PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Zdravje => Okostje in kremplji => Temo začel/a: rosa na 19 April 2006, 12:47:33

Naslov: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: rosa na 19 April 2006, 12:47:33
Glede na to, da je zadnje casa displazija zelo pogost problem, ki se pojavlja pri vecjih pasmah in ker je mogoce malo na njo tudi vplivat imam nekaj vprasanj (pa ne o displaziji, ker o tem obstoji druga tema)...

Mladicki, naj ne bi opravljali dolgih sprehodov, naj bi se gibali le toliko kot sami hocejo.
Pa me zanima, kdaj eventuelno bi lahko zaceli hoditi na daljse sprehode (in kako dolge).

To sprasujem, ker nas veterinar te besede vedno ponavlja, mene pa begajo, ker ne vem kaj pomeni daljse. Mogoce se slisi smesno, ampak res ne vem, kdaj bi lahko sel na "normalen" sprehod.

Prav tako vem, da ni dobrodoslo, da mladicki hodijo po hribih (sploh ne navzdol), da ni dobro da hodijo po stopnicah, po visokem snegu...

V glavnem bilo bi dobrodoslo, da tisti, ki imate izkusnje malo poveste o "zdravem" gibanju mladickov (pa prosim pisite zraven mesece) in o gibanju, ki je nezazeleno.


Hvala!
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: *nastja* na 19 April 2006, 12:54:56
Mislim da mladiček sam dobro ve, koliko in kdaj hoče hoditi. Recimo naš Indi od začetka (2, 3, 4 mesece) skoraj ni hotel hoditi na sprehode. Torej smo bili na sprehodu 20 minut dnevno (to se je porazdelilo na 3 sprehode).

Ker zmeraj ko smo se odpravili in smo hodili 5 minut se je vsedel na tla in začel čohat. Ok pa smo ga čakali in šli naprej. Po 10ih metrih se je zopet ustavil in začel čohat. In tako nam je počasi kapnilo da hoče domov. In smo šli domov, domov pa smo morali skoraj letet.

Sem pa slišala tudi, da toliko kot je mladiček star (v tednih), toliko mora hoditi na sprehod. Recimo ko je bil Indi star 9 tednov je bil en sprehod dolg 9 minut. Seveda ne zaradi tega ker bi jaz vedela da velja to "pravilo" ampak zato, ker Indi ni hotel več.

Sedaj ko je starejši pa se sploh ne ravnamo več po tem, ker naravnost obožuje sprehode.

Meni se zdi bolje, da pač predsodiš/predsodite, koliko zmore vaš pes. In seveda malo je treba upoštevati tudi psa. Ko opaziš da se je pes naveličal oz. da ne more več, je bolje da se obrneš/obrnete in greste domov. Ker nima smisla vlečt psa na sprehod če sam tega noče. Pes bo že šel na sprehod ko bo hotel/zmogel.

Recimo jaz sem z Indijem do 4 meseca hodila na sprehod 3× po nekaj minutk, največ 10, ker seveda tudi sam ni imel nekakšne volje do dolgih sprehodov.
Bolj velik je, bolj obožuje sprehode in če je sprehod dolg 2 uri, mu je vseeno saj zelo rad leta okrog. Tako da mislim, da se ravnaš pač po svoji psički, kaj zmore, koliko hoče.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: rožica na 19 April 2006, 12:57:23
Sama imam bernca pa sva nekako takole počela. Do četrtega meseca skoraj nisva hodila na sprehod, z avtom sva se zapeljala do dedija, da je lahko tekel po travniku, kolikor mu je pasalo. Potem sva počasi začela z desetminutnim sprehodom oz. približno tristo metrov v eno smer. Kmalu sem ugotovila, da lahko prehodi več. Ne vem, videla sem, kdaj je imel dovolj in kdaj bi še šel. Ko sva začela hoditi v malo šolo, se je tam tako utrudil, da tisti dan sprehoda skoraj ni potreboval. Če sva na sprehodu srečala pse, sem pustila, da se je igral le, če je bil kuža po teži in velikosti približno enak Atosu. Mislim, da je bil star 6 mesecev, ko smo odšli z Rino prvič na sprehod. Takrat sva z Nino naredili manjši krog kot ga ona sama dela z Rino. To so bili sprehodi. Malo pred novim letom (osem mesecev) pa sva hodila, kolikor mu je pasalo. Sedaj pri 11 mesecih pazim edino še na to, da ni prevroče in da ne teče po hribu navzdol.
Do šestega meseca smo ga nosili po stopnicah, potem zaradi teže ni šlo več. V hrib je prvič šel pri osmih mesecih (Ljubljanski grad, ki v bistvu ni nek hrib), na Šmarno goro pa pred enim mesecem (se pravi pri desetih mesecih). Ni imel nikakršnih težav z vzponom na Šmarno goro. Sedaj bova začela tečt ob rolerjih, tako počasi.

Še tole bi dodala: Tudi jaz sem slišala, da kolikor tednov je kuža star, toliko minut sprehoda naj bi imel. No, meni se zdi to bolj tako. Pri enajstih mesecih bi potemtakem lahko Atos hodil samo 44 minut- to je zanj premalo, midva sva na sprehodu vsaj dve uri dnevno. ;)

Upam, da ti je tole vsaj malo pomagalo. Je pa seveda popolnoma odvisno od vsakega psa posebej. ;)

Lp, Urša
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: andreja na 19 April 2006, 12:59:27
Glih včeraj je veterinarka govorila o gibanju kužkov, ki so pasemsko nagnjeni k displaziji, najbolj je težavno obdobje do 4. (5.) meseca, ko kuža najhitreje raste in se spreminja.
Pa pazit je potrebno da nima preveč kalcija v hrani in da ga ne futramo preveč...

Rožica je pa itak tako lepo napisala, da nimam nobene znane pripombe več ;)
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: rosa na 19 April 2006, 13:17:19
Ja, hvala! ;)

No saj izkusenj nekaj sigurno imam in delam pac vse po obcutku, ampak sem vseeno hotela slisati se mnenje in "pravila" drugih.

Moj sosed ima namrec nemskega ovcarja (sicer je ta zdaj ze kar v lepih letih) in veterinar mu je ocital, da je pes kot mladicek imel predolge sprehode (po domace povedano, prevec ga je teral). Zato je imel ze kot mlajsi blazne probleme s sklepi. Bolj konkretno o tem primeru ne morem razlagat, ker bi se zlagala karkoli bi rekla.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: andreja na 19 April 2006, 14:25:52
Aja, Veterinarka je še povedala, da do displazije skoraj da ne more priti samo od preveč gibanja. Praktično je izključno dedna in s temi omejitami gibanja kvečjemu preprečimo, da bi se prirojene hibe še poslabšale ali prišle do izraza.

Res je da je še mlada, ampak ravno zaradi tega ji jaz toliko bolj verjamem ker je polna svežega znanja in tudi v Ameriki je bila na dodatnem izobraževanju... Njena teorija se pa le malo razlikuje od ostalih mnenj, ki sem jih slišala do zdaj...
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: Lilit na 19 April 2006, 14:41:18
andreja kje pa si bila na tem predavanju ???
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: andreja na 19 April 2006, 14:45:15
za malo šolo. Ker ko sem se vpisala prepozno in zamudila moje predavanje sem ostala na tem. Prišla je tudi veterinarka Lara in povedala par stvari...
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: Lanabela na 19 April 2006, 15:06:01
Andreja, ta veterinarka ima popolnoma prav. Skrajni čas je že, da se malo prevetri tiste butaste teorije o displaziji kolkov, ki da je posledica preveč gibanja. Mladičem ni treba omejevati gibanja, vsaj zaradi kolkov ne. kako je z orjaškimi pasmami ne vem, za vse ostale pa zanesljivo drži. Moji mladiči (goldni in samojedi, še prej tudi nemci) so se vedno lahko gibali kolikor jim je duša dala, tudi skokov, če so si sami našli kaj za skakat jim nisem preprečevala, prav tako so od 6 tedna hodili po stopnicah gor in dol (res pa je, da premoremo samo 18 stonic). Približno s 7 tedni so šli na prvi kratek sprehod (recimo 200m), ki pa se je hitro podaljševal. Če je bil mladič utrujen, sem ga nesla. nikoli nisem nobenega silila, da bi hodil, če se mu ni dalo. Pri kolesu so začeli teči pri 4 -5 mesecih. Edina stvar, ki je bila omejena je bila divja igra z večjimi psi in igra z zelo velikimi psi sploh.tudi sicer sem pazila da gibanje ni bilo sunkovito, pa na divjanje po težavnem terenu... Pa ne zaradi kolkov ampak zaradi vezi.
 Niti eden od teh psov ni imel na stara leta težav z sklepi nasploh, kolkov pa noben, ki je bil slikan ni imel slabših od B1 (večina je imela A1 ali še prej 0 ) s tem, da sem ponavadi dala slikat starejše in ne takoj ko je bilo to za vzrejno dovoljenje možno.

Kaj zares škodi kolkom? Premočna hrana, ki povzroča prehitro rast (do nedavnega večina ameriških briketov za mladiče, vendar so menda v novih formulah napako popravili), prevelika teža, gibanje po drseči podlagi, zlasti zelo majhnih mladičkov še pri vzreditelju, premalo gibanja, stereotino gibanje (recimo neprestano kroženje po majhnem pesjaku).
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: scythe na 19 April 2006, 15:15:39
V mali šoli mi je inštrukturica povedala "formulo" koliko gibanja naj bi bilo priporočljivo za mladiča: št.mesecev x 5 minut = y minut sprehoda.
Jaz sem se tega okvirno držala, vendar ne preveč dolgo, ker je moj kuža hiperaktiven (navkljub temu, da spada med orjaške pasme). Po stopnicah smo ga nehali nositi pri 5ih mesecih (sicer pa po stopnicah ne hodi veliko).

Ko je v stanovanju je na podlagi, ki mu ne drsi (na ploščicah ima poseben gumijasti tepih). Laufa kakor hoče in kjer hoče, kajti živim v takem okolju, da se ne morem izogniti njegovemu dirjanju po strmem hribu gor in dol (vendar je to začel šele okoli 9ega meseca).  ::) Ne morem reči, da sem navdušena, ko ga vidim kakor skoraj "pade" po hribu navzdol - ampak glede na njegovo konstitucijo in aktivnost, bi rekla, da ima kolke in mišice še kako utrjene - posledično manjša možnost za displazijo. Prav tako pa so njegovi starši imeli dobre kolke (A1/A1, A1/B1) in komolce (oba ED 0). Bi rekla, da je to dobra popotnica.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: andreja na 19 April 2006, 16:14:55
Lanabela... se strinjam...
Ampak zanimivo, da so do zdaj skoraj izključno obtoževali gibanje in ne samih sestavin ter količino hrane, ki v bistvu najbolj vplivajo na razvoj organizma... Z njimi gradijo  nove celice...
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: Lilit na 19 April 2006, 16:17:38
Tudi hrana je ze na crni listi, posebej pri molosih se ze dolgo opozarja, da ne sme bit prevec visoko proteinska.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: andreja na 19 April 2006, 16:18:52
Kaj pa sam kalcij?
In ostali minerali?
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: *nastja* na 19 April 2006, 16:26:35
Ja hrana ne sme vsebovati preveč kalcija. Ker kalcij pospešuje rast, torej je to samo v škodo molosom oz. velikim psom a ne. Ker ti psi ne smejo preveč hitro rastit, ker se jim tako rabijo kolki, komolci, sklepi itd.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: andreja na 19 April 2006, 16:32:06
Vem vem, ampak na splošno velja prepričanje, da je treba te stvari celo dodajat k hrani! Samo v trgovino za živali se postavite in opazujete kaj ljudje kupujejo, ker mislijo, da bodo s tem delali dobro...

No ali pa dajejo neko svinjarijo... v večini... No na tem forumu verjetno v veliki manjšini ;)
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: *nastja* na 19 April 2006, 16:38:32
V bistvu je to glede kalcija nareto tako, da je verjetno "prepovedan" (ne čisto ampak pač v mejah normale) za velike pasme in ne za čisto majne. Saj kolikor sem gledala vsebnost kalcija v hrani maxi in mini je različna.

Recimo v Puppy mini je vsebnost kalcija 1, 50 %. V Large Breed pa 1, 20 %. To je pri Nutru.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: Lanabela na 19 April 2006, 17:30:32
Kalcija je v briketih vedno dovolj, ker je poceni.
Kar pa se tiče hitre rasti mladičev, so bili nekateri briketi zanalašč tako narejeni, da bi mladiči čimhitreje rasli. Ko sem se enkrat malo s prodajalcem skregala, ker mi je na vsak način skušal podvaliti en tak "super kvaliteten futer po ceni za vzreditelje" je nazadnje pač skomignil z rameni, češ, da imajo kupci pač raje večje mladiče. Za ta isti futer sem v tuji reviji videla reklamo, kjer so bili setrčki stari 7 tednov tako veliki in močni kot štirimesečni. Sicer ni nujno, da bodo imeli taki mladički težave s kolki, če so dedno povsem zdravi, zanesljivo pa bodo dobili vnetje pokostnice. Kar je čisto dovolj zoprno.
Zdaj naj bi bila večina teh formul popravljena. Še vedno pa je za mladičke golčdnov in drugih malce bolj "delikatnih " pasem jemati brikete za mladiče velikih pasem. Pa dovolj zgodaj preiti na adult.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: TIM na 19 April 2006, 18:07:55
Kar se tiče mladičev težkih pasem, je treba gibanje omejevat. Sploh kakšen tek ob kolesu po trdi podlagi je pravi strup za težke pasme, ker se jim sklepi zaradi teže nabijajo. Pa še en problem je, da zaradi večje mišične mase se jim nabere v mišicah več mlečne kisline in lahko imajo konkreten "muskl fiber". Jaz sem mojemu psu omejevel gibanje do prvega leta starosti, seveda pa sva hodila na sprehode, ampak pretiraval pa nisem! Ni pa mi žal, da sem tako ravnal, ker ko sem mu pri enem letu šel slikat kolke je bil rezultat HD A/A in zdaj vem, da ga lahko mirne volje peljem na daljši sprehod.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: rosa na 19 April 2006, 18:20:36
Pa dovolj zgodaj preiti na adult.

Ravno to me se zanima.
Slisala sem ze, da je dobro (govorim za goldne) preiti na adult ze ko dopolnijo 6 mesecev starosti; ravno zaradi kalcija; da ga je manj.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: rožica na 19 April 2006, 18:22:58
Meni so v trgovini svetovali, da naj dodajam neke tablete kalcija, kjer telo izloči tisto količino kalcija, ki je ne potrebuje. Ostalo porabi. No, jaz nisem nič dodajala. Kdo kaj ve o tem?

Lp, Urša
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: Apollo na 19 April 2006, 19:20:43
Kalcija se pri večjih pasmah NIKAKOR ne sme dodajati!!!! In tudi drugim ne!!!!! >:(
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: rožica na 19 April 2006, 19:23:12
To mi je pa vsak rekel, da se ne sme dodajat (tudi sama ga nisem), potem mi pa vzrediteljica bernskih planšarjev to svetuje :-\ ::)
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: Apollo na 19 April 2006, 19:24:59
Jojjjj pa kakšna vzrediteljica je to... Veš koliko škode lahko s tem narediš :-[
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: rožica na 19 April 2006, 19:28:38
Vem, hvalabogu sem jo to srečala šele sedaj, ko sem slišala že veliko več mnenj, od njenega drugačnih, tako da je nisem poslušala. Če bi mi pa tako ona najprej rekla, bi pa to upoštevala, ker nisem nič o tem vedla. :-[
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: TIM na 19 April 2006, 19:34:33
Pes rabi v določeni fazi rasti malo več kalcija, predvsem takrat, ko menjuje zobe ga je pametno dotat, seveda pa ne preveč, ker je škodljivo dodajat preveč kalcija. Rabijo pa ga za izgradnjo kosti in jaz sem mojemu dodajal kalcij in ni čisto nič narobe z mojim psom! Dodajal sem še mu en dodatek, ki služi temu, da so vezi v času odraščanja bolj prožne in raztegljive, je zelo priporočljiv, predvsem za velike pasme.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: deteljica na 20 April 2006, 08:06:28
! Dodajal sem še mu en dodatek, ki služi temu, da so vezi v času odraščanja bolj prožne in raztegljive, je zelo priporočljiv, predvsem za velike pasme.
če smem pripomniti, displazija nastane med drugim ravno zaradi preveč ohlapnih oz raztegljivih vezi  :-X
tako da delovanje preparata nisi najbolje razložil.
Dodajam pa sedaj tudi jaz mojemu edinemi displazčnemu psu nekaj za vezi in sklepe. Nekakšna mešanica alg in školjčnih lupin pa še dodatno C vitamin.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: ninci na 20 April 2006, 08:44:29
Nekje sem prebrala mislim, da na tujih straneh priporočilo nekega vzreditelja, da naj bi se mladiček sprehajal toliko min. kolikor tednov šteje. Meni se zdi to full malo :-\ Recimo pri 15-ih tednih 15 min dnevno :o

Tim dodajal si najbrž kakšen pripravek z glukozaminom.

Lp nina
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: SKY na 20 April 2006, 09:31:19
Citiraj
Nekje sem prebrala mislim, da na tujih straneh priporočilo nekega vzreditelja, da naj bi se mladiček sprehajal toliko min. kolikor tednov šteje. Meni se zdi to full malo  Recimo pri 15-ih tednih 15 min dnevno 


Tole je skoraj grozno!

Če bi se tega pravila jaz držal pri Loku,bi imel popolnoma uničeno stanovanje.

Jaz svojim psom gibanja nikoli nisem omejeval,so sami pokazali,koliko rabijo in hočejo.

Npr. Lok je nekje pri 10 tednih že prehodil tudi več kot 5km,pri 3 mesecih bil na taboru,kjer je tudi veliko gibanja...

Sky je podoben primer-pri 10 tednih je bil na lavinskem tečaju,kjer je veliko hoje bilo že samo do plazu,pa še potem v prostem času.

Nima nobenih težav s sklepi,pri Loku pa bom videl čez nekje 2 meseca,ko ga bom peljal na slikanje.


Lp
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: Tina na 20 April 2006, 09:41:39
Zoran, se popolnoma strinjam s tabo glede gibanja mladičkov. Tudi jaz bi imela ogromno škode v stanovanju in na mojih živcih ;), če bi Chici omejevala gibanje. Kadar sem videla, da ima preveč energije, sva šli na sprehod in je bila zadeva rešena. Če bi kdaj pokazala, da je utrujena, bi se ustavila ali pa jo nesla nazaj domov - ampak to se ni zgodilo. Prav tako je bila na taboru, ko je bila stara 2 meseca.
Pomoje je bolj zdravo, da se mladičke počasi navaja na vsakodnevne 'napore' in da so v kondiciji - je potem tudi manjša verjetnost kakšnih poškodb, ki so povezane z neutrjenimi vezmi in mišicami. Edino kar sem pazila pri Chici je bilo to, da mi ni hodila po stopnicah ali pa mogoče po preveč strmem terenu.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: ninci na 20 April 2006, 10:06:50
Ja saj jaz se tudi strinjam z vama, mi smo šli dokler sta lahko hodila, ko sta bila utrujena pa smo ju nazaj nekaj časa nesli ali pa enostavno počivali 10 min. pa sta bila spet dobra.

Tako da... ne komplicirajte preveč. Saj pes sam pokaže koliko zmore ;)

Lp nina
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: SKY na 20 April 2006, 10:34:52
Citiraj
Edino kar sem pazila pri Chici je bilo to, da mi ni hodila po stopnicah ali pa mogoče po preveč strmem terenu.


Ja,stopnice sem tudi sam pazil-nekako do 5 meseca.

Pa dobro je tudi,ker je lažji pes,tako da ni takšnih težav.


Lp
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: Apollo na 20 April 2006, 18:18:20
Tim nimaš prav!!! Če mladič dobiva kakovostne brikete je vsako dodajanje Ca kontraindicirano!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! >:(
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: TIM na 20 April 2006, 21:56:50
Apollo niti enega vzreditelja ne poznam, ki ne bi v času razvoja dodajal kalcij predvsem, ko psi menjujejo zobe, seveda pa ne smeš pretiravet s tem!!!
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: dog4ever na 21 April 2006, 07:54:24
Jaz pa ne poznam nobenega, ki bi ga dodajal :P Ker preveč kalcija ravnotako škoduje kot premalo...
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: rosa na 21 April 2006, 08:48:32
Tudi jaz se nisem slisala, da bi kdo dodajal kalcij, saj ponavadi vsi povdarjajo, da prevec kalcija skoduje in ne pomaga, ker podremo ravnovesje. Pa tudi kuzki naj bi zaradi dodatnega kalcija hitreje rasli.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: Lanabela na 21 April 2006, 12:31:26
Včasih so kalcij veliko dodajali in  dokler ni bilo industrijskih hran je bilo to tudi potrebno (pri nas smo uporabljali za ta namen kar "pečene" in zdrobljene jajčne lupine, v katerih je pravilno razmerje Ca/P + ribje olje - če se Ca že dodaja je najbolje dodajati Ca in P v pravilnem razmerju skupaj z D vitaminom) Verjetno Ca ne povzroča prehitre rasti, lahko pa povzroči neke nepravilnosti v razvoju kosti.
Ko smo prešli na brikete niti breje in doječe psice niti mladiči niso dobivali dodatka, razen v obliki kakšne skute.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: Apollo na 21 April 2006, 16:42:02
Tim pol bi se pa jst malo vprašala kakšni so ti vzreditelji... Pa brez zamere ::)
Ca ne pospešuje rasti, povzroči pa hitrejšo kalcifikacijo kosti in s tem povezane številne ortopedske probleme!
Ja se pa strinjam, skuta, jogurti, sir pa tak se pa lahko daje, samo ni to ravno zaradi Ca... Ker koliko Ca pa mislite da je noter...
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: ~Lunca~ na 01 Maj 2006, 11:43:22
No pa da se še jaz malo tukaj oglasim. Midva z Deepom hodiva na sprehode že od 4 meseca starosti(mogoče malce prej).Hodila sva tako, da sem ga imela jaz na flexiju,on pa pač ga je maširal koliko mu je pač pasalo.Ponavadi smo šli na sprehod za eno uro-kjer pa ni bila ravno hoja(hoja 10 minut),potem sem ga pa na polju spustila, in tekel je prostovoljno.Vmes smo počivali,se igrali.Pri 6 mesecih smo šli prvič na Osolnik.Seveda po malo daljši poti(po makedamski cesti,ki ji primerna za dovoz občanov do njihovih hiš).Menim da je dobro psa spustiti na takih sprehodih,saj tako on določa tempo in tako.Seveda se je dobro kdaj ustaviti, da ne greš vse naenkrat.No med njegovim odraščanjem, smo mu dovajali izdelek od Canine ( http://www.canina.info/ ).Ta izdelek je tudi povezan s kalcijem, vendar v tej meri (to mi je veterinar razlagal), da v sklepu naredi nekakšno želatino,da PREPREČI DISPLAZIJE,OB VEČIJih obremenitvaj na sklep. No in mi smo prišli do kolkov A/A in komolcev 0/0.Deep je na sprehodih velikokrat padel v kkšno luknjo,s kakšno nogo,todA  na srečo to ni vplivalo na displazijo.

rožica, a si prepričana da ti ni tega svetovala?V kateri trgovini pa si to kupovala?Ker res ne razumem zakaj bi vzrediteljica bernijev,dajala napačne nasvete drugim lastnikom,če je mogoče s temi dejanji spravila gor že veliko bernijev.Razen če je vmes nevšečnost... ??? ???
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: rožica na 01 Maj 2006, 14:14:32
Česa da mi ni svetovala? ::) Ona mi je svetovala jemanje tablet, ki imajo kalcij, telo pa odvečen kalcij izloči.

Ne bi o tem, katera trgovina je to bila, gre pa, po mojem mnenju, za nevoščljivost (saj veš, kakšno je stanje med klubom in ostalimi).

Lp, Urša
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: ~Lunca~ na 01 Maj 2006, 15:30:27
Te tablete ki sem jih jaz dajala Deepu. O stanje med klubova pa sama vem prekleto dobro in vem česa so zmožni :(
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: rožica na 01 Maj 2006, 16:20:08
Lunca, ne vem, za katere tablete je šlo. Ona jih baje daje svojim berncem.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: ~Lunca~ na 02 Maj 2006, 07:58:17
No ja saj zdaj ni važn za katere tablete je šlo.Pomoje je šlo za te tablete-s tem ti je želela dobro;če pa niso bile tablete potem pa mislim da em za katero trgovino gre :-[ :-[
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: rosa na 02 Maj 2006, 09:41:40
Kako tocno se rece temu izdelku?

Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: Lanabela na 02 Maj 2006, 10:26:45
Citiraj
Deep je na sprehodih velikokrat padel v kkšno luknjo,s kakšno nogo,todA  na srečo to ni vplivalo na displazijo.

brez skrbi, na kolke to ne vpliva, lahko si pa krasno pretrga kite.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: ~Lunca~ na 02 Maj 2006, 11:26:39
Kako tocno se rece temu izdelku?


rosa ne vem točno,je pa od Canina.Bom poiskala tisto škatlico,v kateri sem imela spravljene tablete. Smrdijo-dišijo pa po ribah.

LP,Nika
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: rina na 08 Maj 2006, 20:58:05
Vem da par stopnic ne škodi sklepom, ampak kaj pa ene 40 na dan?
Mi imamo pred vhodom v hišo 5 stopnic, psi pa imajo prost vhod. Tamal pa se kar naprej sprehaja gor in dol. Star bo 3 mesece. Je pa škotski ovčar, tako da kakšna ultra težka pasma ni.
A naj ogradim stopnice za par mesecev, ali naj mu pustim da se prosto giba? Tekanja in skrakanja mu ne omejujem...

lp
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: *nastja* na 08 Maj 2006, 21:09:41
Ja ne vem če glih ravno preskakuje stopnice, se zaganja po njih. Če gre lepo počasi pol mu kar pusti.
Za dol po stopnicah je bolj nevarno kot pa gor.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: ~Lunca~ na 09 Maj 2006, 05:54:07
Če se da mu jih ogradi,ali pa mu saj zmanjšaj gibanje po njih. Saj veš previdnost ni nikol odveč ;)
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: deteljica na 09 Maj 2006, 07:54:08
mislim, da je brezupno poskušat psa bremzat. Jaz tud če se trudim kaj po stopnicah nosit-kaj to pomaga, če pa
1 000x na dan skočijo na kavč in dol  ::) ?
Če koga res silo skrbijo stopnice v hišo lahko proba dat žez polovico dilo, da nastane klančina- pol mora samo še psa prepričat, da bo tam hodil  ;D
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: rosa na 09 Maj 2006, 09:49:40
Jaz sem tudi bila parkrat tako jezna, ker jo vseskozenj nosim po stopnicah, ne glede na njihovo stevilo, pa se najde cenca in mi je skocila iz take visine (ko za trenutek pogledam proc), da me skoraj kap.  :-X

Samo sem rekla da dokler jo bom lahko nosila, jo bom raje kar nosila, ceprav sprico njenih 16 kg to ni vec taka mala malca.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: Lanabela na 09 Maj 2006, 12:33:48
Rina, pri škotskem ovčarju moraš predvsem paziti na poškodbe - imajo nežne kosti in lahko hitro pride do zlomov. Če ne skače ravno iz vrha do tal, bi ga pustila pri miru, naj hodi, navsezadnje si s tem tudi uri spretnost, spretnejši pes pa se ne poškoduje tako hitro ko kakšen štor.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: rosa na 09 Maj 2006, 14:53:38
Vceraj sem se ravno pogovarjala z veterinarjem glede tega kaj skoduje sklepom mladickov. Pa mi je rekel napacna prehrana (saj to vecinoma ze vemo) in prevec energije skoraj najbolj.

Zdaj pa mi naj eden pove kako naj jaz mojemu psu recem, da naj neha tekat, ker to pa ni dobro za sklepe. Pa cetudi bi jo imela vseskoznj na povodcu, mi bo pa zacela noreti takoj ko jo bom spustila.

Vcasih imam obcutek kot da dobesedno poneumljamo zivali. Saj pes nikoli (ponavadi, mogoce so izjeme) ne gre v skrajnost, ko se cuti, da ne zmore vec ponavadi takoj preneha. Se ko se igra z drugimi in pride do tega da je utrujen se potem umakne. In vsaj po mojem mnenju psi sami najbolje vedo koliko sami zmorejo, a ne?

Drugace pa glede vitaminskih dodatkov za mladicke, sta zelo dobra vitamin C in D. Vodotopnih vitaminov ni prakticno nikoli prevec in je super ce jih se dodatno dodajamo.  ;)
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: dog4ever na 09 Maj 2006, 15:00:52

 Saj pes nikoli (ponavadi, mogoce so izjeme) ne gre v skrajnost, ko se cuti, da ne zmore vec ponavadi takoj preneha. Se ko se igra z drugimi in pride do tega da je utrujen se potem umakne. In vsaj po mojem mnenju psi sami najbolje vedo koliko sami zmorejo, a ne?

Ne, po mojih izkušnjah to ne drži.. Psi nimajo občutka, koliko naj divjajo... Kar preberi si na mojpes.com primer, ko je psica lovila ptiče. In imela probleme z bolečinami še 1 teden. Mladički ponavadi naredijo vse, da zadovoljijo svojega vodnika. In zato hodijo in hodijo kolikor jim vodnik reče. Ko pridejo na konec, pa omagajo. in v pasji igri je isto: psi bi se igrali do obnemoglosti. Kaj bo potem, jih ne briga. Zato pa mora vodnik prekinit igro in sprehod!
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: 5rca na 09 Maj 2006, 16:10:12
samo tista psica ima še neke druge tezave, kakor sem jaz prebrala. Probaj povedati mladičku, borderčku (hiperativni kot hudič), da ne sme dirkati oziroma ga umiriti. Je skoraj nemogoče.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: rosa na 09 Maj 2006, 16:36:43
Ne, po mojih izkušnjah to ne drži.. Psi nimajo občutka, koliko naj divjajo... Kar preberi si na mojpes.com primer, ko je psica lovila ptiče. In imela probleme z bolečinami še 1 teden. Mladički ponavadi naredijo vse, da zadovoljijo svojega vodnika. In zato hodijo in hodijo kolikor jim vodnik reče. Ko pridejo na konec, pa omagajo. in v pasji igri je isto: psi bi se igrali do obnemoglosti. Kaj bo potem, jih ne briga. Zato pa mora vodnik prekinit igro in sprehod!

No jaz zdaj nisem ciljala ravno na sprehode in na vodnikovo priganjanje po gibanju, ampak gibanje, ko kar sam od sebe zacne tekati in dobesedno, kot je rekla 5rca, dirka okoli tebe. In so to krogi in krogi...
Jaz ji ne morem reci ne... nikakor ne...
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: 5rca na 09 Maj 2006, 16:42:35
pri nas je bilo tako, da, če se ni zdirkala na sprehodu, je to potem počela, ko smo prišli domov. Potem se je po možnosti zaletela kam, ko ni mogla izdelati kakšnega ovinka. Kaj je potem boljše, da jo pustim zunaj, da se zdivja ali da jo dam noter, ko mislim, da ima dovolj oziroma jo umirim pa se mi potem notri zaleti kam?

glede teh sprehodov pa to, mislim, da večina folka malo pretirava... Zdaj naj ga imam pa doma zaprtega kje, da ne bo slučajno kaj narobe z njim. Res je treba malo paziti, ampak večinoma težave zaradi sklepov izhajajo iz dednih problemov. Moj samojed je kot majhen skakal okrog, dirkal in podobno. Edino, kar smo pazili je bilo to, da ni hodil po stopnicah pa pri dvanajstih kaže odlično formo za svoja leta.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: rosa na 09 Maj 2006, 17:05:54
pri nas je bilo tako, da, če se ni zdirkala na sprehodu, je to potem počela, ko smo prišli domov. Potem se je po možnosti zaletela kam, ko ni mogla izdelati kakšnega ovinka. Kaj je potem boljše, da jo pustim zunaj, da se zdivja ali da jo dam noter, ko mislim, da ima dovolj oziroma jo umirim pa se mi potem notri zaleti kam?

Tocno to se dogaja meni. Ce se ne znori zunaj, zacne noreti notri, kar je veliko slabse.
Tudi jaz prej pri Azorju nisem pazila na nic kaj. Hodil je kjer je hotel, jedel je doma kuhano hrano (ker takrat se ni bilo na izbiro toliko briketirane hrane), pa nikoli nobenih tezav. Se mi zdi vcasih, da vec kot ves slabse je, bolj kompliciras. Vsaj ko opazujem sebe.
Je pa tudi res, da vcasih tudi psi nekako niso bili tako obcutljivi kot so sedaj. No, vsaj meni se tako zdi.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: dog4ever na 09 Maj 2006, 17:10:49
In sedaj se oglašate tisti, ki imate neproblematične pasme zaradi sklepov...
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: 5rca na 09 Maj 2006, 17:12:42
Jaz imam samojeda... O problematičnosti njihovih sklepov pa mislim, da kar spadajo med problematične.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: dog4ever na 09 Maj 2006, 17:37:36
Sodeč po tej tabeli, ne: http://articles.pointshop.com/pets/18125.php

Ne najdem pa ene druge tabele :-[ :( >:( kjer je napisanih še več pasem in še odstotek testiranih in tistih, ki imajo HD ali ED.

Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: 5rca na 09 Maj 2006, 17:43:51
Sodeč po tej tabeli, ne: http://articles.pointshop.com/pets/18125.php

Ne najdem pa ene druge tabele :-[ :( >:( kjer je napisanih še več pasem in še odstotek testiranih in tistih, ki imajo HD ali ED.

potem pa ne...  :-\
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: rosa na 09 Maj 2006, 18:07:26
Jaz vem samo to, da lahko trdim pri Rosi, da je slo v 99% za gensko okvaro (govorim o samih goldnih, kajti to je edina pasma, ki sem jo do sedaj imela doma), ker se ni nikoli prevec gibala, kvecjemu premalo; prav tako sem jo se pri 8-ih mesecih se vedno, kljub njeni tezi, nosila po stopnicah, prehrana je bila strikno briketirana za velike pasme... pa je vseeno imela pri osmih mesecih zelo hudo obliko displazije (tako da ce bi se takrat ocenjevalo, bi dobila oceno E).

Azorja pa kot sem rekla nisem pol toliko cuvala, je pa res, saj kolikor jaz vem, da takrat displazija ni bila tako pogost pojav kot je to danes.

Res je pa, da je potrebno mladicke blazno cuvat, ker so tako obcutljivi, da je kar groza.

V glavnem najsrecnejsi clovek bom, ko oz. ce mi bodo rekli, da so sklepi uredu!  :o
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: ninci na 09 Maj 2006, 22:04:27
Drugace pa glede vitaminskih dodatkov za mladicke, sta zelo dobra vitamin C in D. Vodotopnih vitaminov ni prakticno nikoli prevec in je super ce jih se dodatno dodajamo.  ;)

Da ne bomo učili krive vere ;) Vitamini A, D, E in K so lipofilni ( v maščobah topni) vitamini in se jih hitro lahko predozira.

Lp nina
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: rosa na 10 Maj 2006, 09:21:44
Hvala Ninci; se opravicujem, sem ocitno jaz narobe razumela.  :-[
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: Lanabela na 10 Maj 2006, 13:23:27
Moja pokojna zlata prinašalka je bila verjetno najmanj čuvano rodovniško pseto, kar se kolkov tiče. Ne samo, da je lahko divjala kolikor ji je duša dala, da je divjala po tistih naših parih štengah gor in dol včasih skoraj do onemoglosti, da o skakanju po pohištvu ne govorim. Tudi je začela teči ob kolesu pri 5 mesecih, pri tej starosti je tudi že skakala cez dokaj visoke ovire in obvladala tatežko lestev. Na svoje kasnejše pse sem precej bolj pazila, vsaj kar se skokov in lestev tiče. No psici sem dala slikat kolke šele po 4 letih krepke uporabe in to med gonitvijoRezultat: 0/1 po tastarem ocenjevanu, kolikor mi je znano tudi noben od njenih mladičev ni imel slabše ocene od 1 (pa je bila enkrat po pomoti parjena s psom z izrazito slabimi kolki)
S tem nočem reči, da ne pazite na svoje pse, pač pa to, da pri dobri genetski zasnovi psu takorekoč nič ne pride do živega.
omenjena psica do svojega 13 leta ni imela niti najmanjših težav s sklepi.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: petrca na 16 Maj 2006, 10:16:16
Tudi jaz imam (prav tako kot 5rca) doma mlado borderko. Jutri bo stara 4 mesece in je pravi hiperaktivček. Zelo rada hodi, še rajši pa laufa in se igra z ostalimi psi. O tem, da bi jo zapirala ali pa da je nebi pustila, da se igra z ostalimi, sploh nisem razmišljala. Samo enkrat sem jo ustavila in dvignila v naročje, pa je čisto znorela. V naročju se mi je začela tako zvijat, da bi mi kmalu padla na tla. Tako da se mi zdi, da naredim manj škode, če psičko pustim, da se igra in laufa z ostalimi. Prav tako se tudi pozna "rezultat" doma: ko se igra z ostalimi oziroma ko je bolj aktivna, je tudi večji mir doma (mirno leži in grize svoje igračke). V nasprotnem primeru (če bi šli na normalen (zanjo dolgočasen) sprehod) pa nam doma prinaša žogice in prosi, da jih mečemo po stanovanju. V takem primeru se bojim, da se bo kam zaletela. Zato še enkrat: raje vidim, da se zunaj zlaufa, kjer je dovolj prostora.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: rosa na 16 Maj 2006, 12:37:34
Samo bordercki kolikor jaz vem niso ravno nevemkako podvrzeni kaksni displaziji ali kaj podobnega. ;)
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: Lanabela na 16 Maj 2006, 13:19:59
Aja? Kolikor vem so kar. Ampak ker so lahki in ker jih ni mogoče obdržati pri miru, tako da se v veliki večini dovolj gibljejo, se jim displazija ne pozna nikjer drugje kot na rentgenski sliki.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: dog4ever na 25 Maj 2006, 15:14:52
Ne najdem pa ene druge tabele :-[ :( >:( kjer je napisanih še več pasem in še odstotek testiranih in tistih, ki imajo HD ali ED.

Našla ;D :D

http://www.offa.org/hipstatbreed.html

Čeprav so tile rezultati grozni... :'( :'(

Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: Lanabela na 25 Maj 2006, 18:10:11
Upoštevaj, da so rezultati ameriški.  Za samojede vem, da je tam ogromno displazije in to take stopnje, da so potrebne operacije. Pri nas kaj takega najdeš samo res izjemoma. Upoštevaj, da so njihovi psi v veliki večini zavaljeni, zaležani (niti na sprehode jih večinoma ne vodijo), veliko znamk njihove hrane pa je premočne in narejene izrecno zato, da mladiči čim hitreje rastejo. Pri nas se recimo pes pri agilityju poškoduje res izjemno redko, tam pa so take poškodbe silno pogoste (ne samo psov, tudi lastnikov) Zakaj že?
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: rosa na 30 Maj 2006, 13:23:32
In zdaj dobesedno citiran odstavek dr. Vidica:

"Najprej je pomembno, da pes ne bo imel prekomerne telesne teže. Bolje kak kilogram manj kot preveč, saj prav preveliki telesni teži lahko pripisujemo nastanek in razvoj displazije komolčnega in kolčnega sklepa.

Pri 6. mesecih psa ni potrebno več nositi po stopnicah, preprečite pa nepotrebno in prehitro tekanje po le-teh. Še najbolje, da je med hojo po stopnicah navezan na povodec, da boste lahko uravnavali hitrost hoje. Odsvetujemo tudi tekanje navzdol. Ob kolesu lahko pes teče po dopolnjenem letu dni starosti, tedaj tudi lahko začne preskakovati višje ovire.

Sicer pa svetujem veliko gibanja, saj s tem krepimo mišice in utrjujejmo sklepe oziroma sklepne vezi. Upoštevati pa moramo seveda utrujenost psa. Ko kaže pes znake utrujenosti, gibanje prekinemo."
 
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: Alenka** na 30 Maj 2006, 13:44:29
Jaz se glede kolkov zelo sekiram in obremenjujem, pazim, da delam čim bolj kot je treba, pa vseeno sem v nedeljo naredila napako. Glede sprehodov: dolgi so toliko, kot mu paše. Ko opazim, da se je umiril in zletal in ko se usede pred mano ko hodiva, vem, da je dovolj in zaključiva ( nikoli pa ne traja dlje kot pol ure). No, v nedeljo smo bili v kampu Dragočajna in na poti proti Savi sem ga spostila da sta se s prijateljičino francozinjo nemoteno igrala. Ko pa je Giorgio zagledal vodo, je pozabil na vse, jaz pa sem tudi prepozno dojela, kaj spoloh mislil. Namreč, spregledal je da je med potjo in reko kak meter in pol višinske razlike in je kar skočil. k sreli tako, da se je ujel na sprednje noge, da mu ni zabilo zadnjih. Nič ni zacvilil ali karkoli, skratka nič, tudi plaval je dolgo, vendar me vseeno skrbi. ???
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: rosa na 30 Maj 2006, 13:52:16
Podoben primer sem imela jaz. Meni je Idea usla k sosedu in v tistem, ko sem se razjezila nad njo, je gospodicna "energijsko" ponorela in skocila cez skarpo podobne visine, kot si napisala ti. Mene je dobesedno skoraj kap... kar okamenela sem. Pa ni nic sepala, takoj je vstala in veselo skakljala naprej, kot da ni bilo nic. Pa se pretipala sem jo takrat za vsak slucaj, ce bi jo kaj zabolelo, pa nic. Res je da ni padla s celo tezo na noge, ampak se je bolj zarila... To je ze zdaj kar nekaj casa nazaj.

Pa sem tudi glede tega vprasala dr. Vidica; pa bom se ta odgocor prekopirala....

"Ni nujno, da bo imela psička zaradi padca z ograje kakšne posledice."

Upajmo, da res ne!!!!!!!! :-[

To je sekunda, pa ti naredi bedarijo. Saj tudi jaz gledam, gledam... ampak takrat je bilo vse prehitro.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: Alenka** na 30 Maj 2006, 14:13:44
Rosa, hvala, da si me mal potolažila. :)  Saj to je najhuje, takrat ko najbolj pažiš, ti kakšno ušpičijo. naš pa je ravno v teh mesecih ko je skoz bolj pogumen in hoče vse raziskat.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: Urška na 30 Maj 2006, 14:30:21
Tudi moje mnenje je, da pri kolkih in komolcih veliko vlogo igra genetika. In ne samo, če gledamo očeta in mamo mladičev, ampak tudi njune brate in sestre in širše sorodstvo.

Simi s tega foruma ima doma psico, nemško ovčarko Ajšo, ki jo je dala pred mladiči pri tretjem letu ponovno slikati in rezultati kolkov so bili enaki kot pred dvema letoma. Imela je leglo in slikani so tudi mladiči. Vsi imajo popolnoma enake ocene kolkov in so zdravi.

Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: ninci na 30 Maj 2006, 22:45:45
Zanimiva je mogoče ena "raziskava", ki jo je naredila vzrediteljica CC-jev. Zanimalo jo je ravno to koliko genetika vpliva na displazijo..

In zanimivo kombinacija HD A x HD A ni dala največ potomcev z HD A kolki. Največ HD A kolkov se je dobilo v kombinaciji HD A  x HD B enak% HD A-jev kot jih je dala A X A kombinacija pa so dobili tudi iz kombinacije HD B in HD C. Kombinacija HD C x HD D je bila recimo bolj uspešna kot HD A in HD C ( če gledamo procentualno na to koliko so dobili HD A-jev)

HD A in HD C je tudi v tej raziskavi statistično gledano najslabša, ker je dala največ HD C-jev ::)

Aja statistiko je naredila na podlagi 270 psov. Še vedno premalo ampak osnova je.

Lp nina
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: Urška na 31 Maj 2006, 01:58:12
Nina, saj ravno v tem je fora. Kaj ti pomaga kombinacija HD A X HD A, če oba prihajata iz kombinacije HDB x HD C in tudi njuni sovrstniki v leglu imajo zanič kolke.

Simpatiziram z nemškim sistemom, kjer ovrednotijo pse tako, da dobi vsak mladič oceno na podlagi povprečja ocen staršev, potem pa se ta ocena spreminja glede na njegovo potomstvo. Pa tudi to ni popolno, ampak rezultati take vzreje so boljši kot samo gledanje ene pretekle generacije.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: BonaDea na 02 Junij 2006, 09:39:23
Dodajam link na en (sicer hudo) strokovni članek - http://www.vf.uni-lj.si/veterina/zbornik/313_ivanusa_s.pdf, ki sta ga napisala dekan VF in rentgenologinja na Univerzitetni kliniki na temo displazije.
Sicer pa - jaz ne bi preveč računala minut, koliko časa lahko mladiček skače na sprehodu. Bolj važna je pravilna prehrana, sploh pri velikih pasmah, izogibanje stopnicam in čim manj betona. Od enega padca pa kuža tudi ne bo "dobil" displazije.
Zato pa tudi mislim, da mladičev (sploh tveganih pasem) ni pametno kupovat od nepreverjenih vzrediteljev ali pa brez rodovnika. Že tako ali tako so s selekcijo deformirali kar nekaj pasem...
lp
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: ninci na 02 Junij 2006, 09:48:22
Dodajam link na en (sicer hudo) strokovni članek - http://www.vf.uni-lj.si/veterina/zbornik/313_ivanusa_s.pdf, ki sta ga napisala dekan VF in rentgenologinja na Univerzitetni kliniki na temo displazije.
Sicer pa - jaz ne bi preveč računala minut, koliko časa lahko mladiček skače na sprehodu. Bolj važna je pravilna prehrana, sploh pri velikih pasmah, izogibanje stopnicam in čim manj betona. Od enega padca pa kuža tudi ne bo "dobil" displazije.
Zato pa tudi mislim, da mladičev (sploh tveganih pasem) ni pametno kupovat od nepreverjenih vzrediteljev ali pa brez rodovnika. Že tako ali tako so s selekcijo deformirali kar nekaj pasem...
lp

No ko si ravno omenila hrano... tudi tukaj se mnenja full razlikujejo. Nekateri pravijo velike pasme do 24 meseca z hrano za mladiče, drugi samo do 5-ega, treji spet do 12-ega... Jaz res ne vem do kdaj... ok po priporočilu vzreditelja, ki je dal že čez kakšno leglo in ima dobre rezultate kar se kolkov in komolcev tiče, najbrž že ne dela slabo, ampak vseeno... do kdaj naj bi psa hranili z puppy hrano?

Lp nina
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: BonaDea na 02 Junij 2006, 10:53:47
AM sicer niso zelo nagnjeni k displaziji, sem pa mojo hranila z Junior hrano dobro leto in pol (Belcando junior). Če bi imela kakega večjega psa, bi verjetno podaljšala še za pol leta, da se fizični razvoj psa res zaključi. Se malo zanašam na podatke in priporočila proizvajalca hrane.
lp
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: ninci na 02 Junij 2006, 11:00:41
AM sicer niso zelo nagnjeni k displaziji, sem pa mojo hranila z Junior hrano dobro leto in pol (Belcando junior). Če bi imela kakega večjega psa, bi verjetno podaljšala še za pol leta, da se fizični razvoj psa res zaključi. Se malo zanašam na podatke in priporočila proizvajalca hrane.
lp


Ja saj to je zanimivo ne ;D Junior hrana je ponavadi vsaj malenkost dražja od adult, ... gre samo za marketinško potezo? Gre za zavajanje kupcev? ali dejansko za neko ugodnost za psa...? ::) Saj na to najbrž nihč ne pozna odgovora... samo naglas razmišljam ;)

Lp nina
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: BonaDea na 02 Junij 2006, 11:03:32
....ja.... ;)
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: BonaDea na 02 Junij 2006, 11:26:48
Se mi pa briketi še vedno zdijo najlažji način za uravnavanje količine hrane, vsaj v času rasti. Večji problem je vsa kuhana hrana, razni ostanki in priboljški, ob kateri se psi še redijo zraven. Ali pa še ne vem koliko vitaminsko mineralnih dodatkov...
Zato pa kako omejevanje gibanja po moje ni pravi način, mlad pes mora imeti možnost tudi pokuriti, kar poje in si razvijati mišice, vezi in sklepe in se čimveč igrati z drugimi psi. Živeti pretirano previdno je "pasje življenje" tako za lastnika, kot za psa...
lp   
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: deteljica na 02 Junij 2006, 12:45:09
AM sicer niso zelo nagnjeni k displaziji, sem pa mojo hranila z Junior hrano dobro leto in pol (Belcando junior). Če bi imela kakega večjega psa, bi verjetno podaljšala še za pol leta, da se fizični razvoj psa res zaključi. Se malo zanašam na podatke in priporočila proizvajalca hrane.
lp


namen je dober, ampak veterinarji in vzreditelji si žal niso enotni ali je za displazijo in okostje bolje čim prej nehat hranit junior ali čim kasneje  ::)
P abodi pameten ,če si lahko  :o
jaz že dolgo nisem več  :'(
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: Lanabela na 02 Junij 2006, 12:46:36
Zelo zanimiv članek, zlasti pa poudarek na škodljivosti dodajanja kalcija (zagovorniki dodjanja Ca, ki trdite, da se odvečni kalcij brez škode izloča iz telesa si zelo dobro preberite članek). Poleg tega je zanimiv podatek, da je displazija ugotovljena pri 6 mesecih starosti zanesljivo dedna.

Kar pa se tiče briketov za mladiče je pa tako: če hranite mladiče z briketi, ki so specialno prilagojeni za maldiče velikih pasem (sem noter bi jaz dala tudi ne tako zelo velike labradorce in goldne) in ki v deklaraciji  posebej poudarjajo da ne pospešujejo rasti, potem jih lahko mirno hranite z njimi do starosti, ki je napisana na navodilu. Če pa imate neko običajno hrano za mladiče, pa je bolje, da greste na adult prej, lahko tudi pri 5 mesecu.
Doma pripravljena hrana lahko povzroči debelost, če ni uravnotežena (pri odraščajočih mladičih je treba biti pri pripravi hrane zelo pazljiv), vendar pa načeloma ne povzroča prehitre rasti.

Enkraten padec ali skok iz višine displazije zanesljivo ne bi povzročil, lahko pa pride do poškodb na tisoč in en način.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: vali na 02 Junij 2006, 13:16:13
Pri našem CC-ju smo uporabljali izključno ROYAL CANIN (pač tisto, ki je bila za njegovo starost) do enega leta. Menim, da je v takšni hrani vsega dovolj (od viška včasih "boli glava"), zato je tudi prilagojena starosti. Od enega leta naprej smo prešli na adult hrano. Sedaj zraven občasno dobi še kaj kuhanega in pa še druge znamke briketov.
Omejevali smo gibanje po stopnicah (nosili smo ga, dokler smo ga lahko- nekako do 5 meseca) in preskakovanje ovir, gibanja po ravnem pa je imel toliko, kot je pač sam želel. Dolgih sprehodov in sprehodov po klancih smo se izogibali. Sedaj, ko je star 14 mesecev, pa smo začeli z malo daljšimi sprehodi in večjimi obremenitvami.

Rezultate (ali so kolki OK ali ne) bomo zvedeli kmalu. Nikoli pa ne veš točno, kaj je botrovalo morebitni displaziji (ali le genetika ali tudi vplivi okolja, ali morda oboje).
Sem pa zagovornik, da se velike pse maksimalno čuva vsaj do enega leta - naj ne bodo pretežki in preobremenjeni. Za vse to bo še čas. ;)
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: rosa na 02 Junij 2006, 13:54:51
Tisti ki so zagovorniki hrane za odrasle pri 6-ih mesecih, trdijo da je to dobro zato, ker ima puppy oz. junior hrana prevec kalcija.
Saj tudi jaz vec ne vem kako in kaj...  ???
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: ninci na 02 Junij 2006, 15:26:25
Če gledamo na to, da je višek kalcija pač škodljiv in če gledamo na to, da imajo ravno nekatere hrane za mladiče dodano več kalcija, kao za zdrav razvoj kosti ::), potem je za moje pojme bolje preiti prej na hrano za odrasle. Sicer pa... pes bo zrasel kolikor bo na katerikoli hrani, problem je samo, da ne zraste prehitro.

Tukaj itak ne moremo biti pametni, ker je vse skupaj čisto zgrešeno. S strani proizvajalcev nategovanje kupcev, kupci pa slepo zaupajo proizvajalci, ker gor piše " Za mladiče do 12-ega meseca". Mogoče bi si lahko spomnili še za "mladostnike"(od 6-12 recimo), pa za 1-letnike, 2-letnike ::) Tržna niša :o

Lp nina
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: BonaDea na 02 Junij 2006, 16:03:04
Vse manj tržnih niš...Royal Canine ponuja tudi že posebno hrano za nemške ovčarje, labradorce, bokserje..... ;)
lp
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: Lanabela na 02 Junij 2006, 16:40:01
Ninci, saj pri dobrih firmah to že imaš - puppy in junior. Pa pri nekaterih hranah ni problem samo v višku kalcija. Hrana v celoti je zelo močna, narejena namenoma zato, da pospešuje rast mladičev - ker naj bi kupci imeli raje večje mladiče. Nekatere ameriške firme so zašle v pravi absurd. hrano reklamieajo (so reklamerale, zadnja leta so nekateri največji grešniki - purina, eukanuba...spoznali napako in pripravili boljše formule vsaj za velike pasme) z grozljivo velikimi mladiči, na eni sliki dvomesečni mladiči setra so izgledali kot bi imeli vsaj še enkrat toliko.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: newfka na 02 Junij 2006, 16:58:16
Na nekem ameriškem njufi forumu so vsi lastniki njufkov striktno proti hrani large breed puppy. Večinoma uporabljajo kar large breed adult ali pa kar navadne verzije hrane, se pravi nič large breeda.
Njihovi argumenti so podobni, kot ste jih navedli že nekateri tukaj. Hrana ima preveč kalcija in predvsem preveč beljakovin, oboje pa pospešuje rast mladičkov. Zaradi hitrejše rasti prihaja do šibkejših in slabo razvitih kosti. Ena izmed forumovk, ki je svojega psa kot mladiča hranila s puppy large breed, je celo prilepila rentgensko fotografijo sprednjih nog svojega psa, ko je bil še na PLB. Na fotki se je videlo prešibka zapestja, zaradi česar je bila noga preveč ukrivljena, in v loku ubočene kosti. Veterinar ji je svetoval, naj takoj preneha s puppy large breed, in ko je začela hraniti z navadno hrano, se je stanje kmalu normaliziralo. Še precej primerov je bilo navedenih in predvsem veliko opozoril pred uporabi large breed hrane, ampak se ne spomnim vsega...
Poleg tega se nekateri sklicujejo tudi na to, da naj hrana large breed ne bi bila primerna za orjaške pasme, velik namreč ni isto kot orjaški. Najbrž se vsi strinjate, da nikakor ni mogoče v isti koš zmetati zlatega prinašalca in bernardinca. Razlike v velikosti in času razvoja so gromozanske.

Glede na to, da vzreditelji njufov v Evropi brez problema uporabljajo large breed puppy za svoje pse, lahko sklepam edino, da ima hrana v Ameriki drugačno sestavo, res namenjeno temu, kar je navedla Lanabela.
Drugače pa nobena hrana nima enakega učinka na vse pse, niti na pse iste pasme in niti na pse iz istega legla.

Lp
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: Apollo na 02 Junij 2006, 20:26:41
Newfka! Svojo psico hranim z Puppy large breed od Hillsa in ta hrana vsebuje manj Ca kot ostale hrane od Hillsa in je prilagojena potrebam velikih psov... Zadnjič sem naročila vzorec za Arden Grange in ugotovila da ima precej več Ca in tudi neprimerno razmerje s fosforjem... Sem tudi vprašala zakaj je tako, pa še nisem dobila odgovora... :-\
Ne vem, meni se zdi da ima Hills primerno sestavo za mladiče velikih pasem-manj Ca in beljakovin kot hrana za mladiče manjših pasem... Tudi v primerjavi z drugimi hranami... :-[
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: Lanabela na 03 Junij 2006, 20:52:04
Preverjeno ne pospešuje rasti BOSH. Enkrat sta imeli hkrati z istim samcem leglo moja zlata prinašalka in njena sestra, moji so bili hranjeni z bošem + nekaj doma pripravljene hrane, oni drugi z eukanubo. Pri 6 tednih je bila razlika v teži in velikosti ogromna, več kot  50%. Pri enem letu so bili oboji enako veliki, s tem, da so imeli tatežki bistveno slabše gibanje in slabo razvite mišice, kot mladiči pa so imeli vsi po vrsti vneto pokostnico (od mojih niti eden). Displazije pa kolikor vem niso imeli ne eni ne drugi, saj soo imeli zelo solidni dedno zasnovo.
Prav tako je bil v redu tudi Tehnical. Pa še več drugih, ki pa jih nisem sama preizkusila.
Naslov: Re: Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe
Prispeval: Neyka na 03 Junij 2006, 23:33:27
Dve strani nazaj je bilo nekaj o omejevanju gibanja in displaziji in o tem da se oglašajo takšni z neproblematično pasmo.

Moja pasma (NF) sodi med bolj problematične in trenutno tkam na les z mojim ni nič narobe, ima odlične kolke in prednike z odličnimi kolki. Kot mladička ga nisem znala ukrotiti na noben način zato se mi je prekopiceval, hodil in tekal preko vseh stopnic, bregov (ki jih je v moji okolici 90% ostalo je recimo ravnina). Če danes pomislim nazaj me stiska kaj vse je počel in na njegovo hčerkico, ki je trenutno pri meni pazim kolikor se le da, čeprav ima tudi njena mami kolke A in prav tako vsi njeni znani predniki. Stopnice so prepovedane, dvakrat je skočila iz 60cm kamnite ograje (hiša v bregu in imajo nekaj malega narejeno v obliki "plantaž") pa jo je minilo, ker še ni na dovolj stabilnih nogah da bi lahko lepo pristala + takrat je bila še z Neonom skregana in jo je nekaj z gobcem butal kaj ona hodi po njegovi poti ::).

Edino kar me bega je s čim naj jo hranim. Zaenkrat sem izbrla Royal Canin giant babydog. Ampak vso to sranje okrog tega ali ja ali ne me spravlja ob živce. Posebej zato sem odprla novo temo in če ima kdo kakšen pameten nasvet se priporočam. Vsekakor bo jedla briketirano hrano, ker je še vedno bolj uravnotežena kot večina kuhane (pri nas je bila posledica samo neenakomerna rast pa vseeno naprej nebi tvegala).