PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Hrana => Hrana za posebne potrebe => Temo začel/a: Baki na 10 Februar 2007, 17:43:26

Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Baki na 10 Februar 2007, 17:43:26
Bak je že dobre dve leti na dietni hrani. Je Eukanubo dermatosis. Za nekaj živil smo že ugotovili da jih sme jesti, tako da mu jih dodajam med brikete (konjsko meso, govedina, mlečni izdelki), za druge pa nisem povsem prepričana, ker je bilo še vedno nekaj zraven, npr. smo mu dali Frontline in se mu je zagnojilo. Skoraj sigurna sem, da ne sme perutnine, glede žitnih izdelkov pa nisem povsem sigurna, vendar vseeno mislim, da jih ne sme, ker imam občutek, da se po testeninah bolj praska.

Sem v dvomih, če je to dobro, da je pes celo življena na dietni hrani. Kaj menite ostali?

lp, miša

+1
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: scythe na 10 Februar 2007, 18:07:04
Po moje mu škodi ravno ne, vendar bi bilo dobro, da se ugotovi na kaj je alergičen, kajti tako se lahko naredi desenzibilizacijo na določen alergen.
Jaz dajanje dietne hrane v nedogled (brez diagnosticiranja alergij) razumem kot (če prenesem v človeške okvire) izogibanje problemu. Torej, z nečem se nočeš soočiti, zato ostaneš na varnem otočku. Dvorezen meč. V smislu dietne hrane, alergij in psov, žal ne vem kako je s tem, ker se ne spoznam toliko...  :-[

Glede na to, da ni razvidno ali je alergičen zgolj na hrano ali ne, bi res svetovala testiranje. Mogoče za začetek vbodne teste (testirajo na 30 najpogostejših alergenov).

Za dietno hrano pa sem skoraj 100%, da daljnoročno ne škoduje, ker tudi na eukanubi (dermatosis seveda) piše, da je primerna kot vsakodnevna hrana in ne samo za čas ugotavljanja alergij.


Lp,
M
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Taj na 10 Februar 2007, 18:07:12
Moj fant ima nemško dogo, ki ima tudi alergijo - baje, da na pršice - vendar se mi zdi, da to vsakemu rečejo, ko ne vejo za ziher na kaj je pes alergičen!
No in kuža je tudi prej jedel Eukanubo Dermatosis, vendar se je stanje popolnoma izboljšalo, ko so mu začeli dajati samo kuhano hrano, brez briketov. Tako, da sedaj je večinoma konjsko meso s polento, kašo ali s čim podobnim in pa z zelenjavnimi dodatki. Makarone mu ne dajejo, ker zanj naj ne bi bili dobri. Namreč Bojevi alergijski znaki so krvavenje iz tačk - blazinic, gnojna ušesa in pa gnojni učki.
Tako, da je zdaj, ko je izključno domačo kuhano hrano povsem zdrav, brez alergijskih znakov. ;)

Kako pa te dietne hrane učinkujejo na psa, ki jih je celo življenje ne vem, zanima pa to tudi mene.

Vendar mislim, da je hrana pa čeprav je dietna, lahko čisto v redu, če vključuje vse potrebne hranljive snovi, ki jih pes potrebuje za zdravje in vitalnost. Vendar mora pa vsak lastnik psa, ki je alergik ugotoviti, katere vrste živil psu odgovarjajo in katere ne in iz živil, ki psu odgovarjajo in ne povzročajo alergijskih reakcij sestaviti menuje za pasje obroke in sicer, da le ti vsebujejo vse potrebne vitamine in hranilne snovi, ki jih kuža potrebuje - seveda, če je to le mogoče. Če ne, se je pa po mojem treba pozanimati za alternativo snovem, ki bi bile dobre za psa, vendar jih ne sme uživati, ker mu sprožajo alergijske reakcije.
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Taj na 10 Februar 2007, 18:13:29
Glede na to, da ni razvidno ali je alergičen zgolj na hrano ali ne, bi res svetovala testiranje. Mogoče za začetek vbodne teste (testirajo na 30 najpogostejših alergenov).

Ja pri fantu so dali Boja (dogica) testirati za alergijo, vendar je ven prišlo, da je izgleda alergičen na pršice. ::) Vendar se nam dozdeva, da to ni to in se nam zdi, da testi niso nič pokazali in zato potem pač rečejo, da je alergičen na pršice. Verjamem, da so nekateri psi alergični na pršice, vendar Boj zagotovo ni.

Vendar ne razumem potem, če je alergičen na pršice, zakaj potem alergijski znaki izbruhnejo samo, če je nepravilno prehrano, ki mu ne odgovarja in povzroča alergijske reakcije kot npr. piščanec - mi lahko to nekdo razloži?

Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: scythe na 10 Februar 2007, 18:27:05
Alergija na pršice je zelo pogosta pri psih in ljudeh. Sicer pa - ali ni lastnik prisoten pri testiranju? Tako lahko sam vidiš ob kateremu alergenu se pojavi reakcija.  ??? Ne vem no...na srečo mi ni bilo treba delati (še) vbodnih testov.
Da bi si izmišljevali diagnozo tudi dvomim. Lahko je poleg alergije na pršice, prisotna tudi še kakšna druga alergija, ki jo vbodni testi niso pokazali (ker ni zelo pogosta). Namreč pri vbodnih testih ne testirajo za vse možne alergene, ampak samo nekaj deset najpogostejših. Pri krvnih preiskavah pa lahko testirajo več specifičnih alergenov. Naj bi pa bili vbodni bolj sigurni. Zato se mi res zdi, da ne bi kar tako nekaj rekli...
Pri alergijah je potrebno opazovati tudi okolico in vse pasje aktivnosti/početje. Ker lahko izbruh alergije sovpada s kakšno drugo stvarjo - npr: večja prisotnost specifičnega cvetnega prahu, ki jo mi seveda nismo opazili. Alergije so zakomplicirana stvar...  :-\
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: KARMEN na 10 Februar 2007, 19:06:42
Naš Jon je alergičen na svinjsko meso. Ko smo ga dobili, je trajalo skoraj dve leti, da smo mu kožo in dlako spravili v normalno stanje. Vsakih nekaj mesecev je bil na kortikosteroidih, poln gnojnih ran. Sedaj ga hranimo s povsem normalnimi briketi. Pazimo, da na kakšnem pikniku ali pojedini ne dobi kaj svinjskega.
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Baki na 10 Februar 2007, 19:14:03
Scythe, verjemi da ugotavljam že dve leti. Sem 100%, da ne sme jesti svinine, piščanca in purana.
Ker ima občutljivo kožo, saj se že čisto od majhnega nekaj čoha, malo težje ugotavljam, če je določeno živilo provzročilo reakcijo. Zdaj že več kot pol leta ni imel nobene kožne reakcije. Opazujem ga res skos in mislim, da ne more bit na čisto nič drugega alergičen kot na hrano. Občutljiv je tudi na klope, je zaradi klopa že dobil gnojno rano.

In če vem, da je na zgornje tri stvari sigurno alergičen mu ne morem dati nobene hrane, ki se jo dobi v pasji trgovini, saj ima vsaka hrana vsaj majhen delež teh sestavin.

Mene je zanimalo predvsem to, če je dobro da je to hrano celo življenje, saj je za starejše kužke drugačna hrana kot za mlajše.
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Baki na 10 Februar 2007, 19:15:36
Naš Jon je alergičen na svinjsko meso. Ko smo ga dobili, je trajalo skoraj dve leti, da smo mu kožo in dlako spravili v normalno stanje. Vsakih nekaj mesecev je bil na kortikosteroidih, poln gnojnih ran. Sedaj ga hranimo s povsem normalnimi briketi. Pazimo, da na kakšnem pikniku ali pojedini ne dobi kaj svinjskega.
To je fino, ker v briketih ni svinjskega mesa. Perutnina se pa nahaja v vseh, vsaj majhen delež.
Zaradi ene svinjske kosti smo tudi mi imeli kar hude probleme s kožo!
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Taj na 10 Februar 2007, 20:29:45
Scythe - najbrž imaš prav, vendar jaz sumim, da je tudi alergičen na kakšno snov, ki se nahaja v določeni hrani in da testi tega niso pokazali... Ker na primer, samo če poje nekaj malega od hrane, ki je ne sme jesti - se pojavi po tem driska in če je vse po sreči pri tem tudi ostane, če ne se pa razširi na tačke, ušesa in očke.
Alergije so res ena zelo zelo zakomplicirana stvar... :-\
Se mi pa tudi zdi, da smo čisto vsi tako ljudje kot tudi naši psi, po malem alergični na pršice...

Baki - jaz res mislim, da če pes je dietno hrano vse življenje mu ne mora škodovati, saj je večina teh hran kvalitetnih in če mu zraven dodajaš še kaj kuhanega in zelenjavnega je pa še toliko bolje. Jaz mislim, da če bi mu dajali navadno hrano in bi s tem povzročali alergije - se pravi mu po eni strani škodovali, saj se najbrž kuža, ki ima alergijske reakcije ne počuti dobro, bi mu torej s tem le škodovali - jaz resno mislim, da s tem ni nič narobe, če pes je dietno hrano. ;)


Na splošno sem pa slišala, da sta največja povzročitelja alergij svinjina in konzervansi.
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Baki na 10 Februar 2007, 20:33:31
Jaz tudi mislim, da je bolje, da je tisto za kar sem prepričana, da mu ne škoduje, sploh če jo to uravnotežena in kvalitetna hrana.  ;)
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Taj na 10 Februar 2007, 20:43:15
Ja, če se po hrani dobro počuti in ima lepo dlako - saj na dlaki se baje pokažejo znaki, če je pes bolan - se nimaš kaj sekirati. Sploh ima pa Bakon zelo lepo dlako, kar pomeni, da ima dovolj vitaminov in vsega kar potrebuje... ;)
Brez skrbi, tudi nekateri ljudje so celo življenje na dietni hrani, pa jim prav nič ne manjka! ;)
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: scythe na 10 Februar 2007, 21:08:26
Svinjina je res eden izmed pogostejših alergenov, zato se jo mi že od malega izogibamo (preventivno).
Kot sem že rekla - menim, da dietna hrana daljnoročno psu ne škoduje - najsibodi odrasel ali starejši. Tako, da tukaj Miša - brez skrbi - sicer pa lahko sama preveriš in prebereš na žaklju od Eukanube kaj piše. ;) Meni se zdi (ko je Astor imel dieto), da sem prebrala, da je primerna tudi za "doživljenjsko" prehranjevanje.

Se pa včasih zgodi, da so psi alergični na neko stvar, ki je v hrani - a če je v majhnih količinah, do reakcije ne pride. No ja, samo to je malo "tako-tako" za probavat.

Če te zanima, pa mislim, da pri vas pridejo v poštev tudi naslednje hrane:
Dog Club Elite Ocean (http://zoo.doget.si/2007/?id=20027)
Almo nature Holistic Large Diet Sensible (http://www.almonature.si/index.php?title=Izdelki&ipage=/index.php/6503) (tukaj link ne vrže na pravi izdelek, ampak ga je treba poiskat na desni strani)
BiOMill Adult Sensible (http://www.biomill.si/premium/a_sensible.htm)
Canidae jagnjetina in riž (http://www.sen.si/canidae/canidae_lr_dry.htm)
Pro Plan Sensitive Skin & Stomach formula (http://www.proplan.com/product_detail.aspx?pid=91) (samo za to nisem ziher, če se jo dobi tudi pri nas...  :-[ ).
... No ja, pa ziher bi se še kaj našlo. To sem sedaj samo tako na hitro...  :-[


Lp,
M
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Baki na 10 Februar 2007, 22:11:56
Scythe, hvala, bom malo pobrskala.

Se pa včasih zgodi, da so psi alergični na neko stvar, ki je v hrani - a če je v majhnih količinah, do reakcije ne pride. No ja, samo to je malo "tako-tako" za probavat.
Pomojem se alergija ne pojavi v tako hudi obliki kot so gnojne rane, vendar le kot srbeča koža. ???
Bakec se je pa v svojem življenju že preveč načohal (takrt ko se mu je začela ta frka s hrano je tudi garje fasal - tist pa je blo enga čohanja, ker je veterinarka trdila je to le alergija na hrano, kljub temu da sem ji jaz govorila, če nebi raje pod mikroskopom pogledala, ker se meni dozdeva da so garje,..., pa je vstrajala, da se ne držimo diete,..., potem sem šla do dermatologinje in je takoj rekla da so garje in je dobil Stronghold in v treh dneh se je že pol manj čohal).  ;)
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: scythe na 11 Februar 2007, 00:39:49
ker je veterinarka trdila je to le alergija na hrano, kljub temu da sem ji jaz govorila, če nebi raje pod mikroskopom pogledala, ker se meni dozdeva da so garje,..., pa je vstrajala, da se ne držimo diete,..., potem sem šla do dermatologinje in je takoj rekla da so garje in je dobil Stronghold in v treh dneh se je že pol manj čohal).  ;)
In to je žalostno!  :-\ Mislim to, da moramo lastniki sami opozarjati (določene) veterinarje na morebitne diagnoze, da moramo sami raziskovati različna bolezenska stanja... Tako sem tudi jaz "izsilila" testiranje za klopne bolezni (so me preprečevali, da nima tega) ter "ugotovila", da ima Astor zaradi stafilokokov vnetja na tački in ne zaradi alergij.  :-X

Miša - v glavnem, držite se hrane, ki vam ustreza - Bakonu po moje ne more škodovati. ;) Če te pa interesira menjava hrane, sem zgoraj dala povezave do tistih brez vsebnosti piščanca, purana ali svinjine.  ;)


Lp,
Mojca
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Urška na 11 Februar 2007, 01:52:33
Pro Plan Sensitive Skin & Stomach formula (http://www.proplan.com/product_detail.aspx?pid=91) (samo za to nisem ziher, če se jo dobi tudi pri nas...  :-[ ).
... No ja, pa ziher bi se še kaj našlo. To sem sedaj samo tako na hitro...  :-[


Lp,
M

Pri nas se dobi ProPlan sensitive (losos in riž), kot vsako od hran pa je potrebno to stestirati. Vem samo, da smo še v času, ko sem še delala na Nestle-Purino, dobili precej pozitivnih informacij tako s strani lastnikov kot s strani veterinarjev. Zaradi same sestave pa je primerna tudi za aktivnejše pse.


Kar se tiče alergij pa samo tole (iz lastnih izkušenj). Največji problem - vsak zame osebno - so določen čas predstavljale navzkrižne alergije, ko je bilo praktično zelo težko odkriti kaj je vzrok alergiji.
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: KARMEN na 11 Februar 2007, 09:12:27
Kot ste že napisale, je primerna tudi jagnjetina in riž, ki jo ima vsaka znamka.
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: aska na 11 Februar 2007, 09:56:13
Ja res vsaka znamka proizvajalce ima hrano od  jagnetine in riža. Samo kaj pa v takem primeru, ko zaradi jagnetine in riža pes ima alergijo. No na to sumim pri moji, ker prej do novembra jagnetine ni jedla in je bilo vse vredu. Potem pa je dobivala tudi to in so se začeli problemi z otresanjem glave. Zato je sedaj tudi Aska na hrani Eukanuba dermatosis, ker vetiji sumijo, da gre za alergijo.

Lp
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: ninci na 11 Februar 2007, 10:44:31
Sem sicer že v eni drugi temi napisala ... mi imamo probleme z jagnjetino. Smo pomoje sprobali vse možne variante z jagnjetino in edino Canidae se kolikortoliko obnese, ker je zgleda % jagnjetine pač toliko nižji.

Ne bi pa imela psa celo življenje na dietni prehrani če to ne bi bilo res nujno potrebno oz. ne bi vedela na kaj je resnično alergičen. Ok dietne prehrane zaradi drugih težav so spet druga zgodba. Jaz bi psa dala testirat oz. probala najti še kakšno vrsto hrane, ki bi mu ustrezala, da bi zadevo vsake toliko vsaj malo obrnila. Je pa res, da pač je tester za sprobat premalo, rabiš vsaj ene 3kg no vsaj pri nas.

Lp nina
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: aska na 11 Februar 2007, 11:03:49
ninci Aske ne mislim imeti na dietni hrani večno. Prej je jedla pišanca in ribje brikete in je bilo vse v redu, pa čeprav je bila koruza v briketih (AG) in vse ok. Očitno je na jagnetino alergična.  Kaj več izvem, ko gre Aska k dermatologinji. En testerček je pa res premalo, da ugotoviš ali psu to ustreza ali ne. Bom probala ji najti hrano, ki jo bo bolj ustrezala. Jagnetina od AG ji očitno ne ustreza. Bom ji lososa od AG dajala in upam, da bo potem vredu vse, nič posledic. Bom probala pa še pri hrani od Canidae in mogoče bo ta prava hrana zanjo ali Biomilla kaj najti primernega zanjo...lp
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: ninci na 11 Februar 2007, 11:06:53
ninci Aske ne mislim imeti na dietni hrani večno.

To ni bil reply na tvoje pisanje ampak na celotno temo in dilemo  ;)

Lp nina
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: aska na 11 Februar 2007, 11:11:02
To ni bil reply na tvoje pisanje ampak na celotno temo in dilemo  ;)

Lp nina
Sej vem, da ni letelo name, pač pa na celotno temo ;)..Samo zanimivo, da tudi vajinim psom jagnetina ni ustrezala :)

lp
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Baki na 11 Februar 2007, 11:13:12
Res je, da je jagnetina in riž precej pogosta in da se jo da dobiti od vseh proizvajalcev, vendar mojemu škoduje (sem sprobala). Problem je v tem, da če to res ni dietna hrana, kupljena na klinikah, vsebuje tudi druge sestavine, na katere je Bak alergičen (beri piščanec in perutnina).
Če je pes alergičen na hrano se sigurno vidi vsaj v 14 dnevih (pri Baku že mnogo prej), pa mu ni treba dati novih briketov za cel obrok, lahko jih primešaš k dietnim.
Mi smo testirali tako, da je bil 3 mesece samo na dietni hrani, potem smo pa po 14 dni dodajajli med brikete npr. govedino in smo ugotovili da je vse OK, nato smo nadaljevali s piščancem, ki mu je povzročil alergijo, zato je bil spet nekaj časa le na briketih,...
Problem je pa v tem, da se ti dražeči dejavniki lahko prekrivajo. Bak je dobil tudi reakcijo na Frontline, pa potem spet nismo bili čisto prepričani od česa je dobil, ali od ampule ali od novega dodatko k hrani (ko ga je naslednjič dobil se je zgodilo isto, tako da smo vedeli kaj je bilo krivi), potem drugič je bilo spet kaj novega.
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Taj na 11 Februar 2007, 11:18:26
Jaz mislim, da mora vsak pri sebi raziskati, kaj njegovemu psu najbolj odgovarja in ga potem hrani s tisto hrano - saj se mi zdi, da toliko kot je psov toliko različnih alergij je, saj so pri vsakem odstopanja taka in drugačna. Lahko sta dva psa alergična na isto hrano ali kakšen drug dejavnik, pa en lahko je določeno hrano drugi pa ne.

Kot pravim, pri fantu so Boju začeli kuhati hrano in ni na briketih in se je stanje obrnilo za 100%, ni več nobenih alergijskih znakov, dlaka se mu sveti in veliko bolj živahen je kot je bil prej, celo poredil se je, saj je bil med hranjenjem z dietnimi briketi malček presuh - zakaj - nevem.
V glavnem očke, ki mu prej med alergijo niso žarele in so bile dokaj žalostne - zdaj žarijo od veselja in so iskrive - in to je tisto kar nas vse najbolj veseli, seveda poleg tega, da je tudi zdrav na pogled in nima več alergijskih znakov. ;)

Drugače si pa takole to dietno hrano predstavljajte...
...recimo, če ne sme jesti piščanca ali jagnjetine - je pač konjsko ali goveje meso - ki je, če pogledamo, mislim da bolj zdravo kot piščanjčje  ;)
in enako je pri drugih sestavinah - enostavno mu najdeš zamenjavo za določen tip hrane, ki mu ne odgovarja in mu daš tistega, ki mu in mislim, da s tem kuža ni v nobenem pomankanju. Edino kar je - je zoprno za lastnika, saj moraš vedno tuhtati ali je ta in ta hrana dobra za psa ali ne.

Resno mislim, da nima biti kaj narobe s psom, ki celo življenje je dietno hrano, le če ta vsebuje vse hranilne snovi, ki jih pes potrebuje... ;)
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: ninci na 11 Februar 2007, 11:30:43
Resno mislim, da nima biti kaj narobe s psom, ki celo življenje je dietno hrano, le če ta vsebuje vse hranilne snovi, ki jih pes potrebuje... ;)

Saj nima bit kaj strašnega narobe, ampak moj se ene in iste hrane hitro naveliča, za to bi raje ugotovila kaj je tisto kar mu resnično povzroča alergije in poiskala več hran, ki mu alergije ne bi povzročale ali pa izključno doma pripravljala hrano, kot hranila stalno z eno in isto in ga silila, da splho kaj poje. Smo morali pojesti samo 5kg ene Hills specialne prehrane in so bile to take muke, da...  ::) Je pač razvajen, priznam :)

Lp nina
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: aska na 11 Februar 2007, 11:35:17
Glede na to, da Aska prej piščanca je jedla in nobenih posledic, bo tega še naprej in poleg piščanca še lososa in to bi moralo biti ok. Kako bo, bom videla, ko probam ji to dajati. Trenutno pa se bom držala navodil veterinarjev in bo nekaj časa te dietno dobivala. Samo ne za stalno. ..lp
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Baki na 11 Februar 2007, 11:38:54
Saj nima bit kaj strašnega narobe, ampak moj se ene in iste hrane hitro naveliča, za to bi raje ugotovila kaj je tisto kar mu resnično povzroča alergije in poiskala več hran, ki mu alergije ne bi povzročale ali pa izključno doma pripravljala hrano, kot hranila stalno z eno in isto in ga silila, da splho kaj poje. Smo morali pojesti samo 5kg ene Hills specialne prehrane in so bile to take muke, da...  ::) Je pač razvajen, priznam :)
Mi mu tudi primešavamo meso, ker drugače sploh do posode nebi prišel. Pa tudi meso ne sme biti dva dni zaporedoma enako, ker se naveliča. Si predstavljaš, da bi ti jedla vsaki dan isto! Čeprav sem že od veliko ljudi slišala, da sem trapasta, ker kupujem v mesnici meso in dam ful denarja za njegovo hrano, pravijo da oni dajejo samo brikete, če jih pa pes ne poje, pa ne dobi nič drugega. Jaz sem ga scrkljala, pa mi ni nič žal, nebom zdaj teror nad njem s hrano zganjala. Jaz tudi nebi hotla vsaki dan isto jest. Tako, da veliko psov, ki niso na dijeti, je le brikete.
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: aska na 11 Februar 2007, 11:50:06
Aska je bila tudi dolgo časa ena izbirčna metka. Ni in ni hotela jesti samih briketov. Potem je pršla terapija, ko jih je dobivala samo preko roke. Samo glej ga zlomka, sedaj poje prav vse iz sklede. Pa naj bodo taki ali drugačni briketi. Deluje ta terapija dajanja hrane iz roke :D. Sedaj spet vse lepo v skledo dobi in vedno takoj poje :o..lp
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Lilit na 11 Februar 2007, 11:55:45
Res je, da je jagnetina in riž precej pogosta in da se jo da dobiti od vseh proizvajalcev, vendar mojemu škoduje (sem sprobala). Problem je v tem, da če to res ni dietna hrana, kupljena na klinikah, vsebuje tudi druge sestavine, na katere je Bak alergičen (beri piščanec in perutnina).

Tudi veterinarska "dietna" hrana zeloooo pogosto vsebuje dodatne vire proteinov in OH, tudi ce pise na vreci recimo jagnjetina in riz, imajo dostikrat notri tudi drugo meso ali zitarice... Zato se pac moras naucit brat deklaracije ;)
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Baki na 11 Februar 2007, 12:52:00
Tudi veterinarska "dietna" hrana zeloooo pogosto vsebuje dodatne vire proteinov in OH, tudi ce pise na vreci recimo jagnjetina in riz, imajo dostikrat notri tudi drugo meso ali zitarice... Zato se pac moras naucit brat deklaracije ;)
Je, res je!
Jaz za psa bolj podrobno pregledam deklaracijo, kot zase!  :D
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: niki na 13 Februar 2007, 14:00:54
Glede naveličanosti psa ene vrste hrane..če hraniš psa z doma pripravljeno hrano je najboljše da potem vsaj nekaj dni hraniš z istimi sestavinami.Pes ni enak človeku in ni nujno da mu daš vsak dan kaj drugega za jesti,saj če dobiva brikete tudi ne je vsak dan drugih.
To je pri psih ki imajo alergijo na določeno hrano celo nujno,ker se tako pretirano ne obremenjuje prebavil ki bi se vsak dan navajale na drugo živilo.Če jaz kuham moji psički ji dam potem iste beljakovine in OH kar nekaj dni zapored,saj tako tudi vidim kako ji posamezna hrana ustreza.Tako je meni svetovala veterinarka.
Načeloma naj pa ne bi mešali briketov in dodatnih sestavin-mesa npr,ker se ne presnavljata enako in to ni dobro za prebavo.
Tudi pri izbirčnem psu če mu vsak dan dajete kaj drugega to nima smisla ker postane še bolj izbirčen.Moja psica tako vsake toliko časa dobi drugo vrsto briket,pa ne pomeni to zdaj vsak teden drugo.Pa kuham ji velikokrat in tako se ne naveliča.Je pa res da ima raje kuhano hrano.
Meni se ne zdi noben teror če pes je isto hrano nekaj časa,če ima po takšni hrani lepo dlako,dobro prebavo in je vesel.Glede razvajanja pa..jaz mojega psa razvajam najraje s sprehodi po neznanih poteh in šele potem s hrano.
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Baki na 13 Februar 2007, 15:15:05
Niki, res je, da se ne držim teh "predpisanih" pravil glede hranjenja. Tudi ko ni bil na dietni hrani, je dobil še kaj drugega zraven, saj to niso takšne velike količine, to je čisto malo, za okus. Mojemu psu hrana pomeni bolj malo, tako da ga z njo niti ne morem razvajati. Poje pa z večjim veseljem, če ima kaj slastnega zraven!  ;) Tako, da mi njegova izberčnost ne predstavlja nobenih težav. Tudi jaz sem izbirčna, tako da se zastopiva!  ;) :P
To, da pa daješ iste beljakovine oz. OH nekaj dni zaporedoma (najbolje vsaj 14 dni) je pa nujno, predvsem v obdobju, ko ugotavljaš na kaj je pes alergičen. Ko ugotoviš, da določeno živilo ne povzroča alergij, mu ga lahko daješ brez problema, polek tega pa mu dodajaš novo živilo.
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Florinca na 13 Februar 2007, 15:34:59
Jaz menim, da dietna hrana ni SLABŠA hrana, zato živali naj ne bi škodovala in ni nič narobe, če jo je na daljši rok. Glavno, da nima težav.

Moj (pokojni) mucek je bil zadnjih nekaj let na dietni hrani zaradi težav z ledvicami.

Moja prijateljica ima labradorca, ki je že vseh sedem let (mislim, da je toliko star) na dietni hrani, zaradi težav s kožo, pa mu nič ne manjka.
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Baki na 13 Februar 2007, 15:53:00
Florica, verjetno bomo tudi mi ostali na dietni hrani. Če jo to hrano, pa zraven še dodatke, za keter vemo, da mu ne škodujejo, nima težav s kožo. Kar dolgo časa sem testirala kaj mu škodi in kaj ne, pa se je revež skos praskal, če je pojedel nekaj kar nebi smel. Včeraj sem mu dala košček kruha (verjetno mu ga nebi smela dati), pa se je danes že čohal!
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Florinca na 13 Februar 2007, 17:28:44
Baki, mislim, da bo vam težje kot psu. ;)  Vem, kako je, ko bi svojemu ljubljencu rad dal kaj dobrega za pojest pa ne smeš. Navadili se boste, tako kot sem se jaz pri mačku in moja prijateljica pri labradorcu. Če veš, da je dietna hrana dobra za psa, je veliko lažje.
Naslov: Re: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: maja01 na 13 Februar 2007, 19:10:16
Ja pri fantu so dali Boja (dogica) testirati za alergijo, vendar je ven prišlo, da je izgleda alergičen na pršice. ::) Vendar se nam dozdeva, da to ni to in se nam zdi, da testi niso nič pokazali in zato potem pač rečejo, da je alergičen na pršice. Verjamem, da so nekateri psi alergični na pršice, vendar Boj zagotovo ni.

Ce ste delali vbodne teste in ce pes odreagira na briketirano harno, zagotovo je alergicen na prsice. Ce ni na hisne, je pa zagotovo na prehranske prsice, ki so prisotne v vseh suhih hranah (moka, sladkor, sir, briketirana hrana, suho sadje, ....) Sploh, c eje bil fant prisoten ob testiranju - normlano je vsak lastnik prisoten, se je lahko na svoje oci preprical v pozitivno reakcijo. Res je, da alergijski testi niso 100% zanesljivi - pokazejo ravno lazne poz. rezultate, vendar, ce je reakcija mocna, sploh pa, ce se pokaze reakcija tudi po (v vasem primeru) hranjenju z briketi, je to to...

Citiraj
Vendar ne razumem potem, če je alergičen na pršice, zakaj potem alergijski znaki izbruhnejo samo, če je nepravilno prehrano, ki mu ne odgovarja in povzroča alergijske reakcije kot npr. piščanec - mi lahko to nekdo razloži?

Zato, ker vbodni testi kazejo samo najpogostejse zunanje alergene, ne testira se na hrano. Testira se na pelod rastlin, ki rastejo na dolocenem obmocju, na domace zivali (macke, kunce, ptice, hrcke), na prsice (prehransako in hisno), pa morda se na kaj, ampak se ta trenutek ne spomnim. Za ugotavljanje alergij na hrano je treba delati ali krvne teste (se poslje v FRA) ali pa z izlocevalno dieto ugotovit kaj je alergen. Pri vsaj je ocitno piscanec med njimi ...

Hranjenje z Eukanubo D. je pomagalo zato, ker ta ne vsebuje piscanca in je bil torej prisoten en alergen manj. Alergije se namrec "sestevajo". Sploh pri tistih bolj blagih alergenih je vcasih potrebno, da je prisotnih vec (razlicnih), da se pokazejo klinicni znaki. Ce pa hranite z briketi v katerih je ze itak prisotna prehranska prsica, pa s episcanes, je pa reakcija seveda huda.

Pomojem se alergija ne pojavi v tako hudi obliki kot so gnojne rane, vendar le kot srbeča koža. ???
Tole ne bo drzalo. Alergije se lahko kazejo na zelo razlicne nacine. Lahko kot srbeca in pordela koza (ki se lahko zaradi praskanja dodatno inficira), lahko kot ponavljajoca vnetja uses ali oci, lahko kot gnojna koza - navadno na sapah, lahko kot prhljaj, lahko kot gnojne fistule na kozi, lahko seveda - v najhujsih primerih - kot anafilakticni sok ...
Tudi kolicina zauzite hrane ni ravno relevantna - pri nekaterih lahko ze manjhen prekrsek naredi "stalo", pri drugem pa je potrebno daljse delovanje alergena (npr. hranjenje z njim dlje casa).

Kar se pa tice tistih, ki lahko hranite z briketirano hrano in veste na kaj je vasa zival alergicna - tisti pa pac berite deklereacije. Sploh pri Lamb&Rice hranah bodite pozorni, saj je vecina teh hran (tudi uradni naziv) rich in Lamb&Rice. Kar pa ne pomeni, da notri ni nicesar drugega ...
m.
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Ribica* na 11 November 2009, 15:44:20
Kaj pa glede stalnega ponavljanja uses? Luna nima nobenih koznih reakcij, niti se ne praska, samo usesa ima skoz vneta. Bris je bil sterilen, ni prisotnih bakterij. Zdaj imamo to dermatosis hrano sele dobre dva, tri tedne .. moj pes itak je vse, problem je bolj, ker zdaj ne sme nic razen te hrane. Prej je jedla piscanca (light) in ovco od hillsa - ni bilo zaznat, da bi se pri kateri hrani manjkrat pojavljala vnetja uses. Sicer imamo tako ali tako kontrolo uses nasl. teden, samo me vseeno zanima kaj pa kako. Zdaj je se na AB in kapljicah za usesa. Mi ni problem ji kuhat hrane, samo ce vem, katero in kaj lahko. Sem nasla tudi palcke za zobe brez glutena in brez mesa itd.
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Urška na 15 November 2009, 23:08:08
Pri ušesnih težavah se je pogosto kot problem izpostavila pšenica. Pri določenih psih pa žitarice nasploh.
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Ribica* na 17 November 2009, 02:00:37
Pri ušesnih težavah se je pogosto kot problem izpostavila pšenica. Pri določenih psih pa žitarice nasploh.

Se pravi bi naceloma priboljske brez mesa z brezglutensko moko lahko dobivala? Doma pecene.

Po koliko casa pa bi lahko poskusili z uvajanjem zivil? Veterinar mi je rekel sicer prejsnjic, da se bova o tem pogovarjala po treh mesecih diete, ampak vseeno  ::) Danes je bil drugi in sem to "pogruntala" sele pol ure po obisku veterinarja.
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Urška na 17 November 2009, 09:08:33
Zakaj pa brez mesa?

Jaz bi najprej želela od veterinarja izvedeti zakaj točno je psica na dieti, kaj povzroča alergijo in na kaj sumi. Mislim, da pri nas vse pogosteje pse dajejo na diete kar povprek, namesto da bi se potrudili najti vzrok težav.
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Ribica* na 18 November 2009, 01:23:30
Zakaj pa brez mesa?

Ker ne vemo, na kaj je alergicna - ovca ali piscanec - in ker so mi piskoti brez mesa ljubsi za delat oz. jih z mesom niti se nikoli nisem poskusala.

Citiraj
Jaz bi najprej želela od veterinarja izvedeti zakaj točno je psica na dieti, kaj povzroča alergijo in na kaj sumi. Mislim, da pri nas vse pogosteje pse dajejo na diete kar povprek, namesto da bi se potrudili najti vzrok težav.


Sumi na meso, omenjal je pogoste alergije na prsice (v okolju/briketih). Zaenkrat je videti, da dieta deluje, usesa so koncno cista (ceprav otresa pa se vedno ponoci ... najbrz iz navade?), koza ni videti pordela, praskala se pa tako ali tako nikoli ni. Bom pa se posvetovala se z drugo veterinarko, ki tudi mojo psico malo bolje pozna.
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: shinegirl na 20 November 2009, 09:55:20
pa se se jaz pridružim s svojim pametovanjem  ;)
glede na to da sem o alergijah pri psih prebrala usemožno in imam tudi sama alergika, ki je 3 leta jedel le dietno, lahko kar dosti pomagam

rečem lahko to- dokler se ne ve, na kaj je pes alergičen, je brezveze ugibat
ugotovit pa je težko ali praktično nemogoče
gluten pri tem nima take veze, ker je to le ena od beljakovin v pšenici in ponavadi so problem tudi druge beljakovine (enako je lahko zmotno prepričanje, da mleko škodi zaradi laktoze)
če ne prenaša glutena gre za celikalijo, ki je bolezen, kjer pač organizem nima encimov, za prebavit gluten, ki je beljakovina v žitu
alergijo pa lahko izzovejo tudi druge beljakovine, ki so v pš, tako da to ali je gluten free nima veze
dokler se ne ve, kaj povzroča alergijo, jo lahko povzroča karkoli
npr. nekateri so pogosto alergični na riž, drugim ustreza le riževa moka, tretjim dela težave perutnina (pri nas vsa), četrtim govedina (ki je pri nas ok)...
tudi dermatologi imajo različna mnenja, je pa res, da priporočajo nekatera živila, ki naj bi bila hipoalergena
takšne so na primer ribe (lahko pa so tudi te krivec, dokler se ne ve), ajdova kaša, ovseni kosmiči, koruzne stvari, jabolka, zajec, divjačina
rekla bi, da so potencialne za alergije predvsem piščanec, pšenica, jajca, mleko, vse kar ima dodatke (hrenovke, vse kar je v piksnah, sladkarije za pse), pršice (večina psov ima tudi s tem težave), čistila, dišave, cvetni p.

zadnje čase se predvsem izpostavlja, da bi bilo treba pse hraniti čim bolj naravno, kar poskušam tudi sama, po vseh teh letih ugotavljanja, zakaj se ušesni kanal zamaši in izzove alergijo
tudi pri nas ni bilo praskanja po koži, samo unetja ušes, že kar kronična
kasneje so se temu pridružile še občasne urtikarije, za katere ne vem ali so povezane z nutritivnimi alergeni
psi naj bi po mnenju nekaterih veterinarjev, jedli torej čim bolj prvinsko- kot včasih
to pomeni, da je hrana čim manj termično obdelana in brez dodatkov (čim manj pakirane in vnaprej pripravljene)
zelenjava naj nebi bila kuhana, občasno naj bi dobili tudi kosti, saj so psi v svoji preteklosti skupaj s plenom požrli tudi drobovje

pa tudi žleze so lahko pokazatelj prisotnosti določenega problematičnega živila

no, upam, da bo komu kaj pomagalo
izkušenj je dosti, nisem pa strokovnjak
so pa tudi strokovnjaki precej deljenih mnenj, tako da nimaš kaj dosti faliti ;)
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: botticelli na 20 November 2009, 10:53:35
No da še jaz dodam, kar sem že na tem forumu napisala parkrat :) Po strogi dieti ki smo jo izvajali na veterinarjev nasvet, se je cela zadeva zelo poslabšala.

Klinični znaki psa so kronično smrdeč uhelj, ki ni še vnet. Po 2 dneh ima taka ušesa, kot da niso bila čiščena vsaj pol leta. Poleg tega je zelo povečano izpadanje dlake.

Vse to smo nekako spravili pod kontrolo šele, ko smo psa dali na strogo surovo hrano, piščanca + dodatki zelenjavnega praha, pa kakšno drobovino dobi. Seveda je problem nekontroliranega dajanja hrane s starni starih staršev  ::) Ki ga ni mogoče odpraviti...tako da pes je tudi skoz dobil sigurno kakšen kos kruha...ali kaj podobnega. Ampak kljub temu je bilo bolje, dosti bolje.

No in potem je dobil istočasno jogurt, ene 2x, pa 1x skuto, pa bil skopan po 2 mesecih... no v roku 2 dni se je drastično poslabšalo, spet uhelj usran totalno, dlaka spet začela izpadati...to je bilo pred 1 mesecem, stanje je samo še slabše...

Moja poanta, mogoče je lahko kriv tudi šampon. Pri nas je bil pes kopan vsaj 1x na mesec, tako da čisto možno da je tudi to kako povezano.

vsekakor pa bo itak treba skoz paziti na hrano, in bomo ostali na surovi hrani.
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: shinegirl na 20 November 2009, 11:29:33
ja surova je res boljša, tudi pri nas to nekako funkcionira

šamponi so pa itak krivec (uničujejo ph in se koža še poslabša)
pri nas moremo ful pazit kerga damo, čim bolj naravnega
imam enega iz Harrodsa, ki je sicer stal dosti, a je vreden denarja
je na bazi lavande
 pa ne samo šamponi, jaz sem stanje izboljšala s tem, da mu posteljnino veliko perem (vsak teden vse njegovo preperem s hipoalergenim praškom, brez konzervansov- na žalost ga imajo samo v dm-u)  ;)
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: deteljica na 20 November 2009, 13:22:24
Se pravi bi naceloma priboljske brez mesa z brezglutensko moko lahko dobivala? Doma pecene.

če je problem gluten ne vem zakaj bi kupovala drago brezglutensko moko iz pšenice, če je koruzna ali ajdova sma po sebi brezglutenska?
Sicer pa se trenutno o alergijah veliko menijo tudi v temi o Horjulu (pes.net).
Med drugim omenjajo celo vodo v plastnekah namesto iz pipe ( čeprav ne razumem poante).
Bi pa omenila eno kontraverzno študijo o alergijah iz humane medicine. Zaključek je bil, da je alrgij zdaj veliko,ker ni parazitov. Naj bi se sistem napačne obrambe sprožil iz nasova energije ,ki je bila mišljena nekoč za bolj proti parazitom. Baje je okužba z trakuljo v hipu pozdravila vse alergije  ??? .
Ne bi komentirala teh izsledkov , ampak morda je kaj na tem tudi pri psih,da prepogosto razglistenje lahko ima kaj zraven. Ne bi svetovala,da namerno malo okužite pse s trakuljami in glistami  ;) , ampak morda bi bilo le koristno ukiniti na pamet dajanje teh preparatov in raje testirati psrisotnost pred sipanjem dehinelov ipd in razglistiti pse(predvsem alergične ) le v primeru,da je test pozitiven.
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Lanabela na 20 November 2009, 13:55:48
A zato pri nas še nismo imeli alergika, ker miši in crkovino žrejo in vodo iz luž pijejo, pa ima obrambni sistem kaj za delat? samo dvomim, da je pri psih tako preprosto - mladičev, ki ne bi imeli vsaj kakšne gliste za vzorec skorajda ni.
Za vodo iz plastenke tudi jaz ne vem v čem je fora, v tistem konkretnem primeru mogoče primerljivost rezultatov raziskave. Drugače pa je not vsa ista svinjarija kot v vodovodni, pa še kaj iz plastike se lahko doda.
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: sibila na 20 November 2009, 14:01:34
... ampak morda bi bilo le koristno ukiniti na pamet dajanje teh preparatov in raje testirati psrisotnost pred sipanjem dehinelov ipd in razglistiti pse(predvsem alergične ) le v primeru,da je test pozitiven.

Kje se pa da tole testirati in kako? Pri veterinarju ali tako na oko doma? Ker jaz sem bolj leva za kaj videt, hahaha, nisem zanesljiva... :D

Jaz nerada dajem, ravno zaradi alergij in bi z veseljem prej potestirala...Prej nisem pretiravala, ker Lona nič ne pobira po tleh, voda z luž samo, ampak, ok, malo si mora krepit imunski sistem, sedaj pa sem ji raje dala malo bolj po pravilih, ko je še Mimi prišla, da ne bi imeli še s tem kakih težav... :)
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: shinegirl na 20 November 2009, 16:05:37
jaz psu dajem vodo iz pipe, ki jo filtriram, tako kot sebi
čeprav dvomim da ima kakšno vlogo
omenjajo pa dosti plastične posode, ki jih imajo eni, da niso dovolj higienske in da puščajo barvila
jaz imam keramične, ne vem pa kako je s plastiko, že pri ljudeh ponavadi plastičnih ne dajemo, psi pa ne vem če so tako občutljivi ::)
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Ribica* na 20 November 2009, 22:31:06
Moj pes je trenutno iz keramicne posode, vodo pije iz plasticne .. ki ne pusca barve  ::) Vodo iz luz pije, pozrla je ze nesteto drekov in ostale svinjarije zunaj, tako da bi po tej logiki morala imet krasen imunski sistem.

No, zaenkrat pes ostaja na dieti se cca tri tedne, potem bom pa zacela s poskusanjem, kaj ji skodi. Samo njej po koncani kuri z otomaxom (14 dni) in clorexy dermom se vedno smrdi iz uses. Koliko ima pa kaj umazana, bom pa videla cez 10 min, ko ji bom scistila uhlje. S tem, da mi je danes veterinarka svetovala, da naj uporabljamo od zdaj naprej (ko clorexy porabimo) eno drugo tekocino za spiranje uses, nekaj na e ... imam zapisano nekje.

Pri nas ni bilo nobenih tezav s kozo po kopanju s katerim koli pasjim samponom .. pa je bila vcasih s samponon skopana tudi dvakrat v treh dneh, ko se je valjala po mrtvih pticih in krtih - take pac ne spustim v posteljo.

Je pa res, da ji dlaka ful izpada ... samo to ji ze skoz, beagle pac. Morda ji trenutno za odtenek bolj, sicer ima pa kozo brez izpuscajev, prhljaja in dlaka se sveti.
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: shinegirl na 22 November 2009, 10:16:13
Kje se pa da tole testirati in kako? Pri veterinarju ali tako na oko doma? Ker jaz sem bolj leva za kaj videt, hahaha, nisem zanesljiva... :D

Jaz nerada dajem, ravno zaradi alergij in bi z veseljem prej potestirala...Prej nisem pretiravala, ker Lona nič ne pobira po tleh, voda z luž samo, ampak, ok, malo si mora krepit imunski sistem, sedaj pa sem ji raje dala malo bolj po pravilih, ko je še Mimi prišla, da ne bi imeli še s tem kakih težav... :)

testov je malo morje, noben pa ni 100% točen
vbodni, kožni, krvni, energijski, izločevalna, zdrava pamet 8)
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: maja01 na 22 November 2009, 22:19:03
Misljeni so testi za parazite pred dajanjem antihelmintikov. Testira se na Institutu za parazitologijo na VF (test stane cca. 15 evrov).
m.
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: čara na 23 November 2009, 11:59:59
...i. Seveda je problem nekontroliranega dajanja hrane s starni starih staršev  ::) Ki ga ni mogoče odpraviti...tako da pes je tudi skoz dobil sigurno kakšen kos kruha...ali kaj podobnega. Ampak kljub temu je bilo bolje, dosti bolje.

No in potem je dobil istočasno jogurt, ene 2x, pa 1x skuto, pa bil skopan po 2 mesecih... no v roku 2 dni se je drastično poslabšalo, spet uhelj usran totalno, dlaka spet začela izpadati...to je bilo pred 1 mesecem, stanje je samo še slabše...

Moja poanta, mogoče je lahko kriv tudi šampon. Pri nas je bil pes kopan vsaj 1x na mesec, tako da čisto možno da je tudi to kako povezano.

vsekakor pa bo itak treba skoz paziti na hrano, in bomo ostali na surovi hrani.


Meni pa sploh ni jasno kako lahko nekdo kar tako hrani psa, če ve, da mu škodi? Jaz bi jim onemogočila dostop do psa in nikoli pustila brez nadzorom, ob morebitnem poskusu hranjenja psa s prepovedanim, pa jih nahrulim in popokam psa. To ni ljubezen do psov, ampak traparija na kub. Kopanje je pa res pretirano-razen če je iz medicinskih vzrokov.

Načeloma pa je čisto dovolj, če se psa skopa takrat ko se v svinjariji povalja. Jaz našo z vlažno krpo pobrišem in to je to. Kopanje s šamponom, četudi je kvaliteten ni priporočljivo več kot 1x na dva meseca. Tudi potrebe ni. Druga pa je tuširanje tac z vodo.
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: shinegirl na 23 November 2009, 12:28:43
popolnoma bi se strinjala s čaro  :o

takrat ko smo ga mi imeli na dietni hrani (3 leta) ni dobil NITI ene druge stvari. res smo se držali, s čimer je bil povezan uspeh. nesmiselno je psu kdaj pa kdaj pa dati kaj drugega. potem nobena dieta ne bo uspešna.
če sme jesti samo dietno hrano je v njegovo dobro, da ne poskusi nič drugega (lastnik mora biti dovolj odrasel da to ve)
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Lojze na 23 November 2009, 13:07:31
Jaz pa imam čedalje večji občutek,da je to "preser...je" z pasjimi alergijami samo trenutna moda in metanje denarja v žepe veterinarjev.Delam na  veterini pa ne vidim toliko "pasjih alergikov".Manj ko pri pasji prehrani kompliciraš,boljše je za psa.Prav tako opažam,da ogromno pasjih lastnikov ne ve kakšno hrano bi psu dobesedno porinila v gobec,pa potem pretiravajo z količino,cenovnim razredom,okusi in kaj ti vem še s čim.Nekateri bi pse najrajši hranili z kaviarjem,če bi bila cena bolj dostopna in bi ga psi radi jedli.
Manj ko pri pasji prehrani kompliciraš,bojše je za njih.Pri nas dobivajo psi striktno obrok briketov 2 x dnevno.Te brikete hranim že približno 4 leta.Obstajajo samo v enem okusu.Občasno dobivajo med brikete pomešane kuhane ali pečene ribe,riž,polento,zelenjavo,kuhano govedino.Če so posebno pridni občasno tudi kakšno konzervo.Vsake 10 dni dobijo obrok sestavljen iz rženih ali ječmenovih ali ovsenih kosmičev in jogurta. Surovo govejo kost dobijo 1x na 3 tedne.Občasno so za posladek košček surovih divjačinskih jeter.Za nagrado večinoma dobijo kos suhega kruha.Nimajo problemov z alergijami,dlaka je krasna,sijoča.Kopanje je vedno samo po potrebi,pa še za to neuporabljam šamponov,temveč Plivasept peneči.Se pa redno vsako nedeljo čistijo uhlji,strižejo kremplji,psi dobro prečešejo.
LP Tjaša
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: botticelli na 23 November 2009, 13:08:05
Jap se strinjam Čara, samo to je tako kot da rečeš 3 letnemu otroku da nekaj ne sme, in bo za nalašč še bolj to delal. Če nam pred očmi dol meče psu hrano  >:(
Dali smo narediti dodatno steno, zagradili stopnice, da bi pes ja bil v štuku, ko nas ni doma. A ni hudiča da so ga spuščali dol, čeprav je bilo vse zaprto. Je pa tudi to, da so psa tako navadili, da samo zalaja in je takoj spuščen. Tako da pes laja če je treba par ur skupaj in verjamem da je bilo moteče. Ampak vem da bi se tudi čez čas umiril. Ampak dokler nisi pod lastno streho, pač tako je. No čeprav če bi bil moj pes, bi ga zaprla in če je treba dala 5 ključavnic in pika.
Potem pa pretehtaš možnosti, ali naj bo pes 10 ur na dan zaprt v 2x2 metra, ali sprejmeš da dobi občasno nekaj... Ker itak ne vemo kaj mu škodi, ker hranili so ga isto kot prej, pa je bilo stanje ful boljše, sedaj pa spet katastrofa. Samo ugibamo lahko da je bilo kopanje krivo.

Čeprav sedaj razmišljamo da bi ga dali za ene 2-3 mesece na brikete, ene hipoalergene.
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: botticelli na 23 November 2009, 13:16:19
Lojze... da vidiš Hubijeva ušesa in kako mu dlaka izpada mislim da nebi dvomila da gre za alergije, na karkoli že. In pes je bil do 3 leta strikno na briketih + priboljški kot si jih tudi ti naštela. Pa je imel vedno težave.

Sedaj je v fazi ko skorajda konstantno otresa z glavo, ker mu je treba ušesa na 2 dni pucati - izgledajo kot da vsaj pol leta nebi bili čiščeni, ker se nabere v 2 dneh toliko svinjarije in ušesnega masla in... Dlake se pa samo dotakneš in imaš v roki šop dlak - ne podlanke, ker te že dolgo nima, ampak normlane krovne dlake. K vetu ga nima smisla peljati, ker bo dal otonazol (strup ki itak pomaga samo za 2 tedna), tako da lahko samo čakamo, ga pucamo in upamo na bolje. Dobiva homeopatske granule, to je to.

Tako da alerigije so dejstvo, kaj jih pa povzroča ali kaj je vzrok pa je druga zadeva.

Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Lojze na 23 November 2009, 13:41:34
Probajte mu ušesno maslo čistiti z OTOPROF čistilom.Ta preparat je primeren za izpiranje preobilnega cerumna-ušesnega masla.Dioktilsodiumsulfosukci nat je učinkovito sredstvo,ki izzove hitro luščenje ušesnega masla.
Mislim,da mu bo to sredstvo bolj pomagalo pri čiščenju in zmanjševanju cerumna,če ga ima toliko,kot pa bilo katero drugo.
LP Tjaša
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Lojze na 23 November 2009, 13:47:17
Pa še nekaj sem pozabila.Sta mogoče kdaj razmišljala o tem,da bi mu dodajala kaj za dvigovanje odpornosti? Kakšen D-fence ali pa Puppyboost pasto? Oba preparata sta narejena na osnovi kolostruma,s tem da ima D-fence v sebi se ameriški slamnik.Mislim,da mu ne bi škodilo.
LP Tjaša
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: botticelli na 23 November 2009, 13:54:14
Saj ni vzrok preveč ušesnega masla, to je samo posledica reakcije telesa. In itak smo probali že kup različnih zadev, trenutno imamo česnovo tekočino, in ostajamo kar na naravnih preparatih. ušesa pa smrdijo ko sam hudič.
tako da razne spreji, šamponi, ...niso rešitev, kvečjemu blažijo posledice za zelo kratek čas.
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: botticelli na 23 November 2009, 13:59:00
Dobiva homeopatske granule za smrdeča ušesa. Dobival je detox terapijo, po terapiji pa smo začeli z dodajanjem zelenjavne mešanice v prahu, ki je tudi za boljšo odpornost. Dobiva tudi laneno olje 1x na teden. Prebavo ima super, drugje se mu sedaj ne pozna da bi imel slabo odpornost kot spomladi, ko je bila res kriza. Sedaj so samo kritična ušesa in izpadanje dlake - oboje je povezano z največjim organom, kožo, preko katere se izraža ta alergija pri njemu, na karkoli že je alergičen.
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: shinegirl na 23 November 2009, 15:56:50
Dobiva homeopatske granule za smrdeča ušesa. Dobival je detox terapijo, po terapiji pa smo začeli z dodajanjem zelenjavne mešanice v prahu, ki je tudi za boljšo odpornost. Dobiva tudi laneno olje 1x na teden. Prebavo ima super, drugje se mu sedaj ne pozna da bi imel slabo odpornost kot spomladi, ko je bila res kriza. Sedaj so samo kritična ušesa in izpadanje dlake - oboje je povezano z največjim organom, kožo, preko katere se izraža ta alergija pri njemu, na karkoli že je alergičen.


bogi
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Bugamara na 26 Oktober 2013, 11:20:46
Za našo junakinjo sem ugotovila, da ne prenaša nekaj od naslednjega : govedine, piščančje moke (piščanca), jagnetine ali divjačine, saj je to v TOTW bizon & divjačina in se po njem praska, dobila je še vnetje uheca, tak da sem danes šla takoj po TOTW losos, ki vsebuje samo ribje beljakovine (brez piščanca, jagnjetine, divjačine ali govedine). Pojedla je že prvi obrok novih briketov, zdaj pa upam da bo čimprej boljše. Mislim da losos oz. ribje beljakovine ne bi smele povzročati problemov - kako hitro se bo nehala praskati (praska se sicer redko, a se)? Toliko da bi čimprej videla, ali ji losos tudi dela probleme in da ne bi šlo na slabše.
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Tejch na 26 Oktober 2013, 13:53:24
Jaz bi jo dala na hrano, ki ste jo imeli pred TOTW in ji ni povzročala problemov, torej če sem prav razumela iz druge teme, Fitnes Trainer. Vsaj toliko časa, da se stanje ne umiri, potem pa probaj z kako novo hrano, če že želiš menjat. Ne eksperimentirat zdaj z nekimi hranami na pamet, ker to ponavadi ne prinese nič dobrega  ;)
Riba je lahko alergena, lahko pa tudi da ni. Čisto od psa odvisno ;) . Se uporablja velikokrat kot dietna hrana, ampak lahko, da tvoji niti to ne bo pasalo...
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Bugamara na 26 Oktober 2013, 14:20:38
Primerjala sem tole dvoje:

FITNES TRAINER RIBA & KORUZA (to je jedla nazadnje ko ni bilo problemov z alergijo)
SESTAVA: koruza 58%, moka iz posušenega lososa 15%, koruzni gluten, koruzno olje 7,5%, hidroliziran protein rastlinskega izvora, laneno seme, dikalcijev fosfat, natrijev klorid, FOS (frukto-oligosaharidi) 0,3%, kalcijev karbonat, posušeni izvleček iz orientalskega grma Goji Berry (Lycium barbarum) 0,05%.

TOTW LOSOS (to sem kupila danes)
SESTAVA: Losos, ribja moka, sladki krompir, krompir, olje oljne ogrščice, lososova moka, prekajen losos, krompirjeva vlakna, naravna aroma, holin klorid, sušena korenina cikorije, paradižniki, borovnice, maline
Beljakovine min. 32%, maščoba min. 18%, vlakna max. 3%, vlaga max. 10%, natrij max. 0,3%, cink min. 150 mg/kg, selen min. 0,4 mg/kg, vitamin E min. 150 IU/kg, omega-6 maščobne kisline min. 2,8%, omega-3 maščobne kisline min. 0,3%

EUKANUBA DIETNA DERMATOSIS - SENSITIVE (za težave s kožo)
Dermatosis vsebuje samo en vir beljakovin in en vir ogljikovih hidratov, to sta riba in krompir. Na te sestavine je zelo malo verjetno, da bi povzročale alergijske reakcije. (prepisano iz embalaže Eukanuba)
SESTAVA: krompir, slanikova moka, som, živalska mast, pesina pulpa, ribji hidrolizat, dikalcijev fosfat, KCl, natrijev heksametafosfat, DL-metionin.

TOTW BIZON (po tem je imela alergijo)
SESTAVA : Bizon, divjačina, jagnječja mesna moka, piščančja mesna moka, jajčni proizvodi, sladki krompir, grah, krompir, olje oljne ogrščice, pečen bizon, pečena divjačina, naravna aroma, paradižnikova mezga, ribja moka, holin klorid, sušena korenina cikorije, paradižniki, borovnice, maline

Med Fitness trainer riba & koruza in TOTW Losos ni nobene večje razlike (glede vira beljakovin, z katerimi ima moja psička očitno težave), krompir je tudi v Eukanubini dietni hrani, tako da le ta ne bi smel delati težav. Torej na podlagi teh sestavin sklepam, da ne bi smelo biti nič narobe z mojo menjavo za okus losos. V Taste of the wild bizon pa je bizon,divjačina, jagnje, piščanec pa še jajca, tako da ogromno od tega ji lahko povzroča težave...  pri lososu pa ni skoraj nobenih posebnih sestavin, ki jih do zdaj (v njeni prejšni hrani fitness trainer) še ni jedla. Gre se mi samo zato, da bi jedla kvalitetnejšo hrano (se pravi več beljakovin in manj mašil in ostalega sranja) ker na fitnes trainer ni imela nekaj posebej lepo dlako, pa še imunski sistem je imela skoz slab. Zdaj pa uvajam kvalitetnejšo hrano + lososovo olje (na katero ni alergična), da izboljšam imunski sistem in dlako, ampak sem ga grozno polomila ko sem kupila okus bizon... upam da bo šlo zdaj na boljše, bomo videli.
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Tejch na 26 Oktober 2013, 14:56:53
Fajn je, da hočeš na boljšo hrano. Ampak moje mnenje je, da se naj najprej vse pošlihta potem pa eksperimentirat. Jaz bi jo dala na Trainer za kaka 2 tedna oz. dokler stanje ni čisto ok, potem pa lepo počasi na lososov TOTW. Tedve hrani sta si že dokaj različni (TOTW je bolj "močna"), zato bi jaz pri občutljivem psu šla počasi, ker jim lahko hitro kaj zaškodi. Bolje počasi kot pa da imaš probleme... Sicer je to samo moje mnenje, zdaj kako boš delala je tvoja odločitev ;) .

Sicer pa je čisto odvisno od psa na kaj bo reagiral ;) . Sicer ni nek alergik, ampak moja je zadnjič dobila neke vrste alergijo (prebavne težave, mozolčki, ki so se potem spremenili v kraste) in sem skoraj 100% prepričana da je bil za to kriv krompir pa naj bi veljal za nealergeno hrano. Sem jo dala takoj nazaj na stare sestavine, ki ji dokazano ne delajo problemov, krompir pa bom še dala, da vidim ali ji res v tem problem  ;) . Je pa zanimivo, da ji skoraj noben beljakovinski vir ne dela problemov (je pa jedla že svašta - svinjino, govedino, piščanca, purana, lososa, sardine, še kake druge ribe, kunca, srno, jagnjetino, jajca, mlečne izdelke.., samo skuša iz konzerve ji je povzročila drisko in bruhanje), pri njej, če je problem, je problem v viru ali količini ogljikovih hidratov  ;) Tako, da ja, vsak pes je razred za sebe  ;)
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Bugamara na 27 Oktober 2013, 19:34:17
Hvala za odgovore ;)
Imam pa še eno vprašanje... kaj kuhate svojim psom tisti, ki jim doma pripravljate obroke in imajo psi drugače težave z alergijami ali občutljivo kožo in v kakšnih razmerjih (B in OH)?
Naslov: Dietna hrana za celo življenje?
Prispeval: Tejch na 28 Oktober 2013, 11:51:00
Sicer ni neki fejst alergik, ampak:
50-60% beljakovin
40-50% OH in zelenjave (recimo pol-pol ali malo več OH)

Za beljakovine zaenkrat uporabljam svinjske goltance, kurje glave in bedre, razne svinjske, goveje in piščančje obrezke, tudi lepo goveje in svinjsko meso dobi večkrat, občasno tudi sardine, purana, srce, jezik, tuno, jajca in mlečne izdelke. Redno dajem tudi drobovino, predvsem govejo, včasih tudi svinjsko ali piščančjo (jetra, vranica, ledvice). V kratkem bom vključila še pljuča in lososa (repi in glave).
Za OH zaenkrat uporabljam riž, ovsene kosmiče, polento in makarone (malo sumim, da ima alergijo, še moram probat).
Od zelenjave pa zaenkrat uporabljam korenje, rdečo peso, brokoli, zelje, regrat, zeleno solato, hruške, jabolka, jagode, paradižnik in peteršilj (z njim sem sedaj za nekaj časa nehala, ker sumim, da zaradi njega veliko večkrat lula). Ne prenaša graha.
Dajem pa še tudi surove mesnate kosti, zaradi čiščenja zob in kalcija. Zdaj trenutno dajem največ svinjske glave, drugače pa razne svinjske in goveje kosti, ter občasno kak puranji vrat ali piščančji hrbet.
Občasno dodam alge in olja (lososovo, olivno, bučno, sončično).

Sicer na kuhani hrani še ni nekaj dolgo, nekje tako okvirno 2 mesca, mogoče malo več. Prej smo kombinirali surovo in kuhano, še prej pa samo surovo. Je pa treba počasi dodajat sestavine, ko gre za alergike ;) . Potem točno veš v čem je problem v čem pa ne. Jaz dajem beljakovinske vire enake kot jih je jedla že prej, pri surovem, ostalo pa uvajam počasi, ker je na ostalo bolj občutljiva in tega prej ni kaj dosti jedla  :)

Drugače pa za alergike - najprej vzameš samo 1 beljakovinski vir (takega, za katerega veš da ne dela problemov ali enega ki še ga ni jedla) in 1 vir OH (isto kot pri beljakovinah). Potem počasi dodaš kak vir zelenjave in potem počasi uvajaš še nove vire ostalega. Če se pojavi reakcija potem točno veš zakaj  :)