PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Vzgoja in šolanje => Vzgoja mladička => Temo začel/a: *nastja* na 17 September 2005, 14:09:29

Naslov: "Teta puberteta"
Prispeval: *nastja* na 17 September 2005, 14:09:29
Ja Indi bo kmalu v "puberteti" ... približno čez 2 mesca ... vsi me neki strašijo, da so potem psi čisto nori ... kakšne izkušnje imate, povejte use kar veste, da vidim na kaj se morem pripravit ...  ;D :D ;D
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: ninci na 17 September 2005, 14:23:45
 ;D ;D Nastya si že kdaj videla tri leta staraega otroka, ki se v trgovini meče po tleh ker hoče točno tisti čokolado??  No natanko tako je zgledal Smart. Če mu kaj nisem dovolila se je vrgel na tla, če sem prišla do njega in mu rekla naj vstane se je ulegel na hrbet, če je bil pripet in sem ga hotela na špagi dvignit je visel na špagi in ni bilo šans, da bi vstal. Drugih problemov z njim ni bilo razen izjemne trme, madona sem mislila, da imam na špagi osla ne pa psa ;D ;D

Rumba... ona pomoje komaj zdaj prihaja v puberteto ona je zdaj začela z trmarjenjem in nepošlustnostjo, da bi ona nekaj po svoje. Pa je stara 14 mesecev.
Pri samčkih se mi zdi, da puberteta ponavadi kar sovpada z dvigovanjem tačke pri lulanju, no vsaj pri nas je bilo tako in je bilo najhujše obdobje tam pri 9 mesecu.
Veliko sreče ;)

Lp nina
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: *nastja* na 17 September 2005, 14:32:06
uuhh ... a pol je že indi v puberteti al je sam len .. kr un tut na špagi visi ... hihi ;D :D sam pol na konc ustane ...  ;)
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: T.M.T na 17 September 2005, 14:38:43
Ron...bi pogrizel vse kar mu je prišlo pred gobček...ko je ležal se je motovilil in vstal?Pod nobenim pogojem!Trmast kot bik...uglavnem hvala bogu,da je vn iz nje...
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Rinchy na 17 September 2005, 19:18:06
Pri nas je bilo v puberteti kar pestro ;D.Začela se je okrog 9-10 meseca.Na odpoklic sploh ni ubogala,tako da smo bili ves čas na vrvici,če si ji rekel npr sedi,se je obrnila stran...in šele zdaj nas pubetreta zapušča.j zdaj je stara 15mesecev ,torej je pubetreta trajala cca. 5mes.Zdaj pa je spet stara,pridna Rina :).Odpoklic moram kar pohvalt...pa tut pozorna je ratala(bolj kot med pubetreto) ;).
Moram rečt da je bilo kar mučno,da sem ji dokazala,da imam prav jaz in ne ona...in da zmagam jaz in ne ona :P.

Lp,
Nina
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: irenchy na 17 September 2005, 20:17:05
No pri nam smo pa tole kar spustili...prešpricali ;D ;D ;D ;D ;D....je dongeljerček prišel malo kasneje k nam :D :) :) :)!

Tole z Rino sem pa še jaz opazila ;D......nekaj časa nazaj je res odpolkic bil bolj tako tako ampak je prišla.....zdaj pa  :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o kako je pridna ufff :) :)...se res pozna da je bila takrat v puberteti! ;)

lp
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: *nastja* na 17 September 2005, 20:42:03
ja Indi je že zdej tak hudičet, kak bo šele poool ... ojoj ...
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: ursa na 07 November 2005, 16:54:00
kdaj je pes najstnik?
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: trigi na 07 November 2005, 19:53:24
hehhe Urša...

Težko vprašanje...
Če misliš po starosti bi bilo to nekako od enega leta pa do dveh.
Če misliš pa po obnašanju.... se pa nikoli ne ve :) Lahko je pes celo življenje v puberteti... lahko pa samo kakšen mesec.. ali pa celo nikoli.

LP, Črt
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: rosa na 07 November 2005, 22:55:33
Meni se je zdelo, da je Azor bil kar 3 leta skupaj v puberteti, komaj smo ga krotili. Vse kar si je zapicil v glavo je delal, samoda je bilo ugodno zanj. Mogoce pa psi s tem ko dvignejo nogo, mislijo da so postali samostojni.  :D ::)

Upam, da bo Rosa to obdobje prespricala, ali pa da je vsaj ne bo tako zadelo... ;)
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: *matei* na 08 November 2005, 20:45:57
Moj sedaj ko je ven iz pubertete veliko bolj uposteva odpoklic, pa vedno manj zaupa psom, drugih sprememb ni.
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Jasmina na 09 November 2005, 14:07:27
Moj je tudi prisel v puberteto nekje pri 9 mesecih.. to pa se je kazalo tako, da je postal bolj pogumen, ter me je začel branit- oz. pse je začel odganjat stran od mene.. vglavnem neke muhe je dobil, da druigi psi(samci) pac ne smejo prit k meni ::) ..
ubogal je isto kot prej, vglavnem, nic kaj prevec manj, to , da si je vendo nekaj novega zmislil, pa sem tako bila ze prej navajena ::) :D .. zdaj je star 14 mesecev in se je full zresnil- kar naenkrat.. samo ne vem ali je prisel iz pubertete, ali pa zaradi psicke , ki je prisla k nam.. ker bolj uboga , odkar je Very pri nas..  :-\ saj je vseeno kaj je vzrok, glavno da bolj uboga ;D ;D
aja, ko je nekdo napisal, da je mogoce zacetek pubertete, ko začne dvigovat taco. pri johnyju se mi ni tako zdelo, ker je taco začel dvigovat pri nekje 5 mesecih, njegovo obnašanje, ter "njegov ego", pa se je spremenil nekje  pri 9 ;)
aja, drugace pa se pri johnyju kaze puberteta tudi takrat, ko mu kaj ukazes, pa ve kaj pomeni, pa se ali naredi gluhega, ali pa me pogleda, pa steče dalje , kot da bi hotel reči: "ja misli si da te bom ubogal" >:(
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: S1b na 09 November 2005, 22:01:11
moj Sibek je skoz v puberteti sam, da kaka psička mimo pride tako da ne morte reč kdaj je puberteta če sploh je  :P
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Lanyca na 10 November 2005, 18:39:18
Tudi Lana je bila pri 9 mescih v puberteti. Bila je grozno razigrana, neposlušna in samosvoja. :)
Na odpoklic me ni ubogala, samo nagajivo je gledala, kot bi hotela reči" No ne ubogam, te, kaj boš pa zdaj? 8)" Ta njena puberteta je čaz nekaj časa izginila in takrat je bilo resnično grozno Lana se je začela goniti in imela je navidezno brejost. Bila je zelo mirna nič se ji ni ljubilo, na vse je bila občutljiva, ni hotela ne jesti in ne se igrati. Vn si je trgala dlako, da je izgledala, kot oskubljena kura. ::) :-X
No potem pa je tudi to minilo in zdaj je sterlizirana in živahna :-* :D
Lp
Lanyca
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Neyka na 10 November 2005, 19:58:10
Ma pri Neonu puberteta... Približno tako briga me zate, ubogam če mi paše. Samo mislim da je to bolj posledica zakasnjenega začetka vzgoje kot pubertete. Vsaj za moje pojme.
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: irenchy na 10 November 2005, 21:31:27
evo zdaj imam razlog, če me Rondo ne bo ubogal odpoklica ali pa karkoli...enostavno rečem Rondo je v puberteti srednjih let ;D ;D ;D ;D :D :D :D ;D ;D ;D :D :D ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)

lp
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: rožica na 14 April 2006, 11:21:44
No, več kot očitno je, da nas je obiskala teta puberteta. Na sprehodu, ko smo spuščeni, ne slišimo nič oz. se delamo, da ne slišimo. Sedaj je Atos na povodcu, pa me zanima, koliko časa bo to približno trajalo. Prej je bil odpoklic skoraj 100 procenten, sedaj na nuli. Pa me zanima, če naj ga sploh še spuščam ali naj nekaj časa počakam. Če je zraven še en pes, s katerim se igra, pride do mene prej kot pa če je sam. ???

Močno me je presenetilo tudi to, da se je zadnjič, ko je vanj skočil pes, branil :o  Pred tem sta dva različna psa vanjga zarenčala in se hotela stepst, pa je samo mirno obrnil glavo stran in prišel k meni. Sem že mislila, da imam pravo boječko, pa vidim, da temu ni tako. Kakšne spremembe še lahko pričakujem? :-\
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: matrox na 14 April 2006, 11:51:44
Rožica tako kot pri ljudjeh imamo tudi pri psih različna obdobja. Med temi obdobji tudi obdobje želje po bežanju, ki poteka tam nekje med 4-9 mesecem starosti ter obdobje pubertete, ki nastopi med 6 in 12 mesecem.

Obdobje po bežanju lahko poteka le nekaj dni ali  nekaj tednov. Pes preprosto beži od nas. Pri takem vedenju ti svetujem, da imaš Atosa preprosto na povodcu, vsake prihode pa moraš nujno vedno nagraditi!!!!!! Ko boš začutila, da je Atosa želja po bežanju minila mu zopet omogoči prosto gibanje. Ponavadi je to bdobje res samo prehodno tako, da brez skrbi.  ;)

Obdobje pubertete pa je veliko bolj zakomplicirano saj je to čas, ko na psa močno deljujejo hormoni. Pes v tem obdobju začne dvigovati nogo, oddajati začne fermone. Če te formone zavoha naprimer drugi pes lahko v njem sprožijo dominantnost. To pa je za mladega psa, ki je v puberteti precej stresno. To je tudi obdobje naskakovanja, potepanja in pretepanja. V tem obdobju pes tudi preiskuša in iziva svojega lastnika. Skratka vse dobro nagrajuj in preprečuj da bi prišlo do kakšnih nevšečnosti. Morala boš biti pa potrpežljiva in dosledna.

Moram pa še dodati, da je to od psa odvisno kako močno bo kakšno obdobje delovalo nanj. Nekateri psi napr. doživljajo puberteto zelo intenzivno, nekateri pa sploh nič.  Nekateri imajo to obdobje zelo kratko nekateri daljše. Vse je odvisno od psa, okolja in pasme. Odraslost naj bi tako nastopila tam od 1- 4 let.
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: rožica na 14 April 2006, 12:14:28
Matrox, hvala za vse nasvete. Vem, potrpežlivojt je nujna!  Najtežje se mi je naredit veselo, ko le pride do mene, prej me je pa ignoriral. Samo vem, da če ga okregam, ne bo nikoli več prišel do mene.  Upam, da bo imel kratko in ne preveč intenzivno puberteto. Pretepov pa si res ne žellim, tako da bo sedaj nekaj časa na povodcu.
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Lanabela na 14 April 2006, 13:04:18
He, he, nekatere moje psice so imele ponavljajoče se "pubertete" do starosti...
Če ti je začel uhajati, ga ne spuščaj, da ti ga ne bo treba za neposlušnost še hvaliti. Vedno znova me začudi, kako zelo prisrčno in veselo znajo vodniki pohvaliti svoje pse, ki po dolgem ignoriranju končno vendarle izvolijo priti. Če bi znali pse tako lepo pohvaliti, kadar nekaj res naredijo dobro... Psa res ne smeš nadreti,  lahko pa ga v molče privežeš in pelješ domov.
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: *nastja* na 14 April 2006, 13:07:26
Našega Indija še zdej matra .. joooj ..
- prinaša sosedove čevlje (sreča jih zmeraj pravočasno prinesem nazaj)
- krade igrače sosedovim psom
- od nekod je prinesel predpražnik, pa ne vemo od kod
- ..

Samo zdej že cel mesec ni tega ponovil. Mogoč se pa končuje  :P
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Lilit na 14 April 2006, 13:49:22
Pri nas je podobno. Prej odpoklic zelo dober, zdaj... skoraj nula :'(
Samo jaz ga ne hvalim, ko koncno pride... se mi ne zdi ravno logicno... saj zna odpoklic in vem, da me ignorira. Ga poklicem prvic, drugic in ce ne pride, ga grem jaz iskat in ga dam na vrvico za par minut, potem pa spet spustim.

Upam, da bo hitro mimo ::)
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Ninca10 na 08 Maj 2006, 10:09:22
No evo, kot ze naslov pove, me zanima, kaj se dogaja z vasimi kuzmani v casu pubertete, ko jim zacnejo "nagajati" hormoncki...? Kako resujete oz ste resevali take probleme?

Namrec nasemu Ganyu se je cisto "odpulilo" v zadnjem casu...ko smo ga dobili, smo takoj priceli z vzgojo, da se po stanovanju ne lula in da ko si sam, se ne tuli...in smo bili uspesni z vzgojo...potem pa glej ga zlomka, meni nic, tebi nic, se hormonckom in tisti buci, ki je nasajena na vratu malo "obrne" in skoraj cez noc se vse spremeni...
Sem ga en vecer samega pustila doma (eno stanovanje pod nami zivi moja babi), in je cepec tulil 2.5 ure brez prestanka, da so ga slisali menda vsi bliznji in daljni sosesdje (se dobro, da me ni kdo prijavil :-\)... potem glej ga zlomka, naslednja neumnost...cez par dni zagledam polulano zaveso v dnevni, pa rob postelje v spalnici pa se kak vogal kje bi se nasel...lahko si predstavljate, da se mi je odtrgal film... >:(

In posledica...smo zaceli z vzgojo spet od zacetka, kaj se lahko, kaj se ne sme... en dan smo bolj uspesni, drug dan spet pozabimo vse, kar smo se prejsnji dan naucili, jaz pa samo upam, da bo ta puberteta cimpreje mimo in da bo tacas cimvec lepih dni, da bo pes lahko zunaj...

Zanima me predvsem, kako se s pubertetniškimi tezavami spopadate tisti, ki imate pubertetnike v stanovanju...
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: meta na 08 Maj 2006, 12:45:00
Pri nas je imela Atra samo en teden tak, da je bila neznosna. Takrat nam je edinkrat povzročila škodo v stanovanju oz. bolje rečeno v kuhinji. In smo jo zaradi tega samo zaprli na manjši prostor, ko nas ni bilo doma.

Smo imeli pa največ problemov pred prvo gonitvijo. Takrat je pa grizla (najbolj so ji pri srcu človeške roke), lajala, renčala, norela in je bila res neznosna in čisto nič ni pomagalo. tako da smo jo samo zaprli iz prostora kjer smo bili mi in jo pustili, da se je umirila. Potem smo jo spustili nazaj v sobo in če je spet začela na novo težit smo jo zaprli nazaj. Včasih je pomagala, če pa ni smo jo pripravili do tega, da je naredila nekaj dobrega (recimo sedi) in ji pitem dali kost, da je bil mir za par urc.
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Azu na 08 Maj 2006, 16:40:15
Dora je bila v svoji "puberteti" bolj nabita z energijo, kot je bila prej (ali sedaj), ampak za nas, to ni bil problem, ker je ravno takrat imela navado se vsako jutro do mrtvega zletati z husky-je, ki je sicer živel nižje v ulici in tako smo imeli večino dneva mir. Je pa takrat zelo zelo rada lajala in kopala po vrtu. To vse je trajalo približno en mesec, potem pa sej je čez noč umirila.
Se je pa takrat spomnila, da je praskanje vrat najboljše, ko nas ni doma in še danes imamo "lep vzorec" na vhodnih vratih.  ::)
Na ukaze pa sploh in reagirala, tako, da sva morale z vsem začeti čisto od začetka.
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: 5rca na 08 Maj 2006, 19:01:35
ok... Kdaj lahko pričakujem to puberteto? Ker mene je že pošteno strah...  :-\  ;)
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Azu na 08 Maj 2006, 19:32:12
Moja je vanjo padla mesec po koncu prve gonitve, torej pri skoraj 8 mesecih, pa do 9 meseca.
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: T.M.T na 08 Maj 2006, 20:32:36
KLIK (http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=1390.0) ;)
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Ninca10 na 08 Maj 2006, 21:24:31
Super, hvala za link...

5rca, pri nas se je zacela malo pred 7 mesecem...imamo pa psa...
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: *nastja* na 08 Maj 2006, 21:27:02
Mislim da je že to 3. taka tema. Ena je bila že združena z to katere link je dala Tjaša.
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: scythe na 28 Oktober 2006, 18:51:08
No, pri nas smo definitivno prišli v pravo puberteto. In to šele pri 17ih mesecih.  >:( Astorja meče na vse konce in kraje, poslušnost padla na 2%...etc. Še na začetku oktobra je bil relativno priden... sedaj pa takole.  >:( Največ živcev mi poje na vadbišču, kjer ga popolnoma nič ne zanima - razen treninga agilitya na sosednjem poligonu in seveda ostali psi.
Upam, da bo kmalu mimo, ker je bil res hud šok, da mi je iz super poslušnosti padel na skorajda nulo.  :-X
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Lilit na 28 Oktober 2006, 20:21:35
Joj... saj ne da ti privoscim, ampak lepo je vedet, da ima se kdo take probleme :-*
Pri nas poslusnost niti prej ni bila 100%, ampak je bila na dobri poti... to kar je zdaj je pa katastrofa :-X ce so drugi psi zraven, ne pomaga nic... nobena hrana, nobena igracka, lahko bi delala akrobacije v zraku pa sploh opazil ne bi...

Pri nas to traja ze kaksna dva meseca... :-\ in razen tega, da ga imam skozi na vrvici, nimam pojma, kaj naj... vsaj to, da se iz agility parkurja ne bezi, sem mu uspela dopovedat, drugo pa :-X
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: deteljica na 28 Oktober 2006, 21:42:41
No, pri nas smo definitivno prišli v pravo puberteto. In to šele pri 17ih mesecih.  >:( Astorja meče na vse konce in kraje, poslušnost padla na 2%...etc. Še na začetku oktobra je bil relativno priden... sedaj pa takole.  >:( Največ živcev mi poje na vadbišču, kjer ga popolnoma nič ne zanima - razen treninga agilitya na sosednjem poligonu in seveda ostali psi.



Pa se prestavoi na ta sosednji poigon  :P ,mogoče ga bo minilo, ko bo videl da ni nič posebnega  ;)
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: scythe na 28 Oktober 2006, 22:15:33
Joj... saj ne da ti privoscim, ampak lepo je vedet, da ima se kdo take probleme :-*
Pri nas poslusnost niti prej ni bila 100%, ampak je bila na dobri poti... to kar je zdaj je pa katastrofa :-X ce so drugi psi zraven, ne pomaga nic... nobena hrana, nobena igracka, lahko bi delala akrobacije v zraku pa sploh opazil ne bi...
Joj Lilit a res?  :o Mi je bilo prav težko "javno priznati" kakšna neposlušna pošast je postal moj pes....  :-[ Sem že mislila, da se osamljen primer s psom, ki ima pozno puberteto.  :( In mi je bilo že prav nerodno, ker mi nič ne dela.  :'( Prav v obup me spravlja. >:(  ::) Na vadbišču ne dela nič več nič... Prej je bil eden izmed najbolj poslušnih, ubogljivih.... (no ja, ni bil 100%, ampak tako kot Grin - na dobri poti  ;) ) Sedaj pa se sliši samo še "Astor NE", "NE", "nehaj"....  :-X Glasilke pešajo, krepijo se mi nadlahtne mišice....  :-[

Na srečo doma ne dela orng traparij, na sprehodih tudi še ni nič kritičnega ušpičil (trkam!) razen, da potrebujem 3 minute, da uspe odpoklic.  :-\

Resno začenjam razmišljati, da bi preskočila zimski rok za Bbh in ga šla delati spomladi, ker če je tole res puberteta in ne muhasto obdobje, potem ga ne bo srečala pamet do decembra.  :-X

Pa se prestavoi na ta sosednji poigon  :P ,mogoče ga bo minilo, ko bo videl da ni nič posebnega  ;)
Sem pa razmišljala, da bi ga sedaj med prazniki enkrat peljala, da se zleta, če mu je res tok všeč agility... Samo, ko vem, da ni v temu trik.  >:D On bi pač počel karkoli drugega kar v tistem trenutku mora. In mi je kristalno jasno, da bi potem pa začel jokati, da hoče na "nazaj na svoj poligon h sošolkam in sošolcem."  ::)

Jao jao... in jaz sem mislila, da smo mi "ta srečni" in je nas puberteta preskočila.  ::)


Lp,
m
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Rinchy na 28 Oktober 2006, 22:45:37
Na sprehodih ga imej raje pripetega,da ne bosta pokvarila tist odpoklic kot ga znata.Jaz sem imela Rino pripeto cele sprehode,edino na travniku sem jo spustila,da je malo šibala, na koncu travnika pa sem jo spet pripela.
Pasje pubertete so res grozne.Se spomnim,ko sem Rini rekla npr. sedi,je samo obrnila glavo stran in se delala francoza,kot da me ne razume  ::)

Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: šnufi na 13 November 2006, 10:12:55
Tudi naš Janko je v puberteti. Odpoklic se je iz 99% uspešnega prelevil v 2%  :'(. Pa še, ko je spuščen kar beži 20 metrov pred mano. Prej je bil pa največ 5 metrov od mene. Tak, da bo zdaj pripet pa upamo, da bo čimprej mimo.

V šoli pa ga zanimajo samo psice, ki jih neprestano voha.

Upam, da bo čimprej minilo.
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Melizia na 30 November 2006, 20:13:39
Je s puberteto povezano tudi to da ponovno začne lulat v stanovanje?  :-X Ker nam zdej že tri dni tako delal, da se je zjutraj polula pred vrata, popraska po njih (prej je to pomenilo da mora ven) in gre na svoj prostor kjer spi  >:( moja mami bo kmal zgubla živce  :-\ Že pri treh mesecih se ni skoraj nikoli več polulal notri...sedaj je pa star 5 mesecev in pol...pa ga je začel "srat"  ::) kako naj to odpravim? Kaj lahko še pričakujem?
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Bugz na 30 November 2006, 21:47:31
Pri nas je tudi na udaru puberteta, pa ravno pred izpitom, eh sej bo no:)
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: ninci na 01 December 2006, 10:52:22
Melizia pa on markira (že dviguje taco??) ali se polula kot punčka? Vedno lula na istem delu ali po različnih vogalih stanovanja? Ste ga navajali na časopis?

Lp nina
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Melizia na 01 December 2006, 11:35:47
Melizia pa on markira (že dviguje taco??) ali se polula kot punčka? Vedno lula na istem delu ali po različnih vogalih stanovanja? Ste ga navajali na časopis?

Lp nina

Ne, ne dviguje še tace. Lula še kot punčka  ;D  Na časopis ga nismo navajali, saj to tudi ni bilo potrebno ker je zmeraj vsaj eden dopoldne ko sem v šoli doma. In ga tisti pelje ven. Lula pa ne po vogalih ampak kar tako na sredini hodnika, zmeraj drugje... ??? Danes ga je mami prelisičila in vstala pred njegovo uro, ko popraska po vratih, tako da ni nič naredil. Bomo videli jutri zjutraj...
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Melizia na 05 December 2006, 14:02:59
Nekaj dni nazaj se je to nehalo. Res nevem kaj mu je bilo takrat  ??? Hvala ninci za pomoč :)
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: majcek na 06 December 2006, 13:40:34
verjem ne bo ga tko težko pripravit na pubertetoče ga naučiš vse vaje...
lažje bo če se začneš pripravljat....
no upam da bo pomagal
 :D :D
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Station na 09 Januar 2007, 16:20:41
Moja sisi je zdaj stara kakih 13 - 14 mesecev (je najdenka tako da ne bomo nikoli natančno vedeli :-\). Na srečo uboga vse najnujnejše ukaze tako da jo ne rabim imet privezano, noče pa več prinašat reči. Drugače pa je zelo ubogljiv in pameten pes ;D , samo očitno se je odločila da tistih reči, ki se ji zdijo nesmiselne ne bo počela. No, komaj danes se mi je posvetilo da ja za to najbrž(upam :-\) kriva puberteta, ker prej je bila vsakič okregana. Zdaj pa moram pazit da ji ne dam možnosti da bi ne ubogala. Upam da bo kmalu minilo.
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Florinca na 09 Januar 2007, 17:09:27
Z zanimanjem berem tole tematiko. Pri nas imamo namreč gospodično, ki bo (v zelo kratkem) stara 10 mesecev in ima tipične pubertetniške napade. Lula po stanovanju ne, zato pa ima trenutke, ko ne ve niti, kako ji je ime. Njena poslušnost gre lahko na enem sprehodu iz ene skrajnosti v čisto drugo skrajnost. Primer: zadnjič sva šli ven, pa je bila najprej privezana in na poleg, potem sem jo spustila in parkrat policala, pa je priletela kot strela, se usedla pred mene, še salutirala bi, če bi lahko. Intenzivno jo pohvalim, greva dalje. Malo pozneje jo spet pokličem, me polgleda in voha dalje. Jo spet pokličem, me pogleda, naredi par korakov v mojo smer, pa sper smrček v tla. Kot bi hotela reči: "Saj pridem, saj pridem samo še tole prešnofam." Doma sem ugotovila, da je bila ravno takrat polna luna. Morda pa jo luna meče?  ;)
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: SunnyDay na 12 Januar 2007, 09:14:35
Uf :'(
Ja, točno take situacije se dogajajo tudi meni z mojim 8-mesečnikom (ki še lula kot punčka, ampak je pa npr. že naskočil eno psičko, ki je menda že malce "dišala"). Namreč, zapiči nos v tla in je gluh in slep za vse okrog, odpoklic je še najhujši, drugo nekako gre. Ja, pa NEpozornost je seveda tudi povezana s tem ... Saj pravite, da mine, kajne :-[ Še dobro, da sem prebrala temo in si malo osvežila spomin: torej glavno pri vseh teh težavah je ne dopustiti neposlušnosti, da ne pokvariš vsega tistega, kar je že znal?!
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: McKruster na 12 Januar 2007, 09:34:37
No tudi jaz imam eno pubertetnico (pa se eno nosecnico zraven), in je kriza v nulo. Zdaj je stara 13 mesecev in jo trga ze kaksne 3 mesece, trpi grozno pomanjkanje pozornosti, seveda po njenem mnenju, ne nasem, poslusnost je na nuli, tako da spuscanje nikakor ne pride v postev, pa ce imam ne vem kaksno hrano pri sebi, kar je pa najhujse, da demolira vse kar ji pride pod gobec, pred enim mesecem se je spravila celo na kabel od ene stare pecke in ga odgriznila stran, potem pa se igrala z njim. Mene je skoraj kap ko sem domov prisla. k sreci pecka ni bila pod elektriko, oziroma prakticno nikoli ni. >:(
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Taj na 12 Januar 2007, 14:05:49
Jahh.. naš Taj je definitivno v puberteti, sedaj je star 9 mesecev in ga razganja, da je kaj... nos je nonstop na tleh in vohlja, uboga kakor kdaj - kakor se mu zljubi, skoz preizkuša kako močne živce imam in krade čevlje, cunje in še bi lahko naštevali, s tem da skoraj nič ne uniči amak samo čaka, da ga začnem loviti, da mu vzamem ukradeno stvar - baraba majhna... ::) :D
No, eno dva-tri tedne nazaj je prvič dvignil nogo, ko je šel lulat - zdaj pa jo večinoma dvigne včasih tudi ne, najbolj mi je pa smešno, ko dvigne nogo tako visoko, da se skoraj prekucne in potem sploh ne lula, ampak se samo dela, da lula... :D

Upam, da bo tele pubertete čim prej konec in da bo spet bil tako priden kot prej in da bo ubogal kot je prej... :)
Čeprav moram priznati, da se mu kar dosti nasmejemo ob njegovih pubertetniških izpadih...
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: šnufi na 13 Januar 2007, 11:37:08
Taj, da te pomirim, mi smo imeli točno takšne znake, pa še, da je bila poslušnost na nuli, pa je minilo. Zdaj je Janko star 1 leto in je tak priden, da včasih kar ne morem verjeti. Razen, da ga dajejo problemi s potenco, kar je najbolj očitno v pasji šoli (psice pazite - Janko prihaja   :o).

Lp
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Taj na 13 Januar 2007, 15:32:48
Šnufi, upam, da se bo res potem umiril in spet postal priden... ker je bil pred puberteto pravi cuker, ki se me je nonstop držal, vse je ubogal - v glavnem ful ful je bil priden! :)
Zdaj pa je en "majhen" hudiček, ki skoz nagaja! >:D
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Tiya na 16 Januar 2007, 10:28:47
Hoj!

Ali je imel kdo od vas probleme z renčanjem? Naš Tobi je zdaj star 13 mesecev in zadnji teden se je odločil da bo renčal. In sicer se je danes spravil na mojo posteljo in ko sm hotla, da naj gre dol je zarenčal in se samo obrnil stran in ležal naprej. Je trajalo kar par minut da sm ga spravila dol. To počne tudi, če vzame v gobček kaj takšnega ko ne bi smel in mu hočemo vzeti. Zdaj še menjat noče več za hrano. Je hodil v šolo in ponavadi s tem ni bilo problema.

Kako naj ukrepamo?

Lp, Tia

+1
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Tiya na 16 Januar 2007, 10:35:40
Se opravičujem, spregledala sem, da je ta tema že odprta. Vendar pa nisem zasledila odgovora na svoje vprašanje...
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: deteljica na 16 Januar 2007, 10:37:23
Hoj!

Ali je imel kdo od vas probleme z renčanjem? Naš Tobi je zdaj star 13 mesecev in zadnji teden se je odločil da bo renčal. In sicer se je danes spravil na mojo posteljo in ko sm hotla, da naj gre dol je zarenčal in se samo obrnil stran in ležal naprej. Je trajalo kar par minut da sm ga spravila dol. To počne tudi, če vzame v gobček kaj takšnega ko ne bi smel in mu hočemo vzeti. Zdaj še menjat noče več za hrano. Je hodil v šolo in ponavadi s tem ni bilo problema.

Kako naj ukrepamo?

Lp, Tia

Ignoriraj in vzemi predmet spora ter ga spravi na nedosegljivo mesto.
za posteljo pa - naj poleti dol kot je dolg in širok, brez komentarja in brez pogleda.Ne se pregovarjat, ne pokazat,da je na tebe to vedenje naredilo najmanjši vtis. Če uboga v prvo- spusti predmet, ga pohvali in mu ga vrni , če takoj gre s postelje ga pohvali, se malo poigraj, potem sme nazaj - če imate tako navado,da je lahko gor in naj se uleže tja ,kjer mu pokažeš (nor daj mu eno dekico gor na kateri lahko leži)
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Florinca na 16 Januar 2007, 10:51:12
Pozdravljena Tia.

Pes nikakor ne bi smel renčati nate. S tem ti hoče povedat, da je on šef, zdaj je na tebi, da mu dopoveš, da temu ni tako. Nekaj v smislu:
"Jaz bom na postelji, zato ne teži, sicer...."
"To je moje, ne dam!"
Vsake toliko pride psu, da bi se povzpel na alfa mesto in takrat mu je treba dat vedet, kje je njegovo mesto, drugače si lahko kar kupiš novo posteljo, zdajšno si bo prilastil pes.
Če sta hodila v pasjo šolo, so vam inštruktorji verjetno povedali, kako pes izkazuje dominanco in kako ukrepati. Jaz bi psu prepovedala na posteljo in kavč. Skozi vrata, po stopnicah, sploh povsod, bi šel zadnji. Predno bi mu dala igračo, hrano, priboljšek, bi se moral vsesti ali izvršiti kak drug ukaz. Ne dovoli, da se naslanja nate, da ti da glavo v naročje itd., kajti vse to je izkazovanje dominance nad tabo. Svetujem tudi branje knjig Inteligenca psov ter Govorite po pasje? obe od avtorja Stanley Coren.
Jaz sem svojo gospodično, kadar ni hotela s kavča, zgrabila za vratno gubo in potegnila dol, je pa res, da mi ni kazala zob - to ji zdaj ne pride niti na misel. Enkrat je skušala (pri starosti dveh mesecev in nekaj dni!) pa je dobila eno okrog ušes.

+1
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: šnufi na 16 Januar 2007, 10:57:02
Se strinjam s Florinco, da z renčanjem pes kaže dominanco. Treba je takoj ukrepat in ga kaznovat, ker ko bo ugotovil, da te tako prestraši oziroma doseže svoje, mu bo to prišlo v navado in se bo samo še stopnjevalo.

Naš je samo enkrat zarenčal, ko je vlomil v shrambo in je zgrabil cel krožnik mesa, vendar ga je doletela kazen (sem ga za ušesa), ki je bila efikasna, predvsem zato ker ga jaz full redko kaznujem, samo za zares hude prekrške, kakor je bil tale. 

Taj, jaz imam pozitivne izkušnje, naš JAnko je po puberteti full priden, tak da potrpi.
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Florinca na 16 Januar 2007, 11:04:25
Taj, jaz imam pozitivne izkušnje, naš JAnko je po puberteti full priden, tak da potrpi.

Nič potrpet in mislit, da bo bolje, ker je pes v puberteti. Samo od sebe ne bo bolje. UKREPAT! Pa takoj, drugače se bo stopnjevalo.
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: šnufi na 16 Januar 2007, 11:12:25
Florinca, saj Taj nima hudih problemov, samo malo neposlušnosti in zajebavanja lastnika, vsaj takšno je moje mnenje.

Resno je treba ukrepat komaj pri večjih prekrških, kot pa je, če nekaj stvari ukrade. Resnost je potrebna pri Tiyi.

Lp
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Florinca na 16 Januar 2007, 11:29:43
Šnufi, ne vem, kaj smatraš kot resen prekršek, ampak renčanje ni šala. Če ne bo ukrepala, bo pes videl, da lahko z renčanjem vse doseže in še malo pa bo ustrahoval vso družino.  Ampak naj Tyia sama presodi, kako bo ukrepala.
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Taj na 16 Januar 2007, 12:22:04
Tiya, nočem te strašiti, ampak tole ni dober znak...  :-\

To mu nikakor ne smeš pustiti, mislim, da hoče prevladati nad vami - se pravi poskuša postati vodja kardela... zato mu je to treba zbiti z glave...

Mislim, da morate spremeniti odnos do psa, tako da vas bo začel spoštovati - po moje je najbolje, da mu ne pustiš več vsega in da si mora vse prislužiti - se pravi, za vsako božanje naj se najprej vsede in potem ga pobožaš, ko dobi hrano naj se najprej usede ali da prostor in počaka, da dobi hrano, v glavnem vse si mora prislužiti.
Zdaj, da bi z fizičnim kaznovanjem reševali problem, mislim da ni smiselno, ker je možno, da bo pes postal še bolj agresiven, morate ga na lep način pripraviti do tega, da se bo zavedal, da on ni alfa v družini in ni vodja kardela in da ste vsi člani družine pred njem...

V glavnem po moje je bistveno, da psu dopoveš in ga naučiš, da si ti gospodar in ne on.
Mogoče bi bilo dobro, da ga ne pustiš več, da gre na posteljo, saj boš tako preprečila konflikt.

Kar se pa tega tiče glede dajanja stvari v gobček, bi bilo pa dobro, da se začneta učiti vajo Moje-vzemi...

VAJA: MOJE - VZEMI
1. stopnja
Pred vajo si priskrbimo dva različna priboljška enega, ki ima za psa veliko vrednost (npr.hrenovka) in drugega, ki nima take velike vrednosti za psa (npr.briket).
Počepnemo na tla in v desno dlan stisnemo slasten priboljšek (npr.hrenovka) in jo damo za hrbet, v levi roki imamo v pesti stisnjen navaden priboljšek (npr.briket) in roko položimo na koleno. Ko se kuža začne zavzeto zanimati za briket v levi roki, bodimo potrpežljivi in čakajmo, kmalu bo kuža ugotovil da briketa ne bo dobil in bo umaknil glavo. V trenutku, ko odmakne glavo, mu ponudimo priboljšek, ki smo ga imeli v desni roki za hrbtom. Ponavljamo tolikokrat, da pes po začetnem zanimanju za briket odmakne glavo in čaka na priboljšek iz desne roke (hrenovko).
Vajo delamo brez povelji in smo tiho, psa nagradimo vsakič, ko odmakne glavo.

2.stopnja
Ko je prva stopnja utjena gremo na drugo stopnjo.
Pes mora že zanesljivo in hitro odmikati glavo in že začeti pogledovati za drugim priboljškom iz desne roke, ki je za hrbtom.
Sedaj dodamo vaji nov element in sicer, ker se pes že zanima za našo drugo roko - desnico, počakamo da glavo umakne. V tistem trenutku rahlo zakašljamo, se popraskamo po ušesu z desnico ali kako drugače vzbudimo pasjo pozornost, le nobenih povelj ne dajemo. Ko nas pes pogleda v obraz, mu damo priboljšek iz dlani skrite za hrbtom.

3.stopnja
Ko imamo zelo dobro utrjeno prejšno stopnjo, nadaljujemo.
Pes mora glavo odmikati že zelo hitro in nas takoj pogledati v obraz. Ko pes umakne glavo in nas pogleda v obraz, rečemo besedico "moje" in mu damo priboljšek izza hrbta in mu rečemo "vzemi". Skušamo ostati mirni in zbrani ter ne ponavljamo povelji.
Če se pes ne umiri in nas ne gleda v obraz, priboljška ne sme dobiti.

4.stopnja
Ko je pasje vedenje na prejšni stopnji že utrjeno, gremo z vajo naprej.
Na tej stopnji bomo podaljševali čas, ko bomo že imeli pasjo pozornost in nas bo pes gledal v obraz.
Ponavljamo vajo kot na stopnji tri in pazimo, da je čas, ki je potekel od takrat, ko nas je pes začel gledati v obraz, pa do takrat, ko dobi priboljšek, vedno daljši. Povelje "moje" izrečemo tik pred trenutkom, ko nas pes pogleda v obraz in "vzemi", tik preden se odločimo, da mu damo priboljšek. Ko nas gleda, ga hvalimo, mu govorimo in drugače vzdržujemo njegovo pozornost. Na koncu mu damo priboljšek z desne roke.

5.stopnja
Briket nadomestimo s kolobarčkom hrenovke ali sirom ali s čim podbnim. Psa moramo naučiti, da vaja "moje" ne pomeni le tega da v eni roki tiščimo briket in da dobi hrenovko iz druge roke, potem ko nas je nekaj časa gledal v obraz.
Naučiti ga moramo, da sme vzeti stvari tudi iz tiste dlani, ki je bila doslej zaprta pred njegovim gobčkom. Ko damo pred psa zaprto dlan s priboljškom in nas začne gledati v obraz, rahlo pripremo dlan s priboljškom in mu ga ponudimo. Uporabimo obe povelji "moje", ko se za hipec zazre v zaprto dlan in upre pogled v naš obraz in "vzemi", ko mu ponudimo priboljšek. To vajo seveda učimo lažje, če je pes že navajen pri šolanju, da za je pozornost do vodnika nagrajen. Če pes poseže pri naslednjem poizkusu takoj po priboljšku na dlani, ne da bi nas pogledal v obraz in počakal na povelja, dlan zapremo in pes ne dobi nič.
Podaljšujemo čas, ko odpremo dlan in sme pes vzeti priboljšek iz odprte dlani. Njegovo pozornost vzdržujemo s pogovorom in hvaljenjem.

6.stopnja
Nadgrajujemo prejšno stopnjo.
Ko smo ga naučili, da ne vzame hrane iz odprte dlani, ki je v višini njegovega gobčka, je čas, da začnemo hrano približevati tlom. V iztegnjeno dlan damo priboljšek ter roko sputimo za nekaj centimetrov nižje kot ponavadi. Postopek je enak kot pri prejšnji stopnji, uporabimo povelje "moje", ko nas že nekaj sekund gleda in mu poveljujemo "vzemi" in mu damo priboljšek. Po vsakem uspešnem poskusu spustimo dlan še za nekaj centimetrov nižje, dokler ne postavimo dlani popolnoma na tla.

7.stopnja
V tej stopnji moramo nadgrajevati pasje razumevanje povelja "moje" tako, da ga začnemo odvajati pobiranja različnih predmetov. Začnemo s predmeti, ki psu ne predstavljajo posebne vrednosti in nadaljujemo s tistimi, ki psu pomenijo veliko več.
Doma postavimo na tla nekaj stvari, za katere se naš pes navadno ne zmeni preveč. Ko se jim bo pes približal in jih začel raziskovati, mu rečemo z mirnim glasom "moje". Ko nas pes pogleda, ga povabimo k sebi (ne uporabimo povelja "sem") in damo priboljšek, skupaj s poveljem "vzemi". Ponavljamo z različnimi domačimi predmeti, dokler se psu ne posveti, da se mu bolj splača priti do vas, ko zasliši besedico "moje". Če smo ve prejšne stopnje utrdili do popolnosti, bo pes hitro dojel, kaj želimo od njega.

8.stopnja
Na tej stopnji pes razume, da v primeru, če nov predmet na tleh ne povoha in pride k nam, dobi nagrado. Moramo pa biti prepričani, da je pes povezal svoje vedenje s poveljem "moje". Če povoha predmet in pride takoj k vam, se zanj ne zmenimo, ker bi tako začel s tem prosjačiti za vašo pozornost. Učimo ga na različinih predmetih, ne le doma, ampak tudi že na sprehodih. Ko se pes nekje zavoha, rečemo povelje "moje" in ko pes pride do nas, mu damo priboljšek skupaj z poveljem "vzemi".

9.stopnja
Na tej stopnji bomo začeli psa učiti spuščati predmete, ki mu veliko pomenijo. Ker gre za višjo stopnjo, moramo spet začeti vaditi doma, da se izognemo motečim dejavnikom. Uporabimo pasje igrače, ki ležijo po tleh. Šele ko spusti svojo igračo ali kakšen drug, zanj zelo dragocen predmet in pride k nam po priboljšek, lahko nadaljujemo z naslednjo stopnjo.

10.stopnja
Kot vidimo smo zelo počasi zviševali stopnjoo "razburljive" vrednosti predmeta, ki naj bi ga pes spustil. Na tej stopnji bomo zahtevali od psa, da se ne meni za ljudi, ki delajo (za psa) zanimive stvari. Temu lahko dodamo celo ime: s psom se bomo šli "smešne" igre.
Začnemo učiti tam, kjer ni drugih motečih dejavnikov in učimo, da gre pes stran od osebe, ki je stopila v prostor. Ko se pes začne zanimati za osebo, mu rečemo "moje" in ko nas pogleda ga pohvalimo in mu damo priboljšek, ko pride do nas.
Potem prosimo osebo, da naredi nekaj "smešnega" ali razburljivega za psa. Oseba naj poskakuje, zapleše, se celo igra z žogo. Pri vsaki dejavnosti, ki jo oseba izvaja, psu rečemo "moje" in ga nagradimo z "vzemi". Stopnje razburljivosti zvišujemo postopoma in ne gremo na višjo dokler se pes ne odzove tako kot smo želeli.
Bodimo zlasti pozorni na naslednje: psa v taki situaiciji nikoli ne pokličemo po imenu ali uporabljamo povelje, kot je "sem", ker psa s tem samo zmedemo. Vedno nehamo, če pes ne pride k nam, ali se neha zanimati in gre stran. Psu pokažemo, da nas ne zanima več in umaknemo  pogled, da se ne bi čutil nagrajenega, ker ni ubogal povelja.
Če pes po končani vaji, ko je že ob vodniku, le še gleda "razburljivo" osebo, lahko ponovimo povelje "moje" in nagradimo, ko nas pes spet pogleda. Ko je pes že zaslužil naše zaupanje in nas uboga v prostoru brez motečih dejavnikov, lahko začnemo vaditi zunaj.

Vir: Povzetki vaj na vadišču Male šole v KD Krimi




Jahh.... sem se kar razpisala, sem mislila, da bo šlo na krajše pa ne gre... :-[

Upam, da bo kaj od zgoraj napisanega pomagalo, drugače ti pa priporočam obisk Pasje šole lahko tudi KD Krim ali katere koli druge kjer imajo ravno za take probleme izurjene svetovalce, je pa tudi zelo dobra Dr. Sabina Stariha-Pipan iz Veterinarske klinike na Gorkičevi v Ljubljani, saj je med drugim tudi pasja psihologinja... :)

Lp,
Tina


Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Tiya na 16 Januar 2007, 12:24:35
Najlepša hvala za vse vaše nasvete!! So več kot dobrodošli!! Se zavedamo da moramo resno ukrepat...zanimivo je,da tega nikoli prej ni počel, enkrat samkrat mu je to na misel prišlo v času šolanja, pa je rekla vaditeljica da v tem primeru ga naj malo po smrčku in je zadostovalo. Zdaj pa, hm, se bojim da se bo spozabil pa me nehote šavsnil. Ker drugače pa sploh ni tak, uboga, pride k tebi in skratka ni problemov. Pa zanimivo je to, da zadnič ko mu je mami govorila fuj pa ne sploh ni reagiru, k pa mu je povedla na lep način je pa spusto zadevo.

Tina, hvala ti za zelo izčrpen odgovor, vsekakor bom poskusila s to vajo!

Lp

Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Taj na 16 Januar 2007, 12:25:05
Šnufi, mislim da je Florinca malček zamešala mene in Tiyo... ;)

Drugače, pa probleme pri Taju skušamo dokaj dosledno odpravljati... je pač pubertetnik..  ::):D
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Taj na 16 Januar 2007, 12:27:38
Najlepša hvala za vse vaše nasvete!! So več kot dobrodošli!! Se zavedamo da moramo resno ukrepat...zanimivo je,da tega nikoli prej ni počel, enkrat samkrat mu je to na misel prišlo v času šolanja, pa je rekla vaditeljica da v tem primeru ga naj malo po smrčku in je zadostovalo. Zdaj pa, hm, se bojim da se bo spozabil pa me nehote šavsnil. Ker drugače pa sploh ni tak, uboga, pride k tebi in skratka ni problemov. Pa zanimivo je to, da zadnič ko mu je mami govorila fuj pa ne  sploh ni reagiru, k pa mu je povedla na lep način je pa spusto zadevo.


Tiya, ni zakaj. :)
Drugače me pa tole malo spominja na to, da vaš Tobi počasi odrašča in s tem postaja dominaten in hoče prevladati nad vami... zato pazljivo...

Lp,
Tina
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: šnufi na 17 Januar 2007, 09:46:05
Taj, vem, da vaju je Florinca s Tiyo malo zamenjala, zato sem jo hotela opomniti. Kajti se mi malo pubertetniških izpadov, kot jih ima Taj, ali pa kot jih je imel naš Janko, ne zdi nič tragičnega.

Za razliko od renčanja, ki pa se mi zdi zelo, zelo resen prestopek. In ga je po moje treba takoj sankcionirati, in psu jasno odrediti mesto v krdelu. Nekaj časa ukini vse bonitete.

Lp
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Taj na 17 Januar 2007, 11:25:40
Ja renčanje zna biti hud problem, saj se lahko stopnjuje in na koncu se lastink začne že zelo bati svojega psa in potem pes postane gospodar družine, hiše in vseh materialnih dobrin...če se lahko tako reče in začne terorizirati celo družino. Samo to je res skrajni primer, če se psu dovoli, da nadaljuje s svojim obnašanjem in početjem...

Sem imela sama pred Tajem dva nemška ovčarja (ne naenkrat), ta prvi je bil res idealen in krasen pes, ki nas je zapustil in odšel med zvezdice pri devetih letih, točno dan pred mojim rojstnim dnem :'(.
Drugi nemški ovčar North pa je bil od samega začetka bolj ostrega karakterja, ni maral psov niti psic niti drugih ljudi - tujcev. Pa da ne bo pomote, oba sta imela isto vzgojo, tako da je tukaj šlo izključno za karakter, ki ni bil prav prijazne narave. No, v glavnem do nas je bil vedno v redu in prijazen, le crkljal se ni preveč rad že od majhnega. V glavnem čisto nasprotje Taja in prvega nemškega ovčarja Ricka.
In potem je pri dveh letih in pol v enem dnevu spremenil odnos do nas - čez noč se je spremenil. Iz lepega miru je ugriznil mojega očeta, skočil je tudi vame... ne znam opisati kako sem se ga bala - pa se do takrat nisem še nikoli ustrašila nobenega psa.
Potem smo se vsi skupaj odločili po dolgih pogovorih, da tako več ne gre in smo ga dali enemu policaju, ki trenira vodnike psov v policiji in policijske pse, ukvarja pa se tudi z agresivimi psi - jih skuša spremeniti v dokaj normalnega do družine prijaznega psa.
Spremenil je vedenje že zelo velikemu številu agresivnih psov, vendar našega ni mogel spremeniti niti za odtenek. Še vedno je renčal, če mu je tako pasalo. Moj oče je rekel, da bi ga obdržal, če bi bil sam, saj bi ga on še nekako lahko kontroliral, vendar če bi se spravil na mene ali mami in njega ne bi bilo doma, se je bal posledic.
Tako, da sedaj moj drugi nemški ovčar North, domuje pri nekem drugem policaju na Goriškem, ima velik vrt in vse kar spada zraven za solidno pasje življenje. Bilo mi je žal, ker je moral od doma, vendar sem se ga preveč bala, da bi ga imela doma.

Tako, da je treba res paziti na take znake renčanja, saj na začetku lahko še kaj popraviš, če tako vedenje pustiš in ga ne saniraš pa lahko pride do velikih problemov.
Pri nas je prišlo do napadalnosti do nas čez noč, kar je zelo čudno, sumim tudi ene prejšne sosede, ki so se sedaj preselili in imajo svojo lekarno - so lekarnarji in psov zares niso marali, nobenega v naši okolici in sumim, da mu je kdo kaj podtaknil, da se mu je zmešalo - ne vem - nikoli ne bom vedela. Ampak vem samo to, da so se Northu spremenile oči iz prečudovitih čokoladnih oči je seval hladen pogled, kot ga nikoli prej ni bilo videti. V glavnem grozno. :(
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Florinca na 17 Januar 2007, 13:20:25
Nobena stvar se ne zgodi čez noč - to je dejstvo.

Stvar je le v tem, da psi izražajo dominanco na sto različnih načinov in večina ljudi jih ne prepozna. Npr: pes da glavo v naročje in te prav lepo gleda v oči, človeč pa si razlaga "Oh, kako lepo, cartal bi se!" HALO! Pes izraža dominanco! In takih primerov je vse polno, samo razpoznati jih je treba in prav čas ukrepat!
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Taj na 17 Januar 2007, 13:44:30
Ja Florinca, North je bil vedno dominanten, vendar se je agresivnost do nas, ki je prej nikoli ni bilo pojavila čez noč... to je tisto kar me najbolj čudi... :-\
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Baki na 17 Januar 2007, 14:47:31
Naši kosmatinci, nas testirajo celo življenje, ne samo v času pubertete.

Jaz opazim pri Baku, da hoče na vsake toliko časa uveljavljati svojo voljo. Ko je bil majhen, se je odločil, da ne gre še domov in se je vrgel na bok in me nagajivo gledal. Samo dvakrat mi je to naredil in nikoli več, ker se ga pripela in vlekla proti domu. Nekaj metrov se sploh ni dvignil. Pa sem mu pokazala, da z mano ni česenj zobat!  8)
Zdaj je pa strar tri leta, pa na vsake toliko časa hoče uveljavljati svojo voljo in hoče na sprehod po tisti poti, ki si jo je sam zamislil, jaz pa vstrajam pri svoji poti. ;D To traja nekaj dni (pri vstrajanju sem striktna), potem je pa spet mir za nekaj časa.  :D

lp, miša
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Tiya na 17 Januar 2007, 17:15:26
Prvič slišim da če ti da pes glavo v naročje, da to izraža dominanco. Kaj pri temu pomeni dominanca?  ??? In kaj ga potem v takšnem primeru naj odrinem stran?

LO
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Tiya na 17 Januar 2007, 17:19:51
Florinca, kakšni so še drugi znaki izražanja gospodovalnosti? Takšni, ki jih težko prepoznaš??Ker jaz sem zaenkrat s tem povezala samo renčanje, pa to da se ni hotu nikamor premaknit itd....Me pa to resnično zanima. :-\
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Taj na 17 Januar 2007, 18:08:59
Prvič slišim da če ti da pes glavo v naročje, da to izraža dominanco. Kaj pri temu pomeni dominanca?  ??? In kaj ga potem v takšnem primeru naj odrinem stran?


To sem tudi jaz prvič slišala... in še vedno si nemorem tega predstavljati kot dominanco... :-\
Florinca, lahko malo bolj opišeš zakaj bi to pomenilo, da s tem pes izkazuje dominanco.

Lp
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Lanabela na 17 Januar 2007, 18:36:36
Lahko gre za izražanje dominance ali pa za preprosto prijaznost in pozornost - odvisno od konteksta
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Baki na 17 Januar 2007, 19:03:22
Meni je ubistvu vseeno, kaj pomeni tista glavica v naročju. Meni je prav všeč, ko se k meni stisne, tako da tega mu ne bom branila.  :)
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Taj na 17 Januar 2007, 19:25:33
Meni je ubistvu vseeno, kaj pomeni tista glavica v naročju. Meni je prav všeč, ko se k meni stisne, tako da tega mu ne bom branila.  :)

Se strinjam Baki! :)
Tudi meni je všeč, ko mi Taj nasloni svojo glavico v naročje in me z njegovimi čudovitimi iskrivimi očkami pogleda in se stistka k meni...  :)
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Tiya na 18 Januar 2007, 08:42:57
Tobi pride tak k meni recimo če leži v kuhinji, jst sem pa v dnevni sobi, pa pride lepo do mene, se mal dregne ob moje noge al pa da glavo na kavč. Pa tudi recimo ko se igrava se mi vrže pod noge (skor preval naredi), pa se vrže na hrbet, da ga lohlk počoham....Al pa če bi rad dobu kej iz mize  ::)
Res me zanima, zakaj bi naj bila to dominanca? ???
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Taj na 18 Januar 2007, 09:18:29
Tiya, vse to kar si naštela, dela tudi naš Taj... in tudi jaz ne vidim v tem dominance, pa nočem s tem rečt, da Florinca nima prav, če je tako napisala bo verjetno že držalo, ampak meni osebno se ne zdi to ena huda oblika dominance :)... - lahko se pa motim... :-[
Če pa pogledaš drugače, potem ugotoviš, da v bistvu naši kužki še z velikimi drugimi gestami prikazujejo svojo dominanco, ko nam da sam od sebe tačko, ljubčka itd. :)
Ja, včasih dobim občutek, da so tile naši pesjankoti veliko bolj pregnani in pametni, kot si mi mislimo - mogoče celo pametnejši od nas in nas vrtijo okoli mezinčka ne da bi mi sploh vedeli, da nas... :P

Lp,
Tina
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Florinca na 18 Januar 2007, 09:36:28
Tole, kar sem zgoraj napisala, o izražanju dominance sem nekje prebrala. Ko najdem, vam posredujem, prav? Bilo je še precej drugih načinov opisanih, sem bila tudi sama presenečena.
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: ninci na 18 Januar 2007, 09:52:46
Ok tole bo tko na easy razloženo zakaj. Mogoče ste že kdaj videle psa, ki je hotel drugega podredit z naskakovanjem, ponavadi ne naskoči kar od daleč ampak pride do psa ga povoha in mu glavo položi na hrbet, potem pa poskuša naskočit. Prvi znak je polaganje glave na drugega psa v smislu "jaz sem večji in močnejši", če se pes ne podredi poskuša z drugo opcijo... naskakovanjem. Namesto polaganja glave na hrbet lahko položi tudi taco recimo. Je pa res kot je rekla Lanabela odvisno je od konteksta, ki ga morate vi dobro prebrat. Nekateri psi drugega vabijo v igro z dvigovanjem tačke pa mahanjem pred njim, mimogrede jo položijo na drugega psa pa to ni podrejanje ampak pač zgolj vabilo k igri.

Predlagam pa tudi jaz vsem, da si preberete knjige, ki jih je predlagala Florinca. Nekaj utrinkov iz knjige si lahko preberete tudi tule: http://www.pesjanar.si/index.php/2006/79 ni sicer o podrejanju ampak pasjem mišljenju itd. ampak za začetek da dobite predstavo o knjigi bo ;) Se ju pa dobi v knjižnici tako da...  ;)

Lp nina
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Taj na 18 Januar 2007, 10:01:23
Ninci - zdaj mi je bolj jasno... joj tile naši kužki, res nas vrtijo okoli malega prstka ::)!

Ampak vseeno mislim, da je to, ko pride kuža do tebe in da ti da glavo v naročje, kot znak - daj me malo pocrkljaj... :)

Čeprav so nam v mali šoli govorili, da če kuža pride do tebe in hoče, da ga božaš ali pa te vabi v igro, ga ne smeš niti pobožati niti se igrati z njim, ker moraš biti vedno ti pobudnik - se pravi tisti ki začne igro in jo konča - in tisti, ki pove kdaj se bomo božali in kdaj ne...
Se pravi, da moraš počakati, recimo vsaj par sekund in potem kužata pokličeš k sebi in ga božaš ali pa ga povabiš v igro.

Vendar je to težko, ker se vsi dostikrat spozabimo in ko takole pride kuža do nas, ga veselo začnemo božati ali pa se začnemo igrati z njim in to je napaka, ki verjamem, da jo delam skoraj vsi. :-[

Lp,
Tina

Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Florinca na 18 Januar 2007, 10:28:20
Stvar sem prebrala v eni od knjig Coren Stanleya. Predno sem si nabavila psa, sem prebrala veliko tega in bila ZEEELO presenečena nad tem, kako napačno razumemo pse. Prva stvar, ki jo je treba pri psu razumeti in dojeti je, da vlada hirearhija in seveda je najbolje biti na vrhu. Do vrha se gre pa po stopničkah, malo po malo. Nam se kaka stvar zdi srčkana, pes pa v bistvu leze po lestvici navzgor. Če nismo seznanjeni z načini izražanja dominance in jih spregledamo, smo nekega čisto šokirani, ko pes zarenči ali pokaže zobe.

Mimogrede: tudi naslanjanje na človeka (ali žival) je izražanje dominance.

Ninci je stvar dobro napisala. Preberite si knjigi in bo stvar bolj jasna.

Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Lanabela na 18 Januar 2007, 12:13:55
Tudi naslanjanje na človeka je lahko marsikaj, ponavadi pa je znak za stres in ne poskus nadvlade (spet ta šmentani kontekst).

Sicer pa mene prav nič ne moti, če mi da psica taco na glavo ali celo če se vsede name, če pride do mene in vabi v igro ali se hoče čohat - če se mi ljubi zakaj pa ne. Vse to in še več lahko počne do trenutka, ko bi me  direktno izzvala. Takrat bi bilo pa privilegijev hitro konec (bi, ker se to še ni zgodilo).
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Baki na 18 Januar 2007, 13:28:36
Res je, da si naši kosmatinčki želijo čimvišje po hierarhični lestvici, zato nas na vsake toliko časa tudi preizkušajo.
Je pa od nas, lastnikov, odvisno do kam bomo kužkom pustili. Mene nič ne moti, če se pes pride k meni pocrkljati ali pa če me s taco ujame, ko grem mimo njega, češ počohaj me. Do tu smo do sedaj pustili še vse naše pse, pa nobeden od nih ni bil agresiven. Res je, da ima pri nas pes kar veliko privilegijev (kavč, postelja), ampak za to smo se sami odločili. Če bi pa kdaj poizkušal s kakšnim renčanjem in takšnimi stvarmi, bi ga pa zatrla v kali. Čeprav mislim, da do tega nebi prišlo, ker ima vidno spoštovanje do vseh nas. Če jaz povzdignem glas in če mislim resno, ker pes prav dobro ve, kdaj gre zares, spodvije glavo in da rep med noge (pa ne misliti, da ga tepem), potem pa hodi nepremično zraven mene in me gleda v obraz.

lp, miša
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Taj na 18 Januar 2007, 13:35:30
Ampak je res nekaj na tem, da pes prav dobro ve kdaj misliš zares in kdaj ne. :)
Lahko mu rečeš fuj ali ne, pa ne bo zaleglo, ker nisi bil tako resen glede tega.
Lahko mu isto rečeš fuj ali ne, pa si to mislil totalno resno in bo takoj odnehal z nezaželenim početjem.
Ja, prav berejo nam misli! :o

Lp
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Florinca na 19 Januar 2007, 09:23:33
Tole, kar sem zgoraj napisala, o izražanju dominance sem nekje prebrala. Ko najdem, vam posredujem, prav?

Pa sem našla. V knjigi Stanleya Corena Govorite po pasje iz leta 2001, stran 6-8. Citiram:

Narobe si je mogoče tolmačiti mnoga običajna pasja sporočila. Tako me je nekoč klicala neka Josephine, da bi ji pomagal iz težav, ki jih je imela s svojim psom.

"Bluton mi izkazuje zares veliko pozornost in to mi gre na živce, mojega moža pa že prav razburja. Blutona si je bil omislil spočetka kot čuvaja, zato noče, da se ta zdaj vede kot prava mevža - pa čeprav samo v družinskem krogu," mi je rekla po telefonu.

Izkazalo se je, da je Bluton velik temen rotvajler. Ime je dobil po tistem velikem, hudobnem, grdem liku, večnem nasprotniku mornarja Popaja v risankah. Tako ga je krstil Josephinin mož Vincent in to mi je že nekaj povedalo o njem in o tem, kaj pričakuje od psa. Vincent je bil učinkovit vaditelj in je pogosto posegal po dokaj ostrih prijemih, da je vsilil Blutonu svojo voljo. Pes ga je ubogal, čeravno tu in tam z nakazano obotavljivostjo. Kot mi je rekla Josephine, nje Bluton sploh nič ni ubogal, izkazoval pa ji je silovita in vztrajna zanmenja naklonjenosti.
Ko sem prišel k njima, je bil Vincent v službi in v dnevno sobo me je popeljala Josephine. Sedel sem v naslonjač, ona pa precej na robu zofe meni nasproti, medtem, ko je Bluton sedel ob njen na tleh. Blutona je bilo kakih 60 kil čvrstih mišic, Josephine pa morda 50 kil, bila je nežne in prav nič atletske postave. Medtem, ko sva se pogovarjala, ji je Bluton položil šapo na koleno, ona pa se je nemudoma odzvala in ga pobožala po glavi. Nekaj trenutkov zatem je Bluton skočil na njen konec zofe in Josephine se je rahlo odmaknila na drugo stran, da se je lahko namestil v vsem svojem obsegu. Sedel je tam, občasno pogledoval proti meni, sicer pa gledal vanjo. Kadar se ji je strmo zazrl v oči, je dvignila roko in ga rahlo pobožala po licu.
Potem se je Bluton na ženskico naslonil. Nekaj trenutkov zatem se je odmaknila in se tako rešila bremena velike pasje teže. Bluton se je spet presedl k njej in se naslonil nanjo. Spet se je odmaknila za kak decimeter in pes se je spet prižel k njej. Medtem, ko sva se pogovarjala se je to nadaljevalo, dokler ni bila Josephine nazadje zrinjena prav na skrajni konec zofe. Ko se ni imela več kam presesti, je nazadje v ogorčenju vstala in pokazala na psa.

"Natanko to je tisto, o čem sem vam govorila. Vedno išče pozornost na ta način, da rine vame. Ves čas mi gleda v oči in se naslanja obme, da bi mi pokazal, kako rad me ima. Še televizije ne morem več gledati, če ni zraven Vincea, ker me pes sicer zrine z zofe. Ne bi ga rada čustveno prizadela, ampak navsezadnje je velik pes. Taka neprenehna naklonjenost tako velike živali mi gre na živce, mož pa tudi ne ve, kaj naj si misli. Bi se ga dalo kako naučiti, da bi bil manj odvisen in bi postal bolj samozavesten in samostojen?"

Spet se je dogajalo, da je sporočilo, ki ga je pošiljal pes, človeški prejemnik narobe razumel. Bluton Josephine ni sporočal: "Rad te imam. Potrebujem te. Povsem odvisen sem od tove naklonjenosti," kakor sta si te signale tolmačila ona in njen mož. V resnici je sporočal: "Jaz sem višjega stanu od tebe. Kadar vodje krdela (Vincenta) ni doma, sem glavni jaz - zato se mi umakni in delaj, kakor jaz hočem."

Znaki gospodovalnosti so bili lepo berljivi. Pes, ki položi človeku taco na koleno, s tem pogosto izraža dominanco nad njim -  tako kot volk položi taco ali glavo na rame drugega volka in mu s tem pokaže, da je po položaju višji. Pogled, usmerjen naravnost v oči, je klasičen znak dominacije, obenem pa tudi izkazuje grožnjo, ki naj bi naredila druge člane in članice krdela pohlevnejše. Josephine je kazala, da sprejema njegovo dominanco, ko ga je božala po licu, tako kot bi podrejen volk obliznil dominantnega. In nazadnje naslanjanje: z njim je pes ženskico silil k umiku in popuščanju. Vodja krdela si lahko prisvoji katerikoli del ozemlja in lahko sedi in spi, kjer se mu zahoče. Nižji člani krdela se bodo pred njim odmikali in tako kazali, da priznavajo njegovo premoč. Z drugimi besedami, vse, kar je izražal Bluto, je govorilo: "Jaz sem glavni!" in vse, kar je izražala Josephine, je govorilo: ponižno sprejema tvojo oblast!".

Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Florinca na 19 Januar 2007, 09:34:56
Še en krajši odstavek iz iste knjige na isto temo - str. 187:

Še eno področje je, kjer se psom in mačkam ponuja obilo priložnosti, da se ne razumenjo - govorim o neposrednih telesnih stikih. ŽE prej smo videli, da se psi pogosto zadevajo ob ljudi ali druge pse ali pa se postavijo obnje in se potem s težo naslanjajo nanje in, da gre pri tem za dominančen signal. Če pa se ob kaj drgnejo mačke, bodisi s pleči ali oprsjem ali z glavo ali pa se krepko naslanjajo z boki ob kaj, ne delajo nič drugega, kot da piščajo na tem predmetu ali bitju svoj vonj. Ko tako premešajo dva vonja, laže ločujejo med znanin in neznanim ter med prijateljem in tujcem - to vedenje zatorej sodi v prijazno obredje mačjega pozdrava. Če mačka naredi kaj takega psu, bo ta zlahka spregledal dobrodošlico v tej gesti in jo imel za poskus uveljavljanja dominance.
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Alya na 02 Julij 2007, 10:29:53
Pri kolikih mesecih so psi v puberteti?
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Florinca na 05 Julij 2007, 18:56:15
Alya, zelo različno. Ene meče že pri 6 mesecih, druge pri 8 ali 10, nekatere pa šele pri dveh letih. Veliko je odvisno od velikosti in pasme psov. Majnše praviloma prej, večje kasneje. Ko pes, za katerega veš, da zna nekaj ukazov in lepo uboga, na vsem lepem postane "gluh" in ne ve niti kako mu je ime, skratka, ne uboga nič, potem veš, da je v puberteti. Gre za zelo kritično obdobje in če ga v tem obdobju ne spraviš v red, bo pozneje veliko težje popravljati napake. Zato, brez popuščanja!
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: COSTA na 10 Julij 2007, 11:59:26
Čaw,

ahaaa  :o zdaj mi je jasno kaj je moji barabi  :o : teta pubertetaaaa, pismo rosno jest se pa sprašujem kaj mu je. No, nisem glih sigurna, da je tot to, ker bo star šele pol leta. Je možno, da ga daje teta puberteta ? Sicer tudi prej ni bog ve kaj ubogal ampak čudno se mi zdi, da sploh ne sliši, ko ga pokličem, nič, nada  >:( . Prej je vsaj šmirglal, če sem ga poklicala. Zdaj pa, kot da ne kličem njegovega imena oz. na foro kot je saj to nisem jest, sej meni ni tako ime, ggrrrrr  >:( . Tudi ne vem ali se dela, da ne sliši ali da ne ve več kako mu je ime ali kaj, ne vem. Mislim, živce mi kravžlja, ma se že resno sprašujem, kaj mi je naresti. Malo krizno je, ker je že pravo tele in vleče in dela po svoje in nič ne uboga. Bomo videli, kaj bo. Upam, da nič pretresljivega  ;) ,

L.P.P. Špela
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: pika* na 10 Julij 2007, 12:11:07
Florinca napisala si odlomek iz knjige Govorite po pasje? Moram samo pripomnit, da vsem, ki vam je vsaj malo do branja vam priporočam branje te knjige. Jaz jo trenutno berem in moram reči, da v presneto veliko stvareh najdem našo zverino, njegovo vedenje, ki pa si ga jaz narobe predstavljam, ga narobe razumem. Res, da na kakšni strani kaj ni ravno zanimivega vendar ko  prebereš tisto stran, je naslednja stran sigurno toliko bolj zanimiva.
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Florinca na 10 Julij 2007, 12:14:34
Ja, pika* odlomek je iz te knjige.

COSTA, glede na to, da pes že prej ni kaj prida ubogal, menim, da se nista zrengirala oz. zmenila, kdo je kdo v hiši. Dokler tega ne uredita, ne bo nič bolje, prej slabše. Priporočam branje kake pametne knjige ali pa malo pogledaš na forumu - o tem se je že pisalo.
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: nicy11 na 05 Avgust 2007, 17:03:59
Lep pozdrav vsem!

Načeloma sem prebrala vsa sporočila te teme, a nikjer nisem opazila, da bi pisali o stvareh, ki se dogajajo z mojim Chadom! No Chad je zdaj star skoraj 9 mesecev in rahlo že dviguje tačko (tako včasih ko lula pač eno tačko čist mal dvigne, pa to ni obvezno). Pri njemu sem opazila spremembe zadnji teden. Chad se je spremenil, tako da je iz nenormalno hipreaktivnega psička postal umirjen pes. Cele dneve spi, nima apetita, toda kadar sva aktivna je tudi on aktiven, greva na sprehod, če ga povabim na igro se igra, veliko bolj posluša kot je prej! In sedaj ne vem, najbrž pred tem ni mogel biti v puberteti, ker je njegova hiperaktivnost trajala od dne, ko smo ga pripeljali domov ( pri 9 tednih). Torej se lahko pes spremeni v to smer? Aja pa še ful se zdej pride cartat, kar se prej nikoli ni!

Najlepša hvala za odgvor!

Nina
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: Florinca na 05 Avgust 2007, 17:37:21
To, da cele dneve spi in nima apetita, bi lahko pripisala vročini ali pa tudi kaki bolezni. Sploh glede na to, da je spremembna hitra in tako zelo velika. Mislim, da ni povezano s puberteto, kajti, ko enkrat dajo puberteto skozi, psi postanejo bolj ubogljivi in poslušni, ne tudi manj aktivni in igrivi ter neješči.
Naslov: Re: "Teta puberteta"
Prispeval: nicy11 na 06 Avgust 2007, 17:16:57
Najprej hvala za odgovor! No problem je v tem, da pa je vedno pripravljen na igro kadar ga povabim. Oči in smrček pa ima vredu, tako da ne sumim bolezni. Kadar greva ven se noro zleta in prinaša igrače! Ali je možno tudi to, da pogreša starša, ki sta šla na morje in ta sprememba je očitna od njunega odhoda naprej!?

Lep pozdrav!


Nina