PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Razno => Temo začel/a: Jasmina na 06 Oktober 2005, 13:10:31

Naslov: žival za psa
Prispeval: Jasmina na 06 Oktober 2005, 13:10:31
torej.. ze nekaj časa premisljujem, da bi kupla še eno žival..
pes zaenkrat še ne pride v poštev, saj je johny se mlad in hiperaktiven pubertetnik, tako da imam z njim čisto dovolj dela..
imela bi eno žival, ki je večino časa v kletki, da pa jo lahko tu pa tam spustim po stanovanju.. seveda bi želela , da se z johynjem vredu razumeta.. ok, tega ne morem vnaprej predvidet, samo mislim, da ne bi bil problem, johnyju bi žival tak bila zanimiva..ne vem.. no, vglavnem katero žival predlagate?.. 
na mačke sem alergična.. drugače pa bi želela tako žival, kot sem prej rekla, da jo tudi spustim po stanovanju, pa da mi potem ne pokaka in polula vsega.. ne vem, zajec mi je full zanimiv, samo kako je z njimi? se jih da navaditi , da opravljajo potrebo samo v kletki ??? .. pa nasploh bi imela zival, da z njo ni prevec dela.. torej ta zival bi bila nekaksna domaca zival  johnyja ;D ;D ;D .. neka podobna tema je bila ze odprta na sosednjem forumu, samo je trenutno ne najdem..
torej, hvala za odgovore :)
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: Lanyca na 06 Oktober 2005, 14:01:21
Jaz osebno pa ne maram oz. nočem živali v kletka npr. ptiče pa zajčke. V kleki so v ujetništvu ne pa celo življenje. Kaj pa muco Jasmina?
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: Mašy na 06 Oktober 2005, 14:09:36
Kaj pa muco Jasmina?

Jasmina je alergična na muce, tako da ne bo šlo! :-\ ;)

Lp, Maša
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: irenchy na 06 Oktober 2005, 15:58:59
zajci.....so lahko zelo higijenski, če ji navadiš.....ubistvu je tako kot pri mačkah...kupiš pesek in tam mu diši in gre tja na potrebo! Kaj pa činčila te so tudi zelo ljubke! Potem pa še manjše..kakšen skakač, miške, bodeče miške.......jaz bi na tvojem mestu imela činčilo!

lp
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: sarci na 06 Oktober 2005, 17:08:07
Mislim da cincila ni ravno primerna .. Kaj pa kaksen hrcek? Nasega ima Chuck zelo rad, ga ful lize .. Mishko pa laja vanj .. in skace okoli njega..  ::) ::) ???

(http://neversaymoon.moj-album.com/slike/671776/lRzYaGUxY3466YTL.jpg)
 ;) ;D :D :-*
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: KARMEN na 06 Oktober 2005, 17:50:00
Pes ne rabi domače živali in tudi misel, da bo neka druga žival - žival za psa, je neumna. To je tako, kot kupiti žival za otroka!
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: Rinchy na 06 Oktober 2005, 18:36:27
Mislim,da pes ne rabi svojega ljubljenčka.Je dovolj če ste mu družba vi(lastniki).Če se dovolj ukvarjate z njim,ne mora biti nikakršen problem ;)

Lp,
Nina
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: M|my na 06 Oktober 2005, 18:46:03
mi imamo činčilo in zajčka, muc se pa Ambre izogiba, tako da jih sprijateljiti ne moremo :-\ (muc je star 7 let)
Činčilo odsvetujem, ker ful skače, pa če bi jo pes lizal bi bila mokra kar pa činčile ni ravno dobro. Zajček je pa dobra idea, lahko ga navadiš na čistočo, pa še zastopila se bosta tako kot tedva: 

(http://marusambra.moj-album.com/slike/774325/0Y4h6DXIrpazAVkr.v.jpg)
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: T.M.T na 06 Oktober 2005, 18:47:33
A ni Jasminaj rekla žival ZASE in ne za psa ??? ?
Drugače odsvetujem činčilo,ker potrebujejo veliko higene prav tako morski prašički ;).
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: trigi na 06 Oktober 2005, 18:54:51
Jasmina :)

Jaz imam noro idejo ... z temi živalicami sicer ni ravno malo dela ... vem pa da so zelo čiste in se dobro razumejo z psi ... je pa problem da pred nakupom živali potrebuješ kar dosti investirati v opremo (kletka, mreže za spanje, razno vejevje in podobno) ... pa tudi se je potrebno dosti ukvarjati z njimi ... no pač ... da ne slepomišim.

Govorim o DIHURČKIH .. ki v nasprotju z splošnim mnenjem sploh ne smrdijo (razen če ga ogrožaš seveda :) )

LP, Črt
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: sarci na 06 Oktober 2005, 19:04:08
Ja, dihurcki so ok, forumasica iz mojpes-foruma ima mesanko z dogo in dihurcke .. Kot vidim po slikah, se fajn razumejo :D

Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: *nastja* na 06 Oktober 2005, 19:36:23
cooL je tooo ... dihurčkiiii .. mama mija .. ej če boš mela dihurja, slikce .. huh pa še podobne barve bosta z Johnyjem .. sam da ma Johny pike dihur pa neki belga po repu .. heh ;D :D
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: Marko na 06 Oktober 2005, 19:44:07
Kaj pa kakšnega Pitona?  ;D ;D ;D
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: ninci na 06 Oktober 2005, 20:37:13
cooL je tooo ... dihurčkiiii .. mama mija .. ej če boš mela dihurja, slikce .. huh pa še podobne barve bosta z Johnyjem .. sam da ma Johny pike dihur pa neki belga po repu .. heh ;D :D

Nastya na govorimo o skunku ampak o navadnem belem diurju. Črt je trdno odločen, da ko bo večje stanovanje bo tudi dihurček, najraje bi imel kar eno posebno sobo zanj, kjer bi imel plezala in vse potrebno, da bi užival 100 na uro. Jaz pa seveda kimam, in komaj čakam, da bomo imeli eno tako zverinico ;D

Tole je stran o dihurčkih punce, o kateri govori Moon :http://www.zverinice.com/dihurcki%20index.htm, vse na enem mestu, za nas, ki si ga nekoč želimo ;)

Lp nina
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: sarci na 07 Oktober 2005, 00:06:57
Jap, tole je to. Stran je pa ful dobra! Ani :P ??
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: trigi na 07 Oktober 2005, 09:16:15
Stran je res dobra ... zelo informativna in pregledna ... ampak da ne bomo preveč off topic .. ker že imamo temo o spletnih straneh :)

LP, Črt
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: Jasmina na 07 Oktober 2005, 11:13:09
ufff ste se razpisali 8)
grem kar po vrsti:
Citiraj
Kaj pa muco Jasmina
ja tak kot sem napisala, pa je rekla mašy sem alergicna na njih.. sicer je bilo rečeno da sem alergicna na vso dlako, pa sem si kupla johnyja, pa o alergiji ne duha ne sluha ;D .. samo je pa res ja, da ce pridem kam , kjer imajo macko, takoj zacnem kihat, smrkat, pa tezje dihat  :'( .. me pa muca drugace full mika, ze zaradi tega, ker vem da bi bila johynju full zanimiva, pa to.. ne vem, mogoce kratkodlako muco :) ;D .. samo glede na to, da sem do zdaj res pri vseh mucah videla reakcijo alergije, mislim da ne bo slo.. ker pri nekaterih psih se zdaj opazim alergijo na dlako, saj pravim na sreco, da na johynja ne ;D :P ;D
jaz bi na tvojem mestu imela činčilo!
cincila mi ni prevec ok,, baje , da cez dan spijo, ponoci pa norijo ??? .. ne vem, ni mi nekak zanimiva :-\
Kaj pa kaksen hrcek? Nasega ima Chuck zelo rad, ga ful lize .. Mishko pa laja vanj .. in skace okoli njega.. ::) ::) ???
hrcek ne vem, se mi zdi premali, pa da bi res mogla vsako sekundo gledat, da mu ne bi johny kaj naredil- pohodil, pojedel ???

rinchy in karmen.. ja saj pes ne rabi domace zivali..samo vseeno bi zelela, da ima doma druzbo.. sigurno je se en pes najboljse, samo saj pravim, nimam volje in casa se za enega, je johyn cisto dovolj.. cez cas ko bojo pogoji drugacni in johny bolj ubogljiv, pa si sigurno kupim se enega psa.. saj se full ukvarjam z johynjem, samo vseeno bi rada, da ga npr. lahko spustim z kako drugo zivaljo doma, pa potem samo sedim pa gledam, pa se zabavam ob gledanju,, ne pa da se moram jaz z njim ukvarjat.. saj se sam ne zna zapsolit,, sicer pa ga sigurno ne bi upala pustit samega z to zivaljo, da ji res ne bi kaj naredil,.. samo vseeno ne vem, bi zelela se eno, pa da bi mu bila zanimiva..  :P .. ne vem, da jo opazuje, ce ze ne drugega, pa da ne gnjavi vedno samo meni oz. ne hodi vsepovsod za mano, da mu bo se kaj drugega v stanovanju zanimivega.. :P
Zajček je pa dobra idea, lahko ga navadiš na čistočo, pa še zastopila se bosta tako kot tedva:
ja saj zajcek me muci.. samo ne vem kako je potem z kakanjem pa to, saj sem ze rekla.. pa je potem tu se problem,, sem mojemu omenla zajca,, je rekel naj se kar odselim >:( ;D ;D .. je pa rekel macko da lahko, samo to pomoje samo zato, ker ve da sem alergicna  >:( saj ce se odlocim da kupim zajca, ga bom, se bo ze moral sprijaznit ;D ;D :P .. samo moram se sama full premislit ::)
vem pa da so zelo čiste in se dobro razumejo z psi ... je pa problem da pred nakupom živali potrebuješ kar dosti investirati v opremo (kletka, mreže za spanje, razno vejevje in podobno) ... pa tudi se je potrebno dosti ukvarjati z njimi ... no pač ... da ne slepomišim.
Govorim o DIHURČKIH .. ki v nasprotju z splošnim mnenjem sploh ne smrdijo (razen če ga ogrožaš seveda :) )
ta ideja mi je full posrecena.. samo ker pravis da je potreben krepek financni zalogaj , trenutno odpade.. saj celi denar porabim za johnyja (razne stavri in razstave).. ce pa bom nehala obiskovat razstave, pa bom razmislila o dihurcku 8) se mi zdi zanimiv, pa to kar je glavno, da ga ne rabis na sprehode vozit.. samo saj pravim,, finance >:( ::)

drugace pa sem pomislila na kopensko zelvo- to pa iz tega razloga, ker pac ima oklep, pa je johny ne bi mogel poskodovat..samo zelve so tak dolgocasne,, ze za mene, kaj sele za johynja.. ne vem ce bi jo sploh pogledal :-\
Kaj pa kakšnega Pitona? ;D ;D ;D
to sem se pozabla odgovorit.. ni sans!.. za kace pa sem jaz bljak  :-X .. so mi full grozne :(
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: Jasmina na 07 Oktober 2005, 14:22:52
trigi s temi dihurcki si me pa cisto navdusil ;D ;D
sem ze poslala mejl maji, od katere je spletna stran, o kateri smo se prej pogovarjali.. pa ji zastavila par vprasanj ;D .. upam da mi bo odgovorila, pa bom potem vidla, ce obm se vedno navdusena nad njimi ;D
sem pa malo razmislila glede kletke pa to-ker to je tako najvecji strosek- je ne bi imela.. bi dihurju kar eno sobo odstopla ;D pojstlico, mrezo, veje pa to, to pa nekako sam skombiniras, ali pa tudi kupis, ni tako drago :) .. zaenkrat sem full navdusena, seveda pa imam se full dosti vprasanj, zato upam da mi bo maja res znala pomagati :)
pa tu je se full dosti drugega zadaj, tak da je treba res posteno premisliti.. :-\
ce se spomnite se kaksne druge primerne zivali, pa se kar naprej predlagajte ;D
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: *nastja* na 07 Oktober 2005, 15:31:33
sam ne ga ogrožat .. heh ;D :D
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: trigi na 07 Oktober 2005, 21:24:50
Jasmina.... imam pa še eno izvirno idejo :)

Pred časom sem gledal animal planet in je imel neki tip zelo zanimivo živalco... pravzaprav se je cela oddaja dogajala okoli teh živalic.
So na slabem glasu... vendar čisto neupravičeno... saj so skrajno inteligentne in zelo čiste ko so udomačene.
Hheheh, spet malo ovinkarim.... tokrat govorim o Podganah ... vendar ne tistih ki jih imate v svojih nočnih morah :) Ampak takih fletnih belih in podobnih ...

Z nino zdajle študirava da je ena od njih že slavna in sicer je nastopala v filmu "Sam Doma 3" ime pa ji je Doris :D

LP, Črt
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: T.M.T na 07 Oktober 2005, 22:38:02
Trigi ampak veš tili dihurčki so pa res face!V Zooticu imajo belega dihurčka.Ful je faca!!!!Valja se kot kuža pa "fehta" za crkljanje.Pa eno igračko skoz nosi...prav imela bi ga...pa ni časa in vsega drugega.
Jasmina,če bi šli sem jaz tudi za dihurčka ;D.

Kaj pa kakžna želva? ???
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: MIŠA na 08 Oktober 2005, 11:15:41
Pozdravljeni !

Sem slučajno videla, da se interesirate za nabavo dihurčka. Ker sem ljubiteljica dihurjev že od daljnega leta 1987 sem v tem času že marsikaj izkusila v zvezi z njimi.
Kot prvo naj povdarim, da dihurček nikakor ni primerna družba za psa, pa če ga še tako dobro socializiraš in navajaš od majhnega na psa. Dihurska igra namreč vsebuje elemente grizenja, ki znajo biti v trenutku zanosa zelo resni, boleči in posledice so lahko celo smrtne. Dihur namreč napada tako, da zagrize v glavno vratno žilo ( lahko tudi na roki ali nogi) povsod tam, kjer je možna hitra izkrvavitev. Če je pes sam doma potem se lahko zgodi, da pride pomoč prepozno.
Glede posvajanja dihurčkov pa priporočam zelo veliko previdnost. Ljudje po navadi zavržejo dihurček zaradi tega, ker jih niso znali odvaditi grizenja. Dihur, ki je enkrat okusil ugriz, si ga je zapomnil za vse življenje. To mu je v krvi in ko ugrizne enkrat bo grizel celo življenje. Zato je pri posvojitvah potrebna posebna previdnost, saj nikoli ne veš kakšne travme nosi dihur s seboj.
Tisti, ki bi želeli imeti dihurja je še zmeraj boljša varianta, da poiščejo kakšnega vzreditelja, ali pa ga kupijo v trgovini, po pomožnosti čim mlajšega. Najbolje tam med 6-8 tednov. Kljub temu, da nekateri ne zagovarjajo, da se dihurček tako kmalu vzame iz legla, vam iz lastnih izkušenj lahko povem, da dihur vzet iz legla pri 6 tednih ne zna grist in tudi nikoli ne bo grizel, če ga ne boste dali v družbo starejšega dihurja, ki to obvlada. Dihur, ki ostane pri mamici do 9 tedna, da že ona nauči osnov grizenja.
Sama imam dihurko, ki sem jo vzela iz legla pri 6 tednih. Nikoli ni grizla in tudi ni napadalna.
Zato vsi, ki se odgrevate za dihurčka, dobro razmislite kako boste imeli dihurčka, koliko časa ste mu pripravljeni nameniti in zakaj bi ga sploh imeli.
Dihur vsekakor ni zato, da bi bil za družbo psu ali mačku, ker se ga brez nadzora ne sme puščati samega.
Slika moje Lise, ko je bila še mlajša:
(http://www.moj-album.com/slike/41322/8xhgPjTqnYuCxFCr.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/41322/OpEV98_QBf0tLdO6.jpg)

Nikar me narobe razumet. Lepo je, če boste kakšni zavrženi živalci rešili življenje in mu ponudili dom, a imejte na umu, da se dihurja ne da tako zdresirat, kot psa ali mu enostavno natakniti nagobčnik. Da bi pa vse svoje življenje preživel zaprt v kletki ga je škoda. Kajti dihurji znajo biti čudoviti prijatelji in tovariši v igri. Predvsem znajo popestriti slabe dneve in dvigniti lastniku dobro voljo.

Pozdrav za vse pesjančke, Miša in Lisa
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: ninci na 08 Oktober 2005, 11:28:31
Miša saj mi govorimo o dihurčku pod nadzorom ::) Ko te ni je pač zaprt v svoji sobi, kletki odvisno kakšne zmožnosti imamo, ko pa si doma pa lahko prosto šetka po stanovanju ;)

Pa tudi tako grozno ni, vsaj po Majinih slikah sodeč in pripovedovanju se tudi Špela Marela in dihurčki čisto lepo ujamejo. Ena slika, ki priča o tem http://tabla.bike.si/gallery/Spela/spelainkuna2

Je pa logično, da je igra dihurjov groba saj so zveri, ne moremo pričakovati, da se bodo lupčkali z našimi pesjani že prvi dan in jim skakali po glavi. Vsaka žival potrebuje svoj čas.

Je pa simpatična tvoja Liza, sploh na drugi sliki ;D Meni osebno je recimo eden najbolj simpatičnih Majin Gulo albinček :-*

Aja pa še nekaj, pred prihodom dihurčka moramo res vse dobro razmisliti, to ni hrček ali zlata ribica ima popolnoma drugačne potrebe. Mislim, da je Jasmina na dobri poti in da dihurček ne bo prišel domov že jutri.

Lp nina
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: MIŠA na 08 Oktober 2005, 11:49:27
Vsekakor se strinjam s teboj, Nina.
V vsakem primeru je dihur žival s katero se je potrbno veliko ukvarjati in nikoli samega pustiti v stanovanju brez nadzora. To je zelo pomembno.
Na hrvaškem obstaja forum o dihurčkih, kjer so med drugim govorili tudi o ugrizih dihurjev. Ko sem zagledala tiste slike pogriženih rok in nog nisem mogla verjeti svojim očem. Zavedati se je treba, da se je zaradi takšnih ugrizov potrebno primerno zaščititi. Mnogo med njimi niso niti poiskali zdravniške pomoči, kar je lahko za človeka zelo nevarno.
Skratka, preden nabavimo dihurja, je potrebno premisliti vse opcije, tudi o tem, da je dihur ZVER in da je včasih njegov ugriz tako boleč in močan, da je njegovo čeljust potrebno razkleniti z rokami.
Kljub temu, da nekateri mislijo, da ni razlike med spoloma, bi jaz kljub vsemu dala rahlo prednost samcem. To je moje osebno mnenje na osnovi izkušenj, saj sem že imela oba, samca in samico. Za moje pojme so samci veliko bolj mirni, dojemljivi za učenje in primerni za igro kot samičke. Tudi glede čistoče so samčki bolj dovzetni kot samice. Verjetno zaradi tega, ker so navajeni markirati svoj teritorij vedno na določenem mestu. In preizkušeno, se veliko bolj navežejo na svojega gospodarja kot samice.
Da pa bi dihurček imel celo svojo sobo, pa je super ideja. Samo še na čistočo ga je potrebno navaditi.
Miša
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: Jasmina na 09 Oktober 2005, 20:15:37
miša brez skrbi, ce se odlocim za dihurcka, bo preteklo se dosti casa, ker potem ko se bom odlocila, moram se mojega prepricat ::) ;D.. isto je bilo s psom :) ;D ;D
saj zato pa sprasujem malo okoli, da vidim kako je z njimi, da ne bom slucajno imela napacne predstave o njih..
je pa tvoja lisa full srckana :-* ..
glede na to, da si se oglasila v to temo, verjetno ne bos imela nic proti ce ti zastavim malo vprasanj ;D
kje imas ti tvojo liso? imas za njo kaksno kletko, ali lahko hodi vsepovsod?.. aja, glede na to da imas dosti psov, kako se razume z njimi?
ja ne vem, saj pravim, se se ne spoznam na dihurcke, samo , ko jih je trigi predlagal, sem si na hitro pogledla nekaj o njih, pa so me full navdusili.. ce bo to navdusenje ostalo se naprej, pa bomo videli.. johnyju vem , da bi dihur bil zelo zanimiv, samo ja bojim se edino obratno, da ga res ne bo potem dihur samo grizel :-\ .. samo ce bi dihurcka vzela ze malega k sebi, potem verjetno ne bi smelo biti problemov, ker bi tako ze od malega odraščal z johnyjem, pa bi se ga navadil ??? ali mislis da ne :-\.. johny pa tak vem da bi ga takoj vzel za svojega, ker je do zdaj vse mlade pse tudi, jih enostavno obozuje.. drugace ju sigurno ne bi pustila brez nadzora na zacetku nikoli, samo cez cas, bi si vseeno zelela, da se lahko mirno umaknem v drugo sobo, onadva pa sta v sosednji..mislis da to ni mogoce?.. zjutraj, ko sem odsotna, johny tako ali tako spi in tega spanca mu ne mislim jemati, tako ,da zjutraj bi vedno bila zaprta v locenih prostorih, da imata svoj mir..
drugace pa saj pravim dihurji so mi cisto nekaj novea, ne vem, mogoce sploh niso za mene, zato pa se bom probala cimbolj pozanimati o njih, da me ne bi potem cisto presenetili in bili cisto nekaj druega kar si predstavljam..
aja, misa drugace pa koliko pozornosti oziroma kaj vse potrebuje mlad dihurcek, ki pride v novi dom? .. navajanje na cistoco, kako je to, isto kot pri macki npr.? .. kaj pa drugace?.. igro? kako se sploh igras z dihurji ???
bi te prosla misa ja, da mi poves cimvec o dihurjih, kako se obnasajo, kaksen je njihov nacin zivljenj, kaj v zivljenju potrebujejo?
upam da bos nasla kaj casa, ter se razpisala  :).. najlepsa ti hvala ze vnaprej :)
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: Petra na 09 Oktober 2005, 20:17:13
jasmina, nabavi si takega papagaja kot je naš, ma ti ne bo nikoli dolgčas ;D ;D ;D
z Mondom sta prava kolega, Jack(jap res je pravi jack)je pa pravi mali hudiček :P
Kletke sploh ne rabiš hehe, naš jo ima za okras, ker je res ves čas prost in leta po stanovanju...
samo pač čohat ga ne moreš kaj preveč...ampak johnyju bo ziher zanimiv sploh če bo tak frajer kot naš jacko ;D ;D ;D
evo dokaz:

http://petra.moj-album.com/album/741555/
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: MIŠA na 09 Oktober 2005, 20:40:47
Jasmina, ni problema, rade volje ti bom odgovorila na vsa tvoja vprašanja, samo, da sem sedaj malo preveč okupirana, se pa bom potrudila jutri zjutraj napisati obširen odgovor. Sem pa čisto slučajno danes na našem štajerskem forumu odprla temu o dihurčkih, kjer sem napisala par besed o njih na splošno in pa obesila veliko slikc.
Da boš lažje počakala do jutri  še tukaj prilagam kakšno:

Papa Chico ljubosumno brani svojo trdnjavo:
(http://www.moj-album.com/slike/1079189/u9Q0ZGmEbWEdGEx7.jpg)

Tudi Lisa ima svojo trdnjavo najraje:
(http://www.moj-album.com/slike/1079189/3uh6ScrGDaeiWE3U.jpg)

Zelo ima rada piskajoče in pojoče igrače. Tale marjetica ji prav lepo zapoje "vse najboljše:
(http://www.moj-album.com/slike/1079189/p1tZkMMxgrfcN8Tg.jpg)

Več slik imaš na našem forumu.

Miša
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: MIŠA na 10 Oktober 2005, 09:03:47
Rade volje odgovarjem, če le poznam odgovore na vprašanja:
Vsi moji odgovori temeljijo na podlagi lastnih izkušenj že od leta 87 dalje.
Vesela sem, da ti je moja Lisa všeč  ;)

Moja Lisa ima na voljo dve rezidenci. Ena je zunaj na balkonu, kjer jo imam v veliki kletki, ki je razdeljena na dva dela, spalnico in dnevni prostor. V spalnici ima postavljeno še manjšo hišico. V večini ima postlano s slamo v notranjosti hišice pa ima volnen žakeljček kamor se zavleče v hladnih zimskih nočeh. Sedaj sem se odločila, da jo bom dala ven iz kletke in ji bom naredila na balkonu res veliko rezidenco, ki bo prenosljiva, da jo bom lahko vozila na morje, vikend ali domov v Avstrijo.
V stanovanju si večinoma izposodim kakšno kletko od psov ali pa ima po dnevni razmetane svoje tunelčke, večje hiške od mojih čivav in razne igače. Naj povem, da je potrebna posebna pazljivost ko je Lisa spuščena, da je po pomoti ne zapremo v hladilnik, kopalnico ali kuhinjski element. V nobenem primeru ne priporočam tega. ;D
Glede stika in socializacije z drugimi živalmi je takole. Dihurček se lahko navadi na vse, če je že od majhnega pravilno socializiran. Vendar jaz osebno ne bi nikoli dokončno zaupala, ker to je le zver in nikoli ne veš kaj mu pade na pamet.
Dihurček se lahko igra samostojno ali v družbi. Več ali manj ima igro lovljenje plena ali spravljanje plena. Karkoli pokažem moji Lisi jo zanima tako dolgo, dokler imam jaz to v roki in ji držim, da to lahko vleče. Ko igračo spustim jo ona odvleče v svoj brlog jo tam pusti in pride po novo igračo. Velikokrat, ko je razigrana poskakuje kot kengoru in skače v višino tudi po 20-30 cm. V največji meri pa se gre raziskovalca. Najbolj so ji všeč moji kotički okrog računalnika in pa seveda moja pisalna miza, kjer se zmeraj kaj najde za razmetat.
Kot vsaka žival, tudi dihur zahteva veliko pozornosti, ko pride v nov dom. Najbolj je pomembno, da mu že na začetku pokažeš, kje bo njegov prostor oz. kletka ( ki jo nujno potrebuješ), da bo imel svoje zatočišče. V kletki je najbolj pomembno, da ima svoj prostor za wc ( isto kot mačke), da ima dovolj vode ( čeprav je jaz pozimi ne prakticiram, ker Lisa zelo malo pije)  in pa seveda posoda za hrano, ki pa mora biti dovolj težka ali pritrjena na kletko,da je ne prevrača. Igrače so tudi pomembne za samo socializacijo. Jaz ji kupujem tiste za čivave ali mačke, najraje pa ima otroške, tiste ki pojejo ( na baterije) in svetleče.
Dihurčki so bistre živali in se jih da veliko naučit. Vendar so moje izkušnje pokazale, da mora biti dihur sam, nikoli v paru z drugim dihurjem. Potem nastanejo takšne ali drugačne težave. In nikar naj te ne skrbi, da bi mu bilo zaradi tega dolg čas. Dihurji prespijo skoraj večino svojega življenja, če so v ujetništvu. Tudi v naravi je tako, razen takrat ko iščejo hrano in pa v času paritve so bolj aktivni. V ujetništvu jim je še to prihranjeno. ;D
Dihurji so dovzetni za veliko bolezni, vendar samo, če imajo strogo sobivanje s človekom. To pomeni, če ga imamo ves čas v stanovanju, lahko dihurček zboli za boleznimi dihalnih poti enako kot človek. Jaz imam Liso na balkonu in mi je to prihranjeno, saj je dovolj odporna na vse te zadeve.
Mogoče te bo zanimalo še to, da je dihur najbolj zdrava žival in če pravilno skrbiš zanj je tvoj edini obisk do veterinarja, ko je potrebno cepiti proti steklini. Obstajajo še druga ceplenja, vendar jih jaz ne prakticiram, ker moja Lisa ne prihaja v stik z drugimi dihurji tako pogosto, se ne sprehaja zunaj po naravi ali poteh, kjer je možnost okužbe ( samo na naših vikendih ali domovih ). Vedi, da je vsako cepivo zelo stresno že za naše pse, kaj šele za takšno malo kilogramsko stvorenje kot je dihur.
Za prehrano obstajajo že trgovine, ki ponujajo veliko tovarniških zadev od briketov, konzerv in ostalih dobrot, ki pa jih jaz pravtako ne prakticiram. So namreč zelo drage in moja Lisa veliko raje je pravo meso iz mesnice ali pa ji ga spečem ali skuham.Briketov pa še pogledati noče.
Vse je odvisno od tega, kaj pričakuješ od svojega dihurčka.
Upam, da sem ti zaenkrat dovolj opisala dihurčke. Poglej si tudi Majine strani, kjer je o njih pisal bolj na strokovni bazi. Se tudi zavzema za zavržene dihurje, vendar ti jaz ne priporočam žival iz takšnih razmer, saj je potrebno veliko znanja in izkušenj, da bi lahko živel kasneje v sožitju s takšno živalco.Ona jih ima tudi več posvojenih skupaj in ti lahko svetuje z drugega vidika. Takšni dihurji imajo praviloma grobo igro, pa ne zato, ker so iz azila ampak zato, ker jih je več skupaj in se igraju dihurjem primerno. Človek jim je objekt prehranjevanja ne pa vir igre in zabave. Jaz bolj zagovarjam naraven način prehranjevanja, življenja in vzgoje dihurjev, zato imam pač takšno mišljenje. Jaz sem svojo Liso v letu in pol imela pri veterinarju samo enkrat pa še to obvezen prvi pregled.Lisa tudi ne grize, ker ne pozna dihurske igre in me še nikoli ni poškodovala. Drugače pa znajo dihurji prav pošteno zgrabiti do krvi ali celo močneje. Takrat potrebuje napadeni pomoč, saj je potrebno čeljust dihurja razkleniti z obema rokama.
Če boš imela še vprašanja, ti rade volje odgovorim. Mogoče boš imela kdaj čas pa prišla v Ljubljano. Takrat se lahko oglasiš še pri meni in spoznaš v živo mojo Liso.

Miša
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: Jasmina na 10 Oktober 2005, 13:07:51
hvala za informacije miša!
moram ti povedati , da si me samo se bolj navdusila z njim ;D .. ja dva dihurja ne bom kupila, ce ze bom za zacetek samo enega, to pa zato, ker bi pac zelela , da se navadi na mene, mojega ter johynja, ne pa da bota drug drugega vzela za svojega, jaz pa ju bom lahko hodila samo opazovat. to mi ni v interesu.
petra ptic mi ni zanimiv, ker se nimam kaj za ukvarjat z njim, ok, mogoce bi johynju bil zanimiv, samo jaz pa od njega ne bi imela nic, samo gledala bi ga lahko pa pospravljala za njim. to pa se mi ne da. ce ze kupim se neko zival, hocem kaj imet od nje, in bolj kot spoznavam dihurcke , bolj so mi vsec  8)  ;D
pa glede na to, da vsi pravijo , da kar dosti spijo, to mi tudi pase, saj ce ne bi, enostavno ne bi imela casa za njih.. pa tako misa kot maja pravita, da se zelo prilagodijo tvojemu urniku.. tako , da super ;D.. se mi zdi da so dihurcki kar malo podobni psom  8) :)
ja misa hvala za povabilo.. preden se dokoncno odlocim za nakup dihurcka, se bom definitvno pripeljala v ljubljano, ter obiskala tebe in majo, da vidim dihurcke in njihovo obnasanje v zivo.. mogoce pa mi sploh ne bodo vsec? .. za zdaj sem cisto navdusena, samo nikoli ne ves, mogoce me bo ob prvem srecanju z njimi nekaj cisto odvrnilo od nakupa?.. je pa definitvno cisto drugo, da vidis dihurja v zoo-centru v kletki, kot pa kje doma, tako da, definitivno si bom pred nakupom vzela cas, pa se odpeljala pogledat kaksnega  ;)
ja edino tega grizenja kot pravi miša me je malo strah,. samo cetudi mislim, da problemov ne bi smelo biti, bi se ze moral dihur navadit ;D ok, hec, ne ce bota z johynjem sama doma, ju definitivno ne bi pustila skupaj.. ce smo vsi doma, pa bota na zacetku tako ali tako vedno pod nadzorom, cez cas pa bom tak vidla, pa priblizno vedla kako se razuemta, ter ce jima lahko zaupam, da ju pustim sama..
samo glede na to, da pravis, da imajo dihurji tudi radi piskajoce stvari, mislim , da bi se z  johnyjem ujela, on je tudi cisto nor na njih,pa komaj caka , da se kdo z njim igra, pa da si vleceta to igraco, ali pa samo podajata sem pa tja ;D
no, sicer pa bo tak preteklo se dosti casa preden se dokoncno odločim za nakup, med drugim moram tudi mojega se navdusit nad dihurcki, samo mislim,da ce ga peljem kaksnega pogledat, da bi ga tako sami navdusili ;) ;D ;D
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: ninci na 10 Oktober 2005, 16:42:54
Jasmina, ker vidim, da si čisto zagreta, sej jaz javljam kot prva na obisk za ogled novega člana družine ok? ;D

Lp nina
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: MIŠA na 12 Oktober 2005, 08:10:12
Jasmina, sigurno se bo tvoj dragi navdušil nad dihurjem tisti hip, ko ga bo držal v rokah. Zato se čimprej spravi  na obisk h kakšnemu dihurčkoljubcu.

Ninci, mogoče boš imela možnost srečati dihurčka že veliko prej. ;)

Miša
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: ninci na 12 Oktober 2005, 08:21:12
Ninci, mogoče boš imela možnost srečati dihurčka že veliko prej. ;)

Aja ?? :o Kdaj?? A jaz česa ne vem??

Lp nina
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: Jasmina na 12 Oktober 2005, 10:58:57
Jasmina, sigurno se bo tvoj dragi navdušil nad dihurjem tisti hip, ko ga bo držal v rokah.

v to sem jaz tudi sigurna ;D .. zato pa se ne trudim zdaj nekaj z besedami, ker tak vem da ga ne uspem prepricat  ::)
bom pocakala se zdaj nekaj casa, tak ni dobro , da si kupis nekaj, ko te kar naenkrat pici.. pa ce bo zelja cez cas se vedno tak velika, potem ga peljem nekam na obisk.. pa tako kot si rekla, ko ga bo imel v rokah, se bo ziher navdusil, potem pa hitro nakup ;D ;D evo moj plan ;D ;D
ninci ni blema, samo saj pravim, bom se pocakala nekaj casa ;)
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: Neyka na 19 Oktober 2005, 20:33:10
Jasmina rešitev za tvojo alergijo na mačke je pasma devon Rex (mislim da je pro napisano) Mačka nima dlake. Tako kot tistim, ki so na pse alergični svetujejo enega izmed golih psov.
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: Marko na 19 Oktober 2005, 20:36:13
hmmmm. Jaz sem se pa še nekaj spomnil.

Kaj pa kakšnega prašička! Pa ne morskega ampak tapravega.  ;D ;D
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: Neyka na 19 Oktober 2005, 20:38:19
Hm Jasmina a na zajčjo dlako pa nisi alergična?

Prašiček. Super  ;D. Veš kaj tudi lahko. Pritlikavega ponija (mali poniji (do 80 cm se mi zdi) ki so vzrejeni samo za bivanje v stanovanju  ;D :D
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: Jasmina na 20 Oktober 2005, 13:39:28
Jasmina rešitev za tvojo alergijo na mačke je pasma devon Rex (mislim da je pro napisano) Mačka nima dlake. Tako kot tistim, ki so na pse alergični svetujejo enega izmed golih psov.
ja saj jaz nisem striktno na macke alergicna.. oz. ko sem se testirala full let nazaj so rekli da sem na vso dlako ::) in evo- na johnyja nisem ;D .. tak je da do zdaj sem na vse macke bila, ze ce pridem v sobo z njimi- zacnem smrkat, pa tezje dihat.. na pse pa sem kakor katere -sploh ne vem katere :-X glavno da na pikice ne ;D
drugace pa so mi gole macke grozne, je ne bi imela ::) .. mi jih je prav grozno gledat.. ok, recimo kitajcki(psi) so mi tudi na zacetku bili, zdaj pa so mi prav prisrcni, pa jih rada pobozam, cetudi mi jih j e se vedno cudno bozat ::) :P
hmmmm. Jaz sem se pa še nekaj spomnil.

Kaj pa kakšnega prašička! Pa ne morskega ampak tapravega. ;D ;D
;D ;D zanimiva ideja ,, samo me ne mika tak.. vseeno, saj ze mamo enega pujsa doma (mene ;D ;D).. zajebavam, ne pujsa mi ni, pa se mojemu tudi ne bi bilo, ce ga ze za dihurja zajebavam pa masiram, pa se bom mogla se posteno potrudit, za pujsa mi ne bi uspelo ::)
Hm Jasmina a na zajčjo dlako pa nisi alergična?

Prašiček. Super ;D. Veš kaj tudi lahko. Pritlikavega ponija (mali poniji (do 80 cm se mi zdi) ki so vzrejeni samo za bivanje v stanovanju ;D :D
;D full dobro  ;D pa verjento so dragi tudi, ce ze ne oni pa potem stavri za njih.. hmm..pa jih sploh ima kdo v sloveniji v stanovanju? ??? oz. ce se jih da dobiti v Slo? ...drugace pa ne ne , preveliki so mi,, tak kot doge recimo, so mi full "cute" pa vse, samo mela pa je ne bi ker mi je prevelika ::)
aja,, na zajca ne vem.. mislim da nisem alergicna, ga ima sestricna pa pri njih mi nikoli ne "vdari ven" alergija :)
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: Neyka na 20 Oktober 2005, 23:06:45
Mislim da niti niso tak dragi velki so pa med 40 pa 80cm pa itak ne rabiš zanje nč posbnga.
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: Jasmina na 27 Oktober 2005, 10:02:06
trenutno dajem temo "na pavzo". Imamo na obisku psicko, tak da nam ni nič dolgčas 8). Slikico nalepim pod temo dalmatinci ;)
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: Tosy na 31 Oktober 2005, 15:21:33
Ja, tile dihurčki so pa še mene čisto obnoreli... :-[ :-* :D Drugače sem si pa že trikrat celo temo in celo spletno stran (Mišino... ;) ) prebrala in sem vse bolj ubrisana in ubrisana...edino, kar mi je pa žalostno je življenska doba...6-8 let ... :-X Drugače pa bi še resnično dolgo trajalo (kot pri Jasmini ;) ), da bi vse nabavila in predvsem prepričala domače.... ::) Zdaj mi je to pravi trn v peti...si bom vzela še kakšno leto (!) za dober razmislek in tudi drugače bi se pa najraje seveda v živo prepričala, kakšni miškoti so v resničnem življenju... :) Najprej bi pa rada še ogromno literature, da bom res upoštevala vse lastnosti, potrebe...

Citiraj
Vzreditelj, ki primerno skrbi za mamo in mladiče, slednje pred oddajo v nov dom primerno socializira, razglisti in cepi proti nalezljivim boleznim, je odličen kraj, kjer lahko kupite svojo bodočo živalco. Žal v Sloveniji ne poznam nobenega, ki bi ustrezal temu opisu.


...Drugače pa glede tega,ali jih resnično nihče ne vzreja...ali pa vsaj ima leglo? ???

zdaj se mi izredno mudi, še več vprašanj in mnenj, pa jutri, ko si bom lahko resnično vzela čas in temeljito napisala, vse, kar želim izvedeti in vem... ;)

pa lp, Tosy :)


Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: robidica na 03 November 2005, 19:23:31
hmmmm. Jaz sem se pa še nekaj spomnil.

Kaj pa kakšnega prašička! Pa ne morskega ampak tapravega.  ;D ;D




ja marko ti pa maš take fajn ideje..... ;D ;D ;D ;D ;Dsamo ko sem prej brala nekaj da ste se pogovarjali o činčilah.....no torej ena moja prijateljica jo ima.....in to so ful luškane živalice, pa tak mehke,.....so prijazne in z njimi ni veliko dela.......no odvisno s čim primerjaš..... ;)
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: ninci na 03 November 2005, 20:08:12
a marko ti pa maš take fajn ideje..... ;D ;D ;D ;D ;D

Da ne bo ostalo samo pri ideji. V tujini so zelo popularni venezuelski (vsaj mislim, da so venezuelski) prašički, to so taki kot normalni recimo samo manjši. V nekaterih državah imajo zanje prav zavetišče, ker si jih ljudje nabavijo potem pa... se ne zavedajo koliko je z tako živalco dela. Torej ti prašički so namesto psov in ljudje jih imajo baje tudi v stanovanjih.

Lp nina
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: irenchy na 03 November 2005, 21:31:03
lahko bi imeli vietnamskega pujsa ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D Tam kjer sem jaz jahala včasih so ime pujsko po imenu Špela  ;D ;D ;D...rondotu je bila zelo všeč no vsej pasji bandi tam.....bom najdla slikco! :)

lp
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: ninci na 03 November 2005, 21:36:56
lahko bi imeli vietnamskega pujsa ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Ma ja vietnamski je, ne venezuelski, kokoš jaz ;D

Lp nina
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: irenchy na 03 November 2005, 21:45:46
Ma ja vietnamski je, ne venezuelski, kokoš jaz ;D

Lp nina
ahahaha...jaz sem mislila, da je tudi venezuelski :P...ko sem videla prašički pa takoj....hehe....iščem sliko pa ne najdem.... :-X :-\

lp
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: irenchy na 20 December 2005, 16:45:37
evo sem na novo slikala tole vietnamsko prašičko. sicer ni špela o kateri sem pravila....ampak je Helga :D...ta je pa od tam kjer zdaj jaham.....slika..

(http://rondo.moj-album.com/slike/590660/8RiB0NnktVPjzB5r.v.jpg)

lp
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: *nastja* na 21 December 2005, 06:24:20
tole je pa za v stanovanje a ne  ;D :D jaz ga ne dam u stanovanje za noben dnar, sej je skor tko velik k navadn pujs .. LOL  :P
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: *yure* na 21 December 2005, 14:10:46
Uuuu :-[ jst ga tud  tud ne dam v stanovanje(hišo) :-\ , ( se strinjam z Nastjo  ;) )



lp Jure
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: Tosy na 22 December 2005, 18:01:08
Koliko pa je to veliko? Meni izgleda ogrooomna... :-[ ;D
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: irenchy na 22 December 2005, 20:56:44
ja tale Helgica je kar velika gospa...bajsa ena ::) :D ;). hm...kolko bi bla velka.....kokr en shar-pei..pač samo bol debel, ogromen in ne laja...ampak spuča take glasove :-X ::) ;D :D ;) ;)....jo bom zraven rondota postavla ;)

lp
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: Lilit na 23 December 2005, 11:06:23
Nekdo mi je nekoc pravil, da so oni imeli doma v bloku kokos za domaco zival ???

(saj vse lepo in prav, ampak si ne predstavljam, koliko so morali cistit za njo :-X bljak :-[ ;))
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: Tosy na 23 December 2005, 13:11:34
Jaz bi rekla, da je Helga na oko velika 1x1 m.... ;D ;D ;D

Drugače se mi pa zdi boljše imeti v stanovanju kuro, kot pujsa... ;D
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: Neyka na 23 December 2005, 23:47:07
Jaz bi pa raje imela pujsa!! So učljivi da te kap zadane...torej se jih da naučit tudi čistoče. Medtem ko kura...ga spusti kjer pade pol pa j$%# ga smrdi celo stanovanje če ne spucaš isto sekundo.
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: KamI na 24 December 2005, 17:13:18
Jaz bi tudi imela vietnamskega kočija  ;D ;D Je že bil ati tudi čisto navdušen nad njim, samo pol se nekod nismo odločili zanj..
Poznam tud eno Špelo, irenchy a je mogoče še kakšen samec zraven tiste špele (ali še kakšne druge živali)...Ker vem, da imajo tam tudi konje (smo enkrat bli s šoli na obisku)  ???
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: Tosy na 24 December 2005, 17:15:08
 ;D No vbistvu jaz ne bi imela ničesar, ne kure, ne pujsa, ne mini-konja, ne človeka, nič....zame obstajajo v možnostih samo muce, psi, papige, dihurčki.. :)
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: KamI na 24 December 2005, 17:18:00
Mi pa imamo kure  ::) ;D

Kaj pa kakega legvana ? Nima dlake  :D
Ali pa paličnjake, kobilice, hrošče....saj se lahko igraš z njimi, pa jih vlačiš po rokah, pes jih pa tudi lahko opazuje  ;D
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: Lilit na 24 December 2005, 22:43:33
Mi tudi imamo kokosi... samo ne v stanovanju 8)
Naslov: Re: žival za psa
Prispeval: zoe na 24 December 2005, 23:10:28
Pri nas je enkrat en sosed imel v atriju (tak mini travniček) od bloka ene 5 kur ;D pa enega petelina ;D. Prvo noč je začel kikirikat ob ene treh ponoči in sem mislila, da nas en ogromen orel napada in tuli ;D. Te kokoške so bile neka posebna vrsta, ker so bile manjše in so lahko letele, tako da so skakale po drevesu ;D ;D, prav hecno je bilo videti kokoši na drevesu. No čez par dni jih ni bilo več...

Pri eni restavraciji, ki je na kmetiji, imajo tudi vietnamskega pujsa. Prav ogromen je.

Razen mačke, psa, konja in manjših glodalcev ter ribic ne bi imela nobene živali.

lp
Naslov: žival za psa
Prispeval: Runo na 23 April 2014, 15:36:42
jaz sem imela ameriškega pujska ki je malo manj velik kot vietnamski :)
Naslov: žival za psa
Prispeval: andreja na 23 April 2014, 20:32:43
Tema iz naftalina  :D

Moja mama je kot otrok na sejmu dobila piščančka in so meli, ko je pišče pač zraslo, kuro v bloku. Sicer je bila na balkonu in baje z vrvico zavezana, da nebi padla dol, ampak ni šlo ravno najboljše. Po par mesecih so meli kurjo juho, ki je nihče ni mogel jest...pred 50-imi leti cca. Na srečo (upam) se živali ne dobijo več kot nagrade na srečelovu.
Naslov: žival za psa
Prispeval: čara na 23 April 2014, 21:20:53
Se še. Sploh na kakih kmetijskih zadevah. Kunci, kure ipd.