PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Zdravje => Alergije in kožne spremembe => Temo začel/a: petrca na 26 Maj 2006, 07:28:04

Naslov: bule in bulice
Prispeval: petrca na 26 Maj 2006, 07:28:04
Doma imam 4 mesece staro psičko pasme Border collie. Včeraj sem pri božanju opazila, da ima na hrbtu manjšo bulo, malo pod lopatico. Čuti se kot nekakšna buška, velika je približno za polovico palca. Buffy se na otip ne odziva, prav tako nisem zasledila sprememb v obnašanju, prehranjevanju, ...
V torek je pri igri z večjim nemškim bokserjem grdo padla in me zanima, če je možno, da je ta bula le buška?  :-\
Naj omenim tudi to, da smo bili prejšnji teden pri veterinarju, kjer je bila cepljena. Nisem pa čisto 100%, da je bilo prav tam mesto vboda, saj sem bolj gledala psa, kot veterinarja z injekcijo.
Naslov: Re: bula na hrbtu
Prispeval: ajki na 26 Maj 2006, 08:54:18
Možno da je točno tam mesto vboda. Če ni nobenih drugih sprememb na psu se ne sekirat. Spremljaj to bulo in če se bo večala obišči veterinarja.
Naslov: Re: bula na hrbtu
Prispeval: pehta na 26 Maj 2006, 09:41:33
Takšno bulo sem odkrila pri pehti lani poleti. Ker sem šla naslednji dan na morje sem jo peljala k veterinarju. Mislila sem , da jo je kaj pičilo. Povedal mi je, da so tam nekakšni sluzniki ali nekaj takega. če sem se narobe izrazila se opravičujem. No in če bi se ta bulica večala bi jo mogla pripeljati nazaj, da vzamejo vzorec te bulice. Spremljaj in če se bo večala jo pelji k veterinarju.Po mojem je to...ta sluznik(je pa baje to pri vseh psih in lahko ostane celo celo življenje in ni nevarno) Laično razloženo :-[
Naslov: Re: bula na hrbtu
Prispeval: petrca na 26 Maj 2006, 09:43:09
Hvala za odgovor.
Jaz sem se ustrašila zato, ker se je pri mojem prejšnjem nemškem ovčarju na približno istem mestu naredila lojna bula. Samo pes je bil že veliko starejši (cca. 10 let).
Naslov: Re: bula na hrbtu
Prispeval: BonaDea na 26 Maj 2006, 12:09:59
Včasih take bulice ostanejo tudi po klopu - klop odpade, na tistem mestu pa ostane manjša reakcija. Samo tam običajno manjka nekaj dlak ali pa se naredi krastica.Nekateri psi imajo pod kožo take maščobne bulice (lipome), ki so ponavadi nenevarne in jih imajo celo življenje, ampak tvoj je po moje še premlad za kaj takega.
Kot so ti že drugi svetovali - spremljaj bulico, če se slučajno veča ali kaj spreminja, pelji pokazat k veterinarju, lahko pa bo čez čas čisto izginila.
Naslov: bulica
Prispeval: Gina na 31 Maj 2006, 11:29:33
Gini se je med prstki na sprednji tački naredila bulica, ki zgleda rdeča, vsake toliko, verjetno zaradi pritiska med hojo, ven priteče gnojna tekočina. Zdi se mi, da je otečen že cel prst, saj tudi spodaj ob blazinici zgleda podobno.
Zaenkrat opazujem in mažem z jodom..videti ni, da bi jo kaj bolelo ali motilo...Lahko bi bilo kakšno travnato seme, in se je zagnojilo v obrambo pred tujkom, najprej pa mi je na misel prišlo to, kar sem zasledila tudi na sosednjem forumu in sicer lahko bi šlo za interdigitalno furunkulozo (globoko bakterijsko infekcijo). Pasme, ki so najpogosteje prizadete, so labradorci, shar pei, angleški buldogi...

Do infekcije lahko pride, ker se kratki izraščeni deli dlak med premikanjem porinejo nazaj v dlačni mešiček. Reakcija na dlako (keratin) je zelo burna (vnetje), kar lahko povzroči sekundarno bakterijsko infekcijo.

Vraščanje dlak nazaj v dlačne mešičke se je lani zgodilo kolegičinemu bokserju ( sprva niso vedeli kaj naj bi bilo ) in ko je vet prerezal bulico je ven potegnil nenormalen velik šop izjemno dolgih dlak ( trikrat daljših, kot jih ima bokser po telesu ). Od takrat najprej mu je kolegica vsake toliko časa že iz preventive populila te kratke, "zlizane" dlake okrog blazinic, da ne bi ponovno prišlo do bakterijske okužbe.

Bom počakala še kakšen dan, pa če ne bo nič bolje bomo šli pač pokazat, da vidimo kaj je na stvari.
Ima kdo izkušnje s tem ( vraščanjem dlak) ?  ???
Naslov: Re: Bulica med "prstki" na tački
Prispeval: Lanabela na 31 Maj 2006, 12:35:51
Jaz prav dolgo ne bi čakala, če je že zagnojeno. samo obkladki in razkuževanje običajno pomagajo samo, dokler se zadeva pošteno ne zagnoji.
Naslov: Re: Bulica med "prstki" na tački
Prispeval: BonaDea na 31 Maj 2006, 12:50:24
Gina za začetek je najbolje, če tačko dobro pregledaš z obeh strani in poskušaš ugotoviti, če je kje viden tujek (možno, da boš na spodnji strani našla vstopno rano, ni pa nujno) in ga sama odstraniš in nato oskrbiš rano. Lahko tudi posprejaš z Garamicinom.
Malo nenavadno se mi zdi, da je prav nič ne bi bolelo, ker se ji je zadeva očitno zagnojila, sploh če opažaš, da se oteklina širi. Očitno ni pretirano občutljiva.
Če se furunkuloza razvije, je to ponavadi bolj obširen in pa boleč proces, ker gre za globoko bakterijsko infekcijo in je posledica nezdravljenja. Ti si zaenkrat opazila samo eno bulico, ki pa niti ne boli prehudo, tak da furunkuloze ziher že nima. Poleg vraščanja dlak pa so vzoki furunkuloze lahko še tujki, atopični dermatitis (alergična reakcija z močnim srbenjem, pri kateri si psi močno ližejo tačke in si na ta način razdražijo kožo), demodikoza (kožna parazitoza).
Če se ti zdi, da ni vzrok tujek ali pa se vnetje širi, definitivno pelji k veterinarju, da boš vsaj vedela pri čem si. Ker če so vzrok dlake, se bo zadeva itak ponavljala.
lp   

+1 točka
 
Naslov: Re: Bulica med "prstki" na tački
Prispeval: Gina na 31 Maj 2006, 15:02:09
Kaj pa npr. če je tujek - travnato seme, škalika palice, kamenček... je že kdo slišal, da obkladki z medom pomagajo, oz. da potegnejo tujek ven ? Nekateri zelo hvalijo to metodo. :-\
V bistvu sta dve bulici, vsaka na enem prstu, čisto vmes, že skoraj spodaj ob blazinici...le da iz ene občasno priteče malo sokrvice, zgleda vneto. Sem ji včeraj ven populila nekaj dlak, pa se mi zdi, da je malenkost boljše.
Če bi bila "oteklina" bolj izrazita, boleča in bi šlo ne slabše definitivno peljem do veta, samo zaenkrat poskušam odkriti vzrok in nočem paničarit.
Naslov: Re: Bulica med "prstki" na tački
Prispeval: Lanabela na 01 Junij 2006, 12:41:49
Tujke najbolje potegne ven ihtiol, to je tista nagnusno smrdeča črna kremica, menda se še dobi v lekarnah. Samo težko bi pripravil psa, da je ne bi takoj polizal dol.
Naslov: bulica
Prispeval: lilly24 na 04 Junij 2006, 20:50:30
No, ker tudi te teme nisem zasledila, bom jo začela kar jaz.

Končno smo našega Sparkya prepričali da je, briket še vedno noče in tudi zredil se je  :)
Sedaj smo pa naleteli na novo zadevo.   :( S Sparkyem se kar veliko ukvarjava (jaz in {citroen}), morem reči, da kar precej. A je šele moja sestra včeraj odkrila, da ima na zadji levi nogi, oz. že bolj na kolku neko bulico, premera 1,5 cm. Ranjen ni nikjer, pa tudi boli ga ne, saj se nič ne odzove ča ga šlataš po bulici.Ni vidna, se pa čuti na dotik. Razmišljala sem, da se mu je mogoče zamašila kaka lojnica, tko kot pri ljudeh, vem pa ne. ??? ???
Sem pa se spomnila, da kak dan,ali dva,prej,  ko sma se igrala, je letel v hišo in se kar precej zaletel v štok od vrat, da ga je kar odbilo kake pol metra stran. Sicer je letel naprej, tudi za cvilil ni. Ta bulica je pa ravno nekje na tistem mestu. A bi to lahko bilo od udarca, nekakšna buška?
Kaj drugega mislimo, da skoraj nebi moglo biti. ali pač  ???

A ima kdo kakšno idejo?
Ali ga bo treba SPET peljat k veterinarju? :-\

LP
Liily24
Naslov: Re: bulica
Prispeval: maja01 na 05 Junij 2006, 13:14:26
od cepljenja in injiciranja zdravil zelo pogosto pride do take reakcije. Lahko dosti hitro, lahko pa tudi po kaksnem tednu.
m.
Naslov: bule in bulice
Prispeval: zoe na 27 Februar 2011, 20:17:42
Kako ukrepate v primeri bulic na pasjem telesu?

Če sem si prav zapomnila se zamašene lojnice držijo kože in se ob dvigu ali premiku le-te premikajo zraven. A bi v primeru nove take bulice vseeno šli k veterinarju na pregled? Je možno, da bulica z opisanimi lastnostmi ni zamašena lojnica?
Naslov: bule in bulice
Prispeval: maja01 na 27 Februar 2011, 20:52:42
Jaz jih opazujem in spremljam, ce se kaj spreminja velikost, konzistenca, pomicnost ... Ce je pac samo drobna bulica v podkozju, ki ne raste, se ne "razmnozuje", ... potem pustim in naceloma ne panicarim. Ce so kaksne posebnosti, pa malo bolj podrobno pogledamo.
Ja, lahko je tudi v podkozju kaj drugega kot zamasena lojnica, ampak velaj napisano zgoraj. Odvisno tudi od mesta bule.
Naslov: bule in bulice
Prispeval: zoe na 27 Februar 2011, 21:27:26
Hvala. Bom šla za vsak slučaj kar k veterinarju.

A ni tako, da te bule počasi rastejo, ker se loj nabira v njih?

A je kakšna znana povezava med zamašenimi lojnicami in ostalimi boleznimi? V smislu, če psi, ki so "nagnjeni" k zamašenim lojnicam v večji meri zbolijo za xy boleznijo. Ginny ima zdaj že 3 (če je ta nova tudi lojnica) pa še ni 5 let stara.
Naslov: bule in bulice
Prispeval: sp30 na 27 Februar 2011, 21:49:46
jst pa kr pokličem veterinarja pa se skupaj zmeniva kako in kaj.

Naš ima zdaj bulo, ker je imel infuzijo.
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Lilit na 27 Februar 2011, 23:26:18
Tudi mene to zanima... Grinu se kar pojavljajo (pa ima komaj 5 let). Je pa tudi res, da scasoma izginejo.
Meni je vet rekel, da ce rastejo pomeni, da so vnete in naj bi dali antibiotike?
Naslov: bule in bulice
Prispeval: zoe na 27 Februar 2011, 23:31:29
Sp30, če pokličem mi ne bo nič pomagalo, ker me zanima kaj je notri v buli. Za to je pa treba vzet vzorec in pogledat pod mikroskopom :)

Ginny so prvo bulo prvič diagnosticirali kot bakterijski žepek od vboda/ugriza, ki naj bi sčasoma zginil. Če ne, bi morala dobiti antibiotike. Ker ni izginil, ampak se je bula povečala sva šli še enkrat in drugič so ugotovili, da je zamašena lojnica ::)
Ob eni drugi priliki sem dala pregledati še drugo bulico, ki je bila tudi zamašena lojnica. Kasneje pa še eno za katero se je, kot sem predvidevala, izkazalo da je posledica injekcije.
Citiraj
Meni je vet rekel, da ce rastejo pomeni, da so vnete in naj bi dali antibiotike?

Za to pa še nisem slišala. Zapomnila sem si, da se jih lahko odstrani le z operacijo - ponavadi v primeru, da je pes že zaradi nečesa drugega pod narkozo pa mu izrežejo še to; in da naj bi se počasi večale.
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Lilit na 27 Februar 2011, 23:33:12
Ma mislim, da jih lahko tudi odprejo in scistijo (kot da bi stisnili mozolj, nekako).
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Lojze na 28 Februar 2011, 07:35:54
Pri Basset Houndih se kar pogosto pojavljajo.Naš pokojni Lojze jih je imel kar precej.Navadno smo jih kar prerezali in ščistili.Pri njemu so bile te bulice običajno polne gnoja pastozne konsistence.Sem pa enkrat čistila bule pri njegovi hčeri,ki je imela te bule veliko večje in polne še tekočega gnoja.Pa nobenega kompiciranja,dobro razkužiti,temeljito očistiti gnoj in to je to.Ranica se zapre v dveh dneh.
Tjaša
Naslov: bule in bulice
Prispeval: zoe na 28 Februar 2011, 10:32:32
A ni tako, da če se jih samo sčisti, da zrastejo nazaj? Ker je žleza lojnica na tistem delu "pokvarjena".
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Lojze na 30 Maj 2011, 07:01:13
sorry zoe,sem videla šele sedaj.Ne ni mus,da se ponovijo.Ponovijo se samo v primeru,če je bil gnoj inkapsuliran in se pri čiščenju ovojnica ni odstranila.Sicer se pa že po otipu lahko predvidi ali je pod bulo tekoč gnoj,pastozen gnoj ali pa kaj drugega.
Tjaša
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Bačko na 16 Avgust 2011, 18:58:48
Tudi moj psiček je pred dvema tednoma na morju dobil gnojno bulico med prstoma na nogi. Najprej je mislil, da je dobil med prste kaki tujek, ampak noter ni bilo ničesar razen gnoja. Mazali smo z jodom, nosili ovratnik, po štirih dneh je bil ok. Prejšnji teden pa spet. Ista taca, med sosednjima prstoma. Dosti večja bulica, spet brez tujka. Spet mažemo z jodom, bepantenom, praznimo, povijamo, nosimo ovratnik pa se še vedno ne celi.  :(
Veterinar mi ne zna povedat, kaj bi bilo...je možna zamašena lojnica? Kako pride do tega? Kako naj to v prihodnje preprečim? Kaj še naj naredim, da bi se mu taca čimprej pozdravila?

Hvala za odgovore
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Lanabela na 16 Avgust 2011, 19:52:08
katere pasme pa je?
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Bačko na 18 Avgust 2011, 07:45:21
Koker španjel. Drugače pa se ravno odpravljava k veterinarju, ker je minil že več kot teden, pa se rana še ne celi... Bomo videli, kaj bo rekel...
Naslov: bule in bulice
Prispeval: m90 na 06 September 2012, 11:30:49
Mi lahko kdo mogoče svetuje, kaj/od kaj bi lahko nastala tale bulca, izgleda pa takole:

(http://shrani.si/f/8/Bt/fOntVUB/1/photo.jpg)
(http://shrani.si/f/2n/3H/4EXZXT8f/1/photo.jpg)

Opazila sem jo kakšnih 10 dni nazaj, in sprva sem mislila, da je bulca posledica pika kakšne žuželke, pa zgleda ni, ker še kar ni izginila ali pa se vsaj zmanjšala.
Bula je živo rdeče barve, in na tem predelu je dlaka izpadla (takoj ko sem opazila bulo je dlaka še bila). Vmes je enkrat tudi krvavela iz bule.
Predel okoli bule jo nič ne boli. Kaj bi lahko pomeni bula oz. od česa se je nardila?

Naslov: bule in bulice
Prispeval: maja01 na 06 September 2012, 11:49:26
Lahko je zamasena lojnica. Ne bi bilo pa slabo, ce jo ob priliki pokazete veterinarju.
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Kimi na 07 December 2012, 22:22:09
tudi jaz sem včeraj pri moji na hrbtu zatipala eno bulico, ki se premika s kožo.sedaj ko sem prebrala tele poste, sem skeptična pred nekaj dnevi smo bile pri veterinarju na 3 cepljenju in mal po veterinarjevi nerodnosti je bilo potrebno "piknt " dvakrat, tak da sedaj tudi ne vem al je to od dveh ubodov ali je kaj drugega  ???deluje mi kot lojnica, sam lahko bi pa tudi bilo od dveh pikic  :). bom videla kaj bo jutri, drug teden jo pa tak mislim naročit na sterilizacijo, pa se bomo najprej pogovorili. :)
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Lunette na 10 December 2012, 17:36:38
am...naša je tud staknala eno tako bulo. Velika kot en fižol. Se premika s kožo in na otip ne boli.
Smo jo pa mi ''napadli'' s šentjanževim oljem  8) in se v roku 3 dni manjša. Sicer se je po prvem dnevu odprla pa se čisti, ampak danes pa izgleda že več kot polovico manjša. Lepe kožne barve. In na poti celjenja.  8) Smo mal bolj pri ''Pehtastih'' pa probamo z domačim žavbam. Gor ji položim gazo prepojeno s tem oljem in povijem s coban povojem, da ostane olje gor (drugače si ga zliže  ::)). Nam se je obneslo. Ker sploh ne dvomim v to da bo izginil še ta zametek bulice.
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Lilit na 10 December 2012, 17:52:41
dobro vedet :) mi smo jih sicer dali ven, ker se je ena odprla in nikakor ni sla nazaj, ampak ce se slucajno spet kaksna pojavi, bomo probali sentjanzevo olje.
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Kimi na 10 December 2012, 18:09:50
naša še kr ma tisto bulico in mislim da je res od cepljenja, ker jo je tam pičila.drug trden gremo na sterilizacijo, pa bom pokazala , do takrat pa mogoč že izgine  ;D
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Lunette na 10 December 2012, 18:34:23
Seveda je smiselno pokazat vetu. Na mestu vboda pa res rado kaj ostane lep čas. Vsaj pri večini naših.
Ampak naša tokratna pa izgleda prav taka kot na sliki od m90. No ne se ustrašit, če mažeš s šentjanževko...po enem do dveh nanosih je bulica začela čez use pore od dlake se čistit pa je izgledalo  :-X ampak po nadaljnih dveh nanosih je pa že  8) Danes zjutraj že praktično ni bilo krvavega izcedka na gazi. Čist en mali pikec. Tiste ''ranice'' oz. odprte pore pa že prav lepe kožne barve. Računam na popolno zacelitev in izginotje nadležnice.
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Kimi na 10 December 2012, 21:04:33
pri naši je pod kožo, nobene spremembe se ne vidi na koži
Naslov: bule in bulice
Prispeval: zoe na 10 December 2012, 21:12:31
A to olje se kupi v lekarni?

Lunette, misliš, da bi pomagalo tudi pri zamašeni lojnici pri kateri na koži ni vidnih sprememb?
(Je pa zanimivo, da iz ene lojnice raste rahlo skodrana dlaka ;D)
Naslov: bule in bulice
Prispeval: m90 na 12 December 2012, 19:58:06
Lunette, jaz sem bulico mazala z kremo tea tree in ze po prvem nanosu je bila drug dan vidno manjsa mazala sem jo cca 10dni in je popolnoma izginila :) ni nobenih sledi da je kaj bilo , tudi dlaka je lepo zrasla   :)
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Lunette na 14 December 2012, 16:42:32
Oj zdj vidla  :)
Olje smo kar sami pripravili čez leto, ker imamo nekaj teh zelišč doma. Mogoče bi se dobilo v kaki lekarni ali kakem biotopicu  ???
Da rečem naš napredek - bulice NI  8) je še samo ostanek ranice (tam kjer se je odprla in sčistila), ki pa se že lepo celi. Praktično zginila  8) Mislim, da je danes ravno 7 dan od začetka mazanja.
Kaj pa vem...zna to tudi bit lojnica, kar je naša imela. Še nisem imela na psih kaj takega. Tokrat smo prvič to videli in probali v živo.
Naslov: bule in bulice
Prispeval: majča na 15 Februar 2013, 13:19:56
Se oglašam kar v tej temi, ker je ravno novejšega datuma. Prečekirala že vse mogoče teme o bulicah, tumorjih, raku ipd... Se mi že malo meša od vseh  informacij. Zelooo bom vesela vsakega nasveta mnenja!!

Mesec dni nazaj sem pri Pupi opazila nek rdeč izrastek v ušesu, nič posebnega, kot da bi imela vrh (ne vem kako naj drugače razložim) ene tistih ušesnih gubic-kanalčkov malo bolj rdeče barve. No v treh tednih se je ta zadevica malo povečala, v drugem ušesu pa nastala še ena taka bulica - izrastek živo rdeče barve in zelo dobro se vidi, da je prekrvavljeno z rdečimi žilicami.

Sva peljala k veterinarju, vzela vzorec iz te bulice (ven tekla kri...) in ker ji rezultat ni bil čisto všeč, je poslala vzorec na citološko preiskavo v Avstrijo (dr. Kurt Sick, če je komu kaj znan). Po dveh tednih sem končno dočakala rezultate oz. poročilo, da obnovim: 90% gre za tumor, ki izgleda maligen, vendar se (upam, da res!?!) klinično obnaša benigno -- ne tvori metastaz (na jetrih, pljučih..). Tako da se ne rabi veliko odrezat, pač manjšo površino okrog njega. Omenjeno je tudi,  da se ta tumor imenuje plazmaCitom. In da se kljub temu, da ga bomo čimprej izrezali, lahko še kdaj ponovi.

Uff zdaj imam pa toliko vprašanj in dvomov v svoji glavi, da sem rekla, da povprašam še tukaj. Definitivno sem za to (tudi na podlagi branja vaših izkušenj), da se obe bulici čimprej odstranita. Bega me tale »plazma citom«.  Ima kdo izkušnjo s to vrsto tumorja, se pri psih res obnaša benigno..? Naj bi bilo pa značilno, da nastane v ušesih/ustih...

Vsekakor greva še po drugo mnenje, zaradi dobrih izkušenj sem najprej pomislila na Kliniko Loka, po prebiranju foruma pa imam sedaj v mislih bolj Veterinarsko fakulteto v Mest. Logu - dr. Tanjo Plavec/dr. Tozonovo ali pa Bolnico Postojna, dr. Butinarja. Pomembno mi je predvsem, da je strokovnjak na področju tumorjev in da mu lahko popolnoma zaupam glede zdravljenja, kirurške odstranitve, glede na to, da je v ušesu, se mi zdi kar malo bolj komplicirano... H kateremu veterinarju bi šli vi?
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Lanabela na 15 Februar 2013, 13:39:47
Poguglaj plasmacytoma canine, dobiš precej informacij. Odstranit to ni nič posebnega, jaz bi šla verjetno na VF.
Naslov: bule in bulice
Prispeval: majča na 15 Februar 2013, 15:18:26
Lanabela hvala, že berem!
Naslov: bule in bulice
Prispeval: majča na 04 Marec 2013, 21:08:52
Da na hitro poročam - v petek je imela Pupa operacijo pri dr. Tanji Plavec v Mestnem logu. Prva noč je bila kar pestra in naporna, sem vesela, da je mimo!! Danes pa je štrumfa že normalno razpoložena, živahna, skratka po počutju in obnašanju taka kot je vedno bila. Se ji je pa v enem ušesu (tam kjer je bilo treba odrezati malo več hrustanca) začelo danes gnojit. Sem okrog rane/šivov očistila s fiziološko raztopino, kaj več si seveda ne upam, pa tudi zmenjeni smo, da če bi pritekla kaka kapljica krvi, obrišem s fiziološko, če bi bilo več, pa pridemo nazaj na obisk na veterino. Zdaj pa ne vem, bolje, da kar takoj peljem v Mestni log na pregled ali je to normalno, da se malo gnoji? ??? Ker pri drugem ušesu je pa ok, se zgleda lepo celi, nobenega izcedka.. Sem rekla, da najprej tukaj povprašam za mnenje, ker včasih prehitro zapaničarim.

ps: Lanabela tebi pa še 1x hvala za tisti namig o pazmacitomu po angleško (hehe ne vem kako mi ni prej padlo na pamet), sem potem vse naštudirala in bila potem tudi bolj pomirjena. ;)
Naslov: bule in bulice
Prispeval: maja01 na 04 Marec 2013, 21:23:46
Ne, ni ok, da se gnoji. Ali pojdi pokazat (takole po opisu je vseeno tezko realno ocenit), ali pa vsaj poklici Plavcevo in ji opisi stanje, pa ti bo ona potem povedala ali pridi ali ni potrebe.
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Tejch na 04 Marec 2013, 21:30:17
Moji se je na obeh prednjih šapah pojavila bulica. Zgleda, kot da bi bla neka oguljena dlaka in malo tudi kože, na levi šapi je bula večja kot na desni. Drugače psice ne zgleda da bi kaj bolelo, tudi ko pritisnem, teka brez problema in vse po starem. Ne vem če se ji bula gnoji ali ne, gnoja pa drugače nisem opazila.

Sedaj k veterinarju ne bi ravno šla razen, če se ne bo samo nič popravilo ali če se zagnoji, ker se ga psica ful boji, boji se pa tudi vožnje  :-\ . In me zanima kaj lahko sama naredim... Perem z jodom?  :-\
Naslov: bule in bulice
Prispeval: maja01 na 04 Marec 2013, 21:36:09
Daj za zacetek pofotkaj, da si bomo sploh znali predstavljati o cem je govora ...
Naslov: bule in bulice
Prispeval: majča na 04 Marec 2013, 21:55:12
Jp, bom ju3 poklicala, potem bomo pa videli... Držte pestke (te vedno prav pridejo;)!!
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Rootz na 01 September 2013, 21:16:08
Živijo!

Moji 9 let stari zlati prinašalki se je pred kakšnim mesecem med prstoma na levi tački naredila bula. Nastala je v enem dnevu in precej nabreknila. Odpeljal sem jo k veterinarju, kjer jo je veterinarka prebodla, vendar poleg krvi ni bilo nobenega gnoja. Bulico ji je namazala s kremo kuterid gento, kužiki pa smo še nekaj dni dajali antibiotike. Bulica je po parih dneh izginila. Moje veselje pa je bilo kratkega roka, saj se je bulica po enem tednu nenadoma spet pojavila (spet v enem dnevu). Zopet sva obiskala veterinarko, ki je ugotovila, da verjeto bulica ni rakava, ni pa vedela vzroka nastanka, zato je predpisala enako kuro kot prvič. Po enem tednu sedaj ni nič boljše, bulica je enake velikosti, kljub vsakodnevnemu mazanju s kuterid gento. Kužiko bulica ne boli, tudi ob pritisku nanjo. Preden grem še tretjič k veterinarki, me zanima, če je kdo imel podobno situacijo s svojim kužkom in kako jo je rešil? Hvala za vse odgovore!(https://dl.dropboxusercontent.com/u/17270385/20130827_200802.jpg)
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Lunette na 02 September 2013, 09:44:12
O jej tole pa ne zgleda lepo. Mogoče še obisk drugega veta.
Drugače pa, sicer manjšo bulico, smo mi odpravili s šentjanževim oljem. Namazala. Povila taco, da se je fino ''zadunstalo'' olje v bulico...pa je za vedno izginila v roku tedna dni. Previjala sem ji vsaj 2X na dan.
Naslov: bule in bulice
Prispeval: maja01 na 02 September 2013, 13:47:03
Ja, mi.
Taco smo slikali, naredili smo biopsijo, in psico dali na dolgo kuro antibiotikov. Nam so pomagali sele cefalosporini in terapija dolga mesec dni.
Lahko je vzrok tujek, lahko pride do vnetja zaradi dlak, lahko je tumorska sprememba na prstni kosti (zato smo slikali), lahko je globoko bakterijsko vnetje (to smo imeli pri nas).
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Evriale na 14 September 2013, 22:32:32
Pred par dnemi sem pri naši psički (pasma rott, 10 mesecev stara) opazila, da ima na vsakem komolcu 2 bulici - na skoraj enakem mestu, na vsakem komolcu sta okoli 1-1,5cm narazen. Bulice imajo premer okoli 4mm, so precej nizke, kožne barve, na njih ni dlake. Psičke ne bolijo ob dotiku/rahlem pritisku. Najbolj mi je nenavadno to, da sta na obeh straneh na skoraj identičnem mestu, na obeh straneh 2  ???  Je kdo že videl kaj podobnega?
Psička ima tudi že malce več časa bulico na jeziku. Zgleda približno tako kot na sliki spodaj, le da je veliko manjša, je kot črtica spredaj ob robu jezika. Bulica tudi ni debela. Brala sem, da se podobne bulice pogosto pojavljajo na jezikih mladih psov in kmalu tudi same izginejo, vendar sem radovedna, če kdo ve točno, kaj je ta bulica:
(http://i333.photobucket.com/albums/m394/vaseys/Jacob/DogSore.jpg)
Naslov: bule in bulice
Prispeval: TibiQ na 14 September 2013, 23:48:43
Če je res taka, kot na fotki, potem ne vem - na fotki piše dogsore - torej nekaj kot afta.

Če ni točno taka kot na fotki, je lahko bradavica. Pri virusnih je treba paziti, ker se prenašajo na druge pse (prek igrač, vode,..). Razen v izjemnih primerih niso posebej nevarne in izginejo same od sebe, so pa moteče, ko se malo namnožijo - imaš odprto temo na tem forumu, kjer so tudi fotke, pa poglej če ni morda to http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=2030.0 .

Tisto na komolcih pa tudi vprašanje - mladi psi dostikrat dobijo "mozoljčke" (ja, lahko se naredi tudi v gobcu). Lahko gre pa tudi za "uležanine" - čeprav pri tako mladem  ???.
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Evriale na 16 September 2013, 17:09:33
Hvala za odgovor :)
Sliko iz prejšnjega komentarja sem dobila na nekem forumu, kjer je nekdo spraševal kaj naj bi to bilo - žal pa tam ni bilo konkretnega odgovora, lastnik je napisal da bo psa peljal k veterinarju, potem pa ni bilo nič več napisano (je pa že zelo stara tema).
Tudi jaz dvomim, da so uležnine, tudi zaradi mesta kjer so (so kakšna mesta blizu bolj "izpostavljena"). Jih bom pač opazovala in videla, če bodo kakšne spremembe.
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Ovcka na 29 Januar 2014, 19:08:09
hej

Mene pa zanima, a so vsi lipomi benigni, ali se zna naredit, da je tudi kaksen maligen?  :-[

Ja, tudi mi imamo bulico, ki jo je vet prejle oznacil za lipom (naredil punkcijo in pogledal celice)  :-[ :-\


Hvala za odgovor..
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Neyka na 30 Januar 2014, 17:19:55
Ok sem na moji danes našla eno bulico premera cca 1cm. Čez je dlaka in koža izgleda normalno. Ko sem jo prijela se je lepo premikala s kožo. Ampak ko sem jo premikala sem in tja se kar naenkrat čutila, da se je predrla in da je nekaj steklo ven. Ampak ni se predrla koža ampak se je tisto kar pač je notri razlilo pod kožo. A rabim paničarit in letet k veterinarju? Bolj ko ne se je "razlila" cela bulica, čisto taka ploščata je še ostala.
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Lanabela na 30 Januar 2014, 19:01:09
Jst se ne bi preveč sekirala, itak se bo po skoraj zagotovo nekaj dneh/tednih spet napolnila. >:D
Naslov: bule in bulice
Prispeval: martina.o na 30 Januar 2014, 19:32:59
Maja - Kako je določil, da je lipom?
Kje se je nahajal?

Tudi Neža..??
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Mucika na 01 December 2014, 23:15:09
Mi lahko poveste tisti, ki ste to že dali čez kolko stane biopsija bulice?
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Nika na 02 December 2014, 09:04:50
Točne cene ne vem, ker smo še par drugih stvari zraven rihtali, tam nekje med 10-20€.
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Mucika na 02 December 2014, 12:02:24
Hvala.
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Mucika na 02 December 2014, 20:42:50
Še nekaj, ste vi dali za biopsijo bulice vaše živali v narkozo? Ker mi je en veterinar rekel, da je za biopsijo potrebna narkoza pa mi je bilo čudno...
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Nika na 02 December 2014, 21:17:18
Mogoče bi znali mačkom, ki so pri veterinarjih ponavadi res težji pacienti kot psi, dati pomirjevalo, drugače pa ne vem zakaj bi bila potrebna narkoza. Moj kuža še nagobčnika ni rabil  ;)
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Mucika na 02 December 2014, 21:30:49
Moj maček je itak čist miren pri veterinarju, ampak ok to itak ni mogel vedet, samo vseeno mi je bilo čudno tole z narkozo... Ker sem si predstavljala biopsijo kot stvar, kjer ne rabiš narkoze zato sem za vsak slučaj še tukaj vprašala, če imam morda jaz napačno predstavo. :)
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Nika na 02 December 2014, 21:41:38
Ne ne, nekak tako kot da bi kri vzeli  :)
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Mucika na 02 December 2014, 21:43:57
Tako sem si tudi predstavljala. Sem si malo oddahnila, ker mi ni da bi mačka za vsako stvar dajala pod narkozo, sploh ker je že malo v letih.
Naslov: bule in bulice
Prispeval: zoe na 02 December 2014, 22:11:18
Ginnyne lojnice so bile vedno pregledane brez narkoze in pomirjeval. Veterinarka je z iglo (injekcijo) probala dobiti dovolj vzorca za pregled pod mikroskopom. Verjetno je drugače, če je bula globlje in je težko dostopna.
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Mucika na 03 December 2014, 13:47:03
Odgovor drugega veterinarja: Punkcijo lahko opravimo brez sedacije ali lokalne anestezije, biopsijo ne. ???
Kaj je sploh razlika med punkcijo in biopsijo? Sem mislila, da sta to dve stvari, ki gresta z roko v roki..
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Nika na 03 December 2014, 14:13:08
Čist laično je punkcija odvzem tekočine, biopsija pa odvzem tkiva, obojemu sledi pregled materiala. Ni mi jasno kaj te hecajo? Če si iz Lj pokliči še mačjo hišo vet.
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Mucika na 03 December 2014, 14:18:15
A tako, ok mi je sedaj malo bolj jasno kaj je eno in kaj drugo. Se pravi delaš eno ali drugo ne pa obojega?
Ja bom še tja poklicala, to je bil odgovor s prve-k.
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Lilit na 03 December 2014, 16:02:16
Punkcija je uradno 'tankoigelna biopsija', s katero se vzame vzorec celic, medtem ko biopsija ponavadi pomeni odvzem koscka tkiva. Za punkcijo samo zapici injekcijsko iglo v bulo in posrka vsebino, pri biopsiji pa morajo prav v zivo nekako odrezat/odscipnit koscek zadeve, kar zna bolet. Ampak tudi to se po mojem da naredit z lokalno anestezijo, ce je zvau kolikor toliko pridna...
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Mucika na 03 December 2014, 16:10:50
Ahaa hvala za razlago, zdaj mi je jasno. Po kakšnem kriteriju pa se potem odločijo, če bodo na buli izvajali eno ali drugo? Kaj je bolj natančno?
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Lilit na 03 December 2014, 16:13:46
Delas eno ali pa drugo, odvisno od tipa spremembe. Pri bulicah ponavadi punkcija, ker ce se ze reze, se vzame celo bulico ven.
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Lilit na 03 December 2014, 16:32:02
100% natancno je samo, ce vzamejo celo bulico ven. Je pa naceloma tudi punkcija zelo zanesljiva metoda za dolocat, kaksna je bulica.
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Mucika na 03 December 2014, 16:43:49
Ok, super, hvala. :)
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Mucika na 03 Januar 2015, 13:12:08
Še eno vprašanje. Smo šli potem k veterinarju, čeprav se ni bulica nič večala ali kako drugače spreminjala, ampak sem rekla za vsak slučaj, da pogledamo. In mu je naredila punkcijo, ker pri taki majhni bulici je rekla, da se niti ne da biopsije delat. In je ven spumpala neko prozorno tekočino, katero so potem dali pod mikroskop. Ko mu je z iglo ven vzela to tekočino je bulica skoraj zginila, zelo malo se jo je še čutilo. No in čez par ur, ko so to pregledali so me klicali, da ne zgleda nič rakastega in da ni razloga za preplah, da je verjetno to le neka cista. In da verjetno bulica ne bo več se naredila. Samo se je po parih dneh spet napolnila, mogoče še celo malenkost večja in zdaj spet vztraja tam, kjer je bila. Sicer spet ne raste oz se karkoli spreminja, sem jo šla tudi že mazat s šentjaževim oljem, kakor je nekdo tukaj gor omenjal, ampak ne pomaga, ker se itak ne odpre, ampak se jo komaj opazi s prostim očesom pod kožo, se jo bolj otipa. Sicer, če so rekli, da ni tumor ali karkoli verjetno ni nič takega, samo me pa moti, ker je spet tam. A menite, da bi bilo treba spet ven spumpat tekočino?
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Lanabela na 03 Januar 2015, 13:33:49
Jaz bi pustila pri miru, če bi se začelo večat bi pa dala ven.
Naslov: bule in bulice
Prispeval: BlackDevil na 06 Maj 2015, 20:54:54
Kako hitro naj bi lipomi rastli?
Naslov: bule in bulice
Prispeval: Nika na 07 Maj 2015, 07:30:58
Verjetno si že sama obrnila splet čez, meni hiter pregled gugla pove da naj bi rastli počasi, v nasprotnem primeru jih je dobro odstraniti.