PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Vzgoja in šolanje => Temo začel/a: nemški bokser na 11 Januar 2013, 20:01:06

Naslov: pasja šola
Prispeval: nemški bokser na 11 Januar 2013, 20:01:06
 ali kdo ve kje je najboljša pasja šola?
Naslov: pasja šola
Prispeval: Keka na 11 Januar 2013, 20:18:33
Boš moral pa malo več podatkov dat - pasje šole so po celi Sloveniji pa dvomim, da boš psa peljal na drug konec Slovenije, če ti bo nekdo rekel, da je najboljša pasja šola 150 km stran od tebe.
Poleg tega pa najboljše pasje šole ni - so šole z različnimi pristopi in tisto, ki jo bom jaz pohvalila, ni nujno tista, ki bi jo lastnik nemškega ovčarja, torej je pomembno tudi katero pasmo psa imaš.
Sicer je bila pa prva lekcija, ki sem se jo naučila v pasji šoli, ki sem jo sama obiskovala ta, da oni ne učijo psov, ampak lastnike in da bo končni učinek odvisen predvsem od nas.
Naslov: pasja šola
Prispeval: Lanabela na 12 Januar 2013, 13:53:58
Odvisno od tega, kaj misliš s psom početi (samo osnovno vzgojo, kakšen šport, reševanje, lov) in od tega, kakšne metode dela ti ležijo (tebi, ne psu).
Naslov: pasja šola
Prispeval: nemški bokser na 14 Januar 2013, 13:46:30
sem iz Domžal, naučila pa bi jo osnovne stvari npr. poleg
Naslov: pasja šola
Prispeval: Lanabela na 14 Januar 2013, 15:34:05
KD Domžale, KD Duplica, KD Krim, KD Ilirija
Naslov: pasja šola
Prispeval: nemški bokser na 19 Januar 2013, 17:09:55
pravijo da je zelo dobra pasja šola na Brodu ali je to res?
Naslov: pasja šola
Prispeval: Ria na 19 Januar 2013, 17:58:06
Jaz ti priporočam Bajko..
Naslov: pasja šola
Prispeval: Monika65 na 19 Januar 2013, 18:54:49
Jaz ti priporočam Bajko..

Jaz tudi.  ;D
Naslov: pasja šola
Prispeval: airedale10 na 19 Januar 2013, 19:27:59
Mimogrede, kakor spremljam po facebooku njihovo stran (od Bajke) ravno poleg ne učijo, kar pa je nemški bokser napisal da bi rad. :-\ Ampak drugače pa verjamem da so super, čeprav nimam osebnih izkušenj! :-[ :-[
Naslov: pasja šola
Prispeval: Monika65 na 19 Januar 2013, 19:29:52
Mimogrede, kakor spremljam po facebooku njihovo stran (od Bajke) ravno poleg ne učijo, kar pa je nemški bokser napisal da bi. :P Ampak drugače pa verjamem da so super...

Učijo poleg. Učijo in naučijo te, kar želiš. Preverjeno.
Naslov: pasja šola
Prispeval: _Tyra_ na 20 Januar 2013, 11:36:23
Glede na to, da imaš bokserja, bi ti svetovala šolo, kjer imajo tudi kinološke športe in ne samo socializacijo na 1000 in en način. Bokser je energičen kuža, ki bi znal uživati v kateremkoli športu (seveda je odvisno tudi od tebe - kaj tebi ustreza). Predlagam ti KD Krim (Agility, Rally, reševalci), KD Ljubljana (enako + IPO) ali pa Ilirijo, če se želiš posvetiti agility-u (imajo seveda še marsikaj drugega).

Seveda je pomebna tudi socializacija in osnovno šolanje (vsaj mala šola pri Agilitiju), (vsaj BBH za Rally ali IPO).

Pojdi pogledat kako šolajo posamezni inštruktorji (različne metode) - v tečaju moraš se moraš dobro počutit, le tako bo šolanje v veselje tebi in psu.

Na Brodu sta Mateja in Kaja - pasja šola Fajn pes, tudi dobra izbira (obe punci imata veliko izkušenj s šolanjem, doma sta tudi v reševanju).
Naslov: pasja šola
Prispeval: airedale10 na 20 Januar 2013, 11:51:16
Učijo poleg. Učijo in naučijo te, kar želiš. Preverjeno.
Aha no super potem, sem zgleda samo dobila napačen vtis! :)
Naslov: pasja šola
Prispeval: Agava na 20 Januar 2013, 13:13:20
Midva sva hodila v Bajko, več stopenj. Čist fajn, nimam pripomb. In naučijo te vse, kar rabiš za običajno življenje in sobivanje s psom.
Če pa želiš potem nadaljevati oz. se ukvarjati s kakšnim kinološkim športom, pa boš morala najti kaj drugega.
Naslov: pasja šola
Prispeval: nemški bokser na 20 Januar 2013, 15:04:29
hvala za odgovore ;)
Naslov: pasja šola
Prispeval: Lanabela na 20 Januar 2013, 15:51:26
Mogoče ne bi bilo odveč iti malo pogledat po naštetih šolah pa da vidiš, kaksen pristop ti odgovarja. Vse naštete šole so v redu, imajo pa zelo različne metode.
Naslov: pasja šola
Prispeval: hov-hov na 20 Januar 2013, 17:48:08
Moja prijateljica ima nemško ovčarko(z rodovnikom) in jo vodi v Bajko in je rekla da je res super.Tudi psička se lepo obnaša tako da bi ti Bajko priporočila.
Naslov: pasja šola
Prispeval: Urška na 21 Januar 2013, 04:33:17
Kaj pa sploh pričakuješ od šolanja in kakšna je psica. Imaš kakšne težave z njo? Koliko časa si pripravljena vložiti v šolanje in ali te pasji športi sploh pritegnejo?
Naslov: pasja šola
Prispeval: nemški bokser na 26 Januar 2013, 16:57:42
Psička ne uboga vedno zato bi jo rada naučila poslušnosti.... v glavnem osnovno šolanje
Naslov: pasja šola
Prispeval: rooxye na 26 Januar 2013, 17:07:50
Je to tvoja prva psička?
Naslov: pasja šola
Prispeval: aska na 26 Januar 2013, 18:24:56
Jaz ti priporočam Bajko..
Poleg te že prej naštete so tudi zelo dobre. Bi dodala še KD Ljubljana, KD Barje. KD Švrk samo še zraven :) No to seveda z LJ konca oz bljižne okolice. Vsekakor ŠKD Bajka odlična izbira!!!
Naslov: pasja šola
Prispeval: Urška na 27 Januar 2013, 00:42:23
Za psa spremljevalca definitivno Bajka, mislim, da resne alternative zaenkrat še ni (vsaj ne s tako zelo praktično naravnanim konceptom dela), še posebej, če imata kakšne vedenjske težave.  Imeli se bosta fino, ti in psička. Pišem iz lastnih izkušenj z dvema psoma, enega smo kasneje spremenili tudi v pasjega športnika. Če te pritegnejo pasji športi, potem pa tja, kjer so v teh športih res dobri. Ampak za to se lahko odločita tudi po osnovnem šolanju.
 
Naslov: pasja šola
Prispeval: čara na 27 Januar 2013, 16:01:44
Vsekakor pa če te pasji športi res zanimajo , je fajn, če je že v MŠ nekaj v tej smeri, vsaj vaje oz. triki za koordinacijo in tisto vnemo za igro z vodnikom.
Naslov: pasja šola
Prispeval: diva1 na 01 Februar 2013, 19:47:52
Vzgoja, prevzgoja, pasje šole, kliker , pripomočki

Pa ne morem kaj, da ne »dodam« tudi svojega mnenja… Ja, saj so debate kar zanimive, »vroče«, nekatere celo malce hudomušne…

O prevzgoji priznam, nimam pojma… Zakaj? Ker se še nisem srečala s  svojim »težavnim« psom… O »vzgoji«mladega kužka  pa  bom napisala nekaj besed…

Pred tridesetimi leti še slišali nismo za t.im.  pasje šole..   Pa smo ravno tako imeli pse. Več njih.. Tudi lepo vzgojene,« socializirane«, vljudne……Pasja socializacija?  Ta termin nam je bil nepoznan, danes pa se uporablja po dolgem in po čez… Tako učeno zveni…  Že legla reklamiramo… Mladiči bodo cepljeni, čipirani, socializirani…

No, pa k bistvu. Domov pripeljemo pasjega mladička. Pred tem že prebiramo  pasji forum… Nasvete… Hitro v malo pasjo šolo. Zaradi psa, zaradi novopečenega lastnika, vodnika… Do tu še vse lepo in prav. 
In to pod strokovnim vodstvom.. Pa beremo  tisto  o pozitivni motivaciji šolanja…  Pa o nagrajevanju pravilnih reakcij in »všečnega vedenja… Sliši se naravnost  čudovito.

Osebno nimam proti pasjim šolam nič.   Tudi »izkušenj« z njimi do pred nedavnim nisem imela..  Vse je enkrat prvič. In sem  pred kratkim doživela »izkušnjo«, katero bi rada delila z vami..

Enega od naših »tamalih« so  lastniki  ( po mojem »nasvetu« >:() vpisali v malo pasjo šolo… Ne bom »reklamirala« pasje šole, ker to ni bistvo mojega pisanja..

Pa sem jih spremljala.  4x in nič več… Ja, »IZPISALI« smo ga.. Dobro ste prebrali.

In se je začelo nekako tako..Nimate dobre ovratnice gospod.. Ja, tudi povodec ni pravšnji… Aha, pa kliker si morate nabaviti. Ker delamo s klikerjem..   In pokažejo na njihovo trgovino, kjer lahko kupimo zgoraj navedeno.. Ja,  veste, pa še ene takšne priboljške potrebujete..  Ne običajno hrano.. Jih lahko dobite tudi v naši trgovini… Pa ena tako torbica, v kateri bodo shranjeni priboljški, je tudi zaželjena. In ne pozabite, naslednjič   pripeljite  kužka lačnega, da bo na šolanju  bolj »dojemljiv«…

In  tukaj se »zgodba« začne.. Lastniki nabavijo naročeno.. Tudi kliker.  Kliker in priboljški so NUJNI!  Kliker »nauči««  vse…
In so učne ure šolanja potekale  s klikerjem…   Dobra ura klikanja in hranjenja psa iz roke… En klik, en priboljšek…

Skoraj tako kot vrzite posodico za hrano proč! Dnevni obrok si natrosite v žep ali torbico in naj si ga pasji mladič   »prisluži« kot nagrado za pravilne reakcije in všečno vedenje. In doma še »naučeno« nekajkrat ponovite, je bil nasvet ob koncu »šolanja«…

Zelo dober nasvet (beri  raje slab)novim, nadebudnim lastnikom pasjih mladičkov… >:(

 Je to naravno, normalno? Da bodo ljudje »vadili« in klikali ter iz roke hranili psa celi ljubi dan.

Za mladiča v normalnih razmerah (narava) poskrbi njegov trop, njegova mati. K tej skrbi spada tudi zadovoljevanje potrebe po hrani. Psica brez kakršnegakoli pogojevanja poskrbi za svoje mladiče. Popolnoma brez pogojevanja!

 Odnos do hrane je fiziološka potreba vsakega organizma. In zakaj naj bi mladiča  (ali psa) maltretirali za to, da bi dobil tisto kar mu pripada – vsaj narava razmišlja tako.

Definitivno zagovarjam tisti stari pregovor:«Še pes ima rad pri jedi mir«.
Mi pa se gremo neko asociacijo med  klikom in hrano… Da bi bilo vse skupaj še bolj grozljivo, način oglašuje nekdo, ki je (naj bi bil) strokovno usposobljen in podkovan o primernem načinu oskrbe živali,  o zdravem načinu oskrbe, o anomalijah zaradi prehrane, tako na psihičnem kot fizičnem nivoju…

In kaj smo  »dobili  mi po 4 obiskih pasje male šole?

Enega vznemirjenega, nesproščenega, živčnega kužka… Ki  je neprestano gledal pod naše roke in poslušal, kdaj bo slišal tisti zvok,.., nas neprestano gledal  v oči,  se petljal pod nogami….

Pa vsi  dobro vemo, da pes, ki je vznemirjen, ima moteno prebavo, stalno draženje prebavil povzroča težave, zobje so stalno pod udarom…Potem pa imamo neješčega kužka,, drisko… Zaradi posledic »naravne« metode poslušnosti  boste nekateri celo primorani  poiskali pomoč pri veterinarju, ki vam bo v najboljši nameri predpisal  »dietno hrano«, take in drugačne prehranske dodatke,  morebiti celo specialno hrano, čiščenje zobovja, tudi kakšen poseg, če bo potrebno – odlična samopromocija za veterinarske storitve. Je pa »strokovno in naravno«????

Mi smo bili razočarani.  Zaradi »klikerja«.  45 minut klikanja in hranjenja..  In smo se poslovili. Aja, da ne pozabim.. Denar, »šolnino« so nam vrnili… Brez kakršnega koli  prepričevanja in pregovarjanja.

Prav tako me so me »zmotili«  objavljeni nadaljevalni  »programi« in izvajanje le-teh.  Nisem ravno prepričana, da se lahko v« nadaljevalnih« programih  teh »pasjih akademij« dela z različnimi pasmami psov  skupinsko en (isti) program.   Za t.im pse  »delavnih   pasem in  pse, ki se jih po klasifikaciji uvršča med družne pse.  To mi pa ne sede… Žal.   Že v sami osnovi – karakterju- se pasme razlikujejo…


Ampak  zame obstaja razen hrane še en motiv, to pa  je lastnik, vodnik. Na tega pa največkrat  pozabimo. In iščemo »rešitev«  zunaj, namesto, da bi jo poiskali v sebi.
Definitivno prisegam na  lastnika, vodnika kot edini zveličavni motiv za psa v procesu šolanja. In ne na »zunanjega sodelavca«.

Kar se tiče pripomočka za motivacijo – vi,  vodniki oz. lastniki  morate  biti  tisti pravi "pripomoček za motivacijo", žogice, hrana in ostali rekviziti pa zgolj "podaljšek" lastnika, da se pes zabava. Pes  mora »delati« za vodnika, ki psa - če je vajo izvedel pravilno - nagradi s svojim iskrenim veseljem in občudovanjem, dotikom, trepljanjem  , koščkom sira, žogico...


In ker je vse skupaj zavito pod nekakšnim sloganom Radi imamo živali, se sprašujem, ali imamo res radi živali ali samo uživamo v svojih “lutkah”, “avtomatih”, izpolnjevanju svoje potrebe po »brezpogojni poslušnosti« ali pa  uresničenju svojih takšnih in drugačnih  ambicji?

Pes – prijatelj? Kaj je že to? Ali ni to nekaj naravnega? No, pa dajmo našemu psu hrano, naj jo v miru poje, ga pobožajmo, kar tako brez« razloga« (takega pravega – pes mora vedno nekaj storiti, da si zasluži vašo pozornost, vsaj tako danes  pravijo???), peljimo ga na sprehod, ki naj bo samo sprehod, sproščen, igriv, brez obveznosti… Med ostale kužke…

Vsekakor je mogoče, da sem za časom in se je vse spremenilo! Pri meni ne! Kaj hočemo, »stara šola«. Pa sem spet tam! Ali ne pomeni stara šola nekaj zelo negativnega v očeh novodobnih ponudnikov sodobnih metod  treninga, pozitivne motivacije… Ojoj! Bi morala biti zgrožena nad seboj?

V prvi vrsti so naši cucki veseli nas. Dan ima 24 ur. V povprečju 8 ur prespimo, 9 ur smo zdoma, 3 ure »porabimo« za razna opravila…  Kaj nam še ostane od dneva?  Dovolj.  2 uri, da se resnično posvetimo psu…Da nekaj z njim počnemo.. Pa karkoli že z njim počnemo. Oz. psi z nami. In to v obojestransko zadovoljstvo. In to brez pomoči "pasjih akademij"...

Res pa je, da svojim psom od vsega  začetka postavljamo »pravila«, ki jih potrjujemo oz. sankcioniramo v primeru ko so le-ta »kršena« in zato od vsega začetka nimamo »problemov« pri vključevanju psa, naj si bo mladiček ali odrasel pes, v  vsakdanje življenje, v urbano okolje.

In še nekaj. To pa bo večini čitajočih verjetno manj všečno…-
Represivni ukrepi za obvladovanje družbe in temnih plati osebnosti posameznika so čisto legitimni in stari toliko kot civilizacija in ne vem, zakaj bi bili psi deležni samo dobrot, pohval in brezmejne potrpežljivosti svojega razumevajočega lastnika. " Kazen mora biti vzgojna", je rekel že boter Mesec v Zvezdici Zaspanki. In jaz sem 105%-ni  zagovornik tega. Da ne bo pomote: brez  palice,  brez »elektrike«, brez pretepanja, brez  bodičastih ovratnic…

Poenostavljeno iz sociologije: Željeno vedenje posameznika v družbi krepimo z nagrajevanjem dejanj, ki takšno vedenje odražajo, medtem ko nezaželjeno vedenje sankcioniramo. In odkar propagiramo neproblematično sobivanje človeka s psom in njegove nagone omejujemo po naših standardih urbanega okolja, je pač tud pes "posameznik v družbi". Ali morda kdo pozna koga, ki je uspel vzgojiti otroka v odgovornega člana naše družbe samo z neomajno milino, pohvalo in slušnimi efekti, ki ne presegajo sobne jakosti?
No, upam, da smo zdaj na isti valovni dolžini. Vsi rabimo »prepovedi«. Doma, v službi…Predvsem pa dajte mladičku čas. Tako malo časa so mladički…Saj tudi svojega dvonožnega »mladička« ne preganjate, ga ne nervozirate, mu ne pogojujete  stvari  z drugo stvarjo, mu omogočite shoditi, ko pride njegov čas, mu omogočite verbalno komunikacijo ob »času, ki si ga je sam izbral«.

V primeru, ko pa je od mladička naprej vzgoja pravilna, pa se odnos pes- vodnik samo še krepi in delo (šolanje)  ter sobivanje je v užitek tako vodniku kot psu. Če pa ga boste »počlovečili« in bodo »sankcije" oz. prepovedi prevelik zalogaj za vas,  ja, takrat pa boste iskali pomoč…Ker vas bo pes »prerastel«… Pasje psihologe, razne  inštuktorje, dreserje,  pomoč na forumu…, vse bo dobrodošlo… Kakšen pa bo efekt, to pa ne vem…

Predvsem pa zaupajte sebi in si »ustvarite« psa, ki bo VAM pisan na kožo. Unikat!!! In ne pozabite na dotik. Dotik dela »čudeže«.

P.s.
Ali vse oz. večina pasjih malih šolih za" motivacijski faktor" uporablja kliker? Vesela bom vaših odgovorov..
Naslov: pasja šola
Prispeval: karamela86 na 01 Februar 2013, 20:57:01
Ja, vsekakor v auto načinu hitreje prideš do rezultata, če se igraš z nastavitvami pa ti marsikaj uide, a se nekaj naučiš in  ko enkrat obvladaš, lahko dosežeš povsem drug kvalitetni nivo.

Diva: sicer ne vem v katero šolo točno ste šli, poznam pa ta način dela. Primeren je predvsem za tiste, ki se želijo kasneje ukvarjati s katerim od pasjih športov. Zlasti agility, RO, freestyle...  Tudi je primeren za tiste lastnike, ki imajo vsaj v osnovi nekaj pojma o kliker metodah, jim ta način dela leži in imajo nek cilj, ki ga želijo doseči. Za tiste, ki padejo not povsem nepripravljeni zna bit vsaj od začetka res kaotično. Vedno se je dobro pred vpisom prepričati, po katerih metodah se dela, da ni potem kakšnega neprijetnega presenečenja. Pri tem načinu dela v istem tečaju ni mogoče kombinirati tečajnikov, ki delajo s klikerjem in tistih, ki so brez, ker je program povsem drugačen. Res se na začetku porabi tudi  veliko hrane. Zato se pri majhnih psih večino dnevnega obroka pofutra iz roke.  Kasneje se to zelo zmanjša. Se pa ne klika cel dan, ampak je več zelo kratkih, parnminutnih "seans". Hektičnost, ki jo opisuješ, se včasih pojavi, a kasneje, ko je psu jasno, kdaj se dela in kdaj ne, tudi izgine. Ostane pa zelo velika pripravljenost na sodelovanje in veselje do dela. V bistvu je škoda, da ste obupali po štirih urah, mogoče bi vam postalo všeč, ko bi se začeli kazati prvi pozitivni rezultati.
Bom rekla takole: meni tak način dela ne leži, ker sem prvič prelena in se mi ne da toooliko ukvarjat s psom in drugič zato, ker rabim samostojnega psa, ki zna kaj narediti tudi daleč od mene ne da bi čakal na moja navodila.  Zato malo kombiniram in zgoraj opisanega dela s klikerjem je največ za recimo tretjino dnevnega obroka. Poznam pa precej psov, ki so šolani na ta način in ne opažam da bi bili živčni ali da bi imeli kakšne prehranske motnje.

Tudi mi smo po parih urah zamenjali šolo, ker ko je psicka videla kliker je šla vsa motivacija po gobe.. se strinjam da ta način mora predvsem ustrezati vodniku, in meni ni.. posledično ne tudi psici.

diva1.. pri nas v kinološkem ne uporabljamo klikerja, delamo na pozitivno motivacijo ampak jaz npr. delam z igračo in tudi inštruktorica bi se več kot 105% z vašo teorijo strinjala, ker spada v "staro šolo". Mi smo se tu našli. Ne nimam vrhunsko vzgojnega psa, sicer je pridna in delovna, če jo zmotiviramo (beri: ni preveč motečih dejavnkov, ki bi zanimali babji firbec), ampak imam prijetnega (zame najboljšega) štirinožnega prijatelja, ki me ja, podre in preliže (jup, jup, zelo nevzgojeno) ko pridem domov.

Jaz včasih ko berem vaše komentarje se res sprašujem, če so se vaši psi že naučili govoriti in pisati. Tak občutek človek dobi ob vsej tej kliker-promociji :)
Naslov: pasja šola
Prispeval: Lunette na 01 Februar 2013, 21:02:40
Lah rečem samo škoda. Da niste počakali in škoda da ste dobili tak vtis. In pa še enkrat - tudi šole ki ne delajo s klikerjom (napravico ,,kliker''-še zdaleč to ni nujna in edina stvar) delajo vsaj na vabo ali kakršno koli obliko nekega ''keksa'' - a to pa ni filanje za džabe? Samo na ''prosim a lahko'' upam da ne dela noben.  ;) Če pa delajo samo na fizično korekcijo bom pa dala uprašanje enako kot ga dobim jaz ko pokažem kliker - ''a pol bomo mogl pa to skoz s sabo met?''

Kaj komu leži? Kaj je dobro za psa? Bom pa rekla konec koncev sami se odločite. Pa ko smo že v tak norem svetu -probajte na sebi  :P
-Naj vam en klika pa daje spodbudo (pač nagrado v neki obliki-recimo pri ljudeh bo tudi ok če se nasmeješ ali rečeš ''bravo'') npr. da odbijate žogo od tal on pa klika točno moment dotika žoge na tla. Kako hitro se boste začeli zabavat. Vi in oni sodelujoči :) no vsaj smešno vam bo. Torej po koncu 5 minutne seanse se boste vsaj zaradi sproščene hecne dejavnosti počutili dobro. In ko vam bo kdo naslednjič predlagal tako neumnost jo boste ponovili :P
-In potem druga stvar, ki jo konstantno itak doživljamo (ni treba probat :D) da vam nekdo stalno samo teži in ukazuje. Kako se počutite in kako radi ponovite?
-Ter meni najljubša  >:D dajte si korekcijsko sredstvo okoli stegna. Lah čez ene debele kavbojke (imitacija dlake). Pa se cuknite ravno toliko kot cuknete psa v prvo (ne pol ko se že ogne) ali pa ga mirno pripnite na drug konec povodca pa počakajte da vas s svojo maso mal potegne. Zraven ne pozabit, da ko vaša masa (vsaj 60 kg ali več) potegne 25-30kg je ravno obratno kot bo 30 kg potegnilo vas.
Nora? Ja, vedno bila - na živa bitja.  :) Dejte to doma počet. Ni treba okol govort (no tud tle ni treba priznat). Dejte pa probat kaj čuti živo bitje. Saj nismo več v srednjem veku, ko so bili še prepričani da živali ne čutijo.  ;)
Naslov: pasja šola
Prispeval: BlackDevil na 04 Februar 2013, 23:55:03
Lahko bi odprli še eno temo za najslabše pasje šole. Ko jaz gledam nazaj šele vidim kako nesposobni inštruktorji so bili v šoli - KD ki sva jo midva obiskala (klasika). Pa ko vidim en par ki je bil v enaki skupini z nama je stanje podobno porazno. Če pes ni imel vedenjskih motenj ko je prišel v tečaj jih je po koncu imel.

Ne vem no. Moj pes je jasno igral dvornega norčka: počel je same bedarije in na splošno bil zelo moteč za ostale pa ni nihče reagiral kot bi moral. Ko je inštruktor demonstiral pravilno uporabo zatezne je iz moje roke vzel povodec pes pa je zarenčal in skočil - in bi tudi ugriznil če bi inštruktorjovi refleksi bili za piko bolj počasni. On pa nič. Samo proč je odšel - res pa je da mu od takrat na pamet ni več prišlo da bi psu še enkrat šel blizu.
Naslov: pasja šola
Prispeval: njufkaAisha na 05 Februar 2013, 08:24:25
Diva1
cestitam na komentarju:-)

Lunett
ja jaz sem probal  elektricno ovratnico in je nobenemu psu nebi dala okoli vratu>:)


tak kot sem rekla : cas,volja,vstrajnost in nagrada pa je vseeno ali je to hrana,igra,samo
da odgovarja prvo psu nato vam vodnikom:-)
Naslov: pasja šola
Prispeval: vesna-skway na 05 Februar 2013, 09:09:21

In ne pozabite, naslednjič   pripeljite  kužka lačnega, da bo na šolanju  bolj »dojemljiv«…

....


P.s.
Ali vse oz. večina pasjih malih šolih za" motivacijski faktor" uporablja kliker? Vesela bom vaših odgovorov..


Mogoče je že bilo objavljeno tukaj, ampak vseeno škodit ne more: http://www.bbc.co.uk/nature/19869425 (http://www.bbc.co.uk/nature/19869425)
Ni smiselno, da dela lačen, vendar tudi v obratno smer ni treba pretiravat pred vadbo.  :D
Pri meni vedno dobi del obroka med samim sprehodom, ko vadiva.

Kliker pri nas sicer ni bil motivacija sam po sebi ampak samo označevalec pravilnega vedenja.
Naslov: pasja šola
Prispeval: Lunette na 05 Februar 2013, 09:57:45
Lačen ni enako sestradan  ;)
Naši dobijo obroke zjutraj in zvečer. Če tisti dan kaj treniramo pa je npr. čas treniranja nekje popoldan dobijo zjutraj morda za 1/3 manjši obrok. Torej so pred večerjo na treningu rahlo bolj lačni kot običajen dan. Tisto 1/3 od zjutraj in še dodano 1/3 od večerje dobijo na treningu. Ko se pride pa domov se pa da še preosatnek, ki pa ga običajno zamenjam za kaj bolj ''posebnega''. Tako, da so duplo veseli ker se je nekaj učilo. Tako tudi vedo da po dobrem treningu doma pride še ekstra večerja. Pa kdo nebi delal  8)
Ko delam z mladiči - itak bi naj jedli 3-4 na dan. Pa se pač tisti eden komplet obrok pohrani med dnevom za sprotno delo ostali pa so redni iz posodice (seveda delu primerno manjši). Tako pes ni striktno hranjen iz roke, ne pa tudi, da se jim ukine obrok na dan uradnega treninga. Čeprav se v določenih primerih res obnese - posodo stran. Kar pa pomeni da ima pes 3-4x na dan ''seanse'' in še nekaj malega umes, da imaš s čem nagradit kakšen res dober odziv. Kar spet izpade - redni obrok, ki si ga pač ''zasluži''.
Ni treba iz kliker dela izpeljat neralne skrajnosti in temu primerne napačne predstave. ;)
Naslov: pasja šola
Prispeval: Lunette na 05 Februar 2013, 10:03:21
Lunett
ja jaz sem probal  elektricno ovratnico in je nobenemu psu nebi dala okoli vratu>:)
Ne bom povedla kaj vse sem jaz probala  :P vsekakor smo se pa na ta račun enkrat fino na KD nasmejali. Nekaj jih je spreobrnilo mnenje...nekaj pa še vedno dela po starem, ker jim je še vedno fino, da ne glede na psa oni dosežejo cilj.
Eno fintico iz klikanja bom pa v drugi temi. ;)
Naslov: pasja šola
Prispeval: baron1 na 07 Februar 2013, 16:03:35
Nemški bokser, absolutno ti svetujem ŠKD Bajko. Z inštruktorico imam 4 leta izkušenj z velikim (4-leta) in malim (1-leto) psom. Pa lahko rečem, da nimamo problemov. Sta vodljiva. Grem z obema na kavo. Ne bojim se, da bi mi katerikoli skočil v ljudi ali otroke in druge pse. Pri njej je skupina različnih psov, kar je nam popolnoma odgovarjalo, saj je mala zelo boječa in se je tako kar dobro navadila na ljudi in ostale pse.

Zame je Bajka 1. in zadnja pasja šola, katero bi kadarkoli izbrala. Všeč mi je, da vedno pove direktno kaj in kako. Najstarejši pes mi niti ne zalaja na zvonec ali obiske, saj mi je tak lajež nedopusten. Konec koncev mi zalaja samo na ukaz. Prav vesela sem, da sem se toliko let nazaj odločila zanjo, ker mi zdaj v nosečnosti zelo prav pride znanje iz tečajev, saj moram do poroda prepovedat določene stvari in ju navaditi, da ne bosta več imela tako veliko pozornosti. Nisem pa nikoli pomislila, da bi ju morala oddati zaradi tega, saj sta po zaslugi teh tečajev zelo dobro vzgojena psa, ki velikokrat jemljeta sapo na sprehodih in sprejemata otroke.
Naslov: pasja šola
Prispeval: Sedem na 07 Julij 2015, 20:15:30
Živjo,

Nova na forumu, nove teme pa ne bom odpirala. In sicer, imam težavico, vsaj upam, da ni že težava :)

Doma imam 3 mesece starega Border Collija. Ko sva doma in se učiva raznih stvari vse uboga, rad sodeluje, hitro se nauči, ne samo na priboljšek, tudi samo na pohvalo že dela.

No in sem se odločila, da v malo šolo bova tudi hodila, ker mislim z njim delati tudi naprej, pasje športe, zaenkrat še nisem odločena kaj bova izbrala. Vendar težava ni v tem.

Ko prideva v pasjo šolo, mi pes ne dela nič. Vse kar počne je to, da gleda kako bi se igral z ostalimi psi in ker mu pač tega ne dovolim, začne cviliti in vleči k drugim in potem še sploh od njega ni nič. Igrače in pribolški ga ne zanimajo.

Res, da sva šla šele 2x in upam, da bo s časom postalo bolje, da bo dojel, da ni tam zaradi igre.
Se obračam na vas, če ima kdo mogoče podobno izkušnjo ali pa kakšen nasvet kaj naj naredim. Naslednjo uro se imam namen tudi pogovoriti z inštruktorico, danes se še nisem. Me pa teži in mori, zato tukaj pišem.

Hvala za odgovore!

Lep dan!
Naslov: pasja šola
Prispeval: JaCi na 08 Julij 2015, 00:02:21
To sva dala tudi midva čez. No še zdej je dovzeten na distrakcije, tako da znižam kriterij na neznanih okoljih. Nama je pomagalo, da sem zvišala vrednost nagrade kjer so bile distrakcije večje, znižala kriterij, uvedla sem princip da si mora vse zaslužit (sploh hrano) pa če se je le dalo, sem se v mali šoli malo umaknila na stran. Vadila pa sva sama tudi na različnih okolicah, ne le doma. Sva pa rabila kar veliko časa, ker sem dolgo vztrajala na tem, da bi povsod delu na brikete. Ko sem zvišala vrednost nagrade na poligonu se je ful izboljšal. Sej je tut prej delu, sam bolj tko.. Hitr ga je kej zmotl.
Naslov: pasja šola
Prispeval: aegir na 08 Julij 2015, 21:26:19
A v pasji šoli nimate nič igre z ostalimi psi? Ker pri nas se pse da v igro da se malo znorijo, potem pa grejo delat. Itak je pa od psa pri treh mesecih težko pričakovati veliko pozornosti.
Naslov: pasja šola
Prispeval: Sedem na 08 Julij 2015, 21:41:05
JaCi hvala za odgovore, sem razmišljala v podobni smeri.

aegir, trenutno nimajo nič igre, pri peti uri naj bi se tudi igra začela. Ja, vem da je težko od psa pričakovat ne vem kakšno pozornost pri tej starosti, ampak v šoli so vsi podobne starosti in vsi so bolj zagreti za delo kot moj :)

če bi bilo pri vseh tako, ne bi spraševala na forumu.
Naslov: pasja šola
Prispeval: Lanabela na 08 Julij 2015, 21:44:44
Povsem normalno je, da se psi prvih nekaj ur ne morejo skoncentrirati zaradi motenj. Normalno je tudi, da so med psi razlike. Igra med psi v pasji šoli pa je dvorezen meč - pogosto naredi več škode kot koristi. Odvisno sicer od programa in od tega, kako je vodena.Mislim, da je dala Jaci zelo dobro izhodišče.
Naslov: pasja šola
Prispeval: čara na 09 Julij 2015, 07:50:50
Še ena reč je. Psi, ki so v družbi ostalih psov poredko, morda samo v tečajih in pa na vsake kvatre na sprehodih prav hrepenijo po družbi psov in so jim taaakoooo zanimivi, kadar jih srečajo, da je res težko kaj delat s psom.

Med tem, ko tisti, ki imajo družbo na voljo redno, idealno vsakodnevno, pa ne samo takh, ki bi se v nedogled igrali, ampak tudi kak odrasel, nezainterisiran, kakšen umirjen...Tam, se lažje pride do točke "zdaj nekaj skupaj počneva oz. zdaj ne moreš do psov", ker ve, da slej kot prej, bo prišel ali v stik, igro.
Naslov: pasja šola
Prispeval: barbara10 na 09 Julij 2015, 09:46:20
Med tem, ko tisti, ki imajo družbo na voljo redno, idealno vsakodnevno, pa ne samo takh, ki bi se v nedogled igrali, ampak tudi kak odrasel, nezainterisiran, kakšen umirjen...Tam, se lažje pride do točke "zdaj nekaj skupaj počneva oz. zdaj ne moreš do psov", ker ve, da slej kot prej, bo prišel ali v stik, igro.

Dejansko si tem psom res bolj zanimiv kot psi, ker se nimajo moznosti toliko igrati s clovekom kot s psi - in ko  se jim ponudi, da bo se nekaj dogajalo s clovekom, potem jim je vseeno, ce je okoli njih horda psov. (Mora pa vzreditelj delati na tem ze od zacetka - da ima pes rad vonj cloveka, je navajen na dotike... kasneje, ko pa zacnejo jesti pravo hrano, se pa zacne se vec ciljnega dela in ni nikoli problem drugi psi (in se jih (ob predpostavki, da je vzreditelj vgradil nujni odpoklic v misice...) odpoklice tudi iz trdnega spanca, ne le iz igre s psi...).)

Stari so dobrih 6 tednov.
(https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/s720x720/11217524_1162910723725037_7193287622666133615_n.jpg?oh=497e611305395f2a885111a766b3be90&oe=562596F7)

Z delom pa mora nadaljevati novi lastnik takoj (ker psi so zreli za "delo" s clovekom, tj. za "pasjo solo", se preden pridejo v nov dom), sicer ne koristi veliko vso vlozeno delo vzreditelja (je prisla v varstvo ena nasa dudarka-mesanka, ki ko je sla v nov dom je znala sedi, cakaj..., ni znala nic vec (zna kaksne druge stvari, je pridna...) - znanje izpuhti, ce se ne dela naprej). Vsak zamujen dan/teden v obdobju zacetnih tednov se pa pozna bolj kot mesec dni pri starejsem psu... Zal veliko ljudi zamudi zacetne mesece, tako pri 12 mesecih vec nimajo casa za psa in se le-ta znajde na bolhi...
Naslov: pasja šola
Prispeval: Lanabela na 09 Julij 2015, 10:50:40
Se sicer strinjam, vendar se včasih sprašujem, ali so nekateri psi sploh še lahko mladički, glede na to, kaj vse že obvladajo pri 7 tednih. Ne vem no, nekako mi ni všeč pretiravanje v eno ali v drugo stran.
Naslov: pasja šola
Prispeval: čara na 09 Julij 2015, 11:42:13
Jaz ne rabim psa, ki bi mu jaz bila največja možna zabava in najbolj zanimiva reč na tem planetu. Sploh ne. Mi je jasno da večjega užitka od žretja dreka in valjanje po njem ni.  Jaz želim samo, da je sposoben tudi koncentracije name in dela z mano. No, če bi imela ps aod njegovega 7ga tedna dalje, bi si tudi zadala višje kriterije glede zanesljivosti in obnašanja. Pri psu s preteklostju pa se zavedam, da nikoli ne bo isto.

Meni je bistvo pri mladičku, da ga seznanjaš z okoljem, razvijaš igro z njim in ga učiš, da je prihajanje na klic dobro plačano vedenje. Trikci, poslušnost etc pa postopno, nekje vmes med igro se psi ogromno naučijo. Bolj se mi zdi pomembno razvijanje telesa, ravnotežje. Sicer trikci tule spvpadajo oz. pripomorejo? Kako stopanje na ravnotežno blazino ipd.
Naslov: pasja šola
Prispeval: Nika na 09 Julij 2015, 11:45:46
Pri čem pride prav odpoklic iz trdnega spanja?
Naslov: pasja šola
Prispeval: BlackSwan na 09 Julij 2015, 11:48:06
Psi ne delajo dobro (iz prve) v novih okoljih in z novimi distrakcijami. Najprej mora biti vedenje res dobro utrjeno doma, šele nato lahko učenje preneseš ven in potem na poligon, kjer je veliko več distrakcij. To se nauči postopoma, npr. da najprej utrjuješ v dnevni sobi, v prisotnosti drugih ljudi, nato na dvorišču, na travniku, v prisotnosti enega psa, ki ga tvoj že pozna in ki je že naučen delati v takšni situaciji (da ne moti tvojega z igro), šele nato se počasi premakneš na poligon k neznancem, kjer sprva spet zahtevaš manj kot doma (znižaš kriterij), postopoma pa vedno več. Pri borderjih je dobro to, da gredo ti koraki relativno hitro čez.

Mimogrede, mogoče je problem tudi v vročini, kar je bilo pri mojem, ker ni poleti delal absolutno nič in ga je bilo treba navaditi tudi na to in ga med treningom konstantno filati z vodo.

Mojemu borderju nisem nikoli pustila igre z drugimi psi takrat, ko sem od njega zahtevala delo, in se je pri svojem letu in pol zares igral sam od sebe vsega skupaj z mogoče 5imi psi (vsi zelo energičnega karakterja, ki so ga zrinili v igro), drugače pa ni prisostvoval, ko so se igrali drugi. V mali šoli sva imela problem, ker je bila ravno ena od psičk takšnega karakterja (če ga je izzivala z igro, ni hotel kasneje nič delati; če ga je izzival drug pes, ga pa ni zmotilo), potem pa nikoli več. Držanje Nilsa stran od igre pri njemu ni povzročilo povečane želje po igri, ker je "nikoli ne dobi". Je pomojem zelo odvisno od karakterja.

Imava pa midva čisto kontra situacijo, da se mu odtrga, ko vidi, da se nekdo igra s svojim psom, ne pa z njim (žogice, frizbi in vlečke); predvsem če so to ljudje, s katerimi se je on že kdaj poprej igral in pogruntal, da so prav tako zabavni za igro kot jaz. ::) Kar se ne zgodi, ko vidi da se igrata 2 psa. Mojemu so ljudje očitno bolj zanimivi kar se igre tiče, kar je meni nekaj najbolj všečnega pri njegovem karakterju, glede na to, da se usposablja za reševalnega psa. ;D
Naslov: pasja šola
Prispeval: barbara10 na 09 Julij 2015, 15:08:31
Se sicer strinjam, vendar se včasih sprašujem, ali so nekateri psi sploh še lahko mladički, glede na to, kaj vse že obvladajo pri 7 tednih. Ne vem no, nekako mi ni všeč pretiravanje v eno ali v drugo stran.

D!! In halo! Vse se dela skozi nagone glede na njihov razvoj (tj. najprej skozi hrano, ker drugega ni - skratka, takoj ko zacnejo jesti pravo hrano), jih usmerja in jih NE PUSTI da delajo oslarije, ker je njihov vzreditelj prelen (ali pa ne zna), da bi jih usmerjal v prave stvari in ze zacel omejevati neumnosti (da ne bodo vlekli las, grizli prstov, vlekli hlacnic, metali vode iz posode...) Kje pa sem napisala, da poznajo ne vem kaksna povelja oz. ce se niso zreli, se od njih ne gre zahtevati ne vem cesa in na nevem kaksen barbarski nacin. Halo?!  Mladici, s katerimi se ljudje ukvarjajo, imajo bistveno bolj polno otrostvo kot pa tisti, ki so prepusceni sami sebi, da razvijajo nezeljena vedenja kakor zelijo - futer pa pada, pa se s tem nicesar ne oblikuje usput - ker ce se jih ne zaposli, se bodo pa sami - in kot kasneje to ni kul, tudi ze pri vzreditelju ne sme biti kul in se mora clovek posteno potruditi, da bodo njihovi mali mozgani zaposleni - da se psom dogaja. In ja, to ne gre z vsemi mladici - mora biti ustrezna genetika, nagoni, skratka, ce je pes sposoben ze necesa, je sposoben, sicer se pac caka, da bo.

Nika. Verjamem, da se nisi imela nikoli kopice mladicev, da bi jih klicala k jedi, ko je caz za malico in kaksen se spi...
Ce je odpoklic narejen tako dobro, da ga ima pes ze v podzavesti, bo lahko odreagiral nanj v trdnem spancu, sicer ne. Je odlicen pokazatelj kako dalec si ze z vajo.
In noben normalen ne bos sel unicevati odpoklica z dr&#%&$ psov za brez veze.
Naslov: pasja šola
Prispeval: čara na 09 Julij 2015, 15:25:51
Napisali si, da je vaš dudarček, pred odhodom znal sedi in počakaj. meni so ostale zadeve pomembnejše za naučit, kot sedi in čakaj. najprej gibanje, potem statika.
Naslov: pasja šola
Prispeval: Lanabela na 09 Julij 2015, 15:55:35
Sploh nisem pomislila na to, da bi bili naučeni kakorkoli drugače kot na najprijaznejši možni način. Ampak ob prebiranju kaj vse že znajo pri 7 tednih -  čisto moje osebno mnenje - veliko preveč za to starost. Tu gre za podobno zadevo kot učenje mladičkov celega kupa trikcev, pa vse narejeno na hrano, da za v posodo ne ostane skoraj nič. Nekaterim je pes, ki si ga na ta način vzgojijo ful všeč, meni (in verjetno še komu) pa recimo ni.

Katere vaje je najbolje delat prej, statične ali v gibanju, je odvisno od mladiča, na začetku pač delaš tisto, kar mu najbolj leži. Kar se mene tiče je vaja počakaj najpomembnejša od vseh (tudi od odpoklica) in je ena od prvih vaj, ki jih naučim katerega koli mladiča. Vajo sedi je tudi dobro da znajo zelo zgodaj - izredno lahko jo je naučiti in je uporabna za vse - od kontrole skakanja v ljudi, čakanja na hrano, fehtanja, stopanja skozi vrata....
Naslov: pasja šola
Prispeval: Nika na 09 Julij 2015, 15:56:57
Če kdaj dobim papija ki me ne bo za hlače vlekel, ga nazaj nesem  ;)
Naslov: pasja šola
Prispeval: Sedem na 14 Julij 2015, 22:33:16
Evo, tretja šolska ura in totalni preobrat.
Zelo pozoren name, sva bila še pohvaljena iz strani starejših inštruktorjev. Sem bila zelo vesela, da ga ne zanimajo več toliko drugi :)
Drugače, pes je v hiši edini, ima pa veliko pasjih prijateljev različnij starosti in velikosti pa karakterjev. Vsaj 3x na teden je v družbi psov, dnevno jih srečujeva.
Vročina je vrjetno naredila svoje pa zgleda je rabil nekaj časa da je razumel da se tja ne hodi igrat.

Le tako naj gre naprej :)
Naslov: pasja šola
Prispeval: andreja na 15 Julij 2015, 08:08:57
Pridni! :D
Naslov: pasja šola
Prispeval: majajama na 15 Julij 2015, 09:48:23
Se strinjam z Lanabelo. Meni je všeč, da pes IMA svoj karakter, s prednostmi in pomanjkljivostmi. Saj me včasih razjezi, ko jo pošljem v pesjak, pa samo obstoji in me gleda, češ "saj bom šla, ampak ko se bom jaz odločila za to" ;) In potem res (slej ko prej... :-\) gre in uboga moje zahteve. Ampak mi je všeč ta njena trma, prebrisanost, včasih tudi priliznjenost, pa norčavost, razbojništvo ipd.
Ko sva delali izpit po končanem programu A, sem nato opazovala višje stopnje in kar je več od BBH zame niso več psi, kakršnega si želim, kakršni so mi všeč. To so bolj roboti, totalno natrenirani (vsa čast njim in lastnikom sicer!), ampak ti lastniki imajo pse za drug namen, kot jaz. Moja je hišni ljubljenček, družinski član, družba in spremljevalka. In mi je dovolj, da uboga na odpoklic, na sedi, na prostor, pa "ne vleci", "ne skači" ipd. Se sploh ne bom sekirala, če ne bo nikoli na ukaz "poleg" hodila do centimetra točno s plečko pri mojem kolenu, če bo včasih namesto "sedi" šla v "prostor", če ne bo palice (ali žogice) spustila točno meni v roke...
 Rada imam psa s karakterjem, ki ni nujno 100 procentno usklajen z mojim  :D
Naslov: pasja šola
Prispeval: barbara10 na 15 Julij 2015, 10:08:06
Moja Heidi ima opravljenih znj razlicnih izpitov, ima par zmag v lovskih tekmah, tudi rezervni delovni naziv, pa je kot prvo hisni ljubljenec in ravno tako ima svoje mozgane, da z njimi misli. Se vec, lovski psi, kar ona je, morajo biti sposobni delati sami, neodvisno, ker marsikdaj jim clovek ne more pomagati. Pa tukaj nima nic vzgoja ali karkoli. Treba je potem vedeti, kaj clovek hoce, da si ve poiskati primerno pasmo in ustrezno delati z njo dalje (ce nekdo hoce psa, ki bo naredil vse, kar hoce lastnik, si bo kupil npr. bordercka in ne pastirsko pasmo).

In prav tako na IPO izpitih (ne vem, kaj je vse na tekmah) lahko vidis, da imajo psi "mozgane" in kaj naredijo po svoje (morda se ne natrenirani v nulo, ali...). Ce se prav lotis zadev, tudi ti psi niso roboti in so lahko cisto v redu hisni ljubljenci. Ce seveda lastnik to zeli od psa. Oz. vse se da, ce se hoce.

Drugace je pa nujni odpoklic nekaj, kar bi morali imeti vsi psi narejeni cim bolje in to ze iz legla. Lahko resi zivljenje/a.
Naslov: pasja šola
Prispeval: Lanabela na 15 Julij 2015, 11:47:37
Verjetno se nismo razumeli. To, kar mene moti, je, da se hoče narediti prehitro preveč. Če ima pes iz legla narejen odpoklic, pa to da počaka, je seveda več kot super. Sicer pa "stopnja izobrazbe" in natančnost pri delu ne pomenita, da pes nima svojega karakterja in da ne zna misliti s svojo glavo (zna bit celo obratno ponavadi) Odvisno je od tega, na kakšen način je znanje pridobljeno in predvsem kaj se s psom dogaja, kadar ne dela (torej v njegovem prostem času)
Naslov: pasja šola
Prispeval: BlackSwan na 15 Julij 2015, 12:56:21
Meni je všeč, da pes IMA svoj karakter, s prednostmi in pomanjkljivostmi.

Dejmo bit realni, čisto vsi psi imajo svoj karakter (s prednostmi in pomanjkljivostmi), sej niso na biološki ravni žužka. Razlika je samo v tem, kakšen karakter je določeni osebi všeč, zato je grdo govoriti kot da imajo izključno samo samostojni in trmasti psi "svoj karakter" in nato še posploševati na pasmo.
Naslov: pasja šola
Prispeval: barbara10 na 15 Julij 2015, 13:21:46
Drzi BlackSwan. Noben pes ni rojen robot, ali pa psihicna pohaba (to ga naredi clovek) - pa cetudi dela na poligonu kot urca, ne pomeni, da nima zanimivega zivljenja izven poligona. Veliko ima sicer zraven pasma, a so znotraj pasme tudi razlike med psi - manjse kot med pasmami.

Drugace pa ce pes dolocenih nagonov nima razvitih, se da kaksne zadeve psa nauciti sele kasneje, preko klikanja (moj Drobizek, nas dudar oz. celotno leglo, ni dalo cisto nic v usta, kar ni bila hrana - pa smo se skoraj metali po trepalnicah, da bi jim igracke postale vsaj malo zanimive - skratka, ce pes nima genetike postimane za dolocene zadeve, potem ne gre nikamor in se se lahko tako zelo trudis - potem je pa druga vrsta psov, ki pa jih v njihovem razvoju komaj dohajas, se vec, tu in tam so korak pred tabo: vceraj je bilo misljeno, da gremo mimo ribnika pogledati potocek, pa je eden od mladickov skocil v ribnik takoj za mamo, potem jaz za njim, ker ne bi mogel ven, potem so pa hoteli se ostali... - tale ribnik je bil misljen da ga spoznajo na tak nacin cez kaksen mesec in ne vceraj).
Naslov: pasja šola
Prispeval: jax na 28 Avgust 2015, 15:14:50
Živjo,

čez pol leta bom zelo verjetno domov pripeljal kužka - frenchie. Prej bi se rad pripravil, da bom lahko začel s pravilno vzgojo. Mogoče je vprašanje čudno, ampak ali obstaja kakšen tečaj, ki bi ga lahko opravil še preden dobim kužka, da bi bil že takoj pripravljen z njim pravilno delati? Ali pa se temu tečaju enostavno reče knjigo v roke in prebrat?  :)
Naslov: pasja šola
Prispeval: Nika na 28 Avgust 2015, 16:24:19
Verjetno bi se dalo v izbrani pasji šoli zmenit, da bi prihajal samo poslušat.
Naslov: pasja šola
Prispeval: Boo na 28 Avgust 2015, 16:45:35
Vprašaj, v šoli če lahko prideš opazovat. Malo lahko tudi po youtubu pobrskaš. Meni je kikopup (https://m.youtube.com/user/kikopup?) zelo všeč.
Naslov: pasja šola
Prispeval: jax na 29 Avgust 2015, 09:55:22
Hvala za odgovore, se bom pozanimal v eni od sol, ce je mozno :)
Naslov: pasja šola
Prispeval: TibiQ na 03 September 2015, 22:54:35
Jax, odvisno od kod si. Na KD Ljubljana imajo večkrat svetovalne urice in točno taka predavanja kjer ti razložijo osnove.
Naslov: pasja šola
Prispeval: Collie na 03 Marec 2016, 17:17:35
Pozdravljeni vsi pasji ljubitelji (:
Imam vprasanje glede šolanja psa. Imam namreč mladiča border collija. Star je 9tednov. V dveh tednih, odkar ga imam, se je naučil že ogromno, se mi zdi(odpoklic, sedi, prostor, roll over, tačka, druga tačka, obe tački, hoditi za mano, se ustaviti na ukaz pa se par trikcov). Zdaj pa me res zanima vaše mnenje ali sploh rabi hoditi v malo šolo(za mladičke). Jaz sem ga mislila voziti v šolo, ko bo v puberteti. Kaj vi mislite oz. Kaksne so vaše izkušnje? Bi bilo vseeno dobro že zdaj začeti ali počakam, dokler ga imam se cisto pod kontrolo? :)
Naslov: pasja šola
Prispeval: Keka na 03 Marec 2016, 18:29:40
Meni se zdi pasja šola pomembna tudi zaradi socializacije in interakcije z drugimi psi. Če se družita z drugimi  psi in ve kako se odzivajo, potem najbrž male šole ne potrebujeta, če pa nima nobenega kontakta z drugimi psi bi pa jaz vseeno razmislila o tem.
Naslov: pasja šola
Prispeval: čara na 03 Marec 2016, 18:48:44
dokler ni sedi, prostor, tačka, odpoklic, med drugimi, neznanimi psi, kolesarji, tekači, otroci in prometa-do takrat še ne zna.

Je pa en hakeljc. Recimo, tista društva, ki imajo tečaje zgolj na poligonih-psi se navadijo psov iz skupine, navadijo se delat v tistem okolišu.
Zato je meni najpomembnejše pri psu, tam nekje do 12 meseca, da je poudarek na vzgoji, na obnašanju v mestu, med različnimi ljudmi, vozički, psi, promet in da se razvija igra z vodnikom, ležanje na pijači.

Saj je res, da lahko vse sam delaš v urbanem okolju. Je pa vseeno bolje, če te nekdo opazuje, popravlja in če imaš še vrstnike zraven. Če je tvoj prvi pes, pa sploh.

S šolanjem (razni kinološki športi, poslušnost, sheme za izpit....) s tem pa res lahko počakaš...Niti nujno ne rabiš, je pa fajn, če si najdeš nekaj, kar je vama s psom všeč.

Vpisi so se povečini ravno začeli.
Naslov: pasja šola
Prispeval: fiola1 na 03 Marec 2016, 22:29:50
Če je tvoj prvi pes bi šla jaz vsekakor - veliko novega in koristnega slišiš.  :) Jaz sem šla z mojim avstralčkom brez pomislekov v šolo, nekaj dni za tem ko sem ga dobila, star je bil kakšen teden več kot tvoj. Grozno je užival, po nekaj minutah je pogruntal, da me mora gledat, če želi dobiti košček hrenovke in potem je bil sposoben po celi 2 uri sedet, hodit in medtem ves čas gledat gor v mene in moje roke. Ko smo prišli domov pa spat  :P
Kar nekaj socializacije je v šoli, sicer tu kjer sem šla jaz ni bilo ne vem kaj, enkrat smo šli sicer na sprehod. Za naslednjega mladička bom najbrž izbrala kakšno drugo društvo pa tudi če bo bolj daleč. Ja, kot je rekla čara, čimveč različnih krajev, situacij, psov, ljudi ...
Pomojem boljše da začneta kar zdaj s šolo kot šele ko bo v puberteti, ker imata do takrat nabranih že nekaj izkušenj s tem kako se dela v skupini z drugimi psi, ker tam pri šestih, sedmih mesecih je moj malo popustil na pozornosti in se mi zdi, da bi ga brez predznanja iz male šole težko motivirala, tako pa nisva imela problemov. Kontrolo pa tako v mali šoli dodelaš  ;) Borderček bo hitro ugotovil za kaj se gre in bosta najbrž še najboljša v skupini (midva sva bila  :D ), pa še užival bo.
Naslov: pasja šola
Prispeval: AslanTheAlabai na 27 Avgust 2016, 21:27:52
Hej!
Mene pa zanima kere pasje šole priporočate, res sem si fulll želela v Bajko, z dovoljenjem staršem, ampak je njihov pogoj jasen: vsi morajo biti 18 brez izjem  :'( Stara sem skoraj 16 in se mi zdi to malo preostro, no oni bodo že najbolje vedeli, osebno pa bi pustila vsaj 15+ z dovoljenjem tudi lahko čisto super vodi psa, celo bolše kot kakšni starejši (smo meli že 4 sredjeazijce) največ sm delala z Aslanom, ki je bil napadalen zaradi nepravilne oziroma sploh ni blo socializacije in pol je biu pa pridn k bubek k smo delal na tem tkoda nevem...ce znate priporocit najnaj solo v okolici ljubljane (a je tut v brezovci kasna dobra?) ce veste za dobre sole  ful vam hvalaa
Lp
AslanTheAlabai
Naslov: pasja šola
Prispeval: AslanTheAlabai na 27 Avgust 2016, 21:58:09
Hej!
Mene pa zanima kere pasje šole priporočate, res sem si fulll želela v Bajko, z dovoljenjem staršem, ampak je njihov pogoj jasen: vsi morajo biti 18 brez izjem  :'( Stara sem skoraj 16 in se mi zdi to malo preostro, no oni bodo že najbolje vedeli, osebno pa bi pustila vsaj 15+ z dovoljenjem tudi lahko čisto super vodi psa, celo bolše kot kakšni starejši (smo meli že 4 sredjeazijce) največ sm delala z Aslanom, ki je bil napadalen zaradi nepravilne oziroma sploh ni blo socializacije in pol je biu pa pridn k bubek k smo delal na tem tkoda nevem...ce znate priporocit najnaj solo v okolici ljubljane (a je tut v brezovci kasna dobra?) ce veste za dobre sole  ful vam hvalaa
Lp
AslanTheAlabai

Aja pa še nekaj...Bajka mi je bila tudi všeč, ker imajo tečaje skozi celo leto kar je čist top, sam če mi ne bodo pustili it v šolo, ker še nisem 18 (kar mi ZAGOTOVO) ne bodo, nastane en problem  :(. Namreč druga društva majo zdej se jim končujejo vpisi in pa začnejo od 1.septembra že delat, jaz bi pa mladička starega 8 tednov sredi septembra šele dobila :-\. Kaj to pomeni zame? Da se jim pridružim, kasneje in plačam isto  ??? Ali pa se nemorem več pridružit? Kaj če se prijavim do konca avgusta pa grem ob koncu septembra v šolo? A to se pa absolutno ne bi dalo ??? A ne bi mogla ker bi ostali imeli vsaj 4 ure ali več predznanja?? Prosim vse ki kaj veste o tem, če mi lahko pomagate, nujno potrebujem pomoč :'( Res vas zelo prosim za kak odgovor ker ga nujno potrebujem.
Hvala, ker ne bostr ignorerali  :)

Lp
AslanTheAlabai

P.S.Res vas zelo zelo prosim za pomoč
Naslov: pasja šola
Prispeval: mpritr1 na 28 Julij 2020, 13:11:13
Sem gledal tale prispevek in glede na to, se tudi v LJ dobi pasjo šolo že od cca 100 EUR...

https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/cene-storitev/pasja-sola-cenik-cene-in-preverjene-pasje-sole-ljubljana-celje-maribor/

Kakšne so pa vaše izkušnje?
Naslov: pasja šola
Prispeval: trigi na 06 Avgust 2020, 14:39:24
Jaz osebno dam še vedno največ na priporočila prijateljev in znancev, cena je na drugem mestu.

Lp, Črt
Naslov: pasja šola
Prispeval: SpartaMe na 14 November 2022, 12:59:24
Ne bom povedla kaj vse sem jaz probala  :P vsekakor smo se pa na ta račun enkrat fino na KD nasmejali. mobilna fiskalna blagajna (https://www.shopsy.si/) Nekaj jih je spreobrnilo mnenje...nekaj pa še vedno dela po starem, ker jim je še vedno fino, da ne glede na psa oni dosežejo cilj.
Eno fintico iz klikanja bom pa v drugi tem https://radioaktual.si/s/kako-oddati-stanovanje-v-najem-in-pri-tem-zasluziti-980237 (https://radioaktual.si/s/kako-oddati-stanovanje-v-najem-in-pri-tem-zasluziti-980237)i. ;)
vodi v Bajko in je rekla da je res super.Tudi psička se lepo obnaša tako da bi ti Bajko priporočila.