PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Pasme => FCI 5 => Temo začel/a: S1b na 11 December 2005, 23:31:38

Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: S1b na 11 December 2005, 23:31:38
Lp, že dolgo gojim ljubezen do teh čudovitih psov. Zanima me če ima kdo izkušnje z njimi ali če je celo kaki lastnik akite ine na tem forumu.

AKITA je pasma, ki je dobila ime po provinci AKITA na japonskem. Na začetku je bila znana kot veliki japonski pes vendar se je nato loćila linija psov, ki so bili nekoliko manjši, z svetlim gobcem in še vedno močno obliko ter neverjetno močnim značajem in močjo. Akita je bila nekoč čuvaj in  borilna pasma in še danes jo nekateri uporabljajo za pasje boje vendar se AKITA vedno bolj pojavlja kot spremljevalec ljudi...

Kratek standard akite inu:

FCI GRUPA: spada v V. FCI skupino med azijske špice in druge sorodne pasme   
DRAŽAVA IZVORA:  Japonska   
INFO:  Pes spremljevalec   
TEMPERAMENT: zadržan, zvest, dojemljiv, neagresiven do ljudi, večkrat pa agresiven do odraslih psov istega spola, lahko vodljiv.   
BARVA:  Rdeča, sezame (rdeča dlaka z črnimi konicami), brindle (tigrasta) in bela. Vse zgoraj navedene barve, razen bele, morajo imeti tako imenovani "urajiro". (Urajiro pomeni, da mora imeti pes obvezno belo barvo ob strani smrčka, na licih, na spodnjem delu gobca, pod vratom, po prsih, trebuhu, zunanji strani repa ter notranjost vseh štirih okončin).   
VELIKOST:  Plečna višina pri psih je 67 cm in pri psicah 61 cm. Tolerira se  ± 3 cm. Razmerje med plečno višino in dolžino psa mora biti 10:11; pri psicah pa je telo malo daljše kot pri psih.


Dejstva Akite :
 Akita je japonska pasma, ki je bila na Japonskem proglašena za nacionalni zaklad. Akita ali vsaj mali kipec akite   v hiši prinaša zdravje, rodnost in srečo.    

 Prvo Akito je leta 1937 v ZDA prinesla Helen Keller, ki je bila gluha in slepa.   

Akite lajajo le če je res dober razlog za to. Kadar Akita zalaja, to upoštevajte. To so naravni čuvaji hiše in ne potrebujejo učenja v tej smeri. Kadar bo družina potrebovala zaščito, se 100% lahko zanesete na vašega psa.    

Akite so neverjetno agresivne do drugih živali in zaradi tega ne smejo biti spuščeni, da bi sami brez vas hodili po naselju. Akito lahko trenirate na vrvici, ko ste v naselju, izven naselja pa jo brez skrbi lahko spustite.    

Samci Akite so agresivni do psov istega spola, prav tako pa tudi samice ne prenašajo ostalih psic. Vendar lahko Akite živijo mirno in prijateljsko življenje z psi nasprotnega spola, čeprav nekatere Akite raje živijo same.    

 Akita bo imela vse manjše živali za plen in jih lovila. To vključuje mačke, glodalce, miši, ptiče in tudi manjše pse. Akite se da naučiti, da »sprejmejo« druge, tudi manjše pse v hiši. Nekatere odrasle Akite se da celo naučiti da žive v domu kjer že žive ostale živali. Vendar je zopet zelo pomembno opazovati Akito, dokler niste povsem sigurni, da jih je akita sprejela za svoje.    

Akite so ZELO posesivne glede hrane. Če imate tudi druge živali poskrbite, da ne motijo ali še posebno, poskušajo krasti hrano Akiti.    

 Akite, ki niso odraščale z otroci niso vedno tolerantne do novih otrok, tako da ne smete otroka nikoli pustiti samega s psom, dokler niste povsem sigurni, da je vaš pes eden tistih, ki otroke obožuje. Velikokrat Akite, ki odraščajo z otroci, kasneje tolerirajo njihove otroke, vendar se lahko zgodi, da nikoli ne bodo sprejeli sosedovih otrok. Kot eno glavnih pravil si zapomnite, da ni pametno puščati otrok samih z katerimkoli velikim psom, če je otrok mlajši od 12 let.    

Akite sovražijo izzivanje in na to odreagirajo z ugrizom. Nekaterim otrokom je dovoljeno, da se do živali obnašajo grdo, obnašanje ki lahko privede do zlorabe živali – takim otrokom ne sme biti dovoljeno druženje z Akito, kajti ti psi s svojo velikostjo in lovskim instinktom lahko otroku vrnejo.    

 Akite rade prevzamejo vodstvo, nagon še iz časa ko so bili volkovi, sčasoma bo Akita poskusila prevzeti vodstvo, vas izzvala v dominantnosti. Tega ji ne smete dovoliti in takrat ji morate konstantno kazati kdo je glavni. Akite z dobro osebnostjo z lahkoto sprejmejo disciplino, s tem ni mišljeno pretepanje temveč inteligentno učenje psa. Dobro lasanje po vratu je efekten način discipline, čeprav bo večinoma dovolj le če povzdignete glas.    

 Akite morajo biti šolane v poslušnosti, to mora obvezno storiti gospodar, saj te pasme ne smete pošiljati v šole kjer lastnik ne sodeluje, kot je to dovoljeno pri ostalih pasmah. Dobra šola poslušnosti že od majhnega vam bo zagarantirala dober odnos med vami in psom, ki bo lepo vzgojen. Vendar si zapomnite, Akite so neverjetno inteligentne in se zato zelo hitro zdolgočasijo. Učijo se zelo hitro, zato vam predlagamo kratko vendar pogosto učenje. To bo preprečilo, da psu postane dolgčas. Akite so tudi zelo trmaste in ko se bo psu zazdelo, da je izguba časa, da se on ponovno usede, se pač ne bo več usedel in bo odšel stran. Učenje poslušnosti zahteva vztrajnost.   

 Nekatere Akite se rade pogovarjajo! Opazili boste, da spuščajo glasove podobne renčanju, zavijanju, cviljenju ipd, vendar to ne bo renčanje in ga ne smete vzeti kot grožnjo. Sčasoma boste spoznali razliko med renčanjem in pogovarjanjem. Ko Akita govori je to nekaj čudovitega, naj vas ne bo strah.   

 Velika večina Akit uživa če v svojih ustih prenaša stvari sem ter tja, to vključuje tudi povodec. Zelo velikokrat se zgodi, da vas prime za rokav ter vas odvleče do škatle z piškotki ali pa do povodca, kar pomeni da je čas za sprehod. Zapomnite si, to ni znak agresivnosti, to je znak pozornosti. Dovolite svojemu psu, da za vas nekaj naredi, da recimo vsako jutro prinese v hišo časopis ali pošto. Ti psi obožujejo taka opravila.    

 Akite so zelo navezane na družino in trpijo če so odmaknjene od nje. Če nameravate imeti psa, ki ne bo živel z vami, se pravi v hiši ali vsaj na dvorišču, potem ne kupujte tega psa.    

 Akita potrebuje telovadbo, ne veliko, vendar jo potrebuje.   

 Če za psa lepo skrbimo lahko pričakujemo, da bo živel 10-14 let.
Naslov: Re: AKITA INU
Prispeval: ursa na 12 December 2005, 07:32:19
super opis :D
če koga zanima koliko stane ta pes vam bom kar povedala= od 120.000 do 225.000 SIT
 v Slo nimamo vzrdeiteljev.
tukaj si lahko ogledate slikice teh prelepih psov http://images.google.com/images?q=Akita+Inu&hl=sl&hs=MwL&lr=lang_sl&client=firefox-a&rls=org.mozilla:sl-SI:official_s&sa=N&tab=ii&oi=imagest

in še nekaj vzrediteljev in tujine: http://www.media-akita.or.jp/akita-inu/akita-inuE.html  http://kirena.inu.free.fr/

v slo pa mislim da ni nobenega predstavnika te pasme
Naslov: Re: AKITA INU
Prispeval: sarci na 12 December 2005, 11:24:43
Od kje ti pa ta podatek?
Itak da so, ravno enega samca so imeli kjer smo prej živeli ..
Naslov: Re: AKITA INU
Prispeval: ursa na 12 December 2005, 14:39:29
aja... ::) :-[

nisem vedela...možno da so je...samo so zelo nepoznani v Slo...škoda
Naslov: Re: AKITA INU
Prispeval: *nastja* na 12 December 2005, 15:13:20
waaa ... dobr upis si napisu  :o ;) ;D

Koliko pa je teh psov v Sloveniji, če je sploh kakšen?  :D
Naslov: Re: AKITA INU
Prispeval: Neyka na 12 December 2005, 17:49:38
Luškan opis ampak ponavadi se navede vir  ::) http://www.geocities.com/gjd_khan/

Vsaj en pes je, torej Khan, ki je predstavljen na zgoraj omenjeni strani, pa mogoče še kakšen, za te podatke je najbolje da tisti, ki ga zadeva zanima pokliče na KZS in jih povpraša.
Naslov: Re: AKITA INU
Prispeval: S1b na 12 December 2005, 21:04:48
Luškan opis ampak ponavadi se navede vir  ::) http://www.geocities.com/gjd_khan/

Vsaj en pes je, torej Khan, ki je predstavljen na zgoraj omenjeni strani,
pa mogoče še kakšen, za te podatke je najbolje da tisti, ki ga zadeva zanima pokliče na KZS in jih povpraša.

Khan niti pod razno ni akita inu... je VJP...malo bolje si preberi
Naslov: Re: AKITA INU
Prispeval: Neyka na 12 December 2005, 22:03:47
Ja sem prebrala, pa tudi to, da so pasmi ločili šele pred kratkim in tudi meni so verjetno dovoljene napake ali se moram it nekoga popolnega, ki nikoli ne zakiksa? Ekskjuzmi. Pasmi še vedno druži isti standard, čeprav sta različni pasmi. Poglej na FCI stran. Tam jaz najdem samo akito po pravici povedano.
Naslov: Re: AKITA INU
Prispeval: S1b na 12 December 2005, 22:42:01
sta dve različni pasmi dveh različnih standardov... preberi si tukaj  http://www.akita.nu/akitarasstandard.htm  (http://www.akita.nu/akitarasstandard.htm) in http://www.akita.nu/gjdrasstandard.htm
Naslov: Re: AKITA INU
Prispeval: Neyka na 13 December 2005, 17:55:49
uuu Sib oprosti. Pa res mata različne standarde. Samo sem na FCI strani lahko gledala samo v 5. skupino in mi še zdaj ni jasno kaj VJP dela v II. skupini. Ampak že vedo tisti ki so razporejali...Hvala za popravke, sem vsaj obrnla okol še precejšn del FCI strani pa si mogoč še kej uporabnga zapomnla.
Naslov: Re: AKITA INU
Prispeval: S1b na 13 December 2005, 17:58:36
sj je kul  :) usak se zmoti...
Naslov: Re: AKITA INU
Prispeval: Neyka na 13 December 2005, 18:11:25
Kot zanimivost (pol neham tole temo s tem smetit): VJP imenujejo tudi ameriški akita
Naslov: Re: AKITA INU
Prispeval: Lena na 01 Januar 2006, 14:53:40
Po ameriški okupaciji Japonske so vojaki poleg katan, umetnin in ostalih kulturnih dobrin s seboj domov vzeli tudi akite... Zaradi vsem poznanih težnjah po ekskluzivnosti, moči, velikosti, in ostalih manjvrednostnih kompleksih yenkeejevskih kratkokurčnikov so potem hoteli amerikanizirali tudi akito. To jim je tudi odlično uspevalo, akite so izgubile gracioznost, urajiro, pridobile na velikosti da bi zadovoljile ego njihovih novih gospodarjev. Da bi pasmo "oplemenitili" so uporabile še npr. nemške ovčarje. Medtem pa se je vzreja akit po klasičnih estetskih težnjah nadaljevala na japonskem. FCI pa je priznaval zgolj eno pasmo in nevarnost omadeževanja linij pravih akit je bila velika, kar so se na japonskem še kako zavedali in proti temu tudi nastopili. Uspeli so šele pred kakimi 4mi leti ko so pasmi tudi uradno ločili na Akita Inu in na Veliki japonski pes, ki v resnici sploh ni japonski ampak ameriški baštardje z daljnim japonskim plemstvom. Potemtakem je opis v prvi temi popolnoma neumesten in zelo amaterski.

LP

Matej

P.S.: zaradi ločitve od moje predrage Lene se zanimam za nakup mladiča Akite, če ima kdo kake podatke o vzrediteljih naj mi prosim sporoči. Hwala!
Naslov: Re: AKITA INU
Prispeval: S1b na 01 Januar 2006, 17:46:32
obistvu ni opis ampak dejstva akite... je pa res da je veliki japonski pes nastal iz akite in da ni njegova matična država japonska ampak amerika... križan je bil z nemškimi ovčarji in drugimi psi tako da bi pridobil na poslušnosti ...
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Samoyed lover na 26 Avgust 2009, 10:39:30
Super opisek obožujem to pasmo! Če koga zanima vznemirljiva zgodba o psu Hachiku berite dalje. Zgodba je resnična in film bo čez eno leto v Sloveniji! Govori o enem psu Hachiku, ki je vsak dan potrpežljivo čakal na postaji, da se vrne njegov gospodar, ki je poučeval v drugi državi. Hachiko ga je vsak dan čakal, nato pa sta šla skupaj domov. Toda nekega dne se gospodar ni več vrnil. Zadela ga je kap. Tako je pes 10 let ali celo več čakal na gospodarja. Doi smrti. Če koga zanima video naj klikne tukaj:

http://www.youtube.com/watch?v=P3s11acb7Z8


Zgodba govori o lojalnosti in zvestobi, ki jo v sebi nosijo ti krasni psi, zato so po nekaj letih Hachikotu postavili spomenik:


http://isshlabs.org/leyna/hachiko.jpg
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Remi na 26 Avgust 2009, 11:34:02
Kok žalostna zgodba..
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Samoyed lover na 26 Avgust 2009, 11:38:39
Kok žalostna zgodba..

Se strinjam. No če pa kdo dobro Angeško razume je celotna zgodba tukaj le:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hachikō


Drugače je Hachiko umenjen tudi v nekaterih knjigah o psih.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: saxana na 05 Oktober 2010, 09:38:17
Glede na veliko zanimanje te pasme (trenutno) v Sloveniji (seveda zopet zaradi filma o tej pasmi) sem se odločila, da napišem par besed o tej pasmi (čisto po domače in čisto po resnici).

Skratka, začnimo z lepim ... Akite so zeloooooooooo lepa pasma, zelo inteligentni psi, samozavestni, graciozni, zaljubljeni v svojega lastnika, srčkani so ko "pojejo" itd itd.

Nažalost pa ima Akita veliko več minusov kot plusov. Akita ni pes za vsakogar oz naj to napišem drugače Akita je pes le za peščico ljudi, ki ima čas, znanje in voljo imeti takega psa. Ne pretiravam ko rečem, da so ti psi kljub vsej svoji lepoti zelo zahtevna pasma. Ko v knjigah preberete opise, da je akita "lahko" agresivna do drugih psov, če ni dobro socializirana v mladosti ... bla bla bla ... do sedaj sem spoznala le 1 akito (sterilizirano samico), ki ni bila agresivna do ostalih psov (je bila pač izven standrada) ...pa da me ne boste narobe razumeli ... pod agresivnost ne pišem o tem, da bo akita klala vse po vrsti ... dejstvo pa je, da če boste šli na kakšen pasji piknik, kjer bodo vsi lastniki pse spustili, da se psi poigrajo, boste morali vi na piknik priti brez Akite ali pa jo boste ta čas dali v avto (kljub super duper socializaciji v mladosti) ... tako pač je in tudi nič ni narobe s tem ... pač taka pasma je in če se človek, ki si kupi takega psa tega zaveda in živi temu primerno je to pač ok in je pasma oh in sploh in ni nobenih težav.

Vsi tisti, ki radi hodite na sprehode in radi psa kdaj odpnete in ste prebrali, da se Akito da izšolati in da so zelo poslušni itd itd... spet bla bla bla, tudi moj je bil zelo dobro izšolan, v šolski poslušnosti je blestel ... spet dejstvo pa je, da je to pratipska pasma z močnim plenskim nagonom in če bo na sprehodu spuščen in bo mimo pritekla srna, zajec, mačka ali tudi manjši pes, bo Akita odreagirala. In spet, tudi s tem ni nič narobe, taka pasma pač je ... samo lastnik, ki si omisli takega psa se mora tega zavedati in temu prilagoditi življenje.

Vsi z veseljem preberejo opis, kako je Akita lojana in kako brani svojega lastnika in oh in sploh... odlično, če to rabite. Samo je pa zopet dejstvo, da če boste imeli obisk in vam bo nekdo malo preveč na grobo in vsiljivo čestital rojstni dan in bo to storil v prisotnosti Akite, je ne bo dobro odnesel. Hvala bogu je večina tolk "zdravih", da v prvem napadu vsaj opozorijo (beri: skok v faco človeka z odprtim gobcem ... sicer se bo človek pri tem le ustrašil, ampak lahko pa sledi tudi pravi ugriz ...značilno za Akite je, da če ugriznejo, ugriznejo direktno v obraz).

O dlaki akite je napisano, da se goli 2x letno ... seveda to drži, če pes živi na Japonskem, kjer so vremenske razmere drugačne kot pri nas... v SLO se Akite golijo skozi celo leto (le da enkrat malo bolj, drugič malo manj).

Skratka še bi lahko naštevala, pa je vsega preveč ...upam, da sem uspela razložiti kako dejansko je (je pa res, da niso vse Akite enake, vsake toliko se pa res najde kakšna, ki odstopa od standarda).

Naj zaključim s tem, da so mi Akite kljub vsemu napisanemu še vedno najlepša pasma na svetu, še vedno me najbolj impresionirajo in še vedno si jo vsakič ko jo kje vidim zaželim imeti ... vseeno pa to ne pomeni, da bom Akito tudi kupila, ker Akita pač ni pes za imet, sploh če živiš v urbanem okolju.

Namen tega pisanja ni bil očrniti pasmo, povedala sem zgolj dejstva, ki se v filmih in podatkih od vzrediteljev rada izgubijo.

Lp
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: damayanti na 05 Oktober 2010, 10:20:29
No jaz sem pa Akiju iz sosednje vasi vedno pripisovala premalo vzgoje in pa preblagega lastnika.

 sem se zmotila Big time.

ta pes je res  po neki meri strah in trepet vseh ki ga srečajo.
Iz Šole so ga itak napodili ( z njegovim lastnikom vret)
Posvaljkal je že kar nekaj psov... sigurno vmes tudi kakšen poškodovanec.
Tisto o obrazu....
 obraz je falil...uhlja pa ne... :-X
Tudi sedaj ,ko imajo majhne otroke... jim ni preveč naklonjen....
 to je sicer en in edini ki ga poznam....

res pa  da je zelo lep , ... na zunaj, seveda ;)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: deteljica na 05 Oktober 2010, 11:30:35
Jah, ljudje imajo premalo problemov v življenju, pa si kupijo enega dodatnega z nekimi "čudnimi" pasmami.
In večinoma, manj ko imajo pojma, bolj jih zanimajo take pasme.
Kot je rekel Einstein:
"Samo dve stvari sta neskončni. Vesolje in človeška neumnost. Ampak prvo je treba šele dokazat."
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: LACKY1 na 03 Marec 2011, 14:26:10
Ta tema je stara že kar nekaj mesecev, ampak kar ne morem mimo dejstva, da sem trikrat vse prebrala in kar ne morem verjeti, kaj pišete.
Ne vem, če imate sami takšne izkušnje s temi psi, oziroma koliko se ukvarjate s svojimi, ampak kaj takega!

Do lani sem bila lastnica dvanajstletne japonske akite. V mlajših letih je bila ena izmed šestih registriranih akit v Sloveniji, sedaj jih je že več, mislim da sem nekje zasledila podatek, da je registriranih 12 akit.
Torej, sama sem hodila s svojo psičko v šolo poslušnosti. Ker sem zgoraj prebrala, da mora lastnik obvezno zraven psa v šolo, kar pa pri drugih pasmah ni potrebno, sem se mogla kar nasmejati. Še na kraj pameti mi ne pade, da svojega psa dam v šolo, brez da ga spremljam. Zakaj

preprosto zato, ker je lastnik tisti, ki se mora v glavni meri naučiti, kako se ravna z psom, kako je potrebno psa vzgajat, kako se psa trenira, kako se ga neguje, kako se ga hrani itd, ampak ne samo lastnik akite, temveč lastnik bilo ktere pasme psa. Najsi bo velik ali mali, pes tako imenovane 3"agresivne pasme" ali ljubljenček.
Svojega psa na sprehodu nikdar nisem spuščala s povodca, da bi se igral z drugimi psi, pa ne zato, da bi se bala, da ne bi koga raztrgal ali mu skočil v obraz, pač pa zato, ker se to ne počne in tudi zaradi tega, ker nikdar ne veš, kako se odzove tudi drugi pes, ker ga ne poznaš.
ugotovitevl, ki jo preberem par postov nad mojim, da se akita ne sme dolgočasit in da moraš imeti zanjo ogromno časa, pa še ne pomeni, da tega ni potrebno tudi za druge pse. A ostali, ki nimate akit ne rabite ogromno časa preživet s svojim psom A lahko svoje pse zaprete v pesjake oziroma jih imate v stanovanju in se ne zmenite zanj? A za njih ni potreben čas za sprehod, pa čas za vzgojo? A se za ostale pse spodobi da skačejo po človeku ki ga srečajo na sprehodu? predvidevam da ne. Trditev, da je akita zelo pametna in se hitro uči pa sploh ne drži. Akite so pametne in imajo čut za ljudi, ki se z njo ukvarjajo, kar se pa učenja tiče, pa je potrebno vložiti ogromno časa in truda, da se akita nauči osnovnih ukazov.

Torej, ne mi zamerit, ker sem bila malo zajedljiva, vendar me takšno pisanje  razjezi. pes je pes, naj bo takšen ali drugačen, vsak je potreben vzgoje in pozornosti, lastniki pa smo tisti,ki moramo biti odgovorni in potem ne bo prihajalo do kakšnih napadov.

 :) ::)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: čara na 03 Marec 2011, 15:08:05
Meni grejo pa že pošteno na živce lajne o tem, da ne veš kako se drugi pes obnaša itd...Ja modanco menda pa ja vsaj toliko poznaš pasjo telesno govorico, da veš kdaj se umaknit s psom, ga odpoklicat in premoreš toliko spretnosti, da ob morebitnem kratkem stiku spraviš narazen psa in preprečiš nadaljne. Že po pasjem gibanju, drži VEŠ kako bo drug pes najverjetneje reagiral.  ::)

A se tebi ne zdi, da je aktita poseben pes, za posebne ljudi, ki vedo kaj imajo v rokah doma? Defenitivno jesamostojen in odločen in prvinski.

Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: LACKY1 na 03 Marec 2011, 18:52:20
Čara, nisi razumela kaj sem hotela s tem povedati, pa tudi morda nisem tako napisala, da bi razumela. pse imam že od malega, pa nisem več rosno mlada. Torej verjemi, da nekaj izkušenj kar imam. Seveda razumem  govorico pasjega telesa, sploh takrat če ta nakazuje, da nekaj ni vredu. Ampak, ko pride tako daleč, je ponavadi že prepozno.
Sicer pa, kolikor vem se v urbanem okolju ne sme spuščati psa s povodca.
pa brez zamere.

 :)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: čara na 07 Marec 2011, 17:56:10
Travniki, polja so privatno zemljišče in ne javno-tam so lahko spuščeni, tudi po gozdovih, če le ne podijo živali. V urbanem okolju so lahko spuščeni, če ni pričakovati večjega števila ljudi. Zakon je tako napisan, da si ga lahko vsakdo drugače razlaga, ampak načeloma velja tako.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Samoyed lover na 07 Marec 2011, 21:13:14
Saxana sem prekopirala ta tvoj komentar o akitah na en drug forum (upam da ne zameriš, ampak me je zares zanimalo če je res ali ne, seveda sem navedla vir in aktorja) in dobila zelo pozitivne komentarje, da to nikakor ni res, dobila sem izkušenje tudi lastnice ene od predstavnic te pasme.

Tako, da jaz sem skeptična, da je vse tako črno. Z pravilno, dosledno, pozitivno, vstrajno vzgojo se da marsikaj doseči.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: saxana na 08 Marec 2011, 10:45:18
Saxana sem prekopirala ta tvoj komentar o akitah na en drug forum (upam da ne zameriš, ampak me je zares zanimalo če je res ali ne, seveda sem navedla vir in aktorja)
Seveda nisem jezna ... več glav več ve :)

in dobila zelo pozitivne komentarje, da to nikakor ni res, dobila sem izkušenje tudi lastnice ene od predstavnic te pasme.
Od mene, tudi nekdanje lastnice te pasme si dobila komentarje, pač negativne ... mnenje kaj je res in kaj ne pa si izoblikuj sama

Tako, da jaz sem skeptična, da je vse tako črno. Z pravilno, dosledno, pozitivno, vstrajno vzgojo se da marsikaj doseči.
Res je, marsikaj ... ne pa čudežev
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: saxana na 08 Marec 2011, 10:53:55
Predlagam, da še enkrat prebereš 1. post v tej temi ... sploh dejstva o akitah.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: saxana na 09 Marec 2011, 15:22:48
Samoyed lover ... linkov spodaj ne kopiram zato, da bi ti nasprotovala ali ti še kaj dokazovala ... sama se boš odločila katero pasmo si nabavit in s svojo odločitvijo potem tudi živet ... razlog za linka je le ta, da si lahko vsi, ki se bodo kadarkoli zanimali za tole pasmo prebrali, kaj konkretno je napisala lastnica akite, ki jo omenjaš in se lažje odločili.

http://svet-zivali.forumsl.net/t1703p15-akita-inu (http://svet-zivali.forumsl.net/t1703p15-akita-inu)

http://samojedforum.mojforum.si/samojedforum-about58.html (http://samojedforum.mojforum.si/samojedforum-about58.html)

Lp, Ana


PS: še zadnjič pa napišem ... niso vse akite take ... in če se zavedaš česa je ta pasma sposobna (v dobrem in slabem) je lahko to super življenski sopotnik (le lastnik se mora zavedati omejitev, to je vse)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Samoyed lover na 09 Marec 2011, 17:58:06
Sem prebrala vse :)

Brez skrbi, jaz bom celo življenje imela samojede, ker sem zaljubljena v njih :)
Hvala za info :o
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Choha na 09 Marec 2011, 20:21:32
ufff kolk negative je pri tih postih. :D  iz prve roke lahko povem kako je brat forum in si preko forumov ustvarit menenje o pasmi. tudi meni so o polarcih govorli vse in se vec slabih stvari. zdaj pa ko imam psicko sama doma pa ni boljse pasme... boljse v vseh pogledih. ;) vsak pasmo sprejme po svoje... pac tisti, ko mu akita ni ugajala si je verjetno ne bo vec vzel. Izpostavite se kaksne dobre strani Akite in kaksne pozitivne izkusnje.... ljudje najlazje govorijo slabo.
no eno vprasanje: Ali se Akita lahko "naveze" na psa, ce je z njem od malih nog?  :)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: saxana na 09 Marec 2011, 21:02:22
Skratka, začnimo z lepim ... Akite so zeloooooooooo lepa pasma, zelo inteligentni psi, samozavestni, graciozni, zaljubljeni v svojega lastnika, srčkani so ko "pojejo" itd itd.
...
Nažalost pa ima Akita veliko več minusov kot plusov.
...
Naj zaključim s tem, da so mi Akite kljub vsemu napisanemu še vedno najlepša pasma na svetu, še vedno me najbolj impresionirajo in še vedno si jo vsakič ko jo kje vidim zaželim imeti ... vseeno pa to ne pomeni, da bom Akito tudi kupila, ker Akita pač ni pes za imet, sploh če živiš v urbanem okolju.

Namen tega pisanja ni bil očrniti pasmo, povedala sem zgolj dejstva, ki se v filmih in podatkih od vzrediteljev rada izgubijo.

no eno vprasanje: Ali se Akita lahko "naveze" na psa, ce je z njem od malih nog?  :)
Iz prve roke ne morem govorit o tem, ampak glede na pse, ki sem jih spoznala in glede na vse informacije, ki sem jih skozi leta dobila o pasmi ... naj bi akite brez težav sobivale s podredljivimi psi (če je le možno ne istega spola)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Nati na 15 Marec 2011, 08:47:01

Ojla,

Vsem, ki razmišljate o nakupu akite, priporočam, da si preberete članek izkušene ameriške vzrediteljice teh čudovitih psov:
http://www.tamarlane.com/akitatemp.htm

Sama izkušenj z akitami sicer nimam (nekaj časa sem živela s psičko hokkaido-inu, ki je tudi japonska pasma in se je odlično razumela z mojo belgijsko ovčarko), jih pa poznam z razstav in sprehodov.
Mislim (glede na moja opažanja), da za vse japonske pasme v V. FCI skupini velja, da so močno navezane na svoje lastnike in da če lastnika ni zraven branijo svoj prostor z vsem svojim bitjem, zato se jim ni priporočljivo približati, če lastnika ni zraven. Poznam akito, ki je izpit poslušnosti naredila z 99% (seveda je bila v rokah izkušene vodnice) in je bila, ko je bila lastnica zraven prava čohljivka.
Mislim, da če razumeš karakter akite, ki seveda ni najenostavnejši, potem je akita lahko čudovit družabnik in spremljevalec.

Lp,
Nati
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: deteljica na 15 Marec 2011, 10:29:07
Jaz pa mislim, da je cel kup "špicolikih pasem", ki so vizualno zadosti blizu akitam, da ni razloga rint v probleme. Naj si ljudje iščejo "izive" raje v kakšni bolj pomembni in bistveni točki življenja, kot da si nabavljajo neke pasme, ki obetajo težave ob najmanjši napaki pri nakupu vzgoji, vodenju, nastanitvi , nepredvideni situaciji itd....
Ker fora je v tem, da redko si res poznavalci in kinologi, ki so usposobljeni in točnmo vedo zakaj hočejo tako pasmo za njo odločijo. In taki zagotovo NE sprašujejo po forumih o pasmi. Največkrat so to neki napol ali nepoučeni vodniki povprečnioh ali slabih sposobnosti.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: damayanti na 15 Marec 2011, 11:54:34
Sem popolnoma istega mnenja kot deteljica...
 in tudi jaz ne razumem - rinjenja z glavo  skozi zid
 že en seter ni pasma za začetnika( če ni tapravega karakterja) pa ni ravno potencialno nevaren... kaj šele akita :-\
Poznam lastnika akite
 in sicer že drugi pes... pa vedno odsvetuje  pasmo vsakemu nedobremu poznavalcu psov in nasplošno vsem ki nimajo res  "dominantnega" karakterja.

tudi oba njegova psa ... (prejšnji  sploh uf  :-X ) ta mlajši sedaj  zopet isti...mački, psi, kure... ma še na koze je elergičen  :-X  vse kar mu ni všeč na pogled je plen... stalno ga imajo na povodcu.. ker si ga enostavno niti ne upajo spustit.... meni je to popolnoma nesmisel imet takega psa- da mu ne moreš osnovne banalne situacije zaupat.
Upošteva pa samo lastnika...in popolnoma nobenega drugega... domače tolerira.. ampak ne šlivi njihovih ukazov
Čisto tako, za informacijo- prejšnji je keramičarju- ki je bil pri njih- slučajno polagal ploščice ... na koncu( čeprav ga je vsak dan videl  in vsak dan ovohal) skočil v obraz  in ga tudi poškodoval... ker je pač keramičar malo nerodno potrepljal lastnika po rami, ko sta  zaključila s poslom( položil ploščice v garaži) .

 tisto kar je napisala lastnica akite, in kolikor sem imela jaz "čast" spoznat pasmo  drži. Ni zanemarljivo....
pomoje ni ravno za ignorirat... v končni fazi  je lastnica akite... verjetno iz svojih izkušenj ve  najbolje...

jaz  vem iz mojih izkušenj, da tja kamor on vozi svojega psa jaz ne grem/ niti blizu/... sploh če vem  in upoštevam , da ga popoldan vozi ven njegova mama...ki ga niti pod razno ne more  "ukrotit" če pride do neljube situacije  kamo li zadržat če se slučajno  zažene ..

So pa res FUL lepi psi ja ... to pa drži...
 samo lepota meni ni ravno vse kar mora pes imet...
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: roy2 na 15 Marec 2011, 14:22:18
Mi smo srečali gospoda z ameriško akito lani na Matajurju. Jaz sem bila tako  :o
Ko smo šli mimo, nam pes ni namenil niti pogleda, niti trznil ni, ko je naša dva zagledal-je pa res, da sem kar pohitela mimo.



Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: čara na 15 Marec 2011, 15:33:07
Fajn je, da se negativne lastnosti pri vsaki pasmi poudarijo, da človek res razmisli. Ne more se samo rožic sadit. Če te vsa ta negativa ne odžene, pol si zgleda pripravljen na te zadeve in jih tudi držat pod kontrolo.

In potem en gospod mene prepričuje da imam jaz akito inu ::) Ni pomagalo, da sem mu vbijala da NI, da sem jih na razstavi gledla in 100% ni.  ::)

Eden lepotec iz evropske...si nisem upala kaj prida blizu  ;D


Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Lanabela na 15 Marec 2011, 16:08:30
Akite so izvenserijski psi za izvenserijske lastnike.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: DOB na 15 Marec 2011, 17:07:46
Mene pa zanima kako velike so karakterne razlike med akito inu in ameriško akito?
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: saxana na 16 Marec 2011, 16:59:02
Mene pa zanima kako velike so karakterne razlike med akito inu in ameriško akito?

Razlike so tako majhne, da niti niso omembe vredne ... sploh glede na to, da v velikih državah še vedno (v večini pa so šele nekaj let nazaj) začeli ločevati vzrejo obeh linij ... še nekaj let nazaj je bila to ena in ista pasma in vzreditelji so bili tisti, ki so se odločili ali bodo parili japonsko in ameriško akito skupaj ali pa bodo imeli ločeno vzrejo.

Moj Khan je bil mix med ameriškim in japonskim (takrat je bilo to še dovoljeno) in ko je bil dovolj star smo morali na oceno zunanjosti, kjer so ocenili, v kateri tip akite spada (ker je imel več karakteristik ameriškega tipa je bil v rodovniku narejen popravek... iz akita inu v veliki japonski pes).

Lp, Ana
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: DOB na 16 Marec 2011, 17:36:38
Aha, zanimivo. Ker npr kolikor sem jih jaz videla na razstavah so se dokaj razlikovali (če nisem napačnih "akit" gledala), vsaj kar se videza tiče. Sem mislila da sta malo bolj ločeni pasmi.
Npr "navadno" si jaz predstavljam tako:
(http://dogsittermonza.files.wordpress.com/2007/12/akita_inu.jpg?w=372&h=494)

Ameriško pa tako, večjo in bolj košato:
(http://www.irishdogs.ie/images/gallery/15/1576_album.jpg)

Vsekakor zelo zanimivi psi :).
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: saxana na 16 Marec 2011, 22:52:47
Vizualno so razlike več kot očitne .... jaz sem te razumela, da te zanima razlika v karakterju.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: DOB na 16 Marec 2011, 23:00:55
Ja, seveda, to si povedala. Samo sem pripomnila da zanimivo da sta bili do pred kratkim to ena pasma, če so vizualne razlike tako velike.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Nati na 17 Marec 2011, 08:48:45

Ojla,

Če koga zanima, si lahko tu več prebere o ločitvi akita inu in ameriške akite:
http://www.northlandakitas.com/linkout/o.php?out=http://members.tripod.com/madeleinebsmith/splitreports/SlpitReports.htm

Ogromno informacij o akitah pa najdete tukaj:
http://www.northlandakitas.com/

Več informacij in  izkušenj z japonskimi pasmami pa se da najti tudi na forumu:
http://www.nihonken.org/forum/index.php?p=/

Se pa strinjam z Lanabelo, da so akite izvenserijski psi za izvenserijske lastnike.

Ob veliki meri potrpežljivosti in primerni vzgoji so akite lahko uspešne tudi v agilitiju. Kot zanimivost prilagam dva filmčka akite iz Francije, ki se uspešno spopada z agility ovirami:
http://fr.youtube.com/watch?v=PnbXsR9Xs4Y
http://fr.youtube.com/watch?v=-CmqwF9upvU

Lp,
Nati


Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: deteljica na 17 Marec 2011, 09:42:22
Ob veliki meri potrpežljivosti in primerni vzgoji so akite lahko uspešne tudi v agilitiju. Kot zanimivost prilagam dva filmčka akite iz Francije, ki se uspešno spopada z agility ovirami:
To imajo francozi nek poseben "giant" class, ki ga drugje ni. Mišljen je za rekreacijo molosov in druge velike pasme, ki sicer niso primerne za agility . Ovire so znižane in parkurji poenostavljeni.
Je pa jasno, da se da vsakega psa naučit da gre čez agility parkur. Kakšen RO bi bil tud primeren za to pasmo ;).
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Nati na 17 Marec 2011, 10:29:36
To imajo francozi nek poseben "giant" class, ki ga drugje ni. Mišljen je za rekreacijo molosov in druge velike pasme, ki sicer niso primerne za agility . Ovire so znižane in parkurji poenostavljeni.
Je pa jasno, da se da vsakega psa naučit da gre čez agility parkur. Kakšen RO bi bil tud primeren za to pasmo ;).

Ja vem. Sem jih že videla na delu. Francozi so itak posebneži glede agilitija in imajo malo več tolerance - S do 37 cm, M do 47 cm :) pa poseben razred za t.i. molose in velike pasme, ki drugače niso primerne za agility.
Se mi kar smilijo malamuti in bernci pri nas, ko tako težko skačejo čez za njih (pre)visoke ovire :)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: čara na 17 Marec 2011, 11:04:26
Ameriška akita?
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: čara na 17 Marec 2011, 11:04:51
Pa tole?
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Inanna na 17 Marec 2011, 12:42:27
http://www.youtube.com/watch?v=psF2E2H5hSw&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=psF2E2H5hSw&feature=related) Puppy :)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Nati na 17 Marec 2011, 13:27:18
Ameriška akita?


Ja na obeh tvojih fotografijah je ameriška akita.

Sicer pa si tipične predstavnike ameriških akit lahko ogledaš tukaj:
http://www.melodor.co.uk/

Tipične predstavnike japonskih akit pa vidiš lahko tukaj:
http://www.casasaporito.com/home.asp?colore=akita


Lp, Nati
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: saxana na 17 Marec 2011, 13:30:10
Ameriška akita?

Ja, oba sta ameriška ... takoj ko ima pes črno masko je ameriški ... pri japonskih akitah črne maske ni (pri čistih linijah nikoli).
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Nati na 17 Marec 2011, 13:49:54

Tukaj si lahko preberete še o dolgodlakih akitah in ogledate fotke. Dolgodlake akite meni delujejo kot kakšni medvedki :)
http://www.dayamiakitas.co.uk/longcoats.htm

(http://www.doubletake-ranch.com/Longcoat/Mo_fixed.jpg)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Choha na 17 Marec 2011, 19:56:44
Mene so mocno strasli glede huskya, da ne tolerira mackov in manjsih pasem...zdaj z mackom vecerja skupaj iz iste posode, s pudelckoma pa uziva v igri in zlo pazi, da je nezna. Moje mnenje je, da je vse odvisno od vzgoje in da pravi cas postopas... s socializacijo, ucenjem, nacin ucenja itd. res je neki posebnega. kje v sloveniji pa bi lahko jest tega kosmatinca pogledala od blizu in iz prve roke slisala kako je imet Akito doma. :)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: zoe na 17 Marec 2011, 19:58:32
En je na Viču v Ljubljani, ampak ga nisem nikoli videla od blizu, da bi kaj povprašala :)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: čara na 18 Marec 2011, 10:32:09
Mene so mocno strasli glede huskya, da ne tolerira mackov in manjsih pasem...zdaj z mackom vecerja skupaj iz iste posode, s pudelckoma pa uziva v igri in zlo pazi, da je nezna. Moje mnenje je, da je vse odvisno od vzgoje in da pravi cas postopas... s socializacijo, ucenjem, nacin ucenja itd. res je neki posebnega. kje v sloveniji pa bi lahko jest tega kosmatinca pogledala od blizu in iz prve roke slisala kako je imet Akito doma. :)

Hja. Verjetno sprejema samo domačo mačko, če vidi kako na sprehodu, po možnosti v gibanju se pa zažene za njo? In kure, glodavci?

Na razstavi se pojvljajo, tako, da tam izprašuj. Škoda da nisi izkoristila evropske. Ni pa čisto vse v vzgoji, pes ima naravo tako kot jo ima-če je v rokah tapravega astnika, se lahko marsikaj zamaskira, vse pa tudi ne.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Nati na 18 Marec 2011, 10:43:41

Mene so mocno strasli glede huskya, da ne tolerira mackov in manjsih pasem...zdaj z mackom vecerja skupaj iz iste posode, s pudelckoma pa uziva v igri in zlo pazi, da je nezna. Moje mnenje je, da je vse odvisno od vzgoje in da pravi cas postopas... s socializacijo, ucenjem, nacin ucenja itd. res je neki posebnega. kje v sloveniji pa bi lahko jest tega kosmatinca pogledala od blizu in iz prve roke slisala kako je imet Akito doma. :)

Ojla,

O akitah je odprta debata na hrvaškem forumu:
http://www.forum.hr/showthread.php?t=119210

Kolikor je meni znano, v Sloveniji ni vzreditelja akit.

Ima pa lepe akite gospa Rebeka Tratnik na Hrvaškem, ki se redno udeležuje tudi razstav v Sloveniji, tako da je verjetno res najboljše, da obiščeš kakšno razstavo in se tam pogovoriš o vsem, kar te o pasmi zanima.
http://www.samuraiyashiki.com/oakitama.php

Lp,
Nati
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: ninci na 18 Marec 2011, 10:47:52
Vzreditelj Akit je v slo. bil ampak je kolikor je meni znano in je razbrati iz spletne strani z vzrejo prenehal: http://karantaniapanther.webs.com/naipsi.htm

Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: SunnyBean na 18 Marec 2011, 11:15:18
O pasmi

http://www.youtube.com/watch?v=KuHZbzvnX7g&feature=related
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Lanabela na 18 Marec 2011, 12:22:59
To, ali bo določen pes sposoben živeti z drugimi psi in raznimi živalmi je stvar socializacije. Pri bolj zahtevnih pasmah je poudarek na ZGODNJI socializaciji. Poznala sem več japonskih akit (pred leti, teh psov zdaj žal ni več) in tiste so vse živele skupaj z mačkami in drugimi psi, vsaj en samec tudi s samci drugih pasem (vsi nekastrirani in noben izrazito podredljiv) brez vsakega problema. Je pa res, da so imeli sposobne lastnike, ki so si omislili pasmo zaradi karakterja in ne po ogledu filma ali zaradi eksotičnega videza.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Nati na 18 Marec 2011, 13:36:01
To, ali bo določen pes sposoben živeti z drugimi psi in raznimi živalmi je stvar socializacije. Pri bolj zahtevnih pasmah je poudarek na ZGODNJI socializaciji. Poznala sem več japonskih akit (pred leti, teh psov zdaj žal ni več) in tiste so vse živele skupaj z mačkami in drugimi psi, vsaj en samec tudi s samci drugih pasem (vsi nekastrirani in noben izrazito podredljiv) brez vsakega problema. Je pa res, da so imeli sposobne lastnike, ki so si omislili pasmo zaradi karakterja in ne po ogledu filma ali zaradi eksotičnega videza.

Lanabela, se popolnoma strinjam s tabo. Tudi sama sem poznala prijaznega samca akito, ki je v popolnem sožitju živel s samci samojedov. Tudi pri znanki na Češkem v sožitju živijo akite, hokkaidi, shibe in švedski valhundi; znanka iz Avstrije ima sicer same psičke, pa vendar sta med njima tudi akita in tajska grebenarka, ki sicer tudi sodita med kvazi "nevarne pasme". Ko pa sem že omenila japonske pasme tudi pri moji kolegici na Finskem švedski laphundi (samci in samice) živijo s psičko kishu in se med seboj super razumejo, pa pred leti je tudi  "moja" psička hokkaido v sožitju živela z mojo belgijsko ovčarko (tudi spali sta skupaj), šef pasjega krdela je bil pa precej dominanten a miniaturen samček yorkie.


Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: SunnyBean na 19 Marec 2011, 15:50:07
...
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: SunnyBean na 19 Marec 2011, 15:51:37
To, ali bo določen pes sposoben živeti z drugimi psi in raznimi živalmi je stvar socializacije. Pri bolj zahtevnih pasmah je poudarek na ZGODNJI socializaciji.

Socializacija pa je odvisna od lastnika oz. lastnikovega znanja in predvsem izkušenj itd. Se pravi - ni za vsakogar!
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: SunnyBean na 19 Marec 2011, 15:52:23
...
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: čara na 19 Marec 2011, 17:47:58
Pa ne le lastnika-vzreditelja. Socializacija se začne že v leglu in to je temelj.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Lanabela na 19 Marec 2011, 18:24:25
Napisano je bilo ZGODNJA socializacija, kar pomeni že v leglu seveda, individualno delo pa od 6, najkasneje 7 tedna. A je kdo rekel, da je za vsakogar? Vsekakor naš prostor in čas ni naklonjen PSOM, pač pa cuckom.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: saxana na 19 Marec 2011, 20:37:14
Razlike med pasmami (pudelj, rotvajlec, akita, čivava,...) so le vizualne ... vse ostalo je odvisno od socializacije ... jeah, right... potem pa svizec zavije čokolado ...

Nekatere pasemske značilnosti so pač pridobljene (dedovanje) in druge priučene (lastne izkušnje psa) ... slednje lahko, pri pasmah kot je akita, vpliva na to, da bo akita mogoče malo bolj tolerantna in ne bo takoj "odreagirala", pa še to pri res zgodnji socializaciji in "odličnemu" lastniku ... da pa bo akita zaradi dobre socializacije postala "best pet ever"(beri: podredljiv, ubogljiv, miren, nesamosvoj itd itd) pa je le utvara.

V zadnjih mesecih sem, kot nekdanja lastnica akite, prejela 3 klice od ljudi, ki so se zanimali za nakup pasme. Vsi trije so se za pasmo odločili na podlagi filma Hachi-ko ... katastrofa.

Vsem, ki se boste iz istega razloga odločili, da si na tem forumu preberete več o tej pasmi in ste se za pasmo odločili na podlagi filma vas prosim, da si pogledate tudi kako so snemali ta film, koliko časa so igralci porabili, da so se spoznali s psmi, da so sploh lahko posneli ta film, kako so se trenerji bali ali bo sploh mogoče posneti zadnji "pozdrav" med starim Hachikom in glavno igralko ... saj je morala igralka objeti odraslega samca akite itd itd itd.

Zdej pa resnično neham pisat, ker ne vidim več smisla.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: SunnyBean na 19 Marec 2011, 21:55:36
Vsekakor naš prostor in čas ni naklonjen PSOM, pač pa cuckom.
Čemu pa služi ta stavek? Ne razumem.
Saxana, točno tako! Jaz se morda ne znajdem vedno dobro z besedami, ti si jih pa lepo zajela- bistvene seveda.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Lanabela na 20 Marec 2011, 10:17:17
Akita je PES v pravem pomenu besede. Nerazredčen: z vsemi nagoni, teritorialen, samostojen ect. Taki psi v družbi, ki je izgubila stik z naravo in med ljudmi, ki se ne znajo več vesti v prisotnosti živali, težko obstajajo. V takem okolju lahko obstajajo cucki, ki dovolijo da jim kdorkoli naredi karkoli.

Choha: huskiji so nekoliko zahtevnejši samo zato, ker rabijio nekaj več teka kot ostali psi in ker jih ne smeš spuščati s povodca tam, kjer obstaja možnost, da nabaše na žival, ki jo ima za plen. načeloma niso agresivni niti do drugih psov niti do ljudi. Akite so čist iz drugega vica - so po naravi izjemno teritorialne in zaščitniške - kar se sicer lepo sliši, vendar v družbi, kjer je lastnik kaznovan, če pes ugrizne vlomilca, skrajno nezaželeno.

Ameriških akit ne poznam, sem pa poznala nekaj pravih japonskih, bile so zelo lepo vzgojene, živele so skupaj s psi in mačkami, do tujih psov so bili zadržani, a ne agresivni, do neznanih ljudi na nevtralnem ozemlju nezainteresirano vljudni, v domačem okolju ob prisotnosti lastnika zadržano prijazni. Sicer ne vem, koliko truda je bilo vloženega vanje preden so postale take, a očitno ob sposobnih lastnikih, ki se z njimi ujamejo in jih razumejo, se da. (bom dala primerjavo: velika večina samojedov ne uboga popolnoma nič, za lastnika se zmenijo samo kadar kaj rabijo od njega, počnejo izključno tisto kar sami hočejo, naučiti se jih ne da niti najbolj osnovnih povelij. Ker imajo to smolo, da so nabasali na lastnika, ki ne zna delat z njimi. Zanimivo je, kolikokrat naletim na bivše lastnike samojedov - nekateri med njimi se imajo celo za "izkušene kinologe", ki se pridušajo, da tako butastih in neučljivih psov nikoli več niti videt nočejo od blizu) Akita ob pravilni vzgoji ne bo postala "best pet ever"(beri: podredljiv, ubogljiv, miren, nesamosvoj itd itd) ... ostala bo dominantna in samostojna, a hkrati dovolj poslušna in tolerantna, da se bo dalo povsem lepo shajat z njo.

In ja, vsekakor se bo tisti, ki misli, da je pasji mladič nepopisan list papirja, ki ga bo izoblikoval prosto po svojih željah pri akiti hudo opekel. Še prav posebej če si predstavlja akito kot prijaznega medvedka.
Če se vrnem k primerjavi: tisti, ki si bo kupil samojeda, ker bo hotel ljubkega medvedka, bo končal samo z trmastim, neubogljivim potepuškim psom, ki pa neke hude škode v okolici ne bo naredil. Pri akiti je povsem druga pesem.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Nati na 21 Marec 2011, 08:42:58

Napisano je bilo ZGODNJA socializacija, kar pomeni že v leglu seveda, individualno delo pa od 6, najkasneje 7 tedna. A je kdo rekel, da je za vsakogar? Vsekakor naš prostor in čas ni naklonjen PSOM, pač pa cuckom.

Lanabela, super napisano! Se ne bi mogla bolj strinjati s tabo. Naše okolje res ni naklonjeno PSOM v pravem pomenu besede, ampak v njem odlično funkcionirajo CUCKI, katerih lastnosti je odlično opisala Saxana kot lastnosti "best pet ever".

In kar si napisala za samojede drži tudi za lapphunde :)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Sammy na 21 Marec 2011, 14:59:21
In kar si napisala za samojede drži tudi za lapphunde :)
Res? :o Sem mislila, da so "lažji". V opisih, ki sem jih do sedaj prebrala, ni izpostavljenih nobenih negativnih stvari (tudi na tvojih straneh, če se prav spomnim :)).
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Nati na 22 Marec 2011, 08:59:12
Res? :o Sem mislila, da so "lažji". V opisih, ki sem jih do sedaj prebrala, ni izpostavljenih nobenih negativnih stvari (tudi na tvojih straneh, če se prav spomnim :)).

Ojla Sammy,
No nekaj potencialnih problemov obnašanja sem navedla tudi pri opisu pasme lapphundov http://www.garisdene.com/dogs/lapphund/znacaj.html,
do katerih pride le v primerih, če vzgoja ni dosledna in če lastnik ne zna jasno pokazati psu, da je šef krdela. To vedno povem tudi vsakemu potencialnemu lastniku pasme in do zdaj je vseh 9 lastnikov slovenskih lapphundov zelo zadovoljnih s svojimi ljubljenčki. Lapphundi nikoli ne bodo delali nekaj pod prisilo (tako kot recimo npr. belgijski ovčarji) ali samo da bi ustregli lastniku, ampak morajo videti smisel v vsaki stvari, ki jo od njih zahtevamo. Ja znajo biti malo trmasti in samosvoji, ampak meni so všeč psi, ki znajo misliti s svojo glavo in ki grejo včasih malo po svoje. Je pa tako pri lapphundih kot tudi samojedih super to, da so prijazni do ljudi in da niso agresivni.
No tudi moji dve se zelo razlikujeta med seboj. Nati je zelo dominantna in samozevestna psička, ki gre včasih malo po svoje, Calli pa izpolnjuje vse kriterije za "best pet ever" in je najbolj optimistično pasje bitje, prijazno do vseh, vedno navdušena za akcijo, v bistvu združuje vse pozitivne lastnosti ovčarskih psov in vse pozitivne lastnosti nordijskih psov.


Lp,Nati
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Sammy na 22 Marec 2011, 15:28:28
Meni vseeno bolj izstopajo te pozitivne lastnosti, še pri potencialnih problemih sem dobila občutek, da se jih da zlahka naučiti drugačnega vedenja itd. Še sreča za pasmo, da niso popularni ... ;) Samojede malo več ljudi pozna in si jih želi, žal. In je prav tako res, da se ZELO hitro učijo, ampak samo, če veš, kako jih učiti. 90% ljudi pa žal nima pojma in zato je toliko zanemarjenih in nemogočih psov. Ok, zdaj sva malo zašle. Se opravičujem ostalim.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Lanabela na 22 Marec 2011, 16:11:30
Pozitivno/negativne lastnosti pasme..... povsem relativen pojem
Meni bi se pes z lastnostmi naštetimi pod "best pet ever" dobesedno gravžal.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Choha na 23 Marec 2011, 22:23:04
No "best pet ever" je kuza za mlajse otroke ali za lastnike, ki nimajo izkusenj oz tisti, kdor bi prvic vzel psa. Kar se tice Akite, Husky(v mojem primeru) pa je pes, ki ima v sebi tisto zilico po svobodi in pes, katere se pise z veliko zacetnico(so tudi drugi, katere ste nasteli ostali). :) Jaz osebno imam rada pse, ki razmisljajo s svojo glavo... ja res so trmasti, samosvoji itd. Taki pac so. Vsak bodoci lastnik, bi se moral zavedati, da ce vzame psa si bo on prilagodil zivljenje, ker se moramo MI lastniki osredotocit njegovim potrebam. To ne mislim, da bi popuscali pri vzgoji ali socializaciji. Ravno nasprotno. Pri vsaki pasmo pa so potrebe razlicne. Zalostno mi je,da taksni plemeniti psi pridejo v napacne roke, ker se tam znajdejo samo zato ker so "luskani" ali "taki ko medvedki", ko so mladicki.
Naslov: Sugay Akita Inu Kennel
Prispeval: vodicbg.com na 01 Maj 2011, 16:53:13
Sugay Akita Inu Kennel je mala odgajivačnica Japanske Akita Inu registrovana kod FCI i KSS pod brojem 5138.Svi naši psi su pre svega kućni ljubimci pa tek onda i psi za pokazivanje.
Mi uvek radimo sa našim štencima tako da se oni dobro socijalizovani.Takođe mi, pratimo razvoj aših štenaca i dajemo punu podršku novom vlasniku u pravilnom odgoju svog ljubimca.
Svi naši štenci imaju kompletne odgajivačke papire;mikročip,pasoš,export pedigre
Akita inu nije pas za svakog.Mi smo protiv toga da se oni doživljavaju kao male plišane mede-to je dominantna rasa i oni će prirodno zauzimati svoje mesto u domaćinstvu.
Uvek će nastojati da budu lideri ako je vlasnik neodlučan i popustljiv.Ovi psi zaista misle ,sposobni su da ostvare svoju volju i nadmudre čoveka.Najvažnije je da vlasnik bude dosledan u svom ponašanju.
To je pas psihologije,intelekta,dostojanstven ,veoma je ODAN i PRIVRŽEN porodici,obožava decu. Ono što je važno to je ;ne razmaziti štene(to se često dešava sa kućnim psima),ako vlasnik to uspe dobiće savršenog kućnog ljubimca.Socijalizovati štene i dati mu jasno do znanje šta je dozvoljeno ponašanje a šta ne,predstavlja takođe brigu o psu.
kontakt;[email protected]
+381649951200
osoba za kontakt:sandra
www.sugayakitainu.com

Sugay Akita Inu Najavljuje visoko kvalitetno leglo:
(http://i.imgur.com/9RdHF.jpg)
(http://i.imgur.com/ZlQNH.jpg)

svi koji poznaju ove pse ;poznaju i njihove potomke i kakve rezultate oni ostvaruju na izložbama.No,vlasnici neka pričaju o svojim psima ,mi ćemo samo reći da su oni iz našeg odgoja i dobijeni našom selekcijom.


SUGAY NICKY NECKY: YANG.CHAMP/CHAMP/INTER.CHAMP/PRMX4/CACX27/CACIBX16/BOBX25/BOGX11/BIS/DERBY
(http://i.imgur.com/JmBJd.jpg)
Sada ćemo predstaviti našeg mladog belog mužjaka(10 meseci) Bak of Sugay PRM(Kazan&Amaterasu Inu Yoko Zuna Raku),koji je interesantna krvna linija na našim prostorima.
(http://i.imgur.com/lUipY.jpg)
(http://i.imgur.com/eqjQx.jpg)
(http://i.imgur.com/pu8mC.jpg)
Na slikama nije u punoj dlaci
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Choha na 01 Maj 2011, 17:00:20
Ooo lepotci. Bak je pa sploh nekaj posebnega.  ::) 8)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: CocoBee na 29 Maj 2011, 08:12:14
mene pa nekj zanima...velik jih je, kr sm prebrala, govoril to in ono za akito..pa me zanima a to govorite iz lastnih izkušenj ali samo kar so drugi rekli oz kar piše? mislim da "pametuje" lahko tu samo tak ko ima res tega psa doma oz ga je imel. toj isto kokr da bi jst na veliko govorila od vseh drugih pasem razen shiba inu, husky in rottweilerja, katere imam in sem imela doma. poznam osnove ne poznam pa njihovega karakterja. lahko je nekje nekaj prebrati pa naprej posredovati. vsak pes je drugačen pa najsi bo ista pasma ali ne...za rottweilerje pišejo malo morje groznih stvari, moja lubica je bla pa največji jagenček. zato tudi je forum da vsak govori svoje izkušnje ne pa kar je napisano v knjigi...brez zamere, to sem na velikih temah opazila da se dogaja zato sem mogla napisati. resnično brez zamere. me pa zanima mnenje kakšnega lastnika tega psa...kakšen je itd...ker niti ne more bit tko trmast, grozen itd...kot nekateri pišejo...ker pomoje se jih tudi za v filem nebi dalo naučiti in nebi z njimi igrali mali otroci. verjetno je lahko prav družaben družinski pes.


@vodicbg.com pes ti je prelep. golden akita je stvarno lepa (sugay kennel). lep je i beli Bak of sugay...ali meni osebno lepši je golden akita...i onaj američki mi je onako nešto izmedju lepog i bezveznog ...zato što su ga amerikanci "napravili" i izgleda onaj tipički američki pas. super su ti slikce. lp
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Choha na 30 Maj 2011, 12:06:21
CocoBee: Tega mnenja sem tut jaz. mene so strasil (ne drugih forumin) pred huskijem, ampak iz lastne izkusnje lahk recem, da nic ne drzi kar se tice napadalnosti. Da ne omenjam kaj so govorili o uclivosti Huskija. Zal mislim, da ni nobenega lastnika Aktie iz prve roke tukaj. Ce pa se najde pa naj le kaj vec napise in kaksno slikco poslje. :) 
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: deteljica na 30 Maj 2011, 12:09:21
Zal mislim, da ni nobenega lastnika Aktie iz prve roke tukaj.
Narobe misliš  :P. Preberi poste, pa boš videla kdo je bivši lastnik in njegovo mnenje o pasmi   :)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: deteljica na 30 Maj 2011, 12:11:45
No, pa da prihranim delo:
Ta oseba je imela psa te pasme  ;) :
Glede na veliko zanimanje te pasme (trenutno) v Sloveniji (seveda zopet zaradi filma o tej pasmi) sem se odločila, da napišem par besed o tej pasmi (čisto po domače in čisto po resnici).

Skratka, začnimo z lepim ... Akite so zeloooooooooo lepa pasma, zelo inteligentni psi, samozavestni, graciozni, zaljubljeni v svojega lastnika, srčkani so ko "pojejo" itd itd.

Nažalost pa ima Akita veliko več minusov kot plusov. Akita ni pes za vsakogar oz naj to napišem drugače Akita je pes le za peščico ljudi, ki ima čas, znanje in voljo imeti takega psa. Ne pretiravam ko rečem, da so ti psi kljub vsej svoji lepoti zelo zahtevna pasma. Ko v knjigah preberete opise, da je akita "lahko" agresivna do drugih psov, če ni dobro socializirana v mladosti ... bla bla bla ... do sedaj sem spoznala le 1 akito (sterilizirano samico), ki ni bila agresivna do ostalih psov (je bila pač izven standrada) ...pa da me ne boste narobe razumeli ... pod agresivnost ne pišem o tem, da bo akita klala vse po vrsti ... dejstvo pa je, da če boste šli na kakšen pasji piknik, kjer bodo vsi lastniki pse spustili, da se psi poigrajo, boste morali vi na piknik priti brez Akite ali pa jo boste ta čas dali v avto (kljub super duper socializaciji v mladosti) ... tako pač je in tudi nič ni narobe s tem ... pač taka pasma je in če se človek, ki si kupi takega psa tega zaveda in živi temu primerno je to pač ok in je pasma oh in sploh in ni nobenih težav.

Vsi tisti, ki radi hodite na sprehode in radi psa kdaj odpnete in ste prebrali, da se Akito da izšolati in da so zelo poslušni itd itd... spet bla bla bla, tudi moj je bil zelo dobro izšolan, v šolski poslušnosti je blestel ... spet dejstvo pa je, da je to pratipska pasma z močnim plenskim nagonom in če bo na sprehodu spuščen in bo mimo pritekla srna, zajec, mačka ali tudi manjši pes, bo Akita odreagirala. In spet, tudi s tem ni nič narobe, taka pasma pač je ... samo lastnik, ki si omisli takega psa se mora tega zavedati in temu prilagoditi življenje.

Vsi z veseljem preberejo opis, kako je Akita lojana in kako brani svojega lastnika in oh in sploh... odlično, če to rabite. Samo je pa zopet dejstvo, da če boste imeli obisk in vam bo nekdo malo preveč na grobo in vsiljivo čestital rojstni dan in bo to storil v prisotnosti Akite, je ne bo dobro odnesel. Hvala bogu je večina tolk "zdravih", da v prvem napadu vsaj opozorijo (beri: skok v faco človeka z odprtim gobcem ... sicer se bo človek pri tem le ustrašil, ampak lahko pa sledi tudi pravi ugriz ...značilno za Akite je, da če ugriznejo, ugriznejo direktno v obraz).

O dlaki akite je napisano, da se goli 2x letno ... seveda to drži, če pes živi na Japonskem, kjer so vremenske razmere drugačne kot pri nas... v SLO se Akite golijo skozi celo leto (le da enkrat malo bolj, drugič malo manj).

Skratka še bi lahko naštevala, pa je vsega preveč ...upam, da sem uspela razložiti kako dejansko je (je pa res, da niso vse Akite enake, vsake toliko se pa res najde kakšna, ki odstopa od standarda).

Naj zaključim s tem, da so mi Akite kljub vsemu napisanemu še vedno najlepša pasma na svetu, še vedno me najbolj impresionirajo in še vedno si jo vsakič ko jo kje vidim zaželim imeti ... vseeno pa to ne pomeni, da bom Akito tudi kupila, ker Akita pač ni pes za imet, sploh če živiš v urbanem okolju.

Namen tega pisanja ni bil očrniti pasmo, povedala sem zgolj dejstva, ki se v filmih in podatkih od vzrediteljev rada izgubijo.

Lp
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: CocoBee na 31 Maj 2011, 09:52:11
Choha no tudi meni so rekli podobne stvari za huskya. kar se tiče njegove učljivosti...da ne rečem pri 4 mesecih je znal brez problema 10 komand. od tačke, glas, prostor, petko, sedi ...itd...super hitro učljivi. le da moraš za huskya imeti trdo roko saj je zelo trmast in hoče biti sam svoj master ;) ampak ni problema se ga da obvladati če znaš in ko ti enkrat to uspe si zmagal in je pes kot "bubica" priden :) pri nas je maxa skoraj mama od mojega fanta uničila, poslušnost an, saj sem mu jaz dopovedovala da ne sme na mizo ko se je, ona mu je pa dovolila pa mu dajala jesti z mize. na žalost upam d ane bom koga uzžalila vendar ne maram da pes je z mize ko mi jemo. in ko je rekla sedi je ni ravno ubogal je šel na prostor pa je rekla bravo itd...vse kontra zato sem mela nek obdobje prav mučen da sem njej in psu dopovedala kaj se gre. od takrat me je mati malo postran gledala :P
kar se pa tiče akite...joj meni na pogled zelo super in lep pes. predvidevam pa da tudi rabi mal tršo roko in lastnik mora imeti dovolj volje in potrpljenja. samo če se jih da tako pridno naučiti za v filme (film Hachiko) pa da so v filmu prijazni z otrokom, verjetno se da marsikaj, tudi mazico narediti iz te trmaste zverince kot nekateri pravijo. drgače jih še v filmu nebi imeli če bi bli tko trmasti in "proti" otrokom. sicer pa piše nekje da so zvesti svoji "družini" tako da verjetnoo to vključuje tudi otroke  ;) super psi na pogled, upam da ga bom kdaj u živo videla če ne celo imela :D hehe :)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: kalsang na 31 Maj 2011, 10:05:08
Filmi so naredili medvedjo uslugo marsikateri pasmi, od škotskih ovčarjev naprej. Filmi nikakor niso realen vpogled v značaj neke pasme, tudi tistih manj zahtevnih ne. Prizori so zrežirani, v njih nastopa(jo) posebej streniran(i) posameznik(i), veliko je fint, s katerimi se doseže nek prizor, v resnici pa se je pes tako obnašal iz popolnoma drugih razlogov in na primer ni izkazoval prave prijaznosti itd.

Zato je na osnovi nekega filma sklepati, kako je neka pasmo strašno prijazna dvorezen meč.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Lanabela na 31 Maj 2011, 14:41:28
Pravzaprav je Hačiko s tega stališča precej poučen film....samo ljudje smrkajo in jokcajo in nič ne vidijo....a si predstavljate kako bi danes  v našem zapetem  okolju funkcioniral pes, ki dela samo in natančno tisto kar sam hoče, ki se ga ne da prav v nič prisiliti ne zlepa ne zgrda in mu preprečiti ničesar, kar hoče narediti? Kot je to delal hačiko v filmu? Uh, pa v filmih delajo tudi s tigri pa medvedi, pa to ne pomeni, da so enostavni za doma imet..

Coco bee: kako? do četrtega meseca samo 10 komand? Pa trda roka? Prov zvije me, če kdo za pse, ki znajo biti po naravi trmasti propagira "trdo roko". BTW: kako pa je kaj z odpoklicem tvojega huskija v prisotnosti divjadi?
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Katjuška na 31 Maj 2011, 17:12:21
Meni se pa zdi, da ti komande v stilu: tačko, glas ipd. ne pomagajo čisto nič, če ti psa ne znaš sprehajat (ne da on tebe) pa če ne znaš odpoklica in če na splošno pes ni vzgojen ...
In pri pratipskih psih je to problem pomoje. Ne to, da nočejo sedet ko jim to rečeš, pa da ne dajo tačke, ampak da na splošno malo bolj upoštevajo sebe kot lastnika in je potem na lastniku kako bo psa pritegnil
ne vem no  :) samo moje mnenje

Mi je pa vseeno všeč osnovna zgodba iz Hačika ... res edinstven dokaz pasje vdanosti
sej a nimajo na Japonskem ene navade, da nosečim ženskam podarjajo kipce akit, ker majo tako pozitivno konotacijo?
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: CocoBee na 01 Junij 2011, 10:22:50
ja oprosti a 10 komand ni veliko za 4 mesece starega mladiča? no vsaj meni je čisto ok. meni ni do tega da bi imela u iber natreniranega psa da bi nakonc rekla zdej kakej pa da se poserje...zame je ok če me pes uboga da hodi poleg da ne vleče in da pride ko ga pokličem. če pa vi hočete usi met einsteine od psov pa čist vaša stvar. Max uboga če ga pokličem in hodi poleg na sprehodu in jaz vozim njega ne on mene. kar se pa tiče divjadi pa nismo imeli še srečanja z njo. vem ap da se za mačkom požene. pod "trdo roko" je mišljena močnejša vzgoja in več potrpljenja...ne vem kaj si ti mislila?!...
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: CocoBee na 01 Junij 2011, 10:24:18
katjuška ja kuipec akite v hiši pomeni srečo, plodnost, rodnost al nekaj podobnega. :)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Lanabela na 01 Junij 2011, 12:46:35
V bistvu za vse življenje povsem zadostujejo samo tri komande, če jih vedno upošteva (komanda za odpoklic, komanda za hojo brez vlečenja, pa še ena za mirovanje oz. čakanje). Tako da ja, 10 komand je povsem dovolj. Ampak načeloma lahko čist povprečen mladič razume in upošteva veliko več besed in znakov - tko čisto iz lufta sem se jih spomnila malo manj kot 30, pri tistih, ki ne delajo veliko trikcev.
Huskiji so sicer zelo inteligentni (za večino lastnikov celo preveč inteligentni) in tudi čisto solidno učljivi so, bolj problem je pripraviti jih do tega, da bi naučeno tudi naredili takrat, ko si mi to želimo in ne samo takrat, ko si oni to želijo. In tudi še nisem videla huskija, ki bi imel tako dobro narejen odpoklic, da ne bi šel za divjadjo, če naleti nanjo (pa sem videla tudi že zelo lepo izšolane huskije). In se jih zaradi tega nesorazmerno veliko tudi izgubi. Poleg tega naredijo na divjadi in drobnici tudi nesorezmetrno veliko škode, saj so vsaj od pri nas znanih pasem najuspešnejši plenilci. Kar je poleg velike želje po teku tudi edini resnični problem, ki ga imajo lastniki s huskiji (lastniki akit pa se srečujejo s povsem drugimi in za moje pojme precej hujšimi problemi).
A mi zaupaš, kje se sprehajaš, da še nisi naletela na divjad - kamorkoli grem so vsaj zajci in srne. Če pa teh ni, so pa mačke, ovce in kure.
A kaj si predstavljam pod trdo roko? Vsekakor ne veliko potrpljenja. Pri trdi roki se gre vedno nad trmo s trmo, so pa variacije na temo koliko sile se pri tem uporabi.

Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: CocoBee na 02 Junij 2011, 11:06:13
lanabela:
no to se čisto strinjam s tabo kar se tiče komand. lahko rečem da naš max lepo uboga na odpoklic, hojo brez vlečenja in tudi ko mu rečem prostor ali sedi pa počakaj je pr miru...tak da meni to lepo odgovarja...samo tak sem rekla 10 komand ko so rekli da so težje učljivi, eni so mi clo rekli "as ga sploh lahko kej naučila ker teli huskyi so brou debilni" in sem bila nad tem komentarjem zelo jezna in sem v prisotnosti teh ljudi rekla maxu "pozdravi" in je dal glas. tak da so samo zaprli usta..bedaki. vsakega psa se da naučiti...no se opravičujem da sva se mi2 narobe zastopili pod "trda roka" ...jaz sem si to predstavljala kot malo bolj potrpežlivo trdnejšo vzgojo....samo no da še poudarim da z našim Maxom ni bilo problemov prou dost, je bil hitro učljiv.
kar se tiče divjadi doma smo blizu gozda sicer, vendar resnično še nismo naleteli na srne, zajce...majo pa v bližini nas ovce...pa niti mu niso tolko zanimive..tudi mački ne...kur pa mi nimamo več, na srečo:P saj sem slišala da kure imajo najrajši :D no iz svojih izkušenj nimava se srečanj s tem,i žvalcami sicer pa vem kje se določena živina nahaja pri nas in ga nočem imeti spuščenega. tak da sem rajši previdna in ukrepam preventivno kot da se zgodi kaj hujšega i n še kako žvino zakolje. poznam pa enega poba ko je rekel da mu je samička huskya poklala 3 srne in sosedu že kar nekaj ovac. grozno. upam da ne bo tega pri meni.
aja pa trda roka...sila...nismo imeli "sile" pri vzgoji..edino če je kaj hudo narobe naredu (enkrat zgrizel kavč ko je bil mali) smo ga po malo po riti...če veš kak mislim...ni blo pa potrebne nobene grozne sile za njegovo vzgojo. nek butel k ga pa poznam, je mel sicer nemškega ovčarja še mladiča, in je pač se polulal na hodnih potlej se je pa okol hvalu kok je psa brcnu da mu je dopovedu da se to ne sme...da zdej pa ne lula več...ja katastrofa...dab ga jst brcnla se še pobrau neb več...lastnika mislim :)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: andreja na 02 Junij 2011, 12:28:33
Po navadi se ločuje kdo kaj reče. Itak, da je veliko ljudi, ki misli, da obvlada pa se pol izkaže, da nimajo pojma.

PS: Haski je tudi že bil državni prvak iz BBHja, če se ne motim. Tukaj pa nihče ni napisal, da so neumni ali težko učljivi, ampa kravno nasprotno, da so za povprečenga lastnika doooosti prepametni in posledično jih ne upoštevajo niti 5%.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: andreja na 19 Avgust 2011, 11:37:18
Pha... po oglasnikih (vsaj enemu) se je že začelo. Za lažjo prodajo psa te pasme, je priložen oz. priporočen ogled filma...  ::)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: [Sharky] na 19 Avgust 2011, 14:19:03
Pha... po oglasnikih (vsaj enemu) se je že začelo. Za lažjo prodajo psa te pasme, je priložen oz. priporočen ogled filma...  ::)

hja, in? Folk ne pozna te pasme in če jih ogled tega krasnega filma približa k nakupu, zakaj pa ne...
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Lanabela na 19 Avgust 2011, 14:24:58
ČE bi ljudje znali gledati, bi lahko v filmu videli točno to: zakaj bi morali biti skrajno previdni pri nakupu akite: tudi  Hači v filmu dela izkljulčno in samo to, kar sam hoče, ne ustavi ga nobena ograja, ne pusti se šolati na običajen način. Si predstavljate psa kot je bil Hačiko v današnjem času in prostoru? Če bi obstajal tudi kakšen dokumentarec a la kako smo snemali, bi bilo pa še bolje.
A ljudje jokcajo in ne vidijo....
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: [Sharky] na 19 Avgust 2011, 14:28:17
Filmi so naredili medvedjo uslugo marsikateri pasmi, od škotskih ovčarjev naprej. Filmi nikakor niso realen vpogled v značaj neke pasme, tudi tistih manj zahtevnih ne. Prizori so zrežirani, v njih nastopa(jo) posebej streniran(i) posameznik(i), veliko je fint, s katerimi se doseže nek prizor, v resnici pa se je pes tako obnašal iz popolnoma drugih razlogov in na primer ni izkazoval prave prijaznosti itd.

Zato je na osnovi nekega filma sklepati, kako je neka pasmo strašno prijazna dvorezen meč.

Mislm, da je to vsakemu jasno. Gre se bolj za to, da ti neka pasma priraste k srcu. Najbrž ne bo noben po ogledu filma skočil direktno nabavit psa, ampak si bo vseeno prej še kaj prebral ane. Jst sem še letos prvič slišal za švicarske bele ovčarje, pa sem se navdušil zanj takoj, ko sem prvo sliko videl na internetu. Preden sem se dokončno odločil za nakup, sem pa šel seveda vse o tej pasmi prebrat in ne kar takoj klicat vzreditelje na podlagi tega, ker mi je bil pes na sliki všeč.

Noben pa ne more zanikat tega, da je primarni razlog za nakup psa ravno njegov izgled. Res pa je, da je pri veliko ljudeh izgled psa edini razlog za nakup in šele nato ugotovijo, da jim karakter ne ustreza, oz da ga niso sposobni obvladat.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: andreja na 19 Avgust 2011, 14:28:31
In filem je garant dobra predstavitev pasme  :o ::) ja... odvisno kdo gleda in kaj želi videt

Neeeeee, ne bi raje priporočali ogled različnih psov v živo... neeeee
nebi raje priporočali pogovor s kakim dolgoletnim vzrediteljem neeeee...
ali priporočali primerno literaturo itak, da je brez veze...

Garant ga prodaja nekdo, ki ni vzreditelj tako, ker je tako fajn pliš kuža ja  >:D


Sem že vidla take nakupe kako končajo.  :-\ Pol pa od šol pričakujejo, da bojo/mo čudeže delali.  ::)
In pol svizec zavije čokolado v folijo...  :-X
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Nika na 19 Avgust 2011, 14:47:41
Zadnjič sem srečala zelo prijetnega samca akite, ki je plaval, se vljudno povohal z enim drugim samcem, bil prijazen do vseh ljudi in pridno čakal na odlaganju. Zdaj si samo ne morem prit na jasno a sem srečala lepo vzgojenega in socializiranega ali samo netipičnega predstavnika?   :-[ Si ga recimo v štartu ne bi upala šlatat, sploh glede na opise v tej temi, pa so lastniki razložili da je čist prijazno bitje.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Lanabela na 19 Avgust 2011, 14:57:20
Potem si srečala akito s primernim lastnikom. Akite, ki sem jih sama poznala so bile čisto v redu, a so imele tudi nadpovprečno sposobne  lastnike.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: ninci na 19 Avgust 2011, 16:58:01
hja, in? Folk ne pozna te pasme in če jih ogled tega krasnega filma približa k nakupu, zakaj pa ne...

Ker je pasma sama 100% nekaj drugega kot je prikazano v filmu ::)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: [Sharky] na 19 Avgust 2011, 19:10:19
Ker je pasma sama 100% nekaj drugega kot je prikazano v filmu ::)

Ne vem a je to sarkazem al ne...če ni - veš, ne bi reku, mamo akito v familiji pa se kr precej približa temu v filmu. Sicer je še malo mlad, ampak vseeno redko vidiš takega dobrovoljčka in tko hvaležnega psa
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Tekkeitsertok na 26 Avgust 2011, 17:41:12
Lijep pozdrav....
da vam predstavim svog psa
Hasaki Team Masahiro

(http://i281.photobucket.com/albums/kk237/Tekkeitsertok1/HasakiTeamMasahiro1.jpg)

(http://i281.photobucket.com/albums/kk237/Tekkeitsertok1/HasakiTeamMasahiro2.jpg)

(http://i281.photobucket.com/albums/kk237/Tekkeitsertok1/HasakiTeamMasahiro5.jpg)

(http://i281.photobucket.com/albums/kk237/Tekkeitsertok1/HasakiTeamMasahiro4.jpg)

(http://i281.photobucket.com/albums/kk237/Tekkeitsertok1/HasakiTeamMasahiro3.jpg)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: alex013 na 10 September 2011, 14:07:07
evo naše tri skopane beluhe  ;D maltežanka Nelly, švicar Baron in japonec Aki  :D

(http://www.shrani.si/f/S/e1/42umukyk/302020101503080665257506.jpg)

(http://www.shrani.si/f/y/E0/P57ZzEt/315056101503080675657506.jpg)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: [Sharky] na 10 September 2011, 18:30:24
še malo Akija  :)

(http://www.shrani.si/f/3K/ty/4xZWJkU7/wp000200.jpg)

(http://www.shrani.si/f/3r/6w/1H2Ywzkx/wp000203.jpg)

(http://www.shrani.si/f/3W/wv/2BEUiv92/wp000209.jpg)

(http://www.shrani.si/f/3N/Hz/2wuBXS43/wp000211.jpg)

(http://www.shrani.si/f/2w/7/2IpLiJLi/wp000214.jpg)

(http://www.shrani.si/f/3g/li/4NNuRmmH/wp000224.jpg)

(http://www.shrani.si/f/1J/Ou/2bJ4jiy3/wp000226.jpg)

(http://www.shrani.si/f/l/zZ/4RcawWUk/wp000215.jpg)

(http://www.shrani.si/f/2o/ux/s1JzmFu/wp000216.jpg)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Lanabela na 10 September 2011, 18:37:52
Lepe slike, zelo lepa bela druščina. samo še samojed ti manjka :P
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: [Sharky] na 10 September 2011, 18:42:55
Lepe slike, zelo lepa bela druščina. samo še samojed ti manjka :P

dva krasna samojeda imajo pa eni sosedje  :) bi res pasali skup na fotke
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: BiancaBučko na 09 Oktober 2011, 18:06:12
Sem si prebrala celotno temo, od začetka do konca. Uf, Akite so prekrasni psi, res meni zelo všečni  :) bi najraje rekla, takoj bi ga imela, ampak priznam sama sebi, da še nisem pripravljena nanj. Čez čas pa mogoče  :) Sama imam mešanca med samojedom in AM, pa je res tako, da ga ne smem imeti odvezanega, ker bi mi 100% pobegnil, mogoče 10 sprehodov ne bi, bi pa pobegnil na 11 sprehodu (raje ne reskiram). Tako da ja, te pratipske pasme so mi najbolj pri srcu, se pa zavedam, da na takšnega (pa ne da je kaj narobe s pasmo Akita, sploh ne), nisem še pripravljena. So pa PREKRASNI, res prečudoviti psi, predvsem vizualno, (sploh njihov gobček, ter zavit rep mi je všeč), verjamem pa, da so zahtevni za vzgojo, potrebujejo res doslednega lastnika, takšnega, ki se (skoraj) nikoli ne zmoti, in to jaz sedaj še nisem. Sem jih pa občudovala na razstavah. Pa jih bom tudi vnaprej.

Sharky, Aki je prekrasen  :)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: niniel na 11 Oktober 2011, 11:38:08
Hej Sharky, če ni skrivnost - od kje je tvoj brat uvozil Akija?

Je pa čudovit, čeprav se mi vse druge barve akit bolj dopadejo. :P
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: [Sharky] na 15 Oktober 2011, 18:23:28
Hej Sharky, če ni skrivnost - od kje je tvoj brat uvozil Akija?

Je pa čudovit, čeprav se mi vse druge barve akit bolj dopadejo. :P

Uvozu ga je iz Srbije, oz so mu ga pripeljali.  :)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: niniel na 17 Oktober 2011, 20:16:07
In, kakšen je po karakterju vaš Aki? Je za tvojega brata 1. pes?
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: [Sharky] na 19 Oktober 2011, 08:29:45
In, kakšen je po karakterju vaš Aki? Je za tvojega brata 1. pes?

Zlo prijazen in skoraj da preveč igriv  ;D Res je ful hiperaktiven

Ne ne, je že prej šolal svojega Rottweilerja, pa vmes smo imeli še Tibetanskega mastifa. Če znaš z Rottweilerjem, potem znaš z vsem pasmam delat, seveda se morš prej malo informirat... Aki pa živi z maltežanko in ker je psica naj ne bi bilo problemov. Ona sicer ni bila nikoli pravilno socializirana in so jo dobili že starejšo kot "darilo", tako da se ne ujame z nobenim psom. Vse nadere in renči nanje :D Se hecamo, da ji še Cesar Millan ne bi mogel pomagat  :D Aki jo je na začetku non stop lovil, ker se je hotu seveda špilat, zdaj se je pa že mal umiril, pa tudi ona se je nanjga navadla, se ga ne boji več in ga kar oblaja, če ji pride blizu težit. So ga pa prejšnji lastniki navadili, da v hišo ne sme, tako da ko ona "zbeži" noter, se Aki ustavi pred vrati
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: niniel na 22 Oktober 2011, 10:20:44
uhh vedno odgovoriš kej takega, da se najde še kakšno vprašanje.  :-[

to pomeni, da Aki ni 'hišni' pes? ga ima brat zunaj?
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: [Sharky] na 29 Oktober 2011, 12:19:25
Aki je zunaj ja. Saj pravim, tako so ga že v srbiji navadili in tudi tukaj že od prvega dne sam od sebe ne vstopi noter v hišo  :)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Lanabela na 29 Oktober 2011, 13:35:07
Citiraj
Če znaš z Rottweilerjem, potem znaš z vsem pasmam delat,
(http://cosgan.de/images/smilie/froehlich/a065.gif) (http://cosgan.de/images/smilie/froehlich/a065.gif) (http://cosgan.de/images/smilie/froehlich/a065.gif)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: [Sharky] na 29 Oktober 2011, 16:14:10
Kaj se smejes? Pa to kar si ven citirala je mal izven konteksta, ker je tist drugi del za vejco dost bisven. Drugac je bla misljena tezavnost dela s psom in tuki so rottweilerji mocno pri vrhu. Ravno pred kratkim sem slucajno ujel del cesar milanove serije, kjer je celo sam rekel, da rottije obravnava malo drugace od vseh ostalih, pri katerih ima v osnovi nek splosen pristop
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Lanabela na 29 Oktober 2011, 16:45:00
Sem si predstavljala enga lastnika rota, ki je POSKUSIL delat z malinovcem.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: saxana na 14 November 2011, 15:50:09
Sharky... iz srca upam, da vam bo uspelo vašega Akija vzgojiti v "dobrega" psa ... vendar pa ne morem mimo vsega kar si napisal ... vse kar sem jaz med vrsticami prebrala je:
- da podajaš mnenje o tem kako je Aki super akita, kuža pa je še zelo mlad (počakaj do 3 ali 4 leta starosti ... šele potem boš lahko dal realno mnenje o pasmi kot taki, pa še takrat ne... ker boš poznal le enega predstavnika)
- da je uvožen iz srbije (ker sem dodobra seznanjena z večino vzrediteljev akit iz srbije, jaz v tem vidim le še eno rdečo zastavo več, v srbiji je pri večini vzrediteljev zaželjeno, da so psi čim bolj šarf in se pse prevečkrat pari ne na podlagi izgleda in "dobrega" karakterja ampak njihovega "za našo družbo" slabega (šarf) karakterja
- maltežansko ste dobili že odraslo ... pa jo v času ko jo imate (predvidevam, da vsaj nekaj časa) še niste uspeli odvaditi slabih navad ... kako vam bo potem uspelo vzgojiti akito (tudi starega psa lahko prevzgojiš in to, da ste dobili že odralo maltežanko ni izgovor, da psica še vedno renči na vse okoli sebe ... še huje je to, da bo imel vaš Aki odlično učiteljico kako se obnašati).

Upam, da mi boš čez par let na tem istem forumu dokazal, da nimam prav ... in me poslal nekam in verjemi mi, s tem me boš spravil le v dobro voljo, saj bo to pomenilo, da vam je uspelo in da je Aki super kuža :)

Lp, Ana
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: inka na 06 December 2011, 12:18:50
No, bom še jaz dodala svoje vtise k temule mozaiku. Tako redka pasma, pa že toliko napisanega ... statistika je kar dobra, celo dve lastnici sta opisali svoje izkušnje s pasmo. Rekla bi še, da so psice morda za vzgojo in življenje le manj zahtevne od psov, še posebej pri tovrstnih pasmah, kar po mojih izkušnjah velja precej na splošno.
To pasmo sem spoznala zadnje leto, ker imamo leto in pol starega akita v soseščini (ga je omenila že Zoe) in je takoj pritegnil mojo pozornost, kar je seveda ena od najizrazitejših značilnosti te pasme. Od vsega začetka imam rešpekt pred njim in sem res vesela, da ga imajo lastniki vedno na povodcu. Toliko namreč že poznam pasjo telesno govorico, da mi je popolnoma jasno, kaj bi se lahko zgodilo, če bi bil moj pes slučajno spuščen in bi se odločil, da ga gre malo pobliže spoznat. Zadnjič smo se na sprehodu malo pobliže srečali, k sreči na različnih straneh precej široke ceste in takoj je akita reagiral z grožnjami mojemu. Ta k sreči ni odreagiral in jaz sem samo pospešila korak, mojemu pa rekla: Priden, greva lepo naprej! Priznam, da me je bilo strah, da ga malo starejša gospa ne bi uspela zadržati, delovalo je precej nezanseljivo. Moj pes je k sreči pri 5-ih letih končno dozorel in postal pametnejši, saj je navsezadnje tudi bogatejši za številne pozitivne in negativne izkušnje iz "družabnosti" našega okoliša, kjer živimo. Ta konec Viča je res idealen za vse, ki si želijo intenzivne socializacije za svoje pse ;).

Zadjič je moj mož iz knjižnice prinesel DVD s filmom o Hačiku in smo ga seveda vsi domači pogledali. Jaz sicer nisem jokcala, sem si pa mislila svoje, predvsem pri zadnjem prizoru objemanja, ko je bila igralka vidno zadržana, če ne kar prestrašena. Če to primerjam s filmskimi objemi kakih drugih pasem ... no, ampak Richard Gere je bil kar korajžen in prepričljiv in je celo ustvaril vtis, da je ta pasma res prijazno medvedkasta. Z nekaj resnicami pa ta film vseeno tudi postreže v zvezi s karakterjem pasme ;).

Našemu sosedu je ime seveda Hači 8). Tega nisem izvedela jaz, ker je očitno nemogoče tega psa in lastnike spoznati od blizu, kadar smo na sprehodu z našim psom. Se je pa okorajžil moj soprog, ker ga je srečal na poti v štacuno in hotel pobožati (sem mu rekla, da si preveč upa), da bi preskusil to zanimivo dlako ::). Joj, joj, baje je celo skočil nanj :-\, čeprav prijazno ::).
Prejšnji teden pa sem izvedela, da se je Hači že stepel s psom, ki je sicer sam znan pretepač, vendar je prav zato vedno na povodcu. In to med res nerodnim srečanjem, ko sta jih oba lastnika peljala ob kolesu ... katastrofa. Jaz sem se enkrat skoraj ubila, ko me je moj komaj 23-kg nepričakovano potegnil med vožnjo s kolesom ::).
Skratka, upam, da tale naš sosedov Hači ne bo delal težav niti lastnikom niti nam, saj je sicer res lep in veličasten pes. Ampak meni osebno veliko več pomeni pes, ob katerem se me drugi ne bojijo in s katerim sem lahko kolikor toliko sproščeno aktivna med ljudmi in živalmi. Je res pasma za izvenserijske osebe, jaz sem zelo zelo povprečna, kar se psov tiče :).
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Akita na 13 December 2011, 14:17:00
Madona, potem so pa te akite takoj za sibirskim tigrom in kodijaškim grizlijem, po težavnosti pri vzgoji... Lanabela sploh ve o čem govori... iz izkušenj, seveda.  8)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: inka na 13 December 2011, 16:37:55
Glede tega kako gledajo ljudje take filme, kot je Hachiko ali Lassie, pa še nekaj bi jih lahko naštela, ima Lanabela še kako prav. Ti filmi preprosto niso za učenje o pasmi, ker nimajo zveze z realnim življenje teh psov med ljudmi (kot tudi večina Hollywood-skih filmov ne).

Glede ocenjevanja zahtevnosti/težavnosti pri vzgoji psov je pomembno predvsem, kakšno vlogo je imela za človeka v svoji zgodovini določena pasma (torej geni z vgrajenimi vplivi okolja, v kakršnem so živeli vse generacije).

Če pogledamo akita, je bil pes samurajev - kako so torej živeli? Kakšno okolje in lastnik (en sam) je torej za to pasmo primeren?
Ali pa se mogoče globoko motim in so bili to vedno le japonski družinski medvedki za igro z otroci?

Po drugi strani pa - so znani primeri, ko so mladiče divjega volka vzgojili kot psa, brez problemov ... če jim lahko verjamemo.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Akita na 13 December 2011, 21:04:24
Mislim, da eni čisto preveč bluzite na tem forumu. Akite opisujete kot ne vem kakšne nevarne pse, pa da se igralka v filmu ni upala objeti psa in da se ji je to povrh vsega še poznalo na izrazu... pa dajte no, lepo vas prosim. Imam pse že vrsto let, od mešančka, rottweilerja, tibetanskega mastifa, maltežana in sedaj tudi akito in lahko rečem le, da je to en zelo, zelo trmast medo, ki rabi velikooo pozornosti od lastnika, ni pa v njem niti najmanjše sledi agresije.

Res je, da je star komaj dobro leto, vendar te stvari človek opazi že pri mladem psu (no vsaj nekdo, ki ima vsaj malo čuta za pse) in ta svoj karakter kaže že zgodaj. Mene so tudi vsi strašili o rottweilerjih, kako nevarna pasma je to, za kaj so jih uporabljali že v rimskih časih in bla, bla, bla... današnje pasme imajo toliko skupnega s svojimi predniki kot imajo ptiči z dinozavri... ja, so njihovi današnji potomci, vendar to je pa tudi vse kar imajo skupnega.  8)

Za pasmo rottweiler lahko rečem, da je to mojih najlepših 7 let, ki sem jih preživel s psom, se pa je na žalost poslovil prehitro zaradi kostnega raka. Krasen pes, sicer zelo močan karakter, ki ni primeren za vsakogar, vendar ljubezen in vdanost, ki ti jo vrača taka sorta psa, se lahko primerja le z malo pasmami. Zaradi tega močnega karakterja sem se tudi odločil za pasmo akita, ki je sicer čisto popolnoma druga vrsta psa, a ima tisto nekaj v sebi, kar mi vzpodbudi zanimanje, ima tisti pogled v očeh, ki ni prazen in tup kot pri nekaterih psih... razbereš mu iz pogleda kako zelo hudičevo je inteligenten.

Pa ne me narobe razumeti, sem velik ljubitelj živali in psov vseh pasem, samo ko imaš določene izkušnje s psi, opaziš to razliko, vsaj jaz jo... dam primer, recimo nemški ovčar, ki ga ima znanec. Psa ima naučenega v nulo, uboga ga vse, marljiv pes ni kaj... samo sem ga recimo opazoval, ko mu je v parku metal palco. Ta pes bi hodil po tisto palco, pa če bi mu jo vrgel 1000x in za vsako, ko mu jo je prinesel nazaj in jo je lastnik držal v roki, je pes to palco, preden mu jo je vrgel, gledal sede ko, da je bog. Lahko bi mu za hrbtom sprehajal cel živalski vrt, njega to ne bi ganilo, on bi le zabito gledal tisti kos lesa kdaj bo poletel v zrak, da bo lahko laufal ponj. Zanj je to edini svet, ki takrat obstaja.

To je razlika, ki jo sam opazim, ko gledam enega in drugega psa v oči. Akiti vržem 1x palico, žogo, karkoli... bo stekel tja z zanimanjem pogledati kaj je in ko bo opazil, da je le palica, me bo postrani pogledal, kaj za vraga mu to mečem in v čemu je point?  :D Podoben pes je bil rottweiler, ki je bil sicer bolj poslušen kot akita, vendar ga tudi nisi dobil 2x na isto foro.

Pes je lahko nevaren vsak, ne glede na pasmo, le situacija mora biti (ne)primerna. Res je tudi, da imajo določene pasme neke pred-dispozicije in so pod določenimi pogoji lahko nagnjeni k določenem vedenju, vendar še vedno je vse stvar vzgoje in preteklih izkušenj psa. Ni vse v vzgoji... moj bivši rottweiler je bil krasno socializiran, pri 2 letih se je igral z vsakim psom, dokler ga ni v igri, ki je prerasla v pretep, napadel od kolega pitbull. Od takrat naprej se mi je hotel stepsti z vsakim samcem in ga tega kljub trudu nisem mogel odvaditi popolnoma. Me je seveda ubogal in sem ga lahko sprehajal poleg brez povodca mimo vsakega psa in je vedel, da se ne sme tepsti, niti ni poskušal. Vendar tega se je držal le zato, ker sem mu tako ukazal, če pa bi ga pustil prosto, bi se stepel in ga tako nisem mogel več prosto spuščati in mirno sedeti na klopi med tem, ko bi se lahko igral s psi. Tega je bilo konec. Ena slaba izkušnja.  >:( Na koncu sva sicer prišla tudi do tega, da je toleriral ostale samce, le igrati se ni hotel z nobenim, je zagodrnjal in se raje umaknil, stepel se pa ni več. Vendar je bilo potrebno veliko truda.

Pri akiti pa opažam, da ga ostali psi niti ne zanimajo, ko se derejo in lajajo nanj, jih enostavno ignorira, s tistimi prijaznimi pa se rade volje oblizuje in igra. Pri rottweilerju so se znaki agresije in dominance nad ostalimi samci kazali že v mali šoli, a sem ga uspel socializiral do te mere, da se je pri 2 letih igral z vsakim psom, do tistega neljubega incidenta, seveda.

Zato po dosedanjih izkušnjah trenutno za akito ne morem reči niti ene slabe besede, sploh pa daleč od tega, da je nek bav-bav in niti ni indikatorja, ki bi kakorkoli kazal v to smer. Bom pa z veseljem poročal naprej kaj bo pokazal čas. Rekel bi samo, da ni potrebe po strašenju in odvračanju ljudi, ki bi se mogoče zanimali za to pasmo. Pasma je krasna, le trmasta ko hudič, podobno kot husky, samojed ter sorodne pasme in zaradi tega mogoče neprimerna za začetnike in ljudi brez izkušenj, vsekakor pa ne bi mogel trditi, da zaradi agresije.

Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: saxana na 14 December 2011, 11:24:03
..
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: saxana na 14 December 2011, 11:25:20
Mislim, da eni čisto preveč bluzite na tem forumu.

Ameriška organizacija za rešitev Akit, katere namen je rešiti oz najdi primerne lastnike zapuščenim Akitam, je na svoji strani zapisalo sledeče:"With the release of the Richard Gere movie, "Hachiko," too many people may assume all Akitas are of the same temperament.  The truth is that Akitas often are that loyal, but they are not a breed for all families and many of them are not good with children.  Please, learn more about the breed before you purchase an Akita."

... ter pasmo opisalo takole (le izseki, ki so se meni zdeli pomembni povdarka):
"- They are a wonderful, magnificent breed but certainly not a dog for everyone.
- Akitas may consider small animals as prey and hunt them. This includes cats, rodents, birds, small wildlife and small dogs.
- Akitas can be raised to accept animals in residence. Some adult Akitas can even be trained to fit into a home where other animals are already established. It is, however, imperative that the Akita be closely watched around the other animals until you have established a peaceful co-existence. Chickens, ducks and other birds are a meal for an Akita, do not expect the dog to befriend fowl.
- Akitas are natural guardians of the home and do not require any training to turn them into guard dogs. When there is a reason to protect family and property, your Akita will act to do so. Guests welcome in your home when you are present will NOT be welcomed by the Akita when you are not home. Your gates should be padlocked to protect the Akita and any neighborhood children who may enter your property.
- Akitas are inherently aggressive towards other animals and for this reason, they should not be allowed to run free or roam at will. You can exercise your Akita off leash when you are in an area where it's unlikely there will be much contact with other animals and people.
- Male Akitas show aggression toward other male dogs, and female Akitas usually will not tolerate another female. Akitas can live peacefully with a dog of the opposite sex, though some Akitas prefer being an only dog!
- Akitas are VERY food possessive. If you have other pets, you will want to be certain the Akita is given its own food bowl or treat well away from any other animals and that no other animal is allowed near the Akita until the food is gone. It's common sense to keep visiting children away from an Akita at dinnertime. Akitas not raised with children are not always tolerant of small children. The Akita should never be left alone with a child even if you are certain you have a dog that adores all children. Akitas do not like to be teased and can respond by biting.
- Akitas consider eye contact a challenge and can react aggressively. It is strongly advised NOT to get down on the Akitas level and close to the dog's face unless you are well acquainted with the Akita. These positions can and do trigger an aggressive response.
- Akitas like to take charge--an inherited trait from their wolf ancestry and may at some time, challenge you for the dominant position. "


... mucek od psa, ni kaj ...
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: saxana na 14 December 2011, 11:32:18
Moj Khan ...  meni še vedno najlepši pes na svetu ...
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: andreja na 14 December 2011, 11:47:41
Zelo dobro so to opisali. Škoda, ker ljudje ne berejo dovolj.

Krasen pes!  :-*
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Akita na 14 December 2011, 12:09:36
Ja in kaj je takega napisano tle... same bedarije oz. v tem tekstu jst najdem 90% pasem. Pomoli ti faco direktno pred katerega koli tujega psa in me zanima reakcija.  :)

Zmoti katerega koli tujega psa pri jedi, sploh otrok in me zanima reakcija...

So dobri čuvaji in ob lastnikovi odsotnosti ne spustijo tujca na svoj teritorij... hvala bogu, dober čuvaj!  :o

To, da hoče dominirati in podrediti šibkejše - zakon narave in to izkoristi vsak pes, če ima možnost in mu to dovoliš, ne samo pes, vsaka žival.  ;)

Zanimivo, da naša stara tečna maltežanka, ki ponavadi nadira našo akito, če se preveč smuka okoli nje, ko se hoče igrati, ob njegovem obroku pozabi na vse stare zamere in ker je tako požrešna, se potuhnjeno prištuli zraven in jesta iz iste sklede, on pa jo gentelmensko prenaša... res zver od psa!  :P
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: saxana na 14 December 2011, 12:48:23
Ja in kaj je takega napisano tle... same bedarije oz. v tem tekstu jst najdem 90% pasem. Pomoli ti faco direktno pred katerega koli tujega psa in me zanima reakcija.  :)

Zmoti katerega koli tujega psa pri jedi, sploh otrok in me zanima reakcija...

So dobri čuvaji in ob lastnikovi odsotnosti ne spustijo tujca na svoj teritorij... hvala bogu, dober čuvaj!  :o

To, da hoče dominirati in podrediti šibkejše - zakon narave in to izkoristi vsak pes, če ima možnost in mu to dovoliš, ne samo pes, vsaka žival.  ;)

Zanimivo, da naša stara tečna maltežanka, ki ponavadi nadira našo akito, če se preveč smuka okoli nje, ko se hoče igrati, ob njegovem obroku pozabi na vse stare zamere in ker je tako požrešna, se potuhnjeno prištuli zraven in jesta iz iste sklede, on pa jo gentelmensko prenaša... res zver od psa!  :P

Tudi sama sem bila nekoč v tej fazi ... fazi zanikanja namreč ... zelo dobro se spomnim svojega razmišljanja takrat (vaši posti so ravno taki) ... ker resnično nima smisla razpredati naprej vam želim vse najbolje ... predvsem pa srečno, veselja polno and stress free življenja z vašo Akito ...
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Roxy na 14 December 2011, 12:59:49
Popolnoma pravilno, da se pri pasmah izpostavlja njihove negativne lastnosti. Tisti, ki jih dejansko preberejo, razmislijo in jih le te ne odvrnejo, so zelo verjetno primeren lastnik te pasme. Če bi se pisalo samo o lepih lastnostih, bi si jih ljudje nabavljali kot po tekočem traku (tisti, ki nič ne preberejo in kupujejo po izgledu si itak jih). Dejstvo je, da Akita ni primerna za veliko večino ljudi.

Pomoli ti faco direktno pred katerega koli tujega psa in me zanima reakcija.  :)

Od moje bi dobil ljubčka na nos. Lahko jo tudi objameš, stisneš k sebi, jo trepljaš po glavi pa bo reakcija ista.

Zmoti katerega koli tujega psa pri jedi, sploh otrok in me zanima reakcija...

Probaj pri moji pa se ti ne bo zgodilo nič. Tudi otroku ne. Jedla bo naprej...

Citiraj
dam primer, recimo nemški ovčar, ki ga ima znanec. Psa ima naučenega v nulo, uboga ga vse, marljiv pes ni kaj... samo sem ga recimo opazoval, ko mu je v parku metal palco. Ta pes bi hodil po tisto palco, pa če bi mu jo vrgel 1000x in za vsako, ko mu jo je prinesel nazaj in jo je lastnik držal v roki, je pes to palco, preden mu jo je vrgel, gledal sede ko, da je bog. Lahko bi mu za hrbtom sprehajal cel živalski vrt, njega to ne bi ganilo, on bi le zabito gledal tisti kos lesa kdaj bo poletel v zrak, da bo lahko laufal ponj. Zanj je to edini svet, ki takrat obstaja.

To je razlika, ki jo sam opazim, ko gledam enega in drugega psa v oči. Akiti vržem 1x palico, žogo, karkoli... bo stekel tja z zanimanjem pogledati kaj je in ko bo opazil, da je le palica, me bo postrani pogledal, kaj za vraga mu to mečem in v čemu je point?  Cheesy Podoben pes je bil rottweiler, ki je bil sicer bolj poslušen kot akita, vendar ga tudi nisi dobil 2x na isto foro.

Opis ovčarja-zame idealen pes. To, da je pes nor na palico ne pomeni, da je zbit. Kakor ne pomeni, da je pes pameten, če ga palica ne zanima. Psi obožijejo palice (žoge, storžke, vse kar se da lovit in prinest) zato, ker je to zanje nagrajujoča oblika sproščanja nagonov, ki jo lahko počnejo skupaj s svojim vodnikom. Ni lepšega kot opazovat svojega psa, ko z največjim veseljem, ki ga premore zdirja za žogo in jo s še večjim veseljem prinese nazaj...
Pes, ki gre za palico in jo samo povoha se meni zdi dolgočasen.


Kaj hočem povedati? Malo objektivnosti ne škodi. Za nekatere je lahko Akita krasen pes. Ampak za take, ki prezrejo vsa opozorila, ker so se zapilčili v lepega medvedka vsekakor ne. Žal je teh več. Tako, da vsa ta opozorila vsekakor niso bedarije.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: damayanti na 14 December 2011, 13:04:40
me samo nekaj zanima... al jaz narobe razumem( kar berem)..
alex013, sharky in akita

a to ste trije bratje ? , ali en te isti? ali... kako..?
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: andreja na 14 December 2011, 13:54:29
Moja tudi preliže kogarkoli, tudi če bi jedla.  :P
Tudi druga/očetova psica bi polizala.
Prejšnje nebi preveč brigalo ali bi se umaknila, samec pa je najprej renčal, pol smo se pa zmenli, da ne sme in vsak bi, in tudi je, lahko šaru, tudi otrok.

Pač, to ni ravno normalno za vse ostale pse/pasme. Zato govoriti, kot da tega ni, ni niti najmanj odgovorno. Vsak se mora zavedat kaj ima in postopat temu primerno.

Akita, sicer pa itak večinoma ne pišemo zato, ker bi hoteli tebe prepričati, ampak da bi ljudje, ki iščejo informacije o pasmi zvedeli vse plati.

Kdor na slabe strani pasme, ki se lahko pojavijo ni pripravljen, tudi dobrih ni vreden.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Akita na 14 December 2011, 13:55:04
me samo nekaj zanima... al jaz narobe razumem( kar berem)..
alex013, sharky in akita

a to ste trije bratje ? , ali en te isti? ali... kako..?

Sharky je moj mlajši brat, ja... in?  ???

Prijavil sem se pa sem le zato, ker mi je povedal kakšne neumnosti tle pišete in po večini taki, ki akite še od blizu videli niste, kaj šele kaj drugega... te še kaj zanima?  >:(
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Akita na 14 December 2011, 14:06:31
Opis ovčarja-zame idealen pes. To, da je pes nor na palico ne pomeni, da je zbit. Kakor ne pomeni, da je pes pameten, če ga palica ne zanima. Psi obožijejo palice (žoge, storžke, vse kar se da lovit in prinest) zato, ker je to zanje nagrajujoča oblika sproščanja nagonov, ki jo lahko počnejo skupaj s svojim vodnikom. Ni lepšega kot opazovat svojega psa, ko z največjim veseljem, ki ga premore zdirja za žogo in jo s še večjim veseljem prinese nazaj...
Pes, ki gre za palico in jo samo povoha se meni zdi dolgočasen.

Ja, seveda, ker ima verjetno tudi dolgočasno lastnico, ki ne zna drugega početi s psom kot mu metati palice.  ;)

Ampak tako je, nismo vsi za vse, pri psih je podobno kot pri nas, eni radi brcajo žogo in ti ponavadi ne znajo početi kaj drugega v življenju, nekaterim pa se fuzbal zdi največji kretenizem kjer se vsi podijo za eno žogo in jo brcajo iz enega konca na drugi in spet nazaj... znan vzorec?  ;D
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Jazz na 14 December 2011, 14:19:13
Ja, seveda, ker ima verjetno tudi dolgočasno lastnico, ki ne zna drugega početi s psom kot mu metati palice.  ;)

Ampak tako je, nismo vsi za vse, pri psih je podobno kot pri nas, eni radi brcajo žogo in ti ponavadi ne znajo početi kaj drugega v življenju, nekaterim pa se fuzbal zdi največji kretenizem kjer se vsi podijo za eno žogo in jo brcajo iz enega konca na drugi in spet nazaj... znan vzorec?  ;D


To se mi zdi že malo žaljivo in čisto off, kar je hotla povedat. Kdo je pa rekel, da ne počne s psom nič drugega in mu ves dan meče palico? Lej, naša psica obožuje žoge, palce, pač vse samo da se znori. In glede na to kako uživa to jemlem tako, kot da ji je to za sprostitev. Poleg tega pa je super psica na delovnem področju in ni jih veliko takih (glede na pasmo). Bi se lahko primerjala z veliko delovnimi (oz delovno bolj potencialnimi) pasmami. In ja, se strinjam Roxy, da je igra s psom dobra sprostitv za psa in vodnika, pa to ne pomeni, da je pes butast.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Akita na 14 December 2011, 14:28:00

To se mi zdi že malo žaljivo in čisto off, kar je hotla povedat. Kdo je pa rekel, da ne počne s psom nič drugega in mu ves dan meče palico? Lej, naša psica obožuje žoge, palce, pač vse samo da se znori. In glede na to kako uživa to jemlem tako, kot da ji je to za sprostitev. Poleg tega pa je super psica na delovnem področju in ni jih veliko takih (glede na pasmo). Bi se lahko primerjala z veliko delovnimi (oz delovno bolj potencialnimi) pasmami. In ja, se strinjam Roxy, da je igra s psom dobra sprostitv za psa in vodnika, pa to ne pomeni, da je pes butast.

Ne razumete me ravno, kaj hočem povedati... nisem rekel, da je pes butast zato, če se rad igra s palico. Mu pa ne morem pripisati veliko kaj drugega, če ga zanima LE to in nič drugega.

Pa saj nima smisla ta debata, ker vas je večina tu kot vidim, nastrojena proti pasmam s "slovesom" in to me močno pogreje. Zamenjati boste morali še kakšno pasmo poleg prinašalcev in berencev, pa potem sodite...

Nikakor ne trdim, da je akita idealna pasma za vsakogar in sem tudi napisal, da zahteva od lastnika nekoliko več predanosti, potrpežljivosti in izkušenj. Vendar nikakor pa to ni pes, ki bi ga po slovesu lahko primerjal s pasmo kot je npr. pitbull, argentinska doga, presa canario, ...to je vse kar hočem povedati.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Jazz na 14 December 2011, 14:38:35
Ne! Se mogoče ne razumemo ravno dobro. Nisem proti pasmam, ki veljajo za 'napadalne', ker takih pasem ni in tudi mene pokuri, ko kdo pravi, da je npr. rottweiler nevaren pes, zaradi butastega stereotipa. Absolutno pa se tega slovesa ne bodo otresli, če ne bomo poročali tudi o drugi plati teh psov, torej, kakšni so lahko ob nepravlini vzgoji in se bodo ljudje razumno ter odgovorno odločali za svojega pasjega spremljevalca. Zaradi tega, ker vsi vidijo samo ljubko malo kepico in ne gledajo tudi na lastnosti, ki se pojavijo, če psa ne vzgojiš kot je treba (ki potem ob nepravilni vzgoji zraste v napadalno mrcino), so take vzgojno zahtevnejše pasme tudi dobile tak 'naslov'. Lej, če bi vsi govorili, da so najbolj prijazni, popolnoma ne agresivni, nezahtevni (kar tudi so lahko, če so vzgojeni kot je treba), se taka težava še zdaleč ne bi odpravila. Se mi zdi, da je treba povedati obe plati: kakšen je 'pes po naravi' in ob nepravilni vzgoji, vendar pa da je lahko ob človeku, ki s tako pasmo zna lahko izvrsten in nežen družinski član. ;)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: saxana na 14 December 2011, 14:40:35
... da zamenjam temo ...

Kako gre Akiju šolanje? ... Je priden ali še vedno mladostno trmast  :D? Moj Khan je bil vedno med boljšimi (govorim o šolski poslušnosti) ... tega se spomnim kot eno lepših obdobij z njim  ;D
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Akita na 14 December 2011, 14:43:52
... da zamenjam temo ...

Kako gre Akiju šolanje? ... Je priden ali še vedno mladostno trmast  :D? Moj Khan je bil vedno med boljšimi (govorim o šolski poslušnosti) ... tega se spomnim kot eno lepših obdobij z njim  ;D

Bolj trmastega psa še nisem uspel srečati... but, we'll get there.  :)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: saxana na 14 December 2011, 14:50:45
Bolj trmastega psa še nisem uspel srečati... but, we'll get there.  :)

Hahaha, zdaj si me pa nasmejal ... ja, tudi naš je bil (na začetku) potem se je pa vnesel in celo blestel  ;D

Smo imeli na začetku malo težav, ker ni bil ješč (hrana oz. priboljški kot motivator niso delovali oz le redko, beri: takrat, ko ni bilo nobenih motenj) ... tako, da smo delali predvsem na plen (igro z vlečko je prav oboževal ... za eno "zmago" je bil pripravljen narediti marsikaj :) )

Zdaj se ti splača potrudit in v Akija vložit kolikor le lahko... vse se bo kasneje obrestovalo...

Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Lanabela na 14 December 2011, 14:58:30
Pri normalnem socializiranem psu se ne bo zgodilo nič, če ga bo neznanec od blizu pogledal - so pa variacije od tega, da bo pes jasno pokazal, da tujec posega v njegov prostor in da mu to neni všeč, do tega, da ga bo navdušeno prelizal. brez ugrizov seveda. Noben normalno socializiran pes ne bo odreagiral, če mu bo otrok med jedjo segel v skledo. Teritorialni psi sicer ne bodo spustili tujca na "svoj" teritorij - razen če so od malega naučeni, da so vsi tujci prijatelji - ne bo pa napadel človeka, ki ga pozna. (pri akitah piše, da v odsotnosti lastnika lahko napadejo tudi ljudi, ki jih sicer dobro poznajo in tolerirajo)
To, da je dominiranje in podrejanje drugih zakon narave in lastnost vseh živali je malce zastarelo, dejansko stvari niso tako enostavne, sploh ne pri odnosu človek - žival.
Trma pa....zna biti bolj znak slabega vodenja kot lastnost psa...s polarci delam že več kot 20 let, pa nisem opazila najmanjše trme...vem pa, da je večina teh psov dejansko trmastih kot sto hudičev skupaj - kdo ve zakaj?

Tisto, kar si napisal o metanju palic pa povsem razumem - delno bi se kot občudovalka psov, ki niso Wish to please s tem celo strinjala - vendar to pomeni, da imaš opravka s psom, ki ne živi  za svojega lastnika,  in ki se mu sladko j...e za tvoje želje in potrebe. če od takega psa karkoli ZAHTEVAŠ, bo reagiral s trmo. Če ga uspeš shecat, da dela tisto, kar od njega želiš iz lastnega veselja, pa bo naredil karkoli. Samo malo iznajdljivosti rabiš. (pa lahko celo polarca pripraviš do tega, da z velikim veseljem nosi palice. Ne  v neskončnost, precejkrat pa kar)

In mimogrede, težave, ki si jih imel z rotijem NISO bile posledica tistega enega napada - bi se zgodilo prej ali slej enkra potem, ko pes dozori.

Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Roxy na 14 December 2011, 15:02:48
Ja, seveda, ker ima verjetno tudi dolgočasno lastnico, ki ne zna drugega početi s psom kot mu metati palice.  ;)

Ampak tako je, nismo vsi za vse, pri psih je podobno kot pri nas, eni radi brcajo žogo in ti ponavadi ne znajo početi kaj drugega v življenju, nekaterim pa se fuzbal zdi največji kretenizem kjer se vsi podijo za eno žogo in jo brcajo iz enega konca na drugi in spet nazaj... znan vzorec?  ;D

Naj te ne skrbi z dolgočasenje moje psice. Počne z mano še kaj drugega kot metanje žogic, brez skrbi. In seveda si v svoji vnemi zagovarjat akite zgrešil point mojega pisanja. Pa še potrudila sem se podčrtat "zame" in "meni" ...  ::)
 So ostali sicer že vse povedali. Ni point te debate ali je Aki krasen pes in vi primerni lastniki.

Ne razumete me ravno, kaj hočem povedati... nisem rekel, da je pes butast zato, če se rad igra s palico. Mu pa ne morem pripisati veliko kaj drugega, če ga zanima LE to in nič drugega.

Zakaj misliš, da pse, ki obožujejo palice zanime LE to in nič drugega?  Sicer pa je to res že off topic. V resnici si ti zdajle nam rekel, da ne razumemo točno tega česar ti nisi želel razumeti v mojem postu  :P . Nemreč to, da jaz lahko akiti pripišem samo to, da je lep. Tako kot ti psu, ki ga zanimajo samo palice to, da je butast. In dolgočasen lastnik za mojo psico bi bil tisti, ki ga metanje žogic ne bi zanimalo  ;) .
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: damayanti na 14 December 2011, 15:54:44
Sharky je moj mlajši brat, ja... in?  ???

Prijavil sem se pa sem le zato, ker mi je povedal kakšne neumnosti tle pišete in po večini taki, ki akite še od blizu videli niste, kaj šele kaj drugega... te še kaj zanima?  >:(

zanimal bi me še marsikaj ;D.. ampak si čist preveč  nastrojen, da bi te spraševala  :-9
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: barbara10 na 14 December 2011, 16:20:17
še kakšno pasmo poleg prinašalcev

Stereotipi ali neznanje... niso vsi prinasalci zlati prinasalci in niso vsi zlati prinasalci "zlati" ;) Tako kot, ce te razumem, imas ti skulirano akito, to pa ne pomeni, da jo lahko ima vsak (akito ze, skulirane pa ne), kar so hoteli povedati ostali in so tudi napisali potencialne - (ta podatek manjka pri marsikateri pasmi, steparji celo zatajijo minuse in psa kujejo v oblake...), ki pridejo pred potencialnimi +.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: ninci na 14 December 2011, 19:56:15
Akita tvoje zadnje sporočilo je bilo izbrisano zaradi popolnoma neprimernega obnašanja. V kolikor tvoje pisanje ne bo na nivoju ti bo dostop do foruma in pisanje nanj onemogočeno.

Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Akita na 15 December 2011, 07:14:20
Akita tvoje zadnje sporočilo je bilo izbrisano zaradi popolnoma neprimernega obnašanja. V kolikor tvoje pisanje ne bo na nivoju ti bo dostop do foruma in pisanje nanj onemogočeno.



Škoda, ker je bilo izbrisano, meni se ni zdelo nič neprimernega, le čas je, da nekdo Lanibeli pove direktno kar ji gre, ne da ji vsi po ovinkih nekaj namigujete, a več kot očitno gre večini tle na živce.

No, kakorkoli, upam le, da je ona uspela prebrati moj post preden je bil izbrisan.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: andreja na 15 December 2011, 08:40:45
 ::)
nihče ji ne namiguje po nobenih ovinkih. Zato ker ve kaj govori, ima leta izkušenj s šolanjim svojih in tujih psov in dejansko je zelo stvarna in ne pretirava v nobeno smer. Zdrava pamet je pri njej na prvem mestu. Če te je kaj tako hudo zmotilo, da si se na njeno pisanje, ki ni sporno, odzval s tako živčnostjo in žaljenjem, se raje zamisli nad s sabo.  :-\
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Akita na 15 December 2011, 09:06:40
Yeah whatever...  ::)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: damayanti na 15 December 2011, 09:36:53
Škoda, ker je bilo izbrisano, meni se ni zdelo nič neprimernega, le čas je, da nekdo Lanibeli pove direktno kar ji gre, ne da ji vsi po ovinkih nekaj namigujete, a več kot očitno gre večini tle na živce.

No, kakorkoli, upam le, da je ona uspela prebrati moj post preden je bil izbrisan.

Jaz sem prebrala tvoj post ( tisti taizbrisan). + na podlagi  vseh prejšnjih postov sem si ustvarila mnenje o tvojih nickih in tvoji starosti in če starost v zadnjem drži, potem kvečjemu tebi manjka kaj konkretnega in to v skrajno zgornjem delu telesa. (razen če imaš drugačna nagnenja- potem ti  srčno želim da  najdeš tisto konkretno tud za tisti del)

Lanabela ne gre nikomur na živce, večina nas in tudi jaz zelo rada debatiram z njo, tudi če nimava  v vsem istih pogledov. prav vesela sem , da se najde  v debatah sogovornik ki razmišla  in vidi drugače.
Kar se pa tiče polarcev( pa še kakšne pasme),  mislim,  da je ona kar precej kompetentna oseba za konkretne nasvete, katere bi prav ti kot novopečeni lastnik polarca še kako lahko vzel na znanje. Ker ti znajo še kako koristit v nadaljnem življenju z tvojim novim psom.
Ampak ker si več kot očitno drugačnega mnenja kot večina ljudi kateri se zavedajo ,da  je psa treba vzgojit  da lahko normalno sobiva z okolico. Upam da boš svojega mladega akito vzgojil tako, da se ne bo čez kakšno leto znašel na listi nevarnih živali ali še kaj hujše.( ti predlagam da si prebereš malo zakonikl)

Glede na to da so psi ogledalo gospodarja, in če boš ta svoj značaj prenašal na svojega psa, jaz  zase vem le to, da upam da te nikoli v življenju ne srečam bližje kot na 2 km

Tudi glede na tvoje razmišljanje, kaj je 90% normala reakcija za psa in kaj je normalno za 10% (po tvoje neumnih psov). Samo upam ,da te tvoj lasten pes ne izuči ,oz demonstrira  ;)

Obilo užitkov v nadljnih letih sobivanja ti želim...in whatever se že zgodi..upam da ti bo v  zadovoljstvo :)


Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Roxy na 15 December 2011, 09:56:42
a več kot očitno gre večini tle na živce.

Govori zase.

Glede na to da so psi ogledalo gospodarja, in če boš ta svoj značaj prenašal na svojega psa, jaz  zase vem le to, da upam da te nikoli v življenju ne srečam bližje kot na 2 km

Enako sem razmišljala jaz ob branju izbrisanega posta...

Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Akita na 15 December 2011, 09:58:20
Jaz sem prebrala tvoj post ( tisti taizbrisan). + na podlagi  vseh prejšnjih postov sem si ustvarila mnenje o tvojih nickih in tvoji starosti in če starost v zadnjem drži, potem kvečjemu tebi manjka kaj konkretnega in to v skrajno zgornjem delu telesa. (razen če imaš drugačna nagnenja- potem ti  srčno želim da  najdeš tisto konkretno tud za tisti del)

Lanabela ne gre nikomur na živce, večina nas in tudi jaz zelo rada debatiram z njo, tudi če nimava  v vsem istih pogledov. prav vesela sem , da se najde  v debatah sogovornik ki razmišla  in vidi drugače.
Kar se pa tiče polarcev( pa še kakšne pasme),  mislim,  da je ona kar precej kompetentna oseba za konkretne nasvete, katere bi prav ti kot novopečeni lastnik polarca še kako lahko vzel na znanje. Ker ti znajo še kako koristit v nadaljnem življenju z tvojim novim psom.
Ampak ker si več kot očitno drugačnega mnenja kot večina ljudi kateri se zavedajo ,da  je psa treba vzgojit  da lahko normalno sobiva z okolico. Upam da boš svojega mladega akito vzgojil tako, da se ne bo čez kakšno leto znašel na listi nevarnih živali ali še kaj hujše.( ti predlagam da si prebereš malo zakonikl)

Glede na to da so psi ogledalo gospodarja, in če boš ta svoj značaj prenašal na svojega psa, jaz  zase vem le to, da upam da te nikoli v življenju ne srečam bližje kot na 2 km

Tudi glede na tvoje razmišljanje, kaj je 90% normala reakcija za psa in kaj je normalno za 10% (po tvoje neumnih psov). Samo upam ,da te tvoj lasten pes ne izuči ,oz demonstrira  ;)

Obilo užitkov v nadljnih letih sobivanja ti želim...in whatever se že zgodi..upam da ti bo v  zadovoljstvo :)




Ja, saj ti si pa ta-druga dežurna pametnjakovička... jst pa upam, da te kdaj v živo srečam in me zanima, če si tudi v realnem svetu tako zgovorna.  ;)

Temu forumu bi prej lahko rekel klub za-frustriranih žensk, ki jim pes nadomešča tisto manjkajoče v življenju... pa karkoli to že je.  8)

Uživajte!

Over and out...
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: damayanti na 15 December 2011, 10:16:35
Kadarkoli in kjerkoli ;D, še kavo ti plačam  ;) ;D

Obljubim da ti prinesem še seznam strokovno usposobljenih kirurgov kateri izvajajo podaljšanje določenih  organov, mogoče bi potem uvidel, da se dajo take stvari tud zdravstveno rešiti in ,da ni več potrebno v današnjem času uporabljati psov kot podaljšek manjakjočemu.
....baje pa da tudi tehnika v kombinaciji z čustveno inteligenco  nadomesti konkretnost  ;)

Ti želim da uživaš tudi ti, če ne drugje pa na WC-ju  ;D
 
Vesele božične praznike ti želim  ;)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Lanabela na 15 December 2011, 11:00:36
Lanabela izbrisanega ni prebrala in ji je zaradi tega več ali manj vseeno, kakor ji je tudi več ali manj vseeno, če gre komu na zaradi napisanega živce.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Akita na 15 December 2011, 11:20:23
Kadarkoli in kjerkoli ;D, še kavo ti plačam  ;) ;D

Obljubim da ti prinesem še seznam strokovno usposobljenih kirurgov kateri izvajajo podaljšanje določenih  organov, mogoče bi potem uvidel, da se dajo take stvari tud zdravstveno rešiti in ,da ni več potrebno v današnjem času uporabljati psov kot podaljšek manjakjočemu.
....baje pa da tudi tehnika v kombinaciji z čustveno inteligenco  nadomesti konkretnost  ;)

Ti želim da uživaš tudi ti, če ne drugje pa na WC-ju  ;D
 
Vesele božične praznike ti želim  ;)

Zdj bi me že na kavo vabila... je potem nekaj na tem kar trdim... manjka, ha, manjka?  ;)

Seznam kirurgov pa kar zase zadrži, ga boš potrebovala slej kot prej, zame se pa ne sekiraj, moja se ne pritožuje.  8)

Drugače pa se mi ne da več z vami ukvarjati in kot pravijo pametnejši odneha, saj si že slišala za to: "Never argue with an idiot. They will bring you down to their level and beat you with experience."  :)

Lepe praznike pupe z vašimi  :P !!!
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Inanna na 15 December 2011, 11:33:31
Uživajte!

Over and out...
Not yet?
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: damayanti na 15 December 2011, 11:46:55
zame se pa ne sekiraj, moja se ne pritožuje.  8)

Oprosti no  ker sem samo tebi zaželela lepe praznike :-[

Torej lepe praznike tudi tvoji Desanki.. ali pa Levanki  ;D
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: diva1 na 15 December 2011, 12:52:40
... Desanka in Levanka...

Ja, sem že slišala... To sta sestri, dvojčici... Desanka in Levanka ŠAKIĆ!!!  Iz one knjige (na žalost ni to ona new age literatura o duhovni rasti)  z naslovom SAM SVOJ MOJSTER...

Ja, Akita, tudi jaz sem ena od onih...  Kako si že rekel?...    Iz kluba za-frustriranih žensk... Ki si čas "preganjamo" s cucki...

Veš, je pa fajn...

In če bo vse po sreči, si bom letos omislila žive jaslice...  Bom kar svoje plemenite cucke v jaslice spakirala... Juhu!!!
In čakala na veliki pok! Ali pa na "razsvetljenstvo"...

Veš, mali,  tukaj nisi našel ta "pravih", nežnih, prijaznih.... Tu so "doma" samo vražje babnice . In te ne le, da pridejo v nebesa, te bodo prišle povsod...
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Choha na 15 December 2011, 15:19:51
skoda sem pricakovala, da bom koncno na tem forumu nasla kaksno akitico, ki bi jo bilo mozno videt v zivo. sam videm da je zadeva mocno sla iz rok. pa kaj a slovenijo luna daje, da smo tko zaljivi ratal. sj ko berem se bom se kj naucila: kako uzalit nekoga in se skregat. to sploh ni vec pasji forum, ampak uveljavljanje svojega jaza, vsak s svoje strani. govorim nasplosno na prebrano zadevo, ki je katastrofa.  :-\
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: niniel na 16 December 2011, 10:17:24
No, smo malo zašli s teme, ane?  :)

Mene pa zanima, če kdo ve, ob kateri uri približno se bodo v soboto v Celju akite predstavljale (japonske, seveda)? Sem jih imela namen it pogledat, pa ne vem, če mi bo uspelo.  :-\
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Tekkeitsertok na 16 December 2011, 23:08:25
Velika novica za nas ...
Naš novi moški Hagakure Go Dell'Antico Matagi

(http://i281.photobucket.com/albums/kk237/Tekkeitsertok1/hagastand.jpg)

(http://i281.photobucket.com/albums/kk237/Tekkeitsertok1/HPIM3004Small.jpg)

On je oče svetovnega prvaka in trenutno najboljši moških v Evropi - Reigen Go Dell'Antico Matagi

(http://i281.photobucket.com/albums/kk237/Tekkeitsertok1/HPIM9023Small.jpg)

in poleg tega imamo še en velik novice

(http://i281.photobucket.com/albums/kk237/Tekkeitsertok1/Untitled-1copyMedium.jpg)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: niniel na 03 Januar 2012, 11:30:01
Js sem pa našla na bolhi en zanimiv oglas....

http://www.bolha.com/zivali-psi-pasemski/akita-inu-oglas1278045584

Glede na ceno predvidevam, da niso rodovniški...? Pozna kdo 'vzreditelja'?
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Borut_p na 26 Marec 2012, 01:14:00
Tule je pa naš pesek, posnet danes. :)
http://www.youtube.com/watch?v=tnAv84EY5z4&context=C429acccADvjVQa1PpcFOZ7u8YP0YtF4Biqn85vaDjDgzjTR_2vwE=
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: niniel na 26 Marec 2012, 17:31:26
Joj, kak je lep. :)

Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: hov-hov na 26 Marec 2012, 19:00:42
Meni so te psi zelo všeč.Tako lepi so.Ampak zaenkrat nisem primeren lastnik.Ali ste slišali tisto zgodbo o neki akiti ki mu je umrl lastnik pa mu je bil zelo zvest.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Samoyed lover na 26 Marec 2012, 20:03:00
Meni so te psi zelo všeč.Tako lepi so.Ampak zaenkrat nisem primeren lastnik.Ali ste slišali tisto zgodbo o neki akiti ki mu je umrl lastnik pa mu je bil zelo zvest.

Hachiko ;D Seveda poznam.

http://www.moviescut.com/hachiko-a-dogs-story/

Tukaj en fan video Japonskega filma.
http://www.youtube.com/watch?v=P3s11acb7Z8


In trailer Ameriškega:

http://www.youtube.com/watch?v=Y6U7mAnPtw4

lp
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: keko na 20 Avgust 2013, 23:07:00
prijavil, in registriral se sam zarad te bojazni o kuzku. Če bi kdo rad spoznal akito, za enkrat še 7 mesecov star mladič, me prosim kontaktiraj in ga lahko pride pogledat. nbena bojazen od kužata.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Matej na 25 Januar 2015, 19:49:09
prijavil, in registriral se sam zarad te bojazni o kuzku. Če bi kdo rad spoznal akito, za enkrat še 7 mesecov star mladič, me prosim kontaktiraj in ga lahko pride pogledat. nbena bojazen od kužata.

Keko, jaz bi ga rade volje prišel pogledat.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Nika na 26 Januar 2015, 10:12:15
Tisti ki ste bolj v pasmi, ali je v Evropi med akitami zasuk želodca tudi tako velik problem kot v Ameriki? Sem brala en ameriški akita forum in je tega ogromno, kar mi je pa najbolj zanimivo je pa da vsi odsvetujejo riž in da je kot potencialn razlog zasuka mnogokrat "je verjetno pojedel preveč riža". Skoraj ni lastnika, ki ne bi imel psa s problemi, pri enih so celo trije od štirih akit imeli zasuk.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Roxy na 26 Januar 2015, 11:48:13
Tisti ki ste bolj v pasmi, ali je v Evropi med akitami zasuk želodca tudi tako velik problem kot v Ameriki? Sem brala en ameriški akita forum in je tega ogromno, kar mi je pa najbolj zanimivo je pa da vsi odsvetujejo riž in da je kot potencialn razlog zasuka mnogokrat "je verjetno pojedel preveč riža". Skoraj ni lastnika, ki ne bi imel psa s problemi, pri enih so celo trije od štirih akit imeli zasuk.

Pa so jedli navaden skuhan riž ali tisti, ki ga prodajajo za pse, ki je napihnjen pa se ga samo namoči? Ta za namočit naj bi bil res velikokrat krivec za zasuke.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Lanabela na 26 Januar 2015, 12:18:59
Za zasuk želodca ni kriv riž (ali kakšna druga hrana) ampak telesna konstitucija psov.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Nika na 26 Januar 2015, 12:28:49
Roxy ne vem, niso nič posebej omenjali.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Matej na 26 Januar 2015, 19:06:22
Ali ima kdo od vas doma poleg japonskih akit še kakšno drugo pasmo? Mi imamo doma psičko husky, ki ima zelo rada vse pse. Zanima me kako si bosta kompatibilna oz. kako se bo mladič akite privadil na drugo pasmo, ko ga bom prinesel domov. Tudi razmišljam, da bi povečal pesjak in ga ločil na dva dela, da bosta oba psa imela svoj mir. Ali pa bi bilo bolje oba imeti skupaj?
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Matej na 09 Februar 2015, 18:16:16
Ali ima kdo od vas izkušnje z Akitami od rejcev iz Srbije? Ponudbe mladičev so cenovno precej bolj ugodne naših, ali pa poljskih in italijanskih, madžarskih...pa so tudi njihovi starši raznorazni prvaki.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Samoyed lover na 17 Marec 2015, 18:05:49
Prebrala celotno temo in ne vem ali se naj smejim ali jočem, razumem, da je potrebno povedati negativne lastnosti pasme. Ampak na podlagi 1-3 psov trditi, da akita napada v OBRAZ ? To je isto kot bi jaz rekla, da ker je samojed iz KD Mumleka napadel lastnika ( zaradi načina šolanja) da so vsi samojedi napadalni.

In seveda so me zanimale vaše neutemeljene trditve, kontaktirala najbolj priznane psarne.

HRVAŠKA:   http://www.japanska-akita.com/
http://www.samuraiyashiki.com/

Slovenija

http://www.akita-lola.si/index.php/sl/


Lastnike teh psov iz SLO in tujine, ki jih imam na fb, ter srbsko psarno HASAKI TEAM, naj omenim, da sem vsako letno akite srerčevala na razstavah, psi čist skulirani, o kakšnih izpadih .... ni bilo sledu Rebeka Tratnik psarna samurai yashiki ima tako porihtane pse, da jih ima na razstavah spuščene in ubogajo.

Prav tako sem že delala z dvema akitama, eno japonsko, drugo ameriško in še eno iz zavetišča.

Zdaj vzreja se je fuul izboljšala, strmijo k mirnim linijam, neagresivnim, a dominanca VSEKAKOR ostaja do psov istega spola, ker to pač ni šplišasti medo, ampak PES samurajev! Pes, ki je bil v preteklosti sposoben ubiti medveda, volka in merjasca.
Pes, ki ima tolikšno mero samozavesti in ljubezni do samega sebe, da se razno raznim provokacijam pač ne pusti, ker se počiti kot nekaj več od njih, pač dostojanstvo.

A to NE, pomeni, da je divja zverina, a je to iz mojih izukušenj vzgoje teh psov še vedno pes, ki je na tvoj ukaz sposoben prenehati zu renčanjem in te pogledati v oči, mirno odkorakati proč od psa, ki ga želi si podrediti in na vso moč izziva.

SE PA STRINJAM, DA NI PES ZA VSAKOGAR, TRMAST, SAMOSVOJ ( trmast je seveda zaradi glupega lastnika, ki ne zna) IN DOMINANTEN PES PAČ NI ZA NEKOGA MILE DUŠE, KI ŠE NI IMEL PSA  :)

Dokler te pes spoštuje, ti zaupa vse gre, vsaj pri meni in pri vseh lastnikih/vzrediteljih, ki jih poznam.

No, da vam priložim DOKAZE komentarje vzrediteljev na vaše bedarije, skušajte njim to reči oz. kar svobodno pojdite k njim domov,vas bodo vsaj pri gospodu Šabjanu iz Lendave pričakali mahajoči repki, za HR ne vem, ker še nisem obiskala psarne osebno, a na razstavah so mi bili več kot dokaz:


NE METATI VSEH AKIT V ENAK KOŠ, TO ŽELIM POVEDATI.

Samurai Yashiki kennel <[email protected]>
   
14. 10. 14
      
Za meni

Spostovana ga Anja,

Kot ste sami napisali genetika naredi svoje. Zal je res da nekatere akite res so zelo agresivne in da je z njimi zelo tezko delati. Vendar pa niso vse taksne. Pri vzreji mi je pomembnejsi karakter od samega izgleda psa, ceprav so moji psi vrhunski razstavni psi. Trenutno poleg mene v dnevni sobi mirno spi 10 odraslih psov, 6 akit in 4 shibe, 5 samick in 5 samcev. Kar zadeva spuscanja z povodca, vsi moji psi so celo na razstavah spusceni. Res je da vsakdo to ne more dobiti od akite vendar pa glede na to da razumete pesjo filozofijo in nacin razmisljanja, ne bi smeli imeti vecjih tezav. Veliko ljudi ki so kupili mladice od mene so bili to prvi psi ki so jih imeli in nobeden ni imel vecjih tezav, tisti ki pa so upostevali moje nasvete glede vzgoje, sedaj brez povodca sprehajajo svoje akite po mestu.
Kar zadeva velike parke za pse, to drzi. Akita ni pes za taksne parke ker se v taksnih parkih vedno najde kaksen pes ki poskusa dominirati nad drugimi psi. Moje akite niso in nikdar ne bodo agresivne, vendar pa ne prenesejo da bi kak drug pes poskusal dominirati nad njimi. To da napadajo in grizejo za obraz je neumnost kaksno se nisem slisala. V 12 letih sem vzgojila preko 120 mladicev in nikdar nobeden od njih ni vgrizel cloveka in tudi kaksnih resnejsih napadov na druge pse ni bilo.
Lovski nagon imajo mocen, vendar to ne pomeni da bodo pobegnili za vsako zivaljo ki jo vidijo. Macke obozujejo zato sploh niso problematicne. Po mojih izkusnjah edina zival pri kateri se jih malce utrga je divji zajec. Pri zajcu odpovejo poslusnost in se zapodijo za njim, vendar se po nekaj minutah pokorno vrnejo z izrazom vem da sem kriv, ampak sem moral. Pri vsej ostali divjadi je dovolj glasno ne in ostanejo kjer so.
Akita mora umeti vodjo in ce pravilno izgradite odnos ze ko je mladic, imate najboljsega moznega psa. Ni je pasme kot je akita. Akita se lahko z lastnikom poveze tako kot nobena druga pasma. Niso potrebne komande, ampak samo pogled in te ze razume.
Ce vas akite resnicno zanimajo, vas vabim da si jih pridete ogledati osebno. Veselilo me bi da bi spoznala eno ocitno zelo zanimivo osebo ki me zelo spominja na mene samo.

Lp,
Rebeka



AKITA LOLA <[email protected]>
   
14. 10. 14

      
Za meni
Pozdravljena!

Hvala za tako izčrpen mail. Ne bova se vikala, ker sva približno istih let... :)
Kar si napisala, je res, je osupljivo, je vredno branja, tako pač je.
Kot si sama dejala, te žival nikoli ne bo razočarala, te nikoli ne bo izdala in te nikoli ne bo zapustila... Vedno ti bo stala ob strani, v dobrem in v zlu. Še posebej to velja za pse.
Akita je zelo dominanten pes, je pes, ki se neizmerno naveže na svojega gospodarja, na svojo družino in najbližje. Je v rangu otroka ali še česa več pri družini. Zahteva svojo pozornost in svoj čas, kot si to sama ugotovila. V filmu Hachiko (originalna japonska verzija) je prikazano resnično ampak res resnično celotno življenje enega psa/psice te pasme.
Kdor akito ne pozna, si pač misli, da je to Hollywood, vendar ni!
Kakor tvoj samojed v opisanem primeru, bi tudi akita storila enako. Živali pač vedo ceniti to, česar človeštvo žal ne ve. Medsebojni odnosi, zaupanje in izkazano spoštovanje so prepomembni, da te takšen pes v kočljivi situaciji ne bi pustil na cedilu.

Na splošno velja dejstvo, da je pes takšen, kakršnega si ga vzgojiš. Če ga hočeš narediti agresivnega, to ni umetnost. Umetnost je takega psa spraviti "nazaj" v prvotno stanje.
Genetika do neke mere naredi svoje, se strinjam.
Vendar pri resnih rejcih (kot je to naša psarna, pa se naj sliši pohvalno, kakor se pač), se trudimo in strmimo k temu, da v nobenem, ampak res v nobenem primeru psov, ki kažejo znake agresivnosti ne vključujemo v vzrejno linijo. Medtem ko obstajajo psarne širom po svetu, ki jim je čisto vseeno, kar pride na koncu ven, samo da poberejo denar. Žalostno in nesramo do v prvi vrsti do živali, ki si česar takega ne zaslužijo.
Kot sem omenil, je ta linija, ki jo imamo zelo umirjenega značaja in ni nobenega strahu, da bi kateri od mladičev kasneje bil nagnjen k agresiji.

Glede forumov pa je tak...
Ne vem, kako imaš kaj ti mnenje o spletu (internetu), vendar je zadeva taka. Kdor ima danes 5 min časa, lahko na kakršen koli način in kam koli oibjavi paš svoj komentar, videnje ali kaj podobnega. Za to so seveda idealni forumi. Vendar je na tebi, da prebrano, če že bereš kaj takega, ker jaz ne, presodiš po lastni pameti, in se odločiš, ali boš verjela, ali ne.
Da je akita agresivna, ni res. Koliko primerov napadov akit poznaš? Kaj pa primeri napadov nemških ali kakšnih drugih k agresiji nagnjenih psov?
Moja zgodba je tudi nekaj podobnega, kot tvoja, le maloi bolj kruta. z nemškim ovčarjem sva skupaj odraščala od malega. Ko smo se preselili v gorice na trenutno lokacijo, takrat sem bil star 4 leta, pa se mu je "odtrgalo". Med igro me je "napadel" oz. iz obrata malo načel lobanjo, na veliko srečo le kožo, da je kost ostala cela. Toliko o tem...
Aja, za forum, ... bla, bla, bla... Če ti akito od malega (kot so to zdaj mladiči, ki jih imamo) navadiš na vse, kar misliš, da jo lahko v bodoče tekom odraščanja, življenja in sledečih dogodkov doleti, te nima kaj presenetiti. Če jo navadiš na ostale pse, na mačke, na srne, na avtomobile, na hrup, na ..., bo to dojemala kot vsakdanje življenjsko okolje in ne bo presenečena. Kot tvoj samojed. Na tebi je, kako si boš psa vzgojila, kakoo te bo ubogal, kaj bo vedel počenjati ipd.


Pes je odraz lasnika in lastnik je odraz psa...


PA LEP POZDRAV  :)

Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Samoyed lover na 17 Marec 2015, 18:20:10
Ali ima kdo od vas izkušnje z Akitami od rejcev iz Srbije? Ponudbe mladičev so cenovno precej bolj ugodne naših, ali pa poljskih in italijanskih, madžarskih...pa so tudi njihovi starši raznorazni prvaki.

Matej, psarna HASAKI TEAM, Srbija  :)
Edina, ki ji iz tistih koncev zaupam, tudi večina šampiotskih psov iz Hrvaške ima poreklo iz HASAKI TEAMA.

stran
http://www.hasakiteam.com/

Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: čara na 18 Marec 2015, 07:47:29
Bina ima enega sošolca, so pa oni 2. lastniki. Pes oddan zaradi " pomanjkanja časa", ki se je izkazal za "ga nismo mogli več obvladat, ker ima slabo socializacijo in vzgojo in se nam ni ljubilo popravljat napak."
Verjamem, da so čudovviti psi, ki pa potrebujejo res temeljito in zgodnjo socializacijo in vzgojo. Vseeno pa tujca na svoje dvorišče, v avto, kartako ne bodo spustili. Kar je v današnjih časih in pri ljudeh, ki enostano ne znajo brat psov in se obnašat res problem.

samoyed lover, ne rabiš se dret in kričat na forumu. Saj lahko pišeš z normalno velikimi črkami.  :D

Pa še o uvozu ps aiz srbije. Psa pred 7. mesecem starosti, ne dobiš v SLO.
http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=9426.0 (http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=9426.0)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Samoyed lover na 18 Marec 2015, 11:14:06
Bina ima enega sošolca, so pa oni 2. lastniki. Pes oddan zaradi " pomanjkanja časa", ki se je izkazal za "ga nismo mogli več obvladat, ker ima slabo socializacijo in vzgojo in se nam ni ljubilo popravljat napak."
Verjamem, da so čudovviti psi, ki pa potrebujejo res temeljito in zgodnjo socializacijo in vzgojo. Vseeno pa tujca na svoje dvorišče, v avto, kartako ne bodo spustili. Kar je v današnjih časih in pri ljudeh, ki enostano ne znajo brat psov in se obnašat res problem.

samoyed lover, ne rabiš se dret in kričat na forumu. Saj lahko pišeš z normalno velikimi črkami.  :D

Pa še o uvozu ps aiz srbije. Psa pred 7. mesecem starosti, ne dobiš v SLO.
http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=9426.0 (http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=9426.0)


Čara, strinjam se  :)

V pravih rokah je ta pes kralj, v nepravih pa je res lahko približek opisu na tem forumu  ;D
Če lastnik ve kaj dela, ga socializira, redno vzgaja, dela na odnosu...

Plus to je pač čuvaj, zaščito ima v krvi, kot takega ga je treba sprejet ( meni je ravno zato všeč).

Za poudarjene črke se opravičujem, nisem jih mislila poudarit do takšne velikosti, sem mislila, da bo manj, a mi žal več ne gre popravit.

LP
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Lanabela na 18 Marec 2015, 17:18:52
Še vedno trdim, da je akita pes za nek drug prostor in čas
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Scar na 19 Marec 2015, 15:31:35
Lanabela zakaj že?
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Lanabela na 19 Marec 2015, 21:58:40
Zato, ker so za sedanje histerične čase primerni cucki in ne psi.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: JennyK na 20 Marec 2015, 06:10:59
Zato, ker so za sedanje histerične čase primerni cucki in ne psi.
:D  :D
Ampak je živa resnica....
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: bazilika na 20 Marec 2015, 09:08:06
Jaz zadnje čase spet sanjarim o življenju na podeželju. Zakaj - Sem srečala gospoda z izpuščenim rotvajlerjem sredi Mengeškega polja. Registriram, da gre gospod proti meni, pes kakih 5 metrov stran ovohava polje in uživa pasje življenje, gospoda lepo pozdravim in hočem iti. On pa, očitno je začutil, da ga razmem, se mi potoži, da so ga danes že trije nadrli, ker ima izpuščenega psa. Da ima pač težave z nogo in mu ne more dati več toliko gibanja, kot včasih, pes pa še vedno isto rabi. In da če ga vsaj malo spusti, sta oba doma bolj srečna.

Odpoklic je imel super. Pes je bil videti tudi ok.

Kolikor je več psov po mestih, vsaj jaz jih vedno več srečujem, se mi zdi, da je tudi več histeričnih ljudi, ki bi radi pse kar izbrisali z obličja zemlje. Samo zato, ker so! Ker tale njegov rovajler res ni pokazal kanca zanimanja zame ali za pse, ki so hodili tačas mimo. Se mi zdi, da ti zdaj ljudje že avtomatsko delajo slabo vest samo če imaš psa, ki seže nad koleno in ni ravno prinašalec. To tudi ni normalno. Pač nismo vsi za naročne variante. Ampak se mi zdi, da imaš nekatere pse dandanes lahko samo še nekje na samem. Pa ne da osamiš sebe in psa, samo ne rabiš se ukvarjati z neutemeljenim paničarjenjem. Me prav zanima, če drugi delajo v enaki meri na premagovanju strahov in izobraževanju, kot jaz delam na socializaciji svojega psa. Se opravičujem za smetenje.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: barbara10 na 20 Marec 2015, 09:44:41
in ni ravno prinašalec.

in ni ravno zlat prinasalec ;) Ostalih pasem ne poznajo. Vecinoma ljudje tudi ne vedo, da je tudi labrador prinasalec.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: čara na 20 Marec 2015, 10:04:27
Akita ima en tak ogromen + da so lepi, da mimoidoči kake čukastega gledanje, renčanje, lajanje spregledajo. Lahko se zaganja, rohni, bojo pa rekli. Hud je, ampak tak lep!

Drugač pa je res. Vedno manj ljudi zna živeti z naravo, s psi in jih ne pozna, ne spuštuje, premalo zdrave kmečke pameti, bi rekla. In zganjajo histerijo, po drugi strani bi pa pričakovali, da se psu z roko po skledi šari, pa kosti iz ust jemlje.

Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: bazilika na 20 Marec 2015, 12:17:06
in ni ravno zlat prinasalec ;) Ostalih pasem ne poznajo. Vecinoma ljudje tudi ne vedo, da je tudi labrador prinasalec.

Ciljala sem na zlatkota ja :). Ker tukaj je še ena zanimiva rekacija, tudi rumeni labradorci so prinašalci, črn labradorec je pa čisto druga hudobna zverina :)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Lanabela na 20 Marec 2015, 13:40:55
Bazilika: un z rotvajlerjem naj se ti ne smili preveč. Res je sicer, da je striček prijazen in da sta oba s psom za ostale sprehajalce popolnoma nenenevarna, vendar je bil takrat, ko je bil njegov pes še mlajši sam enako ali bolj zoprn  kot so sedaj nekateri drugi do njega. Karma.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Matej na 22 Julij 2015, 21:01:26
Tole je pa naš novi družinski član Toshi, dobili smo ga konec maja. Sedaj je star že 4 mesece in že 6 tednov obiskujeva malo šolo  :)

Tule je bil star 9 tednov:
(http://rs1227.pbsrc.com/albums/ee436/pjslovenia/Mobile%20Uploads/DSC_2161.jpg~320x480)
(http://rs1227.pbsrc.com/albums/ee436/pjslovenia/Mobile%20Uploads/DSC_2143.jpg~320x480)
Tukaj pa je bil star 4 mesece:
(http://rs1227.pbsrc.com/albums/ee436/pjslovenia/Mobile%20Uploads/DSC_3276.jpg~320x480)
(http://rs1227.pbsrc.com/albums/ee436/pjslovenia/Mobile%20Uploads/DSC_3293.jpg~320x480)
(http://rs1227.pbsrc.com/albums/ee436/pjslovenia/Mobile%20Uploads/DSC_3336.jpg~320x480)
(http://rs1227.pbsrc.com/albums/ee436/pjslovenia/Mobile%20Uploads/DSC_3335.jpg~320x480)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: JennyK na 23 Julij 2015, 07:53:58
Madonca, je lep!  :o
Veliko veselja z novim članom.... pa firbčna sem - kako se razume z vašo prvo kužiko, kakšen karakter je.... Radovednost pač!  ;)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Matej na 23 Julij 2015, 09:33:46
Z Ajlo sta od prvega trenutka srečanja velika kolega! Takoj sta se igrala in tudi že prvo noč sta spala skupaj. Je pa res, da se tamali tudi uči vse neumnosti od nje npr. kopanje lukenj na vrtu, iskanje miši na travnikih in njivah ko gremo na sprehod, pitje vode iz ribnika, itd.. ;D Karakterno bi Toshija ocenil na momente trmastega, vendar je zelo prijazen do ljudi, učljiv, zaščitniški ter inteligenten. Najraje ima prinašanje žoge. Je tudi dober čuvaj. V stanovanju je zelo miren, on se po nekaj minutah enostavno vleže na tla in spi kot da ga ni, sploh ne veš da je zraven  :) Ko pa grem ven iz sobe, pa že dvigne glavo in opazuje, kam grem. Ko pridem nazaj, vedno sedi in me čaka pred vrati. V glavnem, v naša življenja je prinesel veliko veselja!
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Lanabela na 23 Julij 2015, 10:36:57
Prelep!
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: LiliTheLab na 23 Julij 2015, 13:24:13
Čudovit. Veliko veselja z novim članom  :o
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Matej na 23 Julij 2015, 15:37:20
Hvala!  ;)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: andreja na 24 Julij 2015, 07:22:11
Čestitke! ;D
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Matej na 02 Avgust 2015, 11:22:25
Takole lahko drema ure in ure  :)

(http://rs1227.pbsrc.com/albums/ee436/pjslovenia/Mobile%20Uploads/DSC_3421.jpg~320x480)

(http://rs1227.pbsrc.com/albums/ee436/pjslovenia/Mobile%20Uploads/DSC_3457.jpg~320x480)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Scar na 03 Avgust 2015, 20:45:52
Mene zanima kje si ga dobil?
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Matej na 04 Avgust 2015, 22:06:31
Mene zanima kje si ga dobil?

Psa sem dobil iz psarne Samurai Yashiki Kennel v Varaždinu.
Link: http://www.samuraiyashiki.com (http://www.samuraiyashiki.com)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: čara na 08 Avgust 2015, 16:14:08
Nov dom išče odrasel akita, samec, kastriran. Zelo zahteven pes, z izkušnjami. Nekoga z mehko roko in trdim srcem. Več o njem pa tukaj
https://www.facebook.com/poziv.velenje?fref=ts (https://www.facebook.com/poziv.velenje?fref=ts)

Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Lanabela na 08 Avgust 2015, 18:32:56
Predvsem bi moral biti novi lastnik discipliniran človek, ki se zaveda, da je pri takem psu možem management - torej ravnanje s katerim preprečimo bodoče napade (zanesljiva ograja - taka, da ne bo samo onemogočala pobeg psu ampak tudi povsem zanesljivo preprečevala vstop ljudem, povodec+nagobčnik zunaj ograje, možnost varnega zapiranja psa vedno, ko pridejo obiski...), popolna rehabilitacija v smislu da bi iz njega dobili psa, ki za okolje ne bo nevaren pa nemogoča.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: čara na 08 Avgust 2015, 18:46:18
Ja, povsem res. S takim psom nikoli ne boš smel pozabiti, da ima izkušnje in zna naluknjat in da lahko kadarkoli kaka zadeva spet sproži napad.
V bistvo so točno to, kar si napisala, že pred nekaj meseci svetovali tej novi lastnici.
Če se ne najde tak lastnik, je pa za psa res bolje usmrtitev, kot životarjenje oz. še huje ostane nevaren okolici.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: simi na 08 Avgust 2015, 20:28:53
Pes nima samo enega ugriza, ampak ima ugrizov kar nekaj.
Poleg tega, je zaradi njegovega vedenja do drugih psov in ljudi enkrat že menjal lastnika.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: čara na 08 Avgust 2015, 20:34:58
Ja, se mi je zdelo, da bi moralo biti nekaj fejst narobe, ker je 1. menjal lastnika zelo pod nujno. Ampak menda nova lastnica ni vedela vseh dejstev. Ampak je sproti odkrivala, da je pes res orng zalogaj, ravno v odnosu do ljudi in psov.

Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Matej na 10 Avgust 2015, 17:45:51
Žal mi je takšnega psa. Tu je v prvi vrsti kriv lastnik, ki se ni pravilno ali pa se sploh ni ukvarjal s psom.

Midva z Toshijem sva prejšnii četrtek uspešno opravila izpit male šole z 98/100 točkami. Septembra začneva šolanje osnovne poslušnosti.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: čara na 10 Avgust 2015, 19:45:07
Kako pa je izgledala mala šola v tvojem klubu?
Vmes pa ohranjajta znanje in spoznavajta okolico, potepanja so super zadeva.  :-* Sploh če boš naložil kako fotko ali video iz teh potepanj.

Imaš kakšen video?

Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Matej na 12 Avgust 2015, 13:14:26
Žal nimam nobenih posnetkov iz potepanj.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Matej na 13 Avgust 2015, 11:14:00
V mali šoli smo večinoma delali na poslušnosti. Najprej smo začeli z igro in kontaktom, kar je nujna osnova za nadaljevanje. Nato smo se učili prostor, vodenje psa da greš vzvratno in ti gre z glavo tik ob desni nogi, vodenje psa naprej tik ob desni nogi, odpoklic in prosto vodljivost. Vse to smo vadili na povodcu. Hkrati sva obiskovala tudi zabavno poletno šolo, kjer smo preskakovali ovire, se podili skozi tunele, itd, se učili aport itd. Vmesne dni, ko ni bilo šole, sva vadila doma.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: čara na 13 Avgust 2015, 11:52:23
Lepo. Ste delali tudi izven poligona? V mestu, parku? Opažam, da vedno več šol dela na tem, da so psi navajeni na mestni vrvež, ljudi, mimohode psov. Pa objemanje in rokovanje. Hehe enim psom je to veeeeliiiiik problem, če njegovega človeka nekdo drug objame.

Ja, edino pravilno, da se vsak dan ukvarjaš,  tečaj te samo vmes usmirja in popravlja. S psom živiš vsak dan in vzgoja je celodnevni proces. 
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Matej na 13 Avgust 2015, 14:35:57
Skupinsko smo delali samo na poligonu. Eno uro pa sva imela individualno in sicer v parku, kjer smo se učili, kako je pravilno hoditi čez prehod za pešce, kako mora pes čakati v avtu ko odpreš vrata.
Zanimivo ko si omenila mestni vrvež. Namreč ko je bil pes star 4 mesece, sva se odpravila od veterinarja k mojemu frizerju, da se naročim za naslednji dan in sem ga pustil v avtu za dve minuti. Frizerka je želela, da ji pripeljem v salon pokazati psa. In sem šel po psa. Ko je stopil ven na veliko parkirišče, je bil cel zmešan-vesel. Nato sva šla v objekt, kjer so trgovine in ta frizerka. Skozi vhodna vrata je še šel, potem pa je zabremzal. In potem sem mu moral povedati, da greva notri in je šel. V salonu je bil potem ok-vesele volje.
Tako, da ga velikokrat sedaj sprehajam tudi v mestu, da se navadi na ta vrvež.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Matej na 14 Avgust 2015, 21:34:48
Še nekaj svežih fotografij iz studia  ;)

(http://i1227.photobucket.com/albums/ee436/pjslovenia/Mobile%20Uploads/DSC_0387%20copy.jpg)

(http://i1227.photobucket.com/albums/ee436/pjslovenia/Mobile%20Uploads/DSC_0396.jpg)

(http://i1227.photobucket.com/albums/ee436/pjslovenia/Mobile%20Uploads/DSC_0413.jpg)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Lanabela na 15 Avgust 2015, 11:13:20
Ful hude slikce. Kje so jih pa naredili?
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Matej na 15 Avgust 2015, 19:15:08
Ful hude slikce. Kje so jih pa naredili?

Foto studio Rizmal v Žalcu.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: čara na 19 Avgust 2015, 09:47:29
Kako lep. A lahko priporočaš kako literaturo, članek, ki pasmo realno predstavi, življenje z njo. Nemško sicer ne znam, ampak si lahko dam prevest, prav tako hrvaško.
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Samoyed lover na 29 Avgust 2015, 14:37:12
Danes sem imela možnost spoznati Toshija  :-* Hvala Matej!

(http://s22.postimg.org/6iy77fwdd/11921775_1170745416272823_8818880250163382079_o.jpg) (http://postimage.org/)
gif hosting (http://postimage.org/)

(http://s22.postimg.org/indgof99d/11924353_1170746879606010_4900868185299146738_o.jpg) (http://postimage.org/)
forum image hosting (http://postimage.org/)

(http://s22.postimg.org/sjejo2f1d/11922947_1170746439606054_6346473538484882208_o.jpg) (http://postimage.org/)
image url (http://postimage.org/)

(http://s22.postimg.org/cq4ztv2qp/11891544_1170746276272737_8799137127773352592_o.jpg) (http://postimage.org/)
post image (http://postimage.org/)

(http://s22.postimg.org/t53ik6a3l/11248345_1170745566272808_7972742856231812264_o.jpg) (http://postimage.org/)
screen shot on pc (http://postimage.org/app.php)
(http://s22.postimg.org/4nbewa7j5/11884681_1170745359606162_8348324732049072478_o.jpg) (http://postimage.org/)
upload pic (http://postimage.org/)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Matej na 20 September 2015, 19:25:23
Lepe fotografije!
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Matej na 02 Junij 2016, 22:34:07
Z Toshijem sva pred dvema tednoma uspešno opravila izpit poslušnosti po programu B-BH  ;)

(http://i1227.photobucket.com/albums/ee436/pjslovenia/DSC_7258.jpg?t=1464813583)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Matej na 09 Oktober 2016, 12:16:48
Takole prinaša žogo

https://youtu.be/eO7sOcNsK-M (https://youtu.be/eO7sOcNsK-M)
Naslov: Akita Inu [Akita]
Prispeval: Tija na 10 Oktober 2016, 10:14:12
 :Srček  :)