PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Razno => Temo začel/a: S1b na 18 Januar 2007, 17:08:59

Naslov: PREVERJENO; razstave
Prispeval: S1b na 18 Januar 2007, 17:08:59
Upam, da nisem teme po nepotrebnem odprl. V oddaji PREVERJENO je bila reportaža z pasje razstave v LJ. in tudi intervju z gospo, ki ima shitzuja... Sam osebno nimam nič kaj preveč proti razstavam, če le psi uživajo ampak ženska je ven metala prou debilne besede in govorila o tem, da njena psička na žalost ne more hoditi v gozd ali v hribe, ker se razstavlja... Če to ni neumno od nje pol pa res ne vem zakaj ima psa...no uglavnem eni psi se mi res smilijo, čeprav naj bi živeli kot "kralji".
Naslov: Re: PREVERJENO; razstave
Prispeval: T.M.T na 18 Januar 2007, 17:39:31
Če še koga zanima :http://24ur.com/bin/video_show.php?PREVERJENO_d=1168945200&show_media=16159979

Nastavite na 25min.

So pa tudi meni ene izjave bolane :(.
Naslov: Re: PREVERJENO; razstave
Prispeval: Taj na 18 Januar 2007, 18:29:52
Meni tudi ni bilo jasno zakaj pes ne bi smel iti v gozd in pa v hribe, če hodi na pasjo razstavo. Ni logike! ???
Če bi bilo to zato, da se ne umaže - se ga pač pred razstavo skopa, v bistvu jih pa itak pred vsako razstavo skopajo, pa če so bili v hribih ali ne... ::)
Drugega razloga pa jaz res ne vidim tukaj... mogoče tisti, ki razstavljate pse bolj veste, čemu taka izjava? ???

Lp
Tina
Naslov: Re: PREVERJENO; razstave
Prispeval: T.M.T na 18 Januar 2007, 18:47:04
Ja ker bo po hosti hodil bo previsoko dvigal tace in potem ne bo nevemkakšen prvak,pa dlaka se ji bo scufala,pa veš umazanija se v belo dlako zažre...ja ni druge.Al bom s kobilo jahala al pa jo v boks zaprla,da si ne bo kopit obrabila.Pa še ceneje bo,ker je ne bo treba kovati.Praktično...

Taj tudi mene zanima...
Naslov: Re: PREVERJENO; razstave
Prispeval: deteljica na 18 Januar 2007, 19:27:03
Po moje zaradi dlake,da se ne scufa. Ampak kolikor vem je dlaka takih pasem, ki naj bi se vlekla po tleh (le kdo si izmišlja take neumnosti ? >:( ), če je povita v tiste papirčke in povojčke, čisto dovoj zaščitena tudi za v gozd in za v gore.
Sicer pa te budlaščine z dlaaaaako zakrivijo sodniki z nerealnimi zahtevami za odlakanost. Noben stadard nima napisano,da mora biti dlake toiko,da je pes nefunkcionalen >:(
Obenem je zavajanje prikazovanje psov,ki imajo dlako spuščeno iz kemije in povojev le za razstavni krog. Tega psa doma nikoli ne vidiš v njegovi lepoti. Ob normalnem življenu pa ga nikoli nimaš tako pretirano odlakanega.
sicer pa take pse razstavljajo samo leto največ dve, potem pa jih postrižejo na kratko in lahko tekajo dreku in gozdu vse do smrti - ene 13 let  :P
Naslov: Re: PREVERJENO; razstave
Prispeval: Manca na 25 Januar 2007, 18:21:23
To da ne hod u gozd je totalna bedarija. js svojo razstavlam pa hod z nami povsod. Polet skače u morje pozim se vala v snegu...skratka skos je z nami pa nism mela nč težav glede razstav.Pa to se čist strinjam z vami pred razstavo morš psa itak skopat. Poleg tega majo nekateri psa sam zato da z njim zaslužjo  >:( groza!!!
Naslov: Re: PREVERJENO; razstave
Prispeval: Mel na 25 Januar 2007, 19:25:29
Mislim, da je vzrediteljica katero o kateri govorite tule, daleč od vaših opisov in zelo lepo skrbi za svoje pse. Ste morda pomislili tudi na to, da novinarji radi napihnejo zadeve, da je prispevek bolj "zanimiv"?

Naslov: Re: PREVERJENO; razstave
Prispeval: bolha na 25 Januar 2007, 19:34:25
To, da pes ne hodi v gozd in v hribe, še ne pomeni, da se za psa slabo skrbi. Pač hodi po travnikih in potkah s čemer skrbi za njegovo razgibavanje in socializacijo. Moja psica tudi ne hodi v hribe, ampak ne zato ker bi se razstavljala, ampak zato, ker sem jaz prelena, pa se ima čisto fajn, ko nori za žogico po travnikih. Ta reportaža naj bi bila narejena provokativno, da prikažejo do kakšne mere grejo ljudje, ko razstavljajo pse, ampak s to Ljubico pa tega res niso dokazali. V tujini imajo nekateri takšne salonske razstavne pse celo življenje v stanovanju in se iztrebljajo v mačje wc-je, ker jih lastniki ne vozijo niti na sprehod. To je ekstremno, ne pa dejstvo, da pes ne gre v hribe ali v gozd.

Lp
Naslov: Re: PREVERJENO; razstave
Prispeval: nutella na 25 Januar 2007, 22:05:15
Točno tako. Ljubico poznam in vem, da sta mali dve družinski članici in da s partnerjem izredno lepo skrbita zanju. Menda je Pamo tako in tako bolj lenobne sorte in bi jo bolj matrala, če bi jo vlekla v kakšne hribe. Sem pa prepričana, da če se ta mala ne bi hotela razstavljati, bi Ljubica to upoštevala in je pač ne bi razstavljala. Oddaja je bila narejena v provokativnem tonu, kajti vsak stavek se da vzet iz konteksta in uporabit drugače, kot je bil mišljen. Ni vse črno-belo in nikoli ne moreš iz enega tv-prispevka izvedet vsega o življenju nekega človeka in njegovih psov.
Naslov: Re: PREVERJENO; razstave
Prispeval: tjasav na 25 Januar 2007, 22:16:11
Tudi jaz sem prebirala na sosednjem forumu od te gospe poste (pod imenom Kalsang) in je res lastnica, kakršno si vsak pre želi.

Sem pa prepričana, da če se ta mala ne bi hotela razstavljati, bi Ljubica to upoštevala in je pač ne bi razstavljala.

Saj, ko se je starejša psička na prvi razstavi nelagodno počutila, je gospa na razstave ni vozila več. Koliko pa slišim o ta mlajši, pa je cela nora, da je tako v središču pozornosti. Nekateri psi res obožujejo česanje in urejanje (ko bi vsaj moj bil med njimi  :-[) in vso pozornost, ki jim je medtem namenjena.

Lp, Tjaša
Naslov: Re: PREVERJENO; razstave
Prispeval: Mel na 26 Januar 2007, 00:02:29
Nekateri psi res obožujejo česanje in urejanje (ko bi vsaj moj bil med njimi  :-[) in vso pozornost, ki jim je medtem namenjena.

To je res. Nekateri to naravnost obožujejo  ;) In ja, Ljubica je daleč od vtisa, katerega ste dobili.
Naslov: Re: PREVERJENO; razstave
Prispeval: aska na 26 Januar 2007, 01:32:46
Mislim, da je vzrediteljica katero o kateri govorite tule, daleč od vaših opisov in zelo lepo skrbi za svoje pse. Ste morda pomislili tudi na to, da novinarji radi napihnejo zadeve, da je prispevek bolj "zanimiv"?
To poznam tudi jaz in vem, da je dobo skrbi za svoji pesjanki. In se popolnoma stirinjam s tabo Mel. Novinarji so za to, da vse skupaj napihnejo v tisto smer kamor hočejo. Pač s temi prispevki naredijo za TV sebi v prid marsikatere članke tako, da so za njihove pogoje bolj zanimivi in napihnjeni, pa čeprav ne prikažejo resničnega intervjuja. Vse za čimvečjo gledanost :-\

Lp

Naslov: Re: PREVERJENO; razstave
Prispeval: aska na 26 Januar 2007, 01:38:11
In ja, Ljubica je daleč od vtisa, katerega ste dobili.
Res je točno tako. Je res ena super oseba in me veseli, da jo poznam.
Naslov: Re: PREVERJENO; razstave
Prispeval: malena3 na 26 Januar 2007, 07:09:29
No, jaz sem gledala prispevek. To Ljubico ne poznam, da bi zanjo slabo skrbela, dvomim, novinarji pa itak celo zgodbo napihnejo, da je ja ćim bolj pokvarjenja.

Jaz nimam nič proti razstavam, samo si ne predstavljam, da bi svojega psa ovijala v razne papirčke in ovojčke, ga fenirala pa ne vem kaj še vse in bila vsa panična, če se kje umaže, ker potem, lej ga zlomka, mogoče ne bo zmagal.

Eni razstavljajo psom v veselje, eni pa sebi. In kle se jaz ne strinjam.
Naslov: Re: PREVERJENO; razstave
Prispeval: kalsang na 26 Januar 2007, 12:51:43
Najprej, hvala punce za dobre besede!

Mel me je opozorila na tole debato in me povabila, naj še sama pojasnim.

Strinjam se z vami, ko pravite, da so bile nekatere izjave v prispevku bolane. Ko sem videla prispevek, mi je šlo na bruhanje. Zakaj? Ker so kljub več uram posnetega materiala moje besede izrezali in jih prikrojili svojemu namenu. Naj začnem s tem, kar vas je večino najbolj zmotilo, in sicer s hribi in hosto. Pred kamero sem rekla, da Pamo ne more it noret v hosto, gre pa noret na pokošen travnik, urejeno sprehajališče, park. Objavili so samo, da ne sme v hosto. Seveda gledalec ne pomisli na druge opcije. Ne, razstavni šicu ne more it s tako dolgo dlako noret v hosto. Če ne drugega, bi hitro obtičal zaradi kupa vej in listja v dlaki. Starejša psica se nam je enkrat kot Kristus obesila v grm. Tak sprehod psu ni v nobeno veselje, saj se vsakih deset metrov vseda in čaka, da mu iz dlake populiš vse listje in veje. Zato hodimo noret drugam. Ali je res pes srečen samo, če nori v hosti ali v hribih? Mislim, da imajo lahko normalno življenje tudi če ne hodijo v hosto in v hribe. Moji psi ga vsekakor imajo.

Ne, nisem tako prtegnjena, da zganjam histerijo, če ima moj pes blatne tace. In ja, moji psici hodita ven lulat in kakat, trikrat ali štirikrat na dan, pa če letijo prekle z neba. Ne fenam jih kar naprej. Če se umažeta, jima stuširam tace potem se pa na zraku posušita. Pa po snegu tudi norita in prideta skepani nazaj domov.

Od prispevka te stvari kar naprej razlagam. V bistvu se mi ne da več. Naj povem, da je moja psica na razstavi enkrat na dva meseca (hodimo samo na slovenske razstave in si sami preštejte, koliko pogosto je to). Takrat jo čaka tretma, kot je bil opisan v prispevku (na katerega je navajena že od rosnih pasjih mesecev in ga zato ne doživlja kot mučenje), drugače pa živi normalno pasje življenje. Med razstavami dlako samo vzdržujem, da ni zvozlana, to je vse.

Nekdo je napisal, da pes, ki živi normalno, ne more imet take dlake. Lahko jo ima, če veš, kaj delaš. Ne samo moja psica, tudi kup drugih. In ja, ko bova nehali razstavljati čez dobro leto ali dve, se bomo postrigli.

Lahko pa enostavno nehamo majhne dolgodlake pse razstavljat, kljub temu, da jih je mogoče imeti v razstavni formi in jim omogočiti normalno življenje, da bomo vsi srečni.

Če vas zanima več, si lahko prebereta ta post:
http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=1753.new#new

Ali par par stvari na www.kalsang.net

Naj zaključim samo še s tem: nekateri od vas ste tudi člani mojpes.neta in ste tam lahko prebrali, kako in kaj je bilo s tem prispevkom. Pa vam še vseeno ni dovolj. Dajte, preden skačete v luft, malo pomislite in vprašajte.

Lep dan vam želim!
Naslov: Re: PREVERJENO; razstave
Prispeval: deteljica na 26 Januar 2007, 14:16:43
Kalsang- kar mene "moti" npr sploh niso razstave, ali način pripravljanja za razstave , tudi ne to, da so nekateri dolgodlaki psi večno v papirčkih in trenirkah.

Mene moti nekaj drugega- moti me interpretacija stndardov pasem, sojenje in iz tega izhajajoča selekcija psov in siljenje v edino zveličavni fetiš  gojenja dlake (ali kak drug ekstrem pri standardu, ki povzroča, da je treba na razstavah prikazovati nefunkcionalne pse).
Npr  tudi na tvoji spletni strani piše:
 "Če svojega ljubljenčka ne nameravate razstavljati, ga je bolje postriči".

Ne brez razloga.

Zakaj tako- zakaj ne bi mogli na razstavah enakovredno ocenjevati tudi postriženih psov? Pa pri kodrih takih s športno frizuro?
Zakaj se morajo bobtaili dušiti v dlaki? Zakaj se mora pri maltežanih dlaka vlečt po tleh? Zakaj morajo biti razstavni afganistanci karikature nekoč uporabnega lovskega psa? Enako setri npr- noben seter, ki res dela, ne more dleati z razstavno dlako- ker kot sama vidiš ne more gibati neovirano po grmovju? itd

Za vse te pasme se izkaže, da je razstavna forma dlake v realnosti neumnost in ovira.

Ampak tega ne bova rešili ne ti ne jaz...
je pa to  tisto, kar me žre .....
Naslov: Re: PREVERJENO; razstave
Prispeval: kalsang na 26 Januar 2007, 14:25:13
Deteljica, tudi mene to moti, ampak tako kot si rekla, tega ne bova rešili...

Kolikokrat zmagujejo dolgodlaki psi, ki so tako spretno sfrizirani, da prikrijejo slabo telesno konstitucijo...

Je pa v soboto na Cacib Ljubljana sodnik, ki je sodil šicuje šampionskemu psu odrekel titulo, ker je imel po njegovem mnenju predolgo dlako. Ko ga je razstavljalka vprašala, zakaj, saj naj bi bila po njenem mnenju dlaka pri šicuju odločilnega pomena (kar je vsekakor neumnost, odločilno je marsikaj drugega), ji je mirno rekel, da on titul ne daje psom, ki živijo v kletkah. Psa sicer poznam in vem, da ne živi v kletki, po drugi strani pa tudi na sprehode ne hodi.

Kaj naj rečem, veliko se nas trudi, da bi bili naši psi konkurenčni v ringu in imeli normalno življenje. Mnogi pa razstavljajo vsakega psa, ki jim pride pod roke ne glede na dejansko ujemanje s standardom. Zaprejo ga v kletko, mu sforsirajo dlako, ga ustrezno sfrizirajo, pa padajo titule. Sodniki bi se morali zelo zavedati, kako veliko odgovornost nosijo za tipičnost pasem, ki jih sodijo.

Tudi meni bi veliko bolj ustrezalo, če bi lahko razstavljala postriženega šicuja. In ker ga ne morem, bi pa vseeno rada pokazala lepo psičko iz svoje vzreje, sem si za cilj zastavila (samo) slovenski šampionat, ne pa tudi mednarodnega, hrvaškega, bosanskega, avstrijskega, kar je v navadi med našimi razstavljalci. Mnogi izmed njih bodo rekli, da ne bom nič dosegla, ampak meni to zadošča.

Toda, show must go on...
Naslov: Re: PREVERJENO; razstave
Prispeval: Mel na 26 Januar 2007, 15:26:27
Se strinjam z deteljico in kalsang. In moti me to, da veliko maltežanov (za njih konkretno poznam situacijo, verjamem pa, da se podobno dogaja z ostalimi dolgodalkimi pasmami) konkretno v ameriki dobesedno životari v kletkah, ne poznajo nobenega ljubečega dotika, čohanja, crkljanja, sprehodov, igranja...poznajo samo razstavni ring in kletko, v kateri preždijo nekaj let svojega življenja - dokler se razstavljajo. Ko niso v ringu so v kletki. Groza, res groza.
Naslov: Re: PREVERJENO; razstave
Prispeval: kalsang na 26 Januar 2007, 16:59:04
Mel, na žalost poznam prav takega kužka, maltija. Revež še jesti ne zna iz sklede, ampak ga po pipeti hranijo. Je pa večkratni šampion...

Rez žalostno.
Naslov: Re: PREVERJENO; razstave
Prispeval: Lanabela na 27 Januar 2007, 13:16:15
Hja pri dolgodlakih bi moralo v standardu pisati nekaj podobnega kot pri samojedih, kjer jasno piše, da je dlaka dolga, mora pa biti   primerna za delovnega psa. In da dolžina ni toliko pomembna kot je pomembna pravilna struktura dlake. Potem tisti s pretirano dolgo dlako lepo avtomatsko odpadejo, ker dlaka pač ni več primerne strukture. In za vsak slučaj je dobro v standard napisati tudi, da je vsako pretiravnje v katero koli smer nezaželeno. Ne samo pri dlaki.

Če bi sodniki svoje delo opravili kot se zagre, psom s slabo konstitucijo spretno sfrizirana dlaka ne bi nič pomagala - psa je treba pač tudi malo pretipati. Pa sem zadnjič gledala sodnika, ki se dolgodlakih psov skorajda ni dotaknil.

Mislim, da pri nobeni pasme dlaka ne bi smela segati do tal ali pa biti še daljša (yorkiji in če se ne motim tudi maltežani so imeli dlako, ki se je vlekla po tleh).