05:56:30
No, izpit A je za nami. Opravili ga z presenetljivimi 95 tockami, ceprav je marsikdo odsvetoval solanje, ker pasma ne slovi kot najbolj brihtna ::)

Zdaj me pa samo nekaj zanima...ali se ti opravljeni izpiti vpisujejo tudi v rodovnik?
Čestitam :) Če prav vem, se ti izpiti vpisujejo tudi v rodovnika, pa me poravite, če ni res to ;) :) :-[

lp

Naslov: Izpiti
Prispeval: SABINA na 20 Julij 2007, 07:23:39
Živjo Nelly!

Narejeni izpiti se vpišejo v rodovnik. Na zadnji strani imaš rubriko uspehi na preizkušnjah.
Mi smo ga vpisali  oz. dobili žig kinološkega društva in podpis takoj po opravljenem izpitu
oz. po razglasitvi rezultatov. Ne vpišejo pa število točk, vsaj pri nas ne.
(a vam niso povedali, da rodovnik prinesite s seboj?)
Za izpit smo pa plačali 25 evrov, vključno z delovno knjižico.

Lp Sabina
Naslov: Izpiti
Prispeval: scythe na 20 Julij 2007, 07:52:28
Nam niso nič vpisali v rodovnik - ne izpita A, ne Bbha. Vse je šlo samo v delovno knjižico. Najbrž bi lahko dobila kakšno potrdilo tudi na rodovnik, če bi naknadno zahtevala, samo mi je konec koncev vseeno.
Naslov: Izpiti
Prispeval: dog4ever na 20 Julij 2007, 08:34:05
Pri nas pa "pametni" sodnik ni pustil vpisa v rodovnik >:( :'(
Naslov: Izpiti
Prispeval: Tina na 20 Julij 2007, 08:47:33
Narejeni izpiti se vpišejo v rodovnik. Na zadnji strani imaš rubriko uspehi na preizkušnjah.
Mi smo ga vpisali  oz. dobili žig kinološkega društva in podpis takoj po opravljenem izpitu
oz. po razglasitvi rezultatov. Ne vpišejo pa število točk, vsaj pri nas ne.

Mene pa zanima kdo se mora podpisati v rodovnik (zraven žiga) - sodnik, predsednik društva, vodja komisije za šolanje ali mogoče kdo drug?
Naslov: Izpiti
Prispeval: simi na 20 Julij 2007, 09:17:25
Načeloma se izpitov v rodovnik ne vpisuje, ker je dokazilo o opravljenem izpitu delovna knjižica, ki jo boste dobili. V njej so podatki tako v psu kot o lastnik in vodniku.
Naslov: Izpiti
Prispeval: SABINA na 20 Julij 2007, 11:24:45
Mene pa zanima kdo se mora podpisati v rodovnik (zraven žiga) - sodnik, predsednik društva, vodja komisije za šolanje ali mogoče kdo drug?


Takole izgleda ta zadeva.
(http://sabina-sona.moj-album.com/slike/5125207/Cj00zcBnVsLqEDEb.v.jpg)

Lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: SABINA na 20 Julij 2007, 11:31:11
Popravljam
(http://www.moj-album.com/slike/5125207/Vd01WnR0uW93CXik.v.jpg)
Naslov: Izpiti
Prispeval: Ovcka na 20 Avgust 2007, 09:45:07
hej

Mene pa zanima, ce je dovoljeno na izpitu pri odlaganju se kaksen drug ukaz kot sedi in prostor? Recimo, moj mali razume ukaz Pocakaj, tako da zdaj se uciva tako, da mu dam Sedi, Pocakaj in potem caka. Isto pri prostoru. Pa ce niso dovoljeni drugi ukazi, a ga lahko trenutno ucim tako, potem pa pocasi ukinem pocakaj ali raje uporabljam samo dovoljene ukaze in ga pac naucim, da ce je sedi in prostor da mora obstat na mestu?

Hvala za odgovore..

Lp..

+1
Naslov: Izpiti
Prispeval: ninci na 20 Avgust 2007, 09:53:40
Ukaz počakaj počasi spuščaš. Recimo enako je z sedi na poleg... na začetku psu dodajaš sedi, da se ti vsede na poleg, potem pa lahko reečš samo še ss in na koncu nič, ker se bo avtomatsko ko ti bo prišel okoli noge na poleg vsedel. Enako je z počakaj, na začetku poveš celo besedo potem pa lahko počasi spuščaš in je to to. Če klikaš narediš čisto majčken korak stran in če pes še vedno sedi klik nagrada, tvoje korake podaljšuješ pes bo brez dodatne komande počakaj obsedel ali bil na prostoru. Dodatnje komande na izpitu pa te stanejo točk.

Lp nina
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 20 Avgust 2007, 10:21:53
dodatno povelje ti pač odbijejo eno točko , to je vse  :).
tako da, če se ti bo zdelo da je potrebno, ga na izpitu uporabi  :). Bolje minus ena točka , kot napaka v vaji  ;).
Itak ti v knjižico vpišejo samo opravil- ni opravil  :-\. Točke si lahko vtakneš kamor hočeš  :P.
Če pa boš želela it na tekme pa le naštudiraj brez dodatnega povelja za višjo uvrstitev  8) .
Za doma pa je čist dobro tako kot delaš  :).
Naslov: Izpiti
Prispeval: Ovcka na 20 Avgust 2007, 13:13:14
Hvala ninci in deteljica :) Sicer se zaenkrat se individualno uciva (junija sem bila na izpitih in malo videla kako potekajo), greva pa v tecaj sele zdaj septembra. Ampak sem ga hotela malo pripraviti na vse skupaj, mogoce celo da bi toliko znal, da bi lahko preskocila tecaj A in sla kar v tecaj za B-Bh.. Tako da, do izpita imava se najmanj 3 mesece, do takrat bom pa z lahkoto opustila ukaz pocakaj, kajti do takrat se bo ze navadil na samo sedi in prostor.  ;D
Pa se eno vprasanje. Sicer je malo smesno, ampak ker ima moja zverinica izredno rad palice, sem to izkoristila kot motivacijo. In ko imam palico v roki ni noben priboljsek bolj zanimiv, pozoren je name, gre tak lep poleg, vse naredi.. Upam, da ni narobe, da ga na tak nacin ucim?  ;) 

Lp..
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lanabela na 20 Avgust 2007, 13:41:23
Kolikor je meni znano, lahko imaš katero koli povelje, samo da je ena beseda. Če sta dve, je dodatno povelje. Torej ali prostoer ali počakaj, ne pa oboje. Sicer se pa pes izjemno hitro nauči sinonime - meni se je ena psica mimogrede naučila da je dol isto kot prostor, ko sva šli dvakrat na en tečaj malo podrilat in so tam uporabljali za prostor dol. Ne da bi jaz enkrat samkrat uporabila to besedo namesto prostor (dol sicer rabim za to, da gre pes dol iz kakšne ovire recimo). Zanimivo, da je nič ne moti - dol je ali prostor ali dol iz nečesa, odvisno od konteksta.

Palice imajo pa dve napaki. Ena je ta, da se lomijo in se lahko psu zadere kakšna trska kje v gobcu, kar zna biti zoprno, druga je pa ta, da ležijo skoraj povsod in se pes lahko kar sam nagradi, če se mu zdi, da je nagrado zaslužil.
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 20 Avgust 2007, 15:24:35
Palice- če pes hoče ravno palico pa palico. Samo vzemikrajše, debelejše  z zaobljenim oz ne špičastim koncem in po možnosti ne preveč trdno- tako ,ki se zlomi če si jo pes uspe zapiščit v gobec preden prebode grlo ali nebo.
Igra s palico iz roke je varna, metanje pa pazi kako vržeš in kako pes pobira. Glede na to tempiraj spuščanje psa po palico- naj bi jo pobral ko že leži na tleh. Nikoli ne meči v snegu.
Nosi palico za nagrado tako,da se ne vidi. To je čisto enostavno: primeš v pest obrnjeno navzgor tako,da se skrije za podlaket. Glej da daš sprostitveno povelje, preden palico potegneš na dan. Kaeneje menjavaj pozicijo nošenja palice - v drugo roko, za pas skrito pod oblekeo.
Če se pes navadi na vidno palico (ali gračo ali drugo nagrado) lahko prideš v situacijo,ko ne bo delal kadar nagrade ne bo ali pa da se bo nehote naučil targetinga na palico namesto na oči ali vaje kako drugače. 

+1
Naslov: Izpiti
Prispeval: Ovcka na 20 Avgust 2007, 19:28:01
Palice, ki uporabljam so zmeraj bolj debele, nikoli niso deske (ali kaksen drug ze uporabljen les, me je strah, zaradi trsk), ravno zato, da se mu nebi kaj zgodilo. Sicer mu zunaj na sprehodu tako ali tako ne morem prepreciti, da bi jih pobiral, ker enostavno je to nekaj super fajnga, sploh za nosit in kasneje za zgrizt. Pac, tipicni prinasalec.  ;D Ampak seveda je pa tista najbolj zanimiva, katero imam jaz, zato sem tudi to izkoristila. Od zacetka sva se seveda ucila z igraco, katera je blazno zanimiva doma, ampak zunaj je pa druga zgodba. Je zanimiva kaksni dve minuti, nato raje pobere prvo palico, ki jo vidi. Kadar mu mecem, zmeraj vrzem tako dalec, da predno pritece do nje, je ze na tleh. Niti nebi prakticirala, da jo lovi v zraku, ravno zaradi poskodb.
Prej sem omenila, da gre lepo poleg, kadar imam palico. Je pa res, da gleda tja, kjer je palica. Tako da jo bom (po tvojem nasvetu deteljica) zacela skrivat, pa bomo videli. Sicer ga moram pa nauciti povelja "glej me", potem pa bo poleg lazje uciti..
Aja, pa se to. Kadar vadiva odpoklic, najraje pride, ce imam palico. Ce imam karkoli drugega, ponavadi leti mimo mene, ali se ze prej ustavi in vohlja kaj po svoje. Tako da, tudi pri tem, je to po eni strani dobra motivacija, po drugi pa, ce kadar ne bom imela nic v roki, ne bo prisel, tudi ne bo fajn..  :-\
Naslov: Izpiti
Prispeval: Ovcka na 13 November 2007, 08:29:22
hej

Receno je bilo, da gres izpit lahko delat kamorkoli. Zanima pa me, kako je z opravljanjem izpitov v drustvih, ce nisi njihov clan.. A je treba placati samo izpit, ali najprej clanarino, da lahko sploh opravljas izpit?

Hvala in lp..
Naslov: Izpiti
Prispeval: simi na 13 November 2007, 11:04:07
Načeloma je tako, da moraš biti član KZS, to pa si takoj, ko si član v nekem društvu oz klubu. Če nisi član KZS, greš lahko vseeno na izpit, le da je cena izpita 100% višja.
Od politike društva je odvisno ali boš morala plačati članarino ali ne in če nisi član KZS od tebe ali boš plačala 100% višji izpit.
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 13 November 2007, 11:35:35
Načeloma je tako, da moraš biti član KZS, to pa si takoj, ko si član v nekem društvu oz klubu. Če nisi član KZS, greš lahko vseeno na izpit, le da je cena izpita 100% višja.
Od politike društva je odvisno ali boš morala plačati članarino ali ne in če nisi član KZS od tebe ali boš plačala 100% višji izpit.

haloo  :o ?
Nisem še doživela ,da bi v nekem klubu zahtevali, da plačaš članarino, če boš pri njih delal izpit.
Te prireditve so od KZS- se pravi javne, ne interne, samo organizator je klub.
Je pa seveda logično, da dajo prednost pri prijavi svojim članom. In v primeru,da bi dodatni izpitniki pomenili odvečno število, glede na pravilnik KZS , te teoretično lahko odklonijo: ampak za eno osebo ni nikol problem- je pa lahko , če se prijavi veliko število dodtnih kandidatov in bi morali npr zato organizatorji plačati dva sodnika al pa raztegniti prireditev na dva dni.
Pa tudi to so že doživeli in se je izšlo - brez zahtev po članarini  ;).
Naslov: Izpiti
Prispeval: IgiS na 13 November 2007, 12:04:01
Mislim da je fora v temu, da nisi član NOBENEGA društva in s tem tudi nisi član KZS !!
Pol je cena + 100%
Naslov: Izpiti
Prispeval: IgiS na 13 November 2007, 12:04:29
Mislim da je fora v temu, da nisi član NOBENEGA društva (pod okriljem KZS) in s tem tudi nisi član KZS !!
Pol je cena + 100%
Če so pa izredni izpiti, pol je pa cena izpita + določen del stroškov.
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 13 November 2007, 15:00:35
ja , enega društava moraš bit član, ni pa važno katerega, lahko tud kakšnega pasemskega npr ;) ..
Naslov: Izpiti
Prispeval: WolfSLO na 13 November 2007, 15:14:08
Se je že zgodilo, da so morali organizatorji povrniti preveč plačane prijavnine  :P

Pred leti so vsem, ki niso bili člani pasemskega kluba (NO) zaračunali 100% večjo štartnino in so jo potem po posredovanju morali vrniti  >:D


Važno, da si član KZS-ja- kot je rekla deteljica!
Naslov: Izpiti
Prispeval: kalsang na 13 November 2007, 15:21:48
Pomembno je, da si člane enega od društev pod okriljem KZS. Če delaš izpit nekje drugje, tam pokažeš izkaznico društva, kjer si včlanjen, plačaš kot član KZS in na izpit se te prijavi z ustreznimi podatki. V klub se ni treba še enkrat včlaniti.
Naslov: Izpiti
Prispeval: rapgirl na 13 November 2007, 16:47:29
Mi smo iz našega kluba tudi šli delati izpit v Duplico. Pa nismo morali plačati nobene članarine. Samo normalno smo plačali izpit.
Naslov: Izpiti
Prispeval: Ovcka na 13 November 2007, 17:26:49
Ok, hvala vsem ;)
Naslov: Izpiti
Prispeval: rapgirl na 13 November 2007, 20:02:17
Ni za kaj! V katero društvo boš pa šla delat izpit? Najboljše, da kar tam vprašaš!
Naslov: Izpiti
Prispeval: Apollo na 13 November 2007, 20:21:08
Iz lastnih izkušenj: ko smo v lanskem letu v tem času opravljali izpit Bbh v drugem društvu (ker naše ni član KZS), smo morali vsi plačati članarino (čeprav smo bili vsi že člani kakega društva, ki deluje pod KZS). Tako da raje vprašaj kako je s tem ::).

Lp 8)
Naslov: Izpiti
Prispeval: rapgirl na 13 November 2007, 20:23:22
Ja pomojem je razlika, če društvo v katerem se šolaš ni član KZS.
Naslov: Izpiti
Prispeval: Apollo na 13 November 2007, 21:28:23
Naše društvo nima veze, ker pravim...

čeprav smo bili vsi že člani kakega društva, ki deluje pod KZS

Ponekod pač s tem dodatno napolnijo klubski proračun... :P
Naslov: Izpiti
Prispeval: Ovcka na 13 November 2007, 21:32:53
V katero društvo boš pa šla delat izpit? Najboljše, da kar tam vprašaš!

Ubistvu me je samo informativno zanimalo. Ker v nasem KDju bojo najverjetneje izpiti sele po spomladanskih tecajih (sedaj je premalo kandidatov, in bi bila cena izpita ogromna), tako da me ima, da bi sla vmes delat ISP-A (potem spomladi v nas KD pa BBh), seveda kam blizu.. Kdaj imate pa pri vas izpite?  ;)
Naslov: Izpiti
Prispeval: ajki na 13 November 2007, 22:12:02
Če si član društva, katero ni član KZS pol je cena 100%. Če pa so člani kzs je pa stvar dogovora, in se lahko gredo izpiti delat drugam. Saj v našem društvu je tako. KD Zgornjesavinjske doline. Sem pa tudi sam vodja šolanja v društvu in urejam razne formalne stvari kot so prijave na izpite itd.
Naslov: Izpiti
Prispeval: WolfSLO na 19 November 2007, 11:41:56
Naše društvo nima veze, ker pravim...

Ponekod pač s tem dodatno napolnijo klubski proračun... :P


Tu je bilo drugo bistvo  :P
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 01 December 2007, 23:10:32
A mogoče kdo ve kje bi bili objavljeni na netu pravilniki za izpite . Jaz na KZS strani ne najdem.
Oz če bi bil kdo tako prijazen, da bi napisal program od ispita C.
Naslov: Izpiti
Prispeval: Nika na 02 December 2007, 10:37:36
Tole imam

Izpit "C"
izpit psa spremljevalca s preizkusom naravnih zasnov, poslušnosti in s preizkusom obnašanja v urbanem okolju
starost psa: 16 mesecev


Disciplina A - preizkus naravnih zasnov sledenja
Delo na sledi
Nakazovanje predmeta

Disciplina B:
- poslušnost,
- PREIZKUS OBNAŠANJA V URBANEM OKOLJU (če pes še nima izpita "B-BH") in
- STROKOVNI IZPIT ZA VODNIKA PSA SPREMLJEVALCA, če ga vodnik še nima.

Vodljivost na povodcu
Prosta vodljivost
Sedi v gibanju
Prostor v gibanju in odpoklic
Odlaganje z motenjem

Disciplina C - preizkus naravnih obrambnih zasnov psa
Vodenje do zaklona
Napad na vodniika iz zaklona
Delo pod obremenitvijo
Pomiritev
Naslov: Izpiti
Prispeval: Dina na 08 Marec 2008, 17:56:27
Hej
Ali mi prosim lahko kdo pove, ali je res, da more biti povodec, ki ga ima pes na izpitu dolg 120 cm? Je ena fiksna, določena mera, ali mera od-do? Ali Je lahko krajši? Hvala.
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 08 Marec 2008, 22:41:39
Nič ne piše o povodcu. Vzemi takega, ki tinajbolj ustreza. Običajno je to najlažji, brez nekih posebnih dodatnih zaponk itd.
Naslov: Izpiti
Prispeval: Dina na 09 Marec 2008, 07:38:55

Namen imam naročiti čisto navaden povodec iz vrvi, ker je ta, ki ga imam preveč trd. Hotela sem imeti kratkega, da nimam potem toliko navitega okrog roke, vendar me je Ovcka opozorila, da naj bi imela vsaj 120 cm in ker nisem vedela, ali je to res kje določeno, sem vprašala tukaj. Ker naj bi se šlo zato, da si krajšega kot 120 cm ne moreš pripeti čez roko...a v žepu ga pa ne moreš imeti?

lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: Ovcka na 09 Marec 2008, 08:04:48
Ker naj bi se šlo zato, da si krajšega kot 120 cm ne moreš pripeti čez roko...a v žepu ga pa ne moreš imeti?

A ti mene nic ne poslusas?  >:D Na izpitu imas lahko povodec obesen cez rame - tako da je karabin obrnjen na desno stran (stran od psa) ALI lahko ga spravis v zep (ce ga seveda imas)  ;)
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 09 Marec 2008, 10:39:25
lahko si ga tudi naviješ okoli pasu  :P, v glavnem, na nek način ga moraš pospravit s psa na sebe  ::)
Naslov: Izpiti
Prispeval: Dina na 09 Marec 2008, 11:35:02
ok. hvala :) potem predvidevam, da ni problem, če imam krajšega in si ga dam v žep.
Naslov: Izpiti
Prispeval: Nika na 09 Marec 2008, 11:51:33
Ni. Jaz sem imela krajšega in sem ga dala v žep  ;D
Naslov: Izpiti
Prispeval: Dina na 09 Marec 2008, 12:05:01
Koliko dolgega pa si imela? Jaz tuhtam tam nekje 80-100 cm.
Naslov: Izpiti
Prispeval: Nika na 09 Marec 2008, 17:52:55
En meter  :)
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 09 Marec 2008, 18:01:04
moji psi noso navejeni na vrvice,ker šolam brez. Zato imam za tisti del, ko mora bit privezan čist tanko vrvico na čist lahkem karabinu, dolgo največ 1 m, brez zanke za roko. Potem jo dam v žep.
Navdne kupljene enojne povodce sem si pa v IPO izpitih kot pas navila okorog pasu- ravno 2x okrg se je izšlo, da niso nič mahali.
Naslov: Izpiti
Prispeval: andreja na 10 Marec 2008, 08:29:53
Jaz pa mam polmeterski štrik na lahkem karabinčku brez zanke. Krasno za v žep ;)
Ta dolžina ali mogoče malenkost manje je z že izdelanimi vozli.
Naslov: Izpiti
Prispeval: mika-nelly na 08 December 2008, 07:04:59
evo da se mal pohvalim in mal poživim temo  ::)

moja  bejbika je včeraj naredila izpit A, sicer ne uradno ker še ni dovolj stara, bomo pa dobili priznanje od društva  :D

sodnik je imel čas pa je sodil še nam "premladim" kot za en zaključek tega tečaja, bejba je dobila 93 točke  :o

s tem da je psica, ki je delala pred nami čist znorela na poligonu in direkt v mojo, jo dvignila iz odlaganja in jo čist razdražla, no kakorkoli že, smo se uspele mal pomirit in šle delat  ::) in kljub temu toliko pik

bravo Nelly  :-* :-*

no spomladi, po 20.6. gremo pa direkt na b-bh ker takrat bomo pa dost stare  ;)
Naslov: Izpiti
Prispeval: alja na 08 December 2008, 21:53:26
Čestistke vsem za zelo uspešno opravljen izpit,
še posebej Tini in Mi   :o :o :o

alja
Naslov: Izpiti
Prispeval: minči na 08 December 2008, 22:21:18
Čestistke vsem za zelo uspešno opravljen izpit,
še posebej Tini in Mi   :o :o :o

alja

Mi je blestela, tako,da je bil še sodnik presenečen in navdušen. :o :o
Naslov: Izpiti
Prispeval: tincy na 08 December 2008, 23:11:20
No, no, ne pretiravat.
Mislim, da smo se vsi super odrezali (vsi nad 90 točk). 8)
Naslov: Izpiti
Prispeval: minči na 08 December 2008, 23:27:32
No, no, ne pretiravat.
Mislim, da smo se vsi super odrezali (vsi nad 90 točk). 8)

Nič ne pretiravam, vprašaj Polono, pa ti bo povedala. :o :P
Naslov: Izpiti
Prispeval: 5rca na 09 December 2008, 06:48:09
Mi je blestela, tako,da je bil še sodnik presenečen in navdušen. :o :o

Tole pa čisto verjamem.  :D :D Komaj čakam, da vidim vajin posnetek.  :o :o

Posnetek Maje in Nise: http://www.youtube.com/watch?v=4NwGgOG7D3g 

Leangi Pima, ful je kjut.  :-* :-* :-*
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 09 December 2008, 07:22:12
No, no, ne pretiravat.
Mislim, da smo se vsi super odrezali (vsi nad 90 točk). 8)

Sej sm vedla,da ne smem na ta rok  :-[

 Bi klubski povprečje pokvarila s svojo zaostalko   :D

A čmo predlagat na KZS naj uvedejo ngrado za klub z najvišjim povprečjem točk na izpitih  :o ?
Naslov: Izpiti
Prispeval: 5rca na 09 December 2008, 07:26:25
Ja, Tjaša, potem bo pa tako kot na agiju.  :P :P

Ekola, naši rezultati: http://ilirija.agility-slo.net/?BBH:Novice_in_rezultati  8) 8) 8)
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 09 December 2008, 07:31:19
potem bo pa tako kot na agiju.  :P :P


ma dej , kaj agility omenjaš zraven  ::), a ne veš da smo agilitaši proti šolanju psov  :D

Šuška je tudi blestela sem vilda  8)

 :-[ :-[ :-[ mam čist slabo vest- moram še jaz naštudirat  :-\
ampak se bom odplazila v kakšen oddaljen klub, da ne bom sramote dlelala  ;D
Naslov: Izpiti
Prispeval: artichoka na 09 December 2008, 08:15:37
Cestitke! Res ste bili pridni!

p.s.
Deteljica, lahko bi tudi naju vzela s seboj v tisti oddaljen klub.  :-[ :D
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 09 December 2008, 08:28:10
Cestitke! Res ste bili pridni!

p.s.
Deteljica, lahko bi tudi naju vzela s seboj v tisti oddaljen klub.  :-[ :D

zmanjeno  8) !
Samo polmorava pa kaj vadit, drugače bova rabli še gosto meglo, ne samo oddaljen klub  :D
Naslov: Izpiti
Prispeval: minči na 09 December 2008, 09:20:18
deteljica, tole z meglo si me pa res nasmejala. :D

Šuška je res blestela :o, le jaz sem bila bolj slab vodnik, sva pike izgubile zaradi mene >:(.

Se pa ve, da brez dobre inštruktorice tega rezultata ne bi bilo. Polona hvala!!! :o :o Se je res potrudila za nas.

Leangi Pima super slikce in model. :o :o

Naslov: Izpiti
Prispeval: 5rca na 09 December 2008, 09:33:39
Se pa ve, da brez dobre inštruktorice tega rezultata ne bi bilo. Polona hvala!!! :o :o Se je res potrudila za nas.

Pa dobrega "sodnika" na pripravah.  >:D >:D >:D 8) 8) ;)

Polona je res zakon. :D :D Meni je kar bedno, ker sem šla že na vse njene tečaje in mi noben več ne ostane. Kaj naj drugo leto potem delam.  :'( :'( In tega ne pišem samo zato, ker vem, da bere tale forum .  :D :D

Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 09 December 2008, 09:40:28
Meni je kar bedno, ker sem šla že na vse njene tečaje in mi noben več ne ostane. Kaj naj drugo leto potem delam.  :'( :'( In tega ne pišem samo zato, ker vem, da bere tale forum .  :D :D



no tole je bolj za na klubsko stran, ampak s tem v zvezi.
A nismo rekli,da bomo naredili skupino za "šou nastope" ?
To je potem eno tako permamentno delo za kaj novega naučit;)
Naslov: Izpiti
Prispeval: minči na 09 December 2008, 09:45:22
5rca nič bat, bo bo nekaj. :o :P

 Smo se na izpitu pogovarjal, da bo še nekaj. Ali trikci, ali show,...

Pa dobrega "sodnika" na pripravah.- to pa je ja čist logično, drugače bi vsi padli ;) :P
Naslov: Izpiti
Prispeval: Ovcka na 09 December 2008, 09:51:39
Polona je res zakon. :D :D Meni je kar bedno, ker sem šla že na vse njene tečaje in mi noben več ne ostane. Kaj naj drugo leto potem delam.  :'( :'(

Jah, 5rca, novega psa, pa jovo na novo od zacetka  :P :P :P
Naslov: Izpiti
Prispeval: 5rca na 09 December 2008, 09:57:18
A nismo rekli,da bomo naredili skupino za "šou nastope" ?
To je potem eno tako permamentno delo za kaj novega naučit;)

Ja, rekli smo res.  :D :D :D

Smo se na izpitu pogovarjal, da bo še nekaj. Ali trikci, ali show,...

Kulsko. :D Če ne bom čisto preveč Polonco pogrešala.  :D :D Komu se bom pa drugače hihitala.  :D :D >:D

Pa dobrega "sodnika" na pripravah.- to pa je ja čist logično, drugače bi vsi padli ;) :P

 8) 8) 8) Jap, čist logično.  :P :D :D Pa brez dobre grupe tudi ne bi šlo.  8) 8)

Jah, 5rca, novega psa, pa jovo na novo od zacetka  :P :P :P

Ne še.  8) 8) Mora Veni najprej na svetovnem zmagati.  8) 8) Hec, hec.  ;) ;) Ni še pravi čas za še enega.  ;)
Naslov: Izpiti
Prispeval: cacy na 09 December 2008, 11:01:25
Deteljica & Artichoka: jst se tudi javljam za v vajin oddaljen klub ;D
Naslov: Izpiti
Prispeval: Dina na 09 December 2008, 11:11:04
Dejte jamrat, no...potem bote pa vsi naredil ta izpit z 90+ točkam :P
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 09 December 2008, 20:37:51
tudi jaz bi šla v tisti oddaljeni kljub, več nas bo bolj veselo bo  :P

lp

http://freeweb.siol.net/ajakopic
http://sl.netlog.com/anateja

samo, da ne bomo šli pol v Naklo npr- ker za nas bo zadost oddaljen, zate pa glih ne  :D :D
meglo pa menda mate kdaj - a ne, ne sam dežja  8) ?
Naslov: Izpiti
Prispeval: zvezdica na 09 December 2008, 23:16:34
mislim, da tudi Naklo ni dosti oddaljen za vas, za mene pa sploh
če hočete priti zaradi megle lahko pridete kar do Mavčič, je je že tukaj dosti, in še bliži je in travnike tudi imamo  ;) samo še sodnika najdemo  8)
Naslov: Izpiti
Prispeval: tyna na 09 December 2008, 23:51:34
mene pa samo zanima kdo je sodil BBH v Ljubljani  ???

LP Vladka
Naslov: Izpiti
Prispeval: Princ na 10 December 2008, 09:32:00
mene pa samo zanima kdo je sodil BBH v Ljubljani  ???

LP Vladka

Po posnetku sodeč in moji kratkovidnosti je še najbolj podoben Matjažu Dolencu ;).
Iskrene čestitke vsem izpitnikom - odlični rezultati :o . Ampak.... da se vam to da :-[

Lp, Mateja
Naslov: Izpiti
Prispeval: 5rca na 10 December 2008, 09:43:50
Na žalost je BBH obvezen za tekme ROja.  ::)  In eni so ga šli delat samo zaradi tega.
Naslov: Izpiti
Prispeval: Princ na 10 December 2008, 10:41:55
Na žalost je BBH obvezen za tekme ROja.  ::)  In eni so ga šli delat samo zaradi tega.

Jaz konj :D.... pozabla :o :o :o.

LP, Mateja
Naslov: Izpiti
Prispeval: tyna na 10 December 2008, 13:46:02
Na žalost je BBH obvezen za tekme ROja.  ::)  In eni so ga šli delat samo zaradi tega.


Koliko bi jih šele šlo delat, če bi bil še za agility obvezen  :P

LP Vladka
Naslov: Izpiti
Prispeval: blumina na 10 December 2008, 13:48:13
Tyna, pssssssst, kaj pa ce bos dala idejo komu na KZS kako do se vec dnarckov pridet ::) :P
Cist potiho govorit...  :D :D :D

Blumina
Naslov: Izpiti
Prispeval: Kolibri na 10 December 2008, 13:54:27
Tyna - včasih je izpit že bil obvezen za agility. Pa so ukinili  ;)
Naslov: Izpiti
Prispeval: 5rca na 10 December 2008, 14:12:58
Tyna - včasih je izpit že bil obvezen za agility. Pa so ukinili  ;)

Kdaj?  ??? ??? Ker, ko sem jaz delala s samojedom, ni bilo po mojem nič obvezno.  :-\ :-\
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 10 December 2008, 14:23:14
Tyna - včasih je izpit že bil obvezen za agility. Pa so ukinili  ;)
ja se spomnim  ::).
In tedanji A - ki je bil obvezen, je med drugim vključeval tudi prinašanje  ( sicer pa ala BBH z navadnim odvezanim odlaganjem) ;).
In prva državna prvakinja- mojca Bizjan je bogega Timiya čist uničla, ker ga je  po kmečko za izpit skupi stlačla  ::).
Po opravljnem izpitu ni bil nikol več tak kot prej  :(

Ampak seveda to ni bil razlog za ukinitev  :D
Naslov: Izpiti
Prispeval: 5rca na 10 December 2008, 15:10:58
Samo to je moralo biti pred 96 letom nekje.  :-\ :-\ Ker takrat, ko sva midva delala A izpit, ni bilo več prinašanja.  :P :P :P Smo pa imeli agility izpit, ki si ga lahko naredil pred samo tekmo ali pa so bili organizirani agility izpiti (moral si ga narediti vsaj z dobro, če se ne motim - 15 kazenskih točk ali nekaj podobnega  :-\).
Naslov: Izpiti
Prispeval: 5rca na 10 December 2008, 20:29:44
Po posnetku sodeč in moji kratkovidnosti je še najbolj podoben Matjažu Dolencu ;).

Jap, si imela prav.

Še posnetek Tine in Mi: http://www.youtube.com/watch?v=zRMfd9I6PLU
Naslov: Izpiti
Prispeval: kajcyka na 10 December 2008, 20:33:38
Sem ravno pogledala posnetek od Tine in Mi!! Super sta ble!  :o :o :o
Naslov: Izpiti
Prispeval: isla na 10 December 2008, 20:42:31
Bravo Tina in mi, sem šele zdaj videla, da sta tudi vidve delale bbh in tudi vec kot uspesno naredili.  :)
Naslov: Izpiti
Prispeval: artichoka na 10 December 2008, 22:35:36
Še posnetek Tine in Mi: http://www.youtube.com/watch?v=zRMfd9I6PLU

Pa kako lepo zgleda brez klasicnega obrata! Odlicno!
Naslov: Izpiti
Prispeval: tincy na 10 December 2008, 22:55:55
Pa kako lepo zgleda brez klasicnega obrata! Odlicno!
No ja no, meni se ravno obrati ne zdijo najbolj posrečeni. Pravzaprav so iz obratov nastali nekakšni mini polkrogci ::) :D
Naslov: Izpiti
Prispeval: 5rca na 11 December 2008, 06:44:59
No ja no, meni se ravno obrati ne zdijo najbolj posrečeni. Pravzaprav so iz obratov nastali nekakšni mini polkrogci ::) :D

Jaz sem Maji rekla, da so mi pri celi vaji samo obrati malce preširoki (čeprav še vedno zgledajo čisto OK). :D Jaz se prav zaradi tega verjetno ne bi odločila za te obrate, ker so tisti drugi pri meni boljši - tukaj hitro pridem iz obrata v polkrog  ::) (Veni dela obojne približno enako dobro).
Naslov: Izpiti
Prispeval: artichoka na 11 December 2008, 07:35:15
Men so pa ravno zaradi tega super, ker ti ni treba povodca preprijemat, kar zgleda precej "storasto!.
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 11 December 2008, 08:19:54
Jaz pa sem se pri Raa odločila zaenkrat odločila za BBH za te notranje obrate, da ima manj časa se vlečt okrog  :D. Je pa po svoje težje odpeljet za vodnika. Moraš ful dobr timimg trofit (ker če stojiš na napačni nogoi ob začetku je potem širši)- tudi pri Mii niso vsi enako široki  8). Vsekakor sem vidla že take tudi v IPO 3 brez odbitka  ;)
Pa še menda nekateri sodniki pričakujejo , če imaš ta osnovni prključek na not,da so tud levo obrati isti stil (se pa to, kaj je sprejemljivo,  ker naprej spreminja). In pri moji je levi prilkjuček v osnovni položaj bolj stabilen v načinu izvedbe.
Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 11 December 2008, 08:27:38
Samo to je moralo biti pred 96 letom nekje.  :-\ :-\

ja, ja čist verjetno, da je bilo prej   :-\- sej veste , da sem jaz muzejski primerek  :D  :D
Naslov: Izpiti
Prispeval: Florinca na 11 December 2008, 09:01:51
Sem pogledala posnetke iz izpitov BBh. Meni tale hoja po lipicansko ni prav nič všeč. Pa tudi strogo gledanje v oči ne, ampak to sem jaz.....  ::)  Zato se tudi ne morem spravit h temu izpitu.  ::)  Mi je bil VP2 bolj všeč, ker ni bilo pomembno, kako pes hodi in kam gleda.

deteljica, ti si delala VP2, a nismo mi imeli poleg sedi in prostor v gibanju, tudi stojo v gibanju? Poleg dol in aportiranja?
Naslov: Izpiti
Prispeval: Živa na 11 December 2008, 09:36:21
O teh izpitih bi bilo pa fino, če bi se pisalo pod BBH, da bi mogoče še kdo prebral, ki ne bere borderjev ;)

Čestitke za rezultate in lepo delo!

Mi je pa zanimivo, da je bilo izdelovanje skupine OK tako, kot je bilo.

Naslov: Izpiti
Prispeval: deteljica na 11 December 2008, 09:59:22
Florinca VP ni v nobeni povezavi z BBH. VP je lovski presikus. Je pa moja psica ves čas gledala in paradno hodila, pa so bili z njo zelo zadovoljni.
Meni je tako všeč , zato tako naučim  8).
Če se da, bi bilo res najblje ves ta kos o BBH prestavit v pravo temo  :-\.
Administrator ?
Naslov: Izpiti
Prispeval: Živa na 11 December 2008, 10:58:16
Mi je bil VP2 bolj všeč, ker ni bilo pomembno, kako pes hodi in kam gleda.

Saj tudi za BBH izpit naredit ni ravno blazno pomembno kako pes hodi in kam gleda.

Je pa meni bolj prijetno gledati tako atraktivno delo psa, ki že na daleč izgleda pozoren in energičen. Pa nekako se mi zdi to bistvo tega paradiranja sem ter tja po poligonu, ker drugače ne vidim pravega smisla, zakaj bi to počel ;) (razen, da ti je edini cilj izpit naredit).
Naslov: Izpiti
Prispeval: alenkab na 11 December 2008, 11:15:16
Mi je pa zanimivo, da je bilo izdelovanje skupine OK tako, kot je bilo.

Mi smo si morali enega člana skupine izbrat in iti čisto zraven njega, enkrat vodnik, drugič (po obratu) pes. Verjetno čisto odvisno od sodnika.
Naslov: Izpiti
Prispeval: Azu na 11 December 2008, 15:39:48
Moja je na lovskem preizkusu tudi takole paradirala pri poslušnosti pa so pohvalili njeno posluštnost. ;)

Jaz se moram tudi kmalu spravit BBh narest z Wickom. ::) :-[
Naslov: Izpiti
Prispeval: shawtyy* na 26 Junij 2009, 12:26:35
jutri imava z Ajko izpit. Pa bi morale prinesti knjižico o cepljenju.. pa je sedaj ne najdem  :-\ :-\
ve kdo mogoče če se da naredit nova še danes? in kakšna je cena :)

Lp
Naslov: Izpiti
Prispeval: sonce na 26 Junij 2009, 12:29:42
Pokliči veterinarja, kamor sta se šle cepit. Mislim, da ne bi smel biti problem takoj narediti novo, ker imajo cepljenja v registru. Pa vprašaj za ceno.
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lilit na 26 Junij 2009, 12:37:10
Meni se je isto zgodilo 1x... sem sla k nasemu vetu in mi je izdal novo knjizico takoj. Cena pa je bla minimalna...
Naslov: Izpiti
Prispeval: shawtyy* na 26 Junij 2009, 12:40:42
hvala obema :)
Naslov: Izpiti
Prispeval: agility loving girl na 25 December 2009, 02:04:22
Je res, da naj bi štel izpit RO-I za 'poligonski' del BBh-ja? (torej da če imaš narejen RO1, greš potem delat samo urbani del in pa pisni in je potem skupno isto kot BBh?)
Naslov: Izpiti
Prispeval: čara na 25 December 2009, 11:31:57
Ja. O tem je že bilo govora. Na tak način bomo mi prišli do BbH, ker je bolj zanimivo.
Naslov: Izpiti
Prispeval: agility loving girl na 25 December 2009, 11:38:02
Ja. O tem je že bilo govora. Na tak način bomo mi prišli do BbH, ker je bolj zanimivo.

Hvala enako ;) Zdaj pa ne vem, nekdo pravi da je 1ka zadostna, drugi pa da za bbh velja šele 2ka?
Naslov: Izpiti
Prispeval: čara na 25 December 2009, 11:39:35
Poglej si pravilnik RO, tam piše, jaz ne vem več. :)
Naslov: Izpiti
Prispeval: sibila na 25 December 2009, 12:37:20
...kopirano iz pravilnika...
Tekmovanj v razredu RO-I se lahko udeleži pes, ki je predhodno v okviru izpitnih rokov na društvu opravil izpit v razredu RO-I. Tekmovanj v razredu RO-II se lahko udeleži pes, ki je predhodno v okviru izpitnih rokov na društvu opravil izpit iz RO-II, uspešno opravil „Preizkus obnašanja v urbanem okolju” in „Strokovni izpit za vodnika psa spremljevalca” in je vsaj 2x tekmoval v razredu RO-I. Psu, ki je pozitivno opravil vse tri dele izpita, se priznata izpit RO-II ter izpit Bbh. Tekmovanj v razredu RO-III se lahko udeleži pes, ki je predhodno opravil izpit v razredu RO-III ali tisti tekmovalec, ki na tekmi opravlja izpit RO-III in je vsaj 2x tekomoval v razredu RO-II.


Naslov: Izpiti
Prispeval: Roxy na 25 December 2009, 13:45:06
Ali na kratko: Z dvojko se ti šele prizna bbh. Prej moraš seveda opravit enko  ;)
Naslov: Izpiti
Prispeval: agility loving girl na 25 December 2009, 13:54:48
Hvala. Vsekakor bolj zanimivo kot klasičen bbh. Hvala Bogu, da obstajajo tudi druge možnosti za pridobitev le tega, tako da se lahko tudi 'hendikepiranci' izkažemo  ::) ;D
Naslov: Izpiti
Prispeval: black beauty na 01 April 2010, 20:26:00
Zdravo,

mene pa nekaj zanima. danes sem se ravno pozanimala na našem kd-ju, ker bi rada šla opravljat izpit b-bh. psička je drugače že natrenirana, vendar nama še ni uspelo iti polagat izpita saj je takrat bila ravno 1mesec premlada, potem je bilo pa še tolko drugih stvari vmes da sem čisto pozabla. no letos pa bi rada to naredla, še pred poletjem, in meni danes inštuktorica reče, da to pa ni mogoče. da najprej je treba na izpit A in ga naredit, da šele nato lahko grem na izpit B-bh ??? no in zdaj mene zanima če je to res, al je to spet neka njihova butasta poteza da dobijo več denarja? ::)

ker kolko sem seznanjena s tem, nisem še nikoli slišala, da je izpit A pogoj za B-bh itd...mi je rekla, da že od nekdaj se lahko dela samo po stopnjah... ??? ??? kdo je zdaj tuki nor, js al ona :P

lp
mateja
Naslov: Izpiti
Prispeval: n+n na 01 April 2010, 20:48:42
Ni res... lahko greš kar takoj opravljat bbh, razen če se je v zadnjem letu kaj spremenilo.
Naslov: Izpiti
Prispeval: black beauty na 01 April 2010, 20:54:41
no to sem ji tudi sama rekla, pa mi je zatrdila da ne, da to je že od nekdaj tako ::) n+n hvala za odgovor, koliko sem gledla, se pravilniki v zadnjem letu niso spreminjali, tako da predvidevam da ma le klub neko čudno politiko. prav mogla sem vprašat, hvala :)
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lilit na 01 April 2010, 21:20:11
Ona je nora :P ;D

Jaz sem delala lani junija brez A izpita :)

Sicer pa gres lahko na BBH izpit v katerikoli klub.
Naslov: Izpiti
Prispeval: black beauty na 01 April 2010, 21:36:07
Ona je nora :P ;D

urška hvala, se mi je zdelo da nism bla js tista tanora 8)

in ja tudi bom šla delat v en malo bolj normalen klub kot je ta naš, samo najti ga morem. ker bi rabla samo kaka dva treninga pred izpitom in je to to, Žami že tak zna, čeprav vem, včasih deluje rahlo nevzgojena ::)
Naslov: Izpiti
Prispeval: Nika na 12 April 2010, 21:07:19
Kako je treba delat urbani del BBH - je pes na poleg ali na popuščenem povodcu?
Naslov: Izpiti
Prispeval: n+n na 12 April 2010, 21:13:20
popuščen povodec. če pa veš, da ga zna kakšna stvar zmotit, ga daš pa lahko tudi na poleg.
Naslov: Izpiti
Prispeval: Nika na 12 April 2010, 22:40:22
Hvala  :)
Naslov: Izpiti
Prispeval: sasha na 13 April 2010, 07:24:06
Mateja enkrat se lahko dobiva (ko boš z Žami v Lj) pa greva skozi celo shemo za b-bh  :)
Naslov: Izpiti
Prispeval: airedale10 na 28 Februar 2013, 16:13:06
Jaz imam 2 vprašanji; koliko stane b-bh (opravljanje mislim :p) in ali je vseeno, kateri obrat narediš (v levo/desno da je pes ves čas na levi ali vsak v svojo smer in potem spet skupaj?)? Dinotu gre najbolje tako, da je ves čas na levi in da se obrneva v levo, pa da vem katerega bolj natrenirat. ;D Sicer greva zdaj v pasjo šolo, ampak dvomim, da bo že po 1 sezoni uspel izpit. :[
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lanabela na 28 Februar 2013, 16:25:00
cca30€ + društvena članarina
Ali se dela kluka v levo ali desno določi sodnik. Itak moraš znati enako v obe smeri.
Naslov: Izpiti
Prispeval: airedale10 na 28 Februar 2013, 16:26:09
Hvala! :)
Naslov: Izpiti
Prispeval: zoe na 28 Februar 2013, 17:16:52
Airadel10 pomoje ni mislila kljuke ampak obrat za 180 stopinj. Pri temu je vseeno katerega delaš, moraš pa pri vseh obratnih narediti enako.
Naslov: Izpiti
Prispeval: martina.o na 28 Februar 2013, 18:04:14
cca30€ + društvena članarina
Ali se dela kluka v levo ali desno določi sodnik. Itak moraš znati enako v obe smeri.


+  delovna knjižica
Naslov: Izpiti
Prispeval: airedale10 na 28 Februar 2013, 18:07:47
Moram kar začet šparat (še pasjo šolo moram sama plačat)... :-\

zoe ja se mi je zdelo da je obrate mislila :-[ & hvala!
Naslov: Izpiti
Prispeval: zoe na 28 Februar 2013, 18:33:30
Hihi ne ne, hotela sem Lanabeli povedat, da si ti najbrž mislila obrate za 180 in ne kljuke  :D
Naslov: Izpiti
Prispeval: airedale10 na 28 Februar 2013, 19:13:23
Uspi sem narobe razumela. :-[ :P
Naslov: Izpiti
Prispeval: Lanabela na 28 Februar 2013, 19:59:16
Ja pa res, sem še enkrat prebrala - narobe razumela. Delovne knjižice našim ni bilo treba posebej plačevati.