PeSjanar.Si Forum

Ostale živali => Žuželke => Temo začel/a: rina na 18 November 2005, 19:00:20

Naslov: Paličnjaki
Prispeval: rina na 18 November 2005, 19:00:20
SPLOŠNO
Paličnjaki so žuželke. Obstaja veliko (ne vem točne številke) vrst, a po domačih terarijih imamo večinoma indijske, vietnamske, avstralske in včasih žive liste. No, živi listi v resnici ne spadajo med paličnjake, so si pa sorodni. Tudi v Sloveniji (na Primorskem) živi ena vrsta paličnjakov in sicer Rossijev paličnjak (Bacillus rossii). SLIKA (http://www.vialattea.net/spaw/Image/biologia/bacillus_rossii2.jpg)
Je pa težaven za gojenje v insektariju, saj mu moramo urediti primerno prezimovanje.

TERARIJ - INSEKTARIJ
Terarij za paličnjake naj bi bil čim višji. Širina ni tako pomembna. Pri mojih paličnjakih opažam, da se večinoma zadržujejo bolj pri vrhu. Da je terarij visok, je dobro tudi zato, da damo lahko v vazo večje veje robidovja. Paličnjaki potrebujejo svetlobo, zato je dobro da je terarij na svetlem mestu. Ni pa fino da sonce sije direktno v posodo, ker se lahko preveč segreje. Za posodo lahko uporabimo kar prazen akvarij. Pokrov naj bo vsaj delno mrežast. Popolna zatesnitev pa tudi ni v redu, ker je potem v posodi preveč vlažno in se začne delati plesen.
Na tleh naj bo malo prsti, lahko zmešane z žagovino. V prst paličnjaki odlagajo jajca.

HRANA   
Najbolj osnovna hrana za paličnjake je robidovje:
(http://www.moj-album.com/slike/57377/JJrbCpfdodut3ns2.jpg)
In ostale zimzelene rastline. Lahko jim damo tudi jagode (liste), vrtnice, šipek, hrast, lesko, bukev, vrbo... (sobne rastline, če jih pozabiš zapreti ;D ;D ;D) Nekateri pravijo da je primeren tudi bršljan in da ga paličnjaki jedo brez posledic. Nekateri pa pravijo da jih bršljan stelirizira ali celo ubije. Prejšnjo zimo sem moje hranila z bršljanom in se mi zdi da so res manj časa živeli, kot te sedaj, ki ne dobijo bršljana. Tako da ne priporočam bršljana.
Zelenje naj imajo v nekem lončki z vodo, da ostane dalj časa zelena. Vendar pa moramo paziti, da ima ta lonček čim ožji vrat, da paličnjaki ne padejo v vodo. Kot sem že omenila jih voda pogubi (ne pa vlaga!). Lahko tudi prekrijete lonček z kakšno folijo in naredimo luknjice samo za stebla. Ali pa okoli stebel zabašete vato. Ali pa se kako drugače znajdete.

RAZMNOŽEVANJE
Večina paličnjakov je samic. Samcev je zelo zelo malo. Jaz še nisem videla samca paličnjaka. Tako so mladi paličnjaki, ki so plod spolnega razmnoževanja zelo redki. Zato pa so se paličnjakinje odločile, da ne mislijo čakat na moške in se kar nespolno razmnožujejo. Tako da je za mlade potrebna samo ena samica, ki izvali jajčka. Iz jajc se čez nekaj časa (odvisno od vrste, pri nekaterih lahko traja tudi tri leta) izvalijo mali paličnjakci, ki odrastejo po nekaj levitvah:
(http://www.moj-album.com/slike/57377/Y9iMMCXch7Ckdtkz.jpg)
Če so jajčka »narejena ;D« s pomočjo samca, se izvalijo bistveno hitreje.

INDIJSKI PALIČNJAK, Carausius morosus
To so paličnjaki iz tropskih krajev, dosežejo velikost do nekje 10 -12 cm in oponašajo palice. Odasle paličnjakinje so na notranji strani prednjih nog rdeče obarvane:
(http://www.moj-album.com/slike/57377/smvj4WzSywhC72uf.jpg)
Jajca so velika okoli 3 mm, da se izležejo pa ponavadi traja od 3 - 5 mesecev. Odvisno od temperature, vlažnosti in verjetno še kakšnih drugih dejavnikov.
(http://rina.moj-album.com/slike/57377/C_ROPFqv93jsSY9U.jpg)

VIETNAMSKI PALIČNJAK, Baculum extradentatum
Včasih se uporablja tudi ime anamski paličnjak. Tudi ti prihajajo iz toplejši krajev in oponašajo palice. Zrastejo pa nekoliko več kot indijski, do 15 cm. Jajčka pa rabijo kakšen mesec več da se izvalijo. Lahko pa tudi manj, spet odvisno od vlage in temperature. Od indijskega se najbolj loži po dolžini tipalk. Indijski ima fuuul daljše. Pa tudi po tem, da je vietnamski bolj "hrapav".
(http://rina.moj-album.com/slike/57377/G_qezhb9Kv3Bxq2o.jpg)

AVSTRALSKI PALIČNJAK, Extatosoma tiaratum
Ima mnogo drugih imenov; Veliki trnasti paličnjak, rjavi škrpjonasti paličnjak, bodičasti paličnjak... Nekateri pravijo da zrastejo do 27 cm! :o Temu ravno ne verjamem, ampak lahko da je res. Tisti, ki sem jih videla jaz, so bili veliki za eno pest. Ko so majhni so temni in imajo čisto tanke noge, potem pa z levitvami pridobivajo na širini. Mislim da se do končne velikosti zlevijo štirikrat, ali petkrat. Nisem ziher. Njihova jajčka so malo večja, okrog 5 mm. Da se izvalijo pa traja od 6 mesecev do 2 let, včasih še celo več.
(http://rina.moj-album.com/slike/57377/kaNA21F7f3a58PG_.jpg)
Meni osebno najbolj zanimiva vrsta. So tudi iz toplih krajev. Ne oponašajo palic, ampak odmrlo listje.

Še kakšno slikico pa dobite kasneje.
lp, rina

ocenjeno sporočilo, ninci
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: rina na 30 November 2005, 20:21:58
Kaj se je Rina pred kratkim naučila o paličnjakih?

Pred kakšnim tednom nisem prišla do normalnega robidovja, vse poznane "zaloge" so pomrznile. Zato sem odlomila eno vejico od vrtnice, ki se je ravno znašla v hiši.
Čez en dan je bila vrtnica obžrta. "Fino," sem si mislila, "tudi vrtnice jejo." Vrtnica se je obdržala nekaj dni, potem pa sem ugotovila da sta dva avstralska že cel čas na istem mestu. Sem mislila da so vrtnico jedli samo vietnamski in indijski (Sicer tega ne vem zagotovo, ampak mislim da sem pravilno sklepala. Avstralci mislim da res ne jedo vrtnice.), avstralski pa ne. In da so oslabeli zaradi pomanjkanja hrane.
Sem prišla pogledat čez nekaj časa, en je bil na tleh. Obrnjen na hrbet, z vsemi šestimi od sebe, samo je bil še malo živ. Tisti drugi, tudi bolj bogi se ni premikal, drugadva pa tudi.
Sem šla iskat robidovje in nekaj našla. Sem prec dala not. Tiste revčke sem namontirala na liste in hodila na vsake toliko časa gledat, če že jejo.
Čez en dan je tisti najbolj bogi že spet bil na tleh na hrbtu. Tisti drugi pa še vedno pri miru, na nedotaknjenem listu.
Naslednji dan še vedno isto, le da je bil tist na tleh, da drugem mestu na tleh. Zraven njega pa še tavelik indijski. Tudi z vsemi šestimi od sebe. In potem sem postala pozorna na to in sem ugotovila da je tist avstralc, ki je na tleh skoraj "mrtev", vedno na drugem mestu. ??? Sem bila ful zmedena, ampak sem si to razlagala tako, da je en drug paličnjak lezel čez njega in ga premaknil.
Potem pa enkrati pridem v sobo in vidim tega mojega "mrtveca" na šipi! :o Mi ni bilo nič jasno. Pa tudi tisti indijec je oživel.
In potem so začeli tudi jest tisto robidovje, ki se ga prej niso pritaknili.

Ob vsem tem, pa nisem gledala na temperaturo. Namreč pred kakšnim tednom se je zunaj zelo ohladilo in posledično je bilo tudi v moji sobi hladneje. Ne vem točne temperature, ampak mislim da je bila okoli 19, mogoče 20 ali 21°C, več pa zagotovo ne. In ko sem prižgala radijator, se je soba segrela na 23°C. Takrat pa so oživeli tudi paličnjaki. :)
Od sedaj naprej pazim, da imam vedno vsaj 23 ali več stopinj. Pa še lonček z vodo sem dala na radijator, za vlago. Ker je tudi pomembna.

SKLEP
Avstralski paličnjaki so malo bolj občutljivi kot indijski in vietnamski, ter zahtevajo malo višje temperature.

Tudi pri hrani so bolj izbirčni. Novo hrano (se pravi neko drugo rastlino) je treba postopno uvest. Paličnjakom postrežemo z nekaj vejicami običajne hrane in nekaj nove. Potem počakamo nekaj dni (mogoče jim en dan pustimo samo novo hrano), in če vidimo da je tudi nova rastlina obžrta, vemo da jo jedo. To bi bilo najbolj učinkovito če imamo v eni posodi samo eno vrsto paličnjakov. Ker lahko da nekatere vrste jedo neko rastlino, nekatere pa ne.

lp, rina

p.s. Ko bo več možnosti (beri spomladi) bom naredila tak test. Kaj katere vrste jedo. Pa vam povem izsledke.
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: Neyka na 30 November 2005, 22:39:50
No ko sem začela tole brati, sem že mislila protestirati, da bo zaradi vrtnice bolj težko kaj narobe, ker jo je moj prvi palček jedel vse svoje življenje. No to smo ugotovili da ni.

Temperatura pa zanimivo. Pri meni je vseh 5 (eden mikro je poginil) dobro prenaša nizke temperature. Namreč v moji sobi ni nikoli prav preveč toplo, ker je čisto na koncu vseh cevi in se voda očitno ohladi  :-X :-X >:(. Niso nevem kaj živahni, vendar se premikajo, jedo... živijo. Rina, mogoče so tvoji bolj scrkljani kot moji  ;D ;D
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: Neyka na 30 November 2005, 22:41:42
No ravno ugotavljam da so samo še 4je. Še drugega mikra je zmanjkalo. Da ni res kaj na temperaturi  :-\
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: rina na 30 November 2005, 22:50:21
Neyka, koliko pa imaš stopinj?
Ti imaš indijske, ane? Kolikor sem jaz ugotovila so indijci malo bolj odporni od avstralcev, a vseeno manj od vietnamskih. Namreč, tavelik indijanec je bil enkrat na tleh, pa tisti tamali, ki so se začeli izvaljevat, so bili tudi bolj pri miru. Eneparkrat sem kakega našla tudi na tleh, ampak ga naslednjič ko sem pogeldala ni bilo več tam. Možno, ja da jim je premrzlo. Daj probaj si vsaj na 22 stopinj segret. Saj jaz imam tudi raje bolj hladno, pa se žrtvujem za paličnjake. ;D

lp, rina
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: katya na 01 December 2005, 18:16:16
Moj brat je mel te rjave paličnjake,ki moram priznati mi niso bili nikoli všeč....Še posebej,ko sva z bratom neko noč prišla domov in je bila cela otroška soba polna malih, črnih, grdih zverinic- blek kot pajkeci so zgledali- ja moj pametni bratec je čuval in vlažil jajčeca in seveda so se izvalili vsi naenkrat!!!!  :'(  :'(  :'(  :'(  :'(  :'( si predstavljate kak jok in stok je bil to. Mene je skor kap pa sem mela takrat še zlo mlado srce.JOJ ko se sam spomnem na to me kr strese.
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: trigi na 27 December 2005, 20:36:14
Rina... gledal sem nove slike tvoje Krave :) Avstralske paličnjakinje da ne bo pomote :)

In sem šele sedaj opazil da ima rožiček na glavi... slučajno veš čemu služi?

LP, Črt
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: rina na 28 December 2005, 13:11:38
Rožiček? ??? Mogoče misliš tipalke? Tipalke majo pa za zaznavanje okolice. :) Če pa misliš tist manjši izrastek, tisto je pa del ust. ;D

Še nekaj mojih opažanj:
Različne vrste paličnjakov imajo različn vonj. ;D ;D Resno.
Krave imajo en tak čuden vonj, ne smrdijo, dišijo pa tudi ne. Samo tak poseben vonj imajo, tak žameten.. Ma ne vem kako naj ga opišem. Meni ne diši, pa tudi ne smrdi, moji mami tudi ne (tako da tak usekanec pa tudi nisem da bi mi smrdeče stvari dišale ;D ;D), tamali pa smrdi.
Indijski pa smrdijo. Čisto organski vonj imajo. Zdaj so se mi začele palčke valit, jih je že okoli 10 in terarij ima čisto drugačen vonj (smrdeč), kot takrat, ko je bila samo ena palca.
Za vietnamske pa nisem nič posebnega opazila.

Pa še to - ko se paličnjaki levijo, pojedo svoj lev. S tem dobijo potrebne snovi da so okerpijo po levitvi. :) Zato če slučajno vidite da se kakšen paličnjak levi, ga kar pustite da sam opravi vse in na koncu poje svojo staro kožo.

lp, rina
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: trigi na 28 December 2005, 13:36:17
Rina... v mislih sem imel tisto stvar med očmi :) Verjetno je tipalka :)

Sem pa malo razmišljal o vonju.. kaj pa če tudi vonj oponašajo? Potemtakem bi avstralski dišali po jeseni :)

Lp, Črt
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: rina na 28 December 2005, 14:37:59
Uf, Črt, zelo možno da imaš prav, ja. Na to sploh nisem pomislila. Sem šla še enkrat povohat ;D Kravo in je tamala rekla da ima vonj po leseni čokoladi. ;D In imajo res tak nek lesen vonj, tako da je zelo možno, da oponašajo svoje okolje... Se bom malo pozanimala in če bom izvedela kaj pametnega, vam povem. ;)

lp
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: paličnjak na 03 Januar 2006, 16:56:35
koliko časa pa živijo paličnjaki
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: Tiger na 03 Januar 2006, 20:51:10
Oj!

Ponavad živijo 1 sezono, se prav od spomladi ko se izvalijo pa do zime.

Lp
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: njufka4 na 22 Februar 2006, 20:07:24
Rina to si pa res dobro napisala! ;D Jaz sem mojim vietnamcem dala za jest bršljan, ker sem nekje prebrala, da jim lahko dam za jest bršljan pozimi. No moji palkoti so stari  okoli 6 mesecev pa nisem opazila niti enega jajčka!!  :'(  nevem, kaj bo ko bojo vsi umrli... :(
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: Žiga na 18 Julij 2006, 13:13:52
Pozdravljeni !
Sem nov na forumu in me zelo zanimajo paličnjaki in živi listi  ;D Sam sem lastnik trenutno ene mlade samičke avstralskega paličnjaka in ene samičke živega lista vrste Ph. siccifolium  :P Ta samička je izlegla že okrog 40 jajčec, oktobra pričakujem naraščaj. Imam še inkubator v katerem so jajčeca te vrste živega lista, jajčeca avstralskega paličnjaka ter vietnamskega.
Dodam še en opis živega lista:

Živi list (Phyllium siccifolium)
Ta vrsta živega lista prihaja iz toplejših in vlažnejših krajev kot so Kitajska, Filipini, Borneo... Razmnožujejo se spolno in partenogenetsko. Pri tej vrsti so samci kar pogosti (sam sem imel dva). Samičke zrastejo 8-10cm, samčki 5-7cm. Samčki živijo precej manj časa kot samičke  ???
Slike si lahko ogledate na naslovu http://slovenec.moj-album.com  8)

Oglejte si še moj forum http://palicnjakizivilisti.mojforum.si

+1
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: first na 20 Avgust 2006, 23:07:00
Oila!!
Ej jst sem tud nov.
Am..mam pa:
-Vietnamskega paličnjaka (Baculum extradentatum)
-Indijskega paličnjaka (Bacillus rossius)
-Madagaskarskega paličnjaka (Sipyloidea sipylus)
Dobim pa še
-Živi list (Ph.ce.)
-Avstralskega paličnjaka (Extatosoma tiaraum)


Lp.First
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: Lenny na 21 Avgust 2006, 11:34:15
Oj!

Ponavad živijo 1 sezono, se prav od spomladi ko se izvalijo pa do zime.

Lp

Aia...tako kratko? Jaz sem pa mislila, da ne skrbim dobro zanje, ker men so vsi hitro pomrli...mela sem najprej 1-ga avstralskega....pa je umrl do zime..potem pa kako leto kasneje še 5 navadnih palčk in so tudi kmalu umrle. Nikoli ni bilo nobenega jajčka  :(
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: Žiga na 21 Avgust 2006, 23:32:54
First, da te nekaj popravim  ;)
Latinsko ime za indijskega paličnjaka je "Carausius morosus"  ;)
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: first na 30 Avgust 2006, 23:47:16
Aia sej res.
Mal sm se zmotu :-[

Lp.first
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: Samoyedka na 27 December 2006, 16:01:47
Rina, imaš prav, avstralci izločajo kemično snov, kadar se počutijo ogrožene, naj bi pa to "uradno" dišalo kao po karameli ali arašidovem maslu :) Meni se zdi, da imajo vonj po Tofee-feju  ;D Izloček ni škodljiv ali dražeč kot pri nekaterih drugih vrstah, ki celo "streljajo" s kislinami, podobnimi mravljični (npr. ameriški dvočrtasti paličnjak - Anisomorpha buprestoides).

Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: dog_lover na 10 Januar 2007, 14:24:48
hvala ti rina!!!!!!!!!!!!! v dar sem dobila paličnjaka, v bistvuo njih nisem vedela nič :-[ ??? s svojim opisom si mi zelo pomagala :) HVALA res.............. sedaj vsaj vem s čim se hranijo itd..... ;)
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: rina na 26 Januar 2007, 22:37:45
O, Samoyedka, hvala za tole pojasnilo. Me je to dolgo mučilo, pa mi nihče ni znal odgovorit.

dog_lover, ni za kaj! ;) Sem vesela, da komu pomaga.
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: Samoyedka na 05 Marec 2007, 12:15:43
Če koga morda zanima- naprodaj imam nimfice in jajčka avstralčkov, nimfice in jajčka malih trnastih paličnjakov in pa jajčka živih listkov :) Več na mail [email protected]
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: humus na 10 Marec 2007, 10:56:20
Zdravo... sm nou na forumu... zanima me kako naj hranim moje paličnjake glede na to da nimam v bližini nobene navedene rastline... proval sem jim dati že kupljeno vrtnico pa jim ni rauno prijala... imajo tudi gozdne jagode (liste) a jim negre rauno v slast...
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: čara na 10 Marec 2007, 22:10:11
če imaš možnost zasadi maline, podaj se na sprehod v gozd in naberi bršljan ter robidovje. Mislim pa do so nekatere vrste zahtevnjše in ne jedo tega oz. zanje ni dovolj hranljivo.
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: humus na 11 Marec 2007, 11:34:40
hwala... emm.... šeneki me zanima... kaj je kej narobe če mam paličnjake v kozarcu za ulagat?... pač trenutno niam nobenega terarija...
pa zanima me če ima gdo kakega australca za oddajo  ;D ;D
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: čara na 12 Marec 2007, 19:30:33
Ja kupi mu nov akvarij, terarij in ga primerno uredi. Pa dokler nimaš ustreznih pogojev, res ne razmišlaj še o kakšnem paličnjaku. V šoli smo meli približno 100L akvarij pa noter te zverinice. V kozarcu za vlaganja pa so bile rastline. Na "tleh" zemlja-kupljena, da ni blo živali noter. V eni reviji Mojpes je opisano kako naj bo domovanje za paličnjake.
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: humus na 13 Marec 2007, 22:26:12
hehe... ewo dobl nou terarij... in majo za jest ;)...
zj placa za 5 australcu ne sam enga  :P
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: prjatu na 02 April 2007, 22:32:25
serbus sm nov na forumu

zanima me če bo za paličnjake uredu kovinski regal (95cmx75cmx30cm),
ki sm ga oblimu z mrežo proti insektom. Pa kire paličnjake naj kupim ko mam
u sobi skos okol 17 stopinj?
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: rina na 03 April 2007, 20:47:48
Uf, 17 stopinj za nobeno meni znano vrsto ni vredu. ??? (Razen "domačih" ampak ti rabijo res specifične pogoje, pa še iz narave se jih ne sme jemat.)
A drugje v stanovanju, kjer je bolj toplo jih ne bi mogel imet? Drugače pa ne vem kateri najbolj prenašajo tako nizke temperature.. vsi bi bili počasni in umirjeni.. :-\
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: prjatu na 03 April 2007, 21:19:04
pol jih bom mogu met u kuhni ko je ponavad okol 20 stopinj.
To bo dost?
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: rina na 04 April 2007, 19:46:32
Ja, bo bolje. ;)
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: humus na 07 April 2007, 14:23:10
 O0bi meu gdo kakega australca za oddajo? ;D
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: prjatu na 14 April 2007, 18:24:46
js mam 4 vietnamce. pa še čakam da se namnožijo
Naslov: Re: Paličnjaki
Prispeval: Samoyedka na 29 April 2007, 09:01:27
Če koga zanimajo paličnjaki- imam naprodaj (skor zastonj ;) ) avstralske in male trnaste paličnjake, poleg tega pa še oplojena jajčka avstralcev- torej bodo iz njih pokukali tudi samčki, ter jajca malih trnastih ter vražjih paličnjakov. Vsi zainteresirani me prosim pocukajte na mailu [email protected]    Ker je zunaj že dovolj toplo, ni noben problem, da jih pošljem po pošti.
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: nejc1 na 28 April 2009, 19:26:11
POZDRAVLJENI


SEM NOV MED VAMI IN SE ZELO ZANIMAM ZA ŽIVALI SEDAJ PA ŠE POSEBEJ ZA PALIČNJAKE KMALU BOM DOBIL AVSTRALSKEGA PALIČNJAKA
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: nejc1 na 28 April 2009, 19:33:43





a je za avstralca dovolj velik terarij z meramo 30 20 17     


prosim odgovorite lp
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: nejc1 na 28 April 2009, 19:54:18
pa še neki bi vs prašu a ma kdo kakšen nasvet za prehrano pozim ker mi je en reku da ne smejo jest bršlana ker majo pol krajšo življensko doba pa še napište kaj sploh jedo     



lp nejc1
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: nejc1 na 17 Maj 2009, 18:12:29
ali čez nekaj mesecev gdo potrebuje avstralskega paličnjaka ;D
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: nejc1 na 18 Maj 2009, 08:29:02
pa če gdo rap naj mi napiše na gmail [email protected]
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: deteljica na 18 Maj 2009, 13:04:43
Zdaj je sicer poletje- ampak mi smo imeli za murne in čričke v terariju en tak grelni kamen. Ali bi to bila rešitev za vse v hladnih sobah? ali pa prižgana lučka, ki bi grela njihov terarij (da ne grejete vse sobe na 25  po nepotrebnem ).
Glede hranjenja z vrtnicami pa imam osebno zadržek- ker vrtnice so skoraj vedno "špricane". Tako da bi rekla,kdor hrani vrtnice, ki niso njegove "vzreje" naj bo previden. Kupljene v cvetličarni so zagotovo vse obdelane.
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: nejc1 na 18 Maj 2009, 18:34:39
ja jas gas zdaj hranim z listom malin ker so robide preveč trnaste
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: nejc1 na 18 Maj 2009, 19:13:41
jas sem zdaj dobil 4 jajčka avstralskih paličnjakov prejšno poletje sem pa imel vietnamske pa ni blo mobenega jajčka :'(
paj sem se pa kot nor spraševal zakaj ???
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: nejc1 na 18 Maj 2009, 19:17:45
a morajo biti jajčeca na svetlobi ali v temi
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: nejc1 na 20 Maj 2009, 09:37:26
pa ali jih lahko daš nazaj k njemu ker pri psih pes ne mara mladičen :-\
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: nejc1 na 21 Maj 2009, 20:27:02
to je moj paličnjak
http://www.sentvid.org/uploads/images/palicnjak1.JPG
in je samček
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: nejc1 na 23 Maj 2009, 07:42:34
Ali moram imeti jajca na svetlobi-toploti, ali natemi. ???
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: *yure* na 27 Maj 2009, 14:42:44
Tale paličnjak na sliki je samica, če ti še noben ni povedal ::)
Ker namreč samca ne moreš kr tko kupiti v trgovini, ampak ga lahko dobiš samo pri kakšnem izkušnejšem teraristu, vendar pa bi zanj odštel ene 10x več kot za samico ;) Ker namreč večina (nas) paličnjake razmnožuje samo nespolno (torej brez samca), in jih tako le kloniramo in v tem primeru se iz jajčec izvalijo samo samice. Samci pa se izvalijo le v primeru če samico oplodi samec (spolna oploditev), pa še v tem primeru se samcev izvali res zelo malo. Mislim, da se v naravi v povprečju izvali (seveda ob spolni oploditvi) 1 samec na 1000 samic .. nisem pa prepričan, ker nevem kje sem zasledil ta podatek ;)

Pa še ena slikica obeh spolov, da si boš lažje predstavljal (zgornji je samec, spodnja pa samica -- razlika je več kot očitna, poleg tega pa imajo samci še krila - pri samicah pa so, le-ta zakrnela ;))
http://media.photobucket.com/image/Extatosoma%20tiaratum/damned-warrior/misc/Stickies.jpg (http://media.photobucket.com/image/Extatosoma%20tiaratum/damned-warrior/misc/Stickies.jpg)


lp Jure
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: nejc1 na 28 Maj 2009, 13:32:35
Hvala ti Jure ampak še vseeno pa vem da iz neoplojenih jajčec nastanejo samo samice ampak vseeno najlepša hvala.

lp Nejc1
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: zan na 19 Avgust 2009, 10:07:00
POZDRAVLJENI SEM NEV NAFORUMU IN ME ZELO ZANIMAJO PALICNJAKI
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: zan na 19 Avgust 2009, 10:09:13
Ali je kaj narobe ce imam v sobi 27 stopin
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: zan na 19 Avgust 2009, 10:14:53
Imam pa 3 vietnamske palicnjake.Imel sem 21 jajčk od avstralcev pa se mi je izvalil samo eden, žal je kmalu po izvalitvi poginil , ker je zrak premalo krožil in se je nabirala plesen.
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: *yure* na 19 Avgust 2009, 11:05:42
Mislim da temp. sploh pri vietnamskih niti ni pomembna, jaz jih imam skozi vse leto v istem prostoru (tudi avstralske in indijske), kjer je temp. skozi leto zelo različna - od 20 pa tudi do 30°C kdaj .. pa normalno živijo, valijo jajca ..


lp Jure

p.s. Drugič pa ne napiši za vsako poved nov post, ampak združi vse v enega - tako je veliko bolj pregledno.
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: zan na 19 Avgust 2009, 16:25:42
Aha hvala za odgovor.
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: zan na 19 Avgust 2009, 21:09:05
Vietnamski paličnjak (Baculum extradentatum), Brunner 1907
SISTEMATIKA: Arthropoda - Insecta - Phasmatodea - Phasmatidae
DOMOVINA: Vietnam (kdo bi si mislil).

ZNACILNOSTI: Paličnjaki živijo v tropskih gozdovih. Večino življenja preživijo skriti na rastlinah. So zelo zelo mirne živali in so enostavni za gojenje doma.

VELIKOST: samice 9-11 cm, samci 7 cm

UREDITEV: Potrebujejo posodo, ki je dovolj visoka (recimo 20 x 30 x 30 cm) - odvisno od števila osebkov. Na vrhu posode naj bo mrežica, da lahko dihajo in da ne bodo ušli. Na tla damo soto (ali kaj podobnega), ki mora biti vedno vlazna. Rastline je najbolje dati v manjso posodico z vodo, da ostanejo dalj casa sveze.

TEMPERATURA: 19 - 25 °C (grelec običajno ni potreben).

VLAGA: Okrog 60%. Zadostuje posodica z vodo (v njo lahko damo tudi rastline) in občasno škropljenje (približno 3X/teden).

HRANA: (listi oz. vejice) robide, maline, vrtnice,...

RAZMNOŽEVANJE: Paličnjaki se razmnožujejo partenogenetsko. Samci niso potrebni in se razvijejo šele čez več generacij. Samica odloži neoplojena jajčeca na vlažna tla. SE ZELO HITRO NAMNOŽIJO!!!

CENA: V trgovinah približno 1€/kom. Na šolah, faxih..., - brezplačno.

ZANIMIVOSTI: Mimeza=posnemajo vzorce iz narave. Se levijo. Običajno so ''mladiči'' drugačnih barv kot odrasli (rjave, zelene, zelene noge).

LITERATURA: Vrščaj D.; Paličnjaki in živi listi; DZS, LJ 2000 (bolj za slikice, ker je namenjena otrokom)
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: zan na 20 Avgust 2009, 10:55:27
Avstralski paličnjak Extatosoma tiaratum

Domovina avstralskega paličnjaka je Queensland v Avstraliji.

Samci dosežejo velikost do 18 cm, samice pa 15. So različnih barv (od rumeno-rjave do temno sive in skoraj popolnoma črne). Samci imajo dolga krila in odlično letijo, samice pa imajo namesto kril samo kratke "štrclje" in ne morejo leteti. Samci so zelo redki, razmnoževanje običajno poteka partenogenetsko.
Paličnjakovo telo pokrivajo kratke bodice, ki služijo kot obramba pred plenilci. Človeku niso nevarne. Na koncu vsake noge je krempelj, sestavljen iz dveh kavljev in priseska med njima. S to "opremo" lahko paličnjak pleza po skoraj vsaki površini (tudi po steklu).
Samica lahko jajca med valitvijo krcne tudi nekaj centimetrov daleč. V optimalnih pogojih se nimfe izležejo po 9 - 12 mesecih. Če je okolje prevroče, prehladno, preveč vlažno ali presuho, jajca propadejo. Primerna je sobna temperatura in rahla vlažnost (gojišče dnevno poškropimo z vodo).
Samica se levi petkrat, samec pa štirikrat, preden doseže spolno zrelost. Nimfe so do prve levitve črno-rdeče barve. Z zavihanim zadkom so od daleč podobne škorpijonom in so zelo hitre, med tem ko se odrasle samice komaj premikajo in bolj spominjajo na suhe liste.

Avstralskega paličnjaka gojimo v steklenem gojišču z mrežastim pokrovom. Velikost izberemo glede na število živali, velja pa isto pravilo kot pri ostalih paličnjakih (višina gojišča je trikratna dolžina paličnjaka). V splošnem avstralskega paličnjaka gojimo podobno kot ostale paličnjake, le da na eno stran gojišča namestimo grelno žarnico. Žarnica ne sme biti na sredini gojišča, da lahko paličnjak sam izbere temperaturo, ki mu ustreza. Gojišče dnevno poškropimo z vodo.

V naravi se avstralski paličnjak hrani z evkaliptusom. Listi robid in malin so se izkazali kot dobro nadomestilo. Nekateri viri omenjajo tudi hranjenje paličnjaka z listi gloga, vrtnice in hrasta.



Naslov: Paličnjaki
Prispeval: zan na 20 Avgust 2009, 10:58:24
Indijski paličnjak Carausius morosus

Domovina indijskega paličnjaka je Indija (Palni Hills, Shembagonor in Trichinopoly v provinci Madura), najdemo pa ga skoraj povsod v toplih predelih v gozdovih in traviščih med rastlinjem in grmovjem.

Živi približno eno leto. Razmnoževanje poteka partenogenetsko - samci so zelo redki, pri nekaterih vrstah paličnjakov pa jih sploh ni. Samica odloži diploidna jajčeca, iz katerih se (včasih šele po kakšnem letu) izležejo mladiči. Ti se nekajkrat levijo, preden dosežejo odraslo dobo in spolno zrelost. Indijski paličnjak zraste do 10 cm. Najbolj je prepoznaven po tem, da ima spolno zrela samica ob korenih nog rdeče lise.

Velja pravilo, da mora imeti paličnjak terarij, ki je trikrat tako visok, kot je paličnjak dolg. Litrski kozarec od kumaric torej ne pride v poštev. Posoda ima za podlago lahko zemljo, šoto ali časopisni papir. Papir se lažje očisti, vendar je manj primeren, če želimo, da se iz jajc kaj izleže. Pri sobni temperaturi (med 21 in 24° C) ne potrebuje dodatnega ogrevanja. V posodo z ozkim grlom (da preprečimo utopitve) namestimo malinove ali robidove veje. Terarij dnevno škropimo z vodo, kar zagotavlja potrebno vlago. Pri čiščenju terarija je potrebno paziti, da ne odstranimo živih paličnjakov, ki se delajo mrtve (pri tem so zelo prepričljivi!)

Paličnjak se najraje hrani z listi robide in maline. Nekateri jim dajejo tudi liste hrasta, bršljana ali vrtnice. Robide so najprimernejše, ker so zimzelene. Vejice postavimo v terarij v posodi z vodo, da ostanejo dalj časa sveže. Potrebno je paziti, da niso bile poškropljene s kakšnimi insekticidi.
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: zan na 20 Avgust 2009, 11:08:59
Paličnjakom je za podlago malo mar, ker se največ zadržujejo na listih in vejicah. Če ne želiš podmladka, je tako ali tako najboljši časopisni papir, ker lahko sproti odstraniš jajca.
Zemlja naj ne vsebuje kakšnih pesticidov, umetnih gnojil alii podobne svinjarije in dobro je, če ni polna mravelj ali kaj takega. Drugače pa ni bistveno. :D
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: *yure* na 20 Avgust 2009, 11:21:58
Najbrž še neveš, vendar je takšno kopiranje člankov nezakonito, saj gre za avtorske pravice in bi moral pod vsakim člankom napisati kdo je avtor besedila, ker dvomim da si tele sestavke napisal sam, gre za t.i. "Copy-Paste" varijanto, zato je bolje da tele svoje poste zbrišeš ali pa navedeš kdo je avtor besedila. ;)

Glede tega da jim je malo mar za podlago se pa nikakor nemorem strinjati s tabo - in drugič če neveš kaj pišeš oz. če pišeš samo zato da nekaj napišeš in nimaš pojma o pojmu o stvari, raje takšnih stvari ne piši - , saj se vsaka žival bolje počuti v bolj naravnem okolju - torej naj bo potleh rahlo vlažna šota, lahko tudi pomešana z šotnim mahom.


lp Jure
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: zan na 20 Avgust 2009, 12:19:12
Pa sej ni nc pisal
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: zan na 20 Avgust 2009, 12:27:10
Pa se tole sm sam napisau
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: *yure* na 20 Avgust 2009, 12:28:05
Potem moraš dati pa link iz kje si to prepisal, v vsakem primeru, samo prekopirati in prilepiti sem nesmeš, ker gre za kršenje avtorskih pravic!


lp Jure
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: *yure* na 20 Avgust 2009, 12:35:28
Poslušaj fant! Lagati se - sploh pa tkole po internetu - ni lepo in je zelo neodgovorno od tebe !
Vsi tile "tvoji članki", so prekopirani iz foruma vivarij.mojforum.si (http://vivarij.mojforum.si/vivarij-about140.html), katerih avtorja sta uporabnika "mouse" in "puhek" (verjemi najdem vse ;) ) in tukaj si brez dvoma kršil avtorske pravice, kar je nezakonito, zato bi bilo najbolje - kot sem že rekel - da vse tele opise zbrišeš ali pa kot sem že rekel spodaj napišeš iz kje si jih kopiral in kdo ej njihov avtor!


lp Jure

Naslov: Paličnjaki
Prispeval: *yure* na 20 Avgust 2009, 12:41:40
Še celo tale ""tvoj"" post:

"Paličnjakom je za podlago malo mar, ker se največ zadržujejo na listih in vejicah. Če ne želiš podmladka, je tako ali tako najboljši časopisni papir, ker lahko sproti odstraniš jajca.
Zemlja naj ne vsebuje kakšnih pesticidov, umetnih gnojil alii podobne svinjarije in dobro je, če ni polna mravelj ali kaj takega. Drugače pa ni bistveno."

Je čisti Copy-Paste iz foruma vivarij.mojforum.si (http://vivarij.mojforum.si/vivarij-about140.html) in je last uporabnika "mouse", najbolj blesavo od vsega tega pa je da si šel kopirat post totalnega nepoznovalca živali, saj se ta post v originalu nadaljuje takole:

"Paličnjaki v vivariju imajo od vekomaj čisto navadno vrtno zemljo, pa se množijo tako, da je groza. Po zadnjih podatkih ima agama rada "bobi-palčke" in s paličnjaki ni več težav "

 :-X :-X

Vsak ki se vsaj malo, čisto malo spozna na živali ve, da so bobipalčke totalno neprimerna hrana za kakršno koli žival, še posebej pa za kuščarja - agamo. ::)

Torej .. nimam besed.



lp Jure
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: *yure* na 20 Avgust 2009, 13:30:45

Je čisti Copy-Paste iz foruma vivarij.mojforum.si in je last uporabnika "mouse", najbolj blesavo od vsega tega pa je da si šel kopirat post totalnega nepoznovalca živali, saj se ta post v originalu nadaljuje takole:

"Paličnjaki v vivariju imajo od vekomaj čisto navadno vrtno zemljo, pa se množijo tako, da je groza. Po zadnjih podatkih ima agama rada "bobi-palčke" in s paličnjaki ni več težav "

 :-X :-X

Vsak ki se vsaj malo, čisto malo spozna na živali ve, da so bobipalčke totalno neprimerna hrana za kakršno koli žival, še posebej pa za kuščarja - agamo. ::)

Torej .. nimam besed.



Ooppss. :-[
Tole sem malo narobe razumel, bobi palčke so najbrž mišljene kot vietnamski paličnjaki, zato se opravičujem - tako tistim ki berete to, kot tudi uporabniku foruma vivarj.mojforum.si, "mouse-u"(se zgodi - vsak kdaj pa kdaj z levo nogo vstane ::) )


lp Jure, pa še enkrat oprostite za tole neumnost :-\
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: elaphe na 20 Avgust 2009, 13:40:31
poznam zana, zato vem, da ni hotel nikomur nič škoditi.
Je pa prav, da se ga na take napake opozori.   :D



 
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: *yure* na 20 Avgust 2009, 13:49:45
Jaz vem da ni hotel nikomur namerno škoditi, najbrž je itak še premlad da bi se takšnih stvari zavedal in vedel kaj je in kaj ni zakonito.

Vendar me je predvsem zmotilo tole:
Pa se tole sm sam napisau

Če ga pa človek pač že opozori na nekaj kar dela narobe - in tudi sam pri sebi je vedel da to ni sam napisal - zakaj se je potem treba še lagati?
In zaradi tega sem ga potem malo besedno "napadel" in mu tudi dokazal, da bodo tudi drugi videli oz. vedeli, da tega ni napisal sam!
Ker tudi če nebi našel originalnega avtorja člankov, mislim da je tudi iz njegovih ostalih postov in besedišča razvidno da takšnega opisa - trenutno - pač sam ni sposoben napisati. ;)


lp Jure
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: zan na 20 Avgust 2009, 13:55:59
Vietnamski paličnjak (Baculum extradentatum), Brunner 1907
SISTEMATIKA: Arthropoda - Insecta - Phasmatodea - Phasmatidae
DOMOVINA: Vietnam (kdo bi si mislil).

ZNACILNOSTI: Paličnjaki živijo v tropskih gozdovih. Večino življenja preživijo skriti na rastlinah. So zelo zelo mirne živali in so enostavni za gojenje doma.

VELIKOST: samice 9-11 cm, samci 7 cm

UREDITEV: Potrebujejo posodo, ki je dovolj visoka (recimo 20 x 30 x 30 cm) - odvisno od števila osebkov. Na vrhu posode naj bo mrežica, da lahko dihajo in da ne bodo ušli. Na tla damo soto (ali kaj podobnega), ki mora biti vedno vlazna. Rastline je najbolje dati v manjso posodico z vodo, da ostanejo dalj casa sveze.

TEMPERATURA: 19 - 25 °C (grelec običajno ni potreben).

VLAGA: Okrog 60%. Zadostuje posodica z vodo (v njo lahko damo tudi rastline) in občasno škropljenje (približno 3X/teden).

HRANA: (listi oz. vejice) robide, maline, vrtnice,...

RAZMNOŽEVANJE: Paličnjaki se razmnožujejo partenogenetsko. Samci niso potrebni in se razvijejo šele čez več generacij. Samica odloži neoplojena jajčeca na vlažna tla. SE ZELO HITRO NAMNOŽIJO!!!

CENA: V trgovinah približno 1€/kom. Na šolah, faxih..., - brezplačno.

ZANIMIVOSTI: Mimeza=posnemajo vzorce iz narave. Se levijo. Običajno so ''mladiči'' drugačnih barv kot odrasli (rjave, zelene, zelene noge).

LITERATURA: Vrščaj D.; Paličnjaki in živi listi; DZS, LJ 2000 (bolj za slikice, ker je namenjena otrokom)

NAPISAL:Mouse
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: *yure* na 20 Avgust 2009, 14:12:09
Spet si naredil napako ;D

Če bi bolje pogledal na vivarij.mojforum.si (http://vivarij.mojforum.si), bi videl da je vse opise res da napisal uporabnik "mouse", razen opis vietnamskih paličnjakov, pa je napisal uporabnik "puhek". ;)
Kar poglej si:  KLIK! (http://vivarij.mojforum.si/vivarij-about140.html)


lp Jure
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: elaphe na 20 Avgust 2009, 14:24:28
 ::)
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: zan na 20 Avgust 2009, 14:42:48
Opsssssssss... :-[
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: Luni_Lu na 14 November 2009, 21:06:20
Imam jih zelo veliko in imajo tudi svoj velik terarij...
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: *psička* na 17 December 2009, 20:54:41
blagor!!
jaz bi jih prec imela, ampak ne vem kje jih dobim.
gdo ve?
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: nejc1 na 19 December 2009, 10:01:40
Paličnjake dobiš v skoraj vseh trgovinah za živali.Ali pa od kakih rejcev.
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: Oskar1998 na 19 Januar 2011, 14:15:34
Zanima me s čim naj hranim paličnjaka pozimi.Hvala

lp
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: *yure* na 19 Januar 2011, 16:26:35
Z robidovjem, saj je to zimzelena rastlina. ;)
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: Oskar1998 na 19 Januar 2011, 18:59:22
če jim dam sobne rastline bo kaj narobe?
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: *yure* na 19 Januar 2011, 20:33:17
Sobne rastline? Kaj bi jim pa dal?? :o ..
Sicer pa ne, načeloma se jedo robidovje, malinovje, listi vrtnice ... ampak od tega pozimi raste le robidovje, tako da nimaš ravno veliko izbire.
Tako da malo se sprehodi do bližnjega gozda in sigurno boš našel grmovja robid, ponavadi jih je polno na obrobju gozdov, travnikov. Sicer pa nemalokrat rastejo tudi sredi mesta na kakšnih bolj zapuščenih oz. odmaknjenih zelenicah. ;)

Lp Jure
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: BiancaBučko na 07 Februar 2011, 20:19:23
A je možno, da sem jaz videla paličnjake v naravnem okolju ? (zapuščeno področje..)
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: Mima na 15 April 2012, 17:41:57
Sem nova na forumu in doma imam 2 vietaminska paličnjaka: En (Poni) je star približno 3-4 mesece, en (Boni) pa je približno star 2 meseca... Vprašanje o Poni je.. koliko mora zrasti da izleže jajčeca? In eno vprašanje o Boni...Ali bodo Boniju zrstle nazaj dve nogi? In če bojo zrstle koliko?

Lep pozdrav Marina
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: momokika na 23 April 2012, 20:11:48
Za Poni nevem za Bonija mal mu bosta taki "palčki zrasli" za par milimetrov nič več .
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: Mima na 06 Maj 2012, 13:45:07
Za Poni nevem za Bonija mal mu bosta taki "palčki zrasli" za par milimetrov nič več .
Hvala za odgovor... imam pa eno vprašanje kako lahko paličnjaku kar sama odpade noga.. saj je v petek Poniju odpadla sprednja nogica... Kar nekaj ljudi se pritožuje da njihovim paličnjakom kar same včasih odpadejo po dve nogici.
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: Mima na 22 Maj 2012, 17:48:26
Jej  ;D ;D ;D :D :D :D :o :o :o Boniju so nogice zrastle nazaj v naravno velikost! jupi
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: hov-hov na 22 Maj 2012, 18:08:34
Pri nas imamo v šoli avstralske paličnjake in vietnamske paličnjake. :)
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: klopko na 10 Januar 2013, 01:52:19
Zanimive živalce. Pa kar velike zrastejo  8)
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: nina123 na 04 Junij 2013, 08:36:45
kdaj paličnjaki ponavadi prvič izležejo jajčeca? :( a morjo bit tavelki jst mam velike sam 10 cm
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: nina123 na 04 Junij 2013, 12:30:01
jst mam paličnjake poleti tut uzuni v terariju!  če pa nimaš terarije si ga lohk nardiš iz plastične folije in škatle za čevlje. preizkušena varianta! moji paličnjaki pa še najraje od vsega jejo lesko in hrast :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :D :D :D :D :D :D :D :D
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: nina123 na 04 Junij 2013, 12:31:15
naj mi prosim nekdo pova al morjo bit paličnjaki odrasli da izležejo jajčeca? kok morjo bit sploh stari?
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: nina123 na 04 Junij 2013, 13:45:23
zdravo prjatu! 17 stopinj je za vietnamske malo premalo a kaj pa če bi dal terarij blizo radiatorja ali pa si kupi unfra rdečo lučko!   pr men doma je 18 stopinj v sobi pa so vietnamci živahni in zdravi! Poskušaj pa se potrudit da maš vsaj 18 stopinj v sobi!drgač pa jih dej za par dni v tvojo soboi za probo sej si bodo opomogli če jim bo premrzlo pa jih boš dal v drug prostor drgač se pa jst nisem nikol lih obremenjevala z temperaturo :) sej boš pušinu če nou dobr ker jst mam paličnjake že 5 let pa so skos že čist ok!
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: DOMEN1998 na 24 Julij 2016, 13:48:16
zdravo sm nou na forumu in me zanima koliko časa je potrebno da se izležejo mladički vrste TRACHYAREATON CARMELAE in sicer imam samo samico in baje jajca ki niso oplojena od samca rabijo malo dlje časa .

 
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: pavel na 23 Avgust 2017, 09:31:48
Mi lahko kdo pove, če so lahko različne vrste paličnjakov v istem terariju.Vnuk ima enega Avstralskega štiri mesece, sedaj je pa dal v terarij še štiri mlade vietnamce. Sedaj je  že dva dni avstralski stalno na stropu terarija, vietnamci se pa veselo pasejo po robidi :-\.

lp
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: pavel na 09 Avgust 2018, 17:42:32
Naš avstralski paličnjak je bil samec. Vsaj tako mislim, ker je imel krila. Po letu in pol je poginil. Potomstva ni zapustil. Vnuk si zelo želi drugege, pa ga nikjer ne najdemo.Ima kdo kakšno informacijo, kje bi lahko dobil dva ali tri mlade. Lp Pavel
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: googica na 12 November 2018, 10:38:33
Zdravo

Imela bi eno vprašanje glede paličnjakov. Pri rini na prvi strani foruma sem opazila, da ima v istem vivariju naseljenih več vrst paličnjakov. Ali je to kaj sporno, si med sabo kaj škodijo?
Trenutno imamo doma 4 indijke, kmalu pa dobimo še nekaj avstralcev in bi bilo super, če bi lahko bili vsi skupaj v istem prostoru, že zaradi živahnosti okolja in porabe prostora. Seveda pa ne bi rada tvegala.

Bi lepo prosila za odgovor,
Hvala,
LP
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: trigi na 13 November 2018, 08:21:47
Živjo,

Nisem ravno strokovnjak, ampak se spomnim da smo imeli v OŠ v istem terariju več vrst, pa ni bilo videti da bi zaradi tega imeli kake probleme.

Lp, Črt
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: pavel na 13 November 2018, 12:28:08
Tudi mi smo imeli enega avstralca in štiri vietnamce, pa ni bilo problemov.
Še vedno iščem avstralskega paličnjaka. Mogoče kdo ve, kje bi ga lahko dobil?
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: googica na 29 December 2018, 18:16:08
Pozdravljeni. Hvala za odgovor glede mesanih vrst palicnjakov v istem prostoru.
Danes sta mi dva avstralca pricela z legnjo jajcec. Kaksno veselje :).
 Kako naj uredim prostor za jajcka, kar na vrh zemlje, ali zakopljem? Je treba kaj dodatno vlaziti? Bo res trajalo par mesecev, da se izvalijo?
Naslov: Paličnjaki
Prispeval: googica na 11 Julij 2019, 21:30:59
Naš avstralski paličnjak je bil samec. Vsaj tako mislim, ker je imel krila. Po letu in pol je poginil. Potomstva ni zapustil. Vnuk si zelo želi drugege, pa ga nikjer ne najdemo.Ima kdo kakšno informacijo, kje bi lahko dobil dva ali tri mlade. Lp Pavel

Mam mladičke, ravno izležene, avstralce in vietnamce. 3 EUR kos, če vzamete komplet vsega, skupaj z dvema terarijema, dam vse za 50 EUR! (4 mladički avstralcev, 3 odrasli vietnamci in 3 otročički, plus dva terarija). Če bi kdo mel, sporočite na moj mail [email protected]