PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Reprodukcija => Zdravje => Samice => Temo začel/a: ninci na 21 Junij 2005, 21:28:01

Naslov: Navidezna brejost
Prispeval: ninci na 21 Junij 2005, 21:28:01
Dodali smo temo o čezdalje pogostejši navidezni brejosti KliK (http://www.pesjanar.si/zdravje-navidezna.htm)

Lp nina
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: **Jackie** na 30 Junij 2005, 10:43:47
hvala , za prispevek ... to se je zdaj zgodilo tudi nam ...  smo vsaj vedeli kaj narediti . Pa imam še eno vprašanje ... zakaj čedalje pogostejša ?
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: ninci na 30 Junij 2005, 15:19:34
Tele pohvale so zelo dobrodošle, ker vsaj dajo občutek, da tekstov ne pišem kar tja v tri dni, ampak jih celo kdo kdaj pa kdaj prebere. Hvala!

Čezdalje pogostejša: mogoče sem se malo čudno izrazila ampak vseeno obrazložite....
se mi zdi, da se z navidezno brejostjo ukvarja čezdalje več lastnikov samičk, tudi pri pasmah, ki ji niso podvržene.
Zanimivo bi bilo pogledati statistične podatke koliko je bilo navideznih brejosti včasih in koliko danes, seveda je tudi vprašanje koliko so se včasih z tem problemom sploh ukvarjali. Vseeno pa se mi zdi, da se zadeva stopnjuje.

lp nina
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: **Jackie** na 01 Julij 2005, 08:15:04
Tema je vsekakor vredna pohval . Pred časom sva imeli tudi z Natalijo razgovor , še pred parjenjem , kako to po najhitrejšem postopku ~in obenem prprostem~ speljat . Ampak bog me nima rad in smo kompliciral tja v tri dni . Zato pa bi jaz šla naslednjič na Slovake , ker so tam že bolj izkušeni in pomoje da bo tam šlo kar vse po načrtu . Pa če bo Talija hotela it zraven , j kar dobrodošla  ;)
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Talija na 01 Julij 2005, 23:22:11
Hvala za povabilo ;).
No, navideznim mamicam se je pridružila tudi naša lakelandka Urphee. Uboga revčka je gledala Pumine otroke pa si je vroče zaželela tudi svoje. Nekaj dni je bila prav nemogoča-depresivna, kar naprej je vzdihovala in cvilila, svojo najljubšo igračko spravljala sem in tja ali pa k meni v naročje, da sem jo morala "paziti".Ubogega Felda je nadirala samo, ko se je na 5m približal njenemu "otroku"-on pa sploh ni vedel, zakaj je tako tečna. Na srečo, je bilo vse bolj psihično, brez mleka v seskih in podobnih zadev. Malo boljša je bila, ko smo ji igračo vzeli, stanje pa se je normaliziralo, ko smo jo peljali na morje.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Lanyca na 11 Avgust 2005, 22:10:54
To se je zgodilo tudi Lani vsi smo mislili, da je breja pa nasrečo ni bila, ker je bila stara10 mesecev. No ja sreča, da se je parila z psom od gospoda, ki ga poznamo in še dobro, da je bil iste pasme. sicer pa pes Dino pride vsak dan k nam domov. ;) :) 8)
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Luna na 13 April 2006, 15:38:28
Najprej naj povem, da pojma nimam kam naj tole našo težavo sploh uvrstim. Ne vem h katrei temi jo naj dam.
Problem je sledeči: Naša še ne 13 mesečna psička je že dva dni strašno sitna. Kar naprej joče, laja, cvili, je čist nervozna. Pogosto se s telesom drgne ob steno, kot bi jo kaj srbelo. Celo smo jo že pregledali in nismo našli klopa, bolh nima..... v gavnem nič nenavadnega.
Se je komu zgodilo kdaj kaj podobnega? Naša Luna je vedno ponoči zelo mirno spala, današnja noč pa je bila grozna. Ko je bila notri, jok, ko smo jo spustili ven pa tisto ipično lajanje, kot da nekaj hoče.

Drugače normalno je in je igriva...samo tako grooozno sitna.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: newfka na 13 April 2006, 15:46:30
Se mogoče goni?  :)

Lp
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Luna na 13 April 2006, 15:51:23
Ne, se ne goni! Se je že v februarju.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: ninci na 13 April 2006, 16:13:25
Kaj pa navidezna brejost, glede na to, da je zdaj od gonitve že skoraj dve meseca? Nosi igrače, preglejte seske.... ?? Drugače pa ima na koži kakšne izpuščaje? kakšne pasme je psička? Ste v zadnjem času uporabili kakšne ampule proti klopom? Drug šampon? Zamenjali hrano? Iz česa je ležišče? ...

Lp nina
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Luna na 13 April 2006, 16:18:41
Kaj pa vem, ne bi rekla, da gre za navidezno brejost. Igračk nič kaj ne nosi. Seske pa ima od kar se je gonila takšne kot jih ima zdaj (malce večje kot pred gonitvijo). Na koži ni videti nikakršnih izpuščajev, je pa res,da se koža zeloooo težko vidi (ima namreč zeloooooo gosto belo dlako). Psička je slovaški čuvaj, ki je najbolj srečn, ko je zunaj kakih -15 stopinj.
Prek kakim tednom smo ji dali tablete Pratel, ampule nismo uporabili. Kopamo je sploh ne. Hrano ima skoz isto, ležišče tudi.
Res mi ni jasno kaj bi to bilo. :(
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: scythe na 13 April 2006, 16:24:48
Možna je tudi alergija.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Gina na 13 April 2006, 18:32:59
Glede na to, da je dva meseca od gonitve je idealni čas za navidezno brejost, oz za namišljene mladiče. ;)
Poskusi jo čim več aktivno zaposliti, veliko sprehodov..., tudi obroke ji lahko malo zmanjšaš, če seveda gre za to "nadlogo".
Če je to to, boš itak vedela kmalu, ker bo tako zoprna....Gina je bila ves čas zelo nervozna, prenašala "malčke", jih čuvala, ležala na njih, cvilila, jokala, jamrala, ni ji bilo do sprehodov, igranja z drugimi psi, nonstop je rinila domov.... tudi ponoči se ni umirila.
Verjetno pa je tema o navid. brejosti že kje odprta. ;)
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Lanabela na 14 April 2006, 12:56:54
Vsekakor preverite analne žleze, psi zradi njih delajo najbolj nemogoče stvari
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Luna na 15 April 2006, 07:44:56
Tako, zdaj smo prepričani, da gre za navidezno brejost. Luna si je namreč izbrala igračko, ki je prej sploh ni marala in zdaj jo nosi sem in tja, ponoči je celo spala zraven nje. Današnja noč je bila mirna, ne vem, očitno zato, ker je imela "mladička" ob sebi.
Po moje si je to igračko izbrala zato, ker piska.
A zdaj bi ji pa naj "mladička" odvzeli in ga skrili? Ne bo pol spet jok in stok in ipično iskanje?

Upam, da jo materinski nagon čimprej mine!
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: ninci na 15 April 2006, 07:59:20
Luna morda vam bo v pomoč Navidezna brejost (http://www.pesjanar.si/index.php/2005/45).

Lp nina
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Luna na 15 April 2006, 08:09:58
Najlepša hvala, ninci!!!

Joj, tega me je pa strah: Velika nevarnost pri takih psičkah je piometra, oz. gnojno vnetje maternice, ki je lahko tudi usodno.

Kako pa se ugotovi, da ima gnojno vnetje maternice? Lahko pride do tega že ob prvi navidezni brejosti?

Močno upam, da bo naša Luna vsaj enkrat lahko imela mladičke, pol jo bomo pa sterilizirali, da je ne bomo mučili.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: aska na 15 April 2006, 09:07:53
Luna sem malce pobrskala po netu in našla tele linke od gnojno vnetje maternice, upam,  da ti prav pridejo:

http://www.mzvet.si/clanki/male_zivali/07gnojno_vnetje.htm

http://shar-pei.si/gnojno_vnetje_maternice.htm

http://www.vpradlje.si/prispevki.html

http://www.kd-fido-hrusica.com/nasveti/sterilizacija.pdf

http://users.volja.net/kdobala/kastracija.htm

lp.maja

+1
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Luna na 15 April 2006, 09:21:46
Vsem najlepša hvala za pomoč! Še posebej pa aski in ninci!!!

Upam, da naše kuže ne bo napadlo kako vnetje maternice, itak je že čist iz sebe. :(
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Gina na 15 April 2006, 10:50:49
No, saj veste pri čem ste.
Lej nam so tud nekateri svetovali, da naj ji vzamemo njene "mladičke", potem pa se je na njenem placu znašlo vse kaj drugega od tv-pilota, do denarnice, copat, čevljev, povodca.....Tako, da smo ji kmalu vrnili taprave. Se mi zdi, da je za psico še hujše, če ji odvzamemo "mladičke", saj je potem samo še bolj nervozna, jih išče...pozabi pa definitivno ne.
Pri nas so takšna stanja trajala kar do tri tedne, kljub temu, da smo jo na vse možne načine poskušali motivirati, da ne bi imela časa razmišlati o tem, jo nonstop vodili ven, usmerjali k aktivnostim, igri z drugimi psi, ki jih drugače obožuje...a kaj ko je revica ves čas silila domov, bila apatična, kopala luknje....
Naša Gina je imela vedno po gonitvi to zadevo, kljub temu, da smo jo po drugi gonitvi sterilizirali ( odvzeli so ji samo jajčnika, kljub temu, da smo poudarjali, da ima hude hormonske težave), in ravno, ko je po operaciji malo prišla k sebi, tako da je lahko divjala, se je vse skup ponovilo. Najprej te nevšečnosti z mladički ( razlaga je bila, da zato, ker so ji pustili maternico in pa ker je bila sterilizirana takoj po gonitvi, ko se stanje hormonov še ni normaliziralo, morali bi počakati dva meseca ) nato še piometra.
To opaziš po izcedku iz nožnice, prisotno je veliko gnoja in zelenkaste sluzi, psice ponavadi veliko več pijejo, pa kljub temu ostanejo dokaj živahne. Vsaj naša je bila. Tako, da smo šli še enkrat pod nož, tokrat še maternico. >:(
Nočem te strašiti, takšna je bila naša izkušnja .... vendar se pri večini psic to stanje ponavlja po vsaki gonitvi,sploh pri tistih, ki živijo tesno ob družinskih članih, vsaj tako so meni zatrjevali. In takšne ponavadi napade piometra v starosti.Seveda ni nujno.
Upam, da Luna vseeno ne bo deležna vseh teh težav,v glavnem želim vam, da jo materinstvo čimprej mine. ;)

+1
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Lanabela na 15 April 2006, 14:36:10
No kar se navideznih brejosti tiče, imam jaz z njimi zelo malo problemov. Sem ter tja se v mili obliki pojavi pri kakšni psici, vendar sem odločna in kruta. Vsi potencialni mladički gredo v omaro pod ključ ali pa v smeti. Psica dobi za jesti samo slabo polovico normalnega obroka, ali pa še toliko ne. Zganjati živčnosti, kopati jam in podobnega ne more, ker jo preveč zgonim in zaposlim, tako da doma samo dol pade. doslej je še vsako zelo hitro minilo, pa tudi ponavljalo se jim ni.

Res je, da so nekatere psice bolj nagnjene k navideznim brejostim, ponavadi so to tiste, ki so že sicer bolj "materinske", vendar se mi zdi, da so za večino navideznih brejosti krivi sami lastniki. Že okrog same gonitve že zganja tak cirkus, kot da bi to ne bilo nekaj povsem naravnega, potem vsako povečanje seskov po gonitvi (ki je čisto normalno, hormonske spremembe pač) sproži v njih paniko, stiskajo seske, crkljajo psico, ki se jim smili...in sami pripomorejo k poslabšanju. Lastniki so pač veliko preveč mehkosrčni takrat, ko to ni potrebno. In navidezna brejost je najprej čustveno, šele potem hormonsko stanje.

Kar pa se tiče piometre - lahko jo dobi vsaka psica, razen tiste, ki maternice sploh nima. Smo že imeli, preživeli in pozdravili, brez operacije celo, ker smo zgodaj odkrili (pri dveh psicah, pa se nobeni ni ponovilo). odprto piometro itak opaziš - izcedek, zelo podobno kot takrat ko se goni navadno 6 - 8 tednov  po pravi gonitvi. Zaprto piometro je pa težko opaziti, prvi izrazit znak je, da se samci do psice vedejo podobno, kot da bi se gonila.(to da se za psico, ki se ne goni samci pretirano zanimajo je tudi sicer znak za alarm - lahko pomeni tudi vnetje je sečil, nožnice...) Takrat, ko opazimo prave bolezenske znake - pretirana žeja, utrujenost... je pa že pozno in se operaciji ne da več izogniti.

+1
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Gina na 15 April 2006, 15:18:21
Res je, da so nekatere psice bolj nagnjene k navideznim brejostim, ponavadi so to tiste, ki so že sicer bolj "materinske", vendar se mi zdi, da so za večino navideznih brejosti krivi sami lastniki. Že okrog same gonitve že zganja tak cirkus, kot da bi to ne bilo nekaj povsem naravnega, potem vsako povečanje seskov po gonitvi (ki je čisto normalno, hormonske spremembe pač) sproži v njih paniko, stiskajo seske, crkljajo psico, ki se jim smili...in sami pripomorejo k poslabšanju. Lastniki so pač veliko preveč mehkosrčni takrat, ko to ni potrebno. In navidezna brejost je najprej čustveno, šele potem hormonsko stanje.
S tem se popolnoma strinjam. Saj že malo povečane seske po gonitvi vzamejo za bolezen.Tudi jaz sem slišala, da so k navid. brejosti nagnjene predvsem psice, ki živijo v zelo tesnem čustvenem stiku z lastniki, ti jih pretirano ljubkujejo....
Predvsem pa bognedaj stiskati sesk, v katerih se nabira mleko, saj tako se proces le pospešuje in mleka je čedalje več, to pa največkrat vodi k raznim mastitisom, vnetjem...
Res poskušaj psico čimbolj aktivno zaposliti zunaj, da ne bo imela časa tuhtati o teh zadevah. Čeprav moram priznat, da Gine nikakor nismo mogli dovolj motivirati, pa smo poskušali vse, kar naprej bi kopala luknje, iskala po grmovju... Mogoče je pa ravno naša spadala v tisto "hujšo" skupino psic, z močno izraženim nagonom po materinstvu. ???
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Lanabela na 15 April 2006, 19:24:47
Ja, nekaj je res takih. Pri nas je taka Sassy, ki sploh ne sme dobiti piskajoče ali mehke igračke, ker jo takoj posvoji, si jo daje k seskom, jo umiva....ne glede na to, koliko časa je minilo od gonitve....če bi jo imela dovolj dolgo, bi zanesljivo dobila tudi mleko - torej gre lahko zadeva tudi v obratni smeri - najprej "mladiček" potem pa hormonske težave, mleko...(pokojna Bela je celo res dobila mleko, ko je našla in posvojila majhnega mucka). Če pa takih igrač nima, pa z njo ni čisto nič narobe.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Luna na 16 April 2006, 21:01:17
Tako, pa je za nami, vsaj zdi se tako! "Mladička" smo skrili, se malo bolj zaposlili....in za nami sta 2 mirni noči in današnji dan, ki je bil čisto tak kot ponavadi. Je pa zelo možno, da je Luna imela te težave zaradi tega, ker je veliko časa z nami in res je, da jo veliko crkljamo (predvsem jaz  :-[)...zdaj smo se malo zadrževali.
Danes, ko smo bili zunaj pa je imela enega resnega snubca....a naj bi bil to znak za kako bolezen? To je bilo verjetno mišljeno za to, če bi jo snubci kar obletavali....zdaj pa je bil samo eden.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Gina na 17 April 2006, 11:41:43
No vidiš, da se da omiliti.  ;)
Glede snubcev pa .... verjetno jim nekaterim še malo diši. Našo frajlo nekateri vneto obletavajo in ovohavajo kljub temu, da je že tri leta odkar je bila sterilizirana. Nekateri so pač vztrajni. :)
A se še komu zdi, ki ima sterilizirano psico, kako postanejo bolj alergične na ovohavanje samcev, bognedaj da jo pa kdo poskuša naskočit ... :o
No, nekatere so že po naravi takšne, razen v tistih parih dneh.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: aska na 17 April 2006, 11:48:02
A se še komu zdi, ki ima sterilizirano psico, kako postanejo bolj alergične na ovohavanje samcev, bognedaj da jo pa kdo poskuša naskočit ... :o
No, nekatere so že po naravi takšne, razen v tistih parih dneh.
Moja je sterilizirana. Se je gonila samo enkrat, samo že pri prvi gonitvi ni pustila, da jo psi ovohavajo, tako da od takrat dalje ji tako pasje ravnanje ni preveč po godu. Od sterilizacije dalje, pa ne opažam, da bi bilo njeno obnašanje kaj drugečno, če ji ni ni to všeč pač pove ;) :)...lp
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Rinchy na 17 April 2006, 13:08:31
Gina- Rina je po sterilizaciji nekaj časa še prenašala da je kdo skakal po njej,zdaj je pa 'alergična' na to.Čist znori,če je kdo preveč vstrajen.Zadnje čase ne pusti niti,da bi jo kdo vohal(če je na povodcu),drugače pa pusti. V takih primerih sploh nevem kako ukrepat.Naj jo kregam a naj pustim,da jih napiz** ?

lp,
Nina
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Gina na 17 April 2006, 14:15:33
Zadnje čase ne pusti niti,da bi jo kdo vohal(če je na povodcu),drugače pa pusti. V takih primerih sploh nevem kako ukrepat.Naj jo kregam a naj pustim,da jih napiz** ?

lp,
Nina
Jaz sem kar mal nesramna, pa jo pustim, da ga nažene. Seveda loči tisto ovohavanje ob prvem stiku, ko se spoznavata...al pa tiste zoprnjake, ki ji nikakor ne dajo miru, takrat namreč ni čisto nič prijazna. :)
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Lanabela na 17 April 2006, 17:44:53
Pa res ne vem, zakaj bi morala prenašati zoprnjake. Če sam pride k njej in noče stran, ko mu pokaže, da ji gre na živce, pa naj ga spodi ali povalja po tleh, če ji paše.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Rinchy na 17 April 2006, 19:31:00
ok,potem jo bom pustila.Samo ko čudno izpade,kot da je ona en grozni napadalni pes  ::).Sicer pa dokler je brez naskakovanja je čist mirna.

lp
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: irenchy na 17 April 2006, 22:12:12
kot lastnica samca, ki rad ovohava vsepovsod vam predlagam ;) da pustite, da jih nakurijo. Ker jaz s tem ko sem ga stran vlekla nisem nič naredila samo še bolj je tja silil. ko je pa enkrat ena psička pokazala zobe od takrat je pa malo bolj previden ampak proba pa vseen ::)



lp
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: flatka na 17 April 2006, 22:22:19
No meni pa ni ravno prijetno, ko se srečam s takim lastnikom psa, ki ga pusti: ˝saj se bosta sama zmenila˝
Moja res ni taka, da bi psa nahrulila. Se zgodi včasih, da mu malo nakaže naj gre proč, vendar se hitro pusti. Nato se pa naj sama zafrkavam s tistim psom. Včasih pa res lastnikov samcev ne prenesem.  >:(
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: irenchy na 17 April 2006, 22:34:00
no jaz nisem taka da se bosta že vse zmenila. pstim, da se povohata in v vsakem primeru ga moram dat stran če psica reagira ali če ne.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Neyka na 20 April 2006, 10:21:20
Men se vseen zdi najbol da psica samca nazja in je pol mir.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Lanabela na 20 April 2006, 12:37:48
Ja, samo če je pes dovolj mačo, psico mirno odignorira. Če je psica ravno na koncu gonitve in že odganja pse, diši jim pa še vedno, jo zna tudi naskočiti, celo če pri tem pokasira kakšen zaresen ugriz. In se zna zgoditi, da psica celo ostnane breja
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Lilit na 20 April 2006, 13:00:43
Nisem se videla, da bi samec odnehal, potem ko ga samica nazja ::)
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: kanchy na 01 Julij 2006, 12:30:27
No pa se je tudi pri Kani začelo. Seske ima povečane, in začela je nositi okoli igračko. Pa kar tako cvili z tisto igračko v ustih, pa odnese si jo v uto in se uleže nanjo...  ::) No to igračko sem ji zdaj vzela (me je čist žalosten pogledala).
 Imam pa eno vprašanje. Je možno da bi bila kljub znakom nav.brejosti, vseeno zares breja (http://www.smeski.com/msn.php?cat=zalostni&download=013.gif).
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Tecka na 01 Julij 2006, 12:38:16
Meni se sicer ne zdi logično, da bi bilo oboje hkrati in tudi za tak primer še nikjer nisem slišala. Tako da dvomim  ;).
lp
T.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: kanchy na 01 Julij 2006, 12:39:49
Upam da res niso to kakšne priprave na brejost  :-X
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Tecka na 01 Julij 2006, 12:58:53
Se mi zdi, da nisem še slišala, da bi se kakšna psička tako pripravljala na brejost (nekatere še celo zadnji dan pred kotitvijo norijo naokrog). Drugače pa pomisli nazaj na njeno zadnjo gonitev in preštudiraj, če je sploh možno, da bi do brejosti prišlo. Če ste jo pazili potem najbrž te možnosti ni.
lp
T.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: kanchy na 01 Julij 2006, 13:08:29
V bistvu smo jo ZELO pazili (se nam je enkrat izmuznila in smo že imeli mešančke  :-X :-[). V bistvu je še nismo dali sterilizirati samo zato ker ne vemo ali bi imela še enkrat mladičke (rodovniške!) ali ne. :-\

ne vem, mislim (in tudi hudo upam) da je samo nav. breja. Saj daš lahko psa tudi še med brejostjo sterilizirat kajne? Do katerega tedna brejosti pa je to možno (se moram pozanimati za vsak slučaj  :-\ )

pa lepo prosim ne me imeti zdaj za neodgovorno in celo za kakšno šteparko nerodovniških mladičev. Itak je najbrž samo navidezno breja in ne bomo prehitevali dogodkov. Definitvno jo bomo dali ster.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Lanabela na 01 Julij 2006, 17:58:12
Če ste pazili nanjo, potem ni breja, saj ponavadi čez šipo ne morejo, pa tudi nekaj časa rabijo za zadevo. Če vam je pa ušla jo peljite na ultrazvok, mislim da se pri 4 tdnih že lepo vidi.
Sterilizirat jo lahko daš nekje med 3 in 4 tednom brejosti . kasneje je že malo grdo, prej pa ni v redu ker se še goni in je večja možnost krvavitve.
Če bi rada imela leglo, pojdi čimprej delat vzrejnega - mislim da bodo jesenski enkrat septembra ali oktobra. Najboljše je, da ima psica leglo ko je še mlada, potem pa jo daš lahko mirno sterilizirat, če želiš.

+1
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Tecka na 01 Julij 2006, 19:11:50
kanchy: če ste jo tokrat pazili potem je sigurno samo navidezna brejost. Ne se takoj ustrašit. Če se ti pa zdi, da obstaja možnost da gre za pravo, potem pa kar na ultrazvok (je že Lanabela napisala kdaj).
lp
T.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: kanchy na 02 Julij 2006, 03:48:56
Obema hvala  :-* in upamo na najboljše.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Tara na 03 Julij 2006, 14:23:24
Moja Tara je tudi na začetku nosila igrače okoli in si si jih je dajala k seskom da pijejo mleko :D, pa mleko je tudi imela (dajali smo ji kapljice za razkrajanje mleka). Na žalost se pa je to začelo stopnjevat, da je prišlo do te mere da je postajala histerična (maternita istarica). Začela se je trest, bila je napadalna, močno je sopla na gobec in je bilo res tako nevzdržno da,  smo jo morali sterilizirat. Ji je pa še malo tega nagona ostalo saj včasih nese pliškom piškote za jest :D
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: labi na 09 Julij 2006, 08:46:18
Pozdravljeni naj najprej povem da smo vseh deset psičkov uspešno oddali v dobre roke,z lastniki se čujemo po telefonu in vsi so zadovoljni,tako sem tudi jaz..sedaj pa uprašanje,upam da mi boste znali svetovat..hvala

oddali smo psičke,naša psica pa zgleda da ima v določenih seskih še malo mleka,čeprav ni dojila že dolgo,verjetno zaradi zobkov,ma ne glede,me zanima ali se to ustavi samo ali bo treba do veterinarja,nebi rada da bi si prislužila kakšno unetje,zaenkrat še n,i niti ne pogreša mladičev,je živahna,igriva,lačna...?? hvala še enkrat :-[
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Lanabela na 09 Julij 2006, 10:35:41
Pusti pri miru. Samo če bi postali seski trdi in obkladki ne bi pomagali bi morala k veternarju.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Lola na 09 Julij 2006, 11:06:01
Naša zdaj ne doji kak teden že in ji cecke že skupaj vleče. Če se želiš znebiti mleka je najbolje da psica preide nazaj na obroke ki jih je imela pred brejostjo ( 1x na dan ) in pa VELIKO športa. Naša Lola že pridno teka za žogico in to ji bo ziher pomagalo da pridobi kondicijo ki jo je imela pred brejostjo. Če boš stiskala mleko boš samo spodbujala k novi proizvodnji.
Nič ne skrbi drugače, če ni trdo, če ona nima vročine ( da bi bilo kako vnetje ) ni treba paniike zaganjat. Če bi videla da bi se vnelo potem dajaj obhladke, če ne pa vet.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: labi na 09 Julij 2006, 13:58:59
najlepša hvala za nasvet,no sedaj od učeraj sem ji zmanjšala hrano spet na 1x na dan,ma malo dam še zvečer,ko pa je tako požrešna pa gleda z tistimi milimi očmi,saj vem da ne bi smela popuščat,ma nas zna okoli obrnit,no začeli smo tudi malo več hodit,pa skakat,no pustili bomo stat mogoče bo šlo samo,bom pozorna samo na spremembe,me pa še nekaj zanima,ali gre lahko že plavat,ker namreč zelo obožuje vodo in bi kar plavala in še to koliko in kdaj se seski spet povrnejo v normalno obliko in kdaj jo sedaj lahko peljem na sterilizacijo,no saj bi lahko prašala veterinarja,ma vseeno raje prvo tu uprašam,ker imate že s tem izkušnje,hvala in lep sončen dan.. ;D
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Lola na 09 Julij 2006, 14:11:55
Ja naša si pa zmišljuje glede hrane zdaj ker ne doji več smo spet na brikete prešli, ampak sem brez kompromisna, pač to je obrok pa zaradi mene če me gleda ali pa na trepalnicah stoji. Predvidevam da imaš labradorko ( labi ) oni so še toliko bolj požrešni, in glej da ti ne uide iz vajeti. Ponavadi se psice tudi zredijo po sterilizaciji če ne paziš. Če rada plava kar naj plave, ji bo dobro delo. Glede sterilizacije pa počakaj zdaj malo, ene par mesecev. Sicer nimam izkušenj kako pa kaj glede sterilizacije si pa predstavljam da je to spet nek šok za psico, pa ker je že porod šok mislim da je dobro da se malo počaka. Sicer pa najboljše da povprašaš veta kaj ti svetuje
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Lanabela na 09 Julij 2006, 17:04:24
Ja če bo čakala par mesecev, se bo psica spet gonila. Kar računaj - dva meseca breja, dva meseca mladiči, čez dva meseca se spet goni. če bi bila moja, bi počakala še eno gonitev in jo dala sterilizirati en mesec po gonitvi. Če pa je z gonitvami problem, pa mogoče čez en mesec, ko se psica še ne bo pripravljala na novo gonitev.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: labi na 09 Julij 2006, 19:03:19
zahvaljujem se za prijazne nasvete,ja jaz sem računala da bo spet gonitev nekje septembra-oktobra,to pomeni,da jo bo treba malo popazit pa pol takoj po gonitvi sterilizirat...saj je nebi,samo rada uhaja takrat ko je ta čas,drugače ne, je res poslušna,ma ko ima ta čas je čisto druga.sploh ne uboga,beži,se ne ozira na ukaze,ma res čisto druga,zato raje naredimo tako,pa bo imela mir ona in mi,že tako se mi je smilila uboga za tistih deset skoraj sedem ur je kotila,čisto je bila fuč...no dobro to je že druga zgodba,hvala,pa lep pozdrav. ;D
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Lanabela na 09 Julij 2006, 19:45:48
Če ti uhaja jo daj nujno sterilizirat še pred gonitvijo, recimo konec avgusta. čakati bi se splačalo samo, če pri gonitvah ni nobenih problemov.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Gina na 10 Julij 2006, 15:09:06
malo popazit pa pol takoj po gonitvi sterilizirat...
Jaz bi na tvojem mestu psico peljala sterilizirat pred gonitvijo ali pa dva meseca po gonitvi, ko so hormoni v "mirovanju". Namreč nam so takrat svetovali takoj po gonitvi, se pravi takoj ko neha krvavet, pa je imela po posegu še navidezne "mladičke", oz. hormonske motnje. ::)
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: labi na 10 Julij 2006, 20:26:52
hvala,ja tako bom tudi naredila,bom kar pred odpeljala,konec avgusta bo najbolje..ker če ne bodo spet težave..samo me zanima,ali je dosti spremembe pol pri psički,v obnašanju itd..??
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Lola na 10 Julij 2006, 20:37:17
Mislim da je to dosti različno od psa do psa ( tudi pri mačkah ). Praviloma se nagoni umirijo, psi se bolj doma držijo. Ampak primer je naš maček ko je kastriran pa je še vedno potepuh 1. klase, prav tako so kastrirani psi ki rade volje naskakujejo psice, in psice ki rade volje še uidejo. Ravno nekaj časa nazaj sem se pogovarjala z enim dolgoletnim vzrediteljem nemških ovčarjev, ravno na to temo kastriranje/sterilizacija, in mi je rekel da je najboljše da to narediš še pred prvim gonjenjem tako da tisti nagoni ne pridejo na plano. Jaz recimo rada naredila tako kot ti, ko bi psica imela 2 ali 3 legla potem bi jo sterilizarala, da nimam več skrbi z njo ker imamo doma še psa, in ko se goni je totalna katastrofa, in pol morem met ločeno ( en gor en dol ) pa še vedno se oba dereta, največ naš samec ker mu diši, ampak ne vem res kako bi vplivalo to nanjo. Moje mnenje je da se to razlikuje od psa do psa.....
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Gina na 10 Julij 2006, 21:03:53
Jaz ti lahko povem, da pri naši frajli nismo opazili po posegu nobenih spremeb v vedenju. Včasih so pravili, da po sterilizaciji psica ne sprejme tistih psic, ki jih ne pozna od prej, pa da postane bolj popadljiva....ne vem, no....moja se ni nič spremenila, razen tega, da je malenkost bolj mirna, pa še vedno zelo igriva in nabita z energijo, no bolj v smislu ubogljiva , ampak po moje je to bolj zaradi prerasle otroške pubertete, zdaj je le dama v srednjih letih. :)
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: kanchy na 10 Julij 2006, 21:48:07
dajali smo ji kapljice za razkrajanje mleka

Kje se to dobi?

A to se daje samo v hudih primerih, ali lahko tudi pač samo če je dobila malo mleka?
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Lanabela na 11 Julij 2006, 09:41:49
Kadar je že vse trdo in je nevarnost vnetja. Če dobi malo mleka samo pustiš pri miru.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Lanabela na 11 Julij 2006, 09:45:17
Večina se nič ne spremeni. Nekaterim, ki so ob sterilizaciji starejše nekaj časa niha razpoloženje, a se umiri. Tudi napadalne do psic ne postanejo, če niso bile že prej. Če so bile, pa se stvar ponavadi res poslabša.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: kanchy na 11 Julij 2006, 10:00:59
Ok, hvala  :)
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: deteljica na 11 Julij 2006, 10:01:56
Moja je bil  azaradi zdravstvenih zapletov sterilizana pri 11 letih in se ji popolnoma nič ne pozna. Ne po izgledu ,ne po vedenju  :).
Vem pa celo za dve psici , ki sta se po sterilizaciji začeli vesti mnogo bilje- bolj stabilno in bilj živahno. Res pa sta bili obe sterilizani zaradi stalnih navideznih brejosti oz. ena zaradi prepogostih gonitev (na 4 mesece) in jima  je ob zmanjšanju hormonskih motenj prav odleglo  :o.
Večinoma pa se nič ne opazi- psica je v podobnem stanju kot v obdobju med gonitvami.
Z mnogo smole lahko padeš v tisti majhni procent, ki jim nagaja inkontinenca a se jo da, če je večja težava, držati v mejah normale z umetnim dodajanjem male doze hormonov.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Gina na 11 Julij 2006, 15:52:57
Z mnogo smole lahko padeš v tisti majhni procent, ki jim nagaja inkontinenca a se jo da, če je večja težava, držati v mejah normale z umetnim dodajanjem male doze hormonov.
No, mi smo na žalost v tistem procentu pasje populacije, pa ti povem, da tudi to ni kakšna katastrofa. Po pravici - raje včasih tam pa tam kakšna lužica, kot vsake pol leta hudo stresne hormonske motnje, ki izčrpajo psico in nas. Pa še lužic ni treba - Propalin sirup zaenkrat stoprocentno učinkuje. ;)
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: kanchy na 19 Julij 2006, 20:27:44
Kdaj lahko začnem mazati s kisom seske? Zdaj ima že malo manj mleka, vendar so seski še zmeraj  :-\ Po mojem mnenju še ne zdaj da ji ne bi povzročala še več mleka, ampak rabim še vaše mnenje  :)
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Lanabela na 20 Julij 2006, 11:53:37
Kisove obkladke lahko narediš kadar te je volja in nič ne škodijo.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: kanchy na 20 Julij 2006, 11:56:08
A potem ne bo "pridelala" še več mleka (to mislim glede tega, da pravijo, da se moraš seskov čim manj dotikati)?
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Lanabela na 20 Julij 2006, 14:27:29
Ne, saj se jih ne dotikaš drugače kot da daš gor hladen obkladek. saj jih ne drgneš al natiraš s kisom boh ne daj. Sicer pa niti ni  potrebno če niso seski trdi od zastalega mleka.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: kanchy na 20 Julij 2006, 16:51:35
Sicer pa niti ni  potrebno če niso seski trdi od zastalega mleka.

A ni kis zato da se seski malo skrčijo (da niso več tako razvlečeni)?  :-[
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Tecka na 20 Julij 2006, 22:54:22
No ja po  človeških izkušnjah... mogoče je pa isto. Kolikor je meni znano kisovi obkladki preprečujejo nadaljno tvorbo mleka in "zmehčajo" mleko, ki zastaja v žlezah in seskih. Lahko da je napačna informacija  :-\ tako so znanki svetovali...
lp
T.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: kanchy na 21 Julij 2006, 10:39:40
Joj kako ste zlati  :-* :-* Vse mi odgovorite, tudi če vam zastavim bedasto vprašanje  :-[  ;D
Hvala Lanabela in Tecka  :)
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Tara na 21 Julij 2006, 11:23:22
Mi smo Tari dajali kapljice za razkrajanje mleka. Takrat se jih je dobilo samo v Italiji, mogoče se zdaj dobijo tudi pri nas. Bile so pa na recept, ki nam ga je naš veterinar dal. :)
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Tecka na 05 Avgust 2006, 10:49:08
No pri nas imamo tudi navidezno brejost. Sicer zaenkrat ni hujšega... Gnezdi na svojem prostoru, pliškote krade (zdaj smo jih poskrili), piskajoče igrače so v omari...
Me pa zanima... Je kdo od vas že videl primer, da je psica za "mladiča" uporabila mačka ??? Zdaj študiram kaj narest, ne morem ju namreč v omare pospravit nista pa najbolj srečna, ko ju hoče Theba nosit okrog  ::)
lp
T.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Lanabela na 05 Avgust 2006, 12:06:30
Pri nas smo jo pa spet lepo odnesli - od gonečih psic je navidezno brejih 0. Sicer so hotele biti malce lene in malce zabušavati po napornih dneh gonitve - že samo za medsebojno naskakovanje je šlo kar nekaj kalorij -  pa se jim ni izšlo.

Za "mladička"pa lahko psica uporabi kar koli. Tudi telefonski imenik če ni nič boljšega. Pokojna Bela se je včasih po gonitvi sumljivo veliko ukvarjala z domačo mačko. Mačka je prijaznosti mirno trpela, prenašanja okrog pa ne, tako da je psico hitro minilo. Čisto drugače pa je bilo, ko je imela ta mačka mladiče in to kje drugje kot v omari. Bela jih je nekaj časa hodila gledat in lizat, nazadnje pa jih je kar ukradla in si jih odnesla v svij "brlog" pod posteljo. Mačka je to mirno prenašala, dokler jo je Bela pustila k mladičem. Ko pa je psica postala tako ljubosumna, da je mačko začela odganjati je pametna mačja mamica lepo počakala toliko da je šla Bela lulat in v tem času mirno preselila mladiče tako visoko, da Bela ni mogla do njih. Psica je takrat dobila mleko, samo verjetno ni vzela mladičev zato, ker bi bila navidezno breja, ampak je dobila mlako zato, ker je pustila mladičem sesati.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: chory na 25 Avgust 2006, 20:14:58
Tudi mi smo morali pred leti skozi namišljeno nosečnost. In sicer nam je bilo kmalu jasno kaj se dogaja ko je Lara pričela pripravljati "gnezdo", pričelo pa se je z dnem ko smo ji kupili novo igračko piskajoč hamburger. Takoj ga je posvojila ga dajala k dojkam in ga na vsak način hotela podojiti. Najprej se nam je zdelo smešno ker ni bilo večjih problemov in ni dobila mleka. No skrajno resno pa smo zadevo vzeli ko je neko noč pretulila reva v svoji grozi ko ji je "Mladiček" padel z balkona kjer ima svoj kavč.Takoj smo premislili in ji počasi začeli skrivati hamburger in jo v tem času odpeljali na mesta kjer je bila z nami in na sprehode. Potem se tudi to ni obneslo saj jue takoj po prihodu domov igračo iskala. Potem sem bila kot svetuje lanabela tudi jaz nepopustljiva in igrače ji nismo pokazali več mesecev. Stanje se je po tednu ali dveh normaliziralo.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: ella na 04 Maj 2007, 18:52:59
Po vseh teh postih in branju knjige Moja psička sem sedaj skoraj 100%, da ima Eta navidezno brejost. Seski so se ji namreč povečali(mleka sicer ni), postala je bolj mirna in najraje bi bila samo v uti, igračka, ki je ponavadi sploh ni kaj dosti zanimala, je sedaj zelo popularna in jo prenaša ter liže, do igre s sosedovo psičko, s katero ponavadi norita ko nori ji ni ravno veliko... Poleg tega je namreč ravno dobra dva meseca od gonitve.

In po nasvetih, ki so že napisani v temi, sem se odločila, da je najbolje, da ji igračko vzamem...samo se bojim, da se ne bo potem na kaj drugega 'spravila'.  :-\

Upam, da bo čimprej mimo.

Lp, ella
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: doro na 07 Julij 2007, 13:51:12
Moja prejšnja psička je imela tudi navidezno brejost.
 Ko se je začela gonit je iz kota privlekla eno igračo (bil je bik,ki je bil 2x večji od nje  :D), s katero sta morala najprej mlade naredit  :D In ga je pač naskakovala nekaj časa, tako,da je že čisto razpadal... Potem se je pa kar naenx začela ta brejost, dobivala je mleko in njenega "bika" ni marala več (je ostal brez nog).
Potem je pa "dobila mladička" in je ta gospod bik takrat postal mladiček. Takrat je bila izjemno nežna,veš čas ga je nosla s sabo, ga lizala in ko je celo mleko dobila si ga je vsako uro postavila pod sebe in "glumla da doji". (bil je cel moker)
V tem zadnjem obdobju je bila tudi zelo jezna na nas in gospodiča Bika niti taknit nismo smeli,..ga je skrbno varovala. :-[
Potem,ko je to minilo je bik spet pristal v kotu. :P

Ko smo ji ga enkrat vzeli je nehala jest,pit,zavlekla se je v WC, v natemnejši kot in tam prečepela cel dan. Jokala in bila na smrt užaljena.
Tako,da je bik bil spet njen. :P
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Blond na 06 Avgust 2007, 20:39:25
Pozdravljeni !

No upam, da sem izbral pravo temo. Naša psica zadnje 3 tedne liže seske. Podnevi, ponoči, kadarkoli. Ponoči je to včasih tudi moteče. Ali bi to lahko bil znak za navidezno nosečnost ali kaj druga ?

Na kaj moramo biti pozorni  ? Kaj naj kontroliramo, kaj smemo in česa ne ?

Hvala in LP
Blond
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: kanchy na 06 Avgust 2007, 20:52:08
Koliko časa pa je minilo od kar se je gonitev končala?
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Blond na 06 Avgust 2007, 21:02:12
nekje 7 mescev
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: kanchy na 06 Avgust 2007, 21:04:25
Od kar se je zadnja gonitev končala? Potem se bo kvečjemu znova gonila.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: kanchy na 06 Avgust 2007, 21:21:04
Drugače ste pa lahko pozorni na povečanje seskov (če bo slučajno dobila mleko), pa probajte preprečiti liznje seskov da ne bo še spodbudila mleka, pa pozorni bodite če bo začela jemati stvari (ne samo svojih igračk, tudi kaj drugega kot je telefon, daljinec... ;) ) in jih nosila na kup.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Blond na 06 Avgust 2007, 21:22:13
Odlično... potem ni razloga za skrb ?!
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: kanchy na 06 Avgust 2007, 21:26:21
Mislim da ne  ;) Navidezna brejost se pojavi okoli (mislim da) tretjega tedna po gonitvi. ČE je minilo 7 mesecev potem pa 100% ni navidezna brejost... raje bodite pozorni na ponovno gonitev in ponovno odganjanje cuckov  :P ;)
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Blond na 07 Avgust 2007, 20:51:12
No danes sem videl, da že ima mleko.
Celo noč se je lizala in danes že cel dan.

Kako sedaj naprej ?
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: kanchy na 08 Avgust 2007, 11:13:36
JA to mi pa ni jasno  ??? Če je minilo 7 mesecev od zadnje gonitve  ???

Ne vem, preprečujte lizanje seskov da ne bo spodbujala mleka, probajte jo čim bolj zamotiti (zaposliti), vzemajte igračke... Nimam druge ideje.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Blond na 08 Avgust 2007, 14:07:02
Tudi meni ni najbolj jasno. Ampak včeraj sem opazil da ima mleko.
Nimam pojma kako preprečiti lizanje seskov ? A naj spim z njo in jo za jezik držim ?
Dopoldan pa sem v službi. Pazim jo lahko samo popoldan.

Kje lahko kupim tisti klobuk, ki imajo ponavadi po operacijah ?
Če ji tisto damo gor potem si ne bo mogla lizati.

Igračke ima po celem vrtu na voljo ampak se jim sploh ne posveča.
Kako dolgo to navadno traja ?

LP
Blond
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Lanabela na 08 Avgust 2007, 14:38:16
Mogoče se ti je pa vmes gonila, pa niste opazili? (so tudi take "tihe" gonitvre, ko se opazi edino, če se ti vsede na belo rjuho ali pa še to ne). Jaz bi tako psico, ki dobi toliko mleka, da jo moti, peljala k veterinarju. Traja pa različno dolgo, če ne narediš nič lahko tudi toliko časa, da bi morala imeti že mladičke, če bi bila breja. Ponavadi pa kakšnih 10 dni.
Pri nas se je že zgodilo, da je psica dobila mleko takrat, ko bi morala imeti mladiče, če bi bila breja.
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Blond na 08 Avgust 2007, 14:42:41
Tudi to je možno, da nismo opazili. Navadno kar močno krvavi ob gonitvi in je vse poštemplano.
Ne vem... vse je možno.
Kako naj vem če jo moti ali ne ? Normalno je razpoložena, edino seske si liže.
Moti pa to mene, ker spi v sosednji sobi in celo noč "mlaska" ampak jaz bom že preživel.

Ne vem ali naj jo pustimo, da jo mine ali moramo karkoli narediti.

Blond
Naslov: Re: Navidezna brejost
Prispeval: Lanabela na 08 Avgust 2007, 14:56:02
Če se liže, potem jo moti. Saj lahko veterinarja po telefonu vprašaš, da ne boš brez veze hodila tja če ni treba. Sicer malo pomagajo tudi hladni kisovi obkladki. Baje se v tujini dobijo tudi tablete za zaustavitev mleka, ampak kaj več o tem ne vem. Pomaga tudi, če psici zmanjšaš obroke najmanj za polovico  in jo goniš vsaj dvakrat toliko kot običajno.
Naslov: Navidezna brejost
Prispeval: Azu na 04 Marec 2008, 21:26:37
Upam da pisem v pravo temo...

Mlajsi psici (zdaj bo stara 13 mesecev) so cca. 2 tedna po prvi gonitvi nabrekli seski. Obanasanje je nespremenjeno.
Je mozno da ima oz. bo imela navidezno brejost? ???
Naslov: Navidezna brejost
Prispeval: san-san na 05 Marec 2008, 09:27:06
jap,je možno. Tara ima isto sam nabrekle seske,malo.Obnašanje, nič spremenjeno....tako da prvič sploh nismo šli zatem.
Naslov: Navidezna brejost
Prispeval: Lanabela na 05 Marec 2008, 12:26:37
To je po gonitvi čisto normalno, del hormonskega cikla pač. Če je vse v redu v kakšnem tednu umiri, pri navidezni brejosti se pa znaki še stopnjujejo.
Naslov: Navidezna brejost
Prispeval: Princes11a na 03 November 2009, 22:50:46
Pozdravljeni,

Sicer sem že spraševala na temi "sterilizacija" vendar se mi vedno bolj dozdeva, da je vzrok čudnega obnašanja naše psičke navidezna brejost. Stara je eno leto gonila pa se je dober mesec nazaj. Vendar pa smo jo prejšnji teden sterilizirali. Takoj po sterilizaciji smo opazili, da ima nabrekle spodnji del pri seskih (sicer nam je veterinar rekel, da je to že od prej). Mislili smo, da je od operacije malo otečeno. Sedaj pa se že dva dni tudi čudno obnaša. Postala je zelo neposlušna, celo narenčala je nekega psa (do zdaj sploh nisem vedla da zna renčati :)), noče jeste (zdravila, ki jih je dobila po sterilizaciji, ji moramo skoraj slačiti v usta), pa svojo piskajočo žogico prenaša in piska z njo ob tem pa rahlo cvili. Vem da po sterilizaciji naj ne bi bilo navideznih brejosti, vendar ali je možno, da se je ta navidezna brejost začela razvijat, mi pa smo jo ravno dali sterilizirat in so ti hormoni še prisotni? Aja, odstranili so ji tudi maternico, ker so rekli, da je že bila malo gnojna.
Da še dodam, smo res pretirano ljubeči lastniki - beri preveč jo crkljamo in razvajamo. Verjetno smo sami krivi za nastalo situacijo?
Naslov: Navidezna brejost
Prispeval: Šapa na 03 November 2009, 23:03:48
Ja, je povsem možno, da gre za navidezno brejost, saj hormoni po sterilizaciji še nekaj časa delujejo. Malo manj razvajanja nekaj časa, umik igračk in vseh stvari, katere bo želela posvojiti, malo manjši obroki, več gibanja, več zaposlitve in zadeva bo šla hitro mimo  :)
Naslov: Navidezna brejost
Prispeval: Princes11a na 04 November 2009, 12:18:50
Uf več gibanja bi bil problem, ker se ne sme preveč naprezat zaradi šivov po sterilizaciji. Glede hrane pa...že tko ne je dosti, tako da to ni problem. No danes je stanje mal bolše, jo tista piskajoča žogica ne zanima več. Pa tud cvili ne več. Upam da bo tako tudi ostalo.
Naslov: Navidezna brejost
Prispeval: spelyko na 15 Februar 2011, 16:30:07
Tudi naša ima navidezno brejost...prenaša igračke..skozi jamra, cvili...ma malo zatecene seske...nevem pa kako je to možno če je bila 5 dni nazaj sterelizirana :S ???
Naslov: Navidezna brejost
Prispeval: bonie na 18 Februar 2011, 23:57:38
Mene pa zanima, kdaj dobi psica povečane seske pri navidezni brejosti? Takoj po gonitvi? In jih ima potem povečane celih 60 dni ali kako? Sprašujem, ker ima moja psica, ki se je prvič gonila, že slabe 3 tedne od konca gonitve povečana zadnja dva seska, drugih znakov navidezne brejosti pa ne kaže... V bistvu ima otečena samo zadnja dva seska. Nekateri ste omenjali, da je možno, da dobi psica povečane seske tudi na koncu gonitve. Bi to lahko bilo to? Breja zagotov ni. Je pa tudi naša prejšnja psica imela navidezne brejosti, samo brez povečanih seskov, samo nemir, delanje gnezda in prenašanje igrač. Ampak vse skupaj se je pojavilo kar nekaj časa po gonitvi, ne takoj in pa zadevo smo vedno rešili zelo hitro... V tem primeru pa ne vem, če gre za navidezno brejost ali ne... Naj jo za vsak slučaj dam vseeno na dieto in povečam aktivnosti? Bojim se, da bi dobila mleko, ker sem danes ponoči opazila, da si je seske lizala. To sem sicer prvič opazila, ampak vseeno...
Naslov: Navidezna brejost
Prispeval: ančka bančka na 11 Maj 2011, 11:25:35
Pozdravljeni !
Imamo psičko staro 20 mesecev. Po prvi gonitvi je nastopila navidezna brejost, dobila je mleko - težave smo odpravili s kapljicami. Druga gonitev letos februarja ni prinesla toliko zapletov, navidezna brejost ni bila tako zelo izrazita, tudi mleka ni dobila. Iz omenjenih razlogov tudi nismo nič posebnega ukrepali. Ostala pa je težava, ki ne pomine in sicer izrazito povešeni in grudičasti seski. Psička je zelo majhna in je to na videz zelo moteče. Ne skrbi nas samo videz ampak tudi poškodbe. Je namreč zelo veliko ( dnevno ) v gozdu. Ali jima kdo podobne izskušnje ? Kaj storiti ? Pri nslednji gonitvi bi jo želeli pariti in je prisoten strah kaj bo šele po mladičih ?
Hvala in lp !!   
Naslov: Navidezna brejost
Prispeval: cacy na 30 Marec 2013, 00:15:59
Ojla

Očitno je tudi nas to doletelo. Moja Lin je imela 9 mesecev nazaj mladičke (pred tem nobenih problemov z gonitvami), zdej prvo gonitev po mladičih (začela se je gonit 31.12.) pa je očitno dobila navidezno.
Sicer se je vse začelo 3 dni nazaj, ko je eno piskajočo igračo šla iskat v spodnje nadstropje in jo prinesla gor v posteljo, kjer se je začela obnašat kot da je to njen mladič (se ulegla na njo), in zraven jokalaaaa. Kot mamica ni bila ravno najbolj skrbna (ko je imela dejanske mladiče).
No jst sm ji pol žogo vzela, ampak danes jo je ukradla nazaj (ja ok, nism je dala dovolj visoko) in spet se ulegla na njo. Tudi drugače je zelo čudne volje, dost jokca in stoka, išče čudne lokacije za ležat.

Mene zanima, a tale naš problem spada v bolj "težke" primere, al ne toliko? Kok časa to lahko traja?
Jst krivim vreme, ker naju je rahlo polenilo in ni imela toliko zaposlitve kot prej. Ampak nisem pa še slišala za navidezno brejost po mladičih.
No upam, da bomo kmalu to dali čez.

lp
Naslov: Navidezna brejost
Prispeval: Lanabela na 30 Marec 2013, 04:45:48
Kako po mladičih? psica ni več po mladičih, začel se je nov cikel in je povsem isto, kot če mladičev ne bi imela. Zaenkrat ni še nič posebnega, a zdravilo bo v tem vremenu bolj zoprno (zelo veliko gibanja, stalna zašposlitev, da nima časa delat brlogov in skrbet za "mladičke" in pa precej zmanjšani obroki.
Naslov: Navidezna brejost
Prispeval: jernej na 09 December 2013, 12:09:43
Pozdravljeni!

Ker gre za povsem identično zadevo, kot so že opisane v tej temi, se mi ni zdelo smiselno odpirati nove. Skratka imamo 2 in pol-leto husky-co, katera cca 2 meseca po zaključeni gonitvi dobi  VSAKOKRAT sindrome navidezne brejosti (brez nabreklih seskov ter mleka sicer). Dela si gnezdo, svoje najljubše žogice ne spusti iz gobčka (edino meni jo sploh da v roke), cvili brez razloga, začne dominirati nasproti drugi psici, itd... Sama ta navidezna brejost ponavadi mine nekje v roku 3h tednov, kar pa me zanima, pa je če kdo ve kaj več o tej nevarnosti gnojnega vnetja maternice, ki je omenjeno v http://www.pesjanar.si/2005/45 (http://www.pesjanar.si/2005/45). A to velja za samo tiste "tipe" navidezne brejosti, ko psica dejansko dobi tudi mleko, ker pri moji bi rekel, da gre bolj za psihično težavo.

Aja, pa precej manj tudi poje...

hvala za odgovore.

lp