PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Pasme => Temo začel/a: Urška na 11 Junij 2008, 22:06:27

Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Urška na 11 Junij 2008, 22:06:27
Vse pasme so bile ustvarjene z nekim namenom, velika večina za določeno različico dela. Tipičen primer so službene pasme in vse vrste lovskih psov. V današnjem času je vzreja vse bolj usmerjena samo v fizične značilnosti in zunanjost, značaj in delovna sposobnost pa postajata pri vzreji drugotnega pomena. Psi so spremenjeni do te mere, da za svoje prvotno delo sploh ne bi bili več sposobni. Nekateri zaradi značaja, ki je razvodenel ali pa imajo slabe živce, preslabe nagone..., drugi zaradi pokvarjene telesne zgradbe, neprimerne velikosti (pasme restejo iz "delovnih" proporcev), tretji zaradi odlakanosti (določene lovske in pastirske pasme).

Kakšno je torej vaše mnenje? Bi morali vzreditelji težiti k vzreji bolj pristnih psov, takih, kakršni so bili ustvarjeni? Bi morala kinološka organizacija poskrbeti za več delovnih preizkusov kot pogojev za vzrejo? Bi se moralo pri vseh, za delo namenjenih pasmah, za dosego šampionatov zahtevati delovni preizkus?

Kakšen je vaš pogled na to področje?
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Nelly na 12 Junij 2008, 00:23:16
Sicer nisem vzreditelj sem pa lastnik pasme, ki se je prvotno uporabljala kot delovna pasma (resevanje iz vode, pomoc ribicem..). ampak marsikdaj se zgrozim, kaj je vzreja naredila (nasplosno), k cem je tezila in je pes vse kaj drugega kot to zaradi cesa je bil ustvarjen. Vsaka pasma ima svoje specifike in je bila ustvarjena z dolocenim namenom in sem mnenja, da bi se te karakteristike ter nagoni morali spostovati in ohranjati in dati vecji povdarek na njih.

Velikokrat sem razmisljala, da gre vzreja (vecine) pasem tako kot ves svet v komercialne namene, vse stremi k lepoti in nekim idealom, ki si jih je vbil v glavo clovek. Ce se omejim samo na "svojo" pasmo, zame njuf, ki se panicno boji vode ni njuf. In pika. Tudi iz razstavnega vidika, pes, sampion pred recimo 15 leti danes verjetno nebi blestel na razstavah. Ker je sla "moda" naprej.. moda, ki si jo je zamislil clovek.

Enkrat sem se pogovarjala z enim kinologom ter sva rahlo nacela ravno to temo. Naj bi se z nacrtnim spreminjem nagonov hotelo priblizati pasme vecji mnozici ljudi, koliko je resnice v tem ne vem.. kar se mi ne zdi prav, zakaj spreminjati psa, ce mu nisi dorasel se mu pac odpovej ter kupi drugo pasmo - saj jih je cel koktajl in vsak lahko najde kaj zase, ce se potrudi.

Z enim stavkom...zame mora pes v prvi vrsti imeti "duso", sele potem pride na vrsto "fasada" :)
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Urška na 12 Junij 2008, 08:57:26
Nelly, s tvojo zadnjo izjavo se ne bi mogla bolj strinjati. Včasih je prav grozno, ko pomisliš, kam je šla vzreja. Vse za videz in vse samo v funkciji izgleda.
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Dina na 12 Junij 2008, 09:43:44
Tudi sama imam pasmo, ki je bila ustvarjena kot delavna in pa hkrati pasmo, ki so jo totalno zafurali... Če me kdo vpraša mu ne znam povedati zakaj naj bi bil nemški ovčar lepši s čim bolj podrtim hrbtom?! In ta težnja je šla za moje pojme v skrajnost. Celo na razstavah lahko vidš marsikaterega nemca, ki se ti mora zasmiliti v dno duše, ker pes več ne hodi - ker skače po ringu kot zajec. In takšen pes na moje ogorčenje celo dobi odlično oceno - kljub temu, da naj bi šla vzreja spet v to smer, da bi popravili kar so zafurali. Mislim, da bo trajalo še zelo zelo dolgo, preden bo viden kak napredek.

Priznam, da so mi bolj pri srcu t.i. "razstavni" nemci - nekako sem se zaljubila v Rexa - že kot otrok. To pa še ne pomeni, da je mi je ok, če ima rit čisto na tleh in če hodi po celem zadnjem delu tac, namesto po šapah, če je totalno brez vskršne volje do dela, če ti cucek leži tam kjer si ga postavil dokler ga ne prestaviš...ne to ni to. In ja, sem proti temu, da so npr pri naši pasmi spremenili pogoj za pridobitev vzrejnega dovoljenja. Prej si moral za vzrejnega narediti vsaj IPO1, zdaj le bbh. Le še dodatna priložnost za tiste, ki bi v psa radi vložili čim manj in iz njega potegnili čim več - še dodatna pot, ki pelje v pogubo pasme...
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Satin na 12 Junij 2008, 09:54:11
Sama sem bila vedno mnenja da pasme morajo ostati take kot so bile prvotno zamišljene, torej z vsemi dobrimi in slabimi lastnostmi ki so zanjo značilno - za tisto kar so bile vedno namenjene ;) Brez olepšavanja ali omiljevanja določenih nagonov, če že hočejo napredek naj se poglobijo v to da pasme ostanejo zdrave in s čim manj dedno prenosljivimi napakami. Drugače pa se karakter in zunanjost pasme naj ne spreminja.

Jaz imam delovno pasmo - vleka sani in ni lepšega kot videti jih ko uživajo v tem ko počnejo za kar so bili tisočletja vzrejani in selekcionirani ;) Je pa res da veliko ljudi pada na zunanjost, s karakterjem pasme se ukvarjajo šele ko je pes doma :-\ Ne vem zakaj bi jih kakorkoli spreminjali si jih nismo izbrali prav zaradi teh določenih lastnosti specifičnih za njihovo pasmo, torej zakaj bi jih spreminjali  ;)
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: čara na 12 Junij 2008, 09:58:19
Pasme, ki so bile ustvarjene z nekim namenom in imajo določene nagone, sposobnosti in temu primeren karakter-bi to morale obdržati do danes in še naprej. Zakaj niso je pa jasno-zaslužkarstva. Dalmatinci so včasih spremljali kočije-pa bi dandanes uvedli preiskus na podoben način ali bi spremljali kočijo ali jahača na 20km dolgi progi. Na koncu veterenarski pregled, pes ki je v dobrem stanju je zama dober predstavnik-seveda so še drugi dejavniki.




Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Ferry na 12 Junij 2008, 10:00:09
Urška,

glede na to, da sem lastnica lovskega psa in pa nisem vzreditelj, sem pa že tako dolgo v svetu delovnih psov, da lahko povem naslednje. Definitivno se strinjam z Nelly. Moram pa priznati, ker se dosti gibam tudi po tujini, da je pri nas stanje veliko slabše od Evrope (tukaj imam predvsem izkušnje z Nemčijo, Švico, Madžarsko, Češko, Slovaško).

Npr. mi smo našega beagelčka kupili v Nemčiji, kjer v BCD-ju (nemški beagle klub) izredno skrbijo za ohranitev lovskih zasnov in vsi vzreditelji svoje kužke preizkušajo na PNZ-ju in pa na lovskih tekmah, tudi na internetnih straneh se redno pojavljajo dosežki na lovskih tekmah in ne samo na lepotnih razstavah. Poudariti pa moram, da seveda vsa vzreja in lovske tekme, ji jih prireja so podvrženi strogim pravilom, ki se jih vsi držijo - s tem mislim predvsem na to, da mora kužek te tekme tudi dejansko opraviti tako kot je v pravilnikih in tudi pri dovoljenju za vzrejo se preverja displazijo kolkov, DNK, itd....,. Človek ima občutek, da res pošteno skrbijo za genetiko in pravilen razvoj pasme tudi v delovnem pogledu :o.

Moje izkušnje s Slovenijo pa so sledeče (glede na to, da ima moj kužek opravljen PNZ in delovni izpit). Glede na to, da nisem lovec in tudi ne izhajam iz lovske družine, sem imela ravno na tem delu PNZ in delovni izpit, največji strah, saj kot amater o tem nisem vedela ničesar in kot človek iz mesta, sem se morala dejansko spusiti tudi v lovski svet. Predvsem je bila moja želja, da vidim ali je moj kužek "iz pravega testa" ali zna glasno goniti ali je lovec ali ne. In ko sem enkrat vstopila v ta svet, so sledila samo še razočaranja. Da ne bo predolgo, bom napisala takole, moj kuža je pošteno (poudarek predvsem na pošteno) opravil PNZ s III. nagradnim razredom (v izredno slabih razmerah, saj smo bili na vrsti šele ob 13.30, ko je gozd že izgubil večino jutranjega vonja) in delovni izpit z II.nagradnim razrednom v izredno težkih razmerah v Srbiji (trnje, gosča, ....in pri izredno strogih zahtevah, da se kuža po 15 min gonjenja takoj vrne k lastniku). Vendar pa sem v tem krogu "delovnih psov" v Sloveniji opazila, da smo eni redkih, ki smo tako pošteno "potili krvavi pot", saj so mi potem lovci in lastniki ostalih lovskih kužkov govorili, kako se pa vse to "na lepe oči deli", vsak lahko naredi PNZ (tudi če je čivava), samo mal denarčka daš, pa ni problema oz. če pa koga poznaš pa še brez denarčka vse narediš, enako je na državnih lovskih tekmah, samo s lovskim sodnikom se zmeniš in vse imaš. In tako ima moj beagelček edini v Sloveniji vzrejno oceno I/III (prva je za odlično telesno oceno, druga je ocena iz PNZ), vsi ostali beagli v Slovniji imajo vzrejo oceno I/I, tudi če nikoli niso bili v gozdu. In res je žalostno, ko na razstavah in na vzrejnih papirjih vidiš same odlične ocene, ko pa lastnika vprašaš, ti kako pa je potekal PNZ oz. delovni izpit pa ne zna povedati nič oz. govori take neumnosti, da se samo zgražaš. Zakaj? Ker je vse samo na papirju, pes pa dejansko nisti ne ve kaj je gozd. Eden od zelo čaščenih beaglov v Sloveniji, ki je bil pripeljan iz Anglije ima na papirju same odlične ocene, ko pa smo ga vprašali o delovnem izpitu, pa je odgovoril, da ga je naredil brez problema, saj je njegov pes gonil medveda.
PROSIMMMMMM!!!!!

Res se dela poštena škoda pasmam, tudi če obstajajo pravilniki, da mora imeti pasma za vzrejo tudi delovne zasnove, pa se te pravilnike veselo krši in s tem se slaba genetika še toliko bolj širi po Sloveniji. Res žalostno in potem na razstavah vidiš v delovnem razredu beagla, ki niti tečti ne zna, pa se vprašaš, kako lahko naredi tak pes delovni izpit???????

LP
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: IgiS na 12 Junij 2008, 10:19:45
Prej si moral za vzrejnega narediti vsaj IPO1, zdaj le bbh. Le še dodatna priložnost za tiste, ki bi v psa radi vložili čim manj in iz njega potegnili čim več - še dodatna pot, ki pelje v pogubo pasme...
In kako so nekateri delali IPO I ???
Pojdi na kakšen korung in vse ti bo jasno  ;D

S tem , ko so za slovenski vzrejni pregled ukinili IPO I niso naredili nič slabega, ker tisti ki dela v dobrobit pasme gleda na delovno sposobnost svojih psov, kdor pa ne, pa ga briga ... + za Korung moraš imeti tudi sedaj IPO I in C min. 80 pik.
Z Slo vzrejnim pa so npr. pridobili slovensko vojsko, ki psa NE šola po IPO I, ampak po svojih programih.

LP
Igor
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Ferry na 12 Junij 2008, 10:36:17
Igis,

se ne strinjam s tabo, ker tako kot je napisala Dina, se danes že skoraj pri večini vzrediteljev (najbrž bi morala napisati rejcev), gleda le na strošek in to pomeni, če se dovoli vzrejo psu, ki nima opravljenih izpitov, kjer se preverja pomembne značilnosti pasme, se s tem samo dovoljuje popačenje oz. slabšanje pasme same. Tako npr. se pojavljajo plašni beagli, ki nosa ne dajo niti približno na tla, tako se pojavljajo prinašalci, novofundlandci, ki se bojijo vode, itd. To je groza za psamo, katerokoli že.

Res pa je, tako kot si napisal, s tem so naredili biznis - pridobili so SLO vojsko, kar je spet gledano čez denar (to je lastnost slovenske kinologije, saj deluje kot podjetje in gleda le na dobiček). Vojaki bodo že šolali svoje pse in slabe izločili, vsi ostali ljudje, ki pa niso vojska pa bodo pač naredili le tisto kar je obvezno in v vzrejo bodo prihajali vedno slabši psi.

S tem , ko so za slovenski vzrejni pregled ukinili IPO I niso naredili nič slabega, ker tisti ki dela v dobrobit pasme gleda na delovno sposobnost svojih psov, kdor pa ne, pa ga briga ... + za Korung moraš imeti tudi sedaj IPO I in C min. 80 pik.

Igor mislim, da tisti, ki ga za delovno sposobnost svojega psa ne briga, nebi smel biti vzreditelj. Mi se pogovarjamo o vzreji in delovnih preizkušnjah. Kar kdo dela privatno s svojim psom, pa je čisto njegova lastna izbira, če pa si vzreditelj pa se ti ne sme je.... za pasmo. Žal smo še vedno ljudje po večini taki, da kar ni predpisano ne bomo naredili, ne glede na to, ali s tem komu škodimo ali ne. Malo jih je tistih, ki res sami po sebi, gledajo na dobrobit pasme, tudi v tujini je tako, zato pa je vzreja regulirana s strogimi predpisi in pravili, ki pa se tudi pošteno izvajajo in zato je npr. vsaj pri lovskih psih tam, veliko boljša kvaliteta.

LP
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: IgiS na 12 Junij 2008, 10:47:19
Problem nikoli niso vzreditelji ampak KUPCI, ki pokupijo vsako sranje, ki ga jim servirajo vzreditelji.

Za NO velja, da tisti ki nima narejenega Korunga pri vzreji nima kaj delati in za Korung so pogoji isti, kot so bili !!

Če pa kupec kupuje psa preko Bolhe ali Salamonca in se pred nakupom ne pozanima o pasmi mu naše pametovanje prav nič ne pomaga  >:(

LP
Igor
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: damayanti na 12 Junij 2008, 10:55:34
Vse pasme so bile ustvarjene z nekim namenom, velika večina za določeno različico dela. Tipičen primer so službene pasme in vse vrste lovskih psov. V današnjem času je vzreja vse bolj usmerjena samo v fizične značilnosti in zunanjost, značaj in delovna sposobnost pa postajata pri vzreji drugotnega pomena. Psi so spremenjeni do te mere, da za svoje prvotno delo sploh ne bi bili več sposobni. Nekateri zaradi značaja, ki je razvodenel ali pa imajo slabe živce, preslabe nagone..., drugi zaradi pokvarjene telesne zgradbe, neprimerne velikosti (pasme restejo iz "delovnih" proporcev), tretji zaradi odlakanosti (določene lovske in pastirske pasme).

Kakšno je torej vaše mnenje? Bi morali vzreditelji težiti k vzreji bolj pristnih psov, takih, kakršni so bili ustvarjeni? Bi morala kinološka organizacija poskrbeti za več delovnih preizkusov kot pogojev za vzrejo? Bi se moralo pri vseh, za delo namenjenih pasmah, za dosego šampionatov zahtevati delovni preizkus?

Kakšen je vaš pogled na to področje?

Kar se lovskih tiče- se zahteva delovni preizkus. Vendar pri določenih(  govorim za  gordon setre) pri nas premalo. V Nemčiji- kjer je apriorij delo-  se to lepo vidi ;) Vsaj pri določenih resnih vzrediteljih- ljubiteljih Pasme. Tisti ki pa vzrejajo lepe kužke je pa isti šmorn kot pri nas


Res se dela poštena škoda pasmam, tudi če obstajajo pravilniki, da mora imeti pasma za vzrejo tudi delovne zasnove, pa se te pravilnike veselo krši in s tem se slaba genetika še toliko bolj širi po Sloveniji. Res žalostno in potem na razstavah vidiš v delovnem razredu beagla, ki niti tečti ne zna, pa se vprašaš, kako lahko naredi tak pes delovni izpit???????
LP

Se podpišem pod tole.

Moj pes( damč), za moj kriterij premalo zna.
sem pa imela priložnost opazovati PPA enega drugega setra, ki je preizkus opravil.  Tisto kar je delal na preizkusu je bila za moje pojme ena velika šlevarija/ kr neki ::)/. Bi ga moj gladko nascal ( pa še vedno za moje kriterije bi šleval). In neglede kolikim se zdi lep- še vedno nima pravih delavnih zasnov ( takih kot jih gordon mora imeti) zato pač se ne bo razplojeval. Ker jaz definitivno ne bom delala škodo pasmi.

mislim, da tisti, ki ga za delovno sposobnost svojega psa ne briga, nebi smel biti vzreditelj. Mi se pogovarjamo o vzreji in delovnih preizkušnjah. Kar kdo dela privatno s svojim psom, pa je čisto njegova lastna izbira, če pa si vzreditelj pa se ti ne sme je.... za pasmo. Žal smo še vedno ljudje po večini taki, da kar ni predpisano ne bomo naredili, ne glede na to, ali s tem komu škodimo ali ne. Malo jih je tistih, ki res sami po sebi, gledajo na dobrobit pasme, tudi v tujini je tako, zato pa je vzreja regulirana s strogimi predpisi in pravili, ki pa se tudi pošteno izvajajo in zato je npr. vsaj pri lovskih psih tam, veliko boljša kvaliteta.


Amen!!!
  Z dodatkom..... nihče ki ima namen vzrejati- se mu ne  bi smelo  je*ati za pasmo. Ker ponavadi ravno tisti ljubiteljski vzreditelji naredijo največ škode pasmi. ( vendar žal le pobožna želja)
To se lepo  vidi pri določenig " popularnih " pasmah

Problem nikoli niso vzreditelji ampak KUPCI, ki pokupijo vsako sranje, ki ga jim servirajo vzreditelji.

Za NO velja, da tisti ki nima narejenega Korunga pri vzreji nima kaj delati in za Korung so pogoji isti, kot so bili !!

Če pa kupec kupuje psa preko Bolhe ali Salamonca in se pred nakupom ne pozanima o pasmi mu naše pametovanje prav nič ne pomaga  >:(



Isto velja za kontinetalne ptičarje( pa tudi za goniče) . kdor nima določenih  predpisanih preizkušenj nima kaj delati pri vzreji .
.....sej potem jih nekateri naredijo( samo kako- in kaj pes dela tam je pa druga štorja). Točno to kar je Ferry že napisala.


Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Dina na 12 Junij 2008, 11:01:30
Veste kaj mene najbolj motivira - to, da vsi šinfajo razstavno linijo NO :P In se mi zdi krasno, da je moja takšna kot je in mi to šinfanje predstavlja samo vspodbudo, da jo bom šolala vse dokler bo imela takšno voljo kot do sedaj :P

Če nebi bila edina z NO, bi jo šla verjetno tudi spustit med ovce >:D
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Ovcka na 12 Junij 2008, 11:07:43
Tako npr. se pojavljajo plašni beagli, ki nosa ne dajo niti približno na tla, tako se pojavljajo prinašalci, novofundlandci, ki se bojijo vode, itd. To je groza za psamo, katerokoli že.

Naj dodam nekaj na tole, kar je tudi mene kot lastnico lovske (precej popularne) pasme zmotilo.. Prejsnji mesec sem bila z mojim na vzrejnem pregledu. Tam je bila tudi ena krasna, ampak res krasna zlata prinasalka - seveda samo na zunaj. Namrec, ko je prisel cas za vzrejni preizkus damica ni hotela tack zmocit, oz. ni hotela v vodo sploh.  ??? ??? Medtem ko nama sicer ni bilo treba delati tega preizkusa (imava ze predhodno narejen PNZ) ampak me je ves cas, ko sva bila tam ob vodi in cakala vzrejno oceno fehtal, jokal, tulil, cvilil za v vodo  8) No, sicer na koncu ta "dama" ni naredila vzrejnega pregleda, ampak so ji dali opcijo "naj pride v jeseni ponovno poiskusit, do takrat jo pa naj navadijo na vodo"  ??? Ja halo???  ??? >:( Psa ne mores navadit na vodo, ali ima v genih zeljo po plavanju, ali pa nima, in ona jo ocitno nima, in za moje pojme tak pes ni primeren za vzrejo!

In tudi jaz se strinjam, da morajo biti psi zainteresirani in pokazati voljo do dela, za katerega so bili vzrejeni. Ce le te ne pokazejo, to zame potem ni vec zlati prinasalec, pticar, ovcar, etc. ::)
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: ninci na 12 Junij 2008, 11:24:58
Ovčka, enako se dela tudi pri streloplahosti. Če je danes streloplah, se vrneš domov z napotki kako psa navaditi na pok in ga potem doma pripravljaš do naslednjega vzrejnega pregleda ::)

Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: damayanti na 12 Junij 2008, 11:27:27
In tudi jaz se strinjam, da morajo biti psi zainteresirani in pokazati voljo do dela, za katerega so bili vzrejeni. Ce le te ne pokazejo, to zame potem ni vec zlati prinasalec, pticar, ovcar, etc. ::)

točno tako.
zanimivo je pa to da ponavadi najbolj v luft skačejo  in se pritožujejo čez sodnike in ocenjevanje ter čez kriterije, ravno tisti lastniki psov ki imajo eno izmed takih hib.

 Za moje pojme  delaven pes mora biti najprej delaven... potem pa lep. Če ima kombinacijo obojega je  primeren za vzrejo- drugače ni. In pika.

Kar se streloplahosti  tiče ....( sploh pri lovskih pasmah) ta je tudi ena boljših ja ::).
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: sasha na 12 Junij 2008, 11:29:41
Mene pa nekaj zanima..moja ob strelu trzne, ker je ful firbcna in je takoj za akcijo (ne zato ker bi se bala)..a je to dovoljeno ali ne?
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Ferry na 12 Junij 2008, 11:37:10
Ninci, Ovčka,

čudovito, da se to dogaja, kot sem povedala, vem preveč primerov, ko z lovskimi psi - predvsem beagli, sploh ne vejo kaj je to preizkus streloplahosti, pa imajo PNZ opravljen z I. nagradnim razredom. In npr. pri beaglih se že pojavlja plašnost, kar je ravno obratna lastnost beagla, vendar pri nas tak pes ni izključen iz vzreje, eden od takih trenutno veselo naskakuje celo beaglovsko Slovenijo in bo veselo prenesel svojo gensko napako naprej.

In komu mar za vse to, vzrejni komisiji za goniče je vseeno (glavno pravilo je štepanje), večini sodnikov je vseeno (ne znajo več ocenjevati karakterja psa, ampak samo izgled), večini kupcev je tudi vseeno kakšen je, samo, da je v rodovniku napisano beagle, pa da je poceni. TOREJ, KAM DRVIMO???

Obstajamo določeni ljudje, ki nam ni vseeno, tulimo, lajamo, ...., a brez uspeha, ljubiteljev, ki hočemo dobro pasmi, nas je res malo in potem smo večinoma tretirani, kot nestrpneži, nevoščljivci, zafrostriranci itd.

Mene pa nekaj zanima..moja ob strelu trzne, ker je ful firbcna in je takoj za akcijo (ne zato ker bi se bala)..a je to dovoljeno ali ne?

Sasha, to je dovoljeno, dokler ob poku leži je vse OK, to da trzne je celo normalno, samo ne sme pa zapustiti svojega položaja ob poku.

Lp
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: alenkab na 12 Junij 2008, 12:07:13
Veste kaj mene najbolj motivira - to, da vsi šinfajo razstavno linijo NO :P In se mi zdi krasno, da je moja takšna kot je in mi to šinfanje predstavlja samo vspodbudo, da jo bom šolala vse dokler bo imela takšno voljo kot do sedaj :P

Če nebi bila edina z NO, bi jo šla verjetno tudi spustit med ovce >:D

Ewo še malo vzpodbude za nadaljnje šolanje in delo:
http://www.sheepdogisontino.it/ (http://www.sheepdogisontino.it/) - poglej pod Foto in GARA AMICHEVOLE  :o
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Dina na 12 Junij 2008, 12:12:28
 :o carica :) Saj pravim, če nebi bila "črna ovčka" med črno-belimi bi jo direkt peljala da vidim kaj bo :)
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: ninci na 12 Junij 2008, 12:13:55
:o carica :) Saj pravim, če nebi bila "črna ovčka" med črno-belimi bi jo direkt peljala da vidim kaj bo :)

Saj je od minči Šušu, tudi "črna ovca" med črno belimi tako da... zakaj pa ne ;)
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Dina na 12 Junij 2008, 12:17:46
No, najprej morava zaključit poslušnost, potem se moram pa ornk pozanimat kako pa kaj...mogoče pa res kdaj :) Da zapremo "goflje" ;)
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: alenkab na 12 Junij 2008, 12:18:47
Ampak tisti nemški ovčar je bil na tej tekmi tretji in to v izklučno črno-beli konkurenci  :o! Itak, da moraš probat  :o :D.
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: zoe na 12 Junij 2008, 12:24:27
Ovčka, enako se dela tudi pri streloplahosti. Če je danes streloplah, se vrneš domov z napotki kako psa navaditi na pok in ga potem doma pripravljaš do naslednjega vzrejnega pregleda ::)



Pri streloplahosti je treba upoštevati, da so različne "stopnje". Pes je lahko streloplah že od vsega začetka (prirojeno) in tega se ne da popravit; lahko pa se streloplahost (oziroma občutljivost na poke) razvije kasneje, v tem primeru je pridobljena, lahko pa je celo priučena... To streloplahost se da "popravit".

Sem pa tudi jaz pristaš tega, da bi morali vzreditelji, ki vzrejajo neko pasmo poskrbeti, da se pasma ohranja taka, kot je bila včasih.

Tisti, ki ste predhodno že pisali v to temo, imate za vzrejo v mislih preizkus nagonov ali to, da mora vzreditelj dejansko s psi delati?

lp
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Majchy na 12 Junij 2008, 12:27:34
Jaz imam delovno pasmo - vleka sani in ni lepšega kot videti jih ko uživajo v tem ko počnejo za kar so bili tisočletja vzrejani in selekcionirani ;) Je pa res da veliko ljudi pada na zunanjost, s karakterjem pasme se ukvarjajo šele ko je pes doma :-\

Huskyji so res primer, kjer se mi zdi da večinoma njihova delavnost v Sloveniji izginja.  :-X  Koliko je ljudi, ki si nabavijo psa samo zaradi izgleda, pri vsem tem pa pozabljajo koliko gibanja pravzaprav ta pasma rabi in kaj je tisto za kar husky pravzaprav živi. Res je da so tu pogoji npr. drugačni kot tam od koder izvira pasma, ampak kjub temu psi lahko ogromno delajo (ali vleka na kolesu, na rolerjih, tek, ali pa pozimi vleka sami ali smuči)...

Meni osebno ni lepšega kot videti psa v delovnem elementu, v tistem za kar je bil pravzaprav rojen. Pa ali je to husky, ki uživa v teku, v vleki in misli samo na tek in ga nič ne ustavi, ali pa je to border, ki v velikem krogu zbira ovce in jih ima pod nadzorom samo z močjo njegovega pogleda...

Vsekakor se meni zdi nagon izjemno pomemben pri psu in ga ne bi smeli zanemarjati oz.nadomeščati z izgledom. ::)
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Dina na 12 Junij 2008, 12:28:28
Ampak tisti nemški ovčar je bil na tej tekmi tretji in to v izklučno črno-beli konkurenci  :o! Itak, da moraš probat  :o :D.

Je za pretuhtat malo, ja :) Sploh glede na to, da naša pase "svojo namišljeno čredo" - naj si bom to jaz ali pa kakšen moj prijatelj, ki je v tistem trenutku zraven, ali pa našo družino :P
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Urška na 12 Junij 2008, 12:32:47
Preizkus nagonov pogosto ni dovolj. Pri rottweilerjih recimo to pomeni, da mora pes ugrizniti v igralno klobaso, da pokaže nagon plena. Mene pa od vsega najbolj zanima, kako prenese obremenitev markerja v vseh fazah obrambe, kako stabilen je, do kakšne mere izrazi v delu vse svoje nagone...

Predvidevam, da mnogi podobno razmišljajo.

IgiS, tisti, ki jih omenjaš ti, se tega, da za vzrejo potrebuješ delovni izpit, še vedno zavedajo in bodo izpite na enak način kot do sedaj, ustvarjali še naprej. Pa čeprav samo vsako drugo leto.  ;)
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: zoe na 12 Junij 2008, 12:43:58
Kaj pa potem, če imaš recimo odličnega samca s katerim delaš reševanje. Za reševanje posebej ni bila narejena nobena pasma, se pravi da izbereš tisto, ki ti po karakterju, konstrukciji in videzu najbolj ustreza. Pes dela odlično, je zdrav in lepo izgleda, ampak ti to delo časovno ne dopušča, da bi delal še tisto, za kar je bila pasma vzrejena.

Potem pač s takim psom naj ne bi vzrejal?

lp
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Satin na 12 Junij 2008, 13:04:54
Če ne bi imel opravljenega preizkusa ne, v bistvu se gre za to da se pasme kot pasme ohranjajo take kot so, veliko vzreditelj gre v lepotno fazo vzreje in pri tem zanemarja karakteristike ki so značilne za samo pasmo, v bistvu nekateri gredo še tako daleč da delajo na tem da bi določene lastnosti omilili ali pa sploh izrinili iz karakterja. Če bo šlo tako naprej si bodo več ali manj vse pasme karakterno enake samo po zunanjosti se bodo ločille, ok upam da se to ne bo nikdar uresničilo - da le res ne bomo naredili kaj tako plehkega.

Bom samo na primeru svoje pasme rekla, se že najdejo primerki ki so krasni razstavni psi a v njih ni več tiste prvinskosti značilne za njih, kako bi rekla so brez svoje polarne duše. To zame ni več SH ampak samo prazna lepa školjka, če se nekdo odloči da bo vzrejal naj to dela v dobrobit pasme in ne za svoj žep.
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: damayanti na 12 Junij 2008, 13:18:07
Pri streloplahosti je treba upoštevati, da so različne "stopnje". Pes je lahko streloplah že od vsega začetka (prirojeno) in tega se ne da popravit; lahko pa se streloplahost (oziroma občutljivost na poke) razvije kasneje, v tem primeru je pridobljena, lahko pa je celo priučena... To streloplahost se da "popravit".


lp

 Občutljivost na strel se da popraviti ;) ......potem jo pa stopnjujejo;  rahlo občutljivost itd.

Če pa pes prekine delo za več kot 5 minut se  ali  - išče zaščito pri vodniku ali celo zbeži iz prizorišča, se ga pa označi za streloplahega.
Tisti ki zbežijo in jih je potem potrebno iskati po oklici- takih nimaš kaj še enkrat vozit.


Kar se dela tiče. PNZ( preizkus naravnih zasnov) je za mlade pse- tam se itak vidi zgolj zasnova. Potem nadaljni JZP, ŠPP, VUP ( sedaj govorim za ptičarje ;) ) se pa pokaže ali je ali ni pes za delo. ( oz kaj ga je vodnik naučil ;) in kako pes dela )

Glede samega dela- lovski psi-  če nisi  lovec enostavno ne moreš vsak dan delati z njim... opravljati dela/ lov/ ker te omejuje zakon. Ne moreš streljati/ potem lovne dobe-  itd.    Se pa  moraš infiltrirat med lovce ;D- torej enemu se "prištuliš".
zame največji problem( strah) ponavadi predstavlja strel. ( ker tukaj sem  čisto odvisna od lovca ,ki strelja- pogojno temu- mu moram zaupat- oziroma oči na pecljih imet zanj kdaj bo sprožil-  da bom piskala down psici)

Lahko pa delaš vse ostalo- aportiranje iz vode, preizkavo terena, šarjenje, stojo(  na perjad v kletki) itd. delo po sledu ( z vlečko) skratka " trening ".

Posledica tega ,da moja psica ni tolikokrat udeležena pri lovu je pa "  lovski fibr" ;D  tako kot pri sashi.  Pretirana zainteresiranost za strel. Sicer drži prostor... ampak se trese u iber- ko ji pa ukažem aport pa tudi poštarta kot formula.( pospešek+zvok :D )

Sedaj to malo odpravljamo( ker na preizkušnji zna biti moteče za druge).... streli v prazno s stašilno.... samo je že skapirala... da to ni isto :-9
( me pa še vedno zamnja.... ko srečamo kakšnega jagra v gozdu z puško na rami- naša Dina veselo zamenja vodnika ... se mu pridruži in veselo poleg caplja( in ne odtrga pogleda od tiste puške)
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: maja72 na 12 Junij 2008, 13:19:04
tisti ki dela v dobrobit pasme gleda na delovno sposobnost svojih psov, kdor pa ne, pa ga briga ...
Tudi jaz menim, da bo dober vzreditelj delal v dobrobit pasme ne glede na predpise, predvsem pa ne išče bližnjic, ampak raje daljšnice, tj. od psa zahteva več od vzrejnega minimuma. To pomeni, da s psom dejansko dela in se za paritev oz. paritveno kombinacijo odloča glede na lastnosti, ki jih je pri psu spoznal skozi delo. Kdor s psom ne dela, ga ne pozna v tiste detajle, ki so za pasemsko vzrejo ključni - kako se bo pes obnašal v x in v y situacijah, v vseh letnih časih idr. ciklusih.

Meni je vzor dobrega vzreditelja moja vzrediteljica PRT psičke. Ko se je odločila za vzrejo, je kupila psičko, ki je imela odlične predispozicije po liniji prednikov. Z razvojem psičke pa se je pokazalo, da za vzrejo ni primerna (višina na zgornji meji standarda, premajhna zavzetost za delo v rovu); četudi je pridobila vsa potrebna dovoljenja, je ni nikdar parila, ampak sterilizirala. Mama moje psičke ni bila vzrejana po FCI (ampak po nemškem standardu za PRT), v Franciji pa obstaja možnost, da se FCI rodovnik pridobi po liniji delovnih preskusov. Psičko je vzela, ker sta jo facinirala njena starša; z njo je naredila vse potrebne delovne preskuse in pridobila FCI rodovnik, ki ga ima tudi moja psička. Vse svoje mladičke redno spremlja, novi lastniki izpolnjujemo vprašalnike, da vodi statistike in se odloča za razvoj vnaprej. Novim lastnikom tudi svetuje glede primernosti psa za nadaljnjo vzrejo.

Problem nikoli niso vzreditelji ampak KUPCI, ki pokupijo vsako sranje, ki ga jim servirajo vzreditelji.
Strinjam se s citirano trditvijo, da je velik delež odgovornosti na strani kupcev. Povpraševanje pač diktira ponudbo tudi tu. To, da je ljudem pes določene pasme statusni simbol, pa najbrž ni stvar pesjanarske debate. In tega tudi ne bomo spremenili; če bi se pasemski pravilniki pooostrili, bi se po moje štepanje nerodovniških samo še povečalo, ker večina ljudi nikoli ne bo razumela, da rodovnik ni samo papir za na razstave in imajo psa povečini za kaj drugega kot za delo. V tem kontekstu se mi že obstoječa delitev na delovno in razstavno vzrejo niti ne zdi napačna, tisti, ki želijo statusni simbol, bodo pač vzeli razstavno linijo; navsezadnje najbrž vseeno boljše kot nerodovniško.
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Satin na 12 Junij 2008, 13:32:29
Maja72 tudi ta delitev na dve liniji ni dobra rešitev, ker iz ene pasme delamo malodane dve, ki imata sicer isto ime sta si pa čisti kontrast, govorila bom iz zornega kot moje pasme, pri SH večina delovnih psov nima papirjev, pa so začeli s psi ki so imeli papirje, vendar ker so pri SH pri vleki pomembnejše karakterne značilnosti kot lepotne se pri vzreji gleda na to da se parijo najboljši predstavniki, ki sicer sledijo okvirom kako naj bi pasma zgledala vendar so pomembnejše, vzdržljivost, hitrost in da se pes pravilno odloča, ti psi nikdar niso slepo sledili vodniku in to niti nikdar ni bil njihov namen, on je morač zanti presojati saj ga je v drugačnem primeru stalo življenja.
Tko je s starši mojega psa in ja lahko rečem da je tipični predstavnik svoje pasme, vendar ker se vzrejni ni delal, je uradno mešanec.

Potem pa je tu še kar nekaj pasem kjer sploh ni zaželjeno ali je celo prepovedano pariti delovno in razstavno linijo, zaradi samih velikih razlik med obema linijama. Jaz mislim da se s tem dela velika škoda samim pasmam, ker v bistvu že ne gre več za eno pasmo ampak dve različni. Bolje bi bilo če bi lepo se popisalo vsako leglo pa naj bo to rodovniško ali nerodovniško in lastniki ki so šli v to naj lepo plačajo, pa jih bo kmalu minilo vzrejanje.
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Dina na 12 Junij 2008, 13:32:51
Še vedno sem mnenja, da razstavne linije psov niso samo in izključno za razstave >:D In trdim, da je tudi od vodnika odvisno v kolikšni meri bo znal izkoristiti in ohranjati pasje nagone (seveda v "svoj prid").
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: cacy na 12 Junij 2008, 13:34:47
Še vedno sem mnenja, da razstavne linije psov niso samo in izključno za razstave >:D In trdim, da je tudi od vodnika odvisno v kolikšni meri bo znal izkoristiti in ohranjati pasje nagone (seveda v "svoj prid").

Se strinjam!!!

Me pa veseli, da se pri borderjih obrača na boljše, in da vedno več ljudi proba s pašnjo :o ;D
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: maja72 na 12 Junij 2008, 13:42:10
No, saj sem navedla primer francoske rešitve - rodovnik, pridobljen z delom. Psu iz razstavne vzreje se omogoči prehod v delovno vzrejo, če se dokaže z delom. Pa saj to z razvrščanjem v delovne razrede pri mnogih pasmah itak že obstaja, jaz sem govorila z bolj občega stališča - da bi s poostritvijo pravilnikov za vzrejo dobili samo še več naštepanih nerodovniških, ker bi se drastično zmanjšalo število psov, primernih za vzrejo, povpraševanje bi ostalo in mnogi "vzreditelji" bi poiskali bližnjice. Naivnih kupcev ne bo zmanjkalo.

Zagotovo pa se ne mislim spuščati v debato o razstavnih in delovnih linijah; sama želim delovno vzrejo, ostali pa sami zase vedo, kaj in zakaj želijo. Na koncu štejejo delovni rezultati.
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: zoe na 12 Junij 2008, 15:05:42
Kaj pa potem z lovskimi pasmami? Bi morali biti vsi vzreditelji teh pasem lovci, ker če sem prav razumela Damayanti lahko le, če si lovec konkretno delaš z lovskim psom.

Kaj pa pasme, ki so bile vzrejene za boje z drugimi psi?
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Azu na 12 Junij 2008, 15:17:43
Psa ne mores navadit na vodo, ali ima v genih zeljo po plavanju, ali pa nima, in ona jo ocitno nima, in za moje pojme tak pes ni primeren za vzrejo!
Moja ni hotela samostojno v vodo do skoraj 15 mesecev. Potem ji je pa "kliknilo". Zdaj (pri 16. mesecih) je skoraj ne spravim več stran, na PNZju je pa tudi komaj čakala da gre v vodo in po raco (pa še od ostalih bi z veseljem prinesla).
Torej je ali ni primerna za vzrejo s tega vidika? ::) Če bi šla na PNZ pred 15. meseci, mi najbrž ne bi šla v vodo...

Pri enih se to glede vode pokaže kasneje, pri drugih prej.
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Urška na 12 Junij 2008, 15:54:51
Kaj pa potem z lovskimi pasmami? Bi morali biti vsi vzreditelji teh pasem lovci, ker če sem prav razumela Damayanti lahko le, če si lovec konkretno delaš z lovskim psom.

Kaj pa pasme, ki so bile vzrejene za boje z drugimi psi?

Mislim, da je lovskih preizkušenj kar nekaj in kar precej ljudi, ki niso lovci, svoje pse uspešno pripravi za te preizkuse. Kar nakej jih je tudi na tem forumu (recimo deteljica svojo Fitko...).

APBT-ji dejansko s strani FCI niso priznani, pa na žalost za njih še vedno obstajajo tudi realni testi. Obstajajo pa tudi testi, s katerimi se da preveriti njihovo vztrajnost (weight pulling npr.). AST-ji niso bili več vzrejani v namen bojev, prav tako ne SBT-ji, ti so lovili podgane.
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Urška na 12 Junij 2008, 16:08:25
Vidim, da imamo na anketi tudi dve odklonilni mnenji, pa na žalost nihče nima volje pojasniti svojega stališča.
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: damayanti na 12 Junij 2008, 16:40:49
Kaj pa potem z lovskimi pasmami? Bi morali biti vsi vzreditelji teh pasem lovci, ker če sem prav razumela Damayanti lahko le, če si lovec konkretno delaš z lovskim psom.



Prav si me razumela ;). Lovski pes je partner/ pomočnik lovcu pri delu- izvajanju lova.
Mislim, da je lovskih preizkušenj kar nekaj in kar precej ljudi, ki niso lovci, svoje pse uspešno pripravi za te preizkuse. Kar nakej jih je tudi na tem forumu (recimo deteljica svojo Fitko...).



Uspešno pripraviti na preizkus- ali tekmo...... ali pa dejansko delati s psom v vsakdanjem življenju.

Za na tekmo oz. na preizkus ti psa pripraviš- naučiš.... po točno določenem kopitu.( v pravilniku ti točno piše kaj mora pes delati na tekmi- oz. preizkušnji)
Ne rečem, da to ni dovolj- če potem to obnavljaš.  ( ... ker marskater niti tega ne naredi...opravi zgolj tiste preizkušnje toliko kolikor je predpisano da dobi vzrejno dovoljenje potem, pa nikoli več ne dela s psom ;)..... čez 5 let ponavadi pes tudi odpoklica več ne zna )

Delati s psom v vsakdanjem življenju- je pa nekaj drugega.  Tam delovni pes  pride do izraza. Ker se znajde v razno raznih nepredvidljivih situacijah....

Tudi preizkušnje in pravilniki so zgolj smernice....

Ja res je, da je veliko vodnikov lovskih psov izšolalo svoje pse do te mere da so uspešno opravili preizkus in dobili vzrejno dovoljenje......
samo še vedno.... pes ki mu je delo način življenja in tisti pes ki je napiflan za na preizkušnjo/ tekmo.   Nista enakovredna in nikoli ne bosta.

To je tako kot če bi primerjal dva pravnika. Eden opravlja prakso v vsakodnevnem življenju. Drugi je pa zgolj pravnik na papirju in ne opravlja prakse- recimo dela nekje v  neki firmi kot pravni svetovalec.
oba sta opravila  (recimo) iste izpite......
Ko rabiš pravnega zastopnika na sodišču.... koga bi najel? Kdo bo bolje opravil delo oz. se bo bolje znašel na sodišču? ;)

Pri ptičarjih, je bil pred kratkim uveden nov  vzrejni pravilnik. Več ali manj vsi so se p!"%ili.... meni je pa čisto ok/ fer in pošteno :)
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: zoe na 12 Junij 2008, 16:52:15
Ravno to sem želela v enem od prejšnjih postov vprašati: govorimo o opravljenih izpitih, ki naj bi potrjevali delovno sposobnost ali o rednem delu s psom. Slednje je po mojem mnenju težko izvedljivo. Se mi zdi, da bi se v takem primeru zelo zmanjšalo število vzrediteljev, tudi takih, ki so sicer vzrejali kvalitetne pse...

Skratka, meni se zadeva zdi precej zakomplicirana, sem pa načeloma pristaš ohranjanja delovnih sposobnosti pasme.

lp
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Ovcka na 12 Junij 2008, 16:56:23
Torej je ali ni primerna za vzrejo s tega vidika? ::) Če bi šla na PNZ pred 15. meseci, mi najbrž ne bi šla v vodo...

Ce nebi sla v vodo (tako na pnzju kot na vzrejni preizkusnji) po pravilnikih zal ni primerna.

Pri enih se to glede vode pokaže kasneje, pri drugih prej.

Ja ok, se strinjam. Moj se je od zacetka tudi bal, in ni hotel zaplavati do okoli sedmega meseca.. Ampak, ce je pes star 15 mesecev, zrel za vzrejni pregled, naj bi imel tudi veselje v vodo it. Pomoje. Dobro, lahko se tudi caka do nevemkdaj, pa vidi ce bo sel v vodo ali ne, ampak kaj ce te zelje nikoli ne dobi? Pac ne mara vode? Ni to potem ze malo odstopanje od standarda? Ali ce se gres vzrejo s takim psom, s tem ne povzrocas skodo pasmi? Ce je pasma prvotno misljena za prinasanje iz vode in iz kopnega, tak pes nima kaj vzrejat. Oz. jaz osebno pac nebi vzrejala z njim.
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: sasha na 12 Junij 2008, 16:58:45
Moja gre pa zaenkrat ful rada v vodo, samo zaplavat pa noce ::) Je pa res, da je bila do sedaj samo ene 4× v vodi, tako da ni vrag, da se bomo tudi plavat naucili ;D
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: damayanti na 12 Junij 2008, 17:44:53
Ravno to sem želela v enem od prejšnjih postov vprašati: govorimo o opravljenih izpitih, ki naj bi potrjevali delovno sposobnost ali o rednem delu s psom. Slednje je po mojem mnenju težko izvedljivo. Se mi zdi, da bi se v takem primeru zelo zmanjšalo število vzrediteljev, tudi takih, ki so sicer vzrejali kvalitetne pse...

Skratka, meni se zadeva zdi precej zakomplicirana, sem pa načeloma pristaš ohranjanja delovnih sposobnosti pasme.

lp

Eh jaz imam itak eno svojo filozofijo.  :o ;D
Jaz bi marsikaj poostrila( oz naredila na obnavljanje), in še kakšen preizkus in telesno ocenjevanje  dodatno uvedla .  Potem , pa tisti ki bi bili za to, da se pasma ohrani in da se stemi k kvaliteti- bi vzrejali , šteparji bi pa taprvi odleteli ;D, ker bi jim bila škoda denarja. Temu posledično bi se tudi dvignila cena delovnim pasmam( in ne ,da se prodajajo za bagatelo) In marsikakšen lovski pes bi bil bolj spoštljivo obravnavan tudi pri " nekaterih" lovcih ( ne bi bil več potošni material)
Vsem unim ki bi pa producirali nerodovniške z namenom- bi pa tako kazen nabila , da nikol tudi pomislili ne bi več na vzrejo >:D
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: lejca_ na 12 Junij 2008, 18:05:49
Meni osebno se zdi dovolj, da ti psi opravijo preiskuse na vsake toliko časa in ni nujno, da opravljajo tudi tako delo, ker včasih ni izvedljivo. Je pa pomembno, da ima določene nagone, ki jih prenaša naprej, če se ga pari. Npr. če sta starša nadarjena za glasbo, pa se z njo nista ukvarjala, otroci še vseeno lahko to podedujejo, ali pa npr. otroci od obeh pravnikov (iz prejšnjega primera) lahko podedujejo družboslovno usmerjenost in doštudirajo pravo, koliko bodo pa uporabni v realnem življenju je pa od njih odvisno, tudi če imajo zasnove. In npr. pri pasji populaciji se pse, ki tega nagona ne dobijo od staršev, izloči iz vzreje.  Vsaj meni se zdi, da bi tako moralo biti, pa zraven še vse tisto kar je napisala damayanti v zgornjem postu.
Se mi pa zdi, da so razni pasji športi dobro nadomestilo za njihovo prvotno delo v vsakdanjem življenju, ker psi uživajo. Ampak samo kot nadomestilo namesto njihovega dela, ne pa kriterij za vzrejo.

Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Urška na 13 Junij 2008, 09:28:08
Eh jaz imam itak eno svojo filozofijo.  :o ;D
Jaz bi marsikaj poostrila( oz naredila na obnavljanje), in še kakšen preizkus in telesno ocenjevanje  dodatno uvedla .  Potem , pa tisti ki bi bili za to, da se pasma ohrani in da se stemi k kvaliteti- bi vzrejali , šteparji bi pa taprvi odleteli ;D, ker bi jim bila škoda denarja. Temu posledično bi se tudi dvignila cena delovnim pasmam( in ne ,da se prodajajo za bagatelo) In marsikakšen lovski pes bi bil bolj spoštljivo obravnavan tudi pri " nekaterih" lovcih ( ne bi bil več potošni material)
Vsem unim ki bi pa producirali nerodovniške z namenom- bi pa tako kazen nabila , da nikol tudi pomislili ne bi več na vzrejo >:D

Ugotavljam, da bi se midve krasno razumeli  :D
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Ferry na 13 Junij 2008, 09:34:35
Damayanti,



Za na tekmo oz. na preizkus ti psa pripraviš- naučiš.... po točno določenem kopitu.( v pravilniku ti točno piše kaj mora pes delati na tekmi- oz. preizkušnji)
Ne rečem, da to ni dovolj- če potem to obnavljaš.  ( ... ker marskater niti tega ne naredi...opravi zgolj tiste preizkušnje toliko kolikor je predpisano da dobi vzrejno dovoljenje potem, pa nikoli več ne dela s psom ;)..... čez 5 let ponavadi pes tudi odpoklica več ne zna )

Delati s psom v vsakdanjem življenju- je pa nekaj drugega.  Tam delovni pes  pride do izraza. Ker se znajde v razno raznih nepredvidljivih situacijah....

Tudi preizkušnje in pravilniki so zgolj smernice....

Ja res je, da je veliko vodnikov lovskih psov izšolalo svoje pse do te mere da so uspešno opravili preizkus in dobili vzrejno dovoljenje......
samo še vedno.... pes ki mu je delo način življenja in tisti pes ki je napiflan za na preizkušnjo/ tekmo.   Nista enakovredna in nikoli ne bosta.

Jaz gledam na to, takole, ker imam goniča beagla in nisem lovec, da je za preizkus genske zasnove, ki se bo prenašala naprej z nadaljnjo vzrejo, čisto dovolj narejen PNZ (če je seveda narejen pošteno). Pravila so jasna in pes naučen ali ne (našega pač nismo imeli kje trenirati, nismo lovci, ampak smo mestni ljudje), na PNZ-ju pokaže, kaj ima v genih in določenih stvari se ne da strenirati oz. naučiti. Npr. glasno gonjenje mora imeti pes v krvi, če noče glasno goniti, ga jaz tega ne morem naučiti. Naslednja stvar je iskanje sledi, pes jo mora najti sam, jaz mu ne morem s prstom kazati, kje je tekel zajček, ... to je vse genetika, ki pa je kužku prirojena, je z njo rojen ali pa tudi ne. In to naj bi bilo popolnoma dosti, da se dokaže ali ima pes delovne zasnove ali ne. In če jih ima je po mojih pojmih dober za vzrejo.

In tudi upam si 100% trditi, da moj kuža nikoli ne bo pozabil glasno goniti oz. ni variante, da bi pozabil njuškati po tleh, pa z njim, odkar je opravil PNZ in delovni izpit, nismo popolnoma nič več delali v lovišču.

To, da pa eni kužki neprestano delajo v lovišču, eni pa potem nikoli več, pa normalno, da se ne more enačiti. Zato pa tudi obstajao lovske tekme (CACIT, CACT) in tam, bo definitvno zmagal kuža, ki je natreniran in toliko boljši. Zato pa tudi obstajajo ločene titule šampioni v lepoti ali delu, lahko pa tudi oboje skupaj, kar pa bi bila res najboljša varianta. Vendar je to za vzrejo veliko prestrog kriterij, da bi moral kuža imeti npr še lovski šampionat.

Eh jaz imam itak eno svojo filozofijo.  :o ;D
Jaz bi marsikaj poostrila( oz naredila na obnavljanje), in še kakšen preizkus in telesno ocenjevanje  dodatno uvedla .  Potem , pa tisti ki bi bili za to, da se pasma ohrani in da se stemi k kvaliteti- bi vzrejali , šteparji bi pa taprvi odleteli ;D, ker bi jim bila škoda denarja. Temu posledično bi se tudi dvignila cena delovnim pasmam( in ne ,da se prodajajo za bagatelo) In marsikakšen lovski pes bi bil bolj spoštljivo obravnavan tudi pri " nekaterih" lovcih ( ne bi bil več potošni material)
Vsem unim ki bi pa producirali nerodovniške z namenom- bi pa tako kazen nabila , da nikol tudi pomislili ne bi več na vzrejo >:D

Žal smo tukaj nemočni, vsaj pri goničih je vse v lovskih "brezvestnih" rokah, ki dejansko, da vzrejno dovoljenje vsaki kači, miški, zajčku. Zato pa kvaliteta lovskih psov izredno pada, na žalost!!!

Lp
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: deteljica na 13 Junij 2008, 09:56:32
Pri vseh delovnih psih je dobro,da je vssaj del rodovnika pokrit s psi ,ki dejansko delajo  oz so vsaj dolgoročno v preiskusih in tekmah.
Ostali pa naj bi imeli najmanj enkratne preiskuse.
Kolikšen del katerih je v rodovniku je odvisno od vzreditelja in njegovih vzrejnih ciljev.
Dober vzreditelj zna tudi dobro oceniti psa- kajti predvsem enkratni preiskus ne da čisto pravilne slike.
Je pa mnogo, neprimerno  bolje kot nič.
veliko stvari se da odilično testirati tudi s preiskusi , ki niso nujno ravno tisti delo  za katerega se pasma uporablja. Npr razni CTP ji so taka stvar,trenutni slovenski preiskus za malinoise,  pa nekateri športo pokažejo posamezno pomembno lastnot ( ne pa seveda vseh pomembnih za vzrejo določene pasme).
Po drugi strani dober vzreditelj pozna tudi linije in lahko relativno varno vključi v vzrejo tudi psa, ki sam nima nebega preiskusa (zaradi življenjskih pogojev- oz ker se uporablja za drug, nezdružljiv namen) ker pozna dobro njegove prednike, linijo, sorodstvo itd.
Tako da povsem izloćčiti psa, ki sam nima preiskusa je dolgoročno škodljivo za pasmo- žal pa zaenkrat ni drugega mehanizma za usmerjanje vzreje, ker ne deluje strokovnost in poštenost in dobri nameni.

Mogoče bi bilo najbolje,da bi bili pravilniki bolj fleksibilni in bi določali npr največ dva psa v 3 generacijah brez opravjenih preiskuov (za delovni rodovnik)  in najmanj dva psa s preiskusom v treh generacijah za nedelovno vzrejo, pri čemer bi vsi psi za vzrejo vseh pasem (tudi družne)morali imeti splošen test značaja- kot imajo severnjaki. S takim testom se preverja nagone, vitalnot, stabilnost, socialnost, željo po so delovanju s človekom ipd. Interpretacija kdaj je rezultat ustrezen se potem malo spreminja gelde na pasemski standard sami testi pa so enaki.

Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: damayanti na 13 Junij 2008, 11:57:22
Vseh lovskih psov ne moremo metati v en koš- to je jasno.
Tudi kristalno jasno je to, da določene zadeve imajo  določeni psi prirojene.
Pač različno na pasmo- jasno- gonič mora gonit... to se izkaže na pnz-ju.... ali goni ali ne goni ali goni glasno ali ne goni glasno.
kar se biglov tiče.... moj star foter je bil lovec- in tudi velik ljubitelj biglov( jih je imel 6 kom) in vem kaj mora bigl znati , vsaj približno kako mora izgledati.
Starejši rufus je je bil isti kot tvoj fery. To sem ti mislim , da tudi že povedala ker mi je tudi takoj v šoli že padel v oči. In zame  še vedno eden najlepših biglov kar sem jih videla.
Tudi  Nevenkini bigli so "bigli".
.....samo kar pa vidim , kar se pojavlja uvoženo zadnje čase pri nas .... ej to je pa katastrofa. Od gonje tudi g. nima... glasu pa tudi ne spusti od sebe.  In tak opravi pnz. ( pa da se razumemo taka " pokveka" pardon izrazu- je še celo v lovskih rokah............ HALO ???.
Kaj iz tega lahko potegneš... da bo model za lov uporabljal goniča ki ne goni...... ali da bo štancal mladiče zato ker so pač bigli prodajni hit ?

Tisto kar sem pa navedla da je naučeno, je pa letelo na ptičarje. ( predvsem)
za ptičarja je znano da naravne zasnove so naravne zasnove torej nos, stoja....( se ugotavlja na PNZ- ju)/ kar ni dovolj za vzrejno)
vse ostalo pa ptičar dela na ukaz in izključno na ukaz. Torej za na tekme in preizkuse ga lahko napiflaš.

In ga ... jasno :).

Koliko takih ki so napiflani za na tiste preizkuse- pa kasneje še kaj dela je pa drugo.
Jaz sem že vidla ptičarja... ki je bil prva liga na  preizkusu..... toliko da je dobil vzrejno( čez leto dni pa tudi na odpoklic ni več reagiral.....

Zato se pač meni  zdi fer- če je pes  v razredu delavnih, naj bo delaven( ne mislim, da sedaj mora pa jagat- vsaj tiste osnovne smernice naj obvlada).... zato bi se meni zdelo tudi fer za ptičarja da  se vzrejno dovoljenje obnavlja in da takrat ko se mu podaljšuje- da opravi še en preizkus.
Splošno znano je, da mladičem je treba določene zasnove spodbuditi že v leglu- ( zanimanje za divjad- stoja, natezanje...itd) in tudi splošno znano je ( ne samo za ptičarje ) da mladiči marsikaj poberejo od mame v leglu. 
In dam čisti primer...... vzameš mladičke in njihovo mamo na polje ...... mamo daš, da ti aportira fazana- in mama ga pri tem raztrga - razmrcvari ( kar se ne sme- izključitev na tekmi)...  kaj mislite koliko možnosti je da bodo ti mladiči isto reagirali na fazana kot mama?( raztrgali)
jaz pravim da 95%...... torej?
Če mamo stalno učiš po pravilih- in ona dela po pravilih določene smernice  že prenese na mladičke- in mi dobimo dobro zasnovo  in izhodišče za delavnega psa.

To pa sedaj delajo le reki vzreditelji ( in tisti pravi vzreditelji ljubitelji pasme- v celoti z delovno zasnovo vret)
Vse ostalo pa....... "štanca štanca".... samo da je leglo , da jih je čim več in da se prodaja......
Na tak način... bo šla pa lovska kinologija v k**ac. do konca.
Ker tisti ki samo štepajo ob enem največjo škodo delajo še resnim vzrediteljem ki pa res vložijo maksimalen trud v leglo.



Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Ferry na 13 Junij 2008, 12:49:27
Damayanti,

no tukaj se pa podpišem pod cel tovoj post!!!!

Se popolnoma strinjam z vsem!!!

Kot sem rekla, nekateri smo še tukaj, da lajamo, tulimo, cvilimo in s prsti kažemo na nepravilnosti, a žal brez uspeha, vsa lovska kinološka delegacija pa se nam smeje v obraz, ljudje in bodoči kupci lovčkov pa se zgražajo kako smo nevoščljivi, nesramni in da znamo samo pljuvati po ljudeh.

Lp
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Lilit na 13 Junij 2008, 14:11:10
Še vedno sem mnenja, da razstavne linije psov niso samo in izključno za razstave >:D In trdim, da je tudi od vodnika odvisno v kolikšni meri bo znal izkoristiti in ohranjati pasje nagone (seveda v "svoj prid").

Ne vem, jaz sem malo v dvomih glede tega - oz. odvisno, kako definiras "razstavno linijo".
Ker se mi vseeno zdi, da je delovni nagon odvisen tudi od prednikov, ne samo od vodnika ::) torej, ce imas 5-6 generacij nazaj pse, ki so jih parili izkljucno zaradi izgleda in jih delovne sposobnosti niso zanimale, potem sicer mogoce se vedno dobis psa z delovnimi sposobnostmi ven, ali pa tudi ne.
In ce nimas nagona, tudi ce se se tako trudis, ne mores kaj dosti - ali pac se moras dosti dosti bolj potrudit, da bi iz svojega psa dobil nekaj, kar bi mogoce iz nekega drugega z boljsimi nagoni dobil z manj truda.

(ni misljena tvoja psica ali NO, ampak na splosno)

Mene pa zanima tudi druga stran te debate - izgled delovnih psov. Je res tako nepomembno, kako pes zgleda (vkljucno s konstitucijo), samo, da dobro dela, tudi ce ni niti od dalec podoben standardu svoje pasme?
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Urška na 13 Junij 2008, 18:21:11
Ponavadi za delo potrebuješ dobro grajenega psa, zato konstitucija delovnih psov ne bi smela biti vprašljiva. Tu so večja odstopanja pri razstavnih primerkih, kjer gre izgled v ekstreme, najbolj poznani so primeri pretiravanja v okotenosti.

Pes mora vsekakor ostajati v standardu, je pa res, da pri delovnih psih ne vidiš takih ekstremov v zunanjosti. Pri rottweilerjih recimo so razstavni primerki težjih kosti, močnejše glave, nekatere psice delujejo že kot samci, veliko odvečne kože (tip molosa). Pri delovnih tega ne najdeš toliko. Meni se zdijo delovni veliko bolj uravnoteženi. In pri rottweilerjih res lepi delovni psi sploh niso nobena redkost.
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Urška na 13 Junij 2008, 19:29:10
Še to bi morala dodati: mnogo razstavnih primerkov je konstitucijsko takih, da svojega dela ne bi bili več zmožni opravljati. Lep primer so terrierji, ki so preveliki, da bi se lahko stlačili v rov oz. bi bilo pri njihovi današnji velikosti tako početje za njih lahko usodno. Potem imamo preveliko odlakanost nekaterih lovskih pasem (recimo angleški setri - damayanti, popravi me, če se motim). Pa recimo razstavni dobermani, katerih ozek vrat pri obrambi ne more nositi današnje velikosti in mase telesa in veliko jih zato v izogib bolečini krepko zavira pri naletih v markerja.
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: gaelic na 13 Junij 2008, 20:26:05
Lep primer razlike med delovno in razstavno linijo so hrti. Galgi, greyhoundi, in borzoji in zadnje čase tudi whippeti. Razlike med linijami kjer se pasme še vedno uporabljajo za lov in razstavnimi  linijami so gromozanske. 
Tole kar se sprehaja na razstavah so čudoviti primerki hrtov-za sprehod po velemestu. Za lov se uporabljajo psi, ki so precej nižji in konstitucijsko močnejši od razstavnih. Razlike med obema linijama je šla celo tako dalec, da se včasih zdi, kot, da psi delovne in razstavne linije ne pripadajo isti pasmi.
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: damayanti na 13 Junij 2008, 21:00:06
Potem imamo preveliko odlakanost nekaterih lovskih pasem (recimo angleški setri - damayanti, popravi me, če se motim).
Pri setrih je nekako takole. Niti ne  gre za pretirano odlakanost.  Setru stalno dlaka raste( zato se jih tudi striže)
Tisti ki imajo lepo dolgo dolgo svilnato dlako( nekateri imajo še celo minival na rastavah ::) )  je zgolj dokaz, da ne delajo nič :D- če dela je ne more imet , ker jo  na terenu potrga ( grmovje , trnje itd  :))

Seter  se naredi v odlakanost po tretjem letu starosti- tisto potrebno za striženje .  In to kar vsi po vrsti, angleški, irci in gordoni.  Če ga močno šparaš na kavču- potem to izgleda kot pretirana odlakanost..... če pa dela  je pa bolj oskubljen z krajšo dlako ;)
In potem izgleda kot da eni so negovani in lepi in oh in sploh .... eni pa slabo odlakani in zanemarjeni in tako dalje.

 preizkus PNZ...oz PPA ( poljska preizkušnja za angleške ptičarje/ pogoj za vzrejno dovoljenje ) naj bi se opravljala do tretjega leta.
Do takrat so vsi "oskubljeni" ;D...

(http://www.latchmeregordons.com/images/page1_147.jpg)

deloven pes( ki mnogim deluje precej ne negovan in zanemarjen :o)

(http://l.yimg.com/us.yimg.com/i/us/pets/brgd/gordon-setter.jpg)

rastavni pes( z minivalom :D)
Če je bil tale spodnji zadnje leto na terenu med grmovjem sem jaz takoj zdejle lahko pajkova rit . ;)

 Razlika je pa očitna  a ne ;) ;D
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: gaelic na 13 Junij 2008, 22:13:33
evo kam gre razlika med razstavnimi in delovnimi linijami

(http://www.irishwolfhounds.org/borzoi.JPG)

borzoj iz začetka prejšnjega stoletja

in pa moderni tip
(http://cache.eb.com/eb/image?id=6778&rendTypeId=4)

saj ne bi rekla, da je to ista pasma
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: damayanti na 14 Junij 2008, 10:17:17
Primerjava preteklosti in sedanjosti ni ravno najbolj realna ;)
Tudi ljudje so bili v začetku prejšnjega stoletja majhni čokati "štepselni" ;)
Sedaj  je pa že vsak drug  čez  180 cm ( ajde eni smo še zmerej bolj pritlični ;D)

Meni je bolj  realna primerjava kar v tem desetletju- med pasmami... in sicer delovno  linijo  in rastavno linijo. Nekateri so šli s tisto lepotno korekturo res v take skrajnosti- da so skoraj že pohabili pse.

To da nekdo špara  po cele mesece na vrtu- na pokošeni angleški travci svojega psa zavoljo dolge ohranjene dlake( zato, da je čim lepši na rastavi) meni pač ni sprejemljivo. In mi nikoli ne bo- sploh če  je to za povrhu pes, ki  sodi v razred delavnih.
To je  za moje pojme nič drugega kot uničevanje pasme.
Pa naj ima tak pes  300 000 šampionatov v lepoti in eno " bosansko" preizkušnjo .... zame tak pes ni za vzrejo .
Vedno  bom trdila - da delovni pes mora biti   1. deloven( tudi dosegati določene rezultate)2.  exterierno lep 3. imeti odlično  telesno oceno 4. maksimalem zdravstven izkaz( kolki, komolci, oči itd)........ to je meni zadovoljivo za  vzrejo. Najboljše od najboljšega... in nič drugega. Tako se za moje pojme ohranja pasma.

Takih psov je pa malo. ;)
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: alenkab na 14 Junij 2008, 10:33:56

Vedno  bom trdila - da delovni pes mora biti   1. deloven( tudi dosegati določene rezultate)2.  exterierno lep 3. imeti odlično  telesno oceno 4. maksimalem zdravstven izkaz( kolki, komolci, oči itd)........ to je meni zadovoljivo za  vzrejo. Najboljše od najboljšega... in nič drugega. Tako se za moje pojme ohranja pasma.

Takih psov je pa malo. ;)


Se podpišem  ;)
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Satin na 16 Junij 2008, 08:32:18
Damayanti mi je pa glede na zgornje slikice delovni tip Gordona precej lepši in ljubši, un razstavni s tistim minivalom mi zgleda kot kaka povečana kakega ameriškega kokršpanjela  :D ;)

In se čisto strinjam s tole tvojo trditvijo :
Citiraj
Če je bil tale spodnji zadnje leto na terenu med grmovjem sem jaz takoj zdejle lahko pajkova rit . ;)
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Ferry na 16 Junij 2008, 09:50:41
Gaelic,

Lep primer razlike med delovno in razstavno linijo so hrti. Galgi, greyhoundi, in borzoji in zadnje čase tudi whippeti. Razlike med linijami kjer se pasme še vedno uporabljajo za lov in razstavnimi  linijami so gromozanske. 
Tole kar se sprehaja na razstavah so čudoviti primerki hrtov-za sprehod po velemestu. Za lov se uporabljajo psi, ki so precej nižji in konstitucijsko močnejši od razstavnih. Razlike med obema linijama je šla celo tako dalec, da se včasih zdi, kot, da psi delovne in razstavne linije ne pripadajo isti pasmi.

Sicer lahko govorim le afghanistanskega hrta, ker imam le tu izkušnje, vendar se s tvojim komentarjem pač ne morem strinjati. Glede na to, da zelo veliko sodelujem s tujci, predvsem z Nemci, ki pa izredno "forsirajo" coursinge in razstavljanje istega psa. Večina vzrediteljev v Nemčiji, svoje razstavne pse vodi na coursinge, dirke in na razstave in tudi dosegajo nazive "Schönheit und Leistung Champion". Res pa se pojavljajo na dirkah tudi psi - afghanistanci, ki se uporabljajo samo za dirko oz. courisng, samo jaz temu pravim, da to ni afghanec, ampak "spaček" oz. "križanček". V Nemčijo so ravno zaradi takih spačkov, ki so se množično pojavljali na dirkah in coursingih uvedli DNK test, ker so te pse, z namenom boljšega doseganja rezultatov, križali z greyhoundi, whippeti itd. Takih psov je v Nemčiji vedno manj in v večini se na coursingih in dirkah vidi le še res prave afghance, ki so ravnotako lepi in popolnoma odlakani.

LP
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: minas na 16 Junij 2008, 11:56:20
Bi dodala tukaj kar se tiče vode. Podobno kot za streloplašnost - če je prirojen absoluten strah, potem to ni nič. Če gre pa samo za mladostno  nelagodje (torej kuža copota po lužah in potočkih, zaplava v jezero ali vzvalovano morje pa ne), ga z učenjem večinoma odpraviš oz. se odpravi z odraščanjem,  je to popolnoma normalno. Sploh če je lastnik normalen smrtnik, ki ima enega psa in živi v urbanem okolju. "Plavajoče" pasme so nastale v takem okolju, kjer je bilo veliko vode in veliko vrstnikov (oz. sorodnikov), ki so plavali, zgledi in splošna klima pač samodejno vlečejo v vodo in so "splavali" veliko prej.
Potem imaš pa še želje bodočih lastnikov - večini družin, ki bi rada imela in bi čisto lepo shajala z zlatim prinašalcem, verjetno ni do tega, da se kosmatuh vrže v vsako brozgo, dopustili bi le poletno skupinsko plavanje v morju... No ali pa če vzamemo številne druge pasme, katerih prvotni karakter je bil recimo veliko bolj agresiven in neposlušen. Splošna civilazacijska tendenca pa seveda tega ne more tolerirati in je umirjanje karakterja na splošno zaželeno. En komentar zgoraj je bil, da so terierji dandanes preveliki - ravno sem bila prvič v življenju na pasji razstavi in bila presenečena, ko drobni so vsi mali terierji - meni so se zdeli kvečjemu prešvohceni za teoretičen fajt z jazbecem. No ampak nazaj h karakterju - verjetno je zelo OK, da te male žverce ne grizejo vsepovprek in ne bevskajo do onemoglosti, še vedno pa so trmasti, navihani, imajo lovski in demolicijski nagon in delajo sive lase lastnikom. Pa boste rekli da to ni več prava pasma? Hja noben foksterier izpred 100 let ziher ne bi naredil nobene poslušnosti, kar pa bi danes od njega hotli.

Skratka, mislim da odgovor ni zelo premočrten. Sicer pa zbiram predloge, kako naj se znebim službe (in ohranim neke prihodke...) da bi veliko delala z novim psom.
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: deteljica na 16 Junij 2008, 12:43:04
minas ,jaz imam čist originalnega nemškega terierja, ki ima vse prednike v borbi z jazbeci ,lisicami in divjimi svinjami  8).
Pa ni nobenega problema s poslušnostjo v urbanem okolju in tud ne kaže tendence, da bi grizla in lajala v tri dni  ::) je pa polno zaposlena in zato  nima prostora v glavi in časa v dnevu za neumnosti  :)
So pa vsi foksi in velik del parsonov res čist preveliki za v rov :-\. Tu ni kaj. 39 cm je skrajna višina za rov, če pes pri tem ni preveč nabildan. Tisti,ki pretežno jamarijo in manj ali nič divje svinje preganjajo iščejo pse okrog 35 cm višine in do 45 cm prsnega obsega  8). Aja.... moja ima 34 cm višine in 8 kg- z jazbecem bi opravila,........ al pa tud ne  ::)- enako kot pes višine 40 cm in 12 kg. Mislim, da pet cm gor al dol v boju z jazbecem ne pomeni nič, zagotovo pa pomeni veliko,če se gre za to ,al bo pes v rovu sploh lahko zavzel pravilno pozicijo z aboj  in ali bo še kdaj prišel ven, al bo za večno ostal zagozden v kakšni ožini..
In če kaj sovražim je to "umirjanje karakterja" zato, ker si delovne pse nabavljajo taki, ki ne mislijo ali jim ne znese z njimi delat  >:( (pa bilo kaj, samo da potrebujejo in občudujejo tisti karatkter, ki k takemu psu sodi  :)).
Naj si nabavijo družne pasme , sej jih je dovolj  8).
Če nimaš ideje kako uskladit svojo službo in delo s pspom, si nabavi kavalirčka, tibetskega španjela, mopsa itd  bilo kašno družno pasmo, ki je že stoletja vzrejana samo za valjanje po zofah in rokah, ne pa tererja in boste vsi zadovoljni  :P .

Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: blumina na 16 Junij 2008, 13:05:30
minas ,
In če kaj sovražim je to "umirjanje karakterja" zato, ker si delovne pse nabavljajo taki, ki ne mislijo ali jim ne znese z njimi delat  >:( (pa bilo kaj, samo da potrebujejo in občudujejo tisti karatkter, ki k takemu psu sodi  :)).
Naj si nabavijo družne pasme , sej jih je dovolj  8).

Hihihi, Deteljica, ravno eno uro nazaj sem v podobni debati uporabila cisto enak stavek, se vrsten red besed je bil skoraj isti ::) :P
Se takoj podpisem pod tole ;D

Blumina
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: minas na 16 Junij 2008, 13:22:53
deteljica, ne znaš brat med vrsticam. Pozivam k splošnemu bojkotu suženjskega razmerja, v katerega nas sili naša država z delodajalci. Ne rabim drugačnega psa,  ampak drugačno družbo, v kateri bom lahko živela in delala, ne da bi morala prostovoljno vsako jutro hodit v kletko (pisarno). Tudi ti (vidve z Blumino) hočeš imet drugo družbeno ureditev, če ne pristajaš na uniformiranje pasjih karakterjev
Teriarji na razstavi (fox, lakeland, welsh, jack russel in pearson ali kaj so še, jih že ne ločim) so bili drobni. Hočem rečt spreminjanje pasme v kontra kar je bilo rečeno malo prej - ne povečevanje ampak miniaturiziranje. Tisti boščki so imeli v povprečju 5 kil. Sori, terier mora bit pač nabit, in se p!"%im, ker sem opazila, da gre "všečnost" v neke igrača variante.
Ne vem zakaj si me tkole hitr dismisala, saj vas ful podpiram, sam tkole na hitr me pa zbode, kako bi ljudem porinla v roke družne pasme - naštej mi par pametnih družnih pasem, ki niso degenerirane, torej da nimajo po defaultu zdravstvenih problemov.
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: deteljica na 16 Junij 2008, 14:28:44
Ne vem zakaj si me tkole hitr dismisala, saj vas ful podpiram, sam tkole na hitr me pa zbode, kako bi ljudem porinla v roke družne pasme - naštej mi par pametnih družnih pasem, ki niso degenerirane, torej da nimajo po defaultu zdravstvenih problemov.

hm, sej ravno zato sem mal alergična na take ideje- ker ne bo dolgo, ko bmo isto lahko vprašali za delovne pasme- takoj ko bo delavna sposobnost nehala bit glavni kriterij.
Kapitalizma pa itak ne prenašam- imeperializma pa še manj  >:(  >:(  >:( .
"Moja" družbena ureditev je bil socializem  :P  :).
Tako, da se čist zastopiva   :) lahko še stranko ustanoviva  :D

aja parsoni in jacki niso bili delani za jazbece morit, ampak prvenstveno za lisce nepoškodovane iz luknje sterat, da so jih lahko dalje lovili za zabavo  ;), torej nič direktnega pretepa, samo izgon s težačenjem in lajanjem  ;)
Američani pa lovijo ene zadeve s še ožjimi rovi in zato npr sploh nimajo v uporabi nemških terierjev ampak take čihaste, igračaste , strupene varaiante raznoraznih "ruslov"  8).
lakelandi, welshi in 99% foksov (predvsem resasti) pa so itak samo še v zgodovinskih knjigah resnično za lov uporabni. V praksi so že davno samo še družni psi  :(.

Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: minas na 16 Junij 2008, 14:42:28
ja, bom ostala pri foksijih, ker jih vsaj teoretično poznam. Neglede na njihovo ime so bili najbolj uspešno uporabljeni in nadalje razvijani kot podganarji. Bi se upala trditi, da so v tem še vedno dobri. Samo to delat po zakonu o zaščiti živali verjetno ne bi šlo več... ???lov pa tudi ni?
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: damayanti na 16 Junij 2008, 14:58:28
ja, bom ostala pri foksijih, ker jih vsaj teoretično poznam. Neglede na njihovo ime so bili najbolj uspešno uporabljeni in nadalje razvijani kot podganarji. Bi se upala trditi, da so v tem še vedno dobri. Samo to delat po zakonu o zaščiti živali verjetno ne bi šlo več... ???lov pa tudi ni?

Zakaj  lov ni?... če imaš opravljeno preizkušno, gre lahko tvoj pes v lovišče( kadar je določena sezona lova). Pač enemu  lovcu se moreš prištulit ;) :D.

Ponavadi pa že, če greš/ hodiš  v pasjo lovsko šolo- imaš tam  več ali manj take , ki imajo radi pse... in  če pokažeš le malo zanimanja , da bi poizkusila  tudi s tvojim  psom v lovišču, te rade volje povabijo zraven :)

 Kar se pa podgan tiče....- na te bi jaz pač pozabila ;D... ne vem , mi ni ravno do tega, da bi s psom trenirala po kanalizacijskih jaških :D :D
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Nika na 16 Junij 2008, 15:26:40
Ktere pasme bi pa bile najbolj primerne za odstranjevanje voluharjev in krtov?  ::)  Ostali naravno preizkušeni in kupljeni izdleki namreč ne opravljajo svojega dela in bi nam kaj takega čist prav prišlo. pa še delovno sposoben pes bo  8)
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: minas na 17 Junij 2008, 11:49:55
Nika, ravno te - trmasti mali  terierji, ki bodo prekopali v nulo, da bi prišli do zverce. Samo ali hočeš imeti naluknjan vrt? >:D

Damayanti, glede na to, za kaj je bila pasma ustvarjena, bi morala moja loviti glodavce, ne pa jamarit. Predvidevam, da tega ni v lovskih pravilnikih, v deratizacijskih pa tudi ne. Se bojim, da ni etično, ne za podgane ne za psa.
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: deteljica na 17 Junij 2008, 12:36:48
Damayanti, glede na to, za kaj je bila pasma ustvarjena, bi morala moja loviti glodavce, ne pa jamarit. Predvidevam, da tega ni v lovskih pravilnikih, v deratizacijskih pa tudi ne. Se bojim, da ni etično, ne za podgane ne za psa.
zakaj pa ni etično?
Pes se zabava, podgane pa z razliko od zastrupljanja, kjer v mukah umirajo po dneve in tedne umrejo zelo hitro in pod adrenalinom  ;).
Bi pa mene pri "podganjenju" skrbela okužba psa z boleznimi, ki jih podgane (voluharji itd) prenašajo (vključno steklino, hepatitisom, garjami, itd), pa tud škoda na vrtu je več kot opazna. Pa da ne bi o tem,da pes, ki se navadi kopat potem to počne vedno in povsod, če so res živali pod zemljo , al pa če so bile prejšnji mesec, al pa če se mu samo zdi da so  :D.
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: damayanti na 17 Junij 2008, 13:57:36
zakaj pa ni etično?
Pes se zabava, podgane pa z razliko od zastrupljanja, kjer v mukah umirajo po dneve in tedne umrejo zelo hitro in pod adrenalinom  ;).

Tako! :D   V športnem duhu ;D

Ktere pasme bi pa bile najbolj primerne za odstranjevanje voluharjev in krtov?  ::)  Ostali naravno preizkušeni in kupljeni izdleki namreč ne opravljajo svojega dela in bi nam kaj takega čist prav prišlo. pa še delovno sposoben pes bo  8)

Nasplošno, pa pri nas, kar se tiče kopanja lukenj, velja absolutna prepoved :)

Kar se pa krtov in voluhajrev tiče..... takoj, ko sva se preselila sem, so  bili ;  in krti in voluharji), ampak sem jim ustvarila nemogoče življenske pogoje in so  se odselili k sosedu  >:D
Košenje trave na minimum vsak teden- in  zalivanje trave( spet moj magični šlauf)... očitno jim hrup in mokrota  ne ugaja preveč :)
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: minas na 18 Junij 2008, 09:41:56
Za psa ne bi bilo etično, ker  ga izpostavljaš nevarnostim bolezni (že ugotovljeno) in poškodb (nekoč so prirejali celo boje terier-glodavci, in številni kužeji niso preživeli...)

Za podgane predvidevam da ni etično, ker so predpisani drugi načini deratizacije: pasti, ki usmrtijo v trenutku ali kemična stredstva - počasi delujoči antikoagulanti (kjer žival ne umira v mukah, saj taka stvar ne bi delovala na celo populacijo - ostali glodavci je ne bi jedli, ampak posnema normalno odpoved organizma) ali v izjemnih primerih hitro delujoči strupi (masovna infestacija zaprtega prostora).

"Etiki" niso nujno naturalisti, zato...
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Nika na 18 Junij 2008, 10:04:22
Samo ali hočeš imeti naluknjan vrt? >:D

Bolje enkrat luknje kot celo leto hribčki  ::) In to se spravijo ravno na trato, ostal nepokošen del pa ostaja brez krtin. Sosedi jih pa sploh nimajo. In smo že vse sprobali, kosimo na kratko kolikor se da, smo pa odvisni od vremena in ne gre glih enkrat na teden kosit v temle dežju.. Bom pa definitivno poskusila z zalivanjem, čeprav zgleda da so tile naši ekstra odporni. Posebej prirejena naprava za odganjanje krtov je zatajila in krti najraje živijo okrog nje. prav privlači jih. Oče ima že nekaj časa ogledane manchester terierje, samo ga le za odganjanje golazni menda ne bomo nabavili. Terierji so včasih glodavce požrli al le ubili?
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: deteljica na 18 Junij 2008, 10:05:05
Za podgane predvidevam da ni etično, ker so predpisani drugi načini deratizacije: pasti, ki usmrtijo v trenutku ali kemična stredstva - počasi delujoči antikoagulanti (kjer žival ne umira v mukah, saj taka stvar ne bi delovala na celo populacijo - ostali glodavci je ne bi jedli, ampak posnema normalno odpoved organizma) ali v izjemnih primerih hitro delujoči strupi (masovna infestacija zaprtega prostora).

ne vem,  ni  čist tako. kako se počutijo deratizirane podgane niti zaščitnikov živali ne zanima pretirano  ::).
prijetno jim ni  :-\.
Bistvo,d a pa podgane nasedajo pa ni v tem,da one ,ki umirajo ne trpijo, ampak v tem da mora bit med zaužitjem in težavami ter posledično smrtjo veliko časa vmes še nekaj obrokov itd, da ostale ne povežejo zadeva z določenim obrokom. In zato se uporabljajo ti strupi z zapoznelim delovanjem. Njihove težave pri umiranju pa za posmeznika zato niso nič manjše, samo dalj trajajo in začnejo z mal zakasnitve.
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: damayanti na 18 Junij 2008, 13:59:04
Bolje enkrat luknje kot celo leto hribčki  ::) In to se spravijo ravno na trato, ostal nepokošen del pa ostaja brez krtin. Sosedi jih pa sploh nimajo. In smo že vse sprobali, kosimo na kratko kolikor se da, smo pa odvisni od vremena in ne gre glih enkrat na teden kosit v temle dežju.. Bom pa definitivno poskusila z zalivanjem, čeprav zgleda da so tile naši ekstra odporni. Posebej prirejena naprava za odganjanje krtov je zatajila in krti najraje živijo okrog nje. prav privlači jih. Oče ima že nekaj časa ogledane manchester terierje, samo ga le za odganjanje golazni menda ne bomo nabavili. Terierji so včasih glodavce požrli al le ubili?
Če so bili tapravi "delavci" potem so jih pobili in prinesli ter v vrsto zložili :D

Glede psa, ki bi ti to porihtal.... sej dobro razmišljaš :D- meni bi tud en tak prav prišel- tam na spomlad, da bi mi prekopal vrt- in mi potem ne bi bilo treba štihat :P ;D. ( samo bi si ga raje sposodila za tist dan ali dva 8))

To da so se vam krti ugnezdili ravno okrog naprave za odganjajnje, mi je pa ful smešno. Mogoče pa zanalašč protestirajo/  " krtji štrajk"  ;) :P

Ok sedaj pa zares... :-[
Kolikor vem obstajajo rastline, ki jih posadiš na vrt- in imajo ali gomolj ali korenine, ki so krtom in voluharjem neprijetne.
Za voluharja vem, da so to  neki  cesarski  tulipani ( jaz imam par čebulic tega tulipana   v  cvetlični gredici- in mi niso voluharji še nikoli požrli ostalih.
Ker pa jaz nisem ravno nek " botanik" težkega slovesa ( mi ravno ne uspeva preveč vrtnarjenje) boš morala vprašat v kakšni vrtnariji... ali pa če se kdo drug tukaj na forumu bolj spozna na rastline katere so že tiste ki jim ne pašejo.
Mogoče bi Lanabela vedela kaj več o tem :)

Samo kolikor vem, če imaš krte potem voluharjev naj ne bi bilo, ker krti jim tamlade pojejo.
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Lilit na 18 Junij 2008, 21:15:59
Neka vrsta mlecka je proti krtom... ce smo ze "naturalisti", ni avtohtona ::) ;)
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Teski na 18 Junij 2008, 21:52:18
In če kaj sovražim je to "umirjanje karakterja" zato, ker si delovne pse nabavljajo taki, ki ne mislijo ali jim ne znese z njimi delat  >:( (pa bilo kaj, samo da potrebujejo in občudujejo tisti karatkter, ki k takemu psu sodi  :)).
Naj si nabavijo družne pasme , sej jih je dovolj  8).
Če nimaš ideje kako uskladit svojo službo in delo s pspom, si nabavi kavalirčka, tibetskega španjela, mopsa itd  bilo kašno družno pasmo, ki je že stoletja vzrejana samo za valjanje po zofah in rokah, ne pa tererja in boste vsi zadovoljni  :P .



Potem smo pa nekateri, ki si nabavimo poleg delovne pasme še družno pasmo s katero delamo (no, kvazi delamo)...  ;D
Pa se ta izkaže za boljšo kot je vsesplošno mnenje pa še zdravje se ohranja z gibanjem (delom).
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: deteljica na 19 Junij 2008, 08:48:39
Potem smo pa nekateri, ki si nabavimo poleg delovne pasme še družno pasmo s katero delamo (no, kvazi delamo)...  ;D
Pa se ta izkaže za boljšo kot je vsesplošno mnenje pa še zdravje se ohranja z gibanjem (delom).
ne vem, kaj je pri tem čudnega?
Večina športov (agility in obedience zagotovo) je namnjenih družnim posm, oz spremljevalcem. In vsi psi družnih pasem naj bi imeli jasno izražene lastnosti, ki so pomembne za to vrsto šolanja.
Problem pri vzreji družnih pasme je ,da sploh nimajo vzrejnih pregedov, kjer bi se testiral tudi značaj, kar bi bilo nujno, zato je nakup precej loterija, pri enih pasmah večja,pri drugih manjša.
Družni pes oz pes spremljevalec bi moral biti izrazito enostaven za šolanje- igriv, stabilen, zabaven , inteligenten in pripravljen sodelovat. In v zgodovini so družne pasme  to tudi bile  ;)
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: Nika na 19 Junij 2008, 08:51:25
Zdej napravo selimo, da jih mamo vsaj pod nadzorom  ::) V 20 letih življenja tule se trudmo na vse načine, nekaj časa smo celo pri frizerju jemali lase, ker naj bi jih odganjali, sam so preveč trdovratni. Imamo pa tudi zadost placa, tako da se lahko krti in voluharji organizirajo, kje bo čigav teritorij. Eni v sadovnjaku in na vrtu, drugi na trati. Ostalega pol hektarja navadnega travnika prepustijo pa miškam. Za te bi bil pa tut Buda zadost dobr.  Par let je pomagal edino čeber vode vgreznjen v zemljo, in ko je voluharček šel pit, ni mogel ven. So se pa seveda naučili, kam to pelje..

Kako bi bil pa potem delovni preizkus etičen iz strani vzreditelja, če bi na juriš poslal ene par malih terierčkov, da ugonobijo 100 podgan v pol ure? Če bi jih spustil na divje podgane, bi bila možnost raznih bolezni, če bi pa kupil sto laboratorijskih podgan, bi se pa PETA oglasila.
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: deteljica na 19 Junij 2008, 08:56:55
Kako bi bil pa potem delovni preizkus etičen iz strani vzreditelja, če bi na juriš poslal ene par malih terierčkov, da ugonobijo 100 podgan v pol ure? Če bi jih spustil na divje podgane, bi bila možnost raznih bolezni, če bi pa kupil sto laboratorijskih podgan, bi se pa PETA oglasila.
mislim,da se da plen, spretnost , stabilnost, hitrost , "ostrino" itd preveriti tudi drugače ;)
Naslov: Delovni psi, delovne pasme
Prispeval: damayanti na 19 Junij 2008, 10:30:51
Znimivo mi je to , da večina še vedno misli, da lovski psi, pri delu naredijo " masaker".
Totalno zmotno mišljenje.
Pri lovu- tudi s psom vedno velja etični kodeks kar se tiče divjadi. Vsako mrcvarjenje, raztrganje   je nesprejemljivo.
Tudi če pes  dobi napol živo ali živo divjad ponavadi le" ustavlja". V kolikor pa že naleti  na živo in ,da je zahteva, da se prinese( ponavadi mala divjad) mora pa pes s to živaljo ravnati po sistemu- da se žival čim manj muči. ;)

Kot sem že napisala- lovski pes je pomočnik in partner pri lovu.  In ne lovec. Lovec je človek.

Zakaj mislite, da se  lov na določeno divjad lahko izvaja le ob pomoči psa?
Zamislite si, da je lov na race..... raca pade v vodo.... nekdo jo more it iskat in prinesti iz vode. A ne? sam lovec verjetno ne plava in šari po močvarah. Pustiti žival tam pa tudi ne sme- ker tako lahko naredi škodo ostalim živalim(  razpadanje- okužbe itd) ni etično.
To je smisel lova. Če je nihče ne bi šel iskat potem to ni lov ampak navadno pobijanje. ;)

Isto velja za veliko žival, če pade takoj, .. pade... če ne pade  takoj- tukaj nastopi na delo pes. Kar se tiče finiša. Še predno pa naredi finiš, jo mora pa izslediti ;) ( sam lovec s svojim nosom jo ziher ne  ;D)

kar se pa samih vzrediteljev tiče in prikaza.

Zadnja faza je to, da ima pes stik z divjadjo. Vse ostalo je apriorij. Torej mora jo izsledit- uporabit nos ( prikaže se lahko tudi na prinosilo- zato se uporabljajo razno razna prinosila iz kože. Še prej se ga pa pošlje po sledi- in dober pes gre tudi po stari sledi/ ne glede ali na koncu najde kaj ali ne. Važno je to, da pes pokaže  tisto zasnovo  ki jo ima v sebi ( ali nima)- da zna poiskati sled. ( nos)
Pri krvosledcih se uporablja umetna krvna sled.....  ;)
 Skratka tega je " še pa još".... vsaka   skupina lovskih psov je namenjena za svoje delo.
In  pri nobeni ni dovoljeno, da se dela masaker ali muči divjad. Ker namen  lovskega psa je ravno to , da opravi  delo  v tej smeri,  da se divjad pri lovu najmanj muči