PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Vzgoja in šolanje => Trikci in vaje => Temo začel/a: bony na 22 Oktober 2009, 14:42:16

Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: bony na 22 Oktober 2009, 14:42:16
Zataknil se mi je pri  triku skok cez roke, pa mi mogoče kdo od vas lahko da kaksen nasvet.
začela sva s tem, da je najprej skakal čez obroč ( hulahop ). To dela brez problema. Ampak kokr obroč odmaknem noče skočit. Poskušala sm tudi s tem, da obroč objamem z rokami, pa bi potem počasi odmaknila obroč, pa noče.
Kaj naj zdej nardim?
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: tash na 22 Oktober 2009, 14:56:55
Js sm ga to naučila takole: Z eno roko sem se dotaknila stene, z drugo sem ga pa zvabila s priboljškom, da je preskočil iztegnjeno roko. Ko je to obvladal sem poskusila še brez dotikanja stene in z dvema iztegnjenima rokama. Nato sem roki vedno bolj zbliževala in sklenila obroč. Pa je šlo.
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: TibiQ na 22 Oktober 2009, 15:00:28
Ali sedaj držiš obroč v rokah v drugi poziciji (višje, ali kaj podobnega) kot prej? Ali pa mogoče nisi zvadila skakanje skozi obroč v vseh pozicijah glede na položaj ali držo tvojega telesa.

Za primer kaj hočem povedat.. Jaz imam sedaj na začetku podobne težave pri pospravljanju igračk v škatlo. Če je škatla med mojimi nogami, ni problema, lepo pospravlja. Če dam škatlo na mojo desno stran, ali malo bolj stran od mene, psica kar naenkrat ne ve kaj želim od nje.  :o
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: bony na 22 Oktober 2009, 15:19:13
mislim, da bom še mal strenirala skok čez obroč, pa bo poj mogoče slo. Ker on skače samo če jaz z levo roko držim obroč, z desno pa pokazem kje naj skoci. Kokr primem obroč z obema rokama on več ne skače, ampak misli, da se bova vlekla za obroč.  ::) tko da bomo v nulo najprej natreniral skaknje cez obroč.
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: TibiQ na 22 Oktober 2009, 15:47:37
Jaz mislim da bo tako šlo, s tem da moraš paziti tudi na zelo počasno in postopno dvigovanje in spreminjanje kriterijev. Pes očitno ni čisto dojel da je fora v obroču in ne v tvoji poziciji telesa, rok,.. moja je tudi čisto mahnjena na te pozicije in ne dojema takoj da to nima ravno veze s tistim, kar imam jaz v mislih. Na to ga moraš navadit z zelo počasnim in postopnim spreminjanjem pozicije obroča in telesa. Najprej pa utrdi to kar počneta sedaj, v tej poziciji, ampak tako, da mu počasi nehaš kazat. Mogoče boš morala biti malo bolj potrpežljiva, ko te bo butasto gledal kaj hočeš, ko ne boš pokazala, ampak mislim da mu bo hitro kapnilo. Pa delaj pač na shaping. Itak ve, da ko vzameš obroč, bosta delala to.. potem če ne bo skočil brez kazanja, počakaj in klikaj in nagrajuj samo ko bo pogledal skozi obroč, potem ko se bo približal,.. potem bo že enkrat šel še skozi. 

Sicer pa kdo sem jaz, da bom to govorila.. ko se podobno še zafrkavam s škatlo  ::) :-[
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: bony na 22 Oktober 2009, 16:36:41
midva sva s škatlo začela šele ene tri dni nazaj, pa isto ko imam škatlo pred sabo ali med nogami lepo mece igrače notr, ko se premaknem stran od škatle pa nosi igrače men v roko in je ves razočaran, zaklaj to zdej ni prov. ::) Mu morm s prstom kazat, da grejo v škatlo.
Ampak mi je ful čudno, na primer za ksne trikce, ki so po meni težji, jih pogrunta brez problema ( primer: prinesi kljuce-gre direkt po njih na omarco, prinesi lajno - odpre vrata in prinese povodec, nesi copat k... ime od ksnega od domačih-isto takoj odnese). Ko pa hočem da igrače v skatlo pospravi ali pa skoči čez obroč brez da kazem z roko, ne to pa ne >:(.  Mogoče bi mogla ksnega od domačih postavt v škatlo, al pa na drugo stran obroča pa bi blo poj lazje ;)
No čeprav midva sva tudi malo pozno začela se ucit te trikce. Zdej je on star 3 leta, prej sva samo take bolj aktivne ( frisbi, nogomet, kosarka, osmice). Tko da morm priznat da sva sele zdej začela s temi skoki, pospravljanjem igrac, sepaj, sramuj se, dotakni se s sapo,.... No ampak važn da smo vztrajni
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: TibiQ na 23 Oktober 2009, 19:28:32
Kaj je pa košarka?  ??? Meni se sliši težko.

Drugače je pa mene isto moja mula (2,5 let) ravno včeraj šokirala. Pridem k tašči na kosilo in ji tašča reče, naj prinese pokrovček od skute, na katerega ji da priboljšek od kosila.. Dejansko je tašča rekla samo "prines" in je v prvo šla in prinesla, čeprav je moj signal "prinesi", z i-jem na koncu, da ne govorim o tem, da ji sploh ni povedala kaj naj prinese in da tega nista nič trenirali s taščo, midve pa tudi ne ::) :o

Jaz ti povem.. včasih se mi zdi, da dejansko vse razumejo, pa se malo norca iz nas delajo  :D
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: bony na 23 Oktober 2009, 20:00:59
Kaj je pa košarka?  ??? Meni se sliši težko.

Učiš po istem sistemu kot pospravljanje igrač v škatlo. Sam da ma namesto igračk žogico in jo meče v otroški koš za košarko. S tem da košarka mu gre ( zato ker se mečejo žoge in je itak čist nor na zoge), pospravljanje igrač v košaro pa niti ni tok navdušen. No sej kdo pa je navdušen nad pospravljanjem?? ::)

Ja maš prov, men se tud zdi k da bi včasih vse razumel. Včasih tko preseneti s kšno stvarjo, k ga sploh nisi učil, al pa si samo sproti mu pokazal.
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: TibiQ na 23 Oktober 2009, 21:04:54
No, midve sva pravkar spet poskusili s pospravljanjem. Jazz sicer uživa, ampak ni dojela, da mora vržt v škatlo. Vsake toliko se že navdušim da je končno dojela, ko 5x zaporedoma in celo od tega ene 2x bolj previdno spusti v škatlo, potem pa začne spet vame metat.  ???

Sem pa ugotovila, da nama dela probleme, ker ona priboljška (sir velikost sminta oz. malo večji) ne poje, ampak ga špara v gobcu in to jo potem dostikrat dekoncentrira.. Torej petkrat pospravi v škatlo in tudi poje sirčke, šestič ga pa ne poje (jaz seveda ne vem) in ko ji dam igračo za pospravit, ji sir zleti iz gobca, ko jo hoče prijet in potem išče tisti sir in pozabi kaj je prej počela, da je dobila klik in gremo spet od začetka  ::) .. malo sem tudi razmišljala, če ne gre s tem letenjem sira iz gobca za neke vrste samopotrjevanje oz. potrjevanje napačnega.. namreč ko ji sir zleti iz gobca na tla ona ne počne tistega kar bi morala, vseeno ji je pa neke vrste nezaslužena nagrada, ko ga pobere. :-\

No, bomo videli, ker sedaj sva delali pospravljanje šele eno šesto seanso v treh tednih. Mogoče bi morala tudi bolj pogosto vadit samo to eno vajo.
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: Nika na 23 Oktober 2009, 21:37:01
Budi se sir ponavadi zatakne kje v/ob gobcu, med žnabli pa dlako ipd.. sploh ti mali košči, ker misli da ga je pojedel, v bistvu ga ni in ga isto čist iz tira spravi, ko mu nekej iz gobca pade  :D
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: deteljica na 23 Oktober 2009, 22:39:21
Tobiqu - vzemi sirček stran,če ga spusti
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: TibiQ na 23 Oktober 2009, 22:50:21
Ja, lahko bi ga vzela v večini primerov, ker ga ne pograbi takoj ko ji pade, ampak še vedno jo že samo to, da ji pade, zmede.

Sem probala z briketi (Orijen - niso veliki), pa je podobn šmorn, s tem da je tudi čas mletja briketa daljši, še vedno ji pa potem letijo ven drobtince, ki jo zmedejo, pa še briket ji zmanjša motivacijo - ni dovolj močna nagrada. Sama pohvala pa tudi ni dovolj močna nagrada.

Itak mi pa ni jasno, če pogrunta in 5x zaporedoma vrže, kako lahko v naslednjih treh sekundah pozabi kaj ji je prinašalo nagrado?
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: n+n na 23 Oktober 2009, 22:53:57
TibiQ, kaj pa če bi jo namenoma "zmedla" in bi ji sir namenoma metala na tla, namesto da ga daješ z roko? Da bi se navadila, da jo to iskanje po tleh ne sme toliko vržti iz tira?
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: bony na 24 Oktober 2009, 15:48:59
Pomojem to, da ji mečeš sir na tla ne bo dobr. Ker se bo navadla poj po tleh pobirat. Pa pri tem nagrajevanju je pomembno, da dobi nagrado od tebe iz rok, ne da iz tal pobira.  Men je isto to delal ( da je šparal v ustih, da ni pogoutnil ) z briketi, kadar pa so nagrada hrenovke, pa takoj zmaže.
Meni dela čist isto kot si ti opisala (TibiQ). Ene parkrat mu rata dat v škatlo, poj pa k da pozabi pa spet men pred noge mece, pa k vidi da ni dobr začne vame metat. Isto mu umes briketi vn iz gobca letijo.  >:( Tko da tale vaja pri nama zgleda čisti kaos. Poj pa več sam ne ve kaj bi, pa začne igrače ki jih je že pospravu v škatlo vn iz škatle nosit. Uglavnem smešno izgleda vse skup.  ::) Jaz bom zdej v nulo ga natrenirala samo to, da igrače meče v škatlo, ki je med mojimi nogami. In ko bo to obvladal bom šele škatlo začela premikat okol.
TibiQ probej ji dat za nagrado hrenovke ( čist na mejhne koščke narezane). Vem, da niso zdrave, ampak sej če drugač ne je take hrane ne bo preč prišla zarad par hrenovk.
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: TibiQ na 24 Oktober 2009, 16:04:21
Ja, saj včasih ji ga mečem, ampak ravno zato sem ji začela dajat iz roke, da se ne dekoncentrira še z iskanjem.

Mogoče bi jo res morala nekako utrditi v tem, da jo iskanje ne bi dekoncentriralo, čeprav mislim da bi to lažje dosegla, če bi utrdila samokontrolo. Nekaj sva že naredili (npr. brez problema se kontrolira če ji dam priboljšek na tla in čaka v položaju sedi, medtem ko si jaz še zobe umijem,.. predno grem v službo,..), ampak bi morali še več delati samokontrole na takih situacijah, ko je vsa naspidirana za delo.. čeprav tu se pa bojim, da bi ji s tem zmanjšala ravno to naspidiranost za delo, kar tudi ni ok.

Ja, men je isto igrače začela ven dajat pol, zato sm vse skupi prestavla na eno samo igračo.

Bom pa probala s hrenovkami.
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: TibiQ na 24 Oktober 2009, 20:42:17
Evo.. hrenovke so res boljše, ker se manj limajo za zobe. Pa še nekaj.. sicer še ni do konca preiskušeno, ker so bile vmes spet težave, ampak malo je pomagalo, ko sem škatlo dvignila na pručko.  ;)

.. keep trying  ::)
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: bony na 25 Oktober 2009, 11:17:13
jaz pa včerej probala z klikerjem izvajat to vajo, ker prej sm samo z nagrado in s tem, da sem ga pohvalila. In mislim, da je zdej pogruntal za kaj se gre. Od 10 poskusov mu ji h je 8 uspelo. :o Ne morm vrjet. Res, da sva vadla samo z eno igračo, ampak sva bistveno napredovala.  :P
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: Nika na 25 Oktober 2009, 12:08:35
Js sem prej poskusila tole pospravljanje igrač. Sicer sem kršila večino klikeraških pravil - že po prvih uspešnih poskusis sem dodala ukaz Dej notr, uporabljala sem korekcije "bumbar, sem prej si pa prav naredu", "ne deli se butastga" (že vrsta korekcije je čist blesava  :D), isto žogco uporabljala za pospravljanje in nagrado, vmes z istim vedrom in isto žogco delala še dve druge vaje, da ga ja čimbolj zmedem.. a vseeno mu je ratalo po 20-30 poskusih žogco nosit že v približno 1,5m oddaljeno vedro.

Khm.. kliker sucks, buahahaha  :P
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: TibiQ na 26 Oktober 2009, 07:59:08
Jaz take statične vaje, ko zraven lahko sedim in ne rabim treh rok, vse delam s klikerjem, ampak ne pomaga.

Nika, tudi mene včasih zanese in začnem komentirat v stilu "pa dj no" ali "ma si smotana", "pa kako zdj spet ne veš", "še tiste kure so bolj pametne od tebe" :D
:-[ .. potem me zanese tudi v to, da ji začnem pretirano pomagat - tapkam po dnu škatle, ji kažem s prstom kam, ji dvignem škatlo tako, da bo ja vrgla žogico not  ::) :-[ .. ni ravno shaping  :-[ ::)

Ne gre.. po drugi strani imam pa malo upanja, ker mi je isto sedi-poleg s prestavitvijo rite k nogi (namesto okrog mene) delala cca. pol leta neuspešno in kar ni dojela, potem pa nekega dne v prvo.. kot da bi že zdavnaj to obvladala  8)
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: deteljica na 26 Oktober 2009, 08:54:32
Ja s psi ,ki niso vajeni shapinga je grozno. Jaz sem bolj luring tip, čeprav za vsakega psa znova rečem,da tega bom pa na shaping delala, ampak ni dolgo ko začnem dirigirat.
Border npr je bil najhujši, čist pasiven, če ni bilo vsaj kakšnega namiga, sedel pa me gledal brez ideje, lahko tud cel popoldne. Pa sem se odločila, da mu mal razmigam mozak za začetek z vajami, ki jih sicer pozna. In kaže da je to dobra pot -da je najprej v območju poznanega in se samo potrjuje samoiniciativnost. Postaviš za začetek kaj,kar mu asociira na vajo (npr aport, količek). Me zanima če bo prišel sčasoma na idejo tudi kaj novega pokazat in če bo na splošno ratal bolj samoiniciativen.
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: Nika na 26 Oktober 2009, 09:59:17
Jaz kliker uporabljam sam za držanje neke pozicije, recimo prosi al pa kej podobnega.

Komentiranje je pa zanimivo za oba. Sploh ker si js res ne predstavljam da bi delala izključno s klilkerjem, kjer je treba bit pa skoz tih pa sam klikat  :D

Za take vaje, ki pa psu nikakor nočjo bit jasne, pa js sam mal počakam in delam kej drugega kaka dva mesca. Naslednjič ko poskusma, mu pa takoj kapne
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: čara na 26 Oktober 2009, 21:20:21
Jaz pa sem tih človek in mi je bližje telesna, znakovna govorica, kot pa besedne komade. zato je fajn kliker pri meni, ker JA, TO nikoli ne bi mogla tolikokrat ponoviti ali pa z enakim navdušenjem. Skušam čim več s shapingom, čeprav zelo rada krilim z rokami pa nakazujem :-[
Tako, da tudi pri "Poleg" največkrat uporabim znak z rokama. Pa tudi psina mi znake hitreje dojema kot besede.

 Se ne sekiram ker ji sir, hrenovke mečem stran, itak pobira vse s tleh :D

Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: TibiQ na 27 Oktober 2009, 08:27:47
Pri teh glasovnih zadevah sem jaz tako napol in ravno narobe.. tisto kar bi morala.. besedne signale in potrditve.. zelo težko uporabljam (se moram prisilit, ampak z vajo mi gre boljše) in mi gredo težko jasno z jezika.. komentarji, ki so posledica raznoraznih čustev (ja, vem da to nima kaj iskat pri šolanju - v bistvu tudi pozitivna čustva včasih niso preveč ok) pa kar uidejo.  ::)

Kar se tiče nagrad je pa dejansko pomembno kje se izročajo tudi zaradi drugih stvari. Če npr. vadiš odpoklic s pravilnim vsedanjem pred vodnika, je najbolje, da psu daješ nagrado iz roke pred tvojim popkom,............ Je sicer res, da klik označuje pravilno npr. sedenje, ampak vseeno je pomembno tudi kje se izroči nagrada  ;)
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: deteljica na 27 Oktober 2009, 09:13:38
če se vrnemo k temi skok čez roko. Bi rekla,da je koristno,če pes obvlada najprej targeting. (ali na mat ali na točko ali okoli vseeno) potem psa pošljemo s točke A proti tagetu tako da smo mi ob strani- da gre mimo nas. Potem na pot postavimo palico, ki je ovira, potem roko pomikamo pod palico, ostane samopalica.
Ker pes mora dojet,da mora skočit naprej ( torej da potem gre proti tarči) ne da se usmerja proti nam. Sčasoma tarčo ukinemo in v tem primeru je  odlična ideja, da po kliku mečemo nagrado tja ,kjer je bila nekoč tarča  ;)
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: TibiQ na 27 Oktober 2009, 11:14:04
http://www.youtube.com/watch?v=sw1mmfuOOfs
tule ni sicer prikazano po korakih, sva pa ravno z Majo na to temo nekaj čvekali in jaz sem vzela tole iz filmčka bolj v smislu skakanje čez prepreko (za klasiko), ampak iz tega se da ven potegnit vsako skakanje, čez kakršnokoli oviro (kar je razvidno kasneje v filmčku, kjer Amelie skače čez roke,..).

Pomembno pa je, da v času učenja osnove (skoka) potrjuješ skok, dodaš namig in zelo dobro generaliziraš, potem umakneš tarčo, ker bo psu že sam namig povedal da mora skočiti..

Deteljica, tegale pa nisem razumela.. si ne znam vizualizirat.
.. potem roko pomikamo pod palico, ostane samopalica.

Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: deteljica na 27 Oktober 2009, 13:09:03
http://www.youtube.com/watch?v=sw1mmfuOOfs
Deteljica, tegale pa nisem razumela.. si ne znam vizualizirat.


ja točno tako sem mislila, samo če ni cilj, da pes krožipotem okrog vodnika čez roke (kot na tem videu) bi jaz malo dalj dajala tarčo- da je več zaleta, če hoče kdo še skok nazaj in da lahko dela višje skoke.

Kar pa ti ni jasno pa ti seveda ne more bit  :-[, ker sem narobe napisla  :D- namreč moralo bi pisat, da ostane potem samo roka  ::).
Palico držiš najprej v roki,potem pa vedno manj palice gleda čez roko. (ali pa palici na podstavku dodaš roko in potem palico umakneš)
A si zdaj lahko vizualiziraš  ;) ?
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: TibiQ na 27 Oktober 2009, 14:24:13
Ja, saj se mi je zdelo, ampak ker nikoli nisem čisto zihr pri teh zadevah, kjer nisem utečena, če ni bilo mogoče pa tudi drugače mišljeno. Seveda lahko sedaj vizualiziram.

Nisem pa sama prej pomislila, da tudi palica v tem smislu pri preskoku deluje kot neke vrste tarča  ;)
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: deteljica na 27 Oktober 2009, 21:20:10

Nisem pa sama prej pomislila, da tudi palica v tem smislu pri preskoku deluje kot neke vrste tarča  ;)

ups  :-X , nisem tako mislila  :-[ ,palica je za preskok, tarča pa je tarča, ali mat-kot na "tvojem" oz Majinem videu.
Drugače pa ja-vodoravna palica je neke vrste tarča za pse , ki znajo skakat. Kot je stožec ali navpična palica lahko tarča za obkrožanje je vodoravna palica  tarča za preskakovanje (tako delujejo agi psi). Ko daš roko k ali pod to vodoravno tarčo dobiš tisti premik akcije na drug predmet o katerem si debtirala v temi o reviranju  ;).
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: TibiQ na 28 Oktober 2009, 09:20:41
Ja, saj tako sem mislila. Najprej uporabiš tarčo (base target naprimer), da psa vzpodbudiš da se sploh premakne v smeri tarče.. ampak ko klikaš skoke in začneš odmikat base target, postane palica tarča, ki jo potem lahko uporabljaš kot osnovo za premike na druge ovire za preskoke.. ko je enkrat dovolj dobro generalizirano in na namigu, pa pomojem niti te palice-tarče ne potrebuješ več.
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: Samoyed lover na 27 Maj 2012, 19:40:28
Tudi moja skače čez roko ;D Imam zelo star posnetek:

http://www.youtube.com/watch?v=RugdEBKX5Eo&feature=plcp

pa tudi uporabniški račun od youtuba več ne uporabljam, mi ne gre, zdaj imam novega.

Drugače pa Nala obožuje trikce, kot so skok čez roko, preko noge, preko palce, skozi obroč iz ROK ( ga naredim z rokami), skozi hula hop itd. ;D
lp
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: Lucky_one na 03 Julij 2013, 16:06:53
Naša maltežanka skače čez obroč...Na začetku se ga je bala a potem pa se je navadla in zdej zna  ;)
Naslov: SKOK CEZ ROKE
Prispeval: metasva na 24 Avgust 2013, 21:48:26
Lahko komu če želi naredim kopije trikcov iz knjige 101 pasji trik in mu jih pošljem. V zameno bi z veseljem sprejela kakšno pasjo igračko, če am je odveč, lahko tudi zootic nalepkice... lahko tudi nič