PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Razno => Splošno o razstavah => Temo začel/a: search.and.rescue na 03 Januar 2006, 08:24:55

Naslov: Nega pred razstavo
Prispeval: search.and.rescue na 03 Januar 2006, 08:24:55
To temo sem odprla z namenom, das bomo začetniki razstavljalci lahko vprašali izkušene kar ne vemo ali pa izvedeli česar še ne vemo. Mi pred razstavo psa okopamo, umijemo zobe in skrtačimo tačke ter očistimo ušeska. Pa vi?
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: Neyka na 03 Januar 2006, 15:34:35
Jaz si lastim malo bolj dolgodlako pasmo in imam temu primerno več dela z njim (prosim brez for v stilu saj ti ni treba in oh in sploh)

Newfoundlands

Prvo kot prvo je redno česanje v času izpadanja dlake vsak dan, drugače dvakrat, trikrat na teden.
2. Pred razstavo ga skopam
3. Očistim ušesa
4. priporočljivo je njufka sfenat zato da se mu vlaga ne kuha pri koži. Fena na žalost še nimam tako na Neona posušim z brisačo in vetrom (pri nas vedno piha. Če ne v dolini pa na pobočju)
5. Razčesovanje
6. Sriženje da dlaka pokaže kako ima pes nastavljene dele telesa in da dlaka ne štrli, predvsem pa zgleda bolj estetsko (brki, ušesa, zavesice na prednjih in zadnjih nogah, spodnja linija trebuha, prsti na nogah)
(7.) Preden grem z Neonom v krog ga obrišem z vlažno krpo in zbrišem z brisačo in počešem (spravim prah z dlake)
7. Če imaš fen pa psa našpricaš z vodo in sfenaš ( s tem predvsem spraviš prah z dlake, pozna pa se tudi na volumnu.
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: rožica na 03 Januar 2006, 15:38:20
Mene pa nekaj zanima: nekaj dni pred najino prvo razstavo nameravam Atosa skopat (bernski planšarski pes). Zdaj me pa zanima, ali je bolje, da ga posušim z navadnim fenom (in če, na kaj moram pazit) ali da ga samo fino zbrišem z brisačo in pustim, da se posuši (v stanovanju, seveda).

Lp, Urša
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: Maša na 03 Januar 2006, 15:43:18
oi

sicer moja pasma ne spada pod zelo zahtevne za nego, vendar se kljub temu pred razstavo kar namatramo(cca 4, 5 ur za oba).

Dan pred razstavo:
kopanje, sušenje, striženje, čiščenje ušes/zobov

Na sami razstavi:
striženje(kadar je še potrebno), pa potem špricanje z raznimi stvarmi :P, krtačenje,..

lp
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: search.and.rescue na 03 Januar 2006, 17:04:25
Mene pa nekaj zanima: nekaj dni pred najino prvo razstavo nameravam Atosa skopat (bernski planšarski pes). Zdaj me pa zanima, ali je bolje, da ga posušim z navadnim fenom (in če, na kaj moram pazit) ali da ga samo fino zbrišem z brisačo in pustim, da se posuši (v stanovanju, seveda).

Lp, Urša
Urša jaz sicer nimam izkušenj z dolgodlakimi, se mi zdi pa bolje, da ga sfrotiraš, kot pa fenaš ::).Neykakaj pa ti praviš? ;)
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: Lilit na 03 Januar 2006, 17:20:47
(brki, ušesa, zavesice na prednjih in zadnjih nogah, spodnja linija trebuha, prsti na nogah)

:o Kaksne brke mu to strizes?

Jaz sem bila so sedaj na eni razstavi... si pa lastim "naravno" pasmo, za katero je naceloma dovoljeno/zazeleno, da se pokaze v vsej svoji "naravni" lepoti. Celo v standardu pise, da se sicer za razstavo lahko malo postrize, ni pa nujno.
Tako da sem Grina pred razstavo samo dobro scesala, predvsem za usesi in po hlacah, in ga umila po tacah, da je bila dlaka bela in ne blatna :P  Drugace se avstralce lahko postrize za usesi in med prsti, da zgledajo bolj urejeni. Nekateri pa bele avstralce celo pudrajo, da zgledajo lepsi...
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: search.and.rescue na 03 Januar 2006, 17:30:35
jaz ne vem, kako naj malinojku uštimam za razstavo (marec zg). Mogoče si bom omislila kakšno fency oblekco. Ali ji bom pa kar rutko od pesjanarju navezala okrog vratu za v ring   :o :o :o. Potem pa ma da pobere vse kar bo tam ;D ;D ;D ;D
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: Lilit na 03 Januar 2006, 17:41:30
Moja prijateljica svojega groenendaela pred razstavo skopa in dobro razcese. In pravi, da je itak delovna pasma in da ce bi sel blaten v ring, ne bi smelo bit nic cudnega ;D
Ti imas s kratkodlako itak se manj dela. Ocistis zobke, kremplje in ocke in jo malo obrises s krpo, namoceno v razredcen kis, da se dlaka bolj sveti.
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: search.and.rescue na 03 Januar 2006, 18:16:10
To je pa res pasma zame, ker sem pri tem bolj lena... :D Sicer je moj pes ves čas negovan, ampak s kakšnimi hudimi opravki pa resnično nimam nobene veze ;).
Zanima me, s čim vi čistite zobe. ali se vsi poslužujete pasji zobni pasti?
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: rožica na 03 Januar 2006, 18:22:15
ja jaz Atos čistim zobe s pasjo zobno pasto in moram rečt, da se je že kar lepo navadil. Dobiva pa tudi bikovke pa une kostke dental posebej za zobe.
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: search.and.rescue na 03 Januar 2006, 18:28:06
uuuu. potem se mu pa zagotovo že svetijo kot kristali :o :o :o :o
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: Lilit na 03 Januar 2006, 18:30:07
Mene je pred razstavo skoraj kap, ko sem pogledala Grinu zobe in so bili umazani :o pa sem mu cistila s scetko in vodo (paste se nisem imela) in ni hotelo dol :o
No pol mu sodnik ni niti pogledal zob ;D so se pa kasneje sami ocistili.
Umivam jih obcasno z zobno pasto, dobi bikovke in tudi sveze svinjske ali goveje kosti. Tistih zelenih dental "scetk" pa ne mara.
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: rožica na 03 Januar 2006, 18:34:32
Ja, pa se mu res svetijo kot kristali ;D To pa zato, ker je star šele 7 mesecev in bi bilo kriza, če bi imel že zdaj umazane zobe
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: Neyka na 03 Januar 2006, 20:23:58
rožica fen za ljudi za pse nikakor nikakor ni primeren. Dobro če je na hladen zrak lahko tudi s tem poskusiš, če pa je zrak topel, bo psu izsušil kožo. Kasneje mu lahko spoka, nastane prhljaj... Potem je tu še vprašanje ali imaš sploh dovolj močan fen da mu bo razpihal dlako in jo res ornk posušil. Mislim da je bolje da ga skopaš pa osušiš z brisačo in potem to z brisačo ponoviš večkrat, pa res fajn premasiraš zato da se mu vlaga ne bo kuhala pri koži. Moram pa priznat da o negi bernca ne vem prav preveč ampak če se ne motim dlake nima tako zelo malo.

Lilit brki kot brki. Razstavnim njufom se jih striže. Jaz sem jih do zdaj samo za v Zagreb (oz. tam sem zvedla da se tudi to počne) pa zdele mu jih bom najbrž ker resnično rabim naslov. Tako za domačega kavč psa mu bom pa pustila brke ker mi je bolj simpatičen z njimi. Tako da po razstavni upokojitvi mu bom mal krajšala sam tiste dele zarad kerih njuf zgleda neurejeno (torej uhlji, prsti vsake toliko zavesice). Drgač pa tudi v njufi standardu piše da striženje ni potrebno...ampak sodnik te pa brez urejenga psa mirne duše z ringa vrže  ::)

Zobki se pa moji zverci sami čistijo z govejimi kostmi pa bikovkami mu mal pomagam, pa včasih mal s kako krpo zdrgnem pa mam precej časa mir.
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: meta na 05 Januar 2006, 09:56:32
No jaz našo Atro (sicer imava samo dve razstavi za sabo) prečešem, pa mal dlako na ušesih razredčimo.
Mogoče še kdo ve kako je kaj s to nego flatov (retriverji) pred razstavami?

lp meta
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: rina na 05 Januar 2006, 12:05:40
Jaz Witty skopam (pa še to ne vedno) in razčešem.
Škotom se postriže zastavice malo po zadnjih nogah. To je pa tudi vse kar jaz naredim.
Nekateri strižejo še po sprednjih nogah, šapah, za ušesi, po repu... itd. Pač malo za oblikovanje.

lp
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: flatka na 05 Januar 2006, 19:10:17
Citiraj
Mogoče še kdo ve kako je kaj s to nego flatov (retriverji) pred razstavami?
No najprej glede striženja. Postriže se jih po ušesih, zgornji del vratu, spodnji deli tačk, dlaka med prsti, konico repa (do kolenskega sklepa) in lahko še oblikuješ rep. Nato se še malo poigraš, če se ti zdi, da kakšna dlaka preveč štrli,...
Mislim pa, da tvoja še ni toliko odlakana, ker je še mlada, tako, da nimaš veliko dela in je ni potrebno veliko strišti. Da ne bo zgledala oguljena.
Potem pa še ostala nega, kot pri ostalih: zobje, kopanje,...

Pri moji je drugače, ker je že starejša in vsa skuštrana,... Ima tudi veliko dlake. :D Zato, če dlako pustiš, da je zaraščena imaš kasneje malo več dela.  :P

meta koliko prej pa jo ti kopaš?
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: Neyka na 05 Januar 2006, 20:01:24
Pa en nasvet glede striženja...fajn je če vam kdo pokaže in ne samo opiše. Jaz sem psa sicer kar trofla ampak ušesa sem postrigla samo spodaj in je izgledal ko topsi kar pa definitivno nebi smel. Pa priporočam da strežete s škarjami za redčenje dlake/las
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: LIZA na 06 Januar 2006, 19:04:21
Goldni naj bi sicer spadali pod zelo nezahtevno pasmo kar se urejanja za razstave tiče, čeprav imam jaz čisto drugačne izkušnje. Pri nas je urnik pred razstavo takšen:
1. Pred razstavo striženje (tace, zastavice, pod vratom, ušesa, rep in ostalo, kar je treba 'popravit')
2. Dva dni pred razstavo kopanje (oziroma če ga kopam dan pred razstavo še 'napihovanje' dlake s fenom).
Na razstavi:
3. Popravljanje raznih 'napakic', ki so ušle prejšnjemu striženju
4. Včasih samo prečešem, če pa dlaka potrebuje osvežitev, ga pošpricam ali s samo vodo in dobro prekrtačim ali pa z malo vode in balzama notri (včasih imam pa prav poseben pasji balzam).

Drugače pa za lepo dlako dajem K1, olivno olje, kvas, ribje olje ali pa alge Spirulina.
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: meta na 06 Januar 2006, 19:43:05
Flatka, jaz Atre nič ne kopam. Sam češemo se redno.

Vsi, ki jo vidijo rečejo da ma ful lepo dlako in sprašujejo kaj ji dajemo, da se ji dlaka tako sveti. Ampak pri temu pa res nič ne delamo. Brikete ma še vedno iste kot tiste, ki jih je "futrala" vzrediteljica (eukanuba) tako da bom jaz pri temu tudi ostala.

Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: rožica na 06 Januar 2006, 20:44:16
Pa en nasvet glede striženja...fajn je če vam kdo pokaže in ne samo opiše. Jaz sem psa sicer kar trofla ampak ušesa sem postrigla samo spodaj in je izgledal ko topsi kar pa definitivno nebi smel. Pa priporočam da strežete s škarjami za redčenje dlake/las


Točno tako, ravno danes sva bila z Atosom pri frizerju ;D in se je res splačalo. Super izgleda, glava je bolj urejena, tačke so lepo zaokrožene ;D Še enkrat hvala, Lana!


Lp, Urša
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: newfka na 06 Januar 2006, 22:57:40
Drugače pa za lepo dlako dajem K1, olivno olje, kvas, ribje olje ali pa alge Spirulina.

Lana, v kakšnem razmerju pa to daješ? En dan eno, en dan drugo, vse skupaj, kakšno stvar samo pred razstavo...? In zanima me, koliko ribjega olja daš naenkrat in kako pogosto (glede na težo)? Enkrat sem že nekje vprašala, kako je z dajanjem ribjega olja, da ne daš preveč, pa mi ni znal nobeden razložiti. Tako da zdaj si ne upam dajat ribjega olja, ker ne vem koliko naj ga dam svoji 50 kilogramski zverinici.  :)

Lp
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: LIZA na 06 Januar 2006, 23:04:05
Imam srečo, da ima Aaron že po naravi in lepo in veliko dlake, tako da sem mu to dajala predvsem v obdobju, ko mu je dlaka še rasla, zdaj pa mu dajem pred pomembnejšimi razstavami in pa predvsem takrat, ko menja dlako ali pa recimo po morju, kjer je veliko plaval. Običajno sem dajala kobminacijo K1 same, 3 kapsule na dan ali pa olivno olje+kvas+alge nekaj časa pa tudi ribje olje+alge ali pa samo kvas. Odvisno kaj je 'potreboval', bolj svetlečo ali več dlake. Ribje olje sem mu dajala kar na brikete po eno žličko na dan s tem da ribjega olja nisem nikoli dajala več kot dva tedna skupaj. Je izredno dobro tudi za možgančke zaradi omega 3 maščob.
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: newfka na 06 Januar 2006, 23:08:54
No super! Hvala!  :)
Potem bom tudi jaz za začetek poskusila z eno žličko ribjega olja.

Lp
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: Lilit na 06 Januar 2006, 23:18:32
Odvisno kaj je 'potreboval', bolj svetlečo ali več dlake.

Katera kombinacija pa je za kaj?
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: LIZA na 06 Januar 2006, 23:20:58
Za več dlake so definitivno K1. Čeprav je dlaka tudi bolj svetleča, sem pa sama vseeno za bolj svetlečo dlako dajala običajno katero od tistih ostalih kombinacij z olivnim, ribjim oljem, kvasom in algami, ker se mi vseeno zdi malo bolj naravno pa poleg dlake je še dobro za cel organizem, samo seveda ne v pretiranih količinah.
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: Lilit na 06 Januar 2006, 23:22:07
Hvala za nasvet, bomo sprobali ;)
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: ~Lunca~ na 08 Januar 2006, 09:56:18
O se spomnim poletja(ko sem hotela it na razstavo).Deep je bil čisto oguljen in je zgledal kot švicarček ;D .Sedaj mamo res man težav(ker je zima),poleti pa pri nas ni možnosti za razstave razen s pomočjo K1-Le te nam pomagajo ;D
LP,Nika
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: flatka na 08 Januar 2006, 14:46:28
Flatka, jaz Atre nič ne kopam. Sam češemo se redno.

Vsi, ki jo vidijo rečejo da ma ful lepo dlako in sprašujejo kaj ji dajemo, da se ji dlaka tako sveti. Ampak pri temu pa res nič ne delamo. Brikete ma še vedno iste kot tiste, ki jih je "futrala" vzrediteljica (eukanuba) tako da bom jaz pri temu tudi ostala.
Aja, saj res, saj je še mlada in ni potrebno in priporočljivo kopanje.  ;)
Glede dlake je tudi pri nas tako, ljudem enostavno ne gre v račun kako je to mogoče. Je taka pasma, da ima že po naravi zelo svetlečo dlako. Nekje sem prebrala, ker so tudi vodni psi imajo dlako ˝prevoskano˝. Res ni potrebna velike nege, pri nas jo drugače zelo redko kopamo in vseeno nima vonja in dlaka se ji ne masti,...

LIZA kaj ni kvas tudi za gostejšo dlako in za otrditev mišic.  ;)
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: meta na 08 Januar 2006, 14:56:52
Ja to je res, da imajo dlako "prevoskano". To se Atri lepo vidi če dežuje, ker ko pride v hišo se jo samo malo pobriše pa je takoj suha.

Pa še eno vprašanje. Atra je imela pred kakšnimi tremi tedni uneta ušesa in je dobila otonazol za čiščenje. Zdaj je z ušesi vse v najlepšem redu samo dlaka pod ušesi je zelo mastna in zelo težko jo je razčesat. Smo jo enkrat že postrigli ampak še vedno ni taka kot prej.

Kakšni predlogi kaj naj naredim?!

Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: flatka na 08 Januar 2006, 15:27:59
Ja to je res, da imajo dlako "prevoskano". To se Atri lepo vidi če dežuje, ker ko pride v hišo se jo samo malo pobriše pa je takoj suha.
Ja, kot pri rački!  :P  :D

Pa še eno vprašanje. Atra je imela pred kakšnimi tremi tedni uneta ušesa in je dobila otonazol za čiščenje. Zdaj je z ušesi vse v najlepšem redu samo dlaka pod ušesi je zelo mastna in zelo težko jo je razčesat. Smo jo enkrat že postrigli ampak še vedno ni taka kot prej.

Kakšni predlogi kaj naj naredim?!
Tudi mi smo imeli težave z ušesi. Ušesa se unamejo takrat, kadar je predolgo v vodi, se ji ob kopanju zmočijo ušesa,...
Zato ji takrat, ko bo imela mokra ušesa vedno dobro obriši in posuši.
Mi smo imeli prav tako otonazol in zelo hitro pomaga, zato ni potrebno pretiravati z uporabo.
Drugače pa s to dlako okoli ušes ni velik problem. Ta dlaka pod ušesi se na nek način hitreje ˝postara˝, je tanjša, se zaradi tega hitreje focla in lahko postane bolj siva.
Zato ji to dlako pogosteje razčesavaj, da se venomer redči in se s tem ne focla. S časoma bo postala zopet normalna. Glede mastenja pa ne moreš veliko narediti. Ušesa redno čistite.
Pred razstavo ji pa tisto dlako tako postrižeš/ skrajšaš in če se ti bo zdela še zmeraj mastna jo našamponiraj (pazi, da ne pride v uho) in dobro speri.

Postrižemo pa še vedno lahko kaj na razstavi, ti z veseljem pomagam.  ;)

Lp
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: meta na 09 Januar 2006, 18:18:00
Hvala flatka! Vsake pomoči bom vesela, Atra pa verjetno malo manj.

No prišlo je do novih problemov. "Gospodična tečka" od včeraj "napada" škarje že samo če jih imaš v rokah tako, da je striženje nemogoče (tudi ob pomoči priboljškov se cel čas obrača in hoče grist škarje). Sploh ušesa so problem.
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: flatka na 09 Januar 2006, 21:14:39
No prišlo je do novih problemov. "Gospodična tečka" od včeraj "napada" škarje že samo če jih imaš v rokah tako, da je striženje nemogoče (tudi ob pomoči priboljškov se cel čas obrača in hoče grist škarje). Sploh ušesa so problem.
hehe..., nagajivka!  :D Si jo kar predstavljam.  ::)
Pri nam je bil tudi včasih problem striženja ušes, ker jo je žgečkalo in je vrtela glavo in jo utresala.
Ko ti bo hotela ugrizniti v škarje, ji odločno ukaži, da ne sme. Nekako jo probaj umiriti  :P , naj npr. sedi in večkrat ponovi, da ji daš sama pred gobček škarje in ji ukažeš, da ne sme. Doseži to, da bo sama nekoliko odmaknila glavo, ko ji boš ponudila škarje. Bo hitro pogruntala, da ne sme grizti škarij. In nato seveda nagrada. Nato škarje odloži nekam v bližino in jo začni razčesavati po ušesih. Ko se bo navadila ˝šlatanja˝ po ušesih, probaj s škarjami.

Včasih jim gre na živce, če škarje hrstajo, ko strižeš. Zato ji uho kar primi (stran od glave in ne preveč s prsti v uho, ker jo žgečka) in ji postriži dlako. Pa pazi, da je ne uščipneš, ker se ji zna hitro zameriti in potem zopet vse znova.

No tako nekako, na hitro.  ;D  ;)
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: meta na 10 Januar 2006, 15:41:12
Pa fora je v tem, da se jo je že normalno dalo strič zdaj jo pa vse nekaj daje in je polom! Pa zdaj ko zagleda škarje se je sploh ne da umirit, ker takoj začne skakat, pa renči (tako, da bi ona to napadla pa nima nagajivih učkov ampak res take, kot da bi želela škarajm kaj hudega) in tako nič ne rata iz striženja.

Tako da če se ne bo želela umirit jo bo po vsej verjetnosti kdo od domačih držal pa seveda pribolški pred nosom.

Ah pa saj v najslabšem primeru bo imela pa ušesa nepostrižena. Je meni tako bolj simpatična ko je kosmata ;)
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: flatka na 10 Januar 2006, 15:58:24
Ta problem je verjetno nastal po unetju ušes. Zaradi dajanja kapljic,...
Atra je povezala škarje s kapljicam. Zato ji boš morala z dokazovanjem dopovedati, da to ni isto in, da ne boš nič šarila v ušesih.  ;D
Pri naju je še danes včasih problem, ker jo ušesa enostavno žgečkajo,... Ravno včeraj sva se malo strigli in je glavo tako obračala in utresala, da še nisva uspeli dokončati.  ::)


Striži jo postopoma, ne sili je predolgo s striženjem ušes, če ji ne paše. Malo jo daj po ušesih, potem jo malo počesi tam, kjer ji paše,... se nazaj vrni na ušesa,... Postopoma skači iz enega dela telesa na drugega.

Citiraj
Tako da če se ne bo želela umirit jo bo po vsej verjetnosti kdo od domačih držal pa seveda pribolški pred nosom.
  ;)
Ta možnost bo tudi dobra.
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: meta na 20 Februar 2006, 18:50:57
Živjo!

Počasi se bliža dvodnevna razstava v Zagrebu. Tako da sem mislila, da bi si spet izmenjali kaj nasvetov  ;)

No ubistvu ga potrebujem jaz :-[ Atra ima sicer zelo lepo dlako, se sveti, prhljaja ni,...Ampak ima pa zelo nekošat rep v primerjavi z drugimi predstavniki, pa še tako je, da ko ga počeš je lep, dlake niso "zlimane". Ko pa potem prideva u ring je vse "pofedrano" in je njen rep bolj bogi. Kaj lahko storim glede tega če kdo ve?

Lp meta
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: LIZA na 20 Februar 2006, 18:56:46
Jaz sem imela isti problem pri Lizi, ki ima že ponaravi zelo malo dlake (pa ona ima še to težavo, da nima preveč kvalitetne dlake). Dogloročno so sigurno super K1. Vsaj pri nas so delovale in precej jih poznam, ki so zadovoljni. Drugače pa tudi Biotin menda pomaga, samo lastnih izkušenj nimam.
Kratkoročno je pa nekaj trikcev, da dlake izgleda več-prvi je način striženja. Pri repu se odstriže samo na konici repa. Zastavico se postriže le špičke, če je to potrebno oziroma toliko, da se naredi lepa linija repa. Tako se dlaka optično 'podaljša'. Drugi način je napihovanje dlake s fenom. Rep se zmoči (lahko se ga pošprica z mešanico vode in balzama), potem pa fenanje in krtačenje. To je najlažje naredit doma po kopanju s pomočjo ene osebe, ki drži fen, če ta ni samostoječ. Tretji način pa pride v poštev v ringu-s seboj se preprosto vzame krtača ali glavnik (jaz imam najrajše kar navadno pinbrush, ker se najhitreje počeše in izpuli najmanj dlake). Psa se od časa do časa počeše (ni nujno samo po repu, lahko tudi po drugih predelih, kjer je potrebno, recimo za napihovanje prsnega hoša, ravnanje hrbtne linije itd.).
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: meta na 20 Februar 2006, 19:12:48
Hvala LIZA!

K1 so kapsule če prav vem? Kje se da pa to dobiti?
Je pa po gonitvi, ko je bila bolj brez dlake začela dobivat neke tablete, ki vsebujejo spirula alge pa je pomagalo. Postrigla sem jo že zdaj malo (nisem ravno spretne pa potem delam malo pa pomalo) pa mislim, da mi je rep še kar ratal  ;D tako, da hvala še za teh par nasvetov! Ja pa še tole.... Ali lahko fenaš s "človeškim" fenom?
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: LIZA na 20 Februar 2006, 19:28:08
Jap, K1 so kapsule. Vem da jih imajo trenutno v Kopru na veterinarski kliniki. Pri nas so jih imeli mislim da v trgovini Smrček, samo zadnje čase mislim, da jih nimajo več.
Jap, tele alge Spirulina sem tudi jaz dajala-super so tudi za pigment!
Jaz fenam kar s človeškim fenom, ampak dam na hladno pihanje-če se ne fena prevečkrat ni nič škodljivo. Bi pa izsušilo dlako, če bi se fenalo vsak teden ipd.
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: meta na 21 Februar 2006, 10:56:19
OK hvala!
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: rosa na 21 Februar 2006, 20:31:59
K1 se ponavadi dobi veterinarskih ambulantah (no vsaj pri nas je tako). Cena pa je okoli 5000 sit (malo manj).

"Nas" seter jih vseskozenj je (2 tabl. na dan), pa ima bozansko dlako.
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: Lilit na 26 Februar 2006, 16:41:41
LIZA (ali kdor ima to doma), kaj pa je v teh tabletah K1? Kaksna je sestava?
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: rožica na 18 Marec 2006, 18:58:51
Mene pa zanima, kakšno razstavno vrvico uporabljate tisti, ki imate kratkodlake pse. Gre pa za velikega švicarskega planšarskega psa.
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: rosa na 18 Marec 2006, 19:11:08
LIZA (ali kdor ima to doma), kaj pa je v teh tabletah K1? Kaksna je sestava?

Jaz jih sicer imam doma, vendar jih ze imam tako dolgo, da ni vec gor nalepke... nic pa ne razumem, kaj pise gori, ker je nek xy jezik.
Vem da so omega 6 in omega 3 mascobne kisline, pa neka olja se.... vec pa zal ne vem! ???
So za lepo dlako in pa za kozo.
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: rožica na 18 Marec 2006, 20:12:14
Rosa, kje si pa kupila te tablete (K1)?
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: Rinchy na 18 Marec 2006, 20:20:06
Rosa, kje si pa kupila te tablete (K1)?
POnavad jih imajo po pasjih trgovinah.Vem da jih imajo(oz kar lep čas so jih imeli-za zdaj nevem točno) v tački.Tako da se lahko z Atosom oglasita,pa se sprehodimo do tačke  ;)

lp
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: ~Lunca~ na 18 Marec 2006, 20:48:09
Te tablete imajo zagotovo v trgovini  Žako v Kosezah,pa mislim da bi morali imeti tudi v Zoo tiku.Vsekakor nekje jih boš že našla :)
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: rosa na 18 Marec 2006, 21:58:49
Rosa, kje si pa kupila te tablete (K1)?

Pri nas jih imajo v ambulanti za male zivali.
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: rosa na 18 Marec 2006, 22:01:49
Sem nasla:  ;)

Tablete K1
Je popolnoma naravni dodatek hrani. Dodatek K1 Herbal Magic močno stimulira rast dlake v kratkem času, hrani ga dodajamo, ko opazimo močnejše izpadanje dlake, če je dlaka suha in razdražena, z uporabo povečamo pigmentacijo, boljša je odpornost proti boleznim. Koncentrat K1 vsebuje linol, gama linolin, arahidonske gliceride, oleine, tokoferol, želatino in glicerol.

Dnevna doza:
- mačke in majhni psi 1-2 kapsule
- psi od 10-25 kg 2-4 kapsule
- psi od 25-50 kg 4-6 kapsul

Sestavine:
linol, gama linolin, arahidonski gliceridi, olein, tokoferol (vir vitamina E), želatina, glicerol, maščobne kisline Omega 3 in 6.

http://www.hana-ana.si/nega/vitamini.htm


+1
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: Neyka na 18 Marec 2006, 22:29:23
Kaj pa za težje pse? Kapsule ne obstajajo  ???  :o  >:( nevem zakaj nikol ne morjo napisat do konca.

Še eno vprašanje...koliko je kapsul v enem pakiranju? Ker recimo...moj bi pojedel približno 8 kapsul. Tablete so kar drage ane...za 5 dni se mi jih pač ne splača kupit. >:(
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: meta na 18 Marec 2006, 22:48:19
Mene pa zanima, kakšno razstavno vrvico uporabljate tisti, ki imate kratkodlake pse. Gre pa za velikega švicarskega planšarskega psa.

Bi rekla da ni kakšne razlike v razstavnih vrvicah za dolgodlake in kratkodlake pasme, vsaj nikjer še nisem zasledila, da bi se to ločevalo.

Je pa največja izbira "štrikcev" na razstavah, kjer res najdeš vse mogoče barve, dolžine, debeline. Ti pa iz lastnih izkušenj predlagam, da ne kupiš tistih ta tankih, ker te potem roke ful bolijo, če pes vleče. ;)
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: rosa na 19 Marec 2006, 07:44:38
Še eno vprašanje...koliko je kapsul v enem pakiranju? Ker recimo...moj bi pojedel približno 8 kapsul. Tablete so kar drage ane...za 5 dni se mi jih pač ne splača kupit.

Ce mene vprasas jaz niti podrazno ne bi dala vec kot 6 tablet nobenemu psu, tudi ce ima 100 kg.
Moras vedet, da ko je bil Azi bolan, in je ze bil skoraj brez dlake in je imel blazno vneto kozo, je dobival (po mnenju veterinarja) 4 tablete na dan pri svojih 32 kg. Pa ves da so bile tablete nujno potrebne, in ni slo le za "lepotni dodatek".

Cena se gibljejo za 180 tablet 7200 sit in za 90 tablet pa nekje 4700 sit.
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: Urška na 20 Marec 2006, 11:12:14
Kako vam jaz čisto nič ne zavidam... Paxa še skopati ni vedno treba. Premasiram ga z mokro brisačo, pokrtačim v smeri dlake in to je to.
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: meta na 20 Marec 2006, 13:51:21
Saj mi tudi Atre ne kopamo in kaj ful rihtamo pred razstavo  :P Samo malo se rep postriže, da je raven na konce in počešemo jo.

Se mi zdi ful pretirano, ko gledaš pudle na razstavah (tudi kakšne druge pasme, samo so mi ravno oni padli v oči). Jih brijejo, strižejo s tremi različnimi škarjami, sprejajo s 1000 vrstami spreji,...... Pes pa kar stoji. To mi je najmanj jasno, da psa pripravijo do tega, da stoji pri miru več kot eno uro, frizer ga pa rihta  ???

(Upam, da nisem koga užalila, ki tako svojega psa rihta..)
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: Joni na 25 April 2006, 19:42:12
Psi so navajeni, samo v tem je stos. Nega razstavnega dolgodlakega psa je res zahtevna, zato tudi vsi pse "v penziji" potem postrizejo.

Jonijeve razstavne priprave zgledajo nekako takole - dan pred razstavo ga temeljito precesem, postrizem dlako na sapicah, potem ga skopam s samponom za belo dlako, potem dam se balzam, sperem. Ko ga sfrotiram, naspricam dlako z mesanico balzama in vode in razcesem z glavnikom. Umijem obrazek z vlazno krpo in pogledam usesa, nato ga z glavnikom narahlo razcesem. Potem zacnemo susit, od repa proti glavi, vmes vlazno dlako ravnam z glavnikom. Susim ga kar s cloveskim fenom, vendar ga naravnam na najnizjo temperaturo. Ko je dlaka na 3/4 suha dam sprej za razcesavanje, dlako se enkrat razcesem in posusim do konca. Ce je dlaka bolj naelektrena se dam gor malo antistaticnega spreja. Pogledam ocke, ce ima zapacano pod njimi, dam malo stain removerja in Joni je prost (beri: nori po stanovanju). Vse skupaj do zdaj - dobra ura.

Na razstavi znova precesemo, pocesemo usesa, damo malo grooming spreja oz. antistatika, ce je lulal damo na trebuscek malo baby pudra oz. zdaj po novem imamo puder v spreju, skrtacimo, pogledamo ocke, zobke in je pripravljen za ring.


LP, Tinkara
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: LIZA na 25 April 2006, 21:50:19
Joni, kje bi se dal dobit ta puder v spreju?
Verjetno se boljše primer dlake kot puder v prahu in se manj praši?
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: Joni na 25 April 2006, 23:01:05
LIZA, Geri ga je kupila na eni razstavi na Slovaskem in mi ga prinesla. Je pa res super zadeva, se lahko naspreja, sploh ne prasi in dlaka je res bela, dosti boljse kot pri klasicnem pudru. Pustis ga na psu recimo 5 minut in ga potem izceses kot klasicni puder. Ima tud svez vonj, tako da se vonj urina hitro prekrije.

Ga bom mela v Hrusico zraven, samo spomni me pa ga lahko sprobas.
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: LIZA na 26 April 2006, 06:42:34
U superca! Hvala za info.
Ker se mi je zadnjic zgodilo, ko sem Aarona lulat peljala, je nevem kako lulal, ampak je imel eno taco čisto zeleno. In tisto sploh ni hotelo ven...
Bom pa jaz za tole malo pogledala junija na Slovaškem, če bi slučajno imeli...
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: *nastja* na 26 April 2006, 12:37:56
Veš kaj naredi da bo imela bolj košat rep oz. da bo tako zgledal. Navzgor ji počeši dlake in potem hitro v ring da se ne povesi  ;)
Pa malo s fenom pomagat pa s kakšno krtačo. Pri Indiju se obnese pri košatosti ampak na razstave ne hodiva ker ni rodovniški.  ;)
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: Lola na 30 April 2006, 19:19:02
Jaz lahko napišem kako nega poteka pri mojih psihi. Ponavadi niti ne skopam ker tudi če so bili umazani se vse lepo počeše dol in zbriše z brisačo ali baby robčki ( prednost kratkodlakih psov ). No če odločim za celovito nego pa izgleda takole. Najprej skopam z Biogroom šamponom ( Harsh Coat ), posušim s fenom, počešem, našpricam z Biogroomovim sprejem za lesk ( Coat Polish ), tudi brki se postrižejo da gobček izgleda lepši, napudram tace, vrat in prsa z navadnim pudnom za otroke, ampak ni tako učinkovit kot pasji puder tako da si bom raje tistega kupila, namažem z belo barvo ( uno za klovne ) še gobec da izgleda boljši profil glave. Ponavadi vse to naredim en dan prej. Ko pridem na razstavo mogoče samo še enkrat coat polish našpricam, napudram in namažem gobec ampak je to bolj površno na razstavi, tisto glavno, natančno je doma.
K1 tablete zelo hvalijo vendar jih sama še nisem sprobala vidim pa še eno fajn stvar na tej strani Velcote in se mi zdi bolj primeren, glede za kaj se uporablja in po sami sestavi. Če ga naročim vam potem povem kako je. Vem da je velik problem pri psicah ki skotijo da nimajo lepe dlake ( odpade precej ) ko skotijo, tukaj pa piše ''pomaga hitreje do kondicije po mladičih'', bomo videli.

Lp, Ana
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: rosa na 16 Maj 2006, 13:19:39
Mene pa zanima ce kdo uporablja pri urejanju dlake coat-king (zgleda, kot kaksne grabelce).

Rada bi vedela kako tocno in za kaj tocno se uporablja, pri katerih pasmah najbolj, kje.... v glavnem cimvec ce je mozno.  ::)

+1
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: newfka na 16 Maj 2006, 20:07:03
Mene pa zanima ce kdo uporablja pri urejanju dlake coat-king (zgleda, kot kaksne grabelce).

Rada bi vedela kako tocno in za kaj tocno se uporablja, pri katerih pasmah najbolj, kje.... v glavnem cimvec ce je mozno. ::)

To vprašanje sem jaz zastavila že v temi o krtačah, pa mi ni nihče odgovoril... :-\ No, whatever, med tem časom sem, kar se moje pasme tiče, že dobila odgovor. Namreč zadeva se uporablja predvsem pri menjavi dlake in razčesavanju zanemarjenih in zavozlanih psov. Uporablja se jih npr pri novofundlandcih po hrbtu, če ima pes preveč valovito dlako (njufi morajo namreč imeti po hrbtu ravno in lepo prileženo dlako), saj se z njimi najlaže odstrani odvečno podlanko, ki povzroča štrlenje in valovitost krovne dlake. Drugače pa naj se s to zadevo ne bi bilo preveč za hecat, ker lahko hitro odstranimo več dlake, kot je potrebno. Predvsem, kar se njufov tiče, je bolje, da se kinga, če ima pes že tako in tako krajšo dlako, sploh ne dotikamo. Ker to v bistvu ni krtača, ampak nekakšni noži, ki dlako odrežejo. Zato je to zelo priročno pri odvozlavanju vozlov, nikakor pa ne za redno, še manj vsakodnevno česanje Jaz sem glede na te informacije presodila, da tega pripomočka ne potrebujem.

Kar se pa drugih pasem tiče, najbrž velja podobno.

Lp

+1
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: ajki na 18 Maj 2006, 20:29:34
Jaz sem imel malinoja pa sem ga samo skopal in skrtačil. pa sva dobila naslov prvak pasme, in kandidat za najlepšega psa . Brez kakeršnih koli fenov in raznih dodatkov.Pes mora bit naraven ne pa umeten!
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: Lola na 18 Maj 2006, 20:53:57
U bistvu mora biti urejen, kratkodlake pasme kot malinois je lažje urediti kot pa dolgodlake. Verjami da je precej več dela, in da zasije v svoji maksimalni lepoti ni dovolj samo da ga skopaš. Goldna recimo je treba postrič, pudlju narediti frizuro, samojedu narediti lepo dlako polno volumna itd. da ne ne naštevam vsega,hočem povedati da pri enih pasmah ni dovolj samo kopanje in urejanje psov se meni ne zdi umetno. Razstave tako ali tako ne predpisujejo kakšen mora pes tja priti, lahko pa narediš preiskus pa pripelješ enega psa recimo novofundlanca polnega vozljev v dlaki, nepostriženega samo skopanega, in potem pripelješ enega urejenega, recimp pa da sta približno enake kvalitete, pa tudi verjetno če ne bi bila sem ziher da bi sodnik gledal urejenost. Če gledajo handling recimo pa je dosti odvisno od vodnika, in dajo psu ki je prekrasen nižjo oceno ker ni razstavljen lepo potem bo verjetno še slabši rezultat pri neurejenem psu.
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: ajki na 19 Maj 2006, 06:46:36
To imaš prov, da nemorš prpelat psa polnega vozlov. Mislil sem na to kaj nekateri delajo pri pripravi psa pred samim vstopom v ring.Če si realen to ja ni normalno. Peljal sem tudi bernskega planšarja je dobil odlično oceno, kar je meni bilo zadosti. Je pa res da dolgodlaki rabijo več truda da jih urediš.
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: newfka na 19 Maj 2006, 15:04:52
Jaz nimam nič proti kopanju, česanju, striženju in feniranju. To je pač muss, pa tudi tako grozno za psa ni, če se groomer dovolj potrudi in naredi psu zadevo vsaj približno prijetno (beri: priboljški, nagrade, pohvale...). Mi pa niso ravno všeč nekateri razstavljalci, ki svojim psom mažejo nekakšno črno šminko po smrčku, da ne govorim o tistih, ki gredo tako daleč, da svoje pse barvajo z barvami za lase (ja, tud to se dogaja)  >:(   

Na nekem tujem njufi forumu sem prebrala še neko zelo zabavno resnično anekdoto. Namreč na neki razstavi je sodnik zahteval, da po vseh sodelujočih njufih polijejo vodo, kar so potem tudi storili, hehe. Tako je sodnik natančno videl, kako pes v resnici izgleda, in jaz dam pred takim sodnikokm kapo dol. No ja, vseeno pa najbrž ni ravno prijetno, ko ti z vedrom vode uničijo večurni trud.  :D

Lp
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: rosa na 19 Maj 2006, 15:26:07
Letos je na mednarodni razstavi psov, ki je bila v ljubljani Blaz Kavcic (podprecednik KZS, ki je sodil na sami razstavi) diskvalificiral nekega samojeda, ker se je le-ta stresel, pa se je prah/puder, karkoli uporabljajo, kar pokadil iz njega.  :o
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: Lola na 19 Maj 2006, 15:29:24
Ja jaz tudi vem za primer pri bullterrierjih, ko je psu dal nižjo oceno ker je mel kilo pudra gor na sebi, in je sodnik imel totalno bele roke, in vse se je kadilo s psa. V bistvu moraš tudi znati urediti psa, ne samo da ga urediš.

Stinjam pa se da je absurd da psa barvajo z barvo za lase!
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: meta na 19 Maj 2006, 18:50:42
Se popolnoma strinjam z vami!

Pes mora priti na razstavo urejen, ne pa nališpan! Tudi jaz sem na začetku, ko sem začela Atro razstavljat govorila, da jaz je pa že ne bom strigla in kopala, ...... Ja pa kaj še ::) Zdaj teden pred razstavo skačem okrog s škarjami, pa skopamo jo, ker ima dlako potem 100-krat lepšo, .....

Jo pa zdaj pridno strižem odkar na eni razstavi ni dobila PRM-ja, ker je bila prav močno dlakava po vratu (pa tudi stat ni hotla  :-\):
http://atra.moj-album.com/album/2738469/?os=2738560
Zdaj pa hodi na razstave taka: http://atra.moj-album.com/album/2851712/?os=2851858

Velika razlika!!!!!
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: Lola na 19 Maj 2006, 19:12:07
Ja res je razlika opazna. U bistvu vsi na začetku govorijo, recimo ne jaz pa že ne na razstave, to je mučenje, bla bla potem pa ko enkrat pridejo pa vidijo da le ni to tak bav bav pa hodijo z veseljem. Nekatere razstave so tudi za moje pojme mučenje sploh tiste ki so v zaprtih prostorih, s polno prijavljenih psov in obiskovalci, tako da nimaš kam stopit ( primer cacib ljubljana - jaz nerada hodim tja, nazadnje sem bila samo kot moralna podpora svoje pse pa ne vodim več tja ). Rajši imam odprte razstave, kjer je travica, senčka...Zdej sem malo zašla iz teme, ampak hočem reči da veliko ljudi govori ne to pa jaz ne bom nikoli potem pa ko pride v to okolje spremeni mnenje
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: rožica na 19 Maj 2006, 19:16:27
Ja res je razlika opazna. U bistvu vsi na začetku govorijo, recimo ne jaz pa že ne na razstave, to je mučenje, bla bla potem pa ko enkrat pridejo pa vidijo da le ni to tak bav bav pa hodijo z veseljem. Nekatere razstave so tudi za moje pojme mučenje sploh tiste ki so v zaprtih prostorih, s polno prijavljenih psov in obiskovalci, tako da nimaš kam stopit ( primer cacib ljubljana - jaz nerada hodim tja, nazadnje sem bila samo kot moralna podpora svoje pse pa ne vodim več tja ). Rajši imam odprte razstave, kjer je travica, senčka...Zdej sem malo zašla iz teme, ampak hočem reči da veliko ljudi govori ne to pa jaz ne bom nikoli potem pa ko pride v to okolje spremeni mnenje

Dokaz za tole sem pa jaz :-[ ;)

Drugače pa mi gre na živce pretiravanje: kar ne morem verjet, kaj vse eni s psi počnejo- pa sprej tukaj, pa tam... Konkretno pri berncih mi pa niso všeč tisti, ki so popolnoma zlikani. Dlaka bernca je rahlo valovita, se pravi naj bo taka tudi na razstavi. Ampak predvsem Italijani svojim psom naredijo čez cel hrbet prečko, potem pa na vsako stran zavese ::) ::)
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: meta na 23 Maj 2006, 11:17:38
Ja rožica te prečke so še malenkost pri Italijanih. V Ljubljani smo imeli zraven enih boks od Atre postavljen in en moški je več kot eno uro barval malega it. hrta po gobčku. V Zagrebu pa je en pudla rihtal več kot 2 uri---->NENORMALNO!!!!!

Ja no pa še eno vprašanje :)
Ali mogoče kdo ve, če recimo človeška ličila, barve za lase škodijo psu?
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: Lola na 23 Maj 2006, 11:27:44
barva bi jaz trdila da ja, nimam pa dokazov, ličila pa mislim da ne škodujejo, recimo jaz uporabljam človeški puder za baby ritke sicer se slabše prime kot pasji tako da si bom tistega kupila, za po gobcu uporabljam belo barvo za klovne, ker tista bela kreda ni ok se ne prime tam kjer je krajša dlaka
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: ninci na 23 Maj 2006, 13:35:08
Meni osebno je zelo všeč stavek, ki so ga uporabili na prijavnici European dog showa 2006 ( Helsinki) :

Attention! Double-handling is not permitted in any form at all. In case of infringement, the dogs concerned may be disqualified.

It is forbidden to use any substances that affect the colour, form and structure of the coat, nose and skin.

 pa upam, da potem to tudi preverjajo in pse, ki so "nališpani" diskvalificirajo.

Lp nina

Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: LIZA na 23 Maj 2006, 16:37:19
Enkrat sem bila priča,ko je sodnik diskvalificiral samojeda,ker se je otresel v ringu in je potem nastal kar oblak pudra!

Čeprav,kolikor poznam sceno,jaz mislim,da bodo še kar uporabljali preparate,kljub prepovedi. Če se ne motim, je bil enak stavek tudi sprejet na skupščini FCI (zdaj upam,da nisem udarila mimo). Je pa res,da se kar nekaj psov napudra in da razne preparate gor že dan prej. Je pa nemogoče, da  se preverja vse pse-jih je preveč.
Jaz osebno sem za uporabo preparatov,pod pogoji da:
-ne škodujejo psu
-niso uporabljeni v (pre)veliki meri
-pes zaradi njih ne trpi (mora nevem koliko ur stati,da se preparat 'prime')
-so uporabljeni samo za kakšen mali lepotni popravek (recimo ko gre kuža lulat,da nima rumenih dlak po trebuhu,se uporabi sprej ali puder) in ne,da je potem cel pes našprican.
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: meta na 24 Maj 2006, 11:55:15
Jaz imam en tak VELIK problem!!!! Atra si je včeraj rep pogrizla čisto na koncu. In zdaj se ji zastavica sploh ne konča ampak jo kar zmanjka na sredi  :( Ima kdo kak predlog kaj naj naredim  ??? ker v nedeljo gremo pa na hrušico....
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: LIZA na 24 Maj 2006, 15:14:37
meta,imaš morda kakšno fotko?
Jaz sem enkrat reševala podoben problem in sem naredila tako,da smo dlako pri konici repa čisto postrigli (tisto dlako na koncu,ki štrli 'ven' iz repa,ne zastavice),zastavico smo pa potem oblikovali kar s škarjami za redčenje in se na koncu sploh ni nič opazilo,samo rep je bil pač malo krajši...
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: meta na 27 Maj 2006, 15:24:31
Ne nimam slikce :(
Bom pa danes nekaj "skup skvačkala" pol pa bo kar bo :)
Samo pesti lahko držim, da bo sodnica prizanesljiva in da ne bo konkurence!!!!!
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: Sunshine_1 na 28 Maj 2006, 18:22:18
Meta, kako je bilo?
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: meta na 28 Maj 2006, 19:07:03
Nič ni rekla  :) Samo se je pa opazilo in na srečo Atra repa ne drži prav dolgo pokonci pa ga je malo skrila :)

Tako se je poznalo če je imela rep dvignjen:
http://www.moj-album.com/album/3427540/?os=3428263

Tukaj se pa "lepotne napake" skoraj ne opazi:
http://www.moj-album.com/album/3427540/?os=3427859
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: meta na 10 September 2006, 21:30:07
Eno vprašanje...Kako lepo postrižeš rep retriverju?

Saj mi je vzrediteljica pokazala pa sem tudi druge že opazovala samo mene je tok strah, da bi kej zmuštrala ko bi rezala, da potem rep kar pri miru pustim :-[

Pa še to...za to ko strižeš (oz. redčiš) dlako na ušesih in dol po vratu...a je boljše to delat s škarjami, ki so "nazobčane" na obeh straneh ali samo na eni?
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: *LuNa* na 10 September 2006, 22:14:25
Glede repa tudi mene zanima. Jaz bi svoji labradorki tudi rada malo postrigla rep, ker ima malo praporca, pa bi bil lepši brez, ampak se ne upam, ker se bojim, da bi zašuštrala.

Glede škarij pa jaz sploh še nisem videla takšnih ki bi bile na obeh straneh nazobčane. Kje pa se da kupit, kakšne kvalitetne škarje?
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: meta na 10 September 2006, 22:28:29
Jaz sem v Zooticu kupila škarje pa so meni čist ok.
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: andreja na 11 September 2006, 09:56:42
Jaz sem jih tudi enkret kupila v trgovini za živali.
NIKOLI VEČ!

Niso bile čisto nič poceni in za nič. Enak denar daš za napol profesionalne frizerske in še dlje trajajo in so boljše...  8)
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: LIZA na 11 September 2006, 17:49:31
Jap, grele škarij se strinjam z andrejo!
Sem sicer enkrat imela srečo in dobila ene dokaj ok, samo sem eno uro strigla z njimi tisto, kar se da postrišt v pol ure  :P
Meta: rep jaz strižem takole: počešem dlako navzdol in približno za dva prsta pred koncem repa (kosti) naravnost odstrižem dlako. Potem počešem v zastavico, postrižem špičke in to je to.
Za striženje ušes pa takole: če nisi preveč prepričana, raje vzemi tiste, ki so na obeh straneh nazobčane. Odrežejo manj dlake in če slučajno zastrižeš se ne pozna toliko. Kasneje pa ko imaš že več prakse je pa čisto vseeno. Mogoče en trikec pri striženju ušes: škarje obrni tako, da so vzporedno z smerjo rasti dlake-strižeš od zgoraj navzdol in ne vodoravno, ker tako lahko nastanejo 'štengce', na opisani način pa izgleda bolj naravno.
Luna; labijem pa lahko rep malo zredčiš s škarjami za redčenje. Počešeš rep v zastavico in preprosto zredčiš dlake z nazobčanimi škarjami (vseeno ali so na obeh ali samo na eni strani nazobčane). Praktično ne moreš zastrišt, če strižeš samo zastavico v smeri rasti dlak.
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: meta na 11 September 2006, 17:54:47
Hvala hvala hvala  :-*  :-*
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: meta na 11 September 2006, 20:10:54
Pa še eno stvar sem se spomnila (sem zadnje cajte fejst pozabljiva  :-[)

Kaj pa tista dlaka, ki raste od trebuha dol? Nekateri to strižejo...samo kako pa za to veš koliko morš pošišat (pa kako to šišaš ???). Pa še za hlače...a to je tut kaj treba pošišat (ker jaz namreč ne. Ima Atra tam zadaj ful dlake in mi je všeč. Samo tisto rjavo ji ven poputim...)

Sam zdej spet vem, da sem še nekaj pozabla vprašat...samo kaj ko se ne spomnim kaj :-\

Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: LIZA na 11 September 2006, 20:32:14
Meta, ni zakaj. Upam, da bo kaj prav prišlo.
Eni strižejo hlače in po trebuhu, jaz tega ne. Edino v primeru, da kuža nima lepe linije oz nima lepo pritegnjenega trebuha-potem se da s striženjem to malo vizuelno 'popravit'. Jaz karkoli strižem strižem tako, da izgleda čimbolj naravno-zato ogromno delam s filirkami in zelo malo z navadnimi škarjami. Če strižem po trebuhu vzamem filirke-nazobčane in postrižem samo konice. Najlepše pa izgleda naravno-nepostriženo. Sem in tja vidim kakšnega goldna, ki je spodaj postrižen kar naravnost in čisto v živo-vsaj meni izgleda grozno-kar kvadraten trebuh izgleda.
Zadaj pri hlačaš pa po potrebi (če ima kuža reeees veliko dlake) samo redčim. Drugače pa odrežem tisto dlako, ki štrli preko skočnega sklepa. Tako da od strani izgledajo 'bedrca' lepo zaokrožena  ;D Postrižem po predelu tace od šape do skočnega sklepa s filirkami, potem pa kar štrli dlake od hlač isto s filirkami postrižem stran. Upam, da je kolikor toliko razumljivo...
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: meta na 11 September 2006, 20:38:06
Hvala  :-*

Zdaj sem se pa spomnila kaj sem hotla še prej vprašat :-[

Kaj pa dlaka ki je pod ušesi (ko ji uho visi dol). Ker se ful namatram da kolikor toliko zgleda (recimo ko strižem dan ali dva pred razstavo), ko pa sem na razstavi imam občutek kot da je isto dolgo. Pa se najde tudi kakšen šopek daljših dlak :-\

Z vratom  pa na srečo nimam kakšnih problemov  :) tako da mislim, da zdaj sem pa vse vprašala kar me je zanimalo ::)
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: LIZA na 11 September 2006, 20:49:12
Glede ušes imaš pa največ možnosti in izbire. Jaz strižem glede na obliko in velikost ušes in glave, tudi glede na vsajenost ušes.
Recimo pri Aaronu vedno rada poudarim glavo, ker ima zelo lepo oblikovano in tudi ušesa ima ravno prav velika. Zato mu postrižem vso tisto dlako pod ušesi (hihi, meni se tudi dogaja, da dlaka kar čez noč zraste in se pojavi sem in tja kakšen šop  ;D - to potem kar popravim na razstavi oziroma ko opazim). Na ušesih direktno dlako zredčim in skrajšam, z navadnimi škarjami pa še potrižem rob ušes da se poudari oblika. Strižem mu pa tudi notranjo stran ušes-ko ušesa visijo dol, da ne gledajo ven celi šopi dlak.
Mogoče en trikec, punčke ki imajo malo bolj drobno glavico, se lahko naredi eno 'optično prevaro' in se pusti dlaka na sprednji strani ušesk (če gledaš v obraz od spredaj) pusti malo daljšo in glava izgleda malo bolj okrogla.
Drugače pa: najlažje se naučiš striženja če preprosto probaš. Še zdaj se  :D :D :D če se spomnim, kako sem jaz najprej postrigla Lizo in Aarona. Ampak vaja dela mojstra  ;) Tako da če počasi strižeš s filirkami in raje odstrižeš manj kot preveč, se zelo hitro naučiš in potem tudi vidiš, kako najboljše izgleda tvoja psička-ker se čisto vsakega malo drugače postriže.
Naslov: Re: Nega pred razstavo
Prispeval: meta na 11 September 2006, 22:09:59
Sej drugače že od začetka sama strižem (na prvi razstavi je edino Jasna za rep pokazala) samo ker me je vedno ful strah da bom kaj zamuštrala potem se pa na koncu raje sploh ne spravim kakšne stvari šišat :-\ :-[

Pa saj bo...se bom tokrat kakšen teden pred razstavo spravila šišat pa da če bom kaj zastrigla se bom do takrat že nehala sekirat  ;D