PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Razno => Splošno o razstavah => Temo začel/a: search.and.rescue na 03 Januar 2006, 18:13:06

Naslov: Ring - dresura
Prispeval: search.and.rescue na 03 Januar 2006, 18:13:06
RING DRESURA - vrsta dela namenjena razstavljanju psov.
Sestavni deli ring dresure:
pes ima ovratnico na vrhu vratu, med tekom po ringu je povodec nategnjen.
povelje STOJpredstavlja negibno razstavno stanje, pri katerem je pes videti, kot na preži za nečim zanimivim
nato se sodniku pokaže zobovje psa itd...
Stvar se zdi dokaj zapletena, vendar naj bi bil ta proces tudi del ocenjevanja. Zato je zelo dobro, če s psom že doma redno vadimo. To nam nekako pomaga tudi pri premagovanju treme, ko s psom stopimo v ring. Tudi za psa bo dosti lažje, če bo v množici drugih psov in ljudi vsaj približno vedel kaj storiti.
Zanima me predvsem, kakšen povdarek dajete vi obnašanju psa v ringu?
Se vam zdi, da je pri ocenjuvanju psa bistvenega pomena tudi vedenje psa in lastnika?
Vsem želim, veliko uspehov pri delu!!!

+1
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: Jasmina na 03 Januar 2006, 20:17:25
ce mene vprasas je vedenje psa in lastnika zelo pomembno..naj bi bila cimbolj usklajena, ter pes bi naj obvladal vedenje v ringu, saj drugace mislim, da nima kaj prevec moznosti za zmago.. najbolj je pa pomembno vedenje tako henndlerja kot psa, v BIS-u, tam pes, ki ne stoji lepo ali laufa nima moznosti, medtem, ko recimo, pa pri ocenjevanju, ce je pes fuuuul dober, pa ne stoji lepo, to ne bo prevec vplivalo na oceno.. samo cim pa sta psa priblizno enaka, potem je en dejavnik odlocanja tudi obnasanje v ringu.. definitivno pa je pri psu pomemben tudi tek.. dva primera; johny ni dobil v zagrebu prm-ja, obrazlozitev sodnika je pa bila, da mu je bil johny bolj vsec od tistega med katerim se je se dolocal, samo da johny je pri teku prevec temperamenten, ter mu tacke prevec "letijo" na stran.. prav tako v samoboru, ko se je dodeljeval bob, je prisel sodnik na koncu do mojega (ki je hendlal johnyja), ter mu rekel da mu je johny bil od vseh najbolj vsec, samo bob-a mu ni mogel dat zaradi teka, ker se na sprednje noge skoraj ne odriva, ampak bolj na zadnje.. tako da definitvno je ring desura pomembna.. sicer pa o tem bi se dalo se pa se razpisati :)
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: search.and.rescue na 03 Januar 2006, 20:22:28
A sedaj kaj vadiš z njim. namreč škoda je zapraviti tako lepa odličja. dejan ima s klavdijo ogromno srečo, ker je v ringu zelo skulirana. Zdi se, da izredno rada pozira ;D
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: Jasmina na 03 Januar 2006, 20:35:43
ja vadenje ring dresure je sigurno pomembno, zdaj ce pes rad pozira in lepo tece, potem niti ne rabi toliko vaje. z johnyjem recimo smo dali dosti razstav skozi, da je koncno lepo dellal, pa se zdaj mu kdaj ni, pa se obnasa katastrofalno ::)
search.and.rescue tako da imas res sreco z klavdijo (tako je ime dogi??). moja Very je drugace tudi taka, laufa fenomenalno, na stoji pa se delama, tako da v ljubljani ko bo prvic v mladih upam da bo ze pokazala kako zna pozirat :D
z johnyjem pa nic kaj ne vadima vec, ker ce se bo na razstavi odlocil , da bo tecen, potem mu vaja ne bo koristila  ::)
sem pa zdaj ugotovila, da na njega, pa verjetno na marsikaterega psa dobro vpliva, ce prides hitro na razstavo, ter pustis psa malo pocivati(recimo v kletki), da pride k sebi od voznje, ne pa priti direkt v ring, ker je pes se prevec zmeden in utrujen od voznje ;)

Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: search.and.rescue na 03 Januar 2006, 20:39:55
ja doga je klaudiji. Vzreditelj pravi, da za njeno mamo pravijo, da hodi kot Claudia Šifrer ( ne znam črkovat).Dejan tudi pride prej in ona lepo, pridno počiva tam med ostalimi dogicami. Če bo tvoj ring v lj blizu našega te pridem pogledat ;) A s kazanjem zob imaš kake težave?
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: Neyka na 03 Januar 2006, 20:50:24
Tudi meni se zdi obnašanje v krogu blazno pomembno. Za primer povem da sem se od jeze razjokala na prvi razstavi ker se mi je Neon neprestano sukal k psički in ni hotel stat pa naju je iz kroga poslal. Še zdej nevem zakaj točno sva letela, ampak mislim da bi ostala v krogu do konca čeprav (100%) brez BOB.

Drugače je pa poleg teka v krogu pomembno da znate tudi ostale razstavne like, ki so večkrat predstavljeni pri junior handlingu. Važno pa je da vaš pes obvlada poleg v teku kakršen je za pasmo predpisan (kas, galop, kamelji hod) in da vi veste kako se ravnati v različnih likih. Kje preprijeti povodec, kako in v katero stran se zasukati... Meni je dal v Zagrebu trikotnik za teč. Še danes se mu v mislih zahvaljujem da me ni gnjavil z osmico ali Tjem.

Razstavne poze se pa od pasme do pasme razlikujejo. Ponekod je povdarek na predprsju ponekod na tem da nobeden od delov telesa ne izstopa. Pomembna je postavitev zadnjih in sprednjih nog. Pri sprednjih je pomembno da sta taci vzporedni in postavljeni  v pravi širini glede na telo. Pri zadnjih pa morajo biti noge "položene nazaj" pod določenim kotom. (pri nemcih imajo npr. zadnje noge čisto nazaj, medtem ko je pri njufku narobe in mora imeti noge skoraj vzporedno z zadnjim delom telesa)

No še ena njufi poza predstavljena v liku (ker pač ne razlagam najbolje):
(http://pichotel.com/pic/98lG5RV/489.bmp)

Pa še ena real nevfi za primerjavo: (na sliki Ursinus Velutus Vaya con Dios - Eros)
(http://neyka-neon.moj-album.com/slike/357740/NT2GY5He1Vu_tsXu.v.jpg)

Pa ena skica nemca
(http://pichotel.com/pic/98lG5RV/491.bmp)
(http://www.seadaleshepherds.com/images/shepherd_top1.jpg)


Pes ne sme kazati znakov agresije in mora pustiti pregled zob in samec tudi mod.

Mislim da sem se zgobcala, upam, da je karkoli uporabnega pa veliko zabave in sreče na razstavah pa čim več lepega obnašanja. (Pasjega in vašega)  ;) ;D

+1 točka
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: search.and.rescue na 03 Januar 2006, 21:10:38
kaj pomeni Tjem. Tvoja razlaga je ful dobra in razumljiva.
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: Neyka na 03 Januar 2006, 22:36:37
T-jem. Obstaja LIk ki se imenuje T in to sem misla napisat  :-[
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: LIZA na 06 Januar 2006, 20:17:54
pes ima ovratnico na vrhu vratu, med tekom po ringu je povodec nategnjen.

+1

Tole bom malo popravila...Namreč pri nekaterih pasmah je ovratnica na vrhu vratu in povodec nategnjen. Če dam za primer zlate prinašalce. Ameriški se res razstavljajo z vrvico za ušesi, pri nas pa nikakor. Zakaj? Ker se jim pokvari linija vratu oziroma zguba koža. Vrat se pri zlatih postriže in zato je vrvica pod ušesi in tik pod gobcem zelo moteča. Meni osebno je najbolj všeč, če se vrvica preprosto sname. ALi pa vsaj spusti globoko na prsni koš. Ker se s tem zelo lepo pokaže linija prsnega koša in sprednji koti, vrvica pa lahko to pokvari. Edino, ko ima pes slabe sprednje kote, se pa to lahko deloma na videz prekrije tako, da se vrvico namesti točno tja.
Med tekom je različno. Pri nekaterih zlatkih je treba držat vrvico napetko, pri drugih pa nikakor ne. TIpičen primer tega je Aaron: vedno teče, kot da vrvice sploh ni. Zato jo obvezno držim spuščeno čisto dol, ker se drugače sploh ne želi kazat.

Pri ocenjevanju oz. razstavljanju je meni osebno pomembno veliko stvari. V prvi vrsti to, da se kuža predstavi karseda lepo in elegantno, da mu vodnik zakrije čimveč napak in poudari njegove prednosti, po drugi strani pa mora kuža izražat tudi svoj karakter, nek temperament. Nadalje se mi zdi tudi pomembno, da je vodnik vljuden, pes pa ne napadalen ali pretirano plašen. Tudi vodnikova zunanjost se mi zdi vsaj malo pomembna. Namreč kuža na 'lepem ozadju' lepše izpade. In ko sem omenila vodnikovo vljudnost, zdi se mi tudi izredno lepo, da vodnik čestita sotekmovalcem oziroma zmagovalcu, se zahvali sodniku za podeljene nazive oziroma na njegove zahteve odgovori umirjeno oziroma mu pokaže kar sodnik zahteva (pasji zobje, jajčki...).

Neyka, en mali komentar na like :)
Sodnik v ocenjevanjem krogu ne bo nikdar dal osmice. Zakaj? Prvič jo zelo malo sodnikov pozna, drugič: gibanja psa se v tem in podobnih likih ne da ocenit. Najbolj pogosto dajo sodniki krog in linijo gor-dol, britanski sodniki zelo radi dajo tudi trikotnik, v ZDA (in verjetno tudi pri nas kdaj pa kdaj) pa L. Za T in ostale like mi zaenkrat ni še nihče omenil, da jih je dobil v krogu. Se pa popolnoma strinjam s tabo, da je zelo dobro, da je kuža vajen teh dveh likov (se pravi trikotnik in L +gor-dol in krog) in naučen pravilnega stanja.

+1
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: search.and.rescue na 06 Januar 2006, 20:23:36
LIZA najlepša hvala za popravek, žal za enkrat razstavljava samo nemške doge tako da zaenkrat nimam veliko izkuženj  :P
Še enkrat hvala in lep pozdrav!
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: LIZA na 06 Januar 2006, 20:31:17
search.and.rescue: ni problema ;) Zlatki so eno izmed mojih področij :)
BI nam morda ti zaupala še kaj več o razstavljanju dogic?
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: search.and.rescue na 06 Januar 2006, 20:57:40
ma kaj jaz vem. ni tako zahtevno kot pri bolj dolgodlakih zverinicah. Mogoče bi samo omenila, da je dosti odvisno kakšno sliko ima sodnik o idealni dogi. Eni dajejo več na moč in velikost drugi pa bolj na eleganco. naša pač spada bolj v eleganco. drugače je pa vsaj zame ocena sodnika relativna, ravno iz tega stališča gledano. Zame so itak moji psi najlepši, ker so moji  ;D.Vsake oči imajo svojega malarja. Naravna lepota
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: sarci na 06 Januar 2006, 21:48:05
Mene pa zanima, kaj sodnik bolj ocenjuje .. gibanje ali strukturo oz. izgled psa ? ker Mishko npr. na sprehodu na razstavnem striku enkratno hodi. Glava gor, rep, cel pozoren. Na razstavi je bilo pa bolj tako tako.. V Hrusici je bila prva razstava, je bil malo zmeeden.. v Trbovljah pa je bilo toliko blata da se je komaj hodilo.. Tako da res nevem kako hodi v ringu. Lana, ti si ga hendlala .. kaksna se ti je zdela hoja?
Saj hodil bo (najbrz - upam!), ampak ne bo tako lepo, kot na šetnji. In to me je ful strah da bo s tem vse pokvaril.

Lp
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: LIZA na 06 Januar 2006, 21:57:23
Sara, zelo odvisno od sodnika. Nekateri dajejo veliko prednost gibanju, drugi postavitvi. Odvisno od tega, za katere pasme so specializirani in seveda od okusa. Kot je search.and.rescue prej krasno povedala:vsake oči imajo svojega malarja.
V Hrušici je v ringu pol kroga hodil odlično, potem pa malo vlekel ven k tebi :) V bis ringu pa je šel linijo gor-dol perfektno, čeprav se mu je poznalo, da ga je vročina malo zdelala. V Trbovljah je bilo res grozno hodit in sem bila presenečena, da je sploh lahko hodil po tistem blatu, ki mu je segalo do trebuščka. Če ne bi bilo blata bi bil naravnost super :)
Nič se bat, Mishko je priden. Ne smeš biti preveč živčna-mi navijamo za vaju :)
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: Neyka na 06 Januar 2006, 22:20:10
Tudi ND se lahko različno hendla. Ovratnica na vrat pa zategnjeni povodci al pa dvojno hendlane. Morm rečt da mi je v tem primeru bol pri srcu dvojno hendlane, če le ne delajo galame in motijo vseh ostalih. Bom nalimala eno mojo fotko posneto v Lendavi na foro double handling (sam presneti moj-album ne dela)

Drgač pa (ne vem ali sem omenla) bi dala jaz kot sodnik (in se mi zdi ZELO pomembnen) povdarek na obnašanju lastnika do psa. Nič me ne zjezi bolj ko lastnik, ki psa vlači po krogu kot vrečo, vpije nanj in stresa kletvice, pred tem ko je pa psa v krog peljal ga je pa še na mizi okofutal ker se je je bal in je hotel dol  >:( >:( >:( Take bi najraje za ja..a obesla  >:(
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: sarci na 06 Januar 2006, 22:48:32
Sara, zelo odvisno od sodnika. Nekateri dajejo veliko prednost gibanju, drugi postavitvi. Odvisno od tega, za katere pasme so specializirani in seveda od okusa. Kot je search.and.rescue prej krasno povedala:vsake oči imajo svojega malarja.
V Hrušici je v ringu pol kroga hodil odlično, potem pa malo vlekel ven k tebi :) V bis ringu pa je šel linijo gor-dol perfektno, čeprav se mu je poznalo, da ga je vročina malo zdelala. V Trbovljah je bilo res grozno hodit in sem bila presenečena, da je sploh lahko hodil po tistem blatu, ki mu je segalo do trebuščka. Če ne bi bilo blata bi bil naravnost super :)

Mja , ko sva malo vadila , pa je bila Ursa zraven (Sassy) .. je rekla da men najleps dela, in da naj ga kar jaz peljem v ring. Sam kaj, jst mam tremo  :-[
Bomo vidl :D
Citiraj
Ne smeš biti preveč živčna-mi navijamo za vaju :)
Hvala  ;D
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: search.and.rescue na 24 Januar 2006, 20:59:12
Pes ne sme kazati znakov agresije in mora pustiti pregled zob in samec tudi mod.
+1 točka
nam je to nekako ratalo. Kako se vam zdi?
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: ~Lunca~ na 04 Marec 2006, 13:27:55
Mene pa samo zanima, kako se psa odvadi te agresije??Recimo od moje prijateljice pes zarenči, če je kateri pes za njemu(če je pred njemu je vse OK). Drugi problem je pa naš Deep. Pri nekaterih sodnikih se obnaša super, pri drugih pa noče pokazat ne zob ne jajc. Malo sem že pomislila na strah( da sodnik zgleda čudno ??? ???)
Če bi mi en svetoval za prijateljičin in seveda moj primer :-X :-X :-X
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: Lilit na 10 Marec 2006, 08:56:32
Za prijateljico ne vem, pri Deepu pa ti ne preostane drugega, kot da cimvec vadis z neznanimi ljudmi... da se bo naucil, da ne bo nic hudega, ce mu bodo tudi tuji in sumljivi ljudje sarili po gobcu in jajckih ;)

Verjetno je res odvisno od sodnika, mogoce se mu zdi cuden, mogoce ima napacen pristop do psa, mogoce je imel pes slab dan...
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: dog4ever na 10 Marec 2006, 13:16:08
nam je to nekako ratalo. Kako se vam zdi?

Jaz nikoli ne pustim, da sodnik šari po pasjem gobcu :-X Pa psa dan vedno na sedi, stopim za njega (da mi sedi med nogami), ga primem za gobec in pokažem zobe (pasje ne svojih :P; ker nekoč mi je sodnik na moje vprašanje, če pokažem zobe rekel: ne, ne, kar naj jih pes pokaže :P). Vedno jaz dvignem pasje "šobe", sodnik samo pogleda, če je P1. Nikoli pa ne pustim, da sam odpira gobec.
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: Lilit na 10 Marec 2006, 13:25:42
Nimam dosti izkusenj, ampak so mi razlozili, da nekateri sodniki hocejo tudi sami pogledat zobe... nekdo mi je povedal, da je bil diskvalificiran, ker pes ni hotel pokazat zob, sodnik pa ni dovolil, da bi jih lastnik pokazal...
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: dog4ever na 10 Marec 2006, 13:35:18
Lilit, jaz na srečo se nisem naletela na takega sodnika :P Sicer bi pes pustil vseeno pregledat zobe (kilometrina pa to), ampak vseeno se mi pa ne zdi fajn, da kar tujci vtikajo roke v gobec mojega psa.

In na živce mi grejo sodniki, ki kar naenkrat primejo psa za jajca :-X Potem se pa čudijo, če pes odskoči ::)
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: ~Lunca~ na 10 Marec 2006, 17:13:01
To je res. Pri nas vsekakor ni pogumen kokr zgleda :P.Drugače pa to da se pes usede in sam pokažeš(handler)zobke, ne vem če to "zgleda".Recimo v ringu vsak pokaže stoje in da bi bla midva izjema :-\ :-\.Včasih se mi zdi da zaradi takih stvari,kot je recimo ta psu dajo slabšo oceno, kao "značaj" :( :-[ :-[ :'(
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: dog4ever na 10 Marec 2006, 19:58:04
To je res. Pri nas vsekakor ni pogumen kokr zgleda :P.Drugače pa to da se pes usede in sam pokažeš(handler)zobke, ne vem če to "zgleda".Recimo v ringu vsak pokaže stoje in da bi bla midva izjema :-\ :-\.Včasih se mi zdi da zaradi takih stvari,kot je recimo ta psu dajo slabšo oceno, kao "značaj" :( :-[ :-[ :'(

Ne, zaradi tega, ko se pes usede med pregledom zob, ne sme in ne more dobiti slabše ocene!! Ker lahko psa v stoji ocenuje pred ali kasneje. Recimo: ko prides v ring, pozdravis sodnika, postavis psa in cakas navodilo. Ponavadi najprej pregledajo zobe, jajca (samci), potem je tek in potem psa postavis pred sodnika in on ga ocenjuje. Zakaj potem slabsa ocena ??? Ni razloga... Vsaj jaz tega se nisem dozivela...
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: ~Lunca~ na 10 Marec 2006, 20:20:07
Meni je sodnik v vrtojbi dau slabšo oceno, zato ker se je pes usedel--->s tem je sodnik mislil da se ga boji(sede pa je Deep pustil pregledat zobke,stoje pa ne):
ilo je nekako tako:Prišla noter, sem ga postavila,potem prideva na vrsto,sodnik reče zobje(jaz Deepu odprem gobez in okažem zobe,toda on reče ne.In začne sam dobesedno "šart" po Deepovem gobcu.Deep v sede tega ni hotel in se je pač usedel.In s tem sva dobila pri njemu veliko minus točk.
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: search.and.rescue na 10 Marec 2006, 20:33:44
Meni je sodnik v vrtojbi dau slabšo oceno, zato ker se je pes usedel--->s tem je sodnik mislil da se ga boji(sede pa je Deep pustil pregledat zobke,stoje pa ne):
ilo je nekako tako:Prišla noter, sem ga postavila,potem prideva na vrsto,sodnik reče zobje(jaz Deepu odprem gobez in okažem zobe,toda on reče ne.In začne sam dobesedno "šart" po Deepovem gobcu.Deep v sede tega ni hotel in se je pač usedel.In s tem sva dobila pri njemu veliko minus točk.
nekateri sodniki so pa res preveč picajzlasti. Mislim, da bi morali včasih marsikaj tolerirati, kot poznavalci določene pasme.
Lp, Ines!
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: Nati na 10 Marec 2006, 21:26:51
Citiraj
nekateri sodniki so pa res preveč picajzlasti. Mislim, da bi morali včasih marsikaj tolerirati, kot poznavalci določene pasme.

S tem se pa popolnoma strinjam, saj sem tudi sama v svoji več kot 20-letni razstavni karieri doživela že marsikaj ;)

Moj yorkie recimo na svoji prvi razstavi ni dobil BOB-ja, čeprav je bil v konkurenci 20-ih yorkijev po sodnikovih besedah najlepši, samo zato, ker ga je v ring ocenjevanja peljala moja mama, za BOB pa sem ga peljala jaz. Sodnikova utemeljitev: psa mora voditi vedno ena in ista oseba; no v tistih časih res ni bilo profesionalnih hendlerjev.

Moja belgijska ovčarka je bila na svoji prvi razstavi diskvalificirana, ker ji sodnik sam ni mogel pogledati zob. Meni pa ni dovolil, da bi jo dala na sedi in jo "zajahala" kot to počno marsikateri razstavljalci. Tako je sicer pokazala vse zobe, ko sem ji odprla gobček, a zaradi plašnosti je ostala neocenjena.
Tudi z njo se mi je zgodilo enkrat na prestižni razstavi ko je eminenten švedski sodnik v ringu zahteval, da vrvico vržem na tla in da bo psa sam pregledal. Lejka je na moje presenečenje stala kot vkopana, sodnik ji je lahko pregledal zobovje, jo vso otipal od glave do repa, pa ni niti trznila.

No z mojima lapphundkoma imam s sodniki kvečjemu obratne probleme, ker imata zelo radi vse ljudi in uživata, če ju sodniki božajo, otipavajo. Sta kar preveč zaupljivi.Včasih ko se sodnik skloni da pogleda zobe, ga začneta kar lupčkati in se mu dobrikati. Seveda se pustita brez težav tudi otipati.
Le enkrat sem dobila pripombo, da Nati preveč uživa na razstavi, ker je bila živahna in pozorna; češ da morajo razstavni psi stati mirno in vkopano. No takrat sicer to ni vplivalo na oceno, a meni osebno so bolj všeč samozavestni in odprti psi, ki se ničesar ne bojijo in ki pokažejo, da se v ringu dobro počutijo.

Žal premnogi sodniki dajejo prednost stoji psa (kjer spretni razstavljalci lahko skrijejo mnoge napake), le malo sodnikov pa daje prednost gibanju, ki je bolj pomembno, saj se šele v gibanju pokažejo vse napake, ki jih pes ima.

Veliko sodnikov posveča veliko pozornost zobovju, barvi oči in pigmentiranosti.

Zelo pomemben je značaj, saj plašni ali agresivni psi običajno ne dobijo najboljše ocene.

Zelo pomembna je tudi predstavitev psa v ringu in obnašanje psa v ringu. Psička moje znanke iz Finske je pri finskem sodniku na eni razstavi v razredu mladih dobila oceno dobro samo zato, ker je še malo razigrana in je v ringu parkrat zagrizla v vrvico. Drugače ima same odlične ocene in PRM-je.

Tako da na razstavah se dogaja vse živo. Večina sodnikov je zelo korektnih, a naletiš tudi na izjeme.  Na splošno pa velja, da je od 8-10 dobrih razstav v povprečju vsaj 1 slaba (tako meni znani vzreditelj in razstavljalec). In redki so prvaki, ki imajo v svoji razstavni karieri same zmage in same odlične ocene.

Veliko veselja in zabave ter mirnih živcev na prihajajočih razstavah!

Lep večer še naprej in lep vikend!
Nati


Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: Lola na 11 Marec 2006, 15:59:47
Kot je že Lana omenila se razlikuje vodenje v ringu od pasme do pasme, torej tudi vrvica je pri nekaterih pri ušesih pri nekaterih ne. Pri bullterrierjih se ponavadi razstavlja v angleški pozi torej vodnik stoji pred psom vrvica pa je ohlapna na ramenih. Američani imajo ravno obratno, tudi v Evropi se vidi dosti krat, da je vrvica pri ušesih kot pri staffordih. Meni je ljubši način angleški ampak svojo psico sem dostikrat razstavljala tudi z vrvico pri ušesih, zgolj zaradi tega ker ni bila mirna v ringu.

Glede ocenjevanja pa sami vidite da je od sodnika do sodnika različno. Nekateri so mojim psom odpirali gobec in gledali vse zobe, nekateri pa samo kočnike in sprednje zobe. Vem da lani na zagrebški razstavi je bil primer sodnika ko je med tačke gledal, rep do potankosti pogledal ...

Sama imam kar nekaj razstav za sabo a še vedno mislim da moje hendlanje ni super. Upam da se bom z leti naučila in delala še boljše.
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: search.and.rescue na 11 Marec 2006, 19:45:57


Sama imam kar nekaj razstav za sabo a še vedno mislim da moje hendlanje ni super. Upam da se bom z leti naučila in delala še boljše.
focosco vaja dela mojstra. Držimo pesti.
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: search.and.rescue na 20 April 2006, 22:14:47
kako ste kaj razstavljavci? Razstave so tačas kar številne. In kako kaj napredujemo?
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: LIZA na 21 April 2006, 07:26:14
Huh, kar pestro! Danes se odpravljam na osmo ali deveto razstavo letos (komaj še dohajam vse  :D )-v Dugo Selo. Aaronček je letos uspel nabrat že nekaj CAC-ov, dva R. CACa, en R. CACIB, dva CACIBA, en BOB, dvakrat zmagal in enkrat bil drugi v junior handlingu, sodeloval v vzrejnih skupinah in bil dvakrat prvi, v parih pa s sestrico trikrat drugi. Zdajle v maju in juniju se pa začne tapravi 'kaos', ker sploh ne vem, če bo še kateri vikend kaj 'frej'.
Kako pa ostali razstavljalci in seveda pasje zvezdice?
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: Lilit na 21 April 2006, 09:09:49
Mi smo trenutno finance preusmerili v agility :P tako da bomo Hrusico najbrz spustili, naprej pa bomo videli... Portoroz skoraj 100%, potem pa, kdo ve ::)
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: rožica na 21 April 2006, 09:18:25
Mi pa gremo v Varaždin, pa potem v Hrušico, za naprej pa še ni planov. ;)

Lp, Urša
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: meta na 21 April 2006, 19:59:04
LIZA se bomo pa spet videli ;)

Mi gremo tudi z Atro v Dugo Selo (nama manjka samo še en PRM  ;D in bosta menda samo dva flata na celotni razstavi). Potem bomo imeli pa kar nekaj časa verjetno "frej", ker se bo verjetno gonila. Potem pa kasneje že v kategorijo vmesnih  :)
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: Sammy na 05 Marec 2007, 16:12:37
Kaj menite o tem, da se razstavnega psa ne uči vaje sedi, češ da se pes potem useda na razstavah (kot posledica tega, da bi se naj pes pri klasičnem šolanju usedel, ko se vodnik ustavi)? ??? Ne vem no, če se ukvarjaš s šolanjem po mojem moraš biti toliko vztrajen, da psa naučiš razlikovati med tema dvema vajama.
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: rožica na 05 Marec 2007, 17:03:38
Poznam bernca, ki je imel prav s tem velike probleme. Vsakič, ko se je vodnik ustavil in je stal na miru, je sedel- z veliko vaje so ga potem naučili, da na ukaz ostane v stoječem položaju.
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: andreja na 05 Marec 2007, 17:52:31
Tudi pri poslušnosti je vaja stoj ;)
Pravočasno se psu pove kaj se hoče od njega pa je. Sam od sebe bo pa delal kar se mu sprdne  :P
Seveda, če smo ga to prej naučili (ali pa sebe).  :)
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: Sammy na 06 Marec 2007, 14:21:15
Tudi pri poslušnosti je vaja stoj ;)

Ja, ampak kolikor vem, da se sedaj za izpit A in B-Bh več ne dela, ali pa sem dobila napačne podatke.  :-\

Kakšne so pa izkušnje ostalih, ki razstavljate glede (ne)smiselnosti učenja vaje 'sedi'? Meni se zdi ta vaja precej praktična in ne vidim smisla v tem, da bodočega psa zaradi razstav ne bi učila te vaje.
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: kalsang na 06 Marec 2007, 14:28:05
Program A in B-bh izpita ostaja nespremenjen. Sedi je osnovna vaja, ki jo mora na izpitu obvladati vsak pes. Stoj je ločena vaja, ki se jo pes mora tudi naučiti. Obe moji psici obvladata oboje in nobena se mi ni na razstavah nikoli usedala. Seveda pa tisti, ki so komot, vztrajajo samo pri stoj, ker jim je psa laže naučiti samo eno stvar, za naučiti in izvajati več stvari pa morajo biti vodniki že bolj dosledni, to pa se jim pač ne da.
Vsekakor pa so informacije, da se na izpitih ne dela več sedi z razstavnimi psi napačne.

lp
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: scythe na 06 Marec 2007, 14:30:20
Ja, ampak kolikor vem, da se sedaj za izpit A in B-Bh več ne dela, ali pa sem dobila napačne podatke.  :-\
Izpit A sem opravila junija 2006, Bbh decembra 2006 in pri nobenem ni bilo vaje "stoj" ali karkoli podobnega. Ko se vodnik ustavi, se mora pes usest (pri teh izpitih) brez povelja. Povelja "sedi" in "prostor" se uporabljata pri vajah v gibanju (seveda tudi pri odlaganju z motenjem).


Lp,
M
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: deteljica na 06 Marec 2007, 14:31:47
Če pes zna samo eno vajo v življenju in hočeš razstavljat potem zadošča povelje" stoj ", mogoče še "rep" kot je enkrat povedala ena razstavljalka  ::).
Se pa meni zdi nadvse bedno imet psa samo zato, da ga pelješ na razstavo  ???. V trenutku pa ko hočeš psa peljat še kam drugam. npr na čist navaden sprehod  ;), pa takoj rabiš kakšno povelje več  :P. Da ne bi o tem, da itak imaš od psa res kakšno veselje, in on od tebe , če zna čim več  :).
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: petrca na 06 Marec 2007, 14:39:38
Jaz z usedanjem na razstavah nimam problemov. Pa sem jo tega povelja učila od malega. Prav tako dnevno uporabljava vaji poleg in sedi, ko se ustavim. Na razstavi pa ji pač rečem "stoj" in to je to. Saj se da pse vse naučit  ;). Samo povedat mu moraš, kaj želiš od njega.
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: andreja na 06 Marec 2007, 15:00:50
petrca razložila ;)
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: Sammy na 06 Marec 2007, 15:02:39
Vsekakor pa so informacije, da se na izpitih ne dela več sedi z razstavnimi psi napačne.

Jaz sem mislila na vajo "stoj" in ne "sedi". ;)

Če pes zna samo eno vajo v življenju in hočeš razstavljat potem zadošča povelje" stoj ", mogoče še "rep" kot je enkrat povedala ena razstavljalka  ::).
Se pa meni zdi nadvse bedno imet psa samo zato, da ga pelješ na razstavo  ???. V trenutku pa ko hočeš psa peljat še kam drugam. npr na čist navaden sprehod  ;), pa takoj rabiš kakšno povelje več  :P. Da ne bi o tem, da itak imaš od psa res kakšno veselje, in on od tebe , če zna čim več  :).

Vsekakor se strinjam s tem in niti približno ne nameravam psa samo razstavljati, ker bi se naveličala (enoličnost me dolgočasi) tako, kot bi se naveličala Sammyja (ki sicer ni za razstave), če ga ne bi učila vedno novih trikov, predvsem po tistem, ko sem zaradi določenih stvari morala opustiti agility (pa ravno takrat, ko je končno obvladal slalom ::)).

Zanima me samo vaše mnenje in izkušnje. Če bi se izkazalo, da je morda celo pametno ne učiti vaje sedi, potem bi premislila in če bi me prepričali (pa če bi se odločila, da ne bom delala z njim izpita), bi se pač tej vaji izognila (čeprav, še enkrat povdarjam, se mi zdi zelo koristna v vsakdanjih okoliščinah) in bi pač toliko več uporabljala 'prostor'. Ampak sem že od začetka dvomila v to. ;)
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: andreja na 06 Marec 2007, 15:08:12
Glede na to, kaj Sammy vse zna ne bo mešal med dvema različnima vajama  ;D
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: Lanabela na 06 Marec 2007, 15:42:14
Lažje je, če psa najprej naučiš vajo stoj in šele potem sedi. Sicer se pes brez težav nauči da kadar hodi poleg in se ti ustaviš se avtomatsko usede, kadar pa teče v rngu in se ti ustaviš tako da pride v malo drugačen položaj pa obstoji, vendar se lahko tudi odločiš, ne naučiš psa avtomatskega vsedanja in na izpitu izgubiš piko za dodatno povelje.
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: Sammy na 06 Marec 2007, 15:48:23
Glede na to, kaj Sammy vse zna ne bo mešal med dvema različnima vajama  ;D

Hvala! :-[ Nekaj pa res, hehe. ;D

vendar se lahko tudi odločiš, ne naučiš psa avtomatskega vsedanja in na izpitu izgubiš piko za dodatno povelje.

Zanimiva ideja!  :o :D Čeprav dvomim, da bi bil inštruktor tega vesel. :P Pred vpisom se zmenim, pa je. 8) ::) ;D Ne, saj se hecam.
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: Bambi na 06 Marec 2007, 15:50:58
Sem že nekajkrat slišala ta argument - in še vedno se mi zdi ena najbolj moronskih izjav v kinologiji. Če smo tako netalentirani in/ali leni, da psa nismo sposobni naučiti dveh stvari (Sedi in Stoj), potem se mu raje odpovejmo  >:D. Noben pes namreč ni tako glup, da se tega dvojega ne bi zmogel naučiti, edina ovira je, če nima srčnega utripa  >:D :P >:D.

No, pa malo bolj prijazno... Resnično to ni absolutno noben problem. Ljudje imamo tendenco ali pasje znanje jemati preveč samo po sebi umevno (zlati prinašalci pridejo z vgrajenim sistemom B-BH plus in ob posebnih akcijah še Trikci 5.0  ;) ) ali pa mnogo preveč komplicirati. Psi niso neumni, res. Kot je enkrat en forumovec na sosednjem forumu napisal, vsaka disciplina ima svojo vrvico - in je! S svojim redno delam agility, klasiko in ga razstavljam. Ko delava agi in se ustavim - se ustavi, da naredi cono. Ko delava IPO in se ustavim, se takoj usede. Ko se razstavljava, obstoji in maha z repom. Psi niso neumni; včasih bi vsaj moj magari lahko bil malo bolj. Namreč klasika mu še najmanj diši od vsega, ker sem dolga leta sama delala poslušnost na napačen način in mu priskutila poslušnost. Tako sem rabila mesece klikanja, da me pri Polegu gleda in je lepo poravnan. Po drugi strani, razstave so od začetka žur, kjer ves čas v ringu posluša, kako je megafantastičnosuper kuža; če bi klasiko delal s takim veseljem, kot se razstavlja, in s pogledom, tako nalimanim name, bi zdaj imela že IPO III  ::).

Psi dobro vedo, kdaj delajo eno in kdaj drugo stvar. Pa tudi če ne, na razstavah (za razliko od klasike) tako ali tako lahko svobodno komuniciramo s psom, torej uporabimo povelje Stoj. In spet, če smo v dilemi, kaj psa naučiti, Sedi ali Stoj... si raje omislimo mačko.  ;)
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: Urška na 06 Marec 2007, 15:58:10
Psi se naučijo vsega. Pax mi lahko v ringu teče na povelje poleg, pa se ne bo usedel, ko se ustavim. Če isto naredim na poligonu, se takoj usede. Na sprehodu se ustavi na "počakaj", na poligonu na "stoj", na razstavi na "poza". Ne meša nikoli, pa še nič se nisem trudila, da bi mu bila kaj posebno jasna razlika. Tudi loči kdaj je na poligonu trening kdaj pa tekma, kdaj se ga na razstavi ocenjuje, kdaj pa ne ipd.
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: Lanabela na 06 Marec 2007, 19:56:21
To je res, tudi sama sem videla, da psi nimajo prav nobenega problema izdelovati istih ovir na tri ali več različnih načinov (recimo pri agilitiju, ruševinah in RO) ne da bi imeli kakšne različne povodce ali podobne bergle. Zna pa biti problem za kakšne manj izkušene vodnike, ki s psom recimo delajo samo poslušnost, natrenirajo samo avtomatski sedi, potem pa se čudijo, da ga ne morejo kar naenkrat naučiti da na razstavi bi pa stal ko se ustavijo. Prav tako se pri psih, ki jih od malega vodimo samo po levi ponavadi pojavi problem, če bi jih radi začeli voditi po desni. Pes se je na neko rutinsko stvar navadil in precej časa je potrebnega da se odvadi. Se pa seveda da.
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: katjaT na 07 Maj 2007, 15:04:45
A mi lahko nekdo mal opiše dogajanje v ringu? Pridejo vsi psi ki pašejo v ta ring in potem ocenjujejeo enega za drugim, vsi najprej laufajo, al vsak posamezno? Pa kakšni so ti liki L al trikotnik? V katero smer, pa psa na levi?
Upam da niso preveč neumna vprašanja  :-[
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: katjaT na 28 Maj 2007, 12:45:14
No, pa smo dali 1. razstavo čez  ;D in zdej tud vem kako zgleda zadeva v ringu.
Menda je od sodnika do sodnika različno. Zato moraš gledat, če nisi prvi seveda, kako ocenjuje.
Pri nas je šlo takole: najprej si prišel do sodnika, je pogledal zobke, pa maso, ..., nato te je dal laufat (pri nas diagonala in nato v krog), nato pa še postavljanje (poziranje).
In to je to. Vsa umetnost  :D  :D  ;D
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: barbi1 na 16 Julij 2007, 08:46:16
Zivjo,
jaz grem prvič na razstavo v Trbovlje.
Ali mi lahko kdo priporoča kako ga naučiti poze. Nekaj sem že poskušala, saj gre a ne da nogic dovolj nazaj in ne dvigne repa.
Ali mora tudi v ringu, ko se ustavi obstati v pozi?
Hvala za odgovore.
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: Ovcka na 16 Julij 2007, 09:03:28
barbi1 fajn bi bilo, ce bi napisala katere pasme je  ;)

Lp..
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: barbi1 na 16 Julij 2007, 09:15:52
Nemški pinč- zelo dojemljiv za učenje- učila sem ga na kliker.
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: Arya na 09 Avgust 2007, 14:14:18
mene pa zanima razstavljanje za čivave...če je kaj posebnega treba vedet, kakšno pozo morjo zavzet itd...  :)
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: Gigosy na 15 Avgust 2007, 21:20:48
Mene pa za yorkije  ;D
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: rapgirl na 15 Avgust 2007, 23:37:27
Mene pa zanima, če obstaja kakšna knjiga, ki opisuje ring dresuro in pa če ima kakšna knjiga opisane ali pa celo fotografije psov kako morajo stati na razstavi?
Naslov: Re: Ring - dresura
Prispeval: Neyka na 16 Avgust 2007, 11:51:04
rapgirl obstaja  :) Sem jo že zasledila v konzorciju v LJ ampak naslova se pa ne spomnem, bom malo po spletu pogledala.
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Alma na 29 Avgust 2007, 10:38:23
vem, da obstaja kar nekaj knig...moraš kakega handlerja vprašat
Mene bi tudi zanimalo...objavite naslove knjig in pisatelja, če najdete.
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Dina na 15 November 2007, 11:01:42
čaw
mene pa zanima kako ste svoje pse učili stoj. moja recimo stoji, ko ji pred gobčkom držim priboljšek, pa hočem, da bi nekaj časa stala in ko jo že hočem pohvalit se pa buča vseda :(
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Ovcka na 15 November 2007, 14:15:37
Dina treba jo je ucit postopoma.. Najprej da stoji par sekund, skoz ko stoji, fuuul pohvale, in ji govoris ukaz, recimo "Stoj", potem cas pocasi podaljsujes. Ko se pa hoce usest, ji pa daj roko pod trebuh oz. rito, da se ne more, in hitro "Ne... Stoj" in ce stoji, spet ful pohvala. Tako sem mojega ucila, in je takoj zgruntal kaj hocem od njega, tako da je zdaj zmozen stati tudi skoraj po eno uro skupaj (recimo ko se strizeva za razstavo). Potem ko pa obvlada Stoj, ji pa zacnes se pocasi premikati tacke v pravilen polozaj, ter da jih tako obdrzi..  ;) 
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: rapgirl na 15 November 2007, 14:56:52
Svetujem ti, da pribolškov nimaš v roki, ko izvajaš vajo, temveč v žepu in jo potem nagrado daš iz žepa, ko psa pohvališ. Saj te nekateri sodniki lahko diskvalificirajo, če imaš v roki priboljšek. Odvisno od sodnika.
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: kalsang na 15 November 2007, 16:35:02
Priboljški so na razstavah dovoljeni in noben sodnik psa ne diskvalifira zaradi priboljška. To ni odvisno od sodnika. Razlogi za diskvalifikacijo so točno navedeni in dajanje priboljškov ni med njimi. Priboljškov se ne sme uporabljati na tekmah in med opravljanjem izpitov, na razstavah pa je OK.

Ko učiš psa stati, mu priboljška ne smeš držati nad glavo ampak naravnost pred gobčkom. Če mu ga držiš previsoko, se pes useda. Predvsem pa moraš vedeti, koliko pes lahko zdrži, tako da psu daš priboljšek medtem ko stoji in te pes ne prehiti in se usede. Na začetku je čas, ko pes stoji kratek, potem pa se počasi podaljšuje.
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: rožica na 15 November 2007, 17:21:11
Priboljški so na razstavah dovoljeni in noben sodnik psa ne diskvalifira zaradi priboljška. To ni odvisno od sodnika. Razlogi za diskvalifikacijo so točno navedeni in dajanje priboljškov ni med njimi. Priboljškov se ne sme uporabljati na tekmah in med opravljanjem izpitov, na razstavah pa je OK.

Ko učiš psa stati, mu priboljška ne smeš držati nad glavo ampak naravnost pred gobčkom. Če mu ga držiš previsoko, se pes useda. Predvsem pa moraš vedeti, koliko pes lahko zdrži, tako da psu daš priboljšek medtem ko stoji in te pes ne prehiti in se usede. Na začetku je čas, ko pes stoji kratek, potem pa se počasi podaljšuje.

Diskvalificira res ne, je pa meni ena sodnica rekla, da jih pač pri njej ne smem uporabljat. Tako da bolje je brez.  ;)
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Ovcka na 15 November 2007, 17:36:15
Sej najprej vadis s priboljskom, potem, ko obvlada, ga lahko ukines. Moj stoji tudi brez, ampak sem zdaj pred zadnjo razstavo ugotovila, da mi fula lepse stoji, ce uporabim priboljsek (pac, se malo bolj naprej stegne za priboljskom, in pride bolj do izraza ;) Ampak itaq je pri vsaki pasmi drugace..).
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Dina na 15 November 2007, 17:55:15
Moja je NO :) ...jo je treba še namontirat pol ko enkrat stoji ;D
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: rapgirl na 15 November 2007, 19:50:32
A nimate v vašem kinološkem društvu ring dresure. V bistvu, pri nas že v mali šoli, če me kdo o tem kaj vpraša, mu povem kako in kaj. Vprašaj še inštruktorja kaj! Če ti kdo pokaže v živo, se mi zdi, da je čisto drugače!
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: kajcyka na 15 November 2007, 19:52:43
rapgirl se strinjam! Jest sem tut šla po napotke k inštruktorici za pasjo šolo, pa si je en dopodne časa vzela za naju in mi je vse povedala kako in kaj  ;) moram rečt, da je veliiiiko lažje če ti kdo že prej pove in pokaže, in vadiš v natankem zapordeju kakorj e na razstavi! ti zel oodleže  ;)
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Neyka na 15 November 2007, 19:53:29
Moja je NO :) ...jo je treba še namontirat pol ko enkrat stoji ;D


Saj to je treba včeino, še mal naštelat  ;)

Prvo nej ti par sekund stoji, pohvali minuto stoji, pohvali....seveda to verjetno ne bo ćez noč ampak recimo ko ti obvlada stanje jo začni tipat in če bo mirna pohvali. Potem pa prestaviš eno nogo če je mirna pohvališ in to pač po stopnjah pelješ toliko časa dokler ni  v pravi pozi, potem pa to povežeš z ukazom "stoj" in ta "stoj" vključuje stanje na miru in brezpogojno dovoljenje do prestavljanja tac in dotikanja  ;)

Počasi vse rata, ne pozabi pa še na navajanje na stoj v kakšni gužvi oz. v družbi večih psov... Moj doma namreč stoji kot kip, se krasno pokaže tudi če ga ne postavljam veliko. Uglavnem mu stoj pomeni zabetoniram se, dvignem glavo dam ušesa naprej in se delam da sem pozoren. O tem kako izgleda njegova poslušnost na razstavi pa nebi - pomanjkanje socializacije  ;)
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Ovcka na 15 November 2007, 20:04:32
Neyka kako si ga pa naucila da stoji tako, kot da je pozoren? Jaz bi tudi to ;)
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Neyka na 15 November 2007, 20:14:41
Neyka kako si ga pa naucila da stoji tako, kot da je pozoren? Jaz bi tudi to ;)

Maja naravni talent. Če bom pri volji da ga še kam s sabo vzamem boš videla...če ni nujno bo poziral do nezavesti  ;) Ful je pozerski kadar ni treba.  ;) Pred sodnikom je pa kot "malo" previsok flat ponavadi  ;D

(ne se prestrašit, tle sva oba grozna  ;))
klik (http://neyka-neon.moj-album.com/slike/357740/EW1jOtXA_IGch8QL.v.jpg)

doma: klik (http://neyka-neon.moj-album.com/slike/357740/pSEs9CbnTkOevS0Z.v.jpg), klik 2 (http://neyka-neon.moj-album.com/slike/357740/H2DT6EUrHCGVjsqW.v.jpg)
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Ovcka na 15 November 2007, 21:26:09
Naravni talent? Dobr to  ;D Mi nismo cisto nic za poziranje, razen zunaj na sprehodih, ko smo odvezani, vcasih take hude poze delamo, da sam debel gledam  :o No, mogoce ima pa samo (tako kot jaz) strah pred javnimi nastopi  :P

Lustne slikce  ;D Na taprvi pa taka mejhna glista izgleda  :P
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Neyka na 15 November 2007, 22:03:56
Naravni talent? Dobr to  ;D Mi nismo cisto nic za poziranje, razen zunaj na sprehodih, ko smo odvezani, vcasih take hude poze delamo, da sam debel gledam :o No, mogoce ima pa samo (tako kot jaz) strah pred javnimi nastopi  :P

Lustne slikce  ;D Na taprvi pa taka mejhna glista izgleda  :P

he he jaz se vedno derem za njim da nej mi tako na razsatvah stoji pa ga bom še kam prjavla  ::) ampak tam bo gospod pokazaj svojo igralsko žilco in se delal da je flat ;)
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Dina na 16 November 2007, 07:33:46
A nimate v vašem kinološkem društvu ring dresure. V bistvu, pri nas že v mali šoli, če me kdo o tem kaj vpraša, mu povem kako in kaj. Vprašaj še inštruktorja kaj! Če ti kdo pokaže v živo, se mi zdi, da je čisto drugače!

ja imamo ring dresuro, samo smo ravno včeraj zaključile malo šolo, čez zimo tako ne bo nič, tako, da je ring dresura šele spomladi :( jaz bi pa že prej kaj poskusila, zato pa sprašujem kako pa kaj :) a je kje na netu kakšna slovenska stran o hendlanju ali pa kakšen pravilnik....kar koli?
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: SG na 16 November 2007, 07:46:52
ja imamo ring dresuro, samo smo ravno včeraj zaključile malo šolo, čez zimo tako ne bo nič, tako, da je ring dresura šele spomladi :( jaz bi pa že prej kaj poskusila, zato pa sprašujem kako pa kaj :) a je kje na netu kakšna slovenska stran o hendlanju ali pa kakšen pravilnik....kar koli?

Tudi mene zanima enako; se da kje dobiti kakšna literatura oz. jo kdo ima in jo je pripravljen posoditi?;
Bi morda kakšno KD pripravilo zimski tečaj v zaprtem prostoru?
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Bay na 16 November 2007, 08:32:19
Po mojem ni dobro ravno vsakemu zaupati, da te uči ring dresure, saj ima vsaka pasma specifike. Na razstavah vidiš celo profesionalne handlarje, ki vodijo pse da te prime slabo. Ker je border edina pasma, ki vem kako bi se morala razstavljati (žal nama ne uspeva 100%) bi se edino za to pasmo upal svetovati kako in kaj in za nobeno drugo. Ne vem koliko je inštruktorjev v malih šolah, ki bi to dejansko obvladali.
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: kajcyka na 16 November 2007, 09:31:38
Bay se strinjam.

Ampak to da ti nekdo pokaže kaj se dela na razstavi(v ringu), kako hitro tečt(da ti pove kaj ga moreš naučit npr. tale stoj, pa na razstavno vrvico...)to ti pa nekdo ki je že bil na razstavi lahko pove in pokaže. Men je takrat Ga. Branka Hobič rekla, da mi ne more povedat kako je točno stoja pri borderjih(ok to se tako ali tako pozanimaš pri nekomu ki razstavlja borderja ali pa pri vzreditelju) in kaj bo sodnik gledal, ker je ona ocenjevala NO-je. Vseeno sem ji hvaležna, ker me je pripravila na soočenje z ringom in sodnikom.

Dobro da se vidimo, mi boš lahko dal še kake koristne napotke, če bom slučajno šla na ljubljansko razstavo :P ;)
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Bay na 16 November 2007, 10:16:04
Ni problema Kajcyka, če ti bo med ovcami lepo stala in tekla, potem se nimaš kaj bati da ti nebi na razstavi ;)
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Gigosy na 16 November 2007, 10:59:54
Je mogoče že kdo obiskoval tale tečaj???
http://www.violacanina.com/klub/?page_id=9
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: jenny3 na 16 November 2007, 11:11:30
Mene je tudi to vedno bolj začelo zanimat... Ker zaenkrat znam handlat samo papillone, še to ne prfektno ( dobro vem kako hitro se hodi, kako stoji...) me pa še za kakšno drugo pasmo zanima... pa tudi mene zanima, če je kakšna knjiga, spletna stran o tem...

lp
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: ninci na 16 November 2007, 11:16:14
Je mogoče že kdo obiskoval tale tečaj???
http://www.violacanina.com/klub/?page_id=9


Mislim da je tole obiskovala forumašica SABINA z novofundlandko Sono.

Lp nina
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: kajcyka na 16 November 2007, 11:27:07
Ni problema Kajcyka, če ti bo med ovcami lepo stala in tekla, potem se nimaš kaj bati da ti nebi na razstavi ;)

uuu a maš cel vikend?  :o :D Če mi u 2h dneh rata, da bi mi stala lepo razstavno pozo med ovcami usaj 2s bi bilo suuper!(no upam da bojo vsaj ovce tok douk pr meru  :D )
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: SABINA na 16 November 2007, 12:31:23
Je mogoče že kdo obiskoval tale tečaj???
http://www.violacanina.com/klub/?page_id=9


živjo,
tale tečaj sem jaz obiskovala s svojo NF Sono tam nekje v mesecu maju oz juniju.
Imeli smo 10 urni tečaj. Res smo se naučili stvari, katere so zapisane - teorija, kar se pa tiče vodenja v krogu, samo postavljanje in pregledovanje - teh stvari bi morali več vaditi.
10 urni tečaj vsekakor ni zadosti.
Pred tem tečajem sem že bila na enih petih razstavah, tako, da sem jaz osebno že imela nekaj izkušenj.
Je pa to eno prijetno druženje, izmenjava raznih, raznih mnenj.
Zelo veliko, pa se naučiš tudi na razstavah, saj opazuješ ostale hendlerje, prav gotovo pa ti priskočijo z nasveti, če jih vprašaš.

Lp Sabina
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: kalsang na 16 November 2007, 13:25:16
Tečaji ring dresure so res koristni, saj pridobiš veliko osnovnih informacij in se vsaj v grobem naučiš hendlanja. V grobem zato, ker ne samo, da ima vsaka pasma specifike, temveč se psi med sabo razlikujejo. Pri vsakem "pali" nekaj drugega. En se pusti postavljat, drugemu je to strašno nadležno in se raje sam postavi, ob primernem usmerjanju handlerja seveda, potem so tu še določene telesne karakteristike, ki jih je dobro poudarit ali skrit, da se pes pokaže v najlepši luči, pa kako hitro določen pes teče - določeni z lahkoto hitro tečejo, drugi pa spustijo glavo in se "podrejo", če jih vodiš prehitro (recimo samo malo počasneje, pa bi bili videti veliko lepše), potem nekateri ne marajo napete vrvice in nočejo hodit, če jo čutijo, drugi pa ravno ta rahli poteg vrvice razumejo kot signal, da se razstavljajo, zato dvignejo glavo in se pokažejo kot se šika...

Skratka, da bi človek vse to dojel, potrebuje predvsem veliko praktičnih izkušenj ne samo na vajah (za kar tečaj ne zadostuje, ampak mora delat tudi doma, po možnosti pred velikim ogledalom), temveč tudi na razstavah. Vsakič ko sem v ringu najdem kakšno malenkost, ki jo moram še izboljšati, in to samo pri eni psici.

Obiskovanje tečajev ring dresure je zelo priporočljivo, potem pa je treba seveda delat in razstavljat. ;)
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Dina na 26 November 2007, 14:22:19
A je mogoče na tem forumu kdo, ki razstavlja konkretno Nemške ovčarje?

lp
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: rapgirl na 26 November 2007, 17:15:37
Mi bomo po vsej verjetnosti imeli spomladi v našem klubu tečaj ring dresure!  ;D
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Dina na 26 November 2007, 20:36:03
Rapgirl, hvala za informacijo, vendar jaz bi jo rada začela učiti že kaj prej kot spomladi. To pa vem, da do spomladi ni nobenih podobnih tečajev. Mislila sem, če ima kdo kakšen konkreten in pameten nasvet v zvezi z rastavljanjem No.
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: kajcyka na 27 November 2007, 19:26:43
Dina si Branko Hobič kontaktirala?
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Dina na 27 November 2007, 19:30:28
ja. prvič mi je odpisala, drugič pa še ne. drugač je pa malo daleč, če bi hotla h njej.
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: kajcyka na 27 November 2007, 19:33:01
en lep izletek pa bo  :P :P ;) Sej vem da je kar težko...jest sem šele zdej videla kok je težko pravilno borderja razstavljat ko sm mela učne ure  :D (prav z za "profijem" za borderčke)

Sej bo  ;)
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Dina na 27 November 2007, 19:34:42
jst bi rada dobila v roke enga, k res nemce razstavlja. d bi jo sama probala mal naučit predn bo pri nas tečaj ring dresure
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: kajcyka na 27 November 2007, 19:37:42
sej za začetek komot nardiš tko, da pogeldaš enga v razstavni pozi in jo potem probaš naučit..sej najbl važno je ubistvu to, da ti stoji pri miru in da ti pusti tačke prestavljat. Pa zobke mora pustit geldat ne samo tebi ampak tudi drugim  ::) za začetek bo to zadosti..potem pa ko to znata boš pa rabila enga ki NO-je razstavlja
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Dina na 27 November 2007, 19:45:08
ja pa za laufat je tud problem, k more vlečt. js jo pa glih učim, da ne sme vlečt na povodcu :D
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: kajcyka na 27 November 2007, 19:46:27
ja to pa res  :D sam sej to boš vidla da ni tak problem hud...ker pes točno ve, kdaj je razstavni povodec pa kdaj ne  ;)
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: *sara* na 15 December 2007, 19:22:03
Ve ve...naša recimo točno ve da je bolj ohlapen in če se med tekom ustavi ji bo zlezel dol in bo odlaufala po svoje  >:( ::)
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Pinky na 07 Januar 2008, 15:47:02
tako da še jaz malo povprašam tukaj. tudi mi razmišljamo, da bi bil že enkrat čas, da bi za probo malo razstavljali našega foxija, je pa problem da ga še do sedaj nismo. vadila sma že kar nekajkrat a je potem vedno prišlo nekaj vmes, nazadnje tudi naraščaj.
ali sploh lahko peljem psa prvič na razstavo pri 3 letih? ali je za to že prpozno?
bi pa tudi potrebovala kajnasveov glede handlanja oz. če je kdo iz okolice celja in bi mi bil pripraljen malo svetovati.ali pa če bi mi lahko svetoval kdo ki razstavlja foxije.
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: LIZA na 07 Januar 2008, 16:20:00
Pinky, za prvo razstavo ni nikoli prepozno. Najstarejši kuža, ki ga poznam, ko je šel prvič na razstavo je bil star 8 let-začel je seveda z razredom veteranov  :) Verjetno bo treba malo več truda in privajanja, sploh če kuža ni vajen velikih množic in tega, da ga pretipavajo popolni tujci ter mu gledajo zobe. Glede na pasmo bi bilo po mojem za prvič priporočljivo prijavit ga na kakšno malo manjšo razstavo-kakšen cac na prostem, kjer je vse skupaj malo manj stresno za pse.
Glede razstavljanja če te kaj prav posebno zanima, lahko vprašaš, pa bomo tule poskusili po najboljših močeh odgovorit tisti, ki razstavljamo ;) Prav iz Celja pa  se zdajle ne spomnim nikogar, ki bi se prav posebno spoznal na razstavljanje foksterierjev...Glede razstavljanja na splošno bi ti morda lahko kaj razložila Matej in Vesna iz pasjega salona Kosmati princ.
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Pinky na 08 Januar 2008, 13:36:12
LIZA najprej hvala za odgovor.
kar se tiče gneče in pregledovanja,mislim da ne bo problema. mene bolj zanima prav razstavljanje in kako se to pasmo postavlja. tako da bi naprošala koga ki ima predstavnike foxijev, če mi lahko malo razloži.
Za Mateja in Vesno tako vem, ker ga friziramo tam in sta mi že malo prej tudi svetovala. Sem slišala, da onadva tudi razstavljata druge pse.
Najraje bi videla, da bi mi ga prvič razstavljal kdo, ki se na to spozna. Me pa zanima, če kdo ve oz. če ni skrivnost, koliko kaj računajo razstavljalci?
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: čara na 14 Marec 2008, 09:25:16
Mene pa to razstavljanje, tekanje v ringu vedno bolj zanima-samo psa nimam rodovniškega, stric ga ima-tisti si pa tačk ne pusti primit ::). Tak da komaj čakam na svojga psa, da se bova skupaj naučila razstavljat.
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Aši na 05 Februar 2009, 19:29:42
hey... :) Po dolgem času razmišljanja ali se naj udeležim kakšne razstave ali ne, sem se končno odločila da grem razstavljati zdaj v Celje. In ker je to prvič me je res zelo strah  ;) zanima me, kaj se zgodi, ko stopiš v ring (kaj naj naredim, pozo?,hoja oz. tek?...) prosim za odgovor :) Sicer sem že gledala kar nekaj razstav ampak takrat je vsak neki drugač delu jooj mi je že žau da sem se prijavila ;) :P Pač hočem probat ;)

lep pozdrav!!.... ;D

Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Pinky na 05 Februar 2009, 20:36:36
Jaz s foxterriejem potem nisem šla na nobeno razstavo. Grema pa zdaj v Celje s papillonom. In je tudi za oba prvič. Tako da sem jaz tudi živčna. Pa saj bo. Čimveč vadi doma hojo z razstavnim povodcem pa da se ti ne vsede ko se ustaviš in da ti lepo stoji. Glede postavljanja je pa tako odvisno od pasme. meni athos sicer lepo hodi, stoji pe še ne nekaj popolno.
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Aši na 20 Februar 2009, 19:43:51
hey.....Pinky sva v istem ringu  :P...uglavnem grozn mi je ker vem da bo mali skos težiu in mi v ringu nebo nič prav naredu, skos bo sam gledu za drugimi psi...doma naredi vse fajn  pač poza in hoja in res me je zlo strah sam zato kr bo znoru tam...in Pinky kak pa kej tvoj. že obvlada vse?? moj je tak hiper ;) ;D

lp

Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Pinky na 21 Februar 2009, 14:55:10
Ja pa smo res, samo mi smo že med prvimi. :-\ No jaz bom imela dosti pomoči, tako da se lahka s tem tolažim.
Athosu gre kar dobro. Hodil lepo, kako mi najlepše stoji tudi vem, samo kako bo pa tam pa ne vem. Običajno ne rine v pse preveč, samo da jih spozna in se umakno. ampak nikoli ne veš.mah kar bo pa bo. No papillončkov je tako samo 5. če me vidiš kako sama tavam z enim, me pocukaj.
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Larra na 03 April 2009, 19:04:23
Živjo, tudi jaz imam par vprašanje :)
Jaz imam beaglico, ki je sedaj stara 10 mesecev in sva bili že 1x na razstavi (v Celji) v razredu najmlajši.
Drugače DOMA dela zelo lepo, na razstavi pa sem se na začetku skorajda zjokala, ker je delala kot da o tem še nič ni slišala :) Vohala po tleh, ker je bilo vse polulano, ustavljala se je, ni hotela jesti priboljške (hrenovke je pljuvala ven). Zanima me, kako naj jo navadim, da bo tudi v ringu delala lepo?
Potem, fant ima Madžarsko Vizslo, ki smo jo tudi 1x razstavljali in je dobila odlično oceno in BIS ali BOB (ne spomnim se več :-[). Ko sem jo zadnjič probala postavit, sem ugotovila, da z zadnjimi nogami stoji na ven :-\ ("kravja stoja"). Kako naj jo naučim pravilne drže?
LP :)
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Larra na 03 April 2009, 19:04:43
Živjo, tudi jaz imam par vprašanj :)
Jaz imam beaglico, ki je sedaj stara 10 mesecev in sva bili že 1x na razstavi (v Celji) v razredu najmlajši.
Drugače DOMA dela zelo lepo, na razstavi pa sem se na začetku skorajda zjokala, ker je delala kot da o tem še nič ni slišala :) Vohala po tleh, ker je bilo vse polulano, ustavljala se je, ni hotela jesti priboljške (hrenovke je pljuvala ven). Zanima me, kako naj jo navadim, da bo tudi v ringu delala lepo?
Potem, fant ima Madžarsko Vizslo, ki smo jo tudi 1x razstavljali in je dobila odlično oceno in BIS ali BOB (ne spomnim se več :-[). Ko sem jo zadnjič probala postavit, sem ugotovila, da z zadnjimi nogami stoji na ven :-\ ("kravja stoja"). Kako naj jo naučim pravilne drže?
LP :)
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Ovcka na 03 April 2009, 19:26:09
Larra

Z biglico predno jo peljes zares v ring pejte malo povadit se predno se zacne ocenjevanje. Pejte par krogov, pusti ji da prevoha vse, da se navadi na vonjave, potem pa parkrat odtecite krog in jo postavi. Ce ti bo takrat lepo delala ti bi morala tudi kasneje, ko se bo slo zares. Ker bo pac ze poznan teren.

Pri vizli pa tako. Ce je kravja stoja res to, kar v principu to pomeni, tega ne mores psa odvadit, ker tako ima pac noge. Ce je pa misljeno to tako, da samo tace na ven obrne, ji lahko pa tace ti ko jo postavljas postavis tako, da bojo pravilno. Ker ce je stoja res kravja, jih niti s postavljanjem ne bos postavila v pravilen polozaj, ce pa tace samo obrne na ven, to se pa da popravit. Tako da, premisli kaj od tega je pri njej, pa bos videla  ;) Ker hendlerju je itak dovoljeno, da prestavi tace, ce se pes sam od sebe ne postavi dovolj lepo in pravilno.  ;)
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Larra na 04 April 2009, 10:08:55
Živjo Ovcka :)
Ja pri beaglici sva šle najprej malo vohat, da mi je sploh začela teči, ker prej se je pa kar ulegla na tla in vohala ::) Pa še ravno po gonitvi je bila... :) :-\
Aja a drugače vaši kužki na nepoznanem teritoriju normalno lulajo oz. kakajo, ker naša ne... :-\ Vem na razstavi je pila normalno vse, ko pa sem jo peljala ven da opravi potrebo je pa samo vohala in vohala... Tudi drugot je tako.
Glede Vizsle (Ajke) pa tako...sva jo gledala s fantom, ona včasih stoji čisto normalno, včasih pa ima noge čisto na ven...Tudi ko se usede jih ima na ven...
Ko sem jo hotela postavit je imela noge obrnjene na ven, potem sem ji jih prestavila, ampak jih je kmalu postavila nazaj...Potem je naredila nekaj korakov, ko je bila spuščena in stala normalno... ::)
Bom rabila kakšno pomoč, da jo naučim, ker je Ajka res lepa in bi lahko dobivala lepe ocene, pa še kar dosti malo jih je... :-\
LP
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Ovcka na 04 April 2009, 13:54:58
Seveda je na tujem prostoru kjer je ogromno vonjav toliko bolj zanimivo. Ampak mojega ce dovolj tisci, bo sel.. V ringu pa, pustim mu da povoha, potem pa ko teceva ali stojiva pa tocno ve, da je snoflanja konec, in da je treba stat. Torej, ko imas "stoj" dovolj dodelan bi bo stala brez snoflanja. To pa naucis tako, da ji magar pred smrckom drzis priboljsek, da lepo stoji, ter cas pocasi podaljsujes cas in sproti nagrajujes. Najprej naj stoji par sekund, potem ze ene 5, 10, itd. Scasoma se navadi da stoji tudi par minut (nekateri sodniki ful dolgo ocenjujejo, in mora pes stat tudi 3 in vec minute). Tako da je fajn to navadit.

Jah, za vizlo pa isto. Ce jo bos navadila, da stoji, in da ji prestavljas tace, bo kul. Ker najprej mora znat stat, potem ko to zna ze kar dobro ji zacni prestavljat tace, in ji skoz govori komando, ki jo imate za stoj. Ker pri stoj potem ve, da se ne sme premikat, in ko ji taco popravis, jo mora obdrzat na mestu, ne prestavit nazaj. Ce jo pa prestavi, jo pa spet popravi in govori stoj. Ter ce obdrzi na mestu (spet od zacetka malo casa, potem cedalje vec) fuuul pohvalit. Pac, vse se dela postopoma, nic na hitro ane. Potem pocasi stekajo kaj hoces od njih. Recimo moj na razstavi tocno ve, da ce mu recem "stoj" se ne bo premaknil, medtem ko ce mu zunaj na sprehodu recem, pa se vseeno malo izsili in naredi kaksen korak naprej recimo  :)
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Larra na 04 April 2009, 17:06:19
Boni doma stoji kakšno minuto.
Glede Ajke pa..ona je drugače zelo hiperaktivna, čeprav je srata že 2 leti in pol... :-\ In je zelo težko namiru...
Kako naj jo pripravim, da bo znala "stoj" kot naprimer trikec?
Recimo jaz sem stoj boni naučila v 1 minuti, ampak z njo delam trikce že od samega začetka, z ajko pa nikol ni nihče delal (trikce), ker jo imajo za delo.
Bom se potrudila ;) ;)
LP in ovčka hvala za nasvete :)
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Ovcka na 04 April 2009, 18:10:23
Saj pravim, lepo pocasi postopoma po par sekund. Magar zamotis s hrano, ki ji drzis pred gobckom.. Najbolj primeren je sircek narezan na dolge tanke palcke, ali isto narezana hrenovka. In drzis v roki, da ti malo ven gleda, in ji pustis da pomalem gricka. Pa umaknes ce se hoce premaknit ane. Pa ce je hiperaktivna probajte vadit ko je malo zmatrana, ne cisto navsezgodaj zjutraj ko poka od energije  ;)

Vse se da! :)

Porocaj kako bo slo..
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Larra na 04 April 2009, 19:29:24
Bom poročala :)
Verjetno bom šla ju3 k fantu in bom probala ;)
A lahko še kdo svetuje, kako se vizslo postavi?  :)
Se rep prime tako kot pri zlatkotih?
LP
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: LIZA na 06 April 2009, 11:39:00
Larra, jap, rep se pri vižli prime, če ga ne drži sama. Vendar se ga ne drži v liniji hrbta, kot pri zlatih prinašalcih, ampak malo višje.Takole nekako:

(http://4.bp.blogspot.com/_LYxGQn08RU4/SQItPI_r0GI/AAAAAAAAB2w/cuSeoW8MwjM/s400/R%C3%B6vidsz%C3%B6r%C3%BC+Magyar+Vizsla+HUNGARIAN+SHORT-HAIRED+POINTER+VIZSLA+R%D1%86vidsz%D1%86r%D1%8C+Magyar+Vizsla+Hungarian+Short-haired+Pointing+Dog1.bmp)
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Larra na 06 April 2009, 20:01:46
Aha, hvala Liza =)
A noga se ji tudi takole da malo nazaj ali jih ima vzporedno?
Aja, drugače pa sem šla včeraj k fantu in sem hotela malo "trenirat" Ajko, pa jo je žal tast vzel sabo ker so šli na vikend, da se zleta od vodi :) :)
Bom poročala kako nama gre :) :P
LP
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: billy na 03 Maj 2009, 21:52:21
ja pa za laufat je tud problem, k more vlečt. js jo pa glih učim, da ne sme vlečt na povodcu :D

Ma kaj se sekiraš, naredi kot smo mi- psa v avto, greš na razstavo, nimaš s sabo pravega povodca, srečaš nakoga ki ti ga posodi, nekoga ki ti vodi psa v ringu in v skupini 13ih kljub pristranskemu sodniku osvojiš svoje prvo 10 mesto, pa čeprav je tvoj pes najmlajši v tej skupini si zadovoljen in ponosen na njega, naslednjič bo že boljše, a ne..?? :(
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Buster na 17 Maj 2009, 22:23:37
lepo pozdravljeni,
mene pa zanima, če kje na Gorenjskem poteka tečaj ring dresure?

Naslov: Ring - dresura
Prispeval: billy na 18 Maj 2009, 11:11:42
Ma kaj se sekiraš, naredi kot smo mi- psa v avto, greš na razstavo, nimaš s sabo pravega povodca, srečaš nakoga ki ti ga posodi, nekoga ki ti vodi psa v ringu in v skupini 13ih kljub pristranskemu sodniku osvojiš svoje prvo 9 mesto, pa čeprav je tvoj pes najmlajši v tej skupini si zadovoljen in ponosen na njega, naslednjič bo že boljše, a ne..?? :(
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: jenny3 na 19 Maj 2009, 12:28:18
hm... na Gorenjskem ni nič... v Ljubljani edino...

Katero pasmo pa imate? Mogoče lahko jaz pomagam in kaj razložim...
Naslov: Ring - dresura
Prispeval: Buster na 20 Maj 2009, 09:29:27
pozdravljeni,

imam bostončka:)

sem se tudi dogovorila za ring dresuro.

ampak vsaka informacija bi mi prišla prav.
hvala za pomoč:)

lep dan želim vsem