PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Zdravje => Temo začel/a: Geri na 10 Marec 2007, 09:45:58

Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Geri na 10 Marec 2007, 09:45:58
Te teme še nisem zasledila... je pa... no na žalost smo to mi izkusili na lastni koži.

Maša je stara 13 let in je bila do sedaj vedno zdrava... nobenih težav. Mama je pudelj, oče pa tibetanski terier, oba rodovniška z vzrejnm pregledom in oba imata tudi rodovniške potomce. Vse skupaj se je začelo kot nedolžen prehlad, Maša je 2 dni malo pokašljevala... 1 dan je hitreje dihala (mislili smo da zaradi vremena- vedno dela to pred nevihtami)... naslednji sončni dan ni bilo nič bolje, jaz sem že nekaj dni v sebi slutila da nekaj ni ok, ampak žal občutka nisem ubogala... Včeraj smo Mašo pod nujno peljali na vet. kliniko, kjer so jo sprejeli v intenzivno oskrbo. Diagnoza... popuščanje srčka. Ima deformacijo dveh srčnih zaklopk, kar je povzročilo zalitje pljuč z vodo - od tu oteženo dihanje. Če je ne bi peljali takoj k vetu, bi ji ostalo le še par dni. sicer bo predvidoma do jutri še na intenzivni, dokler se ji frekvenca dihanja ne zmanjša (zdej ma 80, normalno je 20-30!) ampak jo bomo dobili nazaj - upam da bo res vse ok! Najbolj kritično noč je preživela in danes diha brez težav (včeraj je imela oteženo dihanje). ko sem šla raziskovat bolezen, sem ugotovila, da je zelo tipična za pudlje in je pač dedna. Naša Maša je imela 2x potomce. Prvič s pudljem, drugič z mešancem. Sedaj me skrbi za mladička iz prvega legla ki ima 10 let, naša Kaja, ki jo imamo doma pa ima 8 let. Odločila sem se, da bom vsem pregledovala srce- za Mašo je itak obvezno merjenje utripa in dihanja redno... nikoli več ne bo ko je bilo.. bolezen ni ozdravljiva, blažimo samo napredovanje in simptome. Moja vesela pikica ne bo smela več preskakovat ovir, hoditi z nami na sprehode, niti se igrati z njeno hčerkico... UPAM, da nam je z njo namenjenih čimveč let, vem da bo kljub temu da bo marsičesa prikrajšana srečna vsakega trenutka z nami, še posebo z mojo mamo, ki jo najbolj ceni. Bosta pač skupaj delali na vrtu :)

naj še omenim, da je zza boleznimi srca zboli cca. 40% psov,najbolj pa so jim nagnjeni kavalirji, pudlji in yorkiji pa čivave. Lastniki teh pasem bodite pozorni na podobne znake!

Ker bolezen ni ozdravljiva mora pes celo življenje jemati več vrst zdravil 2x dnevno (če pride do te točke kot naša), pomembna je prehrana, da ni preslana, najbolje je če ima dietno... mislim da ima Hills eno primerno prav v ta namen. Pomagal naj bi tudi vitamin B in pač dodajanje vitaminov, ki so zaradi zdravil slabše zastopani. Psa je potrebno redno pregledovat in obiskova veterinarja.

Mogoče se kdo sprašuje zakaj se nekdo spusti v to, če ve da gre dejansko samo za podaljševanje in ne ozdravitev? Zato, ker Maša prosi za življenje, v očeh ni vdanost ampak hrepenenje. Ko smo jo obiskali in je bila slabotna da ni mogla stat je prišla k vtratcem in začela pit vodo iz posodice, hotela je domou, hotela je živeti! Neglede na stroške, ki jih se to prinaša nima noben pravice vzeti psu življenja, dokler pes ne sam obupa.

+1
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: Geri na 11 Marec 2007, 11:19:15
Naša Maša je DOMA!!! :D ;D ;D Spet je pokazala, da je prava borka. Stanje se ji je takooo izboljšalo, da je prišla domou že včeraj zvečer. Sedaj izgleda kot da ji nikoli nič ne bi bilo. Dozo zdravil so zmanjšali na 2x dnevno kar je zelo dobro, saj so predvidevali, da bo potrebovala še na 4 ure. Če bo šlo tako naprej (itak da bo ;)), bo lahko hodila celo z nami na sprehode, sicer ne 2 urne, ampak bo!  ;D

Ko nas je zagledala na kliniki se je kar smejala! Potem je stopila še do veterinarja, se mu zahvalila (se ne hecam :o) in odšle smo domou. Mora veliko piti in stalno imeti dostop do vcja. Večkrat na dan moramo meriti frekvenco dihanja in pulz. Sedaj ima vse super.

Držali se bomo nasvetov, ki sem jih jaz našla po netu in raznih knjigah... čeprav je veterinar rekel, da s prehrano pri tako starem ??? psu nima smisla, ker to mora celo življenje imet.. no mi verjamemo, da je pred našo še celo življenje! Drugi nasvet, ki se je izkazal že v praksi je da se psi bolje počutijo če imajo pouštrček pod glavo. Maša kar išče oporo za glavo in je vesela ko ji damo poušterček spodaj :). Dobro je tudi da ima dvignjene posode za hrano in vodo.
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: ninci na 11 Marec 2007, 11:30:31
Super!! Držimo pesti, da bo imela še naprej čim bolj kvalitetno pasje življenje in boste vsi skupaj uživali.

Lp nina
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: MIŠA na 11 Marec 2007, 11:54:53
Mojca,

tudi iz naše pasje trdnjave pošiljamo tvoji Maši en koš  :-* :-* :-* in, da se bo še naprej tako dobro držala, kot se je do sedaj. Je pokazala, da je prava borka ! Srečno!

Missa
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: nutella na 11 Marec 2007, 12:24:12
Hehe, Geri, če je Maša kombinacija tibetanca in pudlja, potem ima res še mnogo let pred sabo. ;) Me veseli, da ni tako grozno, kot je bilo sprva videti in itak navijamo za kosmatinko. :D
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: Geri na 11 Marec 2007, 19:43:42
Ojla!

Hvala vsem! čeprav smo komaj na začetku poti in nas čaka še veliko dela pa sem srečna da je Maša nazaj... ko jo tu gledam mi kar srce poskakuje od veselja :)!

Če koga zanimajo še zdravila:
-Edemit (za odvajanje vode) - 3x na dan po 1, potem pa 2x po polovičko
-tritace 1,25 mg (za nižanje pritiska, popuščanje srca) 1 tableta na dan
-Laniitop (zaradi prehitrega bitja srca) - 2x pol tabletke.

Edemit se potem uravnava po potrebi... lahko samo 1x na dan ali večkrat,pač vidiš če kašlja. Na začetku je dobivala na 3 ure, ker je imela pljuča polna vode.

Zanimiv je tudi podatek, da za tem zboli 30-40% psov, največ seveda kavalirjev, pudljev, čivav in yorkijev, lahko pa načeloma čisto vsak. Ponavadii se pojavi to s starostjo, lahko pa zboli tudi 1 letni pes, če je okvara prevelika. Kavalirje so začeli v 90h testirati in tako zelo zmanjšali (se mi zdi da v Nemčiji) ta obolejna. Žal je to prisotno samo pri nekaj linijah in tega v Sloveniji in še marsikje ne delajo, za ostale pasme, pa mislim da sploh ne delajo testa srčka. Žalostno... take okvare bi s pravo vzrejo lahko zelo zmanjšali ali celo izločili iz pasem...

Zelo pomembno je tudi da pes dovolj je, da ostaja močan. Večina psov zaradi okvare shujša.
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: Sammy na 11 Marec 2007, 20:10:12
Geri, me veseli, da je z Mašo bolje in držimo pesti ter tačke še naprej! :-*
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: Apollo na 11 Marec 2007, 21:20:05
Veliko sreče Maši :P

Lp
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: mefisto na 11 Marec 2007, 21:29:18
Živjo, Geri!

Sva v podobnem stanju ( popuščanja srca je več vrst ), ti sicer s starejšo damo , jaz s 4 in pol leta starim neapeljskim mastifom. In to že drugim.

lahko ti povem, da smo sredi novembra 06 v podobnem stanju kot ti pripeljali našega Marsa na kliniko. Mislila sem ,da ne bo dočakal več naslednjega dne. V tednu dni se mu je stanje skoraj čisto znormaliziralo (z enakimi tabletami kot jih ima tvoja ), nato smo po priporočilu dr. Domanjkove nabavili še zdravilo Vetmedin. Po nekaj dneh je naš pes postal kot nov :) in je zdaj po štirih mesecih še vedno kot nov oz. ni vidnih znakov bolezni.
Živi enako kot prej, le na sprehodih ga malo "bremzamo", da se preveč ne utrudi.
Dnevno kontroliramo dihanje ( a ni 20 kot si napisala preveč??? tam nekje okoli 14 - 16 je normal )

Prehrana: dietni HD Hills briketi + riž, žitarice, sveže kvalitetno meso ( vir L-carnitina, Taurina), sir ( bogato s Ca ), občasno trdo kuhana jajca, zelenjava, oljčno olje.
Izogibaj se rib, predvsem ribjih konzerv, vseh navadnih pasjih konzerv in navadnih briket ( preveč soli!).

Bodi pozorna, da bo spila dovolj vode! In imela na voljo vedno svežo ( se mi zdi, da naš zdaj odkar je na tabletah naredi 1,2,3 slinasto kot lepilo )

Srečno z Mašo!

+1
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: Tecka na 12 Marec 2007, 04:55:18
Tudi mi smo poznali pudeljčka, ki je po takšni diagnozi živel še dolgo vrsto let. Se strinjam z Mefiso, da moraš biti pozorna na količino zaužite vode, ker je ta revček na koncu zaradi zdravil doživel še odpoved ledvic, ki ga je pokopala  :'(.
lp
T.
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: Geri na 12 Marec 2007, 19:33:27
Ojla!

Glede frekvence dihanja mi je bilo rečeno da dokler je med 20-30, da je OK... je pa to verjetno razlika med velikimi in malimi pasmami, saj je isto za pulz. Psi imajo 60-160 pulza, pri tem imajo večje pasme manj, manjše pa več, mladički pa 220. Maša ima še vedno povišano frekvenco dihanja (40-60) in ima strogo predpisano mirovanje. Predvidoma bo morala mirovat še 2 tedna, potem pa bomo začeli s kratkimi sprehodi. Kaja doma nič ne razume in se kar hoče igrat :). Maša ima ta teden počitek, v ponedeljek pa pregled z rentgenom in UZ. Veterinarka ravi, da ima povečani obe polovici srca in bo mogla dobit še ena zdravila.. bomo videli v ponedeljek. V ponedeljek vzamemo s sabo tudi Kajo (hčerka), ki jo bodo pregledali če ima šum na srcu - upam da NE! Pač, da smo pomirjeni, ker je zadeva dedna in zelo značilna za pudlje, kar je mama od Maše. Na pregled gre drugi teden tudi potomec Maše in sosedovega pudlja, ki je star 10 let. Upam da b z njim in Kajo se OK!

Glede prehrane so mi rekli naj ta in naslednji teden čisto nč ne spreminjam, da pride k sebi, sedaj je važno da je. Bomo pa potem začeli kar kuhati nesoljeno hrano, pa včasih Hills brikete. Ta dva tedna potrebuje tudi nujno dežurstvo, tako da se z mamo izmenjujeva in ni nikoli sama (no ponoči 5 ur vsi spimo).

Glede ledvic me je opozorila tudi veterinarka, ampak sedaj kar veliko pije, tako da mislim da to bo ok. Od ene punce sem tudi dobila nasvet naj dajem Maši probiotični jogurt (Maša zelo dobro prenaša mlečne izdelke), zaradi črevesne flore, ki trpi ob teh zdravilih. Mleko pije itak redno, ker imamo domačega kozjega.

Mefisto, hvala za opis tvoje izkušnje! Bomo tudi mi poskusili s tako prehrano ko mine to obdobje 2h tednov. Tudi tvojemu kosmatincu želim veliko sreče in še veliko let, saj je komaj mladenič!!!
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: mefisto na 12 Marec 2007, 22:18:28
 :) kako ima strah velike oči, kajne?  Tudi jaz sem Marsovi hčerki napovedala redne kontrole na pol leta.

Tudi jaz nisem prehrane takoj spremenila, sedaj pa namesto, da bi "hirali" imamo celo 2 kg več, ker gospod pač dobi kolikor hoče od dovoljene hrane. In to seveda s pridom izkorišča.
Citiraj
Ta dva tedna potrebuje tudi nujno dežurstvo, tako da se z mamo izmenjujeva in ni nikoli sama (no ponoči 5 ur vsi spimo).
Mi je vse jasno, tudi mi2 sva spala, bolje rečeno dremala poleg njega, saj je moral non stop lulat, pa spet piti, pa spet lulat...pa takooo utrujen je bil. Bila sem kot zombi, saj si tudi nisem upala zaspati, v strahu, da se zbudim ob mrtvem psu.
Prvi teden smo tudi mi imeli gromozansko dozo Edemida, potem smo zmanjšali in smo zdaj na 2x dnevno 1/4 tabletke forte.

Hvala za dobre želje, vendar veliko ne moremo pričakovati, verjetno imaš celo ti boljše izhodišče. Kolikor sem preiskala o tem, male pasme npr. kokri, kavalierji... znajo s to boleznijo živeti še leta in leta,..pri Marsu je nekako  možnost cca 1,5 leta.
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: Geri na 13 Marec 2007, 20:26:38
Mefisto, ne tako črnogledo :'(!! Jaz nisem niti vprašala kakšna je pričakovana življenjska doba za Mašo... in niti ne bom. Jaz verjamem v njeno dobro voljo in v "čudeže" :). Danes se obnaša kot da nič ne bi bilo. Začela je laufati in jo moramo kar precej držati nazaj. Ko sem šla z ostalimi na sprehod je takooo milo gledala, da sem na koncu še njo vzela za 20m sprehoda, potem pa domov. Vem, da ne bi smela, ampak saj bi bila še bolj vznemirjena če ne bi šla vsaj časopisov prečitat.. ko smo prišle nazaj domov jo je pred vrati čakal postavni mladenič zlati prinašalec in seveda ga je začela takoj osvajati :P.

Kaj naj rečem... kolikor bo trajalo bo, vem da je bila tik pred onim svetom in hvaležna sem za drugo priložnost. Danes ima še vedno povečano frekvenco dihanja in zato zdravil še ne moremo reducirati.

Lažje mi je, ko vem da nisva v tem sami, me pa žalosti, da to ni neka redka bolezen :(. Najprej sem bila prestrašena in panična, ko sem ugotovila, da je bolezen pasemsko značilna pa jezna, jezna na cel svet, na ljudi ki so se gnali za ne vem čim in degenerirali pse... sedaj sem samo še žalostna da je tako, jezi pa me, da se pri pasmah pri katerih je to zelo značilno nič ne omenja bodočim kupcem. Nihče ne dela testov, je predrago al kako?? nihče ne opozarja... ko te potem doleti nekaj takega znakov ne takoj zaznaš, ne znaš jih pravilno interpretirat in na koncu je lahko zaradi nevednosti prepozno.

Mefisto,... kakšni so bili vajini znaki? A isti kot pri Maši ali kaj drugačni?

Aja radi bi pohvalila in se zahvalila veterinarju iz Sežane dr. Jurešu, ki je takoj podal diagnozo, povedal da on se na to ne spozna in urgiral v Ljubljano, kjer so bili že pripravljeni na naš prihod. Če ne bi bilo njega, danes ne bi bilo Maše z nami.
Všeč mi je bil tudi odnos na veterinarski kliniki univerze v Ljubljani. Zelo lepo so poskrbeli za Mašo, me poklicali drugi dan takoj zjutraj in mi poročali o stanju, je niso zadrževali čez noč po nepotrebnem tam in so me spet klicali v ponedeljek in povprašali kako je z njo in mi dali napotke za naprej. Dr. Domanjkovi in dežurnim študentom gredo pohvale, da so našo damico spravili k sebi :)

PS: pri ljudeh se to z zaklopkami reši tako da se vstavi umetne zaklopke, pri psih pa kirurgija ni še tako razvita... no vsaj pri nas ne, mogoče kje v tujini je.
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: wind na 13 Marec 2007, 21:42:06
Pozdravljeni.

Tudi jaz imam psičko, pudlico z enakim problemom - popuščanje srca oz. srčnih zaklopk. Stara je 16 let in je sedaj eno leto na zdravilih: Fortekor 5 in Lanitop. Hranimo pa jo s Hill's h/d.
Začelo pa se je s kašljanjem, utrujenostjo in pospešenim dihanjem.

Njeno počutje je kar ok, je pa tudi odvisno od dneva. Aktivnost so pa zmanjšane na minimum (čeprav bi včasih rada divjala) in nam tudi sama pokaže kdaj ji je dovolj. Merim pa ji frekvenco dihanja.

Glede življenske dobe - tudi jaz nisem nič spraševala.........in ne bom. Še na mnoga leta, kajne :)

Meni je bilo rečeno, da pri psih ne vstavljajo umetnih zaklopk niti v tujini.
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: andreja na 14 Marec 2007, 18:53:23
Naša prejšnja mešanka z angleškim setrom je tudi bolehala za tem. Če nisem pomešala, smo to odkrili pri približno devetih letih in živela je še 4. Umrla je pa zaradi raka.

Sicer ni imela tako hude oblike, k vetu je pa šla "samo" zaradi občasnega kašlja dvakrat na teden, tako da je dobila samo tablete za odvajanje vode.

Kar se miganja tiče je pa nismo omejevali, si je sama dajala tempo in pokazala kje je njena meja. V bistvu sem mnenja, da je po taprvem šoku potrebno skrbeti za kondicijo. S pametjo seveda...

Je pa res, da zdaj vidim, da se naš veterinar ni kaj preveč pretegnil, ko berem vaša poročila ali pa se mu ni zdelo potrebno.

Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: Geri na 19 Marec 2007, 00:28:34
Ojla!

No da poročam...

V četrtek se je frekvenca dihanja malo znižala, zato smo začeli dajati Edemit samo po 2x 1 tableto na dan in ne več 3x. V petek je frekvenca dihanja padla na 20 :D, danes smo tako dali samo polovičko tablete 2x na dan in frekvenca dihanja je OK! Pomembno je, da se edemit dozira po potrebi in lastni presoji. Če se frekvenca dihanja poviša ali začne pes kašljati (!!) se poveča dozo.

Jutri imamo pregled Maše in Kaje, tako da držite pesti!!
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: andreja na 19 Marec 2007, 10:02:49
Super!  :D
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: mefisto na 19 Marec 2007, 11:07:11
No da poročam….tudi jaz:


Mars nas je po 5-ih mesecih odličnega stanja iz srede na četrtek spet spravil v maximalno prestrašenost.
Dihanje se mu je povečalo na 25-27/min in zato sem mu  kakor tudi ti praviš, odvisno od stanja, povečala dozo Edemida, v prepričanju, da ima kaj več vode. Kljub ogromnim dozam na 4h, se ni nič zmanjšalo, zato sva pristala na Kliniki. Opravili smo kontrolni rentgen pljuč, srca in EKG. O pljučnem edemu ne duha ne sluha, pač pa  aritmija in pulz 245! ( 2x več kakor odkar je bolan ). Torej je hitro dihanje lahko povezano tudi s spremembo pulza! Žal na to nisem doma niti pomislila oz. sva oba z možem kljub poslušanju Marsove hčerke in primerjave z Marsovim bitjem to preslišala. Zdaj ima dvojno dozo Coryola in močno upamo, da se bo stanje spravilo nazaj v sinusno, sicer ….bomo kmalu brez njega.
Sem že v soboto mislila, da mi bo umrl. Uro po dobljenih tabletah, je zašibal po dvorišču cca 30 m in se zgrudil, bil čisto bled,….vse je bilo takoo hitro a hkrati neskončno dolgo. Vem samo, da sem ga začela masirati, mu odpirati gobec in vleči jezik z grla, nato se je naenkrat dvignil, se opotekel, usedel, sem ga spet masirala, masirala,…potem sva počasi šla pred hišo. Po kakšni uri je bil nazaj normalen živahen Mars. Upam in tolažim se, da ni bil glavni vzrok nezavesti srce, ampak omotičnost kot stranski učinki povečane doze Coryola.

Citiraj
Najprej sem bila prestrašena in panična, ko sem ugotovila, da je bolezen pasemsko značilna pa jezna, jezna na cel svet, na ljudi ki so se gnali za ne vem čim in degenerirali pse...
Se ti pridružujem pri tem razmišljanju!!!

Citiraj
sedaj sem samo še žalostna da je tako, jezi pa me, da se pri pasmah pri katerih je to zelo značilno nič ne omenja bodočim kupcem.

Saj se hecaš, a ne?  Koliko potencialnih kupcev takšnih pasem pa bi še ostalo, če bi bili seznanjeni s pasemski napakami? ??? Lahko ti le za svojo pasmo povem, da so bile zanjo narejene raziskave in predvidevajo ,da je celo do 70% populacije podvržene kardiomiopatijam, da “crkujejo ko muhe” večinoma do 5-ega leta starosti, ampak koga briga!! >:D-v teh nekaj letih življenja so ti psi sproducirali malo morje “high quality” mladičev in njihovi mladiči že mladiče….in $$$ se obračajo. Še huje pa je, da se precejkrat obračajo tudi po njihovi smrti preko zmrznjene spreme.

Citiraj
Nihče ne dela testov, je predrago al kako??
Ni drago, komplet testi so okoli 100€.
Delajo jih redke izjeme, pa še izmed teh večina le za “pesek v oči”, ko so psi še mladi. Če imajo hipertrofično kardiomiopatijo, se le ta že pokaže in tako in tako večinoma umrejo pred odraslostjo. ( to so recimo primeri, ko pelješ kupirat uhlje ali naredit kakšno mini operacijo npr. operacija tretje veke in se pes z narkoze več ne zbudi ali pa ga enostavno med kakšnim večjim naporom pade dol )
Če pa imajo dilatativno, se pokaže večinoma v srednjem starostnem obdobju, pri moji pasmi po tretjem, četrtem letu starosti ( Mars je bil lani spomladi dokazano še zdrav!). In če eventuelno že testirajo psa, ga testirajo pred prvim parjenjem in evo potrdilca ( ki ga uradno itak ne potrebujejo ), da imajo zdravega psa/psico.

Vseeno pa bi rekla, da pri starejših psih ni toliko v igri genetika kakor  posledica oslabelosti srca oz. zaklopk zaradi starosti. ( tudi pri starejših ljudeh je veliko oslabelosti srca ).

 
Citiraj
nihče ne opozarja...
o,ja …se najdejo ;D :-\ http://www.neapeljskimastif.net/zdravje.htm (http://www.neapeljskimastif.net/zdravje.htm) , so pa zato med breederji zelo nezaželjeni. 8) >:(


Citiraj
Mefisto,... kakšni so bili vajini znaki?
Tisti dan, bilo je en dan po smrti njegovega sina, sva sla na sprehod. Bilo je sončno toplo jesensko popoldne. Nekje na sredi je začel bolj počasi hodit, deloval mi je bolj utrujen kot sicer, pa sva se obrnila in vrnila domov. Naslednje 4 dni je bil popolnoma normalen, hiperaktivec kot vselej. V nedeljo popoldan pa je začel dihat kot nor, ni našel miru, ni mogel ležat, sedel je, sopel,…urgenca in diagnoza.


Uh, se opravičujem za dolžino posta. Srečno vsem s podobnimi težavami in da se čimvečkrat beremo s spodbudnimi novicami.
Geri, sporoči o Maši in Kaji!

LP, Natasa

Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: oli92 na 19 Marec 2007, 19:42:44
 :'( Danes mi je po petnajstih letih umrla kužika Oli (koder). Žalosti se ne da opisati...Pred dobrim mesecem se je stanje poslabšalo, do tedaj je bila dokaj zdrava. Razen tega, da je nonstop kašljala. Pred leti so jo diagnosticirali, češ da se ji sesuva sapnik in da je to za kodre normalno. Vbistvu pa je šlo za popuščanje srca. Žal mi je, da nismo poiskali drugega mnenja, saj mislim, da bi ji s pravilno dieto ter zdravili olajšali ter podaljšali življenje.
 Pred mesecem je revico zalilo v prsnem košu, otekle so ji tačke...Mislili smo, da je konec, nato je dobila različna zdravila, ki so ji do neke mere tako pomagala, da je delovala že čisto zdrava. Dobila je zdravila za odvajanje vode ter zniževanje krvnega pritiska (Aldactone, Lasix, Tritace), poleg tega pa še Vetmedin (za krepitev srca). Ker se Vetmedin ne dobijo v sloveniji smo jih odšli iskat v Avstrijo...Nažalost je bilo za njen stadij bolezni prepozno.

Ostala je bolečina in pa zdravila, ki jih podarjam kužku ki jih potrebuje; tritace, lasix, aldactone (razen Vetmedina, ki je relativno drago).
V veterinarski so me prosili, če jim ga prodam, vendar ga raje prej ponudim nekomu, kateremu prihranim pot in sitnosti (zdravilo 1,25 mg-80 kapsul 25 EUR).

Pa upam, da se bodo kužki, še čim dlje držali.  :'(
Tjaša
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: kanchy na 19 Marec 2007, 19:46:54
Oli sožalje  :'( :'(
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: mefisto na 20 Marec 2007, 14:47:59

Oli992

 :( :(
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: Geri na 21 Marec 2007, 23:53:22
Oli... sožalje :'(

No da poročam... v ponedeljek smo bili z obema na kontroli. Kaja je ZDRAVA ;D 8). Moramo pa z njo vsako leto na kontrolo, ker se to pač lahko pojavi iznenada. Maša je bolje, dobivati mora tudi Vetmedin. Ostala zdravila pa nadaljujemo kot do sedaj. Njeno počutje je ok, frekvenca dihanja pa nizka. Danes sva bili prvič na sprehodu, sicer sem jo večino nosila ampak se je kar dobro držala. Ko sva prišli domou in sem merila frekvenco dihanja je imela samo 30 :o. No v glavnem ima povečani obe strani srca, naslednjo kontrolo pa čez 4-5 mesecev. Veterinarji so se kar čudili, še bolj pa študentje saj niso mogli verjet da je psička ki je zadnjič umirala veselo skakljala okoli ;D.

Imamo pa problem doma, saj se ne more več igrati s Kajo in Kaja tega sploh ne razume. Prišlo je tako daleč, da je par dni nazaj Kaja cel dan renčala na Mašo (nikoli se še nista skregali!), Maša pa tekala za njo in jo ljupčkala pa ni nič pomagalo. Potem se je Maša poskušala igrati z njo pa je Kaja samo renčala. Na srečo je bilo drugi dan vse OK. Maša ve da ne sme divjati s Kajo in se tega drži, žal pa Kaja noče odnehati. Kar srce me boli ko gledam Mašo kako bi in Kajo kako ne ve kaj je naredila narobe :( Saj se jaz igram s Kajo, ampak pač ni isto... bomo pač poskušali poiskati kakšno družbo za Kajo.
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: Geri na 21 Maj 2007, 16:16:11
Ojla!

Da malo poročam. Naša bejba je čisto taka kot je bila pred to težavo... divja ko nora in hodi na enourne sprehode. Smo jo najprej držali nazaj.. ampak.. za koga? Sem se odločila da naj ima raje kvaliteto kot kvantiteto. Zavedamo se da bo mogoče zaradi tega živela kak mesec manj, ampak vsaj te ko je z nami živi kot hoče in je svobodna in srečna. Najprej sem jo puščala doma ko smo šli z ostalimi ven, potem sem jo nosila s sabo in je vmes malo hodila... potem ji to ni bilo več dovolj in sedaj hodi sama... vem da je stres tudi če bi ostala doma, medtem ko bi šli ostali ven. Naša baba je močna in upam da bo z nami še veliko časa, če pa ne bo bom vsaj vedela da je bila srečna. Sedaj dobiva vsa 4 zdravila in se res počuti odlično. Začela je spet lajati na mimoidoče ::) in preganjati mačke :-[, najraje pa skače po posteljah in tam malo podrema :P

Kako je z ostalimi vašimi srčki?
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: mefisto na 25 Junij 2007, 09:45:12

Živjo Geri!

Res sem vesela za tvojo bejbo in ji želim še čimveč takšnih dni, mesecev, let.

Našega Marsa od 15.6. ni več med nami, hiša je prazna kakor da smo brez psa, čeprav se nam jo trudi zapolniti njegova Argenta, vendar nadomestiti Marsa je nemogoče.

- po začetni diagnozi in dvigu iz zares kritičnega stanja, je z vsemi že prej navedenimi tabletami bil naš Mars videti popolnoma zdrav, hodili smo na sprehode, se igrali,...skratka vse kot pred diagnozo, le da sva ga poskušala bolj čuvati ( nisva dovolila hitrega teka, daljše igre,da se n inikoli zasopihal in utrudil )
Tako je bilo 5 mesecev in zares sva upala, da bo še nekaj časa z nami.
- marca se je v trenutku stanje poslabšalo,
Citiraj
Dihanje se mu je povečalo na 25-27/min in zato sem mu  kakor tudi ti praviš, odvisno od stanja, povečala dozo Edemida, v prepričanju, da ima kaj več vode. Kljub ogromnim dozam na 4h, se ni nič zmanjšalo, zato sva pristala na Kliniki. Opravili smo kontrolni rentgen pljuč, srca in EKG. O pljučnem edemu ne duha ne sluha, pač pa  aritmija in pulz 245! ( 2x več kakor odkar je bolan ). Torej je hitro dihanje lahko povezano tudi s spremembo pulza! Žal na to nisem doma niti pomislila oz. sva oba z možem kljub poslušanju Marsove hčerke in primerjave z Marsovim bitjem to preslišala. Zdaj ima dvojno dozo Coryola in močno upamo, da se bo stanje spravilo nazaj v sinusno, sicer ….bomo kmalu brez njega.
Sem že v soboto mislila, da mi bo umrl. Uro po dobljenih tabletah, je zašibal po dvorišču cca 30 m in se zgrudil, bil čisto bled,….vse je bilo takoo hitro a hkrati neskončno dolgo. Vem samo, da sem ga začela masirati, mu odpirati gobec in vleči jezik z grla, nato se je naenkrat dvignil, se opotekel, usedel, sem ga spet masirala, masirala,…potem sva počasi šla pred hišo. Po kakšni uri je bil nazaj normalen živahen Mars. Upam in tolažim se, da ni bil glavni vzrok nezavesti srce, ampak omotičnost kot stranski učinki povečane doze Coryola.
- kljub vsakotedenskim kontrolam, spreminjanju količine tablet,...se dihanje ni več vrnilo v normalo. Začel je veliko manj jesti, nič mu ni več dišalo, bil je veliko bolj utrujen, počasen,med spanjem je jamral, učke niso več tako sijajno veselo gledale...stanje je nihalo iz dneva v dan, enkrat malo bolje, enkrat malo slabše. Poleg blazne utrujenosti, je nenormalno izgubljal apetit, od marca pa do konca je bila naša glavna skrb, kaj se sploh še spomniti za hrano, da je kaj pojedel; pečene ribice, pečeni zrezki, pečen piščanec, prekajena goveja jetra, prekajene bikovke, vsi možni in nemožni priboljški iz pasjih trgovin, so ostajali v njegovi skledi, tudi iz roke je pojedel cca samo 1/4 potrebnega dnevnega obroka. Vode pa je spil na hektolitre zaradi Edemida.
- hkrati pa je ves čas hodil sedet v kuhinjo in čakal kaj mu bo padlo v gobec, pojesti pa ni mogel,....grozljivo...
- sprehode, če jim lahko tako rečemo smo zmanjšali na obhode naše ulice, cca 100 m in po tem obhodu je bil utrujen kot bi naredil enourni sprehod.
- nekaj krat je še brez razloga, ko je naredil redni obhod po naši parceli, padel v nezavest, se dušil, vendar se je za vsako z našo pomočjo pobral, bil nekaj ur zatem zeloo utrujen, potem pa tak kakršen je pač bil od marca dalje.
- ampak trudil se je živeti! Nekajkrat dnevno je do zadnjega dne zbral energijo in prinesel svojo igračko in brundal z njo v gobcu, vendar le za nekaj minut, potem se je moral spočiti in je spal, spal,..
- dva dni pred evtanazijo sva spet šla k dr. Domanjkovi, ki je tudi sama rekla, da je slabo, predlagala povišanje doz Edemida, smo povečali, pes je pil kot nor, jedel še manj, bil še bolj utrujen...
- ker sem enak primer bolezni imela že pri prejšnjem mastinu Quartu in vem, kako se je večanje in večanje doz Edemida končalo ( pes je iz dneva v dan bolj hiral, dobesedno se je izsušil, ko smo ga peljali usmrtit, se mu še žile ni več našlo ), sem zaključila, da takšne smrti in toliko muk kot jih je pretrpel Quarto ( veti te vedno prepričujejo, da je še rešitev, da bi poskusili še to in ono...) mojemu Marsu ne privoščim in sem zbrala moč in pogum in ga odpeljala ajat.
Ja, mogoče sem ga prikrajšala za kakšnih 14 dni življenja, vendar bi bil ta preostanek hiranje, dušenje, lovljenje zraka,....in bi bil le moj odraz egoizma-hočem te imeti do zadnjega!

Vsem, ki imate s svojimi ljubljenčki podobne težave, želim, da jih imate še dolgo, da čimlepše skrbite zadnje do zadnjega,
zase pa vem, da te bolezni ne bom več nikoli zdravila, dve izkušnji, z vsemi dostopnimi zdravili, sta bili dovolj, da sem se prepričala, da to ne vodi nikamor, v teh mesecih smo preveč pretrpeli vsi, se preveč odrekali vsi, predvsem pa Mars, ki smo mu omejevali svobodo igre, tekanja,.... samo, da bi ga imeli čimdlje.

Geri, prav imaš, pusti bejbo, da živi svoje življenje kakršnega je vajena, pa četudi za ceno krajšega življenja!

LP, Nataša
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: dog4ever na 25 Junij 2007, 10:35:36
Nataša, moje sožalje za Marsa  :'( :'(
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: maja01 na 25 Junij 2007, 10:39:46
Natasa, zal mi je za Marsa ...  :'( :'( :'(
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: erika na 25 Junij 2007, 10:52:20

Nisem vedela, dokler nisem odprla tele teme...

Nataša, sožalje tudi od nas
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: nyssa na 25 Junij 2007, 11:41:03
Nataša,tudi naše sožalje  :'(
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: Geri na 25 Junij 2007, 14:19:44
Ojoj.. groza, odprem temo v upanju na dobre novice pa berem tole... :'(. Mefisto, vedi da si se prav odločila, čeprav boš mogoče včasih pomislila kaj pa če bi... Tudi pes ima pravico do dostojanstva v življenju! Sožalje :(

No z Mašo je vse vredu, edino vročina jo zelo utruja. Pojavil pa se je še en problem - postala je "inkontinentna" in to tako da leži, ustane in pod njo lužica. V bistvu niti opazi ne tega. To se ne dogaja vsak dan ampak včasih in je pomoje povezano z edemitom.. moram poklicati Domanjkovo in povprašati če lahko še manjšam dozo (sedaj ima polovičko na dan). Na pregled je ne bom peljala ker je za njo to čisto prevelik stres in po mojem mnenju nepotreben. Bomo videli če se bo po menjavi doze edemita kaj spremenilo, drugače bomo pa pač še naprej brisali lužice za njo. To je najmanjši problem dokler veselo skače okoli, krade piščanca z mize :o in laja na mimoidoče :).
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: Apollo na 25 Junij 2007, 17:29:04
Sožalje :'( :-[ :'(
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: Rinchy na 25 Junij 2007, 17:59:34
Natasa, sožalje  :'(
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: Majchy na 25 Junij 2007, 17:59:50
Nataša, sožalje tudi od nas...  :'(
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: mefisto na 25 Junij 2007, 18:26:51
Geri,
Citiraj
Pojavil pa se je še en problem - postala je "inkontinentna" in to tako da leži, ustane in pod njo lužica. V bistvu niti opazi ne tega. To se ne dogaja vsak dan ampak včasih
Isto se je nam začelo dogajati zadnji mesec, ja je povezano z Edemidom, vsaj tako je rekla dr. Domanjko. Tudi mene je to od vsega najmanj motilo, če bi bilo samo to....bi z veseljem brisala lužice še leta, samo, da bi še bil Mars z nami.

Hvala vsem!!!, ste me nad presenetili, ko se sama tako malo oglašam v vaših temah, ampak kaj reči, razen komentarja mojih hrvaških mastino frendov "šta ne ubija, jača" - mastini definitivno ostajajo pri hiši, s poudarkom na prvi in najbolj pomembni stvari: "ZDRAVJE IN ŠE ENKRAT ZDRAVJE!"
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: KARMEN na 25 Junij 2007, 18:28:34
Nataša, vse to smo dali skozi pred petimi leti, ko smo poskušali podaljšati življenje našemu zlatemu prinašalcu. Mesec in pol mučenja, nenormalne količine zdravil, sredstva za srce, za odvajanje vode, kalij,... Tekočina je kljub temu zastajala, sprehod je bil po parceli s počitki v ležečem položaju, velike oči, ko sem pripravljala hrano, potem pa dobesedno siljenje z roko. Vase ni spravil nič več, a vse mu je tako dišalo. Na njem je bila samo še koža, mišice so popolnoma splahnele, samo trebuh je bil velik. Ponoči je kašljal, iz gobčka mu je tekla tekočina iz pljuč. Podnevi je samo spal ali nas opazoval. Ko smo ga božali, je lahko pomigal z repom. To je bilo tudi vse! Do tistega sobotnega jutra, ko je v predsobi nekaj zaropotalo. Pritekla sem, scena je bila grozna! Kaj je bil polulan in pokakan na ležišču, mišice je imel popolnoma trde, glavo mu je obrnilo vstran, oči je obrnil na belo. Odnesli smo ga na travo, umiril se je, ležišče smo preoblekli, ga zopet položili nanj in čakali jutra. Čez dve uri se je ponovilo! Z njegovo deko smo ga odnesli v avto in k veterinarju domov, kjer ga je uspaval v avtu. Takrat sem si obljubila, da ne bom nikoli več nobene živali tako mučila!
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: newfka na 25 Junij 2007, 18:56:55
Sožalje...  :'(  :'(

Lp
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: Baki na 25 Junij 2007, 19:17:13
Nataša, sožalje...  :'( :'( :'(
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: Mašy na 25 Junij 2007, 21:18:06
Sožalje.. :'(
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: ninci na 25 Junij 2007, 21:25:09
Nataša sožalje :'(, Mars bo tudi meni za vedno ostal v spominu :-* kot prvi neapeljc, ki sem ga videla v živo, čeprav ga nikoli nisem imela zares možnosti pobližje spoznati. Drži se!

Lp nina
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: andreja na 26 Junij 2007, 08:43:51
Sožalje! :'(
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: Lenny na 26 Junij 2007, 10:15:36
Sožalje  :'( :(
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: sparks na 26 Junij 2007, 15:37:44
Še tukaj: sožalje Nataša, tebi in domačim.
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: kanchy na 26 Junij 2007, 16:47:37
Sožalje  :'(
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: Nuša Klinar na 26 Junij 2007, 20:06:23
Nataša sožaje tudi z moje strani  :'(  Sedaj ko berem vaše zgodbe, kako so kuži močno trpeli, postaja vse bolj strah tudi mene. Namreč tudi moja novofundlandka ima zelo močno pljučno stenozo ter tudi rahlo stenozo aorte. Kljub temu, da zaenkrat še ne opazim večjih sprememb pri njenem zdravju se že bojim situacij, ki ste jih opisali.
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: TYASHY na 26 Junij 2007, 20:51:18
Oj!
Ojoj, sožalje  :'( :'( :'(

Lp,Tjaša
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: kala,runo,bella na 26 Junij 2007, 20:52:00

Sožalje  :'( :'(

Ana
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: wind na 02 Julij 2007, 17:23:44
Nataša, sožalje.Od nedelje 24.6. naše Mele ni več.


Na tabletah (Fortekor in Lanitop) je bila dobro leto, nekaj mesecev pa še na Lasix in Kalii. Takoj po diagnozi smo zmanjšali dnevne aktivnosti in se nekajkrat borili z bruhanjem in drisko zaradi porušitve ravnovesja v črevesju (zaradi zdravil). Mela je tudi zaradi tega izgubila precej teže. Potem pa smo "odkrili" Enterofilus (gastrointestinalni bioaktivator) in s tem ni bilo več težav.
Zato priporočam vsem s podobnimi težavami - dodajanje probiotikov (npr.jogurta ali Enterofilus - za tiste, ki ne prenesejo mleka in mlečnih izdelkov).

Njeno počutje je bilo zelo odvisno od dneva - enkrat super in je bila kljub njenim 16 letom zelo aktivna, drugič pa slabše, zaspano.
Aprila se je stanje poslabšalo, zato smo ji poleg Lanitopa začeli dajati Lasix in Kalii, tako je kašljanje je skoraj prenehalo in pospešeno dihanje se je umirilo. Njeno počutje pa.....vedno bolj zaspano. Tudi na sprehodih je kmalu pokazala, da ne more več in naj jo vzamem v naročje. Spila je veliko vode, apetit pa se ji ni zmanjšal, vendar je vseeno hujšala.

Zadnjih 14 dni je pila veliko več vode in zelo pogosto lulala....in spala, spala. Ko smo jo nosili lulat, je na poti domov že spala v naročju.
Zadnja dva dni pa sta bila grozna. Spila je res ogromne količine vode.... in ni hotela več jesti, čeprav smo ji ponujali njeno najljubšo hrano. Zadnji dan zaradi izčrpanosti ni niti hodila več in zvečer je bruhala.

Odločila sem se ......... peljali smo jo k veterinarju.................. .............in zaspala je za vedno.
Bilo je zelo hudo, ampak vem, da sem ji le tako skrajšala trpljenje....

In upam, da se bolečina ob izgubi kmalu umakne lepim spominom.

Mela, hvala za 16 čudovitih let.Vsem s podobnimi težavami želim še ogromno lepih skupnih trenutkov.


Katarina
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: Lenny na 02 Julij 2007, 20:38:27
Sožalje  :'( :(
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: kala,runo,bella na 02 Julij 2007, 20:51:08
sožalje :'( :'(

ana
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: TYASHY na 07 Julij 2007, 21:48:31
Oj!
Sožalje  :'(

Lp,Tjaša
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: nyssa na 08 Julij 2007, 14:07:07
Tudi od vseh nas sožalje....
Naslov: Re: Popuščanje srca
Prispeval: andreja na 08 Julij 2007, 23:02:14
Sožalje.
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Geri na 21 Julij 2008, 13:27:51
Žal... tu mi smo dočakali ta dan... včeraj nas je zapustila naša Maška... v petek bi dopolnila 14 let, a ji žal ni bilo dano praznovati še zadnjega rojstnega dne :'(

Kdor se sponme.. Maša je Marca 2007 kolapsirala in od takrat bila na zdravilih. Prvega pol leta je živela čisto isto kot prej in zelo kvalitetno življenje. Divjala je kot prej, se igrala z ostalimi psi... po pol leta se je začela hitreje utrujati, ampak še vedno živela brez težav. Marca letos so se začeli kazati prvi resni znaki slabšanja, ko je med vikendom obležala. Ker je nisem hotela utrujati z vožnjo v Lj sem ji samoiniciativno povečala dozo zdravil za 3 dni in spet je bila kot prej. Seveda se je vedno hitreje utrudila in dolgi sprehodi so odpadli, še vedno se je pa igrala s Kajo (hčerko). Čeprav je vsakič po igri kašljala je pri tem nismo omejevali, saj sem mnenja da raje krajše polno življenje, kot dolgo z odrekanji... Pred 14 dnevi je zopet sledilo poslabšanje. Maša se je nehala igrati, v očeh je izginila iskrica... čeprav nikoli ni bilo tako hudo kot bererm pri ostalih, da psu nehajo jesti ali obležijo smo vedeli kaj se bliža... predvčerajšnjem je še normalno jedla in se crkljala, včeraj pa je le pila vodo. Ko je prišla najprej do mene in se me s smrčkom dotaknila noge je s težavo dvignila glavico in se zazrla vame, ko sem jo pobožala je odšla k mami in nato na travnik lulat. Potem je šla v miren kot travnika in se ulegla, želela je biti sama... čez pol ure se je njen srček za vedno ustavil.

Maša, vedno boš v mojem srcu!
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: nyssa na 21 Julij 2008, 13:31:12
 :'( Sožalje  :'(
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Satin na 21 Julij 2008, 13:58:43
Sožalje :'(
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: cacy na 21 Julij 2008, 14:01:18
Sožalje :'(
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Kolibri na 21 Julij 2008, 14:11:35
Geri - žal mi je. Čeprav - po vsem, kar si napisala - je imela lepo leto (kljub bolezni).

Mi imamo dva "srčkarja" doma. Eden, pumi, ima popuščanje in okvarjene zaklopke. Moj stari Baf le popuščanje... Tudi mi smo se odločili, da jim bomo nudili kvaliteto, ne kvantiteto. Tempo narekujeta onadva. Kadar imata "slab dan" upoštevamo, ko imata dobrega, ustrežemo....
Samo upam, da bosta oba zdržala čim dalj...
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: kala,runo,bella na 21 Julij 2008, 14:33:06
Geri sožalje  :'(
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Geri na 21 Julij 2008, 14:57:18
Hvala vsem...

Kolibri, prav ste se odločili... naj uživata kolikor se le da! Z držanjem nazaj tako ali tako ne kupuješ let ampak le dneve... tako da sploh nima smisla. Sama bi še enkrat sprejela isto odločitev...

Je pa Mašina bolezen definitivno bila dedna, saj jo ima tudi njen sinček :'( Maša je bila mešanka srednji pudelj x tibetanski terier. Oba starša sta bila rodovniška, leglo pa je imela z rodovniškim pudljem. Samček iz tega legla, ki je žal še edini izmed treh med živimi ima postavljeno isto diagnozo, popuščanje in nedelovanje zaklopk. Lastniki si žal ne morejo privoščiti nakupa zdravil, saj je (še posebno Vetmedin) kar denarni zalogaj, vendar smo se dogovorili da jim zdravila kupujemo mi, ker brez zdravil... Doma imamo še hčerkico iz Mašinega pobega. Njen očka je čistokrvni mešanec neznanih pasem in zaenkrat je Kajo pregledala Domanjkova in ni opaziti nobenih težav s srčkom, jo bomo pa redno letno vozili na preglede... upam da bo vsaj ona OK.
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Nati na 21 Julij 2008, 15:07:25

Geri sožalje :'(
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Kolibri na 21 Julij 2008, 15:15:54
Pravijo, da srček je deden. Jaz vem, da je Bafov dedek poginil zaradi odpovedi srca (v starosti 10 let), ostali "moji" so ok. Baf je najstarejši živi - že čez 13, zato verjetno ni dedno, kot je starostno...
Ferijeva stran pa je po starših neznano, njegovi mladiči pa so zanekrat ok.

Vetmedin mi kupujemo v Zagrebu, ostalo se na srečo dobi tukaj...

Ja - odločitev - paziti ali pustiti (ob seveda ustreznem zdravljenju) - pa se mi zdi, da je bila najboljša odločitev za oba...
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: mefisto na 21 Julij 2008, 19:05:00
 :( :(, 
Geri! čas celi rane, ostajajo le lepi spomini!
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Apollo na 21 Julij 2008, 23:25:49
Sožalje... :'(
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: JennyK na 22 Julij 2008, 07:35:30
Geri, sožalje!  :'(
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Ovcka na 25 Julij 2008, 00:16:41
Geri sozalje tudi od nas..  :'(


Ob prebiranju te zalostne teme me pa nekaj zanima.. Ce je sum na kakrsnokoli bolezen srca, katere preiskave vse se naredijo? Sploh ce pri poslusanju srca ni slisati suma ali kaksnih nepravilnosti, ampak da se prepricajo, da ni nic narobe? In pa, kaksna je kaj cena (nikjer se nic ne pise o tem..  :-[)..
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Geri na 25 Julij 2008, 06:42:03
Ovčka, strokovnjakinja na to temo je dr. Domanjko, ki ti naredi ultrazvok srčka in tako vidi če vse deluje kot more. Cene ne vem, je pa bilo lani za Maško ko je bila pripeljana v Ljubljano v petek in ostala do nedelje zvečer, narejene vse raziskave in zdravljenje cena cca. 150 eur za vse skupaj, tako da cene niso pretirane. Pomoje se prav grozno niso spremenile v enem letu.
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Ovcka na 25 Julij 2008, 22:49:19
Geri hvala za odgovor..

Saj mogoce samo panicarim (res mocno upam, da samo to), ampak se moram prepricat...
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Kolibri na 03 September 2008, 11:26:43
Pred tremi tedni je Bafijev srček dokončno popustil - zalila ga je "voda". Zjutraj in zvečer je opravil redne sprehode, čez dan je celo ušel in se po naselju podil z eno psičko, ponoči pa ni več šlo.
Še vedno pa smo veseli, da smo se odločili, da bo živel do konca intenzivno - in to nam je uspelo.
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Geri na 03 September 2008, 12:00:32
kolibri, sožalje! :'(
Vem, da ste se prav odločili in da je bilo Bafijevo življenje polno in srečno - in to največ šteje!
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Satin na 03 September 2008, 15:50:34
Iskreno sožalje :'(
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Desobediencia na 03 September 2008, 19:43:11
Sožalje.
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Smrček na 03 September 2008, 20:37:11
Sožalje :( :'( :( :'(
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: nyssa na 04 September 2008, 20:22:36
Sožalje...
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: maya na 04 September 2008, 20:25:50
Iskreno sožalje  :'( ...
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Black na 04 September 2008, 20:30:25
Kolibri, sožalje.....  
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: loncha na 04 September 2008, 23:17:35
iskreno sožalje :'( Tudi pri nas se je predlani decembra zgodilo isto....in enako sem vesela da je do konca živel v pravem pomenu besede ;) drži se!

lp
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Lojze na 05 September 2008, 06:47:21
Kolibri sožalje tudi z naše strani.Tudi nam je bolezen vzela našega Lojza ta teden.
LP Tjaša
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Kolibri na 05 September 2008, 17:17:47
Hvala vsem.
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: chory na 05 September 2008, 21:02:15
Sožalje  :(  :'(
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Kolibri na 17 November 2008, 09:35:48
Danes ponoči je zaspal tudi naš drugi "srčkar" Feri. 10 mesecev po postavitvi "diagnoze".  :'(
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: sasha na 17 November 2008, 09:42:33
Sožalje :'(
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: 5rca na 17 November 2008, 09:44:43
 :'( :'( Sožalje.  :'(
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: ninci na 17 November 2008, 09:48:12
Sožalje :'(
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: andreja na 17 November 2008, 10:21:13
Sožalje  :(
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Alba na 17 November 2008, 10:27:48
Sožalje  :'(.
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: ata na 17 November 2008, 10:33:50
Kolibri sožalje :'(

Dva psa v enem letu? Kruto...
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: sibila na 17 November 2008, 10:36:14
Sožalje :(
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Kolibri na 17 November 2008, 10:55:35
Hvala vsem.
ata - veš kaj je kruto - da je zelo velika verjetnost, da nas bo kmalu zapustil tudi tretji...  :'(
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Lilit na 17 November 2008, 10:56:03
Sozalje :(
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Xsara na 17 November 2008, 11:04:22
Moje iskreno sozalje! :'( :'(
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: ata na 17 November 2008, 11:09:56
ata - veš kaj je kruto - da je zelo velika verjetnost, da nas bo kmalu zapustil tudi tretji...  :'(

 :'(, saj ne vem, kaj še naj rečem... verjetno so vse besede odveč... ne morem rečt, da vem kako ti je (upam, da mi tega nikoli ne bo treba zvedet), ampak, saj bo...
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: zoya na 17 November 2008, 11:38:16
Sožalje tudi z naše strani  :'(

ob sebi imam 16 letnega srčkarja Oliverja (popuščanje srca - Lasix 1tbl dnevno), ki ima diagnozo že štiri leta in moram ga res pohvaliti, ker je pravi borec....
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Lenny na 17 November 2008, 16:32:32
Sožalje.  :'(
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Rinchy na 17 November 2008, 16:41:18
Sožalje.. :'(
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Alma na 17 November 2008, 20:53:03
sožalje...bolečina mora biti neizmerljiva
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: deteljica na 19 November 2008, 20:38:49
Danes ponoči je zaspal tudi naš drugi "srčkar" Feri. 10 mesecev po postavitvi "diagnoze".  :'(
Feri je bil pumi?
a ni bil ta še čist mlad?
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: tanita na 19 November 2008, 20:39:10
Joj... iskreno sožalje  :'(
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: agility loving girl na 19 November 2008, 21:21:36
Sožalje :( vsakič, ko slišim, da kateri 'srčkar' zaspi, me zelo stisne, kajti tudi pri nas imamo enega..

letos gremo drugič na pregled, da vidimo če se je kaj poslabšalo (in ali bo potrebno ukiniti agility, uvesti posebno hrano itd.)

me pa zanima, s katero napravo opravljate preglede? UZ, EKG, doppler?
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Bambi na 19 November 2008, 21:29:06
Barbka najbrž ni v stanju odgovorit, si bom jaz dovolila - deteljica, Feri je bil že kar konkretno veteran, najstnik.

Barbka, še tule ponovno - ni besed, ki bi ti lahko kaj dosti olajšale bolečino, našim štirinožnim prijateljem je pač odmerjen dosti krajši čas na tej zemlji kot nam. Pomembno je predvsem to, kako ga skupaj preživimo in saj veš - vidva sta mu (zdaj že jim  :( ) dala vse, oni pa so vama to vračali n-kratno. Tako kot znajo samo oni. Res mi je žal za vse tvoje  letošnje padle borce, a bilo jim je lepo v tem življenju in zdaj jim je še lepše, mi pa žalujemo za njimi... Pa bo čas zacelil tudi to. Držita se!
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Leangi Pima na 19 November 2008, 22:31:06
Kolibri, sožalje :'( :'( :'( Drži se...
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: ata na 20 November 2008, 08:55:34
Pa ne še tretji...(http://www.cosgan.de/images/midi/traurig/b007.gif)

To ni res...

Saj bodo ta sožalja počasi izvenela kot slaba in neokusna šala (http://www.cosgan.de/images/midi/traurig/d030.gif)

Kaj naj še rečem... držita se...
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Alba na 20 November 2008, 09:11:14
Joj Kolibri pa to ni za verjeti. upam, da tretji vztraja še nekaj let.
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Alba na 20 November 2008, 09:35:33
Ah se opravičujem, sem očitno preveč optimistično brala in zgrešila, da je še tretji šel čez mavrico. Iskreno sožalje!
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Kolibri na 20 November 2008, 09:39:56
Hvala vsem tudi tukaj. Žal Shepu ni bilo pomoči (in kar je absurdno - sploh niso bile problem noge in hrbet, kot je bilo videti...).

Deteljica - Feri je bil star toliko kot Shep, oziroma 1 mesec mlajši (letnik 1997).

Saj vem, da govorim v prazno - ampak - ljudje - na kupujte psov kot žemljice. Ne nakopljite si veliko psov iste starosti... Ko so mladi, je super. Ko so stari - pa boli. Zelo boli.
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: KARMEN na 20 November 2008, 09:44:03
Ja, hudo. Pred šestimi leti smo šli skozi to, še sedaj se vsega živo spominjamo  :'(. Naučili smo se življenje sprejemati, kot nam je dano, uživati trenutke sreče z našimi živalicami in ne misliti na najhujše. Kdor jih nima, ne joče za njimi  :'(.
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Lori na 20 Marec 2009, 15:21:16
Čeprav je tale tema že malo stara, ne bom odpirala nove z istim naslovom.
Najprej sožalje vsem, ki so izgubili kužka zaradi slabega srčka.

Imam pa eno vprašanje. Kako je z zdravili? Ali ti jih vedno predprišejo, ko pride do poslabšanja? Kaj v primeru, če se ne odločiš, za kuro s tableti, potem predvidevam, da kuža kar takoj umre.

Pri nas imamo tudi srčnega bolnika, s tem, da je stara šele leto in pol. Sva bile pri enem letu na uz srca pri Domajkovi in je diagnoza razširjena aorta in ena srčna zaklopka pušča. Zaenkrat nismo dobili nikakršne terapije, ker je stvar še v začetni fazi, rečeno je bilo samo kontrola čez 2 leti. Na to diagnozo pa je vezano tudi srčno popuščanje v kasnejših letih. Me je pa zelo strah, da se ne bi to zgodilo kar čez noč. Pa če je res nujno potrebno bit potem na zdravilih? Razen, če to ne pomeni takojšnje smrti. Ker kakor sem brala, pri velikih psih, naša je nemška doga, tableti zaležejo za par mesecev, pa še to ima naša še teževe z aorto. Ne bi jo rada po nepotrebnem mučila, ko bo prišel čas, ne bi se pa tudi rada prehitro poslovila, če bi lahko še kakovostno živela.

Predvsem me zanima, kako bi ravnali tisti, ki ste se s tem že soočili. Bi naredili vse enako ali bi mogoče rajše pustili, da narava opravi svoje in bi se poslovili prej?

Enega kužka smo že imeli, tako, da vem, da čas slovesa ni nič prijeten, vendar me tale situacija zelo muči, sploh ker živimo z diagnozo nad glavo in samo čakamo, kdaj se bo kaj zgodilo.

Hvala že v naprej za vse odgovore, pa uživajte z vašimi pesjani.

LP
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: agility loving girl na 20 Marec 2009, 19:25:09
meni je bilo na začetku zelo težko (tudi naša je imela komaj 2 leti, ko smo izvedeli za popuščanje zaklopk), sedaj pa poskušamo živeti na star način in se čim manj obremenjevati..še vedno smo ostali kar aktivni, čeprav se malo izogibamo ekstremom (dolgi pohodi poleti, daljši jogging..)..vsakdo, ki zve, da imamo srčne težave, ne more verjeti svojim očem, saj psička prekipeva od energije (se pa vseeno na čase zazdi, da se hitreje utrudi)..
želim ji omogočiti lepo, polno, zanimivo življenje in je ne prikrajšati za karkoli, v čimer uživa..poleg vsega pa dosegava kar lepe rezultate tudi v agilityju..
pomoje je najslabše, da jo takoj izoliraš in prenehaš z vsem, kar bi jo lahko vsaj malo ogrožalo..s tem bi srčna mišica hitreje oslabela in prej bi se pojavile resnejše težave..(no vsaj do tega smo prišli v pogovoru z družino)..

seveda pa so redni pregledi srčka (na cca 1,5 leta) vsekakor potrebni, da se lahko ukrepa še ob pravem času.
Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: Lori na 21 Marec 2009, 16:55:57
Najlepša hvala za odgovor. Saj tudi naša psička ima ful energije in tudi kondicije, kar se meni zdi prav plus. Ravno zaradi tega, kar si napisala, da če imaš psa izoliranega, se srce navadi na neaktivnost, potem pa ob malo večjem naporu, popusti.

Tako, da mi naše nič ne šparamo, kolikor sama hoče, toliko ji pa dovolimo. Izogibamo se samo vročini, pa temu, da bi mi iz čiste nule, ful zdivjala. Da najprej vsaj malo hodi, da se ogreje. Tudi pri nas je edini znak to, da se hitreje utrudi in prej začne sopst, pa mogoče dalj časa prihaja k sebi kot drugi kužki.
Koliko pa je sedaj stara vaša psička?

Upam, da bosta obe, in naša in vaša, dočakali še kar nekaj lepih let, pa čestitke za dobre rezultate pri agilityu. Meni je to ful dober šport, samo pasme nimam ravno primerne za to  :D

LP

Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: spelamihelin na 24 Januar 2014, 06:49:13
pozdravljeni

včeraj smo našega desetletnega korenjaka Taja peljali na pregled k veterinarku zaradi kašlja, hitrega dihanja itd. veterinarka je postavila diagnozo - voda na srčku oz popuščanje srca

naš Taj je mešandc med maltežanom in višavskim terierom, imeli pa smo že težave z epilepsijo ki smo jo s pomočjo gospe Smilje Nabergoj v moravskih toplicah uspešno spravili pod kontrolo.

Taj je dobil zdravilo ENAP 10mg/12,5mg po 1/4 tabletke 2x na dan, nato pa še nek antibiotik (oranžna tableta, 2 na dan v razmaku 12 ur). mi lahko pove kaj bi lahko to bilo?

ko sem brskala po forumu ki mi js dal polno upanja da bo naš nagajivec ponovno o.k., nikjer pa nisem zasledila kako so se vaši kosmatinci obnašali med potekom zdravljenja (utrujenost, nihanje, itd).

ker želim pubecu omogočit kolikor let le lahko me tudi zanima kaj lahko naredim razen seveda manj gibanja, neslana prehrana + tablete? kakšni predlogi?

v četrtek imava kontrolo, gospa veterinarka pa je rekla da moremo biti pripravljeni na vse. ker je Taj moj najboljši prijatelj in je bil vseh 10 let stalno ob meni tudi ob najhujših dnevih mu želim ne glede na kaj to povrniti in mu v najslabšem primeru olajšati muke, si pa želim bolj kot vse da bi bil z nami vsaj še nekaj let.

Lp
Naslov: Belezen srca
Prispeval: ara na 13 September 2020, 13:18:42
Pozdravljeni!
Našemu 10,5 letnemu rodezijskemu grebenarju je bilo na UZ srca ugotovljena degenerativna bolezen zaklopk in atrijska fibrilacija...
Dobil je zdravila: Vetmedin, Fortekor, Aldactone.

Ali se je že kdo srečal s tem, kakšne imate izkušnje z zdravljenjem, kako je pes živel s to boleznijo, je poleg zdravil dobival še kakšne dodatke, vitamine.. itd..

Hvala za odgovor!


Naslov: Popuščanje srca
Prispeval: trigi na 21 September 2020, 13:48:55
Tema združena s temo o Popuščanju srca, upam da boste v njej našli tudi kaj uporabnih informacij.

Lp, Črt