PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Zdravje => Alergije in kožne spremembe => Temo začel/a: m_tejch na 22 November 2010, 10:14:03

Naslov: alergijski testi
Prispeval: m_tejch na 22 November 2010, 10:14:03
Ker nam vedno slabše kaže verjetno zaradi alergije, bomo mogli v bljižnji  prihodnosti delati test za alergijo, imam pa sedaj ogromno različnih informacij in me zanimajo tudi vaše izkušnje in mnenja.
Torej naš kuža ima že leta in leta probleme z glivico malassesio, zelo verjetno ne v povezavi s hrano, saj smo bili že nekajkrat na dieti in ni nič pomagalo. Tako da je verjetno kakšen zunanji vzrok. Je pa kuža star že 8 let, probleme ima nekje 4 leta, vendar je poleti na morju stanje zelo dobro, najslabše je pozimi-zaradi vlage...
No sedaj pa sem ugotovila, da na različnih klinikah alergije ugotavljajo na različne načine:
Pri Trstenjaku so mi razložili, da se opravi predtest, ki stane 50€ in na podlagi tega predtesta se potem vidi na kaj naj bi bil alergičen, in se potem podrobno testira na tisto skupino alergenov kar stane 120€, imunoterapija pa potem 150E mislim, da so rekli za eno leto.
Potem v topolščici so mi nekaj časa nazaj rekli, da se plača 500€, da se pošlje kri v španijo in naredi imunoterapija.
V Trbovljah so mi rekli, da se da test narediti za 200, s tem da se isto pošlje kri v španijo in izdela imunoterapija.
Potem je pa še Nabergoj, ki mi naredi test za 35 €, sicer vem, da imate zelo različna mnenja glede njega, vendar nekaj uporabnikov je bilo pa zelo zadovoljnih.
Sedaj me pa zanima, če mi zna kdo razložit od kje imajo tako različne cene? In kakšne izkušnje imate vi?
Naslov: alergijski testi
Prispeval: m_tejch na 22 November 2010, 10:23:36
aja pa še to, trenutno se najbolj nagibam k temu, da ga testiram v trbovljah, test na zunanje alergene stane 110€, imunoterapija pa 110€...je že kdo testiral v trbovljah. Sva z veterinarjem pravkar govorila, pravi, da se isto pošlje v španijo kri...
Naslov: alergijski testi
Prispeval: mija222 na 24 November 2010, 09:03:34
Naredili teste v Topolščici, (poslali so v Madrid) in ugotovili alergijo na vse vrste trave. Na podlagi tega smo naročili protialergijske injekcije, ki so pravkar prispele. Gre za injekcije, ki se dajejo daljše obdobje (od pol leta do leta) in 80 % povečajo odpornost organizma proti snovem, ki sprožajo alergijo.

Cena za teste (komplet za vse rastline in hrano - testirano okrog 500 snovi) 320 €, te injekcije, ki pa so pravkar prispele pa so 63 €.  Ampak poudarjam, mi smo dali narediti kompletne teste, če bi samo na rastline bi bilo okrog 250, samo na hrano verjetno še manj. Zaradi tega se moraš z veterinarjem dobro pomenit, kar tako od oka in po telefonu ti vsak useka nek približek. Tudi nam je bilo prej rečeno, da bodo te injekcije 160 €, sedaj ko pa so prispele, so bile 63 €.

Te alergije so bile pri nas že prej malo spomladi, včasih tudi v  jeseni, vendar niso trajale tako dolgo oz. niso bile tako trdovratne kot letos, ki je trajajlo od aprila pa do tega meseca. Kazalo se je v obliki srbenja in izpadanja dlake. Ko si dvignil rep, je bilo spodaj vse rdeče, vneto, spraskano,.... Vsak mesec je dobivala injekcije za zaviranje alergije (ki pa ne zdravijo alergije, srbenje samo zavirajo in imajo hude stranske učinke).

Ker je vse kazalo, da se ne bo in ne bo končalo smo se odločili za teste. Ssedaj vemo vzrok in verjamemo, da bomo s tem delno rešili težavo. Je zlata prinašalka in je stara že deset let. Imamo jo zelo radi in je ne bi radi zaradi tega izgubili.

Okrog različnih cen in veterine pa bodi res pazljiv. Ne glej na ceno ampak na kvaliteto storitev. Mi absolutno zaupamo veterini v Topolščici. Testi težave ne odpravijo, šele na podlagi teh se začne terapija. Ta pa je uspešna predvsem na podlagi zanesljivih izvidov in svetovanja dobrega veterinarja.



Naslov: alergijski testi
Prispeval: m_tejch na 07 December 2010, 14:29:28
Mi smo danes dobili rezultate in sicer je alergičen na pršico: acarus siro, to naj bi bila prehranska pršica, tako da sedaj hrano zamrzujemo in prelivamo z vrelo vodo, pa priboljške bomo tudi hranili v skrinji. Tudi posteljo smo zamenjali za vsak slučaj, tako da ima zdaj povsod le comforta. Zdaj me pa zanima, če kdo ve še kaj več o tej pršici, kakšen nasvet, izkušnja....?
Naslov: alergijski testi
Prispeval: nelli na 07 December 2010, 15:32:00
m tejch

Kje pa ste testirali?
Naslov: alergijski testi
Prispeval: sasha na 07 December 2010, 16:20:33
m_tejch: Zara je tudi alergična na pršico (prehransko in hišno). Tudi pri nas so letele vse postelje, ostal je samo Comfort. Brikete sem zapakirala po porcijah in jih dala v skrinjo. Pred obrokom sem jih vzela iz skrinje, prelila z vrelo vodo, pustila par sekund, odlila in postregla.

Iz hiše so leteli tudi vsi tepihi. Brikete sem kupovala manjša pakiranja (max 7kg) in če se je le dalo vakuumska.

Naslov: alergijski testi
Prispeval: m_tejch na 07 December 2010, 21:11:43
nelli: testirali smo kar v trbovljah, se je pa kri isto poslala v španijo

sasha: jaz zdaj točno še ne vem katera je acarus siro, rekel je sicer, da je v hrani, ampak naj kar pri vseh pazimo, sem pa tudi jaz danes nakupila kar nekaj posodic za v zamrzovalnik, tako, da zdaj držimo pesti, da bo pomagalo, sem pa tudi jaz opazila, da velikokrat dobim acano iz zooplusa vakumsko zapakirano, od sedaj naprej jih bom pa še extra prosila, je pa res, da ko nam zdaj zmanjka hrane, razmišljam, da bi za kakšen mesec poizkusila z natural balance divjačina, ravno zaradi tega, ker za prhrano pa nismo testirali in bi blo fino, da bi jedel nekaj kar še načeloma ni....

a mogoče kdo ve še kaj več o tej konkretni pršici?
Naslov: alergijski testi
Prispeval: Ovcka na 07 December 2010, 21:30:32
a mogoče kdo ve še kaj več o tej konkretni pršici?

Tole (http://www.phadia.com/en/Allergen-information/ImmunoCAP-Allergens/Mites/Allergens/Acarus-siro/) spletno stran poglej.. Je kar nekaj napisanega..  ;)

Mimogrede, koliko si placala vse skupaj, pa kok casa si cakala na izvide?
Naslov: alergijski testi
Prispeval: m_tejch na 08 December 2010, 10:04:55
hvala Ovcka  ;),
plačala sem pa 110 e za test, če bi naročili serum bi pa še 110, ampak je reku, da bomo probal najprej brez, jaz sem pa tudi zato, da mi ga  ni treba še bolj obremenjevati z zdravili, če pa zdaj z dieto in zamrzovanjem ne bo nič boljše bomo pa potem ukrepali. aja pa priporoča, da mu skos dajem stronghold, da kao uničuje pršice, še kdo uporablja to zaradi pršic?
Čakala sem pa mislim, da 14 dni, mogoče kakšen dan celo manj.
Naslov: alergijski testi
Prispeval: olima na 22 December 2010, 20:55:01
Evo tudi mi smo prejeli rezultate testiranj: alergija na hrano vse negativno, visoko pozitvno pa na pršico:
- Dermatophagoides pteronyssinus in farinae - visoko pozitivno
- Acarus siro in Tyrophagus putrescentiae - pozitivno.

Nisem še govorila z veterinarjem, me je pa kar groza - kako bomo naprej -  :'( ???

Ali ima kdo izkušnje, da se je kužiju stanje z serumom občutno izboljšalo??

Naslov: alergijski testi
Prispeval: m_tejch na 23 December 2010, 13:15:36
jaz nimam izkušenj s serumom, vem pa da že za ''acarus siro''(mi smo alergični samo na to) je treba hrano zamrzovat in prelivat z vrelo vodo, pa tudi zeloo redno čistit, ter se kolikor je le možno izognit prahu itd....Ko se pogovorite z veterinarjem pa še tukaj napišitei kaj je povedal, ker tudi jaz iščem čimveč informacij....
Naslov: alergijski testi
Prispeval: Nika na 23 December 2010, 13:26:23
Pri nas je 100% izboljšanje. Ga še malenkost srbi po največji (1mg) injekciji, vsi ostali problemi pa so izginili.
Naslov: alergijski testi
Prispeval: olima na 23 December 2010, 13:35:16
sej ne vem al naj jokam al naj se smejem - no bl mi gre na smeh (v ozadju pa kljuva strah).

No, sem z vetom že govorila in je oddal zahtevo za serum po e-mailu in serum dobimo čez 3 tedne - ker je pozitivna na 6 (4 pršice in 2 dihalni-cvetje) je dost verjetno, da bo zdravljenje uspešno pravi vet. Do 8 pozitivnih - je de-senzibilizacija še kao uspešna.

Hja, je še reku, da če imamo možnost psu dvignit ležišče na 30 cm - ker do 30 cm je največ prahu - zdaj vem zakaj kuža stalno čaka, da si lohk sedežno prvošč  :P

Sicer pa bomo dajali ta serum po injekcijah, je reku, da me bo naučil in bom doma dajala, da pa ne bo takoj učinka in bo mrbit še potrebna kaka injekcija steroida  :( :'(

Sem prebrala za to "acarus siro" - če ste alegični samo na to, se mi še ne zdi tako hudo. Ker jaz sem pred kakim letom, ko smo še iskali rešitve, po nasvetu homeopata Krušiča, kužiki Oli kuhala in sicer vsake 3 dni ogromen lonec (1/3 mesa, 1/3 OH in 1/3 zelenjave) - je reku Krušič, da tudi malo solim. UF, kok je uživala. Tako, da tudi brez briketov gre, ponekod. Pri nas ni....  
Kaj naj rečem.... za pucanje nisem ravno nadarjena.....  :'(


Joj - Nika - iz tvojih besed v božja uha - ... ker kuža je čudovit, prekrasen, ful mu prvoščm lepo pasje življenje, pa je do zdaj sama štala, se zaletavamo z glavo v zid že 3 leta - no zdaj vsaj vem za kaj gre.  Bom upala na najboljše!!!
Naslov: alergijski testi
Prispeval: m_tejch na 05 Januar 2011, 15:11:33
ali mi lahko kdo svetuje, katere priboljške sploh lahko uporabljam, če je alergičen na acarus siro pršico? Trenutno smo pa še na dieti, kjer je samo krompir, divjačino pa račje fileje mu dajem za priboljške, predvidevam, da so ti brez pršic....so pa v zooticu tudi eni piškotki od animonde z nojem, ki pa vsebuejo: piro, nojevo meso, jogurt in ekstrakt školjk, vendar kar ne vem, nekje sem prebrala, da se acarus siro pojavlja predvsem v žitih,.... :-\
Naslov: alergijski testi
Prispeval: Ovcka na 05 Januar 2011, 16:37:11
m_tejch glede kupljenih sicer ne vem, ampak kaj pa ce bi mu probala sama spect kaksne kekse? Imas svasta receptov na internetu, ki jih lahko priredis po svoje, pa das noter tisto, kar mislis da nima prsice..
Naslov: alergijski testi
Prispeval: m_tejch na 05 Januar 2011, 17:04:46
ma saj to že nekaj časa razmišljam, ampak doma bi jih kap zadela  :P, mogoče kdaj ko bomo na vikendu, vendar je kar težko dobiti (po zmerni ceni) divjačino ali raco se mi zdi...pa zdaj ne vem točno, kako je res z žiti glede te pršice, čeprav v sveže pečenih nebi smelo biti, edino če bi žita zamenjala s krompirjem....bom poizkusila enkrat ob priliki....
Naslov: alergijski testi
Prispeval: Nika na 05 Januar 2011, 17:24:35
Divjačino dobiš pri Nimrodu za 0,54€/kg. Kot priboljške pa lahko tud uporabljaš kakršnokoli meso,surovo ali kuhano, sadje, sir, za oreške ne vem kako je s pršicami, sam moj pes pridno dela na lešnike.. Če hočeš pa prav kupiti antialergijske priboljške brez pršic pa ne vem.. Mogoče kaj bolj mokrega; jaz imam za mačka tele tunine http://www.supercombe.si/macji-priboljski/656-pegasus-gourmet-cat-quality-snack-50g.html, ki bi bili mogoče ok
Naslov: alergijski testi
Prispeval: m_tejch na 22 Januar 2011, 19:28:46
Jaz pa bom malo več napisala o našem testu, za vse, ki jih zanima....torej naš test je bil opravljen v španskem laboratoriju alergovet. Odvzem krvi in test nas je stal 110€, so pa bili testirani naslednji alergeni:

Grasses
grass mix 1
grass mix 2
grass mix 3

Weeds
plantain
mugworth
goosefoot
dandelion
neettle
daisy
ragweed

Trees
tree mix
conifer
privet
cypress
plane-tree
poplar
oak
wattle
lime
willow

Fungus
alternaria
aspergillus
penicillium
cladosporium
mucor racemosus
pullularia pullulans

Epithelial
dog and cats danders
mixed feathers

Mites
dermatophagoides pteronyssinus
dermatophagoides farinae
acarus siro
tyrophagus putrescentiae
lepidoglyphus destructor

Evo to je to, takšen je test za 110€  :). Lahko bi testirali tudi hrano, ampak jo nismo, tako, da ne vem kateri alergeni so zajeti tam.
Zdaj bi pa prosila, če ostali, ki ste testirali komentirate ali je bilo pri vas testiranih veliko več alergenov. Mogoče se bo kdo na podlagi tega lažje odločil kje naj testira in mogoče se bo tukaj pokazalo, zakaj so takšne razlike v ceni. Naj dodam pa še to, da izdelava seruma bi pa prišla še 110€, vendar se mi nismo odločili zaenkrat, ker se zdaj poizkušamo sami izogibati alergenu (prehranski pršici)...
Naslov: alergijski testi
Prispeval: m_tejch na 28 Januar 2011, 12:17:42
Kaj ni nobenega, ki bi tudi opravil test in delil še z ostalimi svoje izkušnje  ???
Naslov: alergijski testi
Prispeval: Gaja na 28 Januar 2011, 18:35:23
Sem šele zdaj videla to temo...

Torej, mi smo tudi poslali kri na testiranje v Španijo. Smo testirali tudi hrano in je prišlo nekaj čez 300€...se ne spomnim točnega zneska. Tudi za izdelavo seruma so nam rekli višjo ceno, če se ne motim.

Bi pa tebe m_tejch vprašala na katere pršice točno je vaš alergičen, ker naš je tudi na 3 vrste pršic, ampak sem samo za eno pogruntala kje se nahaja.

Oziroma, če mi zna kdo povedat katere so te pršice in kako se jih izognit. Hvala!!!
dermatophagoides farinae
acarus siro
tyrophagus putrescentiae
Naslov: alergijski testi
Prispeval: m_tejch na 29 Januar 2011, 13:25:24
moj je alergičen na acarus siro, naj bi pa to bila skladiščna pršica in tudi eden pogostih 'skodljivcev' v pšenici, se pa naj bi nahajala v hrani oz. ne vem točno ali je to isto kot prehranska ali ne, je pa sigurno v briketih, ker pride v njih med proizvodnjo oz. v skladišču. Mi imamo ubistvu ukrepe kar za vse pršice, torej prehrano ima zaenkrat čisto dietno, pa še to zamrzujemo in prelivamo z vrelo vodo priboljškov praktično nič, jaz mu dajem račje fileje in predvidevam da so te brez pršic... in seveda čistoča, čimmanj odej, prahu,...gre pa na bolje ampak počasi....če si pri volji in imaš čas bi te prosila, če bi pogledaal, če je bilo pri vas testiranih več alergenov. Da še ostali vidijo, kakšne so res razlike v teh testih pa tudi mene zanima ali je dražji test res obširnejši ali imajo tako različne marže  ::) ;)
Naslov: alergijski testi
Prispeval: Gaja na 29 Januar 2011, 15:25:56
Ja, naš je bil poleg tistega kar si že ti naštela testiran še na hrano. Sem kar skopirala z izvida katero hrano testirajo:

Beef IgE
Beef IgG
Lamb IgE
Lamb IgG
Turkey IgE
Turkey IgG
Chicken IgE
Chicken IgG
Pork IgE
Pork IgG
Fish (mix) IgE
Fish (mix) IgG
Egg IgE
Egg IgG
Milk IgE
Milk IgG
Soyabean IgE
Soyabean IgG
Corn IgE
Corn IgG
Wheat IgE
Wheat IgG
Rice IgE
Rice IgG
Potato IgE
Potato IgG
Sugar beet IgE
Sugar beet IgG
Carrot IgE
Carrot IgG
Peanut IgE
Peanut IgG
Yeast IgE
Yeast IgG
Oat IgE
Oat IgG
Naslov: alergijski testi
Prispeval: m_tejch na 29 Januar 2011, 16:13:39
O super, hvala za odgovor  :), a zunanji so bili pa samo tisti, ki sem jih jaz naštela? Sem mislila, da jih je v našem, ki je bil cenejši manj, zato sprašujem  ;)
Naslov: alergijski testi
Prispeval: Nika na 29 Januar 2011, 17:00:27
Js sem založla tisto mapco, vem pa da je bilo ene 6 strani obsega, ker smo imeli še hrano zraven. Točnega zneska ne vem, je pa nevemkir uporabnik v eni drugi temi točno napisal koliko je bilo. Spomnim se sam, da smo od začetka govorili o nekih bajnih vsotah, na koncu je bil pa račun glih polovičen, tak da res ne vem kje so zamutili.
Naslov: alergijski testi
Prispeval: Gaja na 29 Januar 2011, 17:24:10
O super, hvala za odgovor  :), a zunanji so bili pa samo tisti, ki sem jih jaz naštela? Sem mislila, da jih je v našem, ki je bil cenejši manj, zato sprašujem  ;)

Ja, zunanji so bili vsi tisti, ki si jih naštela.
Naslov: alergijski testi
Prispeval: olima na 30 Januar 2011, 21:12:58
Ojla!

Sem tudi jaz poiskala mapco in račune. Dali smo delat teste okoljske (vse je tako kot je naštela m-tejch) in tudi alergene v hrani (točno take kot je naštela Gaja).
Na računu je postavka Alergovet test -265 eur + ddv= skupaj 318 eur

Zdaj smo dobili še serum in stane  136,5+ddv= skupaj 163,80 eur.

Upam, da bo kaj bolje. Stanovanje pomivam 2-3x/teden, kužika ima v ležišču samo eno bombažno krpo, ki jo perem na 90-stopinjah in menjam tedensko. Žal pa ... je od 7.12.2010 kortikosteroid že nekoliko popustil in se Oli že praska.  :'(

Danes sem ji dala prvo injekcijo seruma. Je pa veterinarka omenila, da lahko, da bo terapija z injekcijami doživljenjska.

Mah, kar bo bo. Upamo na najboljše.

LP Olima
Naslov: alergijski testi
Prispeval: m_tejch na 31 Januar 2011, 12:17:19
olima želim vam, da injekcije začnejo čimprej delovati in da boste končno imeli mir....me pa zanima s čim jo sploh hranite sedaj? Jaz se tudi trudim, da čimbolj redno čistim, pa uporabljam razkužilo za čiščenje,kdaj pa kdaj tudi paro po posteljo-comfort mu obrišem vsakdan pa perem mu s čimmanj praška in brez mehčalca...
Naslov: alergijski testi
Prispeval: olima na 01 Februar 2011, 11:04:13
Prva injekcija uspešno dozirana - kuža sploh ni kazal znake, da se je sploh karkoli zgodilo - in ker sem ji potem dala nek ribji posladek (česar sicer sploh ne dobi), me je prišla prosit "ŠE"

Kaj jemo zdaj?

Ker je hrana vse "NEGATIVNO" glede alergije, se ne držimo hudo močne diete več, tako kot prej. Mah, zakaj ne bi pasje življenje malček polepšala, če lahko - si mislimo vsi.
No, saj pretiravamo ne: ima še zmeraj dietne brikete, le občasno ji damo zelenjavo ali kak mes od našega kosila - joj, kako je hvaležna :)
žal pa briketi ostajajo v posodici.... ma, se ne sekiramo.

Pri nas ima Oli posteljo-plastično, notri pa ji menjam odeje - nima sicer več tako mehko kot prej.. :-\   je pa čisto. Sej eni ljudje tudi prisegajo na spanje na deskah, se tolažim, sam ne vem če Oli to šteka.
Perem pa z praškom in vse brez mehčalca, ker tudi moji otroci odreagirajo nanj. Tako imamo perilo trdo, da ko se obrišem, vso staro kožo dol spravim in sem kot nova  ;) (spet nujna tolažba, da laži žvim).

Hvala m-tejch - "iz tvojih ust v božja ušesa"  - res, upam, da se ne bodo več ponovile tako hude scene, pa tudi, da bomo to praskanje kar se da omejili.

Vsem želim velik zdravja - če bo to, bo tud vse ostalo zraven - LP
Naslov: alergijski testi
Prispeval: m_tejch na 01 Februar 2011, 21:40:39
ampak če je vaša alergična na prehransko, jo z briketki še vseeno dobi...
Naslov: alergijski testi
Prispeval: olima na 02 Februar 2011, 14:37:24
hja....  saj kupujem zdaj majhne vreče do 3 kg - a se ti zdi, da to tud ni v redu?
Naslov: alergijski testi
Prispeval: olima na 02 Februar 2011, 14:43:03
ker v spominu mi je ostal strah..... ko smo ji samo kuhali.... ni bilo nič boljše.....res pa je, da takrat nismo tako pospravljali....
zato, smo zdaj prešaltali na brikete v manjših vrečah, ki jih poje v 10-ih dneh

a misliš, da bi blo to tud dobr čist ukint? Oz. se it tisto z zamrzovanjem, pa potem sprat z vrelo vodo -nekak tako sem prebrala nekje

nisem zadost pametna  ??? :'(
Naslov: alergijski testi
Prispeval: m_tejch na 02 Februar 2011, 17:50:03
Po mojem mnenju in izkušnjah ostalih na žalost naj ne bi bilo ok, fino je da so vreče male (jaz vseeno kupujem velike), vakumsko zapakirane(orijen in acana so včasih) in da so poleg tega v zamrzovalniku (naj bi 48 ur uničilo pršico) in preliti z vrelo vodo, ker prehranska je baje normalno prisotna v vseh briketkih, verjetno je je pa še več v žitih (zato jaz uporabljam zdaj samo še grainfree brikete oz. saj sem jih tudi prej..)....upam pa da vam jih bo še vseeno jedla, ker baje nekateri psi ne marajo politih, ne vem, mojemu so še bolj všeč  :), pa verjetno traja tudi nekaj časa, da se vidi učinek, sploh ker so se te alergije leta in leta nalagale v psih, vsaj jaz tako mislim....
Naslov: alergijski testi
Prispeval: olima na 03 Februar 2011, 08:37:02
hvala ti lepa na trudu m-tejch

se bom še bolj temeljito lotila, ker ..... ni v redu.....  :'(..... zadnja doza kortikosteroida (od 7.12.10) popušča, Oli zateka, se praska, kiha, je pordela ....  ne vem, če bomo speljali brez nadaljnjih steroidov, tako kot sem upala....  Vem, da so ti steroidi zelo škodljivi, vem pa tudi da eni brez njih pač ne morejo (ljudje ali živali).

in  se javim kasnjeje

Vse dobro!
Naslov: alergijski testi
Prispeval: m_tejch na 03 Februar 2011, 10:04:33
hmm  :( kaj pa vem, mogoče bi poizkusili še s homeopatijo, kakšnimi dodatki ( kakšna zelišča, olja, ki delujejo protivnetno, protialergijsko,kaj, ki čisti telo....)... ???...grozno res, ker očitno imate vi to v res hudi obliki...resnično upam, da bo serum čimprej 'prijel' in da bo kaj boljše....jaz vem, da bi takšnega psa sigurno imela nekaj časa le na enem viru oh in enem viru beljakovin, najbolj idealno bi bilo pa kuhanje pomoje (ampak nekaj takega kar nikoli še ni jedla, npr krompir in konj...)je pa seveda drugo kako je to izvedljivo in če bo sploh pomagalo in če bo kuža sploh kaj jedel...pa čisto možno je da odreagira na okolje in da sploh ni hrana takšen problem.....skratka upam, da dobite še od koga drugega kakšen nasvet in res vam od srca želim, da se rešite težav in da se bo kuža čimprej bolje počutil.  :-*
Naslov: alergijski testi
Prispeval: kalsang na 03 Februar 2011, 21:40:51
Lahko kdo priporoči dobrega veterinarja v Mariboru ali bližnji okolici, ki bi znal pravilno obravnavati alergijo (alergijsi testi, zdravljenje itd.) ?
Naslov: alergijski testi
Prispeval: HoviBono na 04 Februar 2011, 10:24:36
Tukaj izvajajo teste za pse mačke in test spola ptic... http://eurovetgene.com/

Lp, Nika
Naslov: alergijski testi
Prispeval: olima na 04 Februar 2011, 10:54:20
mi smo iz ljubljane peljali na teste v Topolšico (1 uro in cca 15 min vožnje)

kuhala sem ji po nasvetu homeopata (1/3 oh, 1/3 zelenjave in 1/mesa)
in smo probali takrat
- konja (pri krušiču dobiš 1 kg zavitke zamrznjenih ostankov konjskega mesa)
- ribo - vitki som


Kuža raje je kuhano hrano kot brikete - tako da ji bom kuhala - sem se že odločla, le to zadnjo vrečo bi še rada porabila (?).

Mah, ful sem žalostna  :'(- k jo je hčerka dons božala smo našli že začetek spraskanih svežih ran pod pajsko sprednje tačke - bom hitr dons jo skopala z steroidnim šamponom - mogoče preložim poslabšanje

M-tejch: kaj je potrebno naredit, da spravim pršico iz briketov. Ker jaz ne štekam tega čist: a gre za alergijo na pršico ali (eni pišejo) na njene iztrebke
- no in ta pršica, ki obstaja v briketih - kaj z zmrzovanjem naredim - crkne, a ne?
- a potem, sperem pod vodo, da gre stran - a sperem pod tekočo vodo?
- in bi potem lahko brikete še uporabila vkot dodatek v kuhanem obroku?

Za kakršen koli odgovor in trud se v naprej ZELO ZAHVALJUJEVA - Oli in M
Naslov: alergijski testi
Prispeval: kalsang na 04 Februar 2011, 11:34:26
Tukaj izvajajo teste za pse mačke in test spola ptic... http://eurovetgene.com/

Lp, Nika

Najlepša hvala za to informacijo! :)
Naslov: alergijski testi
Prispeval: HoviBono na 04 Februar 2011, 12:00:53
Ni za kaj...  ;) Najda sem pa ta link na enem od ptičjih forumov...  ;D

Lp
Naslov: alergijski testi
Prispeval: maja01 na 04 Februar 2011, 13:30:38
ne vem, če bomo speljali brez nadaljnjih steroidov, tako kot sem upala....  Vem, da so ti steroidi zelo škodljivi, vem pa tudi da eni brez njih pač ne morejo (ljudje ali živali).

Boste pac dali se kaksno dozo kortizona. Psice od nekaj aplikacij ne bo pobralo, ker tako grozno skodljivi pa tudi niso. 

Sicer pa:
- alergija na hisno prsico - ukrepi so podobni kot pri ljudeh - redno zracenje, ne prevec vlazen zrak, redno sesanje, redno menjanje pasje posteljnine (comfort je super).
- alergija na prehransko prsico - mi smo zaceli z doma pripravljeno hrano (psica je poleg prsice alergicna se na vse kar ima karkoli perutninskega, pa se na kaj), kasneje (po pribl. dveh letih) sem ji uvedla brikete. Uporabljam acano pacifico ali orijen 6 fresh fish. od zacetka sem brikete prelivala z vroco vodo (zamrzovanej pri nas ni delovalo), zdaj jih niti ne vec, razen poleti, ko so se zunanji alergeni (cvetni prah) in moramo pac zmanjsati vplive vseh ostalih faktorjev in bi cim bolj striktni pri prehrani. Od zacetka sem kupovala manjse vrece (za cca. 14 dni), zdaj kupujem tavelike vrece, ki mi trajajo cca. mesec dni. Vecina vrec je pri obeh hranah vakuumsko pakirana.
- redno kopanje in krtacenje (poleti to pri nas pomeni na priblizno 14 dni). Uporabljam blage hipoalergene sampone kot npr. alercalm na bazi ovsa. Kortikosteroidnih samponov nisem uporabljala nikdar.
- ker se zunanjim alergenom ne moremo izogniti, je psica nekje od konca aprila do konca poletja na kortizonih (sicer na min. odmerku, povsem ukinit jih pa v tem casu ne morem), ze vec let in nima nobenih resnih posledic. Glede na "pasmo" (kvazi doga) in starost (11 let), se kljub zdravilom drzi vec kot odlicno. Tako da ne prevec dramatizirat, ce je potreben kaksen odmerek kortizona vec ...
m.
Naslov: alergijski testi
Prispeval: m_tejch na 06 Februar 2011, 12:32:32

M-tejch: kaj je potrebno naredit, da spravim pršico iz briketov. Ker jaz ne štekam tega čist: a gre za alergijo na pršico ali (eni pišejo) na njene iztrebke
- no in ta pršica, ki obstaja v briketih - kaj z zmrzovanjem naredim - crkne, a ne?
- a potem, sperem pod vodo, da gre stran - a sperem pod tekočo vodo?
- in bi potem lahko brikete še uporabila vkot dodatek v kuhanem obroku?


Pomoje gre za alergijo na pršico, in da 'crkne' :P naj bi bilo dovolj zamrzovanje, a ker eni pravijo tako eni drugače jih jaz za vsak slučaj prelijem še z vrelo vodo (da crkne še tisto kar med zamrzovanjem ni) pustim nekaj sekund in odlijem, ker nima potrebe jih z vodo vred jesti, seveda pa lahko tako pripravljene briketke uporabiš tudi zraven kuhanega obroka...važno je da jih uničiš, je pa prehranska pršica lahko v vseh piškotih, žitih, kosteh iz kože (baje),...s kuhanjem naj bi se uničila..
upam, da sem razumljivo napisala, če vas pa še kaj zanima pa le vprašajte, sicer pa tudi meni še veliko stvari o teh pršicah ni čisto jasnih
Naslov: alergijski testi
Prispeval: Urška na 06 Februar 2011, 14:21:28
Orijen in Acana nista namenoma vakuumsko pakirana, da ne bo prišlo do kakšnega napačnega razumevanja, ampak je to občasen rezultat samega postopka proizvodnje. In je res, da ogromno lastnikov psov z alergijami kupuje manjša pakiranja (ponavadi 7kg), ki tudi najbolj pogosto pridejo v vakuumski obliki.
Naslov: alergijski testi
Prispeval: mija222 na 04 Maj 2011, 12:41:33
Kot sem že na začetku napisala, smo dali narediti teste in ugotovili alergijo na trave. Takoj smo naročili tudi serum in začeli zdraviti konec novembra lani. Z veseljem vam napišem, da je sedaj, ko trava najbolj cveti, popolnoma brez težav. Lani v tem času, je bila v zadnjem delu popolnoma brez dlake. Sedaj pa ima lepo svetlečo dlako in popolnoma nobenih težav s kožo. Zdravljenje je sicer šele na polovici, vendar rezultati so res presenetljivi. Za kožo in dlako priporočam tudi olje omega 3 - stane cca 8 € v zoo trgovini. Če še koga kaj zanima, naj vpraša.   
Naslov: alergijski testi
Prispeval: kalsang na 17 Maj 2011, 13:59:21
Kot sem že na začetku napisala, smo dali narediti teste in ugotovili alergijo na trave. Takoj smo naročili tudi serum in začeli zdraviti konec novembra lani. Z veseljem vam napišem, da je sedaj, ko trava najbolj cveti, popolnoma brez težav. Lani v tem času, je bila v zadnjem delu popolnoma brez dlake. Sedaj pa ima lepo svetlečo dlako in popolnoma nobenih težav s kožo. Zdravljenje je sicer šele na polovici, vendar rezultati so res presenetljivi. Za kožo in dlako priporočam tudi olje omega 3 - stane cca 8 € v zoo trgovini. Če še koga kaj zanima, naj vpraša.   

Ojla! Kje ste dali narediti alergijske teste, pri katerem veterinarju? Mi lahko poveš, koliko je stalo vse skupaj?
Naslov: alergijski testi
Prispeval: martina.o na 17 Maj 2011, 14:13:32
Ojla! Kje ste dali narediti alergijske teste, pri katerem veterinarju? Mi lahko poveš, koliko je stalo vse skupaj?

Laboklin - za vse naše vete.
Naslov: alergijski testi
Prispeval: kalsang na 17 Maj 2011, 14:38:17
Laboklin - za vse naše vete.

Vsi ne pošiljajo v Laboklin, zato sprašujem. Poleg tega je od nedavno takšen laboratorij tudi pri nas. ;)

Upam, da mi bo mija222 odgovorila, ker se zezamo z isto vrsto alergije.
Naslov: alergijski testi
Prispeval: nelli na 17 Maj 2011, 21:37:07
kalsang en post nazaj je mija 222 napisala kje je delala teste v( Topolščici) in ceno

lep pozdrav
Naslov: alergijski testi
Prispeval: manchy na 27 November 2011, 19:39:34
A je mogoče že kdo dal sem testirati? Me zanima ali so ok in kakšne so kaj cene?
Naslov: alergijski testi
Prispeval: nelli na 30 Oktober 2012, 10:08:25
lep pozdrav

Ali je že kdo testiral na veterinarski fakulteti (okolje in hrana )in koliko je bila cena pošiljanje v Španijo?
Pri Zaninoviču je cena  okolje in hrana 233 , pri Matkotu pa 318 eur.
Koliko časa se čaka na izvid?
Naslov: alergijski testi
Prispeval: roxa na 30 Oktober 2012, 11:00:11
komaj zdele sem videla temo in ker imam sama alergika bom dodala še svojo izkušnjo. 8)



Sicer pa:
- alergija na hisno prsico - ukrepi so podobni kot pri ljudeh - redno zracenje, ne prevec vlazen zrak, redno sesanje, redno menjanje pasje posteljnine (comfort je super).
midve imava očitno podoben primer. moj je tudi (opravljeni vsi serološki testi in šlo je RES veliko denarja, ampak najbolje je kr takoj teste naredit, ker mene so hecali z različnimi hranami, dokler mi ni počil film in dokler nisem našla tko kot je treba veterinarja). res je...najboljš je antialergena postelja, moj v ležišču spi na tejle odeji, ki je super, ker se lahko pere na 95 stopinjah. http://www.zoohit.si/shop/psi/pasje_postelje_in_kosare/odeje/vetbed/305986 pranje na takšnih temperaturah je za alergike pomembno. podobno je s človekom, sama sem tudi alergik na hišne pršice in mačji rep (trava). imam tudi sama poseben povšter in kovter ::) ;D


Citiraj
- alergija na prehransko prsico - mi smo zaceli z doma pripravljeno hrano (psica je poleg prsice alergicna se na vse kar ima karkoli perutninskega, pa se na kaj), kasneje (po pribl. dveh letih) sem ji uvedla brikete. Uporabljam acano pacifico ali orijen 6 fresh fish. od zacetka sem brikete prelivala z vroco vodo (zamrzovanej pri nas ni delovalo), zdaj jih niti ne vec, razen poleti, ko so se zunanji alergeni (cvetni prah) in moramo pac zmanjsati vplive vseh ostalih faktorjev in bi cim bolj striktni pri prehrani. Od zacetka sem kupovala manjse vrece (za cca. 14 dni), zdaj kupujem tavelike vrece, ki mi trajajo cca. mesec dni. Vecina vrec je pri obeh hranah vakuumsko pakirana.
pri nas je prisotno isto. čeprav prehranska pršica ni tolk problematična, kot je perutnina, ta je cela štala. povedali so mi, da če bi recimo pojedel polovico piščanca bi najverjetnejo doživel anafilaktični šok. in to je zdaj že celi njegov lajf hud problem. če hrana vsebuje perutnino se mu takoj pozna. rdeča glava, polovica telesa spodaj rdeče in oteklo.  :-\ tako, da iskanje hrane, kjer ni perutnine je postala misija in hrana, ki jo ti naštevaš zgoraj je bila za mojega super. veliko tudi kuhamo. vsaki vikend se kuha riž in govedina ali pa riba, tudi zajec, če mi prijatelj prinese domačega. izogibamo se vsemu, kjer ni natančne analize vsebnosti. sploh je treba paziti pri priboljških in konzervah. zaradi teh je fasal hudo očesno vnetje. boljšeprebrat deklaracijo v angleščini, kot v našem jeziku, ker so zlo slabo napisane. piškote mu sama peček. pirina moja, tuna in olje (repičino) in v pečico. to potem dam babicam, dedkom in ostalim, ki bi radi trikec in bi ga radi nagradili. ljudem pač ne moreš prepovedat, sploh če so starši in pes ostaja tudi v varstvu pri njih, če je potrebno. res sem se začela izogibat kupovanju pribolškov....raje kupim bogato govejo kost, dobro skuham (brez dodatkov) in mu dam za glodat. pri konzervah (je jih za zajtrk) pa res pozorno izbiram, če ni definirana mast, ne kupim. acana pacifika je res dobra, tudi taste od the wild ribe so super....tudi orijen, ampak, zdaj je bil pa še kastriran (tumorček) in moram zamenjati še to hrano. v skrinjo nisem nikoli dajala, ni bilo potrebe. pri pršica je dobro vedeti katere, nato se pozanimaš kako živijo in predvsem kje, nato se je dobro lotit uničevanja, čeprav težko se jih je rešit. vakumsko zaprto je idealno za razvoj pršic. iz stroke, vem, da pršice uniči samo visoka temperatura, nad 60 stopinj. predlagala bi vam segrevanje briketov, kakšne pol ure.

 
Citiraj
- redno kopanje in krtacenje (poleti to pri nas pomeni na priblizno 14 dni). Uporabljam blage hipoalergene sampone kot npr. alercalm na bazi ovsa. Kortikosteroidnih samponov nisem uporabljala nikdar.
to je res. vsaj pri meni se obnese. poleti gre pes vsak dan na kopanje v soro, pozimi pa se postelja pere vsaka dva tedna, pes se pa kopa vsak mesec. uporabljam pa šampon http://ca-en.hagen.com/Dog/Grooming/Shampoo-Hair-Care/70314 zelo dober, cena je nekaj čez 6 eu, kupim ga pa v trgovinici klinike škofja loka, ne vem kako se trgovina imenuje :-\  mislim, da je zootic, nisem pa ziher ???


Citiraj
- ker se zunanjim alergenom ne moremo izogniti, je psica nekje od konca aprila do konca poletja na kortizonih (sicer na min. odmerku, povsem ukinit jih pa v tem casu ne morem), ze vec let in nima nobenih resnih posledic. Glede na "pasmo" (kvazi doga) in starost (11 let), se kljub zdravilom drzi vec kot odlicno. Tako da ne prevec dramatizirat, ce je potreben kaksen odmerek kortizona vec ...
m.

moj zdravil nikoli ni jema, predlagana so bila pa sem se jim raje izognila. če bi se pa slučajno poslabšalo, ker v času alergij (pomlad, poletje) mu predvsem pomladi pri rovarjenju po travnikih zlo teče iz smrčka. takrat se izogibava visoke nepokošene trave in je takoj dobro.

p.s: če pa kdo rabi še kakšen predlog glede hrane brez perutnine, kr naj vpraša...tle smo skor diplomiral :-[ ;D
Naslov: alergijski testi
Prispeval: baron1 na 31 Oktober 2012, 13:45:19
Nelli

Z vet. fakulteto nimam izkušenj. Vidim, da so cene zelo različne od klinike do klinike. Sama sem plačala v Vet. amb. Kamnik za testiranje krvi v Alergovetu Madrid cca. 160 € pred točno enim letom. Sedaj pa tudi serume plačujem (za cca. 1/2 leta) po tej isti ceni. Pa sploh ne rabim razmišljat, kdaj moram naročiti serum, ker oni obvestijo veta in me pokliče.
Naslov: alergijski testi
Prispeval: baron1 na 31 Oktober 2012, 13:48:25
Pozabila napisat, da pri Alergovetu okolje in hrano avtomatsko testirajo skupaj. (skupna cena je 160 €) Nam so tako odkrili alerfijo na hišno pršico in občutljivost v skrajni meji normale na pršice v plesni.
Naslov: alergijski testi
Prispeval: nelli na 31 Oktober 2012, 15:19:17
Meni so na Veterinarski fakulteti povedali da je cena zunanje alergene in hrana 200eur,samo da je na hrano nesmisleno testirat ,da lahko na hrani lažno pokaže.
Moj ima težave z kašljem  dr Domanjko je povedala da je verjetno alergija.Kožo ima lepo nobeni izpuščajev praska se ne.
Ali je že kdo imel podoben primer ,da bi se alergija kazala na tak način s kašljem????
Naslov: alergijski testi
Prispeval: maja01 na 31 Oktober 2012, 17:28:16
Ja, lahko je kot ena oblika astme/kronicnega bronhitisa.
Naslov: alergijski testi
Prispeval: mija222 na 19 November 2012, 13:14:30
Po dolgem času sem zopet odprla ta forum in videla, da se še vedno precej vrti okrog alergije. Moram vam povedat, da če hočete psa res ozdravit, morate nekaj reskirat. Z veseljem vam sporočam, da jo je naša psička Deti to leto odnesla brez alergije. Vendar pa poudarjam, problema smo se lotili resno in delali 100 % po navodilih veterinarja in USPELO je.
Naslov: alergijski testi
Prispeval: nelli na 25 November 2012, 01:31:59
lp

Dobili smo izvide iz Španje testirali smo samo zunajne alargene,naj bi bil alergičen na neke trave,ampak on nima nobenih težav z kožo niti z praskanjem ima pa težave z kašljem in vzratnim kihanjem ki se že drugo leto pojavlja vedno v začetku septembra do novembra in nato se umiri.Dermatologinja je povedala da morava takoj na dijeto
kuhano hrano (konj in ovseni kosmiči)za 3 mesece,moje mnenje če bi bilo to od hrane bol bi imel težave čez celo leto.Tako da res ne vem kaj naredit.
Tole so alargeni na katere je pozitiven in bi lepo prosila če katera ve katere trave so????

GRASSES
Grass Mix I (Lolium,Phleum,Dactylis,Poa,Festuca)
* POSITIVE *
Grass Mix II  (Cynodon, Agrostis, Agropyron, Holcus)
* POSITIVE *
Grass Mix III  (Zeae, Triticum, Avena, Hordeum, Secale)
* POSITIVE *
WEEDS
Plantain (Plantago lanceolata) NEGATIVE
Mugwort (Artemisia vulgaris) NEGATIVE
Goosefoot (Chaenopodium album)
* POSITIVE *
Dandelion (Taraxacum vulgare) NEGATIVE
Neettle (Urtica dioica) NEGATIVE
Daisy (Chrysanthemum leucanthemum) NEGATIVE
Ragweed (Ambrosia elatior) NEGATIVE

Kdaj sploh te trave cvetijo??
Naslov: alergijski testi
Prispeval: nelli na 25 November 2012, 22:52:59
Mija 222 vidim da ima tvoja psička isto alergijo na vse trave kot moj,me pa zanima ali je bila psička na kašni dieti  v času imunoterapije ,koliko časa ste ji dajali te inekcije?
Res super da se tvoji psički stanje izbolšalo ;D
Naslov: alergijski testi
Prispeval: manchy na 26 November 2012, 10:12:24
Ne spoznam se na te inhalantne alergije - mi smo tudi delali test, ampak je pri nas vse negativno...
Mi pa je čudno, da je predpisala tako strogo dieto (konj). Velja, da če je pes na nekaj alergičen, je treba paziti tudi na prehrano, saj se alergije seštevajo in tako, če je alergičen na travo in še poje nekaj kar mu ne paše, je lahko še hujši izbruh...
Jaz mislim, da ga ne bi rabla dati na tako drastično dieto, če je alergija pristona res samo takrat, kot si napisala. Ok bi bila lahko bilokatera hipolergena hrana (Taste of the wild jagnjetina, Trainer konj in krompir, Farrado, Ziwipeak), seveda brez dodatkov in raznoraznih priboljškov. Strogo se držat samo določene hrane.
Naslov: alergijski testi
Prispeval: Lunette na 26 November 2012, 16:42:08
Sem šla po latinski imenih brskat. Tiste, ki imata pozitivne, pa imaš tule zraven slovenska imena. Če ti kaj bolj prav pridejo. Lolium – mnogocvetna ljulka , Phleum – mačji rep, Dactylis – pasja trava, Poa – latovka, Festuca – Živorodna bilnica, Cynodon – prstasti pesjak. To so bolj ali manj najbolj pogoste travniške cvetke, ki cvetijo samo do 21.6.. Morda samo kaka izjema, da sem jo spregledala. In mi je čudno, da so ti jih na testu zaznali, ker praviš da se čoha šele v jesenskem času prej pa ne.

Za te pa res ne vem čas cvetenja. Zna biti da so te najbolj problematične. Agrostis – šopulja, Agropyro – arzenal, Holcus – volnata medena trava, Chaenopodium album – bela metlika.

Tele so pa tipična žita, ki jih vsebuje dosti hrane. Morda zato dieta…ampak me spet čudi, da ti je priporočala prav oves, ki je v testu pozitiven. Morda, ker je upoštevala samo njegov prah…ampak jaz ga nebi dajala v nobeni obliki, ker ga tudi tako zaužije ne samo med časom ''cvetenja''.  Recimo tisti, ki so alergični na pike čebel naj nebi jedli raznih medenih oz. propolisovih izdelkov, matičnih mlečkov itd. , ker je možnost alergične reakcije.- Triticum – pira, Avena – oves, Hordeum – ječmen, Secale – rž. 

Tale pa nimam pojma kaj je za eden. Zgleda ko da je en žužek. Zeae - ?

Ko je moja prejšnja psica imela alergijo na ni-da-ni (in zunanji in hrana :-\) sem postala pravi mali botanik. Vsak sprehod sem opazovala čim več rastlin okoli katerih je hodila (ok obdobje travniškega cveta smo se pravzaprav šetali samo po mestu, ker je bilo nemogoče alergen najdit in izključit ::)) In si zapisovala opažanja. Aha danes sva šetali mimo tega potoka...ob potoku raste to pa to...cveti takrat pa takrat...izsledek. Naporno  ::) Ko pa ravno imata teste je to dosti lažje opazit  ;) Mi takrat nismo imeli testov in smo tipali v temi :-\ Zraven pa je nagajala še hrana.  Smo pač sprehode omejevali na lokacije in čas cvetenja. Doma smo odstranli vse rože, ki so ji delale probleme. Hrano smo našli in se je držali. Ampak se nismo dali in smo super shajali, ko smo vse naštudirali.  :) Saj pravim, da so mi določeni pozitivni alergeni čudni (tisti iz prvega odstavka). Mi smo največ žurke v naravi imeli prav od konca poletja naprej do pomladi. Takrat smo lahko šibali po travnikih.

Ne vem kako reagirata v primeru povratnega kihanja, ampak pomaga, če psu med napadom zapreš z roko smrček. Tako da zadiha skozi gobec. Moji je pomagalo in izzvenelo v nekaj tednih.

Deita v primeru zunanjih alergenov je primerna tudi zaradi tega, ker je telo hranjeno s hipoalergeno hrano (seveda primerno posameznemu psu) bolj pripravljeno na tipično alergene reakcije. Čisti primer ti je hrana z dovolj omega maščobami, ki niso samo za kožo zakon ampak za splošni imunski sistem, pa presnovo…in tako se telo v soočenju z zunanjim alergenom bolje znajde. Seveda v takem primeru ni potrebna tako zelo stroga dieta kot pri kožnih alergikih. Edino paziš da dodatki ne vsebujejo kar pri psu povzroča reakcije.

Upam, da bosta imela čim manj težav.  :)
Naslov: alergijski testi
Prispeval: Roxy na 26 November 2012, 17:32:41
Tale pa nimam pojma kaj je za eden. Zgleda ko da je en žužek. Zeae - ?

Tole je pomoje koruza "Zea" (Zea mays).
Naslov: alergijski testi
Prispeval: Lunette na 26 November 2012, 17:51:44
Hja pa res :) če napišeš v strica googla zeae ti vrže vn žužeka. Mi ni šlo v kontekst. ::) Pa zna res bit koruza  :)
Naslov: alergijski testi
Prispeval: nelli na 26 November 2012, 17:57:32
Ne spoznam se na te inhalantne alergije - mi smo tudi delali test, ampak je pri nas vse negativno...
Mi pa je čudno, da je predpisala tako strogo dieto (konj). Velja, da če je pes na nekaj alergičen, je treba paziti tudi na prehrano, saj se alergije seštevajo in tako, če je alergičen na travo in še poje nekaj kar mu ne paše, je lahko še hujši izbruh...
Jaz mislim, da ga ne bi rabla dati na tako drastično dieto, če je alergija pristona res samo takrat, kot si napisala. Ok bi bila lahko bilokatera hipolergena hrana (Taste of the wild jagnjetina, Trainer konj in krompir, Farrado, Ziwipeak), seveda brez dodatkov in raznoraznih priboljškov. Strogo se držat samo določene hrane.

Se strinjam stabo,pred to dieto sva bila na acano apple že tri leta skoz + 1 obrok kuhana hrana v malih kolčinah nobenih problemov. Sedaj ko sva na  dieti 1/3 mesa in 2/3 OH že 14 dni, takoj po nekaj dneh se je začel praskat, mehko blato in bruhanje ,prdenje  zadah ust in nekaj izpuščajev na trebuščku, .   Sem poklicala zdravnico  rekla je da to verjetno ni od diete,sem še vztrajala par dni pa nič bolj ,danes mi je bruhal skoraj celo proseno kašo,ki jo je jedel včeraj,saj ne more sploh predelat tako količino OH
Tako da sem imela vsega že dovolj in sem ga danes peljala pri Starihovi Prva klinika rekla je naj greva nazaj na staro hrano acano ,da nima smisla bit na taki strogi dieti ,če ni imel prej nobenih težav z kožo.
za izvide je povedala če bi bila vzrok trava,bi imel težave v času cvetenja .
Pozna pa zdravnika v Mariboru ki delajo alergijske  teste in bo on osebno poklical v Španijo in se pozanimal .
Kašelj se je pomiril že pred dieto težave z dihanjem so še malo prisotne.
Da ne morejo ugotoviti vzroka, pa res ne vem kateremu veterinarju naj ga peljem .
Naslov: alergijski testi
Prispeval: Lunette na 26 November 2012, 18:17:17
Kakšen pa je kuža (kratkogobčen...)?
Ok gledam zdaj sestavo acane...not je oves pa če ti ga je prej vredu prebavljal zna bit neproblematičen za tvojega. Men tud teli izvidi nekaj časnovno ne gredo skupaj :-\ Čas cvetenja namreč se pri veliki večini ne sklada s časom pojava težav.
Naslov: alergijski testi
Prispeval: nelli na 26 November 2012, 19:16:14
Lunete jaz imam yorkya ,na Acani eppele res ni bilo nobenih težav.Tudi mene je zbegalo tole z ovsom,pšenico,pira,rž in ječmen, in ni mi jasno da mi je svetovala dieto z ovsenimi kosmiči,ajdovo kašo in proseno kašo ,jaz sumim da se je začel praskat zaradi prevelike količine OH,res pa je da mu nikoli prej nisem dajala ovsenih kosmičev.
Tudi meni ni jasno glede teh trav in časovnega obdobja.
Danes sva preneha z dieto in šla nazaj na Acano upam da ne bo telo sedaj zaznalo v briketih ovs. 
Naslov: alergijski testi
Prispeval: Lunette na 26 November 2012, 19:22:52
Ja upam da ne bosta mela težav. Jaz bi se na vajinem mestu ognala teh stvari ki jih imaš napisane (preventivno). Vsaj za toliko časa da bo ok.
Če prav razumem je njegov problem samo backsnezing in kašljanje?
Naslov: alergijski testi
Prispeval: nelli na 26 November 2012, 19:34:54
praskat se je začel sedaj od kar je na dieti prej se ni.
Naslov: alergijski testi
Prispeval: nelli na 26 November 2012, 19:40:38
 Ja pri nam je problem kašljanje in vzratno kihanje,izgleda pa kot neko hrkanje in dušenje .
lp
Naslov: alergijski testi
Prispeval: Lunette na 26 November 2012, 20:04:53
Oj joj. Bogi.
a zgleda takole? http://www.youtube.com/watch?v=8xS7kAideC0
Probajta rešit takole - http://www.youtube.com/watch?v=bbjv0YIm9LQ&feature=related
Pa NIČ panike zram delat pa se menti ''ojej bogi sej bo pa blablabla...''. Sam prideš mimo in prvo sama pomirjeno zadihaš in pokriješ smrček.
Kdaj pa kaj začnete kurit? Ker po času sodeč (če je samo reversesnezing) sklepam po moji pesi se je bolj pogosto pojavilo v prehodnem odbobju. Najprej hladni dnevi pa posledično takoj nadražen sapnik, ker ko blesava nori v takem vremenu in zram sope ko en penast konj. V stanovanju pa zarad prve kurjave in posledično suhega zraka znajo mal pršice pomagat pri draženju dihalnih poti. Skozi kurilno sezono pa se zadeva umiri (al pa se navadijo, ne vem). In pa mi smo ukinal ovratnice ker jo najmanjši pritisk na vrat draži do te meje da kašlja in kiha (najmanjši možen flexi pa še ta zlaufan od prejšne psice pa ji je premočen pritisk na vrat ::)).
Naslov: alergijski testi
Prispeval: nelli na 26 November 2012, 21:40:04
Ja tako zgleda to hrkanje včasih zraven še zakašlja kot bi se mu kaj zataknilo v grlu  , sami kašelj pa zgleda takole
 http://www.youtube.com/watch?v=mXHawseVuKE&feature=related lansko leto v istem času ga je imel v taki obliki
naredili so dijaskopijo na sapniku,slikali pluča in vzeli kri.
sapnikom je bilo vse ok,pluča so pa bila malo zasenčena kri je pokazala da gre za neko alergijo,dobila sva medrol ,terapija je bila ene 10 dni po tistem je bilo vse ok razen ko je norel da je malo zahrkal. V septembru zdajle pa je začel rahlo po malem pokašljevat v oktobru ko smo začeli kurit pa še bolj ampak ne tako močeno kot lansko leto.
Sicer me je zelo strah ampak ostanem mirna mu dam roko na nosek ali malo nežno masiram sapnik.
Tudi sama sem že pomislila ko se shladi pa deževje vlažen zrak potem centrala suhi zrak .
za vzratno kihanje pa nisva imela še nobenega pregleda,se pa psa uspava in pregleda nosna votlina bronhije ustana votlina namesto tega mi je dala psa na strogo dieto.
Če se bo stanje poslabšalo katerega veterinara priporočate za ta pregled?
Tudi moj ima oprsnico





Naslov: alergijski testi
Prispeval: Lunette na 27 November 2012, 15:55:28
Če je samo toliko jaz sploh nebi delala preplaha in bi psu samo pomagala čez napad. Psi se sčasoma sami znajo pomirit in pohrka max 1x pa se umiri. Ampak samo če ti zraven mirno sodeluješ. Moji se zakašlja tak na vsake toliko ko nori ko zmešana in renči zraven. Jaz se hecam da ''rejli fura''. Divja pa kroge nabija zram pa 'grrrr grrrr grrrr grrrr rrrrr aaarrrrrr rrrr''  :D Itak da se ji pol zaleti pa začne takle hrkat.
Je pa prejšnja to isto delala in je vet hotu vse možne teste pa preglede pa operacije...Ker je bila menda že na meji da jo nese.  ::) Dokler nisem sama začela tole izvajat doma. NIČ božat sapnika. Sam smrček zaštopaš pa zadiha čez gobec. Takoj za tem se delaš da ni nič. Dokler smo polagali veliko pozornost na tole je psica postala zram panična in je sam še bolj hrkala do te meje da je mela že čist moder jezik  :-\ Skratka ti nič panike - pes miren  ;)
Jaz bi v vajinem primeru bolj polagala pozornost na tole in se čim več o backsnezingu pozanimala. Kar sploh ni nek znak za preplah. Pa res ni treba takoj za vsake džabe psa dajat pot narkozo pa slikat od-do  ;)
Po opisu sodeč meni tole sploh ne deluje kot alergija. Morda samo na prah kot tak, ker ga bitje, ki je 20cm nad tlemi največ vdihne.
Naslov: alergijski testi
Prispeval: Lunette na 27 November 2012, 16:56:46
Našla še en link v katerem imaš prav koledar cvetenja najbolj pogostih alergenov
http://www.pozitivke.net/article.php/Seneni-Nahod-Alergijski-Rinitis
Aja pa ponavadi je alergija na inhalacijske alergena poznana pod seneni nahod. No zato men vajina diagnoza ne gre ''čez''. Ne časovno ne simptomsko. Moja je imela tipične znake senenega nahoda. Solzna, kihala ko vlka, smrkava ko da ma res en nahod...pri njej je bil še potem dodatek čohanja in izpuščajev.
Naslov: alergijski testi
Prispeval: nelli na 27 November 2012, 17:23:05
Zdaj se je popolnoma umirilo  vse skupaj :)Prej se je to dogajalo tudi ponoči med spanjem večkrat na noč in čez dan ko je bil čisto pri miru, jaz sam mu že probala nosnice zamašit ampak ne pomaga.Saj nebi delala panike ampak se je to vleklo od začetka septembra ,najprej kašelj intenzivno nato se kašelj umiril,potem pa  hrkanje.Včeraj je dobil svoje brikete in po dolgem času je tole noč spal mirno ker želoček ni bil tako polni.
Jaz sem šla v bistvu na VF zaradi intenzivnega kašlja pa so mi kar Kotnikovo dali ona pa takoj da ga moram dat na dieto.Ne ne nebom ga dala slikat.Bom se malo več pozanimala kako pomagat psu pri backnezingu.
Tudi sama dvomim da je to alergija.
Res ti hvala za vse, bom pogledala tale kolendr ,moj zelo mal hiha poleti sploh nima takih znakov.
Kašno pasmo imaš ti,ali ste vi tudi na kaki dieti?
Lp
Naslov: alergijski testi
Prispeval: Lunette na 27 November 2012, 17:44:35
Hja moja prejšnja je tudi iz spanja ''padla'' z napadi pa je res izzvenelo samo s tem da smo jo znali pomirit. Sicer je trajalo nekaj časa da smo zadevo sprakticirali pa da je psica začela zaupat in sodelovat (tak ene 3 leta pa vet ni ravno bil v pomoč ::)).
Ta zdj pa to že od začetka počne ampak, ker sem že v prvo mirno reagirala tudi danes pri 4 letih ni težav s tem. Pohrka pa mine in je to to. Zdaj ji niti ne rabim več pomagat. Če se ne zmore sama odkašljat/odkihat v ene 2 poskusih mirno pride do mene po pomoč pa je to to. Mojo znervira moker/mrzel zrak zunaj in suh v prostoru (v kombinaciji divjanja). Ene pa kaj drugega. Naštudiraš svojega psa pa je to to.
Mam pa že drugo pudlo. Prejšnja je bila na precej strogi dieti. Ta zdja pa za enkrat trkam, da ni. Je pa drugi moj pes na strogi dieti, ker ima težave s prebavo takoj ko poje kaj kar ni na njegovem jedilniku. Ampak shajamo brez problemov. Držimo se omejitev in si ''privoščimo'' tisto kar lahko  :)
Vidva se kar držita hrane, ki vama povzroča čim manj težav. Škoda je psa dajat na strogo dieto in vztrajat, če mu ne sede. Še najmanj fajn je da si zarad prehranskih ekstremov nakopljeta še preobčutljivost na hrano.
Naslov: alergijski testi
Prispeval: Lunette na 27 November 2012, 17:54:02
Aja da ne bo vse o tem v alergijah samo še tale OT  ;)
Išči si po googlu (imaš ogromno o tem napisanega ;)) pod ''reverse sneezing'' ''back sneezing'' vse to ti je isto. Slovenski prevod bi bil najbrž nepovratno/vzvratno kihanje ali nekaj takega.
Naslov: alergijski testi
Prispeval: Nika na 27 Avgust 2014, 10:31:01
Sem šla po latinski imenih brskat. Tiste, ki imata pozitivne, pa imaš tule zraven slovenska imena. Če ti kaj bolj prav pridejo. Lolium – mnogocvetna ljulka , Phleum – mačji rep, Dactylis – pasja trava, Poa – latovka, Festuca – Živorodna bilnica, Cynodon – prstasti pesjak. To so bolj ali manj najbolj pogoste travniške cvetke, ki cvetijo samo do 21.6.. Morda samo kaka izjema, da sem jo spregledala. In mi je čudno, da so ti jih na testu zaznali, ker praviš da se čoha šele v jesenskem času prej pa ne.

Samo kot opozorilo tistim, ki jih zadeva - tele travce ne cvetijo samo do 21.6., ampak večina njih vztraja do jeseni.
Naslov: alergijski testi
Prispeval: Lunette na 27 Avgust 2014, 18:23:34
Do takrat so najbolj intenzivne in v veliko večjem obsegu (ker se še ne kosi na veliko) in bi se pes alergičen nanje čohal že prej, ne pa samo jeseni. ;)
Naslov: alergijski testi
Prispeval: Nika na 28 Avgust 2014, 10:29:04
Mogoče pa jeseni izbruhne preobremenjenost organizma, prej telo nekak folga pucat. Ima moj tud skupino teh trav potrjeno pa je glih par dni nazaj en izpuščaj prišel, zato sem se sploh spravla tole temo gledat. Je letos prvo leto brez seruma in je ne glede na tole stanje odlično.
Naslov: alergijski testi
Prispeval: MaVer na 08 September 2015, 16:14:02
Pozdravljeni!
Sem nova na forumu, ker do sedaj na srečo nismo imeli nobenih težav. V zadnjem letu pa so se te na žalost začele pojavljati. Sprva se je pojavila ranica na smrčku, odpadla dlaka po sklepih, vneta ušesa in oči. Po obisku veterinarja, kjer je prejela antibiotike predvsem zaradi rane, in inekcije proti alergiji (kortizon) se je stanje le malo izboljšalo, zato smo se odločili opraviti alergijske teste. In danes šok, psička je alergična na cvetni prah (3 od 5 stopnje) in pršice (4 od 5). Zaenkrat še ne vemo na kakšno obliko pršice saj rezultati le te še niso znani.
Nekako sumim, da gre bolj za prehransko pršico, zato bo potrebna menjava hrane. Uporablja kdo ali ve za katero vrsto briketov, ki je primerna ali bo potrebno brikete v celoti izključiti iz prehrane. Strah me je namreč, da s kuhano hrano nebi dobila dovolj potrebnih vitaminov?
Kaj storiti z ležišči? Naša Zara namreč sploh ne vleže če na tleh ni tepiha ali blazine. Kakšni predlogi kakšna podloga je primerna?
Naslov: alergijski testi
Prispeval: Boo na 08 September 2015, 21:02:22
Brikete lahko zmrzneš in pred hranjenjem preliješ z vročo vodo. Alternativa je tudi surova hrana.
Glede postelje pa bo vrjetno potrebno najti tako, ki tolerira kakšno pranje na visoki temperaturi ali parno čiščenje ali kaj takega.
Naslov: alergijski testi
Prispeval: čara na 09 September 2015, 11:57:26
Nekje je bila polemika, d aprelivanje briketov z vročo vodo uniči vitamine oz. zmanjša.
Lahko kuhaš, je pa fajn prej prebrat nekaj literature (je tudi nalinkano na tem forumu),

Kar se tiče sobne pršice, pa imamo v familiji 2 alergika. Rešitev je redno brisanje prahu z vlažno krpo, sesanje z zmogljivim sesalce, če je le možno z vodno filtracijo. Jogije ipd, pa v toplem letnem času pa z vodnim sesalcem ali termičnim. Če imaš po tleh itison, veliko tepihov, ki jih ne moreš prat v stroju je dober sesalec nujen. Pa seveda brisanje tal in zračenje.

Cvetni prah je pa hudir, že zaradi oči-no če nabaviš kaka pasja očala in če pes to tolerira. Vsekakor bolje kot srbeče, pekoče oči in nenehne kapljice. Tuširanje po sprehodu (če ima hude težave z blazinicami in kožo). Verjetno tudi kiha? In če je slučajno nastanjena zunaj, jo preselite v hišo, vsaj v času cvetenja na kar je pač alergična. Predvidevam, da so testirali posamezne trave in drevesa itd?

Sama bi zbrskala kaj o imunoterapiji. Vem, da in Madrid in Nabergoj imata neke "zvarke".

A na prehrambene vire nima alergij?
Naslov: alergijski testi
Prispeval: Lunette na 09 September 2015, 22:51:21
Iz prve roke, ker imam psico z alergijo na prehransko pršico, hišno pršico in seneno pršico.
Brikete ima moja itak zaradi drugih alergenov že v štartu omejene. Nekateri ki ji sedejo so ''grain free'' pa ni pri njih prav nobene garancije, da notri ni pršice. Tveganje oz. reakcije so bile enake tudi na '''grain'' briketih. Torej. Vzamem paket. Direkt v skrinjo. In potem iz skrinje ven hranim. Prelivanje z vrelo vodo ne naredi koristi, ker psi so bolj, kot na pršico, kot tako, alergični na njene iztrebke/izločke (na beljakovine v izločkih). Vrela voda sicer določen delež pršice potamani, a ne pomaga proti izločkom. Torej zamrzovanje vsaj 3-7 dni (in več - toliko kot pač traja paket hrane v skrinji). Vedno pač popazim, da je nov paket hrane doma že prej. Tako, da je že zamrznjen vsaj 7 dni preden ga potrebujemo. Imam pa pse že tako ali tako redno na mešani prehrani. Torej kombiniram s surovo in kuhano. Pač nekoliko več časa vse skupaj pobere, a našim sede.

Kar se tiče hišne pršice. Pač klasični ukrepi za čiščenje hiše. Njena postelja pa je iz skaja, da jo lahko tedensko brišem z mokro krpo. Čez pa ima Vetbet (mehko, toplo, kosmato in zdrži ''zlorabe v   pralnem stroju ;) ) ali čez poletje kar kakšno staro posteljnino, da perem na vsake 7 dni. Če zamudim datum pranja psica ne želi več spat v svoji postelji. Tako, da če pozabim me sama spomne  ::) Ampak shajamo brez problemov.

Njena prehrana je v splošnem mnogo bolj pestra in ''eksotična'' kot pri ne-alergičnih psih. Tako, da se ne sekirava niti jaz niti psica  8)
Naslov: alergijski testi
Prispeval: MaVer na 17 September 2015, 16:55:30
Hvala za odgovore. Včeraj sem prejela dodatne izvide, kjer je prehranska pršica izključena, je pa potrjena alergija na hišno pršico v hujši obliki :(. Sem se pa odločila da imunoterapijo, vendar moremo na inekcije počakati 3 do 4 tedne. Ima katera izkušnje z imunoterapijo? Nisem najbolj navdušena nad tem, glede da bo 1 leto morala dobivati inekcije po 1 tedensko.
Naslov: alergijski testi
Prispeval: Nika na 18 September 2015, 09:02:26
Smo na serumu ze par let, sam zgleda na eni drugi sorti, ker smo ze po pol leta presli na injekcije 1x mesecno. Pri enih lahko imunoterapijo po par letih prekines, ampk pri nas zal ni ratalo tako da se pac pikamo, sem pa sicer nad zadevo navdsena, ker res deluje in ni potrebe po dodatnih ukrepih - globinsko ciscenje lezisc, tusiranje psa, zivcnost tebe in psa ko na kaj pozabis in zadeva izbruhne.. je pa pikico ful lahko dat in tezko zgresis, tako da ni nek bavbav.
Naslov: alergijski testi
Prispeval: čara na 12 Januar 2016, 21:15:44
Je kdo imel izkušnje z PetSanus? Testiranje na prehrambene alergene in intolerance?
Ali pa s kom drugim? Vem za Nabergoja. Ampak me zanima, če so še druge opcije?
Naslov: alergijski testi
Prispeval: Nika na 13 Januar 2016, 09:19:24
Izkušenj s temi nimam, je pa baje testiranje na prehranske alergene precej manj zanesljivo kot na okoljske in pokaže še intolerance na vse možno, čeprav pes nima problemov s tem.