PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Oprema => Temo začel/a: anana na 14 Januar 2006, 19:56:52

Naslov: Pasja piščal
Prispeval: anana na 14 Januar 2006, 19:56:52
Živjo!

Mi smo v sredo kupili pasjo piščal za Naro. Moj ati jo je dolgo časa vztrajno iskal po vseh trgovinah in jo končno našel ;D. Naro smo začeli oz. jo začenjamo navajati na piščal doma v stanovanju in sicer: ko je npr. v dnevni sobi, grem npr. jaz v hodnik in pihnem v piščal. Ko Nara priteče, jo zelo pohvalim in ji dam poseben priboljšek :). Nekaj časa bomo tako vadili doma, počasi bomo pa prešli na vaje na sprehodih.
Če se pes dobro navadi na piščal, pride oz. naj bi prišel ::), če kam zatava. Samo nikar ne smete na piščal kar za brezveze zapiskati, saj je lahko to konec :P..., tako kot pri klikerju, saj ne klikaš kar malo za hec pred psom ;). Na piščal navajaš  podobno kot na kliker in z zelo dobrimi priboljški. Ima zelo visok piskajoč zvok, ki ga pes sliši veliko bolj kot ti, na naši piščali se pa da tudi nastavit višino zvoka.

Slišala pa sem, da zvoka iz pasje piščali ljudje ne slišimo ali je to mišljeno tako, da jo slišimo bolj slabo?

Še slika naše pasje piščali:
(http://anana.moj-album.com/slike/444115/X0eBTkNIajS2ZAIy.jpg)

Lp, Ana

+1 točka
Naslov: Re: Pasja piščal
Prispeval: *nastja* na 14 Januar 2006, 20:17:19
tako sem imela jaz, sam zdaj je pokvarjena tako da moram novo kupit  :-X
Naslov: Re: Pasja piščal
Prispeval: ursa na 14 Januar 2006, 20:30:57
kok pa stane?
Naslov: Re: Pasja piščal
Prispeval: zoe na 14 Januar 2006, 20:35:15
Problem lahko nastane, če ima še kdo drug tako piščal in pes potem steče k napačni osebi.

Naslov: Re: Pasja piščal
Prispeval: anana na 14 Januar 2006, 20:42:31
zoe: ja, odvisno je tudi od značaja tvojega psa, pa tudi ne spuščajo vse piščali enakega zvoka, verjetno pes tudi to upošteva ;).

Lp, Ana
Naslov: Re: Pasja piščal
Prispeval: sarci na 14 Januar 2006, 22:29:31
kok pa stane?

Jaz sem dala za mojo (ista kot na sliki), v MRPETU , nekej okoli 1000 .. ;)
Naslov: Re: Pasja piščal
Prispeval: Nelly na 27 Januar 2006, 04:33:56
Jaz sem te pasje pišcali gledala kak mesec nazaj v nasi zoo trgovini pa je bila cena se mi zdi okoli 500 sit, ali celo manj. Nisem cisto 100%.

Imam pa jaz z to piscaljo dokaj slabe izkusnje. Prijateljica je svojega psa dresirala na piscal... vse je bilo lepo in prav dokler ni enkrat pozabila piscali doma. Pozabila da je  in psa spustila. No rezultat je bil tak da smo psa iskali 2 uri. Ker se na njen glas sploh ni odzivala..strogo samo na piscal. Z piscaljo je pa odpoklic funkcjoniral 99%.  Zna biti dobra zadeva,če jo znas pravilno uporabljati,  ampak kljub vsemu je dobro, da je pes navajen tudi na tvoj glas in se nanj odziva, ker ce ne se lahko pripeti kaj zgoraj nastetega ;)

+1 točka
Naslov: Re: Pasja piščal
Prispeval: anana na 27 Januar 2006, 15:07:22
Nelly, kdaj pa je začela tvoja prijateljica dresirati svojega psa na piščal? Ker če ga je navajala že od samega začetka, da pride na zvok piščali, ni nič posebnega to, da ne pride na piščal. Ali pa ga je začela učiti na piščal zato, ker ni hotel priti nikoli na klic?

Lp, Ana
Naslov: Re: Pasja piščal
Prispeval: Nelly na 27 Januar 2006, 15:29:08
Bilo je od vsega zacetka, ker je hotela doseci to, da bi pes ubogal tudi njene starse. Vendar je dosegla ravno nasprotno in pes ni ubogal na nic drugega kot na piscal. Zato je po mojem mnenju prav da uboga na oboje. In ko se je tista piscal izgubila je imela doma 3 dni popolnoma podivjanega psa, dokler ni kupila nove piscali ;) Zna pa po mojem biti dober pripomocek, poleg glasa seveda. Ker ce pes trza absolutno samo na piscal so se vecje moznosti, da ti ga kdo odpelje, ker v njenem primeru se slo celo tako dalec da ni bilo pomembno kdo je imel piscal... samo da je bila piscal. To se mi zdi pa skrajno skregano z logiko.

 Osebno nimam nic proti piscalim.. ce ves kako, zakaj in kdaj jo uporabljati, da ne piskas non stop za brez veze  :D
Naslov: Re: Pasja piščal
Prispeval: T.M.T na 27 Januar 2006, 16:11:46
Takšno piščalko imam tudi jaz...v Zooticu sem zanjo dala 700 sit...mi prav lepo krasi med ključi ::).

Anana se pri tvoji piščalki da spodnji del "daljšati" in "krajšati" ??? ?Ker pri meni se da...in če je bolj ven piska ko noro ::)...če pa je noter samo phhhhhhhhhhhh dela.Kot,da gre ven samo zrak :P.No saj je za ljudi neslišna ampak to s emi pa vseno čudno zdi.Ker pri "sam doma 3" je bila piščalaka taka,da se je slišal tanek zvok...

no jaz osebno je neuporablam.Čeprav me sedaj mika,da pa poskusimo spet.Mogoče sem pred 3 leti prehitro obula.Nekajkrat je prišel na glasen pisk,bil pohvaljen...potem pa...ja kaj pa bom hodil tja,če piska ko nora ::).Me še pogledal ni.Mogoče pa je bil le pristop napačen.

Recimo,če si kdaj brez glasu piščalko v usta pa piskat,lol...ne vem.Bomo poskusili jovo na novo in poročali rezultate :).
Naslov: Re: Pasja piščal
Prispeval: LIZA na 27 Januar 2006, 16:21:22
Mi smo tudi imeli tako piščal in smo jo uspešno izgubili :)
Meni je stvar zelo sipatična, ker sem z njeno pomočjo usmerjala mojadva falota na daljavo pri učenju iskanja divjadi. Smo malo priredili 'povelja' in je bil dolg nepretrgan pisk 'pozor' ali 'pozornost', če sta preveč odtavala, kratki piski za 'sem,sem,sem' itd. In je bilo super, ker sama skoraj nisem slišala piščalke, tudi nikogar drugega nismo motili, mojadva sta pa dobivala ukaze, brez da bi jaz ostala brez glasu.
Nekaj časa smo zdaj delali z eno tako piščalko, ki strašno in grozno brlizga in s(m)o se vsi pritoževali, tako da komaj čakamo novo neslišno piščalko  :)
Naslov: Re: Pasja piščal
Prispeval: rina na 27 Januar 2006, 17:17:36
Na koliko različnih načinov pa lahko pisakš? Koliko različnih povelj lahko naučiš na piščal?

lp, rina
Naslov: Re: Pasja piščal
Prispeval: LIZA na 27 Januar 2006, 17:25:41
rina, kolikor ti domišljija in bistrost psa dopušča. Lahko kombiniraš:
1.) -en
- več piskov
2.) -dolgi
- kratki piski
3.) - močni
-šibki piski
Število kombinacij je ogromno, treba je samo pazit, da kuža razlikuje. Recimo kombiniraš: en-dol-močen pisk ali pa dva-kratka-šibka piska ali pa pet-kratkih piskov in podobno. Recimo primer učenja sem s pomočjo piščalke: kratki, hitri piski se mi zdi, da se tudi zvokovno precej ujemajo s poveljem 'sem,sem,sem'. Sama uporabim tudi tri piske. Učila sem takole: 'sem,sem,sem', 'pisk,pisk,pisk', 'sem,sem,sem', 'pisk,pisk,pisk' in tako dalje. Potem pa povelje 'sem,sem,sem' počasi opuščala. Lahko pa s piskom povežeš katerokoli povelje, tudi sedi, tačko, skoči...
Naslov: Re: Pasja piščal
Prispeval: rina na 27 Januar 2006, 17:36:17
Aha, se da potem na veliko različnih načinov piskat. :)

Sem se spomnila, da se kolikor vem, tudi ovčarje pri paši usmerja na podoben način. :)

lp, rina
Naslov: Re: Pasja piščal
Prispeval: anana na 27 Januar 2006, 19:35:07
T.M.T, ja moja se da krajšati in daljšati, zvok pa je vedno tak, da se ga sliši. Z Naro smo pa do sedaj nekajkrat probali, ne vadimo (še) redno ::).

Lp, Ana
Naslov: Re: Pasja piščal
Prispeval: *nastja* na 28 Januar 2006, 08:14:57
Evo .. ko 3× zapiskam pride Indi k meni  :D ;D v hiši .. LoL  :D ;D bomo sprobali še zunaj :p
Naslov: Re: Pasja piščal
Prispeval: m_tejch na 17 Junij 2006, 14:40:29
Zdravo
Mene pa zanima, če bi bila piščal primerna za odpoklic, ker ga sedaj moj kuža nikakor ne obvlada, oziroma ko ga pokličem sem, enkrat pride enkrat ne. To piščalko imam danes namen kupiti sedaj pa me zanima kako naj delam z njo. Naj zapiskam in ga hkrati pokličem 'sem', ali samo zapiskam in ko pride pohvalim?
Upam,da mi bo kdo tole  čimprej razložil.
lp ;)
Naslov: Re: Pasja piščal
Prispeval: Nika na 17 Junij 2006, 18:57:13
Najbolje bo, da za zacetek to vadis v hisi. Postavis se v drug prostor in zapiskas. Verjetno bo pes iz ciste radovednosti prisel pogledat in takrat ga pac nagradis. Pocasi lahko to vadis tudi zunaj.
Naslov: Re: Pasja piščal
Prispeval: m_tejch na 18 Junij 2006, 00:55:31
Moram povedat, da sem dobila danes to piščal, in zaenkrat kaže super.  :)Do sedaj je še zmeraj dobesedno priletel do mene, in vadiva tudi pred hišo.Jutri pa bova poiskusila tudi na sprehodu, ko bo na flexiju. Upam da bo to ena stvar, ki jo bo pa le upošteval. (Sem tako zelo happy, da moram to povedat ;))
lp  :)
Naslov: Pasja piščal
Prispeval: pidog na 03 Marec 2012, 13:25:30
Mogoče kdo ve kje se dobi piščalke, piščal?
Zanima me kombinirana; na eni strani enostavna na drugi "triller" oz. "sodniška", s kroglico. Malo sem že "surfal" pa ne najdem ali pa ni na zalogi...............
Naslov: Pasja piščal
Prispeval: mimi89bu na 03 Marec 2012, 13:44:37
Tudi mi smo jo kupli, ko je bil Pikec se mali. Ampak je ni nic uposteval. Sploh ne vem, ce je spuscala kak zvok, ker se ni niti oziral nanjo. :) Tako, da je potem bila ta piscal le okras na kljucih  ::)
Naslov: Pasja piščal
Prispeval: Lunette na 03 Marec 2012, 13:45:07
Kakšna lovska trgovina?
Naslov: Pasja piščal
Prispeval: damayanti na 03 Marec 2012, 13:53:36
http://slovarms.si/piscalka-za-psa.html

 jaz sem eno kupila v Koptexu tako dvostransko ( ampak mi ni) ..,  eno mi je naredil en gospod iz rogovja( pa smo jo zgubili) . Eno  prav za trening pa  v eni lovski štacuni ( lov in ribolov nekaj...  se ne spomnim ... v Kranju se mi zdi v  Dolnovu... nisem pa ravno 100% )
Visokofrekvenčno pa v  eni pasji štacuni.. ampak mi je nefunkcionalna ker se razštelava in  dvakrat nima istega tona. Tega ne kupuj .

ali pa  naroči 
 tole stran imam jaz pod priljubljene... Se najde kar kaj zanimivega...
http://www.questgundogs.co.uk/ProductCategories/Details/21
Naslov: Pasja piščal
Prispeval: Lunette na 03 Marec 2012, 13:58:19
Te iz pet šopov so dejansko uporabne samo, če jo rabiš za psa odpoklicat (da ga navadiš nanjo). Nam je prav fajna.
Z vidika lovske uporabnosti pa do specialne trgovine  ;)
Naslov: Pasja piščal
Prispeval: pidog na 03 Marec 2012, 14:50:03
http://slovarms.si/piscalka-za-psa.html

 jaz sem eno kupila v Koptexu tako dvostransko ( ampak mi ni) ..,  eno mi je naredil en gospod iz rogovja( pa smo jo zgubili) . Eno  prav za trening pa  v eni lovski štacuni ( lov in ribolov nekaj...  se ne spomnim ... v Kranju se mi zdi v  Dolnovu... nisem pa ravno 100% )
Visokofrekvenčno pa v  eni pasji štacuni.. ampak mi je nefunkcionalna ker se razštelava in  dvakrat nima istega tona. Tega ne kupuj .Sem mislil, če se dobi kje "blizu" (SLO) preko neta. Na slovarms......nekaj takega; bom povprašal.
Iz "rogovja" jih priozvaja Trixie (6,5cm in 9cm). Mogoče kakšen uvoznik oz. kdo lahko "zrihta"?

(http://shrani.si/f/3w/pW/1r2Dqrev/2254.jpg)
Naslov: Pasja piščal
Prispeval: damayanti na 03 Marec 2012, 15:03:55
Te dvostranske   mislim da kar imajo...  skorej ,da vsaka malo boljše založena lovska štacuna.( ker so mi čisto vsi te ponujali)
Pri nas je bil problem drug.
Jaz sem iskala tako, ki ima tud pravo frekvenco tona. Ker je bila psica od malega navajena na piščal( še od svoje mame) in če je bil ton  nekako malce drugačen  ni šlivila.
In takrat sem obrnila  boga in pol , pa letala  po štacunah s sposojeno piščalko ,da sem dobila tako, ki je ustrezala.
 pa zanimivo... vsaka drugače piska( ali pa se je meni zdelo), tud dve nista bili enaki :-X

Je bila pa una iz rogovja najboljša... sam ... smo jo zapravli.... ali se bo pa enkrat po kakšni generalki  našla kje v kakšnem kotu... tudi to je možno
Naslov: Pasja piščal
Prispeval: pidog na 03 Marec 2012, 17:08:45
Ja, baje da vsaka drugače piska, čeprav je "ista" piščalka in če je pes navajen nekega ton potem to ostane "v krvi" do neke mere. Kupil bi bolj zaradi firbca, da malo probam, recimo odpoklic (mogoče po kdaj drugič, čez čas tudi kaj drugega  ??? ) in, da malo vidim kakšni "takti" so mi všeč.
Je pa že sedaj navajen na žvižg, kot odpoklic........saj pravim bolj zarad nekega "fetiša", firbca, da malo sprobam na poskusnemu zajcu  ;D
Bi bil pa najbolj vesel, če bi jo dobil pri nas, recimo prek ekrana............pokličem, naročim in to je to.
Naslov: Pasja piščal
Prispeval: sasha na 03 Marec 2012, 18:13:37
Men so super tele piščalke:
http://shop.canin-sport.si/sl/30-piscali (http://shop.canin-sport.si/sl/30-piscali)
Naslov: Pasja piščal
Prispeval: damayanti na 03 Marec 2012, 18:34:46
Men so super tele piščalke:
http://shop.canin-sport.si/sl/30-piscali (http://shop.canin-sport.si/sl/30-piscali)

taprava ;D...  ravno te ... vsaka drugač piska. ::)

pa spomnila sem se , dvostransko sem nazadnje videla v Tukano....a nimajo tud spletne trgovine.

edino glede taktov. Jaz  sem uporabljala zdolj drugačne piske. Npr dva dolga za odpoklic  en kratek , da sem ustavila psa , pa potem dva kratka  za  usmerjanje levo ali desno. Pa enega dooolgega za down.
Naslov: Pasja piščal
Prispeval: diva1 na 03 Marec 2012, 18:59:08
Hej, družba!

Meni pa je najbolj všeč Panova piščal (he-he)...  ;D Saj   najbrž vsi poznate" pastirja Pana iz grške mitologije.

Ja, pa Zamfir tudi dobro "žvižga" na njo. Pravi balzam tudi za naša, ne samo za pasja ušesa...


Naslov: Pasja piščal
Prispeval: damayanti na 03 Marec 2012, 19:14:49
hahaha  :D, saj pa res .. kaj če se nekej afnat z piščalkami , flavto naj kupi, pa vsakič eno zašpila za odpoklic :o :D :D
Naslov: Pasja piščal
Prispeval: pidog na 05 Marec 2012, 15:12:19
Vi se kar zezajte ;D.......................ampak, piščalke pa še zmeraj ne najdem v naših trgovinah; sem danes kar nekaj preklical.
Oblekce, copatki..............za to pa ni problem :o

Glede piskov; enojni: levo, desno ; dvojni: odpoklic ; "sodniški": halt..............boljše down (da ne zgleda kot 41-ga  :-\ )

PS.
Zemfirjeva piščal....................mog oče se Vollenweiderjeva harfa, da je balzam zaokrožen  ;) ; poskusi + pogled na vodo, morje ; paše (pa nisem kakšen novodobni sproščevalec, vrač  ;D )
Naslov: Pasja piščal
Prispeval: damayanti na 05 Marec 2012, 15:28:17
zdejle sem ti jo zrihtala  8)
 zs poglej ;D
Naslov: Pasja piščal
Prispeval: Macika na 05 Marec 2012, 15:34:41
pidog, Canin sport ima piščalke  ;)
Naslov: Pasja piščal
Prispeval: pidog na 05 Marec 2012, 16:01:41
Sem že naročil..................imaj o samo eno 6,5cm  :(  Baje da so 9cm boljše obnesejo, ampak za moje piskanje bo tudi ta OK. Damayanti, hvala za info; sem danes preklical dosti lovskih trgovin, pa nič. Sramota!
Macika, hvala ampak iščem drugačno, ne ustrezajo (po videnem na njihovi spletni trgovini).
Naslov: Pasja piščal
Prispeval: damayanti na 05 Marec 2012, 16:11:51
 vedno obstaja možnost da jo zgubiš ;D, ali pa da slučajno najdeš še 9 cm pa jo kupiš.
Meni je bila prav za trening in učenje boljša  manjša( sicer enojna), ker je bilo treba s psom laufat pa hitro hodit, in sem jo  ponavadi držala med zobmi.
Z kakšno 9 cm  "fajfo"  mi ne bi bilo  ravno "udobno"  :-[  :D :D
Naslov: Pasja piščal
Prispeval: fiola1 na 06 Februar 2017, 20:05:05
Še kdo uporablja tole stvarco?
In kakšna so vaša mnenja o tem - je uporabna ali ne?
Hvala  :)
Naslov: Pasja piščal
Prispeval: hebel na 06 Februar 2017, 20:23:19
Neuporabno. Uporabljam svoj glas, ki ga imam vedno seboj...

LP
Naslov: Pasja piščal
Prispeval: čara na 06 Februar 2017, 21:24:25
A ti ga nikoli ne vzame? :D Mislim čisto zares, a nikoli nimaš preklemano vnetega grla? Meni se zgodi [vsaj 1x na leto. Poleg tega, če pes dela 50-100M oddaljen od tebe, je meni ljubše piskanje komand za dol, odpoklic etc-kot pri ovčarskih in lovskih psih. Sajn oni to največ uporabljajo. Za poslušnost in IPO pa res ne vidim koga.
Naslov: Pasja piščal
Prispeval: Nika na 07 Februar 2017, 08:50:57
Odvisno za kaj bi jo rabila. Če bi se šla kako poslušnost na daljavo, psa usmerjala levo, desno, sem tja, bi mogoče prav prišla, drugače pa pri naših družabnikih itak rabiš na daljavo samo odpoklic, ali pa mogoče prostor, za kar je žvižg čisto dovolj. Meni je čisto neuporabna, ker imam psa toliko blizu da se da z glasom manevrirat če je potrebno, je pa tudi toliko vzgojen da ne trpijo glasilke in da se da zment z njim tudi v primeru izredno vnetega grla (kar se še ni zgodilo, tud taki smo). V glavnem če vse štima ne rabiš piščalke, če nič ne štima ti pa tudi s piščalko ne bo.