PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Razno => Temo začel/a: ava. na 18 Januar 2010, 13:32:39

Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: ava. na 18 Januar 2010, 13:32:39
je kdo pred kratkim uvažal mladička iz hrvaške? zanima me, ali ste ga prijavljali na carini? s potrebno dokumentacijo sem seznanjena, nihče mi le ne zna odgovoriti, ali je nujno potrebno mladička prijaviti.
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: MANDY na 18 Januar 2010, 14:21:15
Mi smo jo samo peljali čez mejo. Bila je zadaj na tleh pri nogah jo nihče ni opazil.
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: Chrissy na 18 Januar 2010, 14:34:56
Mi smo jo samo peljali čez mejo. Bila je zadaj na tleh pri nogah jo nihče ni opazil.

Pa saj ni nobene potrbe skrivati..... se da cisto legalno in brez problemov prepeljati psa cez mejo  ;) ;).
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: KARMEN na 18 Januar 2010, 14:48:34
Čipiranega in s knjižico o cepljenju  ;).
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: Chrissy na 18 Januar 2010, 14:59:41
Čipiranega in s knjižico o cepljenju  ;).
Absolutno  :) ... to je itak minimum.
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: martinca na 18 Januar 2010, 15:24:18
Ker sem pred kratkim z kolegom kupovala psa na Hrvaškem sem se natačno pozanimalakako je z uvozom psa iz Hrvaške:

-pes mora biti cepljen proti steklini, čipiran (kar itak je ker se na Hrvaškem več ne tetovira, ampak samo še čipira) in od cepljenja mora preteči najmanj 30 dni, kar teoretično pomeni, da se psa iz Hrvaške ne da pripeljati pred 4 mesecem starosti, če se ga cepi proti steklini pri 3 mesecih. Potem na meji ne rabiš drugega kot, da pokažeš na meji potni list, ki ga pes dobi, ko ga prvič cepijo proti steklini


-v primeru, da se psa pripelje pred to starostjo ga je treba "švercat" kar ravno ni velik problem, problem pa nastane, ko ga pri nas hočete prvič cepiti proti steklini, ker ima pes že vstavljen hrvaški čip in takrat bi mora veterinar imeti psa 10 dni v karateni, drugače je delal protizakonito. Torej, če psa "prešvercaš" in je že čipiran (kar hrvaški rodovniški psi od 2010 so) ga moraš, da se izogneš karanteni še enkrat "švercat" nazaj na Hrvaško, ga tam cepiti in ga spet "švercat" nazaj v Slovenijo oziroma najti veterinarja, ki vam bo napisal, da je imel psa 10 dni v karanteni in ga potem cepi.


Zakomplicirano!     
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: Ron**Kala na 18 Januar 2010, 15:26:40
Samo knjižico o cepljenju ,pes mora biti čipiran in poti list moraš imeti in to je to.Itak pa sploh ne vsem lastnikom pregledajo če imajo psi ''vse potrebno'' za čez mejo (moje mnjenje je da bi morali nvsakemo vse pregledati).Kaki bolj ''strogi'' poslicisti/ policistke ti lahko težijo če nimaš transporterja,ampak je to bolj redkost.
Aja pa še.Čisto nič ni treba skrivati psa,če imaš vse kar je potrebno,če pa nimaš potnega list in knjižice o cepljenju,pa se sploh ne loti iti čez mejo.
No itak ste to vi vse povedali
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: ava. na 18 Januar 2010, 16:00:45
pravim: vso potrebno dokumentacijo imam. zanima me, če je potrebno posebej psa prijavit in plačati carino oz. če ste to storili ostali.
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: Ron**Kala na 18 Januar 2010, 16:02:57
Kar jaz vem ni treba nič plačevati lai kaj podobnega.
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: ava. na 18 Januar 2010, 16:03:19
še to: je imel kdo težave psa s hrvaškim čipom vpisati v slov. register?
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: botticelli na 18 Januar 2010, 17:20:47
Jaz imam sicer psa s švedskim čipom in ni bilo nobenih težav sedaj ko smo cepili steklino pri nas - pri uvozu je bila mlajša od 3 mesecev.  Kolikor sem razumela veta se cela zgodba zakomplicira v primeru uvoza psa iz če bolj južnih krajev - kakšna Bosna, Srbija, Črna gora, ker tam res nimajo nič poštimano :)
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: martinca na 18 Januar 2010, 19:43:51
Isti predpisi kot za Hrvaško veljajo za vse države, ki niso članice EU, razen Švice.

Problem je v tem, da če hočeš psa legalno pripeljati čez mejo mora biti star vsaj 4 mesece.
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: simi na 18 Januar 2010, 23:43:28
Koliko različnih informacij...že n-tokrat, pa dajmo še enkrat povedat. Poličite na 01/300-1300 in vam bodo povedali vse kar vas zanima, ker je to VURS.

Pes mora biti cepljen proti stekllini, tako je čipiran, star 3 mesece. Mora imeti zdravniško potdilo hrvaškega veta, da je zdrav. Če z mejo ga pripeljete mirno, ker v potnem listu - hrvaškem - piše, da ste vi lastnik. Torej je potrebno v potni list kot lastnika navesti vas. V 7-ih dneh po prihodu v SLo, je potrebno psa prijaviti pri našem veterinarju.

Za vsak slučaj, pa zavrti zgoraj omenjeno telefonsko in zveš iz prve roke vse.
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: botticelli na 19 Januar 2010, 08:34:41
No tudi VURS se ne more sam s sabo dogovoriti vse :) Kolegica je klicala tja, ker je šlo za uvoz psa iz Francije, starejšega od 3 mesecev. in po telefonu so rekli da ni treba da mine 20 dni od cepljenja. Pa je vseeno poslala še po mailu vprašanje, pa so ji rekli da obvezno mora biti 20/ali 21 dni od cepljenja za steklino, preden jo uvozi.

Aja kolikor je meni znano za Hrvaško ni karantene, kot tudi recimo ne zahtevajo titra za steklino. Medtem ko za ostalo bivšo jugo pa je.
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: Lojze na 19 Januar 2010, 08:37:55
Mislim,da ne bo držalo.Psa lahko iz Hrvaške pripelješ starega 8 tednov,čipiranega,cepljenega proti kužnim boleznim,z hrvaško knjižico,v kateri ste VI navedeni kot lastniki.Pri starosti treh mesecev ga pri nas cepite proti steklini in takrat dobite EU potni list,s katerim lahko pes nato potuje tudi po Evropi.S hrvaško knjižico namreč ne more.Tak primer sem jaz imela v službi.
LP Tjaša
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: martinca na 19 Januar 2010, 09:04:46
Za vse link do uredbe:
http://www.pisrs.si/npb/files/2008-01-2298-20080626_104727_2008-2311-0104.doc (http://www.pisrs.si/npb/files/2008-01-2298-20080626_104727_2008-2311-0104.doc).

Ta uredba velja za vse članice EU in nekatere druge, ki to niso (npr.Švica). Meni je bilo iz VURSA pojasnjeno, da Hrvaška ne spada tu zraven, kar pomeni, da mora pes biti cepljen proti steklini in da mora od cepljenja preteči vsaj 30 dni. Ne rabite pa dobenega potrdila, da je pes zdrav.

Ta rok 30 dni po prvem cepljenju je potreben tudi za vstop psa iz Slovenije v Hrvaško.

Res pa je, da marsikateri carinik pa tudi delavec Vurs-a in kar nekaj veterinarjev ne pozna pravilnika.

Še za informacijo: Če se hočete z psom udeležiti katerekoli kinološke prireditve mora od 1.cepljenja isto preteči najmanj 30 dni oziroma največ eno leto.

So se pa ti pogoji spremenili leta 2008, pred tem je bila res knjižica dovolj, do 3 meseca ni bilo potrebno cepljenje proti steklini.   
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: Felina na 19 Januar 2010, 11:09:59
http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=8207.0

Tukaj je bila že cela debata okoli tega, sicer ne samo glede hrvaške, ampak vsa dejstva preverjena direktno iz VURS-a glede uvoza psa, ki se je z letošnjim letom marca krepko spremenil in v nekaterih zadevah si še niti uradniki niso zedinili kaj sploh počnejo.
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: MANDY na 19 Januar 2010, 11:19:20
Kaj komplicirate. Jaz grem sigurno 4 do 5 x na leto na Hrvaško in iz nje in v 10 letih se je enkrat zgodilo, da so zahtevali pasje knjižice, pa še to zato, ker  so carinika zanimali psi.
Lepo pojdi po mladička, in ga pripelji domov.
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: damayanti na 19 Januar 2010, 11:55:04
Jaz se ne bi ravno zafrkavala z kakšnim švercanjem. ;) Pokličite na Vurs... naj vam dajo točno na papirju kaj rabite in tega se držite.
Ko sem jaz našega psa uvažala  ... takrat še it Belgije (EU- v SLO) ki še ni bila v EU... je bilo treba potrdilo o veterinarskem pregledu narediti na carini... kasneje špedicija in delat uvozno listino... carine nismo plačali ker je šlo v nek drug razred... je  bila pa karantena 1 mesec( DOMA ;))  vet pregled..in potem ceplenje in čipiranje.
Skratka meni so po telefonu čvekali : knjižico in export pedigre... potem pa ni bilo samo to... en kup ceramonij še zraven...
tako da; pozanimajte se... na VURSU in na  mejnem prehodu kjer boste psa čez peljali( makar pri unem veterinarju ki je na mejnem prehodu ;))... na PAPIR naj vam dajo ...povejo koliko bodo stroški + vse kar rabite imet in naredit za to da psa uvozite v SLO...
 da če slučajno kasneje kaj zakomplicirajo imate papir..in ime na paprirju in se potem lahko zgovarjate "na podlagi papirja je bilo rečeno.. to in to"

Pa še nekaj.... ko nekateri tako navajate da ne gledajo papirjev na meji... mogoče poleti ko je gužva... jaz hodim bolj pogosto na HR.. tudi izven sezone...in pogleda  vse in še v kaj se vtakne ... če ima čas ;)... pa tudi čip so že preverjali ;)

tako da po " reglcih" v izogib kasnejšim komplikacijam...
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: damayanti na 19 Januar 2010, 12:03:09
p.s. Ko nekateri omenjajo policiste....
Policist nima nič s tem.
Uvoz in vsa zadeva glede uvoza pa tudi kasnejši prehodi so stvar CARINE :)
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: martinca na 19 Januar 2010, 12:30:09
Ni problem mladičak prešvercat čez mejo, problem nastane potem.

Vsi mladiči (seveda rodovniški)  iz Hrvaške so po novem čipirani, čipirajo se pri 7-8 tednih, istočasno kot pri nas tetovirajo. Ko ga boste potem v Sloveniji pripeljali cepit prosi steklini, bo veterinar v knjižico zapisal hrvaški čip...takšen pes sploh v Sloveniji ne bi smel biti. Če ga veterinar kljub temu cepi je v grobem prekršku in je lahko kaznovan tudi z odvzemom licence.  Takšnega psa mora dati potem 10 dni v karanteno (mislim, da je 10 dni, karantena je v vsakem primeru), kar je spet povezano z dodatnimi stroški.

V glavnem najboljše se je dogovorit z vzrediteljem in psa pustit pri njemu, da opravi vse potrebno in ga potem z 4 mesci pripeljat (kar je prvi možen datum za prevoz čez mejo), razen če bi reskirali in psa prej cepili. Takrat drugih papirjev, razen potnega lista na vaše ime z vpisano čipirno številko in cepljenjem proti steklini, ne potrebujete.
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: martinca na 19 Januar 2010, 12:39:16
Ali pa prešvercat psa, ga potem ob primerni starosti spet švercat nazaj, tam cepit in še enkrat švercat v Slovenijo, pa je zadeva tudi urejen in ga potem po 30 dni po cepljenju tukaj prijaviti.
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: Donnatela na 19 Januar 2010, 13:01:32
Mislim,da ne bo držalo.Psa lahko iz Hrvaške pripelješ starega 8 tednov,čipiranega,cepljenega proti kužnim boleznim,z hrvaško knjižico,v kateri ste VI navedeni kot lastniki.Pri starosti treh mesecev ga pri nas cepite proti steklini in takrat dobite EU potni list,s katerim lahko pes nato potuje tudi po Evropi.S hrvaško knjižico namreč ne more.Tak primer sem jaz imela v službi.
LP Tjaša

Tako je.
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: MANDY na 19 Januar 2010, 13:34:16
Tako je psa pripelješ v Slovenijo starega 8 tednov (itak čas oddaje mladičev) mora biti pa cepljen in z knjižico. Na carini ga ne prijavljaš. Doma ga cepiš pri primerni starosti proti steklini., če želiš pošlješ EXPORT rodovnik na KZ, da ga vpišejo v našo knjigo in to je to. Običajno pa mladički pri 8 tednih še nimajo rodovnika saj za EX. rod moraš čakati dlje (nekaj mesecev). Letos smo pripeljali iz Belgije psičko, nobenih problemov. Obdržali smo Belgijsko knjižico o cepljenju, a gremo brez problemov čez mejo.
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: Lojze na 19 Januar 2010, 14:06:57
Punce ne komplicirajte,tako je kot sem napisala v prejšnjem postu.Mi je inšpektor izrecno za primer,ki smo ga imeli pri nas povedal,da so se pogoji za Hrvaško spremenili.Pomembno je samo to kar sem napisala.Pes ima pač do smrti hrvaški čip in je pod njim zaveden v CRpsi,EU potni list pa dobi pri nas pri prvem cepljenju proti steklini.
LP Tjaša
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: Lilit na 19 Januar 2010, 14:48:26
Punce ne komplicirajte,tako je kot sem napisala v prejšnjem postu.Mi je inšpektor izrecno za primer,ki smo ga imeli pri nas povedal,da so se pogoji za Hrvaško spremenili.Pomembno je samo to kar sem napisala.Pes ima pač do smrti hrvaški čip in je pod njim zaveden v CRpsi,EU potni list pa dobi pri nas pri prvem cepljenju proti steklini.
LP Tjaša

Kako, ce je cepljen proti steklini ze na Hrvaskem ???

Kako je pa s carinjenjem psov, se vedno nismo ugotovili?
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: Chrissy na 19 Januar 2010, 15:15:37
Pa saj proti steklini se tako zgodaj se ne sme cepiti  :-\ ......vsaj kakor jaz vem.
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: damayanti na 19 Januar 2010, 15:16:24
Kako je pa s carinjenjem psov, se vedno nismo ugotovili?

Kot z vso robo ;) sigurno je treba delat uvozne papirje na špediciji. In na podlagi uvoznih papirjev ( vrednosti)ti potem naredijo carinsko dajatev.
Čeprav je ena finta.... mi smo se takrat skregali..( in ker smo bili en mesec pred vstopom v EU... je moj pop***in rekel da bo psa peljal nazaj v Belgijo za en mesec in ga potem pripeljal) potem je pa carinica našla  neko postavko... sem že pozabila pod kaj  uglavnem  nekaj v zvezi s " sesalci" in potem ni obračunala carine na  vrednost psa- po pogodbi. zgolj  neko carinsko dajatev.
Špeditersko storitev je bilo pa potrebno plačat in sicer ECL ( takrat je bilo 22.251 sit)

Brez veze nekaj ugibat pokličejo naj na tisti mejni prehod( enega carinika- in naj ga vprašajo za ime in priimek- pa zapisat/ ker vsak drugače klobasa) kjer ga bodo čez peljali, naj vprašajo tam kaj rabijo in naj jim dajo na papir in pošlejo...potem pa točno tistega se naj držijo  in stvar rešena.
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: martinca na 19 Januar 2010, 20:52:41
Najbolje je, da se vsak sam pozanima in naredi kot hoče!  ;)
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: simi na 19 Januar 2010, 21:12:39
Punce ne komplicirajte,tako je kot sem napisala v prejšnjem postu.Mi je inšpektor izrecno za primer,ki smo ga imeli pri nas povedal,da so se pogoji za Hrvaško spremenili.Pomembno je samo to kar sem napisala.Pes ima pač do smrti hrvaški čip in je pod njim zaveden v CRpsi,EU potni list pa dobi pri nas pri prvem cepljenju proti steklini.
LP Tjaša
Kaj pa potrdilo hrvaškega veterinarja, da je pes zdrav in da ni bil v stiku z ostalimi živalmi? Ravno zaradi tega potrdila, so moji tečajniki dobili pismo inšpekcije in so imeli sranje pri vpisu v CRP-si
Naslov: uvoz psa iz hrvaške
Prispeval: Monika65 na 19 Januar 2010, 22:10:45
Kaj pa potrdilo hrvaškega veterinarja, da je pes zdrav in da ni bil v stiku z ostalimi živalmi? Ravno zaradi tega potrdila, so moji tečajniki dobili pismo inšpekcije in so imeli sranje pri vpisu v CRP-si
Ja, res je.  :-[ Pa še kregala si nas malo.  :)