PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Vzgoja in šolanje => Temo začel/a: fiola1 na 02 Februar 2016, 20:58:12

Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: fiola1 na 02 Februar 2016, 20:58:12
No, midva imava eno težavo, ki se pojavlja na sprehodih, pa sem se odločila, da še tukaj vprašam, kaj vi menite o tem  :-[
Imam eno leto starega psa in ko na sprehodu vidi drugega psa, začne cvilit in vleč proti njemu, ko pa gresta pes in vodnik mimo, začne skakat z vsemi štirimi v zrak, pograbi povodec in se hoče vleči z njim ... In potem traja nekaj časa da se umiri, da lahko nadaljujeva, pa ga potem včasih še vseeno spet piči isto, brez da bi šel mimo pes ali kdorkoli. Nekako mi ni jasno, zakaj, najprej smo seveda pomislili, da mu manjka gibanja ampak imava kar dolge in aktivne sprehode, pa tudi doma na vrtu vadiva frizbi in nekaj malega agilityja, včasih še celo pred sprehodom, da je potem sprehod le sprostitev, pa se vseeno zgodi, da začne skakat ko skokica in grabiti po povodcu. Edino kar mi še pada na misel je, da mu manjka kakšna pasja družba - pač sprehod še s kakšnim psom?

Upam, da sem dovolj razumljivo napisala, zakaj se gre in vsak odgovor, nasvet mnenje je dobrodošlo!  :)
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: čara na 03 Februar 2016, 07:21:00
Dokaj enostavno. Polne žepe hrane, takoj ko zagledaš psa klik-hrana, bodi na taki razdalji, da je pes še pod vzdražnim pragom. Za lepo vedenje (mirno obnašanje v bližini psov) ga lahko potem tudi spustiš v igro. Še bolje bi bilo, če bi pes spoznal čim več ignorantov, ki bi ga kljub negovemu vedenju ignorirali. Seveda psi rabijo pasjo družbo. Več kot je ima, manj si je želi.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: fiola1 na 03 Februar 2016, 09:11:25
Aha, no briketke vzameva na vsak sprehod, bom pa zdaj najbrž poskusila še s čim bolj zanimivim, recimo s hrenovkami  ::) Kaj si pa mislila s klik? Kliker ali samo da mu ponudim hrano? Da bi ga spustila v igro po navadi ne pride v poštev, ker se z drugimi psi srečava predvsem na gozdni cesti, ki je pa kar prometna, zato ga imam tudi ves čas na povodcu, na travniku, kjer je spuščen so pa redko še drugi psi oz. so tako daleč, da ga sploh ne zanimajo. Ignorantskih psov pri nas ni veliko, prav tako jih večina vleče proti mojemu, najbolj mi grejo pa na živce tisti, ki so spuščeni in priletijo naravnost k nama  >:( Glede pasje družbe se pa s prijateljico sem in tja dogovoriva za kakšen sprehod, ker ima mešanko z labradorcem in se dobro razumeta, čeprav je pa takole - dokler sta na povodcu ves čas vlečeta drug proti drugemu, ko pa sta spuščena, se komajda kaj zmenita drug za drugega  :D edino žogico pa le lovita skupaj in gremo ravno danes popoldne spet, če bo le vreme zdržalo brez dežja  :-\
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: čara na 03 Februar 2016, 09:53:48
Ja, klik kot klik s klikerjem, lahko pa uporabiš besedo, JA, TO, Priden... Pa različne vrste nagrade. Mogoče so briketi za začetek res premalo vredno.

No s tisti labradorko. Naj ne vlečeta. Lepo počasi, malo v loku se približujta in če bosta na ohlapnih ptrikih, se jih lahko spusti, če ne pač ne....na travniku-približuj se do točke, ko postanejo malo zanimivi.

Lahko pa, nabereš nekaj psov, ki ga bodo nahrulili, zarenčali, ignorirali, dokler se ne lepo po pasje obnaša, ne bojo ga pa napadli in enostavno pustiš na dolgem štriku ali spuščenega, da sam ugotovi kaj in kako se ne dela.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: Nika na 03 Februar 2016, 10:36:42
Edina pasja družba mu je kolegičina labradorka?  Psi so družabna bitja in vsekakor potrebuje več kot le enega prijatelja, niti ni nujno da se bosta igrala, le podružila. Sem prepričana da se lahko z marsikom iz tvoje soseščine zmeniš za kak sprehod, od začetka pa imate pse na povodcih, če ne veste kako se bodo obnašali.

In potem traja nekaj časa da se umiri, da lahko nadaljujeva, pa ga potem včasih še vseeno spet piči isto, brez da bi šel mimo pes ali kdorkoli.
Niti ga ni treba umirjat, malo se poigrajta in bo potem lažje it naprej.

najbolj mi grejo pa na živce tisti, ki so spuščeni in priletijo naravnost k nama 
Zakaj? Kako se obnašajo in kako se obnaša tvoj pes?
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: Lanabela na 03 Februar 2016, 11:20:55
Citiraj
najbolj mi grejo pa na živce tisti, ki so spuščeni in priletijo naravnost k nama 

Pravzaprav bi morala biti takih najbolj vesela (čeprav se strinjam, da naj bi lastniki psov le teh ne spuščali k privezanim psom)
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: čara na 03 Februar 2016, 12:50:32
Ja, jaz tudi nisem najbolj vesela, ker pač mam posebneža na štriku....Če pa se lepo sprehodi mimo ali do naju nek normalen pes sem pa tudi jaz vesela. Pozitivna izkušnja, zdgledi vlečejo. Ko se pa mali beli pes zapodi v faco ali pes, ki je še slabši od moje, no, to pa ni fajn.  :-\
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: fiola1 na 03 Februar 2016, 13:04:09
Hvala za vse odgovore  :)

čara - psa vlečeta na začetku. Ko pridemo do travnika se že lepo umirita. Se mi vseeno ne zdi preveč vsiljiv do drugih psov, že od mladička ne. Ja, seveda, ko je na povodcu vleče proti njim, ko pa je spuščen je pa precej previden in kar pazi na razdaljo z drugim psom ... Večkrat se je celo zgodilo - sploh ko je bil mlajši, da se je pred drugim psom kar ulegel na hrbet.

Nika - ja, zaenkrat le ona, pa še to bolj redko, priznam. Bom malo premislila koga bi lahko še  prosila. So pa moji prijatelji ravno prejšnji teden dobili novega kužka, isto avstralčka in bosta najbrž v prihodnosti kar precej skupaj. To da počakam, da se umiri, da greva naprej - ali ni ravno igranje to kar on želi od mene? In če bo po skakanju v zrak in cviljenju dobil za nagrado igranje, se mi zdi, da bo hitro izkoristil  :-\

Lanabela in Nika - zakaj mi gredotisti psi na živce? Tako kot je Lanabela rekla, da naj se jih ne bi spuščalo k privezanim psom. Je že res, da se lahko pri takih primerih še najbolj naučiva ... Glede tega pa kako se obnašajo oni in moj? Sem skoraj 100% da bi moj tudi takole stekel do drugega, če bi bil spuščen, pa ga imam ravno zato na povodcu, ker vem, da nekaterim ljudem to ni všeč, in jim povzroča težave, če učijo svojega psa.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: čara na 03 Februar 2016, 14:04:31
Ahhh. Potem imaš mini težavico. Jaz sem si predstavljala, da je bolj zagreben pri tem vlečenju.
S katerega konca si že? mogoče se kdo na forumu tudi najde. Lokalno društvo, tam kjer agility trenirata? Jaz se občasno pridružim tudi tečajnikom, malo sva midve moteči element, malo so oni, s kakšnimi se drži, z enimi pa ne.

Bom 1x posnela, kako zelo odpove vsaka pikica samokontrole in kontrole, ko moja vidi dva setra :D
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: fiola1 na 03 Februar 2016, 14:19:47
Jaz sem iz Radomelj (okolica Domžal). Zaenkrat nisva v nobenem društvu, malo šolo in rally tečaj sva spomladi in poleti delala v KD Kamnik, 3x sva bila pa na treningu v KD Agility Ilirija, do zdaj pa nič več, tako da zaenkrat doma ponavljava kar sva se tam naučila in bova šla spomladi najbrž kar na tečaj v KD Duplica, čeprav se moram še malo pozanimat, kako in kdaj imajo.  :)
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: martina.o na 03 Februar 2016, 18:26:23
Fiola1
S pasmo, ki jo imaš, imam 13 let izkušenj :v vzgoji, šolanju, športu, paši, vzreji - trenutno imam šestega psa te pasme v "delu". Tudi rodovnik tvojega psa poznam, pri čemer gre že nekaj generacij za  cilj razstavljanje. Nič narobe seveda ampak kot so se izgubile lastnosti, ki v urbanem okolju niso zaželene, so pa zelo tipične, tako so se izgubile tudi tiste, ki pomenijo pri tej pasmi trainability, biddability. V neki meri verjetno - je pa odvisno od psa.
Pa tisto o "pack leader" ni iz trte izvito. Še kako zelo pomembno.

Z briketi in klikanjem ne boš nič opravila. In nagrajuje se opravljeno želeno vedenje, ne pa pogled na tuje pse
Dokaj enostavno. Polne žepe hrane, takoj ko zagledaš psa klik-hrana, bodi na taki razdalji, da je pes še pod vzdražnim pragom. Za lepo vedenje (mirno obnašanje v bližini psov) ga lahko potem tudi spustiš v igro. Še bolje bi bilo, če bi pes spoznal čim več ignorantov, ki bi ga kljub negovemu vedenju ignorirali. Seveda psi rabijo pasjo družbo. Več kot je ima, manj si je želi.

  Ko se govori, da je pes socialno bitje, se ima v mislih stik s človekom - za to so bili delovni psi selekcionirani. Razen, če gre za pasje krdelo, ki živi skupaj. Nikakor pa to ne pomeni druženje z drugimi, neznaimi psi. Ni nikakršne potrebe druženja - res ne vem, zakaj bi se moj pes družil s tujim psom, če ima mene.Gre izključno za sprejemljivo vedenje  -v okolju, kjer se srečujejo. In počne naj to, kar se mu dovoli - nič drugega.

citat Nika   
Edina pasja družba mu je kolegičina labradorka?  Psi so družabna bitja in vsekakor potrebuje več kot le enega prijatelja, niti ni nujno da se bosta igrala, le podružila.

Tule sicer ne komentiram več - ampak sem se odločila, da napišem, ker imajo ljudje  čisto premalo podatkov o tej pasmi in na splošno jim je všeč le njihov prelep videz. Žal.
Če rabiš pomoč, me kontaktiraj - čisto privat.
PS - tako zgodnja kastracija, kot ste jo opravili ima lahko negativne zdravstvene posledice.
lp

Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: Lanabela na 03 Februar 2016, 18:57:31
Pravzaprav....če se prav klika in nagrajuje, zadeva deluje. Preverjeno. Ne glede na pasmo.
Pes seveda lahko živi tudi brez družbe drugih psov in samo za svojega lastnika. In počne samo tisto, kar je všeč njegovemu lastniku. Vendar bi iz lastnih izkušenj rekla, da so psi veliko srečnejši in bolj uravnoteženi, če lahko izživijo tudi tisti del svoje narave, ki je povezan z druženjem z drugimi psi. Velja celo za pasme, ki so veliko bolj one man/one dog kot avstralci. Pes ima lahko oboje: človeka kot svojega delovnega partnerja in nekaj svojega "zasebnega" življenja, druženja s svojo vrsto v prostem času.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: martina.o na 03 Februar 2016, 19:46:20
Mogoče  Lanabela - moji nikoli niso živeli brez pasjega domačega krdela, tako je pač prišlo.
Ampak čisto iz varnostnih razlogov ne dovolim druženja s psi, ki jih ne poznam. Nikoli ne veš, a ne? Potem se pa dokazuje, kar se nikoli ne more dokazati, kdo je prvi koga.... itd. Če bi prišlo do tega.

Naši mladiči so v leglu vzgojeni od mam psic in tetic psic in stricev in pol bratov/sester, kako se vede do psov. Kje je meja. Takoj, ko psička mama dovoli, grejo lahko vsi k mladičem. Pa zelo razumejo pasjo govorico. Mojo pa itak morajo.
Sem ravno dala en posnetek Chip in mala Tessa 6 tednov - super vidiš, kako pes pokaže mladiču, da je dovolj in kako mladič razume. Na fb je.
Ravno zadnjič v Prestranku je Parti tolk želel malo mladičke od Marka pogledat, zna z mladiči, je navajen in zelo nežen. Pa se je njihova mama vmes postavila in zarenčala - ni šel koraka naprej. Še malo počakal, če resno misli in odšel. Ni zbežal - odšel, ker je razumel.  So ga domače naučile.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: fiola1 na 03 Februar 2016, 20:08:57
Z briketi in klikanjem ne boš nič opravila. 

Kaj bi pa potem po vašem mnenju pomagalo? Kot sem že napisala, bom vesela vsakega mnenja in predloga  :)

Glede kastracije (čeprav malo iz teme) - prebrala sem precej člankov, mnenj, na koncu sem se odločila upoštevati predlagano starost veterinarke in vzrediteljice.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: martina.o na 03 Februar 2016, 20:15:16
Ja potem pa itak nimam kaj. zato tudi tule več ne pišem. Nihče ne upošteva nič.
Kot sem napisala zgoraj - tako je z informacijami.

Pa ravno je Uni Vet klinika kzkmž objavila sicer že davno poznan članek o zgodnji streilizaciji in kastraciji.
Kaj naj še rečem, če itak veš.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: Nika na 04 Februar 2016, 08:45:05
To da počakam, da se umiri, da greva naprej - ali ni ravno igranje to kar on želi od mene? 

Seveda želi. Želi se pozdravit z drugim psom pa se ne sme, zato se želi v nadomestilo poigrat s teboj pa se tudi ne sme.

Lanabela in Nika - zakaj mi gredotisti psi na živce? Tako kot je Lanabela rekla, da naj se jih ne bi spuščalo k privezanim psom. Je že res, da se lahko pri takih primerih še najbolj naučiva ... Glede tega pa kako se obnašajo oni in moj? Sem skoraj 100% da bi moj tudi takole stekel do drugega, če bi bil spuščen, pa ga imam ravno zato na povodcu, ker vem, da nekaterim ljudem to ni všeč, in jim povzroča težave, če učijo svojega psa.

Na živce ti grejo, ker Lanabela pravi da se jih naj ne bi spuščali k privezanim psom? Res se lahko in ti in pes v takih situacijah veliko naučita in ne razumem, zakaj ne bi tega izkoristila? Zanimalo me je, kako se obnašajo psi ki priletijo do vaju in kako se obnaša tvoj, ko drugi psi priletijo do vaju; ne kaj bi tvoj naredil če bi bil spuščen.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: fiola1 na 04 Februar 2016, 09:52:46
Seveda želi. Želi se pozdravit z drugim psom pa se ne sme, zato se želi v nadomestilo poigrat s teboj pa se tudi ne sme.

Saj ravno zato se pa ne poigram z njim - ker on to želi. In če se bom začela igrati z njim, po tem, ko bom on poskakoval naokrog, zaradi tega ker je šel ravnokar mimo en pes, potem bo on pogruntal, da če skače po zraku in cvili, potem dobi še nagrado - igranje. Poznam take stvari že od dela s konji. Če bo že dobil igro, jo bo dobil po tem, ko bo lepo mirno počakal oz. mirno šel mimo drugega psa. Oprosti, če si tako mislila, nisem te čisto razumela.

Ko se s psom na sprehodu ukvarjaš, ga učiš, treniraš, no pač takrat si običajno ne želiš, da drugi psi rinejo v tvojega, kljub temu, da se ob tem lahko marsikaj naučiš! Mi pač ni všeč, da spuščeni psi letijo naravnost k tistim, ki so na povodcu, in verjamem da tudi komu drugemu ni všeč, pa pač tako je.
Kako se Zack obnaša, je pa čisto odvisno od tega, kdaj psa zagledam jaz, če ga on vidi prvi, od tega kje sva ... Če psa prva vidim jaz, poskušam pridobit pozornost, običajno narediva še nekaj korakov naprej in ga dam na sedi, ter tako počakava da gre drugi pes mimo, s tem da ga običajno kar držim za ovratnico oz. oprsnico. Ko gre pes mimo, spet pozornost, da greva lahko naprej. Se pa tudi zgodi, da Zack vidi psa prvi in takrat je potrebno malo več truda za pozornost. Če vidim, da pes ni na povodcu, dam mojega isto na sedi in od njega žalim, da počaka. Če pes pride do naju, Zack sedi, včasih tudi vstane, ampak ga potem spet poskušam dati nazaj na sedi, da počakava, dokler vodnik ne pride po svojega psa. Upam, da sem dovolj dobro razložila.

Se pa tudi meni zdi, da bo Zack čisto lepo dojel to s klikerjem, kot bi vsak pes, ne glede na pasmo, rodovnik, ne rodovnik, trainability ali ne. Je pa gotovo odvisno od psa, kako hitro bo dojel, ampak dojel bo pa skoraj zagotovo vsak. Moje mnenje o tem.
Tudi pri konjih je isto, ugotavljam, da se da po dokaj podobnih principih delat tudi s psi, seveda jih je treba malo prilagodit, da ne bo kdo narobe razumel. Ampak bo en konj hitreje dojel, da se pač od pritiska umakme in ko se umakne pritisk izgine, kot pa drugi, bosta pa slej ko prej obadva vedela, zakaj se gre.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: čara na 04 Februar 2016, 10:11:50
Če ni nevarnosti (cesta...). Lahko prehitiš psa in ga spustiš in rečeš OK.   :) Tudi to se izplača.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: Roxy na 04 Februar 2016, 11:46:53
Če vidim, da pes ni na povodcu, dam mojega isto na sedi in od njega žalim, da počaka. Če pes pride do naju, Zack sedi, včasih tudi vstane, ampak ga potem spet poskušam dati nazaj na sedi, da počakava, dokler vodnik ne pride po svojega psa. Upam, da sem dovolj dobro razložila.

Jaz moje pse v takem primeru vedno sprostim iz povelja in jim pustim, da se pozdravijo s psom. Če psa ne bi sprostila, bi pes vstal sam od sebe, ne takrat, ko mu to jaz dovolim in bi si s tem kvarila zanesljivost pri upoštevanju povelja. S tem psu tudi omogočim komunikacijo s psom, ki je priletel zraven (no, psici pustim, da se povoha, samcu ne, ker bi vse kar nenapovedano uleti v njegov osebni prostor "požrl"). Poleg tega pa od psa, ki nima dovolj utrjenega povelja (v tvojem primeru sedi), ne moreš zahtevati naj sedi ob tako veliki motnji. Še posebaj, če tvoj pes v odnosu do drugih psov ni problematičen, se mi to početje ne zdi smiselno. In predvsem živciranje sebe in psa po nepotrebnem. Raje ga nauči, da se s psom povoha, ko pa ti rečeš, da gresta stran, naj ti veselo sledi.

Kar se tiče preusmerjanja pozornosti, ko gresta lahko mimo psa... Zelo pomembno je, da začneš s preusmerjanjem pravočasno. Torej preden se tvoj pes tako razburi, da ga ne moreš več z ničemer motivirati. Če je potrebno, se umakneš na zadostno razdaljo, da svojemu psu zagotoviš uspeh. Potem pa postopoma prideš do vedno večje bližine in vedno večjih motenj. Le tako ga boš lahko nagradila za lepo vedenje. Omogočiti mu moraš, da bo uspešen in pri tem upoštevati kaj in koliko zmore.

Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: Lanabela na 04 Februar 2016, 12:10:10
Martina, tvoji psi družbe ne pogrešajo, ker jo imajo doma dovolj. Psi, ki so sami so v drugačni situaciji. Poleg tega so tvoji mladiči ob oddaji že lepo navajeni na druge odrasle pse, ki jih imaš, tisti, ki ima samo eno psico, tega nima. Tudi če so mladiči lepo navajeni na druge pse se med odraščanjem situacija spreminja, psi različno odreagirajo na mladiča kot na pubertetnika in spet drugače do kastrata.
Kar se tiče metod: do cilja se lahko uspešno pride po različnih poteh. Vendar pa moramo vedeti, da različne metode tudi ob pravilni uporabi ne dajo enakih končnih rezultatov. Protipogojevanje (skupaj z desenzibilizacijo) ni neki new age hokus pokus ampak priznana, preizkušena in znanstveno utemeljena metoda (oziroma bolje rečeno sklop  metod, ker jih je več), ki ob pravilni uporabi daje dobre rezultate. Je pa na začetku za vodnika res nekoliko težje razumljiva in vodnik rabi nekaj več učenja kot pri metodah, ki temelje na dominanci. Mogoče protipogojevanje res ni primerno za vsakega vodnika, a če trdiš, da se na ta način ne da nič doseči, potem metode ne poznaš dobro.
Kar se tiče kastracije imaš seveda prav, vendar je v tem primeru brezpredmetno, ker je pes že kastriran in se ga nazaj naredit ne da. Propaganda v korist zgodnjih kastracij je izjemno močna in nasprotna spoznanja si zelo počasi utirajo pot tudi med veterinarje.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: aegir na 04 Februar 2016, 13:42:17
Moj pesjan je mel iste fore, evforija ko je videl psa, skakanje 1m u luft, pol je pa po možnosti še skoču pred mano da sem skoraj poletela čez njega. Nisem se zezala z nobenimi priboljški. Enostavno sem naredila s povodcem vzvod okoli vratu (povodec na 2 karabina da lahko nastavljaš dolžino), da je bil pes fiksiran ob nogo, povodec pa tako skrajšan da ga z gobcem ni moral dosežti. Na tako kratkem povodcu sem imela boljšo kontrolo nad psom in sem enostavno začela hoditi mimo psov brez ustavljanja brez ovohavanja in brez pregovarjanja al bo šou naprej al ne bo šou. Sedaj pes brez problem hodi normalno. Sej pocvili še, sploh če je kšna psica, ampak imam vsaj psa pod kontrolo in ne 1m u luftu.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: čara na 04 Februar 2016, 14:38:47
Si ne predstavljam. A lahko fotoprikaz? Ko je moja imela izpade-predno sem se dokopala do CU, sem lahko samo primla za ovratnico-oprsnico in počakala, da grejo drugi mimo.  :-[

Saj s hrano se ne zezaš. Ampak d e l a š.  Se pa s pravim tajmingom ZELO HITRO napreduje. Do 100% zanesljivosti pa traja več časa, sploh če so vmes kaki neljubi slučaji.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: fiola1 na 04 Februar 2016, 14:43:17
aegir - se mi zdi super predlog, čeprav tudi meni ni čisto jasno kako s povodcem. Imam pa jaz popolnoma isti primer ... tudi to skakanje PRED mene. Koliko časa približno je pa trajalo, da je zdaj pes v redu? Me čisto tako zanima, da približno vem  :)
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: Lanabela na 04 Februar 2016, 15:50:25
To je najpreprostejša in najstarejša metoda, pri kateri se ti ni treba zaj... z nobenim nagrajevanjem,  hrano ali celo klikanjem, noben timing ni potreben, nič ni treba mislit, psa samo prisiliš, da hodi in se ne ustavlja. Lahko dosežeš disciplino na povodcu, ne spremeniš pa čustvenega stanja psa niti ne odpraviš temeljnih težav, zaradi katerih nezaželeno vedenje sploh nastane.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: aegir na 04 Februar 2016, 16:22:33
To sigurno da ne resi vseh tezav. Je pa vsaj pes toliko vodljiv da lahko zacneva popravljat se ostale stvari, ker ce ga mam u luftu nc ne morem
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: aegir na 04 Februar 2016, 16:45:44
Bom poskusla zbrskat ksno slikco, ker ti ne znam napisat. Men je najvecjo tezavo predstavljal to da imam v soseski ogromno psov okol sebe in se jim ne morem umikat. Al je en pred tabo ali pa za tabo. Pa se 35kg ma trenutno pes jaz pa samo 50.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: aegir na 04 Februar 2016, 16:51:48
Nekaj heca tale forum da mi ne izpise vsega kar napisem. Kaj pa ce pes ne dela na hrano? Ga potem pustite 3 dni brez futra da postane lacen? Men se je pes po tej metodi zrihtu v dveh mesecih.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: aegir na 04 Februar 2016, 17:41:49
https://www.google.si/search?q=povodec+ki+se+skrajsa&biw=360&bih=276&prmd=imvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjv0qTZw97KAhUFn3IKHdqvBMgQ_AUIBigB#imgrc=i6c91cZl5LWVoM%3A

Evo imas tak povodec, ki ni raven strik ampak zanka. Z eno roko primes pri krabinu (povodec je pripet na ovratnico), z drugo roko primes konec povodca in ga potegnes pod vrat. Z eno roko potem primes oba dela skupaj.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: Roxy na 04 Februar 2016, 17:48:48
Nekaj heca tale forum da mi ne izpise vsega kar napisem. Kaj pa ce pes ne dela na hrano? Ga potem pustite 3 dni brez futra da postane lacen? Men se je pes po tej metodi zrihtu v dveh mesecih.

Najdeš drugačno motivacijo ;). Lahko je le način podajanja hrane drugačen, lahko je igra, lahko kaj drugega.

Ja, veliko psov in malo prostora za umik, je lahko velika težava pri učenju psa. Se hitro zgodijo situacije, ki jim pes ni kos in se izniči skoraj ves vložen trud. Pri večjih problemih pri obvladovanju je zato smiselno kdaj s psom iti drugam na sprehod in se tam učiti. Ampak, če pes tudi brez motenj ne dela na hrano, je najprej treba rešiti ta problem. Če se seveda lotiš reševanja težave z nagrajevanjem.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: fiola1 na 04 Februar 2016, 18:44:31
Hvala  :) Imava tak povodec, bom poskusila, takoj ko ga dobim nazaj, ker sem ga nekomu malo posodila ... Jaz sem pa večkrat uporabila ta povodec tako, da sem to veliko zanko dala psu čez glavo in prek prsi in krasno pomaga pri vlečenju, edino, ko je situacija taka, da je zraven še kak pes, pa ni ravno fino, ker se zaplete pes in še ti.

Bom poskusila torej s tem predlogom, le da bom nekako dodala še kakšen priboljšek oz. nagrado.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: martina.o na 04 Februar 2016, 19:01:35
Nemogoče je dati nasvet ne da bi videl, kaj lastnik počne. Večina neizkušenih lastnikov je prepočasnih v reakcijah  -  tudi ne vidijo sebe, kaj delajo in ne vejo točno, kaj storiti. In še: ne zahtevajo vedno enako v določeni situaciji, kar je zelo narobe. Najbolje je uvesti protokol - ampak za to je potrebno kar nekja znanja in doslednosti pa seveda poznati svojega psa.
Tako je najbolje v izogib težavam.

Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: Lanabela na 04 Februar 2016, 19:54:51
Se povsem strinjam, Martina. Tukaj sicer lahko povemo za različne metode, a jaz vedno napišem tudi, da brez strokovne pomoči ne bo šlo. Razen če gre samo za kakšno malenkost popravit. Je pa fino, da lastnik ve za različne načine, premisli, na kakšen način bi rad delal in si najde temu primerno pomoč. Mogoče je potem manj možnosti da bi nasedel kakšnemu CM kopikatu.

Aegir: pri večini psov je treba motivacijo zgraditi.  Večina psov se recimo rada igra, ampak  za to, da bo pes pripravljen za igro tudi kaj narediti, je treba najprej delat na tem. Podobno je s hrano. Vsi psi sicer morajo jesti, ampak hrana sama po sebi za psa ponavadi ni posebno veliko vredna. Vrednost povečamo najprej s tem, da izbiramo take priboljške, ki so psu zelo všeč in ki jih drugače kot za nagrado ne dobi. Vrednost hrane se za psa zelo poveča potem, ko poveže priboljšek s pohvalo in svojim uspehom. Nekateri vrednost hrane povečajo tudi tako, da si mora pes zaslužiti vso hrano, ki jo dnevno dobi (kar meni osebno sicer ni všeč, a deluje). S sestradanim psom pa se delat ne da, ker se ne more skoncentrirat na delo. 
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: čara na 04 Februar 2016, 20:45:07
Kilaža moje psice 33kg, moja kilaža je bila takrat 53kg, zdaj, ko se pseto že 95% normalno obnaša (je 99% bolj sproščena) pa sem uspela pridelat 55kg.

Opcij je več. V bistvu je štart dela to, da ima pes sploh željo po sodelovanju s tabo to je osnova. Brez tega ne moreš reševati in delati nič. Ne na samokontroli, še manj na igri, odpoklicu, hoji na ohlapnem povodcu.  Rabiš pa nekoga, da te vsaj 1x, 2x na teden vidi in popravlja, opozarja. Sploh ko imaš težave.

Preklopni povodec imam tudi jaz. Ni mi pa jasno kak vzvod. Jaz sem pač običajno pripela karabin na oprsnico in je to to. Skrbela, da je bil štrik vedno ohlapen, da sem imela zadosti prostora med neznanimi psi in polne žepe hrane in nagrajevala poglede proti psom in se počasi v loku približevala, po potrebi oddaljevala.  Še isti sprehod, je skapirala to igro-pogledam psa, dobim hrano in pri umirjenih, normalnih psih, ki niso silili v njo je bil napredek hiter, sem lahko zelo hitro prišla blizu, do stika z drugim psom. Pri živahnih psih, takih, ki na povodcu vlečejo proti njej je trajalo dlje časa, ker so v njenih očeh bolj nepredvidljivi in ker je imela porazno socializacijo, če sploh kako. Sploh ni bila navajena na ovratnic, oprsnico, tudi hiše in avta ne.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: BlackSwan na 04 Februar 2016, 23:27:25
Kakšen pa ima kaj fokus na žogico v bližini drugih psov? :)
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: JennyK na 05 Februar 2016, 06:14:18
To je najpreprostejša in najstarejša metoda, pri kateri se ti ni treba zaj... z nobenim nagrajevanjem,  hrano ali celo klikanjem, noben timing ni potreben, nič ni treba mislit, psa samo prisiliš, da hodi in se ne ustavlja. Lahko dosežeš disciplino na povodcu, ne spremeniš pa čustvenega stanja psa niti ne odpraviš temeljnih težav, zaradi katerih nezaželeno vedenje sploh nastane.
Morda me boste "pribili na križ", ampak:
Zakaj bi sploh moral parlamentirati s psom, ga prepričevati, hraniti in klikati?!
Povodec in gremo mimo, that's it. Morda res ne spremeniš čustvenega stanja psa. Ampak pri vsakem meni ne všečnem vedenju psa pa res ne bi delala disertacije in odkrivala tople vode. 
Moje mnenje pač.... najbrž pa sem jaz svojega psa tudi vzgajala precej "židovsko" in strogo (ne agresivno in s silo!). Korekcija neželjenega vedenja.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: čara na 05 Februar 2016, 07:19:59
Zato, da se ti sam naučiš biti boljši vodnik. In izbereš najboljšo možno opcijo za psa, ki daje zanesljive, dolgotrajne rezultate.
In ravno sprememba čustvenega stanja je tista, ki daje zanesljiv doživljenski uspeh. Meni je št. 1, da imam čimprej povodec zgolj za okras, ne za šofiranje.

Zato tudi vsa ta "znanost" (ki je že destletja poznana), ker pač delujem v smeri, kakor da povodca na psu sploh ni.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: Nika na 05 Februar 2016, 07:54:41
Ne, zato da se naš pes fajn počuti, ker obstaja velika možnost da so naše napake pripeljale do tega da je stiski. Kot je tudi naša napaka, da sploh moramo korigirat neželjena vedenja. S pravilnim delom teh praktično ni.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: aegir na 05 Februar 2016, 09:16:09
Morda me boste "pribili na križ", ampak:
Zakaj bi sploh moral parlamentirati s psom, ga prepričevati, hraniti in klikati?!
Povodec in gremo mimo, that's it. Morda res ne spremeniš čustvenega stanja psa. Ampak pri vsakem meni ne všečnem vedenju psa pa res ne bi delala disertacije in odkrivala tople vode. 
Moje mnenje pač.... najbrž pa sem jaz svojega psa tudi vzgajala precej "židovsko" in strogo (ne agresivno in s silo!). Korekcija neželjenega vedenja.

Hehehe jst sm tud bolj tak tip človeka, da manj kot kompliciraš boljše je. Največji problem, ki ni šel na to foro je bil skok v avto. Izumljali smo vse mogoče variante od drugih psov v prtljažniku, do njegovih ljubih igrač, ki so bile iz naravnih živalskih kož in jih na sprehodu obožuje, pa priboljški. Smo bili že tik nad tem, da menjamo avto. No potem je pa enkrat moj fant znoru, ker nam ni bilo jasno da je pes sposoben iz mesta skočiti 1m u luft, v avto pa ne bo šou. Je pršu iz sprehoda ravno prav razp... pred avto in mu zagrozil, da ali boš skoču al te bom pa zabrisu notr. No in je pes skoču in zdej brez problema skoči v prtljažnik. Kaj je bil point vsega? To da nas je pes dobesedno zajebavu u glavo. Jst sem se pa zarad njegove trme in lene riti skoraj zapufala za 20.000€  :D
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: Lanabela na 05 Februar 2016, 11:31:48
Ne vem zakaj bi kogarkoli pribijali na križ, če raje uporabi preprosto rešitev, ki mu deluje. Kot sem že rekla, do cilja se da priti z različnimi metodami in to je ok. Ni pa končni rezultat dosežen z različnimi metodami enak. Psa lahko prisiliš, da bo hodil ob nogi in da se zaradi drugih psov ne bo ustavljal, a s tem nisi razrešil stiske, ki je v ozadju zaganjanja in lajanja. Pes, ki je bil prej negotov in v stresu zaradi drugega psa se zaradi tega, ker je prisiljen hoditi naprej brez razgrajanja, po vsej verjetnosti ne bo znebil negotovosti. Verjetnost, da bo v nepredvidljivi situaciji, ko ni na povodcu (ali brez povodca pod strogo komando) reagiral nepredvidljivo pa zna bit celo večja kot pred začetkom "prevzgoje". če ti uspe spremeniti čustveno stanje = odpraviti stisko, si odpravil vzrok težave. Kar seveda pomeni, da zadeva deluje tudi v neporedvidljivih situacijah in kadar pes ni pod komando.

Zdej..ne bom rekla, da je vedno treba komplicirat in delat počasi, včasih za to ni potrebe, včasih ne časa. vendar si je treba zapomniti: če psa, ki se boji vode in noče plavati vržeš v vodo, se zna zgodit da bo splaval in vodo vzljubil, vendar je vsaj enako verjetno, da bo vodo tako zasovražil, da ga vanjo ne bo več mogoče spraviti zlepa.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: fiola1 na 10 Februar 2016, 17:18:41
Midva zdaj tole težavo že kar uspešno rešujeva  :) Sicer ne uporabljam klikerja, ker je dobesedno nemogoče držati povodec, kliker in potem psu še dajat priboljške. Namesto klika pač uporabim besedo priden. Po prvih dveh sprehodih je dojel, da me takoj pogleda ko vidi psa in zato dobi priboljšek, zato me še večkrat pogleda  :D tako da zdaj nimava več problemov če je pes malo oddaljen od naju. Če gre pes mimo naju, potem se moram že malo bolj potrudit, ampak mi kar lepo uspeva, danes je bilo pa sploh super. Poskušam zbirat take poti, da so stran od ceste, da je lahko tudi malo spuščen in se lepo sprosti. Skratka mislim, da nama bo uspelo  ;D
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: čara na 11 Februar 2016, 08:46:53
Seveda bo!
Če je moja žvad  imela 2 leti, ni poznala ovratnice, povodca, kaj šele kulturnega obnašanja in bi poletela kot buldožer do vsakega in vabila v igro al pa zmirjala. Zdaj se lahko smejim za nazaj, kako sva izgledali  :D

zdej pa poglej rjavo bučo (viola jakna), pa to je bilo ne tako dolgo po napadu dveh psic https://www.facebook.com/skdurbanihpsov/videos/vb.807185016014430/844931732239758/?type=2&theater (https://www.facebook.com/skdurbanihpsov/videos/vb.807185016014430/844931732239758/?type=2&theater)
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: Nika na 11 Februar 2016, 13:21:00
Bravo, res ti lepo dela.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: fiola1 na 03 Marec 2016, 22:45:38
En mesec sprehodv s polnimi žepi priboljškov, na kratkem povodcu, ves čas gledat kje gre nov pes, da sem ga ja jaz prva opazila ... Pa se je zagotovo izplačalo  :) Ne bom rekla, da gre lahko Zack mimo drugega psa na popuščenem povodcu, ne da bi ga pogledal, ampak mislim, da mu ne manjka veliko do tega  :P Ko vidi oz. sliši psa, me takoj pogleda, dobi priboljšek in ko greva mimo psa želim od njega da lepo ostane na poleg, ne rine proti psu. Ne le to, da se je izboljšala hoja mimo psov, tudi odpoklic je boljši, ko je Zack spuščen na travniku ves čas hodi k meni sam od sebe, dobi priboljšek, se odalji za 20m in nazaj k meni  :D ta teden sem si ga upala že v gozdu spustit, ker lepo posluša, ko mu rečem naj počaka, naj se ustavi, naj pride nazaj k meni ... Torej je Zack še en pes, ki lahko potrdi, da tale metoda s priboljški res deluje, pa češrav je bilo nekaj dvomov, tudi jaz nisem vedela a bi poskusila ali ne  :D In še nekaj, odkar sva začela s tem, je Zack cel sprehod na poleg, nič ne vleče  :o kar ne morem verjet, da se je samo od sebe zgodilo in še jaz sem pridobila na samozavesti pri delu z njim  ;D
Bova pridno nadaljevala s tem načinom dela  :)
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: Asja na 04 Marec 2016, 13:37:00
Fiola, podobna metoda deluje pri meni. Potem ko sem nekaj časa popuščala po sistemu "Ma vleči kamor hočeš, ne da se mi več", sem zdaj par mesecev spet dosledna, ker sem imela poln kufer tega, da je ona mene vozila na sprehode. Vsaj v urbanem okolju je vedno na kratkem (popuščenem) povodcu, cel žep poli salame ali sira, ko gre pes nasproti takoj odvračam pozornost, delim priboljške za lepo obnašanje, po novem imam s sabo tudi kliker, ker sem ugotovila, da bolje funkcionira kot če nonstop klobasam "ja", "pridna" ipd. In se obrestuje. Po travnikih in na prostem, kjer ni velike frekvence psov in ljudi, pa jo imam na fleksiju, ampak ko se kdo bliža, hop nazaj na poleg in ponovi vajo z briketi in klikerjem (pes se bliža, moja psica je poleg mene, zdaj me je tudi sama začela gledati, ker ve, da dobi za jest, če bo pridna, gre pes mimo, KLIK in izdatna porcija priboljškov). In je FUL bolje.
Sratka sem navdušena zagovornica priboljškov/nagrad in klikerja. Pri meni deluje.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: Runo na 05 Marec 2016, 16:43:56
Pozdravljeni!
Da ne bom nove teme odpirala z istim naslovom sem se odločila da napišem tukaj mojo težavo na sprehodih... in sicer velikokrat sem že slišala da se pes sredi sprehoda ustavi in nikakor noče naprej, večina teh je bila težava v tem da se pes boji iti naprej zaradi slabe izkušnje. Pri meni je podoben primer le da sem lahko prepričana da ne gre zaradi slabe izkušnje in bojazni oz. strahu. No zadnje čase ko greva z psom na sprehod se naenkrat ustavi gleda nazaj in se ne premakne niti za centimeter pa  tudi če ga še malo bolj povlečeš. Sprehod je vsak dan drugačna pot in venomer se ustavi in hoče iti nazaj. Včasih gre celo samo do ovinka in gre brž nazaj domov. Enkrat sem ga pa za foro odvezala s povodca (takrat ko se je ustavil) in nekaj časa je še nekaj vohal naredil tri korake potem pa se obrnil in odšel domov. To da so sprehodi tako kratki me seveda jezi kajti vem da potrebuje veliko gibanja ker vedno doma počiva hodi okrog hiše, delava trikce in trenirava agility zato vem da potrebuje tudi malo oddiha na sprehodu a kako naj ga pripravim do tega da bi šel na sprehod? Sama mislim da je tudi malo len in da je tudi to lahko vzrok njegovega početja... Ima kdo kakšno idejo? (da ne bo kdo mislil da posladki pomagajo  ;) )

Hvala za odgovore!
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: čara na 05 Marec 2016, 17:35:10
Kako pa izgledajo ti vajini treningi? Koliko je aktiven in kakšno ima gibanje? Opcija je, da psa preforsiraš. Možne so tudi klopne bolezni (moja ja takrat bila zelo utrujena).
Opcija bi bile še kake bolečine, poškodbe.

Opazuj psa, kdaj ti na treningih pokaže da ima dovolj in koliko časa po treningih rabi, da se telo spočije.

Če je pes cca 20-25 kg in ima okoli 6+ let, tudi ne škodi če ga malo pelješ na  bolj podroben veterinarski pregled tudi kako slikanje kolkov recimo, hemogram, biokemija, hitri test za klopne, uz srca.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: Nika na 05 Marec 2016, 18:16:23
Koliko je pa star? Od kolegice psička je podobno začela delat nekje po 12. letu. Pač, domov bi rada šla.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: Runo na 06 Marec 2016, 21:16:16
 No pozabila sem povedati da je pes star 12 let, vseeno danes sva se čisto lepo sprehodila na manjšem sprehodu vendar ima take dneve le redko. Nedavno sva bila pri veterinaskem pregledu in na srečo je bilo vse ok. Imam pa tudi sestro veterinarko tako da psa pregledujeva vsak dan a sprememb ni... imava pa majhno težavo pri prekomerni teži ampak nama je vetirinar odsvetoval pretirano hujšanje zato mu postopno zmanjšujem obroke. je pa tako da so treningi ponavadi krajši (30 min-45min). Potem ima 15 min oddiha nato pa pridejo še trikci, vaje za možgane, zbranost, osredotočenost,... (vaje nikoli ne trajajo več kot 20 min)
 Potem pride sprehod ki pa je zaradi ustavljanja vedno krajši. na srečo pa pridejo tudi taki dnevi kot je bil danes :) . Pač vse probam prilagodit njemu in njegovi starosti. Tudi treningi niso zelo težki. Zjutraj odganja živino v hlevu ( kar je mimogrede njegova najljubša stvar ::)). Cel dopoldan ima pa zase da se lahko spočije. Je mogoče še kakšna opcija za motivacijo na sprehodih?

Najlepša hvala,                                                                                                          Andreja
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: Lanabela na 06 Marec 2016, 21:30:02
Glede na starost ga ne bi silila več kolikor sam hoče. Verjetno ga kje kaj boli ali pa se hitreje utrudi. Mogoče bi mu celo za nekaj časa omejila jutranje zganjanje živine (če to zelo rad počne, potem "pozabi" da ga boli). So take subtilne zadeve, ki jih na običajnem pregledu ne zaznajo (jih pa včasih zna zaznat recimo fizioterapevt, če gre za poškodbe mehkih tkiv). Tudi piometra, klopne bolezni, slabo delovanje ščitnice...se najprej lahko kažejo samo kot "lenoba", šele čez čas se pokažejo še drugi simptomi.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: čara na 07 Marec 2016, 07:50:36
Prekomerna teža in agility ne gresta skupaj. Mogoče poskusiš z Lcarnitinom-je varen dodatek. Jaz (zase in za psico) uporabljam kar tegale, veterinarji pravijo, da lahko, ni pa za pretiravat http://www.maxximumshop.si/hujsanje/i_1963_acetyl-l-carnitine-alcar-powder-250-g (http://www.maxximumshop.si/hujsanje/i_1963_acetyl-l-carnitine-alcar-powder-250-g)

Agility pa....Če ima res viška KG, potem ovire na tla in znižat palisado, most, do skoraj položnega, .
Že moja 9 letna, 32kg psica, ki ima optimalno težo, ima agility bolj občasno (1x na teden ali pa na 14 dni), na znižanih ovirah in to samo kratek parkur in potem pavzo 15-20 min in še 1 kratek parkur. Vsega skupaj teče 2 minuti. Sprehode ima sicer cca 1h, z vmesnim postankom za odžejanje (imam s sabo posodo in vodo ali pa gre v potok, če ni premrzlo).

Tudi igra je kratka in sladka.

S čim ga pa hraniš? Postopno manjšaj obroke ali pa zamenjaj hrano in dodaj lcarnitin.  Večkrat po krajše sprehode.

Če s pregledom misliš na krvne izvide (hemogra, biokemija, klopne in UZ srca)...če pa to še nisi naredila ti močno priporočam. Tudi pregled ščitnice TSH, T4 in T3. (morajo pa kri pošiljat drugam, pri nas ne morejo pogledat celotno ščitnico), nadledvična žleza...opcij je nešteto.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: blackandwhite na 31 Januar 2017, 14:01:29
Živjo!

Pri nas je pa težava sledeča. Imamo psičko pasme Border Collie, stara je dve leti in pol. Na splošno z njo ni popolnoma nobenih težav, je zelo pridna in ubogljiva, obvlada tudi kar nekaj trikcev, ki jih izvrši v isti stotinki sekunde, ko izrečeš ukaz. Edini problem se pojavlja na sprehodu in sicer samo takrat, ko je pripeta na povodec. Takrat se obnaša, kot bi bila v transu. Neprestano vleče naprej, včasih se kar zaganja. Ko jo pokličemo po imenu ali na kakršen koli drug način hočemo pritegniti njeno pozornost, sploh ni nobenega odziva. Tudi njena drža je takrat drugačna, kot da se boji oz. je živčna, rep ima spodvit med noge.  Živimo v mestu, ampak imamo do gozda in travnikov le nekaj minut. Tam jo ponavadi spustimo, če v bližini ni drugih psov, se žogamo, izvajamo trikce in podobno. Ko ni pripeta na povodec, je čisto drug pes, skoncentrirano te gleda  v oči in čaka na tvoj ukaz, če jo pokličeš, naj pride nazaj, to takoj stori, tudi njena drža je drugačna, rep ima visoko dvignjen.
Da bi odpravili vlečenje, smo poskusili že marsikaj; uporabo priboljškov (sir, hrenovke, salama in podobno), ustavljanje v trenutku, ko začne vleči, hoja v nasprotno smer,... To smo izvajali striktno več kot pol leta, pa ni nobenega napredka. Tudi priboljški, za katere vemo, da jih ima rada, takrat, ko je na povodcu, enostavno ne pritegnejo njene pozornosti. Flexi povodca zaenkrat ne uporabljamo, ker ne vemo, če bi to kaj rešilo.

Ima kdo podobno izkušnjo, kakšen nasvet, kaj bi se dalo narediti?

lp
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: Tiasshy na 31 Januar 2017, 16:32:08
Jaz sem imela podobno situacijo kot Blackandwhite. Eno leto nazaj sem iz zavetišča posvojila rottweilerko Irko staro dve leti in pol. Res je super doma, ubogljiva. Prva dva meseca so bili sprehodi super, edino  imela je težavo z lulanjem na sprehodu (posledica dolgega življenja v zavetišču). Kmalu je postala dovolj samozavestna, da je potrebe opravljala zunaj. Ampak se je pojavil problem vlečenja in skakanja, ko je srečala druge pse. Poskusila sem vse našteto. Zanimivo je, da je pri nekaterih psih pomagalo. Pri psih, ki niso bili preveč živahni, starejših psih in psi, ki so jo ignorirali. Psi, ki so počeli isto kot ona, takrat je bilo najhuje. Kakor da so se hranili z negativno energijo... Ampak sem vztrajala. Sedaj gre mimo psa, ampak cvili kakor da jo morim. Spušča res grozne zvoke in ljudje me gledajo kaj počnem teji psici...  :-\

Trenutno smo pri tašči, ki ima PET psov. Irka se z njimi ne igra saj so vsi majhni, eden je celo prav agresiven do nje in jo grize kadar se za njega neprimerno obnaša (je preveč aktivna, maha z repkom preveč živahno...). Pasjo družbo trenutno ima. Sprehodi so se izboljšali samo zato, ker ji pustim da psa povoha. Ampak je res ogromno lastnikov, ki vidi rottweilerja in začnejo v strahu bežati...

Meni je pomagalo: zelo kratek povodec, hitra hoja mimo psov, zadnja možnost - sedenje, dokler pes ne gre mimo.
Najbolje je, ko so psi za ogrado brez lastnikov. Takrat se z Irko sprehodiva blizu ograde, da drugi pes neha lajat in povoha. Če ocenim, da je situacija primerna, ji pustim da tudi ona povoha. Po nekaj dneh psi ignorirajo njo, ona ignorira njih. Tako da sem zjutraj prav vesela ker psi ne lajajo več.


Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: blackandwhite na 31 Januar 2017, 19:05:28
Naša tamala z ostalimi psi nima težav, sicer se najde kakšen, ki jo res razdraži in zato vleče proti njemu, z večino se pa, če se recimo srečamo na isti strani ceste, ali samo na hitro povoha, ali pa jih tudi pogleda ne. Očitno pa ne prenese pasme chow-chow, od nje vedno dobijo celo pridigo :)
Res ne vem, kako bi rešila to težavo z vlečenjem. Smo poskusili tudi tako, da je povodec res čisto na kratko, ampak se vseeno kar odganja  stran od tal in kar postrani hodi. Važno, da ona vleče. :)
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: Tiasshy na 31 Januar 2017, 19:16:21
Zanimivo, naša res ne mara Border Colijev in Avstralskih ovčarjev. Predvidevam, ker so preprosto zelo živahni. Se pa odlično razume z mešančkom z border colijem, ki je tudi bolj živahen... Ampak avstralskih ovčarjev res ne prenese... Oni pa ne nje! :D Je bila ena gospa čisto šokirana, da njena gospodična (avstralski ovčar) ne mara moje gospodične. :D Sva od daleč imeli zelo zanimiv pogovor. :D
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: čara na 01 Februar 2017, 07:38:58
Moja ne mara BCjev zaradi njihovega strmenja.  ::)

Drugače pa za nevlečenje. Uporabljaš oprsnico ali ovratnico? Je razlika v obnašanju, če je na oprsnici ali ovratnici? Kako dolg imaš povodec? Je razlika, če je na 2M povodcu ali 3M, 5M, 10M ali ga držiš krajše?

Kdaj vleče? Kadar sta v mirnem okolju in je na povodcu ali kadar so v bližini ljudje, kolesarji, tekači, ostali psi? Na kaki razdalji se umiri?

Kako si jo pa navajala na povodec? Kako se ti obnašaš, kako držiš povodec, telesna drža?

Jaz bi tukaj svetovala Puppyland oz. Anito Gosnik ali Alfakan, Sedi5, Katarina Wallas-ŠKD Krim, ŠAVS. Verjetno sem koga pozabila še napisat.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: blackandwhite na 01 Februar 2017, 10:37:50
Živjo!

Uporabljamo izključno samo oprsnico, povodec pa je dolg meter in pol - je mogoče prekratek? Mislim da ni razlike, kako dolg je povodec, tudi ko smo uporabljali daljšega ali pa flexi-ja, je vlekla. Vleče vedno, kadar je pripeta, pa naj bo ob glavni cesti ali pa na travniku ali v gozdu, kjer daleč naokrog ni nikogar. Drugi ljudje in psi je niti ne motijo, razen, ko vidi kakega, ki ga pozna, vsa vesela vleče k njemu, še posebej, če je tudi ta Border Collie.
Saj ima svoje momente, ko ne vleče, ampak so zelo kratki. Potem se spet zažene naprej. Tudi nazaj večkrat pogleda, tistega ki jo sprehaja, ampak ima tak žalosten pogled, kot da bi hotela reči, da ve, da ni pridna oz. da nam ni všeč, rep pa ima spodvit med nogami. Moj cilj ni, da bi hodila ob meni kot senca, ampak le to, da bi bil povodec popuščen. Rada jo spustim v naravi, obožuje žoganje, skrivalnice in podobno. Ampak večinoma psa ne moreš oz. ne smeš imeti spuščenega in sprehodi na povodcu so največkrat neprijetni.
Moje obnašanje in drža? Trudim se, da ne bi pokazala, da sem jezna, da bi bil ton mojega glasu prijazen, ampak včasih sem enostavno naveličana vlečenja in boleče roke, da težko ostanem pozitivna. Vem pa, da to slabo vpliva tudi nanjo.
Na povodec smo jo navajali tako, kot so nas učili v pasji šoli. Korak za korakom, s priboljški, nagrajevanjem vsakič, ko je pogledala nazaj,...
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: čara na 01 Februar 2017, 12:07:50
Pobodec je prekratek. Naj bo vsaj 3M. Ja kako pa imaš telesno držo, kako držiš roko, kje ob telesu je, kako upravljaš s povdcem? Zelo pomembno.

Kaj počneš ko je povodec ohlapen? Označiš vedenje in ga nagradiš? Poskusi, obilno. Za vajo "ohlapen povodec" jaz temu rečem "lepo" ne nagrajuješ ko te gleda, ampak ko je povodec ohlapenm četudi vohlja in gleda naprej-saj to je pravzaprav z moje strani tudi zaželjeno.

Bi pa res blo fajn, da vaju nekdo vidi in pouči kako drugače delati, v čem je problem in kje so rešitve.

Še ena pomembna reč. Kdorkoli jo sprehaja s emora tega potem tudi držati.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: simi na 01 Februar 2017, 13:04:13
Pobodec je prekratek. Naj bo vsaj 3M. Ja kako pa imaš telesno držo, kako držiš roko, kje ob telesu je, kako upravljaš s povdcem? Zelo pomembno.


Včeraj je bilo kar nekaj padecev, zaradi psov, ki vlečejo. Zato mogoče opozorilo glede nasveta o dolžini povodca. Daljši kot je povodec, večjo moč ima pes.

dolžina povodca pri reaktivnih psih je pomembna  - za razliko od Čare, moje izkušnje izkušnje kažejo ravno obratno. Pravilna uporaba oprsnice, kratek povodec, da pes ne more razviti vedenja, dvojno pripenjanje in predvsem : Za začetek se ne odpravlja vlečenja, ampak se dela na največji težavi - neodzivnosti na ime. Ko se pes začne odzivat na ime, se začne zavedati tistega, ki ga pelje na sprehod. Pred tem, je popolnoma vseeno kaj psu moliš pred nos in kaj delaš z njim. Šele ko se začne zavedati tistega, s katerim gre na sprehod, lahko od psa kaj zahtevaš. To pa dosežeš s pravilnim hranjenjem psa na sprehodu.
A ko enkrat pride do takih težav, da so sprehodi nemogoči, je bolje poiskati pomoč, kot pa packati stvari še naprej sam.
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: čara na 01 Februar 2017, 14:03:09
Moja spada med reaktivne in oprsnica + dolg povodec 3M kadar je možno pa sledni 10M so dali rezultat, da psica na ohlapnem povodcu sama zaobide psa, ki ji ni povšeči, se ga boji etc. Na flexiju je zgodba drugačna-napetost očitno vpliva? Je pa res, da sem na začetku morala izbirat same take poti, kjer se je dalo umaknit za vsaj 100M, ker je to bil njen prag vzdražnosti.

Je pa res-ko imaš težavo, ki zna bit nevarna (zdaj je spolzko, pes vleče)...da ne omenjam smrtnih slučajev, ko je en gospod v SG imel zlato prinašalko privezano okoli pasu, pa ga je pred tovornjak potegnila pri obvoznici, ker je štartala proti drugemu psu. Oba mrtva...

Vlečenje je kr problem, zaganjanje tudi. In najhitreje boš rešia te teževa z nekom v živo, ki bo videl tebe, psa, v okolju, ki je vsaj približno podobno vajinemu, ne enem praznem poligonu. Na terenu, kjer so elementi, ki so za tvojo psico moteči.

V bistvu je meni ful pomagalo, da sem označevala in nagrajevala njeno naravno obnašanje na sprehodu umirjeno, sproščeno vohlanje, sproščeno španciranje.


Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: Tiasshy na 01 Februar 2017, 17:36:11
Sama imam ovratnico in zelo kratek povodec. Mislim da je 1,5M. Hočem da pes hodi ob meni s sproščenim povodcem. Res pa je, da to večinoma storim, ker se ljudje bojijo moje rotweilerke... Krajši povodec je bolj za to, da je čisto pod nadzorom, ker se je že zgodilo, da so se ljudje (starejše gospe z malimi nadležnimi psi, ali starši, ki so se sprehajali z majhnimi otroci) drli name, da je pes nevaren in naj grem drugam.  :'( :(
Bilo je tako hudo, da sem psa nehala sprehajati v času, ko so otroci hodili v šolo. Ker sem imela dovolj staršev, ki me grdo gledajo in dajejo grde komentarje. S tem da Irka popolnoma ignorira ljudi in je bila v vseh situacijah samo prestrašena, zakaj se ljudje derejo...
Naslov: Težava na sprehodu
Prispeval: čara na 02 Februar 2017, 07:46:43
ker izgleda bav bav. Dejansko pa ta bav-ba vtis precej zmanjšaš če ima kako šik srčkasto, mikimiška, spuži, komično ovratnico/oprsnico, luštn povodec in če vmes naredita kake trikce etc. Preizkusi.  Pes rabi tudi druge oblike gibanja kot enourni sprehod ob vodniku na ohlapnem povodcu. :)