PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Hrana => Temo začel/a: Taj na 27 Februar 2011, 17:05:40

Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Taj na 27 Februar 2011, 17:05:40
Zanima me, če ima kdo kakšen nasvet, kako naj shujšam našega bučmana?

Taj se je namreč od kastracije, od katere bo kmalu minilo leto dni, kar precej zredil. Pred kastracijo je bil vedno bolj kot ne suh oziroma vitek, sedaj pa imamo težavo ker ga je preveč skupaj in mora nujno shujšati.

Predvsem me zanima katere brikete priporočate, ki bi pomagali pri hujšanju?
In pa kaj od kuhane hrane bi bilo tudi primerno, kot dietna hrana?

Taja hranimo tako z briketi, kot tudi s kuhano hrano.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: rapgirl na 27 Februar 2011, 17:06:41
Probajte z isto hrano, manjšo količino in več gibanja.  ;)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Macika na 27 Februar 2011, 17:11:41
Tina, mi smo imeli isto težavo. Sicer ne po kastraciji ampak letos ko se je začela zima. Sem mu uvedla za priboljške dietne brikete (prej sem uporabljala iste kot jih je imel za obroke - pa nisem nikoli od obroka jih jemala), pa več gibanja, pa je shujšal ravno na pravo težo. Osnovne obroke sem mu pa pustila isto količino in isto hrano.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Taj na 27 Februar 2011, 17:21:27
rapgirl - na tem že delamo, samo ni nevem kakšnega efekta.  :-\
Moramo pa uvesti nekaj novega, ker teža že počasi vpliva na sklepe, Taj ima namreč displazijo desnega komolca in zadnje čase večkrat šepa na desno sprednjo nogo. Smo bili tudi pri veterinarju, še enkrat slikali nogo in ne kaže večjih sprememb, kot so bile.
Tako, da sem skoraj popolnoma prepričana, da je vzrok šepanju teža. In ravno zato moramo zamenjati hrano z manj kalorično.
Zato me tudi zanima katera kuhana hrana bi bila primerna in je seveda manj kalorična.

Kar se pa gibanja tiče pa ga tudi postopoma povečujeva, ampak ne smeva pretiravati, ravno zaradi tačke...

Barbara - tudi priboljške zmanjšujemo na minimum... ;)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: rapgirl na 27 Februar 2011, 17:33:36
Sej vem kakšni problemi so to. Je pa dejstvo, da kg grejo težje dol in bolj počasi kako gor.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Lanabela na 27 Februar 2011, 17:57:05
Tisti, ki trdijo da se po kastraciji nič ne spremeni blebetajo oslarije. metabolizem se pri večini  povsem spremeni, tako da potrebuje pes kvečjemu polovico toliko hrane, kot jo je imel prej ali pa še to ne - ob enakem gibanju,. Ob tako majhni količini hrane je kar naprej lačen, zato se  splača  vzeti kakšno light varianto hrane in dajati nekaj manj kot je predpisana redukcijska količina za njegovo težo. rezultati so vidni po približno pol leta.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Taj na 27 Februar 2011, 18:08:20
rapgirl - ja je kar velik problem tole...

Lanabela - hvala za nasvet. Ravnokar gledam light hrane in mi je zaenkrat padla v oči Acana Light & Fit. Bom pa še malo po internetu pogledala za doma pripravljeno hrano, kaj bi prišlo v poštev.


Ampak je res zanimivo kaj naredi kastracija. Pred kastracijo je bil vedno bolj lahke kategorije in smo si želeli, da bi kakšno kilco pridobil in če bi mi pred enim letom nekdo rekel, da bomo imeli težave z težo, v smislu, da bo pretežak, mu nebi nikoli verjela. Zdaj pa tole.

Vsekakor je dejstvo, da je bolje, da ima pes kakšno kilo premalo, kot pa kakšno preveč!
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: MANDY na 27 Februar 2011, 18:10:39
Konkretno, pri nas tudi hujšamo  ???. šla sem na veterino in kupila 10 kg vrečo Royal Canin ampak ne light, ne vem nimam več embalaže in ti povem zdaj gre hrana k koncu naša punca pa je kar lepo shujšala. Samo dobi le predpisano dozo brez dodatkov, kako pa fehtari  >:D in išče hrano vse povsod.
Ko poje vse pa nadaljujeva z light, po nasvetu živinozdravnika. Poskusi.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Lilit na 27 Februar 2011, 18:20:43
Ma ne vem, moj se res ni zredil po kastraciji, pa dobiva mogoce 20% manj hrane. Je pa res zgubil dosti na misicni masi, ker ima manj kg kot prej, so pa rebrca malcek bolj pokrita... ampak to je zdaj 2 leti po posegu...

Ena taka dokaj dietna hrana je tudi Healthy paws.

Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Jana* na 27 Februar 2011, 19:06:13
Mojemu je šla teža konkretno gor, zato je že od nekdaj zdaj na dietnih hranah (bo že 6 let), plus tega da ne dobiva polne doze (nekje 85%) + seveda gibanje. In je teža stabilna, on pa dokaj srečen. Res pa je, da je od psa do psa razlika in nekaterim se sploh nič ne pozna, drugi pa enormno pridobivajo na teži, ker se jim metabolizem toliko spremeni.

Zdaj imamo Acano Light&Fit.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Taj na 27 Februar 2011, 19:40:12
Mandy - se bom pozanimala o tej hrani od Royal Canina.

Lilit - ja, saj jaz ne trdim, da se vsi zredijo po kastraciji, nikakor, ampak naš se je in to zelo. Verjetno oziroma sigurno je odvisno od psa do psa.

No, če pa smo že pri kastraciji, pa moram povedat, da ta prinese ogromno pozitivnih stvari, da ne bo kdo razumel, da je kastracija slaba - sploh ne. Pri nas je na žalost vplivala na pridobivanje teže (za kar smo v neki meri krivi tudi sami, ker nismo pravočasno dojeli kam to pelje), ampak so se pa stvari na drugih področjih izredno popravile (beri: je bolj poslušen, psice ga ne matrajo, ne rine ravno k vsakemu psu, plus da smo s tem pozdravili še povečano prostato). ;) Tako, da jaz tudi slučajno ne obžalujem, da smo ga kastrirali. ;)

Jana* - verjetno se bom tudi jaz odločila za Acano... ne vem, nekako me je najbolj pritegnila, ampak se bom pa pozanimala tudi za tole hrano, ki jo je predlagala Mandy.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Lilit na 27 Februar 2011, 20:21:28
Saj moj odgovor je bil Lanabeli, bi morala citirat verjetno :)

Tisti, ki trdijo da se po kastraciji nič ne spremeni blebetajo oslarije. metabolizem se pri večini  povsem spremeni, tako da potrebuje pes kvečjemu polovico toliko hrane, kot jo je imel prej ali pa še to ne - ob enakem gibanju,. Ob tako majhni količini hrane je kar naprej lačen, zato se  splača  vzeti kakšno light varianto hrane in dajati nekaj manj kot je predpisana redukcijska količina za njegovo težo. rezultati so vidni po približno pol leta.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: rožica na 27 Februar 2011, 20:38:51
Barbara, samo tvoj Tai je imel verjetno kilco, dve preveč, Tinin Taj pa jih ima res veliko preveč. Tako da bo sigurno trajalo dlje in bo potreben drugačen pristop.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Macika na 27 Februar 2011, 20:47:40
Ja res je, ni imel nekaj grozno preveč, je bilo pa ravno toliko, da se reber ni več čutilo. Zdaj ga moram samo ohranit na tej teži, ki jo ima, pa bo super.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: andariell na 27 Februar 2011, 21:05:09
Za hujšanje nujno hrano s čim manj ogljikovih hidratov, priporočal bi Natural Balance Odvzete kalorije. Imam tudi sam podoben problem in se hrana super obnese. Moja psička je imela vnetje maternice in ko smo jo sterilizirali se je začela malo rediti, samo je sedaj zelo v redu stanje. Hujša se odlično tudi z ZiwiPeak-om, vsaj po pogovoru z določenimi strankami, čeprav takoj po sterilizaciji rajši priporočam Natural Balance. Tudi Acana Lihght and Fit je dobra izbira.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 27 Februar 2011, 21:12:40
Mi smo tudi sterelizirani in čez letne dni ni problema, ker je več gibanja, je dje časa svetlo, pa še trudim se jo 1x tedensko peljati čofotat-tam se šele skurijo kalorije.
Pozimi pa dobimo par KG gor, ravno toliko, da je ne morem dvignit. Mama sicer pravi, da je to zaradi zimske dlake  :D

Naslednjo zimo bom tud js preklopla na neko Light varjanto-verjetno Acano, ker sem jo 1x stestirala in ji je odgovarjala, ni bila lačna.

Ima kdo izkušnje z Bosch light?

Ker nočem, da mi je pes lačen in fehtari zaradi lakote.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Šapa na 27 Februar 2011, 21:20:48
Najbolj zanesljiva rešitev problema s prekomerno težo je kvalitetna Light hrana z manj maščobami (Acana Light&Fit, Healthy Paws, Canidae Platinum, Natural Balance Reduced Calorie, itd.) in več gibanja za psa. Če ima probleme s komolci se izogibaš skakanju in teku, da ga ne bi bolelo, lahko gre pa čisto lepo na dolge sprehode po ravnem. Sprehodi delajo čudeže, ko je treba psa shujšat. Ali pa plavanje naprimer, to je tudi odlična telovadba, sploh za pse, ki imajo težave z okostjem.

Moj pes kastraciji brez problema ohranja linijo, dobiva navadne adult brikete in normalno količino za njegovo težo. Ponavadi mu moram ob večjih aktivnostih celo povečat količino hrane, ker se lahko zgodi, da preveč shujša. In mišično maso čisto lepo ohranja, v bistvu je bolj mišičast in v boljši formi od večine nekastriranih samcev iste pasme.

(http://i205.photobucket.com/albums/bb241/PitbullkaBrina/IMG_2136.jpg)

Od petih psov v naši familiji, trije kastrirani samci in dve sterilizirani samici, nima niti en problemov s prekomerno težo. Noben ne je samo polovico ali manj predpisane količine hrane, se pa vrsta in količina hrane prilagaja količini gibanja in letnim časom.

Za prekomerno težo psa je v 95% kriv izključno in samo lastnik. Redki so taki, ki so predebeli zaradi zdravstvenih problemov (npr. težave s ščitnico lahko povzročijo debelost), največ jih je samo prefutranih, pa ni važno ali so S/K ali ne. Obstaja možnost, da se psu upočasni metabolizem po posegu S/K, ampak to je čisto odvisno od posameznega psa. Daleč od tega, da bi se to zgodilo pri večini S/K psov. Temu se da čisto elegantno izognit oz. če se pes že zredi, ga brez večjih problemov shujšaš. Samo dosleden moraš bit, daš ga na Light hrano (ali pa zmanjšaš količino navadne hrane), za priboljške izbiraš take z manj maščobami in omogočiš mu več gibanja. Ne poznam psa pri katerem to ne bi delovalo.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Urška na 28 Februar 2011, 00:08:24
Katerokoli hrano boš dala, upoštevaj naslednje principe, ki koneckoncev veljajo tudi za ljudi.

- hrana naj ima nizek glikemični indeks, saj hrane z visokim glikemičnim indeksom povzročajo tako veliko nihanje sladkorja v krvi ki je odgovorno za nalaganje maščob, to isto nihanje sladkorja pa povzroča tudi občutek lakote kmalu po obroku
- hrana naj zato ne vsebuje koruze, pšenice, riža ipd. "belih" žitaric
- izberi hrano z nizkim deležem ogljikovih hidratov (delez izračunaš tako, da od 100% odšteješ delež beljakovin, maščob, vlage, vlaknin in surovega pepela in naj nikakor ne bi presegal 30%, konvencionalne hrane vsebujejo 40% ogljikovih hidratov in več, pes naj hujša zaradi spremenjenega razmerja sestavin ne in zaradi minimalnega vnosa kalorij, tako hujšanje je daljše, ampak na dolgi rok ustreznejše ker vpliva na metabolizem)
- pes naj energijo dobiva iz mesa in zelenjave (če mu boš kuhala, potem daj samo meso in zelenjavo, nič testenin ipd.)
- če boš imela težave zaradi izsiljevanja, potem daj k briketom enako količino vode in takoj postrezi, občutek sitosti bo večji, pri kuhani hrani postrezi z juho
- priboljški naj bodo dietni (kakšno na hitro popečeno ali kuhano pusto meso)

Pri naši sterilizirani amstaffki, ki ima za povrh še težave z izrastki na hrbtenici, težo vzdržujemo z Acano Light&Fit. Obnese se res super, vzdržuje mišično maso in po obrokih ne prosjači.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Taj na 28 Februar 2011, 10:20:31
Urška - hvala za izčrpen nasvet! Bom šla danes kupit Acano Light & Fit. :)

Šapa - hvala tudi tebi! Ja saj da ne bo pomote, se zavedam da smo sami krivi, da je prišlo do tega in me je prav groza.
Zaenkrat ni še fejst hudo, ampak skrajni čas da se ukrepa. Vem pa kam to pelje, sem imela možnost videti na lastne oči od prijatelijce psa (nažalost ga ni več) in se ti srce trga, ko gledaš, da pes komaj hodi. :-\


Še enkrat hvala vsem za odgovore in nasvete.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: deteljica na 28 Februar 2011, 12:52:35
ko bi bilo pri ljudeh tako enostavno ....
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 28 Februar 2011, 19:25:17
Saj je. Vsaj meni je bilo-brez težav sem spremenila način prehranjevanje, vnesla manj sladkarij in ukinil ogljikove hidrate po 16 uri, za zajtrk pretežno sadje z jogurtom, več gibanja in voila. V enem letu -10kg. In zdaj že kakih 10 let vzdružujem težo. Se mi je pa presnova spremenila na bolje.  :P

No, pri meni je problem ta, da samo jaz vidim Bino primerno za hujševalno, mama jo pa vsako jutro s kruhom pita in še kaki ostanki od kosila, po možnosti testenine k obroku.  >:(

Nimam druge, kot, da se sprijaznim z debelajskom, dokler sem pač v LJ.  ::)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: roy2 na 28 Februar 2011, 19:44:15
Naša tamala se je tudi čez zimo malo poredila ( pa jaz tudi  :-[ ). Hranim jo z Acano Pacifica, bom tudi jaz kupila light verzijo, upam da ji bo všeč.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: sp30 na 28 Februar 2011, 20:41:22
pomaga

-ukinete priboljške (če jo nagrajujete ji vzamete od obroka)
-zamenjate hrano za light
-več gibanja
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: roy2 na 28 Februar 2011, 20:47:03
pomaga

-ukinete priboljške (če jo nagrajujete ji vzamete od obroka)
-zamenjate hrano za light
-več gibanja

Verjetno velja enako zame, sam kaj pomaga, če se potem ob polnoči z nutello bašem pred tv-jem.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: ninci na 28 Februar 2011, 20:52:32
Verjetno velja enako zame, sam kaj pomaga, če se potem ob polnoči z nutello bašem pred tv-jem.

Če ti je kaj v tolažbo - nisi sama :D ;)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Šapa na 28 Februar 2011, 23:55:25
Šapa - hvala tudi tebi! Ja saj da ne bo pomote, se zavedam da smo sami krivi, da je prišlo do tega in me je prav groza.
Mah ne se preveč sekirat, se zgodi. Tudi naša dva mešančka sta bila zavaljena, ko je moj najstarejši brat še živel z nami, ker sta od mize od njega dobivala enormne količine nezdrave hrane in ostankov od kosila poleg njunih rednih obrokov (pač ni se mu dalo dopovedat, da jima to škodi). Sploh pri kratkodlaki Kimici se je to ful poznalo, je imela ene 3kg več, kot zdaj (kar je za malega psa veliko).

(http://i205.photobucket.com/albums/bb241/PitbullkaBrina/PsiMaki588.jpg)

(http://i205.photobucket.com/albums/bb241/PitbullkaBrina/PsiMaki629.jpg)

Pa je hujšanje čisto lepo uspelo (in to kljub temu, da je sterilizirana že od 6 meseca starosti) s pomočjo Acana Light & Fit in več gibanja. Zdaj sta oba spet na normalni hrani, ker Light hrane ne potrebujeta več. In oba pri 9h letih (kljub S/K) brez problemov ohranjata lepo linijo.

(http://i205.photobucket.com/albums/bb241/PitbullkaBrina/IMG_6939.jpg)

(http://i205.photobucket.com/albums/bb241/PitbullkaBrina/IMG_5564-1.jpg)

Aja drugače pa ni treba ukinit priboljškov psu, ki mora shujšat.. Samo izbereš bolj zdrave priboljške z manj maščobami, npr. Perrito priboljški se odlično obnesejo.

http://www.pasji.net/shop/index.php?main_page=index&cPath=58_156 (http://www.pasji.net/shop/index.php?main_page=index&cPath=58_156)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: damayanti na 01 Marec 2011, 08:04:15
Mene pa nekaj zanima  tako čisto resno.

koliko je pa to škodljivo če ima 3 kg preveč( a jo lahko kap...)
Naša ima 3 kg preveč... pa je niti nisem nameravala shujšat, ker za eno stvar je to +... npr  to jo cca toliko upočasni , da ji potepuški outsider mački lahko na drevo skliznejo.
Kolikor ima manj kil ima tudi boljše pospeške...čeprav je še vedno dovolj hitra ... ampak ravno eno malo ji pa sfali napram mačku ;D

Je pa že po konstituciji bolj "čokata"..od  malega je že štrukelj
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: andreja na 01 Marec 2011, 09:05:02
Nekje sem prebrala neko študijo o tem... Na kratko:

Ena skupina psov je dobivala kolikor je hotela, druga pa se mi zdi da 15% manj. Prva skupina je mislim da živela kar nekaj let manj od druge... 2 ali 3... je že dolgo tega...
Pa povečana teža na pse in mačke bolj vpliva kot na ljudi. Bolezni kot posledice so pa tam tam kot pri nas.
Tole so bili zaključki.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: damayanti na 01 Marec 2011, 09:58:39
Nazadnje ko smo bili pri vetu( analke) sva imela z vetom malo debate...( tudi glede sterilizacije. če bi se odločili...)
In sem ga vprašala kako je s to težo...
tako na hitro je rekel da kakšne 2  kg bi lahko dala dol glede na to da je bolj čokata... Sicer to npr poleti, ko je plavanje in smo več zunaj  res ni problem... jih takoj izgubi.. sedaj pozimi, pa dobi malo bušija. Rebrca preštet ji pa že od malega ne morem :-[.. nikoli ni bila ravno tako fit kot npr nekateri... zato jo pa kličemo Štrukl  :D.

 me pa zanima koliko je to v primerjavi s človekom 2-3 kg preveč... kot npr človek 10 kg..15kg...20kg?
 giblje se še vedno dovolj...pa odriv in pospeške ima tud še vedno kar hitre...
 je pa res , da tale kilaža,  zmanjša enih par problemov...
Npr ena in glavna so mački... ... sosedje imajo eno cvandro mačko- nesterilizirano, ki se goni enih 3x letno-  ( vsakič ima mladiče) in takrat ko se , si lahko predstavljate kako izgleda... pa vsi tisti njeni snubci vsi - ravno čez naš vrt maširajo v " f**inzly"  >:(
 pa recimo ,da jo parkrat na dan na malo potrebo spustim na vrt... čeprav je ograjeno tam po njihovi strani + ciprese... je npr sranje če ga zavoha... ponavadi se bolj tam zadržujejo.. na koncu vrta( jaz ga niti ne vidim). Če ima  malo več kil... potem tako kot sem rekla... ima un mačur čas da ji na drevo sklizne...

Sicer sem tud veterinarju obrazložila to mojo dilemo... sicer se je smejal... ampak ok. Meni osebno to ravno ni več, smešno...
Drugje niti nimam problemov... je pod kontrolo- se obnašamo  tako kot je treba... domač vrt je pa vseeno njen teritorij...in ga ima v nulo naštudiranega...outsiderski mački pa ravno ne.
Letos in lani- ( trkam na les) ni nobenega( od takrat ima tud več kg) čez poletje... očitno sosedova cvandra nima "gonitisa"- je mir
Sedaj če je ta kilaža bolj kot ne estetsko... potem me briga...
 če je pa to tako kot pri ljudeh ( unih res bajsijih) cuker, holesterol, srce...
Požrešna sicer ni... se pa čez zimo malo poleni... ji ravno ne paše na prav dolgo dirkat okoli po mrazu... ali v kakšnem dežju :-\
in temu posledično je tud kilaža...
http://www.mojalbum.com/damayanti/zima-2010-dina
evo...  Je bolj "šunka" a ne?
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 01 Marec 2011, 10:40:09
V čemje problem-na štriku jo imej, a ne. Pa čeprav na domačem vrtu...Al pa pač pusti da mačke preganje, kaj vem.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: damayanti na 01 Marec 2011, 10:46:31
sem zdolgovezila...priznam...
 glede kilaže me zanima tole


 me pa zanima koliko je to v primerjavi s človekom 2-3 kg preveč... kot npr človek 10 kg..15kg...20kg?
 giblje se še vedno dovolj...pa odriv in pospeške ima tud še vedno kar hitre...

Sedaj če je ta kilaža bolj kot ne estetsko... potem me briga...
 če je pa to tako kot pri ljudeh ( unih res bajsijih) cuker, holesterol, srce...

Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: TibiQ na 01 Marec 2011, 11:12:26
Mah jaz tudi ne vem..  ::) ..včasih je preprosto taka presnova pri posameznem psu. Moja, nesterilizirana, ima sicer kilažo pod tisto, ki je za pasmo določena kot najnižja in zaradi konstitucije izgleda celo malo glistasta, pa vendar ima zašpehana rebra in čeprav bi jo dejansko morala shujšati zaradi agilnosti pri treningih in jo imam že dva meseca na polovičnem obroku (sestava s 60% mesa + 40% ...) in trening priboljških (hrenovke - 1/dan), jo preprosto ne morem shujšat samo tako. Dodatni problem je, da ima občutljiv želodec in jo stradat ne smem, ker se ji dvigne želodčna kislina in potem bruha, kar se mi itak zgodi vedno, kadar gre samoiniciativno na shujševalno in par dni ne je nič.

Aktivnosti ima več kot en povprečen pes, povprečnih lastnikov (govorim o tistih, ki imajo kavč psa in ga 2x dnevno peljejo na krajši sprehod, da opravi potrebo), ki ni tako zašpehan kot je ona; trening poslušnosti 2-3x tedensko, trening obrambe 2x tedensko, dnevni sprehodi v hitrem tempu najmanj 2uri dnevno (skupaj cca. 15 km) in še kakšen šprint za žogico sem in tja (več ne gre, ker se njej potem ne ljubi več nazaj prinašat - niti za drugo žogico ne, razen če menjam za hrenovke, ampak s tem spet nič ne naredim).

Edino kar bi še lahko naredila je to, da jo dam ob kolo, kar si ne upam, ker imam možnost del poti it samo ob zelo prometni cesti, ali da pač tečem z njo, kar se mi pa zdi do konca neumno, da bi jaz, netekač sedaj začela s tekom, do katerega imam odpor, samo za to da spravim dol tisti 2kg viška pri psu (nekje pač vsak potegne svoje meje).



Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: andreja na 01 Marec 2011, 11:24:52
Ma po moje, če bi mela Dina kot osnovno težo 10 kil in bila pretežka za 2-3 kile, bi bila že malo krizica, ampak na osnovno težo 25-30 kil  pa ne več toliko, oz. je to odvisno za kaj se psa uporablja. Za aktivne treninge je vsaka kilca lahko odveč, ker dodatno obremenjuje.

PS: Meni se po slikah Dina ne zdi debela... :-*
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: damayanti na 01 Marec 2011, 11:42:53
No saj ravno zaradi teh mej pa mene zanima koliko dejansko je to nevarno za psa, da ima 2 kg preveč..zdravstveno
Ker jaz pač gledam  na to zadevo  nekako takole;
naš vrt je  delno ograjen- in je namenjen nam..niti pod razno ne mislim imet lastnega psa na ograjenem vrtu na štriku- konstantno ( razen enkrat letno par dni  ko se goni)
 Našedva psa iz vrta ne gresta- torej  jaz imam za svoje poskrbljeno.
Če pride kakšen sosedov "prjateljček" pasji , me ne niti moti , razen takrat ko se Dina goni, pa ajde...zudi približno ni toliko moteče kot potepuški mački.
V primeru teh mi je bistvo , da dosežem , da sploh ne pride v konkreten stik z njimi....( ker dosežt to, da ne bodo lazili po našem - se ne da/ preplezajo vse živo)
Psi so cepljeni, normalno so ti potepuhci znani, in sem 99,8% da niso okuženi... za potepuške mačke to ne velja( mikrosporija, levkemija, garje zajedalci-paraziti itd.)
In če pretehtam to možnost- kaj vse lahko pobere od nekega potepuškega mačka-  napram  2-3kg preveč telesne teže...
zato me zanima koliko dejansko je pri psu to ( Vs človek) 2-3 kg preveč... kot pri človeku 5kg 10kg..15kg 20kg?

Ma po moje, če bi mela Dina kot osnovno težo 10 kil in bila pretežka za 2-3 kile, bi bila že malo krizica, ampak na osnovno težo 25-30 kil  pa ne več toliko, oz. je to odvisno za kaj se psa uporablja. Za aktivne treninge je vsaka kilca lahko odveč, ker dodatno obremenjuje.

PS: Meni se po slikah Dina ne zdi debela... :-*

O hvala ;D... kilažo normalno ima  tam 26-27... ko se poredi pa pride na 28-29...  ( na plečno 63)
Pri samem delu in ostalih aktivnostih je niti ne ovira...  Upočasni jo samo v tem primeru ;) odriv in skok v višino ji zmanjša..( sila težnosti >:D- naredi tasvoje )
Sedaj če to res ni nek hud problem... ne bi rada potem kasneje imela kakšnih problemov z zdravjem ( v nobenem primeru) bodisi zaradi tujih dejavnikov , bodisi zaradi  kilaže...

Zgolj razmišljam.... za enkrat na vse pomisleke in če res nima neke hude obremenitve za telo tistih par kg... raje vidim oz mi zmaga to da je" šunka"

Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 01 Marec 2011, 11:49:33
Heh. Pri psu ki mu je ideal 30 kg, 33 kg ni tragedija. Je malo bolj zaobljen (rebra), še vedno pa je fit.

Pri čivavi  ;D Je pa to že pujs od psa,če ima 3kg preveč huhu. Odvisno od teže, ki je optimum, sicer pa tudi na oko vidiš kaj je še OK in kaj deenitivno ni.

Če si pa tak "picajzl" kot jaz glede kilaže in bi najraje videl, da ima pes konstantno enako težo, je pa drugače. Čeprav pri nas je 32 kg optimum, za njo in zame, pri dvigovanju, zadržnju ko vidi kako žvad ali pa se hoče gostit na kompostu, dreku...Jo bom v petek zvagala kar na veterini, imam občutek da ima več kot 35 kg.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Šapa na 01 Marec 2011, 11:56:46
koliko je pa to škodljivo če ima 3 kg preveč( a jo lahko kap...)
Za malega psa je 3kg ogromno, naša Kimica ima trenutno 6kg, ko je bila debela je imela pa 9kg in vidiš na slikah kakšna razlika je. Večjemu psu se pa 2-3kg skoraj, da ne poznajo. Na slikah Dina niti ne izgleda predebela, vsekakor pa od 2-3kg viška večjemu psu ne bo nič. Če bi jih imela 8-10kg viška bi te pa že moralo skrbeti. Drugače pa ja, isto kot pri ljudeh ima tudi pri psih debelost hude posledice:

(http://www.canineobesity.info/obesity/images/outcomes.jpg)

http://www.canineobesity.info/index.html (http://www.canineobesity.info/index.html)

http://www.petobesityprevention.com/pet-obesity-fact-risks/ (http://www.petobesityprevention.com/pet-obesity-fact-risks/)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Mr_Globus na 01 Marec 2011, 12:04:48
Da se, samo traja kake pol leta. Kot so že napisali prej - hrana z čimmanj hidrati in maščobami in čimveč beljakovinami. Priporčljivo količino s tabele zmanjšaš za 20%, hraniš 10 dni in psa stehtaš. Če gre dol nadaljuješ, če zmanjšaš še za 10%. Fora je samo da bo šlo zlo počasi - pol kile, kilo na mesec.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: damayanti na 01 Marec 2011, 12:09:03
no tale na sliki je pa že orenk brđola... ni več šunka :-[

sicer normalno mene res ne skrbi kako ji kile dol spravit...  niti hrane ji ne rabim zamenjat...zgolj malo bolj aktivne sva( obe- tud jaz )
Isti princip- manj žret( snackije pred TV  :-[ ) pa malo bolj migat
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: andreja na 01 Marec 2011, 12:34:56
Ko smo mi posvojili našega Arota je imel 10 kil preveč na osnovno težo 20 kil!!!  :o

Si predstavljate psa pri cca. osmih letih, ki ne zmore v enem šusu v 4. nadstropje brez da bi počival v tretjem? Tako turo s počivanjem je mala moja 92 let stara babica.  ::)

No, v pol leta in je bil v taki formi, da je lahko brez problema ob kolesu teku kas 2 uri. Ko smo pri cca. 12 letih celega preslikali, že ko je bil na mizi zaradi ušes in zob, je imel super srce. Očitno je svojo debelost pridelal v treh ali štirih mesecih v zavetišču in ni pustilo posledic.

Kako? Izkjučno z dieto "manjžri" pa kake vitaminčke pa mienralčke pa domačega oljčka zraven. Vzdrževali smo pa s hrano homeopata z nizko vsebnostjo mesa s katero je celo njegova alergija, ki je bila pogojena na letni čas, zginla.

Pri naših aktivnih treningih pa so za 20 kil težkega psa ali tudi 30, že 3 kile viška lahko preveč. Pa ne za srce, ampak gibalni aparat. V letih hitrega gibanja po razgibanem terenu levo in desno pa gor pa dol po hribu - se lahko pozna, sploh pri težjih (konstitucijsko) pasmah in posameznih psih. Displazija, spondilioza, kake poškodbe in podobno. Pri IPO športu je verjetno ista pašta, agiliti tudi...
Sicer smo zavrnili zaradi debelosti le enega psa, ampak tale je bil bogi tako zamaščen, da bi ga poleti na trengu pobralo. Kraški ovčar s kakimi 15 kilami viška minimalno. Na žalost smo zvedli, da je pri samo treh letih (tam nekje) res poginil. Ne vem pa od česa. Bil je pa sicer res krasen pes, ki bi bil karakterno primeren za delo reševalca, fizično pa ne.
Rečeno je bilo, da lahko pridejo, ko shujša vsaj 5 kil (da pokažejo namen), dokončno pa mora biti fit pa se je obrnilo drugače :(
Pa takrat je bil še zelo mlad, tako da vprašanje, če niso tudi sicer že pridelali kakih poškodb na okostju zaradi te teže v fazi rasti...
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: TibiQ na 01 Marec 2011, 13:03:10
Heh. Pri psu ki mu je ideal 30 kg, 33 kg ni tragedija. Je malo bolj zaobljen (rebra), še vedno pa je fit.

Čeprav pri nas je 32 kg optimum, za njo in zame, pri dvigovanju, zadržnju ko vidi kako žvad ali pa se hoče gostit na kompostu, dreku...Jo bom v petek zvagala kar na veterini, imam občutek da ima več kot 35 kg.
Jaz hočem pa ravno to opozorit, da ni vse v sami kilaži.

Pri VŠ je teža po standardu 35 - 47kg. Jazz jih ima 32 (66 cm višine - za psico je kar visoka), ne izgleda sodček, ampak vseeno ima skoraj "neotipljiva" rebra.

Pomembno je tudi kako težke kosti ima pes,...

Čara, čisto tako me pa vseeno zanima kako visoka je tvoja psica.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Inanna na 01 Marec 2011, 13:21:26
Jaz hočem pa ravno to opozorit, da ni vse v sami kilaži.

Pri VŠ je teža po standardu 35 - 47kg. Jazz jih ima 32 (66 cm višine - za psico je kar visoka), ne izgleda sodček, ampak vseeno ima skoraj "neotipljiva" rebra.

Pomembno je tudi kako težke kosti ima pes,...
Se strinjam s tabo. Moj je imel 59-60cm plečne in v najboljših časih okoli 37,38kg, ravno pravšnji je bil (malo reber se je videlo in čutilo, linija od zgoraj in od strani, pa mišice). "labradorec" sicer
Damayanti, meni se tvoja zdi prav luštna, vsaj na sliki ni videti preveč knedl ;)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 01 Marec 2011, 13:28:03
Ko bo z giljotinco zmerjena bom lahko 100%. Zdaj pa je po moji meritvi okoli 64CM.

In seveda je razlika al pes pridela mišice, al je čokate postave, al pa debeluškast. Zato moreš psa tudi potipat, pa pogledat gibanje, galop.

Ob posvojitvi je mel 30.5 kg in precej švoh kondicijo, pred sterelizacijo je imela 32kg. Lansko zimo je bila nekaj čez 34kg in je čez pomlad dol spravla. Zdaj pa imam občutek v rokah, da so doma preveč spitali in premalo gibali, pa ime več.

Pa vsakdo mi reče, da je debela.

taka je bila v zavetišču
http://s714.photobucket.com/albums/ww148/anjasanja/Bina/?action=view&current=Movie.flv

Takale na poletje predlani
(http://i714.photobucket.com/albums/ww148/anjasanja/Bina/DSC_3660a.jpg)

in to je od letošnjega februarja
(http://i714.photobucket.com/albums/ww148/anjasanja/Bina/DSC_5083.jpg)

(http://i714.photobucket.com/albums/ww148/anjasanja/Bina/DSC_5076.jpg)

jaz ji rečem kar vamplika ;D
Jo bom spravila na 32 kg in tam vztrajala, ker je za njeno velikost in skakanje, pa cone, to najbolje.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Davor na 01 Marec 2011, 13:34:25
Kot je šapa poudarila , pri manjšem psu se vsaka kila pozna. Pri mojem psu so tud kile šle gor po sterilizacija, jih ima ene 3 kg preveče sedaj. Res pa je , da je močnejše konstrukcije , sploh prsni koš.
Bo potrebno tole čez poletje dol spravit, nič več priboljškov in vstopa v kuhinjo,
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: TibiQ na 01 Marec 2011, 14:11:18
Ja Čara, Jazz je nekaj takega, mogoče malenkost manj. Tvoja psička se mi ne zdi predebela, tako kot se mi tudi moja ne zdi predebela, nobeni pa ne bi škodilo izgubiti kakšno kilco, dve, ampak več pa ne.

Drugače, kar se tiče primerjav pri posameznem psu pred in po kastraciji ali pa npr. leto prej in leto kasneje, je primerno tudi opozorilo, da mogoče kakšen od teh psov "prej" še ni bil polno razvit - t.j. odrasel pes.  ;)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: damayanti na 01 Marec 2011, 14:37:08
No enegrgičnost in okretnost  pa kilaža... se pri mojih dveh spet ne poklapa  :D ... Damč   bi pa lahko imel kakšno kilo ali tri več...
 kar se pa motorike tiče je pa tak štor :-X...
Sploh , ko je bil mlajši in še večji dahauc... ma to so ga noge  prehitele- se je na ravnem zvrnil... kot un Pluto iz risanke ::)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: TibiQ na 01 Marec 2011, 14:46:13
..kot un Pluto iz risanke ::)

Jaz pa že skoz gruntam na koga me spominja  :P :D :D
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 01 Marec 2011, 16:33:00
Jaz se moram zdaj prav pogajat za tale futer Acana F&L...mama še kar ne razume, da ne bo lačna...isuse.  ::) Morem pa dobit žegn, ker bi dostava bla k njej v službo. ::) Sej sem trmasta in prepričljiva...mogoče bo vžgalo-probat ni greh, pa cena je tudi še razumna.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Lilit na 01 Marec 2011, 19:48:56
Zakaj pa dostava k mami v sluzbo?
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 01 Marec 2011, 20:08:51
Ker dopoldan ni nikogar doma, jaz v LJ pa nimam avta, da bi tak velik žakelj trogala za vikend domov. Pildekov v kaslc pa nočemo, ker se moreš spet vsest v avto in it na pošto (moji niso ravno terenski ljudje, služba-domov in 1x tedensko trgovina).
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 02 Marec 2011, 10:28:57
Ah ja zdaj zvedela razlog, sicer precej logičen zame. Moja mama bi rada delala promet lokalni trgovini.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: TibiQ na 08 Marec 2011, 09:47:16
Kopiram sem, ker ne sodi ravno pod trikce;
Koliko mislite da bi morala zmanjšat obrok, če psica v kakšnem dnevnem treningu poje do dve hrenovki, od briketov pa dobi na dan 300g Acane (od priporočene doze, ki je 225 - 440g za 21-40kg težkega psa - Jazz ima cca. 32kg in je srednje aktivna)?
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: martinca na 08 Marec 2011, 10:12:56
Sama imam občasno probleme pri psih z povečano težo, to se zgodi predvsem takrat, ko so kje v varstvu in kljub mojim točnim napotkom dobijo več hrane kot bi rabili. Nazadnje, ko sta bila v varstvu sem prišla po psico in mi je mama rekla, da teh briketov sploh noče jest. Kakor hitro sem bila doma sem ugotovila, da briketov ni pojedla v enem, ker jih je dobila preveč in seveda ker po  njihovo nima rada briketov, dobi namesto njih druge priboljške. Ob tem imata v varstvu manj gibanja, ker jih ne spuščajo iz vrvice se ne natekata kot takrat, kosta z mano.

Jaz jim potem enostavno zmanjšam porcijo, mogoče sta dva do tri dni malo lačna, potem se pa želodec navadi na količino in v kakšnem tednu je postava nazaj. Je pa res, da jaz tu govorim o max. 0,5-1 kg. Je pa moj Oscar tudi kastriran in odkar je kastriran je komaj dobil primerno postavo, prej je bil skozi bolj "žgoljavi".

 
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: deteljica na 08 Marec 2011, 11:48:41
Tibiqu- če pes ni predebel je ok, če je predebel vzameš stran eno pest za kak teden, če je še predebel oz če ni nič shujšal,vzameš še eno pest stran- itd.
S hujšanjem psov jaz nikoli nisem imela problemov- čist drugače sama s sabo. Pa ne da bi bila filozofija kaj drugačna, samo samodisciplina je čist nekaj drugega kot da drugemu daš pač manj jest in ga več  teraš :-).
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: martinca na 08 Marec 2011, 11:54:54
Sama imam enak problem kot deteljica, pri psih mi ni težko, da se držim reda, pri sebi.... Mogoče bi jaz rabila koga, ki bi mi vsak dan odmerjal hrano, hladilnik pa zaklenil. :P
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 08 Marec 2011, 11:58:25
Bina je zvagana, ima 35 kg. Se pravi more 3kg shujšat. Danes ima prvi trening-seveda se ne začenja na polnih višinah in vse ovire naenkrat, pa vseeno bi blo fajn pred poletno vročino shujšat.

Ji naj kupim Light futer? Ker februarja je 4tedne dobivala 1/4 manj na dan, pa ni blo nekega efekta. Da ji dam pa sam polovičen obrok so pa sline povsod.
No, moja draga mama ima problem s tem ker, je Bina "lačna".  >:( Pa tudi pri sebi ima isti problem. Zato sem sebe brez problema shujšala, Bino pa težje.  ::)

Punce C vitamin na tešče pospeši presnovo, zelje pa vsebuje manj kalorij, kot jih telo porabi za njegovo predelavo, otrobi pa so itak alfa in omega pri hujšanju, trebušček fajn zafilajo, kalorij imajo pa bolj malo.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: TibiQ na 08 Marec 2011, 12:14:13
Deteljica ja, se strinjam, ampak Jazz je že sedaj (po moji oceni -  :-\), z briketi na spodnji dozi, pa niti po teži ni predebela, prej pod najnižjo težo, tudi sicer ne izgleda debela, samo rebra ima pa še kar zalita in tudi energetsko se ji pomojem to pozna.

Prav dosti več ji jaz dnevne doze briketov ne bi manjšala, ker imava še drug problem - težave z želodčno kislino, kadar je želodec prazen, me pa vseeno zanima kakšen delež obroka predstavljata dve hrenovki (si niti približno ne predstavljam ali je to pol obroka, četrt, tričetrt..), da ji vsaj v tem smislu prilagodim dnevni vnos.

Sem se sicer opogumila, da se v kratkem spraviva še na kolo, če bo kaj pomagalo.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 08 Marec 2011, 12:47:55
Če ti kaj pomaga...Takrat ko z bino tirkcama,trakcama, ko je v šoli bla...Je imela polovico obroka in tam še eno zrezano hrenovko in polovico druge in mogoče še kako malenkost. Pa zvečer je dobla še kak suhi vamp in blo OK. Je imela več gibanja tudi.

Sedaj ji je mama (hvaljen jezus :D) ukinila krih in testenine in imava zmenjeno da z vsemi priboljški skozi dan ne preseže 3/4 merice na tabeli. Pa bomo videli čez par tednov kaka razlika je na vagi in v energičnosti psice. Sicer, če ji mačko pokažem bo letela, pa četudi jo potem kap zadane. :-\

No zdaj so kupli RC medium Adult.

tibiQ jaz se tudi opogumljam za kolo, sam boma na travniku  začele, bojš da po travi padem, kot asfaltu ;D
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: damayanti na 08 Marec 2011, 12:51:25

Punce C vitamin na tešče pospeši presnovo,  .

Men jo kofe pa čik  ;D
Citiraj
zelje pa vsebuje manj kalorij, kot jih telo porabi za njegovo predelavo,
brez meska  ???  , je fuj :-*

Citiraj
otrobi pa so itak alfa in omega pri hujšanju, trebušček fajn zafilajo, kalorij imajo pa bolj malo
otrobi.... te mi tud nekako ne grejo po grlu... čudno praskajo :-[

bicikl bo treba v pogon spravit... ni druge :-\
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 08 Marec 2011, 12:56:20
Otrobi so res ogabni, se strinjam. C vitamin (citrusi, eksotično sadje) pa yummy :P Zelje brez mesa pa tud :D
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Inanna na 08 Marec 2011, 12:59:31
Cvetača deluje isto kot zelje... ;)
Kolo je pa zakon, komaj čakam, da bo dovolj toplo. Še dolge kolesarske hlače kupim in akcija :o
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: damayanti na 08 Marec 2011, 13:11:20
vedno v teh nasvetih za hujšanje  se samo zelenjavo promovira .. .. ???
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Inanna na 08 Marec 2011, 13:17:33
Ne, samo, če zelja ne maraš, je tudi cvetaka primerna...več kalorij gre za prebavo kot jih pa cvetača vsebuje.
Kar se mene tiče deluje klasika - manj jej, več gibaj. Brez prvega tudi veliko gibanja ne deluje, sicer se telo oblikuje in vse, ampak teža ostaja ali je celo večja, ker so mišice pač težje od špeha. Pri psu pa sploh nisem komplicirala kadar se je zdelo, da ga je malce preveč. Malo manj je dobil za jest, gibal se je ponavadi dovolj  :)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: damayanti na 08 Marec 2011, 13:42:20
sej maram zelje, pa cvetačo tudi... ampak v mejah normale... kot prilogo zraven kakšnega meska

Mene bolj kakšni priboljški, nesejo...pa ugotavljam da mojo "štruklo" tudi
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Inanna na 08 Marec 2011, 13:45:19
sej maram zelje, pa cvetačo tudi... ampak v mejah normale... kot prilogo zraven kakšnega meska

Mene bolj kakšni priboljški, nesejo...pa ugotavljam da mojo "štruklo" tudi
Kakršen lastnik, takšen pes...pravijo :o ;) Mislim, da ni panike pri vama, vsaj sodeč po Dini ;)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: TibiQ na 08 Marec 2011, 14:09:57
Aha Čara, potem bi ji morala v bistvu dat samo 150g obrok, ker dobi zraven še dve hrenovki, pa kakšno bikovko ali posušen vamp obvezno.

Huh.. to pa ne vem če bom preživela (ja, jaz, ne ona)  :D .. bom rajši najprej s kolesom probala  ;)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: damayanti na 08 Marec 2011, 14:26:24
jaz sem lani hotela to poenostaviti... oz nekaj v tem smislu kot meni paše, jaz na skuter onadva pa laufat zraven :o... samo se mi je načrt izjalovil, sta ugotovila da lahko sedita spredaj in se vozita na skuterju  ::)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Inanna na 08 Marec 2011, 14:30:41
jaz sem lani hotela to poenostaviti... oz nekaj v tem smislu kot meni paše, jaz na skuter onadva pa laufat zraven :o... samo se mi je načrt izjalovil, sta ugotovila da lahko sedita spredaj in se vozita na skuterju  ::)
:o :o Hahahaha, brihte 8)
Bo kar treba na kolo...jaz že čakam, da pes, ki ga sploh še nimam, zraste, da greva s kolesom naokrog. Kot v dobrih starih časih, po vseh gozdovih tu okrog :D
Tibiq, težko je gledat psa, ki je lačen...ali pa misli, da je lačen... ::) ;D
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: TibiQ na 08 Marec 2011, 14:34:12
Ma ja, jaz na to gledam tko, da jaz ob tem, kar moj pes poje, definitivno ne bi preživela, pa jaz nimam glih nekih težav s svojo težo v smislu, da bi morala hujšat - hočem rečt, da pojem mogoče malenkost preveč... No ja.. bo že držalo.. kakršen lastnik, takšen pes  :-[  :o :D .. ampak ja.. ob njenih obrokih bi jaz res shirala  ::)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Inanna na 08 Marec 2011, 14:39:30
Ma ja, jaz na to gledam tko, da jaz ob tem, kar moj pes poje, definitivno ne bi preživela, pa jaz nimam glih nekih težav s svojo težo v smislu, da bi morala hujšat - hočem rečt, da pojem mogoče malenkost preveč... No ja.. bo že držalo.. kakršen lastnik, takšen pes  :-[  :o :D .. ampak ja.. ob njenih obrokih bi jaz res shirala  ::)
Upam, da imaš vsaj več kot 35kg, če se že primerjaš z njo :o ;)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: TibiQ na 08 Marec 2011, 14:43:08
Haha.. ja no.. seveda, saj imaš prav  :D .. to vedno pozabljam, da ima xy manj kg in je temu primerno prav, da tudi xy manjše obroke.. Pozabljam tudi to, da cca. 10 ur čez dan, ko sem jaz v službi,.. prespi.. + odleži vse ostalo, kadar se jaz pač ne ukvarjam z njo. Vedno si mislim, da bi ubogi pes moral pojest toliko kot jaz  ::) ;D
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: roy2 na 08 Marec 2011, 14:48:04
vedno v teh nasvetih za hujšanje  se samo zelenjavo promovira .. .. ???

Jaz ne maram zelenjave (razen redkih izjem).
Meni gre bolj pašta, torte, čokolade,.....pravkar sem pojedla tri krofe namesto kosila  :-[
Pol bom pa zvečer vago postrani gledala, zakaj kaže tako čudno številko 
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Inanna na 08 Marec 2011, 14:57:51
Jaz sem imela za zajtrk rogljičke, potem za malico pico, za povrhu vsega pa smo dobili še krofe ::) :o Zdaj sem pa pojedla eno pomarančo za ravnovesje :P :D Najboljš, d ami en posodi psa, da greva tečt popoldne. Sama sem nesposobna... ::)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 08 Marec 2011, 15:03:17
Gmajnice ;)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: TibiQ na 08 Marec 2011, 15:24:01
Najboljš, d ami en posodi psa, da greva tečt popoldne. Sama sem nesposobna... ::)
Če bi bila kje blizu in če bi bile midve z Jazz med tednom kaj doma, bi ti jo jaz z veseljem.  :)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Inanna na 08 Marec 2011, 15:29:21
Če bi bila kje blizu in če bi bile midve z Jazz med tednom kaj doma, bi ti jo jaz z veseljem.  :)
Pa če bi sploh smela tečt ::) Imam prepoved >:(
Idealna sem za mladiča trenutno...istih stvari ne smeva oz. jih lahko  ;D
Pol naj pa kdo shujša...na kavču... :o
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 22 Marec 2011, 14:00:09
Hvalabogu, da je poleg mene glede kg zatežila še inštruktorca agilitya-kar mi je mama elegantno pozabila omenit. Pa sem v petek šla zraven na trening in je spet rekla-juhej. Sem se ji kar zahvalila. ;D  Zdaj pa je resnično na dieti.

Do petka je dobivala 1.5 merice + priboljške čez teden  :o, gibanja pa manj, kot ga ima čez vikend.....No smo zreducirali na eno merico kadar ni treninga in maximum pest briketov za vajo zvečer.

Ko so treningi in pa čez vikend, ko jaz z njo več povadim pa dobi polovico merice kot obrok (pred tem je za vikend dobivala 3/4 merice. Za vikend ima tudi več gibanja kot čez teden. Čeprav sem jim naročla, da naj magari v dveh rundah ampak vsaj 1.5 ure sprehoda čez dan + da se jo na 10 m štriku zlaufa (moreš pa ti zravn laufat hehe).
Žal so moji kupli pred kratkim 15kg navadne adult hrane...ko to porabi, gremo pa na Light. RC ali pa Acana.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: ursa_9 na 22 Marec 2011, 23:05:16
Evo, da bom še tukaj napisala moj "problem"....Imam 10 mesečnega labradorca, za katerega nekateri pravijo, da je predebel in glede na to, da to ni moj prvi labi vem kakšna naj bi bila postava labradorca....hranim ga 2x dnevno + priboljški, brikete ima Acano Pacifico in moram reči, da sva dnevno tudi zelo aktivna, seveda, kar dobi od priboljškov, mu odštejem od obrokov...bom pa pripopala slikco, da vidim še kakšni bodo pesjanarski komentarji  :)...

Včerajšnje slikanje  ;)

(http://s2.mojalbum.com/soulpatcher-s-buddha-flip-foto_17374732_17402440_18596571.jpg)

Pa še ena malo starejša

(http://s2.mojalbum.com/soulpatcher-s-buddha-flip-foto_17374732_17402440_18596573.jpg)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Inanna na 23 Marec 2011, 08:08:08
Na slikah se meni zdi prav postaven :) Na zgornji slikci je bolj suh kot na spodnji, jaz ga ne bi hujšala. Samo težko je ocenit po slikah, mogoče, če bi imela še sliko od zgoraj navzdol.
Ampak, glede na to, da imaš izkušnje, mislim, da tudi veš kakšen naj bi bil. Če se ti zdi, da se primerno razvija, dobro počuti, se vidijo linije od strani in od zgoraj, se dovolj giba(pa ne preveč za tako mladega)...super, ne sekiraj se ;D
Pa ne primerjaj z razstavnimi modeli ;)
Lepotko :-*
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Lilit na 23 Marec 2011, 08:52:27
Meni se tudi ne zdi debel... ampak najbolj ocenis po tem, koliko lahko zatipas rebra in medenico... ce so pokrita s par mm misic/mascobe je uredu, ce jih ne tipas vec je pa ze res kriza ;)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: ursa_9 na 23 Marec 2011, 09:09:20
Ja drugače se mu občutijo rebra in medenica, ampak saj pravim, vsak ki ima recimo kakšno bolj suho pasmo psov se mu moj zdi debel in itak potem jaz poslušam naj mu manj za jest dajem  :P...ah ja očitno bom morala te opazke sprejeti, glavno da jaz vem da je ok postave  :)...
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: m_tejch na 23 Marec 2011, 09:23:54
lahko pa priložiš še slikico slikano z vrha  ;) :P
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: ninci na 23 Marec 2011, 09:27:10
Meni se zdi po slikah v primerjavi z nekaterimi labiji pravi suhec :-[
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Inanna na 23 Marec 2011, 09:41:57
Meni se zdi po slikah v primerjavi z nekaterimi labiji pravi suhec :-[
Točno to :)
Ja, ljudje radi rpimerjajo z drugimi pasmami...sploh kakšne lovske ::)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: ursa_9 na 23 Marec 2011, 10:10:13
lahko pa priložiš še slikico slikano z vrha  ;) :P


No, ekstra sem ga šla slikat iz vrha samo za tebe  :)  :P  :P  :P

(http://s2.mojalbum.com/soulpatcher-s-buddha-flip-foto_17374732_17402440_18597012.jpg)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: m_tejch na 23 Marec 2011, 10:46:17
Dej nehi, na telih slikah pa res tko suh zgleda....zdej bo še kdo reku, da ga premal hrante :D....v resnic ga je meeejčken več skupi  ;)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: ursa_9 na 23 Marec 2011, 10:52:13
A pejt se solit  :D...sej si hotla sliko iz vrha zdej jo pa maš  :P...mogoč se pa sam teb tud zdi debel, k maš suheca doma  :)...
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Šapa na 23 Marec 2011, 11:17:28
Kaj pa vem... Meni se tudi zdi rahlo čez idealno težo... Je pa bolj suh od povprečnega razstavnega labradorca, ampak tisti so prav ogabno zavaljeni. Čeprav glede na to, da ima 10 mesecev imaš še dovolj časa, da ga spraviš na idealno težo. Jaz ga niti ne bi hujšala, ampak bi samo povečala aktivnosti, da bo pridobil mišično maso, zdaj bo ravno dovolj star, da lahko začneš s kakšnimi bolj zahtevnimi fizičnimi napori :)  Labradorci ponavadi obožujejo vodo in prinašanje iz vode, to je super aktivnost :) Kaj bi dala, da se moj Jaka ne bi bal vode, kot hudič križa  ::)

(http://1.bp.blogspot.com/-7rL-5qX6n4Y/TV9C6bGaPPI/AAAAAAAAAVw/b9ZDjhVTWlY/s1600/dog_weight_chart1.jpg)

(http://stephennmcdonald.com/wordpress/wp-content/uploads/2010/07/dog_weight_chart.jpg)

(http://www.arthritisindogsblog.com/wp-content/uploads/2009/12/Obesity-Chart.png)

(http://the-hunting-dog.com/wp-content/uploads/2011/02/weight-chart-showing-ideal-overweight-and-underweight-dog.jpg)

(http://2.bp.blogspot.com/_UWJrvjc0Hsw/TK1BiApuu2I/AAAAAAAAADk/5ecFDHUqT64/s1600/Feed+Your+Best+Friend+Better+Dog+Weight+Chart.gif)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Inanna na 23 Marec 2011, 11:30:42
Od vrha se zdaj lepo vidi, da ga je mogoče malenkost preveč skupaj, ker se nič ne zoža za prsnim košem. Glede na to, da je pomlad in bo verjetno še malo več aktivnosti + plavanje...se bo hitro "izboljšalo" stanje. Panike pa sploh ni ;)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: ursa_9 na 23 Marec 2011, 12:02:26
Plavanje imamo v planu sedaj ko bo lepše vreme, ker se mu mora prsni koš res še razvit in bo le s tem in s tekom to počasi dobival....jaz bom itak počakala da se mi čisto razvije in bom potem ukrepala, če se mi bo zdelo, da ga je treba res na dieto dati  ;)...
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 23 Marec 2011, 13:40:53
Fajn je za psa, da je v času rasti suh, da se otipajo, rebra, hrbtenica in da ima viden pas, nič trebuha, zaradi sklepov.

Jaz bi pri čokoladnem labiju že sedaj začela pest briketov manj, pa kupla bi kvalitetne priboljške, ki imajo malo maščob, pa "vrgla" bi ga v vodo, saj je že kopalna sezona odprta.  ;D
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: andreja na 23 Marec 2011, 17:07:01
ma pustite kupljene priboljke... Meso, jetrce, ledvičke, srce... pa skuhat ali popeč na olivnem oljčku in maš super kvalitetne in cenejše priboljške kot pa so kupljeni ;)

Pa ne v vrečki v žepu puščat, ker se sicer ne posušijo ampak zgnijejo.  >:D
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: ursa_9 na 23 Marec 2011, 17:41:50
Sej hrbtenica in rebra se občutijo, ker če se ne bi bilo res že preveč....brikete že tko minimalno količino dobiva oziroma samo polovico merice, če pa čez dan dobi priboljške mu pa toliko manj večerje dam...priboljške ima pa sedaj sušene račje fileje, tako da res ne vem...aktivnost se bo pa itak še sedaj bolj stopnjevala ko bo lepše vreme ker že sedaj skoraj cel dan preživiva zunaj  :)...
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Macika na 23 Marec 2011, 21:07:46
Evo za oceno še enega labradorca...danes tehtan in ima 40kg. Meni sicer ni glih jasno od kod, ker se mu lepo čutijo rebra, hrbtenica in medenica.

(http://i1017.photobucket.com/albums/af291/berniTai/IMG_6263.jpg)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 23 Marec 2011, 21:20:10
Nekaj naredi konstrukcija in tudi teža kosti.

Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Macika na 23 Marec 2011, 21:21:25
Ja sej zgleda da je to ja, ker drugače, sploh če ga gledaš zgoraj dol, zgleda pravi suhec.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 24 Marec 2011, 15:20:23
Od strani pa sploh ne izgleda suhec-ampak bajsek.  :D Sam za pravi filing morš psa videt in pretipat.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Lilit na 24 Marec 2011, 15:35:47
Se strinjam, da moras psa pretipat... dosti je odvisno tudi od konstitucije... labradorec, ki se mu vidijo rebra, bi bil verjetno precej pre-suh, medtem ko je tak na videz okostnjakast malinois (al pa hrt) v polni kondiciji. Meni se se vseeno ta od urse_9 po sliki ne zdi debel.

Aja samo to da se se vedno cutijo rebra in medenica ni dovolj, ker ce se ne cuti vec nic, je pes ze ornk predebel. Ko potegnes po rebrih, moras cutit nekaj podobnega, kot ce stisnes prste v pest in potegnes po prstih. Taka naj bi bila idealna postava psa.

Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: ursa_9 na 24 Marec 2011, 18:02:25
Jaz mislim, da bo oziroma je naš težke konstitucije, ker ko je že bil mladiček je bil ovrnk dec  :)...mislim, pa da ga je zadnje dva dni, ko skos pišem od te debelosti minil tek, ker že 2 dni ni zajtrka pojedel  :P :)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 29 Marec 2011, 21:49:58
TO naj tudi ne bi bilo slabo, ali pač?
Dehydrated poultry meat, barley, vegetable fibres, rice, maize, hydrolysed animal proteins, animal fats, beet pulp, wheat, maize gluten, yeasts, fish oil, fructo-oligo-saccharides, soya oil, minerals, yeast extract (source of manno-oligo-saccharides), egg powder, L-carnitine

Ječmen-barley je pri shujševalnih kurah in nasplošno priporočljiv, je nasiten in hkrati ima nizek GI. Ampak riž in koruza sta dokaj hitro na vrsti.  :-\
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: TibiQ na 30 Marec 2011, 13:38:17
Ja, mene tista koruza moti, pa sojino olje tudi
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 31 Marec 2011, 19:15:05
ma pustite kupljene priboljke... Meso, jetrce, ledvičke, srce... pa skuhat ali popeč na olivnem oljčku in maš super kvalitetne in cenejše priboljške kot pa so kupljeni ;)

Pa ne v vrečki v žepu puščat, ker se sicer ne posušijo ampak zgnijejo.  >:D

Kako pa je potem to kalorično?
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 26 Avgust 2011, 16:39:59
Mi smo uspešno shujšali in smo sedaj lepi vitki, rebra se brez problema občutijo in tudi vidijo.  :) Na dan cepljenja je imela 31.8kg.

Šla sem računat in psica dobiva približno 20% manj hrane kot je na tabeli hranjenja priporočeno(Light varjanta)...Zdaj hočejo ostali sprobat navadno-adult hrano. Pa sem v dilemi. Ker psica zdaj ohranja težo, pa že tukaj dobiva manj od predpisane.  :-\

Potem bi ji morala bolj kalorično hrano še dodatno zmanjšat, recimo da bi dobila 30% manj od predpisanega obroka in če bi se slučajno zredila, potem dobi že skoraj komaj polovico. Je pes, ki je lačen. Zato potrebujem tako hrano, ki ima sestavine, ki dajejo večji in daljši občutek sitosti. Jaz ne vem ravno kak smisel ima potem navadna adult hrana, ker zdaj ji vsaj lahko dam kak priboljšek, ki ni v kategoriji lahkih med sprehodi, ki ga jasno odštejem od obroka.

Da ne omenjam, da kadar mene ni doma, ima sprehod za polovico skrajšan in je spet manjšanje hrane.  ???
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: barbara10 na 26 Avgust 2011, 16:59:59
Jaz bi dala raje kolicinsko vec in manj kaloricno, da je zelodec poln.

Je pa tudi moja Kala uspesno izgubila dobra 2 kg (sedaj jih ima nekaj cez 43 kg - nikoli ni bila suhe postave od dojencka dalje) seveda s tekom (gibanjem) pri tej in oni zadevi (pa vecinoma je light hrano; dobiva priboljske, ne stejem pa nicesar, ker sem mnenja, da kolikor vneses, toliko bos moral pokuriti). Zacela pa je zgubljati na tezi sele takrat, ko sem hujsanje poslala nekam, ker je slo skoz gor in niti 1x dol oz. sem se nehala obremenjevati (tako sem bila potem prav pozitivno presenecena).
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 26 Avgust 2011, 18:48:16
Pri nas je gibanja toliko kot ga je dve uri sprehoda na dan-če mene ni doma, komaj uspejo pokurit minimum dietnih briketov.  :( vročina dela svoje, ker je ne prenašam niti jaz, hkrati pa tudi dejstvo, da sem od vode za plavanje oddaljena z vožnjo in da ona plava samo kadar plavam jaz, če hočem, da skuri kolikor poje-kurim kalorije tudi jaz in posledično jaz shujšam (pa niti ne bi smela po besedah dohtarce), ker se mi ne ljubi veliko jesti in se naveličam hrane prav hitro. Jej kako sva si različne. Meni se ne ljubi ubadat s hrano in jo jesti, sem raje lačna, kot da čvekam in požiram...ona bi bi pa jeeedla in se sploh ne veliko igrala.  ::)

Pred kastracijo sem jo lahko z dvema žogicama 20 minut ganjala po travniku, pa je hotla še...zdaj sem lahko srečna, če se 5x zapored zapodi za žogo.

Bomo kar na Light ostali. Vmes dobi ponovem čez letne čase kako konzervo, da je bolj okusno in sočno....Osnova pa nizkokalorična.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Jana* na 26 Avgust 2011, 23:37:41
če ji Light ustreza, in ohranja težo - zakaj zamenjat? Tery je že celo svoje življenje na Light hrani... saj finta je samo v tem, da ima manj maščob (je manj kalorična), ne pomeni pa, da ima premalo hranljivih snovi. Zarad zmanjšane vsebnosti maščob je lahko kanček manj okusna za pasjo glavo, ampak mislim da Bina nima takih težav.

Vsekakor bolje da ima napolnjen želodec z manj kalorično hrano, kot da bo vedno lačna in z ogromnimi očmi zrla v tvojo mamo..?
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Lilit na 26 Avgust 2011, 23:44:54
Sej lahko vzames kaksno Adult hrano, ki ima manj proteinov in mascob (Healthy paws je ze taka, recimo). Pa priboljske naredis sama doma, da so bolj light... :)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 27 Avgust 2011, 10:07:05
Jana-mami se smili, ker je na light. Pravi, da je že shujšala, čakaj da ji povem, da dobiva že zdaj 20% manj od predpisane merice, malo cvikam, da bi ji povečala dozo potem.  ::) Ahjej. 
Na light ostanemo in pika, če ji naziv ni všeč bom pa kar healthy paws naročla, me ne briga več kje kupim pasji futer-prek spleta al v lokalni trgovini.  :P
Pa ta RC Light je trenutno eden redkih, ki ji res ustreza-blato, dlaka, koža je tudi boljša kot prej (manj prhljaja).
Bosch Sensitive ji je super ustrezal, ampak ima pa precej več maščob in manj vlaknin.

Priboljške imam perrito in tu in tam kupim kalorično divjačino, ker ji je to najbolj všeč, dobi kadar hočem res nagraditi nekaj blazno dobrega-odpoklic od srne, pozornost od srne :P Pa doma zelo, zelo redko pomaga jesti sir, ga vzamem na sprehod.

Jaz sem prelena za kuho, da bi ji sama delala priboljške.  :-[
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Inanna na 27 Avgust 2011, 10:18:08
Jaz ji tudi ne bi menjala. Ustreza ji, ima primerno linijo, lačna (večinoma >:D) ni... to je to :)

Hmmm, jaz sem tudi prelena, da bi sama delala priboljške. Čeprav ste napisali že nekaj takih receptov, da me ima, da bi jih naredila :D

Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 27 Avgust 2011, 10:36:25
Lačna je takrat, ko je mama doma.  ;D Drugače pa ne. In mama jo nagrajuje za izsiljevanje-dejansko ji da neki za jest. Ona enostavno ne more iz svoje kože. Še kunca, bikce je navadla, da vsakič ko jo vidijo začnejo fehtarit.  ::) Tu sem obupala, vsaj to lahko poskrbim da so manj kalorične zadeve na voljo in upam, da me upoštevajo ko me ni doma, sicer bo itak tehtnica pokazala.  :P
Verjetno bom šla na HP zajec in zjavi riž, ker mi pri klikanju zelo prav pride, so manjši briketi, zdajšnji so ogromni-pa še kostk bom več dobila, da bom lahko prej izbrala igračo zraven  :P
Kaj pa divjačina in proso? Bi to tudi šlo? Ker je malo bolj bogata.

Sestava: Meso Divjadi (Raca, Divjačina, Kunec) min. 26%, Proso min. 26%, Rjavi riž, Ječmen, Račje maščobe, Laneno seme, Alge, Lucerna, Oves, Lososovo Olje, Vitamini, Minerali, Organsko sončnično olje, Regrat, Vražji krempeljc, Korenje, Sušene brusnice

Analiza: Beljakovine 22%, Maščobe 10%, Vlaknine 3,3%, Pepel 9% , Vitamin A 13,889IU/kg, Vitamin D3 2,083IU/kg.


zajec in rjavi riž
Sestava: Rjavi Riž (min 51%), Zajčja Mesna Moka (min 26%), Oves, Sušeno Korenje, Alfaalfa, Morska Trava, Piščančje Olje, Ribje Olje, Organsko Sončnično Olje, Minerali, Vitamini, Izvleček Regrata, Izvleček Plezajoče Lakote, Sušene Brusnice.

Tipična analiza: Beljakovine 21%, Maščobe 7,5%, Vlaknine 2,5%, Pepel 6%, Vitamin A 10.000 iu/kg, Vitamin D3 1.500iu/kg, Vitamin E 75 iu/kg, Baker 18mg/kg.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Marjeta_ na 27 Avgust 2011, 14:51:53
Naša debelinka tudi uspešno hujša. Že na pogled zgleda bolj suha, pa tudi tehtnica pri veterinarju je potrdila, da so šle kile dol. Še nekaj kil bi lahko izgubila in jih tudi bo. Je zelo pomagal večji nadzor nad hrano (sedaj me domači vedno vprašajo, če ji lahko dajo to pa ono), giba pa od vedno precej.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: lucija udir na 10 Februar 2012, 10:10:57
naš kuža pa bi moral imeti največ  5kg ima jih pa skoraj 10kg če ji zmanšamo obroke nas gleda s tavelikim očkam  :'( češ ko sem jaz boga če ji damo pribolške pa jih skriva tako da nikoli neveš gdaj ga bo spet našla. kaj naj naredimo?
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: zoa na 10 Februar 2012, 10:19:40
Vsakič ko te pogleda s tistimi prosečimi očkami, pomisli kakšno škodo mu delaš. Pomisli na dan, ko se bo le še s težavo premikal (če se že ne), ker ga kosti ne bodo več držale. Če ga imaš na briketih, jih zamenjaj z light varianto, pa veliko gibanja!!!
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: damayanti na 10 Februar 2012, 10:20:48
- Nizkokalorična hrana
- Nizkokalorični priboljški
- Več gibanja
 ;)

najslabše je psa stradat, če ste ga prej non stop pitali
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Lunette na 10 Februar 2012, 10:48:31
Pravzaprav je že vse povedano pa vendar:
Pes ni bogi, ker te gleda ampak je bogi, ker nosi svojo dvakratno težo. Razumi to kot dobronameren nasvet. Pred kratkim je poginil pes, ki sem ga poznala ravno zaradi debelosti (oz težav ki jih taka masa prinese). In s tem se ni za hecat.

-Lahki briketi ti samo pomagajo vztrajat moraš pa sama oz cela družina. Čudežov sami po sebi ne delajo.
-lahki priboljški, katero količino odšteješ od osnovnega obroka.
-nizko kalorične žvečke ali pa kakšna velika kost, ki jo bo pes lahko samo lizal in si s tem krajšal čas
-žoga za hranjenje ker se bo med samim obrokom še gibal
-komplet obroke lahko začneš 5x (oz poljubno ampak čim večkrat) klikat in povsem ukineš hranjenje s posode.

-> Količino dnevno zaužitih briketov + posladkov + žvečk mu zjutraj stahtaš v eno posodico in samo in izključno tisto količino pohraniš. Tako lažje vsi člani kontrolirajo vnos kalorij. Psa pa nikakor ne stradaj na njegovi osnovni hrani. Tako dosežeš kontra učinek. Rajši ukini vse grižljaje z mize in piškotke.
Za psa njegove teže je to do okoli 100g dnevno (povpreček, seveda lahko količina varira od hrane do hrane). Poleg tega pa postopno povečuj količino njegovega gibanja. Trenutno bi sklepi preveč trpeli, če bi mogel kar na enkrat začet športat.

Načinov je ogromno, uspeh pa je zagotovljen samo z vztrajnostjo.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Tejch na 12 Februar 2012, 19:15:53
Jaz sem moji za 20% zmanjšala obrok (iz 1000g mesa na 800g mesa na dan).
Priboljškov nisem menjala, niti nisem dajala manj. Se pa pri meni dobro obnese mešanica 1/3 briketov, 1/3 polnozrnatih kosmičev, 1/3 različnih priboljškov (6-7 različnih vrst). Psica mi ful fajn dela, ker ji je zanimivo kaj bo dobila, ne dobi skos enako. Pa še dosti manj kalorično je kot pa če bi dajala samo priboljške :) .
Žvak nisem nikoli dajala, razen tistih manjših kosti iz kože. Pa je to dobila 1x na 2 mesca, tako kot sedaj. Drugače pa dobi nekje na 2 dni kako kost oz. nekaj koščenega. Za krajšanje časa za gristi pa ima različne lesene palice, ki jih ima itak raje kot pa katero koli igračo ali kost :P .
Začele sva se gibati več. Prej je imela 4 km gibanja na dan (skoraj cel čas spuščena, laufala okoli) + še ene 30 minut prinašanja in divjanja doma. 2x na teden je pa imela 10 km sprehod.
Sedaj je imela vsak dan 8-10 km sprehod (do tega 1 km laufanja z mano, ostalo pa itak skoraj skos spuščena), 2x na teden še kakega 2 km dodatnega. In ene 20 minut prinašanja in norenja doma.
In shujšala je kar hitro na čisto fajno težo in jo tudi lepo ohranjala. Sem ji že nameravala malo zvečati količino hrane, ampak je prišel sneg in z njim manj oz. skoraj nič gibanja.
Sedaj odkar je sneg dobiva enako količino hrane kot prej + še kako kost ali pa malo zelenjave z juho. Giba se ful manj, vsak drugi dan ima 1 km sprehod, drugače sploh ne, vsak dan tudi divja in prinaša najmanj pol ure. Sneg jo fejst moti, se ji sprijema na tačke, pa skoraj nikamor ne prideva. Pa tudi meni ni ravno za hoditi po 30 cm snegu... Zredila se je že kar na prejšno težo, tako, da si bom kmalu morala kaj zmisliti, če ne bo sneg kmalu šel dol...

Je pa tudi moja stelirizirana. Pred stelirizacijo je bila požrešna tako kot sedaj, je pa bila suha, odkar je stelirizirana se najprej ni redila, se je začela čez ene 3 mesce. Ampak po moje ne zaradi stelirizacije, ker je bila stelirizirana pri 6 mesecih, do takrat pa je itak imela najbolj pospešeno rast, potem pri 9 mesecih pa je večinoma nehala rasti, ampak so se ji začele razvijati mišice in postava.

Ima pa moja po moji oceni kako kilico, dve manj kot 40 kg. Čist idealna bi bila nekje 35kg +/- 1 kg (mešanka med zlatim prinašalcem in kraškim ovčarjem, 63 cm, stara 11,5 mesecev)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 12 Februar 2012, 19:26:24
Kakšna sreča, da moja rada tauha in teka čez sneg, jaz pa z njo vred. Tip dlake je tak, da se ji minimalno prime sneg nad tačke, to pa je tudi vse. In potem je vesela ura na snegu, minimalno. Snega je ponekod do njene riti (večji pes, 63cm plečne, trenutno cirka 33kg, hujšamo na 32kg, ki je zanjo maximum).  ;D

Ali zaščitiš dlako pred snegom in začneta obedve s psico z enournimi sprehodi po snegu ali začneš hranit lahko hrano z manj OH in manj maščob, dodaš L karnitin (se dobi tudi za pse v pasjih štacunah), najlažje je sicer z Light briketi, ali pa kupiš tisti tekoči trak in psico nanj navadiš.

Pa uvedi redno tehtanje v zimskih dneh. Pri nas to pomaga.

p.s. Tudi kosti je potrebno odšteti od osnovnega obroka, saj so tudi kalorične.  ;)

Pa naredi red pri priboljških in ukini vse, ki vsebujejo žitarice, se kaj hitro pozna. Pri nas se super obnesejo Perrito ali pa Trixie light sušene zadevce (ribe....)...
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Tejch na 12 Februar 2012, 19:49:35
Psici se ful prijema sneg na dlake od tačk, pa sem ji postrigla, koliko je pač šlo (sem morala ful paziti in nisem upala preveč, zaradi plavalne kožice). In hodima pol km in že leži pa si grize in liže dol  :-\ . Saj ima rada sneg, nori v snegu in vse, ampak jo ful moti. Sem sedaj res začela razmišljati, da bi jo zjutraj vsaj 20 minut na dvorišču doma gnala, potem pa nekako po šoli probala skupaj spacati 2 krajša sprehoda (pridem ob 3h domov, tema je pa že ob 6h), pa še zvečer kake četrt ure divjanja doma. Ne vem, bi hodila po cesti na spreohidh, ampak me je strah zaradi te soli, da bi ji razžiralo tažke.

Ogljikovih hidratov itak ne je, razen pač tega v priboljških, mastne stvari pa ne dobi veliko. Pač kake mesne obrezke od nas, to je pa tudi vse.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Lilit na 12 Februar 2012, 19:54:47
Rajsi kot tekoci trak kupis pol cevlje in anorak ;)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: zoe na 12 Februar 2012, 19:59:57
Probaj ji pred sprehodom tačke namazati z oljem ali mastno kremo.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Tejch na 12 Februar 2012, 20:04:54
O čevljah sem razmišljala ja. Ampak je moja taka, da jo ful vse moti, npr. eno lučko sem ji kupila, ki se pripne na ovratnico pa jo moti tako da nikamor noče in si samo hoče gristi tisto  ::) . Ne vem, bom videla, če ne bo drugače šlo ji bom res potem kupila čeveljčke. Anoraka pa ne rabi, ji je več kot dovolj njen kožuh :P

A to lahko kar z navadnim oljem namažem (belim, olivnim...)? Ali pa z mastjo?
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Inanna na 12 Februar 2012, 20:06:49
Rajsi kot tekoci trak kupis pol cevlje in anorak ;)
In hodiš po bolj obljudenih poteh in se ji skoraj ne bo prijemalo na šape... Ter počakaš, da nov sneg pohodijo drugi in je  ;)
Od 15ih do 18ih je pa kar nekaj časa, a ne :P Jaz pridem domov šele ob 16 30, to je bilo novembra in decembra res bedno. Zjutraj in popoldne v temi, ampak nimaš kaj, tako je :-\ Dobro, da gresta čez dopoldne z mami...
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Tejch na 12 Februar 2012, 20:19:11
Obljudenih poti pri meni ni. Še ceste niso nekaj splužene, pločniki pa čisto nič, tako, da se ji bo v vsakem primeru prijemalo na tačke... Sicer na cesti verjetno manj, ampak bi morala iti dalje, glede na to, da ne more biti spuščena in laufati naokoli, potem pa bi se ji spet prijemalo... Ma ne vem, bom že našla nekaj...
Mamo spraviti na sprehod v takem je pa mission imposible :P . Jo spusti 2x dopoldne ven za 10 minut, to je pa tudi vse. Pa še takrat ji ne meče ničesar ali pa divja z njo  :) ...
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: zoe na 12 Februar 2012, 20:20:11
Ne vem točno, malo probaj :) Eni baje uporabljajo tudi WD 40
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Lilit na 12 Februar 2012, 20:22:13
omg :o :D


MA, moji tudi niso navduseni nad cevlji. Ampak ko se zacnejo premikat itak pozabijo, da jih imajo gor.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Inanna na 12 Februar 2012, 20:25:34
Bolje sprehod na povodcu, kot pa sploh ne :D Če ceste niti splužene niso kaj dosti, verjetno še sol ne bi bila problem...
Ah, pri nas gresta z mami 2x ali 3x dopoldne na kratek sprehod, spuščat ga sploh ne upa, ampak ni pomembno. Važno, da se gre in se nekaj dogaja :)

Aja, mazanje blazinic - meni se res obnese ognjičeva krema. Je taka univerzalna, imam pa celo domačo: loj+ognjič ali vege varianta kokosovo maslo + ognjič :D

Zoe  ??? :o :o
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Tejch na 12 Februar 2012, 20:52:27
A ni WD 40 strupen? Jaz moji ne bi upala tega dati, glede na to, da bi si itak dol polizala :P

Ji bom potem jutri pred sprehodom namazala z nekim oljem tačke, pa šla na sprehod po cesti in malo po travniku, ko bom prišla domov pa z vodo umila tačke in spet z oljem namazala. Pa bi po moje moralo biti dovolj :)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Taar na 12 Februar 2012, 21:03:59
Poskusi tudi mastno zaščitno kremo za dojenčke - ponavadi gor piše Wundshutz. Imajo v Milerju, DM-u. Pa na cestah ali betonskem dvorišču ni treba pretiravati, ker je pod snegom lahko led in se pes poškoduje - nikakor pa ne meči žogic po takem. Še huje, na hudem mrazu neogretemu metat žogice.
Dlake po mojem ni treba striči med tačkami. Npr. pirenejci so zelo dlakavi med prsti in so vzrejeni v gorati pokrajini, kjer je groba podlaga. Moj šelti ima kar dosti dlake po prstih, pa je bolj zaščiten kot moja bolj kratkodlaka psica.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: zoe na 13 Februar 2012, 13:01:38
Ja, WD40 ni ravno prvi na lestvici za to uporabo ;D
Drugače pa sem olja in kreme predlagala zato, da fino namažeš dlako na tački, kar naj bi preprečilo prijemanje snega (prej nisem obrazložila :-[). Če mažeš iz tega razloga torej tudi ni potrebe po mazanju, ko prideš s sprehoda.

Lahko pa s kremami, zaradi soli in mraza, mažeš po sprehodu. Za to pa so pomoje bolj primerne kreme prav za ta namen.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Lunette na 13 Februar 2012, 15:40:18
Off topic. Vetaseptal- krema za tačke  ;) nam pomaga. Dobiš jo v lekarni. Sej je malo čudno, ko vidiš, da je v osnovi za kravje vimene mazat  :D ampak vsebuje en kup fajnih zelišč, je ravno prav mastna in lepo pripravi blazinice za zimsko norenje. Aja pa še cena je minimalna-okoli 4eur za 150g.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Klaudija na 13 Februar 2012, 16:01:20
Lunette, to za zaščito pred sprehodom, al za nego po sprehodu oz. na splošno?
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Lunette na 13 Februar 2012, 16:18:31
Jaz jim namažem pred in po. Seveda sol prej speremo z vodo. Se pa dolgodlaki psici ne lepi sneg toliko med blazinice, če jo tik pred sprehodom namažem (pa ima postriženo-ko pa ni imela je bilo pa toliko huje). Naša ni nič kaj zimsko opremljena  ;) Tavlka pa lažje sol na pločniku prenese, če je namazana.
To je to  http://www.lek-veterina.si/si/izdelki-za-izboljsanje-zdravja-zivali/vetaseptal/
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Tejch na 13 Februar 2012, 18:59:49
Drugače pa sem olja in kreme predlagala zato, da fino namažeš dlako na tački, kar naj bi preprečilo prijemanje snega (prej nisem obrazložila :-[). Če mažeš iz tega razloga torej tudi ni potrebe po mazanju, ko prideš s sprehoda.

Jaz sem mislila da olja zaradi soli :P . Tako da ji bom naslednjič namazala z oljem, pa bom videla kako se ji prijema :P . Danes nisem, sma šle nekje 3 km po snegu (sma hodile 1 uro, ker je toliko snega :P ), pa si je samo 2x ali 3x ven grizla sneg, tako da je ni pretirano motilo  :)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 01 Marec 2012, 16:27:58
Ravnokar sem doma znorela, ker...ne vem več kaj naj.
Po ne vem koliko navajanj kaj je LIGHT in kaj NI in kaj je kvalitetno in kaj ni, kaj se dlje časa prebavlja in kaj se prehitro in ima visog GI....Me doma izigrajo in navkljub navodilom, da kupijo RC LIGHT Medium, če ga ni, pa bi mi naj povedala, da naročim HP zajec in rjavi riž....
Pridem domov
RC Medium Adult z 14% maščobe, brez Lkarnitina, na drugem mestu koruza, na tretjem pšenica....

Kako naj dopovem 52let stari ženski, ki verjame, da :
se light hrana prehitro prebavi in je pes lačen
da je ta navadna hrana boljša, ker ima take sestavine, ki dlje časa držijo sitost pri psu
in ki misli, da bo zdaj, ko bo jedla 65% dnevnega obroka, vesela, polna energije in da je to boljše za organizem in želodec, ki bo polovico prazen...
in je sveto prepričana, da pes ne rabi shujšat (uradno je moja in jaz hočem suhega psa, da se z lahkoto otipajo rebra)

KAKO JI NAJ DOPOVEM DA IMA NAROBE! Da nima pojma o živilih in GI in prebavljivosti in potrebah psa.

Sem 90% da ji niti omejili ne bojo hrane in tehtali in ehhhh. Besna sem!
Ma zdej jo bom vsak vikend vagala, ker mojim doma NE ZAUPAM VEČ SPLOH!
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Lunette na 01 Marec 2012, 16:48:52
o jej  :-\ Taki primerki so najtežji. Žal vem kako je to v praksi (futranje z mize od določenih članov >:().
Recimo da poskusiš vedno prav čas (na zalogo) hrano imeti na zalogi. Da slučajno ostali ne kupujejo napačne.
Druga stvar je, da obroke pripraviš in jih določiš za kdaj so (takrat imajo vsaj občutek, da je dnevni obrok vsaj dovolj velik). Celodnevna porcija + dodatki (predvideni) skupno izgleda dokaj dovolj v primerjavi s posameznim obrokom. Ljudje včasih nimajo občutka da ena pest + še ena + sladkiši so veliko.  ;) Tu pa tam kak predviden obrok namoči z vodo (da se povsem napne) in pokažeš - ''lej ko je več kot izgleda!  ;) Pol jo bo pa buši bolel če ji več daješ.''
Tretja stvar ki je pri nas vsaj malo zalegla - mnenje nevtralne osebe (ali več njih) - vet, drugi kinologi...
Aja pa kakšna novička kako je kak pes preminil zaradi teže. Tko nazorno se  :'( kak je kirga nesl zarad zamaščenih jeter...in seveda po možnosti čez nekaj časa prideš od veterinarja z ''novico'' da teža psa meji na zamaščene jetre  ;)
Pač malo fantaziraš, če realnost ne pomaga.
Upam, da vama uspe.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: kalsang na 01 Marec 2012, 17:08:04
Če kaj pomaga, preden kam grem in moji pazijo na psice, pripravim za vsako vse obroke v plastične vrečke (1 obrok za 1 psico = 1 vrečka). Jedo 2x na dan, psice so tri, torej je vrečk na koncu kar veliko. Ampak deluje. Veliko boljše, kot če sami odmerjajo.

K sreči meni prepuščajo nabavo briketov. Preprosto zato, ker ta velika psica (ki je uradno od staršev) briketov, ki sta jih onadva izbirala nikakor ni hotela jesti.

Ampak sto ljudi, sto čudi. Težko je, če ti ni doma in ti drugi rihtajo psa.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Lilit na 01 Marec 2012, 17:30:57
Lahko k briketom zamesajo se kaksno zelenjavo. Pol bo zelodcek bolj poln, kalorij pa manj :)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 01 Marec 2012, 18:05:26
Samo še 3 mesece, potem zaključim z bivanjem v LJ (s tem se tolažim, ker če ne bi samo še na valiumu lahko bila).

Jah mene 3-4 dni v tednu sploh ni doma in je cel razpust pri vzgoji in prehrani.

Si mi pa dala idejo Kalsang, eno omaro-gor žabico, noter habook, pa odmerit dozo briketov za mojo odsotnost po porcijah in jih shranit v špajz.  Mislim, da me vržejo iz hiše če to nardim. >:D

Zelenjavo ma pa rada, jaz ji večkrat dam skuhan korenček, brokoli, cvetačo, špargelj poje surov, papriko tudi.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Lunette na 01 Marec 2012, 18:13:18
Zaklepanje hrane je pri nas privedlo do skritih zalog nasprotne strani   >:( (sej mu nč ne dajemo...rezultat mamina shramba polna junk fooda). Pripravljeni obroki so še najbolj vžgali. Kanta s hrano pa je bila stehtana (da smo lahko preverli če se goljufa). >:D

Če pa še samo 3-4 mesece pa morda samo malce potrpljenja. Najbrž ne bo tolikšne razlike (razen požrtih živcev).  :)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 01 Marec 2012, 18:19:36
Sej na veterini sma vedno dobrodošle na tehtanje. Muaaahaaaa nimajo kaj skrit, če bojo preveč futrali, bo vaga vse pokazala.
Ampak sem res jezna, ker tolk pregovarjanja ko je bilo in razlag in obljube z njihove strani, potem pa me tak zafrknejo. V bistvo nastrada pes, ker dobi zdaj tooooliko manj za jest. In pol ko bo spet neka hrana z manj maščobami in več vlaknin, pol bo pa kaj? treba uvajat dva obroka, ker bo želodec toliko manjši postal?

Oni ne opazijo, jaz pa opazim njeno gibanje in vem da desni komolec oz. rama ni enaka levemu. In že iz tega razloga rada vidim, da je res suha, da je čim manjša obremenitev na sklepe.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Lunette na 01 Marec 2012, 19:18:37
Začneš tretirat komolec - na njihove stroške  >:D vitaminčki gor pa dol  :P niso glih pocen. Prosiš veterinarja da sodeluje pri tehtanju.  ;)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 01 Marec 2012, 19:27:22
Dodajamo konstantno cortaflex. In se jim zdi obupno drag in nepotreben.  ;D  ;) Ob priliki, predno začnemo agi malo bolj resno, jo bom tudi ortopedu peljala, ker mene pri takih zadevah občutek ne vara.
Pa glih najin veterinar je lansko zimo (35KG) rekel, da bo treba shujšat in pazit, na kilažo. Pa inštruktorca mi je pomagala pri teženju in nap!"%evanju.  :D
pa samo jaz vidim to njeno gibanje, drugi pa ne. Je pa res, da jaz hitro opazim, da sam prst krivo stoji, prenašanje teže

p.s. Ob posvojitvi je mela 30.5 in resnično bolj slabe mišice, ampak ideal ima tam okol 31kg, 32 je že zgornja meja.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Lunette na 01 Marec 2012, 19:35:28
In se jim zdi obupno drag in nepotreben.  ;D  ;)
Jaz bi ''dozo'' povečala  ;) pa izključno vse stroške na kršitelje z unim skrajno ubogim  :'( friskom, da kok je škoda psa.  :)
Ti verjamem, da vidiš vsako dlako kako stoji. Eni pač pse opazujemo/vidimo in ne samo gledamo. eh saj bo.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Macika na 01 Marec 2012, 20:33:27
Jaz vedno (za karkoli se pač gre) zagrozim, da tisti ki bo kaj zaj* bo pa veterinarja plačeval. Da meni je čisto vseeno (kar mi ni, da ne bo kdo narobe razumel).
In vedno vžge  :)

Drugače pa imamo (trkam) dobro pošlihtano. Keksi ki so za pse, so tam in tam v posodi, če jima misli kdo kaj devat, daje od tam. Od obroka jima pa nikoli ne odštevam, ker se oba gibljeta zelo veliko, tako da jima gre iz riti  :) Pa tudi ko me ni, se ne pozna sploh, ma mami zadeve oring pošlihtane  :-*
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Tejch na 01 Marec 2012, 20:49:35
Jaz sem tudi ugotovila, zakaj moje nikakor ne morem shujšati  ::) . Brat ji na skrivaj daje brikete  ::) . In ji kar da par pešic naenkrat, kar tako, ko jo ven spusti. Pa mama ji tudi včasih da (in takrat ima kar 4 obroke dnevno), ampak ona mi vsaj včasih pove, da potem zmanjšam obrok  ::) . Ma ne vem, res ne vem kaj naj z njimi  ::) . Tadrugi brat me pa upošteva, vsaj to  ;D . Ata pa je itak ne hrani, razen v jeseni ji je grozdje futral  ::)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Jazz na 01 Marec 2012, 20:57:29
Mah, starši so grozni  :D. Moja mama še ni tak brezupen primer (no, čeprav se ji smili, ko ima manjše obroke), ati bi pa skoz neki po svoje. Tam ji jaz kuham posebej, brez soli (kuham poleg briket).... oni bi ji pa kar od kosila ostanke futral :-\. pa sem mu že 100x rekla, da ne, pa mi pravijo, da pametujem - mah, nimajo pojma  ::).
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Unika na 11 Julij 2012, 09:54:05
Pozdravček!

Tudi pri nas doma imamo koštrunko Lotti s kakšno kilo preveč. Je mešanka med srednjim pudljem in višavcem. 
Imava pa s fantom problem, ki je že klasika...namreč, tisti čas, ko sva v službi je psička pri mojih starših. Priboljški in hrana iz mize pa letijo v gobček. Seveda se jim ne da dopovedat, da ji to škoduje. Da le ne bi bila lačna in kaj ko pa gleda s takimi učki. :) Amapk sem jih včeraj postavila pred dejstvo, kaj debelost pri psih lahko povzroči. Upam, da bomo zdej štartali tako kot je treba.  ::)
Zmanjšala sem količno obroka...hraniva jo z briketi Almo nature, pomešane s kakšno žlico konzervirane hrane. Stanje ostaja isto. Sploh zdaj, ko so temperature visoke je opaziti, da ji prekomerna teža dela preglavice...hitro je utrujena, v klanec se vleče, raje počiva,... Trenutna teža je cca 12kg. Že nekaj časa nazaj mi je veterinar rekel, da bi bilo idealno, če bi bila kilaža manj kot 10kg. To je zdaj moj cilj.
Odločila sem se, da ji zamenjam vrsto briketov. A v poplavi vseh vrst briketirane hrane, sem čisto zmedena. Ne vem za kaj naj se odločim. Prebrala sem vse teme od Acane, Cadinae, Natural Balance, Healthy Paws,... Kaj bi bilo za mojo psičko najboljše? Kolebam med Acano in Healthy Paws.
Da pa problem ne bi bil tako hitro rešen imam še eno vprašanje...poleg te koštrunke imava še eno malo koštrunko Lichi.  ;D In kar nekajkrat sva Lotko zalotila, da je pojedla še brikete od Lichi. Ker tamala se včasih naprda in ne poje takoj vse hrane, Lotka pa to izkoristi in briketov že ni več. Kako naj rešiva to situacijo?
Je kar težko uskladit vse to s prehranjevanje, medtem ko je ena kot vreča brez dna, ena pa fina in zbirčna madam.  ;D
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Roxy na 11 Julij 2012, 11:14:27
Verjetno je razlog v nehujšanju še vedno v dodatnih priboljških, ne v znamki briketov. Katerikoli bodo, se bo redila, če jih bo preveč in bo zraven dobivala še priboljške. Predlogov je v tej temi in podobnih sicer že veliko.
Za čas varstva staršem pripravi posodico z briketi, ki jih lahko dajejo kot priboljšek. Brikete stehtaj in odštej od obrokov, da boš točno vedela koliko poje. Ostale priboljške prepovej (če se bodo tega držali je druga zgodba). Vsak dan pripravi stehtano količino briketov, ki jih lahko na dan poje in ne dajaj nič več. Če bodo za priboljške porabili vse brikete za tisti dan, ostane brez večerje.
Drugi psici pa skledico z briketi vzemi stran, če se jih ne pritakne. Ponudi ji spet v času naslednjega obroka. Hranjenje nadzoruj, nima kaj imeti nastavljenih briketov na dosegu gobca, če jo hočeš shujšati.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 05 Avgust 2012, 16:32:38
Spet tuhtam. Ali psi prej shujšajo, če se obrok razdeli v dva dela (zjutraj in zvečer) ali je vseeno če dobi 1 obrok dnevno? Predpostavljam, da postopno uvajaš dva obroka.

Pri ljudeh je dokazano, da imajo ljudje z isto hrano, količino tendenco, da shujšajo, če imajo 3-5 obrokov, med tem ko se človek z 1-2 obrokoma dnevno začne rediti. Vse to komaj v roku 14 dni.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: manchy na 05 Avgust 2012, 20:46:52
Pri mojem je občutna razlika...
Ko je jedel en obrok (eno leto nazaj), je dobil celo malo manj za jest pa se je redil oziroma bil bajsek.

Zdaj je dvakrat na dan, skupno dobi več hrane in ga je manj skupaj... 3 kg manj.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Ovcka na 05 Avgust 2012, 23:35:27
Po moji logiki je manjsi stres za telo, ce dobi za jest na 12 ur, kot pa naenkrat vecjo kolicino hrane enkrat na 24 ur.. Jaz mojemu nikoli nebi dajala samo enega obroka dnevno, ze zaradi nevarnosti zasuka, itd.. (recimo zadnjic smo bili cel dan z doma, zjutraj mu nisem dala jest, ker je bil cel dan aktiven, ko smo prisli ob sestih domov je dobil "zajtrk", potem ob desetih pa se vecerjo - drugace zjutraj dobi okrog 10h, zvecer ob 9h)

Mimogrede, kako bi postopno uvajala dva obroka?  :-[ Ce sedaj dobi enega, ji potem pac das dva, ane.. Ji bo hitro postalo jasno, da dobi dvakrat, in ji bo pomoje tako tudi bolj vsec.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 05 Avgust 2012, 23:46:10
Aha. Torej sem kar v pravi smeri razmišljala. Zakaj postono? Zaradi želodca, da se navadi. Pri Karotu je bil problem ker je bil laaaačen, ko sem mu dala enkrat dopoldan samo polovico obroka in potem popoldan preostali del.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Roxy na 06 Avgust 2012, 10:24:06
Ja, če zdaj je zjutraj, bo verjetno res problem. Mogoče daj jutranji obrok na začetku večji, kot večerni. Jaz itak vedno dajem tako, da večerni obrok prilagodim glede na to koliko je čez dan dobila priboljškov ali koliko je bila aktivna. Kadar je na sporedu kakšna aktivnost čez dan (npr. tekma) dobi zjutraj polovičen zajterk eno uro pred odhodom, da nima obremenjenega želodca.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: GOSCH na 06 Avgust 2012, 14:24:10
Čara, mi smo pred leti pri dogah ugotavljali, da po dveh obrokih bolj pridobivajo na teži, pa ne nažrejo se "za počit", pa še manjša možnost zasuka je. Naš je 2-3-krat na dan, s tem da sta jutranji in večerni obrok konstantna, popoldan pa mu ponudim cca 200 g briketov in če ni lačen, jih pač ne poje. Kolega, ki ima skoraj 4 leta staro dobermanko, jo je precej dolgo (mislim, da do skoraj drugega leta) hranil 1-krat dnevno, psica je sicer zaradi rednih treningov imela mišice, bilo pa je je bolj malo skupaj. Ko je uvedel dva obroka, se je poredila do te mere, da je še dobila prsa, rit,... in zdaj prav lepo zgleda. :-* Tudi prejšnja psička se je po dveh obrokih začela rediti.
Jaz imam pri dveh obrokih izkušnje v smeri redenja, drugi, kot berem, ravno obratno. Poskusi, pa boš sama videla rezultate.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 06 Avgust 2012, 14:59:39
Bomo kontrolirali na vagi redno in videli.
Pa so doge in dobermanka dobivali isto količino kot prej z enim obrokom?
Jaz sem uvedla tudi daljše sprehode zjutraj cca 30-45 min.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: GOSCH na 06 Avgust 2012, 16:18:45
Za doge ne vem točno glede odstopanja količine hrane, tudi ne vem, če je šlo za hranjenje samo z briketi ali tudi s kuhanim, ker vsak hrani drugače (eni samo kuhano, drugi samo brikete, tretji mešano).
Pri dobermanki sem pa sigurna, da če je prej dobivala 400 g briketov v enem obroku, jih zdaj dobi 400 g v dveh (2x200 g).
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Tejch na 06 Avgust 2012, 17:43:47
Jaz moji 1,5 letni psički dajem 3 obroke na dan. Razlogov za to je več. Sedaj, ko dobiva 3 obroke dobiva malo več hrane kot prej. Ima dva tavelika obroka, tako kot prej in še zraven manjšega. Dobi pa verjetno nekje 200g več hrane kot je dobivala včasih (prej je dobivala 700-800g, sedaj dobi 900-1000g). Na postavi se ji ne pozna, vsaj po videzu ne (je ne tehtam, samo vidim če se je zredila po tem kako otipam rebra - če se bolj tipajo ali manj). Tako da ima kilažo približno enako, mogoče je kak kg celo shujšala. No, je pa res da včasih nisva toliko tekale kot sedaj, je pa imela spomladi kar daljše sprehode kot sedaj (sedaj cca. 5 km, prej cca. 10 km), sedaj niso tako dolgi zaradi vročine. Ima pa psička sicer kak kg preveč, bi lahko kaj shujšala, če pa ne pa tudi OK. Po moji oceni ima nekje med 35 in 40 kg, visoka je ša 64 cm (mešanka med kraševcem in zlatim prinašalcem).
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Sarah_A na 07 September 2012, 18:20:27
Prebrala sem si tole temo in še nekaj sorodnih a še vedno me nekaj stvari bega. Moja čivava ima težave s prekomerno težo, s katerimi se bojujemo predvsem po sterilizaciji. Redno gibanje ni problem, za to skrbiva vsak dan. Problem nastane pri prehrani. Vsak večer dobi 1 priboljšek in sicer Royal Canin Light, te ta nove, čisto smo tudi črtali (in se poskušamo tega držati) vsa fehtanja hrane vmes, ali ko kdo je.

A bi bila tukaj predlagana ACANA Light & Fit primerna zanjo? Problem je predvsem v velikosti briketov, saj poje zgolj tiste ki so za "mini" pasme, pač mini briketi, briketov navadne velikosti ne spravi dol, zato se bojim da bi se pri prej omenjenih Light & Fit briketih pojavil problem, saj sklepam da različiča "mini dog" ni na voljo. Še kak drug predlog morda?
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Lunette na 07 September 2012, 19:26:33
Vzameš Acano light in se ne sekiraš zaradi velikosti briketov  ;) itak je namen da manj poje, a ne. In, če lahko žveči žvečke ima dovolj velike zobke, da prežveči tudi brikete. So skoraj zagotovo manjši od teh RC priboljškov :) Aja pa vztrajajta.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 07 September 2012, 21:33:35
Healthy paws ima zelo male brikete. Skoraj tako kot RC MINI.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Sarah_A na 07 September 2012, 21:34:36
Healthy Paws ima tudi Light različico?

Bom najbrž res kar ACANO vzela, moram samo še malo pobrskat za informacijami, če se jih še kje, razen on-line, dobi ;)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 07 September 2012, 21:40:55
Jap, zajec in rjavi riž je dietna/lahka varjanta, taki mali trikotni briketi. Marsikateri pes je shujšal na tej hrani (tudi taki, ki to ne bi smeli). :) Acana Light in fit ima večje brikete, tako približno za 5centov so veliki, niso pa debeli.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Sarah_A na 08 September 2012, 11:51:19
O hvala čara, 5 centov se mi vseeno zdi malenkost preveliko zanjo, ne glede na vse. Torej bo Healthy Paws zajec/riž. Hvala! :)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Tejch na 23 September 2012, 17:38:51
Še moja izkušnja glede hujšanja... Imam mešanko med zlatim prinašalcem in kraškim ovčarjem, ima 64cm plečne in nekje 35 kg. Pred dieto je imela verjetno več, ker se ji niso zatipala rebra. Stara je pa sedaj 1 leto in pol in je od 5. meseca stelirizirana. Psica je na surovi hrani z dodatki.

Pred deito je pojedla 800-900g surove hrane (torej, meso, kosti, organi) na dan in še ene 200g dodatkov (jogurt, skuta, jajca, sadje, kdaj kaki primerni ostanki od kosila, občasno briketi ali konzerva), torej skupno 1000-1100g hrane. Jedla je 3 obroke (2x surova hrana, 1x dodatki). Kot priboljške je jedla brikete, razne mehke "liver" priboljške, sir in salame. Na dan je imela povprečno 5 km sprehoda, ene 2x na teden 10 km.

Med dieto poje 600-700g surove hrane in 300-400g dodatkov (še vedno pride 1000-1100g hrane, ker če dobi manj surove hrane pa dobi toliko več dodatkov). Hrane poje enako kot prej, le da sem nekje 1/4 surove hrane nadomestila z zelenjavo, sadjem in žiti (večina je zelenjave). Zraven dobi tudi iste dodatke kot prej, razen da še dodajam ribje olje. Kot priboljške dobiva še vedno iste stvari, le salam več ne, pa sir dobi ful redko. Priboljškov ne odštevam od hrane, razen če so kalorični in jih poje veliko. Sprehodi so še vedno dolgi nekje 5 km, le da ima 10 km sprehod res redko (mogoče 1x ali 2x na mesec), greva pa nekje 2-3x na teden tekat 2 km. Aja, še vedno je 3 obroke, včasih dobi celo dodatnega 4. (to je kaka pest briketov, če naredi kako težjo in bolj zahtevno nalogo ali je pač nasplošno ful pridna), prej si tega nisem mogla privoščit ;) . Tako da mislim da je hujšanju botrovala hrana :) . Rezultati so bili vidni v 1 mescu in pol, sedaj po 2 mescih pa je že fajn vitka, se ji že čutijo rebra in ostale kosti, ki se morajo in tudi drugi ljudje hvalijo, da je shujšala  :) . Sedaj bom verjetno malo zvečala količino hrane, ker se mi več ne zdi fajn da hujša, ker ima za moje pojme sedaj prefektno postavo.


Taka dieta je delovala nama, se mi pa ne zdi primerna za pse, ki že tako ali tako jedo brikete, ki imajo nisko vsebnost mesa in veliko žit, ali pa če so na kuhani hrani po tretjinah, potem hrana več ne bo zdrava. Je ta dieta po mojem mnenju primerna za pse, ki jedo brikete z veliko mesa in beljakovin, za tiste, ki jedo surovo hrano in za tiste, ki jedo kuhano hrano z veliko mesa.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 23 September 2012, 18:46:20
Taka dieta je delovala nama, se mi pa ne zdi primerna za pse, ki že tako ali tako jedo brikete, ki imajo nisko vsebnost mesa in veliko žit, ali pa če so na kuhani hrani po tretjinah, potem hrana več ne bo zdrava. Je ta dieta po mojem mnenju primerna za pse, ki jedo brikete z veliko mesa in beljakovin, za tiste, ki jedo surovo hrano in za tiste, ki jedo kuhano hrano z veliko mesa.

Tega ne razumem.  ???  Ti hraniš 3/4 mesa in 1/4 zelenjave, če sem prav razumela tvoje pisanje in še malenkost dobi kak dodatek skuto, jajce...?
Zato mi potem ni jasen tale krepko označen citirani del...Kako "dieta" ni primerna za psa, ki imajo brikete etc etc....če pa pri tvoji "dieti" ne daješ briketov, niti ne kuhaš tretjin.

Se mi pa zdi nekam malo gibanja 5km dnevno. To imam z Bino za jutranji sprehod. Popoldne je še enkrat 5km. Vmes pa so še wc izhodi in en krajši 15-20 min sprehod oz tek, runda igre.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Tejch na 23 September 2012, 19:26:36
Dieta v mojem primeru je bila, da sem 1/4 hrane nadomestila z zelenjavo in žiti, ostalo je pa surovo. Prej je bilo vse surovo. In če bi kdo psa hujšal po tejle metodi in drugače hrani brikete z malo mesa ali kuhano po tretjinah bi še dodatno za 1/4 zmanjšal meso in zato bi bilo mesa premalo in hrana več ne bi bila zdrava in uravnotežena, ker bi bilo premalo mesa in beljakovin. A sedaj razumeš?  ??? . Ne vem kak še ti naj drugače razložim?

Psica ima en sprehod, ki je dolg nekje 1 uro,  1 uro in pol in to je nekje 5 km (mogoče tudi kak km več, kaj pa vem, ampak to je pač nekako moja ocena). Hodiva z tako hitrostjo da nekje v 10-15 minutah naredima 1 km, je pa cel čas spuščena in teka naokoli. Ona še naredi itak 2-3x več km kot jaz, ker še okoli laufa in voha. Ima pa seveda še ene 3-4 izpuste na dan, ki skupno nanesejo nekje 2 uri. Takrat tudi prinaša žogo, teka po vrtu in se igra ;) . Na sprehodu ima še 2-3x na teden dodatnih nekje 2 km laufanja (vbistvu vedno več, ker vedno bolj dobivam kondicijo :P ) in pač občasno 10 km sprehod (ali pa še kak km več, ker takrat greva v sosednje mesto). Občasno ima kak dodatni sprehod po cesti (takrat je pač cel čas na povodcu in se ne razgiba nekaj ful). Ne vem no, meni se ne zdi malo gibanja ;)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Boo na 23 September 2012, 22:53:22
Kako pa pes hujsa ce mu DODAS zita in zelenjavo? A ni samo surovo fulj boljse?
Jaz to dodajam, ce hocem psa zredit  ???
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Tejch na 24 September 2012, 16:16:52
Nisem ji dodala zelenjave in žit, ampak sem del mesa NADOMESTILA z zelenjavo in žiti. In meni sploh ni čudno da pes zato shujša, ker zelenjava je manj kalorična pa tudi zelenjava in žita niso tako prebavljiva kot meso (sploh ker dobi vse samo surovo, razen žita včasih kuhana). Hrana napolni želodec in pes ni lačen, kaj dosti pa od tega nima  ;)

Drugače ja, naj bi bilo samo surovo boljše. Ampak za mojo sem ugotovila, da ji bolj paše, če dodajam zelenjavo in žita, tako da bova na taki hrani tudi dalje ostale ;) . Samo količino bom malo zvečela, da ne bo preveč shujšala ;)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Boo na 24 September 2012, 16:57:02
Ja, saj sem razumela, misljeno je bilo, da ji namesto mesa das zita..

Meni vseeno ni logicno. Pri mojem je tako, da je ful hitreje lacen ce dobi zraven kaj kuhanega, pa to mislim res lacen in ne fehtanja iz pozresnosti.
Pa tudi takoj rata "mehkejsi" okoli robov in kaksne kilco pridobi.

No ja, ce to pri tvoji deluje pa super.  :)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 24 September 2012, 17:13:18
Zelenjava je že fina reč, ker vsebuje vlaknine, ki napolnijo želodec, vitamine, minerale, antioksidante...Žita so dobra polnovredna (ječmen, proso, rjavi riž) taka, ki imajo nizek GI in dajejo daljši občutek sitosti, hkrati imajo tudi vlaknine. Posledično pseto tudi nekaj shujša.
Ječmen se na veliko uporablja v dietnih Light variantah, ter pri hujšanju ljudi. Pa nasiten je tudi.

"Bela" žita koruza, pšenica-pa naredijo organizmu ravno obratno.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Tejch na 24 September 2012, 19:20:13
Žit je itak ful malo. Od tistih 300-400g dodatkov je žit nekje 50g (pa ene 200g mlečnih izdelkov, ostalih 50-150g pa je zelenjave/sadja). Dajem pa ji večinoma ovsene kosmiče. Redkokdaj dobi rjavi riž, makarone, kruh ali pa koruzne kosmiče. Mogoče 1x na teden kaj od tega, drugače so skos ovseni kosmiči. Si pa zadnje cajte na sprehodu nabira koruzo in kar cel storž poje. Enako je delala lani, ko se je pač začelo koruzo spravljat. Najprej je šlo vse celo skozi, sedaj pa že nekaj prebavi  ::) . Na postavi se ji (zaenkrat) ne pozna. Aja, pa nekaj žit je še v briketih in priboljških, ampak tega dobi nekje 50g na dan tako da se ji ne pozna, ne na prebavi, ne na postavi ne na kaki alergični rekaciji (mozolčki npr.)  ;) . Verjetno se ji ne pozna na postavi zaradi tega, ker so ovseni kosmiči surovi, prav tako sadje in zelenjava in zato ravno niso nekaj fejst prebavljivi ;) . Mogoče bi bilo drugače, če bi bilo vse kuhano ;)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 30 September 2012, 15:29:10
Po kakšni logiki ji pa kosmičev ne namočiš v vodo za nekaj časa? Bistvo pri pasji hrani je, da so sestavine dobro prebavljive in izkoriščene, kar pri določenih surovinah pomeni, da skuhaš (zelenjavo na pari recimo).

200g mlečnih izdelkov dnevno je kar veliko.  :o

Celi koruzni storži-lahko zablokirajo črevesje in je potrebna operacija, ne bi se hecala s tem.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Tejch na 30 September 2012, 19:31:34
Če dam ovsene kosmiče jih dam itak v jogurt, skuto, mleko ali juho. Če jih dam same jih navadno namočim v vodo ker drugače jih pol pusti. So pa še kljub temu surovi :P . Zelenjave pa ji ne kuham ker se mi je ne da. Dobi pa vcasih kako kuhano zelenjavo če od nas ostane npr. ali pa če ji že kaj drugega skuham. Ne vidim razloga zakaj bi ji vsak dan zelenjavo kuhala če pa surovo prebavi (sicer bi kuhano verjetno bolj ampak ok)

Niti ne. To je lahko 2 dl mleka ali pa 1 jogurt. To za 35 kg psa sploh ni veliko poleg tega pa ne dobi vsak dan ;) . Je včasih kaka juha ali omaka. Včasih nič od tega pa ji dam ovsene kosmiče v vodo ali pa prelijem z ribjim oljem ;)

Z celim koruznim storžem je mišljeno zrnje iz njega. Tistega ko je pa na sredi in ni zrnje pa ne je. Lansko leto je sedaj pa je ugotovila da to ni preveč užitno in pusti ;)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 07 Marec 2013, 19:42:28
Kakšne so izkušnje s tem preparatom in ali je sploh smiselno? Pred časom sem nekje res zasledila l-karnitin dodatek za pse, sedaj pa ne najdem več.

http://www.aro.si/hrana-za-pse-znamke/detail/239-apetit-prebava-in-hujanje/flypage/3088-canina-vitki-a-vitalni-prah-za-zmanjevanje-tee-250g?sef=hcfp (http://www.aro.si/hrana-za-pse-znamke/detail/239-apetit-prebava-in-hujanje/flypage/3088-canina-vitki-a-vitalni-prah-za-zmanjevanje-tee-250g?sef=hcfp)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Bacek* na 21 Maj 2013, 22:04:21
Zdravo,

tudi sama se zadnje dve leti soočam z dejstvom, da sta naši psici predebeli - cca 2 kg (kavalir). Je od teh dietnih še katera vrsta (poleg Healty Paws), ki ne vsebuje piščanca? Žal jih večina bazira na tem, kar pa naši dve ne prebavljata dobro (mehko blato, driska). Ena je sploh bolj zbirčna metka, druga poje vse in še kaj.
In če razumem debato, je potrebno te dietne hrane dati manj kot je recimo navedeno v tabeli?
Šibka točka je tudi gibanje, ki ga je enostavno premalo, toda zaenkrat ob dveh majhnih otrocih enostavno ne gre drugače.  :-[ :(
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Ovcka na 21 Maj 2013, 22:18:00
hej

Tako je, ce gibanja ni ali ga je premalo je potrebno obrok zmanjsati do te mere, da zacne pes hujsati (ce po tistih podatkih v navedeni tabeli ne hujsa pac das manj - malo preizkusas, da najdes tisto pravo merico). Meni je tako uspelo, s tem da ni mel popolnoma nic gibanja zaradi poskodbe (sva pa ukinila tudi vse priboljske, razen zvak, ki jih dobiva enkrat tedensko, ampak sem tiste dni potem obrok se malo zmanjsala).

Glede hran ti pa ne morem svetovat, moj je shujsal na Acani Light&Fit, ki vsebuje piscanca.. 
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Bacek* na 21 Maj 2013, 22:34:44
Priboljškov je bolj malo, kar pade otrokom na tla.  ::) Tko da vsaj glede tega se mi ni treba obremenjevat.

HP ima recimo za 4-10kg psa napisano 75-150g. Naši dve imata 11 kg, torej bi štartala recimo z 140g. Bi bilo to OK? Če bo pes preveč lačen (ena je sploh lačna non stop že zdej), lahko recimo dodam kuhano zelenjavo, da zapolne praznino? Hrano dobivata sicer zvečer, okoli 20 ure.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Boo na 21 Maj 2013, 22:46:33
Cim manj ogljikovih hidratov in cim nizji glikemicni indeks.
Pa raje daj za jest dvakrat na dan.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 22 Maj 2013, 10:36:43
2x na dan obrok je fajn zato, da od večernega odšteješ res vse priboljške.

Če ima malo gibanja-daš 10-20% manj kot je na tabeli. Je pa zdaj že taka poplava hran, da sploh ne moreš sledit kaj vse je na trgu.
Magnusson nima piščanca noter. Moja dost lepo na tej hujša. Ampak se mora lastnik vseeno zmigat in se potrudit da je več gibanja.
HP ima v sebi piščančje olje.
Čeprav no magnusson ima napisano skoraj 400g za 32kg psa. Jaz dajem 260g.  ::) Pa ji za vsak obrok posebej zvagam in si odštejem brikete in ostale pribolške, ki jih dobi kot nagrado.
Za priboljške imam pa perito.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: ninci na 22 Maj 2013, 11:08:00
Healthy Paws vsebuje piščančje olje, ampak to je prečiščeno, so odstranjene beljakovine, ki so v večini primerov povzročitelj alergijskih reakcij. Tako, damo to hrano tudi psom, ki imajo dokazano alergijo na piščanca in hrana pri njih funkcionira brez problema  ;)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Lunette na 22 Maj 2013, 17:39:36
Sicer pa pri dveh otrocih je lahko zaposlitve in gibanja s psi praktično še več  8) Jaz jih vedno ''zaposlim'' ;D
Tudi hranjenje z mize smo pri nas preko otrok (in odraslih otrok >:D) uredili na simpl.
Uvedli smo posodice z dnevno porcijo primerne hrane. Pri nas sicer zaradi alergije kot take in ne zaradi teže. Koncept je pa isti. Vsak pes ima izvirno in označeno posodico (lahko jih otroci sami pomagajo nardit, bo še večji fun). Tako, da če se komu zdi, da bi pa kuža mogu kej dobit se gre do pravilne posodice, psu da ukaz sedi, tačko, išči...in briketek, ki psu ustreza. Tako psi lahko jedo praktično čez cel dan, ko imam otroke v varstvu. Gibajo se skupaj z otroci pa še kršk ni.  8) Zabavno tako za ene kot za druge.
Drugače pa ja deita je lahko uspešna izključno in samo če se je držijo vsi prisotni. Hrana se izbere primerna psu, doza se prilagodi potrebam, poveča se gibanje in to je to. So seveda tudi razlike od psa do psa glede na njegov metabolizem, ampak nobena od teh stvari naj ne bo potuha ''sej se ne da''. Se da, se da, vsaj vzdrževat optimalno.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Bacek* na 22 Maj 2013, 20:45:39
sej priboljški niso problem, ker jih praktično ni. Edino pri moji mami, kar pa tudi ne bo problem ukinit. Od otrok dobita bolj drobtinice, saj gre za 8mesečno dete in skoraj triletnico. Tko da tudi sama zaposlitev z njune strani je bolj nična - če odštejemo umikanje in skrivanje pred cukanjem.  ;) :-X

Glede na to, da smo ravnokar odprli 15kg žakelj, bomo to hrano ponucali (z manjšimi obroki), potem pa dietna. In upam, da nam bo uspelo. Ko bi le še jaz imela nekoga, da bi mene tkole shujšal.   >:D
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 22 Maj 2013, 22:12:57
Lahko jo tudi probate prodat...Sicer pa kamot ponucate, sam zmanjšate obrok.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: katja_sorli na 28 Maj 2013, 22:24:16
Dober večer,
imam en kar velik problem... naša mala papillonka ima preveč kil in se s tem že ukvarjamo kar en lep čas (približno leto dni).  Ni stelirizirana, sprehajamo se naj manj 3x na dan in ni učinka.... z dijetno hrano ne puskušava saj je alergična na pršice v briketih in je kuhano hrano. Kot sem že prej omenla ima probleme z alergijami :s na skoraj vse kar je možno, vrjetno je debelost tudi vzrok tablet in podobnih stvari povezanih z njenimi alergijam. Mene zelo skrbi saj je začela občasno šepat na zadnjo desno šapico :(( .
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Lunette na 29 Maj 2013, 08:51:55
En temeljit pregled na veterini, ki bi vključeval pregled ščitnice in testiranje na klopne bolezni. Morda tudi menjava veta. Poleg tega pa dietno hrano (zaradi alergij) prilagodit še v vseh ostalih smereh. Če je pes alergičen samo na pršico, pa da zato dajate kuhano hkrati pa še tablete očitno niste rešili težave oz. odkrili pravi srž problemov. Ob dajanju tablet samo pacate simptomen razlog pa je očitno še tam. Alergik, ki se mu odkrije alergene, pa da se jim ogneš ne potrebuje tablet proti alergiji, ker alergije brez alergenov ni  ;) Seveda psi s težavami imajo tudi radi težave s težo (moja prejšnja je bila vedno na zgornji meji-alergična na ''ni da ni'', zdajšnji vedno rahlo presuh -alergik na žita). Ampak se ob primerni kombinaciji diet, da shajati na zdravi meji. Ob prisotnosti alergije se najprej temu posvetite. Takoj po uravnovešeni dieti za nadzor tega pa se koncentrirajte na razmerje v dieti primerno hujšanju.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: katja_sorli na 29 Maj 2013, 15:35:51
Hvala, Lunette se bom odločila za preglet ščitnice(, ker pregled na alergene oz. na vse kaj je alergična smo že opravli in izvidi so bili sledeči alergična na pršice, travo, pišcanca, zajca,... :( Tako, da smo se odločli za senzibilizacijo in sva hodile po enekcije najprej na teden dni in proti koncu na 6 tednov). Veterinar je tudi rekel, da bi za debelost lahko bila vzrok ščitnica (nekaj ji je sicer poslušal okrok trebuščka...). Tako, da zagotovo bova opravili pregled ščitnice pri veterinarju :)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: AnjaDona na 09 Junij 2013, 11:10:21
Beagli naj bi imeli od 10-15kg, Dona jih pa je imela nazadnje 14  ???
Ampak se mi zdi bolj buckasta  :-\
Rebra se težko čutijo.. Jaz bi jo najraje hujšala - ne z hrano ampak z gibanjem. Pa kaj najbolj priporočate? Je tek ob kolesu zdrav ? Ali bolj daljši sprehodi v hribe?

LP, Anja
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 09 Junij 2013, 15:45:17
Tek s tabo, ob rolerjih, kolesu. Razen če je pa oreng debela, potem začneš s več sprohodi, plavanjem in postopno na teku, da se navadi in pride v formo. Jaz sem mojo bucko začela s 5 minut teka ob kolesu-straaaaan od prometa, ker še ni navajena, zdaj kar lepo gre. In pol postopno podaljšuješ minutažo teka.

Hoja v hribe je isto super, še posebno če ti rada hodiš po gorah. Je pa oboje enako zdravo in škodljivo. Nesreče in poškodbe so možne povsod. ;)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: AnjaDona na 09 Junij 2013, 18:38:33
Hvala  :)
Ob kolesu teče brez problema kr nekaj časa, hodim z njo z kolesom do reke tukaj pri nas (enih  slabih 10min) pa greva ob prometni cesti in je super pridna (:
Potem pa gre malo plavat v reko, to sma zdaj vsak drugi vikend delali, ker sem mela toliko z šolo zabasano  >:(
Zdaj ko bojo počitnice boma hodili vsako jutro  ;D
Jutri jo slikam pa prilepim pa povejte kako se vam zdi (če je preveč debela oz. buckasta :P)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Ovcka na 09 Junij 2013, 18:57:02
Ce se ji tezko cuti rebra je stoposto predebela.. Jaz bi poleg povecane aktivnosti se vseeno malo omejila hrano.. Pac dajes malo manj, omejis priboljske ali namesto priboljskov sfutras obrok.. Ker samo z rekreacijo ne bo slo kaj prevec hitro dol..
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Tejch na 09 Junij 2013, 19:11:33
Pri meni se glede vzdrževanja teže najbolj obnese, da ne dajem priboljškov, ampak za nagrade sfutram del obroka. Druga praktično ne delam več, pa ful lepo vzdržuje težo :) . Sicer mi nekateri govorijo, če je breja in da je debela, ker ima kar velik trebuh, ampak rebra se komot zatipajo tako, da se z tem ne obremenjujem  ;) . Drugače je pa tek ob kolesu super. Ali pa tek poleg tebe. Moja je predvsem pri prvem potem čisto hin, ampak moram pazit, da se ne vozim po asfaltu, ker takrat začne šepat, se moram vozit po travniku, takrat je pa vse ok ;)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: AnjaDona na 10 Junij 2013, 06:55:34
Priboljškov itak ne dajem, ker je recvica na vse alergična  :-\

Ima eukanubo dermatozis od veterinarja hrano.. Sem ji že malo zmanjšala obrok ampak ona sigurno nima podna v želodcu, skoz fehta in krade iz shrambe  >:D
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Lunette na 10 Junij 2013, 08:35:58
Ok pol pa omejite kraje iz shrambe  :P hehehehe
Kakor koli za uspešno hujšanje je potreben nadzor nad vnešenimi in porabljenimi kalorijami primerno metabolizmu psa. Metabolizem pa se med drugim da tudi z vadbo malce popravit. Jaz sem pri eni ki je v ''krizni skupini'' (beri mix pasme, ki rada ''kipne'' +vreča brez dna + nekdaj skupno gospodinjstvo) od začetka selitve uporabila nekaj malega light hrane, da je prešla na nov način življenja. Danes, ker smo pridni in ne dajamo viška hrane pa ker se giba temu primerno dovolj psica je hrano za normalno aktvine pse.
Je pa tudi nekaj treba bit pozoren - bigl (labimix pri meni) nikoli ne bo tok šlank kot en ptičar ala vižla. Upoštevajte to pri tipanju/gledanju reber.  ;) Pri suhih labijih/biglih se rebra natipajo na povsem drugačen način kot pri drugih suhcih. Ravno tako lahko imajo eni psi ''mal'' bušija ker ga drugače ne morejo nosit (niso vsi v pasu preščipnjeni). Mal je treba konstrukcijo pasme v zakup vzet.
Vsekakor pa mora bit pes pasmi/mixu primerno suh. V splošnem so to še vedno lahko otipljiva rebra v kombinaciji z zdravo mišično maso. Jaz poleg reber tipam še zadnje tace (bedra). Da so le ta sorazmerno nabildana (ne mlahava in ne koščena ter ne tolsta).

Koncepti hujšanja bolj z vadbo kot hrano pa so praktično enaka kot pri ljudeh. Aerobna v kombinaciji anaerobne vadbe. Tako npr. samo tek ob kolesu + plavanje ni enako učinkovit kot kombinacija teka/plavanja z vajami za moč. Metabolizem pospešujejo bolj eksplozivne vaje v kombinaciji s kondicijskimi vajami. Mojim sede eksploziven tek za žogo s ''predukazom''. Torej iz ''slow->full''. Pa počepi na 100 načinov (npr. sedi-stoj-dol-random+šus za igračo). Prijetno s koristnim al kako že  8)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Lunette na 10 Junij 2013, 08:41:11
Aja pa bigl-stil psa potrebuje dosti več šusa kot 10 min s kolesom pa čofanje po vodi. To je mojim ravno malo podlage za ogrevanje  :D Moji so prijetno utrujeni po cca 1 uri normalnega sprehoda + 1 ura intenzivnega dela. Če jih rabim pa na hitro zgonit pa 30 min aktivnega ''žoganja'' (v to vedno vključimo nekaj ukazov) pri čemer si moram pomagat z metalcem žogic. Res pa da so zdaj ravno prav odrasli in so že osvojili osnove pa je njihovo gibanje/matranje povezano z vsakdanjimi opravili (če se le da jih ''ponucam'' pri delu).
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 10 Junij 2013, 10:30:52
Šprintanje v hrib je super za gradnjo mišic. (včasih jo z žogo teram v hrib...včasih imam pa pomagača in jo kličema vsak na eno stran).
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Anjica na 11 Julij 2013, 15:59:42
Beagli naj bi imeli od 10-15kg, Dona jih pa je imela nazadnje 14  ???
Ampak se mi zdi bolj buckasta  :-\
Rebra se težko čutijo.. Jaz bi jo najraje hujšala - ne z hrano ampak z gibanjem. Pa kaj najbolj priporočate? Je tek ob kolesu zdrav ? Ali bolj daljši sprehodi v hribe?

LP, Anja

da te šokiram, tudi mi imamo biglico, ki ima 18kg (ja šok, 3 smo že shujšali- prej jih je mela 21). Pač problem je mami, ker kuža takooo žalostno gleda ker je 100% lačen  ::)
mamo pa še to srečo da smo alergični na piščanca in vse povezano z njim zato dietne hrane odpadejo ker vse temeljijo na piščetu. (Trenutno smo na Acana Lamb&apple).
No sedaj sem psico jaz vzela v roke, iz 3 majhnih sprehodov na dan sva prišle na to da prehodiva okoli 15km na dan. Samo problem je da sedaj sem že jaz shujšala, psici se je pa kar ustavilo. Ščitnica je ok in vse ostalo tudi, sem pa razmišlala mogoče o kakšnih prehranskih dodatkih? (nisem pristaš tega, vendar če brez tega ne gre.. :-\). sem ji tudi zmanjšala obroke, vendar je možno da če ima tako zmanjšan obrok da ne dobi vseh hranil ki jih potrebuje? ali samo kompliceram  ???
Koliko so pa vaši psi aktivni? saj v dobi hujšanja?
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: sibila na 11 Julij 2013, 16:05:52
Koliko pa poje Acane na dan?
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Anjica na 11 Julij 2013, 16:17:58
Na razpredelnici piše za aktivne pse (10-20kg) 165-275 in neaktivne 110-185.
Jaz ti dajem 150g.. še si pa neupam zmanjšat, ker se mi že to zdi količinsko malo.. bom probala še hribe uvesti za vikend.. potem mi pa že zmanjka idej.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Tejch na 11 Julij 2013, 18:28:46
Niso dovolj sprehodi na povodcu, važen je tek. Lahko tečeš z njo, lahko ona teče ob kolesu, lahko mečeš žogice...
Jaz imam psico, ki je vedno tako na meji glede teže. Jaz za vzdrževanje teže vsak dan prakticiram 1,5h sprehod na katerem je večino časa spuščena (torej lahko še sama razsikuje naokoli, laufa... potem jo tudi veliko kličem nazaj k sebi in tukaj mora spet tekat) in taki sprehodi so tudi veliko bolj koristni kot pa samo na povodcu. Približno 1x na teden ali na dva tedna vzamem zraven žogo in jo mečem, navadno v hrib. Včasih grem namesto sprehoda z njo na kolo (za okoli pol ure do max. eno uro), včasih pa grem tudi tekat. Ko je več teka/kolesa se ji točno vidi da shujša, ko pa nekaj časa tega ne delam in ima par dni krajši sprehod se pa tudi takoj vidi da se zredi.
Drugače pa veliko lažje shujša z povečano količino gibanja, kot pa z zmanjšano količino hrane ;) . Najbol se obnese seveda če naredim oboje, ampak ker je požeruh in si hrano najde sama, če ji je ne dam dovolj, tako da raje prakticiram samo večanje gibanja  :)
Pa seveda, ukinit vse priboljške. To najbolj deluje ;)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Anjica na 11 Julij 2013, 21:03:27
Smo iz Medvod, kjer imamo sprehode po teh večjih travnikih in je ogromno spuščena, imamo 2 psa kar pomeni da ji tudi teka/igre ne manjka. Edino kolo bi pa res lahko še bolj uporabljali.. Bomo tako pač vztrajali, mogoče pa pač rabi več časa da se pokažejo rezultati.
Tejch, hvala za nasvete :)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: sibila na 11 Julij 2013, 21:37:06
No, itak je povečat gibanje najboljše, ampak tako me je zanimalo. 150 g niti ni tako malo za beagla, vsaj meni se ne zdi, žal je tako, da ti psi, ki so nagnjeni k debelosti vedno lahko pojedo veliko manj kot primerljivi psi, ki so pa bolj živčki. ;)
Je pa res, ja, da pod določeno količino ne moreš, ker verjamem, da potem sama išče.
Koliko časa pa ste zdaj že na takem režimu? Saj počasi pa zagotovo hujšanje je itak najboljše...
Pa plavanje je fajn zdaj poleti, ker tek je malo težje zaradi vročine. Priboljški in hrana od mize so pa itak najhujši sovražnik hujšanja, haha. :D
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Anjica na 11 Julij 2013, 22:24:47
imamo želodec brez dna in čim ji dam še manjšo porcijo, imamo nos v vseh smetnjakih v ulici. Glede plavanja smo pa prefini, se namočimo samo do trebuha.. edino s čolna skačemo  :D (nevem kje je logika) bo treba čimprej spet na morje.. 
Sedaj hujšamo 3,4 mesece.. vem da traja da pes shujša zato pravim da počasi bo verjetno že šlo.. samo zanimalo me je vaše mnenje.. če delam prav  :)
[sem pa včeraj na sprehodu srečala labradorko.. ki je bila takooo debela  :'( naša biglca je bila proti njej manekenka.. nisem še vidla tako debelega psa. se mi je res zasmilila  :(]
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Šapa na 12 Julij 2013, 00:28:56
En del hrane lahko komot nadomestiš z zelenjavo, je precej manj kalorična, a vseeno daje občutek sitosti.  :)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Lunette na 12 Julij 2013, 08:29:48
Pa delat za hrano.  :) Hrano, ki jo dobi iz ''žepa'' za gibanje seveda (razno razne vaje v vse smeri) se praktično sproti porabi. Pa še pes ima občutek, da čez cel dan je. Tudi razni smetnjaki so potem manj zanimivi za prigrizke iskat ;). Iz prakse se zna porabit manj hrane za bolj sitega psa ob večji porabi kalorij.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: sibila na 12 Julij 2013, 10:32:04
Jaz mislim, da če ste jo že za 3 kg shujšali itak deluje, pol je normalno, da se teža malo ustavi, ampak, če se dosti giba in ne je preveč bo itak spet šlo dol, pač lepo počasi, saj tako je super.

Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 12 Julij 2013, 10:49:48
Jaz dajem moji psici 300g light briketov dnevno, ima pa (nazadnje 33.4 kg). Cilj je prit na 32kg. Dolg sprehod ali pa plavanje, 20min tek, al pa šprint v hrib na tešče je super za metabolizem. Pol čez kako uro pa šele obrok. Jaz sem obroke manjšala postopno (po cca 10 g manj na teden) ker je tudi požeruh, tudi ona išče po tleh ampak se trudim preprečit žretje svinjarije.

Dajem dva obroka, na sprehode vedno vzamem iz merice brikete, pa malo povadimo vmes, nagrajujemo lepo vedenje, preprečujemo neželeno, kar ostane, pa dobi zvečer še v skledo ali pa iz roke za kake trikce.

Lačna gor ali dol, red je red. Tudi ljudje ne shujšajo brez zdrave prehrene, količinsko primerne in gibanja. Največji problem je v mami, ker bi ona dala zraven še testenine in polento (mislim, čisto odvečno OH).

150g se sicer tudi meni zdi kar veliko za psa, ki mu je idealna teža okoli 10kg.

Pa probaj z healthy paws zajec in rjavi riž, nima piščančjih beljakovin in dosti psov, ki so na piščanca alergični, so to brez težav jedli. Acana ima kar veliko maščob. Tam do 10% je fajn pri debeluščkih, ki se hitro zredijo (navkljub gibanju!).
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Tejch na 12 Julij 2013, 11:23:23
En del hrane lahko komot nadomestiš z zelenjavo, je precej manj kalorična, a vseeno daje občutek sitosti.  :)

Točno, to sem pa včeraj pozabila :P se strinjam z zgoraj napisanim :) . Moja je lani shujšala tako, da sem 1/4 hrane nadomestila z zelenjavo in nekaj ovsenih kosmičev (občasno tudi kaka druga žita). Tako sem jo hranila še kake pol leta, potem sem pa šla nazaj na surovo hrano z občasnimi kuhanimi dodatki (to sem hranila tudi pred dieto). Sedaj sem ji količino celotne hrane še malo zmanjšala in je najprej še malo shujšala zdaj pa lepo vzdržuje težo in tudi ni lačna ;) . Se je želodec navadil na manjšo količino hrane  :)


Čara, edini problem, ko imaš požrešnega psa in ti je zaradi zmanjšane količine hrane lačen je ta, da si potem na sprehodu sam nabira hrano. Ja, vem bi ga moral imet pod nadzorom tako, da ne bo jedel, ampak potem mora bit na povodcu, da mu lahko preprečiš. Potem pa itak nič ne narediš, ker se pes majn giba  ::)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Lunette na 12 Julij 2013, 11:39:21
Čara, edini problem, ko imaš požrešnega psa in ti je zaradi zmanjšane količine hrane lačen je ta, da si potem na sprehodu sam nabira hrano.
Fenomen polnih žepov  ;)
Hrano, ki jo dobi iz ''žepa'' za gibanje seveda (razno razne vaje v vse smeri) se praktično sproti porabi. Pa še pes ima občutek, da čez cel dan je. Tudi razni smetnjaki so potem manj zanimivi za prigrizke iskat ;).
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 12 Julij 2013, 11:47:42
.......
Čara, edini problem, ko imaš požrešnega psa in ti je zaradi zmanjšane količine hrane lačen je ta, da si potem na sprehodu sam nabira hrano. Ja, vem bi ga moral imet pod nadzorom tako, da ne bo jedel, ampak potem mora bit na povodcu, da mu lahko preprečiš. Potem pa itak nič ne narediš, ker se pes majn giba  ::)

Točno tako psico imam. Smet kanta na 4 tacah, so dnevi ko sem prepričana, da namesto psa peljem na sprehod sesalec, ampak potem pretipam, pregledam in vidim, da je kosmato, mehko, da ne brenči, po tihem še vseeno mislim, da mi je nekdo preoblekel sesalec v pasjo podobo.

Pomaga povodec na mestih kjer vem, da je svinjarija (kakršnikoli ostanki hrane). Ko je fraj, jo probam čimbolj animirat in opazovat in pravočasno zadret POOOOST. Še vseeno kaj požre, ampak gre nekako. V silnem obupu sem kupila tudi nagobčnik ker so dnevi ko samo išče kje je kaj za požret. Najhuje je bilo ko me je presenetil kup kartonov z ostanki od pice!  >:( je blo pa zame neugodno lezt po grmičevju dol v jamo, sem rajš Bini mali kamen v zadnji del vrgla-ma je pomagalo, ni povezala z mano.

Moja je večinoma žal na povodcu. Pa ravnotak jo zmigam, da pride z jezikom do tal domu. Na nekih mestih jo imam spuščeno, kliker pri roki, žogo pri roki, pa gre.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Walden na 12 Julij 2013, 12:26:49
Točno tako psico imam. Smet kanta na 4 tacah, so dnevi ko sem prepričana, da namesto psa peljem na sprehod sesalec, ampak potem pretipam, pregledam in vidim, da je kosmato, mehko, da ne brenči, po tihem še vseeno mislim, da mi je nekdo preoblekel sesalec v pasjo podobo.

Pomaga povodec na mestih kjer vem, da je svinjarija (kakršnikoli ostanki hrane). Ko je fraj, jo probam čimbolj animirat in opazovat in pravočasno zadret POOOOST. Še vseeno kaj požre, ampak gre nekako.

Mi sicer nimamo psice, ampak psa. Je pa enakega temperamenta. Požrl bi vse, kar je na tleh. Ravno zadnjič se je kolegica skoraj polulala od smeha, ko sem ga lepo prepričevala, da je on pes, ne krava in naj za božjo voljo pusti regrat med tlakovci pri miru ... >:D

Ugotovila sem tudi, da je človeška rasa polna packov, ki se jim niti ne sanja ne, da se da uporabljen - osmrkan - robec spraviti nazaj v žep. K sreči je zdaj že počasi skapiral, da robci pomenijo dretje in brskanje po goflji  :-\ in se (večinoma  8) ) odšpancira mimo. Me pa pogleda in preveri, če mu slučajno ne bom rekla, da tisti konkreten robec je pa v redu  ::) Sorry, ni šans.

Meh, vsaj na hrani se malo prišpara, ko s sprehoda pripelješ sitega psa  :P  >:( .
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Tejch na 12 Julij 2013, 17:08:51
čara, tudi moja je živa kanta, ki požre vsako svinjarijo, ki jo vidi, ampak le ko je lačna (ko je bila mladič je jedla tudi, ko ni bila lačna, včasih je bilo tako hudo, da sem šla na sprehod in se predčasno vrnila, ker sem mislila, da se mi bo psica zastrupla, ker je požrla tolko vsega sranja, potem pa je doma bruhala ogromne količine vsega). Ker sem po 2 letih videla, da tako več ne bo šlo naprej sem malo spremenila prehrano in uvedla sem obrok 1 uro pred sprehodom. Psica je nehala žret v roku par dni. Občasno sicer še vedno kaj poje, tudi če ni lačna, ampak redko. Ko pa je lačna (če nisem imela časa dat hrane prej ali pa je ni hotela jest) pa se spet na sprehodu naje.
Ko je bila mladič sem se tudi zelo trudila z tem, da bi jo tega odvadila z vzgojo, pa nažalost ni šlo (sem uporabljala več načinov pa ni nič pomagalo - vsaj pri drekih ne, za ostalo sem nekaj dosegla z pozitivno motivacijo). Potem sem videla, da če jo skregam glede tega, da bo zanalašč šla še več žret (je pač taki pes, da ob kreganju ponavadi dosežeš ravno naspotren učinek). Zato sem potem vse skup raje ignorirala pa je bilo malo boljše.

Mislim, da je pri njej pomagalo vse po malo - ignoriranje vedenja, tudi odraščanje, mala sprememba prehrane, najbol pa to, da ni lačna  :) . Vsekakor se splača poskusit  ;)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: AnjaDona na 07 Avgust 2013, 11:49:17
imamo želodec brez dna in čim ji dam še manjšo porcijo, imamo nos v vseh smetnjakih v ulici. Glede plavanja smo pa prefini, se namočimo samo do trebuha.. edino s čolna skačemo  :D (nevem kje je logika) bo treba čimprej spet na morje.. 
Sedaj hujšamo 3,4 mesece.. vem da traja da pes shujša zato pravim da počasi bo verjetno že šlo.. samo zanimalo me je vaše mnenje.. če delam prav  :)
[sem pa včeraj na sprehodu srečala labradorko.. ki je bila takooo debela  :'( naša biglca je bila proti njej manekenka.. nisem še vidla tako debelega psa. se mi je res zasmilila  :(]

Tole!
Z Dono sma na morju (10dni) še z družbo (3 kužki) hodili ob 5.00 zjutraj na dve urne sprehode + plavanje. Pridem domov in  mi rečejo da se je zredila  >:(
Ona pa poje na dan okoli100g eukanube dermatosis.

Za lažjo predstavo:

PRED morjem
(http://farm4.staticflickr.com/3667/9272823758_a0c6f16377_z.jpg)

Pa recimo POTEM
(http://farm8.staticflickr.com/7371/9409271897_28e2a2df0a_z.jpg)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 07 Avgust 2013, 12:45:15
Zvagaj jo in boš vedela ali je shujšala, se zredila ali pa je enaka. Oprsnica je tudi dokaj dober pokazatelj, bolj ohlapna-pes skuhjšal, vedno bolj tesna, pes se redi.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: AnjaDona na 07 Avgust 2013, 17:17:54
Smešno ampak nimamo vage doma  :D

Drugače sta pa različni oprsnic rdeča je T70 črna je pa T80  :P
Bom pa drugače tut zdaj rdečo dala gor pa da vidimo, če se je zredila ali obratno  >:D
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Anjica na 07 Avgust 2013, 21:02:56
AnjaDona, sem videla da imata tudi Y oprsnico od Hurtte. Lahko vprašam katero velikost? Namreč našemu biglu je 70 premajhna, 80 pa prevelika  ???
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 08 Avgust 2013, 08:00:13
Smešno ampak nimamo vage doma  :D

Drugače sta pa različni oprsnic rdeča je T70 črna je pa T80  :P
Bom pa drugače tut zdaj rdečo dala gor pa da vidimo, če se je zredila ali obratno  >:D

Res smešno, pri nas se polovica obiskov najprej stehta  :D Zgleda je tudi oni nimajo doma... Jaz psico vagam na veterini, ker ji je mučno, da jo dvigujem in se prilepi na tla, na tehtnico jo je pa strah stopit...Na veterini pa že pozna dril in taprvo zarida gor.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: AnjaDona na 08 Avgust 2013, 10:15:58
AnjaDona, sem videla da imata tudi Y oprsnico od Hurtte. Lahko vprašam katero velikost? Namreč našemu biglu je 70 premajhna, 80 pa prevelika  ???

Dona ima Y 70 :)

80 je pa kr veliko prevelika ja  :-\
Lih med 70 in 80 je zelooo velika razlika, za moje pojme kar za 2 št.
Kako pa veš, da mu je premajhna? Ste probali?
Lifeguard modeli so malo manjši, PRO pa večji kolk sem jaz probavala. Doni je PRO prav Y 60, Lifeguard pa Y70. čisto odvisno :)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: AnjaDona na 08 Avgust 2013, 10:24:39
Tak je pri nas vsakk obrok ampak tukaj je še počasneje jedla  :D
Včasih res hitro je, zdaj to leto je groza kak hitro je..  :-\
http://www.youtube.com/watch?v=JGFBvKWrCzU (http://www.youtube.com/watch?v=JGFBvKWrCzU)

Bom jo še 1x drugič posnela kak zdaj je, to je bilo kako leto nazaj že..  :P
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Anjica na 09 Avgust 2013, 10:59:39
AnjaDona, se seliva v Hurtta temo, da nebo offtopic?  :)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: AnjaDona na 09 Avgust 2013, 11:39:29
AnjaDona, se seliva v Hurtta temo, da nebo offtopic?  :)

Ok  :)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: airedale10 na 03 Februar 2014, 22:16:39
A se vam zdi Dino predebel?  :-\ Tiste slikce z zgoraj niso ravno najboljše, ampak za silo bodo (te so sicer od poletja, zdaj se je malo poredil ampak se mi to ne zdi nič slabega ker je zima, vem da bo šlo to spomladi tudi dol  :P ). Mi vsi govorijo da je predebel, meni se pa sploh ne zdi, tudi rebra se mu otipajo (vidijo ne - čeprav so se včasih mu, ampak to mi res ni bilo lepo da je bil čisto koščen). Je pa res da ni tisti čisto nizek, droben koščen jazbečar kakršnih je večina na razstavah... Me skrbi da samo jaz ne opazim pa da bi mu debelost kaj na hrbtenico in to vplivala ker še tako nis(m)o ravno pazili da ne hodi po stopnicah in skače ko je bil mladič...  :-\

(http://shrani.si/f/1c/5D/4n6wgDw7/1/img0016.jpg)

(http://shrani.si/f/E/ia/3LEdUASZ/1/img0023.jpg)

(http://shrani.si/f/2e/jt/49S1Ptke/img0003.jpg)

(http://shrani.si/f/I/KW/reYh3Rs/3/img0039.jpg)

(http://shrani.si/f/I/sy/owbzMnU/img0046.jpg)

(http://shrani.si/f/2M/S0/1Ao9DELQ/2/img0028.jpg)

Sem v dilemi če naslednji paket hrane light ali navadno naročit (15 ali še več kg, kar za majhnega psa drži kar dolgo, še ta paket - Acana adult imamo kar nekaj za porabit še)...
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: MiškoLina na 02 April 2014, 21:44:52
Pozdravljeni. Imam psičko, mešanko med labradorcem in zlatim prinašalcem staro 9 let. Psička ima 45kg kar je nekje 10kg preveč. Zanima me kaj lahko storim, da bi shujšala? Do sedaj je bila navajena zjutraj briketi, popoldne kar je ostalo od kosila, pozno popoldne priboljške iz mize (piškoti, salame itd), zvečer pa spet brikete. Z gibanjem sva že začeli vendar bova šli postopoma. Priboljške sem ji že črtala z jedilnika. Zanima me kaj lahko storim glede hrane, ki ostane od kosila. Kaj lahko je? Namen imam kupiti dietne brikete, katere bi dobila čez dan za poslastico, ker mislim, da bo lačna če ji kar naenkrat zmanjšam količino hrane za polovico. S časoma pa bi v celoti prešle na dietne brikete. Hvala za kakršno koli informacijo. LP
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 02 April 2014, 22:51:37
Začneš takoj futrat dietne brikete (osebno priporočam take, ki vsebujejo glukozamin, hondrotin in l-carnitine). Izbire je kar nekaj-preštudiraj ponudbo, sestavine in sestavo ter se odloči.

1. postopno več gibanja (plavanje je sploh super za razbremenitev okostja)
2. pa vagaj koliko ji daješ in ji po cca 10 g manjšaš tedensko vsak obrok
3. bolje sta 2 obroka dnevno in priboljške všteješ v obrok oz. obrok ustrezno zmanjšaš. Priboljški naj bodo kvalitetni, brez žitaric, s čim manj maščobami (max 6).
4. žvake, kosti -glej sestavo, tukaj naj prevladujejo beljakovine-maščob čim manj (max 6). Črtaj iz jedilnika svinjska ušesa in podobno-zelo maščobnato in redilno!
5. psica je v letih-krvna slika je več kot dobrodošla. (a veterinar vas še nič ni skregal glede kilaže?)
6. od kosila NIČ
7. Salame NIČ, sir NIČ.
Piškoti samo LIGHT in zelo omejeno - moraš odbit od obroka.

Psica je v letih, 10kg predebela, kar je OGROMNO. Obremenitev na okostje, srčno žilni sistem je velikanska in krajša življenjsko dobo za 1-2 leti, če se ne spravite v red. NO x Labradorji imajo radi slabe kolke/komolce (sploh pri teh mešancah, kjer sigurno ni ozadje preslikano in ocenjeno za displazijo) in je suh pes z razvitimi mišicami edina možna varianta, da čim dlje živi kakovostno.

Malo preberi to temo, ker je že veliko, veliko tukaj napisano.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Tejch na 04 April 2014, 18:29:09
Po moje pri tej psici niti ni potrebno na neko posebno hrano hodit, samo priboljške in ostanke iz mize odrstranit pa je. Pa vagat količino briketov, ki jih dobi in pravilno odmerjat. Pa povečat gibanje.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: čara na 04 April 2014, 19:30:05
Hja, pri psu, ki ima 10kg viška-kar je pri taki kilaži kar precej, jaz nebi preveč povečala gibanja-razven plavanja, ker je konkretna masa za prenašat za okostje in je lahko kontra učinek. Samo rezat priboljške in od kosila ne bo zadosti. Zunaj je že vroče, pa še bolj bo in bo za psico res fajn, da čimprej shujša na eno normalno težo.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: NikaMajLuka na 04 April 2014, 22:15:30
Zdravo
Jaz sem okrog novembra 2013 dobila goldenco, staro 6 let in pol. Imela je 46,5kg. Doma je dobivala brikete Pedigree, kruh, kar je ostalo od kosila, kar so otroc nosili po rokah,... Ko je prišla k meni, je takoj dobila Bosch light, pozabila pa sem pogledat koliko bi morala dobivati, zato sem ji dala toliko kot labradorcu. Od začetka smo imeli precej težav, ker ni nikoli pojedla vsega, včasih pa ni pojedla nič. Pa se nisem preveč sekirala. Hrano je dobivala 3x na dan, enako kot labo. Na začetku so sprehodi zgledali kot pri labotu, ko je imel 3 ali pa 4 mesece. Sedenje ji je bilo naporno, da o stanju niti ne govorim. Kmalu smo sprehode podaljševali in prišli na dobro uro, v toplejših dnevih tudi več sprehodov na dan. Od takrat naprej je vse isto, edino zadnje čase ji dodajam malo light briketov in malo piščanca in pire. Po 6 mesecih boot campa je shujšala na 36kg. In počuti se veliiiiiiiiiko bolje.
Najpomembneje je pravilna prehrana in gibanje. Kot pri ljudeh  ;)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Češnja na 12 Junij 2014, 11:12:06
Mislite, da bi z briketi shih tzujka lažje shujšala kot s kuhano hrano?

Lp
Č
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: BlackDevil na 16 Julij 2014, 13:34:22
Kam se uvršča hrana, ki ima na 250 ml 427 kalorij? (3561kcal/kg).  Psu bi rada menjala hrano, ampak ne sme biti preveč redilna ker pes hujša. Za hrano, ki jo ima trenutno podatka o kalorijah ne najdem ampak samo tole - Convertible energy 15.25 MJ/kg.
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: zoe na 16 Julij 2014, 13:52:58
Potrebo psov po kalorijah naj bi se zračunalo takole (Sem ravno prebrala v knjigi Doog Food Logic, avtorice Linde P. Case.):

Manj aktiven odrasel pes: 95 x (teža psa v kg)0,75

Aktiven odrasel pes: 130 x (teža psa v kg)0,75



MJ pa lahko preračunaš v kalorije na spodnjem linku.

15.25 MJ/kg = 3642 kalorij/kg
(http://www.unitconversion.org/energy/megajoules-to-calories-nutritional-conversion.html)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: BlackDevil na 16 Julij 2014, 18:48:11
Hvala!  :)
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Bilbi84 na 30 Julij 2014, 20:39:34
Poskusite z veliko gibanja in brez priboljškov iznad mize. Za začasno hrano pa izberite varianto, ki vsebuje manjše količine hranilnih snovi, npr. Dino Select je ena taka varianta.


www.moj-dino.si. Dino premium - kakovostna hrana za pse. Brez plačila poštnine!
Naslov: Kako shujšati psa?
Prispeval: Mikki na 09 April 2016, 13:24:27
Živjo

Rabila bi nasvet glede izbire light hrane. Trenutno hranimo z Acano light & fit, vendar je ne maramo preveč, tako, da ko porabimo to vrečo, bi prešli na drugo ter kdaj tudi surovo hrano.
Tako, da bi mi nasvet, katero znamko izbrati prišel zelo prav.
Sem gledala Arden Grange light vendar mi sestavine nekako ne sedejo.

Sestavine:
Riž v zrnih (min 31%), Zrna koruze (min 31%), Piščančja moka (min 15%), Pesni rezanci, Piščančja maščoba*, Sveži piščanec (min 5%), Posušeni pivski kvas, Jajce v prahu, Ribja moka*, Laneno seme, Ribje olje*, Minerali, Vitamini, Nukleotidi, Probiotični FOS, Probiotični MOS, Izvleček brusnic, Kondroitin sulfat, Glukozamin sulfat, MSM, Izvleček yucce, L-karnitin. * Ohranjeno z mešanico tokoferolov in izvlečkom rožmarina.

Sem gledala tudi Canidae Platinum in Natural Balance Reduced Calorie, vendar ne dobim trgovine, kjer bi lahko naročila.
Pri Healthy Paws pa je verjetno light varijanta kunec in rjavi riž?

Katere znamke še imajo light varijante?

Najlepša hvala za vso pomoč :)