PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Pasji športi in reševanje => Vzgoja in šolanje => Rally Obedience => Temo začel/a: saxana na 14 Februar 2009, 00:58:38

Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: saxana na 14 Februar 2009, 00:58:38
V petek 13.2.2009 je bil na Delnem zboru sodnikov za ocenjevanje dela šolanih psov sprejet
POPRAVEK RO PRAVILNIKA.

Nov pravilnik si lahko ogledate in downloadate na (začasni)
STRANI KOMISIJE ZA RALLY-O
http://www.kd-krim.si/RO.htm (http://www.kd-krim.si/RO.htm)

Za dodatne informacije o pravilniku sem vam na voljo.

Lp, Ana
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: saxana na 15 Februar 2009, 12:33:20
Spodaj navajam glavne spremembe v RO pravilniku ... manjših sprememb, ki se tičejo same organizacije ipd. ne bom omenjala.

1.) Pogoji za udeležbo na izpitu / tekmi
Na dan izpita doseči predpisano starost. Pri tem ni izjem. (Prej je bil poleg starostne omejitve pogoj tudi, da morajo imeti vsi psi, ki tekmujejo v razredih RO-II, RO-III in RO-IV in so poleženi po 01.01.2006 opravljen še izpit B-Bh.)
RO-I      12 mesecev
RO-II      14 mesecev
RO-III      15 mesecev (prej 16 mes)
RO-IV      16 mesecev (prej 18 mes)

RO izpite lahko pes opravlja v društvu (RO-I in RO-II) ali na tekmovanju (RO-III in RO-IV).

Tekmovanj v razredu RO-I se lahko udeleži pes, ki je predhodno v okviru izpitnih rokov na društvu opravil izpit v razredu RO-I.

Tekmovanj v razredu RO-II se lahko udeleži pes, ki je predhodno v okviru izpitnih rokov na društvu opravil izpit iz RO-II, uspešno opravil „Preizkus obnašanja v urbanem okolju” in „Strokovni izpit za vodnika psa spremljevalca in je vsaj 2x tekmoval v razredu RO-I. Psu, ki je pozitivno opravil vse tri dele izpita, se priznata izpit RO-II ter izpit Bbh.

Tekmovanj v razredu RO-III se lahko udeleži pes, ki je predhodno opravil izpit v razredu RO-III ali tisti tekmovalec, ki na tekmi opravlja izpit RO-III in je vsaj 2x tekomoval v razredu RO-II.

Tekmovanj v razredu RO-IV se lahko udeleži pes, ki je predhodno opravil izpit v razredu RO-IV ali tisti tekmovalec, ki na tekmi opravlja izpit RO-IV in je vsaj 2x tekomoval v razredu RO-III.


2.) Izvedba posameznih delov izpita/tekme
Pri vseh vajah, kjer se zahteva 180o obrat, se lahko le-ta, zaradi lažje postavitve naslednje vaje, izvede pod kotom 160 170 ali 190.
 
3.)Ocenjevanje
Sodnik po lastni presoji ocenjuje posamezne vaje glede na približek k idealni izvedbi. Izvedbo posameznih vaj sodnik ovrednoti z točkami od 0-10. Sodnik vaje ocenjuje subjektivno in pri tem upošteva izvedbo vaje kot celote.  Za negativno opravljen preizkus na tekmi šteje le, če sta bila vodnik in pes diskvalificirana, če sta dobila več kot 3 nezadovoljivo (0 točk) ocenjene vaje oz če sta prekoračila maksimalen čas

Pri izpitu se končna ocena podaja opisno „opravil“ ali „ni opravil“. Ocena „opravil” se poda, v kolikor sta vodnik in pes dosegla 50% uspešnost. Končna ocena na tekmovanjih se poda v obliki točk.

4.) Diskvalifikacija
Diskvalifikacijo brez možnosti dokončanja vaj na progi povzroči:
- vodnikova grobost do psa v kakršni koli obliki (zateg vrvice, cukanje psa, udarec psa, grozilna telesna govorica vodnika, vpitje na psa in ostale psihične in fizične grobosti), ki je strogo prepovedana. Vodnik, ki ga sodnik diskvalificira zaradi grobosti do psa, mora progo zapustiti takoj,
- izguba nadzora nad psom (če pes uide s proge in se po treh vodnikovih klicih ne vrne k vodniku),
- vaba s hrano ali predmetom,
- opravljanje potrebe na tekmovalnem prostoru.

Diskvalifikacijske napake, kjer lahko vodnik do konca opravi naloge na progi, če to želi
- nepravilno zaporedje izvajanja vaj na progi
- nenehno zategnjena vrvica (pri RO-I)

5.) Točkovanje in Certifikat o odličnosti

Kategorija   Možne točke    Št. točk za pozitivno opravljen izpit   Točke odličnosti
RO-I          150                       75                                143
RO-II          170                       85                                162
RO-III          190                       95                                181
RO-IV          190                          95                                181

Na koncu tekmovalnega obdobja se podelijo tudi “Certifikati o odličnosti”, ki se podelijo vsem tekmovalcem, ki so vsaj 3x v tekmovalni sezoni dosegli točke, potrebne za “Certifikat o odličnosti”. Te so: v razredu RO-I 143 točk, v razredu RO-II 162 točk in v razredih RO-III in RO-IV 181 točk.

6.) NOVE VAJE:
RO-I
Namesto Gugalnice nova vaja in sicer:
Vaja “29. Vzvratno okoli vodnika”
Vodnik se ob znaku ustavi, pes na vodnikovo povelje vzvratno obkroži vodnika, pri tem ves čas ostaja v njegovi
neposredni bližini. Po zaključenem krogu se vrne v izhodniščni položaj, nato skupaj nadaljujeta do naslednje postaje.

RO-II
Iz RO-I je prenešena gugalnica ... namesto vaje „Stoj za pregled+odmik”.

Vaja 31 „Vijuganje v osmicah navzkrižno” ima sedaj samo en možen vhod in izhod ter samo eno pot pomikanja med ovirami.

Vaja 36 „SEDI - Zavoj na mestu v desno okrog za 180° – PROSTOR”
Pes hodi poleg ob vodniku. Vodnik se ustavi in pes sede. Vodnik poveljuje poleg in se na mestu obrne za ½ kroga (180°) v svojo desno. Pes se med zavojem pomika v položaju poleg ob vodniku in se ob vodniku uleže, ko se ta ustavi. Zavoj se izvede v takem obsegu, da lahko vodnik in pes nadaljujeta proti naslednji vaji.

Vaja 37 „SEDI - Zavoj na mestu levo za 180° –PROSTOR”
Pes hodi poleg ob vodniku. Vodnik se ustavi in pes sede. Vodnik poveljuje poleg in se na mestu obrne za ½ kroga (180°) v svojo levo. Pes se med zavojem pomika v položaju poleg ob vodniku in se ob vodniku uleže, ko se ta ustavi. Zavoj se izvede v takem obsegu, da lahko vodnik in pes nadaljujeta proti naslednji vaji.

44. SEDI V GIBANJU - MED TEKOM
Pes hodi poleg ob vodniku. Ko prideta do znaka, začneta vodnik in pes teči. Na vodnikovo povelje pes sede ne, da bi se vodnik ustavil. Vodnik  nadaljuje s tekom (vsaj 5 korakov), nato se obrne, vrne do psa, ga obkroži in se postavi ob psa.  Vodnik in pes nato z normalnim korakom nadaljujeta pot do naslednje vaje.

RO-III
Vaja „53. Prostor med odpoklicem”
Vodnik se pri znaku ustavi in pes se uleže. Vodnik se za 20  korakov oddalji od psa (ustavi se pri naslednjem znaku) in se obrne proti psu, nato psa pokliče proti sebi. Na sodnikov znak nato vodnik psu poveljuje prostor. Pes se na vodnikovo povelje takoj uleže, vodnik nato psa ponovno pokliče in od psa zahteva, da se pred njim vsede. Vaja se konča z enim od zaključkov.

Vaja 59. „PRINAŠANJE PREDMETA „
Vodnik pred pričetkom izpita/tekmovanja asistentu sodnika izroči predmet v velikosti cca 10x10 cm (igračko, žogico, prinosilo, rokavico, ...). Ko se vodnik in pes približujeta znaku za to vajo, asistent približno 3 m stran od znaka (tedaj, ko sta vodnik in pes že mimo njega in mu kažeta hrbet) neopazno položi predmet na tla. Pes tako ne more videti, kaj je storil. Pri stožcu, ki označuje dolžino odmika (to je 10 m) vodnik in pes izvedeta 180 o obrat po lastni izbiri, nato pes sede ob  vodniku. Vodnik opozori psa na predmet in ga pošlje ponj. S predmetom v gobčku se pes vrne do vodnika in sede predenj. Vodnik mu predmet vzame, nato izvedeta 180 o obrat po lastni izbiri; pes sede ob vodniku. Vodnik nato predmet odloži na stojalo, ki se nahaja ob stožcu ter s psom nadaljuje proti naslednji postaji.

Lp, Ana
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Ovcka na 15 Februar 2009, 12:48:51
saxana najprej vprasanje, ki sem ti ga postavila ze na sosednjem forumu..  :-[ "Da lahko pes, prestopi v višji razred, mora v vsakem posameznem razredu tekmovati vsaj dvakrat (poleg izpita)." - se pravi, ce sva bila enkrat na izpitu+tekmi (oboje naenkrat) in potem se na eni tekmi, potrebujeva se eno tekmo za pogoj v dvojko?

Potem pa vprasanje glede vaj 36 in 37.. Ali je dovoljena komanda prostor? Predvidevam da je?  :P

Ostalo je kristalno jasno  ;) Samo tistle rikverc se bo treba naucit za enko  :-[
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: dog4ever na 15 Februar 2009, 13:19:58
Uf, spremembe mi pa niso všeč  :-\ sploh ne un rikverc okoli vodnika.

Citiraj
Tekmovanj v razredu RO-I se lahko udeleži pes, ki je predhodno v okviru izpitnih rokov na društvu opravil izpit v razredu RO-I.
A to pomeni, da sedaj izpita RO I ne bo večmožno opravljati na tekmi?
Zakaj je to pravilo? Da bo več društev imelo izpite? Že sedaj jih ima komaj katero ::) in nekateri raje delamo (delajo) izpite kar na tekmi kot pa da čakajo nekaj mesecev in grejo v druga društva delat izpite. Se mi zdi, da bo sedaj še manj tekmovalcev...  :( In še problem bo za prestop med RO I in RO II. Ker sedaj si šel na dve tekmi, naredil pogoje ter lahko šel tekmovat v RO II. Po novem pravilniku boš moral pa čakati na ene društvene izpite?  :-\
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: aska na 15 Februar 2009, 14:14:43
Uf, spremembe mi pa niso všeč  :-\ sploh ne un rikverc okoli vodnika.
Še posebno tale sprememba mi ni prav nič všeč :-\

lp
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: sibila na 15 Februar 2009, 14:55:25
Še posebno tale sprememba mi ni prav nič všeč :-\

lp


Meni pa.Nov izziv, hihi. :o ;D
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Teski na 15 Februar 2009, 14:57:53
Se pravi, da tisti, ki imajo RO I že opravljen, nimajo pa še RO II in nimajo BBH (rojeni pred 1.1.2006), bodo sedaj morali pred tekmami v RO II imeti tudi opravljeno obnašanje v urbanem okolju in test?
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Ovcka na 15 Februar 2009, 15:29:55
Tole z izpiti je tudi meni precej bedno (ce je res tako, kot si razlagamo). Pa sem sla malo brskat, in sem nasla tole:

Izpiti vkljucno s tekmami so:
17.05. - KD Ljubljana

Pa sami izpiti:
21.06. - KD Krim
06.12. - KD Krim

In to je to??? Sicer povsod drugod pise samo izpiti, tako da ne vem ce se kaksen pase zraven.. Ampak ce je to to, je brezveze. Sploh ker hocejo vec tekmovalcev dobiti v dvojko, trojko, stirko. Tako pa skoraj nimas sans, da v enem letu recimo prestopis dve kategoriji visje..  ::) ::)

Katastrofa. :-\
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: aska na 15 Februar 2009, 15:42:13
Meni pa.Nov izziv, hihi. :o ;D
He he, to je pa tudi res ;) :P

Sva se z Asko že malo prej na vrtu šli tale novi izziv in nekako ji je kar šlo - sicer s težavo (se je precej pritoževala, ker ji očitno ni kaj preveč jasno, da kaj čem spet od nje :D). Sicer sem uporabila besedo rikverc za to in ji kazala z roko kako mora it, a mi nekako ni všeč. Zato me zanima kako boste ostali poimenovali to vajo? Hvala vam za vse vaše predloge že v naprej.

lp
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: saxana na 15 Februar 2009, 17:52:38
Ovčka:
Kar se tiče prestopov v višji razred je tako, da moraš v razredu RO-I in II opraviti izpit na društvu + 2 tekmi (za tiste, ki so izpit navajeni delati izpit na tekmi je to en preizkus več ... kar se denarja tiče je pa isto).

Pri vseh vajah (ne samo pri 36 in 37) so dovoljene vse komande ... sam tolk moraš pazit, da povelj ne ponavljaš.

Glede vaje 29 pa ko jo začneš učit ugotoviš, da sploh ni tako težka ... boš vidla, samo pogumno pa bo  :)

Glede izpitov je pa takole ... Krim je pač edini, ki izpite prijavi za celo leto vnaprej ... pri Rally-ju je drugače dovoljeno, da se izpite napove cca 15 dni prej in se jih potem izpelje. Drugače pa ni panike, da se tisti, ki pač v svojem društvu nimajo RO izpitov, pridružijo Krimovim... do zdej ni bilo nobenih težav.

Dog4ever:
Izpit RO-I in RO-II ne bo več možno opravljati na tekmah ... III in IV pa še vedno.  Lahko bo pa vsako društvo, ki bo organiziralo RO tekme dan prej organiziralo izpite ali pa še bolje, da jih bo organiziralo skupaj z A in Bbh izpiti in tako ne bo dodatnih stroškov.

Teski:
Ja. Vsak, ki bo hotel tekmovati v RO-II ali v višjih razredih bo moral imeti opravljen del Bbh izpita (UO in SI).

Lp, Ana
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: dog4ever na 15 Februar 2009, 18:33:09
Saxana, zakaj take spremembe pri izpitih / tekmah?
To pomeni, da začetniki sploh ne morejo na prvo tekmo (Kd Barje)-ker morajo prej v društvo na izpit.
Lani se ni dalo delat na isti dan A izpitov in RO izpitov  ::) (ker naj bi bili to dve disciplini).
Po pravici povedano je meni ta pogoj čisto mimo (da je potrebno izpit delat v društvu)... ja, ni problema, da se gre izpit delat drugam. Problem je v tem, da drugje sploh ni izpitov!! S tem se resnično skoraj ne da kaj bistveno napredovati v enem letu... (kot je Teski lani recimo)...
meni je tole resnično čisto mim  :-X
žal se mi zdi, da bo še manj tekmovalcev kot dosedaj  :(
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: rapgirl na 15 Februar 2009, 18:56:56
Tudi meni ni logično, da 1 in 2 se ne da delati izpitov na tekmi, 3 in 4 pa se lahko. Ne vem, pa glede na to, da res so 3 izpiti za RO v enem letu.

Sicer sem pa z Ajko malo poskusila okoli vodnika nazaj in je kaj hitro razumela. :P

Sicer pa bi si lahko Slovenci izmislili svoj kinološki šport. Glede na to, da sprejemamo druge in jih potem očitno tudi spreminjamo. No, predlog pač. Kdor ima dovolj časa in veliko volje pa naj se loti. :)
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Teski na 15 Februar 2009, 19:08:18

Ja. Vsak, ki bo hotel tekmovati v RO-II ali v višjih razredih bo moral imeti opravljen del Bbh izpita (UO in SI).

Lp, Ana


Kaj pa tisti, ki so že v RO IV in nimajo npr. BBH narejen?
No, z Ajkom imava opravljene reševalske izpite, tako, da pričakujem, da ne bo komplikacij oz. dodatne zahteve po BBH.
S Kayo bova pa očitno morali še delat... To mi sicer ni panika, ker rada delam z njo - karkoli že. Ima pa tudi šele 4 leta, tako, da imava čas... Je pa res, da so malo zakomplicirali... Po drugi strani imaš pa dva izpita v enem - kar tudi ni tako slabo za tiste, ki še nimajo narejenega BBH. Za tiste, ki bodo šele začeli delat RO, je to pozitivno. Malo se bodo društva edino morala prilagoditi z izpitnimi roki.
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: zoe na 15 Februar 2009, 19:53:15
Če prav razumem za začeti RO I ne rabim izpita BBH, ampak ne morem pa kar tako na tekmo, temveč moram prej opravit izpit na društvu?
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Apollo na 15 Februar 2009, 20:07:09
Tudi meni del pravilnika, ki govori o tem, da je potrebno opravljati izpite RO1 in RO 2 izključno na društvenih izpitih ni všeč :-[ in me je kar malo presenetil. Lahko bi se izpiti delali kot do sedaj na tekmah, kdor bi na tekmi opravil RO 2 izpit bi naredil v društvu še urbano okolje in pisni del in bi se mu priznal še BBh zraven (če je v tem problem). Saj po eni strani je za mlade pse fajn, ker lahko z RO direktno pridobijo tudi naziv BBh, po drugi strani pa zaradi premalo izpitih rokov to močno zavleče napredovanje določenega psa v višje razrede in pa prepreči novim tekmovalcem, da bi v tej tekmovalni sezoni sploh lahko tekmovali... :-X
Lahko bi pustili tudi klavzulo, če pes ima opravljen Bbh, lahko dela izpite (RO1, RO 2) tudi na tekmi :-\.
Škoda, res škoda za to spremembo. Tud jaz mislim, da ne bo prinesla nič pozitivnega :-[.
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Ovcka na 15 Februar 2009, 20:16:40
zoe ce prav razumem je tako, ja..

Sploh so teli pogoji z drustvenimi izpiti problem pri taksnih drustvih, kjer uradno ne trenirajo ROja.. Recimo pri nas.. Z rapgirl smo do sedaj same brez kakrsnegakoli instruktorja trenirale (uradno pod KD Trbovlje), in tako ni sans, da bi nase drustvo potem naredilo RO izpite samo zato, da midve dobiva pogoj za dvojko. Torej moramo it drugam na izpit. Ki je samo trikrat letno. Cel zur.  ::) ::)

Sicer se meni izide po tej logiki, ce grem na prvo tekmo, dobim pogoj za opravljanje izpita, potem je na drugi tekmi v Lj pa na izpit za dvojko. Seveda pod pogojem da kaj ne zabluziva. Ce pa, sva pa fsckd.  :-[

saxana in koliko je pricakovanih potem teh neprijavljenih izpitov v letosnjem letu? Ker tri je res ena smesna stevilka. ::)

p.s.
Tudi midva sva prejle malo vadila rikverc okoli vodnika in smo ze na pol poti!  :D :D
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Xsara na 15 Februar 2009, 20:54:12
Mene pa zanima, kako je to urejeno za tuje tekmovalce? Ali morajo tudi Hrvati in Italijani, ki se zanimajo za naše tekme, delati v Sloveniji teorijo in urbani del izpita B-Bh? Sklepam, da mora biti za njih to urejeno nekako drugače.
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Puma na 15 Februar 2009, 22:38:57
Glede izpitnih rokov vam ni treba skrbeti, ker jih bo sigurno več ;) Med drugim jih bomo najverjetneje organizirali tudi na KD Ljubljana, tako da bo sigurno kak več, kot je zabeležen. Predvsem sedaj, ko bo posledično več izpitnikov, glede na nova pravila.

Lp, Kaja
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: zoe na 15 Februar 2009, 22:56:50
Fajn bi bilo, da bi se te izpiti organiziral pred prvo tekmo, 19. 4., da imamo možnost tekmovanja, če želimo.

lp
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: deteljica na 16 Februar 2009, 08:45:50
Prepričana sem,da bo zaradi novega pravilnika organiziranih več izpitov.Morada celo na isti dan, samo ne v okviru tekme. Nikjer ne vidim v pravilniku postavke, da je to prepovedano ;).
Je pa prišlo do teh sprememb zaradi želja po ukinitvi BBH-ja. In ker ni BBH obvezen pred prvim izpitom RO, je obvezno, da ta ni na tekmi.
Poleg tega se je tako- če niste opazili spustila starostna meja za RO 1 ( na nivo izpta A se mi zdi). Pa tudi RO 2 izpit je v bistvu BBH izpit in ga tudi prej nisi mogel delati na RO tekmi.
Prej smo bili časovno realno na slabšem, saj si moral imet BBH pred prvim RO 1 izpitom,- kar pomeni nad 14 mesecev za prvi štart,- če si imel srečo. Ker BBH izpitov je navidezno veliko- a so vsi nabasani v iste roke.
Moja psica je npr imela 14 mesecev v sušnem obdobju,  zamudila je junijske roke in potem do novembra ni rokov BBH, ko pa je končno jesensko-zimski  BBH rok, pa ni nobenega RO roka več.
Tako,da sem pri zagovornikih te rešitve.
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Xsara na 16 Februar 2009, 08:52:52
V primeru, da bo izpitnih rokov res več, so tudi meni spremembe všeč (samo definitivno bi bilo super, da bi kdo organiziral izpite vsaj pred 1. tekmo v sezoni). Kot sem že rekla me pa res zanima, kako bodo pogoje opravljali hrvaški tekmovalci, ki kolikor vem nimajo svojih tekem, da bi tam prestopali, izpita v slovenščini jim pa tudi ne moremo dat za pisat. Glede na to, da so kar pridni na naših tekmah, to ni nek ZF scenarij.

Aja - če komu pomaga sem jaz učila krog rikverc okoli vodnika iz flipa (pa blizu zida, tako da kuža mora zavit) in je tamala takoj poštekala. Edini problemček je, da to tako rada počne, da jo je ful težko ustavit, ko začne in se kar vrti in vrti ::)
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: dog4ever na 16 Februar 2009, 10:19:24
no ja, na prvo tekmo začetniki pač ne bodo mogli it (ker prej ne bo izpitov RO). B-BH izpiti pa so (vsaj nekaj rokov). Iz tega vidika je sedaj slabše.

In pri razporedu tekem bi se vsaj lahko pazilo, da se termini ne pokrivajo... prva tekma je isti dan kot državna razstava v Mb...
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Teski na 16 Februar 2009, 10:22:55
Vaja okoli vodnika nazaj res ni tako huda, ko t morda zveni... Sicer jo morava izpiliti in preseliti iz stanovanja na poligon, vendar mislim, da ne bi smelo biti težav.

Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: deteljica na 16 Februar 2009, 12:19:03
Brez panike za posamezno vajo! Pač vsako je (bilo) treba naučit, a ne ? Noben pes ne zna od rojstva nobene, niti najenostavnejše.
Poleg tega, če je v pravilniku, kdo ve kdaj bo prvič na progi (predvidevam, da ne že prvo tekmo) in tudi, če še ne bo perfektna, ko pač prvič bo ta znak uporabljen, bo samo ena od mnogih vaj tistega dne.
Glede roka za izpit, ki zdaj manjka, pa bi rekla, da najbolje, da se vsi, ki bi želeli na izpit pred prvo tekmo, javijo (mo) Ani na ZS al pa na mail, in če bo videti, da je takih kandidatov več, bo zagotovo razpisan kakšen (izreden) rok na bilo katerem od društev.

Med jamranjem sem in tja se raje osredotočite na pozitivne strani spremembe:
- ne rabite več klasičnega BBH-ja,ki je sprožal vrsto protestov in pripomb,
-v RO 1 lahko štartate skoraj 3 mesece prej.
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: dog4ever na 16 Februar 2009, 13:17:42
Med jamranjem sem in tja se raje osredotočite na pozitivne strani spremembe:
- ne rabite več klasičnega BBH-ja,ki je sprožal vrsto protestov in pripomb,
-v RO 1 lahko štartate skoraj 3 mesece prej.

Mene B-BH ni motil.
Na zadnji tekmi je bil cca. 18 mesece star pes drugi najmlajsi... Kar pomeni, da tekmujejo praviloma starejši psi.
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: saxana na 16 Februar 2009, 13:20:29
Kaj pa tisti, ki so že v RO IV in nimajo npr. BBH narejen?

Tisti ,ki so po prejšnjem pravilniku dosegli pogoje so "varni", nova pravila veljajo za nove tekmovalce oz. za tiste, ki še nimajo pogojev.

Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: saxana na 16 Februar 2009, 13:21:35
Če prav razumem za začeti RO I ne rabim izpita BBH, ampak ne morem pa kar tako na tekmo, temveč moram prej opravit izpit na društvu?

Tako je ... prav razumeš
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: saxana na 16 Februar 2009, 13:25:20
saxana in koliko je pricakovanih potem teh neprijavljenih izpitov v letosnjem letu? Ker tri je res ena smesna stevilka. ::)

Trenutno je pri nas 12 društev kjer delajo RO ... teoretično bi lahko imeli 24 izpitnih rokov ... kako se bodo društva odločila pa res ne vem ... optimistično upam, da jih bo čim več.
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: saxana na 16 Februar 2009, 13:35:38
Glede roka za izpit, ki zdaj manjka, pa bi rekla, da najbolje, da se vsi, ki bi želeli na izpit pred prvo tekmo, javijo (mo) Ani na ZS al pa na mail, in če bo videti, da je takih kandidatov več, bo zagotovo razpisan kakšen (izreden) rok na bilo katerem od društev.

Apsolutno se bomo potrudili, da spremembe ne bodo imele negativnega učinka na tekmovalce ... če bo interesentov dovolj, se bom poskusila dogovoriti za izredni izpitni rok.
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: saxana na 16 Februar 2009, 14:23:57
Mene pa zanima, kako je to urejeno za tuje tekmovalce? Ali morajo tudi Hrvati in Italijani, ki se zanimajo za naše tekme, delati v Sloveniji teorijo in urbani del izpita B-Bh? Sklepam, da mora biti za njih to urejeno nekako drugače.

Za tujce ostanejo pogoji taki kot so bili... se pravi, da lahko izpite delajo na tekmah (njihovih nacionalnih "urbanih" izpitov se ne čekira).
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: saxana na 16 Februar 2009, 14:37:31
Zaradi korenitih sprememb pravilnika bodo predvidoma naslednji teden določene tudi "Prehodne določbe", ki bodo urejale vprašanje nekaterih novih pogojev.

Govorili smo že o tem, da bomo določili, da lahko tisti, ki imajo Bbh že narejen, izpit I in II opravljajo tudi na tekmah.

Mal je treba še počakat, da se zadeve speljejo do konca ... še cca 14 dni.

Tule pa je še nekaj novih vaj, ki mi jih je uspelo posneti:
http://www.youtube.com/watch?v=zXWbr0TTRRU (http://www.youtube.com/watch?v=zXWbr0TTRRU)

Lp, Ana





Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Ovcka na 17 Februar 2009, 10:45:29
saxana hvala za video  ;)
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: saxana na 17 Februar 2009, 12:34:50
saxana hvala za video  ;)
malenkost  :)
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Apollo na 17 Februar 2009, 12:39:22
Kaj sta luštno posneli :o. So pa nove vaje res enostavne, Nuba je v 2 minutah skapirala tisto vajo rikverc okrog (sem naredila z rokami tako kot Ana-hvala za idejo :P), čeprav je prej nisem še nikoli delala. Saj še ni idealno, samo za tekmo bi blo že čist zadovoljivo :D. Ostali dve pa itak nista nič novega.
Ana glede tiste klavzule o Bbh bi bilo pa pomoje kar prav, da se doda... 8)

Lp Neca
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Nika na 17 Februar 2009, 12:51:29
Kako se pa tu ocenjujejo vaje? Konkretno recimo ta vzvratno okrog vodnika, mora pes lepo rikverc hodit ali je dovolj, če nekako skače in buta ob vodnika? seveda pa gre rikverc vzvratno. Se odbijajo točke?
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: deteljica na 18 Februar 2009, 07:43:08
Kako se pa tu ocenjujejo vaje? Konkretno recimo ta vzvratno okrog vodnika, mora pes lepo rikverc hodit ali je dovolj, če nekako skače in buta ob vodnika? seveda pa gre rikverc vzvratno. Se odbijajo točke?

Kolikor sem jaz opazila, umetniški vtis še ni predmet ocenjevanja  ;).
Pričakovati pa je, da bo z razvojem RO športa postajal vse pomembnejši, zato imej v dolgoročnem planu, da naj se vaje izboljšujejo v smer čim večje enakomernosti in ritmičnosti in razločnosti in uravnoteženosti gibanja (kot pri dresurnem jahanju). Za to ni treba drugega, kakor da pri nagrajevanju poleg variable upoštevaš še vsa nakazana izboljšanja v smeri teh kriterijev. Ni pa treba zdaj na hitro zapet na žive in mrtve v nek super stil  :P.
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Nika na 18 Februar 2009, 18:26:07
Se pa pri lepši izvedbi vaje verjetno izgubi na času. Če pogledam Saxaninega psa z enkratnim gibanjem in mojega z eno čudno tehniko, kjer se vije okrog mene kot plesalka na drogu,  je razlika kar par sekund. Meni se recimo sploh ni treba ustaviti, ker je v šusu okrog.
Res pa je, da ne vem ali Saxanin vedno dela tako ali je počasnejši le zaradi dejstva, da mora nazorno prikazati vajo.

Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: deteljica na 19 Februar 2009, 08:17:31
teko rečt, kaj bi pokazalo merjenje časa, ker žal te moram seznanit z dejstvom,da ocena časa "na uč" ni mogoča.
Iz izkušenj pri agiltyu ti povem,da vizualni vtis ni niti malo soroden izmerjenim časam. Psi ki poskakujejo, se zaganjajo  in imajo zelene oči res izgledajo hitrejši, štoparica pa pokaže, da najmanj časa porabijo psi, ki se gibajo enakomerno.
To dejstvo lahko potrdijo vsi agiltaši.
Vsekakor pa večinoma pri RO še vedno odločilno vlogo igrajo točke  ;).
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Teski na 19 Februar 2009, 10:55:12
  in imajo zelene oči


 :D
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: baliza na 20 Februar 2009, 11:56:58
Ojla, pridne punce,
blagor vašim osnovno/srednješolskim profesorjem, če ste vedno tako delale domače naloge. Človek vam zamenja vajo, pa jo še isti dan natrenirate, svašta!
No, naša trenutno že več mesecev trajajoča vaja je zgolj doooolgi prostor-odlaganje (pod zibko :).
Sicer pa, vsake sprmemebe so povsod naprej sprejete z mešanimi občutki; verjamem pa, da so vs spremembe RO pravilnika plod precejšnjega razmišljanja in da ima vsaka spremeba za seboj konkretno obrazložitev, zakaj je tako. Počakajmo na prve tekme, pa bomo videli, kako bo!
Pa lepo treniranje in čimveč uspehov na prihajajočih tekmah!
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Ovcka na 20 Februar 2009, 13:00:25
Ojla, pridne punce,
blagor vašim osnovno/srednješolskim profesorjem, če ste vedno tako delale domače naloge. Človek vam zamenja vajo, pa jo še isti dan natrenirate, svašta!

Sem ravno na to pomislila, ko sem videla, kako smo vse planile na novo vajo, in jo zacele ucit  :D :D Ocitno bi rabili take redne domace naloge, kaj vse bi sele potem nasi kosmatinci znali  :P Tako pa vcasih kar prevec "lenarimo" in zanemarjamo ucenje novih trikcev (no, vsaj nekateri - govorim zase seveda  :-[).
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Teski na 20 Februar 2009, 13:12:06
Moje mnenje je, da psu to učenje novih vaj in trikcev zelo koristi. In to tako stalno učenje. Žal smo ljudje naštelani, da se potem res nekako polenimo in nam je vsaka sprememba nekih utečenih vaj odveč. Vendar potem, ko smo malo prisiljeni tudi kaj novega narediti, se imamo prav lepo, pes pa seveda končno spet pride na svoj račun, ko mu vodnik nekaj novega spet ponudi - nov izziv.
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Nika na 20 Februar 2009, 13:20:36
Midva sva kul, sva se naučila še preden sva vedela da bo to v ROju  8)  ;D

Na splošno delava vaje in vseh štirih razredov, samo da jih veliko tekom učenja prilagodiva in ustvarima novo vajo. Ne tekmujeva, tako da ni treba igrati strogo po pravilih  ;)
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Ovcka na 03 Marec 2009, 23:13:48
Zaradi korenitih sprememb pravilnika bodo predvidoma naslednji teden določene tudi "Prehodne določbe", ki bodo urejale vprašanje nekaterih novih pogojev.

Govorili smo že o tem, da bomo določili, da lahko tisti, ki imajo Bbh že narejen, izpit I in II opravljajo tudi na tekmah.

Mal je treba še počakat, da se zadeve speljejo do konca ... še cca 14 dni.

Je ze kaj dokoncno znanega?  ;)
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: saxana na 05 Marec 2009, 14:13:37
Je ze kaj dokoncno znanega?  ;)

Je  :o :o, ampak vam žal do 14 še ne smem izdati ... po uradni objavi. Lahko pa sama sklepaš  ;) :)

Lp, A
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Ovcka na 05 Marec 2009, 14:53:55
Torej, yeeeeey!!  ;D ;D ;D
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: saxana na 10 Marec 2009, 12:00:52
6.3.2009
- Psi, ki imajo opravljen Bbh izpit lahko izpita RO-I in RO-II opravljajo tudi na tekmah.
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: dog4ever na 10 Marec 2009, 12:57:28
6.3.2009
- Psi, ki imajo opravljen Bbh izpit lahko izpita RO-I in RO-II opravljajo tudi na tekmah.

a je kaj važno, kdaj naredijo B-BH?
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: saxana na 10 Marec 2009, 14:55:36
a je kaj važno, kdaj naredijo B-BH?

Ni potrebno, da vmes preteče 28 dni in podobno ... edino na isti dan ni mogoče opravljati obeh izpitov.

Lp, A
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Roby na 17 Marec 2009, 13:47:01
Ko popoln začetnik prebira te stvari in ko še kolebaš ali bi se sploh opogumil za razstavo ali ne, čeprav te na to nagovarjajo prijatelji, sploh ne veš kje bi začel. Ali si naj najprej ogledam razstavo ali naj .... kaj sploh naj najprej naučim psa za rastavljanje, kaj vse potrebujem...no saj sem o tem že nekaj prebral..

... čisto zadovoljen bom, če za začetek navedete kakšen link, kjer vse to najdem... sicer bom pa zelo vesel vsakršnega namiga ali odgovora....

Začetnik Robert!

Sevada...imam 6 mesečno psičko Gino - Veliko švicarsko planšarsko psičko.
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: deteljica na 17 Marec 2009, 15:45:05
Roby- u napačni temi si  :D
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: saxana na 14 Maj 2009, 00:57:00
Komisija je danes sprejela in potrdila še eno stvar ... mogoče bo pa komu prav prišlo:

13.5.2009
- Komisija za šolanje je danes sprejela sklep, da lahko organizatorji državnih RO tekem, za vse pse, ki npr.; zaradi svojih anatomskih lastnosti ne morejo izvajati ovir in za vse tiste pse, ki nimajo pogojev (Bbh, izpiti RO, zadostno št. tekem itd), razpišejo tudi razred "izven konkurence"... vendar le če je prijavljenih 10 ali več tekmovalcev. V tem razredu mora biti proga sestavljena iz 15 vaj (vaje 1-60), ne sme vsebovati nobenih ovir, tekmujejo lahko vsi, omejitev ni.
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: deteljica na 14 Maj 2009, 08:18:58
A najmanj 10 tekmovalcev mora bit v razredu "izven konkurence" ?
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Teski na 14 Maj 2009, 12:35:51
Če se prijaviš v razred izven konkurence pa jih ni 10, kako se potem prijaviš v RO I na primer?
Ali kar izvisiš iz tekme?  :-\

Ena varianta bi lahko bila, da je rok prijave za ta datum kak dan prej, da imaš potem znano število prijavljenih še v času, da se potem prijaviš v "normalni razred".  ???
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: deteljica na 14 Maj 2009, 12:54:30
Zakaj bi se prijavil v posebni razred, če pa izpolnjuješ pogoje za uradni razred ?
Kar jaz dvomim je,da bo kdaj 10 ali več psov brez pogojev za isto tekmo ....pač glede na število prijavljenih v posameznih uradnih razredih.
Težko si predstavljam,da bi se istočasno pojavilo npr 12 kriplov (skupno: psihičnih,ki ne zmorejo BBH ja in fizičnih, ki ne zmorejo skakat  :D), ki bi si zelo želeli na tekmo  :-\

Ampak nikoli se ne ve  ;)
Živi bili, pa videli  :P
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: sibila na 14 Maj 2009, 13:09:05
Ja, obenem pa vsi znajo vseh 60 vaj. ;D

Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: saxana na 14 Maj 2009, 13:16:46
Ojla,

stvar je taka gre pa takole  ;D :

- ... sodnik bo moral odsodoti dodatno število tekmovalcev, narediti dodatno progo, organizator bo moral podaljšati čas tekme (ker bo 5 razredov in ne več 4) itn. ... zato je postavljena omejitev, da mora biti najmanj 10 tekmovalcev.

Glede na to, da že nekaj let non stop poslušamo očitke od vsepovsod, da je zelo veliko tekmovalcev, ki bi tekmovali če ne bi bil pogoj bbh in da le tega ne gredo delati iz principa in ne zato ker ga ne bi mogli narediti in da zakaj je postavljen pogoj, da moraš 2x tekmovati v enem razredu, da greš potem naprej ter da se s tem samo denar cuza in da zakaj ne smejo tekmovati mlajši psi itn ... glede na vse to predvidevam, da bo razred "izven konkurence" brez težav nafilal teh 10 tekmovalcev ... če ne, bo pa jasno, da je v RO-ju veliko klobasačev, ki samo govorijo, delajo pa nič  >:(

Razred bo razpisan ... če bo dovolj interesentov super, če jih ne bo ... jih pač ne bo ... in zdravo... se pa s tem da možnost res vsem... kdo pa bo to izkoristil bomo pa videli  :)

Lp, A

Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: deteljica na 14 Maj 2009, 14:31:11
No , če gremo stavit, mislim, da se bo izkazalo, da je manjkot 10 "neklobasačev", oz da si je večina "neklobasačev" v času poteka teh debat že priskrbela pogoje  :D.
Ampak ali si re sprepričana,da so tudi premladi psi všeteti  :-\?
Ker večinoma za tak razred oz for fun tekmo opustijo vse pogoje- razen starostnega ???.
Pa tudi kaj pomaga če nekoga moti,da je prehod v naslednji razred pogojen z dvema tekmama, če pa bo ta neuradni razred v bistvu manj kot razred v katerem že nastopa?

Večinoma ljudje želijo nastopti uradno v nekem razredu -
- lahko je to "novice", ki je nekaj manj kot prvi uradni razred (in ima lahko kakšen pogoj manj ali drugačen- npr nižja starost, brez iziptov ipd),
- ali v nekem olajšanem uradnem razredu za fizično nesposobne pse-ala veterani (z znižanimi ovirami ,brez ovir, več časa ipd),
- če neuradno pa v višjem razredu  za katerega še nimajo pogojev npr kot izven konkurence oz predtekmovalec (npr RO 3 ali 4).

obenem bi za ta neuradni del lahko porabili sodniškega pripravnika- naj mal trenira, sodnik pa ni preveč dodatno obremenjen.   
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Teski na 14 Maj 2009, 14:56:23
Bom zelo odkrito napisala na lastnem primeru: "Point" je v bistvu v tem, da moja Kaya ne preskoči (oz. vedno podre) višinske ovire (tanizko že preskoči, ne preskoči tiste, ki ji je po višini vihra določena - 30 cm) - pa je zelo suh buldog. Potrudi se preskočiti, vendar si s tem škodi v zdravstvenem vidiku, ko doskoči na tla na tiste njene kratke tačke.

Ker se punca vedno potrudi preskočiti, je ne morem poslati, ker bo res skočila samo zame in si potem škodila in itak podrla oviro.

Tako, da če grem mimo te vaje, sem avtomatično diskvalificirana. Če jo pošljem, ji škodim.

Ker je preskok nujno pri vseh razredih, potem če se prijavim na tekmo enostavno nimam šans, da bi katerokoli tekmo na katero se prijavim dokončala (če seveda ne naučim tega kako drugače.  ;) ). Tako da v tem primeru lahko udejstvovanje z njo lahko obesim samo na klin.

Vse kar si želim je to, da nisem diskvalificirana - nič nimam proti 0 točkam in pribitku časa, itd... Itak na ta način nikogar ne ogrožam kar se uvrstitve tiče. Zato bi mi mogoče vseeno bila v interesu tale skupina, kljub temu, da imava pogoje.

Zato me je tudi zanimalo, ali je kakorkoli možno se potem prijaviti v normalno skupino in izvesti "drugače naučen preskok", če se slučajno zgodi, da ni dovolj interesentov za izven konkurenčno skupino.

Ekola razlago tudi plati tistih, ki nekako imamo pogoje za tekmovanja v "normalnih" razredih ampak imamo nekoliko "izven-standardne" pse...  ;D

Vseeno mi paše pač s tamalo nekaj delat, četudi niti zdaleč nisva konkurenčni.

LP, T

Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: saxana na 14 Maj 2009, 15:04:03
Ni mi jasno zakaj se razburjate ... s tem razredom so dobili možnost nekateri, ki prej zaradi "svojih" razlogov niso mogli ali želeli tekmovati... žal je pri nas tako, da je treba v vsaki dobri stvari najti nekaj slabega  :(
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: sibila na 14 Maj 2009, 15:27:48
Teski, zakaj si diskvalificirana? A ni tako, da pač dobiš nulo za tole vajo in imaš pač manj točk?
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Teski na 14 Maj 2009, 15:30:25
Če ne pošlješ si diskvalificiran.

Če pa pošljem, je punca sedaj naučena, da se potrudi in skoči, kar pa ji škodi.

Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: n+n na 14 Maj 2009, 15:54:07
Kaj pa če bi jo naučila, da bi, namesto preskočila, enostavno samo s smrčkom podrla palico?
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: sibila na 14 Maj 2009, 15:55:05
Če ne pošlješ si diskvalificiran.

Če pa pošljem, je punca sedaj naučena, da se potrudi in skoči, kar pa ji škodi.



V pravilniku nič ne piše o tem, da si disk. Piše, da če je vaja narobe izvedena je ocenjena z 0. Jo pač pošlješ narobe, torej mimo ovire in naj ne skoči.
Jaz nikjer v pravilniku ne zasledim, da si disk za to...

Kopirano iz pravilnika, spletna stran Rally-O:


Nezadovoljivo ocenjena vaja

Z oceno nezadovoljivo (0 točk) sodnik oceni vajo v naslednjih primerih:

   1. pri zamenjavi vaje
   2. kadar vodnik ali pes podreta ali prestopita stožec
   3. kadar pes z gobcem zgrabi rekvizite na progi
   4. odrivanje od ovire ali podrta prečka pri skakalni oviri.

Za 3 nezadovoljivo ocenjene vaje se udeleženec v končni razvrstitvi razporedi v kategorijo neuvrščenih tekmovalcev.

 

Diskvalifikacija

Diskvalifikacijo brez možnosti dokončanja vaj na progi povzroči:

   1. vodnikova grobost do psa v kakršni koli obliki (zateg vrvice, cukanje psa, udarec psa, grozilna telesna govorica vodnika, vpitje na psa in ostale psihične in fizične grobosti), ki je strogo prepovedana. Vodnik, ki ga sodnik diskvalificira zaradi grobosti do psa, mora progo zapustiti takoj,
   2. izguba nadzora nad psom (če pes uide s proge in se po treh vodnikovih klicih ne vrne k vodniku),
   3. vaba s hrano ali predmetom,
   4. opravljanje potrebe na tekmovalnem prostoru.

Diskvalifikacijske napake, kjer lahko vodnik do konca opravi naloge na progi, če to želi:

   1. prekoračitev časa,
   2. nepravilno zaporedje izvajanja vaj na progi,
   3. nenehno zategnjena vrvica (pri RO-I).


A je to mišljeno pod napačno zaporedje? Pol pač res greš mimo z njo, da je samo narobe izvedena...
 
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Roxy na 14 Maj 2009, 16:14:54
Če greš mimo vaje, se upošteva kot, da delaš napačno zaporedje in si diskvalificiran. Bolj se splača naučit drugačno izvedbo vaje, da gre pod palico na primer... In rečeš: ups, zmotila se je ;) ...
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Teski na 14 Maj 2009, 16:23:52
Saj v mislih imava "različice izvedbe preskoka".  :)

Bi bilo pa malo bolj enostavno, če pač ne bi bilo treba razmišljati o teh variantah, ampak bi se kot starejši pravijo "reklo bobu bob".  ;)

Mislim pa da je ta skupina izven konkurence pozitivno dejanje za tiste, ki imajo, kot je že Ana povedala, "svoje" razloge za ne-tekmovanje v ostalih skupinah.


Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: sibila na 14 Maj 2009, 16:26:39
Saj v mislih imava "različice izvedbe preskoka".  :)

Bi bilo pa malo bolj enostavno, če pač ne bi bilo treba razmišljati o teh variantah, ampak bi se kot starejši pravijo "reklo bobu bob".  ;)

Mislim pa da je ta skupina izven konkurence pozitivno dejanje za tiste, ki imajo, kot je že Ana povedala, "svoje" razloge za ne-tekmovanje v ostalih skupinah.




Tudi meni se zdi ta skupina ok...Ker so vsebovane vse vaje lahko greš tja tudi vadit, saj se kot razumem, rezultat ne vpiše v knjižico? :)
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: saxana na 14 Maj 2009, 19:42:42
Citiraj
Tudi meni se zdi ta skupina ok...Ker so vsebovane vse vaje lahko greš tja tudi vadit, saj se kot razumem, rezultat ne vpiše v knjižico? :)

Res je, rezultat se ne vpiše v DK
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: zoe na 14 Maj 2009, 20:31:16
No, jst po vsej verjetnosti pridem na tekmo v kategorijo izven konkurence :D (psihični kripel brez BBH izpita :P) Samo si moram še pogledat katere vaje so v RO1 in še malo povadit.
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Teski na 14 Maj 2009, 21:58:33
Super Zoe!

Komaj čakam, da vidim Ginny pri delu.

LP, T
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: saba na 15 Maj 2009, 07:45:41
Kaj pa je potem s starostno omejitvijo? Ali velja tudi za razred izven konkurence?

Ker če ne velja, bi se tud midve prišle mal "blamirat" in zabavat publiko  :D
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Urška na 15 Maj 2009, 09:18:42
Zakaj se pa v pravilnik preprosto ne doda znižanje ovire pod določenimi, natančno specificiranimi pogoji? Kolikor mi je znano, to v tujini obstaja.
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: deteljica na 15 Maj 2009, 09:30:20
Ni mi jasno zakaj se razburjate ... s tem razredom so dobili možnost nekateri, ki prej zaradi "svojih" razlogov niso mogli ali želeli tekmovati... žal je pri nas tako, da je treba v vsaki dobri stvari najti nekaj slabega  :(
Saxsana, nič se ne razburjamo, samo filozofiramo o predvidevanjih, ali bo ponujena možnost v praksi lahko zaživela  ;).
Nič ni tragičnega ali slabega, če pravilnik omogoča kaj, kar se potem ne izkoristi. V celoti podpiram karkoli kar daje več možnosti  8).
Jaz sem samo naredila analizo, kaj je običajno razlog zaradi katerga si nekatri želijo neuradnih nastopov in sprašujem se, koliko kadidatov se bo videlo v tej možnsoti, ki s eponuja, ker od tega je odvisno,ali bo sploh kdaj izpolnjen pogoj najmanj 10 psov  :-\.
Lahko povem, da npr v agilityu, kjer je nad 15o tekmovalcev na vsaki tekmi je število kanidatov za veteranski razred relativno majhno.Še nikoli jih ni bilo 10, pač pa zgolj posamezni psi, nekateri višinski veteranski  razredi ostanejo kakšno tekmo čisto prazni. Vseeno je škoda,da tem , ki so ne bi dali možnosti  :)
Zato se sprašujem ali ni določilo 10 psov, da nekaj imaš pa vseeno nimaš in ali ne bi bilo bolj ekonomično, da se dopusti predtekmovalce v že postavljenem parkurju ( tistega posameznega ,ki bi pač bil, pa da se skoke da na 5 cm - kot da jih ni praktično ) ?

Glede buldoga in skokov pa mislim, da mu tisti posamezni skoki itak nikakor ne morejo škodit. Tolk občutljivi pa psi spet niso ( možno je pa tudi take pse mal bolj čudno zmerit  ;), da pridejo v small, stihim soglasjem komisije seveda) .
Lahko povem znantven podatek, da bo lastnike glede skokov sicer manj skrbelo za zdravje psa  ;). Prav zaradi špekuliranj o strašni obremenitvi nog pri skakanju je bila pred cca 30 leti  narejeno merjenje obremenitve sklepov na prvih nogah ob doskoku pri turnirskih konjih(preskakovanje ovir). Za primerjavo so merili obremenitve istih sklepov pri galoperjih. Rezultati so dokazali, da je obremenitev pri doskoku parkuraša enaka kot pri vsakem galopnem  koraku v polnem tempu galoperja! 
Je pa dejstvo, da najbrž  res ne preskoči višine brez dotika oz rušenja. Isti problem sem jaz imela s svojo staro psico, ko ni več zmogla skoka. Problem je , da izgubiš vse točke na vaji in jaz sem pač odločila, da ne bom več z njo tekmovala, ker opcije za dodatno znižanje ovir ni bilo.
Obenem še vedno mislim,da je odbitek točk za rušenje pretiran. (Ampak to je pač moje osebno mnenje in ne pričakujem,da bi ga sodniški zbor moral deliti z mano  :P. )

Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Teski na 15 Maj 2009, 09:58:05
Pri skoku je sila pri doskoku povezana tudi z višino ovire, ki pa je tukaj čisto previsoka. 20 cm mi Kaya komot preskoči - brez problema. Tudi sila se mi dejansko že na oko res ne zdi bistveno večja od "galopskih skokov". Je pa dejstvo, da tako visok skok je pa res pretiran za tako anatomsko zgradbo kot je buldog (sami veste kak je odriv jack russla ali podobnih pasem, ki preskočijo ne vem kolikokratno svojo višino). Merjenje plečne višine takega psa ne da realnih podatkov, ker so tačke kratke, sam trup pa ogromen in moram reči, da mi je Puš celo dvakrat izmeril, ker je želel videti kaj in kako (tako, da res mu hvala za dobro voljo v tem primeru), vendar je v plečni višini res žal previsoka in se ne da izmeriti drugače.

S tem, da po nekaj skokih bi tudi buldog brez problemov tvegal težave. Buldogi so kot pasma namreč nagnjeni k displaziji komolčnega sklepa, k pretrganju križnih vezi in še in še. Tako, da tole je absolutno preveč za takega buldoga, kot je Kaya. vem, da obstajajo primerki, ki zmorejo kaj takega, vendar so že anatomsko malo bolj čvrsto zgrajeni in predvsem redki.

Pa saj ni panike. Sva včeraj že nepravilno naučili preskok...  ;D

In tekmovala bom po vsej verjetnosti kar v normalnih razredih. Že iz principa.  ;)
Saj mi ni za rezultate, samo sem mislila, da bi lahko uradno brez slepomišenja pač dobila nič točk za preskok, namesto, disk. in namesto raznih drugih variant izvedbe vaje. In, če bi potem bil problem, ker bi bile hitrejše zaradi neizvedbe ene vaje, je rešitev pribitek v času. Ampak odločitve so odločitve, meni se za zmago ne gre - če ne ne bi z buldogom prišla na nekaj takega. Sem pa prilagodljiva in Kaya tudi...  :D

Pa to je bila dobronamerna prošnja, ki bi lahko koristila tudi komu drugemu. Če pa res koristi le meni, potem pa si definitivno ni treba samo zaradi mene beliti glave nobenemu. Jaz se ne mislim obremenjevat s tem.
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: deteljica na 15 Maj 2009, 10:26:57
Hitr si to naumila  ;).
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: Roxy na 25 December 2009, 15:47:25
Jaz imam pa dve čisto teoretični vprašanji, pri katerih se da pravilnik interpretirat malo po svoje...
Ali nekdo, ki ne želi tekmovat lahko opravlja RO-III in IV izpit tudi brez bbh, ali ga mora nujno opravit ob RO-II? (Saj vem, da ni noben problem še tisto teorijo in urbani del narest, ampak me vseeno zanima.)
V pravilniku piše: "Da lahko pes, prestopi v višji razred, mora v vsakem posameznem razredu tekmovati vsaj dvakrat (poleg izpita)." Ali to pomeni le tekmovati ali tudi biti na tekmi uvrščen? Jaz sem vedno predvidevala, da mora biti uvrščen, ampak dejansko to v pravilniku ne piše.
Naslov: SPREMENJEN RO PRAVILNIK
Prispeval: saxana na 28 December 2009, 13:16:46
Ojla Roxy,

naj ti na hitro odgovorim:

Imaš prav, to res ne piše v pravilniku ... je bil pa popravek "napisanega" že potrjen na sestanku Komisije za RO in se bo dopisalo v naslednjo izdajo pravilnika (kjer se bodo popravile še vse ostale bolj slovnične napake, novih sprememb pravilnika (vaj in pravil) ne bo). Se pravi: Vsakdo (ne glede na to ali želi tekmovati ali opravljati le izpite) mora skupaj z RO-II opraviti tudi Bbh izpit (razen če ga ima že od prej) ... je pa zato omogočeno, da za ceno enega izpita in le z enim preizkusom opravi oba izpita (RO-II in Bbh).

Tudi tu imaš delno prav ... v prejšnjem pravilniku je bilo izrecno navedeno, da mora imeti vsaj 2x pozitivni tekmi (po prejšnjem pravilniku je za uspešen preizkus štel le rezultat, ki je bil 70% ali višji). Ker je z novim pravilnikom ocenjevanje drugače zastavljeno (ne glede na število točk (npr.: najnižje možno število točk v RO-I je 13 točk od 150 in si še vedno uvrščen)), ne moremo več napisati, da štejejo samo pozitivne tekme, ker negativnih dejansko ni več. Šteje se pravi vsaka uvrstitev, med uvrstitve pa ne sodijo diskvalifikacije. Bom pa še to na naslednjem sestanku omenila, da malo bolj povdarimo kaj je tuki mišljeno, ker je res malo dvoumno napisano.

Hvala za opozorilo :)
Ana