PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Pasme => Nepriznane => Temo začel/a: Kofi na 24 April 2007, 13:19:54

Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: Kofi na 24 April 2007, 13:19:54
Nekaj o pasmi:
Standard
Standard določa organizacija SABT.

Ta organizacija na razstavah tudi določa, ali se z določenim psom sme vzrejati. Na razstavi ga oceni uraden SABT sodnik, ki ocenjuje glede na veljavni vzrejni standard pasme.
Ocenjevanje se vrši tako, da se od ideala standarda, katera vrednost je 100 %, odštevajo odstopanja od idealne slike psa.
Da se uradno sme vzrejati s psom, mora le-ta doseči minimalno 75 % točk.
Normalne vrednosti na ocenjevanjih so med 75 % - 80%.
So bili primeri, ko so bili psi ocenjeni z 90% oz. 85 %, vendar gre v teh primerih za izjeme.

Izgled
Boerboel je velik, močan in odporen pes z močnim, izrazitim mišičevjem.

Gibalni vzorec mora biti živahen in tekoč.
Plečna višina: pri psih od 66 – največ 72 cm
Plečna višina: pri psicah od 61 – ne več kot 66 cm
Teža psa: od 60 – 70 kg

Teža psice: od 45 – 60 kg

Pričakovana starost: 12 let

Pojava

Boerboel je velik, močan, uravnotežen pes z dobro razvitim mišičevjem.

Samci naj bi bili v zunanjem izgledu posebej mišičasti in psice bolj ženstvene.
Glava Boerboela šteje med njegove posebne značilnosti. Močna in masivna lobanja mora imeti večjo razdaljo med ušesi in očmi. Površina lobanje mora biti široka in ploska ter prevlečena z mišicami.

Obraz

Obraz je lahko z ali brez črne maske. Mora biti simetričen glede na preostanek glave.

Nos

Razdalja med nosom in očmi ne sme biti večja od 8-10 cm. Nosnici morata biti črne barve.

Ustnica
Zgornja ustnica mora biti ohlapna in naj ne sega čez spodnjo čeljust.

Čeljust

Čeljust mora biti globoka, široka in močna. Spredaj na čeljusti mora biti lažja zožitev.

Zobje:

Zobje morajo biti močno razviti in bele barve. Paziti je potrebno, da ležijo v pravilnih medsebojnih razdaljah.

Oči

Barva oči je lahko katerikoli ton rjave, vendar morajo biti temnejše barve kot barva dlake.

Modre oči veljajo kot vzrok diskvalifikacije iz nadaljnje reje.

Ušesa

Ušesa morajo biti srednje velikosti v obliki črke V. Stati morajo v pravilnem razmerju z glavo. Ko je pes pozoren se morajo dvigniti na višino lobanje.

Vrat

Vrat mora imeti jasen mišični obok z visoko nastavljenim hrbtnim stičiščem. Naj bo srednje dolg in proporcionalen z ostalim delom telesa. Koža na vratu visi pod vratom med sprednjima tacama.
Telo:
Hrbet mora biti raven, širok in z dobro proporcijo k celemu telesu. Mora biti zelo mišičast.

Trup mora kazati široko in močno rast z izrazitim mišičevjem.
Prsi morajo biti mišičasta in močno grajena. Ležijo naj globoko med sprednjimi tacami.

Rep mora biti nastavljen visoko na telesu in mora biti raven.
Lopatice morajo stati v ustreznem kotu in imeti morajo dobro mišično osnovo.
Mišičevje na sprednjih tacah mora biti izrazito.
Sprednje tace naj bodo velike, z dobrimi blazinicami in temnimi kremplji, ki naj bodo obrnjeni naprej.
Stegna morajo biti močno mišičasta.
Kolena morajo biti močna in morajo stati v ustreznem kotu.
Zadnje tace morajo biti relativno kratke, vzporedno raščene in morajo biti močne.
Srednji sklep zadnje noge mora biti močno grajen.
Zadnje tace morajo biti malenkost krajše kot sprednje tace, sicer pa z enakimi značilnostmi.

Proporcije

Vsi deli telesa morajo biti harmonični s telesom.

Gibanje

Boerboel se mora gibati lahkotno in izrazito

Karakter

Boerboel je karakterno močan, zanesljiv, inteligenten pes, ki ima močno razvit varovalni instinkt. Je samozavesten in neboječ.




Boerboel ima kot ena najbolj odlikovanih afriških pasem dolgo zgodovino. Zadnjih 350 let se je pasma razvijala v Afriki, vendar so se tipične karakteristike teh podobnih psov odražale že na asirskih slikah v letih 700 pred našim štetjem.
1652. leta je g. Van Ribeeck kupil tako imenovanega »Bullenbijterja«, velikega in močnega psa, tipa mastifa in ga pripeljal na Rt dobre nade. Ta pes in njegovi potomci so bili križani z lokalnimi in uvoženimi psi in danes predstavljajo večino karakteristik današnjega Boerboela.

Karakterne lastnosti in njegovo vsestranskost so Boerboeli dobili s križanjem z velikimi psi, ki so bili uvoženi iz Anglije leta 1820 v angleško – burski vojni.
1938. leta je Anglež De Beer pripeljal Bulmastife iz otoka v Južno Afriko za varovanje diamantov. Mastifska kri se je tako križala s tamkajšnjimi velikimi pasmami in vtisnila današnji karakter Boerboela.

Razvoj Boerboela lahko ocenimo kot zgodbo o uspehu Južne Afrike. in tudi današnji Boerboel ima še danes v krvi tiste cenjene lastnosti kot nekoč. Je idealen čuvaj, kot so bili že njegovi predniki. Kar se je popravilo v času razvoja pasme je zdravje in gibčnost.
Pasma Boerboela ni priznana s strani velikih združenj kot so FCI, tako danes psi niso podvrženi pritiskom včasih tudi »čudnim« lepotnim zahtevam. Zaradi tega je Boerboel še zmeraj to, kar mora biti. Zdrav, inteligenten, gibčen pes, ki se izraža s čudovitim karakterjem.

In to je vzrok, zakaj se odločiti za nakup Boerboela – ima čudovito naravo in zunanji izgled.

Standardi pasme so se prvič določili z ustanovitvijo združenja South African Breeders Association (SABT) v letu 1983. 1990 je bila organizirana prva razstava tamkajšnjih predstavnikov te pasme. SABT in EBBASA organizacija polagata težo na zdravje psa kot predpogoj za nadaljnjo vzrejo. Ker je zaradi telesne konstitucije povržen težavam s komolci in kolki, se lahko vzrejajo samo psi, ki tovrstnih težav nimajo. Tako ima tudi nov lastnik Boerboela varnost, v kolikor kupi psa pri SABT registriranemu vzreditelju, da kupi zdravega in aktivnega psa.

Vredno je vedeti:

Boerboel velja za edino pasmo na svetu, ki je bila razvita z namenom varovanja in straženja, pri čemer pes ni agresiven. Boerboel je zanesljiv, poslušen, lahko učljiv, inteligenten, hraber in miren pes. Ima pa tudi zelo močen varovalni nagon. Tako od lastnika pričakuje, da je tudi sam umirjen in samozavesten in lahko svojega psa brez sile in z veliko ljubezni vodi. Boerboeli so prikupne domače živali in se zmeraj radi igrajo. S pravilno vzgojo in razumevanjem bo postal Boerboel prijatelj za življenje, ki bo varoval svojega gospodarja, njegovo družino, hišo, vrt, pri čemer do drugih ljudi ne bo agresiven.
Boerboel v hiši za vsakega lastnika pomeni dobiti prijatelja, celo partnerja. Vi in Vaš pes morate postati uigrano moštvo. Vaš Boerboel se bo zelo hitro naučil kakšnega počutja ste, ko boste slabe volje in kaj mislite. Skozi ta odnos, ki ga morate vzpostaviti s psom, bo tako tudi natančno vedel, kdaj mora tujca v hiši sprejeti in kdaj ne.

Boerboeli so zaščitniški in bi naredili vse, da bi zaščitil družino, prijatelje in dom. Boerboel bi dal za vas njegovo življenje. Če boste kdaj pustili psa samega doma, ne bo pustil nobenega v hišo. V primeru, da dobite obisk, bo obiskovalce akceptiral, če mu jih boste predstavili. Kljub temu bo ostal pozoren. Boerboel mora imeti sposobnost čutiti strah družine pred določenimi situacijami in ljudmi. V tem primeru se bo postavil pred Vas in Vas skušal zaščititi. To lastnost Vam bo lahko potrdil vsak lastnik Boerboela.

Njegov močan zaščitniški čut se pokažejo med 7. in 12. mesecem. Kolikor močnejša je vez med Vami in psom, toliko močneje vas bo želel zaščititi.
Pri čemer lahko dodamo: boerboel je verjetno najboljši prijatelj Vašega otroka in čudovit partner za igro. Ne akceptira samo ene osebe in jo varuje, temveč varuje celo družino in gleda na to kot obvezo. To nalogo opravlja z vso ljubeznijo.
Obstaja veliko zgodb o Boerboelih, ki so ure in ure varovali spečega otroka v vozičku in niso nobenega spustili zraven. Boerboel misli, da mu pripada cela družina in jo vidi kot nalogo za varovanje.

Boerbol se lahko njegovi raznolikosti zahvali visokim zahtevam, ki jih je moral izpolnjevati. Po eni strani je moral čez dan varovati otroke in ovce, vmes loviti zajce kot zagotovilo za kosilo, po drugi strani pa zvečer ležati z družino ob ognju in jo varovati, pri čemer je moral biti še ljubezniv in scrkljan. To so zahteve, ki jih je Boerboel moral izpolnjevati skozi iz generacije v generacijo in so postale karakteristika pasme.

Kot smo že omenili ima Boerboel zaradi svoje velikosti tudi nagnjenje k displaziji in vaginalni prolapsi. Torej pri nakupi mladička zahtevajte vrednosti meritev ustreznosti kolkov in kolen staršev ter ustrezne SABT papirje.
Vsak odgovoren vzreditelj Vam bo te papirje oz. kopije z veseljem pokazal !!!


Vredno je vedeti – vzgoja:

Zaradi močnega varovalnega nagona je zelo pomembno, da ima že kot mladiček vedno nove kontakte z drugimi ljudmi, živalmi, da se s socializacijo izključi njegovo agresivno vedenje. Že kot mladička ga pustite v kontakt z drugimi živalmi. Pokažite mu živali kot so mačka, konj, krava, ovca ipd. Ne pozabite, da je boerboel zelo inteligenten pes, zato mu dajte možnost.
Poštena vzgoja je pri Boerboelu potrebna abeceda, da psa ustrezno vzgojite. Ravno pri vzgoji je pomembno, da nikoli ne reagirate nespametno ali brezumno. V kolikor naredi napako, ne smete agresivno nastopati – bodite kot Vaš pes – sproščeni in mirni, pogumni in ljubeči.


V kolikor vas zanimajo dodatne informacije, mladički, vzreditelji, me pa kontaktirajte !

+1
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: Alex na 20 Maj 2007, 13:44:15
Živjo,

mene pa ful zanima kako ta pasma izgleda, če bi bla mogoče kakšna slikca.

Lp, Alex
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: Taj na 20 Maj 2007, 15:22:16
Tudi mene je zanimal izgled tele pasme, pa sem šla malo poiskat po internetu slikice pasme in lahko rečem samo waw! :o. :)
Meni je zelo lepa pasma... pa na kakšnih močnih nogah so! :o

(http://www.african-boerboel.co.za/images/Tombi-==.jpg)
(http://untouchablecanecorso.com/Images/South%20African%20Boerboel.jpg)
(http://www.boerboels.be/julien2.jpg)
(http://www.mabbr.org/pics/misc/notapit/boerboel.jpg)

Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: Alex na 22 Maj 2007, 11:43:06
Ja, res waw. Ful je lepi.  :P
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: babsy_ka na 29 Maj 2007, 14:29:23
Kakšna konstrukcija  :o
ampak je ful luškan, še posebi na tisti slikci ki ma glavo mal vstran... tak strahospoštovanja vreden pes, pa taka nežnost hkrati.... super!  :P
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: Taj na 29 Maj 2007, 15:12:16
Meni se tudi zdi tak zelo močan pes... samo tace če pogledaš... :o
Res so lepi. :)
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: lorry na 26 September 2007, 14:13:01
Sicer nimam namena kupiti psa, ker ga že imam, me pa vseeno zanima, če obstajajo vzreditelji v Sloveniji? In koliko predstavnikov te pasme je pri nas (za enega vem, da je)? Je pa zelo lep!  :o
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: tjas na 26 September 2007, 19:45:15
O to pa je pes! :o
Zelo lep in predvsem ogromen. :o
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: Urša na 27 September 2007, 09:02:04
Živjo

Hudo lep in dober pes. Karakter mi je všeč, prav "mevžasti" psi niso zame. Nekako drugo leto imamnamen kupiti psa, nagibam se k Ameriškemu bulgogu, ampak tudi tale je odličen.

Kje pa so kakšni rejci v Sloveniji? Da se malo posvetujem.

Hvala in lp
Urša
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: ninci na 27 September 2007, 09:05:03
Živjo

Hudo lep in dober pes. Karakter mi je všeč, prav "mevžasti" psi niso zame. Nekako drugo leto imamnamen kupiti psa, nagibam se k Ameriškemu bulgogu, ampak tudi tale je odličen.

Kje pa so kakšni rejci v Sloveniji?
Da se malo posvetujem.

Hvala in lp
Urša

Kakor je meni znano jih ni ;)

Lp nina
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: Chiba na 27 September 2007, 12:09:20
Nisem zasledila kakšne barve dlake so dovoljene?
Drugače je pa zelo zanimiva pasma psov. Me kar zanimajo pa še lepo izgledajo.  :)
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: Urša na 27 September 2007, 15:00:12
o joj. Mam pa sestro v Belgiji in jo bom mal prosila naj povpraša, če kdo kaj ve. Samo ona ni tak "pesjanar" kot jaz. Upam pa vseeno, da bo kaj zvedela.

hvala za info

lp
Urša
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: miško na 30 September 2007, 13:25:35
Zdravo,
Glede barve Boerboela sem prebrala na drugem forumu da je lahko rumena, barve opeke, rdeče-rjavo sive, lahko je tudi tigrast. Na prsih in šapah je dovoljena bela. Prebrala sem tudi da je nekaj rejcev na Nizozemskem in tam čimbolj ohranjajo pasmo enako kot v Afriki.
Drugače se pa strinjam z vami, fascinanten pes, tako kot po izgledu, tako kot po karakterju. 

Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: Urša in Balu na 09 December 2008, 18:44:24
Zelo lep pes :-*
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: nezkaaa na 09 December 2008, 23:01:45
Meni se tudi pes dopade tako karakterno in po videzu. Ampak bi rada prej ga videla še v živo, ene parkrat pa govorila z vzreditelji...samo kje? na razstavah ne, edino če bodo prišli kot gledalci

so mi pa ful  :o
mojemu očetu pa niso všeč...ta je pa res en lolek :P če ga bom pa imela mu bo pa ful všeč...standard...
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: miško na 09 December 2008, 23:11:27
U Nezkaa vidim a je tebi ta lepotec tudi všeč. Vzreditelja boš težko našla, vem da ga ima Kofi, ki je tudi pustila svoje podatke. Drugače pa sem kontaktirala enka lastnika ki ima samca in si prizadeva iz Afrike uvozit še samico pa pravi da so ful problemi. Zanimala pa sem se tak čisto nasplošno o karakterju če je večina res kar tu piše.

Lp
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: nezkaaa na 09 December 2008, 23:50:40
Ojla miško/-a :D

ja ful se mi dopadejo...ampak bom še nekaj časa počakala, predno ga kupim, da še jaz malo odrastem :P oz. imam prej vsaj še enega psa. V primeru, da bi imela to pasmo, pa bi šla z njim v malo šolo, ker nekako ne vem če bi si upala sama ga vzgojit (brez pomoči) + tega bi lahko še nadaljevala šolanje. :D
Verjamem, da so problemi, na meji pa to...čeprav se na to ne spoznam kaj dosti. A potem je od Kofija psiček :) edini predstavnik te pasme v Sloveniji?
Jaz bi ga res rada videla v živo...bom imela sedaj še razlog več, da obiščem JAR :D
Njim sicer piše v "standardu", da so peščene barve z črno masko, ampak jaz sem videla na sliki tudi črnega in tigrastega boerboela...a kaj veš kako je s tem?
No tu je slikica
(http://listverse.com/wp-content/uploads/2007/11/boerboel-2-tm.jpg)
vir: www.clubintegra.com

Sem pa malo prebrala o tej pasmi, kjer je v angleščini ful veliko napisanega, med drugim tudi to, da če se z njim ne ukvarjamo postane uničevalen, nepremišljen in agresiven. Ubistvu tako nekako, kot vsak pes.
Bi ga pa človek zlahka zamenjal za malo bolj nabildanega (bull)mastifa. Ampak, če od "poznavalcev" še za mojo sslišim, da je mešanka med bernardincem in ne vemčim...  ::)
Verjamem pa, da ko bi pasmo videla v živo, bi se popolnoma zaljubila vanj...potem pa vprašanje, če se me sploh še znebijo :P

lp
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: miško na 10 December 2008, 22:50:43
Zdravo,
Tudi jaz bi ga rada videla v živo. Tak da upam da kdaj. Glede barve vem da so dooljene ciglena barva z ali brez črne maske, rjava, siva ali tigrasta. Za črne še pa nisem slišala. Prav tako sem našla enga Boerboela rjavo bele barve, ki mislim da po standardu tudi ni dovoljena.Tukaj pa ti dam link od rejcev v Afriki da boma malo sline cedile. Meni je najbolj všeč Mighty Bonzo

http://www.mightyboerboele.co.za/about.php

Lp
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: nezkaaa na 11 December 2008, 00:00:10
Ojla,
ja Mighty Bonzo je res lep...meni se tudi dopadeta Nostras Tyson in Mighty Lika. Prav rada bi ga imela....slina mi teče pa v potokih :D
mogoče bom celo kontaktirala tega vzreditelja in se kaj pogovoriti glede pasme. Jah, očitno mi ne bo drugega preostalo, kot da grem v JAR :)
Čeprav so mi tigrasti nekoliko bolj všeč :) ampak dobro...barva mi niti ni toliko pomembna kot karakter...ampak kakšni mladički so to...joj joj...boga ajaz, bom še sladkorno dobila ;)
Kofi...če imaš to pasmo, a nam privoščiš kakšne slikice :D

lp
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: miško na 11 December 2008, 13:27:51

Od Kofo boš težko dobila kakšne slike ker je bila nazadnje prijavljen lani maja. Sem se pa jaz enkrat tu na forumu zanimala kako je z temi psi in rodovniki pa mi je Čara dala link kjer je Kofi sodelovala. Tam je tudi več odgovorov in napisala je tudi da pomaga pri nakupu te pasme. Evo linka:

http://mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=10900
Če boš kaj kontaktirala ji/mu reči naj res nam privošči kako sliko.

lp
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: Niky*Nika*Pika na 11 December 2008, 13:53:31
O tole je pa res pes in pol!  :o
Kakšni so....  :o
...lepotci  :-*
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: delfinčika na 27 Avgust 2009, 21:49:30
Tigrasti so lušni :-*
ampak so lušni peseki ;) :-* :) ;D :D :o
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: čara na 13 April 2010, 17:54:26
Malo pomoči prosi. Ali je tole resnično možno? A ni tako, da je FCI rodovnik pač fci rodovnik in če je pasma v čakalnici je povsod, ne pa samo v določenih državah ???

Citiram iz enega forumo "Na voljo mladicki burbulov. Vse informacije pri vzrediteljici na [email protected] v anglescini in nemscini. Imajo rodovnike izdane pod okriljem FCI Ceske republike in lahko obiskujete razstave v Nemčiji, Poljski, Slovaski in na Češkem. V Sloveniji je tudi podala prošnjo, da bi se pasma vpisala v cakalnico in upamo, da bodoče bo mozno tudi v Sloveniji"
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: andreja na 13 April 2010, 18:00:39
Če so v čakalnici, imajo lahko tudi FCI rodovnike. Tole s prošnjami po različnih državah pa ne vem.
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: amonra na 16 April 2010, 08:28:19
Tole sem napisala jaz in lahko ja v nekaterih drzavah jih priznajo, kot so npr. priznani ameriski buldogi skoraj povsod v Sloveniji pa niso..in ko je vzrediteljica prosila v slo so ji rekli da so oni samo pod okriljem Fci in da nimajo namena zaenkrat da bi jim podeljevali Cac-e ker CACIB kot v cakalnici itak ni mozno dobit ter se imajo pravico sami odlocat katere pasme dat v cakalnico..zal..sploh ker nihce od slovenskih lastnikov ni zaprosil za kaj takega in da jih pri nas ni..vse ostale drzave ki so nastet pa jih imajo v cakalnici in rodovnike prav tako izdaja Ceska Kinoloska zveza, ki jih je vzela pod okrilje...seveda morajo pred tem bit vpisani v SABT ali Ebassa in imet telesno oceno ter slikane kolke in komolce..telesno oceno poda dodnik iz Jar , ki pride prav v ta namen maja na Cesko in to bo ena vecjih razstav burbulov v tem koncu...http://www.cz-pes.cz/ballotada/boerboel/boerboel.html

tu vse pise, drugace pa vzrediteljica govori anglesko in nemsko
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: amonra na 16 April 2010, 09:22:04
kot vidim je ful zapletov glede tega na splosno kaj je v cakalnici in katera pasma ne..no tako je da ima vsaka drzava moznost sama odlocat katere pasme bo dala v cakalnico in Slovenija jih prakticno skoraj nima nasproti ostalim po svetu..kadar da pasmo v cakalnico pomeni da je sedaj pod njenim okriljem in rodovniki so izdani preko njih prav tako kot za vse ostale pasme in prav tako imajo slikanje kolkov ali karkoli je pac potrebno in vzrejne kot je to pri vseh ostalih pasmah, ki so FCI..prav tako lahko sodelujejo na vseh razstavah vendar ne morejo dobit CACIB..lahko samo CAC..dokler se jih uradno ne prizna..lahko samo dodam da nacin komuniciranja slovenske kinoloske zveze in molos kluba je zelo pod nivojem celo zaljiv in zalostno, da taksni ljudje sploh tam delajo..
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: amonra na 16 April 2010, 09:36:35
tako izgleda pa rodovnik
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: amonra na 28 April 2010, 20:48:20
http://erinie.rajce.idnes.cz/

tu pa je slikic ena gora..so pa zelllooo lusni v zivo..najvecji lepotec pa je Tula-Tulinek..tako lepega psa pa se nisem nikoli videla..in noro prijazen :o
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: amonra na 09 Junij 2010, 10:29:40
Ta vikend oziroma v nedeljo se v blizini Brna dogaja najvecja klubska razstava burbulov v tem koncu Evrope in hkrati uradno ocenjevanje pod okriljem EBBASA, z sodniki iz Jar...trenutno je prijavljeno 40 burbulov..ce koga zanima je vabljen..vse informacije v anglescini ali nemscini pa na [email protected]
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: amonra na 17 Junij 2010, 13:46:34
http://erinie.rajce.idnes.cz/ebbasa/



pa se slikice
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: ren na 17 Junij 2010, 14:26:55
A si obiskala razstavo? Mogoče poznaš psarno Tirex iz Madžarske? Imajo tudi dva AB-vsaj tako se vidi na sliki.
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: ren na 17 Junij 2010, 14:43:33
AB-dva ameriška buldoga...
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: amonra na 17 Junij 2010, 21:40:19
ne zal nisem bila samo zelo dobro poznam psarno ballotada in mi ona posilja vse novosti ker imamo od nje bordojca..nam je za avto bil burbul prevelik :D..na kateri sliki pa mislis..ker na tem linku ko sem dala so samo burbuli..na slikah iz razstav pa so eni prelepi AB ampak kolikor vem jih je nekaj iz Rusije
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: ren na 18 Junij 2010, 09:29:49
Na spletni strani Tirex sta dva AB.

Burbuli so mi všeč. Na hitro sem pogledala fotografije iz razstave: najlepši so mi tisti, ki so zelo svetli. Praviš, da so veliki. Večji kot bordojske doge?
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: amonra na 18 Junij 2010, 15:50:26
ja od mame nasega vsaj 10cm..pa predvsem tezji saj je Tula pri 14 mesecih tehtal 70kg..mama nasega pa tehta 50 oce pa 55kg..ampak so za razliko od bordojcev ki ravno ne izgledajo atletsko zelo misicasti
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: amonra na 02 Julij 2010, 11:11:13
http://sapphire1.rajce.idnes.cz/Rosmalen_-boerboels/#

tukaj se malo slikic iz razstave na nizozemskem..prvic so bili tudi predstavljeni mladicki crne barve
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: ren na 02 Julij 2010, 13:01:50
Fiona Sunjika je zelo lepa psička. Res mi je všeč. Od mladičkov pa mi je simpatičen Bavanna Prides Eco. Črni so tudi super...me zanima kakšni bodo, ko odrastejo.
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: amonra na 03 Julij 2010, 00:01:50
ja fiona je od nase prijateljice..fascinantna psica..sem prvic mislila da je pes ker ima tako izrazite lastnosti pasme..crni pa izgledajo prelepi tudi meni
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: amonra na 29 Julij 2010, 20:39:34
http://erinie.rajce.idnes.cz/danae_a_damien-2-3_mesice/

se vedno isceta nove lastnike ;)
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: amonra na 18 Oktober 2010, 22:44:17
http://www.cz-pes.cz/ballotada/boerboel/boerboel-na-prodej.html


Pricakuje se prvo leglo s po moje najlepsim psom kar potrjujejo stevilne razstave in dosezki na njih. Mladicki bodo sli v nove domove konec januarja. :o
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: amonra na 15 November 2010, 13:52:49
no pa so na svetu..6 psick in 2 psa v barvi svetli in temno plavi. Oba starsa sta mogocna, velika 70 in tezka 70kg. Pravi mali slooncki torej ;D
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: miško na 15 November 2010, 18:05:12
Čestitke ;D

Meni zelo lepa pasma.  Nekoč morda  :o 

Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: amonra na 15 November 2010, 22:08:49
Hvala... ;D zal niso moji ampak zulim  jih pa lahko..res so izjemno lepi psi..ampak Tula videt v zivo..neverjetno..veliko psov mi je lepih ampak on je navdusil se mojega moza, ki sploh ni pasjeljubec ;)..lahko samo recem izjemen pes v vseh pogledih
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: amonra na 06 Oktober 2011, 17:56:33
Na voljo dva prelepa 3mesecna burbula v kennel http://www.ninyaore.cz/

[email protected]  je naslov, kamor se lahko obrnete po vec informacij v anglescini ali nemscini :)
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: Kofi na 08 Oktober 2011, 20:43:51
No, so že bližje...  :o Čestike ... lepotci, ni kaj  ;D
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: Kofi na 08 Oktober 2011, 20:48:30
Je res, da me dolgo ni bilo na forumu... dobili smo še 2 človeška mladička, ki sta jasno prevzela prioriteto  :o
Če koga Kofi zanima v živo, je dnevno "na straži" v Domžalah... če boste šli mimo hiše in za trenutek čudno obstali pri ograji, ga boste videli zelo od blizu  ::) ::)

Slika pa je nastala v trenutku, ko sem mu rejkla, naj se spakira s kavča... torej v smislu "A ti to meni...al...?"
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: miško na 09 Oktober 2011, 18:28:11
Uh, lepotec :-* Koliko je star zdaj, in napiši kaj kak je karatkter. Čuvaj in zaščitniški in podobno. Mi je pasma zelo všeč.
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: Kofi na 09 Oktober 2011, 19:00:26
Star je 6, ekstremno zaščitniški, zaljubljen v otroke, obiski so pa njegova alerija (razen domačih, kjer ni panike).
Izreden čuvaj, inteligenten (prej sem imela dogo, je tale kr Einstein) in ubogljiv.

V času odraščanja mu je pa bilo potrebno kar večkrat ponoviti oz. posrbeti, da si zapomni, kdo je pravzaprav osnovni stanovalec v hiši   :o. Bi kr nekak hotel red delati in tu postane pasma ekstremno nevarna, če ne pride v prave roke. Pri nas ni bilo nobene nevarne situacije, ker smo končali pri tihem renčanju.
To bom napisala z namenom, ker pes NI za vsake roke, če ni vzgajan prav.
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: ren na 09 Oktober 2011, 19:07:52
Na voljo dva prelepa 3mesecna burbula v kennel http://www.ninyaore.cz/

Amonra, a kateri mladiček ostane pri vzrediteljici? Burbul in coursing-zanimivo.

Kofi, lep je tale vaš pesek :D. in seveda čestitke za otročička.
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: amonra na 09 Oktober 2011, 20:27:17
Kofi - lep kuza :)

Moram rect da glede na to da poznam razmeroma veliko burbulov je res da niso za vsakogar, predvsem psi ne.Psicke je nekako lazje vzgajat,sploh Santy je ena taksna prijazna burbulica, vendar je v njo vlozenega veliko dela in ljubezni.Ker ima vzrediteljica veliko izkusenj nasploh in predvsem veliko pasjo druzino so njeni psi vsi po vrsti nekonfliktni v druzbi psov, mack in ostalih zivali. Je pa pri burbulu tako kot pri vsakem psu-kolikor vlozis toliko dobis. Cisto namena, da bi si katerega zadrzala nima sploh, ker cela druzina lasti skupaj 6 psov razlicnih pasem. Ostale imajo samo kot ljubljencke :o..je pa nekaj ljudi zavrnila saj se ji niso zdeli pravsnji lastniki.Tako da namena nima, lahko pa se zgodi, da kaksen ostane. ;)
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: Kofi na 09 Oktober 2011, 21:12:23
Naš Kofi ima posebej rad zajčico...skupi se igrata na vrtu, tako, da drži, kaj se tiče harmonije z drugimi živalmi ... :o
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: miško na 10 Oktober 2011, 10:06:32
Jaz tudi vedno pravim kako si psa naučiš in vzgajaš takšnega imaš :) Meni so všeč boerboeli po slikah, bi mogla spoznat katerega v živo ;D Nekaj kar sem prebrala o karakterju, kar mi je tudi zanimivo.
Kako pa je kaj z tem ko pravijo da je zelo zaščitniški. Jaz imam sicer corsa, in z njim ni bilo nikoli nobenih problemov, ampak enkrat je naša odrasla soseda dražila malega sina (3 leta) da mu bo vzela traktor in ga skrivala. Vsi smo stali zunaj. Mali se je začel dreti in jokat, in tekat za njo. Pes je enčas samo gledal in potem je skočil na sosedo :o Samo skočil, brez glasa, z zaprtim gobcem, ne da bi jo ugriznil, samo da je pokazal da mu ni bilo všeč. Jaz sem samo gledala. In kako pa je če pridejo na obisk drugi otroci?
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: amonra na 10 Oktober 2011, 11:11:01
No kolikor jih jaz poznam so psi veliko bolj zascitniski kot psicke. Sploh so veliko bolj teritorialni. Ampak to lastnost razvijejo kasneje tam nekje po drugem letu, ce jim seveda dopustimo oziroma ce cutijo da nas morajo branit pred vsemi neznanimi ljudmi ;D Bolj to izgleda nekako takole, da  si postavijo mejo do koder sme nek tujec v odnosu do njihovega lastnika. Ce jo prekoraci se mu slabo pise ;) Otroci in ostale zivali jim ne delajo tezav sploh. Tudi do otrok vecinoma razvijejo taksen zascitniski odnos ampak glede tujcev. V kolikor ugotovi, da te je lastnik sprejel prijateljsko nimajo tezav in se radi poigrajo in pocartajo. Sploh to njihovo nezavedanje velikosti in mase je zanimiva izkusnja. Sama sem ob prvem obisku, ko se je name valilo s polno hitrostjo 5 burbulov in mi lastnica zakrici naj raje stopim ob steno otrpnila od strahu. Potem sem ugotovila, da ce ne bi stala ob steni bi verjetno pristala na tleh saj ,ko mi je 75 kg burbul skocil s tacami na ramena sem se komaj obdrzala na nogah.  :o

Ja situacija, ki mi jo opisujes mi je poznana. Ugotovila sem da naceloma normalen pes bo zmerom zascitniski do otroka, ker ve da je otrok nemocen, oziroma se nesposoben sam branit zato prevzame vlogo zascite on. Tud nas bordojec pazi na 3 letno hcero. Smo imeli zabavo in je bilo vse polno ljudi in je tamala tekla proti sosedu ter kricala in je dvignil roke ,da jo ujame. To se nisem videla pri bordojcu kako hitro je skocil iz lezalnika, kjer je navidezno dremal seveda in se pognal s taksnim rencanjem, da sem se jaz otrpnila. Vsa sreca, da je poslusen na prvo besedo, da sem ga zaustavila, drugace ne vem kaj bi ostalo od soseda :-[ In kadar koli krici je on prvi, ki preveri kaj se dogaja :D
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: Kofi na 10 Oktober 2011, 11:15:19
Jah, tako nekako, ja...

tudi pri nas je bilo, da sem šla z vozičkom po cesti in je šla malo večja deklica mimo, očitno preblizu  in je skočil vanjo in to z  zaprtim gobcem ! Seveda je imela deklica vse modro, takoj sem poklicala starše in šli smo k zdravniku. Obleka ni bila poškodovana, deklica pa v šoku, kar je razumljivo.
Pes pa seveda na opazovanju pri veterinarju ipd, ata pa je pol še z odškodnino seveda prletu... ker pijača dandanes ni poceni... :'( mi je samo deklice žal :'(.

Otroci na obisku... po pravici povem, da ne silim v take situacije, ker če bi se mu zazdelo, da bi red delal, so lahko posledice grozne in teh for se enostavno ne grem. Ga damo k sosedom (k tašči) in imam mir.
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: amonra na 10 Oktober 2011, 11:24:12
Glede obiska pa ti priporocam en obisk tukaj na Ceskem, kaksne 4 urce voznje iz Mb pa je. Glede na to da se za predstavitev pasme v SLO ni mozno dogovorit, ceprav tu na Ceskem je pasma v cakalnici je bolj malo verjeten kaksen izlet do Slo. Vsekakor pa te bodo doma z veseljem sprejeli ;)

http://www.cz-pes.cz/ballotada/boerboel/boerboel.html

potem vsekakor k Magdi ker ona je ta-glavna :D Je res kaj videt.
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: smallanjaaa na 06 Marec 2013, 20:24:17
Živjo. ;D

Mogoče kdo ve, kje v Sloveniji ali v sosednjih državah kdo vzreja to pasmo?
Zahvaljujem se za vse podatke že v naprej.   :)
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: tina-briard na 06 Marec 2013, 20:46:03
Na tem forumu imaš že odprto temo in naštetih nekaj psarn-
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:CTcbNjIebU4J:www.pesjanar.si/forum/index.php%3Ftopic%3D3783.30+&cd=2&hl=sl&ct=clnk&gl=si
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: miško na 06 Marec 2013, 22:14:58
Tule je še ena iz Črne gore :)  Pred kratkim so še imeli prostega enega samčka.. Če pa še je pa ne vem :)
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152485319125307.947416.311946225306&type=1
 
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: smallanjaaa na 07 Marec 2013, 20:08:33
Glede obiska pa ti priporocam en obisk tukaj na Ceskem, kaksne 4 urce voznje iz Mb pa je. Glede na to da se za predstavitev pasme v SLO ni mozno dogovorit, ceprav tu na Ceskem je pasma v cakalnici je bolj malo verjeten kaksen izlet do Slo. Vsekakor pa te bodo doma z veseljem sprejeli ;)

http://www.cz-pes.cz/ballotada/boerboel/boerboel.html

potem vsekakor k Magdi ker ona je ta-glavna :D Je res kaj videt.

hvala,prosila bi prosim naslov gospe MAGDE v naprej se zahvaljujem!
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: Boo na 07 Marec 2013, 20:16:26
hvala,prosila bi prosim naslov gospe MAGDE v naprej se zahvaljujem!

Kontaktiraj psarno in se zmeni za obisk. Saj ne mores kar tako na blef tja uletet.. Kontaktne podatke imas na linku.  ;)
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: amonra na 07 Marec 2013, 22:51:15
Lahko jo kontaktiras na facebook-u pod Magda Moravcova ali ji pisi na [email protected]. V kolikor bi imeli tezave z jezikom, da se ne bi v cem razumeli pa ti lahko kaj pomagam s prevodi v cescino  :)

Osíčany 16, obec Koválovice-Osíčany
798 29 Tištín
okr. Prostějov
Česká Republika
Naslov: Afriški boerboel (burbul)
Prispeval: spejsi na 11 Junij 2014, 16:46:09
Lepi so zelo. Taki mogočni.
Pa karakter mi je zelo, zelo všeč.

Glava, predvsem zgornji del - čelo, oči, me spominja na rodezijskega grebenarja.