PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Pasme => FCI 1 => Temo začel/a: rapgirl na 02 December 2007, 09:36:39

Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: rapgirl na 02 December 2007, 09:36:39
Opis:

Splošni vtis: je masiven, rustikalenpes, predvidljiv, samozavesten in energičen. Je psihično umirjen in uravnotežen, inteligenten in pogumen.

Glava: je masivna, čelno kolence je izrazito, nosni del lobanje je širok. oči so srednje velike, rahlo ovalne in temne. uhlja sta povešena.

Telo: je razmeroma kratko, čokato, vrat je močan in mišičast. Hrbet je kratek in širok, predprsje je dobro razvito. Križec je rahlo padajoč. Rep je med gibanjem dvignjen nad hrbtno linijo, skotijo se tudi kosorepi mladiči.

Noge: so močne in mišičaste, šape so kratke in okrogle, prsti so sklenjeni, krempeljci so močni in črno obarvani.

Dlaka: je srednje dolga (6 cm), zelo ostra, suha, motna, kožuh čistimo brez večjih težav. Na glavi je dlaka krajša. Podlanka je gosta in fina. Barva kožuha je najpogosteje črna, lahko tudi sivo rjava, progasta, na prsih je dovoljena bela oznaka.

Telesna višina: samcev je od 62 do 68 cm, psic pa od 59 do 65 cm. Telesna teža samcev je od 35 do 40 kg, psic pa od 27 do 35 kg.

Uporabnost: pomagal je pri naganjanju živine, odvračanju tatov, vleki vozičkov in celo čolnov po kanalih. Živel je v slabih razmerah, kar se v njegovem značaju pozna še danes. Je zadnji od nekdaj zelo razširjenih govedarjev.

Značaj: njegov mogočni videz vara. Je namreč izredno gibčen in tudi hiter, atletski, pogumen, z izrazitim obrambnim nagonom. Oglasi se samo kadar je treba. Poleg tega je tudi občutljiv; nepravičnosti in grobosti ne pozabi. V krogu svoje družine je popolnoma srečen.

Značilnosti: sodi med priznane službene in delovne pasme ter zahteva dosledno vzgojo. Potrebuje dovolj prostora in zaposlitve. Za svojo družino bi šel skozi ogenj.

Zdravje: dislplazija kolkov, zasuk želodca.

Država porekla: Francija/Belgija

Življenjska doba: približno 12 let

Slike:

(http://shrani.si/f/1k/WH/VofPXMl/2007januarpasma.jpg)

(http://shrani.si/f/1V/RW/2QDAEvOW/f.jpg)

Viri so različni!

Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: silver na 02 December 2007, 09:51:11
Luškan kuža  :-*
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: Nika na 05 December 2007, 16:18:39
Flandrijski govedar je kar visoko na mojem spisku, pa še poznala sem enega Dikota, ki mi je vedno strah vzbujal  ;D

en dober link: http://www.nawba.biz/
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: *Lila* na 05 December 2007, 16:25:57
So pa hudi :o
Jih je treba trimat?
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: Azu na 05 December 2007, 16:53:10
Danes sem pa jaz na sprehodu srečala enega govedarja. In je res ogromen (proti moji prinašalkici). :o
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: Nika na 05 December 2007, 17:05:33
Jih je treba trimat?

Za devetimi gorami, za devetimi vodami obstaja svet, ki mu nekateri ljubkovalno pravijo kar google (www.google.com) in tam se da odkriti stvari, za katere nikoli niste vedeli, da obstajajo.. Le vpišeš magično besedo in ven dobiš magičnih miljontavžnt zadetkov.

Ja, vsaj trikrat na leto, seveda poleg rednega česanja in vzdrževanja dlake. Baje naj bi bila njihova dlaka tud dobra za alergike
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: lenab na 18 Februar 2008, 07:45:29
Pozdravljeni!

Lepo da se je na področju flandrijskih govedarjev začelo nekaj dogajat.

Torej, mi jo imamo doma.

Trima se po potrebi, ker je lahko dolgodalaka. Najbolj fajn pa je da ji dlaka ne izpada - ne v taki meri kot ostalim, samo če ni vredu počesana. Res je, da jo je treba česat vsak dan, ampak to je pri vseh dolgodlakih tako.

Moja Lena je scartana, poznam pa še nekaj lastnikov flandrijcev in noben ni hud. Bi rekla, da je od vseh, ki jih jaz poznam - teh je v Slo okoli 7, moja še najbolj nezaupljiva do vseh, ki jih ne pozna. Vsi lastniki se strinjamo, da nimamo težav z napadalnostjo oz. nepredvidljivostjo. So bolj nezaupljivi, vendar se ne odzovejo tako, da bi kar šavsnili. Če jim ne ustreza se umaknejo. Radi imajo otroke in so zelo zaščitniški do njih.

Za to kar piše tukaj za zdravje pa je čisto mimo, ker k kolčni displaziji sploh niso nagnjeni, zasuk želodca pa se pojavi pri vseh, če norijo takoj po obroku.

vsi lastniki flandrijcev pa se strinjamo: enkrat flandrijski govedar - vedno flandrijski govedar.
+1
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: rapgirl na 18 Februar 2008, 09:54:06
lenab, mogoče bi nam privoščila kaj slikic?  :-[
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: lenab na 19 Februar 2008, 07:16:25
Pozdravček!

Za topel začetek - tisti portret pri opisu flandrijca je naša Lena. Slika je bila objavljena v reviji Moj pes oz. Delo in dom.

Več slik pa v kratkem.

Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: lenab na 21 Februar 2008, 13:48:55
Torej, mene moj računalnik ne mara in bo treba slike še malo počakat.

Kaj pozna še kdo koga, ki ima flandrijca? Nekaj jih poznam, vendar me vedno znova preseneti še kakšen, zato bom hvaležna za še kakšno informacijo.

lp
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: SKY na 21 Februar 2008, 13:53:44


Kaj pozna še kdo koga, ki ima flandrijca? Nekaj jih poznam, vendar me vedno znova preseneti še kakšen, zato bom hvaležna za še kakšno informacijo.

lp

Kure Franc  ;)
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: lenab na 25 Februar 2008, 12:15:32
Njega že poznam, saj je bil eden izmed prvih z flandrijci. Pa vseeno hvala.

Vem še za dva v Mariboru, enega v Novem Mestu in po enega v Kranju in Ljubljani.



Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: sonce na 03 Marec 2008, 12:31:07
Meni so tudi flandrijci zelo všeč. Letos sem ga šla gledat v živo na razstavo. In se mi je zdel čudovit. Samec je bil res ogromen, samička se mi ni zdela toliko (vendar drži, da so mi všeč veliki psi, tudi za nemškimi dogami gledam :o). Zelo mi je bilo všeč, ko je psička mirno sedela pred ringom z lastnico in čakala na vrsto, medtem ko so schapendoes-si zraven imeli kar glasno vokalno predstavo.

V glavnem, je to ena pasma, ki mi je všeč in bi jo imela. Vendar je problem, ker je za mojo familijo še vedno prevelika. Ja, glede velikosti se mnenja pri nas zelo razlikujejo. Potem pa vidim tudi problem, ker bi z dlako prinašal noter listje in ostale stvari + tista brada verjetno zajame konkretno količino vode, ko pes pije in potem se to lepo raznosi naokoli, hehe. Mene vse to nič ne moti, vendar ne živim sama.

Lenab, imaš svojo Leno v hiši ali je tudi v pesjaku? Sem prebrala tvoj članek v prilogi Delo in dom ter si ga shranila.

LP
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: lenab na 04 Marec 2008, 13:03:08
Mislim, da sva se potem videli na razstavi. Na razstavah je ponavadi tako da naša Lena ponavadi spi do zadnjega. Načeloma pa je to tudi značilno za pasmo, da tudi ko kdo pride ali kam gremo z njo (seveda gre vsepovsod z nami), pride, povoha, če ko kje kakšni psi se pozdravi z njimi, nato pa leže kje pri nogah in spi. Nikoli ne "gnjavi", nikoli ne sili v ospredje in nikoli ne laja brez veze. Če pride kdo na obisk, nam javi da je nekdo prišel, ga povoha in se umakne.

Glede velikosti pa ja pač tako, da se vsekakor ne strinjam, da bi takšen pes bil na majhnem prostoru, čeprav ga ti, od katerih imamo mi Leno, imajo v bloku. Gredo pač večkrat z njo ven. Naša Lena spi v hiši, drugače pa je tam kjer si pač želi. Če je notri, "pove", da hoče ven in potem spi na terasi. Nikoli ni bila v pesjaku in tudi sedaj, ko še nisva naredila ograje nikamo ne gre. Vedno čaka, da greš kam z njo.

Mi nekih večjih težav s čistočo nimamo. Vsi jo namreč radi češemo. Je pa tudi ta prednost, da ji dlake ne izpadajo. Ta pasma se striže oz. trima. To je bil tudi eden izmed odločilnih razlogov, da smo se odločili za to pasmo. Umazanijo, ki bi jo prinesla v hišo, se da pač rešiti s tem, da je krajše postrižena. Verjemite, da nisem neki posebni ljubitelj čiščenja, pa pri nas vendarle ne izgleda kot v brlogu.

No, da še vam zaupam, da bomo morda konec aprila zibali (mislim male kužote, da ne bo pomote). Zdaj pa moram še samo pogruntati kako moram dati slike gor.

Lep dan vsem ljubiteljem psov!
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: sonce na 04 Marec 2008, 21:38:29
Mislim, da se nisva videli (na žalost). To je bila razstava v Ljubljani, januarja in tista gospa je bila iz tujine. Pa je nekako nisem upala nagovoriti. Če bi srečala tebe in slišala, da govoriš slovensko, bi te takoj "zahakljala" z vprašanji :o. Navdušena sem, da bodo tudi pri nas mladički. Škoda, da ne vem, kje točno bom živela. Če bi bila to hiša, bi se potrudila pri prepričevanju doma, morda bi jim bilo bolj pri srcu kot doga ;). Nekako se mi zdi, da bi mi po karakterju tudi flandrijec ustrezal. Problem je samo pri videzu, ker moji mislijo, da je z malim vse lažje >:(.

Kar ostani še na forumu, ti bom še kdaj zastavila kakšno vprašanje ;D.

LP
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: sonce na 05 Marec 2008, 09:08:40
Zdaj pa moram še samo pogruntati kako moram dati slike gor.

Mogoče je še najbolj enostavno, če se odpre album slik na http://www.moj-album.com/, potem pa se da samo link. Mislim, da je treba še pazit, da se označi opcijo "javno", ker če maš na "privatno", drugi ne morejo gledat slik.
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: lenab na 07 Marec 2008, 13:40:34
Hvala za pomoč!

Torej slike so na http://www.moj-album.com/ poiščite album lenab.

Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: sonce na 08 Marec 2008, 12:27:03
Sem si ogledala slike. Lepo kužo mate doma :o. Sicer sem rabila nekaj časa, da sem pogruntala, kako poiskat album.

Kako se ureja flandrijca? Se ga lahko striže z škarjami, morda pobrije, če ga želiš čisto na kratko? Ali je potrebno to opraviti s trimerjem, ker drugače se spremeni sestava dlake? Zdaj ne mislim to zaradi morebitnega razstavljanja, ampak če se spremeni sestava dlake v taki meri, da izgubi potem tudi lastnost ne-izpadanja, zaščite pred zunanjimi vplivi ali kaj podobnega.

V članku sem prebrala, da je Lena zgrizla steber, ko je tvoj mož za nekaj ur zamujal iz službe. Očitno se ta pasma ful naveže na tistega, ki si ga izbere za gospodarja. Je sploh možno, da se potem recimo navadi, da gre gospodar vsake toliko časa recimo za en teden na izobraževanje, da ga takrat ni?

Fino je, da se je tudi v tej temi začelo kaj dogajat. Ful mi je hecno, ker ta pasma še ni tako znana, vendar pa je nekaj ljudi, ki mislijo, da vedo kaj o njej. Zadnjič na razstavi mi je znanec zatrjeval, da so flandrijci čisto drugje, kot sem jaz čakala na njihov nastop. Ko sem mu rekla, da ne vem, če misliva isto pasmo, je rekel, da je on že treniral z njimi, da jih pozna itd. Ko sem se potem po razstavi vračala na parkirišče, sem opazila na avtu nalepko črnega ruskega terierja, ki je bil na pogled podoben flandrijcu, tako da mi je bilo jasno katero pasmo je mislil znanec. ;)
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: Rinchy na 08 Marec 2008, 12:28:13
Hvala za pomoč!

Torej slike so na http://www.moj-album.com/ poiščite album lenab.


Tale bo prava povezava  :): http://lenab.moj-album.com/
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: **Jackie** na 08 Marec 2008, 15:44:15
Njega že poznam, saj je bil eden izmed prvih z flandrijci. Pa vseeno hvala.

Vem še za dva v Mariboru, enega v Novem Mestu in po enega v Kranju in Ljubljani.





Jaz sem poznala enega iz Novega mesta, mislim,d a mu je bilo ime Lan in je delal takrat A-izpit.
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: **Jackie** na 08 Marec 2008, 15:45:18
http://solanjepsov.moj-album.com/album/5795676/?os=5798699

To je to.
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: lenab na 10 Marec 2008, 11:42:49
Hvala za pomoč pri iskanju povezave za album. Z slikami se še nisem toliko ubadala na računalniku.

Lan je Lenin brat. Nismo se še uspeli dobiti z lastniki, čeprav si tega zelo želimo.

Mi smo Leno enkrat na začetku ful kratko postrigli, potem pa nam je bilo vsem krepko žal. Ta kuža je najlepši, če je lepo postrižen ali pa "čupast". Dlaka se ji ni spremenila in ni izgubila svoje kvalitete.
Steber je zgrizla samo enkrat in nikoli več, stara pa je bila cca.6 mesecev. Zgrizla pa niti enega copata ali čevlja (te si je sicer odnesla v košaro, ko je bila sama doma, vendar je spala na njih) ali pa da bi uničevala pohištvo ipd.
Ena izmed značilnosti tega psa je, da si izbere enega gospodarja, vendar pa sprejme celo "družino za svojo in vse čuva in vse uboga, vendar pa je z vsakim drugačen. Moj mož je glavni - ko je treba kam in gremo vsi, uboga njega, ko gre z mano na sprehod uboga mene in nikoli se nikoli preveč ne oddalji, z otroci se igra in jih jemlje za sebi enake, vendar pa jih tudi uboga in jih na sprehodu nikoli ne vleče, če je na vrvici. Drugače pa lahko moj mož brez problema kam gre in je vedno vse ok doma. Edino zvečer ne gre spat na zgornji del stopnic, ker ve da še nismo vsi doma in pač spi spodaj. Meni pa je tudi lažje pri srcu, ko sem sama doma in me tako lepo pazi.

V nedeljo pa sva bila na razstvai v Grazu in soglasno smo ugotovili, da imamo mi zelo lepega psa. En je bil z lastnico še iz Madžarske, ki je res uzgledal super, ostali pa so mi bili tako tako. Bili so manj robustni in slabša dlaka, vendar pa je karakter tega psa res tako prepoznaven pri vseh, ki smo jih srečali. So pa nas ljudje kar ustavljali in spraševali po pasmi in kje smo jo kupili, ko pa sem jim povedala, da pričakujemo prvo leglo, sem kar delila e-mail in telefonsko. Kar nekaj jih je to pasmo že imelo, pa bi jo radi imeli spet, nekaj pa jih je bilo "novih" interesentov. V glavnem sva bila zelo presenečena, da je takšno zanimanje po teh psih preko meje, pri nas pa jih redko kdo sploh pozna.

Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: Mašy na 10 Marec 2008, 20:49:37
O Lana pa jaz poznam. Fajn kuza. :) Spoznal ga je tudi nas Tys, saj smo ju s Spelo sprehajali, ampak se ze dolgo nista nic videla. Se nekaj njegovih slikc iz takratnega izpita od mene je pa tukaj: http://masy11.moj-album.com/album/7011599/?os=7011966

Lp
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: lenab na 11 Marec 2008, 06:59:29
Kakšen lubek, samo tukaj še je bil bolj mali. Kot Lena, samo da je ta bolj črn.

Hvala za slike!
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: Alka na 11 Marec 2008, 11:55:06
lenab: A bo Dutch bodoči očka? Kolega si full želi imeti flandrijca. Sem mu povedala za tvoje bodoče leglo, pa mora najprej prepričati še svojo boljšo polovičko.
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: lenab na 11 Marec 2008, 12:41:45
Bom javila, ko bomo 100%, da je uspelo. Počakali bi še kakšna dva tedna, da bo srečna novica potrjena. Dugače bi jo morali peljati na ultrazvok, tega pa nočeva, ker bo jo celo pobrili. Vendar pa po obnašanju sodeč, bi rekla, da je breja. Naša ljubica je namreč zdaj bolj nežna in potrebuje veliko mero crkljanja in pozornosti.

Vaš kolega pa naj pove svoji boljši polovički, da ta kuža ne pušča dlak vsepovsod in, da imaš zraven nje 100% občutek varnosti. Vsi s katerimi sva kadarkoli govorila o tej pasmi so res mnenja, da je super. Jaz, ki sem bila vedno bolj ljubitelj muc, moram povedati, da so me prepričali in jaz, ki nikoli ne bi rekla možu naj kupi psa, ga zdaj prepričujem, da bi imela še enega samca. Res ti zlezejo pod kožo. No saj, ti bi se vsi lastniki psov strinjali s tem za katerokoli pasmo ali mešančke, vendar pa jaz prej nisem bila ljubitelj psov, sploh pa ne velikih.
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: lenab na 18 Marec 2008, 12:44:54
Pozdravljeni!

Za začetek pomladi sem vam dodala nekaj pomladnih slik: http://lenab.moj-album.com/

Z Leno gremo ta teden na UZ, da nam potri srečno novico in da zvemo koliko jih bo. Vam javim še podrobnosti.
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: Alka na 19 Marec 2008, 14:13:58
Pri mojmu kolegu ni problem zaradi dlak ali samega psa. Trenutno je pač tako, da sta z njegovo v odpiranju firme in bolj ali manj časovni nerazpoložljivosti.

Čakamo na novičke!
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: lenab na 31 Marec 2008, 12:48:14
Pozdravljeni!

S ponosom in velikim veseljem vam sporočam, da pričakujemo po zelo dolgem času ponovno leglo flandrijskih govedarjev.

 Vsi doma smo v norem pričakovanju in pripravljamo našo hišo na nove družinske člane. Po planu naj mladički bi prilezli na svet okoli 25.04.08.

Mlada mama se počuti vredu in je začela jesti ne samo za dva, ampak še za kar nekaj članov zraven. Drugače pa je še vedno zelo aktivna in na sprehodih še vedno nori z otroci.

Slike bodočega očeta in mame bodo kmalu na voljo.
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: sonce na 01 April 2008, 10:05:44
O, super :o. Čestitke!!! Začenja se eno novo razburljivo obdobje. Naj bo več veselja, kot skrbi.

LP
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: rapgirl na 01 April 2008, 12:33:04
Česitke! Upam, da bomo deležni kaj slikic.  ;)
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: lenab na 04 April 2008, 11:13:56
Pozdravček!

Slike bodočega atija in mame na: http://lenab.moj-album.com/

Ima kdo kaj izkušenj z rentgenom mladičev? Priporočali so mi naj grem kak teden pred terminom na RTG.  Kaj je to sploh vredu za mladičke?

Lep pozdrav!
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: andreja na 04 April 2008, 11:30:51
Ponavadi se gre na ultrazvok po enem mesecu brejosti ;)
Rentgen skoraj na koncu pa res ne vem zakaj bi bil dober.  ???
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: martina.o na 04 April 2008, 13:38:47
Američani pogosto uporabljajo rentgen.
Se vidi, koliko je maldičev, UZ namreč ne pokaže točnega števila.
Če veš, koliko jih je je dobro pri kotitvi..
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: andreja na 04 April 2008, 13:49:39
Hja... Torej, če se pričakuje težave pri kotitvi veš koliko jih pride, ampak a je res tako točno, da se splača psico in plode izpostavljat takemu sevanju in če je psica nemirna celo morda pomirjevalu?!  :-\
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: blumina na 04 April 2008, 13:51:42
To, da ves koliko jih je, je dobro le za nas, za malcke pa sem prepicana, da je bolj slaba popotnica za zivljenje.

V taksnem primeru se vedno vprasam: "Bi sebe dala na rentgen, ko sem bila noseca?
No, jaz se ne bi! Ce ne bi bilo nujno zaradi kakrsne koli ogrozenosti mene ali otroka. In prav tako ne bi obsevala  pasje mame in pasjih otrockov. Jih imam prevec rada, da bi jih ze na zacetku pospremila z rentgenskimi zarki.


Blumina
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: andreja na 04 April 2008, 14:05:09
Jaz tudi nebi.

Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: lenab na 07 April 2008, 11:40:27
Pozdravljeni!

Po vseh vaših odgovorih sva se odločila, da greva na rentgen takoj naslednji dan po kotitvi, da vidimo, če so vsi zunaj, na UZ se bojda namreč to ne vidi vedno, psička pa lahko potem pogine zaradi sepse.

Ampak mi seveda upamo na najbolje in že resno zbiramo interesente. Slike pa vam pošljem takoj, ko bo to možno. Joj, še samo dva tedna in pol. Me pa res firbec muči kakšni bodo.

Lep pozdrav vsem pasjeljubom!


Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: martina.o na 07 April 2008, 14:02:01
lenab  ne pretiravat..
Raje spremljaj psičko, meri temperaturo in opazuj razpoloženje.. če kotitev poteka brez problemov, potemni razloga za paniko..
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: lenab na 27 April 2008, 14:13:28
Pozdravljeni!

Imamo 4 fantke in 3 punčke!!!

Vse je bilo OK in Lena je skotila v dobih 3 urah brez kakršnih koli zapletov. Izkazala se je za zelo dobro mamo in se sploh ne premakne od naraščaja. Še jedla ne bi, če ne bi bilo nujno. Otroci so pravtako pridni in lepo pridobivajo na teži.

Slike so na http://lenab.moj-album.com/.

Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: Alka na 28 April 2008, 07:15:44
Iiiii! Mali slatkiši so na svetu. Ampak očitno še tako mali, da se jih na slikcah ne vidi.  ;) No, čakamo na slikce.  ;)
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: rapgirl na 28 April 2008, 22:08:07
Čestitke!  ;D
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: andreja na 29 April 2008, 09:57:56
Čestitam!  :o

Bravo Lena!  :D
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: lenab na 05 Maj 2008, 12:04:00
Se opravičujem za slike imela sem nepričakovane premike (ne na dopust, ampak v bolnišnico). Zdaj so slike res na: http://lenab.moj-album.com/.
Te so zdaj res one prve, počakajte potem na one puhece čez kakšen teden ali dva.

lp
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: lenab na 14 Maj 2008, 14:40:33
Pozdravljeni!

Jutri bomo stari 3 tedne. Smo že "zelo" veliki in se že "šavsamo".

Nove slike: http://lenab.moj-album.com/.

lp
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: lenab na 20 Junij 2008, 11:33:28
Halo,

Spet nekaj novih slik zdaj že dvomesečnih razbojnikov. Zadnje, ko so še vsi skupaj. Šmrk, šmrk, .... :'(

http://lenab.moj-album.com/
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: lenab na 26 September 2008, 13:02:21
Pozdravljeni!

Po dolgem času se vam spet malo oglašam. Dodala sem še nekaj slikic v album. Mali razbojniki so že pri novih lastnikih in bojda kar pridni. Zaupam vam, da je bil prvi dan po tem, ko je odšla še zadnja pasja gospodična prav preveč tih in bili smo kar žalostni, ko smo ostali spet brez "ekipe". Tolaži nas, da so vsi šli v zelo dobre roke, kar je želja prav vsakega pasjeljuba. Pa čez kakšni dve leti pa morda spet...

Naša Lena pa je bila z nami na morju in se ji je dlaka tako popravila, da smo bili že na razstavah v Mariboru, dobili smo dva CACIB-a in BOB-ja in bili s strani portugalskega sodnika še extra pohvaljeni, da imamo res zelo lepo psičko in zdaj se že malo važim...

No lepo se imejte in izkoristite vikend s svojimi najdražjimi!

Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: andreja na 26 September 2008, 14:35:28
Bravo! Čestitam  :o :D
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: lenab na 29 Oktober 2009, 19:28:57
Dolgo se že nismo oglasili z našo Leniko. Medtem je postala internacionalni prvak v lepoti.

Vsi naši psi so šli v zelo dobre roke in z vsemi lastniki imamo stike. Hvala vam prijatelji, da ste naše-vaš pse sprejeli s toliko topline in navdušenja.

Ravnokar pa smo se vrnili iz Belgije iz Specialne razstave delovnih flandrijcev (šli smo samo na obisk) in se vrnili navdušeni in z dogovorom za novega družinskega člana. Leni se bo v začetku decembra pridružila Indiana (če bo vse po sreči). Miklavž bo nam torej prinesel še eno ljubljenko (- otroci so rekli, da ne rabijo nič drugega od Miklavža, samo da pride Indiana).
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: sonce na 07 November 2009, 18:26:31
Sem vesela, da ste se oglasili. Sem nedolgo nazaj premišljevala, kako je sedaj z Leno, ker so mi flandrijci ena taka dobra pasma. Sicer ne znam razložiti zakaj, samo vedno, ko ga vidim na sliki (Leno sem prvič videla v članku priloge Delo in dom) in kakšni razstavi, me kar vleče tja. Koliko mladičev pa je ostalo v Sloveniji?

Lep pozdrav.
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: lenab na 09 November 2009, 16:25:51
VSI mladiči so ostali v Sloveniji. Tega sva bila kar vesela. Čeprav sva na zadnjih razstavah v Avstriji in na Hrvaškem ugotovila, da tudi na tam ni več vzrediteljev te pasme, ljudje pa so kar stopili do nas in jih tudi zanimajo flandrijci, ker jih poznajo.

No, sicer pa sva za pomlad planirala še eno leglo, pa bomo videli kako bo.


Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: sonce na 09 November 2009, 18:39:31
Je morda keri na Gorenjskem ;)?
Zanima me ta njihov nagon po čuvanju - morate kaj paziti, ko pridejo obiski k vam? Se karakterno samice in samci zelo razlikujejo (recimo, da so samci bolj dominantni do drugih samcev, jih je treba ful pazit, da se ne stepejo itd.)? Kakšna je Lena do drugih psov? Pa še nekaj, koliko res prinašajo smeti in drugo umazanijo na dlaki v hišo. To piše zraven skoraj vseh opisov pasme, da so pravzaprav velik zalogaj glede čiščenja. Meni so sicer bolj všeč flandrijci ostriženi bolj na kratko, tista standardna frizurca mi ne potegne tko. Vi Leno trimate?
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: lenab na 10 November 2009, 07:59:58
V Kranju je naš Largo.

Mogoče beseda o karakterju flandrijskega govedarja - če spoznaš enega spoznaš načeloma vse - z minimalnimi odstopanji. To po pomeni, da so si karakterno zelo podobni, tudi do banalnosti (vsi se uležejo ob posodi in si jo objamejo z tacami, ko pijejo). Tako je tudi z čuvanjem - flandrijci lajajo in renčijo in načeloma ne ugriznejo (načeloma - saj so še vedno psi, vendar pa jaz ne poznam primera in še tudi nisem slišala, da bi koga ugriznili) in v tem so si podobni prav vsi, ki sem jih imela čast spoznati. Tudi delovni psi so isti (ravnokar smo se vrnili iz Belgije, kjer smo bili na svetovnega tekomovanje delovnih flandrijskih govedarjev).
Samci so po naravi dominantnejši, vendar pa lastniki pravijo, da nimajo problemov ne z drugimi psi ne z neznanimi ljudmi. Lena je zaščitniška do otrok in nas - njenih lastnikov v smislu, da nas, če smo na sprehodu, pazi, da smo "v čredi" in dela kroge okoli nas, če pa pride kakšen "čuden tip" postane bolj pozorna, ko je bila mlajša je tudi včasih renčala, vendar pa se je to z leti tudi umirilo.

Flandrijci imajo zelo stabilen karakter in se ne načeloma ne tepejo - odvisno je tudi od psa na drugi strani. npr. Lena ne mara, da se kdo zaganja vanjo in laja vanjo, vendar ga čaka, če se bo umiril, nato pa se tudi ona postavi zase in ga nalaja, nikoli pa se še ni stepla, pa smo srečali že kar nekaj "nasilnežev".

Tudi v zvezi z čiščenjem ni ravno tako velik zalogaj. Tudi jaz nisem neki veliki ljubitelj čiščenja. Čisto toliko jih je treba urediti, kot vse pse. Moji prijatelji imajo več dela z maltežanom, kot ga imamo mi z Leno, pa smo skoraj vsak vikend v gozdu. Brisanje tac pač gre pri vseh psih, ki živijo v bivalnih prostorih, češe se dvakrat na teden. Fino je tudi, ker lahko dlako pobereš v kosmih in se tu ne zapiči v oblačila, kot pri kratkodlakih. Strižemo jo sami, ker nam je nihče ni znal, tako dvakrat na leto, razen glavo in ušesa ji brijemo bolj pogosto. Drugače pa je mi ne trimamo, ampak imamo takšno "strgalo" za dlako. Meni so najlepši flandrijci postriženi za razstavo, ker poudarja vse njihove vrline - široka glava, kratek gobec, kratek in širok trup, močan prsni koš in ko se postavi v pozor, si kar ponosen, da ga imaš.
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: sonce na 10 November 2009, 18:11:09
Ravno zaradi takega opisa mi je flandrijec tako dober. Prvotno sem si želela nemško dogo, vendar je bil doma cel halo, da so prevelike, preslinaste itd. Zato sem po raznoraznih pregovarjanjih kupila irskega terieja. Z njim so zadovoljni, ker ni veliko umazanije za njim, prav tako ne dlak in vonja, celo to, da kaplja voda z brade, ko pije, ni še nihče pojamral. Tudi meni ta pes odgovarja, trenirava agility, študirava trikce itd. Vendar želja po večjem psu ostaja. In morda čez nekaj let, ko bo moja psička starejša, se bo še nekdo strinjal z mano, da je tudi flandrijec čudovita pasma in da se jo splača preštudirati bolj od blizu ;). Hvala za odgovore!
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: Johana na 18 November 2009, 14:11:56
Pozdravljeni,
oglašam se še kot ena lastnica bouvierja, pravzaprav je lastnik moj mož, in sicer Dutch-a oziroma atija Leninih mladičkov. Živimo v Kranju in Dutch je z nami že 6 let. V hiši, da ne bo pomote. Ta pes bi bil najbolj nesrečen, če bi ga zaprli v pesjak. Vse lastnosti, ki jih je Metka (lastnica Lene) opisala, držijo tudi za našega Dača. Tudi jaz bi poudarila, da ni res, da je nagnjen k displaziji. In tudi nasploh so to zdravi psi.
Kakor rečeno, ne pušča dlake tudi če ga ne počeš vsak dan. Jaz ga komaj uspem počesat enkrat na štirinajst dni - imam btw 3 otroke, službo in še popoldansko obrt - pa kljub temu ni nobene panike. In strinjam se z Metko, da ga pri nas ne zna noben profesionalni pasji frizer ostriči,, zato ga tudi jaz strižem sama. Počasi sem se priučila in vsakič ga boljše spedenam. Ostrižem ga 2-3 na leto. Razstave smo nehali obiskovat, saj je Dutch že slovenski in hrvaški prvak v lepoti.

Zelo me veseli, ko tudi mene, kadar sva z Dutchijem na sprehodu, ustavi kakšen občudovalec/ka in povpraša, kaj je to zaena pasma, saj ga občudujejo, kako s svojo elegantno lahkotnostjo in otroško radoživostjo poskakuje po travniku, kako s svojo krotko ubogljivostjo spremlja mne, ali moža ali pa babico, ki ga tudi od časa do časa pelje na sprehod.

Vsekakor bom z veseljem odgovoriila na vsa vprašanja, ki jih boste zastavili.

Lepe pozdrave pa tudi na Malečnik!

Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: sonce na 19 November 2009, 17:54:32
O, super, da ste se oglasili :o. Ste doma blizu nas (sedaj ko je avtocesta ;) Jaz si tudi ne predstavljam psa v pesjaku, temveč, da je z nami v hiši, da ga lahko v vsakem trenutku pocartam, kaj povadim z njim, skratka da živi skupaj z mano. Naša terierka leži z nama na postelji. Moram reči, da je bolj luštno, ker ne izgublja dlak in tudi nima nekega izrazitega vonja. Zato mi je tudi bouvier plus. Meni drugače dlake, umazanija, vonj niso problem, so pa mojemu partnerju, ki prej ni bil navajen psa v hiši, zato je manj težav, če je tega minimalno ;). S psičko se ukvarjava tudi z agility-jem, tako da bi v to vpeljala tudi drugega psa. Fant sicer navija za še eno irko, ker so mu bolj povšeči manjši psi, ampak moja želja je imeti večjega psa z mirnim in cartljivim karakterjem.
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: Johana na 23 November 2009, 20:15:31
Če ste res kje blizu, predlagam, da greva enkrat skupi na sprehod s psički. No, jst imam še en voziček, ker imam dojenček, ampak mislim, da naju to sploh ne bo motilo. Ja?
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: Johana na 24 November 2009, 14:36:07
Jutri bo v prilogi dela Delo in Dom predstavljena pasma flandrijski govedar!
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: sonce na 24 November 2009, 17:23:20
Krasno, si bom jutri ogledala članek. Skupni sprehod je tudi super ideja :). Bom poslala ZS.

LP
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: lenab na 14 April 2010, 16:37:29
M, sem hitra. Že dolgo nisem nič iskala na internetu za flandrijce in sploh nisem videla, da ste v akciji.

Zdravo v Kranj! Malo sem v službeni akciji, se pa sigurno slišiva.

Spet bomo imeli mladičke!!!! Komaj že čakamo na maj...


Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: Limoncello na 31 Maj 2010, 19:17:27
Tudi sama sem lastnica flandrijca, letos je dopolnil 2 leti. In tu slisim, da bo ali pa je ze dobil bratce in sestrice. Cestitke, Lena!
To pasmo lahko samo pohvalim. So psi s karakterjem, nas je se posebno navihan, izjemno komunikativen, vesel, igriv, ucljiv...zna pa se tudi braniti, a le v primeru, da ga kdo napade prvi. Postavi se v nekaksno "bizonsko" drzo in napadalca odbije kar z glavo.  :) Do sedaj je se vsak pobegnil in do pretepa se ni prislo.
Rad je glavni, najlepsi, alfa samec. Hvalimo ga seveda nonstop. Malce je razvajen, a saj mora biti.
Do otrok je nezen in potrpezljiv. Do naju, lastnikov, pa vsaj zjutraj ni nic kaj potrpezljiv, prav nestrpen je, ze navsezgodaj moramo na dolg sprehod v gozd.
Tudi mi ga strizemo sami, prvi poskus je bil bolj klavrn, sedaj nam pa ze lepo uspeva. Zivi z nama v hisi, poceseva ga vsak dan, ko se vrnemo s sprehoda.

Upam, da se bo oglasil se kaksen lastnih teh cudovitih psov, da izmenjamo mnenja.

Lep pozdrav!
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: sonce na 23 Junij 2010, 19:54:33
Kako napredujejo mali od Lene? SLikice?

Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: lenab na 27 Junij 2010, 21:48:06
Slikice na:
http://www.mojalbum.com/lenab/leglo-2010

Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: šeli na 01 Julij 2010, 20:08:46
Slikice na:
http://www.mojalbum.com/lenab/leglo-2010



Vem da je pozno vendar čestitke vsekakor. Tamali so res posrečeni ;D
Naslov: Flandrijski govedar
Prispeval: airedale10 na 26 Oktober 2010, 16:50:52
Meni so ti psi zelo všeč, so se mi prikupili na razstavi.