PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Vzgoja in šolanje => Temo začel/a: kanchy na 22 Marec 2006, 06:14:53

Naslov: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: kanchy na 22 Marec 2006, 06:14:53
Mi imamo en problemček pa ne vem kako naj odreagiram v takih primerih. Naša kuža namreč zelo rada nadira spodnje sosede (v bistvu bolj njihovega njufija), sicer še nikoli ni stopila na njihovo parcelo samo se že tako ne razumemo najbolje pa se bojim da mi jo bojo enkrat samo zastrupili, ker jo bodo imeli dovolj :o (no ja čeprav je res malo manj verjetno, da bi ljudje ki imajo tudi sami psa zastrupili drugega psa, samo oni so pač malo drugačni, pa nikoli ne veš kaj jim pade na pamet :-\ ). No in ko ona dol teče se jaz seveda zaderem zanjo, in   z malo zamude  :) priteče nazaj domov, ampak potem resnično ne vem kaj naj naredim: naj jo pohvalim ker je prišla (čeprav malo kasneje kot bi jaz hotela), ko sem jo poklicala, ali naj jo kregam ker je sploh šla dol, pa ve da tega ne sme. Ker mislim da če jo bom kregala potem bo vedela naslednjič, da je takoalitako kregana in se ne bo hotela vrniti nazaj do mene :-\

+1
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: andreja na 22 Marec 2006, 08:15:19
Če izpolni povelje se jo pohvali, če pa rečeš ne in gre naprej je pa nekaj drugega. Je prekršla povelje pa se jo malček nazija ::)
Pri moji je še to včasih preveč.
Najboljše se mi zdi psa ob tla pritisnit in počakat da se umiri.

Najboljša varianta sploh, ki bi jo sicer tudi sama prakticirala je pa preprečevanje, da bi pes sploh naredi napako.  Torej, trenirala in učila bi jo pozornost name, delala bi druge vaje poslušnosti, in s tem ignoriranja sosedov in sosedovega psa. Najprej na daleč pol pa vedno bliže. Brez nadzora pa nebi bila zunaj.

Zakaj bi kregali psa in popravljali škodo, če jo lahko s prevzgojo preprečimo. Če boš znala psički povedat kaj hočeš od nje in se ne boš še sama "drla" zraven bo hitro pogruntala da je prijetneje, če te gleda in se igra s tabo kot pa laja na sosede.
Pa seveda ne sme manjkat pohvala in nagrada.... ali igra ali hranca...

+1
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: kanchy na 23 Marec 2006, 19:15:07
Potem bo najbrž res morala biti dokler ne bomo postavili ograje (nameravamo jo v roku enega meseca) pač zaprta :-\ . Bomo že potrpeli :)
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: anana na 23 Marec 2006, 19:29:44
Ko pes pride k tebi, ga moraš obvezno pohvaliti, saj v nasprotnem primeru sploh ne bi vedel zakaj ga nadiraš. Ko pride k tebi, moraš psa zelo dobro nagraditi ali se poigrati z njim. Takrat, ko opaziš, da hoče tvoj kuža nekaj »prepovedanega« naresti, moraš hitro preusmeriti njegovo pozornost na nekaj drugega (igračko, priboljšek...) :).

Tako mi počnemo pri Nari, samo je problem ker je prepametna: ko laja na eno stvar zunaj (ker se je boji), jo pokličemo k sebi in ko pride nagradimo. Tako ugotovi, da če laja, da jo pokličemo na priboljšek ;D :D.

Lp, Ana

+1
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: kanchy na 23 Marec 2006, 19:32:18
Kaj pa če ti ne uspe preusmeriti pozornosti pravočasno, in je že prepozno in že recimo naredi napako (pa sloh ni nujno da je to ravno lajanje, lahko pač kar koli ki ni prav), jo je treba potem pohvaliti ali kregati? Ker mogoče pa ne bo dojel da je to sploh napaka ker je vsakič ko se vrne nagrajen?
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: anana na 23 Marec 2006, 19:51:23
Hm, odvisno je tudi kok je pes pameten. Ko pride k tebi, ga seveda nagradiš in mu preprečiš, da bi še enkrat naredil isto - se malo poigraš z njim (tako je bilo pri naši Nari, ko je po priboljšku šla spet lajat ::), ne gre pa lajat, kar enkrat, ko ji pade na pamet, ko ni ničesar za nalajat)

Lp
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: kanchy na 23 Marec 2006, 19:53:35
Ja naša hudo dobro ve kadar naredi kaj narobe  ;D Zmeraj pride s sklonjeno glavico, potem te pa malo postrani pogleda in če ji nič ne rečeš se hoče že igrati s tabo in se loviti  ::)
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: andreja na 24 Marec 2006, 08:12:58
Če naredi nekaj kar ne sme in ti rečeš NE in te ne uboga, se ga seveda ne pohvali.
Če pa naredi nekaj kar nebi smel v tvojih očeh in ga pokličeš, ga pa moraš pohvalit. Sej te je ubogal, ne.

Se pravi... če prepoveš in te ne uboga pač ukrepaš... Kako je najbolje pa je odvisno od psa. Jaz svojo samo grdo pogledam in se naredim hudo in je že dovolj...

Če izpolni tvoj ukaz je pa izključno in samo pohvala.

V takem primeru je tudi varianta, da se psu reče prostor pa naj se tam dere dalje. Sej če čuva ni tako slabo, važno je da ne gre na sosedovo verjetno...


Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: shivas_ na 24 Marec 2006, 19:20:07
mene tud zanima, zadnje čase mi Kan pogosto uide, in sicer tako da najprej skoču na hlode(mislimo zelo kmalu prestavit), potem pa hop čez ograjo in v svet >:( poem ga iščem po Trzinu in ko ga najdem ne vem ali naj ga pohvalim ker je prišel k meni ko sem ga poklicala oz. zagledala ali naj ga kregam ??? ni mi jasno!
Lp :-\
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: aska na 24 Marec 2006, 19:31:58
shivas_ vsekakor ga moraš pohvaliti, ko je prišel do tebe,  ne glede na to, da ni bil priden, ko ti je takole sam na sprehod pobrisal.

Ko sem danes iz šihta domov prišla, sem videla, da se je moja pesjanka lotila malce obdelave vrat >:( >:(. Glede na to, da je nisem zalotila pri samem dejanju, je nism mogla kregat, drugače pa bi jih slišala, je pa vseeno mogla opazit moj grdi pogled, ko sem opazila kaj je ušpičila. Pa mi je že nehala škodo delati, ne vem kaj jo je danes spet pičilo, da je to storila >:( >:(

Lp
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: andreja na 24 Marec 2006, 20:17:57
A je mela nekaj dni nedela pa se je dolgočasla, pa odvečna energija bi jo lahko matrala ;)-

shivas_ maš haskija?
Kolikor vem je to kar pasemska značilnost in jo je težko odpravit. Malo govorim iz izkušenj... imela sem setra, ki je tudi znan po nemogočih pobegih. Največ sem jo čakala 10 minut, ko mi je stekla stran pa še to poredko. Je treba vstrajat pri odpoklicu in vsakič zeloooo pohvalit in biti zanimivejši od okolice, kar pa je pri psih z izrazitim lovskim nagonom že pravi podvig  ::)
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: aska na 24 Marec 2006, 20:24:36
A je mela nekaj dni nedela pa se je dolgočasla, pa odvečna energija bi jo lahko matrala ;)-

Sigurno je vzrok pri moji bil dolgočasje. Sej kadar je kakšna škoda nastala, je bilo to edino takrat, ko je bila sama.
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: kanchy na 25 Marec 2006, 10:14:43
Pravijo da pomaga da ga ignoriraš (saj naj bi pes vedel da je naredil nekaj narobe), saj pri naši tudi to pomaga v tistem trenutku, ne pomaga pa naslednjič ker naredi isto napako (potem tako rekoč ne pomaga  ;D )
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: Rinchy na 25 Marec 2006, 10:44:42
Glede kopanja luken.Če psa zalotiš(te on ne vidi) ga lahko okregaš.POmaga tudi da mu vržeš piksno napolnjeno s kamenji pod noge(pes te ne sme slišat ali videt!!) .Rina je kot pubertetnica kopala luknje ampak samo eno ker smo s piksno dosegli da se tega ne počne. In potem ima pes v glavi,če bo kopal luknje bo priletelo nekaj strašnega.Nikakor pa psa ne kregajte po tem ko je kaj naredil pa je od tega minilo že kar nekaj časa.
shivas_   ko pride k tebi ga pohvali,ker če bi ga kregala ti sploh ne bo več prihajal nazaj. Mogoče ga počakaj kje in ko bo lezel čez ograjo mu vrzi piksno in glasno ter odločno NE! .

lp,
Nina
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: kanchy na 25 Marec 2006, 10:48:12
Še nekaj. Ali lahko ko recimo pes laja in tega ne sme (če ne pomaga ustni ukaz) psa poškropiš z vodo (ali pa recimo da ustreliš z vodno pištolico)? Ali bi s tem samo zasovražil vodo ozr. bi se ju bal?
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: Rinchy na 25 Marec 2006, 11:04:14
Lahko ja,ampak spet moraš pazit,da te pes ve vidi. To z vodo učinkuje sploh pri tistih kateri ne marajo vode. Da bi se bal potem vode ne vem,pomoje da ne.

lp
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: shivas_ na 25 Marec 2006, 13:27:16
No pa se moja zgodbica nadaljuje... Danes sem bila pokonci že ob pol 6ih, ker mi je Kan SPET ušel... pa sem ga lovila spet povsod, tekla v druge smeri, ga vabila k sebi s priboljški nič! >:( potem pa on zagleda Barbaro od Albe, in teče k njej ker je mislil da ima s sabo Albo. Tako da sva ga ujele :-[ Od zjutraj že pospravljam vrt, in mečem tiste hlode v klet da ne bo mogel več uiti. Mi bo celo ratalo in to danes ;D upam samo, ker je res pameten da ne bo spet izumil kakšnih novih "trikov" in plezal čez ograjo kot po lestvi, ker to pa je delal naš bivši pesjanar ::)
Lp, aja pa bom poskusila tole z piksno se mi zdi zabavno ;)
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: andreja na 25 Marec 2006, 22:17:36
kanchy... ignoriranje pomaga samo, če hoče pes zbuditi pozornost, če pač samo čuva...ne vem za npr. lastno veselje in sploh če tarča nisi ti ampak sosedi in ostali in bo s svojim vedenjem dosegala željeno ne bo nič nehala sama od sebe.


aja...če ne rata pozornosti pravočasno preusmeriti, bi ga ( jaz brez besed prijela za ovratnico in odpeljala stran. Sej tudi to je varjanta... Če se obnaša tako kot se nebi smel se mu "vzame" željeno. V tem primeru odpelje stran od akcije ;) in drugič pazit, da boš pravočasno preusmerla pozornost.

Se mi zdi da to špricanje z vodo in metanje pločevink pomaga samo na začetku. Pol se pes sigurno navadi pa še pri roki niso vedno. He he... si ne predstavljam da bi kdo ves čas hodil okrog oborožen z vodno pištolo. Kaj pa če se ti to zgodi trikrat zaporedoma? Že v prvo zmanjka vode če nimaš celega mitraljeza hihi
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: irenchy na 25 Marec 2006, 22:53:02
Še nekaj. Ali lahko ko recimo pes laja in tega ne sme (če ne pomaga ustni ukaz) psa poškropiš z vodo (ali pa recimo da ustreliš z vodno pištolico)? Ali bi s tem samo zasovražil vodo ozr. bi se ju bal?
naš rondo nikoli ne laja razen, ko smo nekje kjer je več psov. probali smo že nekako vse in ni popolnoma nič bilo drugače in tako ko se rondo začne dret poskušam!! preusmeriti pozornost name in ga potem nagradim in so mu nato bolj zanimivi priboljški kot ostali psi. potem proti koncu se skoraj popolnoma umiri in ni več laježa.

no rondo je med drugimi tudi en potepin, ki jo kdaj ucvre po svoje. če uide ker se goni psica in ko ga najdem ga ne kaznujem, ker je to nagon in ga samo pripnem in nekako odvlečem stran. če pa si gospod zaželi svobode, kar se je to zgodilo do zdaj 3 sem vedno poskrbela tako, da sem ga jaz zalotila in sem ga lahko kaznovala...npr. moj prijaltelj...ušel mu je njegov ovčar in ko ga je zagledal ga je poklical in kaznoval seveda pes ga niti malo ni več ugobagal  kaj še kaj več.

lp
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: kanchy na 27 Marec 2006, 16:29:53
Waaa! Sem danes ko je hotela dol tečti preusmerila pozornost name in ji začela mahati z eno igračko in se z njo igrati. Pa me je "ubogala", mislim pač ni tekla dol (pa še nehala je lajati), in potem sva se igrali  ;D  ;D Wow uspelo nama je 8)
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: andreja na 27 Marec 2006, 21:05:59
Super, čestitaaam! :D
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: Jolly na 28 Marec 2006, 09:20:48
Kaj pa v primeru ko psa zalotiš oziroma začne lajatai takoj ko pride v stik s psi in vlečti, da se bo še enkrat zadavil in ga okregaš in daš s vpozo sedi, potem pa začne na tebe renčati, češ kdo si pa ti, da mi nekaj prepoveduješ. Sploh ne vem kako naj se v takem primeru obnašam do njega, če ga še bolj začnem kregat, bolj renči ?!?
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: andreja na 28 Marec 2006, 12:22:55
Pri tebi je pa problem drugačen... Tvoj pes je tudi tvoj šef, oz. si misli da je. Razen če se te boji, samo mislim da ni to.
Morala boš spremeniti odnos do njega.
Primeri:
-ti greš prva skozi vrata,
-vse kar si želi si mora prislužiti (tudi božanje),
-na kavč lahko skoči ko to ti dovoliš,
-preden dobi za jest se mora usesti...

Še boljše bi bilo, da sploh ne dobiva več hrane v skledi, ampak ves svoj obrok poje v obliki nagrade za opravljeno delo.
Sedi, prostor, tačka, še kakšen trikec naučit pa pozornost trenirat...

Koliko je pa star?
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: Jolly na 28 Marec 2006, 13:01:05
Pes je star cirka 10 mescev, vzela sem ga iz zavetišča. Ma drugače ful uboga, doma se vedno usede preden mu dam za jest in lepo počaka, ne gre na kavč dokler ga ne pokličem, da prostor ne laja, ko pride ven je do neke mere tudi vse kul, pač ne zna še poleg, ko pa vidi drugega psa, je pa konec, potem dela vse možno samo da bi izsilil, da ga spustim do ke. No ko ga pa malo bolj na trdo primem pa začne renčati, takrat ga ponavadi dam na kratko vrvico in mu do konca sprehoda težim, da mora poleg-tega res ne mara in ne spregovorim več besede z njim. Samo ne vem kako naj reagiram ko pes začne renčati name?
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: andreja na 28 Marec 2006, 13:39:58
hm... to je težko kar tako preko računalnika določit. Jaz vem kaj bi naredila če bi se to meni zgodilo. Tudi če bi bila to psica od sestrične...
Nebi je udarla seveda.

Vsekakor nebi dobil tistega kar hoče... bližino drugega psa, dokler se nebi umiril pa tudi če grem takoj domov. Se pravi, ko zarenči name je konec sprehoda, konec veselja, konec druženja s psi.

Pa v šolo bi bilo zelo priporočljivo! Tam lahko lepo vadiš v bližini drugih kužkov in psa naučiš, da te mora ubogat tudi v takih pogojih. Ponavadi majo psički iz zavetišč popust v šoli, če ne celo zastonj. Pozanimaj se. Inštruktor ti bo znal tudi najbolje svetovati, ker te bo videl in bo lahko ocenil položaj.
Seveda, se je treba pozanimat kakšne metode imajo v šoli... To pa itak verjetno že veš.
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: aska na 28 Marec 2006, 16:34:36
andreja...kaj pa, če  v šoli se ne zmeni vedno toliko za ostale pesjane in pesjanke, drugje pa, samo če vidi, že rine k njim? Je pa veliko boljše sedaj ko spet v šolo hodi, včasih se celo čudež zgodi, da ne rine do drugih ;) ;D? ...lp
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: Jolly na 28 Marec 2006, 16:54:12
Ja sej sva začela hodit v šolo, tudi tam tuli kot zmešan, da naju inštruktor skoz pošilja na dodatni krog okoli travnika, da malo k sebi pride. Pol ko laja že ne vm kok časa in vidi da ne bonič, potem se pa umiri. Ma nič veliko dela me čaka, druge mi ni  ;)
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: irenchy na 28 Marec 2006, 22:59:36
glede šole...prvi dan ko sva šla z rondotom v šolo je lajal kar naprej....pozornost nase sem preusmerila z pribolški, da jih je grickal in vsakič ko je bil za minutko tiho je sledil pribolšek zdaj tudi  klik in danes ni bilo nobenega lajanja več. tako, da v všoli ga probaj z pribolški. sicer pa to da te pošlje okoli da se umiri se mi ne zdi pametno nevem no jaz vem, da bi to rondotu bila pohvala kao gremo se mal šetkat :-\ :-\ :-\ :-\. drugače pa vadi doma, da sedi na miru najprej po malo potem skos več. pa preden karkoli delaš tudi preden greš v šolo na fajn dolg sprehod in kuža naj bo lačen!

glede zaganjanja...rondo se je zaganjal v pse, če je bila psička je bilo vredu če je bil samček je začel renčat, ko sem ga dala stran in v sedi name nikoli ni zarenčal ampak nekako sem ga mogla oddvadit zaganjanja v pse....z haltijom. postopoma sem ga navadila na halti in do psa je prišel mirno brez zaganjanja in nekako sem probavala da je vsaj 50% pozornost na meni. tako je rondo vsaj mirno povohal in začel sprejemati tudi samce. zdaj haltija ne potrebujeva več, ker nama gre pozornost zelo dobro in ko srečamo psa šele takrat ko mu rečem no pejt povohat gre. in potem ga tudi ne vlečem stran, ker se mi zdi da se bo počutil močnega in napadel ampak ga z tisim najim zvokom za pozornost spravim stran prej pa sem nana ali pa karkoli da je vesel odšel od psa!

lp



Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: andreja na 29 Marec 2006, 10:07:55
super aska in Jolly... Pol se spreminja na boljlše! Samo ustrajat! Če eno leto, pa eno leto. Točno vem kako je to, ampak, ko končno dosežete tisto za kar se trudite je to super občutek! Ne bo vam žal niti ene minutke!
Pa psa zlaufat pred šolo pa lačen mora bit, kot je že napisano in bo verjetno lažje.

Irenchy je pa sploh strokovnjak za svojega psa! ;)
Jaz haltija nikoli nisem uporabljala, tako da ne morem čisto nič pametnega, oz. konkretnega o njem povedat, je pa baje zelo učinkovit, če se ga zna uporabljat.
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: irenchy na 29 Marec 2006, 20:41:23
Irenchy je pa sploh strokovnjak za svojega psa! ;)
Jaz haltija nikoli nisem uporabljala, tako da ne morem čisto nič pametnega, oz. konkretnega o njem povedat, je pa baje zelo učinkovit, če se ga zna uporabljat.
oh ne pretiravat ;). ko bi še rondo malo pomislil v to smer  ::). pri nama je poklic :-\ mah saj napredujemo pridno v šoli.,..tudi za to bo čas. ;)

glede haltija pa samo pravilno moramo psu pokazati, da je to res nekaj vauu super norega :). ;)

aja še glede zaganjanja to, da se bo nehal zaganjati se ne bo zgodilo čez noč...pri nama je trajalo kar precej časa, ker srečaš različne pse in lastnike, ki tudi ko sta se psa povohala in je bilo vse vredu drugi lastnik psa povleče stran in zarenči in potem si na istem kot si bil na začetku ;)

lp

lp
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: trigi na 31 Marec 2006, 20:47:51
Glede zaganjanja v druge pse ... kaj pa uporaba tistega novega haltija/oprsnice?? Mislite da bi se z tem dalo odpraviti to?

Lp, Črt
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: Rinchy na 31 Marec 2006, 21:00:29
Glede zaganjanja v druge pse ... kaj pa uporaba tistega novega haltija/oprsnice?? Mislite da bi se z tem dalo odpraviti to?

Lp, Črt
Ta halti/oprsnica je lup  :) .Ja,zaganjanje se da odpravit saj psa pri potegu naprej(ali skoku naprej) obrne nazaj proti vodniku.Ta poteg oz stisk je za psa neprijeten in kmalu neha.

lp,Nina
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: Lanabela na 31 Marec 2006, 21:52:11
Shivas: psa moraš pošteno zlavfati. Za moje psice vem, da so znale uiti iz najbolj nemogočih situacij - če sem bila jaz lena in je njihovo razgibavanje padlo pod minimum. Za njih je to 2 - 3x tedensko vsaj 6 km polnega teka (poleg krajših peš sprehodov in dela na vadbišču) Za huskije je potrebno veliko več. posebno pomemben je tek, samo s hojo ga ne moreš dovolj utruditi. Sem že velikokrat napisala pa bom še enkrat: meni so psice (ki so se gonile in se jih meni ni dalo voditi na bolj oddaljena mesta kjer bi se lahko varno zlavfale) ki so bile zaprte v hišo naredile luknjo v streho, dol so pometale za kakšen kvadratni meter strešnikov, pojedle so še zajtrk in počakale, da sem odnesla pete, potem so pa poskakale s strehe in se šle potepat.

Kar pa se tiče psov, ki uidejo, delajo lumparije in se po dolgem času vrnejo ko se jim ravno zljubi - mene noben boh ne bi pripravil do tega, da bi svojo psico za kaj takega še pohvalila.  povsem mirno in brez besede bi jo privezala in sprehoda bi bilo nepreklicno konec. saj ni nobena tako neumna, da ne bi vedela, kaj je pred nekaj trenutki naredila narobe. druga stvar je seveda, če pes potem, ko je naredil neumnost uboga neko tvoje povelje. če si mu rekel sem in je takoj prišel,  ga moraš pohvaliti, pa čeprav je pred tem recimo požrl kuro.
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: kanchy na 01 April 2006, 09:15:14
meni so psice (ki so se gonile in se jih meni ni dalo voditi na bolj oddaljena mesta kjer bi se lahko varno zlavfale) ki so bile zaprte v hišo naredile luknjo v streho, dol so pometale za kakšen kvadratni meter strešnikov, pojedle so še zajtrk in počakale, da sem odnesla pete, potem so pa poskakale s strehe in se šle potepat.

Kaj niste meli potem nobenih nezaželjenih mladičkov  :)
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: Lanabela na 01 April 2006, 12:23:28
O seveda smo jih imeli, dve psici sta bili lepo breji (in to od istega psa, ki so si ga šle iskat precej daleč, tisti tabližnji za izbirčnice niso bili dovolj dobri) Ampak v življenju se ti lahko naredi še kaj veliko hujšega, kot je nepredvideno leglo. precej huje bi bilo, če bi naredile kakšno prometno nesrečo - še zdaj me zvije, če pomislim, kolikokrat so morale čez zelo prometne ceste, tudi čez magistralko.
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: Z4l4+Z0j4 na 02 April 2006, 09:52:06

   Jolly . . . kuža je še mlad, in verjetno ga še nimaš dolgo. Ker kuža ko mu nekaj prepoveš, začne renčati nate verjetno še nimata čisto "pošlihtano" kdo je šef. KO želi nekaj izsiliti mu tega ne smeš dovoliti. Če je dejanje ki ga kuža želi narediti OK, pa preden mu dovoliš nekaj zahtevaj od njega, nek ukaz in ko ga izvrši ga spusti. Že s tem ko bo odvisen od tebe, bo spoznaval, da si ti pomemben faktor. Kako se bosta pa zmenila kdo je šef ? Jaz sem Zojo kot mladička gledala v oči dokler ni umaknila pogleda, torej mi priznala nadvlade.Odpoklic je pa dobro vadit v dvojici. Ena oseba ki jo pes pozna stoji na enem druga torej Ti pa na drugem, kužka kličeta eden od drugega, sledi pohvala. Ko ga ena oseba pokliče, ga mora druga preden ga spusti malce zadržati, da je kuža bolj motiviran. 

 kanchy . . . kako v takih primirih ravnam jaz: KO se ne odziva na moj klic, oz. me ignorira, grem do nje in jo na mestu pokaram. Ko pa mi uide, ampak se odzove na moj klic, jo pa pohvalim. Prej ko se odzove bolj živahna je pohvala. Tako dam psu vedeti, da prej ko me upošteva boljše je.

                                Lp!                                                       Zalika+Zojčika
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: deteljica na 03 April 2006, 12:00:25
   Jolly . . . kuža je še mlad, in verjetno ga še nimaš dolgo. Ker kuža ko mu nekaj prepoveš, začne renčati nate verjetno še nimata čisto "pošlihtano" kdo je šef.
                                Lp!                                                       Zalika+Zojčika

Zakaj vedno poslušam, da psi ,ki renčijo na prepoved ali dano povelje so prevsem kao dominantni?
No, saj to so najbrž tudi vsajmalo, ampak ni za spregledat, da psi velikokrat renčijo  tudi , če dobijo neko navodilo , ki ga ne razumejo.
Moj zelo dominanti samec se je postavil v bojno pozicijo izključno, kadar kaj ni razumel, jaz pa sem kar tumbala svoje.
In po moje je imel vso pravico oz jaz osebno raje vidom, da je pes tak.
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: Z4l4+Z0j4 na 03 April 2006, 14:49:18

 Deteljica,
       govorim o splošnem spoznanju, da na lastnika renči pes, ki je dominanten. Na podlagi tega, lahko DOMNEVAM, da Jollyjin pes skuša prevzeti "vajeti." Ne trdim pa, da je dominantnost vedno glavni razlog renčanja. Ne razumem te pa, ko trdiš, da Ti je OK, ko pes nevednost izraža z renčanjem. Sama pa, če sem prav razumela, "priznavaš," da je tak pes običajno vsaj občasno dominanten. Renčanje je splošen znak agresivnosti, napadalnosti in se mi zdi je primerno, da moja psica, ko ne ve kaj od nje hočem, začne zmedeno buljiti vame, namesto, da bi renčala. Če bi se to pojavilo pri njej bi verjetno vedenje skušala odpraviti.

                                                                                                     Lp, Z+Z 
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: deteljica na 03 April 2006, 15:01:20
Deteljica,
       govorim o splošnem spoznanju, da na lastnika renči pes, ki je dominanten. Na podlagi tega, lahko DOMNEVAM, da Jollyjin pes skuša prevzeti "vajeti." Ne trdim pa, da je dominantnost vedno glavni razlog renčanja. Ne razumem te pa, ko trdiš, da Ti je OK, ko pes nevednost izraža z renčanjem. Sama pa, če sem prav razumela, "priznavaš," da je tak pes običajno vsaj občasno dominanten. Renčanje je splošen znak agresivnosti, napadalnosti in se mi zdi je primerno, da moja psica, ko ne ve kaj od nje hočem, začne zmedeno buljiti vame, namesto, da bi renčala. Če bi se to pojavilo pri njej bi verjetno vedenje skušala odpraviti.

                                                                                                     Lp, Z+Z 

ja definitvo, samo hočem poudarit, da je napaka včasih samo dominantnost- pes ve kaj pa noče, oz si ne pusti komandirat, je pa velikokrat tudi tako, da pes , ki je še primerno domimanten renči , če ne razume kaj je za narest in vodnik zato po krivici poskuša s silo in svojim dominiranjem.
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: Z4l4+Z0j4 na 03 April 2006, 15:43:35

   Razloži mi prosim pojem "primerno dominanten" ? Pri vsakem psu, ki je dominanten, oziroma dominantnejši od lastnika je dopuščena velika možnost, da pride do napada na lastnega "gospodarja." Dominantnost je napaka ? Dominantnost je vedenje, nadvlada, ki jo dopusti neizkušen, neresen ali čustveno nestabilen lastnik. Dominantnost ni napaka, je naravno vedenje psa in za nas, ljudi nezaželjeno vedenje. Če pes ne razume kaj se od njega pričakuje, ga v željen položaj postavimo tako, da ga obravnavamo s fizično silo. S tem ne mislim, da ko se pes ne usede, ga je potrebno "stolčt ko bika", ampak mu s potiskom roke zadnjico potisnemo k tlom in ga nato pohvalimo - pomagamo mu razumeti. Res ne vem kaj bi bilo s tem narobe, oz. kje se po tvojem zgodi krivica ?

                                                                              Lp, Z+Z
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: deteljica na 03 April 2006, 16:00:45
   Razloži mi prosim pojem "primerno dominanten" ? Pri vsakem psu, ki je dominanten, oziroma dominantnejši od lastnika je dopuščena velika možnost, da pride do napada na lastnega "gospodarja." Dominantnost je napaka ? Dominantnost je vedenje, nadvlada, ki jo dopusti neizkušen, neresen ali čustveno nestabilen lastnik. Dominantnost ni napaka, je naravno vedenje psa in za nas, ljudi nezaželjeno vedenje. Če pes ne razume kaj se od njega pričakuje, ga v željen položaj postavimo tako, da ga obravnavamo s fizično silo. S tem ne mislim, da ko se pes ne usede, ga je potrebno "stolčt ko bika", ampak mu s potiskom roke zadnjico potisnemo k tlom in ga nato pohvalimo - pomagamo mu razumeti. Res ne vem kaj bi bilo s tem narobe, oz. kje se po tvojem zgodi krivica ?

                                                                              Lp, Z+Z

Zame dominantnost pač ni napaka, ampak zaželjena lastnost. Pri tem seveda ne pričakujem, da uradna populistična kinologija in povprečni lastnki delijo z mano moje osebne želje in prioritete  ;) .
Pa tudi predolg članek bi moral napisat , če bi hotla vse razložit   ???.
Sicer pa "normalno dominanten pes" ne bi napadel, če ga poskušaš z dotikanjem spravit v željen položaj in si ga na to pravilno pripravil . Zagotovo pa bo imel pripombe na neumestno uporabe sile. Tu sta pač dve veji razmišljanj- ena, da mora pes na sebi dopustiti vse budalaščine , ki si jih omsli homosapiens in druga , kateri pripadam jaz in je v absolutni manjšini,  da ima pes tudi pravico do osebnostnega dostojanstva, osebne nedotakljivosti in podobno (čeprav seveda to ne pomeni,da lahko on vodi krdelo). Zapleteno a ne  :-[
Res pa je ,da tule na forumih ni kaj dosti vodnikov, ki bi prišli do te faze razvoja....
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: Z4l4+Z0j4 na 03 April 2006, 16:33:35
. . .  poudarit, da je napaka včasih samo dominantnost- pes . . .

Jaz nisem rekla, da je dominantnost napaka, to si rekla Ti. MOgoče se mi samo zdi . . .  ???                   . . .  da z izjavimi kot sta "povprečni lastniki" in " Res pa je, da tule na forumih ni kaj dosti vodnikov, ki bi prišli do te faze razvoja . . . " označuješ predvsem mene in mi med vrsticami poskušaš dopovedati, da so moje izjave neumestne, neutemeljene in absurdne ? Kakorkoli že prosim poskusi biti spoštljiva, uvidevna in solidarna.
   Članek ki ga napišeš na pesjanarju ni nikoli predolg, sploh pa bomo verjetno vsi veseli temeljite razlage, ne obremenjuj se z dolžino članka !

   Tudi pojma "normalno dominanten pes" ne razumem. Pes je lahko ali dominantnejši od lastnika in ima nadvlado, ali pa podrejen, torej je dominantnejši član kardela lastnik, oz. vodnik.
   Preseneča me tudi to, da je dominantnost in posledično tudi agresivnost pri razumevanju tvojih prioritet zaželjen pojav. Kdo pa je omenil neumestno uporabo sile ? Omenila sem splošno fizično silo, s katero psu skušamo pojasniti kaj od njega pričakujemo in s tem ni bilo mišljeno nasilje nad psom. Pri omenjenih "dveh vejah razmišlanja" ni ničesam težko razumljivega. Da naredim preprost povzetek: Prva skupina ljudi misli, da je pes zaradi stopnje razvitosti dolžan biti človeku pokoren in se do psa tudi tako, torej neprimerno obnašajo. Druga skupina ljudi, ki so v manjšini in kateri pripadaš tudi Ti pa meni, da so pravice psa na enaki ravni, kot človekove in se do psa tudi obnašajo/obnašate/obnašamo tako-torej spoštljivo.

                                                                                                      Deževne pozdrave, Z+Z
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: kanchy na 03 April 2006, 17:14:20

Res pa je ,da tule na forumih ni kaj dosti vodnikov, ki bi prišli do te faze razvoja....


Emmm, deteljica kaj si hotela s tem povedati  ??? Do te "faze razvoja" da psu pustimo da renči na nas? Jaz psu ne bi pustila da mi tako pokaže da nekaj ne razume in tudi mislim da zna pes na veliko več drugih načinov pokazati da nekaj ne razume (in večina psov - vsaj tiste ki jih jaz poznam - tudi pokaže nerazumevanje (pa recimo neke vaje) na drugačen način kot pa z renčanjem  ::) ).

So pa pač nekateri psi bolj dominantni, nekateri manj (veliko je odvisno od pasme) in na to ne moremo kaj veliko vplivati (no ja seveda se da malo izboljšati pa to, samo do konca pa mislim da ne bomo nikoli rešili tega).

 
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: Jolly na 03 April 2006, 18:06:54
Ajej kam ste zašli  ???

No moj pes me definitivno noče obvladati, dojela sem da name renči ko se začnem dreti na njega in se potem ustraši. Sedaj prav fino napredujeva, vse mu povem lepo z mirnim glasom, pa če me še tako ob živce spravlja in ne glede na to koliko dolgo traja. Včeraj se je prvič zgodilo, da se ni obregnil ob enega psa in na vsak način hotel biti z njim, ampak je šel lepo za mano naprej. Kok sem bla ponosna nanj  ;D

Počasi, pa bo že čist raztural  ;D
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: kanchy na 03 April 2006, 18:10:05
No vidiš pa že napredujeta  ;D Bravo, še malo pa bo najbolj priden kuži  ;) No vidva kar lepo pridno napredujta. Kako ti je pa uspelo? Si samo preusmerila pozornost ali je kar sam šel mimo? V glavnem ful dobr  :)
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: Jolly na 03 April 2006, 18:16:05
Malo mu je pomagalo tudi to, da je začel hoditi v šolo, pa se je navadil da kužki niso tok zanimivi, da znam biti jaz bolj. No pa ukvarjala sem se z njim res veliko, ful sva se igrala, laufala po polju, ko pa sva srečala kakega psa sem mu pustila da ga je šel povohat, potem se mu pa rekla pejva in če je bil priden je dobil priboljšek in mu ni bilo treba hoditi poleg,(to mu je največja muka) če ne sem ga dala na vrvico in je šel poleg in sva šla domov.  Počasi je dojel, tko da še malo pa bo.  :)
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: trigi na 03 April 2006, 18:42:45
Jolly:  ;D Kmalu boš spoznala da je tale tvoj kosmatinček prekleto pameten če se gre za njegovo dobro :D

Kako že pravijo? Znanje Osvobaja? No pač ... že spoznava da s tem ko upošteva tvoje mnenje, je njegovo življenje lepše :D
Kar tako naprej ... pa dobro utrjujta vsak korak ;)

Lp, Črt
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: Lanabela na 03 April 2006, 20:06:10
Citiraj
Pri vsakem psu, ki je dominanten, oziroma dominantnejši od lastnika je dopuščena velika možnost, da pride do napada na lastnega "gospodarja." Dominantnost je napaka ? Dominantnost je vedenje, nadvlada, ki jo dopusti neizkušen, neresen ali čustveno nestabilen lastnik. Dominantnost ni napaka, je naravno vedenje psa in za nas, ljudi nezaželjeno vedenje.

Mešaš dominantnost in agresijo. Oboje ni nujno povezano. majhna skrivnost: imaš tudi pse, ki niso niti najmanj agresivni, pa so vseeno zelo dominantni. Lahko si celo povsem podredijo lastnike, pa ti tega niti ne opazijo. Pogosto so veliko bolj agresivni podrejeni in nesamozavestni psi, ki grizejo zaradi ogroženosti. Veliko lepše je obvladljiva dominantna agresivnost - to se da obvladati tudi brez vsake uporabe sile. Agresivnost zaradi strahu je bistveno manj predvidljiva in veliko težje obvladljiva.

Citiraj
Druga skupina ljudi, ki so v manjšini in kateri pripadaš tudi Ti pa meni, da so pravice psa na enaki ravni, kot človekove in se do psa tudi obnašajo/obnašate/obnašamo tako-torej spoštljivo.

 Svoj odnos do psa gradim na medsebojnem spoštovanju. Pes ni dolžan biti meni pokoren, je pa dolžan držati se pravil, ki veljajo za življenje v skupini - za vse, človeške in pasje člane skupnosti. Dokler ne prestopijo te meje, se lahko nosijo visoko kolikor se le hočejo. Meje so postavljene kolikor je le mogoče široko, in najbolj zanimivo je, da  psice (ki so mimogrede zelo dominantne) pravila vzamejo za samo po sebi umevna in jih izjemno redko kršijo. Stopnja razvitosti...hm, odvisno na katerem področju, na nekaterih so psice boljše, tam jim mirno prepustim vodstvo.
Kazni za kršitve pravil sicer so, vendar to ni fizična sila. Uporaba sile je ponižujoča in ponižujočim kaznim se izogibam kolikor je le mogoče. Edina zadeva, za katero si pa lahko prislužijo krepko fizično kazen je pretepanje. To je najstrožje prepovedano, ker so  dovoljene vse oblike ritualne agresije (torej tudi renčanje).




Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: ninci na 03 April 2006, 21:16:10
Sicer smo malo zašli iz teme pa vseeno, da dodam še jaz svoje.

Če bi se mi pes vedno in v vsem uklonil mi delo z njim ne bi bilo v noben užitek, vzgoja psa ne bi bila izziv. Pri njegovi trmi in pri tem, da želi on kaj narediti po svoje pa je to užitek in izziv. Je dominanten ni pa agresiven. Nikoli bil in upam, da tudi nikoli ne bo. Pokaže pa kaj mu ni všeč in pokaže tudi česa noče. Potem pa sklepava kompromise, še vedno pa sem jaz nad njim. Brez problma se uleže na hrbet, ne renči name (laja pa ::)), iz gobca spusti hrano, tudi če jo najde zunaj in jo deli z mano. Obstajajo nenapisana pravila, kot je omenila Lanabela, ki jih psi dobro poznajo in točno vedo do kam lahko grejo. Se pa preizkušava na vsakem koraku, včasih sva se še več kot se danes, ko je nek odnos že vzpostavljen.

In ja on je pes in jaz človek. In če on nečesa noče narediti ima najbrž svoj razlog, ker ve kaj ukaz pomeni. Je to preizkušanje mene, njegova trma, ima slab dan, ga je česa strah,... nekaj že. Na meni pa je, da potem ugotovim kaj in ali od njega še naprej zahtevam neko dejanje ali pa sprejmeva kakšen kompromis.

Lp nina

Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: deteljica na 04 April 2006, 08:15:59
Ajej kam ste zašli  ???

No moj pes me definitivno noče obvladati, dojela sem da name renči ko se začnem dreti na njega in se potem ustraši. Sedaj prav fino napredujeva, vse mu povem lepo z mirnim glasom, pa če me še tako ob živce spravlja in ne glede na to koliko dolgo traja. Včeraj se je prvič zgodilo, da se ni obregnil ob enega psa in na vsak način hotel biti z njim, ampak je šel lepo za mano naprej. Kok sem bla ponosna nanj  ;D

Počasi, pa bo že čist raztural  ;D

Točno to sem hotla povedat. ;), oziroma to je tipičen primer kaj sem hotla povedat  :o

In ne ne mislim nobenega od tukaj pod povprečen lastnik. Ker vsi, ki so na forumih so že na nek način nadpovprečni  :). Vsi se ukvarjajo s svojimi psi in vsi poskušajo razumet kaj se dogaja in skoraj noben ni član "ljubiteljev starih babjih čenč"   8)

Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: search.and.rescue na 27 April 2006, 21:10:14
Mi imamo en problemček pa ne vem kako naj odreagiram v takih primerih. Naša kuža namreč zelo rada nadira spodnje sosede (v bistvu bolj njihovega njufija), sicer še nikoli ni stopila na njihovo parcelo samo se že tako ne razumemo najbolje pa se bojim da mi jo bojo enkrat samo zastrupili, ker jo bodo imeli dovolj :o (no ja čeprav je res malo manj verjetno, da bi ljudje ki imajo tudi sami psa zastrupili drugega psa, samo oni so pač malo drugačni, pa nikoli ne veš kaj jim pade na pamet :-\ ). No in ko ona dol teče se jaz seveda zaderem zanjo, in   z malo zamude  :) priteče nazaj domov, ampak potem resnično ne vem kaj naj naredim: naj jo pohvalim ker je prišla (čeprav malo kasneje kot bi jaz hotela), ko sem jo poklicala, ali naj jo kregam ker je sploh šla dol, pa ve da tega ne sme. Ker mislim da če jo bom kregala potem bo vedela naslednjič, da je takoalitako kregana in se ne bo hotela vrniti nazaj do mene :-\
Odpoklic - naš večni problem  ;).
Trenutno tudi midve s Kali aktivno delava na odpoklicu, zato ti lahko marsikaj svetujem, predvsem stvari, ki so se pri meni že obrestovale.
Kot sem že enkrat napisala, je potrebno psa ob vrnitvi vedno izdatno pohvaliti, neglede na čas ko ga ni bilo. Zapomni pa si dejstvo, da psa nikoli ne smeš loviti - ker bo pes to razumel zgolj kot igro ( tako kot on lovi plen - mora plenilcu tudi bežati ).
Meni najlubša vaja je:
Prosiš nekoga, da ti psa prime in drži, medtem ko ti odhajaš stran od njega. Za večjo pozornost vzemi s seboj njegovo najlubšo igračko. Ko se od njega oddaljiš cca. 20 - 30 korakov mu poveljuješ: KANCHY - SEM, pomočnik psa izpusti in ko kuža pridrvi k tebi ga izdaaatttnnnooo pohvališ in se z njim poigraš. Vajo ponovi kakšne 3x na dan in počasi mu bo to prešlo v navado, ki jo bo z veseljem opravljal saj bo to povezoval z igro, na katero je večina psov norih.
Pa še zadnji stavek za motivacijo. Poznam ogromno psov, ki poslušnost obvladajo v nulo, odpoklic pa je njihov večni problem. Največkrat je to samo posledica tistega kreganja, ko se kuža vrne nazaj.
Pa pridno učenje vama želim!
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: search.and.rescue na 27 April 2006, 21:21:41

Sicer pa "normalno dominanten pes" ne bi napadel, če ga poskušaš z dotikanjem spravit v željen položaj in si ga na to pravilno pripravil .

Ta stavek je zame svetinja in dolgo časa sem rabila, da sem razumela kaj to pomeni.
Sem lastnica zelo dominatnega psa - malinovke. Samo enkrat mi je napadla koleno in takrat sva razpucale, da tega ne sme narediti nikoli več in do sedaj je to razumela. Od takrak jo lahko cukam za uho, piham v gobec, dvigujem, ... pa ne bo niti pomislila več na to, da bi mi pokazala zobe ali se mi celo uprla pri izvrševanju povelj. Pa da ne bo pomote - vzgajam jo v harmoničnem in sočutnem okolju, v samozavestno in pogumno psičko.  ;)
Lp, Ines!
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: missy na 01 Maj 2006, 15:50:32
No, pa še moj komentar... jaz bi psičko (saj je psička, ne?) pohvalila... Če pride k tebi (pač z zakasnitvijo), se je brezveze "dreti na njo", saj je izpolnila povelje... Naslednjič jo probaj ujeti oziroma zmotivirati z igračko ali hrano... Psička bo kmalu pozabila na na sosede.
Moj nasvet...
Lp  :)
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: Azu na 02 Maj 2006, 16:23:00
Moja tudi rada uhaja, k mimoidočim, laja nanje, če se preveč približajo "njeni" trati. Ko jo pokličem, se ne odzove in nadaljuje s svojim početjem, dokler osebek/osebki ne odidejo do naslednje hiše ali v gozd. Potem pa pricaplja z mahajočim repom, do mene, kot da se ne bi nič zgodilo.
Vedno kadar pride nazaj, jo seveda pohvalim, ne vem pa, če ve, zakaj je bila pohvaljena. :-\ Zadnje čase vsakič, ko se kdo približuje hiši in sem zunaj z njo, jo zamotim s trikci, igro vlečenja, agility-jem... če ji dovolim, da se od mene oddalji, steče do roba trate in začne lajati na mimoidočega in spet pozabi name. :-\
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: kanchy na 04 Maj 2006, 08:54:05
Jaz se derem na njo samo za to ker so sosedje malo bolj daleč od nas, pa ker moram preglasiti njeno lajanje in ne zato ker bi bila ne vem kaj živčna pa histerična.
 Hvala SAR. Sva midve delali tudi na tisti dolgi povodec pa je delovalo samo dokler je bila na povodcu. Problem je ker ve da jo takrat ko je na povodcu lahko obvladam, ko pa ni, je svobodna in ji nič ne morem  :-\. Preveč so pametni ti psi  ::) SAR delaš s svojo še kakšno vajo kjer ne rabiš še nekoga zraven?

saj je psička, ne?
Je psička ja  ;D
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: deteljica na 04 Maj 2006, 09:56:42
Hvala SAR. Sva midve delali tudi na tisti dolgi povodec pa je delovalo samo dokler je bila na povodcu. Problem je ker ve da jo takrat ko je na povodcu lahko obvladam, ko pa ni, je svobodna in ji nič ne morem  :-\. Preveč so pametni ti psi  ::) SAR delaš s svojo še kakšno vajo kjer ne rabiš še nekoga zraven?
 Je psička ja  ;D

Ni so psi pametni, ampak lastniki so pa   še manj  >:(.
Če delaš z dolgo vrvico ne smeš psa nikoli spustit brez vrvice. Tudi vrvice ne držiš v rokah ampak jo pustiš da jo pe svlači okoli. Tudi ne uporabljaš vrvice za korekcijo, ampak samo da preprečiš psu pobeg. Tudi ne tuliš na daleč naj neha in potem čakaš da zadeva deluje ali ne , ampak daš povelje, če pes ne uboga tečeš do njega in ga popaviš- z rokami , ne z vrvico. Pes ne sme imeti druge možnosti! Povelje je eno- dve sekundi počakaš in tečeš. Če pes na tvoj tek proti njemu opusti neumnost in gre proti tebi ga samo opomniš , ponoviš povelje in ko ga izvede se razveseliš in pohvališ. Vrednost nagrade je premosorazmerna hitrosti pravilne reakcije in jakost kazni premosorazmerna zaj#!ciji.
Vrvico odstraniš šele,ko pes vsaj en mesec vedno takoj uboga in ko tudi ob pričakovanju kazni nikoli ne poskuša bežat pač pa gre proti tebi.To je lahko od tri mesece do več kot eno leto.
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: kanchy na 04 Maj 2006, 10:05:07
Hvala Deteljica. Kot izgleda bomo še dolgo delali na odpoklicu  :-\ Ampak bom vztrajala  :)
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: search.and.rescue na 04 Maj 2006, 21:53:45
Ni so psi pametni, ampak lastniki so pa   še manj  >:(.


se strinjam. Vsak pes bi lahko delal 100% , vendar žal ni 100% vodnikov in tukaj nastane križkraž. Po večini smo tukaj ljudje, ki se z resnim šolanjem srečujemo prvič in zato smo tu, da si pomagamo. Na srečo imamo na tem forumu že prave strokovnjake kar se tiče vzgoje psov. Prijetno sem presenečena, da se nekdo  tako trudi nam začetnikom tolikokrat razlagati in pomagati na razumljiv način.  ;) ;)
Lp, Ines!
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: *nastja* na 05 Maj 2006, 06:48:43
Ja mogoče pa Dora misli da je pohvaljena zato ker laja
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: deteljica na 05 Maj 2006, 08:49:09
se strinjam. Vsak pes bi lahko delal 100% , vendar žal ni 100% vodnikov in tukaj nastane križkraž. Po večini smo tukaj ljudje, ki se z resnim šolanjem srečujemo prvič in zato smo tu, da si pomagamo.
Pripomba ni bla mišljena žaljivo  ::).
Je zgolj opozorilo, da naj bi po mnenju stokovnjakov IQ človeka prekašal pasjega  :o.
Zato se vedno splača poiskati luknje v sistemu, ki jih je našel pes in le te zamašiti, ne pa obupati , da je pes pač prepameten.
Predvsem pretirana direktna uporaba pripomčkov( tako pozitivnih , kot negativnih) ala vrvica in podobno je tako očitna, da se vedno znaova čudim ,kako to da se drugi čudijo temu, da pes ve kdaj jo ima na sebi in kdaj ne? Predvsem še, če jo namestimo z namenom uporabe in se takoj, ko jo pes nima začnemo obnašati panično in negotovo.
Kakršenkoli pripomoček za šolanje hočeno uspešno uporabiti moramo to stroriti neopazno za psa. Nosit ga mora toliko časa, da pozabi , da ga ima. Ne smemo ga uporabljati vedno, ko je na psu.
Tudi za šolanje z nagrado je bistveno, da pes ne ve ali jo imamo ali ne- ne pa kot nekateri, ki s salamo ali igračko mahajo po zraku  še pred poveljem, pol se pa čudijo , zakaj pes ne uboga, ko je nimajo.
Tako avtoriteto kot "nagrado" moramo ustvariti s svojo osebnostjo in svojim telesom. To pomeni, da čim več popravljamo z rokami, če že mislimo, da se moramo ravno dotaknit psa, oz z glasom in izrazom obraza . Če nagrajujemo, panikakor ne smemo pozabiti na veselje v glasu in pozitivno energijo celotnega telesa. Vse vrvice, ovratnice, palice in tudi vse nagrade, igračke in priboljškiso le nek vmesnik oz ojačevalec, ki pa ne more nadomestiti človeka.
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: Azu na 05 Maj 2006, 15:47:51
Ja mogoče pa Dora misli da je pohvaljena zato ker laja

To je tudi možno. :-\
Naslov: Re: ga je treba pohvaliti ali kregati?
Prispeval: search.and.rescue na 05 Maj 2006, 20:39:00
Pripomba ni bla mišljena žaljivo  ::).
Razumem. Niti za trenutek nisem mislila drugače.  ;)