PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Pasme => FCI 6 => Temo začel/a: Petra na 18 Julij 2005, 18:12:37

Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Petra na 18 Julij 2005, 18:12:37
Dalmatinec je zelo stara pasma, pravzaprav se ne ve točno iz kje izhaja...najbolje je da napišem da prihaja iz dalmacije, kar je tudi uradno izvor te pasme.
Po barvi se razlikujejo črno opikani in temno rjavo(liver)opikani.Barva oči mora biti rjava(pri črno opikanih temno rjava,pri liver pa je lahko svetlejše rjava)
Skotijo se popolnoma beli(vidi se edino plošča, če jo mladiček ima)pike se začnejo sčasoma pojavljati.

http://hattrick-dals.home.att.net/Sawyer2.gif
rjavo opikan dalmatinec
http://www.answers.com/main/content/wp/en/thumb/f/f9/250px-Dalmatian_b_01.jpg
črno opikan dalmatinec           
V preteklosti so bili namenjeni za spremstvo ob kočijah, danes pa so večinoma družinski psi, ki pa potrebujejo zelo veliko gibanja, še najboljši je tek ob kolesu, pri čemer pa spet ne smemo pretiravat.Da je pes v dobri kondiciji je priporočljivo 10-20 km na dan.
Lastnik mora biti vsekakor pripravljen psu nuditi vsakodnevne dolge sprehode.
Po mojih izkušnjah je to precej svojeglava pasma, kar pa ne pomeni da se jih ne da nič naučit.Vendar pa porabimo veliko več časa kot pri kakšni bolj učljivi pasmi.seveda pa mu moramo v zameno za kakšen ukaz ponudit priboljšek.
Dalmatinec spada med goniče, in njegov nagon se pokaže ko na sprehodu srečaš kakšnega zajca ali srno.Tudi za mački se požene, skratka za vsem kar beži pred njim.
Zaradi kratke dlake ta pes pozimi nikakor ne sme bivati zunaj, drugače pa ni problemov če je zunaj recimo kakšne 2,3 ure.Poleti pa moramo seveda pazit na to da mu ni prevroče, zato je spet najbolje da je notri.Mislim da je idealni življenski prostor ograjen velik vrt, mora pa imet možnost da gre v hišo.
Največji zdravstveni problem pri tej pasmi je gluhost zaradi njihove bele barve. Ker v sloveniji slušni test na žalost še ni obvezen, je procent števila gluhih psov že kar narastel.Če je pes gluh samo na eno uho se tega ne opazi, zato je najbolje da se opravi elektronski slušni test(BAER) in se gluhost ali potrdi ali pa izključi.
Priporočljivo je tudi slikanje kolkov in komolcev, saj se v nekaterih primerih pojavlja displazija.Sicer za kakšen zelo hud primer ne vem, ampak vesten vzreditelj kolke vseeno slika.
Občutljivi so tudi na hrano, zato mora ta biti kvalitetna in njim primerna, drugače se lahko pojavi alergija.
Napake zaradi katerih se psa izloči iz vzreje so; modro oko, predgrizavost, podgrizavost, svetlo rjave, oranžne, tribarvne pike, manjkajoči zobje, gluhost.
http://dalmatians.home.att.net/Lemon.jpg
Rumena-lemon barva

http://hattrick-dals.home.att.net/LiverTricolor.gif
tribarvno opikan dalmatinec

http://hattrick-dals.home.att.net/Blueeye1.jpg
Modro oko

Plošča je nezaželjena-take pse se lahko uporablja za vzrejo, na razstavah pa ni dovoljeno.
http://hattrick-dals.home.att.net/Noapatch.jpg
Ploščo se vidi že pri mladičku, ki ostalih pik še nima.

Kot zanimivost naj povem še da se skoraj vsi dalmatinci smejejo ko so veseli, kar izgleda takole:
http://hattrick-dals.home.att.net/GregorSmile.jpg

Za konec pa še slikica mojega Monda
(http://petra.moj-album.com/slike/33271/Hf6Z4S3Z0KvvMxiH.v.jpg)

+1 točka, ocenjen prsipevek

nekatere slike sem zaradi avtorskih pravic spremenila v povezave; zoe
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: trigi na 19 Julij 2005, 08:49:05
 :D :D Kakšna ironija, standard prepoveduje modre oči, meni so pa ravno taki najlepši :)

Mogoče veš zakaj niso dovoljene modre oči? Kar tako ali kakšni drugi vzroki?

LP, Črt
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Petra na 19 Julij 2005, 10:07:16
modre oči naj bi bile povezane z gluhostjo, se pravi če ima modro oko je toliko več možnosti da je gluh.
ja...saj ok izgleda na tisti sliki, ampak v živo pa meni ni ravno lepo za vidit...tak steklen pogled imajo, medtem ko so temne oči toliko toplejše :)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: T.M.T na 19 Julij 2005, 10:57:42
:D :D Kakšna ironija, standard prepoveduje modre oči, meni so pa ravno taki najlepši :)

Trigi sva že dva.Pa takooooooooooooooooo so lepi.Angeli z modrimi očmi.

Petra kaj pa žolčni kamni?Nekje sem brala,da so dalmatinci podvrženi tudi tej bolezni  ??? .
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Petra na 19 Julij 2005, 12:11:08
Mogoče misliš ledvične kamne?Ja, mislim da ni to tako pogosta težava...približno enako kot pri ostalih pasmah, ker na bolezni ledvic velikokrat vpliva način prehrane(beljakovinska hrana), staranje...sam način življenja...tako da pomojem ni to značilna bolezen samo za to pasmo...so pa mogoče bolj občutljivi. ;)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: T.M.T na 19 Julij 2005, 14:17:14
Ja ledvične kamne.Se opravičujem za napako.Pa hvala za odgovor.
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 20 Julij 2005, 11:44:51
zdravo!
petra dobro si napisala predstavitev ja..samo se kaki standard manjka ;)
meni osebno so tudi rjave okice bolj vsec  8)
slikice mojega pikeca pa prilepim drugic, ko bom imela vec casa ;)
aja, petra tista slikica je full dobra ko se smeji  ;D ;D..taki je kot ta smajli ;D ;D ;D
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Petra na 20 Julij 2005, 12:56:13
No pa še standard, tale je meni najbolj všeč, ker je ilustriran ;D
http://www.thedca.org/IS/ISCover.html
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 21 Julij 2005, 10:06:16
ja ta standrad je meni tudi najbolj vsec.. ga preletim vedno ko vidim link :-[ ;D
prilagam pa eno novejso slikico Johnyja:
(http://www.moj-album.com/slike/185272/Irv9YCRfU3h7ttnf.jpg)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: irenchy na 03 Avgust 2005, 23:52:29
na dalmatince se ne spoznam...ampak kar nekaj prijateljev ima dalmatinca in kar naprej poslusam eno in isto zgodbo. pa vecina govori nam: Kako je fino ker gre lahko vas vse povsod z vami...mi nasega ne moremo vzeti je prevec agresiven do ljudi, do zivali do vsega kar vidi, vlece kot nor in ga ne more noben zadrzat v glavnem psu se mesa in se mu je tudi zmesalo. star je bil 4 leta, hodil je v solo in naredil izpit, vedno je hodil z njimi vse povsod dokler se ni zacel vesti malo cudno...agresivnost, nic mu ni bilo prav ce ni bilo po njegovo, hotel je napast neko njihovo sorodnico(poznal jo je od takrat ko je bil pri hisi) ...ampak vseeno so ga vzeli sabo...potem pa je na enkrat na lepem na sprehodu na morju ugriznil v nogo svojega lastnika. pretepali ga niso nikoli, pes je bil tudi tak zelo prijazen ampak kar na enkrat pa kot da ga prvic vidis, poznas. zivel je tudi v stanovanu...bil je vedno v srediscu pozornosti..niso ga zanemarjali, ker so se zavedali da to ne bo vredu. jaz te zgodbe poslusam kar naprej in zadnjic na morju tudi...da je bilo nekaj narobe in so ga peljali k vet in so ugotovili da se mu mesa. kaj je to? najprej ko sem slisala nekaj zgodb pa ljudi nisem poznala sem rekla...vrjetno so ga zanemarjali se niso ukvarjali to se bi itak vsakemu psu scufalo...ampak za tega mi pa ni jasno! zivel je v nebesih potem pa to?  od cesa naj bi to prislo?

lp
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Petra na 04 Avgust 2005, 12:39:13
Irenchy, pomojem ni to stvar ki bi se zgodila samo dalmatincu,lahko so takšni problemi v vsaki pasmi.tudi NO se velikokrat "zmeša" ko so že v letih...pa še veliko drugih pasem...pomojem je v vsaki pasmi kakšen tak primer..
pri dalmatincu je tako da je trmast kot hudič, in že od malega mora bit vzgoja nekoliko strožja, točno mu moraš dopovedat kaj se lahko in kaj se ne sme.
sicer dvomim da to pride od vzgoje...ampak tudi na splošno so dalmatinci zelo muhasti in samosvoji, in mogoče je pri temu prišlo do takšne stopnje...da se mu je začelo mešat..kaj pa vem.
tudi če svojega pogledam, je do tujcev zelo nezaupljiv, in ga raje držim na distanci če vidim da se ga recimo ta človek boji, kar pes začuti.nikoli ne veš...medtem ko nam ki nas pozna od malega(prijatelji, familija, sosedje...)nebi NIKOLI naredil nič!do nas je to najbolj prijazen kuža na svetu, vedno se pride cartat, in kar ne da ti miru ker je tako vsiljiv da bi ga čohal, in bog ne daj da ga ne čohaš vsaj 5 minut ko prideš domov ker začne spuščat neke čudne zvoke ;D
tako da ne vem...morda je imel kakšne psihične travme? ???
moraš pa vedit da vsak pes postane zelo občutljiv ko je star, ravno zadnjič na morju sem srečala 11 let starega dalmatince, in mu ni bilo prav nič do čohanja, mi je lastnica povedala.in je že prej nakazal da mu ne paše....
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 04 Avgust 2005, 13:33:10
se strinjam z tem kar je napisala petra.. 8)
Moj johny tudi NOBENEMU poznanemu ne bi naredil nič...to sem 100%!.. pa četudi bi ga le-ta izzival, pa ga recimo za rep prijel, kar sploh nima rad.. za tujce pa je tak.. ce si vzame nekaj za teritorij bo vsakega neznanca nalajal.. to pa je tudi vse.. je zadnjic prisel kollega na nas vikend, katerega johyn se ni poznal..ter ga je nalajal.. ko pa je videl da spada k nam, pa je ze sel tja pa ga vohal.. potem pa ga je ze lahko cartal 8).. kake neznance recimo na ulici, k enim se gre takoj cartat,drugih se raje izogiba,, saj ljudje smo tudi taki ali ne??.. ce se mu en taki, ki mu ni vsec pribljiza, ga bo nalajal, ter mu ne bo pustil da pride k njemu,..umikal se bo pa se naprej lajal.. in to je to..ugriznil ga 100% ne bi.. ce pa bi ga tak neznanec, ki ga ne mara, recimo brcnil ali pa kaj podobnega, ali pa celo meni kaj naredil..pa ne vem kako bi Johny odreagiral,.. azenkrat na srečo še takšnega primera ni bilo.. samo vprašanje če bi potem samo lajal ::) ..sicer pa prav tak!se lahko vsaj varno počutim ;)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Petra na 04 Avgust 2005, 15:23:31
hm....ne razumem kaj sem jaz drugače od tebe napisala da se ne strinaš ???
sej jaz nisem nikjer pisala da bi moj koga ugriznil?je že bil dostikrat frej ko sem na sprehodu srečala neznance, pa do enih lepo pride se pusti, do drugih pa je previden...boji pa se naglih gibov neznancev!torej, sploh nočem da moj pes koga nalaja, zato ga držim na distanci ne zato ker bi bil nevaren in bi vsakega ugriznil! ::)
Citiraj
ce pa bi ga tak neznanec, ki ga ne mara, recimo brcnil ali pa kaj podobnega, ali pa celo meni kaj naredil..pa ne vem kako bi Johny odreagiral,.. azenkrat na srečo še takšnega primera ni bilo.. samo vprašanje če bi potem samo lajal
mene je oči zadnjič samo po hrbtu udaril ko se mi je nekaj zaletelo pa je bil pes koj zraven vmes in očija spodil stran...torej...pomojem ni dobro da me kdo napade ;D
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 05 Avgust 2005, 09:29:48
hehe.. malo te je vrocina "zjebala" ne ;D
sem napisala to:
Citiraj
se strinjam z tem kar je napisala petra
  ;)
torej se popolnoma strinjam ;)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Petra na 05 Avgust 2005, 09:54:05
 ;D ;D ;D
ma ne boš verjela da sem šla trikrat prebrat kaj piše pa sem vedno prebrala da se ne strinjaš ;D
ma ni bla vročina...je blo včeraj zelo hladno-pomojem se mi od teh ekranov že blede >:(
no pol pa ok, sam da se strinjava ;D
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Petra na 14 Avgust 2005, 17:09:18
Obvestilo o Klubu športnih goničev slovenije:
http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=179.0
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: anana na 25 Avgust 2005, 09:16:27
Živjo!
Tukaj je pa še ena slikica Nare in dalmatinčka - 2.7.05:

(http://anana.moj-album.com/slike/444115/k4TG8GebTTnAi0mo.jpg)

 :D :D

Lp, Ana
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: ninci na 27 Avgust 2005, 09:28:25
Ali kdo ve kaj o psički, ki se podarja v solastništvo ima pa že vzrejno dovoljenje?

Lp nina
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Petra na 27 Avgust 2005, 11:26:32
imaš še kakšen podatek?tel.številko...ali kaj podobnega?
misliš tisto psičko ki se že celo večnost oddaja v salomonovem oglasniku?
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: ninci na 27 Avgust 2005, 11:29:40

misliš tisto psičko ki se že celo večnost oddaja v salomonovem oglasniku?

Ja točno tisto ::) Poleg telefonske števile ni nobenega podatka zato sem vprašala če kdo ve kaj več ;)

Lp nina
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Petra na 27 Avgust 2005, 13:21:50
ja, tomaž zajc jo daje v solastništvo....nič posebnega ;)
kje je, kaj se dogaja z njo itd. pa nimam pojma...najbrž hoče samo naprej vzrejat z njo...žalostno... :-[
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Petra na 03 September 2005, 22:58:59
V album sem dodala nekaj novih slik iz CAC Trbovlje in sprehodov...
petra.moj-album.com (http://petra.moj-album.com)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 13 September 2005, 09:59:06
tako! pa je še Johny uspel narediti prvega mladinca ;D
cez vikend smo bili na vikend varianti v Gradiški.. v soboto je bila CACIB , v nedeljo pa CAC razstava.
Torej Johny je zdaj CH.J.BIH (ali se napise J.Ch.BIH ???).. se lepo slisi, ha? :P
sicer ni ne vem kaka pretizna titula, samo z malim se zacne ;)
pa se ena slikica iz BIS ringa:
(http://www.moj-album.com/slike/185272/gO3LYefH8YSI35yI.jpg)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 13 September 2005, 11:33:12
aja, ostlae slikice najdete na : http://jasmina.moj-album.com/album/1082288/
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Petra na 13 September 2005, 13:24:38
jasmina čestitke johnyju še tukaj 8) ;D
jaz se bom tudi mogoče odpravila na kakšno vikend varianto...gremo kdaj v srbijo, ti mladinca delat, jaz pa tapravega? ;D

anana; iz kje pa je ta dalmatinec?
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: anana na 13 September 2005, 14:26:14
Živjo!

Mislim, da je rekla lastnica, da iz legla, ki je bil v Škofji Loki, približno toliko star kot Nara (6,7 mesecev) :).
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Petra na 13 September 2005, 14:36:24
anana kaj je rodovniški?

Moram prilimat tole slikco ker mi je ful všeč ;D
se vidi da je Mond vsaj malo bolj vzljubil otroke, odkar tegale mojega bratrančka pogosto videva ;D
(http://petra.moj-album.com/slike/33271/2mDB1iEfVzt8aod0.v.jpg)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 13 September 2005, 14:36:56
petra  ;D ;D ;D uf, nobenega mladinca vec izven nacrtov, jih bom mela cist dovolj ce zakljucim kaj mam odprto..bo mogla hitro ena sampionat nareidt, da lahko v sampione prijalvja, druga pa v odprte, pa grema potem skupaj ;)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Petra na 13 September 2005, 14:42:06
no ja....sej so še vmesni...ti daš v odprte jaz pa v vmesne, ker tam je manj konkurence :P :P ;D ;D ;D ;D
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 13 September 2005, 14:43:48
petra pri johnyju sem opazla, da ne mara majhnih kricecih deklic, ce laufajo mimo njega pa se derejo, pa jih bo tak nalajal da bo joj.. ok vgriznil ne bi, samo zalaja pa res grozno :-\ .. dojencke pa zgleda da voha da so se cisto mladi (tak kot mladi psi), pa bi jih samo lizal  ;D .. malim fantekom pa se tudi pusti bozat, pa jih ne nalaja.. ne vem, zgleda se punce res prevec deremo ???
drugace pa je mond mogoce tudi ze vedno mel rad dojencke, pa ni se nobenega od blizu srecal :) .. aja, pa pravijo, da psi tak cutijo, kdo spada k druzini ;)

Citiraj
no ja....sej so še vmesni...ti daš v odprte jaz pa v vmesne, ker tam je manj konkurence     
ves kaj .. samo to ti lahko pokazem  :P
 ;D ;D ;D
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Petra na 13 September 2005, 14:55:50
no saj zadnjič pa je mel srečanje z eno punčko-4, 5 let staro(take najmanj mara >:( ) pa jo je presenetljivo dobro sprejel, niti enkrat zarenčal, pa še božat se ji je pustil...samo ne sme bit tistih nenadnih gibov pa je zgleda vse ok...javascript:void(0);
Grin
do dojenčkov pa ne vem...zgleda imajo drugačen odnos; ampak zdaj imam priložnost da Mond spremlja njegovo odraščanje in se naveže nanj...
Citiraj
zgleda se punce res prevec deremo
;D ;D ;D

Citiraj
Citiraj
no ja....sej so še vmesni...ti daš v odprte jaz pa v vmesne, ker tam je manj konkurence
ves kaj .. samo to ti lahko pokazem   :P
ok...potem pa ti hitro naredi šampionat da boš lahko v šampion klaso prijavljala jaz pa v vmesne ali odprte ;D ;D ;D ;D
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: anana na 13 September 2005, 15:01:35
anana kaj je rodovniški?

Hm... to pa nevem :-[.
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 13 September 2005, 15:03:58
Citiraj
ok...potem pa ti hitro naredi šampionat da boš lahko v šampion klaso prijavljala jaz pa v vmesne ali odprte   
ok, to pa bi slo ;D - samo to velja smao za take drzave- ala srbija, bih pa to, na kake razstave , kjer pride dosti dobrih psov, ne bi upala v sampione dat ::) :-[
sicer pa brezveze plane delat, mene se vedno vzrejni caka ::)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Petra na 13 September 2005, 15:20:57
ja ja...če je dogovor je dogovor...kadar gremo skupaj daš v CH ;D ni važno kje ;D
Citiraj
sicer pa brezveze plane delat, mene se vedno vzrejni caka
ajaaaa....haha ti maš še vzrejnega čez za dat ;D ;D ;D ;D ;D :D :D

jah no...sej lahko pa tko ljubiteljsko razstavljaš kot jaz, tudi če vzrejnega ne narediš, samo da jaz imam vzrejnega ;D :D ;D :D

Citiraj
Hm... to pa nevem
a se lahko kaj pozanimaš? ;)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: rina na 13 September 2005, 16:51:03
Bom še tukaj zastavila to vprašanje:
No, eno vprašanje za lastnike dalmatincev: A na pamet veste kako ima vaš pes postavljene pike? Recimo če bi imeli belega dalmatinca, bi znali narisati pike na tista mesta, kot jih ima vaš pes?
Vi pač vsak dan geldate svoje pse in me zanima če si to zapomnite.
Jaz sem se navadla Monda na slikah prepoznavat po dveh pikah med očmi. Vse ostale pike pa vedno znova prvič vidim. ;D

Jasmina in Petra, kaj pa ima vzrejni veze z razstavami?

lp
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Petra na 13 September 2005, 17:36:58
Citiraj
Jaz sem se navadla Monda na slikah prepoznavat po dveh pikah med očmi. Vse ostale pike pa vedno znova prvič vidim.
ja...po glavi ga ni težko prepoznat ker je simetričen glede pik ;D
ostalo pa...na približno...sej sem že napisala v temi o MONDU ;)

Citiraj
Jasmina in Petra, kaj pa ima vzrejni veze z razstavami?
ja menda se pse razstavlja zaradi reklame ::) ...reklamira se jih pa zato da potem kakšno psičko dobijo za parit, pa da so iskani plemenjaki...pa psičke so tudi več vredne potem; oz so več vredni njihovi mladiči.saj zato pa se delijo psi na dobre in slabe; tudi glede na prednike in nihove uspehe na razstavah.
in brez vzrejnega ni nič; lahko samo ljubiteljsko razstavljaš!
Veliko ima vzrejni veze z razstavami....veliko....
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: rina na 13 September 2005, 19:59:14
Ajaaaaa, to sta imele v mislih. ;D Jaz sem pa začela razmišljat take čudne zadeve da se psa ne sme razstavljat če nima vzrejnega narejenega pa da moraš najprej vzrejnega narest da lah prijaviš v open klaso itd. ::) ;D Sem mislila da je spet kakšen nov pravilnik glede tega izšel. ;D (Se opravičujem ker je tole malo off topic.)

lp, rina
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 14 September 2005, 08:03:37
glede pik, narisat bi jih znala el nekako pribljizno :) .. ne vem, kjer jih ima dosti, bi jih narisala dosti, drugace pa ne bi kaj prevec trofla.. samo ce bi pa mi pripeljali miljon dalmatincevpa bi takoj najdla johnyja ;)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: *nastja* na 15 September 2005, 21:43:34
 ;D ja seveda da najdeš svojega dalmatinčka ... hihi ... no sam milijon bi že blo težk ...  ;D
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Z4l4+Z0j4 na 05 Oktober 2005, 16:21:09
   Živjo ! Jaz mam zdej svojega prvega psa pasme dalmatinec. Lastniki veste da je to izredno živahna pasma in moja zoja se glede tega nič ne razlikuje od drugih. Na sprehodu je itak čist nora laufa gor pa dol ni šans da jo ustavim.Doma pa tudi skače na sedežno garnituro se vzpenja po vratih hoče se kopat z mano  ;D v glavnem je precej hiperaktivna. Ker naj bi bili dalmatinci predcej izpostavljeni displanziji kolkov pa sem si malo v skrbeh  :-\ na sprehodgreva povprečno 2x do 3x v dnevu bi ji morala mogoče bolj omejevati gibanje kot ji ga ? Prosim za kakršen nasvet. ???

                                                                                                                   Lp !
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 06 Oktober 2005, 10:47:28
Z4I4+ZOj4 (joj ka sem se namucla z tem nickom ::) ;D) .. koliko pa je stara tvoja dalmatinka? pa kako ji je ime? gibanje je odvisno do starosti psa, tako da ti brez da tega ne vemo ne mroemo svetovati ::) ;) .. pa na kako dolge sprehode hodis? je razlika ce gres 2-3x dnevno na eno urnis prehod ali pa 2-3x po 10 minut.. tako da povej malo vec o tvoji hiperaktivki, pa ti bomo sigurno kaj koristnega svetovali ;)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Z4l4+Z0j4 na 07 Oktober 2005, 20:06:19
   Ime ji je Zoja. Stara je zdej 4 mesece in pol približno, sprehodi pa se gibljejo od 1-3 km. Ima rjave pikice, poudarjam, da je pravi mali hudiček. ::) Hodiva v malo šolo in do sedaj nisem imela z njo še nikakršnih problemov, razen da se na mokri podlagi ne odziva na prostor, sicer je pa navdušena za delo in zelo učljiva.
   Hvala, Jasmina za tvoj odziv ! :-*
                                                                                                        Lp, Zala in moj "piklc"
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Petra na 07 Oktober 2005, 20:50:44
živjo Zala in pozdravljena na forumu ;)
če gresta s psičko na sprehode peš in da ona prosto teče okoli ali je privezana ni nič narobe z tako dolgimi sprehodi.
izogibaj se hribom ali teku ob kolesu, najbolj pa pazi da ne hodi po stopnicah ali drseči podlagi!!pes lahko začne tečt ob kolesu šele po enem letu, po stopnicah pa jo nosi čimdlje(recimo do pol leta...)
sicer pa si tudi sama najbrž že ugotovila kako dolgi sprehodi ji odgovarjajo oziroma po koliko časa postane utrujena.
ampak kakor praviš je zelo hiperaktivna...torej zunaj nikoli ne postane utrujena ;) vem ker imam doma isti primer in je že kar nekaj ljudi reklo da je to najbolj energičen dalmatinec kar jih poznajo ;D ;D
displazija je res postala kar razširjena tudi zaradi neresnih vzrediteljev, predvsem pa zaradi nevednih lastnikov.
jaz mislim da vseeno psa ko je mladič ni dobro preveč šparat, ker lahko tudi zaradi tega nastanejo težave...če ne drugega je "zastan" in neutrjen, in če potem ko je star eno leto začne laufat na šus je to zelo nevarno.
ti jo kar sprehajaj še naprej tako kot do zdaj in ti zaradi displazije ni treba nič skrbet. saj kako pa naj bi drugače umirila malega preveč živahnega dalmatinčka ;D

druga stvar pa so starši.če je psička rodovniška preveri v rodovniku če imajo starši slikane kolke, in če imajo oni displazijo je možnost da jo je tudi tvoja Zoja dedovala.v tem primeru jo malo bolj čuvaj...da se vse skupaj še ne poslabša.seveda pa jo ima lahko kljub temu da imajo starši kolke A, ali pa jo nima kljub temu da imajo starši slabe kolke.to je vedno uganka...
kasneje jo lahko greš tudi preventivno slikat....

iz kje je tvoja psička?
želim ti še veliko veselja z njo ;)
LP,Petra

+1
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Z4l4+Z0j4 na 08 Oktober 2005, 08:59:42
   Zoja prihaja iz Vrhnike, oče je rodovniški(rjavo opikan) mama(prav tako rjavo opikana) pa je tudi obeh rodovniških staršev vendar lastnik ni dvignil rodovnikov. Zojo smo kupili od zasebne družine-mi je dosti bolj prijazno kot v psarni. Sicer pa so bili psički večino časa med ljudmi dobro socializirani. Zoja sicer ni najlepša, ima lepotne napake, ;D je bila pa najbol napredna in najbolj živahna ::). Je bilo pa 7 kepic od teh ena psička gluha(jo bo obdržal lasnik psice) 4 samčki 3 samičke. Zdej pa že razpredam, lp ! :-*
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Petra na 08 Oktober 2005, 18:54:04
aha, poznam to leglo, pravzaprav poznam še eno lastnico ki ima psa iz tega legla-prav tako gluhega.torej sta bila v leglu dva gluha.
No glede teh rodovnikov je bili itak že preveč predebatiranega, sploh pa to ni prava tema zato.rada bi samo rekla da me take stvari do konca razjezijo-pa ne lastniki ki takega kužka vzamejo, ampak vzreditelji!!ali je bilo treba da laik ki nima pojma o vzreji pari dva rjavo opikana psa?ki nima pojma kaj lahko taka paritev prinese?s tem se lahko hecajo samo izkušeni vzreditelji ki se grejo zares...
hja, logično potem da imamo tolko gluhih....ampak kaj nas naj par posameznikov naredi za pasmo-takih ki smo dobesedno z srcem za dalmatince....nimaš kaj, vedno se najdejo budale...
Citiraj
Zojo smo kupili od zasebne družine-mi je dosti bolj prijazno kot v psarni
bolj prijazno?bolj prijzno se ti zdi KUPIT(plačala si zanjo??)psa on nekoga ki načrtno spravi na svet nezdravo in nerodovniško leglo kot pa od nekoga resnega, ki ima psarno.no ja odvisno kako si psarno predstavljaš...ali si predstavljaš trop psov, nevzgojenih, ki živijo zunaj na mrazu, ali pa psarno kjer so stvari pošlihtane, psi so zdravi itd...očitno še nisi zašla v pravo psarno...si sploh šla pogledat kakšno?ali to ocenjuješ kar tako, ker se ti pač ime "psarna" ne dopade?

prosim ne me narobe zastopit, NIKJER za NIČ ne krivim tebe!!krivim vzreditelja!ampak povej mi eno stvar, koliko ima on pojma o pasmi?koliko bi ti on znal pomagat če bi ga vprašala za nasvet?
si ga vprašala kaj o displaziji?

in kdo je "rodovniški" oče tega legla?si ga videla?si 100% da je res rodovniški dalmatinec oče tega legla?ker oče je lahko katerikoli pes, ker ti tega podatka ne moreš imet....
še ena stvar glede rodovnika:
Citiraj
mama(prav tako rjavo opikana) pa je tudi obeh rodovniških staršev vendar lastnik ni dvignil rodovnikov
rodovnikov se ne dviguje, ne naroča naknadno, ne odklanja, in se ne zmišljuje ali ga hočeš imet ali ne.
rodovnik dobiš ali ne dobiš.o tem odloča kinološka zveza in ne lastnik psa.in rodovnik pes dobi če sta oba starša rodovniška in imata vzrejno dovoljenje-se pravi sta sposobna za vzrejo.
če eden od staršev nima vzrejnega rodovnika mladič ne dobi.
vmesne poti ni!
tako da tudi lastnik te psice ni imel na izbiro ali bo "dvignil" rodovnik ali ne.enostavno je:eden od staršev ni bil primeren za vzrejo.

LP,Petra
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Z4l4+Z0j4 na 08 Oktober 2005, 19:25:54
   Malo si mi razjasnila mišljenje . . .  Kontaktirala bolm lastnika psice in ga bom zahtevala da mi pošlje kopijo samčevega rodovnika. Ampak tole z gluhostjo mi pa ni čist jasno:jaz sm bila druga ki sem videla leglo in takrat je bla gluha samo ena psica. Poznaš ti lasnico, kužka vzetega iz tega legla, ki praviš da je gluh. Bi res rada razjasnila to zadevo. Če je možno mi lahko prosim posreduješ tel ali e-mail od te osebe.
                                                                     Dokaj negotova, Z+Z 
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Petra na 09 Oktober 2005, 10:53:13
Povprašaj vzreditelja še za rodovnike staršev od njegove psice ;) če sploh obstajajo...
lahko da ti bo res dal kakšne kopije ampak 100% ne moreš bit nikoli...razen če greš delat DNK test ;D
Meni je ta punca ki ima psa iz tega legla rekla da je ona vzela enega gluhega in da ji je vzreditelj to povedal, eno psičko pa je obdržal on doma.no, nisem ziher ali ima ona psičko ali psa.
Res upam da gre za isto leglo...(sklepam po podatkih da je iz vrhnike, da je eno gluho psičko obdržal vzreditelj, in po starosti)
Dobiš njen mail in tel na ZS ;)
LP,Petra
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 09 Oktober 2005, 13:35:39
se strinjam z vsem kaj je rekla petra ;D.. z kolesom pocakaj, sprehode pa prilagodi psicki.. kar nadaljuj, kakor si do sedaj, pa postopoma podaljsuj sprehode.. glede tega , ce bo imela prevec, ti sicer ona ne bo znala povedala na sprehodu. Pri mojem se je to videlo in še se zdaj, da če ponoči ne spi, pa se včasih zbudi, pa 5 minut hodi okoli, pa čaka da se zbudiš, potem pa gre nazaj spat, takrat vem, da ni imel dan prej dovolj gibanja. Tezko je reči pojdi toliko pa toliko na sprehod, ker so si vsi psi različni in vsak potrebuje toliko gibanje, ki njemu ustreza. Tak kot je Petra rekla, je njen Mond ful hiperenergetik, moj johny recimo pa je bolj lene sorte dalmatincev (tak kot gazda ;D).. s tem bolj lene sorte msilim, da potrebuej sigurno manj gibanja kot mond, pa bo zmatran, v primerjavi z drugimi psi (npr.prinasalci) pa oni ze omahajo, johny pa se kar laufa ::)
glede rodovnika pa tega ti je tako ze petra povedala dosti, se jaz se kaj zraven naucim ;D :P
drugace pa prilepi kakšno slikico tvoje pikice 8)
in drugace kakšna je kaj po karakterju? moj je recimo ful cartljiv ::) ;D pa pozresen, jedel bi se pa se,... napisi kaj o tvoji zoji ;)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: *nastja* na 09 Oktober 2005, 13:49:17
No z Indijem sta "kao" frenda (se ne igrata kaj dost, ker se Zala boji, da bi jo Indi pomučkal) ... mam neki slikc od Zoje tak da bom kar namesto Zale nekaj prilimala ..

Pa skupi hodita v malo šolo! ;D

(http://indi.moj-album.com/slike/845561/tbXepEVUaUME9nMV.v.jpg)

To je tale mala nesramnca, pa se boji da bi jo Indi pomučkal, poglejte kako grize nič sluteče psičke .. lol

(http://indi.moj-album.com/slike/845561/otB24kZSKZMxb5ca.v.jpg)

Tule pa sem jo končno ujela, ko je bila pri miru ..  ;D :D

(http://indi.moj-album.com/slike/845561/nGcAMSXKrydzQI5x.v.jpg)

pa še ena slikca ..  :)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Z4l4+Z0j4 na 11 Oktober 2005, 14:03:57
   Zoja je čist nora na mojo mami (sumim da jo "fotra" >:(), nora na sladoled, spi na moji postelji(še sreča da je dovoj velika-140x200), ne mara nikakršnih briketov, sicer imava royal canin. Ni ravno navdušena nad vožnjo v avtomobilu. Z našim starim, dobrim mačkom sta si skos v dlakah, razen ko sta lačna, s praznim želodcem se pa res ne moreš igrat ! ::) Trenutno je glavna atrakcia gostom (mamo gostilno), tako starejšim kot tudi mlajšim. K nam hodi star, urejen gospod, precej betežen, je rekel da če psico samo enkrat vidi v hiši ga lahko odpišemo :o-zdej je tko nor nanjo da vedno ko pride prvo prekontrolira če je Zoja kje, pol jo pa varva pa ji pusti da ga čisto poliže, pa če slučajno laufa čez hodnik jo vedno kliče ::). Je grozno prijazna do tujcev-bolj neznan si ji bolj te je vesela, niso pa ji všeč majhni kričeči otroci :-X. Čez mejo svoje prijaznosti ne gre: ne mara objemanja, lupčkanja, :-* božanja-bolj si grob bolj te ima rada. Bi rekla da ima bolj karakter samca kot pa psice. Ob neznanih zvokih vedno laja-ne rabim budilke. V pasji šoli se odlično odnese, je zelo ubogljiva in učljiva. Stike z drugimi psi prenaša čisto normalno-z vsakim se hoče igrat ;D.                 
                                                                Nekaj o moji pikici, lp Z+Z
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 13 Oktober 2005, 13:01:48
z+z ..sem si prav predstavljala zojo, ko si jo opisovala ;D ;D
ja ja, moj johny ima tudi full rad mojo mamo, pa tudi pomoje zato, ker mu nonstop da nekaj za jest, cetudi sem ji ze 100 krat rekla, da mu ne sme nic dat ::) samo ah te nase mame ::) >:(
sladoled moj tudi obozuje, pravzaprav obozuje vse, kar je sladko pa ni dobro za njega.. tak da te stvari dobi full redko, pa se to samo vtrgam kaki koscek od mene stran..sicer pa prepovedano je vedno anjboljse ::) ;D :P
se ena skupna lastnost, johyn tudi spi na postelji  ;D ;D .. jaz na eni strani, moj na drugi, johyn pa pri nogah- no, tak to zgleda ko zaspimo, zjutraj, pa sem jaz stisnjena v en kot, moj na sredini, johny pa cez pol postelje >:( ;D ;D ;D ;D ..s i zna prav izboriti prostor  :D
joj, kak dobro, da lahko zoja skace okoli po gostilni, torej lahko pridemo kdaj na kaksno kosilo, pa johnyja zraven pripeljemo? ;D .. samo ce bi obadva notri spustili, bi vse zrusla ::) ;D
nekaj slikic je tak ze prilepla nastya, ti pa jih tudi prilepi kaj sproti, kar bos poslikala..je vedno fajn gledat pikice, pa je full neverjento kak so si podobni, pa vsi bolj ali manj iste poze in kretnje delajo ;D ;D 8)
pa super da hodis v solo, midva sma tudi malo solo zakljucla, zdaj pa trenirama za izpit.
samo ne obupat, ce se niso prisli kaki taki dnevi, ziher se bojo, ko je ne bos mogla z nicemer zmotivirat, pa bo cisti hudicek, pa nic ubogala. verjemi , ta dan bo hitro mimo, drugi dan pa bo spet ubogljiva, da ne bos mogla vejret kaj jo je prejsnji dan piclo ::) :D .. sem spet zabluzla- tak kot vedno, no, pa saj razumes kaj sem zelela povedati ;D

Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 27 Oktober 2005, 10:06:37
Pri nas je na "pocitnicah" dalmatinka Very. Je prava cartljivka, hiperaktivka in uf bi se lahko fajn razpisala ::)
eno slikico prilagam (poleg tiste v avatarju) -da bote vidli, da znajo biti tudi dalmatinci na miru in pozirat ;D:
(http://www.moj-album.com/slike/185272/NGMnVtAJFYUDNNDi.jpg)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Mašy na 01 November 2005, 09:37:43
Jaz imam pa najbolj mirnega dalmatinčka na svetu. ;D A vam ga pokažem? Slikici v priponki. ;) ;D

Lp, Maša
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Petra na 03 November 2005, 14:01:05
hehehe mašy, tale je pa res miren...ful mi je všeč lonček, kje se pa kupi to? ???
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: srečy na 12 November 2005, 11:50:08
joj kok so dalmatinci lušni ;) tud mi smo hotli met dalmantinca vndar ga je en  vzel že pred nami :P
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Mašy na 12 November 2005, 12:42:38
hehehe mašy, tale je pa res miren...ful mi je všeč lonček, kje se pa kupi to? ???

Hm, bom vprašala, ker sem dobila lonček za darilo. ;) Mislim, da je nekje iz Ljubljane. No, ko vprašam ti sporočim. ;)

Lp, Maša
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Maša na 12 November 2005, 21:16:42
http://indi.moj-album.com/slike/845561/nGcAMSXKrydzQI5x.v.jpg

nastja,
čigava je ta črno bela psička?
lp

slika iz citata spremenjena v povezavo; zoe
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: ninci na 12 November 2005, 22:14:01
Sicer nisme Nastja, ampak ker je trenutno brez neta, ... bo to najhitreje.

To je Lok od Lise bratec  ;) Piše pa tudi nekje o lastniku Zoran mislim, da mu je ime.

Lp nina
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: rina na 12 November 2005, 22:35:46
Jaz sem pa včeraj videla tako uglednega dalmatinca, da sem kar zijala. On je lepo hodil spučen pred svojo lastnico po eni poti, midve z Witty pa po drugi. In ko je dalmatinec zagledal Witty, se je ustavil in jo nekaj časa gledal, potem pa se povsem mirno obrnil in šel do svoje lastnice. :o Sem samo geldala.

A je mogoče kakšen dalmatinec pomočnik invalidom? Ker se mi zdi da tista gospa (lastnica) ni bila ravno v vrhunski šortni formi, pes pa tako lepo vzgojen.

lp, rina
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Mašy na 14 November 2005, 07:36:43
Hm, bom vprašala, ker sem dobila lonček za darilo. ;) Mislim, da je nekje iz Ljubljane. No, ko vprašam ti sporočim. ;)

Lonček je bil kupljen v Rutarju. Drugače pa so bili tudi še drugi psi, ampak meni so pač kupili dalmatinčka. :) ;)

Lp, Maša
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 14 November 2005, 14:49:15
ja pa v merkurju imajo tudi take loncke podobne- vsaj v mb.. sem mami kupla enega za RD :D :)
rina full dobro.. saj se da vsakega psa tako vzgojiti, samo rabis dostiii volje pa zivcev,pa ne vem kaj se vsega.. ;)  ;D
bote vidli cez par let, se bo govorilo, kak ima ena v mb lepo vzgojena dalmatinca- psa pa psico..pa bote lahko vi rekli, hjaaa saj jo poznamo- to je jasmina  :P  ;D :P ;D ;D ;D
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Z4l4+Z0j4 na 05 December 2005, 18:20:57
   Zadnje cajte (beri ko je Zoja u puberteti), se za vsako stvar grozno "uhudi". Že če ji rečeš da je lumpa začne lajat nate pa se vate zaganja pa vabi k igri, čedalje bolj ji je všeč da se lahko ravsa pa te grize. Dost bolj je napadalna, ko ugrizne prov stisne in drži po moižnosti stresa gobec, in spusti šele ko ji rečeš ne al pa fuj. Mislim da boma šle trenirat obrambo  8) ;D. Aja da ne pozabim zdej ko je že "velka" punca, me na sprehodu vleče in hoče skos tečt, pa sm si rekla zakaj pa ne in sm šla z njo tečt, tak miren uravnotežen tempo, ni blo nikakršnih problemov pa tut zadihana ni bla zlo. Že lahko začnem malo bolj resno jo kondicijsko prpravlat, ker zdej so bli sam sprehodi jaz bi pa rada tekla z njo po ene 4 km. A lahko ?

                                                                           Z+Z
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Petra na 07 December 2005, 00:29:48
Zala, sploh narobe ravnaš in razmišljaš!
ne smeš ji pustit da se zaganja nate, in renči....lahko, v primeru da ji daš vedit da si se ti odločila za igro in jo ti vabiš k igri, ne pa če ji samo nekaj rečeš ona pa bi se špilala...heh...obramba.... ;)
meni je počel isto, pa sva se lepo navadila da ko se jaz odločim da se igrava se igrava, če pa začne sam demolirat kakšno stvar smo pa hudi ;) idealna stvar mi je tisti velik vozel iz špage.je bil pospravljen in ko sem ga vzela v roke je pač videl da se bova špilala, drugače pa je pač miren v stanovanju...
glede vlečenja pa sploh narobe, če praviš da je začela vlečt in si ti začela laufat z njo zanjo to pomeni da je dosegla svoje, ker je začela vlečt z namenom da bi laufala.in ko boš naslednjič hotla da gre poleg, bo ona vlekla ker si bo mislila da boš ti pač začela laufat z njo in bo po njeno.
sicer pa mi ne govorit kako težko je naučit dalmatinca poleg ;D ;D ::) ::)
drugače pa itak da lahko tečeš, tudi več, jaz sem z mondom tekla tudi ko je bil še bolj majhen, je bil pač frej, pa malo vohal okoli pa to...ko pa je bil na povodcu sva se pa "kao" učila poleg  ::) ??? ;)
LP
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Z4l4+Z0j4 na 07 December 2005, 14:58:23
   Draga Petra !
mal si me narobe zastopla. Ko je Zoja vlekla, ji nisem popustila in začela tečt z njo. Tek ma očitno zapisan v genih in njene želje po teku drugače ne znam razložiti. Ko sm rekla da sva šle tečt sva šle tečt prov z namenom in ni bil tek uveljavitev njene volje. Štrik z vozlom pa mava in je tudi njena naj igrača. Glede obrambe pa: če bom ugotovila da jo to stimulira, veseli, zakaj pa ne ?

sicer pa mi ne govorit kako težko je naučit dalmatinca poleg ;D ;D ::) ::)
Kaj si s tem mislila: a da je pasmo težko al lahko naučit poleg ?


                                                                                                    Lp, Z+Z
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Tina na 07 December 2005, 17:10:51
Jst sem se spravila učit dalmatinko šele pri njenih 7, 8 letih in je bila na moje veliko presenečenje najbolj pridna v skupini :) Prej je sicer hodila zraven tako da ni vlekla, ampak to ni bilo poleg. No, pri sedmih letih sva šli pa v tečaj in za hrano je delala vse - celo gledala me je, ko sva hodili poleg :)
Pa pravijo, da se starega psa ne da učit... 
Še zdej me dajo vedno za zgled tečajnikom, ki obupujejo. Potem pa rečejo: 'Jo je naučila za izpit B-Bh -8 let staro psico, pa še dalmatinka je bila!'  ;D
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: irenchy na 07 December 2005, 19:06:05
Jst sem se spravila učit dalmatinko šele pri njenih 7, 8 letih in je bila na moje veliko presenečenje najbolj pridna v skupini :) Prej je sicer hodila zraven tako da ni vlekla, ampak to ni bilo poleg. No, pri sedmih letih sva šli pa v tečaj in za hrano je delala vse - celo gledala me je, ko sva hodili poleg :)
Pa pravijo, da se starega psa ne da učit... 
Še zdej me dajo vedno za zgled tečajnikom, ki obupujejo. Potem pa rečejo: 'Jo je naučila za izpit B-Bh -8 let staro psico, pa še dalmatinka je bila!'  ;D
o tole me je pa prav razveselilo...večina me postrani gleda, ker najprej sploh omenim da grem z psom v šolo spomladi  (ko pa nimajo pojma o psih ::)) potem pa še povem, da je star 5 let in  :o :o :o...da se nebo nič naučil itd. ampak jaz sama vem, da se bo, ker je pameten gospodič in se zelo rad uči, zraven mu bo pa še malo za popestritev.

petra....a so kakšne nove slikce Monda?

pl
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Petra na 08 December 2005, 00:13:40
draga Zala,
se opravičujem če sem te narobe razumela ampak tole se mi je zdelo na ta način napisano:
Citiraj
Aja da ne pozabim zdej ko je že "velka" punca, me na sprehodu vleče in hoče skos tečt, pa sm si rekla zakaj pa ne in sm šla z njo tečt

irenchy, imam slike ampak se moram spravit v album dat, nekaj novih sem pa zadnjič dodala ;)

LP
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Z4l4+Z0j4 na 08 December 2005, 14:55:32
  Ja to sm jaz mal bedno napisala. Blo je pa mišljeno tak ko sm se pol popravla. Tak da sm jaz obula svoje tekaške copate, trenirko, pa ene fajne gate k ne žuljo pa sva šle tečt.
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 08 December 2005, 20:48:32
ce mene vprasas, bolj je pes starejsi , lazje ga kaj naucis, seveda v predpogoju, da pes ve, da ni vodja krdela.. ker ce se ma za glavnega, ga bos tezko kaj naucil ,pa ce je mlad ali star.
pa saj niso dalmatinci tak tezko ucljivi, pac majo svoje muhe in najti jim moras nekaj, kaj jih motivira ;D .. ok, za zdaj sta obadva moja se mlada, mogoce bom spemenila mnenje cez par let, samo zaenkrat sem kar zadovoljna z tem, kar znata 8)
Z+Z ce mene vprasa je poleg ena izmed najtezjih vaj, ker so pac dalmatinci energicni, pa tezko hodijo pocasi oz. skorajda ne znajo ::) ;D .. se pa vse da, pac rabijo malo vec casa.. johnyju ze kar lepo uspeva -vecino casa, edino tu pa tam, pa se mu ne da poleg hodit, pa vleče ko hudič ::) .. veryko pa sem zdaj komaj zacela ucit poleg, pa obvlada ze tri korake poleg :o, potem pa spet kas dalje.. bo treba se vadit, sicer pa je ona tak se mlada :P pa glede na to , da ko je prisla k nama ni znala niti en korak pocasi hodit, je to kar napredek... se zjutraj ko se zbudi, oddirka iz postelje, kot da se ni ravnokar zbudila ::) :D
aja, drugace pa glede obrambe, kolikor je meni znano je dalmatincem obramba prepovedana.. s cimer pa se kar strinjam, ker vedno bolj spoznavam, da so vse pikice, v eni mali meri zelo nepredvidljive. ko ze mislis, da to ne bo tak, naredi pes ravno to.
pa ko sem z obema psoma skoraj cele dneve, pa poznam njuno obnasanje ze skoraj v nulo, me potem se vedno presenetta, pa nareidta nekaj, kar ponavadi ne delata.  ::)
ja , ja zato pa je tak zanimivo imeti pikice ;)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 08 December 2005, 20:54:04
aja Z+Z teces lahko z njo ze zdaj. in to kolikor zmores pretect ;D  ;) brez skrbi to ji ne bo skodilo, edino z kaksnim kolesarjenjem pocakaj vsaj do enega leta. pa ne pretirano po hribih hodit. cetudi jaz z mojo 8 mesecno ze grem na kaksen vinograd, pa divja gor pa dol, samo ponavadi tece po potki, med vinograde gre le tu pa tam.
Drugace pa blagor tebi, jaz sem tak izven kondcije, ce bi le pretekla 4km bi bila prav srecna ::) ;D ;D
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: *nastja* na 08 December 2005, 20:57:17
ja Zala ma res kondicije .. lahko preteče 4 km pa bi še kr tekla, pa nč zmatrana ...  ;D :D :D
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Z4l4+Z0j4 na 10 December 2005, 12:19:36
   To pa prvič čujem, da je obramba dalmatincem prepovedana... škoda :'( . Jaz tudi opažam občasno nepredvidljivost, ampak drugače pa-morm potrkat-kar nekak uboga. Ko jo nekaj iz okolice pritegne ni šans da me bo pogledala, pa lahko krolim, se jočem al pa se postavim na glavo. Poleg, hja, če je na povodcu, pol ga uboga odlično, pa tut dolgo mi jo uspe met motivirano, če pa je "fraj" pol mi pa po enih 7-10 metrih začne naprej uhajat. Nani, a JAZ mam kondicijo ? Moj maxmum je 8 km, oz. je bil pred enima 2 mesecema, pa še po teh skorej skup padem, da ne omenjam moje "tazadnje" ki je itak iz minute v minuto večja. . .  Bom mogla jaz mal bolj resno začet  ::) :-\ Aja še nekej a vaši kužki ko spijo "jamrajo" ? Ko moj piklc spi tak jamra, da se včasih ustrašim, če ji mogoč na glavi stojim :o. Kot da preživlja peklenske muke . . .  ::)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: *nastja* na 10 December 2005, 12:27:15
sanja!! Mislim Zoja sanja če jamra!!

Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: ursa na 14 December 2005, 13:12:40
bom še jaz napisala opis dalmatincev ;)


ZGODOVINA:

To pasmo psa imajo mnogi za angleško pasmo, njegovo poreklo pa je zelo nejasno. Nekateri govorijo, da izvira iz severnih indijskih pokrajn in je v Evropo prišel v srednjem veku z indijiskimi trgovci (tekli so ob kočijah), ki so potovali skozi Dalmacijo, drugi pa so močno prepričani, da je grškega ali egipčanskega rodu.. Od Dalmacije mu tudi ime Damatinec. Iz Dalmacije se je ta pasma psa razširila po vsem svetu, v Angliji pa so mu dali tudi prvi standard.

KARAKTER:

Je pameten, živahen, po naravi zelo prijazen in se odlično razume z otroki. Svojo naklonjenost deli samo s svojim gospodarjem in njegovo družino, do tujcev p je nezauplijv.

ZDRAVJE:
Ko se odločate za nakup Dalmatinca, se morate zavedati ta je ta pasma zelo občutljiva na zdravje.
Najpogosteje se pojavlja  gluhost, putika, problemi s kožo in dlako, kamni v sečnem mehurju in ledvicah, dizpalazija kolkov.

a je dobo? a sem kej sfalila?


Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: blondy na 02 Januar 2006, 14:28:00
Ola! Sem nova na forumu in tudi sama imam dalmatinko. Stara je 1leto in 8mesecev. Tudi sami smo bili na začetku zelo presenečeni nad njeno živahnostjo vendar smo se je že navadili. Kljub temu, da je stara že skoraj 2leti ni prav nič manj živahna.

lp
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: S1b na 02 Januar 2006, 14:34:01
dobrodošla blondy  :) , imaš morda kako slikico ?



lp
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: blondy na 02 Januar 2006, 15:15:17
sorcy....sm hotla poslat pa so ocitno use prevelike....drugic dobiš!
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 02 Januar 2006, 22:56:56
dobrodosla blondy!
jaaaa slikice bi vidli, to je najbolj fajn gledat ;D ;D- od tvoje dalmatinke mislim (off topic: kaj pa ti s1b, si mislil slike od blondy ali od njene pikice? :P ;D)
kako ji je pa ime?
pa kako to da si se odlocila za dalmatinko?
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: S1b na 03 Januar 2006, 15:29:10
haha jasmina mislu sm njeno pikico sam se tud njene nebi branil  :D
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 03 Januar 2006, 17:39:38
 ;D ;D
jaz sem pa dodala par slikic v moj labum:
http://jasmina.moj-album.com/album/1422525/

to pa je slikica, ko smo gledali 102 dlamatinca, pa ko je prisla cruela na televizijo, je johny takoj zalaufal do televizije, very pa je tudi zadaj postala pozorna na njo ;D  ;D
(http://www.moj-album.com/slike/185272/LVKgszgllEAKUAZM.jpg)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: S1b na 03 Januar 2006, 18:17:47
čudovite slikice jasmina  :), res je lep tale johny  :D
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: blondy na 03 Januar 2006, 21:10:58
Jasmina ful luškana slikca. Vprašala si me zakaj sem se odločila za to pasmo... V bistvu ne vem zakaj, vedeli smo da hočemo srednje velikega psa, ki ima veliko energije in dober karakter. In ravno v tistem času, ko smo se doma pogovarjali o pasmah mi je sodelavka povedala za leglo dalmatincev. Najprej sva se s kolegico odločile, da si jih samo ogledava, vendar pa ko sem zagledala 7 belih kepic s pikami sem še isti dan eno odnesla domov.

Tko je naša Ajša Tiba prišla k nam in sedaj ne moremo brez nje.

Žal mimam nobene slikce, ker so vse prevelike za tuki gor.
če pa jih želita vidt mi lahko napišeta svoj mail in vama jih pošlem.

lp
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: blondy na 03 Januar 2006, 21:47:55
evo slikce moje pozerka ;D
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: S1b na 03 Januar 2006, 22:34:08
blondy nič manj prisrčno imaš kot jasmina  :), pravi cukr  :D , ali imate svoje dalmatince v stanovanju ali v pesjaku ?
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: blondy na 04 Januar 2006, 18:22:57
ola!
Moja scrkljanka je v stanovanju. Je že tolk razvajena, da ne gre niti ven če preveč dežuje

lp
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Tina na 04 Januar 2006, 19:43:19
blondy, naša je ista. Kadar dežuje gre samo na lulanje in kakanje, potem pa že nazaj sili  :D
Ko sva hodili v šolo, mi od začetka ni hotela ležat, če je bila mokra trava... Ampak se je potem navadila.

Lp,
Tina
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: blondy na 05 Januar 2006, 13:31:37
Iz osebnih izkušenj vem, da so dalmatinci zelo svojeglavi...Pa me zanima, če je pri letu in 8 mesecih že prepozno za šolanje. Mi smo našo Tibo tok razvadli, da še na povodcu ne zna hodit.

lp
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Rinchy na 05 Januar 2006, 13:36:56
Nikoli ni prepozno za učenje.Če vprašaš Irenchy je Rondota naučila osnovo(+ nekaj trikcev) najdenčka z ne prav lepo preteklostjo.Pa ti povem iz izkušenj,da zna bit tudi trmast ;)
Psičko probaj najprej naučit,da bo pozorna nate,potem pa dalje.Preberi si malo teme pod "učenje" če te pa kaj zanima glede tega pa tam vprašaj,pa ti bomo pomagali :)

LP,Nina
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Tina na 05 Januar 2006, 13:43:05
blondy, medve z Nyzz sva šli v šolo šele, ko je bila stara 7 oz. 8 let, pa nama je šlo super - prej smo jo imeli pa bolj za crkljat in za kakšne pohode - ni nam bilo ravno pomembno, da bi bila ne vem kako poslušna. Zdej pa obvlada  :)
Najdi tisto, kar jo najbolj motivira, potem pa na delo! Pri naši je bila to hrana  ;D
Pa veliko uspehov pri učenju vama želim!

Lp,
Tina
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Z4l4+Z0j4 na 05 Januar 2006, 15:27:24
   O blondy !

Zdej mamo pa že dva "piklca" z rjavimi pikicami, juhu kk sm vesela !  ;D
   Kaj sm hotla . . .  :-\  Aja, če se komu ljubi zmert plečno višino od svoje dalmatinke. Moja je stara 7,5 mesca pa se mi zdi tak mala, nazadnje ko sm jo merla je mela pl.v. okrog 50 cm. Nekej bi še mogla zrast  ::)

                                                                 Z+Z
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Tina na 05 Januar 2006, 15:32:31
Naša jih ima nekje med 58 in 59 cm...
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 05 Januar 2006, 16:16:17
s1b mi imamo obadva tudi notri, ce bos vredi pogledal slike, pa bos ugotovil tudi, kje spita ;D
drugace pa johyny je tudi taki, ce dezuje zunaj, gre samo na potrebo, pa ze sili nazaj.. very pa je cisto druga.. njej je pa vseeno kako je zunaj, samo da lahko ona laufa sem pa tja ::) ;D ;D .. saj pravim sta cisto drugacna..

z+z za visino se ne sekirat, saj ves da psi ne zrastejo dokoncno v par mesecih ;) ,, bom zmerla mojo, ki bo jutri 9 mesecev, samo ne najdem metra doma, cim kakega najdem, jo zmerim :)

blondy eh glede solanja, ce imas voljo ni nikoli prepozno..sicer pa "sedi" vidim na slikici da obvlada :)

tina ko si pisala pred kratkim da si solala dalmatinko, nisem vedla da je to tvoja :-[ ..sem komaj zdaj skapirala :-[
je pa verjetno full razlika med dalmatinko pa avstralcem, ne?..
kaj pa drugace je nyzz se vedno tako hiperaktivna, ali se je ze kaj umirila??
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Tina na 05 Januar 2006, 16:44:46
Jasmina, ja imam tudi dalmatinko oz. sem jo imela, potem sem se pa selila in je ostala doma  :( 1. aprila bo stara 11 let in je prava dama ;) Se mi zdi, da nikoli ni bila neka hiperaktivka (doma v glavnem spi, zunaj pa 'šnofa' naokrog :). Ima dovolj energije za kakšne hude celodnevne ture po hribih, ni pa hiperaktivna pa se mi zdi, da nikoli ni bila. Ko smo jo dobili sem nisem toliko spoznala na pse, vzgojo, šolanje, zato sem pri njej veliko zamudila - npr. to,da ni navezana na igračo, ampak dela samo za hrano... Se mi pa zdi, da je zdaj (pri  10ih letih) skoraj tako igriva, kot je bila pri 2, 3 ... ampak samo kadar gremo ven skupaj s Chico. Jo čisto pomladijo ti sprehodi :D
Razlika med dalmatincem in avstralcem je pa ogromna. Nyzz ima npr. nos ves čas na tleh - da ja ne bi česa zamudila. Chica pa ves čas gleda naokrog, da ima vse pod nadzorom - isti razlog: da ne bi česa zamudila :D. Je še kar nekaj razlik pa bom kdaj drugič o tem... Je Chica že neučakana, ker ve, da je čas za ven :)

Lp,
Tina
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: blondy na 05 Januar 2006, 17:08:18
ola!

Ja moja rjavopikca ima plečno višino 53cm in bo 19.4.2006 stara 2leti. In mi tud vsi pravjo, da je majhna in ful suha. Ampak ogromno poje...Pravjo, da pes dozori in doraste do 2leta starosti in dvomim, da bo moja v 3mesecih še kaj.

lp
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Z4l4+Z0j4 na 05 Januar 2006, 21:57:27
hm,  ::)
53 cm ja pol je nekej takega ko Zoja, 58 cm kak je VELIKA ! :o Ja ko bi moja tut bla ::) Js bi tak še enga dalmacija mela, samčka  . . .       če bo Zoja mela mladičke (prosim ne mi pridigat o nerodovniški vzreji), bomo pustili enga samčka ;D
   Hvala, za podatke !  :-*

                                                                  Z+Z, in love
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 06 Januar 2006, 14:10:03
tina ja saj nas johny se mi zdi da je tudi eden izmed bolj lenih dalmatincev.. sicer ko se igra z kakim zlatim prinasalcem ali pa kakim , ki so bolj mirni, johny se kar laufa, medtem ko drugi ze zadihan lezi.. samo z drugim dalamtincem pa hitreje "pade".. prav tako z Veryko.. mala ga zunaj mota, da je kaj, pa vedno pretece dvakrat vec, pa je manj zmucena.. ona je prava hiperaktivka ::) :D
drugace pa sta obadva moja med bolj vecjimi dalmatinci.. johyn je cisto na zgornji meji, ce ne celo centimeter preko.. Very pa je tudi ze kar velika, samo mislim da ne bo vec kaj prevec zrastla..ker se samo se v širino širi :)

Z+Z ne bom ti pridigala o nerodovniski vzreji, samo nekaj pa moram pripomnit, ker me razjezi ;) .. jaz imam oba rodovniska, pa ju med sabo ne bom parla (ok, tu je dosti zadaj zakaj, pa blabla,..).. veryka ce bo vse ok, se bo parla, za johnyja pa se ne vem.. to pa zato, ker nima vecina njegovih prednikov opravljenih raznih testov zdravja.., to sicer ni pri dalamtincih obvezno, samo glede na to koliko dalmatincev ima že zdravstvene težave,.. zato me razjezi, da nekdo želi pariti nerodovniske pike, medtem ko ima moj rodovnik pa kolebam če bi sploh kakšno poskusno leglo naredla. pa naj še omenit to, da ima johny slušni test, ter super sliši, pa tudi kolke , ko je imel pri 9mes.slikane so bili ok..
saj pravim nocem ti pridigat, samo recimo sedaj ko se sprasujes, ce ni tvoja premala, evo, ce bi nastala iz dobro parjene kombinacije, se ti tega ne bo spraševala, ker bila tvoja psicka sigurno bila velika v razponu standarda. ok, mlada je se, mogoce bo se zrastla, ali pa tudi ne. pa saj to nima veze. ne napadam te, ker imaš ti nerodovniško- na sreco je dobila dom, kjer lepo skrbite za njo in jo imate radi, samo ti pa rečem , da vseeno pošteno premisli, preden jo pariš, ker je tako ali tako že dovolj netipičnih dalmatincev :-X

+1
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Tina na 06 Januar 2006, 14:28:15
Še ena fotka, ki je nastala preden je zapadel sneg ... da malo popestrimo ves ta tekst  ;D

(http://static.flickr.com/30/61205329_c94f553b78_m.jpg)

Lp,
Tina
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Tina na 06 Januar 2006, 14:32:27
Še ena zanimivost.
Ko je bila Chica še majhna (stara 2 meseca), in sem šla na sprehod z obema, sem slišala naslednje komentarje:
'Glej, dva dalmatinca!'
'A sta to mamica in mladiček?'
'Kateri pes jo je pa naskočil, da je prišel ven takle kuža?' tu je mišljeno, da smo Nyzz parili z 'nedlamatincem' in je prišla ven Chica  ;D

Ne vem zakaj so ju hoteli na vsak način povezat... 100 ljudi, 100 čudi  ;D

Lp,
Tina
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: trigi na 06 Januar 2006, 22:38:13
Tole zadnje bi jaz komentiral takole: "če ima pike, potem je skoraj sigurno dalmatinec, saj jih tako ali tako nobena druga pasma nima" :D

Pač... ljudje vidijo na Chici par pikic... pa že mislijo da je pač mešanček z dalmatinčkom  :-X

Verjetno ima podobne probleme kdo z blue merle BCjem ali pirenejskim ovčarjem :)

Lp, Črt
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: blondy na 07 Januar 2006, 11:50:55
ola! Ja res je sto ljudi, sto čudi. Tud mene so že spraševali kere pasme je moja Tiba, ker dalmatinci z rjavimi pikami ne obstajajo, pa če ma res vsak dalmatinec točno sto pik....in podobno


lp
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Z4l4+Z0j4 na 07 Januar 2006, 20:58:43

      Jasmina,
  da te "mal pomirim" ;D da bo moja Oja mela babys so moje fantazije, in je malo verjetno da se bo to tudi zgodilo. Ati pa jaz si delama plane, da jo boma dala parit, ampak je ostala družina proti, vključno z mami, ki edina nosi hlače v hiši, tak da mislim da nič ne bo . . . Ampak se pa ne morm odločit al bi jo dala sterilizirat ::) Sploh pa nameravam met še kakšno pikico (mogoče celo iz legla tvoje miške  ;D :-*), zdravo ne pa pokvečeno od številnih predhodnih nesmiselnih parjenj. Sploh pa se zavedam posledic, in nisem tako neodgovorna oseba kot se mogoče zdi.


                                                                                                    Z+Z, in LOVE
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 08 Januar 2006, 20:33:51
Z + Z ja kar mamoposlusat, te vedno povejokaj pametnega ;) ;D ;D

po pravici povedano jaz tudi nisem vedla da obstajajo rjavi, dokler si nisem kupila johnyja ::)
drugace pa mene tudi razjezi, ko me sprasujejo ce imata sto pa enopiko >:(

aja, ste vi kdaj pomislili ali celo šteli koliko pik imajo vaši?? jaz sem ze pomislila, da b ipreštela, samo se ne spravim k temu :D
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: *nastja* na 13 Januar 2006, 14:14:03
Zoja je pa danes bla sterilizirana, zdaj pa verjetno doma spi  ;)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Z4l4+Z0j4 na 15 Januar 2006, 11:42:00
   Ja naša Ojo je bla v petek sterilizirana.  :'( Ko smo jo domov pripeljali je šla direkt leč, spala je okrog 80 % dneva. Pa skos je nekej jamrala, kak se mi je zasmilla ! Nikakor se ni mogla vredu nastanit, tak da je pol zaspala sede, sloneč na meni. Pa nič ni guznla, zvečer sm vanjo spravla nekej vode. . .    pa svečko proti bolečinam (ki sem jo, kot bodoča študentka veterine vstavila sama  ;D) Zjutrej je bla pa že čist vesela, je pojedla en manjši obrok, pol sma šle pa na en "izi" sprehod, ja pol je pa spala. Na bušiju ma 9 ŠIVOV ! Boga moja Oja  ::)

                                                                                            Z+Z
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: *nastja* na 15 Januar 2006, 13:27:45
   Ja naša Ojo je bla v petek sterilizirana.  :'( Ko smo jo domov pripeljali je šla direkt leč, spala je okrog 80 % dneva. Pa skos je nekej jamrala, kak se mi je zasmilla ! Nikakor se ni mogla vredu nastanit, tak da je pol zaspala sede, sloneč na meni. Pa nič ni guznla, zvečer sm vanjo spravla nekej vode. . .    pa svečko proti bolečinam (ki sem jo, kot bodoča študentka veterine vstavila sama  ;D) Zjutrej je bla pa že čist vesela, je pojedla en manjši obrok, pol sma šle pa na en "izi" sprehod, ja pol je pa spala. Na bušiju ma 9 ŠIVOV ! Boga moja Oja  ::)

                                                                                            Z+Z

 :o :o a nisi rekla da boš seksologinja  :D ;D ej Zala, kaj če bi pa ti malo slikc od Zoje zrihtala  ;)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Z4l4+Z0j4 na 15 Januar 2006, 14:29:45
   Ja sm rekla da bom al seksologinja, veterinarka, psihiatrinja najverjetnerje pa bom šla študirat jezike. Pa ne bi zdaj o tem-ne spada v temo.
   Ja slikic mam jaz okrog 600 ampak se morm mal bolj pozanimat kak jih naložit, ker sm na rač. podrogju bolj kot ne-bosa.

                                                                     Z+Z
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: *nastja* na 15 Januar 2006, 16:16:10
naložit morš znat (USB kabl) .. pol si jih pa daš v http://moj-album.com  ;D si nrdiš album pa daš gor pol pa sem in je  ;D
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 23 Januar 2006, 01:27:44
z+z cestitke za to potezo :)
 zdaj pa jo cimvec bozaj pa razvajaj, da bo hitro spet stara.. pa poslji ji enega velikega  :-*
drugace pa kako dolgo mora imeti not sive  ???
za slikice pa ti je tako ze nastja povedala, tako da kar na delo, da jih se mi vidimo :)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 26 Januar 2006, 00:07:13
mojemu je bilo danes tecno, pa je malo Veryko oblekel, jaz pa seveda takoj fotoaparat v roke in to je nastalo:
(http://www.moj-album.com/slike/185272/qgsv21B9AAyb5td0.jpg)
tako je zgledala od zadaj :D:
http://www.moj-album.com/slike/185272/4FmzAuONLqB2Jpv0.jpg
pa je bila johnyju full vsec, da si nisma mogla potem kaj in se njega oblekla v en moj brezrokavnik..
pa se mi zdi da obema tak pase, da ne vem, ce jima ga ne bom zdaj v teh mrzlih dneh kdaj oblekla ;D
http://www.moj-album.com/slike/185272/ti0GDFzY9zYyslmU.jpg
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: irenchy na 27 Januar 2006, 12:38:56
o kekca ena ;D...ful sta dobra...luškana do konca ;D

lp
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 29 Januar 2006, 23:26:19
hehe to je dobra beseda,ker sta res prava kekca ja :D

Z + Z kako je kaj z tvojo? ima se vedno sive? kaj pa po obnasanju je ze stara??
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Z4l4+Z0j4 na 03 Marec 2006, 11:38:41


   Končno sm se civilizirala in ustvarla album :o : zala-zoja.moj-album.com   ;)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: blondy na 06 Marec 2006, 18:18:04
Z+Z ful dobre fotke! Prov simpatična je, pa uhlji kako ji skačejo ko teče. Ful dobr! Prov navdušla si me da še jz neki podobnga ustvarim.
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Z4l4+Z0j4 na 07 Marec 2006, 13:49:58
mOj ojč je taka carka . . .  :-*  sam po sterilizaciji se je mal zredila tak da bo treba mal bol migat začet, komej čakam na šolo-pasjo seveda  :o

                                                                Z+Z
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Tina na 07 Marec 2006, 14:01:24
Še malo snežne idile iz Zasavskega konca...

(http://static.flickr.com/42/107500939_acc790065c_m.jpg)

Mislim, da Nyzz pri skoraj enajstih letih še ni prestara za norenje na snegu  ;D
Uhlji so pa itak zakon pri 'letečih' dalmatincih, a ne Z+Z  ;)

Lp,
Tina
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 14 Marec 2006, 17:39:45
dobre slikice 8)
se bi slikiiic, jih rada gledam ;)
Veryka se je zdaj tudi zredila, ker ima navidezno brejost in zre kot nora >:( .. pa dobro, saj se tak mora malo poredit :)
tina in blondy kaj vajini sta tudi imeli kdaj navidezno brejsot in ce ja, kako se je kazala??
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: dog4ever na 14 Marec 2006, 18:17:26
mojemu je bilo danes tecno, pa je malo Veryko oblekel, jaz pa seveda takoj fotoaparat v roke in to je nastalo:

Pa še tangice ima :o :o :D :D :D

Aja, Jasmina, čestitke za uspešne rezultate v Grazu ;)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Tina na 14 Marec 2006, 18:26:39
Jasmina, naša je imela navidezno brejost - kar nekajkrat, mislim da 3x. Zredila se je zelo - od takrat naprej moramo res paziti na njeno težo. Sicer je še vedno bolj okrogla, čeprav skrbno doziramo hrano in skrbimo za gibanje oz. skrbijo. Od njenih navedeznih brejosti je že preteklo nekaj časa, tako da se ne spomnim vsega. Spomnim se, da je delala gnezdo, ogromno cvilila, prenašala igračko povsod kamor je šla,... Če sem ji jo uspela skrit, jo je vsakič našla. Kadar smo jo peljali ven, je silila domov. To je nekako vse kar se spomnim, ker je že kakšnih 8 let nazaj... Potem smo jo sterilizirali.

Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: *nastja* na 14 Marec 2006, 19:57:32
Evoti jih, slikc od Zoje  :P naglejte se, če jo hočte v živo videt pa pridite na srečanje PeSjanarjev  ;D :D

http://indi.moj-album.com/slike/845561/o9BFuoUI4Br9cude.v.jpg
Tukile je še bla mlada pupika  :P

http://indi.moj-album.com/slike/845561/kdvjxVWQmfwXblNW.v.jpg

http://indi.moj-album.com/slike/845561/OPPESolwGvyUJ_AV.v.jpg
Kitajc  :P

http://indi.moj-album.com/slike/845561/FBhIqH6Jm3r2L6hh.v.jpg
Pika Pikasta  :D

http://indi.moj-album.com/slike/845561/bJZGuHRNobOdzqmt.v.jpg
Zoja in Zalina noga  :P ::)

http://indi.moj-album.com/slike/845561/x2BchZRlKjfw04jZ.v.jpg
Ko se zver spravi na ubogo staro mamo  ;) :)

(http://indi.moj-album.com/slike/845561/Idy14KP07JQ72XMx.v.jpg)

nekatere slike sem zaradi hitrejšega nalaganja strani spremenila v povezave; zoe
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Jasmina na 14 Marec 2006, 21:35:51
nastja super slike.. na vseh je prav srckana in posrecena :) :-*
sem se prav spomnila da je johny ko je bil manjsi tudi imel tako velika usesa proti glavi :D :D :D

tina ja veryka je zunaj normalna, edino notri je nenormalno mirna pa full se dela bogo ::) .. igrack si zaenrkat tudi se ne vlaci k sebi(upam da se ne bo zacela).. najbolj me je zaskrbelo ker so se ji seski malo povecali :-\.. samo se mi zdi da ze pocasi prihaja k sebi :)

Aja, Jasmina, čestitke za uspešne rezultate v Grazu ;)
hvala ;)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: bolha na 30 Marec 2006, 10:52:42
Za vse tiste, ki iščejo dalmatinca za svojega ljubljenčka, je v zavetišču Gmajnice lepa, 4 letna psička Rina, ki je že sterilizirana in išče novega lastnika.

(http://www.ljubljana.si/file/436248/file.html)

Njihova stran s podatki: http://www.ljubljana.si/si/mescani/zavetisce_za_zivali/default.html

Lp
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Z4l4+Z0j4 na 01 April 2006, 12:16:25
    OMG !!!!!!!!!!  jaz bi šla pa ponjo,sam ko mi nebodo pustili :'( Če gre kdo ponjo pa mi jo prepelja na dom, pol se ji tut mami ne bo mogla upret ! KO jo enkrat vidjo je pol čist izi, sam tako hudičevo težko jih je prpravit, da bi šli do nje . . .  :-\ Če ti ne greš k psu, pride pes k tebi . . .              . . . ko bi le blo tako !  ::)

                                                                                A se kdo javi da mi gre ponjo ?  :-*

                                                         Zalika
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Z4l4+Z0j4 na 01 April 2006, 12:17:52
ups, pozabla . . .

 BOLHA ti mogoče delaš v Gmajnicah ?
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: zoe na 01 April 2006, 14:02:33
Zala, to se ne da tako, da ti gre nekdo po psa... najprej moraš ti tja, da vidiš, če se s psičko sploh ujameš. Pa še Zojo bi bilo fino pripeljati, če se tudi onidve ujemata  ;)
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: bolha na 01 April 2006, 19:56:03
Ne, ne delam v Gmajnicah, samo kužke hodim sprehajat. :) Pa za posvojitev morajo biti tvoji starši zraven, saj si ti še premlada. Pravtako ne more kdo drug vzet psa in ga potem dati tebi, ker je on uradno posvojitelj in imajo v pogodbi, ki jo podpišeš, klavzulo, da v primeru, da psa ne moreš obdržati, ga moraš vrniti v zavetišče.

Je pa res ena cota na sliki, ne dvomim, da bo hitro dobila nov dom. Bom videla jutri, kako je z njo.
Lp
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: Z4l4+Z0j4 na 02 April 2006, 09:25:48


       Sej vem kakšne so podrobnosti posvojitve . . .  :) . . . sej nism bla resna glede tistega, da mi gre nekdo ponjo, halo ?  ;D  Sam je pa cute !!!!!   :o                      . . .  :'(
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: blondy na 02 April 2006, 16:11:48
o res je ful luškana! Prov zanima me kaj se je dogajal v glavi njenmu lastniku, da se je odpovedu tok lepi psički.

Jz bi jo takoj mela, sam mam že eno pa je po mojem med najbolj problematičnimi.

lp
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: bolha na 02 April 2006, 17:53:49
Rino sem videla na sprehodu v Gmajnicah in še vedno čaka na posvojitelja. Je pa zelo lepa, malce manjša se mi zdi in tudi mogoče malo presuha. Se je pa lepo obnašala na povodcu in jo drugi psi niso motili.
Lp
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: blondy na 03 April 2006, 20:53:49
Joj jz bi jo takoj zamenjala za svojo. Moja je čist podivjana... Še vedno mami prepričujem, da bi jo šli pogledat pa po moje bi še popustila, če ne bi mel dojenčka doma.

Upam, da bo dobila res dobrega posvojitelja

Lp
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: bolha na 12 Maj 2006, 16:19:50
Rina iz Gmajnic je oddana, na nov dom pa v Zonzaniju čaka samček, star 3 leta najden v Šmarjeh. Št.3034.
Zonzani:  Tel: 03-7490602       e-mail: [email protected]
Ogledi živali: ponedeljek -petek med 12 in 16 uro

(http://users.volja.net/lenko469/slike/3034-120506.jpg)
Lp
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 03 Julij 2006, 17:43:36
Glej jih glej, tukaj ste tudi dalmatinčki  :o
Nekatere že poznam iz drugega foruma, ostale pa še bom z veseljem!

Kako lepa je Zoja  :-*  :o  :-*

Dajte se še kaj oglasit ! Pozdravček od mene in Maj-a :P
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Jasmina na 10 December 2006, 17:29:46
uff nic kaj nismo aktivni na tem forumu :-\
da malo osvezim temo prilagam en fuuuuuul dober video, ki sem ga nasla na netu:
http://www.youtube.com/watch?v=s4H_vPeIbmw (http://www.youtube.com/watch?v=s4H_vPeIbmw)

Lp,
Jasmina &Very
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: čara na 19 December 2006, 15:16:32
o res je ful luškana! Prov zanima me kaj se je dogajal v glavi njenmu lastniku, da se je odpovedu tok lepi psički.

Jz bi jo takoj mela, sam mam že eno pa je po mojem med najbolj problematičnimi.

lp

Mogoče bi z mojim bila lep par. Moj je med najbolj problematičnimi-ne mara živali, samo psičke, ne mara tujcev, laja na kričeče otroke in ker smo pozno začeli z vzgojo imamo težave z odpoklicem  in uboganjem nasploh-vedno na vrvici. :-\ Naš prvi pes
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Tina na 24 Januar 2007, 16:50:53
Da malo oživim temo... Danes sem po naključju prišla do naslednje slike - škoda, da je tako majhna.

(http://www.tzs.si/eknjigarna/images/Biologija_9_dz.jpg)

To je moja Nyzz na naslovnici delovnega zvezka za biologijo + na prvi strani + nekje vmes, ko je razložena genetika ;)

In kako kaj vaše pike? Jaz mojo od selitve od staršev vidim bolj poredko. Upam, da bo petek brez padavin, da gre pikica skupaj z mano in mojo hiperaktivko v hribe. Med Chico in Nyzz je 10 let razlike, ampak ko sta skupaj sta obe enako otročji  :P
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 25 Januar 2007, 15:10:39
Kako je pa gospodična prišla v učbenik?  :o
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Tina na 25 Januar 2007, 15:51:31
Urednica učbenika je moja znanka in baje naj bi si avtorica učbenika zamislila, da bi bil na naslovnici + pri genetiki na sliki dalmatinec. Urednica je morala potem dobiti eno fotografijo dalmatinca in je prosila mene  ;) Sem ji poslala nekaj fotografij, potem so pa na založbi delali naprej...
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 25 Januar 2007, 17:08:41
kako lepo  :) in zelo lepa slika  :)

sploh nisem vedela, da imaš dalmatinca v familiji :) gospa Nyzz je potem že v letih? napiši še kaj več o življenju z dalmatincem, za začetek me pa zanima kateri je večji hiperaktivec - dalmatinec ali avstralec?  :o
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Tina na 26 Januar 2007, 19:11:41
Hja, v bistvu Nyzz ne živi več z mano odkar sem se preselila (bo že skoraj 2 leti). Je ostala doma pri starših in sestri. Aprila bo stara 12 let in je še vedno v dobri kondiciji. Glede hiperaktivnosti bi težko primerjala, ker je med Nisiko in Chico kar 10 let razlike. Rečem lahko le to, da je Nyzz doma zelo mirna, zunaj pa še vedno zelo živahna in se tudi igra s Chico. No, Chica je zunaj itak pravi hiperaktivec, za notri se je tudi že skoraj naučila, da mora biti bolj mirna... ampak včasih jo maček tako izziva, da se enostavno mora odzvati vabilu k igri  ;)

Še ena fotka iz današnjega pohoda

(http://farm1.static.flickr.com/159/370023007_6a3d47fb06_m.jpg) (http://flickr.com/photos/aussielove/370023007/)
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 27 Januar 2007, 10:47:46
tudi moj bo aprila 12 let...Je nyzz rodovniška? Naš ni.
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Tina na 27 Januar 2007, 11:51:35
Ja, Nyzz je rodovniška.
A ima vaš kakšne težave z zdravjem? Z Nyzz imamo srečo. Sicer je imela nekaj tvorb (bul) za katere nas je zelo skrbelo, ampak se je izkazalo, da so maščobne, tako da niti ni potrebno odstranjevat.
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 27 Januar 2007, 12:27:35
Lepa slika ful  :)
Na prav takšen odgovor sem upala, Tina  :o Saj mi je ta dalmatinski značaj tako zelo všeč, in me veseli vsaka potrditev da ga še v starosti ohranijo :) Pač razen Karota od čare in tvoje Nyzz nobenega starejšega ne poznam, na forumih so ponavadi tudi samo "tamladi". ;D
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 27 Januar 2007, 12:43:38
Zdravje...3x smo imeli težave s kožo, 1x je bil kriv Pedigree od takrat smo na kvalitetni hrani in je blo OK, drugič je bil kriv material koce, ker mu je kožo dražlo, pa še 1x je mel ene izpuščaje, pa pred tremi leti je imel vnetje črevesja, zaradi očetove preslane kuhinje in premrzle vode(odtakrat je razrešen dolžnosti kuhinje, ker še za nas preveč soli-slane palačinke ::)...Drugače pa je vredu, edino zdaj včasih malo šepa na zadnjo levo taco, to  pa je z leti povezano... Pa zjutraj ga zaradi mraza hoče krč zagrabit, ga je treba zmasirat pol pa je vredu.
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 27 Januar 2007, 12:50:34
o značaj pa ohranijo, brez skrbi, tud igrivost in explozivnost, samo jo manjkrat uporabijo. Postanejo kavč psi, ki te hočejo vedno doma zadržat, skoz bi se božali, lupčkali in objemali, sploh ne marajo samote in več godrnjajo. Vsaj naš je tak.

http://s133.photobucket.com/albums/q74/Animalsno1/?action=view&current=telovadba.flv (http://s133.photobucket.com/albums/q74/Animalsno1/?action=view&current=telovadba.flv)

http://s133.photobucket.com/albums/q74/Animalsno1/?action=view&current=copat.flv (http://s133.photobucket.com/albums/q74/Animalsno1/?action=view&current=copat.flv)

(http://anjar.moj-album.com/slike/205669/v4pr2MRFNediq7oo.v.jpg)

(http://anjar.moj-album.com/slike/205669/ATe2vnLcibE6dIYy.v.jpg)

Večino dneva pa preživi tako in tu je tista "grda" koca, ki je povzročla alergijo.
(http://anjar.moj-album.com/slike/205669/f8tJ3WEiKNvM6DLg.v.jpg)
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 02 Februar 2007, 15:26:04
Oj!

Končno sem spoznala Maj-a in njegovo skrbnico  :) Mam pa par fotk-sicer so bolj tako-tako. Ampak so! Bjo drugič boljše, ker sem tul emela osvetlitev smotano naštimano  >:(
http://www.moj-album.com/slike/205669/yeleWzen2hrAH8Fu.v.jpg (http://www.moj-album.com/slike/205669/yeleWzen2hrAH8Fu.v.jpg)
http://www.moj-album.com/slike/205669/yOBPLQhZXIdHulBV.v.jpg (http://www.moj-album.com/slike/205669/yOBPLQhZXIdHulBV.v.jpg)
http://www.moj-album.com/slike/205669/KzkS0ai89IHzVUiE.v.jpg (http://www.moj-album.com/slike/205669/KzkS0ai89IHzVUiE.v.jpg)
http://www.moj-album.com/slike/205669/0HKScP4BsMOlzedm.v.jpg (http://www.moj-album.com/slike/205669/0HKScP4BsMOlzedm.v.jpg)
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 02 Februar 2007, 15:38:40
Kak kul  :D sploh nisem opazila kdaj si tudi mene uspela pofotkat  :D
Mene je tudi zelo veselilo, pa še tako lep sonček je bil  :o Naslednjič obljubim, da si bova z Majem vzela več časa, sam kaj ko naju služba komandira  ::) Upam, da se kmalu spet vidimo  8)
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 03 Februar 2007, 12:59:50
Jaz pa sem potolažena, ker sem spoznala prijaznega dalmatinca  ;D Mogoče bo pa res še kakšen v mojem življenju, hehe.
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Čebelica na 13 Maj 2007, 12:14:04
Evo...končno sem slikala psičko pri vzrediteljih  :o

http://www.imagestation.com/album/pictures.html?id=2092239782
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: ninci na 13 Maj 2007, 12:58:57
Čebelica kdo pa je vzreditelj tvoje psičke?

Lp nina
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Čebelica na 13 Maj 2007, 13:01:07
Psarna Multipla


Ps: malo me skrbijo modre oči :-\
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: ninci na 13 Maj 2007, 13:05:29
Kakor vem ta vzreditelj ne testira sluha pri svojih psih in mladičih, no lahko da se je kaj spremenilo. Glede na to, da je gluhost zelo pogosta pri dalmatincih bodi malo pozorna na to. Pa to ali pes sliši ali ne se lahko testiramo samo z BEAR testom in na nobene druge načine (z klicanjem, ropotanjem, raznimi zvoki itd.). Test se v slo. opravlja samo nekajkrat letno (1x ali 2x) in ga naši veterinarji ne opravljajo.

Samo kot dobronameren nasvet ;) Poleg modrih oči.... bi znalo to biti problematično :-\

Lp nina

Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Čebelica na 13 Maj 2007, 13:10:01
Vzreditelj je rekel, da bom dobila potrdilo, da sliši.  Če je gluha samo na eno uho, je uredu...samo popolnoma gluhega mladiča pa nisem sposobna uzgajati.

Je možno da imajo vsi mladiči najprej modre oči...tako kot pri dojenčkih?
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: ninci na 13 Maj 2007, 13:14:03
Ja na začetku imajo lahko modrikaste, ne vem koliko je tvoja psička zdaj stara.
Pozanimaj se kdo bo izdal potrdilo o tem da psička dobro sliši. Kot pravim slo. veterinarji testa še ne opravljajo, in jaz z potrdilom veterinarja, ki bo psičke tudi cepil recimo ne bi bila zadovoljna, ker je za testiranje potrebna posebna naprava. Razen če jih bo testirat peljal v Avstrijo. Mogoče bi bilo dobro, da se obrneš na forumašico Topfield, ona redno obvešča forumaše ko se v sloveniji organizira testiranje sluha, če je trenutno kaj takega v planu.

Lp nina
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Čebelica na 13 Maj 2007, 13:18:02
Mislilm da je stara 4.5 tedna
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Jasmina na 13 Maj 2007, 14:35:17
samo na hitro ker nimam časa za dolg odgovor..:)
čebelica modre oči pri dalmatincu, ali ena ali obe, so napaka.. in četudi ima pes rodovnik, je z takim psom prepovedana nadaljna vzreja.. modre oči so znak gluhosti..to ne pomeni da je tvoj pes gluh..je možno..je pa sigurno kdo od njegovih prednikov gluh na eno ali obe uhi oz. možno , da tudi več prednikov.. zato se tudi ne sme z njimi naprej vzrejat, ker gre takšen gen (da pes slabo sliši) naprej... modre oči so pač eden od pokazateljev, da je v psičkovem pedigreju (rodovniku) kakšen pes, ki ima probleme s sluhom..

drugače pa me zanima ali ima več psov v leglu plave oči? .. ali pa so morda kakšne plošče pri mladičih (to pomeni da je več pik skupaj kot kakšna plošča, najbolj izrazito je to recimo na ušeših, ko je cela uha črna)?
to me čisto informativno zanima..

zdaj tak glede teh baer testov, četudi dobiš potrdilo, ni to pogoj da je to potrdijo od tvojega psa, ker ti pri preverjanju nisi zraven.. kajti znano mi je, da eni vzreditelji naredijo le pri polovici mladičev teste, tako da če kupec zahteva potrdilo, mu pač dajo eno, saj dokler psi niso čipirani, še ni točno določeno kako je kateremu ime.. to sigurno dela le malo število vzrediteljev, samo hočem te opozoriti, da bodi previdna in ne zaupaj vsakemu, temveč se pred nakupom temeljito pozanimaj o tem vzreditelju in to ne pri vzreditelju samem, ker ta bo sigurno imel o sebi povedati le najboljše..

joj, sem zakomplicirala, upam da sem razumljivo napisala..sicer pa o tej temi je še dostiii za povedat..;)
sploh o tem, kako to, da si se odločila za tega vzreditelja? si se kaj pozanimala okoli??

pa kolikor je meni znano, ni možno, da ima pes prvo plave oči, potem pa se mu spremenijo..vsaj pri dalamtincih še nisem slišala za tak primer ??? naj me kdo popravi če se motim :-\
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Čebelica na 13 Maj 2007, 14:40:28
Hvala za odgovore!

Psa ne nameravam pariti in imeti mladičev. Zbirala pa sem med 3 vzreditelji in pri vsakemu sem našla slabost in pozitivne stvari. Ogledala sem si 3 legla ..2 od njih v tujini. Kmalu bom šla na obisk in se bom poskušala prepričat,da sliši vsaj na eno uho. Samo ona ima modre oči. Nihče nima ploščic... je tudi najbolj živahna in najpogumnejša!
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: ninci na 13 Maj 2007, 14:51:26
Hvala za odgovore!

Psa ne nameravam pariti in imeti mladičev. Zbirala pa sem med 3 vzreditelji in pri vsakemu sem našla slabost in pozitivne stvari. Ogledala sem si 3 legla ..2 od njih v tujini. Kmalu bom šla na obisk in se bom poskušala prepričat,da sliši vsaj na eno uho. Samo ona ima modre oči. Nihče nima ploščic... je tudi najbolj živahna in najpogumnejša!

Potem je napaka in ne modrikavost oči ko so mladički.

Jasmina večina mladičkov ko odprejo oči imajo tak modrikast odsev...predvidevam da ga imajo tudi dalmatinci. Pa potem zelo hitro potemnijo. V primeru Čebelice ko pa je psička stara že skoraj 5 tednov in ima edina modre oči je to sigurno napaka. Ta odsev se zelo hitro spremeni in oči začnejo temneti.

Čebelica o tem ali sliši dobro ali ne se ne moreš prepričati z ploskom rok, žvižganjem itd. ampak kot rečeno samo s testom.

Drugače pa veliko sreče pri nakupu in predvsem veselja z novim družinskim članom.

Lp nina
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Čebelica na 13 Maj 2007, 14:56:22
 :( joj kako me skrbi... vzreditelj je rekel da jo lahko vrnem, če ne sliši, tako da takoj ko jo dobim greva v Avstrijo na slušni test
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: zoe na 13 Maj 2007, 14:59:40
Čebelica, se mi zdi, da ko boš enkrat imela psičko, jo boš zelo težko vrnila. Žal tudi jaz o tej psarni nisem slišala nič dobrega, kaj več ti pa ne morem svetovati, saj se na dalmatince in njihove vzreditelje ne spoznam toliko.

Če se boš vseeno odločila za to psičko, bi jo morala zaradi modrih oči dobiti po manjši ceni, saj je to vzrejna napaka.

Upam, da bo vse ok :)
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: ninci na 13 Maj 2007, 15:13:04
:( joj kako me skrbi... vzreditelj je rekel da jo lahko vrnem, če ne sliši, tako da takoj ko jo dobim greva v Avstrijo na slušni test

Če vzreditelju ne zaupaš popolnoma je mogoče bolje, da počakaš na kakšno drugo leglo pri drugem vzreditelju. Če nisi 100% odločena za samičko mogoče poglej še tole: http://www.pesjanar.si/index.php/2007/743 . Oba samčka sta slušno testirana in dobro slišita na obi ušesi, en je črno in en rjavo opikan oba z razstavnim potencialom. Iz iste psarne prihaja tudi od Jasmine Very, tako da ti bo sigurno lahko dala kakšno informacijo o vzreditelju.

Lp nina
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Jasmina na 14 Maj 2007, 12:45:02
čebelica bom še sem skopirala:
glej saj ni fora samo v gluhosti.. lahko ima tvoj pes tudi druge probleme, katerih pa z testi ne moreš ugotoviti- od nasploh zdravja do karakternih problemov..
jaz ko sem kupovala prvega psa, nisem kaj preveč premišljevala-..zakaj? ker je enostavno bila možnost , da si končno kupim psa in sem ga želela čimprej imeti.. tako da se nisem nič kaj pozanimavala okrog vzrediteljev, saj mi je bilo popolnoma logično, da če ima pes rodovnik, da je z njim vse vredu!
sedaj pa ko imam doma že drugega psa in obe piki sta iz druge psarne, pa tudi počasi vidim razliko in dojemam, da četudi kupiš psa v psarni, to ne pomeni, da je tudi z njim vse vredu. to pa zato, ker enostavno eni vzreditelji ne znajo pravilno pariti oz. ponavlajjo kombinacije, za katere vidijo da že v prvem leglu niso bili vredu mladiči ali pa parijo pse, ki imajo kakšno napako- delno gluhost, bojazljivost,.... sem ugotovila, da na karakter psa in obnašanje, ne vpliva samo vzgoja psa, ampak da data veliko osnovo tista prva dva tedna ko je pes pri vzreditelju in njegovi predniki.
glej tudi sama sem na začetku ko sme kupla prvega psa bila gluha za komentarje drugih..komaj čez čas sem ugotovila kaj mi želijo povedati (če maš čas si preberi to celotno temo)... saj čez čas boš tudi ti videla kaj želimo povedati in da ti želimo le dobro in da bi v nadaljne z tvojo pikico imela čimmanj težav.
seveda pa si še vedno vabljena v maribor na obisk, da morda kaj v živo poklepetamo, saj je moja zgodba predolga, da bi jo pisala na forumih..pa tudi ti lahko še koga predstavim, ki ima podobno mnenje in izkušnje kot jaz.. brez skrbi , ne grizem ;)
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 12 Junij 2007, 12:18:49
Midva sva pa zopet imala en foto "sešen" http://www.moj-album.com/uredi/anjar/245861/ (http://www.moj-album.com/uredi/anjar/245861/)

Tukaj mi deluje tak nežen  :-[
(http://www.moj-album.com/slike/205669/meGn6svwam50Z7Zu.v.jpg)

Večino časa na sprehodu pa izgleda takole
(http://www.moj-album.com/slike/205669/wPs3Ndhr9hdGrVsh.v.jpg)

Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 19 Avgust 2007, 17:31:56
kaj naj rečem? Obup.  >:(Spet dalmi mix v zavetišču. samček star 11 mesecev, pod številko 4711
(http://users.volja.net/lenko469/slike/4711-070807.jpg)

Več info: zavetiče zonzani 03/7490602
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: spoty na 24 Avgust 2007, 13:01:24
No pa naj jez pokažem še mojega dalmatinčka. Star je dve leti in pol, sliši na ime Piko in je nor na otroke. Na sprehodu komaj čaka, da sreča kakega psa, ki se hoče z njim igrat. Po naravi je zelo nežen in prijazen, vendar ga moti, ker bi ga vsi radi božali, boji pa se večje množice ljudi. Zelo rad se vozi v avtu in gre z nami povsod, najbolj je pa navdušen nad morjem in hribi, sploh če najde kaj snega.
No pa še nekaj njegovih slikic.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: zoe na 06 September 2007, 14:06:15
V Zonzaniju je dalmatinec

(http://users.volja.net/lenko469/internetslike/4810-300807.jpg)

Najden: Laško
Spol: samec 4810
Starost: 10 mesecev

Kontakt:
Zavetišče Zonzani
Jarmovec 5
3222 Dramlje
Telefon: 03 7490600
FAX: 03 7490601
GSM: 041 725 123
spletna stran (http://users.volja.net/lenko469/zavetisce.htm)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 06 September 2007, 23:07:17
k bom js začela bičat ljudi  >:(
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: kleo na 07 September 2007, 13:59:41
Živjo,
sem čisto nova na tem forumu, me pa vseeno veliko zanima. Povejte mi, predvsem lastniki več let starih dalmatincev, ali se z njimi lahko kdaj sprehajate brez povodca - v naravi npr. Moja Ajda je zdaj stara skoraj 5 mesecev in zadnjih 14 dni opažam, da najin odpoklic ne deluje več dobro! Sicer greva ta teden v malo šolo, tako da upam, da bo boljše!

Hvala za odg. in lp
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 07 September 2007, 15:13:59
Z nekaterimi se da, z drugimi ne :D

To je čist odvisno od psa in njegove vzgoje. Zato je zelo dobro, da bosta šla v pasjo šolo. Vsekakor tam omeni svojo težavo, da bo inštruktor vedel, kje intenzivirat delo ;) Žal ni veliko dalmatincev v naši okolici, ampak vem za enega kateri se lepo sprehaja ob nogi ali ob kolesu. Moraš pa vedeti, da nikoli ni 100% zato ga ne spuščaj ob cestah ali v nevarni okolici. Moja lastna izkušnja je, da je na tujem terenu zelo priden in se ne oddaljuje, kar pa za domače okolje žal ne bi trdila in niti ne tvegam, zato mu izlete po svojem onemogočim. Dejansko je res, da če se svojim dalmatincem ne ukvarjaš ali mu ne nudiš zadostno rekreacijo, si jo bo sam prilastil in postal največja samosvoja lutalica okolice  ;D Brata mojega Maja so lovci na enem od teh samosvojih izletov z veseljem ustrelili   :(

S kod pa sta? :)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 07 September 2007, 19:52:49
končno mal zaživela ema :)

jah res je, dalmijem v gozdu ne gre za zaupat...res je treba ogromno delat na navezanosti in odpoklicu-najbolš je že če 7 tednov starega mladiča sprehajaš brez vrvice in se mu skrivaš za grmovjem in čemerkoli, čimbolj pogosto...tvoj je zdajprišel v puberteto in treba bo doslednost in vztrajnost, najbolš, da je skoz na zajli, na katero stopiš kadar ti hoče pobegnit. Spuščen pa naj bo samo kadar se igrata.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 06 December 2007, 14:17:43
Kje ste dalmatinerji? :)

Mali Miklavžev pozdrav:

Preden smo ga obrili
(http://www.moj-album.com/slike/604712/ke9gJO8Z0ZqgJsvh.v.jpg)

S svojima kompanjonoma
(http://www.moj-album.com/slike/604712/ZB818tI42XTig5Z9.v.jpg)

Eno darilce ima za vas
(http://www.moj-album.com/slike/604712/6YsKbwJLVFGgeapQ.v.jpg)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 09 December 2007, 16:39:50
Skrivamo se v megli Ljubljane...Pa internet nagaja. Drugače pa resno razmišljam o plaščku za našega. je mraz, pa ga zebe. Sploh noče bit dolgo zunaj. sm pa od zdaj naprej redno na relaciji Znzani ob petkih. Mogoče se kaj vidimo.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 21 December 2007, 12:55:44
No kje si zdaj? kuku :o

Pa da se pohvalim. Moj dragi pes, je dobil bundo.
(http://www.moj-album.com/slike/205669/_pZbWieSOWwNe1wE.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/205669/ErJBM7BprSw_Y_to.v.jpg)

http://youtube.com/watch?v=T1t9FT2oeWA (http://youtube.com/watch?v=T1t9FT2oeWA)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 21 December 2007, 13:31:46
Ooo  :o kako je leeep!!!
Vidim, da se imate krasno, prevsem pa radi  :) Ful je dober, karo :-*

Ja moj pa nič noče zmrzovati, bi kar cel dan zunaj skakal. Pomoje misli, da je Husky ;D Mu pa zgodaj zjutraj in zvečer vseeno oblačim plašček, ker me pač skrbi, ko je tak mraz zunaj. Čeprav, kot pravim, ni videt, da bi to Maja kaj motilo  ::)

V nedeljo smo se tudi mi tudi mi podali v sneg :o in to v takega do kolen  ;D
Je bil namreč ravno pravšnji dan za en 20km potep po zasneženih hribih:

(http://skogkatt.moj-album.com/slike/604712/07Y7dujoupk87dq_.v.jpg)
Naslov: Re: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Nika na 21 December 2007, 13:46:40
Jasmina večina mladičkov ko odprejo oči imajo tak modrikast odsev...predvidevam da ga imajo tudi dalmatinci. Pa potem zelo hitro potemnijo. V primeru Čebelice ko pa je psička stara že skoraj 5 tednov in ima edina modre oči je to sigurno napaka. Ta odsev se zelo hitro spremeni in oči začnejo temneti.

Ne vem kako je pri dalmatincih, sam naš je imel pri 6 tednim modre oči, prav tako njegovi bratci. če je pa edina v leglu "plava", je pa verjetno res modrooka  :)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 21 December 2007, 18:54:51
skogkat naš je sedaj dobil prvo bundo, pri 12 ltih in 7 mesecih, prej je pa ni mel, ker dalmiji so dinamični in trmasti, jim mraz ne pride do živega...Potem, ko pridejo malo v leta, pa jih že zebe.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 24 December 2007, 11:11:05
jutro

skogkat, se tvoj Maj tudi tak drgne zjutraj ob tebe? Mislim prav muli in stiska, glavo da pod moje pazduhe, da je objet z vseh strani, zraven pa "mijavka".
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: kleo na 28 December 2007, 14:46:59
Čara, lahko eno vprašanje?

Sem na slikicah videla, da ima tvoj dalmatinček kovinsko ovratnico - polzatezno! Moja ljubica jo ima tudi, pa imamo problem in sicer ima zdaj dlako na vratu temno sivo, skoraj črno! Kako si ti to rešila, ker tvoj vidim da je nima!

Hvala za odg in lp
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 28 December 2007, 19:45:03
Moj je nima zato, ker to ovratnico uporabljam izključno jaz, ker ga drugače niti ne obvladam (mčke, psi, kolesarji). Drugač pa ovratnico umivaj, psica pa naj jo ima gor samo na sprehodu. Svetujem pa, da kupite tako ovratnico z dalšimi členki, ker tisti manj poškodujejo dlako. Ali pa tako iz blaga, najlona, okroglo.

Drugač pa lahko kupite oprsnico...Zakaj uporabljate polzatezno?
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: kleo na 03 Januar 2008, 10:24:04
Polzatezno uporabljam zato, ker mi je tako svetovala inštruktorica v mali šoli - Ajda zna v družbi z drugimi psi vleči ko nora! Pa je rekla, da jo bom lažje obvladovala s pomočjo te ovratnice!
Sem pa tudi sama že začela razmišljati o oprsnici, sploh zdajle po vsem tem novoletnem pokanju, ko je moja ljubica čist prestrašena in pod stresom. Na sprehodu jo že kar vsak glasnejši zvok prestraši, pa ne bi šla ne naprej ne nazaj. Hudo!

Kdaj uporabljate oprsnico?

Lp
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 03 Januar 2008, 17:19:55
Oprsnica je na vsakem sprehodu. Inštruktorca je lena in neiznajdljiva-zmenjajte z nekom ki je bolj izkušen in dela nanačin, ki je za dalmatinca primeren, ti psi niso ovčarji in ne delajo na tak način od inštruktorja in vodnika zahtevajo VEČ in ARGUMENTE za vsako zahtevano stvar. jaz osebno prisegam na DOSLEDNOST in kliker sistem-tu pa tak in tak je doslednost na prvem mestu.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: kleo na 04 Januar 2008, 12:49:12
Ali oprsnica omogoča lažjo vodljivost psa? Ali je samo eden od načinov, da se pes ne more sneti z navadne ovratnice? Sorči, res nimam pojma! Moja Ajda je sicer stara že skoraj 9 mesecev, pa se še vedno takooo učimo! Saj je drugače zelo pridna, samo ko sreča druge pse.........je pa čist nova zgodba
Kliker pa tudi malo skušam uporabljati, samo nisva še prišle kaj daleč! Najbrž premalo delava!
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 04 Januar 2008, 17:29:29
To pomaga psu, da se ne zdavi. Glejte, kadar psica vleče-okamenite. Niti koraka, dokler vrvica ni opuščena. Pa ne mislim POLEG, samo popuščena. Psica je mlada VELIIIIKO lahko naredite. Za začetek povejte od kot ste in v kateri KD hodite. Res priporočam kliker sistem, se hitr napreduje in je psu pijazno. Je pa res da boste morali biti dosledni.

Lažjo vodljivost pa dosežete s vsakodnevnim doslednim delom-bližnjic ni, so le potuhe ;). Poglejte si temo o klikerju in šolanju, so uporabni nasveti, vendar ne vsega po vrsti sprobovat na psu.

Če je psicca 9 mesecev vlekla, ker ste ji to pustli oz. niste znali pokazati da z vlečenjem nikamor ne pride (dobesedno) bo pač treb več časa kot, pri dvomesečnem madiču.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: kleo na 07 Januar 2008, 15:08:37
Živjo!
Za začetek najprej prošnja! Ne me vikat!
Drugače pa moram reči, da sem se najbrž čudno izrazila. Moja pikica v bistvu ne vleče. Tega smo jo odvadili že ko je bila majhna. No ja, vleče samo ob določenih momentih, npr. ko vidi drugega psa, mačko, ali pa zjutraj, ko hitiva lulat! Drugače pa res samo občasno, takrat se ustavim, ji rečem, naj počaka in ko se umiri, greva dalje! Pravzaprav se za oprsnico zanimam predvsem zato, ker se mi je ob novoletnem pokanju snela z ovratnice in jo v strahu popihala nazaj domov! Se mi je zdelo, da se pri uporabi oprsnice to ne bi smelo zgoditi. Pa za vožnjo v avtu se mi tudi zdi pripravna!

Drugače pa sem iz Novega mesta, hodiva pa v Klub za šolanje psov Prečna. Inštruktorica je ga. Cvetka! Se mi zdi kar v redu!

Kar pa se sicer tiče sprehajanja moram reči, da najbrž delava napako, ko zdajle (ko je tako hitro temno) hodiva na sprehod na flexu in ugotavljam, da skoraj ne zna več iti POLEG, ampak je vedno nekaj metrov pred mano in okoli mene! Ali misliš, da bi morala  na daljše (enourne - vsakodnevne) sprehode hoditi s kratko vrvico? In pa še - koliko ti hodiš s svojim psom?
Lp
Naslov: Re: Dalmatinec
Prispeval: aska na 08 Januar 2008, 06:45:38
:D :D Kakšna ironija, standard prepoveduje modre oči, meni so pa ravno taki najlepši :)
Ja modre učke so res prepovedane, a meni so tako lepe in takega dalmatinca bi skoraj  že vzela. Res rezerviranega že imela, a potem je iznenada prišlo do par okoliščin  takih, da do tega ni prišlo :-\   So mi pa pa ful lepi dalmatinco tud :D Mogoče mi je bil un pes usojen, a žal takratne okoliščine so mi prepovedovale, da ga nisem vzela :(  No malo za hec, a žal resnični, da so enkrate ni izjavili o moji pesjankio, da je dalmatinec :-\

lp
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 08 Januar 2008, 08:33:09
Oj!

Koliko jaz hodim? Naš je že starejši v mladih letih smo pa delali 30 km in več na dan. Seveda smo mi bili bolj utrujeni. Če psica pride na klic jo imejte kar odvezano pa se z njo igrajte, vadite trik... Če ne pač fleksi.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: kleo na 08 Januar 2008, 09:31:20
Hudo!
30 km in več! Dobro da si imela toliko časa! Jaz sem namreč že mal "stara" - tako da služba, familiy,  pa potem kosilo, pa šele potem....AJDA in njen sprehod! Dnevno narediva samo 3 do 5 km! Med tednom, mislim...... Za vikend si skušam vzeti več časa. Pa tale tema mi tud para živce. No ja, saj bo kmalu pomlad pa poletje....... Koliko je pa star tvoj dalmatinček?
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 08 Januar 2008, 20:55:36
skogkat, se tvoj Maj tudi tak drgne zjutraj ob tebe? Mislim prav muli in stiska, glavo da pod moje pazduhe, da je objet z vseh strani, zraven pa "mijavka".

 :D Svašta  :D
Hm, odgovor bi bil: niti ne :P ! Moj Maj-muc tega ne počne le zjutraj pač pa all the time ::) ;D Moram pa priznati, da je nespodobno razvajen pseto in tako spi zraven mene v postelji, tako kot kakšen človek :-[ Obvezno se stiska pod odejo in to čist ob mene. Najraje leži kar pol na meni. Je hujš kot kakšen maček, res, taka maza je 8) Ti bom naložila eno sliko  ;) Sicer mijavka ravno ne, bolj godrnja in jamra od sreče.

Pa daj ti to enkrat posnami, ziher bo luškan posnetek za umret  :)

kleo - tudi moj Maj vleče kot budalo na flexiju, na navadnem povodcu pa gre lepo. "Problem" je ta, da točno ve kdaj je na flexu in ve, da ima 8metrov za koristit. Pametni so naši psi, ni kaj  ;) Je pa res, da so dalmatinci maratonci med psi. Tudi mojemu se 20km pohodi ne poznajo, bi šel takoj še eno tako rundo ;D Kadar pa ni časa ali vremena za takšne izlete se jih da zmatrati  le s pomočjo psihičnega dela - torej umsko delo, naprimer v obliki reševanje nalog ali učenje trikcev. Po enem takšnem treningu spi kot ubiti :)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 08 Januar 2008, 22:50:28
No glej, čara ;D Na in pod, najraje bi se ovil okoli človeka ::)

(http://www.moj-album.com/slike/604712/IW_ULp2FfqBTipFL.v.jpg)

Včasih se pa kar sam nase namesti :D

(http://www.moj-album.com/slike/604712/loEbXXewABSCF66s.v.jpg)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 08 Januar 2008, 23:02:30
Še tale - dva mačja pozerja :)

(http://www.moj-album.com/slike/604712/7ZqX3rw0Fxfitae3.v.jpg)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: kleo na 09 Januar 2008, 09:06:51
Skogkatt, kako pa jih zmatraš s psihičnim delom?
Mislim, kaj počneta konkretno?

Lp
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 09 Januar 2008, 10:04:04
Večinoma delava na trikcih. Meni se zdi najbolj učinkovito, pa še koristno je. Prav vidi se mu, kako mu v možgančkih ropota, ko začne premlevat in gruntat kaj točno bi rada od njega ;D Ali pa mu kaj skrijem, pa mora iskat. Včasih mu priboljške zapakiram v škatlo, pa v drugo škatlo, pa v tretjo itn. in mora to potem razmontirat. Tudi kakšne kosti ali druge priboljške mu dam kar original zapakirano in on to z veseljem odpira  ;) Možnosti je ogromno.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 10 Januar 2008, 09:11:55
Oj! Ja bomo probali posneti enkrat tole. hehe


kleo dalmatinci so športniki, atleti, priporočam da jo navadite  tekati ob kolesu-za začetek daaaleč od prometnih cest, preblizu gozda spet ne. 5km na dan? Ah to se naredi v enem sprehodu  ;) Zjutraj cca 20-30 minut, po službi prav tako, na hitrco lulanje...Potem po kosilu uro po obroku taglavni sprehod 2 uri...Ni boljšega kot family na sprehodu in pohodih za vikend. Jaha kdo v družini? Dalmiji so bili vzrejeni za to-da so spremljali kočije.


pri psihičnem delu-je nujno da pes zraven uživa, učenje na silo je razdirajoče za vajin odnos. Psu mora bit to veeelik žur.

naš ma pa 12 let in 9 mesecev.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: kleo na 10 Januar 2008, 10:53:02
Midve zjutraj porabiva za "lulanje" 20 minut, pa jaz tud pod razno v tem času ne morem narediti 5 km - razen če bi tekla (jaz)!

Tudi v času enournega sprehoda naredim max. 5 km, Ajda sicer precej več ob njenem tekanju naprej, nazaj, mimo ipd. Nihče ne jaha, za tek ob kolesu se mi zdi pa z njenimi danes dopolnjenimi 9 meseci še mal premlada. Sem prebrala, da je tek ob kolesu priporočljiv šele od 1 leta dalje... Se motim?

Skogkatt, koliko se pa ti sprehajaš? Tud 20 in več km na dan?
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: kleo na 10 Januar 2008, 11:18:04
Kar ne morem pozabit na tvoje kilometre! Kdaj ste pa nehali toliko hodit? Ker glede na to, da je on star skoraj 13 let, ti jih maš pa 19 (če sem prav opazila) me zanima, kdo je toliko hodil z njim?

Hvala in sorči, če sem preveč sitna!

Lp  ;D
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 10 Januar 2008, 11:29:57
Za psa dalmatinca in njegovo optimalno formo priporočajo ca. 10km dnevno ;) Več jim tudi ne škoduje.

Ker sem tudi jaz v službi, to malce težje dosežem, se pa trudim. Zdaj pozimi sicer manj, a drugače rada tečeva. 2-3 na teden imava trening na kinološkem društvu, vmes tudi doma povadiva pa še tu pa tam na trikcih delava. To vse poleg rednega sprehoda, kjer lahko dela in voha kakor mu paše. Nedelje so rezervirane za dolge izlete na razne planine, tako da ponedeljke ponavadi prespi  ;D Res so zelo aktivni psi, ampak zelo radi tudi lenarijo ;) Vsekakor se jim vidi, ko prekipevajo od energije pa tudi pokažejo ko se jim ne da iz postelje ::)

Imam pa to srečo, da sva skupaj tudi ko sem v službi in se tako lahko vseskozi ukvarjam z njim tudi takrat ko ni toliko časa za zunaj biti. Pa tudi on kdaj lahko pokaže kaj bi kaj rad od mene, ali se pride pocartat vmes ali kakšno kost ali igro ali ...

Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: kleo na 10 Januar 2008, 12:41:36
Huh, Skogkatt, si me potolažila! :D : ::) Sem se že prestrašila, da delava ful premalo! Čeprav ona res vsak dan naredi cca od 7 do 10 km! Torej nisva toliko pod povprečjem! Je pa kar v formi, rebra se ji vidijo ipd. Ma, pravi cukrček je!

Čeprav sem zdajle mal jezna na to packo, ker sem morala laufat domov iz službe zaradi nje! Očetu se je na dopoldanskem sprehodu snela z ovratnice, pa sem jo morala ujet, ker se njemu ni pustila (on jo samo dopoldne sprehodi, da se polula - drugač nimata ravno nekih posebnih stikov). Presneta pikica! Je pravi vražiček  >:D, če se njej zazdi. Pa ravno danes ima rojstni dan - 9 mesecev! Ne bo nič torte  :P, haha!

Hvala Skogkatt še 1x za prijazen odg.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 10 Januar 2008, 13:10:09
Tudi moj piko se od drugih ne pusti nič rečt, če nimajo česa slastnega v roki ;D Zato ga razen mene nima nihče za spuščat in ni problemov. Saj v bistvu uboga, ampak včasih ne takoj  :D Na pohodih in podobnem sploh ni problema, gre zraven in pride na odpoklic. Le v domačem okolju, kjer si je siguren, bi nas pa včasih za norca imel ::) Ampak za take norčije jih imamo posebej radi  :)

Enkrat sva bila na KD-ju zdaj med praznikih, sama, kar tako za zlaufat se. Pa se njemu še ni dalo domov, ko je bilo treba it in se je pustil loviti po poligonu >:( Še dobro, da se mi ni nikamor mudilo ;D Prav dražil me je, dirjal okoli mene pa kao izzival z mešanico med laježem in renčanjem :D Tak mi je bil smešen, da sem skoraj pozabila biti huda  :-[

Kakorkoli, ker je to ponavljal 3x , sem se obrnila in šla proti avtu, ki je bil kar daleč stran parkiran in izven vidnega. Njega sem pusila zaklenjenega na poligonu. Prvih par korakov se je delal, kot da mu je vseeno. Naslednjih par korakov je že prilaufal do mreže. Potem je lajal in bolj kot sem se oddaljevala se je začel jokat  :'( Kolk mi je bilo hudo, ampak kako vesel je bil, ko sem se pripeljala z avtom :o Mulc mali, dolgcajt nam ni  :) Važno, da dogaja!
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 10 Januar 2008, 20:58:06
Mama se je z njim sprehajala in hodla v šolo. Kdaj smo nehai toliko hodit? To je odvisno od psa v kakem zdravju in kondiciji je, pa tudi od ljudi. pravzaprav niti ne vem kdaj smo zmanjšali. Vem samo da včasih sma hodla dve uri, pa mu ni bilo nič, zdaj pa po pol ure postan zadihan-sumin da mu malo srce nagaja, moramo preveriti.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 10 Januar 2008, 21:19:34
čara, mal sem pofirbcala v tvoje posnetke, karo je pravi cuker 8)
Iste gibe ima kot Maj, isto izsiljevanje, vse je tak kjut kot pri mojem  :o

Edino sem opazila, da nosita rep drugače. Maj ga nosi bistveno višje, skoraj kot anteno :D
A kdo ve kako je s standardom? Kako bi moral rep po standardu izgledat?
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 11 Januar 2008, 10:28:37
Si videla tiste na phtobucket in youtube filmčke?

No meni je tale fotka zelo všeč

(http://anjar.moj-album.com/slike/205669/v4pr2MRFNediq7oo.v.jpg)

Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 11 Januar 2008, 13:42:48
Sicer ni nov trik, ampak sem pozabla posnet.

http://www.youtube.com/watch?v=2OcckUZGcY8 (http://www.youtube.com/watch?v=2OcckUZGcY8)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 11 Januar 2008, 15:34:35
Prosim-trikec mi je ful všeč :o
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 11 Januar 2008, 17:22:41
Prosim-trikec mi je ful všeč :o

Pravzprav je kar "please", ga učim malo angleško  ;D
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: kleo na 14 Januar 2008, 09:26:31
Ojla,

Čara in Skogkatt, a sta vidve delali izpit A in B-BH? Me zanima, če sta imeli kaj težav?

Lp ???
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 14 Januar 2008, 09:50:42
Ja sva naredla. Nekih posebnih težav nisva imela, oz. nič več kot vsi drugi  ;)

Majeva šibka točka je še vedno odlaganje, te vaje ne mara, ko je tako težko biti pri miru ::) Ampak na srečo je ugotovil, da mu ni treba dolgo in tako opravi tudi to. Najljubša vaja mu je odpoklic  :o priteče kot nor! Pa včasih se kdaj spozabi in bi vohal po tleh, ampak to normalno. Urbano okolje je tudi vajen od malega, agresiven ni, tak da sploh ni bilo krize.

Vse ostalo je stvar treninga in ni treba imeti strahu. Je še kar easy zadeva, vsaj v primerjavi z višjim stopnjam ;D
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 14 Januar 2008, 15:13:28
Ojla,

Čara in Skogkatt, a sta vidve delali izpit A in B-BH? Me zanima, če sta imeli kaj težav?

Lp ???


Glej,, dalmiji so zahtevni za šolanje, sploh pri začetniku. Zato bi jaz direkt vprašala inštruktorico, če je že imela kaj dalmijev v šoli in potem še lastnike kako so zadovoljni.

Mi smo imeli težave, ker se je delalo preveč na silo. Dalmatinec je pes, ki zahteva dinamičnost pri učenju, ne mara ponavljanj in NIKOLI je ne skušaj prisilit v nekaj-prej poskrbi da bo psica zmotivirina-ne se ozirat na druge tečajnike, če rabi psica odmor se poigrajta, če ima slab dan-pa pač nehajta.

Kake težave pa imata pri šolanju?
Poznaš kliker sistem?
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: kleo na 15 Januar 2008, 11:15:20
O kliker sistemu sem že kar veliko prebrala, delali pa žal še nisva zelo veliko na tem! Zdaj začenjava, tako da zaenkrat še upam, da nama bo šlo! Sicer se mi zaenkrat zdi, da moram največ na tem delati sama - da bom hitro ujela tisti trenutek za klik! Ne bi rada preveč hitro zahtevala preveč!

Pri samem šolanju (v mali šoli) pa je moja pikica Ajda čisto drugačna kot sicer >:D! Grozno jo zanimajo vsi drugi psi, ves travnik bi prevohala... nič kaj dosti je ne zanima......tudi jaz ne! Res sicer je, da opažam (skoraj 2 meseca je že, kar se je končala mala šola), da se je ful spremenila. Postala je bolj ubogljiva, ne skače več tako na druge pse (da bi se igrala z njimi) - v glavnem, sprehodi z njo so pravi užitek - seveda, če se ji kaj ne sfuzla v glavi  :'( . Tudi to se zgodi od časa do časa, da je tako razigrana, da se ne zna umiriti. Tako da spomladi, ko se nama začne šolanje za izpit A mogoče ne bom imela več toliko težav! Inštruktorica mi je v mali šoli ves čas govorila, da morava delati na pozornosti - kako in na kakšen način mi sicer ni povedala, tako da sem skušala sama najti čimveč literature! Se mi dozdeva, da nama kar ratuje  8)!

Če je že kdaj šolala dalmatince ne vem, mi je pa ves čas poudarjala, da ni psa, ki se ne bi mogel z vztrajnostjo in potrpežljivostjo naučit vsega, tako da niti ne dvomim vanjo! Malo me samo moti, ker raje dela s psi, ki hitreje vse naredijo!

Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 15 Januar 2008, 12:03:13
 ;D haha, nič se ne sekiraj! Saj sta komaj bili v mali šoli ;)

Po tem kar berem, je bil moj Maj 100x večji pacijent :o Nič prmir in najslabši v razredu, razen pri odpoklicu, tam je bil piflar :D Saj naučil se je vsega v 1 sekundi, hitreje kot vsi ostali psi, ampak tisto ponavljanje pa čakanje, da prideva na vrsto (bila je kar velika skupina) je bilo obupno mučno zanj. To je smrt za dalmatinca, kateri odraste (en malo  ::) ) komaj pri 2 letih. Vidna razlika je bila že pri 1 letu, kot da bi naredilo klik, je bil čist drugi pes in komaj takrat dovzeten za pravo šolanje. Drugi klik je sledil pri 2 letih in tako mi vsi lastniki dalmijev, s katerimi sem govorila, potrjujejo, da so do 2. v najslabšem primeru do 3. leta obupni, potem pa najbolj zlati cukri :) Se splača potrpeti.

Torej, nič se ne oziraj na druge, do your own thing! Potrudita se intenzivno delat 5 min, potem pa iiigraaaa, pa spet 5 min pa zabava, itn.. Čimbolj raznoliko in mimogrede, komot večkrat na dan, pa bojo rezultati zelo hitro vidni 8)

Pri A izpitu je sodnik upošteval pasmo in celo pripomnil, da je s takim bumbarjem od psa težje delati kot z marsikaterim drugim. Pri B-BH mi je sodnik vrgel pod nos, da je šolal vodnico z dalmatincem, ki sta naredila celo najvišji izpit IPO3  :o Pri izpitu C je bil pa tretji sodnik veselo presenečen nad pasmo in pripomnil, da so zelo redki in ne ve če je trenutno še kak dalmi na sceni, ki se tako visoko šola. Pa ni mislil, da so nesposobni, pač pa samo, da jih ni :)

Torej, pasma je taprava, zelo vsestranska in dojemljiva, na nas je da jih znamo zmotivirat.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: nutella na 15 Januar 2008, 21:19:29
Kopiram oglas za dalmatinko v mariborskem zavetišču:

DALMA (6198)
Sem čistokrvna dalmatinka, čipirana, živela sem pri eni družini 5 let. Preselili so se in me zapustili v tem pesjaku. Pa tako zvesta sem bila, ubogljiva in niti najmanjše priložnosti mi niso dali, da bi jim pokazala, da se tudi jaz lahko prilagodim novemu življenjskemu okolju. Pridna sem in rada se sprehajam. Znam biti tudi sama s sabo. Moji bivši lastniki ne razumejo, da smo mi dalmatinčki še posebej čustveni. Sem še vedno v šoku od naglih dogodkov.

(http://www.moj-album.com/slike/6794149/HDT0S7uiftuOHVnw.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/6794149/XXaVH4c5f9QwPEyC.jpg)

Azil Maribor
Na terasi 2a, ZRKOVCI pri Mariboru
Tel. 02 480 16 60
Spletne strani nimajo, več o zavetišču pa lahko preberete TUKAJ (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,20050.0.html)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 15 Januar 2008, 22:07:32
Kako žalostno   :'(  Mojemu bi se srce razparalo, če bi ga zapustili, zato verjamem da ni nič drugače pri njej  :(
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: kleo na 16 Januar 2008, 09:11:13
Hudo  >:(!
Moji ljubici bi se  najbrž kar mal utrgalo, če bi jo pustili tud samo za en dan pri tujih ljudeh! Sploh si nočem predstavljat!

Kaj vaši ljubčki znajo? In koliko časa ste rabili, da ste jih naučili  :-[
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 16 Januar 2008, 17:22:14
uuuh jo bomo šli sprehodit-100% in pofotkat.


kleo-mama in Karo sta v šoho hodila 20 min pred drugimi-da je prevohal  vadišče, da ga je ogrela...
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 16 Januar 2008, 17:28:43
Hudo  >:(!
Moji ljubici bi se  najbrž kar mal utrgalo, če bi jo pustili tud samo za en dan pri tujih ljudeh! Sploh si nočem predstavljat!

Kaj vaši ljubčki znajo? In koliko časa ste rabili, da ste jih naučili  :-[

mahaj- v treh dneh, five- kaka dva tedna, osmico, ma skoraj mesec, PUSTI- mesec. IZVOLI v enem dnevu po parih poskusih  :D, please en teden, hop čez nogo, roko, obroč po en dan, move-kaka dva dni, desno (se zavrti)  en teden, pibib (dotik smrčka) 3 dni ( s tem sva začela), skozi... Happy, Up...
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Yo na 16 Januar 2008, 18:58:48
Imam vprašanje, če ne spada sem, ga prosim, prestavite.
Zanima me, če kdo pozna priznanega vzreditelja v tujini (blizu, EU), ki vzreja dalmatince, ki imajo opravljene BAER teste in vse ostalo, kar je še priporočljivo (v dalmatince se nisem nikoli pretirano poglabljala, zato bi bil v korist tudi kakršenkoli napotek glede tega).
Iščem oz. pomagam iskati dalmatinčka (raje dalmatinko oz. povejte tisti, ki imate izkušnje z njimi), zdravo, z vsemi potrebnimi testi, od odgovornega vzreditelja, živela bi v hiši (imajo tudi ogromno parcelo, ampak pes ne bi bil zunaj) in 2 prisrčni deklici. Iskajoči je moj bivši sodelavec in glede na to, da se za primerno pasmo in vzreditelja odloča že cca 3 leta mislim, da je dovolj resna oseba za prevzem skrbništva psa.
Pes/psica ne bi bila namenjena za razstavljanje ali vzrejo, zato so v svoj dom pripravljeni sprejeti psa, ki ima kakšno piko preveč ali premalo  8) Seveda v tem primeru podpis pogodbe o s/k + vnaprej prepoved vzreje, ne želijo pa solastništva.
Hvala za kakršnokoli uporabno informacijo. Lp, Yo
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 17 Januar 2008, 08:39:00
Živijo!

Najprej naj poudarim da je dalmi atlet, primeren za aktivno družino in so zahtevni, dinamični. Mimograde z mahajočim repom podrejo otroka, vazo.
Bom pofirbcala za vzreditelji.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: kleo na 23 Januar 2008, 14:07:53
Smo se kar malo izgubili.......

Včeraj sem šla z mojo pikico na sprehod, pa sem pozabila s sabo vzet kako igračo... posledica je bila, da je morala raziskat vso okolico, poskusit vse možne načine hitrega zaustavljanja, teka čez drn in strn, pa hitro zavijanje, pa.......še pa še..... Ok, sej ni šla nobenkrat preveč daleč, samo malo me je pa kar motilo, da je bila sama sebi zadostna!
Kompliciram, ne :P?

Kako je z vašimi sprehodi, kako izgledajo?

Lp
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 24 Januar 2008, 20:56:56
na štriku  :-\ Kaj pa če poskusiš teči kdaj v nasprotno smer ko te psica pogleda,  da se mmalo lovita?

Morem pa pohvalit Kara, da je kljub goneči psici, ki ga "jezi" prišel na klic nazaj v hišo, ata ga je klical z zmerjanjem in potem celo zaprl vrata-pri taki zverini??!!! Na srečo, je na moj vabljiv klic prišel, ne vem ali so to leta, ali pa se je najina povezanost izboljšala. ???
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Tina na 24 Januar 2008, 21:06:14
Tudi pri naši dalmatinki se je ubogljivost z leti izboljšala ... brez da bi karkoli več delali z njo kot prej. Je pa pri skoraj 13ih letih še vedno sposobna it peš od doma na Zasavsko goro in nazaj (6 ur hoje), pa naslednji dan ni kazala nobenih znakov utrujenosti  :)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 24 Januar 2008, 22:23:52
Ku ku  :)

Kratke novice preden odhajam v posteljo ;)
Naš Majek je bil pa danes zelo priden  :-* S tremi pasjimi prijateljčki je bil del tokratne kinološke urice v domu upokojencev. Moram reči, da se je zelo obnesel in vzorno vedel. Seveda bi najrajše vsakega poljubčkal in polizal, a je bil toliko pocrkljan da mu nič ni manjkalo. Spet je dokazal, da ga velika gneča, gruča tujih ljudi ter psov nič ne ovira in je kljub vsemu ravnodušen:) Pokazal je nekaj tega kar zna, a najbolj so se mu smejali ko je dal lubčeka in se potem sramoval. Upam da so gledalci uživali tako kot mi, vsekakor je bila čudovita izkušnja za naju dva. Bo treba še kdaj ponoviti ;)

Bom dala še slikce ob priliki.

Pozdravček!
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: kleo na 25 Januar 2008, 11:19:40
Helou
da ne bo pomote! Saj pride na klic - tu ni panike (zaenkrak, haha :D) Samo vmes zna še vse živo prevohat ipd. Je zelo ubogljiva! Imam jo na flex-u samo kadar je nevarnost avtomobilov, ker še nisem prepričana vanjo! Jo sicer učim, da vsakič, ko vidiva avto, da priteče k meni, se vsede in skupaj na miru počakava, da gre mimo! Samo to zaenkrat delava na flex-u, ker takrat lahko tudi sama malo posredujem, če je treba :'(.

Sva bile pa včeraj v gozdu! Nobena veja ni bila varna pred njo, haha. Če bi jo gozdarji videli, bi jo ziher vzeli v službo! Pa kako ponosno se drži, ko kaj nese v gobčku! Je kot kakšen lipicanec! Vsa ponosna, zravnana, človek bi kar stal in jo občudoval :)

No ja, najbrž sem malo pristranska, samo kaj čem, rada jo imam!

Lp
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 26 Januar 2008, 16:03:50
Zadnjič sem hodila po PST in prečohala kužke ki so mi to pustili ali pa njiovi lastniki. Ena dalmatinka posvojena iz Gmajnic, spuščena, prijazna-fit, en samček dalmi, star 5 let, prijazen cuker-so ga dobili od nekod, kjer ga niso več obvladali, pa še ena rjavopika dalmatinka-bajsika da je kaj. To mi je pa tako grdo, ko vidim debelega psa, bi kar skregala lastnike in vzela psa na shujševalno. To ni ljubezen do psov.



Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Nika na 26 Januar 2008, 16:57:01
Men so od debelih psov najgrši ravno dalmatinci. Jim trebušček nič ne paše
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Yo na 26 Januar 2008, 22:33:21
ja, jaz pa ravno razmišljam o tej temi (jo nameravam odpret) - predebeli ljubljenčki... Hm, zadnje čase se, precej zgrožena nad fotkami na forumih. Ne vem, ni še nihče nikoli slišal, da debelost ubija? Ker zaenkrat sem zasledila samo iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii iiii, aaaaaaaaaaaaaaaaa, kako so lepi, debeliiiiiiiiiiiiiiii... hm  :'(
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 27 Januar 2008, 16:10:11
yo kako napredujejo tvoji prijatelji ki iščejo dalmatinca? A psi od Pantheraunice jim pa niso všeč? Za EU jaz ne vem kteri vzreditelji so OK, bi pa šla gledat v skandinavske držve, ampak ko gledam rodovnike, me vse poti pripeljejo nazaj  SLO do Pantheraunice. No ne vse, dosti pa.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 27 Januar 2008, 16:25:35
yo kako napredujejo tvoji prijatelji ki iščejo dalmatinca? A psi od Pantheraunice jim pa niso všeč? Za EU jaz ne vem kteri vzreditelji so OK, bi pa šla gledat v skandinavske držve, ampak ko gledam rodovnike, me vse poti pripeljejo nazaj  SLO do Pantheraunice. No ne vse, dosti pa.

http://ourworld.compuserve.com/homepages/hushpuppy/Dclbeuro.htm#eubrdrs (http://ourworld.compuserve.com/homepages/hushpuppy/Dclbeuro.htm#eubrdrs)
 Naj pogledajo če so jim kateri všeč, ker pa pe ne bo za razstave in vzrejo jim je pomembno da pes sliši, in da starši, predniki nimajo za sabo ledvičnih težav (pogoste pri dalmatincih) in da starši niso občutljivi na prehrano (je vedno boj pogosto).

Jaz bi izbirala take, ki se ukvarjajo s kakimm agilityem, RO...nečim pač, da niso psi samo zarazstave.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Yo na 27 Januar 2008, 16:36:35
Jaz pridno posredujem podatke, sem pa še vedno bolj navdušena nad njihovo prvo izbiro, se pravi drugo pasmo. Cincajo pa ravno zaradi vseh mogočih zdravstvenih težav, s katerimi naj bi bili ena in druga pasma "obdarjeni". No, nikamor se ne mudi, tako da...
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 27 Januar 2008, 20:17:42
No, pri tisti drugi pasmi, morajo pač poiskati vzreditelje, ki imajo vse zdravstvene preglede pri psih, ki so zaželjeni, zdrave prednike. Bodo pa dolgo iskali, brez dvoma. Pri dalmijih zna biti ta vražja gluhost še večji problem in alregije, ki so vedno bolj pogoste. Da ne pozabim, najmlajši dalmi, ki je umrl zaradi odpovedi ledvic je bil star 5 let! Pa če ni slikanih kolkov (še najraje bi videla tudi komolce), jaz dalmija ne vzamem-so se že pojavljali sabši kolki (C).
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: kala* na 30 Januar 2008, 10:32:25
Link do vzrediteljice Dalmatincev na Finskem. Nakup pri njej ni zgrešen. http://www.zabavan.net/
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 30 Januar 2008, 19:21:56
Si tam vzela psa ali poznaš koga?
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: kala* na 31 Januar 2008, 13:30:05
Poznam. Sem bila že pri njej pa tudi na parih razstavah sva se srečali. Ljubiteljica dalmatincev in prava vzrediteljica, kot si lahko samo želiš.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 31 Januar 2008, 15:46:15
A tele sem pa enkrat že prečekirala, so tudi agilitaši, kar mi je všeč.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 31 Januar 2008, 16:21:51
Mogoče bi se splačalo pogledat še na HR : http://www.dalmatian-croatian.com.hr/ (http://www.dalmatian-croatian.com.hr/) - Pjegava SanjAska
Ne poznam osebno, sem pa malo na vezi z nekaterimi lastniki njenih psov, psi so mi zelo všeč ;)

Nekaj slikic iz kinološke urice v domu upokojencev:

(http://www.moj-album.com/slike/604712/ffNCQ5ckJfJm8kvQ.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/604712/pr63_XNiwv120wYh.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/604712/V9ZAUc7SmnC30SmV.v.jpg)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 05 Februar 2008, 11:50:32
Norčav pozdrav! :D

(http://www.moj-album.com/slike/604712/5D7s0J9RhQiEnZS7.v.jpg)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 05 Februar 2008, 16:01:14
Pa ne morem verjet ej...res ne no. Zakon :o
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 07 Februar 2008, 15:28:54
Bi Maj poziral kekemu fotografu?
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 07 Februar 2008, 15:46:32
Maj pozira vsakemu za enega lubija in priboljšek :o Buši vedno lačen :D ::)

Tak da res ni problema. Če ga kdo rabi, si ga lahk sposodi ;)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 27 Februar 2008, 17:18:01
Hund je dobil novo ovratnico  :) Sicer nič posebnega, je navadna najlonska, ampak je tak fajn široka. :-\

Posing:
(http://www.diva.si/img/galerija/105/tn_slika_5b1f7eb389534e67f7eb5e8c9596713d.jpg) (http://www.diva.si/cms/galerija_slika.php?stran=galerija&id=9019) (http://www.diva.si/img/galerija/105/tn_slika_6c13c1dc107d82e8f2f3feefd994fd55.jpg) (http://www.diva.si/cms/galerija_slika.php?stran=galerija&id=9020)

Close-up:
(http://www.diva.si/img/galerija/105/tn_slika_bfd4e3aceb8273d06a72d9552bf2025d.jpg) (http://www.diva.si/cms/galerija_slika.php?stran=galerija&id=9021) (http://www.diva.si/img/galerija/105/tn_slika_a3f9b07dea34af54b276823af2a65365.jpg) (http://www.diva.si/cms/galerija_slika.php?stran=galerija&id=9022)

Ovratnica 5€, swarovski zanemarljivo €, učinek neprecenljiv  ;D :-[

Bomo vidli, kako dolgo bo držalo ;)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 15 Marec 2008, 17:46:38
Danes imam 12 let in 11 mesecev

(http://www.moj-album.com/slike/205669/IhRjgDVoToHYblnq.v.jpg)

Rudarim še vedno rad, vendar me to malo utrudi.
(http://www.moj-album.com/slike/205669/aVjMjRKYrGz1D54m.v.jpg)

Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 15 Marec 2008, 18:12:19
Lepi lepi :-*
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 27 Marec 2008, 13:07:12
Majev 3. rojstni dan  :)

(http://www.moj-album.com/slike/604712/bxwdKN6ajnAU_2Ua.v.jpg)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 28 Marec 2008, 17:55:13
Vse najboljše Maj! Še veliiiiko lepih let, pa da bi bil taki prijazni kužek še naprej  :o :-* p.s. Torte pa nisi dobil?
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 28 Marec 2008, 23:29:32
Ni blo časa za torto :D Smo zelo delovni pa kaj več od velike kosti ni zneslo ;) In na srečo ima kosti rajši od torte ;D

P.S. Maj se lepo zahvaljuje  :-*
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: petina na 06 April 2008, 07:35:56
slikica naših juznakov
stari bodo 7 tednov
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: petina na 06 April 2008, 07:43:55
no tukaj se bo lepše videlo

http://http://www.moj-album.com/uredi/petina/11601311/?os=11601313
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: aska na 06 April 2008, 07:51:10
Zelo so lepi :D
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 22 April 2008, 15:12:21
Pred enim tednom je naša gosposka pikčavost praznovala 13 let-ker pa torta ni bla lepa nisem fotkala!  >:(  Se pa res lepo vidi, da ga zadnje tace ne držijo več 100%. Ima bolj okorne, pa še v sklepih mu kdaj zapoka. Zdaj se tudi novih trikov ne učima...ponovima kar znama to je pa vse. Ker večino dneva on spi...spi...Prav pogrešam tistega "telička" ko je mel kake 4 leta...
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 22 April 2008, 15:19:59
Čestitke lepi Karo  :-*
Želim ti še mnogo zadovoljnih let, pa da bi te tvoji pridno razvajali  ;) Sklepe pa le podmaži, da se boš še lahko teličkal naokoli :)
Vse najboljše, dragi Karo!
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: andrazme na 24 April 2008, 18:05:18
evo to je pa moj Oskar prav zaradi tega plavega učka je iztopal od svojih 8-smih bratov in sester.
takoj je bila ljubezen na prvi pogled hehe
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: andrazme na 24 April 2008, 18:06:38
pa še ena slikca
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 24 April 2008, 20:26:00
Ooo kaj je lepi  :-* :-* :-*

Pa imava res podobna psa, sam moj ima desni uč moder ;) Le da ga jaz točno zaradi plavega učka nisem mislila imeti, a se je on odločil, da bo mel mene in si me je izbral  ::) Koliko je pa star tvoj lepi Oskar?
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: andrazme na 24 April 2008, 21:11:09
hehe moj Oskar bo pa 15 maja star 3 leta.
šele zdaj sem videla slikce od tvojga manekena hehe prov srčk je se vidi da je srečen kuža
kok je biu star zdj nism nikjer zasledila koliko let ima.mi je pa zelo ušeč una slikca ko lepo
elegantno sedi pri visoki travi kar na steni bi jo imela  :)
nora slika
lp

p.s. pa še neki me zanima a je potem vaš kuža mogoče kaj gluh ker
moj je prav na tisti strani ušesa na kateri ima plav uček. mal bolj naglas ga moram učasih poklicati
po imenu pol me pa ljudje gledajo kaj sem tok panična v bistvu se pa  derem sam zato ker je naglušen:)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 24 April 2008, 21:34:21
Maj ni bil nikoli testiran, tako ne morem zagotovo trditi, a se mi zdi, da na obeh odlično sliši, kadar to hoče  :D
Ravno zaradi možne gluhosti, sem pred ogledom legla v živo trdila, da pa tega modrookega sigurno ne bom vzela, ko sem jih na slikah gledala. Ah ja, zarečeni kruh...  ;) Ko se je odločil mene imeti, sem si pa rekla, pač naj bo, kakršen bo. Sem vedela, da se tudi z gluhimi da normalno živeti. Ampak sva imela srečo.
Maj je bil marca star 3 leta. Spet ena skupnost  ;D Se bo treba enkrat srečat ;)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: andrazme na 24 April 2008, 21:50:59
joooj ful dobr tud on je star 3 leta ne morm vrjet pol imata pa ta najina srčka res veliko skupnega.
ja moj je pa kar očitno gluh no res pa je da ga gdaj pokličem pa me pogleda
takoj za tem se obrne stran in se dela da me ne sliši jaz pa se lahko umes lahko mečem po trpalnicah
pa ne bo pomagalo čisto nič.
enkrat sem se mu skrila pa bi me mogu najdit vsaj po tem od kje prihaja moj glas ampak namesto tega
 se je čisto izgubil tekal je sem in tja med tem ko sem ga jaz klicala in revček je biu čist zmeden
spolh ni me mogu najdit pa bila sem mu tako rekoč čisto pred nosom.
aja sej res imam še en majhen problemček pa ne vem kako ga naj odvadim...
rad označuje ljudi in kako jaz odreagiram ko mi tako ušpiči ratam taka... :-[
čez 5 sekund pa taka... >:( on pa me pogleda tako... ;D kot da se njega nič ne tiče
kako mu nej pokažem da ne sme??
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 24 April 2008, 22:01:48
uf tega pa ne bi vedla :D
najbolje da pogledaš malo v kategoriji vzgoja, mogoče pa že kaj piše ;)

Aja, z Majem sva bila zadnjič spet na kinološki urici v Velenju :)
Tokrat je lepo pokazal, kako mi pomaga sneti nogavice, ko se meni ne da  ;D

Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: andrazme na 24 April 2008, 22:09:33
oooo hudo kaj je faca ej ne morm vrjet

pol mi nej pa samo še ena oseba reče da so dalmatinci precej neumna pasma
resno sm že slišala od ne vem kok oseb da niso preveč pametni psi.jaz pa mislim
da če se vsaj malo okvarjaš z njem ti bo hitro pokazal kaj zna.to samo zato ljudje pravijo ker
so samosvoji.pa lisjaki so 100 na uro no saj moj je hehe
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 24 April 2008, 22:22:58
Ja, lisjaki so res  ;D pa malo samosvoji tudi  ::)
So pa drugače res face, in vsaj moj zelo rad dela in je vesel ko ga z nečim zaposlim ali se ukvarjam z njim. Je pa res, da si moraš njihov trud zaslužiti  ;)
Ampak zato jih imamo tako radi  :-*
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: andrazme na 24 April 2008, 22:31:08
ja da so lisjaki sigurno drži...
danes ko sva šla na sprehod on najde eno grdo kost pri sosedovih in ko jo hoče dat v gobček jz rečem...OSKAAAR NE SMEŠ
in on me pogleda kao zakaj ne ??? in jz... NI TVOJE in potem on...
se premakne malo naprej in se zelo lepo in elegantno polula na kost in me spet pogleda češ KDO PRAVI DA NI MOJE...
hahahahahah tok sem se mu smejala ker pri njemu je tako tisto kar označi je njegovo...

nič grem jaz spat lepo je bilo čvekati pozdravi svojga lepotca pa lahko noč :)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 24 April 2008, 22:33:32
haha dober je oskar :D

enako lahko noč tudi vama dvema  ;)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 25 April 2008, 09:30:40
Dalmatici so bistre glave, naučiš jih lahko vsega-če mu le znaš pokazat da ima od tega tudi on nekaj. Zdaj se pri nas gonijo psice in delama 100 na uro. Kompleten obrok dobi skozi nagrado-samo da je mir v hiši  :P Ampak naš res rad sodeluje, na začetku so be težave, ker ga nnismo znali zmotivirat-zdaj pa ni blema. ;D
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: andrazme na 25 April 2008, 14:09:02
ja imaš prov.sicer res je da ga jaz nisem nikoli pelala v šolo pa sem mogoče za nekatere določene
stvari rabila več časa ampak se kar da.zdaj na zadnje sem ga navadila da po glavni cesti
hodi čisto zravn mene brez vrvice seveda.In je ful pridn hodi zravn mene kot vojak
vse dokler mu ne rečem pridn si pa ga pobožam  :D pol pa laufa k strela
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 28 April 2008, 10:56:10
(http://www.moj-album.com/slike/205669/4bWJb_DJM_Gx4NMD.v.jpg)

(http://anjar.moj-album.com/slike/205669/YaYFQf4Ouq1EM4DJ.jpg)

Jabk njami!
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 28 April 2008, 11:14:55
o lejga lepotca :-*
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: andrazme na 28 April 2008, 15:25:34
ooo kaj je srčkan za pojest hehe. kaj je pa jedu ko se tok oblizuje
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: andrazme na 28 April 2008, 15:26:39
aja ups a je punčka :D
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 28 April 2008, 18:17:44
sej piše-jabolko ;) Je pa samec.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 05 Maj 2008, 16:27:44
No drage lastnice mladičkov ( 3 letni dalmatinci so za mene še vedno mladički)....Pri 13 so pa starčki, ki jim stopnice povzročajo probleme, zato bomo na balkonu naredili tako lato, da bo bolj položno in ne bo drselo, ko bomo gospodiča spuščali na bolkon (sončenje, pasenje trave) in spet v hišo. Pa dalmatince bomo doma prevarali-najverjetnje z airdale terrierjem  :-[
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 07 Maj 2008, 17:01:00
No ena novička. Karo je najvaljen za pregled srca in pljuč-ker sumim da mu popušča srce in da ni vse tako kot bi naj bilo. Gremo pa na pregled 16.maja. Držte pesti da bo vse BP.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 07 Maj 2008, 17:03:57
Ja itak, dragi Karo, zate vse! Držimo pesti!

Z novim kosmatincem pa vse naj naj, ne glede na pasmo  ;)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 11 Maj 2008, 21:52:14
Zdaj pa še kri iz ritke  :( Pa meni se kr srce para. Vedno pomislim na najhujšo možno varjanto...
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 12 Maj 2008, 11:49:50
Ojoj, hudo mi je  :'( Držim pesti v upanju, da gre samo za "malenkost" :( Poročaj, prosim!
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: andrazme na 15 Maj 2008, 20:26:16
živjo
danes vam pišem da vam povem da moj oskar danes praznuje svoj 3-tji rojstni dan in jaz sem tako ponosna na njega da kar cvetim.
tako da ko sem danes zjutraj ustala sva se prvo poljubčkala in objela uglavnm čist sva si dala duška :o
mi je kar sam taco dal tko da sem mu lahko čestitala hehe
jooj kok sm se danes smejala sva sla na en dolg sprehod in ko sva se vracala domov sva srecala sosedovo kozo
pa se mi je zdelo da jo oskar hoce na vsak nacin povohat in sem ga spustila k njej nato pa buuuum mu je  koza čelno spustila
tko da je z glavo počla ob njegovo da se je revck prov ustrasu samo kar se pa tiče mene sem skoraj počla od smeha namesto da bi ga potolažla  :o
sam ker je blo pa res tok smešn

ps-čara upam da s tvojim kužatom ni nič hujega...moramo ostajati pozitivni sej bo
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 15 Maj 2008, 22:54:23
Oskar, falot mali, vse naj naj :o Še mnogo norčavih let vama želim :)

Karo, držim pesti za jutrišnje preglede! Res je, treba je pozitivno misliti ;) Javita se!

Pozdravček vsem pikastim, Meli&Maj
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: andrazme na 16 Maj 2008, 20:26:56
hehe hvala za lepe zelje upam da bo res čim več let pa zdravja tudi to je pomembno...

ko sem že pri zdravju moram povedati da je od moje sestre kuza zelo bolančkan (je mešanček med dalmatincem)
ker ga je pred 2ma tednoma zbil avto poškodoval mu je taco.ima 2 zloma nekaj je bilo pomečkano in še zvin uglavn zakompliciralo se je do konca...
imel je operacijo in sedaj počasi okreva.vet. pravijo da zna šepati celo življenje pa če se ne bo dobro zacelilo ga čaka še ena operacija.toook je bogi revček še dojenček je 7 mesecov ima :'(
mislm ta kuža prav nima sreče njegova prva lastnica ni lepo ravnala z njim ga je stradala skor do smrti samo hvala bogu smo mi posredovali potem pa ga je posvojila moja sestra kljub temu da ima doma še čivavo,ki se najprej nista čisto razumela zdaj pa ne moreta en brez drugega :) zdaj sta pa najboljša prijatelja
no v glavnm res je pomembno da imaš zdravega kužka...

bom probala najdt kakšno slikco da pokažem tega lepotca
lp
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: andrazme na 16 Maj 2008, 20:36:54
ja mam pohn slikic od njega samo zasedejo preveč prostora pa ne vem kako bi ga pokazala
tud eno slikco ne morm poslat nič ga bom en dan slikala z manjšo kvaliteto pa bom poslala
da vidite tega  ubogega bolnika
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 25 Maj 2008, 18:43:18
Ni treba dat sabše kvalitete-fotke se naloži na kak internetni album in se tule prilepi link. Je pa fajn, da dajaš na net fotke v ločljivosti 1000x 8000 pixlov (govorim na pamet), večje pa ne. Pa ko zmnjšaš fotko, dodaj ostrino ene 0,6...ker jo z manjšanjem odvzameš.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: andrazme na 25 Maj 2008, 19:44:18
evo to je pa naš bolnik tai tačka je supr...
čara kako vaš kuža??
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: andrazme na 25 Maj 2008, 19:47:25
pa še ena
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: andrazme na 25 Maj 2008, 19:49:04
no tuki mi je pa uspelo slikat use naše pse k jih imamo doma
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: andrazme na 25 Maj 2008, 19:51:13
no pa še ena slikca od oskarja ki smo kakšna 2 tedna nazaj uživali na morju
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Mayč na 28 Maj 2008, 17:25:49
Ojla!
Mene pa zanima če kdo od dalmatincov rastavla v hrušici in če bi bilo možno za sposojo za na JH ?
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 28 Maj 2008, 17:27:38
Žal :-\ ne vem če je tu kaj aktivnih razstavljalcev  ;)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 28 Maj 2008, 18:50:36
Mi z zdravjem pač tako-neuradno srce deluje poslabšano, kako zelo slabo ali dobro bomo pa zvedli jutri, ker se jaz ne grem več špekulacij doma in predvidevanj. Res se mi zdi brezveze, da se za zadevo, ki je nujna in edina moralna, če imaš žival prepiramo. Oni namreč ne bi dali pregledat srca, niti pljuč-ampak bom jaz zraven in to zahtevala, ker mi je res dosti, da me ne upoštevajo-kot da bo Karo z (ne)pregledom pridobil leta.  Mama je pa tako ali tako vedno sveto prepričana da veterinarji ne vedo ničesar in da se ne da pomagat  >:(

Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: andrazme na 29 Maj 2008, 17:00:55
ja to je pa res hudič.pri nas doma kadar kakšna žival zboli ponavadi moja mami reče jah sej se bo zlizal pust ga
mene pa zravn ubija ko vidim da se žival muči pol pa ponavadi jz peljem vet.pa povrh še krijem  stroške ker ona pač noče za njene pse(ima bernandinko, čivavo in mucka)
to je čist neodgovorno.če maš psa oz kakšno drugo žival moraš vedit kakšne so odgovornosti...
Čara jaz srčno upam da je z vašim Karomv vse uredu in da bo lahko doživel čim več let.pa poroči kako mu gre
lp
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 05 Junij 2008, 20:51:55
Naša zverina je zaenkrat OK. Zdaj je pa gospa mama opazila, da je en uček malo drugačni-hitra je nimaš kaj. To sicer jaz že dolgo vem, ampak sem preiskusla iz vseh mogočih kotov-odziv očesa je enak in uček spremljam že pol leta. ::)

Je bla pa spet kri iz ritke-kar mi ni všeč. Dopuščam možnost, da je zaradi žvake in posledično trdih delcev. Se bomo pa jutri razglistili, morda bo kaj bolje. Nas pa zadnje tace včasih prav smotano ne ubogajo, ampak še vedno lepo preskoči hlod (1M visok).

In danes smo dol potegnili rekordno elikega klopa-res OGROMNEGA,, če ne bi bil tako ogaben bi ga še fotkala, tako pa nisem vedla a bom bruhala al ne. Bljak. Tako na oko bi rekla da je imel bil velik cca 1-2cm!Sem šla kar ampulo kupit.

(http://anjar.moj-album.com/slike/205669/01KQDBrWuBGZilzE.v.jpg)
kadar je sonce

(http://anjar.moj-album.com/slike/205669/Ou1YIJc6BQ47PlqE.v.jpg)
kadar je dež
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: andrazme na 06 Junij 2008, 15:12:15
oo kok je srčkan prov sama lepota ga je pa kako pančka...hehe
ja kok je blo pa krvi mogoče mu je pa sam kakšna žilca počla pa da zarad tega...

ja samo te klopi so se pa čist raspasli prov ne morš vrjet gremo na sprehod pa po njemu lezejo tko kakšni
 tri al pa šterje klopi ne razumem pa ma ampulo pa še ovratnico proti klopom pa še zmer lezejo po njem fuuuj
lansko leto je imel boleriozo in baje da je blo tko grozn že da bi mi lahko umru :'(
no sam zdaj je uredu tudi rdeč ni več po trebuščku tko da sem kar vesela
Sem pa prepričana da bo z vašim lepotcem use uredu in da boste lahko še dolgo cajta uživali lepe trenutke... :)
pa enga lupčka mu daj namesto mene ker je  tako sladek da bi ga kar pojedla cukr hehe
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 09 Junij 2008, 19:38:04
Mi se mamo radi, radi, radi, radi. Mi se  'mamo radi, radi prav zares!
(http://anjar.moj-album.com/slike/205669/w6bOcB3uqCOBIVqB.v.jpg)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 09 Junij 2008, 20:19:00
Se vidi, da se imate  :) Krasna fotka, čist zares  :o
Karo je krasen, čist nič se mu ne vidijo leta  :-*

Pozdravček od Maja in mene ;)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 10 Junij 2008, 10:35:49
Takole res ne. Ma pa po telesu take izrastlinice, na vsake tolko časa opazim še kakšno, več spi, zadnje tace niso take kot so ble, sploh desna, pa več poje ( ne hrane, ampak tako kot dalmatinci), godrnja, se cartla...Pa čudne ideje dobiva.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 10 Junij 2008, 10:46:17
To si pa res lahko privošči pri svojih letih :P ;D

In še Maj v nedeljo:
(http://i4.photobucket.com/albums/y124/rincy/RO%20tekma%20KD%20Domzale/ResizeofSlika043.jpg)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 11 Junij 2008, 14:37:03
Danes sem se odločil, da ne bom poziral
(http://www.moj-album.com/slike/205669/NWEZTJMe_SBKvQQd.v.jpg)

Resnično, ne ljubi se mi, hočem v hišo
(http://www.moj-album.com/slike/205669/MSGH48I4zh6ga0X1.v.jpg)

MEŽAL BOM!
(http://www.moj-album.com/slike/205669/mLdz2R8DM00VSzwe.v.jpg)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 11 Junij 2008, 14:51:36
In da ne pozabim DPMŽ koroška išče nov dom za 1 leto starega dalmatinca.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 11 Junij 2008, 15:01:23
 :'( upam, da ga hitro najde :-*

Imaš kaj več informacij?
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 11 Junij 2008, 15:48:02
041 607 218 (Suzana Vodnjov-DPMŽ Koroška) Bo ona kaj več povedala.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: andrazme na 12 Junij 2008, 16:58:27
živjo vsem
mene pa sam zanima če se komu sanja kje prodajajo nutro gold kamor koli grem v trgovine za male živali nimajo te hrane :( (no razn baje ena trgovina v domžalah sam to je predaleč)
rabla bi nutro losos in krompir.pravjo da je dobr pa da je za pse z občutljivo kožo pa bi rada sprobala da vidm če mu to leži...
trenutno pa je od eukanube sensetive.je kr uredu samo majo samo 12kil jz bi pa rada najdla hrano k mu ugaja pa k je 15kil pa  največ ke do 60 eur.
15 kil ma glih za en mesec tm nekje
skogkatt koliko pa kej tvoj poje?tko mesečno
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 12 Junij 2008, 18:57:37
ca. 10kg eukanube dermatosis (riba+krompir) na mesec, v bistvu celo še malo manj ker dobiva še ogromno druge hrane (sir,hrenovke,...) na treningih, pa zato malo manjše porcije doma poje.

Za nutro ne vem, poglej tam v podforumu za hrano bo sigurno pisalo :)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: andrazme na 12 Junij 2008, 19:28:39
aja a tok mal poje ja ne vem a pol jz mal preveč dajem oskarju samo vet.je reku da je čist taprav tko da ni predebel..
hehe a pol se tvoj gospod lepotec kr s hrenovkam baše. moj bi ubijal samo za eno hrenovko sam se mu nič ne upam dat bo spet rdeč
ok hvala bom še mal pobrskala po formu
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Nika na 12 Junij 2008, 20:03:30
Nutra gold se dobi v Kosmatincu v Žalcu  ;)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: andrazme na 12 Junij 2008, 21:11:56
uuu ne to je bliz celja jz sm iz okolice lj.hvala ussen
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: kanchy na 12 Junij 2008, 21:25:33
V spletni trgovini 4tacke.com jo imajo. Trogvine kjer prodajajo to hrano so pa napisane tudi tu: klik (http://)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: andrazme na 12 Junij 2008, 23:06:30
kanchy imam vprašanje
ker še nism tako preko strani kupovala hrane me sam zanima kako to pol nrdim tm dam dodaj v košaro al kako
in kako pol dobim pasjo hrano  na dom in to je to al kaj??
koliko je pa poštnina?
lp
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: kanchy na 13 Junij 2008, 15:44:45
Najprej se moraš registrirati. Potem dodaš v košarico in te vodi naprej. Na tej strani še nisem kupovala ampak ponavadi potem vpišeš svoj naslov in podatke kamor ti pošljejo. Ja dobiš na dom oziroma te počaka na pošti. Tako je ponavadi na drugih spletnih trgovinah in mislim da tudi tale ni izjema.

Mislim da je poštnina odvisna od teže pošiljke.

Lp
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: nutella na 13 Junij 2008, 18:03:23
Kopiram oglas iz http://podarimo.si/12259-dalmatinka

Podarimo samičko mlada, dalmatinka - rodovniška (Neva).

(http://podarimo.si/slike/slika11213261308.jpg)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 13 Junij 2008, 21:25:35
Okey ampak to me malo čudi. Zadnjo leto, pa kar nekaj psov iz Multiple in to odraslih išče nove domove ali pa se jih prodaja. Vem za vsaj 3. :-\
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 14 Junij 2008, 10:59:44
Nič takega :-\. Tole psičko so dolgo prodajali, potem dajali v solastništvo, zdaj jo pa očitno podarjajo :(
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 14 Junij 2008, 18:29:13
Oh potem gre pa za isto psico. Čeprav sem skorj 100% da je nekaj časa nazaj bil samec, ki je iskal novi dom.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: andrazme na 17 Junij 2008, 20:17:23
evo pa sm dobila nutro gold losos in krompir zdj pa samo upam da ne bo rdeč.
kaj je s to psičko??zakaj jo pa oddajajo pa tko je srčkana.a je že našla nove in skrbne lastnike?

Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: andrazme na 25 Junij 2008, 21:38:45
ok zdj pa ne vem kaj naj bi to pomenilo... :-\
Oskar se je začel pogosteje praskat ampak ni pa rdeč...
danes se je pa zgodilo celo da je bruhal.zdj pa ne vem a je možno da mu ta hrana ne paše samo rdeč pa ni ker ponavadi
če mu hrana ne ugaja postane v 2 dneh čist rdeč tokrat pa ni samo praska se ful več.ampulo ma advantiks a je možno da je pa zdj na ampulo kej alergičen samo to ampulo mu dajem že nekaj cajta.
pa še neki se mi je čudno zredil pa sej ima velik gibanja ne bi se smel tko zredit prov mal je že bajsek. sej mu sploh ne dajem took jaoo jaoo
a se mogoče komu sanja kaj bi lahko bilo z mojim bajskom bi mogla nazaj na eukanubo sensetive?
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 27 Junij 2008, 10:20:20
Ščitnica? Um hm kaj pa če je na pršice alergičen? V tem primeru VSI briketi odpadejo in je potrebnu kuhti uravnoteženo in za ps primerno (brez soli itd) hrano. Pojdite delat alergološke teste, boste vedeli pri čem ste-pa sposodite si knjigo Kaj je z mojim psom? So neke okvirne smirnice noter.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 27 Junij 2008, 15:07:22
Se strinjam s čaro ;)

Maj je bil včeraj na Baer slušnem testu in zdaj je jasno, da ni več izgovorov za "preslišanje" povelj oz t.i. selektivni sluh, saj na oba ušesa nedvomno sliši :)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 01 Julij 2008, 14:54:00
No, po požrtem surovem jajcu(z lupino vred), po tem, ko se je spravil nad čebulo imam Karona upravičeno na seznamu usumljencev, ki so nekako skrili, morda celo požrli moja očala z diptrijo.  :-\ ::)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 01 Julij 2008, 15:11:11
Hahaha  :D Ti, ti, Karo :D
Pri meni so bili mački krivi, so mi cele zgrizli  ;D
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 01 Julij 2008, 18:10:22
Stvar nenadoma ni več smešna. Zdej je pa 2x zbruhal in gremo jutri na UZ-da bomo za ziher ali očala so noter ali niso. Ker klinika dela samo do 18h. Porkaflek prej je bil mlad in nor-potem smo ga nekako zmanirali. Zdaj pa spet same pi*****je.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 02 Julij 2008, 11:29:36
No, očala niso v bušiju. ;D Je bla očitno kr neprimerna hrana kriva.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 02 Julij 2008, 11:38:40
Na srečo  ;D
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 03 Julij 2008, 23:06:40
Danes sem pa s tako težkim srcem peljala psičko ZP v zavetišče, ker pač naša zverina od psa v hišo ne bi prejela še kakšne živali.  :( No, tam bo vsaj poskrbjeno zanjo, ne bo na cesti.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: nutella na 04 Julij 2008, 21:34:53
Kopiram oglas iz http://www.podarimo.si/13202-dalmatincek-z-rodovnikom

Dalmatinček z rodovnikom
Zaradi pomanjkanja časa za varstvo in sprehode našega živahnega Dalmatinca Žaka (8.1.2004),bi radi psička oddali dobrim ljudem,ki imajo hišo oz. dovolj prostora in ljubezni do živali.Psiček je redno cepljen,zelo lepe postave. Pokličite 030 333 170.


(http://www.podarimo.si/slike/slika11215200985.jpg)

(http://www.podarimo.si/slike/slika21215200987.jpg)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 05 Julij 2008, 10:57:56
Jojoj-poplava dalmatincev. Se bomo potrudili.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 13 Julij 2008, 17:15:14
No pa smo doživeli dva ravsa v kratkem. ::)

1. Karo privezan pred hišo nakar uleti na dvorišče sosedova psica, pes je najprej napadel, da prežene nevarnost, ko je ugotovil da je to psica, je pa ponorel, vohljal, cvilu...noro v glavnem.

2. Na sprehodu, privezan-nasproti neprivezan pes od soseda-imata že pestro preteklost pretepov in moramo bit vedno previdni, da se ne srečata. Ampak gospod sosed je bil fraj in je naša mrcinica staknila par prask in malo razcefrano uho. Na srečo nič hujšega, je pa vseeno zoprno.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: sali. na 15 Oktober 2008, 14:29:48
Lep  pozdrav vsem pikicam in njihovim človeškim prijateljem.
Mi imamo novo družinsko članico od 5.10. Ime ji je Sali. Vsi smo zaljubljeni v njo in mislim, da je tudi ona v nas ;D. To je toolk vesel kuža, da tudi, če kaj ušpiči, enostavno ne moreš bit jezen nanjo. Kupili smo jo pri PjegaviSanjAski, zato smo jo morali peljati čez mejo. In na meji nam je slovenski carinik začel moriti o 8 dnevni karanteni in carini, kljub vsem papijem, ki nam jih je dala hrvaška veterinarka. Čez nekja časa je le odločil, da je bilo dovolj mučenja in nas je spustil. Opravili smo tudi že cepljenje proti kugi, me pa zanima, če kdo morda ve več o nekem novem cepivu za steklino. Kolikor jaz vem, se je kužka cepilo pri 6ih mesecih , da ne bi bilo kakšnih posledic (npr. zavira rast mladiča). Meni je veterinarka rekla, da naj jo pripeljemo kar čez 14 dni, ker to novo cepivo praktično nima nobenih stranskih učinkov. Nikoli nisem slišala o tem pred tem  :-\ .
Naša Sali nam zelo popestri dneve, je zelo živahna, igriva, rada pa se carklja, vedno zaspi stisnjena ob koga na sedežni. Se včasih sprašujem, kako bo to izgledalo, ko bo velika ;) .
Nekje sem enkrat prebrala, da dalmatinci niso ravno najboljši učenci, kar mislim, da je popolna zmota. Že po 10ih dneh pozna veliko ukazov, zelo se odzove na naše glasove in tudi opravljanje potrebe je veeeliko bolšje kot prve dni. Je pa res, da včasih dobro premisli, če se ji splača ubogati. Ko gremo na sprehod, se vsede in se ne premakne. Ko jo na vse načine kličem, prigovarjam in ponudim briketke, obrača glavo, ušeska dvigne in posluša, ter tuhta...a bi..al ne... ;D . NO, na koncu se le odloči in priteče, če druga ne, dobi polno poljubčkov ;)
Dovolj za prvič, da ne bom predolga,
veliko užitkov vsem štiri in dvonožcem :o

nasmejana Sali
(http://shrani.si/f/T/5u/3mBC7cJo/slika149.jpg)


in nasmejana jaz
(http://shrani.si/f/1k/1b/3yOX6xDY/slika140.jpg)

in utrujena Sali
(http://shrani.si/f/1x/tE/2J1qPEv5/img0005.jpg)

Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 16 Oktober 2008, 13:56:28
O pozdravljeni. Dalmiji so težji za motivirat, pametni ko sto hudičev in razlog zakaj so neučljvi je v vodniku ;) Glede cepljenja-ne je cepit z defensorjem-vsaj prvič ne. In proti steklini se cepi pri nekako 3 meecih-ker se male šolein vrtci začnejo tam enkrat.

Boste šli v malo šolo? Iz kod ste?
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Hunda na 01 November 2008, 09:42:13
Lep pozdrav!

Sem lastnica 6 mesečne dalmatinčice Pippe. Sicer je nerodovniška, zgleda pa vseeno kot pravi dalmatinček  :P

Je pa največja faca na svetu, se ji res veliko nasmejimo  :o Kar se tiče učenja, je res super, zelo hitro pošteka zadevo. Sva že opravili malo šolo, kjer je bil zares odlična učenka. Je pa res, da je tako požrešna, da za briketek naredi vse, tako da je niti ni težko motivirati. ;D Sedaj pa se učiva razne trikce, saj je tako hiperaktivna, da jo je potrebno doma nekako zaposliti.. Obožuje dolge sprehode. Pa seveda hranjenje. Me zanima, ve so vaši dalmatinčkitudi tako požrešni??? Mi imamo doma kar problem, saj si, če ima priložnost kar sama rada s čim postreže oz. rada krade  >:( >:(.

(http://www.moj-album.com/slike/14035261/a4b3RxfDwUHupdwW.v.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/14035261/QnHn0mqZZdfL9di8.v.jpg)

Sali vašo psičkico pa spremljam že od prvega dneva  :o :o Namreč tudi meni je Pippo zrihtala Sanja, ubistvu sem imela najprej rezervirano pričko pri njej, pa je poginila.. Potem so se stvari pač tako obrnile, da smo dobili Pippo.
Veliko veselja želim tudi vam!! ::) ::)

Lp, Katja
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 01 November 2008, 18:28:11
Tudi naš ukrade hrano, če je kdo nepazljiv. Je treba hrano vpredale, hladilnik, pečico pospravit. Smo že brez štruce hruha ostali (ne samo enkrat) ker ga foter na pultu pusti.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 01 November 2008, 18:57:36
Res je, naši dalmatinci so pravi pasji gurmani  ;D Znajo uživati, najbolj pa v hrani. Tudi Maj je že kdaj pospravil kaj nepospravljenega, ampak moram rečt da je že nekaj časa mir kar se tega tiče. Če kaj takšnega najde, mi prinese pokazati / me vprašati, oz. če je še zapakirano me nekak prosi za dovoljenje ali da mu pomagam odpreti. Če tega pač ne sme pojesti, dobi nekaj drugega v zameno in tako se mu splača tudi če "najdeno" ne sme obdržati. Je zelo priden kar se tega tiče, ampak ne od začetka. Kakšno leto je od tega od kar se je umiril.
Pri naših požeruhih je treba zelo paziti, da ne požrejo nekaj, kar bi jim lahko škodovalo: strup (podganji, polžji,...), škodljive embalaže (vrečke, plastike,...), razne ne-edibilne stvari.

Vaša Pippa je zelo lepa! So mi bolj pigmentirani dalmatinci zelo všeč  :)

Pozdravček vsem!
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Hunda na 02 November 2008, 08:24:09
Potem zgleda, da imajo požrešnost malo zapisano v genih.. Upam da bo tudi mojo kdaj minilo, včasih mi kar živčke načne s tem foram. Pred časom je naprimer fantu med kosilom s krožnika odgriznila kos pireja  >:D >:D pač je za sekundo pogledal stran. Pa štrudel nam je že napadla, piškote, da o čem drugim ne govorim.. Pa tudi ne bi rekla da ona uživa ob hrani. Ker ponavadi samo golta. Briketa niti enkrat ne pregrizne. Če je meni kaj res v užitek, bom jedla kar se da počasi, da bo okus čim dalj trajal  8)

Nekako ji nobena kazen ne zaleže.. Včasih, ko si zasluži "vzgojno", me potem samo lepo pogleda, pa še vedno z repkom maha  ??? ??? ??? Pol sem pa sploh jezna  :) Tako da pri njej zaleže samo, da ji pokažeš kako je treba oz. kaj ji bo prineslo nagrado, ne pa da jo kaznujem za pi#%::jo. Pa saj to mi je čisto jasno, samo pri požrešnosti sem pa res brez idej :-[

So pa tudi meni bolj všeč bolj pikčasti dalmiji. Drugče sem si zelo želela rjavega, ampak sedaj mi je vseeno. Mi je Pippa itak najlepša  :D :D :D

(http://www.moj-album.com/slike/14035261/fHWYWZMspCKF3Lt2.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/14035261/z6ePdrK7oRQbIuYo.v.jpg)

Lp, Katja
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: sali. na 03 November 2008, 09:00:28
jooj, kolk je Pippa lepa. :o :o :o Čudovita psička je. Sslika, kjer sedi v gozdu je tolk dobra...woow :o :o
Tudi naša Sali je zeloo ješča. Mi je pa všeč, ker se jo da s tem kar dobro motivirati. Za briket bi marsikaj naredila. Tudi jaz sem opazila, da veliko več dosežemo, če jo pohvalimo in misli preusmerimo drugam, kot, pa če jo kregamo, ko kaj ušpiči. Prav zanimivo se ji zdi, če jo kregaš in to dela še raje. Edina stvar, ki me res moti, je to, ker zunaj pobere kar le more, od smeti, do vejic. Sicer me vejice ne motijo, vendar se bojim, da bi pojedla kaj strupenega, zato gremo če le moremo v gozd. Sicer že ve, ko ji rečeš, da ne sme, samo kaj, ko je to potem še bolj zanimivo ;D . No, pa glede na to, da je stara tri mesece, ima še čas, da se nauči še veeelikoo stvari. Zna sesti in dati tačko ( briketi so res dober pomočnik ;) ).
Sem pa bila do solz ganjena, ko je bila nekaj dni nazaj popoldne sama doma, ker smo šli po nakupih in, ko pridem v dnevno, kjer je spala na sedežni, jo pokličem in ona se od veselja nasmeji...trikrat se je nasmejala, tolk je bila vesela. Kje je pol ne boš cele polupčkal??!
Bom nehala za zdaj, greva s Sali na dolg sprehod, tak lep dan je škoda drugače zabit ::) 8) .
Lep dan tudi vsem pikicam in njihovim ''šefom/ šeficam''  ;)

(http://shrani.si/f/G/cx/SbEQXK9/slika203.jpg)

(http://shrani.si/f/3A/6L/9akfpHU/slika210.jpg)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Hunda na 03 November 2008, 13:04:15
Sem pa bila do solz ganjena, ko je bila nekaj dni nazaj popoldne sama doma, ker smo šli po nakupih in, ko pridem v dnevno, kjer je spala na sedežni, jo pokličem in ona se od veselja nasmeji...trikrat se je nasmejala, tolk je bila vesela. Kje je pol ne boš cele polupčkal??!
Joooooooj  :o :o :o Moja Pippa se pa še nikoli ni zasmejala :( Pa tako simpatični so ko se smejijo.. Je pa tudi res, da ni veliko sama doma.. Največ za par urc.

Sali iz kje pa ste vi? Tele skakalnice na prvi sliki so mi malce znane. Se mi zdi  ::)

Je pa res vsaj to dobro pri naših požeruhih, da jih lahko marsikatero traparijo naučimo  :D :D Ali s Sali že kaj v malo šolo hodita?

Edina stvar, ki me res moti, je to, ker zunaj pobere kar le more, od smeti, do vejic. Sicer me vejice ne motijo, vendar se bojim, da bi pojedla kaj strupenega, zato gremo če le moremo v gozd.
Tudi Pippa rada pobere kar le more.. Ko je bila še čisto majhna, so bili najbolj aktualni kakšni drekci  >:( >:( No sedaj se je malce popravila kar se tega tiče, edino kakšen sveš kravjak jo še zamika  :o :o Pa kakšni bananini ulupki..

Smo bli pa v nedeljo s Pippo in starši na Mrežcah (Pokljuka). Par slikic  :)

(http://www.moj-album.com/slike/14035261/Q49yCBy5A9d6j2KV.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/14035261/kayaOaOwVW5knwCu.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/14035261/izDbgOdJUSCZWIts.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/14035261/qc6yDF667OZfrl3_.v.jpg)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 03 November 2008, 13:58:58
Kake krasne fotke! Pippa in Sali sta krasni :-*

Sem vesela, da nas je končno malo več pikoljubcev na kupu  :) Sama lahko rečem, da sem z izbiro pasme več kot srečna in Maja ne bi menjala za nič na svetu  ;)Vam pa zdaj lahko tudi jaz potrdim, kar mi je nekoč ena gospa rekla, ko sva se srečali na sprehodu s takrat še malim malim Majem: Prve 3 leta pekel v malem, potem pa vsaj 10 let nebesa :D In je v bistvu res, ves vložen trud teh let se mi zdaj iz dneva v dan neštetokrat povračuje.

Uživajte in imejte se! Pozdravček

Maj, ko nakaže, da bi rad pod kovter zlezel ::)
(http://www.moj-album.com/slike/604712/5Lh5FsDxh5R_62_U.v.jpg)

Maj s svojo terapevtsko kolegico Kalo 8)
(http://www.moj-album.com/slike/604712/JtlthiZH78_8EH2U.v.jpg)(http://www.moj-album.com/slike/604712/PnFWe1PBVeXgvNiD.v.jpg)

Maj bi se rad učil  :D
(http://www.moj-album.com/slike/604712/nW5FZuj_pUBlnWll.v.jpg)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Hunda na 03 November 2008, 14:35:30
Hmm.. Če je to peklo, kakšne so pol šele nebesa  :o :o

Res zaenkrat še nisem mela kakšne hude probleme z Pippo. Razen tega da mal nadležno žica med tem ko jemo, pa za kolesarji in tekači se rada zapodi.. No pa enkrat jo je že avto zbil ampak ji nič ni bilo  8) 8)

Na to da je pa hiperaktivček sem bila pa itak pripravljena in mi je ubistvu prav všeč. Se je treba pač ukvarjat z njimi. Saj zato jih pa imamo ane  :)
Je pa res največji srček, vesela je vsakega, ki jo hoče pobožat, pa tudi otroke ima zelooooo rada. Upam da tako tudi ostane. So si pa, glede na to kar sem prebrala na forumu, res vsi zelo podobni.

Skogkatt tvoj Majček je tako simpatičen s enim modrim učkom. A tudi on spi pri vas na postelji? Pippa spi pri nama s fantom, najraje čez celo posteljo, midva pa stlačena v kotu  :o :o Na začetko je bila pač majhna, se je bilo fletno malo pocrkljati.. Ampak mrcince hito zrastelo..

Lp


Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 03 November 2008, 14:49:13
Na začetko je bila pač majhna, se je bilo fletno malo pocrkljati.. Ampak mrcince hito zrastelo..

Hahaaa  :D poznam to  ;D pri nas je še ta fora, da imamo poleg domačega mačka pogosto še kakšne mačje varovance v oskrbi in potem izgleda tako na postelji:
(http://skogkatt.moj-album.com/slike/604712/dVS6_ybpO7nGej4A.v.jpg)

Smo si kar kmalu novo (beri: večjo) posteljo nabavili  ;D
Itak, se vsi samo na moji strani stiskamo, polovica od dragega ni tako zanimiva  :P
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 03 November 2008, 18:27:47
O naš je res gurman-z leti vedno bolj. Ne mara Hillsa-pa tak požeruh je. Zdaj trenutno papca ProPlan-vzela pa sem testerje Bosha.
Z leti se ubogljivost poveča-ga imam na travniku brez skrbi spuščenega-ker hodi zraven mene, max zaostane 2M ko se mu ne ljubi in ga potem prepričujem da je suuuper hodit.
Začela mu bom dodajat glukozamin za sklepe, ker ima težave z njimi. Zdaj doma tečnarim za most čez stopnice, ker jih ne mara več, včasih se spotakne, pa vidi se, da so mu smotane.
V soboto pa mu prinesem nov, modri plašček. Bo treba kako pozersko naredit. Zdaj prav pogrešam njegovo enormno energijo, skakanje sem in tja, tekanje...Zdaj najraje leži. In nima več kavča, ker je postal previsok, sedaj ima jogi.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Hunda na 03 November 2008, 21:50:35
Jaz zdaj Pippo hranim z Orijenom že kakšen mesec in sem res zelo zadovoljna. Prej sem ji dajala Almo Natur, pa je bilo tudi ok, imela ja pa ogroooooooomne zaspančke na učkah.. in to po večkrat na dan.. Zdaj so izginili. No ubistvu so briketi pol dnevnega obroka, ostalo polovica so surovo meso in kosti. Nisem pa še odkrila česa ne mara. Nevem če kaj takega aploh obstaja. Je namreč tudi čebulo, česen, mandarine...:-|~ :-|~

Čara tvoj dalmi potrebuje plašček? Tudi sama sem opazila, da Pippo malce zebe npr. zgodaj zjutraj, če je mraz, ampak se potem hitro ogreje. Pa tudi dežja ne obožuje preveč..

Sicer pa jo imam na sprehodu večinoma kar spuščeno, če jo pokličem pride k meni, pa tudi oddalji se vedno samo toliko, da me še vidi. Če je pa kdaj preveč svojeglava, je potem kakšen dan na povodcu, pa je spet pridna  ;)  Sem pa že od začetka veliko delala na odpoklicu, so me vsi tako strašili, da pri dalmijih težko dosežeš dober odpoklic.

Me pa še zanima, če je vaše kužeke kaj puberteta dajala?

Lp
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 03 November 2008, 22:46:48
Me pa še zanima, če je vaše kužeke kaj puberteta dajala?
Mhm  ;D Seveda :P Tudi to mora biti, drugače bi bil dolgčas ::)
Sem pa že od začetka veliko delala na odpoklicu, so me vsi tako strašili, da pri dalmijih težko dosežeš dober odpoklic.
Odlično!!! 8)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 04 November 2008, 08:45:55
hunda-tvoja mlada damica še ne rabi plaščka-če jo zazebe samo malo zašptintajta, pospešita korak,pa bo.  ;) Naš pa ima 13.5let in lani za novo leto je dobil plašč-zdaj ga pozimi brez plašča ne spraviš ven, pa tudi dež mu ni ljub. V mladih letih pa je bil največji naliv-njega ni motlo, on je vohal po tleh, naganjal mamo....
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Hunda na 05 November 2008, 20:56:11
(http://skogkatt.moj-album.com/slike/604712/dVS6_ybpO7nGej4A.v.jpg)

Tale je pa res huda  :o :o :o :o Sem jo mogla koj moji mamici pokazat, ker se tko pritožuje, da psi niso za na postlo. No zadnjič je bila zjutraj Pippa na njeni postelji pa ni blo nič narobe  :P  je bila tako vesela, da jo je Pippa prišla pozdravit.

Drugače je pa danes Pippa okradla in pojedla mamino malico (banano, ulupke je celo pustila, pa hrustljavo sirovo skorjico od pečene rižote si je tudi postregla  :-[ :-[.

Lp
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: sali. na 06 November 2008, 08:00:11
Tudi Sali je imela včeraj ''poseben'' dan- ''pokaži, kaj znaš'', seveda v smislu lumparije  >:D. Najprej je pojedla iz voka hrano, ki je ostala v njem. Si je postregla kar iz mize. Nato pa je pobliže spoznala moj mobitel in  rezultat tega je počena šipa. Za konec pa mi je strgala trenerko, ko je na sprehodu skakala v mene in grizla. Zanimivo, da to zmeraj počne samo meni :-\ . Verjetno se mi je maščevala, ker sem jo zjutraj peljala ven po dežju, prav ne mara ga, ves čas se stiska k meni pod dežnik in joka. :-\
Mislim, da ni stvari, ki je Sali nebi pojedla, saj je jedla že česen, čebulo, paradižnik, korenček, papriko, mandarine, grozdje, jabolka,.....poje, kar ji pride v gobček ::).
Glede male šole pa še nisem prepričana, kdaj bo šla, sedaj je stara 3 mesece in ne vem točno, pri kakšni starosti je najbolj primerno. Se moram pozanimati v kinološkem društvu Zagorje.
Aja, pa da odgovorim, kje so skakalnice na eni izmed prejšnjih slik: to je SSK Kisovec

pikast pozdrav!



po vseh dogodivščinah dneva, pa prija tkole mal zadremat

(http://shrani.si/f/r/7o/rYBS2eC/dsc00041.jpg)


(http://shrani.si/f/1h/lQ/pNcsVu3/dsc00044.jpg)

Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Hunda na 06 November 2008, 10:31:25
Tudi Sali je imela včeraj ''poseben'' dan- ''pokaži, kaj znaš'', seveda v smislu lumparije  >:D. Najprej je pojedla iz voka hrano, ki je ostala v njem. Si je postregla kar iz mize.
Haha  :D :D Tile naši kradljivčki!

Tudi Pippa ni marala dežja, sedaj pa, ko že kar dni zaporedoma dežuje, se mi zdi, da se je kar malo navadila. Danes sva se malo s frizbijem igrali na dežju, pa je bila res vesela  ::) ::) Se mi kar malo smili zdaj, ko je dan tako kratek in zato popoldanski sprehod malo skrajšan.. V temi je pa tudi ne upam imeti spuščeno.. :-\ Se pa zato doma še toliko več z njo ukvarjam in jo probam zaposliti na druge načine.

Meni se zdi (sicer nisem nek kinološki strokovnjak), da za malo šolo ni nikoli prezgodaj. Midve sva začeli hoditi pri njenih 12 tednih. Niti se mi program v mali šoli ne zdi tako zahteven, da ga tak mali mladiček ne bi zmogel. Nama je bilo prav super. Sva ob tem še sami se učili trikce in razne traparije  :P Pa še veliko stvari npr. o vzgoji izveš v šoli, zato se meni zdi kar pomembno, da greš tja že z mladičkom. Kar pozanimajta se v društvu.

Je pa fletna Sali, ko se takole na topel tepih uleže :-* :-*

Kuku
(http://www.moj-album.com/slike/14035261/whepHeIeV281mGRm.v.jpg)

Novih slikic pa žal nimam nič, v temu dežju še fotoaparata ne morem samo nositi  :'( :'( :'(

Lp
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 09 November 2008, 19:40:48
Naša bubica gre ta teden veterinarju. Zaradi težav pri kakanju in neko izrastlino ob ritki, nenehnega lizanja...Po enem tednu ni šlo prav nič na bolje, sicer tudi na slabše ne...Pa upam, da bojo veterinarji lahko to zadevo hitro urihtali.

Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: sali. na 10 November 2008, 08:00:43
O ti bošček  :'( . Držim pesti, da bo šlo hitro na bolje in se zadeva s kakanjem in izrastlino uredi :) .
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 13 November 2008, 15:26:08
No zdej smo poštimani. Samo taco še povijamo in jodiramo, ker si SKOZ liže in ni šlo nič na boljše-ampak slabše.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 13 November 2008, 15:30:18
Ooo naj se še to poštima  :-* drži se dragi Karo :)

Kaj so pa rekli, da je bilo?
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 24 November 2008, 11:49:08
Bile so analne vreče. Zdaj pa je začel bruhat-mav tem tednu je 3x bruhal.  :-\ Zdej je na dieti pa bomo videli, če bo prenehalo, če ne pa veterinarju.
(http://www.moj-album.com/slike/205669/rqZl1I65JzoTqxab.jpg)

Tačka pa je zopet slabše, ker so doma antitalenti za take zadeve. Edini trik, ki ga morejo upoštevati je-vsak drugi dan previjat taco-in si jod, svežo gazo pripraviti predno začneš odvijat taco-če ne, je on že takoj z jezikom tam. Kot da ne bi poznali našega pesjana ::)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 24 November 2008, 11:54:47
Ahja, tudi Maj je fasal 24 urno driskanje čez vikend  ::) Zaenkrat je mir, upam da je mimo.
Pesjani naši, ta pravi so  :-*
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Hunda na 26 November 2008, 11:27:23
Hej!

Kaj kej počnete z vašimi dalmiji zadnje čase?? So se driskice in podobno že pozdravile?

Midve s Pippo sva ta teden seveda uživale na snežnih sprehodih  :o :o Res je bil največji žur, Pippa je skakala kot srnica pa lovila snežinke  :o :o

(http://www.moj-album.com/slike/14035261/SMt3RHjP0yUndIXI.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/14035261/TpKQzGy7PzybGcz6.v.jpg)

Drugače sva bili pa v ponedeljek na agility treningu v Naklem. So bili res vsi zelooo prijazni. Tako da sva se zmenili, da marca začneva z začetnim tečajem  8) 8) Kooooooomej čakam!!! Do takrat bova pa mal hodili gledat, pa mogoč kakšen tunelček probati.. Pa seveda trikce doma ::)

Ima pa moja gospodična zdaj že 52cm in pa 17kg  ::) Je že skor taprava.

(http://www.moj-album.com/slike/14035261/0eAjZTmWRq_mqtWw.v.jpg)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 26 November 2008, 12:41:19
Midva se jutri spet odpravljava v Avstrijo na zaenkrat zadnji del šolanja za psa terapevta pred zaključkom. Prejšnji teden sva bila na mestni preizkušnji in je bilo prav fajn se po Grazu šetat. Videli smo lep del mesta, tudi v nakup v večnadstropno nakupovalno hišo smo se odpravili skupaj s psi, vozili smo se s tramvajem, šli smo tudi na kofe 8)
Mislite kaj na nas in držite pesti, da bo vse ok  ;)

Hunda, tudi mi smo bili zelo veseli snega in norimo po njem :o Sem zelo vesela, da se bosta lotile agilitija, ni dvoma za koga bom navijala :o Sem prepričana, da ji bo všeč. Btw. Pippa je krasna  :-*

Še slikici iz mestne preizkušnje:

(http://photos-f.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v588/4/12/582209042/n582209042_906101_4597.jpg)
(http://photos-g.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v588/4/12/582209042/n582209042_906102_4854.jpg)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 04 December 2008, 22:02:32
Kako je bilo v Avstriji?

Naš lepotec...fotke bol švoh, ker ni blo asistenta.  :roll:

Zimski plašček Charlie
(http://anjar.moj-album.com/slike/205669/AZb7SE_ThrZNgJ_C.jpg)

(http://anjar.moj-album.com/slike/205669/m5zxzKPKlmWFXieN.jpg)

(http://anjar.moj-album.com/slike/205669/0RKCqC4kl0sEzyFU.jpg)

Dežni plašček (fuuul ugoden-12€ za 60cm)
(http://anjar.moj-album.com/slike/205669/ioVSA8qcN_Qsq7Rs.jpg)

(http://anjar.moj-album.com/slike/205669/cxpK_6Q0AtayTeS9.jpg)

(http://anjar.moj-album.com/slike/205669/_rWjxweaEsnaI4NL.jpg)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 04 December 2008, 22:19:03
O kaj  je dober :o Še posebej všeč mi je prvi plašček! Tak avanturistično deluje, tak pilotski :)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Hunda na 05 December 2008, 12:19:53
Hehe Skogkatt, tako fletno zgledajo vaši kužki bodoči terapevti, ko pridno skupaj čakajo  ::)

So drugače dalmatinčki pogosta pasma v tej pasji "disciplini"? Glede na njihov ljubeči značaj, bi vrjetno lahko bili..

Čara vidva imata pa tak kulski plašček  :o :o Ta prvi je res frajerski!!
Pippa je tudi ta teden dobila svojega, zimski plašček, ki ga bo uporabljala samo ko bo zareeeeeees mraz.. Na primer, ko bo šla z nama z očijem na turno smučanje. Nekaj časa nazaj, ko smo imeli zjutraj v Kranju -9, je gospodično (kljub tekanju) tako zeblo, da se mi je kar malo zasmilila  :-[

Drugače pa smo prejšni teden spet noreli po snegu  :o :o

(http://www.moj-album.com/slike/14035261/G8T2mYrNQGo3jM_O.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/14035261/Yfd2UygfAae2cQc9.jpg)

Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 06 December 2008, 11:28:40
Fajn fotke.

Drugače sem mnenja, da mlad, zdrav dalmi ne potrebuje nikakršnega plaščka. Rabijo pa pozimi malo več ogljikovih hidratov-in pa aktivne sprehode. Zeblo jo je samo zato, ker bil hiter skok na nize temperature  ;)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Hunda na 15 December 2008, 17:04:52
Mi smo se pa sankali  :o :o

(http://www.moj-album.com/slike/14035261/FHMFDcWyBdiJzmyA.jpg)

Drugače sem mnenja, da mlad, zdrav dalmi ne potrebuje nikakršnega plaščka. Rabijo pa pozimi malo več ogljikovih hidratov-in pa aktivne sprehode. Zeblo jo je samo zato, ker bil hiter skok na nize temperature  ;)

Pippa bo plašček nosila samo v bolj ekstremnih razmerah, sploh če bomo zunaj dalj časa.. Glede na to, da je poleti na morju brez problema oz. z največjim užitkom ležala na soncu, ko smo se vsi ostali že skrivali v senci, bi rekla, da ji pri zelo nizkih temperaturah ni ravno prijetno.. Mi je brez veze reskirati kakšen prehlad.  :)
Kolikor je meni znano, psi ob večjih naporih potrebujejo več maščob ne pa OH. Malo drugače kot pa pri ljudeh.  ;)

Lp
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 15 December 2008, 17:33:17
Ja naš se je poleti sončil kot zmešan. Pozimi je ril po snegu, se sankal po hrbtu, čez cel sneg letal na en hrib kjer je foter smučal, spet čez celca na drug breg, kjer se je brat sankal....Res je bil nor. Prav pogrešam to divjanje....Zdej najraje leži. Sicer je za 13.5 let dober.

Ajd mlademu dalmiju bi pri -18 in več verjetno tut js kaj gor napravila. Drugač pa pri -10 so kamot brez plašča, itak so aktivni psi. :)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 28 December 2008, 11:12:06
http://www.youtube.com/watch?v=tQgpO27Zu3k  :)

(http://www.moj-album.com/slike/604712/g03LViN4ZRepuSIF.v.jpg)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Niky*Nika*Pika na 28 December 2008, 11:43:09
Iiiiii kaj je dober!  :D  :-*
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Hunda na 04 Januar 2009, 13:27:31
Skogkatt Mymyček je res lušten s svojim darilom  :D Pa še tko fletno asistentko ima  :o

Pippa si je pa porezala tačko  :-\ Sicer nevem točno kako in s čem, z mojimi starši je bila na turnem smučanju in baje je imel sneg ledeno skorjo.. Rana sicer ni tako globoka, da bi potrebovala šivanje, sem jo pa za sprehod raje povila.. in seveda je bila gospodična vsa nesrečna  ::)

(http://www.moj-album.com/slike/14035261/StqVobGVrJgt5AKB.v.jpg)

Na vsak način se je trudila to nadlogo odstraniti..
(http://www.moj-album.com/slike/14035261/F1ELMpClqMmbtryP.v.jpg)

Ampak ji ni uspelo ;D

Lp
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 04 Januar 2009, 15:02:47
Našemu še vedno povijamo tačko. Ampak je bolje, dlaka že začenja rasti. :) Je pa sedaj problem ognojek pri riti-spet. Tako, da bo verjetno treba it veterinarju te dni, če ne drugega da očisti pa umije.

Kako je Maju uspel preizkus?
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: sali. na 04 Januar 2009, 20:05:02
joj, lubčki pikasti, ne morem se jih nagledat, tolk so luštni...eden bolj, kot drugi :o
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 20 Januar 2009, 09:04:19
Novo leto je prineslo ogromno dela in precej novih izzivov :)

Prvi letošnji je bil izpit za psa terapevta v Avstriji pri Tiere als Therapie, na katerega smo se pripravljali vse od jeseni :)

živčno nasmejani sva šle na pisni del izpita  :o
http://photos-g.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v2076/239/93/1161007495/n1161007495_30276286_9983.jpg

Izpitni del vaje poslušnosti
(http://photos-h.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v2067/4/12/582209042/n582209042_1141463_2292.jpg)

...in, ko je bilo vsega konec  8)
(http://photos-h.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v2076/239/93/1161007495/n1161007495_30276287_256.jpg)

Sem zelo ponosna na svojega pikastega ex-norca  :)
Pozdravček vsem!
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Hunda na 20 Januar 2009, 19:38:51
Čestitke  :o :o :o :o :o

Vrjamem, da si ponosna na svojega pikota, pa tudi nase moraš biti  ;) Se vama je vso vloženo delo lepo poplačalo  ::) Sedaj vama pa želim veliko užitkov ob vajinem delu in upam da bosta razveselila in pomagala nešteto ljudem..

No nekateri pa zadnje čase izgubljamo živčke z našimi trmastimi in svojeglavimi pikicami... Ampak saj bo..  :P

Lp
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 20 Januar 2009, 20:22:27
...na svojega pikastega ex-norca...

Hunda, tole nisem zastonj napisala :D
Vem kaj preživljate in te lahko potolažim, da bo minilo :P Kdaj, ne vem, sigurno prej kot pri nama dvema. Glede na rezultate, nama je kr fajn uspelo, kljub vsemu ;D Pri vas pa niti najmanj ne dvomim v to :)

Se tipkamo na fb-ju ;)

In hvala! :)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 20 Januar 2009, 20:43:55
Trikrat hura za Melanie in Maja.  ;)Jap so norci, sam se jih da lepo kultivirat, pri tem pa še vedno ostanjo norci, dinamični.  :)
Če naš ne bi bil tako gorzen do drugih psov in nasploh :-[ Bi si pri njegovih 9, 10 letih še enega pesjana umislili in bi zdaj bil doma en seniorček za fotra in mladenič za naju z mamo, ker meni prav manjka ta dinamika, neumorno tekanje, norenje po snegu...
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Urška na 23 Januar 2009, 01:24:43
Skogkatt, čestitke za opravljen izpit! Ful sem vesela za vaju. Pa imamo dve novi tako licencirani terapevtki v Sloveniji (od treh)  :o 

In vendar se premika... bi lahko rekla  :)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Hunda na 28 Februar 2009, 17:41:12
No.. pa smo doživeli manjšo nesrečo..

Pri igri z boksarčkom, si je Pippa odlomila desni podočnik, čisto pri dlesni  :'( :'( :'(

V ponedeljek greva k zobarju, vrjetno bo moral zobek ven  :'( Upam da je ne boli zelo zelo..
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 02 Marec 2009, 14:43:09
ojoj  :( kak ste? ste se poštimali?

lupčka pipci  :-*
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Hunda na 02 Marec 2009, 20:43:53
Midve sva nazaj od veterinarja.. V sredo gre ven še koreninica :'( :'( Zobku ni pomoči, ga je premalo notri ostalo za kako plombiranje.. Tudi veterinarki ni bilo ravno jasno, zakaj je do takega zloma prišlo :-\ Možno, da je bil že sam zob slab oz. je bilo nekaj narobe že v samem razvoju zoba, možno da je res dobila udarec pod takim kotom, da se je zob odlomil.. Ostale zobke ima zelo lepe.

Tako da imamo zdaj eno mlado škrbico  ::) V sredo pa pod narkozo, odpret dlesen in ven s koreninico, da ne bo povzročala kakih nadaljnih težav..
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 02 Marec 2009, 20:56:04
Pippa, sam da ni hujšega in da bo vse ok  :)
Bi te Maj zdaj potolažil, ker ima tudi en zob premalo, pa ti izroča, da so ravno napake tiste, katere nas naredijo zanimivejše 8)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Hunda na 02 Marec 2009, 21:03:49
Mayček, saj vem  ::) Še vedno sem najlepša dalmatinčica ever  ;D

Sem pač po svoji lastnici, tudi ona ima en umeten zobek  :P Si ga je zbila ko je bila še otroček, tako kot jaz  ::)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 02 Marec 2009, 21:07:56
Še en dokaz več, da so psi podobni svojim lastnikom  :D
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Hunda na 04 Marec 2009, 20:57:53
(http://www.moj-album.com/slike/14035261/sQ28w2w5vHh3Jj3c.v.jpg)

Tole je Pippin zobek. Danes je bila na operaciji, so ji še koreninico ven potegnili. Sedaj je potrjeno, da gre za poškodbo. Zobek je drugače čisto zdrav  :'( :'( Sem bila pa res šokirana, kako ogromna je dejansko korenina  :o :o

Sedaj je Pippa malo bogica, 6 tednov na mehki hrani, pa nič igranja  :'( :'( :'( 14 dni antibiotikov.. Nevem kam bova vložili vso energijo.. Ravno v petek naj bi začeli z agilitijem  :'( Tako, da grem zdaj v petek sama, pa se mi Pippa pridruži naslednji teden..

Lp ostalim pikotom  :-*
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Larra na 04 Marec 2009, 21:05:12
Ooo kako velik zobek :-\ Bogica mala...
Upam da čimprej okreva in da se čimprej vidimo na agilityu :P
LP pa  :-* :-* od Bonii
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 04 Marec 2009, 21:07:10
Moja sedmica je imela korenino 2cm, ta druga sedmica pa še en malček večjo. Bom tole, ki jo imam za spomin fotknila.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 04 Marec 2009, 21:48:09
Ojoj, tako hitro ti omejijo gibanje, hm Pippa :( ampak nič hudega, itak so ti tečaji bolj za vodnike, kot za pse :P Kar naj se prvo nauči pravilno vodit, tak na suho, preden te začne čez ovire pošiljat ;D kje bosta pa trenirali? sam se je pa res grdo zlomil tale zob :-\
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Hunda na 04 Marec 2009, 21:54:03
No gibanja ji ne bom omejila.. Igro pa  :'( Nobenih cuf, niti žogic, kaj šele igro s kužki.. Bojo pač kake hrenovke na sceni  ::) Pa seveda konzervice... se bo vsaj s hrano crkljala  ::)

Trenirale bova v KD Naklo. Nama je najbližje.. Tole glede vodenja imaš prav skogkatt. 

Zobek je grdo zlomljen ja, še vedno mi ni jasno, kako se lahko tako hitro to zgodi.. Naj bi imeli psi trde zobke ane?!?
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 04 Marec 2009, 21:58:18
Ja res, tudi mene je to zlo presenetilo :-\ tako šele vidiš, kako hitro se lahko kaj zgodi, na žalost.

Aja, gibanje ji niso omejili, samo cufanje in igro, pol pa super ;) to pa pol ne bo tako hudo :-* bo hitro minilo :)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 04 Marec 2009, 22:16:42
cufo ipd ji boš omejila dokler se ne zaceli rana ali za vedno?
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Hunda na 04 Marec 2009, 22:39:15
Cufe ne bo kakih 6 tednov, da se zadeva res dobro zaceli.. Potem pa spet veselje  ::)

Je danes gospodična dobila za pogum eno simpatično hobotnico  :o Ampak zaenkrat počiva v omari..

(http://www.moj-album.com/slike/14035261/vbeykBJRcwHj4IGd.v.jpg)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 04 Marec 2009, 22:46:30
ooo kake žalostne oke vidim :-* :-* :-* za pojest je, cuker pikasti  8)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Hunda na 27 Marec 2009, 10:04:57
Danes praznuje svoj 4.rojstni dan predragi Majček..

VSE NAJBOLJŠE MYMY!!!!   :-* :-* :-* :-*

Ostani tako priden še naprej!!! Pa ne pozabi na vragolije, da ne bo domačim preveč dolgčas  >:D
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Hunda na 15 April 2009, 22:06:20
No takole pa midve zgledava na začetku najinih agility treningov  :D :D

http://www.youtube.com/watch?v=c445AI5AZx8 (http://www.youtube.com/watch?v=c445AI5AZx8)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 15 April 2009, 22:15:00
Ful dobro  :o

Se ji vidi, da uživa, pa tko skulirano skače čez ovire  8) Fajn vaju je gledati, tko do kar snemajte naprej  :)

P.S. Maj ne mara hojo čez most, se vidi, da sma se prepozno lotila  ::)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Hunda na 15 April 2009, 22:22:43
Ja Pippa res uživa, jest pa tudi  ::)

Mi je pa fajn, ker imam res občutek, da iz treninga v trening napreduje, dons je delala že ful bolje kot tukej na posnetku, 14 dni nazaj.. Smo imeli danes še palisado, je bila ful pogumna in res ji je bila žurka  :o :o

Verjetno bomo pa snemali spet v petek :)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Larra na 15 April 2009, 22:35:11
Ja, Pippa raztura :P ;D Ful vama gre dobro, kar se pa napak tiče je pa skoraj pri vseh tako, da delamo napake mi in ne psi  ::) :D
Seveda, prinesi digitalca v petek s seboj, pa te jaz snemam, razen če pripelješ očija, k si rekla da dole profi slike :P
LP
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 16 April 2009, 08:58:47
Ne mara mosta al se boji? Naš ga tudi ni maral, je blo treba začet na tleh, pa potem postopno zviševat.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 16 April 2009, 11:29:30
Ne mara mosta al se boji?
Oboje  :D Ne mara ga, ker se boji, ko se začne zibati  ;D
Ne, sej vem da bi se naučil, sam lotit bi se bilo treba. Ker pa imava toliko drugega dela in v agilitiju ne tekmujeva, ampak samo for fun skače, smo dali to nalogo malo na stranski tir. Ne moreš vsega obdelati, sploh pa ne istočasno. Če pa hočeš nekaj malega klasike, sledi, obrambe delat, plus še pet terapija in v RO tekmovati, ti pa že res časa zmanjka  :D Zato pač most ni tolko pomemben ;)

A v nedeljo pride kdo na prvo letošnjo Ro tekmo? Pa da vidim, kaj si je zapomnil čez zimo, ko nisva nič kaj delala  :P
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 16 April 2009, 17:18:31
Ne, vsega pa res ne moreš.  Važno, da uživata oba in da ni še en zdolgočasen dalmi na kavču. ;)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: lunaspi na 04 Maj 2009, 05:31:41
Pri nas je Lunca čisto mahnjena na vodo.
http://3.bp.blogspot.com/_O7mPd2MLnI8/Sf2fDcx6V-I/AAAAAAAAAjI/ku93rRvldjU/s1600-h/DSC_0253.jpg (http://3.bp.blogspot.com/_O7mPd2MLnI8/Sf2fDcx6V-I/AAAAAAAAAjI/ku93rRvldjU/s1600-h/DSC_0253.jpg)
http://2.bp.blogspot.com/_O7mPd2MLnI8/Sf2fDlo8L5I/AAAAAAAAAjQ/8OF-HTi9EVo/s1600-h/DSC_0257.jpg (http://2.bp.blogspot.com/_O7mPd2MLnI8/Sf2fDlo8L5I/AAAAAAAAAjQ/8OF-HTi9EVo/s1600-h/DSC_0257.jpg)
Zanima pa me, ali vi svoje dalmije doma potem obvezno stuširate? Glede na to, da naj bi bile reke v glavnem onesnažene,... Saj ne, da bi jo vozila v kakšno lužo odplak in upala, da bo mutirala.  ;D Vozim jih tja, kjer bi se sama namakala. Jaz jih vseeno potem tuširam (ohne šampon). Mogoče pretiravam?
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Hunda na 04 Maj 2009, 08:42:17
Luštne slikce  :-* :-*

Odvisno kje se pes kopa.. Jaz moje načeloma ne skopam potem doma, če res ne smrdi. (Tukaj pri nas rada skoči v Rupovščico, pa se mi zdi da ni take krize.) Ni imela še nikoli kakih problemov s kožo ali dlako. Jo pa po vsakem sprehodu damo pod tuš, tačke temeljito umiti, pa po trebuhu je ponavadi vsa svinjska, ker je pač divjak  ::) Potem se pa s čistimi tačkami lahko po postlah valja  ;D

Aja, na morju sem jo pa obvezno tuširala vsak večer.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 04 Maj 2009, 09:20:31
Maj se redko hodi namakat, pa še to samo v čisti vodi, tako da ga spiram samo, če se umaže ali smrdi. Prav kopala sem ga nazadnje mislim, da kakšne 2 leti nazaj ::) oz. se vsako leto na morju nakopa za neprej in nazaj ;D Na morju ga tudi ne spiram vsakič, malo soli na koži mu že ne škodi.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: lunaspi na 05 Maj 2009, 03:12:29
Ja, pri nas je Lunca tudi magnet za svinjarijo, cvetni prah,... vse nalepi nase.  Tako, da se MORA tuširat.  :D
S starejšo je drugače. Ne prebavlja svinjarije in se jo v velikih krogih izogiba. Ne mara se pa tudi tuširat.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Hunda na 05 Maj 2009, 07:53:19
Pri nas Pippo vso svinarijo raje poje, kot da bi si kožušček umazala  :P
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Larra na 05 Maj 2009, 15:57:55
Hunda, kako je s tačko in ali v petek prideta že na trening? :)
LP
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Hunda na 07 Maj 2009, 20:05:38
Ne, naju še nekaj časa ne bo na trening  :'( :'(

Danes je bila Pippa pri ortopedu. So slikali tačko in odkrili zvin enega prstka. Zgleda je kost tudi malo počila, pa še punktirati je moral tekočino..

Zdaj nej bi 14 dni čisto mirovala, samo lulat in kakat  >:( Nevem komu se bo prej zmešalo, meni ali njej. Že ta teden je bilo hudo "počivati". No, lahko bi bilo še kaj hujšega..
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Larra na 07 Maj 2009, 20:38:42
Ojojj....revica boga :-\ :-\
Potem pridi na trening vsaj ti, pa ti jaz posodim mojo, če se ti bo dalo laufat z njo ;D ;D
Upam da se čimprej pozdravi!
LP
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Remi na 07 Maj 2009, 20:56:15
O boga psička tvoja in upam da bo zdržala14 dni, saj moj v nobenem primeru nebi mogel zdržati! Želim ji hitro okrevanje!!
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: lunaspi na 09 Maj 2009, 05:59:07
O joj! Uboga Pippa.  :( Tudi jaz vama želim čim hitrejše okrevanje. Potem se pa spet kaj vidimo skozi ograjo.  :)
Lp
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 17 Maj 2009, 18:14:50
Dalmatiner igra v mivki  :) http://www.youtube.com/watch?v=sai-Lmj8TeU
 
 
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: MareX na 15 Junij 2009, 21:38:18
kok je moznosti da dobis dalmatinca gluhega ? pa pri kaksni starosti se lahko naredi test gluhosti? prebrav sm tut da so zelo trmasti... ker se odlocam med dalmatincem, huskyem in AMjem ... 8) ;D
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 16 Junij 2009, 06:46:17
Vse naštete pasme so zahtevne in rabijo domislenega vodnika, ki jih zna motivirat za sodelovanje, vse pasme odpovejo pri uporabi prisile In pri vseh potrebuješ dobrega vzreditelja. Se pa vsi trojni pojavljajo v zavetiščih.

Možnost za delno gluhoto ali popolno je ogromna. Mislim, da v SLO testira svoje pse samo Pantheraunica. Testirajo mladičke. Psi so zelo vztrajni, z veliko volje po življanju, samostojni.

cca 1x letno je pri nas BAER testiranje, na žalost s premalo interesentov, ki bi to udejanjili. Poleg tega je pri dalmijih problem z ledvicami, alergijami...Zato pazi od kod vzameš mladička. Vse te zadeve so dedne. Če te ne zanima pes iz tujine, potem se obrni na Gregorja Nemaniča-Pantheraunica in ga povprašaj od kod ti priporoča.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 05 Julij 2009, 22:33:50
Oboje  :D Ne mara ga, ker se boji, ko se začne zibati  ;D
Ne, sej vem da bi se naučil, sam lotit bi se bilo treba.

No, pa smo se: http://www.youtube.com/watch?v=Mc-f4lfDwI4  :)

Kako ste ostali dalmiji? :-*
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Hunda na 08 Julij 2009, 23:21:52
Hi pikoti!!

No pa je Majček le spoznal, da je lahko tudi most žurka  8) 8) Pridna sta kot vedno  ::)

Mi se pa počasi odpravljamo namakat v morje, mal lenarit in plavat, ko pridemo nazaj pa spet akcija  :) :) Pippi se je poškodovana tačka res doooooooolgo cenila, je blo že ok pa pol spet šepanje.. Res sem bila že sita vsega, Pippa pa vrjetno še bolj, dolgo ni bilo nič norenja  :'(  Se je kar poznalo na izgubi mišic, pa en kilogramček gor  :-[ ampak zdej je baraba spet v formi  ::) Tako da takoj po dopustu spet začneva z agilitijem  ;D ;D ;D

Drugače pa priznam, sem se zadnje čase bolj ukvarjala z izpiti na faxu in sem malo zanemarila ukvarjanje z mrcino  :-[ :-[ Pa se je takoj poznalo na obnašanju.. Bo treba pač nadoknadit zamujeno..

Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 08 Julij 2009, 23:44:10
Hi hi, ja hitro izkoristijo priliko :D ampak se prav tako hitro učijo  8)

Uživajte na morju :) Mogoče se pa kdaj vidimo kje na kakšnem agilitiju  ;)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: sali. na 28 Julij 2009, 07:58:09
No, pa smo stari eno leto.  ;D

(http://i297.photobucket.com/albums/mm237/andrejaas/DSC02847.jpg)

(http://i297.photobucket.com/albums/mm237/andrejaas/DSC02842.jpg)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 28 Julij 2009, 09:30:26
JŽŠ kaka frajerka! :o Čestitke Sali in vse najboljše na še mnogo uživaških let  :-*
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: sali. na 13 Avgust 2009, 23:18:51
http://pjega.bloger.hr/default.aspx?date=1.8.2009


Nekdo se je naveličal male pikice, ker je verjetno postala prezahtevna zanj :(. Morda se pa najde kdo, ki bere  ta forum, in bi  jo želel imeti.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Simona_Dina na 27 Avgust 2009, 21:47:30
Mi lahko gdo to razloži: kako se lahko naveličaš takega lepega kužka? Oziroma ga kar naenkrat nočeš več met?? ??? ??? ???
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 30 Avgust 2009, 20:32:23
Ker ni samo lepi kuža. Ampak je pes ki zahteva ukvarjanje in tudi niso najenostavnejši psi. In ljudje sploh ne preštudirajo kak KARAKTER jim ustreza, samo vidijo dalmatinec, imejmo ga. Brez da bi karkoli vedeli o pasmi.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Simona_Dina na 30 Avgust 2009, 22:41:59
Verjetno jo bo vzel en moj kolega, če je še na razpolago. Jutri bo poklical.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 28 Oktober 2009, 18:03:58
Ena slikica malce za osvežitev teme ;)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: sali. na 28 Oktober 2009, 20:24:48
Ti lepotec may!!! :o :o

Mi pa dobimo čez približno 2 tedna še eno malo pikico. Naša Sali nas je tako navdušila, da smo se odločili pri pjegavisanjaski vzeti še eno malo pikico. Komaj že čakamo, da  pride mala Vrga k nam.  Upam samo, da Sali ne bo na začetku preveč ljubosumna.
Aja, pa še nekaj...7.11. opravljava izpit iz b-bh. Res me skrbi, kako nama bo šlo, ker nisva bili že več kot 2 tedna na poligonu zaradi Salijine  gonitve. Saj nama še kargre, le prostor in čakanje je zanjo ''predolgočasno'' ;) . No, le držite pesti, da nama ne bo treba ponavljati, hehe.

Pa en lep pikast pozdrav
Sali
(http://i297.photobucket.com/albums/mm237/andrejaas/DSC04917.jpg)

in mala Vrga
(http://i297.photobucket.com/albums/mm237/andrejaas/0000803709_m_0_2bf5o9.jpg)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 29 Oktober 2009, 11:47:09
Bomo držali pesti, bosta že zrihtali  8)
Predvsem pa čestitke :o sem tolk vesela, kolk vam vela  :o, in želim vam ooogrooomnooo veselja  :)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 29 Oktober 2009, 15:45:45
Koliko se kaj vaši dalmiji smejijo?
Jaz to pri Bini prav pogrešam. Ker Karo se je pa tako smejal, da je bilo za počit. Včasih samo zato ker se je režala mama  ali pa če je naredil kako neumnost, ukradel kaj za jest kar ne bi smel, popil mleko in dočakal prihod mame.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Simona_Dina na 06 November 2009, 22:06:59
Naša se vedno smeji, kadar pridemo domov. Včasih tud kadar gdo pride na obisk. Pa tud ko grem jaz na stranišče, pa pustim vrata odprta, pride Dinika notr pa se kr začne smejat. Al pa ko spi dol na kavču pa potem pride za mano v sobo na postlo spat. Smeji se zlo velik ja :)

Dejte mal povedat imena ki so v vaših rodovnikih, mogoče smo kej v sorodu :D
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: sali. na 09 November 2009, 23:23:37
Evo!!! Danes opravili B-bh izpit. ;D Bil je prestavljen, danes je sodnik zamujal več kot eno uro, tako, da sva delali ob 18:30 in še dež je padal. Res, da nama ni šlo idealno,  pa vendar vremenskim razmeram navkljub ( ko sva čakali več kot uro in pol, je Sali pošteno nazeblo, čeprav je bila v avtu), je delala lepo, razen ležanja na mokri travi  ;).
Ful sem ponosna nanjo.
(http://www.shrani.si/f/3b/Vp/3G8x4NKR/dsc05192.jpg)

Pa da ne pozabim...naša nova družinska članica Vrga je pravi mali ''vragec'', tooolk je luštna, navihana, najbolj pa me veseli, da se lepo razumeta s Sali, da jo je lepo sprejela ;D
(http://www.shrani.si/f/r/D4/10CoYxYu/dsc05119.jpg)
(http://www.shrani.si/f/27/Mj/1JKoeyEZ/dsc05150.jpg)
(http://www.shrani.si/f/1Y/l8/1T4P44jA/dsc05176.jpg)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 09 November 2009, 23:29:10
Bravooo Sali  :o pridna punca  :-*

In dobrodošla mala Vrga  :) res upam, da ju bom kdaj imela priliko prečohati  :)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: deteljica na 10 November 2009, 10:01:21
ha, kaj mate dobro kosmato posteljo  :o

Čestitke za izpit, Sali.
Mokra tla so res ogabna, še najbolj pa motijo kratkodlakce  ;)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Simona_Dina na 10 November 2009, 20:54:54
Pazi ko bo mali vragec zrastu boste vse mogli skrit pred njo  >:D nam je nov kavč raztrgala ko je bla mala -.-

Drugač pa čestitke za izpit! :o :o
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 27 November 2009, 07:30:30
Kje ste kupili tisto kosmato posteljo? Koliko je stala?
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: sali. na 27 November 2009, 16:43:59
Tista kosmata ''postelja'' je bila kupljena v rutarju v Ljubljani hčerki za rojstni dan...to je stol napolnjen s kroglicam stiropora. Seveda si ga je Sali takoj prisvojila ;) in sedaj je od psičk. Cene se pa ne spomnim več.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: skogkatt na 09 December 2009, 12:04:53
Kotena septembra 2008, nesterilizirana, išče dom. Pogoj za posvojitev: sterilizacija in dom, v katerem bo član družine. Informacije: 051304435 - zavetišče Horjul.
V poštev pride tudi začasno nameščanje. Psov ne mara, rabi socializacijo, dom in nekoga, ki bo pokril strošek sterilizacije, cepljenja in čipiranja.

Če ima kdo možnost, lepo prosim, kajti... ah saj slika pove vse. Zima je tu, res se mudi  :(

Slika tukaj: http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=9092.0
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Simona_Dina na 29 Junij 2010, 15:07:43
Pa še malo Dine za osvežitev teme :)

(http://www4.slikomat.com/10/0629/old-dina1.jpg)

(http://www4.slikomat.com/10/0629/1gi-dina2.jpg)

(http://www4.slikomat.com/10/0629/sou-dina3.jpg)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: kanchy na 27 December 2010, 13:33:22
Mogoče veste za kakšno leglo v bližnji prihodnosti (rodovniško seveda, po možnosti kjer opravljajo BAER teste pri mladičih)?
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 29 December 2010, 11:53:02
Nemanič bo pravi naslov. On testira vse svoje pse, mladičke, internetno stran pa glih ne updejta. Lahko ga tudi vprašaš od koga bi ti še priporočal vzeti psa.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Lilit na 29 December 2010, 12:14:26
Ce koga zanima, sem dobila po mailu oglas, da oddajo 6-mesecnega dalmatincka (ne vem, zakaj, niti ne, ali je rodovniski).
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 04 Januar 2011, 12:02:44
8 letna rodovniška Ajša išče novi dom

http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=10683.msg452825;boardseen#new (http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=10683.msg452825;boardseen#new)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Simona_Dina na 22 Februar 2011, 20:05:54
Včeraj smo se spet smejali, sicer malo manj, ker je bilo za posnetek hehe :)

http://www.youtube.com/watch?v=-m3FeeRnuyk (http://www.youtube.com/watch?v=-m3FeeRnuyk)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Sanaa na 22 Februar 2011, 21:10:31
Aaa isto je naš počel, ponavadi ko smo prišli domov, ali ko je razkopal kakšno rožo  :D Prav pogrešam tole hihitanje, nisem vedela da tudi ostali dalmatinci to počnejo :)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: snežinka* na 22 Februar 2011, 21:57:27
Joj Dina je tok dobra s tem smejanjem. :P
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Simona_Dina na 22 Februar 2011, 22:38:38
Škoda da je nisem boljše posnela :D najbolj se pa smeje ko pridem domov.. takrat se ji pa utrga :D al pa zjutrej ko me čaka pred vrati ko za vikend mal dlje pospimo :D <3
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: snežinka* na 23 Februar 2011, 13:24:26
kako je z dalmatinci z rjavimi pikami?
se te bolj težko dobi ane? so mi celo bol ušeč kot s črnimi pikcami -bl so posebni. ;)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 23 Februar 2011, 18:48:13
Se jih niti ne dobi težje, je pa potrebnega več preudarka pri paritvah, ker rjavo-rjavo piki ni dobro oz. lahko pride do zdravstvenih komplikacij mladičev, tudi do mrtvorojenih mladičev.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: snežinka* na 23 Februar 2011, 18:56:33
kaj se jih lahko par skupi - rjave?
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Sanaa na 23 Februar 2011, 21:21:55
Meni so pa definitivno lepši s črnimi pikami :) Je pa res ko imaš dalmatinca ti je tvoj vedno najlepši, tudi ko gledaš število pik..meni so bili vedno čudni dalmatinci s preveč ali premalo pikami; merilo je bil seveda naš, ki jih je imel glih prav in je bil najlepši, kljub temu da je imel modre oči in je bil izven standarda.  :D
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 24 Februar 2011, 16:37:35
Saj to je-rjavi x rjavi ni dobra kombinacija, že iz vidika etike. Pobrskaj malo informacije glede tega v angleščini kaj vse to potegne za sabo.

Če smo že izvenstandardni - meni so daaaaleč najlepši s celim črnim uhljem, včasih je bilo ogromno takih psov, so tudi vzrejali z njimi, na zdravje to ne vpliva, ampak ne vem zakaj so jih potem izločili iz vzreje.

(http://s9.mojalbum.com/karo-foto_205669_245861_13798237.jpg)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: sali. na 27 Februar 2011, 10:38:05
Zato, ker kužki s ploščico ( celim črnim uhljem) ali monoklom ne dobijo vzrejniškega dovoljenja. Takšen je standard pri dalmatincih.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 27 Februar 2011, 10:47:42
Ja, to vem. Ne vem pa zakaj je tak stnadard. Bom probala zbrskat pri komu, ki se bolje spozna.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Sanaa na 27 Februar 2011, 14:10:54
Čara pa je tale na tvoji sliki rodovniški? Ker naš je imel rodovnik, čeprav je imel modre oči..samo kot pravi sali. ne bi dobil vzrejnega dovoljenja..taki so pač predpisi za to pasmo  :)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 27 Februar 2011, 14:13:45
Noupe...Je bil kar od enega Mariborskega preprodajalca...revež, je bil res bogi-bolhe, prebava, gliste, prestrašen....niti jest ni znal briketov...

Glede oči se mi zdi da je modra barva povezana z gluhostjo-prenašanje tega gena al neki takega-ne bom trdila.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Lilit na 28 Februar 2011, 09:29:01
Saj to je-rjavi x rjavi ni dobra kombinacija, že iz vidika etike. Pobrskaj malo informacije glede tega v angleščini kaj vse to potegne za sabo.

A mas kaksen link, jaz nic ne najdem  ???
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 28 Februar 2011, 19:27:42
Bom probala najdit, je pa že par let kar sem to brala. Se splača preverit, če se je doktrina spremenila al pa če je bla to ugotovitev samo eneg vzreditelja.  :-\
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Simona_Dina na 08 April 2011, 15:13:48
Končno, boljši posnetek! :D
Na koncu ji je blo že kar nerodno pa se je začela zarivat v kovter :D

http://youtu.be/0JQ4g3jplHo (http://youtu.be/0JQ4g3jplHo)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Sanaa na 08 April 2011, 16:51:37
Kok je lušnaaa  :D :-*
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Simona_Dina na 09 April 2011, 14:24:39
Jaaa tak cukrček je  :-* obožujem jo! :) :D
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Simona_Dina na 16 December 2011, 08:12:04
Evo nas spet, pomoč gasilcem  ;D ;D ;D

http://youtu.be/btY-8QUXaRM (http://youtu.be/btY-8QUXaRM)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Alchy na 12 Februar 2012, 12:45:14
Men so ful luškani ampak temno rjavi so mi malo lepši kot črni vsaj po mojem okusu.  :D
 

LP, Alchy
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Marionn na 05 December 2014, 11:43:08
Pozdravljeni :)

Vidim da se že nekaj časa ni pisalo v to temo, ampak vseeno upam da se bo našel kdo, ki bi mi znal svetovati. S fantom se odločava za nakup dalmatinca, vendar je zaenkrat vse še v povojih, saj trenutno še zbirava informacije o pasmi itd. Za začetek bi pa vprašala katero psarno priporočate?Nekaj jih poznam (Pjegava Sanjaska, Dalmino, Croata Dals, Dalmo.point), imate morda izkušnje s katero izmed navedenih psarn?

Hvala vsem  :)
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 05 December 2014, 13:12:34
Nazadnje je Pjegava Sanjska bila dobra izbira. Zdaj pa ne spremljam več scene. Pri nas je imel najbolj kvalitetne pse (zdravje, karakter) Gregor Nemanič-Pantheraunica.

Obvezno zahtevaj BAER test za mladičke, brez tega, ne kupuj. Pa malo preglej zgodovino, sorodnike, koliko časa so živeli. Tudi to je namreč en fajn pokazatelj splošnega zdravja.
Ledvice so na udaru pri dalmatincih in če se prav spomnim je najmlajši umrl pri mladosti 5 let. Zato je treba biti previden pri izbiri (+ pogostost gluhote).

So pa to res super psi, aktivni, neumorni, idealni za kompanjona na dolgih tekih (20km je za njih mala šala). V bistvu s pravo motivacijo so odlični v vsakem pasjem športu in neumnorni pohodniki in veliki požeruhi.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Nika na 05 December 2014, 13:23:55
Glede ledvic skoraj nimaš kaj bit previden, ker so praktično vsi affected in imajo veliko možnosti za tvorbo sečnih/ledvičnih kamnov. Guglaj za Hyperuricosuria, ne vem kako se po slovensko reče.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Marionn na 08 December 2014, 08:50:19
Čara in Nika hvala za odgovore. Baer test bo obvezno merilo pri nakupu dalmatinca, o tem sem že veliko brala in domači testi s kakšnim ploskanjem res ne držijo vode.    Rodovnike bi pa tudi dobro pregledala pred se karkoli odločiva  :)

Imam pa še eno dilemo, in sicer, nihče od naju še ni imel psa. Glede na prebrano naj bi bili dalmatinci bolj primerni za izkušene lastnike. Kakšne so vaše izkušnje s tem?In pa še eno vprašanje...zaradi službe bova odsotna 8 ur dnevno in sem prebrala tudi, da samote ne prenašajo ravno najbolje...ali bi bil to lahko problem?

Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: čara na 08 December 2014, 09:56:46
V prvi vrsti morata biti navdušena tekača, kolesarja, pohodnika. To so atletski psi.
Imeti morata neizmerno potrplenje in nekaj smisla za humor ter diplomacijo.
Ob obisku kvalitetne pasje šole z dobrim inštruktorjem, si lahko omislita nadvse vztrajnega psa, ki mu ne manjka domišlije in je v akciji pretežno ves čas, so pa težji za motivirat. So zelo samostojni psi. Ob pravem načinu, pa jih lahko naučiš vsega, kar so fizično zmožni.

8 ur je lahko doma vsak zdrav, odrasel pes, če le nima ločitvene tesnobe. Mladiček bo potreboval čimvečjo sobno kletko ali varen prostor, nekoga, da ga vmes malo pocartlja, spusti ven na wc potrebo in mu, da obrok. Kasneje pa vsaj za vmesni wx sprehod, igro. Od 9-12 meseca pa bi lahko zdržal sam 8-9 ur. Ob predpostavki, da ima zjutraj svojih 15 minut in takoj wc, ko prideta domov, glede na njihov onivo energije, samo wc ni zadosti (žoga, cufa, šprint sem in tja). Neglede na vreme.

Načeloma je fajn že prej izbrat inštruktorja, videt tečeja, njegov stil dela in se odločit.

Dalmatinci so super psi za potrpežljivega atleta, ki mu je jasno, da bo potreboval veliko doslednosti in dela, da bo obvladoval lovski nagon in bo pripravljen od prvega dne veliko vložit v odpoklic. So pa res idealni za različne pasje športe, nekateri tudi za obrambo, skoraj vsi pa za sled.
Naslov: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
Prispeval: Marionn na 09 December 2014, 14:06:28
Čara, vzeto na znanje, definitivno je za premislit kar si napisala.  Glede puščanja psa doma 8 ur sem pa kar malo pomirjena, ker me je res skrbelo kako bi to sfolgala  :)