PeSjanar.Si Forum

Šolska tabla => Šolski pesjanarski kotiček => Študentje => Temo začel/a: S1b na 31 Januar 2007, 18:46:09

Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: S1b na 31 Januar 2007, 18:46:09
Hei sej vem, da malo morim glede faxa ampak kaj čmo, sem pač človek, ki je anti-šolar mah sej ubistvu kdo pa ni  :D :) pa bi vas lepo prosil, če mi lahko odgovorite na katere faxe hodite/ ste hodili in kako bi jih opisali in če se splača iti na njih, skratka tako malo za informacijo, da ne bom slučajno šel npr. na kakšn FDV smer sociologija pa ne bom meu nč od tega kaj šele službo ;D :)


lp
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: Majchy na 31 Januar 2007, 18:53:39
Naravoslovnotehniška fakulteta - oddelek za tekstilstvo - smer grafična tehnologija  ;D

Trenutno sem 2.letnik.
Faks mi je res super, zelo všeč, čisto moje področje. Edino kar mi ni všeč so nestrokovni predmeti, ki se jih učimo, pa jih nikoli ne bomo rabili.  ::)
Je tudi dokaj zahteven faks, npr. prvi letnik imaš predmete kot so matematika1, tehniška mehanika, kemija 1 in 2, fizika, informacijske tehnologije... No sedaj po bolonjskem sistemu jih par odpade...  :D

V poklicu se lahko usmeriš na tisk, grafično oblikovanje ali fotografijo. Jaz se še odločam med zadnjima dvema. :) Se mi zdi, da je možnosti da najdeš službo zares veliko, samo moraš biti kreativen in znajdljiv.

LINK: http://www.ntf.uni-lj.si/
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: S1b na 31 Januar 2007, 18:56:17
Najlepša ti hvala Majchy! ;) :) Zelo zanimiv fax ampak ni moje področje, sem pa slišal, da NF primankuje ljudi...
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: aussie na 31 Januar 2007, 19:34:10
NTF - Oddelek za geologijo
Našla sem se v tem, ampak žal v Sloveniji težko prideš do službe geologa.  :-\
Delo je zanimivo, dinamično, večinoma v stiku z naravo, dogajanji v njeni notranjosti in na površju.
Delo geologa obsega vse od geomehanikov in inženirskih geologov, ki preučijo stabilnost hribine pri gradnji cest, predorov, ...., ugotovijo, kje bo vdor vode, kje se bo zadeva posedala, kje bo potrebna drenaža ali podporni zid, do hidrogeologov, ki se ukvarjajo s površinskimi in podzemnimi vodami, zajetji, onesnaženjem, odkrivanjem novih vodnih virov..., do paleontologov, ki jih zanimajo fosili, kdaj in v kakšnem okolju so živeli, poskušajo rekonstruirati potek dogodkov za časa življenja določene živali ali rastline, do ekonomskih geologov, ki izračunavajo zaloge rud, kolikšno je izkoriščanje,...do tektonikov, ki se ukvarjajo predvsem z endogenimi dejavniki (premiki, prelomi, narivi,...)... Geologe potrebujejo tudi ob naravnih nesrečah: plazovi, vulkani, potresi,... Potem obstajajo še: geokemiki, geofiziki, rudni geologi, mineralogi, petrologi,....
Za vse pa je značilno, da je potrebno široko znanje, za izdelavo geoloških kart.

Uf...sem se razpisala...  ;D
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: 5rca na 31 Januar 2007, 19:58:30
FDV-obramboslovje...
Če bi se še enkrat vpisovala, ne bi šla isto.  :( Namesto obramboslovja smo 3 leta poslušali sociologijo. Piflanje, piflanje in še enkrat piflanje. Eni profesorji mislijo, da so tam zato, da te jeb... v glavo (eni so pa kul). Nič ne odneseš od faksa (ker pozabiš napiflano čez en teden od izpita). Skratka en velik minus. Je pa pozitivna stvar v tem, da ti ni treba hodit na vsa dolgočasna predavanja, saj v večini niso obvezna (itak ni vredno hodit na taka predavanja, kjer ti profesor bere iz kakšne knjige - to znam tudi jaz). Aja, pa še službe ne dobiš...

Moram pa še reči, da je zdaj verjetno vse drugače zaradi bolonjskega sistema, tako da bi moral kakšen, ki zdaj hodi, povedati, kako je.
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: Majchy na 31 Januar 2007, 20:01:18
5rca, kateri letnik pa si? Mam bivšo sošolko tam, pa je ful navdušena nad študijem...  :)
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: 5rca na 31 Januar 2007, 20:03:52
5rca, kateri letnik pa si? Mam bivšo sošolko tam, pa je ful navdušena nad študijem...  :)

absolvent...
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: S1b na 31 Januar 2007, 21:02:04
hehe zelo zanimivo! petrca a to obramboslovje je kriminalistika ali kako :-\
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: zoe na 31 Januar 2007, 21:30:52
Biotehniška fakulteta - Biologija 1 letnik

Meni je na biologiji všeč, malo me moti edino to, da nisem naredila skoraj nobenega izpita  ;D Ampak to je bolj moj problem in ne problem faksa. V prvem letniku je tako, da imaš od biologije bolj malo, saj imamo večino drugih predmetov. Predmetnik je letos tak: splošna zoologija, splošna botanika, geologija s paleontologijo, anorganska kemiija, organska kemija, matematika, anatomija človeka, fizika in po izbiri tudi latinščina. V nadaljevanju študija se stvar bolj orinetira na biologijo, mogoče ti bo o tem kdo od starejših biolohov povedal.

Je pa tako, da je kar precej vaj, ki so obvezne, potem imaš pa še predavanja, ki niso obvezna. Čeprav so vaje obvezne so vsaj meni ful boljše kot predavanja, ker dejansko nekaj delaš in ne samo sediš in se trudiš poslušat.

Pa všeč mi je, ker nas v letniku ni 300 kot na kakšnih faksih, ampak nas je malce čez 70 tako da je vzdušje nekako bolj domače. Pa še znotraj letnika smo bili razdeljeni v skupine zaradi vaj, in tam se tudi bolje spoznaš.

Takole na kratko  :)
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: Tetameta na 31 Januar 2007, 21:31:24
Jaz hodim na pravno. 2. letnik podiplomskega študija  ;D
Služb je ful, vi kar navalite  :o OK, mal se lažem...al pa fejst... >:D Službe dobijo tisti, ki imajo veze i poznanstva, zelo dobre ocene (da pridejo na sodišče), imajo srečo ali pa so samo moškega spola... Ostali pa...delamo za tri mesece, osem mesecev po ministrstvih za bedno plačo (najprej pa eno leto ali več iščemo službo in smo veseli, ko dejansko dobimo nekaj službi podobnega)...  :'(
Torej, biti pravnik ni nič dobrega. Jaz predlagam kakšen FRI ali strojno ali pa medicino/stomatologijo, pol je pa bl tema kar se služb tiče... Je bolje biti avtomehanik, vodovodar, električar, keramičar ali pleskar- ker jih ni dosti (in takoj najdejo službo- kar malo poglej oglase)...
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: zoe na 31 Januar 2007, 21:34:48
Samo meni se ne zdi prav gledati na faks iz vidika službe... Se mi zdi bolje, da najdeš faks, ki te bo čimbolj veselil.

Sicer si pa napisala Tetameta, da je bilo, ko si se vpisala na pravo, ful povpraševanja po pravnikih, zdaj pa ne. Torej ne moremo vedeti kaj bo čez par let, ko bomo mi dokončali faks.
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: 5rca na 31 Januar 2007, 22:01:44
zoe, vse je treba gledati iz vidika službe. Danes ne gre drugače.  ;) :'(

s1b, ni to kriminalistika. Mislim, da je kriminalistika v Tacnu...  :-\

Sem pa zdaj gledala predmetnik obramboslovja in imajo čisto druge predmete kot mi... Moram hitro doštudirati...  :P :'( :'( :'(
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: S1b na 31 Januar 2007, 22:56:58
jao, ko pomislim na pravo se mi kar zmeša, ker vidim ogromno piflanja zakonov itd... Drugače je pa od mojega zlo dobrega frenda oče sodnik, ki mi je tudi sam rekel, da je težko najti službo v sodstvu brez poznanstev in izkušenj... Problem je pa do izkušenj priti, ker te nobeden noče neizkušenega  :-\. Petrca kaj se pa sploh učite na obramboslovju? Je to nekakšna fora ministrstvo za obrambo ali pa kkšni pomembni strategisti za vojsko oz. policijo ;D :)
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: 5rca na 31 Januar 2007, 23:21:27
Naj bi bilo za ministrstvo in vse, kar pač paše pod njim... Na koncu se lahko naredi tudi častniški izpit in greš v vojsko. S policijo nima študij nič (čeprav s pravimi vezami se tudi tja pride  ;) ). Je pa tudi ogromno piflanja raznoraznih zakonov (vsaj pri nas je še bilo - študij je sedaj čisto drugačen... vsaj zgleda). Če te zanima bolj natančno (kako se imajo zdaj), ima fdv svoj forum: http://www.ssfdv.org/fdvjevka/
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: scythe na 31 Januar 2007, 23:34:36
Samo meni se ne zdi prav gledati na faks iz vidika službe... Se mi zdi bolje, da najdeš faks, ki te bo čimbolj veselil.
Tudi jaz sem takšnega mnenja, samo redki so tisti, ki jim/nam to sfolga. Marsikatera sošolka je šla študirat, kar se ji je zdelo zanimivo, pa sedaj jamra glede prihodnosti za službo. Jaz sem vzela v zakup in sem na to pripravljena, ker sem se odločila, da bom žrtvovala tist trud pri iskanju službe za študij, kjer sem resnično s srcem in glavo.  8)

Drugače pa: 4.letnik, kulturologija (FDV)

Sicer pa še en nasvet S1b: takole na forumu boš dobil preveč različnih informacij. Vsedi se, razmisli kaj te veseli - poišči spletne strani fakultet, ki te zanimajo, poišči programe, ki te zanimajo - selekcioniraj in nato sprašuj. Ker če boš dobil 100 različnih odgovorov, boš samo še bolj zmeden. Iskati moraš nekaj kar odgovarja tebi in tvojim željam - če iščeš zagotovljeno službo, pojdi na gradbeno ali strojno fakulteto (zgolj primer). Če iščeš študij, ki te zanima in ti je vseeno glede perspektivnosti zaposlitve - glej tisto, kar te zanima. Saj veš - sto ljudi, sto čudi. Toliko različnih odgovorov boš dobil in ni nujno, da ti bo kakšen sploh ustrezal. Če to apliciram na kinologijo - to je isto kakor da bi vprašal "Hočem imeti psa. Kakšnega naj si nabavim? Nočem, da je len".  :P ;) Na takšna vprašanja je zelo težko odgovoriti.  ;)


Lp,
Mojca
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: malena3 na 01 Februar 2007, 00:04:07
Samo meni se ne zdi prav gledati na faks iz vidika službe... Se mi zdi bolje, da najdeš faks, ki te bo čimbolj veselil.

Jaz sem končno zaprla vrata pred odločitivjo:ali na faxs zaradi službe?
Zato jeseni veselo nadaljujem kontra moji poslovni izobrazbi in vstopam v študij, ki si ga že dolgo želim-MEDICINA. :)
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: 5rca na 01 Februar 2007, 00:20:52
Jaz sem končno zaprla vrata pred odločitivjo:ali na faxs zaradi službe?
Zato jeseni veselo nadaljujem kontra moji poslovni izobrazbi in vstopam v študij, ki si ga že dolgo želim-MEDICINA. :)

Saj zdravnikov menda kar primanjkuje.  :) ;)

No, jaz bom šla verjetno jeseni ali naslednjo jesen na kakšno smer računovodstva. Zadeva me zanima pa tudi služba je pri meni skoraj zagotovljena, tako da... Zdaj je samo še vprašanje, ali bom zaključila obramboslovje ali ne (imam 7 izpitov do konca pa diplomca pa nekako ne najdem motivacje  :'( ).
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: scythe na 01 Februar 2007, 00:24:03
Zdaj je samo še vprašanje, ali bom zaključila obramboslovje ali ne (imam 7 izpitov do konca pa diplomca pa nekako ne najdem motivacje  :'( ).
Če ne drugega, lahko mogoče poizkusiš s tem razlogom: tako daleč si prišla, pa ne da boš obupala na koncu?!  :P Ne, resno... Brezveze se mi zdi katerikoli študij opustit na koncu. Moja teta se še vedno tepe po glavi, ker je pustila fax, ko je imela do konca še diplomo in 3 izpite. Sedaj, ko je že tako dolgo od tega, so se programi spremenili in mora narediti cca 15izpitov in diplomo.  :-\
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: aussie na 01 Februar 2007, 00:27:33
Malena3 - Go girl!  ;D
Tudi jaz sem za to, da greš študirat nekaj, kar te veseli ali vsaj zanima, ker boš težko končal nek študij, ki ti ni všeč, kaj šele, da bi celo življenje delal nekaj, kar te ne veseli.
Življenje obrača in obrne - slej ali prej!  ;)
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: 5rca na 01 Februar 2007, 00:31:36
Če ne drugega, lahko mogoče poizkusiš s tem razlogom: tako daleč si prišla, pa ne da boš obupala na koncu?!  :P Ne, resno... Brezveze se mi zdi katerikoli študij opustit na koncu. Moja teta se še vedno tepe po glavi, ker je pustila fax, ko je imela do konca še diplomo in 3 izpite. Sedaj, ko je že tako dolgo od tega, so se programi spremenili in mora narediti cca 15izpitov in diplomo.  :-\

Ja, saj se trudim... Saj bom, saj bom. Moram.  ;)
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: rožica na 01 Februar 2007, 06:58:46
Pravo, 2.letnik - pustimo to, da bi mogla bit že 4. :-[ ;)

Preveč piflanja na pamet, vse zakone je treba znat, večino pozabiš po 1 tednu. Prav nič ni obvezno, kar je po svoje tudi minus. Meni recimo 1. letnik ni delal nobenih težav (vsi namreč strašijo z rimskim pravom in politično ekonomijo), pa tudi cel drugi ne, dokler nisem prišla do kazenskega dvojčka, zaradi katerega sem že 3. leto v 2. letniku  >:( >:( Samo se ne dam, bom to naredila.

Če bi še enkrat izbirala, bi šla na Fakulteto za socialno delo- verjetno bo to še ta drugi faks (če uspem končat ta prvega  :-\ ;))
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: uroda na 01 Februar 2007, 07:22:19
Dokončan študij germanistike, pedagoška smer.

Brez večjih pretresov, če ne omenjam diplomskega izpita ???. Po vseh opravljenih izpitih smo morali kot zadnja generacija ??? narediti še ta diplomski izpit, ki je sestavljen iz klavzure (pisni del) in štirih ustnih izpitov. V teh izpitih je zajeta celotna nemška literatura, torej je bilo treba prebrati več kot sto knjig ???.

Dobro, zdaj je to za mano, in ni mi žal, da sem se odločila za ta študij. Tudi glede službe nimam težav :).

Lp
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: malena3 na 01 Februar 2007, 07:31:24
URODA..kje si bila, ko sem se v srednji šoli ubadala z nemščino. :-\
Nikoli mi ni bila všeč... :-\
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: malena3 na 01 Februar 2007, 07:32:13
Malena3 - Go girl!  ;D
Tudi jaz sem za to, da greš študirat nekaj, kar te veseli ali vsaj zanima, ker boš težko končal nek študij, ki ti ni všeč, kaj šele, da bi celo življenje delal nekaj, kar te ne veseli.
Življenje obrača in obrne - slej ali prej!  ;)

Hehe, aussie, jaz tudi tebi želim, da čimprej postaneš diplomantka. :P
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: uroda na 01 Februar 2007, 07:52:58
URODA..kje si bila, ko sem se v srednji šoli ubadala z nemščino. :-\
Nikoli mi ni bila všeč... :-\


Le zakaj to vsi pravijo ;)?

Lp
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: Tetameta na 01 Februar 2007, 08:21:46
Pravo, 2.letnik - pustimo to, da bi mogla bit že 4. :-[ ;)

Preveč piflanja na pamet, vse zakone je treba znat, večino pozabiš po 1 tednu. Prav nič ni obvezno, kar je po svoje tudi minus. Meni recimo 1. letnik ni delal nobenih težav (vsi namreč strašijo z rimskim pravom in politično ekonomijo), pa tudi cel drugi ne, dokler nisem prišla do kazenskega dvojčka, zaradi katerega sem že 3. leto v 2. letniku  >:( >:( Samo se ne dam, bom to naredila.

Če bi še enkrat izbirala, bi šla na Fakulteto za socialno delo- verjetno bo to še ta drugi faks (če uspem končat ta prvega  :-\ ;))
No, ja... Kar se piflanja na PF tiče... Eni so se dejansko učili zakone na pamet, drugi se jih pač nismo... In zgleda, da to ni tako slabo...Glede na to, da nisem padla nobenega izpita (do sedmorčka na podiploncu- ko sem jih naredila 6 in enega ne  :'( ).
Ni mi jasno, zakaj imaš probleme s kazenskim dvojčkom... Jaz sem ga takoj naredila... Upam, da se nisi piflala ZKP na pamet...ker ti to ne bo nič pomagalo... Raje si dobro poglejvaje (za materjal in proces)...

Samo meni se ne zdi prav gledati na faks iz vidika službe... Se mi zdi bolje, da najdeš faks, ki te bo čimbolj veselil.
Treba je gledati z vidika službe... Drugače lahko študiraš nekaj, kar te veseli in potem preživiš več let v iskanju službe (kar je grozno)... Ena kolegica je tako šla na umetnostno zgodovino (ker jo je ful veselil in je takoj in ful dobr naredila izpite)...zdej pa je stara skor 30 let, redno ni delela niti en dan, ampak dela honorarno kot tajnica al neki podobnega... V glavnem...za to res rabi faks... In potem se vprašaš, zakaj hudiča si se vsa ta leta zaje**** na faksu, študiral za izpite (npr. poleti, ko so šli ostali na morje), zgubil vse živce, da lahko potem sediš doma, na razgovorih za službo se pa vsi obnašajo, kot da si navadna budala in se ti režijo v glavo...
Sej ljudje hodijo študirat tisto, kar jih veseli (tudi meni je bilo pravo ful zanimivo, ko sem enkrat videla za kaj gre)...Pol pa imaš ful brezposelnih s PF, EF, FDV, FF...Sej bi šel delat tudi kaj s srednjo šolo, pa te noben ne vzame (ker imaš pač previsoko izobrazbo)... :'( Faksi pa seveda kar naprej vpisujejo večje število ljudi, ker več ljudi = več denarja od ministrstva in briga jih, če bo kdo kdaj dobil službo... >:( Aja, pa tudi določeni naravoslovni študiji niso nič boljš... Veterinarji delajo po klavnicah, kemiki in matematiki ne dobijo šihta in pol učijo po osnovnih šolah in podobno...
Aja, pol pa na podelitvi diplom naš dekan prijavi, da pravniki zasedamo vodilna mesta v gospodarstvu in javni upravi... OK, na zavodu za zaposlovanje mogoče že (ker noben ni tako dolgo tam prijavljen, razen mogoče še kakšni ekonomisti in diplomanti FDV)...
Seveda je vse drugače, če imaš kje kakšnega atija, ki ti zrihta službo (pol je tudi umetnostna zgodovina prespektiven študij)... :'(
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: Kast na 01 Februar 2007, 08:53:22
Jaz sem pri izbiri faxa gledala predvsem iz vidika službe... torej sem pristala na ekonomiji in diplomirala...služba, hmmm ... pravijo, da če jo želiš pojdi na ek. faks, saj ekonomist itak dobi službo brez problema....pa ni vedno tako. saj službo sem že dobila, a kaj ko bi to lahko delala tudi s srednjo in nisem rabila faksa....drugače pa se mi zdi ta smer totalno dolgočasna. Zdaj pa z dvemi mulci in diplomo si ne morem drugače pomagat kot sama (v moji okolici v resnejše službe jemljejo le M spol, da ne govorim o štipendiji, ki je nisem dobila le zato, ker sem ženska - se mi je direktor lepo opravičil, da raje dajo fantu)

Če bi še enkrat izbirala, bi najbrž šla na Fakulteto za socilano delo.... pa četudi bi bil še večji problem s službo, ampak vem, da ko bi jo dobila, bi delala z veseljem, pa četudi za manjšo plačo.

5srca, kje si pa ti dobila računovodstvo ............ ne bodi nora.........sama se s tem trenutno ubadam, pa res ne vem kaj vidiš v tem lepega, zakoni, davki, predpisi, kjniženja, ... uf res ni nič čudovitega.
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: Lilit na 01 Februar 2007, 09:05:19
Biotehniška fakulteta - Biologija 1 letnik

Meni je na biologiji všeč, malo me moti edino to, da nisem naredila skoraj nobenega izpita  ;D Ampak to je bolj moj problem in ne problem faksa. V prvem letniku je tako, da imaš od biologije bolj malo, saj imamo večino drugih predmetov. Predmetnik je letos tak: splošna zoologija, splošna botanika, geologija s paleontologijo, anorganska kemiija, organska kemija, matematika, anatomija človeka, fizika in po izbiri tudi latinščina. V nadaljevanju študija se stvar bolj orinetira na biologijo, mogoče ti bo o tem kdo od starejših biolohov povedal.

Je pa tako, da je kar precej vaj, ki so obvezne, potem imaš pa še predavanja, ki niso obvezna. Čeprav so vaje obvezne so vsaj meni ful boljše kot predavanja, ker dejansko nekaj delaš in ne samo sediš in se trudiš poslušat.

Pa všeč mi je, ker nas v letniku ni 300 kot na kakšnih faksih, ampak nas je malce čez 70 tako da je vzdušje nekako bolj domače. Pa še znotraj letnika smo bili razdeljeni v skupine zaradi vaj, in tam se tudi bolje spoznaš.

Takole na kratko  :)

Evo jaz sem tudi biolog... tik pred diplomo (dobesedno :o)

V prvem letniku imas zelo splosne predmete, kasneje se studij razdeli na 4 smeri (sistematsko-ekoloska, morfolosko-fizioloska, molekularna in pedagoska) in postane precej specializiran.

Zdej tako... meni je biologija sicer vsec in najprej mi ni bilo zal, da sem to studirala. Ampak bolj kot razmisljam, manj se mi zdi, da bi bil to dober studij (pa ne se ustrasit zoe ;)). Dolocene predmete bi se dalo drugace zastavit... Pa dobis en kup enega znanja, ki je sicer ful zanimivo in ful lepo, ti pa pri sluzbi ne pride prav skoraj nic. Za sluzbo imas sicer precej variant, ampak ce hoces ostat prav v znanosti, mora imet popvrecje in sreco, terenske sluzbe se lahko pri nas skoraj presteje na prste ene roke. No, mogoce je situacija drugacna pri laboratorijskih sluzbah, ne vem, ker nisem bila ta smer.
Sicer poznam zelo zelo malo nezaposlenih biologov, ampak so v ful razlicnih sluzbah in te niso nujno bioloske. Tako da sluzbo najdes, samo moras bit prilagodljiv.

Skratka ne vem, ce bi sla se enkrat to studirat :-\

Drugace pa je res vzdusje domace, sploh v visjih letnikih, ko je v razredu po 15 ljudi, pa potem gres skupaj na terenske vaje in ni vec uradno razpolozenje :)
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: petrca na 01 Februar 2007, 09:15:15
Samo meni se ne zdi prav gledati na faks iz vidika službe... Se mi zdi bolje, da najdeš faks, ki te bo čimbolj veselil.

Točno tako sem jst nardila. Šla sem na fax, ki me je veselil - Matematika (FMF). Ker mi ta predmet nikoli ni povzročal težav in se mi praktično ni blo treba učit, tudi na faxu nisem imela velikih težav. Predavanja in nekatere vaje niso bila vsa obvezna, je bilo pa boljše zate, da si bil prisoten, ker si kasneje manj časa porabil za učenje. Na ustnem izpitu se nam nikoli ni bilo treba učit vsega na pamet, ampak je bilo dovolj, da si povedal bistvo.

Moja prva želja za fax pa je bila arhitektura. 2 leti sem celo hodila na tečaj arhitekturnega risanja, opravila izpit, ..., kasneje pa sem si premislila. In to predvsem zaradi sprejemcev. Nekak sm se ustrašla ustnega zagovora  :-\. Na poskusnem zagovoru sem dobila vprašanje "pomlad narodov" in "plečnik". Plečnik je še nekak šel, pri drugem je bila pa tema, ker me politika res ne zanima  :(.
Z načrti hiš, stavb in notranjo opremo se še vedno ukvarjam za hobi, ker me to veseli.

Vsekakor mi pa nikoli ni žal za izbiro faxa in bi se sigurno še enkrat odločila isto. Leta 2004 sem uspešno diplomirala in se zaposlila kot samostojni analitik za finančne trge (vrednostni papirji) v NLB. Tukaj sem tudi od 2. letnika dalje imela štipendijo  ;D.
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: Majchy na 01 Februar 2007, 09:21:16
Zato jeseni veselo nadaljujem kontra moji poslovni izobrazbi in vstopam v študij, ki si ga že dolgo želim-MEDICINA. :)

Malena res? Zanimiv študij, zelo! A hkrati zelo zelo zahteven... :) Super!
Kje boš pa študirala, v LJ ali v MB? Samo če se ne motim medicina nima možnosti izrednega študija.
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: zoe na 01 Februar 2007, 11:54:34
Lilit, a si slišala tisti biološki vic.
Kaj pravi nezaposlen biolog zaposlenemu? "Hamburger pa pomfri, prosim"  >:D ;D ;D
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: trigi na 01 Februar 2007, 12:27:04
Zoe: tole je kruto  ;D... vendar verjetno dostikrat resnično  :-\

Jaz osebno trenutno sestavljam diplomo za Organizatorja Dela - Informatika.
Moram reči da mi je bil študij všeč, ker so bili predmeti dosti raznoliki, kakšnega se je bilo sicer težko napiflati ... pa tudi vsi prfoksi niso bili ravno najbolj pripravljeni sodelovat ;)
Z rednim obiskovanjem predavanj in vaj, takorečeno ni problema izdelati ... je pa fax malo na slabem glasu, zaradi tega je verjetno tudi malo težje dobiti kakšno pametno zaposlitev.
Od same informatike smo imeli bolj kot ne osnove (sem imel izkušnje že iz SŠ), tako da strokovni predmeti so bili mala malica :D
Predvsem v zadnjih letnikih je bilo dovolj praktičnih predmetov, kar mi je bilo všeč, ker si vsaj približno videl kaj te čaka v prihodnosti.

Kako je pa sedaj, po bolonjski reformi, pa se mi ne sanja :)

Lp, Črt
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: Tetameta na 01 Februar 2007, 12:41:03
Kaj pravi nezaposlen biolog zaposlenemu? "Hamburger pa pomfri, prosim"  >:D ;D ;D
:D :D  ;D To je spet tako resnično, da je že kar smešno (tako kot tista z vrati s FF). No, pa namesto biolog damo lahko tut pravnik, ekonomist, kulturolog, sociolog, filozof itd. :P
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: bolha na 01 Februar 2007, 13:09:38
Jaz sem pa začela s študijem na FDV, komunikologija, teoretsko-metodološka smer, nakar sem spoznala, da je čista beda, predaval so na hojladri, sem se učila, pa nisem vedla kaj, izpiti so bili pa tud porazni, da ne omenim, da si lahko na enem izpitu pisal minus točke. >:(

V glavnem po parih letih iskanja same sebe :P ;D, sem ugotovila, da moram na faks, ker kot gimnazijski maturant ne dobiš službe, zato sem šla na Ekonomijo in mi je žal, da nisem šla tja že na samem začetku. Sploh ne vem zakaj, ampak vsi, ki so izvedeli na kateri faks hodim, so me spraševali, če sem se sama tako odločila, ali so me starši v to prepričali. ??? Ker očitno moraš biti v študij ekonomije prisiljen, al kako?! :o Trenutno me čaka samo še diploma, pa sem na konju. ;D

Lp
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: scythe na 01 Februar 2007, 13:18:29
Stopnja brezposelnosti po številu nezaposlenih (vse univ.dipl.):
Nezaposleni pravniki v l.2006 - 293 oseb
Nezaposleni ekonomisti  v l.2006 - 381 oseb
Nezaposleni kulturologi v l.2006 - 29 oseb
Nezaposleni sociologi v l.2006 - od min 8 do max 89 oseb (odvisno od smeri - ker obstaja več smeri sociologije na fdv, na FF pa je samo soc.)
Nezaposleni filozofi v l.2006 - 34 oseb
Nezaposleni biologi v l.2006 - 32 oseb

Pa ajde, dajmo pogled "perspektivne" fakultete (spet univ.dipl):
Nezaposleni gradbeniki v l.2006 - od 1 do 10 oseb (spet odvisno od smeri)
Nezaposleni strojniki v l.2006 - od 0 do 67 oseb (odvisno od smeri)
Nezaposleni informatiki v l.2006 - od 1 do 6 (odvisno od fakultete, smeri)
Nezaposleni kemiki v l.2006 - 5 oseb
Nezaposleni mikrobiologi v l.2006 - 18 oseb
....

Zaključke pa povzemajte sami....


Lp,
M

Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: Tetameta na 01 Februar 2007, 13:46:31
Stopnja brezposelnosti po številu nezaposlenih (vse univ.dipl.):
Nezaposleni pravniki v l.2006 - 293 oseb
Nezaposleni ekonomisti  v l.2006 - 381 oseb
Nezaposleni kulturologi v l.2006 - 29 oseb
Nezaposleni sociologi v l.2006 - od min 8 do max 89 oseb (odvisno od smeri - ker obstaja več smeri sociologije na fdv, na FF pa je samo soc.)
Nezaposleni filozofi v l.2006 - 34 oseb
Nezaposleni biologi v l.2006 - 32 oseb

Pa ajde, dajmo pogled "perspektivne" fakultete (spet univ.dipl):
Nezaposleni gradbeniki v l.2006 - od 1 do 10 oseb (spet odvisno od smeri)
Nezaposleni strojniki v l.2006 - od 0 do 67 oseb (odvisno od smeri)
Nezaposleni informatiki v l.2006 - od 1 do 6 (odvisno od fakultete, smeri)
Nezaposleni kemiki v l.2006 - 5 oseb
Nezaposleni mikrobiologi v l.2006 - 18 oseb
....

Zaključke pa povzemajte sami....
Vse je relativno... Ne vem točno, koliko kulturologov vpišejo, sam če jih 200, pol 29 brezposelnih še ni tako grozno... Če pa jih vpišejo 30 na leto, pol je pa to že mal drugač...
293 nezaposlenih pravnikov je pa kar lepa cifra... Gleden na to, da jih toliko približno diplomira na leto... To je tako, kot če bi bila ena cela generacija brez šihta...  :'(
Od kje ti pa te informacije?  ???
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: maja01 na 01 Februar 2007, 13:50:47
Jaz sem končno zaprla vrata pred odločitivjo:ali na faxs zaradi službe?
Zato jeseni veselo nadaljujem kontra moji poslovni izobrazbi in vstopam v študij, ki si ga že dolgo želim-MEDICINA. :)

O lej! Se ena "pacientka", ki je koncno ugotovila kje se je drzi glava. In zakaj tocno tam. :o :D

Kar se mene tice - veterina, 1. letnik. Nadzadovoljna.
m.
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: scythe na 01 Februar 2007, 13:54:20
Vse je relativno... Ne vem točno, koliko kulturologov vpišejo, sam če jih 200, pol 29 brezposelnih še ni tako grozno... Če pa jih vpišejo 30 na leto, pol je pa to že mal drugač...
293 nezaposlenih pravnikov je pa kar lepa cifra... Gleden na to, da jih toliko približno diplomira na leto... To je tako, kot če bi bila ena cela generacija brez šihta...  :'(
Od kje ti pa te informacije?  ???
Seveda je relativno. Za bolj objektivno predstavo bi bili potrebni tudi natančni podatki o številu vpisanih vsako leto in številu diplomiranih vsako leto.

Statistični podatki pa so iz Ministrstva za šolstvo in šport in so dostopni vsakomur na spletu.


Lp,
Mojca
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: rožica na 01 Februar 2007, 13:56:22
No, ja... Kar se piflanja na PF tiče... Eni so se dejansko učili zakone na pamet, drugi se jih pač nismo... In zgleda, da to ni tako slabo...Glede na to, da nisem padla nobenega izpita (do sedmorčka na podiploncu- ko sem jih naredila 6 in enega ne  :'( ).
Ni mi jasno, zakaj imaš probleme s kazenskim dvojčkom... Jaz sem ga takoj naredila... Upam, da se nisi piflala ZKP na pamet...ker ti to ne bo nič pomagalo... Raje si dobro poglejvaje (za materjal in proces)...

/quote]

To bi tudi jaz rada vedela- vsi pač nismo geniji za vse. Delam pa večino po vajah  ;) Za proces je treba poznat tudi ZKP- kako pa drugače znaš rešit prvo nalogo (ko je treba določit, ali je trditev pravilna ali ne)?
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: Tetameta na 01 Februar 2007, 14:10:39
To bi tudi jaz rada vedela- vsi pač nismo geniji za vse. Delam pa večino po vajah  ;) Za proces je treba poznat tudi ZKP- kako pa drugače znaš rešit prvo nalogo (ko je treba določit, ali je trditev pravilna ali ne)?
Ah, nisem tako mislila... Dosti ljudi ima težave s kazenskim... Jaz jih na srečo nisem imela... :D pa še en izmed bolj zanimivih predmetov je...Tako da se je dejansko zabavno učit... :D
Vaje pridejo ful prav pri materjalnem... Kar se pa procesa tiče...itak, da je treba poznati ZKP, sam ne se učiti celega zakona na pamet (kot je folk pri nas dejansko počel- člene so znali odrecitirati na pamet, ampak še zmeri pa niso naredil)... Pač si zakon večkrat prebereš (in si približno poskušaš predstavljati potek postopka) in se na pamet učiš sam kakšne res pomembne zadeve, v stilu razlogov za pritožbo, za pripor, preiskavo ipd. Pri materjalu je pa itak od sreče odvisno...noben opis dejanskega stanja (v primeru) nima samo ene rešitve...pol je pa še odvisno, kdo popravlja izpite... :-\
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: rožica na 01 Februar 2007, 14:14:43
Ah, nisem tako mislila... Dosti ljudi ima težave s kazenskim... Jaz jih na srečo nisem imela... :D pa še en izmed bolj zanimivih predmetov je...Tako da se je dejansko zabavno učit... :D
Vaje pridejo ful prav pri materjalnem... Kar se pa procesa tiče...itak, da je treba poznati ZKP, sam ne se učiti celega zakona na pamet (kot je folk pri nas dejansko počel- člene so znali odrecitirati na pamet, ampak še zmeri pa niso naredil)... Pač si zakon večkrat prebereš (in si približno poskušaš predstavljati potek postopka) in se na pamet učiš sam kakšne res pomembne zadeve, v stilu razlogov za pritožbo, za pripor, preiskavo ipd. Pri materjalu je pa itak od sreče odvisno...noben opis dejanskega stanja (v primeru) nima samo ene rešitve...pol je pa še odvisno, kdo popravlja izpite... :-\

No, meni recimo sploh ne. Verjetno pa tudi zato, ker sem ga že tolkrat delala.  ::) ::) Sej jst upam, da uspem tole narest, ker mi je bil drugače drugi letnik v primerjavi s prvim neprimerno boljši (civilni trojček recimo mi je bil prav kul  :))
 
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: Tetameta na 01 Februar 2007, 14:21:09
Sej jst upam, da uspem tole narest, ker mi je bil drugače drugi letnik v primerjavi s prvim neprimerno boljši (civilni trojček recimo mi je bil prav kul  :))
Pa že... Zakaj ti ne bi... ;D Če je meni... 8) Drug letnik je najboljši... Počakaj tretji letnik in še enega civilnega trojčka (ki ga je velik več kot tega v drugem letniku, tokrat s civilnim procesnim pravom)...pa še dva dvojčka, ki sta super nezanimiva... Ko pa narediš vse to, si pa praktično že opravila vse (četrti letnik je fajn)... Seveda pa se nič ne more primerjati s sedmorčkom s podiplomca... :o
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: rožica na 01 Februar 2007, 14:53:52
Pa že... Zakaj ti ne bi... ;D Če je meni... 8) Drug letnik je najboljši... Počakaj tretji letnik in še enega civilnega trojčka (ki ga je velik več kot tega v drugem letniku, tokrat s civilnim procesnim pravom)...pa še dva dvojčka, ki sta super nezanimiva... Ko pa narediš vse to, si pa praktično že opravila vse (četrti letnik je fajn)... Seveda pa se nič ne more primerjati s sedmorčkom s podiplomca... :o


 :o :o Tole sploh nisem vedla, da obstaja. Slišala sem za petročka v 4. letniku, tole mi je pa novo  :o Kaj si bodo še zmislili  ::) ::)
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: katya na 19 Februar 2007, 11:56:33
No še jaz, ki se najredkeje javim ( tu se vidi kdo ma težek faks  :P ). Študiram na:

 Tehnični fakulteti v Mb-FS Fakulteta za strojništvo- Smer Tekstil- Konfekcijska tehnologija

Ta fak priporočam samo tistim, ki znajo dosti logično razmišljat in obožujejo predmete kot so matematika, statistika, elektrotehnika, fizika, mehanika,.... bla bla mi imamo vse kar si zaželiš. Dosti je kemije in laboratorijskega dela in pa seveda vsi tehnični predmeti, ki nas naredijo še bolj pametne  ;D
Da tale faks ni med najlažjimi pove podatek, da sem edina študentka na svoji smeri in da sem enostavno ostala brez sošolcev in sošolk  :'( je pa zanimivo, kako se sedaj 10 profesorjev vrti okoli ene študentke (enkratna izkušnja)  :o

   lp katya
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: Sammy na 22 Februar 2007, 19:45:22
Da tale faks ni med najlažjimi pove podatek, da sem edina študentka na svoji smeri in da sem enostavno ostala brez sošolcev in sošolk  :'( je pa zanimivo, kako se sedaj 10 profesorjev vrti okoli ene študentke (enkratna izkušnja)  :o

Ojej, tega si sploh ne znam predstavljati. :o Nisem si mislila, da je kaj takega sploh možno. Drugače pa čestitke za dosežek!  :)
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: Majchy na 22 Februar 2007, 19:51:17
Katya, podobno je v LJ na istem oddelku. Samo da je ta na Naravoslovnotehniški fakulteti. Lani smo imeli iste predmete Grafiki in Tekstilci, 2.letnik pa imamo že ločeno. In je na Tekstilni smeri tudi ostalo zelo malo študentov. Sploh prvi letnik je bila res selekcija.
Kateri letnik pa si?  :)

LP, Maja
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: Gaya na 23 Februar 2007, 09:04:26
FF - psihologija - absolventka
Jaz sem se za študij odločila predvsem iz tega vidika kar me zanima in sem zanemarla to, da po psihologih ni ravno povpraševanja. Jaz sem se tudi tolažila s tem, da bo mogoče drugače do takrat ko končam študij...no, pa ni.
Če bi se še enkrat odločala kam naj se vpišem bi kolebala med psihologijo in medicino, pred štirimi leti pa sem razmišljala še o arhitekturi in pravu (me zanima en kup stvari).
Starejši kolegi pravijo, da so načeloma v roku enega leta skoraj vsi dobili službo - eni so z njo bolj zadovoljni, drugi pa pač manj. Je pa težko dobiti službo, če si se odločil, da boš opravljal službo samo na nekem specifičnem področju (na primer, da bi raziskoval kognitivni razvoj dojenčkov) in drugega nočeš niti pogledati.
Jaz s študijem nisem imela težav, poznam pa tudi eno, ki je statistiko delala 22x (ampak to so že res ekstremni primeri). So me pa razočarali ravno tisti predmeti, ki sem se jih najbolj veselila in presenetili tisti, ki me niso nikoli prej zanimali.
Vaje in seminarji so obvezni, prve dve leti imaš precej sprotnega dela s poročili o vajah, seminarskimi in projekti, v vsakem naslednjem letniku je pa tega manj.
Fantje so na oddelku "ogrožena vrsta" - v našem prvem letniku so bili 4 fantje in nekaj čez 50 punc.
Še posebej mi je bilo všeč obštudijsko dogajanje  :) - razna obštudijska predavanja, ekskurzije v tujino, študentske izmenjave, oddelčni časopis, psihošole itd.
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: pika* na 23 Februar 2007, 09:38:02
Ker vidm da vas je večina univeritetno ali pa visoko smer izbralo vam bom jst predstavila mojo šolo in mojo smer.
Sem izredna študentka Višje strokovne šole za poslovne sekretarje, Center za poslovno usposabljanje - Gospodarska zbornica slovenije. Program traja dve leti + diploma. Ko končaš to dobiš 6. stopnjo izobrazbe in nazim poslovni sekretar.
Šola je (meni) super, šolnina na leto je 310.000sit (če govorimo še o tolarjih), predavanja (za poslovne sekretarje) so ob ponedeljkih in sredah od 16.30 do 20.00, kar meni osebno zelo ustreza, zato da lahko dopoldan hodim v službo.
Glede pridobitve službe, ko opraviš študij je pa odvisno od povpraševanja na trgu (iskanje poslovnega sekretarja), načeloma trenutno trg bolj išče komercialiste (tudi to smer imajo na tej šoli) vendar jaz tako ali tako nameravam iti še kaj naprje, kaj, pa zaenkrat še ne vem ker sem šele ravnokar začela to šolo.
Lp
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: uroda na 23 Februar 2007, 09:39:02
FF - psihologija - absolventka

Jaz s študijem nisem imela težav, poznam pa tudi eno, ki je statistiko delala 22x (ampak to so že res ekstremni primeri).

Zato jaz nisem izpolnila svoje želje, študij psihologije. Očitno res nisem za to, saj mi je ta študij odsvetoval tudi šolski psiholog :-[.

Sicer sem pa študirala nemščino, pedagoško smer, na FF. Sam študijski program nič posebnega, s prevelikim poudarkom na literaturi. Same uporabne nemščine, komunikacije, družbe in kulture pa je bilo bistveno premalo ???.
Na srečo sedaj delam tisto, kar me veseli, učim nemščino na gimnaziji. Službo sem dobila preden sem diplomirala. Splet srečnih okoliščin zame.

Lp 
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: Gaya na 23 Februar 2007, 11:04:30
Mislim, da je na psihologijo težje priti kot pa to, da bi bil študij težak. Je nekaj "težjih" predmetov, če upoštevam to, kje jih ima največ težave. Osip je ful majhen, načeloma vsi diplomirajo.
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: Satin na 23 Februar 2007, 12:17:38
Pika* tu je še en sotrpinka ki študira enako smer samo na drugi privatni šoli B2, zaenkrat sem s študijem zadovoljna, že zaradi tega ker nekaj podobnega delam že zdaj, sicer je bolj ali manj guljenje ok razen pri kakih tujih jezikih, no letos smo si zadali cilj da pospravimo pod streho vse "zamrznjene" izpite :-[ (še dobro da jih je samo nekaj 8) >:() in diplomo ter s tem zaključimo s šolo ne pa šolanjem in se odpravimo naprej.
Za naprej se pa še odločamo kam  :o, pa bi pri mojih letih že morala vedeti :D ;) ::) ampak sej bo.
Sem pa vedno že od malega hotela na veterino, vendar na mojo žalost so mi to določene stvari preprečile, ampak bo že... :D
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: pika* na 26 Februar 2007, 09:26:41
Satin tudi mene je vleklo na veterino vendar sem prelena in nimam zicledra za ta študij, potem m je vleklo v zdravstvo (babištvo) pa mi je moja mami lepo rekla da se ne bo z mano učila tako da sem lepo pristala na aranžerski, sedaj na CPU-ju...
Tudi jaz ne vem kam bom šla potem, če bom šla :D
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: Weimy na 27 Februar 2007, 10:51:20
No, očitno sem pa edina študentka DENTALNE MEDICINE oz. STOMATOLOGIJE po starem.
Vem, o mojem študiju imajo mnogi ljudje napačne predstave. Nekateri mislijo, da je to
enako dentistom (ki pa mimogrede že dooolgo ne obstajajo več), nekateri nas mešajo z
zobotehniki, veliko pa jih je tudi takšnih, ki si takoj ustvarijo predstavo o bogati privatnici
s svojo ordinacijo. No, resnica pa je takšna, da naš študij traja 6 let, ravno tako kot medicina,
da nam ne uidejo niti njihovi predmeti kot so ginekologija in porodništvo, interna medicina,
splošna kirurgija, sodna medicina in podobno, poleg vseh naših. Naš študij zahteva veliko
neprespanih noči, veliko volje, sploh, ko si absolvent, kot jaz v tem trenutku, medtem ko so
kolegi iz gimnazije na štiriletnih faksih že diplomirali, se zaposlili in imajo po možnosti že otroke.
Jaz pa se še kar znojim za buklami :'(. Niti si ne predstavljam, da bi vmes še kak letnik ponavljala
pa je takih primerkov sigurno 3/4. Potem si pečen do tridesetega. No ja, ne smem vam vse predstaviti
v temni luči. Je pa doktor dent. med. zelo lep poklic, sploh, če si enkrat sam svoj gospod, brezposelnih
s to izobrazbo NI pa še nenehno si v stiku z ljudmi, kar je priporočljivo za tiste, ki jih to veseli. V primerjavi
s splošno medicino, ki me je sicer mikala že od rojstva pa me tik pred zdajci minila pa je, da specializacija
ni obvezna, torej po sedmih letih, če vmes ne rukneš seveda, začneš lahko delat, medtem ko se medicinci
še par let mučijo z raznimi specializacijami pa še dežurstva imajo.
Aja, pa okoli 50 nas je v letniku in smo zelo povezani in se dobro poznamo med sabo, saj par let preždimo
po cele dneve skupaj na vajah in predavanjim, izletih, žurih, brucovanjih. Zato ni čudno, da je kar nekaj
parčkov med nami :P. Jaz sicer ne štejem med njih, ampak je pa praktično ;D.
Je pa še ena pomanjkljivost. Namreč naš kuža je zaradi tega malo nastradal, ker mi mora namreč pogosto
kazat zobke pa mu to vključno z umivanjem zob ni prav nič pri srcu. :(

Lp, Nina
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: scythe na 27 Februar 2007, 11:42:24
Weimy - mate pa enga fejstnga "profesorja"  ;) Mislim, saj ne vem če je profesor, asistent (oz. sploh ne vem kako se pri vas talajo te nazivi in kdo jih ima in kdo ne). Ampak sem se zadnjič, ko sem morala iti na ekstrakcijo zoba, prav zabavala med vsemi študenti in enim fejstnim doktorjem (ki je očitno "nadzoroval/vodil" te študente), kateri mi je "ukradel" moj zobek.  :(  ;D
Hotela sem reči, da so mi bile všeč vaše vaje, "urejen kaos", ki me je zabaval in seveda fejstn doktor.  :P


LP,
M
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: Weimy na 27 Februar 2007, 11:50:52
Citiraj
Weimy - mate pa enga fejstnga "profesorja"   Mislim, saj ne vem če je profesor, asistent (oz. sploh ne vem kako se pri vas talajo te nazivi in kdo jih ima in kdo ne). Ampak sem se zadnjič, ko sem morala iti na ekstrakcijo zoba, prav zabavala med vsemi študenti in enim fejstnim doktorjem (ki je očitno "nadzoroval/vodil" te študente), kateri mi je "ukradel" moj zobek.   
Hotela sem reči, da so mi bile všeč vaše vaje, "urejen kaos", ki me je zabaval in seveda fejstn doktor. 


LP,
M

A res ? Se kaj spomniš, kdo je bil ta dr.? Ja, tudi pri nas so enaki nazivi, od asistentov, docentov do profesorjev na čelu.
Kdo pa ti je izpulil zon ? Kak študent ali "ta fejst" doktor ?

Lp, Nina
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: scythe na 27 Februar 2007, 12:07:39
A res ? Se kaj spomniš, kdo je bil ta dr.? Ja, tudi pri nas so enaki nazivi, od asistentov, docentov do profesorjev na čelu.
Kdo pa ti je izpulil zon ? Kak študent ali "ta fejst" doktor ?
Joj, ne spomnim se imena... Ker je bilo prezakomplicirano.  :-[ Mislim ni bilo slovensko ime, niti priimek... Nekaj fuuuuul dolgega, tudi izgovorit nisem znala.  :-[ Zob mi je pa kar on izpulil... Vsaj meni se zdi, da je bil ta "fejstn" doktor in ne študent.  ??? Ker je eno študentko vmes "zasliševal" kakšne vrste anestezije poznamo... Mi je vedno zabavno tako opazovati vaje, se še jaz kaj novega naučim.  :-[ Enako se mi je že parkrat zgodilo na veterini. :)

Je pa res.... upam, da vašim vajam ne bom nikoli več prisostvovala (vsaj ne na tak način kot sedaj)!  :-[ :-[ Kljub prijetnem vzdušju in fejstnemu doktorju.  ;D :D


Lp,
M
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: cerae na 27 Februar 2007, 13:01:42
Se strinjam, da je tudi dentalna medicina zelo težek študij. Sicer splošnim medicincem ni potrebno znati skoraj nič zob (en samcat predmet), dentalni medicinci pa grejo (sicer manj podrobno, kot mi - bojda) čez vse znanje, ki je na programu medicine... Sej to je potem fino, ker zobozdravnik še vedno lahko pove - ja, to je pa nekaj s srcem narobe, če je to pa to, ko pa pride nekdo, da ga boli zob tako ali tako, pa medicinci pojma nimajo(mo) :D :D
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: Panda na 08 Marec 2007, 21:45:15
Točno tako sem jst nardila. Šla sem na fax, ki me je veselil - Matematika (FMF). Ker mi ta predmet nikoli ni povzročal težav in se mi praktično ni blo treba učit, tudi na faxu nisem imela velikih težav. Predavanja in nekatere vaje niso bila vsa obvezna, je bilo pa boljše zate, da si bil prisoten, ker si kasneje manj časa porabil za učenje. Na ustnem izpitu se nam nikoli ni bilo treba učit vsega na pamet, ampak je bilo dovolj, da si povedal bistvo.

Moja prva želja za fax pa je bila arhitektura. 2 leti sem celo hodila na tečaj arhitekturnega risanja, opravila izpit, ..., kasneje pa sem si premislila. In to predvsem zaradi sprejemcev. Nekak sm se ustrašla ustnega zagovora  :-\. Na poskusnem zagovoru sem dobila vprašanje "pomlad narodov" in "plečnik". Plečnik je še nekak šel, pri drugem je bila pa tema, ker me politika res ne zanima  :(.
Z načrti hiš, stavb in notranjo opremo se še vedno ukvarjam za hobi, ker me to veseli.

Vsekakor mi pa nikoli ni žal za izbiro faxa in bi se sigurno še enkrat odločila isto. Leta 2004 sem uspešno diplomirala in se zaposlila kot samostojni analitik za finančne trge (vrednostni papirji) v NLB. Tukaj sem tudi od 2. letnika dalje imela štipendijo  ;D.

Petrca dragica tega mi pa nikol nisi povedala, da si fmf doštudirala, seveda ko se pa skos sam o psih pogovarjamo :)  Jaz sem pa na FF in študiram jezikoslovje. Ker sem pa butara izbrala enopredmetni študij sem fasala 4 matematike. In tu nastopiš ti petrca. A mi boš pomagala :( . Jaz sem namreč čista kontra, o mati nimam pojma in mi je največja mora na svetu. Narest moram pa Analizo1, diskretno matematiko in linearno algebro. Rač. praktikum pa že mam. UaU. Ej al pa k si lih tud blond ti dam svoje špegle in greš kar namest mene na izpit. 8)
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: aska na 08 Marec 2007, 22:13:16
Zato jeseni veselo nadaljujem kontra moji poslovni izobrazbi in vstopam v študij, ki si ga že dolgo želim-MEDICINA. :)
Zanimivo, pa veliko uspeha pri tem študiju :)

Lp
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: Tiya na 13 Marec 2007, 20:30:13
Hojla!

Jst sm pa študentka 2. letnika mikrobiologije, vendar pa upam, da bom lahko jeseni uspešno prešla na veterino  ::)

Mikrobiologija je sam po sebi zanimiv študij, v 1. letniku je veliko osnovnih predmetov, kot so matematika, kemija, biokemija, biologija celice, fizikalna kemija (not good) in angleščina. V drugem te že celo malo seznanijo s tvojim delom in se učiš molekularne biologije, morfologije mikroorganizmov, mikrobne biokemije, statistike, računalništva, biofizike, imunologije...Vsekakor ga priporočam tistim, ki ne obupajo v veliko veliko urah kemije...

Lp, Tiya

Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: Taja_the_vizsla na 21 Marec 2007, 23:13:31
Zivjo!

Informacija, ki bo morda prav prisla kaksnemu studentu: (soba v Ljubljani)

http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=1829.new#new (http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=1829.new#new)  ;)


Lep pozdrav, Laura
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: Sammy na 19 Avgust 2007, 14:47:03
No, pa sem se odločila poskusiti še tukaj. Za "PeSjanarke", ki iščete 'prostor za bivanje v LJ' in tiste, ki poznate katero, ki išče:  v centru imamo najeto stanovanje, 7 min peš hoje do FF (torej je blizu še farmacija, kemija, strojništvo, naravoslovnotehniška, matematika, fizika, veterinarska, arhitektura, akademija za glasbo; malo dalje pa gradbeništvo in geodezija, biotehniška, elektrotehnika, računalništvo in informatika, AGRFT, pravna, teološka, medicinska, visoka šola za zdravstvo - preverim lahko oddaljenost od vsake). Cimra mora biti obvezno nekadilka. Stanovanje se nahaja v mirni okolici, blizu Ljubljanice in Gradaščice - idealno za sprostitev ob koščku narave sredi glavnega mesta.

Več info na ZS, slike lahko pošljem po mailu. 
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: Nika na 19 Avgust 2007, 15:32:01
Sammy, peso gre zraven?
Naslov: Re: Pesjanar študentje!
Prispeval: Sammy na 19 Avgust 2007, 15:45:18
Nič še ni jasno. :-\ Še vedno ostaja upanje ...
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: tejka_in_blyth na 02 Januar 2008, 18:12:56
Jaz pa sem zakljucila Pedagosko fakulteto v Kopru / smer matematiko in racunalnistvo. Meni je bilo zelo vsec. Predavatelji zelo fajn.  Veliko delovnih mest.
Jaz sem se odlocila za akademsko pot, tako da sem se naprej vpisala na FAMNIT (Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijsko tehnologijo) v Kopru za magisterij. :)
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: Zarja na 14 Januar 2008, 12:51:59
No, da še jaz dodam "svoj piskerček" ... ;D

FF - smer "Medjezikovno posredovanje, slo-ang-nem" (a.k.a. Prevajalstvo, ang-nem).

Dolgo sem oklevala kaj naj grem študirat, pa sem ugotovila, da me dejansko jeziki še najbolj zanimajo IN ker nočem biti profesorica (pa brez zamere, če je slučajno kdo tukaj profesor, ni mišljeno osebno ;D), ampak želim malo bolj aktivno delati z jezikom, je to za moje pojme najboljša izbira. Sicer ni ravno najlažji študij, letos žal pavziram, ampak bom vztrajala še naprej, ker me veseli in zanima, kar je tudi najbolj pomembno. Nekateri smo pač "late-bloomerji" ...  :-[
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: Dina na 18 Januar 2008, 12:09:14
No, da še jaz povem  ;D

Sem absolventka EF v Ljubljani, imam še tri izpite, vendar se mi ne da učit  :P 8) :P
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: sasha na 18 Januar 2008, 13:07:39
Jaz pa studiram farmacijo.. :)
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: zvezdicazaspanka na 18 Januar 2008, 15:39:56
Jaz pa sem absolventka VPŠ, smer računovodstvo.
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: Dina na 18 Januar 2008, 15:44:35
jaz pa smer zavarovalstvo :) a si vse takoj naredila, ali si kaj ponavljala, pavzirala?
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: zvezdicazaspanka na 18 Januar 2008, 15:48:45
Najprej sem pavzirala, še predno sem se vpisala na fax (sem prej hodila na sr. turistično), potem pa sem šla v 1. letnik izredno, se pravi sem ga delala 2 leti. No pol pa je šlo vse ok... Tako, da nisem več rosno mlada  :D :D :D.
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: Dina na 18 Januar 2008, 16:07:57
js pa glede na to do kam sem prilezla še niti nisem tako stara (se mi zdi :))
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: rapgirl na 18 Januar 2008, 16:25:14
Jaz študiram hortikulturo v Celju!  :P
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: Felina na 19 Januar 2008, 20:25:45
Jaz pa se z veliko muko prebijam še skozi zadnje tri izpite na Fakulteti za matematiko in fiziko-smer matematika.



Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: Ovcka na 19 Januar 2008, 20:45:23
Jaz imam pa se kar nekaj izpitov na Fakulteti za racunalnistvo in informatiko smer Informatika v Lj.. Ne morem pa rect, da sem absolventka, ker mi je status septembra potekel :P (premal sem pridna, sej vem..  ::))
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: ursa na 20 Januar 2008, 08:36:57
Ovcka in kako ti je kaj všeč ta fax? kaj se učite?
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: Ovcka na 21 Januar 2008, 09:14:43
Ovcka in kako ti je kaj všeč ta fax? kaj se učite?

Hmm, kako mi je vsec.. Mi je, dokler ne pridemo do takih predmetov, ki mi ne odgovarjajo (no, saj je tudi nekaj takih, ki so strasno zanimivi, ampak taprvi nazalost prevladajo).. Veliko poudarka je na programiranju (kljub temu, da sem izbrala smer informatika) in matematiki, dolocene stvari, ki jih ucijo so totalno neuporabne in nesmiselne (ampak to je itak povsod). Dejstvo je, da ce ne delas sproti vse, da ce si doma ne vzames fuul casa za raziskovat in ucit se individualno, postane faks kmalu precej zahteven.. In kakor si enkrat tako zadaj kot jaz (absolvent je ze mimo, imam pa se 10 izpitov pred diplomo, vecinoma programiranje in pa piflarski predmeti), te malo mine do vsega skupaj.. Ampak ok, ce smo tako delc, bomo ze nekako/nekoc prisli do cilja  ;)
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: Tadeja na 07 Marec 2008, 19:50:32
Hej.

Jaz pa študiram slovenščino.  :D
No, vse tiste, ki študirate biologijo, vam pa zagotovo predava moj brat (če še ne, vam pa še bo popestril študij ;D).
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: Natuzzi na 12 Marec 2008, 20:45:52
FDV- obramboslovje
2. letnik po milosti božji
It s nice 8)
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: botticelli na 12 Marec 2008, 21:42:34
Kdo pa je tvoj brat? :) Sicer sem na predavanja hodila že pred 2-3 leti nazadnje, ampak vseeno :)
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: Tadeja na 13 Marec 2008, 18:17:14
Moj brat je Gorazd Urbanič. Če si bila na btf pred tremi leti, ga zagotovo poznaš.
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: teja con panto na 28 Marec 2008, 16:53:56
1. letnik Fakultete za upravo, smer uprava, izredno  :P
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: Macika na 30 Marec 2008, 21:17:30
2. letnik fakultete za logistiko Celje  ;D
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: Lilit na 30 Marec 2008, 21:40:13
Hej.

Jaz pa študiram slovenščino.  :D
No, vse tiste, ki študirate biologijo, vam pa zagotovo predava moj brat (če še ne, vam pa še bo popestril študij ;D).

Hihi kako si to povedala :D :D :D jaz sem tudi koncala biologijo :)
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: _Dakota_ na 08 April 2008, 17:32:08
hm,pa še jst  :)

veterina,2.letnik

najprej sem oklevala zaradi službe - ni namreč nekega velikega povpraševanja po ženskah  :-\ pa sem se vseeno odločla za študij,ki me zanima. rajš to,kot da najprej študiram nekaj kar me ne zanima,pol pa še celo življenje delat nekaj,kar me ne zanima  :-X s faxom sem ful zadovoljna. dobor,predmeti,ki nobenega ne zanimajo morjo bit,tako kot pri ostalih,ampak napredujemo  :) super je,ker nas je malo,pa prof nas skoraj vsi poznajo po imenih,pa skoraj z vsakim se da kaj zmenit in ga vprašat za nasvet 8) smo pa še vedno nezadovoljni s količini prakse/praktičnega dela  ??? no,vseeno upamo na najboljše  :)
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: blob na 18 Julij 2008, 21:05:04
bi oddal kdo (oz. pozna koga) stanovanje dvem študentkam v lj? ::)
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: MissTi na 06 Avgust 2008, 18:59:39
Oj,

išče se cimra-cimer v Lj na Prulah. Praktično v bližini vseh fakultet, razen tistih za Bežigradom. Za info vprašaj na zasebno.

lp
tina
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: Urša in Balu na 06 Avgust 2008, 21:27:59
Hej.

Jaz pa študiram slovenščino.  :D

Jaz pa se z veliko muko prebijam še skozi zadnje tri izpite na Fakulteti za matematiko in fiziko-smer matematika.

OT
Pol pa jaz kar vajdvi prosila včasih za pomoč :P
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: Chrissy na 06 Avgust 2008, 22:18:09
No pa se naj se jaz delim kaksno bolj zrelo in "pametno" izkusnjo (letos bom 30!!  :o). Ko sem bila v srednji soli sem si veeedno zelela studirati Umetnostno Zgodovino ali pa Antropologijo. Zal se oboje predava samo na FF  in od tega vzamejo na vsaki smeri le nekih 25 - 30 studentov. Idejo sem opustila in se vpisala na Psihologijo. Kar nekaj let sem dokaj pridno hodila na predavanja in celo delala izpite, dokler me zadeva ni zacela popolnoma dolgocasiti (sama statistika in psihometrija  :() in sem zacela delati v ocetovi firmi. Pred dvema letoma sem se preselila v London in se vpisala na Socialno Antropologijo (najboljsa odlocitev mojega zivljenja), ki jo koncam naslednje leto. Zatem se bom vpisala jeseni 2009 se na umetnostno zgodovino in moje sanje bodo izpolnjene.  :) Ugotovila sem, da na koncu steje predvsem to kar te veseli, delo se ze najde se posebej ce se znajdes in si sposoben. Profesorji v Angliji so fenomenalni, so nekako bolj kolegi in mentorji kot pa zgolj ucitelji in studij temelji predvsem na individualnem delu, pisanju esejev in raziskavah.....fenomenalna izkusnja!  :D
No pa da se ne boste cudile kako lahko prezivim z omenjenimi smeremi studija....hehe, delam v pravni sluzbi, kjer se poleg vsega ostalega ucim se pravni britanski zargon  ;). Vsaka informacija bo enkrat prav prisla, se posebej ko se preselim nazaj v rodno Ljubljano. Skratka ne se prevec obremenjevati, zivljenje ze najde svojo pot, vi bodite samo srecni v tem kar delate in zbirajte znane kot se le da!


lp
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: majča na 07 Avgust 2008, 22:40:19
Študiram enopredmetno pedagogiko (FF), letos bom absolventka, jeeee 8)
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: Sammy na 08 Avgust 2008, 18:34:48
Chrissy, zanimivo je slišat izkušnje iz prejšnjih let. Zdaj nikomur niti približno ne pride na pamet, da bi opustil idejo o umetnostni zgodovini ali antropologiji in se vpisal rajši na psihologijo, ker je na psihologiji dosti višja omejitev.
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: Chrissy na 16 Avgust 2008, 11:43:32
Hja saj po moje so odlocitvi botrovale tudi besede mojih starsev: "kaj bos pa pocela s temi predmeti, to je lahko predvsem hobi, studiraj nekaj bolj konkretnega"  ;). No, poslusati druge je popolna izguba casa, samo sami sebe najbolje poznamo.
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: casper na 12 September 2008, 10:40:09
Mogoče tole ni ravno pravi kraj za moj "oglas", ampak pri nas na FDV iščemo pridne študente za anketiranje po terenu za dobro plačilo. Kontaktirajte me na ZS. Mogoče komu kak zaslužen evro ne bo odveč  8)  :P Delo poteka po celi Sloveniji in je z malo dobre volje prav prijetno, predvsem pa vaja za dvigovanje samozavesti in komuniciranja z neznanci.
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: Ribica* na 13 Maj 2009, 22:38:44
Da se se jaz pofockam. Fdv - trzenje in odnosi z javnostmi. O nekem pretiranem zadovoljstvu ne morem govorit, mi pa vsekakor ni vsec bolnjski sistem - to bo pa letos itak povsod.

Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: casper na 20 Maj 2009, 10:48:13
Ribica, kot vidiš, si več kot pol leta prepozna  :'( ampak lahko se prijaviš za telefonsko anketiranje, nove bomo jemali jeseni.
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: Ribica* na 12 Junij 2009, 19:24:45
Ribica, kot vidiš, si več kot pol leta prepozna  :'( ampak lahko se prijaviš za telefonsko anketiranje, nove bomo jemali jeseni.

Ne bi anketirala, sem samo odpisala, kaj studiram :) Sicer pa poznam Ž., tako da sem s temi anketami ze seznanjena  :)
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: shinegirl na 24 Julij 2009, 17:56:48
se pridružujem ribici- kom- tržno komuniciranje in odnosi z javnostmi, sva sošolke ;)

drgač meni je pa ful ušeč smer, še posebej poklic
sistem je pa fak*** ja, sam useeno se mi zdi, da je bolje to,kot tisti, ki imajo vse izpite na koncu ;)
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: LIZA na 12 September 2009, 16:18:55
Kam ste se pa letos kaj vpisali (bodoči) pesjanar študentje?  :)
Naslov: Pesjanar študentje!
Prispeval: Tiger na 12 September 2009, 21:50:50
Biotehniška fakulteta odd. za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire (čakam na položnco za vpisnino 2. letnika  :o)