PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Vzgoja in šolanje => Vzgoja mladička => Temo začel/a: bernardinka na 06 Julij 2006, 16:10:42

Naslov: Mladič in grizenje
Prispeval: bernardinka na 06 Julij 2006, 16:10:42
Naslov že sam vse pove. Že celo življenje imam pse, vendar kaj takega še nisem doživela. Je še zelo mlada,8 tednov in grize ko nora. Ima vse pripomočke, vendar ji niso zanimivi - zaganja se v nas ljudi. Pri tem renči ko nora, se zaletava in ne spusti prijema. Pravi mali kombajn. Kaj nam je storiti? Mogoče kakšen nagobčnik, vsaj za takrat ko ima ta hudo?
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Nelly na 07 Julij 2006, 00:49:13
Mi smo imeli pri nasem novofundlandcu isti problem. Zacelo se je nekje pri 10 tednih. Od malega mu moras pokazati kdo je gospodar, kar velja tudi pri igri. Ko je igra postala (zame) pregroba sem jo se v istem trenutku prekinila. Pomagalo je ignoriranje. Psa ignorirajte in se ne zmenite za njegovo pocetje. Ce ignoriranje ne pomaga in se zaganja v vas se naprej ga za par min zaprite v drugo sobo, toliko casa da se pomiri.  Ne sme pa seveda kazen trajati par ur, kratko in ucinkovito ;)

 Ce se pes zaganja in hoce gristi ga lahko poskusate zamotiti tudi z kaksno igracko, da mu preumerite pozornost in mu daste nekaj kjer lahko brez problema "brusi" svoje zobke. Ce to ne pomaga in igrace niso zanimive niti v primeru, ko se skupaj igrate z njo poskušajte vedno, ko ugrizne jo prijeti (ne pregrobo) za gobcek ter reci odlocen Ne, fuj.. karkoli pac uporabljate. In pri tem bodite dosledni. Ko popusti prijem naj sledi velika  pohvala in nagrada. To je pri nas zaleglo v veliki meri, sicer se sedaj pri starosti 6 mesecev se kdaj spozabi in prime, vendar zadostuje beseda "ne" in takoj popusti prijem. Ker mu je jasno, ce bo igra primerna bo se naprej trajala, ce bo pregrob bo pa tudi igre konec. Je pa to sedaj vse skupaj samo igra in 8 tednov star mladic se ne zaveda, da je pregrob..to mu moramo pokazati mi. Vendar brez agresije ampak jasno in odlocno. Zavedati se pa moramo da je mladic in vse skupaj ne gre cez noc. Vstrajnost se splaca, verjemite.

Nagobcnika ji pa jaz v nobenem primeru nebi dajala gor, ker nagobcnik naj nebi sluzil kot zascita vodje krdela pred lastnim psom. In kmalu se lahko zgodi, da bo psicka zacela nagobcnik jemati kot kazen, kot nekaj slabega - kar pa niti slucajno ni dobro. In tudi iz druge plati  - psa je potrebno obvladati drugace. Mora ubogati iz ljubezni, pripadnosti,  iz zelje ugoditi svojemu gospodarju ne iz strahu, sedaj je vse skupaj samo igra.. cez cas se pa to lahko prelevi v agresivnost, ce ji ne boste jasno zacrtali njenihi mej in dolocili njene pravice in dolznosti. Zavedati se morate, da kljub vsemu ste vi gospodar.

Bi jo pa pocasi navajala na nagobcnik, ker vcasih pride situacija, ko ga pac mora imeti, recimo pri veterinarju neglede na to ali je agresivna ali ne. Vendar ji nagobcnika ne dajajte gor kadar naredi kaj narobe, ampak ji poskusajte predstaviti nagobcnik kot nekaj lepega, nekaj kar prinasa nekaj dobrega..seveda zanjo. Tudi ne natikajte nagobcnika na vso silo, ker bo zanjo vedno bav bav.. poskusajte psico zvabiti, da bo sama gobec vtaknila v nagobcnik. Drzite nagobcnik malo stran od njenega gobcka, na drugi strani pa drzite briket.. ce je vsaj malo pozresne sorte bo sama vtaknila gobcek v nagobcnik, da bo prisla do hrane. Nagobcnik ji ne pustite dalj casa, prvic ga cim prej odstranite (niti se ne prevec obremenjevati ali je zapet ali ne.. zadostuje ze to, da obstoji vsaj par sekund na gobcku) in potem cas vedno malo podaljsujte. Vedno pa, ko odstranite nagobcnik naj sledi velika pohvala in seveda nagrada.

Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: meta na 07 Julij 2006, 11:33:41
Z Atro smo imeli podoben problem... Grizla je vse po vrsti....strgala mi je polno majic, hlač,..... Na rokah se mi še zdaj poznajo črte od njenega praskanja in ugrizov (pa je že več kot leto od takrat :-\).

Nam so v mali šoli svetovali, da se psa ignorira...ampak vem kako težko je to narest, če se ti "tamal" obesi na roko in noče dol....Tako da jaz sem Atro začela "metat" iz prostora kjer je začela težit. Ponavadi sem jo samo zagrabila pod sprednjimi tacami in odkorakala z njo skozi vrata na hodnik in jo tam pustila dokler se ni umirila (če je cvilila), drugače sem jo pa tam pustila kakšnih 10 minut, potem pa sem jo spustila nazaj. In če je ponovno začela, ko je prišla nazaj, sem samo ponovila vajo. In počasi je zaštekala.

Še bolj učinkovito pa je, če ti zapustiš prostor. Tako ji boš vzela nekaj dobrega (zanjo) - grizenje. Pri meni je bilo to bolj težko izvedljivo, ker bi težko še celi familiji zraven rekla "ajd bejžte iz dnevne".

Komande NE/FUJ verjetno še ne pozna....lahko pa takrat ko to dela, glasno rečeš NE/FUJ in jo pri tem spraviš dol s sebe. (iz lastnih izkušenj-->meni tudi to ni pomagalo).

Ima pa Atra še zdaj kdaj "izpade tečnobe" sploh zvečer, ko smo vsi že "mrtvi" ona pa bi se še igrala. Takrat preprosto zvijem časopis in jo čisto narahlo kresnem po riti. Samo to je zdaj uporabno šele par mesecev. Prej se je tudi s časopisom hotla igrat.

Nagobčnik pa mislim, da ni ravno način reševanja takih problemov, ker potem boste psički lahko celo življenje dajali gor nagobčnik.

bernardinka sporoči še kaj...
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: bernardinka na 14 Julij 2006, 16:32:02
Hvala za obširne odgovore. Naj povem, da se je mala kepa že malo umirila, tako da je vsem lažje.
Ko dobim kako slikico, vam jo pa prilepim.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: meta na 17 Julij 2006, 17:07:46
No super! Držim pesti, da boste lepo prišli čez pasjo puberteto in bo potem samo veselje s psičko! ;) :)
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: JacqueS na 31 Avgust 2006, 15:12:51
Pozdravljeni!

Vidim, da je bila ta tema že odprta, a vseeno odpiram novo (upam, da jo moderator ne izbiše).

Moja punca je kupila nemškega bokserja. Star je 9 tednov, dobila ga je pred 2 tednoma.

Je zelo igriv in navihan in funkcionira kot "dan in noč".

Ko se naspi oz. spočije, je pravi mali razbojnik...

ko se z njim igramo (razni pripomočki: vrvi, igračke, plišasti medo, copata,...) se na začetku vedno lepo igra z igračko in vse je lepo in prav. Čez čas pa začne na mesto igračke grizti roke (zapestje, prsti) in pa tudi noge (copate, gležnji, obutev). Zelo težko je preusmeriti njegovo pozornost na druge igrače, nočemo pa izvajat prevelike agresije nad njim.

Situacija je tudi taka, da moj NE veliko bolj zaleže kot dekletov.

kaj predlagate, kako to preprečiti (trda roka ali druge metode???).. pa hvala in lep pozdrav
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: scythe na 31 Avgust 2006, 17:58:58
Situacija je tudi taka, da moj NE veliko bolj zaleže kot dekletov.
NE je kar dovolj. Razen to, da se mora tvoje dekle navaditi, da bo tudi ona prepoved izgovarjala resno in strogo. Ker pes ve ali ti misliš resno ali ne. In se bo temu tudi primerno obnašal. Ni potrebne nobene agresije, če znaš pokazati kdo je "šef" (torej strog, resen NE). Lahko ji razložiš, da če bo tukaj popuščala bo kasneje kuža začel demolirati stanovanje in vse kar mu bo zapasalo. Tega pa nočete najbrž.

Pač je potrebno vztrajati.
Pri nas nismo imeli problema z grizenjem, ampak omejitvijo njegovega prostora. Torej na dvorišču gre lahko samo do določene "nevidne meje", ne sme na njivo, v rožne gredice...etc. To smo naredili tako, da vsakič ko je šel nekam kar ne bi smel (ali pa se zgolj približeval) smo rekli NE in ga prestavili nazaj v "dovoljeno cono". In vztrajali smo na tem. Tako pes danes vem kam sme, kam ne in tudi NE mu ni neznana besede (pri  drugih stvareh).
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: *nastja* na 02 September 2006, 21:27:07
Baje psi bolj resno jemljejo moške. Recimo ko Indi gre tja kamor ne sme (v tem primeru so to smreke, ker nimamo ograjeno in lahko spodleze) in mu rečem Indi pridi nazaj pogleda in naprej ovohava, ko pa ati reče Indi pridi nazaj pa poklapano pride  :o.

Glede grizenja je pa bil Indi isti, ampak se je popravilo. Včasih pa še prime za majico (ko je malo preveč razigran) - navihanost se mu vidi že v očeh ko si prav želi nekaj ušpičit.  ;D
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: JacqueS na 03 September 2006, 11:06:07
hvala za nasvete in izkušnje..

zanimivo pa je, da sva bila zadnjič s kolegom sama z malim bokserjem (Spy) in ima kolega zelo resen in globok glas.... njegov ne je bil res "odličen" in Spy je kar poklapano gledal, ko mu je kolega rekel "NE", ko je mali hotel gristi hlače/vezalke/čevlje... potem je nekaj časa le gledal in začel gristi travo okoli sebe....no potem smo se zzopet lovili, dokler nama ni bilo dovolj... je bil kar priden.....se mi zdi, da gre na bolje... tisti "NE" mora biti pa res odločen, mali je čisto poklapan...

Saj to ni nič hudega, kvečjemu se ve, kdo je glavni in da mora ubogat.... Tudi dekletov ne že bolj zaleže, ampak..saj Spy je star šele 9 tednov, tko da... malo vztrajnosti in pa DOSLEDNOSTI pa bo...

hvala, in če iomate še kakšne nasvete, izkušnje... kar na dan z njimi  ;D

lp
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Sunshine_1 na 09 September 2006, 11:49:33
Baje psi bolj resno jemljejo moške. Recimo ko Indi gre tja kamor ne sme (v tem primeru so to smreke, ker nimamo ograjeno in lahko spodleze) in mu rečem Indi pridi nazaj pogleda in naprej ovohava, ko pa ati reče Indi pridi nazaj pa poklapano pride  :o.


Mene tudi Hektor ne uboga, pa če rečem še tako naglas ne ali pa sem (dokler ne rečem jezno potem počaaaasi uboga  ::) atija pa takoj uboga.

Lp
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: irenchy na 09 September 2006, 13:00:26
Pri nas Rondo očija čisto nič ne jemlje resno in ga tudi čisto nič ne uboga razen takrat ko oči kaj je. Za razliko od mami, ki jo pa zelo upošteva in uboga. Prav tako prejšni pes...očija ni šmirglal!
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: kanchy na 10 September 2006, 10:28:17
Pri nas je tudi oči tisti ki ga Kana najbolj posluša  :( Ja jst jo pa na sprehode vozim, pa jst hodim z njo v šolo, pa ponavadi je skoz pri meni kadar gremo k vetu...  >:( :( To je prov krivica  ::)  :D
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Tosy na 10 September 2006, 10:59:51
Pri nas pa Tosy v bistvu zares (razen če ima kdo drug kaj 'dišečega' v roki) uboga samo mene, ker sem jo od malega ven tudi učila samo jaz. ;)
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: *nastya_lony* na 10 September 2006, 14:36:46
Lony večinoma uboga samo mene. Naprimer, ko mu ati reče lezi ga Lon gleda kot tele v nova vrata, ko mu pa jaz rečem lezi se pa takoj uleze.Atija ima pa ful rad, ampak uboga ga pa ne ::) . Uboga pa tudi mamico, predvsem pri odpoklicu. Ko gre k sosedom >:( se mami "zadere" za njim "sem" pa pride takoj nazaj, jaz mu moram pa petkrat rečit "sem" da bo prišel ::)

Lp, Nastya ;)
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: andreja na 11 September 2006, 10:20:34
Vsa fora je samo v doslednosti in s tem, da tisti, ki hoče komandirat se mora tudi počutiti tako.
Sila je totalno od več, ampak ko šefu kaj ne paše in to resno misli, bo pes takoj prenehal z dejanjem. Če pa oseba ni šef je pa druga pesem in se pes očitno rangira z njo...

Za dražljaje od zunaj in prepovedi recimo hoje k sosedu ali dirkanje za mačko je pa malo drugačna pesem, ampak ne tako zelo.

Moški, ženseke in psi: baje raziskave kažejo da so ženske primernejše in v povprečju boljše vodnike, ker se lažje vživijo v psa in njegovo psihologijo. Kar pa niti slučajno nič ne pove in ni nobena garancija koga bo keri bolj ali manj ubogal...
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: deteljica na 10 November 2006, 19:47:44
Baje psi bolj resno jemljejo moške.

kaže,da sem jaz peder (spim z moškomi ) poročena z lezbijko (spi z ženskami )  :P
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Nika na 21 November 2006, 20:48:58
Mamo temo "mladi bokser in grizenje" in "mlada bernardinka in grizenje" tak da res ne bom odpirala nove teme ;D

V bistvu nimamo problema, ker mali cucl ne grize, ampak grizlja. Ponavadi se ob vecerih spravi na konec kavca k bosim nogam in jih zacne cisto nezno, z obcutkom grizljati. Naklonjenost, podrejanje? Res mi je zanimivo, ker so prsti bolj obcutljive narave, grizlja jih pa tako da se balona ne bi prepiknil, ce bi se nanj spravil.

Sam pase pa :D
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: andreja na 21 November 2006, 21:40:00
Ja čoha te!  8)  ;D
Mene moja zjutraj obvezno umije, ker če ne bi umazana okrog hodila  ::)
Pol mi da pa še dva udarca z glavo in pol sem pa res zbujena...  :P
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: *ana* na 22 November 2006, 19:43:12
mene tut umije, pol me tolče po glavi s svojo glavo potem mi prnese še en copat in mi ga vrže direkt na nos, ku pa hočem copat wzet, mi ga pa jasno ne da... >:D >:D >:D >:D
Če se pa delam, da spim, dobim pa še zvočne učinke... ::) ::)

Lp, Ana & Bono  :-* :-*
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 02 December 2006, 09:43:01
Najprej se opravičujem, če bi kam drugam morala pisati tole....

Ampak mojemu Kalu je smisel preživljanja dneva-grizenje.
Grize non-stop....In to tudi ljudi, katere vidi prvič.
Vem da za starost 7 tednov to ni zanj nič pretresljivga, ampak rada bi ga čimprej odvadila tega.

Torej, kupila sem mu igrače, ki so bolj trde, pa mu ne dišijo več.
Raje grize lesene robove od košarice, ali moje hlače, ali karkoli vidi.
Če pa mu rečem FUJ pa me nazija nazaj, z zvokom, ki je značilen za sibirčke. On se niti pod razno ne obremenjuje s tem, da sem huda nanj.
Včeraj se je lotil rjuhe na postelji in je bil tko trmast, da sem mu komaj odrpla gobček. Ko sem ga kregala, pa se je samo obrnil stran in šel napadati svojo tačko.
Problem je tudi ta, da je trenutno notri in lula na časopis. On ko norc trga časopis in bi ga seveda pomalčal, če mu nebi vzemala iz ust.

Gre se tudi zato, da bi ga rada zaposlila v času, ko nisem vedno ob njemu.
Igračke mu niso zanimive, se jih takoj naveliča, če pa je res zoprn, pa tuli ko norček.

Nekdo mi je predlagal, da naj čimprej začneva hoditi v vrtec-na igralne ulice.
Kak nasvet?
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: andreja na 02 December 2006, 10:15:28
Igralne urice imate lahko tudi doma. Ni treba hodit nekam samo za to, da se bo igral z drugimi psi. Če pa bi šla v malo šolo, kjer bi se tudi kaj učili pa toplo priporočam.

Psu je dolgčas in se zabava :)

Lahko začneš s tem, da sta več zunaj. Lahko ga učiš da začne počasi prinašat predmete, lahko kake trikce ali pač tisto, kar meniš da ti bo prišlo prav. S tem tudi psa bolj usmerjaš nase. Čim več se z njim ukvarjaj in ga prehiti pri delanju neumnosti.
Zabavat se mora s tabo.
Umakni čim več spornih stvari, ko je sam je verjetno že v "varnem" prostoru.

Za zabavo sam s sabo so zelo primerni predmeti, ki so votli. Lahko je tista plastična žoga ali kocka, ki s kotalenjem spušča brikete, lahko kong, kamor natlačiš kako paštetko, skuto, kruh... Ostale gumijaste zadeve, vseh mogočih oblik...
Glede na to, da so mu všeč tkanine, lahko vzameš tudi tisti štrik z vozli, ali kakšno plišasto igračko v pasji trgovini.

Za grizenje je pa bolj zanimiva mehka guma, sploh pri mladičkih, ki nimajo še tako močnih zob (mlečni) in ugriza. Je večji gušt žvečit kot glodat ;)
In za enkrat mehke gume večinoma ne morejo uničit... še...

Grizenje obiskov se bo pa prenehalo, ko bo videl, da mu noben ne pusti.
Da bo pa razumel, kaj pomeni ne ali fuj, ga je pa treba prej naučit  ;)

Bolj ko ga boš utrudila, bolj bo priden. ::)
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 02 December 2006, 10:22:45
Andreja, hvala za odgovore.
Trenutno se najbolj zaposli z kuro iz lateksa, ker je ne more tako ugrizniti kot si on zaželi.
Samo potem se hitro naveliča in gre gristi košaro.

Da me bo postopoma razumel kaj je beseda FUJ, mu jo večkrat izrečem, malo požugam ali kako?
Zadnjič sem gledala te igračke, v katere lahko daš npr. briketke ali kaj drugega in so tudi meni zanimive.

Glede na to, da ob tem, ko vgrizne, levo in desno stresa z glavo enostavno uživa.
Za igralne urice mi je prvič omenil znanec, za malo šolo pa sem takoj rekla, da bova šla.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: andreja na 02 December 2006, 10:54:34
V dobro šolo, greš lahko takoj če hočeš. Sej zdaj so spet vpisi, če se ne motim.

Kako naučit vajo fuj ali ne ali pusti... Je več načinov, ene boljše druge slabše, spet tretje pa zanič.

Da pes sploh razume kaj hočeš od njega, brez kazni, moraš met nekaj na kar preusmeriš pozornost.
Kot vse mora biti tudi to postopno.
Najprej se greš preusmerjanja v "sterilnem" okolju in z varnostnimi ukrepi. V bistvu moraš psa, še preden se začne zabavat s prepovedanim, oz še preden stvar prime, preusmerit nase. Ali z igračko ali s hrano, lahko samo z besedo... Odvisno od psa in tebe.

Torej, si recimo v čisto prazni sobi, kjer ni ničesar, kar bi psa zanimalo. Na tla daš "prepovedano". Lažje je če maš pomočnika. Cilj je torej, da psa preusmeriš nase. Pomočnik pa zadevo umakne, če pes na začetku vseeno noče k tebi.
Če je prepovedana zadeva manjša, lahko tudi stopiš nanjo če ti rata, važno je, da pes ne pride do predmeta.
Če se pa ne zmeni za predmet je pa seveda nagrajen z igro s tvoje strani. Ko redno prihaja k tebi, ko ga privabiš, lahko začneš uvajat povelje.

Pes zagleda nekaj zanimivega, se usmeri proti temu, ti rečeš recimo ne in pritegneš njegovo pozornost, kot veš in znaš he he, oz. kot si se naučila do zdaj.
Pes naj bi se pri tem naučil, da ne pomeni, da tisto kar se njemu zdi zanimivo, ni tako zanimivo kot ti.
Pol težavnost povečuješ, samo ne prehitro, da ne bo pozabil tistega kar že zna.

To je ena možnost.
Če misliš klikat lahko tudi klikaš, samo meni se zdi bolje, da ga preusmerjaš z igro in lastno zanimivostjo.

Pes se večinoma uči s ponavljanjem. Tako da večkrat ko boš ti rekla ne in bo pes pustil zadevo nedotaknjeno, bolje bo ubogal. Če ti pa pri tem zbeži in napade prepovedano, si takoj kak korak nazaj. In pomeni, da greš prehitro ali pa a moraš še malo bolj utrjevati.
Zato je lažje s pomočnikom, da psu prepreči, da bi do prepovedanega prišel, med tem, ko si ti na drugem koncu.

Ko res to dobro obvladate lahko začneš s tem, da pes zadevo, ki ni najbolj zanimiva, že malo zagrabi, ko rečeš ne. Vsak korak mora biti postopen.

Ne pričakovat, da bo, ko boš rekla ne pri eni stvari, ki mu itak ni preveč zanimiva in bo vedno ubogal, da bo ubogal tudi, ko bo že visel na rjuhi. To je prevelik preskok.
In večkrat ko boš uporabila povelje in te pes ne bo ubogal, večkrat se bo to v bodoče dogajalo. Tako, da bolje, da si tiho, če veš da te pri določeni stvari ne bo ubogal, kot pa se začneš dret in jezit. Sej pes takrat še ne bo vedu zakaj se jeziš, če mu prej nisi razložila kaj ta beseda pomeni.

Isto pri odpoklicu, isto pri sedi in isto pri vsem.
Sicer se bo pes naučil, da ta beseda čisto nič ne pomeni, ali celo to, da ko jo izrečeš mu boš najboljšo igračo vzela in on bo brez. Po se zna zgodit, da bo bežal od tebe in podobno...

Tako, da bo treba vadit in razmigovat pasje možgane. ;D

Ti moraš izkoriščat velik plenski nagon, ki ga imajo haskiji. To bo verjetno pri tebi še najbolj učinkovito. Eno staro nogavico v roke in gasa!  :P
Uporabi nekaj kar se lahko zvija po tleh. Sigurno ga bo zelo pritegnilo.
Ko pa je igre med vama konec, mu vedno daj kaj v zameno. Ali drugo igračko, ali hranco, tisto s čimer sta se pa vidva igrala pa vzemi.
Imej ločene igračke s katerimi se pes sam igra in tisto s čimer se igrata samo vidva. Vsaj eno ali dve igrački si pusti, ki bosta služili res izključno igri med tabo in psom in ko je igre konec to zamenjaš.
Tako, mu bodo bolj zanimive in nekaj posebnega.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: ninci na 02 December 2006, 11:24:45
V dobro šolo, greš lahko takoj če hočeš. Sej zdaj so spet vpisi, če se ne motim.

Z psom, v stanju v kakršnem je Kal še nekaj časa ne bo mogla v šolo. Glej temo o Huskyih.

Kar se pa grizenja tiče je pri nas, sploh pri Smartu bila najboljša ignoranca. Ko se je zaganjal v moje hlačnice, sem obstala pri miru in čakala da napada mine (imej oblečene primerne hlače :P), ko se je umiril je za nagrado dobil mojo pozornost (igro ali hrano).

Lp nina

Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: andreja na 02 December 2006, 11:55:24
a to je še obsežnejše... Grem malo pošnofat, da ne bom pisala kaj kar ni prav ;)

Sicer pa če uživa v stresanju in grizenju rjuh, njegov cilj ni nujno ta, da hoče pozornost, ampak samo uživa v grizenju. z ignoriranjem pa tega ne bomo odpravli.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: ninci na 02 December 2006, 12:11:10
Sicer pa če uživa v stresanju in grizenju rjuh, njegov cilj ni nujno ta, da hoče pozornost, ampak samo uživa v grizenju. z ignoriranjem pa tega ne bomo odpravli.

To je mišljeno za grizenje ljudi.

Lp nina
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: andreja na 02 December 2006, 13:20:45
Hlače so pa celo premikajoča tarča... ::)
Upam, da se razume kaj hočem povedat.

Vse je odvisno od cilja, ki ga ima pes...


Sem prebrala. Res je bogi.

Še en dokaz, kako se tisti, ki redijo pse brez rodovnika, kmalu preusmerijo na profit, četudi trdijo drugače.

Držim pesti, da bo z njim boljše.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Lanabela na 02 December 2006, 14:25:23
Bodi vesela, da dela škodo, ker to pomeni, da se mu vrača zdravje. Normalno bi rekla, da naj se psa utrudi s sprehodi, vendar v takem stanju kot je, žal iz domačega dvorišča ne sme. Sploh pa nikamor, kjer bi lahko srečal druge pse. Tudi v mali šolo ali vrtec ne. Dokler ne bo povsem zdrav, cepljen in bo od prvega cepljenja minilo vsaj 10 dni. (sicer bi bilo bolje, da bi počakala do drugega cepljenja + 10 dni, ampak s tem bi več izgubila kot pridobila - pri polarčkih tistega, kar izgubiš pri vzgoji v prvih dveh mesecih kasneje ne moreš povsem nadomestiti). Upam, da ti je vzreditelj povedal, kakšnega psa si si omislila! Huskiji se po svoji naravi uvrščajo nekam čisto na vrh med vsemi pasmami - po sposobnosti narediti čimveč škode v čim manj časa (samojedi so tudi zelo visoko, ampak huskijem ne sežejo niti do pete.) Od košarice se lahko kar posloviš - nisem še videla spodobnega polarčka, ki je ne bi sesul najkasneje v enem tednu (če je zelo majhen seveda, sicer gre v kakšni uri). Zdravemu mladičku bi lahko mirno pustila trganje in če že ravno hoče tudi žretje lepenke, mojim tudi časopis, telefonski imenik ali kaj podobnega ni nič škodil. Pa razne igrače v katere bašeš brikete... Ti si nič od tega ne moreš privoščiti (zaenkrat) ker boš morala še kar dolgo zelo paziti kaj bo pes pojedel.
Vsekakor moraš najti način, kako naj kuža porabi energijo - jaz se ne spomnim nič pametnega, kar bi lahko nadomestilo sprehode pri huskiju. Večino psov se da zamotiti s kotaljenjem žogic, skrivanjem igrač, učenjem kakšnih prav preprostih in zabavnih trikcev - kaj takega pri čemer se pes giblje...ampak huskiji sami od sebe za kaj takega niso preveč navdušeni, če boš nagrajevala s hrano pa boš morala še dolgo paziti, kaj boš dala za priboljšek. In ponavadi za dijetne priboljške nočejo narediti prav veliko.
Upam tudi, da ti je vzreditelj povedal, koliko gibanja bo rabil pes, ko bo zrastel. Že razstavnega huskija se peš skorajda ne da dovolj razgibati, delovni pa so še zahtevnejši. Pri teh tek (ne hoja) kakšnih 20 km recimo trikrat, minimalno dvakrat na teden + redni dnevni sprehod ravno za silo zadošča.

Morala boš prav natančno pospraviti stanovanje, tako da psu ne bo dosegljivo nič kar bi ga lahko poškodovalo (električni kabli recimo) in nič takega, kar bi mu škodovalo če bi požrl (sobe rastline, kakšni štumfi....) in nič takega, kar bi ti zelo pogrešala, če bi uničil. Ker ne moreš noč in dan gledati kaj dela, mu takrat, ko nimaš časa omeji gibanje. Lahko ga zapreš v prostor, kjer ne more narediti škode (ponavadi si ljudje izberejo kopalnico), lahko ga navadiš na boks (lahko uporabiš tudi veliko kartonsko škatlo, še kakšen teden), lahko ga v prostoru kjer nekaj delaš tudi privežeš (ponavadi takrat ko kuhaš recimo - lahko je zraven, ne more pa izkoristiti tvoje nepazljivosti)...

Za vso škodo, ki mu jo naredi pes, je kriv lastnik sam. Ker zadeve ni dovolj dobro pospravil.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 03 December 2006, 01:03:52
Ja, ravno zaradi trenutnega Kalovega zdravstvenega stanja mi je še vse oteženo.
Danes sem ga zaposlila z plastično stekleničko. Je kar 20 minut študiral in kotalil. Samo seveda se je tudi tega naveličal.

Poleg tega me je še začel izsiljevati za hrano.
Ima dieto in mora dobiti 8 minimalnih obrokov. Začuda sem bila zelo presenečena, ker mu je dietna hrana teknila.
Poleg tega bi trenutno naredil vse za kuhan rižek in mesek. Problem je v temu, da mu ta minimalni obrok ne predstavlja tistega, kar si on želi.
Ko poje, se uleže pred posodo. Ker je videl, da ne registriram, se je v bližino posode polul.
Ko sem menjala časopisni papir, je začel trgati časopis iz rok. In ker se tudi po tem nisem zmenila, je začel lajati.
To se je danes ponavljalo celi dan, dokler mu nisem bolj na strogo rekla, da je dovolj in ob vratih malo udarila z časopisom.
Se je ponižno kot polh napotil v košarico in se kujal.
Jaz sem potem šla, čeprav mi je za take stvari zelo hudo.
Sicer pa se bojim, da si je to zapomnil samo za danes in bo jutri enaka pesem.

Seveda je to le živalca, ki ne ve, da on trenutno še ne more in ne sme pojesti normalnega obroka.
In zato je vse 100% na meni, da mu skušam čimprej izsiljevanje izbiti iz glave.

Tolažim se, da ko se Kal postavi na noge in bova hodila na dolge sprehode, da se bova tudi lažje sporazumevala glede hrane in drugega..
Trenutno pa ga je res težko zaposliti, da bi mu kaka stvar ugajala.
Grize še vedno enako, tudi fuj ne registrira.
Za plišasto igračko se zmeni samo ko zadremlje, za igračke pa 5 minut.
Bom poizkusila še z kongom, drugega trenutno ne vem.

Kar j$%#l sedaj 2 dni v moji sobi, se je spravil na rjuho postelje.
Samo za tako stvar nisem jezna, ker sama nisem zaščitila postelje, to pa je bila tudi edina stvar, ki jo je lahko poškodoval.

Trenutno noči prebiva v prostoru, ki je nedokončana kopalnica. Temperaturo mu regoliramo po navodilu dr. Čop.
Edina nevarnost da bi jo grizel, so bili električni kablečki, pa še to sem vse prelimala in zaščitila.

Kot sem rekla, Kal je navajen biti zunaj. Že vzreditelj jih je imel zunaj in njemu zaprti prostori ne dišijo preveč.
Zaradi tega tudi mislim, da ga vsaka stvar interisira manj kot bi ga zunaj.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: majcek na 06 December 2006, 13:43:47
tko je tud z mojim maksom...
verjem vem kako je.
kupi mu nekaj za grizt pa bo če ne pomaga mu skrij vse kar grize(samo ne mislim da delaš nore stvari)
in boš videla...
kot mene je pomagal.
 ;D ;D
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 13 December 2006, 07:22:04
Majcek, če Kalu skrijem vse stvari (je drugače zunaj), bo grizil pa svoj rep.
Samo da on grize in je srečen. Da grize ljudi, roke, hlače, bilo kaj.
Matra se grist 2 metrsko železno ograjo, je trmast in odneha ko se naveliča.
Niti 100x na dan fuj ne pomaga.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 04 Januar 2007, 14:29:38
No da malo osvežim temo, pri Kalu ni še nobenih sprememb.
Ko sva na sprehodu in vzame v usta kak drekec, ga vzamem ven, on pa takoj ugrizne.
Doma na dvorišču se veliko ukvarjam z njim...mu mečem žogice in ga poizkušam pripraviti, da mi jo vrne.
Ampak grizenje je res problem. Sem vsa modra po telesu, ker uščipne čisto narahlo.D
Da ga zaprem v drug prostor, ni možno, ker je zunaj. Ko se ne umiri, enostavno odkorakam. Samo ko pridem čez čas nazaj, je enaka pesem.
Če mu pucam kakce, se dobesedbo vrže na moj hrbet in začne gristi.
In kaj je šele ko mu 1000x na dan rečem ne sme? Čisto ponori, ker vidi, da ne doseže tega, kar si je zamislil in začne gristi od jeze svoj rep.
Tudi če srečava ljudi, se jim najprej pusti pobožati, potem pa že skače v hlače, roke....
Za gristi ima toliko na razpolago, igrače za igranje pa skrivam in jih dobi samo ob igri.
Točno zastopi da mu rečem odločni ne, takrat pobere šila in kopita in se gre kujati, ali pa prileti za mano in me narahlo ugrizne in leti preč. Me prov provocira in se vidi, da ne prenese, če nima glavne besede.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: andreja na 04 Januar 2007, 14:33:29
Ma preveč energije pa še zabava se...  :D
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: scythe na 04 Januar 2007, 14:38:15
Si poizkusila, da bi nekako iztrošila njegovo odvečno energijo? Res doooooolgi sprehodi, pa potem doma še metanje žogice, skrivanje, tek ob kolesu.... Več ko bo imel energije, več stvari bo grizel.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Bugz na 04 Januar 2007, 14:44:43
Jaz ti dam en nasvet, ker Bugz je tudi poln energije : Full dolgi aktivni sprehodi ! doma igranje full! Doma probaj kej poslušnosti(osnove) - kakšen sedi, tačka, prostor - sej maš opisano v raznih temah kako ga to naučiš...( ker ga moreš malo miselno zaposlit)...in boš vidla da bo potem full manj grizu ker bo rajši šel spat :P
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: andreja na 04 Januar 2007, 14:46:09
Opa, pozabi tek ob kolesu. Je še premali. Sicer pa je že vse napisano. Ti samo vztrajaj, kaj malo prilagodi in če rečeš ne, mora bit ne in pika. Ne se pustit izsiljevat. Psu se že zdiš malo raztegljiva. Pokaži mu, da nisi. ;)
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Florinca na 04 Januar 2007, 14:51:55
Malena 3, ne vem, koliko je star pes, ampak po prebranem imam občutek, da se nista zmenila, kdo je šef. Ti misliš, da si ti, pes pa misli drugače. Tudi zelooo doooolgi sprehodi tega ne bodo spremenili. Ko bo pes utrujen, bo spal in bo mir, ko bo buden, bodo stvari nespremenjene. Jaz bi toplo priporočala kako pasjo šolo.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: scythe na 04 Januar 2007, 15:06:24
Opa, pozabi tek ob kolesu. Je še premali.
Ups, spregledala starost psa. My bad (ker bi glede na naslov teme res lahko vedela  :-\ ).
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Satin na 04 Januar 2007, 15:10:20
Poznam enega takega se trenutno izležava doma :D :o, je bil Lars isti ko je bil mali, še posebaj hudo je bilo ko je zobke menjaval, sem imela roke take ko da bi me deset mačk med igro popraskalo od njegovih šivank, ki jih je skrival med žnablji :o :D, pa ga je potem ko je šivanke zamenjal za stalne minilo, res pa je da sma tudi vsakodnevno trenirala tisti NE in FUJ, pri Larsu je ponavadi še najbolj zadelo AU boli pa poleg sem še malo zahlipala, pa je malo grizalo takoj prišlo lupčke talat :o :D
Si ni pa nikdar repa grizu, sem mu ga enkrat malo v hecu pod šnoflo pomahala pa me je sam pogledu s tistim vprašujočim pogledom če je z mano kaj narobe :D ::)
Edino kar mu je ostalo je uščip, hudiča in to ga je še izpopolnil hudič pasji >:D, uščipne tako prekleto na tanko da te v momentu odnese malodane pod oblake :o :D >:D, res pa je to njegov zasilni izhod ko se kje jaz zaklepetam :o :D ;D S tem mi da jasno vedeti da je napočil čas slovesa in da morava naprej :o :D

Malena samo vztrajaj na tem da NE pomeni NE, če ne gre drugače ga med tem ko čistiš pesjak postavi v drug prostor, če NE ne bo zadostoval, bo hitro pogruntal... Je pa tudi nekaj res mali hudiček >:D misli da si lahko zdaj veliko več dovoli ker je bil buban samo ne padaj na to, je imel moj Lars iste popadke pri 6 mesecih ko je fasal ugriz v sprednjo levo taco od NO, je potem po saniranju poškodbe mislil da sebo še kar zmeraj na potrebo nosil po rokah, po možnosti doživljensko >:D >:( :o :D ::) Samo ti bodi bolj trmasta od tvojga sibirca :o
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: andreja na 04 Januar 2007, 15:53:37
Ni vedno vse v prevzemu ranga. Bolj je tukaj kdo bo mel kako pravico in kaj kdo lahko in kaj ne.
Kolikor sem do zdaj ugotovila pri polarčkih.
Sej pri avstralcih je podobno. On je tvoj partner ne pa suženj in tako se tudi obnašajo. Ti priznavajo šefovstvo, ampak majo besede pri tem, kolikor si jih izborijo  :D :P
Prav zanimivo je opazovat kako razmišljajo, da bi prišli do česa kar hočejo ;)
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 04 Januar 2007, 18:28:32
Najprej vsem le pozdrav in hvala za odgovore.
Glede njegove energije je tako, da jo ima res preveč, ampak se dnevno res veliko sprehajava, tečeva, igrava.
Kot je ena omenila, on je lahko zmatran na smrt, grize.
Tudi ko hoče ugriznit, mu npr vržem žogico, se igrava nekej časa, se kmal naveličala ali pa se spomni, da še ni grizel.
Pač je bil dons enak primer, da ko sem mu pucala drekce, je priletel od sklede in se zagnal vame.
Sem ga ozmerjala in samo zaprla vratca in šla. In je točno vedel, da nekej ni ok.
Ampak bom prišla čez 1 uro nazaj, bo naredil isto. Tako da tukaj ne gre za preveč energije.
Vse zastopim, ampak da mu 1000x fuj ne zaleže niti za pet minut.
Enako dela sedaj na sprehodih. Če mu kaj ni všeč, kar pride in ugrizne.

Glede šolanja je tako, da se vsi tečaji začnejo spomladi, tako da to imam v načrtu že od vedno.
Komande kot so sedi uboga, drugega pa ne.
Jaz mu vidim po obnašanju, da me preizkuša. In mu tudi ne popuščam. Ali ga privežem, da lahko v miru pospravim, ali pa enostavno grem. Sam on se ne sekira to preveč.
Tudi doma ni kdo delal komande nad njim.
Kako pa pes pošteka, da si ti njegov šef? Ker jaz popuščala ne bo, ne morem pa ga prisiliti, da me ima za šefa.
Obupala ne bom, samo pridejo dnevi, ko sem tega res pošteno sita.Ker ko pridem iz službe, si res želim malo počohlati sončka, pa ni mogoče.

Aja,pa pozabila sem še omeniti, da kdaj ko ga npr poboža kdo drug, nalašč postrani pogleda, kot bi mi žele povedati, da njemu pa pusti.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: kanchy na 04 Januar 2007, 18:57:08
Kaj pa tista fora, da ga (na skrivaj) pošpricaš z vodo; s kakšno vodno pištolco ali kaj podobnega.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Satin na 05 Januar 2007, 10:09:04
Malena pri polarcih odnos temelji na 50/50 to pomeni sicer da ti bo pustil alfa vlogo če boš pridobila njegovo zaupanje oz. bolje rečeno da mu dokažeš da si tega vredna, 40/60 pri njih ne deluje, vsaj ne tisto ki ni v njihovo korist, je pa tudi res da so izredno trmasti in vztrajni pri svojem početju torej samo malce bolj stisni zobe in bodi bolj trmasta in vztrajna od njega, brez popuščanja.
Če ne bo šlo drugače probaj v kako flašo nasuti manjših kamenčkov in ko bo zopet poskušal gristi z njo potresi, vendar ti polarni hudički ponavadi zelo hitro pogruntajo v čem je trik. >:( ;), ko je bilo meni pri Larsu vsega dovolj sem ga včasih narahlo prijela za gobček tako da ni mogel gristi in ga s prstom krcnila po njem, je pa tudi ene parkrat dobil kako čez rit.
Naš Lars še zdaj pri svojih 7 letih zaigra užaljenost če misli (po njegovi pameti) da mu je bila narejena krivica ::) ali če mu kaj ni prav, v takih primerih se jaz na to ne oziram, vzamem flexi v roke in ajd gremo kaj počet da mu preusmerim njegovo pozornost na kaj drugega.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: nikexxx na 05 Januar 2007, 10:45:25
Joj,
jaz sem mislila, da imam s svojim problem, samo ko pa to berem.
Jaz ti najprej čestitam za voljo, ki jo imaš.
Jaz ne vem, če me ne bi minilo.
Jaz ti težko svetujem, ker je od psa do psa različno, lahko pa ti povem kako je bilo pri meni.
Moj je prišel star skoraj tri mesece iz legla totalno razvajen, hotel izsiljevati nas vse načine.
Ker sem glede tega brezsrčna sem bila prvi teden neverjetno trda, celo presenečena nad sabo, da sem to zmogla.
Sedaj sem zmeraj manj in je tudi vedno bolj priden.
ko se igrava je najprej prinesel igračko in mi je seveda ni hotel dati, potem sem mu govorila pusti, pusti in je zečel renčat name.

Potem sem ga pritisnila ob tla-tako ga podrediš in od takrat ni zarenčal name.
Če me grize mu trečem ne in ga po gobčku, pa da mir.
Mislim, da vzgoja samo z besedo ne bo dovolj, ne gre zato, da bi ga npr jaz kar naprej tepla ampak kdaj pa kdaj, če si zaluži pa uderec po riti ni nič hudega.
No, to je moje mnenje
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 05 Januar 2007, 11:04:43
Oj.
Ja voljo imam, to pri meni ni problem, ker sem vedela, kakega psa bom dobila, samo malo povprašujem po nasvetih, ker so si psički različni, po eni strani pa zopet ne toliko.

Včeraj sem bila res jezna in sem samo šla in ga pustila cel večer na miru. Danes zjutraj, pa dokler nisem 3x rekla, da lahko pride do mene, sploh ni hotel pridet, ker se je kujal.

Takoj ko rata neznosen, zapustim prostor in takrat potem tudi ne cvili za mano.

Je pred nama vikend in učne urice. >:D
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Satin na 05 Januar 2007, 11:40:42
Trenutno te zelo preizkuša, namreč peklenšček mali se dobro zaveda da je bil buban in zdaj igra tudi na tvoja čustva, saj vem da je hudo ampak brez doslednosti in nepopustljivosti ne gre, ker v drugem primeru boš imela sibirca ki ti bo zrastel čez glavo in bo delal kar bo hotel, sem vidla tak primer ko smo Larsa vozilina previjanje k Zaninoviču, pa moj Larsa ni ravno dajat za primer ubogljivosti ampak proti temu je moj Lars zlat dečko (kar je itak :P) in pravi ubogljivc, ampak tisto je bila pa grozljivka, so ga moral v ordinacijo spustit na druga vrata kjer ni prišl v kontakt z drugimi pesjani in mačoni. Je gospa rekla da je cel cajt skakal po avtu med vožnjo in doma na delu kavča ki si ga lasti lahko leži samo on in nihče drug.

Še moja mama ki kar naprej povdarja da je naš razvajen čez glavo in še čez, se je obrlna k Larsu in mu rekla ti si pravi muc proti njemu... :D :o
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 05 Januar 2007, 12:13:20
SATIN..jz bom Kala kr mal pripeljala k tvojmu štruklčku, pa naj mata mal debate o lepem vedenju. :-*

O, jaz vem da me preizkuša, jaz se pa ne dam. Mi je hudo, k ga ignoriram, samo brez tega žal ne gre.
Ne milslim imeti poblezanca.
Kmal bodo začel ptički čivkati, pa greva tudi midva v šolo. Potem bo pokapiral, da z mano ni šale. Sem mu že zadnjič rekla, da je samo od njega odvisno, kak šolarček bo. >:D

Glede vode jaz ravno nebi, ker včasih se naredi že bogega ko samo dvignem prst. Ko da bi ga namahala z veliko šibo.
Si je dobr zapomnil, kak revček je bil, takrat smo ga seveda vsi crklali.


Larsu enga velikega :-*
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Satin na 05 Januar 2007, 12:33:48
Verjemi mi da si je, je Lars isto počel ko ga je pri 6 mesecih NO v taco ugriznil, še leto dve po poškodbi mi je začel šepati če je bil kregan z naše strani, da ne omenjam da je moj teliček mislil da ga bomo po tistem ko se je poškodba zacelila po rokah doživljensko nosili ali pa vsaj še nekaj časa >:(

Citiraj
Glede vode jaz ravno nebi, ker včasih se naredi že bogega ko samo dvignem prst. Ko da bi ga namahala z veliko šibo.

Tole pa jaz dobro poznam še posebaj rad te fore izvaja če so še kaki drugi ljudje zraven, da ja ti le potem dobijo čuden občutek da ga doma nonstop garbamo ::) ;) Z vodo jaz ne bi preveč eksperimentirala še posebaj če je ne mara, da ne bo dobil še večjega odpora do nje. zato tega tud pri Larsu nisem počela, namreč zanj je voda dobra samo za pit :P :D

Ti ne odgovarjam za posledice njunega druženja, namreč te že vnaprej raje opozorim da je moj z vsemi žavbami namazan, vendar pa dobro ve do kje sme s svojimi fintami >:D
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Majchy na 05 Januar 2007, 12:52:05
Malena, tale tvoj Kal pa ti dela preglavice. Hehehe... Kako dolge sprehode pa imata vidva in kolikokrat na dan?

Jaz sem z Živo veliko prehodila že ko je bila majhna in potem je po vsakem sprehodu bila tako pridna, saj je grizla, tako kot grize vsak mladiček. Mogoče je zadeva pri psičkah malce milejša kot pri psih, ampak ti samo ne obupaj. Hehehe...tako kot ti je rekla Satin, samo bolj vztrajna moraš biti kot tvoj husky. Saj je Živa tudi ogromno pregrizla, ampak jaz sem jo zaposlila s predmeti kot so stari čevlji, igrače, palice,...

No se je tudi zgodilo, da mi je pogrizla in raztrgala modrček, ki mi ga je mami prinesla opranega v sobo in ga seveda ni dala na varno mesto pred Živo. Tudi nas je na začetku grizla, nato pa sem ji pokazala da tega ne sme. Ali sem jo malo za uhelj, ali pa sem jo prijela da se je umirila in jo zaposlila z igračo. Uglavnem je kmalu pokapirala, da ima igrače za grizenje, nas pa ima zato da jo čohljamo. ;) Seveda moraš Kala pridobiti na zaupanju. Ti moraš postati njegova šefica in njegova prijateljica. Ta lahko najbolje narediš s priboljški in nagradami in mislim da bo kmalu pogruntal da si njegova prijateljica, ki je ne sme gristi.  ;D

Pa res ga poskusi čimveč zaposliti. Z igračami, z igro, z dolgimi sprehodi in seveda s priboljški. Držim pesti za vaju in upam da se čimprej vidimo  :P ... Da bo Živa Kala kakšno lekcijo povedala  :D

Lepo se mejta.  :)
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 05 Januar 2007, 14:10:01
Hehe..ja Kal je pravi >:D.
Pameten pa tud za štiri, res.
Uh, sprehode ima on ogromne. Okoli 10 km na dan, plus tega da gre ven že takoj zjutraj, kjer ga ganjamo, da leta. No, to nalogo fajn obvlada oči.
Tudi ko greva na sprehod, ga kr prisilim, da tečeva, potem pride domov z jezikom do tal in ga moram skoraj nesti.
Igrač ima pa tud toliko, kot jih nisem imela jaz nikoli v mladosti. Tiste, za igro in učenje, pa ima varno skrite.
Zdej mu je božiček še prinesel kongota.

Vsak dan mu je rutina, da zmeče iz koče svoje dekice. Prav, da ima generalko.
Sem mu obljubila danes, če bo bolj priden, da ga peljem nekam sneg gledat. Bom vidla, če je kaj zaleglo. :)
Fajn je tudi, ko imamo zraven hiše velik travnik in tam ga kar vmes čez dan peljem, da se fajn steče.

Joj, ga dam Živi v vrtec, da mu mal uhlje spuca in mu da kako lekcijo.
Bi bil pa res že čas, da se kmalu vidimo.

Pozdravi svojo lepotičko in ji predaj en  :-* v najinem imenu.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: deteljica na 05 Januar 2007, 21:37:05
Malena ti samo vztrajaj. Ko bo zamenjal zobe bo 50 % bolje, po enem letu pa skoraj dobro. Pač razvojna faza. Tudi otroci v določeni starosti so nemogoči, pa mine.
Šola je res fajn stvar, ampak ne pričakuj čudeža. Tele zadeve boš morala kar sama rešit, v šoli ti ne bodo kaj dosti pomagali.
Tako da vztrajaj, ignoriraj, primi ga za kožo in drži dokler se ne pomiri, lahko mu obesiš kratek štrikec brez zanke na ovratnico in ga držiš stran od sebe dokler se ne pomiri, ali p privežeš in pustiš tam ,da mal razmisli . Samo ne puščat štrikca ,ko je pes sam- se lahko kam zatakne.
Obenem se igraj ,ko je priden. Nauči sedi in nagrajuj sedi, in prostor in počasi se boš lahko rešila nadlegovanja z uporabo kakšnega povelja.

Je p ares - mladiči so grozni. Predvsem delovnih pasem. Mene vedo pokonci drži samo dejstvo, da zagotovo zrastejo.

+1
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Florinca na 08 Januar 2007, 09:51:23
Ja, mladiči pri tej starosti (previdevam, da ima 3 mesece) znajo biti nemogoči in zelo trmasti. Malo me spominjajo na 5, 6 letne otroke, ki se vržejo v trgovini na tla in vpijejo, ker jim mama nečesa noče kupiti. Stvar je v tem, da si sam še malo bolj trmast in dosleden. Kajti kasneje se vse obrestuje.

Malena 3,
par nasvetov glede tega, kako psu pokazati kdo je šef:
1. Igrata se kadar ti rečeš in (pše pomembneje!) igra se konča, kadar ti rečeš;
2. pes mora vedno zadnji skozi vrata, po stopnicah oziroma kamor koli (če zna ukaz sedi, kakor praviš, potem to ne bo problem);
3. predno mu daš jesti, ga spet daš na sedi in ne sme h skledi, dokler mu ne dovoliš.

Sprva bo to strašen problem, ampak moraš vztrajat in psa ves čas popravljat, ker bo zagotovo skušal svojo uveljavit. Kot pravim, kasneje se vse obrestuje.

Kar se tiče kaznovanja, je ignoranca ena boljših kazni. Ko ne zaleže več nobena beseda, ga enostavno primeš za vratno gubo, odvlečeš (ker prostovoljno zagotovo ne bo šel) v nek temen prostor (najbolje v kopalnico, WC ali garažo - nekam, kjer ne bo mogel ničesar uničit) in zapreš za minuto, dve. Po minuti ali dveh, brez besed odpreš vrata, spustiš psa ven in ga totalno ignoriraš še kakih 15 minut. To zelo zaleže. Preizkušeno.

Pri odvajanju grizenja, pa skušaj tako, da psa primeš (ampak močno, naj še njega malo boli) za spodnjo čeljust in odločno rečeš NE!. LAhko tudi frcneš po smrču in rečeš NE ter daš igračo, ki je namenjena grizenju. Pri naši ni zaleglo ne eno ne drugo, pač pa odločen NE in ena zaušnica. Sliši se grozno, ampak smo stvar rešili še pred menjavo vseh zob. Ker ni rečeno, da bo po menjavi zob kaj bolje.

+1
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: uroda na 08 Januar 2007, 16:10:36
Kar se tiče kaznovanja, je ignoranca ena boljših kazni. Ko ne zaleže več nobena beseda, ga enostavno primeš za vratno gubo, odvlečeš (ker prostovoljno zagotovo ne bo šel) v nek temen prostor (najbolje v kopalnico, WC ali garažo - nekam, kjer ne bo mogel ničesar uničit) in zapreš za minuto, dve. Po minuti ali dveh, brez besed odpreš vrata, spustiš psa ven in ga totalno ignoriraš še kakih 15 minut. To zelo zaleže. Preizkušeno.

Pri odvajanju grizenja, pa skušaj tako, da psa primeš (ampak močno, naj še njega malo boli) za spodnjo čeljust in odločno rečeš NE!. LAhko tudi frcneš po smrču in rečeš NE ter daš igračo, ki je namenjena grizenju. Pri naši ni zaleglo ne eno ne drugo, pač pa odločen NE in ena zaušnica. Sliši se grozno, ampak smo stvar rešili še pred menjavo vseh zob. Ker ni rečeno, da bo po menjavi zob kaj bolje.

+1

Se popolnoma strinjam!
Moja Doti je od začetka rada zahajala k sosedom na vrt. Logično, ni poznala, kje je meja. Ko je to osvojila, jo je vsake toliko časa zaneslo tja. Zelo neprijetno, ker je to sosedovo teto strašno motilo, saj je lulala po njenih jagodah ;D. Pa sem jo tako kaznovala, da sem jo odvlekla v pesjak, zaprla, in šla po svoje oz. jo ignorirala. Zdaj za vsako neumnost, ki jo stori, takoj ve, kakšna kazen sledi. In takih neumnosti skorajda več ne ni :).

Kar se tiče grizenja, sem uporabila isti prijem kot Florinca. Ko je začela grist povodec, je bilo dovolj samo trikrat jo stisnit za spodnjo čeljust. Malo je zacvilila, me debelo pogledala in stvar je bila urejena :).

Zelo pomembna pa je tukaj doslednost!

Lp,
Darja
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: aska na 08 Januar 2007, 16:38:16
Florinica se v glavnem kar strinjam s tabo:)

Pri grizenju povodca, pa sem jaz mojo odvajala tako, da, ko je ona na sprehodu zagrabila povodec, sem se enostavno ustavila, da je povodec obmiroval in ji ni bil več zanimiv. Tako sva ponavljali in ponavljali, dokler ni končno pokapirala, da tega ne sme početi. No tega problema nisva rešili po enem samem sprehodu, pač nekaj časa je poteklo, da nama je uspelo. Ko sem se ustavila sem ji rekla ne to in  potem jo zelo pohvalila, ko ni več zagrabila povodca.

Lp

+1
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 09 Januar 2007, 11:06:58
No, sem malo stopila v stik z eno psihologinjo in včeraj sem se zgovarjala z veterinarjem, kar se tiče stresanja za gubo, po gobčku, je izrecno prepovedano, sploh katerikoli dotik po gobčku,ker narediš psičku samo škodo.
Posebej pri polarčkih se teh dveh prijemom ne smemo poslužovati, poleg tega metanja na bok.

V mojem primeru sedaj Kalu, ko začne gristi, usmerim pozornost na igro in igračke.
Če še naprej grize, mu rečem fuj dokler ne spusti, če noče spustiti, ga samo toliko primem za spodnji del, da popusti ugriz in zapustim prostor.

Vam javim rezultate.

Greva pa kmalu v malo šolo in komej čakam.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Florinca na 09 Januar 2007, 11:46:39
Malena3,
vsak pes je poseben, drugačen. Pred prihodom Flore sem prebrala precej literature in skušala delat po navodilih, preusmerjat pozornost na igrače,... Zabičala sem si, da psičke ne bom niti malo fizično kaznovala, pa ni šlo. Upam, da bosta vidva uspešna pri vajinem načinu dela. Res komaj čakam poročilo.
Če imata s psom težave z vzpostavitvijo avtoritete, ti toplo svetujem, da uporabiš vsaj navodila, ki sem jih napisala pod 3 točke, ker bo tako psu veliko lažje, kajti šef odloča, kdaj se bo kaj delalo. Spomnila pa sem se v zvezi s tem še nečesa: ko prideš domov, psa, ki verjetno od navdušenja skače okoli tebe in po tebi, za minuto ali dve ignoriraj. Ravno tolko, da se umiri. Šele, ko se umiri, ga pobožaš in cartaš. To so moje izkušnje, ki so se izkazale za zelo uspešne.
In še zgolj en primer: ko smo imeli Floro dva, največ tri dni in je ležala v dnevni sobi, jaz pa sem jo skušala odnesti na njeno mesto v kopalnici, je začela renčati name in kazati zobe. Kaj naj bi storila? Jo prav lepo prositi ali pa ji morda napisati pismeno prošnjo? Jaz sem ji primazala eno okrog ušes in od takrat mi ni več grozila.

Pa veliko uspeha.

Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 09 Januar 2007, 11:50:56
Florinca, tvoje 3 točke sva že probala isti dan (sem pozabila javiti) in so zelo uspešne.

Ko pridem domov, res skače in predno odprem ograjo, počakam da se umiri, ko stopim notri, počakam da sede, šele nato ga pobožam.

Je pa 1x zarenčal name, ko sem mu z roko segla v skledo.
Sem mu zavpila fuj, vzela skledo, rekla v kočo in šla.
Čez 10 minut sem prišla nazaj, na sedi mu dala skledo in od takrat naprej nimam problemov z renčanjem, vsaj do danes.

Poročam rezultate.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: aska na 09 Januar 2007, 23:52:53
malena3 ti nam kar pridno poročaj :)

Me veseli, da so prve tri točke že lepo osvojene od Florinice :)..Kar lepo tako dalje :)

Lp
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 10 Januar 2007, 11:57:59
No, malo novih novic.
Nekej sem pogruntala, ko sem ga opazovala pri grizenju.
Kot prvo, ugrizne, zagrabi in začne vleči. Dokler samo grize, sem v čistem mirovanju...ko pa me začne ob ugrizu vleči, pa mu spodnji del gobčka primem da spusti in grem. Da me grize in vleče ne bom pustila.

Kot drugo pa sem opazila, da ima točno pogruntano, in se zaveda, da dela narobe.
Ko mu rečem fuj, ostanem in grem, se usede in za mano gleda z izrazm, ki mi da vedeti, da ve, da je kriv.
Ko pridem čez nekej časa nazaj, čisto narahlo ugrizne. Iz vsega tega sem prišla do tega, da ne prenese, če nima zadnje besede.

Se bi mogla problema rešiti na drug način? Mogoče je njegov point v samem provociranju?
Ker zadnjič je sestrično ugriznil za hlače ko sem mu jaz nesla vodo, prej pa se je prepričal, da res ne gledam.
Včasih pa tudi v moji prisotnosti grize, da je obup.

Točka 1 in 2 nama gre super, pri hrani je še malo treba povaditi..sede že, samo skače potem do posode.
Igro tudi vedno začnem in končam jaz.
Igrače sem mu pobrala, razen ene ima, ostale uporabljava za igro.

Mislim da je tukaj le njegov karakter...je prebrisan ko sto in bolj grize iz provociranja.

Kak nasvet prosim.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Bugz na 10 Januar 2007, 12:05:51
Če je tu problem kdo je šef - potem ko te začne grizt ga primi - vrži ga na hrbet in ga tišči ob tla dokler se ne umiri - ko se umiri ga lepo spusti in pohvali full. S tem ko ga vržeš na hrbet si psa podrediš - ni pa ta postopek za  vse pse, pri mojemo je bilo tako : je mel neke konflikte z enim samcem in je renčal na njega - pa na začetku smo ga cukali in nevem kaj in je blo samo slabše - potem smo ugotovili da pri njemu an grobo ne gre in ko je začel renčat sem popustila povodec in je kar naenkrat nehal - potem sem ga malo božala ob strani in kmalu se je obrnil in prišel k meni - to smo dvakrat probali in na tretjem treningu je tisti pes lajal na njega kot zmešan - Bugz pa nič :)

Tko da pri enih na ta način gre - pri nekaterih pa ne - vsak pes je drugačen
Upoštevaj pa nasvete da greš vedno prva po stopnicah - vedno prva skozi vsa vrata, prvo pojejte vi kosilo - šele na to dej njemu,Igrajsta se ko ti hočeš in igro končajta ko ti hočeš, igrač mu ne puščej vedno na razpolago,zaposli ga z raznimi vajami poslušnosti,...
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 10 Januar 2007, 12:13:10
BUGZ...pri polarcih z metanjem na hrbet narediš več škode kot koristi.

Bo treba nekej pogruntati. :)
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Bugz na 10 Januar 2007, 12:14:36
Ja tega jaz nisem vedla - zakaj pa to?

Sej pri Bugzu tudi od tega nebi blo nič - sicer ga jaz brez problema dam na hrbet - ampak v določenih situacijah kjer bi to nardila na grobo pa nebi delovalo.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Florinca na 10 Januar 2007, 12:17:59
Ja, kaže, da gre za zelo karakternega kužka.

Če prav razumem te ne samo grize, ampak hoče tudi vleči. Probaj tako: ko te bo naslednjič zgrabil, ga primi (ampak močno, ne se bat, psi so bistveno manj občitljivi na bolečino od nas) za spodnjo čeljust in odločno reci ne, šele potem pojdi proč in ko prideš nazaj v prostor, kjer je pes, ga za božjo voljo vsaj pol ure ignoriraj. Psi ne prenesejo, da se jih ignorira. Če ne bo zaleglo ga pa zvleci v "samico". Beri moje prejšnje nasvete. To bi moralo zaleči. Ostane samo še klofuta.

LP
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: andreja na 10 Januar 2007, 12:27:18
Ko te narahlo ugrizne spet zapusti prizorišče.

Tudi po moje met na hrbet tukaj ne bo imel željenega učinka. To je kar drastična zadeva. Vsekakor bo pa užaljen da bo kaj  ::)
Ti samo vstrajaj pri tem kar počneš. Ostali pa tudi. Če ugrizne drugega človeka, se pač reagira enako in gre.

Polarci so trme zase. Doker ne bodo 100% prepričani, da se jim ne splača bodo poskušali in še pol občasno, da ugotovijo, če še velja. Moja je podobna, ampak verjetno v milejši obliki, ker si zelo želi sodelovanja z mano in ne toliko nagajat. ;)

Rotti spet druga pesem. On je bolj usmerjen v vodnika (branjenje njega teritorija) in ga ti s tvojim negodovanjem lažje usmeriš na "prava" pota ;) Sicer jih ne poznam dobro, ampak kar sem do zdaj vidla in zvedla...
Pri moji delno (in pol smo bili seveda grozno užljeni), polarci pa skoraj nič ne odnesejo in se verjetno pol raje izgoibajo krvniku, kot pa da bi prenehali z nečim, kar jih veseli  :P

Vsak pes ma določene nagone bolj potencirane in nekatere manj - vsak pes ma svoj karakter. Veliko pri učenju se gradi na tem, no ne vse sicer, ampak na podlagi poznavanja teh nagonov se po moje lažje gibljemo tudi drugje, z drugačnimi pristopi šolanja.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Florinca na 10 Januar 2007, 12:28:32
Pa še nekaj. Nič ti ne pomaga, če se pes zaveda, da dela narobe, če te pa nič ne upošteva.

Malena3, že nekajkrat si omenila, da psu škodi, če si ga podrediš s tem, ko ga prevališ na hrbet. Pa me zanima: kako mu škodi? So ti veterinarji pojasnili?



Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Target na 10 Januar 2007, 12:35:14
Ja, kaže, da gre za zelo karakternega kužka.

Če prav razumem te ne samo grize, ampak hoče tudi vleči. Probaj tako: ko te bo naslednjič zgrabil, ga primi (ampak močno, ne se bat, psi so bistveno manj občitljivi na bolečino od nas) za spodnjo čeljust in odločno reci ne, šele potem pojdi proč in ko prideš nazaj v prostor, kjer je pes, ga za božjo voljo vsaj pol ure ignoriraj. Psi ne prenesejo, da se jih ignorira. Če ne bo zaleglo ga pa zvleci v "samico". Beri moje prejšnje nasvete. To bi moralo zaleči. Ostane samo še klofuta.

Japajade.

Preden zacnete delit nasvete pri vzgoji mladica z uporabo bolecine, dajte, prosim, najprej vprasat eno od nasih strokovnjakinj za vedenje psov za mnenje. Zelo me namrec zanima, katera od obeh bi se strinjala z zgornjimi nasveti.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 10 Januar 2007, 12:39:39
Pa še nekaj. Nič ti ne pomaga, če se pes zaveda, da dela narobe, če te pa nič ne upošteva.

Malena3, že nekajkrat si omenila, da psu škodi, če si ga podrediš s tem, ko ga prevališ na hrbet. Pa me zanima: kako mu škodi? So ti veterinarji pojasnili?





FLORINCA..škodiš mu lahko tako, da vsi dosedanji uspehi splavajo po vodi.
Ne veterinar, ampak psiholog. Psiholog kvalificiran za polarne pse.
Jaz tega ne bom izvajala v nobenem primeru. Grem bolj na to: kdo je bolj trmast. V vsakem primeru bo izgubil on.
Z obračanjem na hrbet pa bi veliko izgubila jaz.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: andreja na 10 Januar 2007, 12:42:10
Florinca, jaz sem na to na kratko in zelo široko odgovorila.
Za jasnejšo sliko je pa po navadi treba videt osebno, ker včasih nekdo, ki ima bolj nemcu podobnega psa po karakterju nikakor ne more razumet ;)

Za kaj naučit ne potrebujemo bolečine, samo vstrajnost. Res pravih kazni se pa poslužujemo v res ekstremnih primerih, če je res nujno. Je treba vedet kdaj in kako pa še takrat se lahko kdo zmotimo in je treba popravljat škodo.


To so samostojni psi s svojim dostojanstvom, če bi lahko tako rekla. Nikakor niso sužnji, ki jih lahko na hitro s silo upognemo ali zlomimo. Zato so pa dolgo časa veljali za neumne, ker se jih ni dalo izšolat s silo.
Jaz bi prej rekla, da so tako pametni, da se ne pustijo  :D
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Bugz na 10 Januar 2007, 12:43:51
Pa ti dovoli da ga ti na hrbet prevrneš - ne mislim nek grob način - tko če ti dovoli - ker mi je enkrat inštruktor povedal da vsak vodnik more bit zmožen psa zvrnit na hrbet - ker če se mu pes upira toliko da ga enmore prevrnit pomeni da vodnik ni alfa in to ni dobro.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: aska na 10 Januar 2007, 12:45:47
Tudi po moje met na hrbet tukaj ne bo imel željenega učinka. To je kar drastična zadeva. Vsekakor bo pa užaljen da bo kaj  ::)
Polarci so trme zase. Doker ne bodo 100% prepričani, da se jim ne splača bodo poskušali in še pol občasno, da ugotovijo, če še velja. Moja je podobna, ampak verjetno v milejši obliki, ker si zelo želi sodelovanja z mano in ne toliko nagajat. ;)
Točno tako. Dajanje psa na hrbet v tem primeru ne bo prav nič pomagalo. Pa tudi drugače se čimbolj izogibat temu, vsaj pri polarcih.
Da so poglavje zase, pa tudi to res drži. Vsaj pri Aski vidim, da če ne bo v nekaj prepričana, da se ji bo splačalo, bo trmoglavila. Sicer ni tako hudo. Sedaj ve kaj mora narediti. Z voljo in vstrajnostjo vama bo tudi vama s Kalom uspelo.
Vsak pes pa je poglavje zase.

Pa še to, pri polarcih kakršnakoli agresija nad njimi, naredi še bolj trmastega psa. So izredno inteligentni psi to.

Lp
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: andreja na 10 Januar 2007, 12:50:41
Dominantnega psa težko prevališ na hrbet tudi, če si šef. To se marsikateremu psu zdi veliko ponižanje in se bo temu znal upirat, če ni navajen ali pa če so drugi psi zraven...

Pes ti mora to dovolit, ja. Če ne drugo zaradi obiskov pri vetu in lažjega življenja z njim. Je pa treba to naučit in to z občutkom.
Eni se pa mečejo po tleh samo če jih grdo pogledaš.
Moja prejšnja psica na primer  ::)

To vidiš že, če ga božaš in ti pokaže trebuh.
Iz izkušenj lahko povem, da se pes, ki je tvoj šef, ne obrne na hrbet, tudi ko ga božaš. Nikoli. Prej bo zarenčal nate, ko bo hotel da nehaš.
(Jaz 7-8 let in prvi pes od staršev in to hudo dominanten-rezultat: lahko bi bilo hudo)
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 10 Januar 2007, 12:51:46
Jaz bi prej rekla, da so tako pametni, da se ne pustijo  :D

TOČNO TO ANDREJA.

Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Satin na 10 Januar 2007, 12:54:02
Florinca sicer ne vem katero pasmo imaš ti, sama imam huskya in pri njih pride 100% podreditev - beri obrnitev na hrbet v uporabo samo v resnično skrajnem primeru, sibirc ni pasma ki se človeku 100% podredi, to je pasma pri kateri razmerje gospodar - pes deluje 50/50, od sibirca ne moreš zahtevati da je NO, ker NI. In da bi malena3 Kala obrnila zdaj na hrbet za nekaj kar ni tako drastično, lahko pride do čista kontra učinka, pri Huskyu moraš biti veliko bolj vztrajen in trmast kot on.
In kolikor sem skozi odraščanje svojega psa opazila je to za njihovo odraščanje nekje značilno, tudi njihova igra je v mladosti veliko bolj groba kot sem jo zasledila pri nekaterih drugih.

Sibirec ni bil vzgajan za varovanje doma ali čemur temu podobno, niti ni ta pasma bila skozi stoletja vzrejana v ta namen da bi se pes 100% prilagodil človeku, ta pasma je morala glede na pokrajino in namen za kateri je bila vzrejana obdržati nekaj svoje pameti in možganov, kar pomeni da mora v določenih momentih pes še vedno sam presodit če je smiselno ubogati povelje svojega musherja, zakaj psi imajo še vedno 6 čut ki ga spridoma uporabljajo in to v kraljestvu snega, ledu in mraza zelo pomembno, v prejšnih stoletjih je moral ta pes v divjini tudi znati preživeti, veliko pa se jih je v primeru izgube svojega vodnika zmešalo tudi z volkovi, kajti če boš imela kdaj priliko slišat zavijanje huskya boš opazila da je njihovo zavijanje veliko bolj podobno volčjemu kot od drugih pasem, izredno redko pa boš huskya slišala lajati.
Pa ne zdaj mislit da je to zabita pasma ker ni , je izredno inteligentna, pri nas imaš celo vzrediteljico ki je s psičko te pasme v polušnosti v sami špici.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 10 Januar 2007, 12:56:46
Kal se mi prevrne sam na hrbet med igro.
Od malega sem ga že celega prebožala..začela sem postopoma...med igro se uleže in ga lahko pobožam kjerkoli, po trebuščku...
tudi med jedjo sem ga naučila.

Ampak, eno je igra, drugo met na hrbet kot kazen.
Kal bi to razločil.
In kaj bi dosegla? Da bi še kar sva do sedaj se naučila, bi splavalo po vodi.
Navsezadnje, sej se ljudje tudi ne mečemo na hrbte in tudi otroka je treba odvaditi cepetanja.
Tega ne mislim početi v nobenem primeru!
Tudi učenje v pasjih šolah na silo je pustilo veliko posledic-sama osebno poznam pse.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Bugz na 10 Januar 2007, 12:57:40
Ne sej mene je zanima tko če se pusti dat an hrbet - pol je vredu če se pusti.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 10 Januar 2007, 13:02:57
Gre se za to, da imam jeklene živce.
Polovica mojih znancev, jih nima.
Jaz jih imam..imam čas...imam voljo...Predno sem se odločila za Kala, sem vedla, kaj bom dobila.
Žival je vedno taka, kot jo gospodar nauči.
Kle mi ni problem, niti se ne pritožujem razen občasnega vzdihovanja. ;D
Samo kak nasvet je res dobrodošel, ker nebi rada delala v škodo Kalu.

SATIN....jaz ga za čuvaja sploh nimam. Edino če mi bo čuval čokolado, da mi jo kdo ne pohabsa.
Znanec ima husky-co, katera se pa noče igrati sploh.
Res je karakterno odvisno, kaj imaš.
Polarci prevzemajo vrh glede tega.

Ne, sploh niso neumni....še bolj inteligentni, kot se nam zdi.

Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: aska na 10 Januar 2007, 13:04:30
malena3 to pa prav gotovo drži, da mu je učenje na silo pustilo veliko posledic.

Drugače imamo pa v SLO tudi eno izredno dobro reševalko Aljaško malamutko (andreja ti že veš o kateri govorim ;) )..

So res izredno inteligentni ti polarci.

Lp
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: andreja na 10 Januar 2007, 13:09:22
Ja. Žal je njena vodnica umrla na svetovnem prvenstu. SKUPAJ STA BILI ODLIČNI! Zdaj pa ne vem kaj je s kužico. Mogoče je kdo prevzel nalogo vodnika iz družine. Nisem nič zasledila, da bi kdo o tem govoril, vprašala pa tudi nisem.  :-[
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Satin na 10 Januar 2007, 13:12:57
Ja ti mu kar pusti čuvat čokolado še posebaj če jo obožuje, ti jo bo prej zmazal predno bi ti jo uni pohapsali ;) :D :P

Sicer pa glede čuvajev, sem mislila na splošno.... Prosim no moj Lars je pravi bacek, čeprav občasno pa pokaže da mogoče pa bi nas le čuval, še posebaj mene pred kakimi dobrimi moškimi :o :D, enostavno si ne pusti vzeti prvega mesta v mojem življenju :D ;D :P

Lars prav uživa ob čohanju po trebuhu in na notranji strani stegen, le ko ga je potrebno počesati okrog njegov draguljev, mi nameni en tak funny pogled, "pazi so zelo dragoceni" :o :D >:D
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Satin na 10 Januar 2007, 13:14:26
Andreja mislim da je Lanabela zadnjič omenila ko smo jo srečali na sprehodu (a while ago) da z njo dela ena druga vodnica ;)
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: aska na 10 Januar 2007, 13:16:28
Ja. Žal je njena vodnica umrla na svetovnem prvenstu. SKUPAJ STA BILI ODLIČNI! Zdaj pa ne vem kaj je s kužico. Mogoče je kdo prevzel nalogo vodnika iz družine. Nisem nič zasledila, da bi kdo o tem govoril, vprašala pa tudi nisem.  :-[
Sedaj ena druga punca z njo trenira, tako, da je še aktivna :) :)
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: andreja na 10 Januar 2007, 13:21:45
O! Super za psičko!  :D
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Target na 10 Januar 2007, 13:24:59
Bugz,

psa od mladicka naprej navajamo na "obracanje na hrbet" v smislu, da ga na PRIJETEN nacin naucimo te vaje, ki jo potem lahko uporabimo pri vetu, kot trikec za zabavo - nastane preval lahko (naso in pasjo), jaz npr. uporabljam lego na hrbtu - ki mi jo pes izvede na moj znak in je vedno nagrajen zato - za krtacenje podvozja in krajsanje krempljev. Poleg nagradic v obliki hrane lahko uporabimo za nagrado tudi božanje in nežno masažo trebuha.

Ce imamo samozavestnega psa, je res, kot je napisala andreja, nam "lezanja na hrbtu" ne bo sam od sebe ponujal - v prisotnosti drugih psov pa se manj... se pa da vse dosec z nagrajevanjem pozicije na hrbtu - postopoma preidemo tudi v blizino drugih psov. V pasjih igralnih uricah lahko na zelo prijeten nacin naredimo vajo, ko vsi mladici istocasno naredijo to vajo  - ki jo lastniki seveda nagrajujejo.

Nima pa ta vaja nobene zveze s prisilnim metanjem psa na hrbet, tiščanjem psa dol in podobnimi neumnostmi.

Pri polarcih pa - kako je ze enkrat napisala Lanabela: kdor ima žilico zanje, super, kdor ne.... ???
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: aska na 10 Januar 2007, 13:25:37
Res več kot super :D 
Naslov: Psička, ki grize vse mogoče
Prispeval: Ula82 na 23 Januar 2007, 11:54:00
Živjo!Mene pa zanima koliko časa približno traja pri mladičku grizenje. Moja je stara 2 meseca, mešanka. Grizla bi vse kar vidi, celo stopala, tudi gola je že grizla. Rokave trenerko, rože....Sploh je ne morem spustit iz oči, ker bi uničila pohištvo. Poznate kakšno res dobro tehniko, kako jo odvrnit od tega. Jaz vpijem, jo držim za glavo, pa kar ne spusti svoje male čeljusti.Če jo pa pustim samo pa začne cvilit in jokat, non stop teka za mano. Help! :-\
Naslov: Re: Psička, ki grize vse mogoče
Prispeval: ninci na 23 Januar 2007, 11:56:59
Preberi Tole (http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=1962.0) in Tole (http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=3200.0). Če imaš še kakšno vprašanje pa vprašaj.

Lp nina
Naslov: Re: Psička, ki grize vse mogoče
Prispeval: Ula82 na 23 Januar 2007, 23:42:16
Hvala, zanima pa me, koliko časa to približno traja, nekje sem zasledila, da do starosti 4 mesece. Znimivo mi je še nekaj. Ima ležišče, to je brisača in nato še rjuha čez, lepo položena. Ona pa je kar naenkrat začela s kremplji razmetavat rjuho. To je tudi, če se ne igra. A osebnost psa se da vidt že ko je tako majhen ali se le ta kasneje razvije. Še to. Non stop mi sledi, če je samo minuto sama v sobi začne jokat, kako naj jo navadim na to, da bo kdaj tudi sama v prostoru. Hvala za odgovore!
Naslov: Re: Psička, ki grize vse mogoče
Prispeval: malena3 na 24 Januar 2007, 08:20:41
No Ula, jaz se s tem ubadam že kar nekaj časa pri Kalu.
Sem šla na posvet tudi k dr. Sabini.

Jaz delam po njenih navodilih in je sledeče:

Obleči nekej takega, da te ne bo bolelo, ko te bo grizel za noge.
Jaz vsakič, ko stopim v pesjak, dam Kalu povelje sedi. Npr vedno ko sem mu pucala pesjak, je skakl okoli mene, me cukal za rokave, noge, vse živo. Sedaj ga dam na sedi in držim komando. To se je lepo navadil, v primeru, pa da me kak dan ne uboga, ustanem, se postavim v miren položaj in počakam, da gre preč. To se naveliča vsak pes, tudi tvoj bi se moral.

Druga stvar je, da mu ne smeš sploh pustiti, da bi imel šanso te zgrabiti npr za roko, rokav. Se že prej umakneš oziroma daš roke k sebi.
Če pa te že zagrize, pa mu rečeš Fuj in počakaš da se odstrani.

No, veliko napako delaš, ker jo sploh držiš in vpiješ. Pes sliši 5x boljše kot človek in ko ti zavpiješ, on smatra, da je naredil hudo napako, ampak se z grizenjem naprej brani.
S tem, ko ga držiš, pa ga samo še dodatno motiviraš in misli, da je to igra.

Pa ne smeš mu tiščati igrač, ko grize. Jaz sem mu vzela vse, posebej cufi, ker jo je vlekel in otresal z glavo. Igrače imava samo za igro, ima pa za gristi razne kosti in prekajena ušesa, ali pa bikovke.

S tem, ko joka in cvili, pa ne vem kako si ga odvajala. Jaz sem začela postopoma, sem ga puščala samega po 5 minut, 10 in kmalu se je navadil. Sploh pa nisem tekla k njemu, ko je jokal ali tulil. Sej velikokrat še tuli, posebej ko grem od doma, sam kmalu neha.

Da vleče svoje ležišče, ni nič takega. To počenjajo skoraj vsi psi. Kal izvleče vse deke iz pesjaka.
Osebnost pa se ne da že zdaj kar določiti. Mogoče nebi bilo slabo, da bi začela s pasjo šolo. Pa tudi učenje doma (sedi, prostor).
Kal se je tudi naučil, da se mora ko nr prinesem hrano, vodo, povodec, sprehod, najprej mi izpolni ukaz, potem pa dobi svoje.
Gre za avtoriteto in tudi pri vama jo manjka.

Z silo in dretjem boš naredila še bolj slabše. Če se ti zapodi v noge, miruješ, daš roke k sebi in se obrneš stran, ga ne gledaš. To je še vsakič delovalo, ker mu ni več zanimivo. Če pa brcaš, vpiješ, se dereš smatra, da je to igra.

Koliko pa imata kaj učenja in sprehodov na dan?

Upam, da sem ti kaj pomagala.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: andreja na 24 Januar 2007, 10:47:43
Karakter se pa da že zelo zgodaj videt. To drži kot pribito, ampak tu pa nastopi naša vzgoja, če nam kaj ni všeč in to omilimo.

Nagnjenost h grizenju je navadno do menjave zob. Če maš pa tako kot jaz, je pa grizenje doživljenjso, če ji je dolgas.
Razne palčke oz. umetne kosti in gumjaste igračke so dobre za srbeče dlesni.

Čisto vsi psi skoraj pa si hočejo sami popravit ležišče. Moja prejšnja je svojo kar veliko blazino vlačla po celem stanovanju in jo obračala in mečkala in se metala nanjo, dokler ni bila točno taka, kot si jo je ona zamislila.  ::)
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Satin na 24 Januar 2007, 11:16:30
Tudi moj je na začetku vlačil not pa ven svoje dekice in brisačke, zato smo mu zdaj delo malo olajšali in smo mu naštimali še dekice in brisačke še pred hiško da se lahko naš princ izležava na mehkem :D 8), vendar pa ima še vedno rituale daje treba dekice in brisačke orenk premečkat in zboksat, da so potem ravno prav mehke in udobne, pa brisačko si vedno tako naštima da ima povšterček za glavo :o :D

Kako so pa vaši in navezanost na njihove dekice, namreč Lars ima najljubšo dekico in brisačko in ti dve prav vahta da mu jih ne bi zgubili ali še huje stran vrgli :o 8) :D
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 24 Januar 2007, 11:27:29
SATIN..sem se pomnila, Kal tud premeče in preloži dekco na svoj način, drugače je takoj grdo gledanje in jamranje.
Si frajer naštima pred ograjo dekico in firbce zganja.

Ima pa že eno dekico od začetka, so gor 3-je Huskyij, in zadnjič, ko sem ga peljala na cepljenje, je seveda imel svojo dekico zraven.
Potem pa mu jo je veterinar hotel samo toliko odmakniti, da bi ga pregledal, je gospod takoj nakazal, da naj ne dira in s taco prijel za dekco. Smo se tko smejali, kot že dolgo ne. :)
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Satin na 24 Januar 2007, 11:37:42
Dobro sicer s seboj mi ju še ni treba nositi :D, samo še tega se mi manjka, kadar ju operema ali strepamo revež ves nervozen opazuje in pazi s pogledom na njih, da ne bi slučajno čudežno izginili. Počasi se bliža iztekajoči se čas njegovi najljubši brisački namreč je že malo preveč scefrana, da ne omenjam da so dlake vanjo že tako zažrle da jih nobeno stepanje in pranje ne spravi ven, malo bo užaljenosti in kuhanja mule pa bo že :o :D
Se mu ful smejimo ko mu jih nazaj na mesto položimo, gre takoj sprobat če so še enako mehke in udobne, če imajo še isti vonj.....ko se gor uleže kar malo zamrmra... najbrž "o moja luba dekica" :o :D :D
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Florinca na 24 Januar 2007, 11:56:21
Malena3 in Satin, tole vajino klepetanje pa že paše v neko drugo rubriko.   ;)
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 25 Januar 2007, 11:04:18
No danes je Kal prov neznosen.
Ne uboga na noben ukaz.

Tudi taki dnevi pridejo.

Florinca, se opravičujem za najino čvekanje včeraj. ;)
Florinca, še eno vprašanje: je poleg ignora (in da ne obsega prisilie in prijemov) še kak način, da ga odvadiš grizenja?
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: deteljica na 25 Januar 2007, 12:24:15
Florinca, še eno vprašanje: je poleg ignora (in da ne obsega prisilie in prijemov) še kak način, da ga odvadiš grizenja?

nekaj idej :
natakneš nagobčnik, daš populit ali pobrusit zobe (so prakticirali eskimi )  :P ;),
se oblečeš v srednjeveški oklep  :o
imaš na psu vrvico in ga držiš stran od sebe ....

V glavnem  ;)- čudežne  palčke še ne prodajajo ;D
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 25 Januar 2007, 12:28:25
Si me nasmejala :)

Mogoče grem v kako gledališče zaprosit za viteški oklep. ;D

Ja, na žalost...če mi uspe čudežno palčko najdit, mi bo kdo do konca življenja hvaležen.
Najbolj pa moje roke. ;D
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Florinca na 25 Januar 2007, 12:42:30
Malena3, ne vem, kaj naj ti odgovorim. Šla sem brat tvoje poste, pa imam občutek, da imaš veliko znanja in če napisano tudi dosledno uporabljaš, me čudi, da imata s Kalom toliko težav. Koliko je zdaj star? Je že zamenjal zobe? Glede na to, da ne pristaneš na nobeno fizično kaznovanje (ena čez rit še ni pretepanje), se mi zdi ignoranca najboljši kompromis. Vendar ne tako, da ti zapustiš prostor, pač pa tako, da psa zapreš v nek prostor, kjer ne bo mogel ničesar uničit.  Kajti, če ti greš, si bo sam našel zabavo (beri: kaj za zgrizt), samemu v majhnem, temnem prostoru mu pa ne bo všeč. Zapri ga za ne več kot minuto. Ko ga spet spustiš ven, ga pa ignoriraj in če bo silil vate, v smislu, "saj bom priden", se obrni proč, v smislu "ne, huda sem nate". To je vse, kar mi pade na pamet.   
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 25 Januar 2007, 12:55:10
Ja Florinca, sej ne rečem, da ni boljše, malo je, ampak pride dan, ko je neznosen.
Če bi vedla, kaj mu trapa po glavi, ko misli gristi roko.
Star je pa 3 mesece in 9 dni.

No, mačka od prijateljice je tudi grozno praskala...pa je prerasla.

Oh, sej mu dam, 2 okoli ušes :) če je res neznosen, ga pocukam za ušesa.
Ali pa zaprem v prostor.

Meni se bolj zdi, da me kak dan preverja...moje živčke. Je prepameten, da nebi zastopil besede NE , ki jo je že slišal 5000x.

Nekje sem brala, da v takih primerih najbolj pomaga brezbrižnost...da jo začuti tudi žival.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: deteljica na 25 Januar 2007, 13:05:46
Žal Malena - pomaga samo čas  >:D (v kombinaciji z vsem,kar že delaš  ;)).
eni so pač močan značaj  :P .
Pri takih lahko mirno uporabiš malo bolj odločen poseg, ki pa ni neko poniževanje, niti groba sila.
Jaz npr obmirujem, rečem fuj , če ni učinka takoj (ina samo eno sekundo za reagiranje)   primem psa za kožo tik za glavo, in ga odločno potegnem stran in držim k tlom oz stran, dokler se ne "spremeni lesk v očeh"  ::) . Potem spustim, rečem priden in npr dam kaj drugega, al pa tudi ne  :-\ .
Obnesel bi se tudi halti, a se ga mora navadit- namesto, da ga držiš za kožo (aja -pazi ,da ne ščipaš- to še spodbudi bes) s polmetrsko vrvico , ki naj vedno visi gor, zapreš gobec in odmakneš psa stran.

Za časovni okvir  ::) - vidno izboljšanje vedenja bo nastopilo šele po menjavi zob  :'( , nekje po 7 mesecu  :-X . Pač treba preživet . Zato ne maram mladičev  >:(
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 25 Januar 2007, 13:09:55
Hvala deteljica na odgovorih.

Torej, vse nasvete upoštevati in si nabaviti rokavice-po možnosti za les žagat. ::)

Nekej sem pozabila vprašati: kaj pa spreji, ki se dobijo, da našpricaš določene predmete, da psa odganja?
Roke v tem primeru nebi prišle v poštev? Ali pa vsaj, da bi našprical na rokavice.?
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: aska na 25 Januar 2007, 13:12:43
Nekej sem pozabila vprašati: kaj pa spreji, ki se dobijo, da našpricaš določene predmete, da psa odganja?
Roke v tem primeru nebi prišle v poštev? Ali pa vsaj, da bi našprical na rokavice.?
V trgovinah za živali. Samo kaj dosti ne pomagajo, vsaj pri Aski niso.

lp
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Satin na 25 Januar 2007, 13:19:31
Glede zobk ti je že deteljica povedala, Lars je bil nekje najhujši tam okoli 4 - 5 mesecev, potem pa se je kmalu umiril, sklepam da so se v tistem obdobju več ali manj zamenjali zobki, drugače pa eno čez rit, če ne gre zlepa pa.... ;)
Jah tudi čez take faze moramo it :D
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 30 Januar 2007, 08:24:21
No, jaz sem brala včeraj v eni knjigi, da s klikerjem učiš psa oziroma ga odvrneš slabih razvad.
Npr, ko koplje klik+nagrada, ko grize klik+nagrada. Da ga odvrneš od slabih razvad.
Samo ko se malo poglobiš (jaz se včasih preveč ::)), ali ni mogoče, da bo pes zastopil, da ko bo npr grizel roko, bo zaslišal znani zvok klikerja in dobil nagrado? In bo to počel še naprej, kajti, dobil bo priboljšek?
Je možno, da pes razume, da dela narobe?
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: aska na 30 Januar 2007, 09:02:51
V kateri knjigi pa si to brala?
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 30 Januar 2007, 09:06:22
V knjigi TO, PRIDEN.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 30 Januar 2007, 09:12:41
V knjigi navaja, da se kliker obnese tudi pri zmanjševanju preobčutljivosti in pri preprečevanju in odpravljanju določenih vedenjskih napak.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Florinca na 30 Januar 2007, 10:10:00
Jaz sicer nisem strokovnjak za vedenje, ampak mislim Malena3, da imaš prav: pes bo stvar narobe razumel. "Če grizem, dobim nagrado." Kaj lahko prepišeš (dobesedno), kar si prebrala?

Jaz si predstavljam, da moraš psa zamotit od neprimernega vedenja in šele potem klik in nagrada.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Taj na 30 Januar 2007, 10:24:35
Kot sem že nekje napisala, naš Taj obožuje grizenje za rokave in to dela takrat, ko se mu 100% ne posvečam, se pravi ko imam drugo delo. In če rokava noče spustiti, vedno najdem v bližini kakšno njegovo igračo, ki piska ali kaj podobnega in jo stisnem, da zapiska in ko spusti rokav in se osredotoči na igračo mu dam še povelje sedi ali prostor, da bi s tem odvrnila njegove misli na to, da je za nagrado dobil igračo, ker me je vlekel za rokav in ko se naprimer usede ali da prostor, mu dam še povelje "učki", kar pri nama pomeni pozornost, da me gleda v oči, ko me pa nekaj časa gleda v oči, rečem "skoči", kar pomeni zdaj boš prost in je konec pozornosti in mu jo potem vržem. :)

Nekako deluje, da spusti moj rokav, vendar se bojim, da tudi s tem delam napako in vseeno čeprav mora nekaj narediti, da dobi tisto igračo, to povezuje kot nagrado, zato ker me je vlekel za rokav. ::)
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Florinca na 30 Januar 2007, 10:34:45
Taj, pes je najbrž dobil, kar je želel: pozornost. Jaz bi v takem primeru raje rekla odločen NE in psa dala na prostor in se mu ne posvečala - vsaj za pol minutke. Kajti ti naj bi bila tista, ki odloča, kdaj se mu boš posvečala.

Pri moji psički je tako, da se po zajtrku malo poigrava - predno grem v službo. No, in najprej ona poje, nato bi rada v miru še jaz. Amapak ne, ona cvili in tečnari, dajva se igrat. Jo dam na prostor in šele ko v miru pojem, se greva igrat.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Ribica_Tina na 30 Januar 2007, 10:35:14
Živjo, Malena...

Imam knjigico doma. Avtorica Karmen Zahariš (upam, da sem tole prav napisala) iz KD Krima. In ne, nisi si prav razložila pohvale. Vedno najprej sledi ukaz. Po pravilni izvedbi vaje takoj pohvala, klik in priboljšek.
Pri klikerju je tudi pomembno, da se ga najprej navadiš pravilno uporabljati.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 30 Januar 2007, 11:47:44
Aha, Ribica Tina, hvala za obrazložitev.
Se okoli klikerja šele učim, pa mi ta stavk nekako ni pasal v kontekst tega, kar sem že slišala in prebrala, da se kliker uporablja za nagrajevanje.

Torej, z ukazom (npr sedi) psu preprečimo, da bi še naprej delal nekaj neprimernega, klik+priboljšek pa je samo nagrada, ker nas je ubogal na ukaz.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: andreja na 30 Januar 2007, 13:30:35
Malena na kateri strani v knjibi to piše?


"Prispeval: malena3
Vstavi Navedek
No, jaz sem brala včeraj v eni knjigi, da s klikerjem učiš psa oziroma ga odvrneš slabih razvad.
Npr, ko koplje klik+nagrada, ko grize klik+nagrada. Da ga odvrneš od slabih razvad.
Samo ko se malo poglobiš (jaz se včasih preveč Roll Eyes), ali ni mogoče, da bo pes zastopil, da ko bo npr grizel roko, bo zaslišal znani zvok klikerja in dobil nagrado? In bo to počel še naprej, kajti, dobil bo priboljšek?
Je možno, da pes razume, da dela narobe?"
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 30 Januar 2007, 13:41:23
Andreja, to je v knjigi stran 50 (vsaj mislim da je, ker imam fotokopijo in se slabše vidi).

Privajanje na kliker: Ko pes ravno počne kaj neprimernega, 1x kliknemo in psu vržemo priboljšek(mislim da je priboljšek, ker imam samo kopijo do pribolj).

Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: andreja na 30 Januar 2007, 13:53:04
Čudno. Na tej strani piše samo o tem, kako psa navaditi na kliker in kako se uči dotikanja tarče.
Edini stavek, ki pa nakazuje na tvoje pisanje je ta:
Ne pozabimo - od psa nič ne zahtevamo, pazimo le, da NE kliknemo takrat, ko počne kaj slabega.

Da nisi kaj pomešala.

PS: Pustimo pa to, da se povelje doda po osvojitvi določenega giba in ne prej...  ::) 
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 30 Januar 2007, 14:03:14
No, zdej pa vem kje je point.
Zdej naprej berem in vidim, da je slabša kopija in je polovico besedila "požrtega".
Sem preverila pri prijateljici, ki si je sposodila knjigo in je pred ko počne kaj neprimernega-ko ne počne kaj neprimernega....
Zdej sem šele opazila, da se veliko besed sploh ne vidi. ???

Noooo, to pa potem ja. Se pravičujem avtorici :-[. My mistake.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 30 Januar 2007, 14:05:25

PS: Pustimo pa to, da se povelje doda po osvojitvi določenega giba in ne prej...  ::) 

Na kaj se to nanaša?
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: Rinchy na 30 Januar 2007, 14:07:32
Sem šla tudi jaz pogledat.V knjigi piše...Ko pes ravno ne počne kaj neprimernega enkrat kliknemo in psu vržemo priboljšek.

lp,
Nina

p.s.
malena3,vmes si že ti popravila napako  ;)
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 30 Januar 2007, 14:09:39
Ja Rinchy, je zelo slaba fotokopija. ???.
Moram original nazaj dobiti, predno vse kontra naredim. :o

Zanimivo, kako lahko en ne spremeni besedo.Iz enega v dva pomena.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: andreja na 30 Januar 2007, 14:22:25
He he...Ma kake kopije maš?  :o :P

V knjižnici si jo lahko sposodiš pa ne bodo črke manjkale ;)

Našla sem pa na naslednji strani pri pozornosti.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: pom na 28 Julij 2007, 12:32:05
živjo! :-\
 
Jst imam skoraj 4 mesce starega pomeranca, ki grize kot zmešan... Poskušala sem na 100 načinov ga odvadit, a nič ne pomaga....(kupila mu kosti in igrače za grizt, mu miljonkrat rekla fuj, ga zaprla v drugo sobo za 10 minut, ga ignorirala...) >:( kaj naj naredim?
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: čara na 28 Julij 2007, 14:54:51
tebe grize? ko bozopet te iglice zapičil vate obmiruj, razločno reči fuj, če ne zaleže, ga dovolj močno primi čez gobček-kot bi naredila ma , potem pa mu ponudi kakšno primerno igračo, mladički majo kar radi tisti cof, ki se vleče, sam moraš malo pazit, da ne pregrobo.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: pom na 29 Julij 2007, 16:56:01
ma tudi tisto igračko, ma ne zaleže. jst samo upam, da to dela, ker bo menjal zobke in da bo kmalu nehal....res upam, ker prav boli :-\
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: lup na 29 Julij 2007, 22:43:03
Pom,

to da grize tvoje roke,rokave,hlace,itd. je "dober znak"-rad bi nekaj pocel.Torej ti predlagam,da cimprej zacnes z ucenjem kaksnim trikcov,skozi ucenje se bo mladicek naucil tudi samokontrole.
Nezadovoljstvo zaradi pogrzenih rok,rokavov,stvari,zamenjaj za 5 minutno seanso s klikerjem in priboljski v roki ;)
Mladicek lahko grize iz vecih razlogov; ker ga "srbijo" mlecni zobje,med igro(ko se igra s tabo,z drugimi psi,...) ali pa iz gole zdolgocasenosti(ker nima kaj pocet,si najde sam zaposlitev).

Tudi moj mladic(4 mesece) zelo grize;rokav ali pa igraco...vendar ne iz dolgcasa,ampak ker mu to sama dovolim,ko pridno zakljuciva z seanso in je to grizenje del igre po treningu.
Drugace me nikoli ne grize,nikoli se ni unicevala stvari ali karkoli unicla.Ampak verjemi,samo zato ker jo cez dan tako zaposlim,da ji se na pamet ne pride,da bi zgrizla kaksen kabel,copate,itd...
Ze nekaj seans po 5 minut na dan,lahko psa spremeni za 100% (vsaj mojo starejso psico je) ;)

Da pa mu vseeno malo pustis grizenja :)->lahko mu to pustis,ko koncata kliker seanso(recimo,da mu das igro s cofom za vlecenje in se tako igras z njim,pri tem pa ti koncas z igro in mu to dovolis spet takrat,ko nekaj pametnega naredi)
Po obroku mu ponudi kost za zvecenje ali pa igro s cofom za vlecenje.

Pa veliko srece in potrplenja! ;) ;) :)

+1



Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 10 Avgust 2007, 19:00:24
Ni nujno, da bi rad nekaj počel, lahko tudi uveljavlja svojo voljo oziroma prevlado nad teboj.
Jaz sem imela s tem velike probleme, pa upam, da ti bom lahko pomagala in sicer:
Igre vlečenja, so nezaželjene dokler psiček še neobvladljivo grize. Ko ga tega odvadimo, se lahko z njim igramo tudi tako.

Tukaj govorim predvsem o tem, če grize tebe, ampak iz besedila sklepam, da glede na to, da grize vse okoli najbrž grize tudi tebe, sploh ko si napisala:
res upam, ker prav boli

1.) Obmiruješ in se nikoli ne odzoveš tako, da bi spička kakorkoli spodbudil k nadaljnjemu grizenju (ne vreščiš, ne trzaš z rokami, ne mahaš z rokami, ne bežiš). To izgleda tako, da se postaviš v pozo "fine dame", roke skleneš k sebi in gledaš stran.
2.) Če ne preneha, ga poizkusiš prekiniti z določenim zvokom; zaploskaš, vržež steklenico z peskom.
3.) ga zapustiš in osamiš v prostoru, kjer ne more narediti škode, kar pomeni, da ga ne zapreš nekam, kjer ima polno cunj, igrač, da se on lahko kratkočasi.

To moraš ponavljati v nedogled, sploh ker ima 4 mesece. Zanima pa me, če sploh z njim gradiš avtoriteto? Tudi to je bil pri meni problem.
Moj način je bil ta, da si je vsako dobro stvar moral zaslužiti. Mogoče za katere kruto, ampak zame ne, ker danes je moj gospod poštekal kako in kaj stvari stojijo.
Primer: preden sem prišla v pesjak, se je moral na moje povelje usesti, šele nato sem ga počohala, preden sem ga nahranila, preden sva se igrala, preden sem mu naklonila kakršnokoli pozornost.

Pri takih psih ravno tako NE: tiščimo gobca, ga ne stiskamo, ne vlečemo za ustnice, stresamo, ker bolj ko je dominanten, sploh če nimata še urejene avtoritete, več škode boš naredila s takimi dejanji.

Poleg tega mu moraš dati dovolj gibanja in primerne igre, kajti bolj bo utrujen, bolj se mu ne bo dalo gristi in cufati stvari.

Upam, da sem ti kaj pomagala, kajti sama veš, da odrasli pes, ko že ve, kako in kaj stvari stojijo, nima niti najmanj za hoditi z zobmi k tvoji roki, nogi, karkoli, kajti to je le znak NESPOŠTOVANJA.
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: aska na 10 Avgust 2007, 21:20:33
malena3 dobro napisano ;) Je pa ogromno tega bilo že napisanega v tej temi :).

Predlagam vsem, da prvo temo preberete od prve strani dalje, ker je res veliko koristnega že napisanega že bilo :)

lp
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: *sara* na 12 Avgust 2007, 10:38:09
Marlena3, tako bi tudi jas rekal..
To je tudi Riva počela. Ne takoj ko smo jo dobili ampak nekaj tednov kasneje. Mislim da se še vedno pri vseh takih nezaželjenih stvareh najbolj splača naučiti povelje "fuj" ali "ne" ali kakorkoli pač že svojemu psu želimo povedati da to ni dobro in naj tega ne počne. Tako sem jas delala in po nekaj dneh je poštekala da ima za glizenje igrače, mene pa ima da pusti pri miru  ;) .
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: aska na 12 Avgust 2007, 11:35:06
Marlena3, tako bi tudi jas rekal..
Si mislila malena3 natipkat ;) :P?

Drugače pa res o vsem tem se je že pisalo v tej temi ;)

lp
Naslov: Re: Mladič in grizenje
Prispeval: *sara* na 12 Avgust 2007, 21:53:53
ojojjoj se opravičujem malena3 , sm se res malo zmotla  :-[
Naslov: Mladič in grizenje
Prispeval: Simon_r na 07 December 2007, 17:00:37
Pozdravljeni,

sem nov na forumu, saj smo pred kakšnimi 3 tedni dobili 3 mesece staro čistokrvno Nemško ovčarko.
Pojavil se je majhen problemček, saj se pes ne more odvadit grizenja mene, moje punce in mame. Smo jo dajali v drug prostor in to, ampak postaja vse zgolj huje. Kako naj mu damo vsaj čimbolj jasno vedeti da to ne sme in bo čimprej opustil grizenje nas. Tega imam že kar dosti, saj sem še preden grem v šolo že cel krvav po rokah.

Je možno pospešit stvar, ali bo to trajalo v nedogled? :D

Lp Simon R.
Naslov: Mladič in grizenje
Prispeval: andreja na 07 December 2007, 18:35:30
Simon od kod pa si?

Priporočam dobro pasjo šolo in to čim prej! Pa vse si preberi, kar je kje že napisanega o tem.
Naslov: Mladič in grizenje
Prispeval: aska na 07 December 2007, 20:05:26
Se strinjam z andrejo. V tej temi je bilo o tem res že veliko napisanega, tako, da sigurno najdeš kaj koristnega. Spomladi pa, ko se spet začnejo tečaji po pasjih šolah, ti priporočam, da s psom greš tja.

lp
Naslov: Mladič in grizenje
Prispeval: malena3 na 09 December 2007, 23:54:47
Pri nas se v igri še vedno grizljamo, sploh se psi med sabo nekej čudno grizljajo, ampak ko je moja roka, on ve da se ne sme pipniti.

Sploh ko se samo približa roki, se avtomatično umakne.

Kako je prenehal, sem napisala že nekaj postov nazaj, ampak pri nas je bila trda šola, to priznam, kar še danes zagovarjam, če nočem imeti pogrizenih rok in riti.

Zadnjič mi je v šali ukradel čevelj, ki pa mi ga je le previdno skril, zob niti položil ni nanj, ker je navajen na moj glas, ki mu da vedeti da nekaj ne sme.
Naslov: Mladič in grizenje
Prispeval: xxxsaa na 14 December 2007, 15:23:33
Sm neki men je ena iz trgovine mr.pet rekla da nej psa učim starga psa 3 mesce učim na zatezno ovratnico.men se to zdi rez butasta ideja.Mislim ej dela v živalski trgovini pa mi začne sanjat o zatezni ovratnici pa ma sama psa(mislim da zlatega prinašalca mislim da je rekla da mu je ime Zar).LOL >:(
Naslov: Mladič in grizenje
Prispeval: andreja na 14 December 2007, 15:29:11
Če je to rekla pa res ne vem ali jih ljudje s hruške bobirajo ali kaj!? ???