PeSjanar.Si Forum

Mačkoni => Zdravje mačk => Temo začel/a: katya na 23 December 2005, 16:32:25

Naslov: Sterilizacija
Prispeval: katya na 23 December 2005, 16:32:25
No to pa morem povedat- ;D Že ko sem zjutraj vstala sem mala v želodcu čuden občutek, ker sem vedela kaj me čaka. Pa ni huda misel na to, da bo pač sterilizirana ampak to, da jo bom mogla pustiti tam pri neznanih ljudeh in to ravno njo!!! No ko sem jo počasi nesla proti avtu me je vedno bolj stiskalo v srcu, nato sva prispeli do veterinarja in neka mlada frklja mi jo je dobesedno iztrgala iz košarice in jo odpeljala stran!!!  :'( no to je šele bolelo... Končno je bila ura tri popoldan in hitro sem se odpeljala iskat mojo malo Kali... Ko sem jo zagledala tam tako omamljeno in bogo- celo mastno okoli oči in ušes, ter prašno (še zdaj mi ni jasno od česa) sem se skoraj zjokala tako me je bolelo in razžiralo vprašanje: Le kako se sedaj počuti?...No sedaj sva že doma, čeprav še vedno hodi mali levo malo desno je dobro saj se je že stisnila v Tomov objem in sedaj skupaj lepo spančkata... No poanta te zgodbice je: naša Kali je uspešno prestala sterilizacijo!!! 

p.s. in tudi jaz  ;D
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: katya na 23 December 2005, 16:35:15
No to sem še pozabila: Kako dolgo bo omotična? Kaj lahko je? Ali moram pazit, da ne bo preveč igriva? Kako dolgo traja celjenje? In zakaj je imela tako mastno okoli oči in ušeskov (no ima še sedaj)???
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: bolha na 23 December 2005, 16:43:22
A ti veterinar ni nič povedal? No, moja je bila na dan sterilizacije omotična, drugi dan je bilo pa že v redu. Bila je skoz na povodcu in ni se smela igrati dokler ji šivov niso ven pobrali(po moje je tudi odvisno, če so ji maternico ven vzeli, moji so). Mislim, da je ta dan samo pila, da jedla ni nič, ne spomnim se dobro, je že dolgo nazaj. Mastna okoli oči je zato, ker pod narkozo psi in mačke ne zaprejo oči in jih morajo namazati, da se ne izsušijo. Zakaj so pa ušesa mastna pa ne vem. ???
Lp
P.S.Šele zdaj sem videla, da je to pod mačkoni, zato ignoriraj tisti del o povodcu ;D, drugače je bilo pa isto z mojimi mačkami. Starejšima dvema so vzeli ven maternico in sta bili bogi cel dan, pa še navadne šive sta imeli, zato sem mogla na ovratnico prišiti tisto mrežo, da se nista lizali. Ta mlajši muci pa so čisto majhen rez naredili in še tiste razgradljive šive je dobila, tako da je bilo kmalu zaceljeno. Vseeno sem ju z mačkonom morala miriti, da se nista preveč divje igrala.
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: katya na 23 December 2005, 16:47:06
No veterinar mi ni nič povedal, ker se mu je očitno nekam mudilo. Sem pa vprašala, če lahko je brikete- pa je reku da lahko. Samo mene je malo strah ker se bojim, da bi se ji zataknil ker je še tako nemočna.
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: Rinchy na 23 December 2005, 16:48:28
No to sem še pozabila: Kako dolgo bo omotična? Kaj lahko je? Ali moram pazit, da ne bo preveč igriva? Kako dolgo traja celjenje? In zakaj je imela tako mastno okoli oči in ušeskov (no ima še sedaj)???

Sicer nisem imela iskušnje s sterilizirano mačko,temveč s psičko.Ampak mislim,da je ravnanje po posegu približno enako.Omotična bo verjetno še cel večer,zjutraj pa bo že normalna.Mogoče bo še malo utrujena(beri bo veliko spala) ,ker se mora odpočit.Pri igri pazi,da ne skače preveč(da se ji ne potrgajo živi),naj ne teče preveč zaradi enakega razloga.Pazzi tudi na to,da si ne zgrize šivov.V spominu imam da imaš 2 mucka,ne? :-[ No če ga imaš,pazi da drugi ne bo kaj "brskal" okrog šivov.Celjenje pa traja približno 9-10 dni.Teh 10 dni jo čimbolj pazi,in ji prepreči skoke in hitre teke.Za hrano ji pa daj kakšno konzervo,nam so rekli,da ima mehkejše blato in da je to za žival lažje.

Glede oči in ušes ti pa ne znam povedati,tako da naj ti kdo drug odgovori ;)

Tvoj muci želim čimprejšnje okrevanje :-*

Lp,Nina
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: T.M.T na 23 December 2005, 17:02:07
Mene pa samo zanima cena :-[.Ker smo se enkrat kregali z mamo zardi tega in potem--->po njenih inforamacijah je to 20.000 sit ::)

P.S:Jaz berem pa si mislim "ubaga Gana" potem pa KALI :o.Pa gledam profil,če je to prava Katya in mi končno kapne,da je to mačka :-[
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: *yure* na 23 December 2005, 17:19:16
Tud jst sem sprva mislil , da gre za Gano  :-[ ...., sam sem pol prebral KALI ;D !

Glede cene pa ne vem  ;).(Najbolje na to ti bo znala odgovorit Katja , ki je danes to" doživela" ;D.)



lp Jure
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: katya na 23 December 2005, 17:23:39
Jaz sem plačala 17.000 sit ... pa kolker vem se povsod gibljejo cene tu nekje.
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: zoe na 23 December 2005, 17:25:30
Mi smo peljali sterilizirati ene 7 muc  ;D, eno od ene babice, 6 pa od druge.

Ta prvo muco smo peljali sterilizirati na veterinarsko postajo v Sevnico, kjer niso specializirani za male živali in je bila ful omotična. Še zdaj ne vem točno kaj se je zgodilo, mogoče je bilo preveč narkoze, mogoče slabo opravljen poseg, mogoče je bil Pratel, ki smo ji ga dali po sterilizaciji, mogoče je bil prehladen prostor, kjer je počivali, mogoče.... mah ne vem  :'( v glavnem je bila ful slaba, še po enem tednu ni bila normalna in je preprosto izginila  :'( :'(. Zelo verjetno je kje umrla, ne vem točno. Takrat še nismo vedeli toliko kot zdaj, tako da k vaškim veterinarjem nikoli več.

No, ostale muce smo peljali v Ljubljano, vse so izvrstno prestale sterilizacijo. Največ problemov je bilo z eno muco, ki ni bila navajena biti zaprta in je norela in skakala, tako da me je bilo strah, da bi se ji kaj zgodilo. K sreči je bilo vse ok, tako kot tudi z ostalimi.

Prvi dan so bile vse hecne, ta prvih nekaj je imelo gor še mrežico (zdaj imajo nekaj drugega) in so bile ful hecne, so hodile kot po jajcih  ;D. Zdaj pa samo dajo šivčke in pošprejajo in mrežice ne rabiš.

Tistim mucam, ki so že imele mladičke (Kiti in Lu) so odstranili tudi maternico; Pii, Lisi, Nici, Mikici in Lini pa so odstranili samo jajčnike.

Nam so dali "količinski popust"  ;D, se da velikokrat kaj zmenit. Ne vem točno kakšni so bili stroški, vem pa, da smo muce peljali sterilizirati enkrat pozimi, ker imajo na Kliniki prvi K na Gorkičevi 20% popust. Na tej kliniki smo sterilizirali 5 muck, bili so ful prijazni in so nam dali popust za celo ceno sterilizacije, se pravi so eno muco sterilizirali zastonj - poleg 20% popusta  :D :-*
Eno muco smo pa sterilizirali na kliniki Trstenjak-Zajc, ker je bila Prva K zasedena. Ni bilo nobenih nevšečnosti, cena pa je bila višja.

lp
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: rožica na 25 December 2005, 08:36:32
Živjo!

Mene zanima, pri kateri starosti je muca primerna za sterilizacijo. Moja Missy je sedaj stara okoli 4 mesece. težka je pa okoli 1.2 kg.

Lp, Urša
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: LIZA na 25 December 2005, 09:48:49
Nekateri pravijo čimprej, drugi, da se počaka, da se mucka do konca razvije. Mogoče bi bilo dobro, da se počaka še kakšna dva meseca, da se res še malo 'naredi'.
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: ninci na 25 December 2005, 10:04:58
Mačkoni pred kastracijo morajo baje imeti vsaj 1,5kg. Lahko počakaš kot je rekla LIZa, ampak obstaja pa možnost, da se ti bo čez 2 meseca že gonila tako da... nekega recepta ni. Jaz osebno sem vsekakor za čim prej oz. ko je prva priložnost ;)

Lp nina


Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: katya na 25 December 2005, 10:12:54
Baje obstaja v Lj ena veterinarka,ki sterilizira že muce pred tistimi "priporočljivim"i 6 meseci in 1,5 kg. Moja se je že pripravljala na gonitev,kar pa ni dobro pri enem mačkonu nekastriranem doma in dveh sosednih v mb. Se pravi prej ko je možno boljše je.
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: rožica na 25 December 2005, 10:48:26
Se pravi, mora muca imeti 1,5 kg, da se jo lahko sterilizira? Kako pa zgleda gonitev pri mucah? Moja živi samo v stanovanju, tako da kakšnih snubcev ne bo imela ;D
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: KamI na 25 December 2005, 11:13:08
Naša prejšnja muca, če si jo pobožal bolj v bližini repa, se je tako smešno postavila, pa dala noge narazen  ::) Aja pa po tleh se je rolala...
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: ninci na 25 December 2005, 12:19:37
Se pravi, mora muca imeti 1,5 kg, da se jo lahko sterilizira? Kako pa zgleda gonitev pri mucah? Moja živi samo v stanovanju, tako da kakšnih snubcev ne bo imela ;D

Pa dere se tako.., da ne boste spali, ne vi in ne bližnji sosedje (razen če imate dobro izolacijo ;D). Aja pa pri mačkah gonitveni ciklus poteka drugače kot pri psičkah. One pač če ne dobijo ne dobijo in se gonitev preneha, pri mačkah pa se baje ponavlja, dokler ne dobijo snubca ;)
Lp nina
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: rožica na 25 December 2005, 13:22:06
Aha, bomo mi kar lepo čimprej sterilizirali ;)
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: flatka na 26 December 2005, 17:27:40
No tudi mi smo lepo prestali sterilizacijo.

Pri prvi gonitvi nas je prehitela. Čeprav smo jo zelo čuvali in smo jo imeli skos v hiši, je nekako zbežala ven. Z mami sva se lahko samo čudili, kako ji je to uspelo. Tako, da se ne zanašajte na: ˝Saj bo v hiši.˝  ;)
No, in smo imeli mladičke.  :D Bilo jih je sedem:
(http://sota.moj-album.com/slika/366651/Ssm5c0MUagxA7Gk3.jpg/#)
 Sedaj se ji malo vidi, da ima povešen trebušček.

Potem smo se posvetovali z veterinarjem in opravili sterilizacijo. Mislim, da smo dali takrat okoli 10.000 sit. (madona so se podražili  >:() Prvi dan je cel dan spala in bila čisto omotična.
Nato pa zopet rajanje naprej.  ;D

Lp
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: rožica na 04 Januar 2006, 17:02:11
No, ravnokar od veterinarja, kjer sem izvedela, da nimam muce ampak mucka ;D Tako so mi rekli tisti, od katerih sem GA dobila. Je pa rekel veterinar, da je tudi on že zamenjal spol. Sedaj me pa zanima, če velja za mačkona isto glede donitve kot za mucko (da ponoči tuli, ..=
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: LIZA na 04 Januar 2006, 17:10:46
Rožica, huhu, pri muckih zna biti še malo bolj moteče. To pa zato, ker v času gonjenja muck (včasih pa kar tako) urinirajo in označujejo svoj teritorij, kar pa ima zelo zelo neprijeten vonj. Sem imela do zdaj sama dva mačkona, ki sta bila kar se tega tiče zelo različna. Prvi je dobesedno ponorel, ko so se sosedove muce gonile. Cele dni je tulil, praskal po vratih, ko smo ga pa spustili ven je ušel in se vrnil šele čez kakšne tri tedne.
Drugi mačkon je pa mirno prestajal vse to do starosti drugega leta, ko je pa enako začel tulit in se potepat.
Tako da v vsakem primeru bolj priporočam kastracijo kot pa potepajočega se mucka. Ko sem imela drugega mačkona sem bila še precej mlada in smo se za kastracijo žal odločili prepozno-muc je na božični večer končal pod kolesi nekega avtomobila... :'(
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: rožica na 04 Januar 2006, 17:14:50
Lana, hvala za info! Ga bomo kar kastrirali! So mi pa rekli, naj še dva meseca počakam. Liza a je tam še kdo, ki prostovoljno dela? Ker so ene mlade punce poslušale, kaj je veterinar govoril.
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: LIZA na 04 Januar 2006, 17:20:53
Rožica, misliš na Gorkičevi? Z naše šole jih še nekaj dela, mislim da nas je 7 vse skupaj. Samo imam zaenkrat jaz tam najdaljši 'staž'  ;D
Sem pa zadnjič prisostvovala kastraciji mladega mucka in naj te nič ne skrbi. So opravili zelo hitro, z zelo malo zarezico in mucek že veselo skače naokrog  :)
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: rožica na 04 Januar 2006, 17:56:59
Ja, na Gorkičevo hodim. Mi je vet rekel, če sem že bila z mucko tam, pa sem rekla, da ne. Pa me še enkrat vpraša, če sem ziher, potem, ko sem mu razložila, da imam še dva psa, mu je bilo pa takoj jasno, da me je že parkrat videl (mislim, da je bil Zemljič) ;D Sem bila v zadnje pol leta tolikokrat tam, da bi mi lahko že kakšen popust dali ;D

Aja, kar 7 vas je! Boste vsi veterinarju, ko boste veliki ;D
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: flatka na 04 Januar 2006, 18:00:09
Ja rožica jaz tudi mislim, da si se prav odločila.  ;)

Tudi jaz sem imela še enega mucka, sinčka od moje sive mucice. Takrat je bila muca že sterilizirana in zato ni bilo težav z odločitvijo o kastraciji in smo se odločili da ga kastriramo. Bil je res krasen črn muc, največji v leglu in zelo močen. Od malih nog najbolje scrklan, zaupljiv... Vendar smo zamudili z njegovo kastracijo. Sedaj ne vem ali ga je kdo vzel, ker je bil res krasen ali pa se je izgubil, zaradi potepanja.

Tako, da rožica čim manj čakaj s kastracijo in ne zavlačuj. Jaz sem mislila, da ta muc pa že ne bo odšel od doma, ker je bil res naš scrkljanček, vendar je šel. Res pa je, da bi prišel k vsakemu človeku, zato je tudi možno, da ga je kdo vzel za svojega.  :(

Če ga ne bi dala kastrirati, bi imela probleme s tuljenjem, označevanjem na vseh možnih koncih, potepanjem, pretepanjem, ... in v najslabšem primeru se ne bi vrnil domov.
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: Alba na 05 Januar 2006, 12:12:42
Mi smo dali našo sicer že pokojno muco Piko sterilizirati pri 5 letih, ko smo se selili. Takrat še ni bilo toliko ambulant, ker smo bili še v jugi, tako da smo jo peljali na Jesenice k edini veterinarki. Pika je bila po operaciji še cel dan omotična, domov smo jo prinesli takoj po operaciji  ???, z njo pa smo imeli še en mesec probleme, ker je dobila vročino in bi kmalu poginila.
Zato mi je bilo grozno peljati psičko sterilizirat, pa sem na koncu videla, kaj pomeni strokoven veterinar.
So pa drage te stvari.
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: Sunshine_1 na 22 Marec 2006, 15:08:06
Moja Ven bo pa jutri sterilizirana... Stara je pa prb. pol leta... Pa me je fulll strah- kaj če se kaj zaplete?  :-\
OK; vem, da se obremenjujem  s takimi vprašanji, ampak ne vem... Full me je strah! pri vetu bo cel dan (od zjutraj pa nekje do popoldan). zanima me, koliko časa po sterilizaciji gre lahko ven in spet skače (kar itak skoz počne?)? Bo krvavela še po operaciji? Bo normalno hodila (mislim  takoj po sterilizaciji... To verjetno ne an)? So kakšne posledice sterilizacije lahko v zdravju?

Lepe pozdrave,

Sunshine in Ven, pa hvala za odgovore

Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: Sunshine_1 na 24 Marec 2006, 06:51:43
Etola, včeraj je bila sterilizirana! :) In brez posledic na srečo  8) No, zjutraj smo jo odpeljali iskat pa šli okoli 15h. Včeraj je bila še čisto zaspana (vpliv inekcije verjetno, ker so jo uspavali za čas med operacijo. Kako se že to reče? Nekaj na a?) tako, da je večino dneva prespala. Včeraj še ni smela jesti ampak zdaj je že jedla (pred eno uro). Trenutno pa leži na mojih nogah v mojem naročku :P

Lp,

Suns. Ven
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: trigi na 24 Marec 2006, 10:20:35
Anestezija :D

Drugače pa me veseli da ni bilo nobenih problemov... saj pri mucah so problemi bolj redki kot pri psih... ali pa mačjih problemov ne opazimo  :-[
Lepo jo pocrkljaj še v mojem imenu ...  :-*

Čau, Črt
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: andreja na 24 Marec 2006, 12:23:41
Meni je veterinar povedal, da se lahko mačko sterilizira po petih mesecih.
Takrat sem na poseg pripeljala mucka in mucko, oba bolj drobna, ne vem pa koliko sta tehtala takrat. Cena za mačka je bila okrog 11, za mačko pa okrog 14 ali 15 tisoč. Ker je bilo v času popustov (od novembra do februarja se mi zdi da so popusti) je bilo cenejše.
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: andreja na 24 Marec 2006, 12:26:23
Aja...pozabla... nisem pa opazla mastnih oči ali ušes... Živalici sta bili omotični in samička je mela par šivčkov pošprejanih z nekim srebrnim šprejem. Samček pa je bil brez šivov.
Samička je šla še isti dan v drug dom, samček pa je ostal še en teden. On je bil drugi dan čisto normalen in skakal okrog. S samico pa tudi ni bilo problemov.
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: Sunshine_1 na 28 Marec 2006, 12:43:14
Po sterilizaciji  že lepo okreva (no ja, je že čist ok :P ) In že lovi muhe in čebele, všeč so ji pa tudi kosi (ki na srečo pred njo že pobegnejo)  ::)
Vsak dan je skoraj cel dan uzunaj in smo vsi srečni- ona ker je uzunaj, kjer je najbolj srečna, jaz ker je ona srečna, starši ker nič več ne praska po vratah in spet jaz ker je zvečer tako zaspana, ko pride, da se pride samo še crkljt k men :P

LP,

Suns. in Ven  :-*
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: čara na 19 December 2006, 15:46:10
Koliko pa stane sterelizacija? Jaz bom peljala sosedovi mački, ker sem šele zdaj ugotovila, da njune mladiče utopijo  :( Je pa en hec, nikoli še nista bili cepljeni, razglisteni, nikoli pri veterinarju. Mama muca je navajena na ljudi in jo lahko božam in bo jo brez problema spravila v carier, njena hčerka pa je bolj plašna in ne vam kako jo naj spravim not. Kaka ideja?
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: Satin na 19 December 2006, 16:14:32
Glede cene se malo pozanimaj pri različnih klinikah, nekatere tudi msečno organizirajo akcije, to pomeni da imaš pri sterilizaciji popust, pri nekaterih se da pa za popust zmenit tudi kadar le teh akcij ni, imaš pa več muc s sabo.

Bi bilo dobro muce prej vsaj razglistit, glede cepljenja je priporočljivo vendar pa ne vse naeknkrat, operativni poseg in še cepljenje, saj bo njun organizem že dovolj v šoku. Glede hčerkice probaj jo na carier počasi navajat s pomočjo hrane. Sta sosedovi muci zunaj ali notri, namreč po posegu morata biti muci nekaj časa na toplem, odvisno od invazivnosti posega, mojim dvema so jajčnike samo prevezali in je bila ranica minimalna, muci družinskih prijateljev so odvzeli ven celotno maternico z jajčniki vred, rana bila malo večja. Pa tudi zaradi tega ker bosta po operaciji še malo omotični.
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: gulu na 19 December 2006, 17:00:32
Hoj.
Mi smo pred mesecem plačali okoli 16 tisočakov, samo so imeli pri Zaninoviču popust (20%).

Bi bilo dobro muce prej vsaj razglistit, glede cepljenja je priporočljivo vendar pa ne vse naeknkrat, operativni poseg in še cepljenje, saj bo njun organizem že dovolj v šoku.

Ko je dala moja tašča sterilizirat psičko, so jo hkrati tudi cepili proti steklini in kugi (bila je najdenka), mogoče lahko tudi muce. Tabletko proti glistam tako in tako dobi pred posegom, tako da se pozanimaj, kaj je najbolje zanju. Je pa vsekakor dobro, da sta še nekaj časa notri, tudi zaradi vremena, ki ni več ravno zelo prijazno za muce, ki okrevajo.

Pri hčerkici pa poskusi mogoče s kakšno dobroto najprej - navadno bi šle za salamico tudi na konec sveta, ne samo v košaro  ;).

Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: aska na 19 December 2006, 17:06:34
čara glede cen se res pozanimaj pri različnih veterinarskih klinikah, so res cene različne. Pred kratkim je dala kolegica sterilizirati mačko , pa je dala okoli 14.000,00 SIT...lp
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: čara na 19 December 2006, 20:35:13
Hvala za odgovore! Ja sosedovi mački sta zunanji, vstop mata smao v klet. Bom pa vprašala babi, če bi ju bila pripravljena vzeti za kak teden,dva k sebi. Js žal ne morem (1. razlog pes ne mara mačk, 2. mama ima alergijo in takoj kiha, postane rdeča...). Se bom kr na kliniki poznimala.
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: ninci na 19 December 2006, 20:37:37
Hvala za odgovore! Ja sosedovi mački sta zunanji, vstop mata smao v klet. Bom pa vprašala babi, če bi ju bila pripravljena vzeti za kak teden,dva k sebi. Js žal ne morem (1. razlog pes ne mara mačk, 2. mama ima alergijo in takoj kiha, postane rdeča...). Se bom kr na kliniki poznimala.

Ko smo mi dali sterilizirat Fleko, ki še išče dom je morala biti noter 1 noč. Zvečer je bila spuščena po stanovanju, ker WC-ja ne obvlada smo jo čez noč zaprli v boks, zjutraj pa spustili v njeno okolje. Šive je dobila notranje, ni bilo treba potem nič pazit, smo preverili še ene 2x če se lepo celi in to je to. Tako da je opcija tudi da jih imaš pač tisto noč v boksu.

Lp nina
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: čara na 19 December 2006, 21:09:39
carier imam samo eden. Bom že nekot zgruntala. Ti dve še vesta ne kaj je mačji wc in mislim, da sosedi tudi ne. brrr včasih smo mi imeli hlev, zdaj ga pa ni več, bi lahko tam bili, toplo bi blo, pa ne bi zlutali nikamor.
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: Majchy na 19 December 2006, 21:13:48
Koliko pa stane sterelizacija? Jaz bom peljala sosedovi mački, ker sem šele zdaj ugotovila, da njune mladiče utopijo  :( Je pa en hec, nikoli še nista bili cepljeni, razglisteni, nikoli pri veterinarju. Mama muca je navajena na ljudi in jo lahko božam in bo jo brez problema spravila v carier, njena hčerka pa je bolj plašna in ne vam kako jo naj spravim not. Kaka ideja?

Naši muci smo dali sterelizirat pred parimi meseci in je bilo za eno nekje 13.000sit. Sicer pa se cene razlikujejo od klinike do klinike.
Poskusi ju zvabiti s priboljški  ;) Pa veliko sreče.  :)
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: petrca na 20 December 2006, 09:03:20
Moja 5-mesečna muca v petek odhaja na sterilizacijo. V veterinarski ambulanti Mestni log so mi rekli, naj jo pripeljem teščo ob 15. OK...to upam, da bo šlo  ;D. Potem me pa zanima, na kaj moram biti pozorna, ko jo po posegu pripeljem domov? Kako mraz vpliva na vse skupaj? Mora biti nekaj časa ločena od psičke? ...

Na zadnje sem peljala muco na sterilizacijo pred 10 leti. Pa še to je bilo poleti, poseg pa je bil opravljen zvečer (ob 19) in sem jo potem celo noč opazovala.
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: trigi na 20 December 2006, 09:18:33
Ojla

Tvoje vprašanje sem prestavil v temo, ki je že odprta in v kateri boš našla mislim da kar večino odgovorov.

Lp, Črt
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: petrca na 20 December 2006, 09:22:36
Jaz sem pa ravno ninci pisala, da moje vprašanje premakne in tisto na novo odprto temo izbriše. Hvala  ;). Sem bila mal preveč površna pri prebiranju tem in prehitra pri pošiljanju vprašanja  :-[
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: andreja na 20 December 2006, 10:13:44
Na mraz moraš zelo pazit do takrat, ko muca popolnoma ne pride k sebi. Zaradi narkoze se namreč sama od sebe ne more dovolj učinkovito segreti.
Ni potrebe, da jo ločiš od psičke, zagotoviti ji pa moraš mir, če si ga bo zaželela. Jaz sem naše prinesla v dnevno in odprla kletko. Pol sta pa sama ugotavljala kje bi raje bila.
Če pa tvoja psička rada mački malo teži, ju pa imej vseeno malo ločene.

To je prvi dan kar zadeto  ;)

Kaki posebni ukrepi... hm... Recimo čist WC pa naj bo bližje kot ponavadi. Mi smo ga imeli na balkonu in smo ga za kakšen dan premaknili noter.
Kaj posebnega pa nič. So že mački sami poskrbeli, da jima je bilo prav.
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: Satin na 20 December 2006, 10:18:37
Petrca nekatere muce slabše druge boljše prenašajo narkozo, bo pa muca tisti dan rabila nekaj miru, tako da tisti dan je bolj če se je ne vznemirja preveč, potem bo pa muca sama pokazala, moji dve sta različno reagirali, Lily je bil že naslednji dan cel hudiček  >:D, med tem ko se je Mitzy še cel teden smilila sama sebi in je želele ter iskala bolj mirne kotičke, še najboljši je bil un v mojem naročju :D ;)
Nekatere muce po narkozi rade bruhajo, majo malo težav z vzpostavitvijo normalne telesne temperature, mi sicer nismo imeli težav sem jih pa ta večer vseeno spremljala, če ju zebe, če normalno dihata....
Želimo vama da se vse srečno konča ;) :-*
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: petrca na 20 December 2006, 10:20:45
Hvala za odgovore.

Sem pa tudi izvedela, da v času od 14.12.2006 do 31.01.2007 upoštevajo 20% popust na storitev (sterilizacija / kastracija muce / mačka). Če je še kdo zainteresiran, naj se naroči po telefonu: 01/420-56-39 (Veterinarska postaja Ljubljana d.o.o., Cesta v Mestni log 51a, Ljubljana)
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: Majchy na 20 December 2006, 12:23:18
Petrca, mi smo imeli naši dve mačkonarki po sterilizaciji en dan v hiši, na peči. Itak sta bili obe ''zadeti'' od narokoze, tako da sta večinoma samo spali. Jedli nista popolnoma nič. Pili pa samo malo vode. Bili sta v njuni košari, pokriti z dekico, saj je veterinar svetoval, da sta na toplem in temnem mestu. Naslednji dan jimi tudi ni dišalo ne jesti, ne piti, šele proti popoldnevu sta popili malo mleka in pojedli brikete... Snežka je rabila en dan pa je bila dobra, naslednji dan je hotla že ven, sicer je zunaj večinoma dneva prespala, tretji dan pa je bila že spet stara mačka  :) Mica pa je starejša in je imela malo več problemov, ampak se je kmalu postavila na noge. Malo manj kot teden, pa je bila na starih tirih.  ;)

Prvi dan sta bolnici preživeli takole: (http://majchy-zivali.moj-album.com/slike/5680751/DHP0aIa8UTa66WF4.t.jpg) (http://majchy-zivali.moj-album.com/slike/5680751/DHP0aIa8UTa66WF4.jpg) Kmalu pa sta že takole uživali: Snežka (http://majchy-zivali.moj-album.com/slike/5680751/zscIeAlXOlxfuQu0.t.jpg) (http://majchy-zivali.moj-album.com/slike/5680751/zscIeAlXOlxfuQu0.v.jpg) in Mica (http://majchy-zivali.moj-album.com/slike/5680751/wGyEwQ7OsLloFKVy.t.jpg) (http://majchy-zivali.moj-album.com/slike/5680751/wGyEwQ7OsLloFKVy.v.jpg) Pa še skupaj: (http://majchy-zivali.moj-album.com/slike/5680751/4CLtU1JF_Vrkzr9u.t.jpg) (http://majchy-zivali.moj-album.com/slike/5680751/4CLtU1JF_Vrkzr9u.v.jpg)
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: gulu na 21 December 2006, 10:04:11
Hoj, petrca. Ko smo dali sterilizirat Nijo, je bila boga samo prvi dan (dobili smo jo okoli 14h), že zvečer je hotela malo naokoli. Takoj, ko smo jo prinesli domov, pa je morala najprej vso sobo prevohat, da se je prepričala, kje je, potem pa je šele šla naprej spat. Boks je imela odprt, ampak je spala v njem. Lum pa prvih nekaj dni nismo pustili k njej, oz. samo malo, da sta se pozdravila, za vsak slučaj.
Je pa to odvisno tudi od posega - Niji niso odstranjevali maternice zato je dobila tiste razgradljive šive in je tudi ni bilo treba kaj preveč pazit. Če dobi navadne šive in ovratnico, potrebuje malo več nege, pa še šive je treba it potem ven pobirat. Ampak Suki bo verjetno dobila prvo.
Pa potem bodi pozorna še na hranjenje - Nija bi samo papala, če bi ji pustili. Sicer je še bolj živahna, kot je bil prej, ampak ješča pa tudi.

Srečno v petek, pa da bo vse potekalo gladko!
Aja, pa enga  :-* Suki in Buffyiki tudi, seveda!
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: petrca na 22 December 2006, 15:30:33
Suki je bila ob 15 sprejeta na kliniki za sterilizacijo. Iskat jo pridem ob 19. Upam, da bo vse kot je treba  ;)
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: nutella na 22 December 2006, 16:00:08
Seveda bo. ;) Drži se, Suki. :-* :-*
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: petrca na 22 December 2006, 19:56:31
Suki je uspešno prestala sterilizacijo, potekalo je normalno (brez zapletov), ko sva jo ob 19 prišla iskat, je bila zbujena. Veterinarska sestra nama je povedala, da so Suki odstranili jajčnike, ostalo je "na svojih mestih". Sedaj počiva v boksu ob radiatorju (revca se kar trese, ker jo zebe  :() v najini spalnici. Tam ima svoj mir in čas za počitek. Buffy je pa že cel popoldan nemirna, ker ni vse tako kot mora biti. Najprej brez uspeha išče in kliče Suki, ko pa jo pripeljeva domov, jo pa lahko samo skozi boks povoha.
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: Majchy na 22 December 2006, 23:51:39
Petrca, saj bo kmalu spet vse normalno.  ;) Držim pesti za Suki. Drugače pa mladim mačkam, ki še niso imele mladičev odstranijo samo jajčnike, starejšim, ki so že imele mladiče pa zraven tudi maternico.
Kako to da sta jo tam pustila tako dolgo? Jaz sem imela moji dve pri vetrinarju le po 1 uro.
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: petrca na 23 December 2006, 12:21:26
Suki is back  :o. Danes je ponovno nazaj stara Suki  ;).
Zaradi varnosti je noč preživela v kopalnici, kjer je imela svoj boks, WC in posodico z vodo. Ko sem nekajkrat prišla pogledat, čle je z njo vse OK, je spala tik ob radiatorju. Verjetno jo je še vedno zeblo. Kljub temu, da je bil njen boks poln toplih puloverjev, je bilo očitno prostor ob radiatorju boljši  :D.
V prilogi so 3 slikce. Na prvi je revca še vsa omotična (slikana je bila kmalu po prihodu domov). Drugi dve pa sta bili narejeni danes zjutraj, ko je na vsak način hotla svojo najljubšo igračo, s katero se je veselo igrala  ;D.
Včeraj zvečer je bil posnet tudi filmček (kako se revca matra hodit), ki pa bo objavljen na moji spletni strani pod rubriko Muca Suki.
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: loly na 03 Januar 2007, 09:57:44
Ojla,
res lepo da se je za sukija vse dobro isteklo...Tudi jaz bom v kratkem svojo muco morala sterilizirati in ne vem kam bi jo peljala, moja prijateljica jo je pred kratkim dala sterilizirati v kliniki na mestni log in je po enem dnevu umrla, ker so nekaj zamočili, tako da me prav skrbi in me zanima, če veste kje so kvalitetni. kje ste pa sterilizirali Sukija?

Lp
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: gulu na 03 Januar 2007, 10:24:56
Boga mucka. :'(
Mi smo jo dali v Prvo kliniko na Gorkičevo (Zaninovič), Petrca pa se mi zdi, da je dala Suki prav v Mestnem logu. Načeloma to ni nevem kakšen poseg in bi ga morali povsod dobro opraviti. Do kakšnih zapletov pa je prišlo pri prijateljičini mucki?
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: aska na 03 Januar 2007, 11:05:11
loly v katero kliniko v mestnem logu pa jo je peljala? Ali na veterinarsko fakulteto ali na Veterinarsko postajo za male živali? Načeloma velja sterilizacija za eno ized lažjih operacij in ni kasneje nobenih problemov. Kdaj pa kdaj se žal tudi te pojavijo, samo so res redki taki primerki. Moja psička je bila sterilizirana prav tam v mestnem logu na veterinarski in so res super izpeljali in se izredno potrudili, skratka res pohvalno in ne menjam klinike..

Lp
 
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: petrca na 03 Januar 2007, 11:12:23
res lepo da se je za sukija vse dobro isteklo...Tudi jaz bom v kratkem svojo muco morala sterilizirati in ne vem kam bi jo peljala, moja prijateljica jo je pred kratkim dala sterilizirati v kliniki na mestni log in je po enem dnevu umrla, ker so nekaj zamočili, tako da me prav skrbi in me zanima, če veste kje so kvalitetni. kje ste pa sterilizirali Sukija?

Suki je ženskega spola  :P :D.
Sterilizirana je bila v Mestnem logu in sem bila s posegom in nego zelo zadovoljna. Prav tako sem z vsemi ostalimi storitvami tam zadovoljna. Res pa je, da se je potrebno držati navodil, ki jih predčasno dobiš. V nasprotnem primeru se znajo pojaviti komplikacije med ali po posegu. Pred posegom mora muca tehtati vsaj 1,2 - 1,5 kg zaradi narkoze. Ne sme biti prehlajena, bolna, na poseg jo je potrebno pripeljati teščo, ...
Do konca januarja imajo na tej kliniki 20% popust in pride sterilizacija 12.400 SIT (zdej preračunano na EUR  ;D).
Suki so vzeli ven le jajčnike, kar je pri mladih muckah običajen poseg (menda do 30min dela  :-[). Maternico odstranijo le v primeru, da je muca breja ali ima težave.
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: loly na 08 Januar 2007, 16:52:47
Oj,
prijateljica je dala muco sterilizirat na veterinarsko postajo, umrla je pa zato, ker ji je v pljuča prišla voda. In potem je niso hoteli pregledati in zdraviti, tri dni je bila vedno slabša. Rekli so, da se jim je prvič zgodilo kaj takega...Meni je kar malo neprijetno mojo tja nesti zaradi tega, ful bi bila zaskrbljena in jo bom verjetno kar nekam drugam peljala, sem mislila kliniko Zajc in še nekaj.

Hvala vam za nasvete in se opravičujem petrci ker sem Suki spremenila v fantka :)
Lep pozdrave!
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: gulu na 08 Januar 2007, 16:58:50
sem mislila kliniko Zajc in še nekaj.

Zajc-Trstenjak. No, tja je pa jst ne bi peljala. Sicer nisem slišala o njih nič res groznega, ampak sama nisem bila navdušena nad njihovim odnosom (predvsem do muce) in delom. Pa tudi kolegičina psička ni imela ravno naj naj izkušnje s sterilizacijo tam.
Je pa dejstvo, da je težko tako "na oko" ocenjevat klinike, ker ima vsak skoraj vedno nekje ful dobre izkušnje, nekdo dug pa prav tam ne. Muco nesi tja, kjer se tebi zdi, da bo najbolje (meni so všeč tudi 300 kosmatih, pa tudi niso vsem), pa bo sigurno vse ok!

Kam pa si jo peljala cepit? Če so bili takrat ok, nimaš ovir!

P. S. Zakaj pa prijateljica muce ni peljala kam drugam, če se ji je slabšalo?
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: gulu na 08 Januar 2007, 17:00:09
Pa Petrca mislim, da je Suki peljala na Veterinasko fakulteto, ne postajo. Ma nisem čisto ziher.
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: petrca na 08 Januar 2007, 17:54:45
Suki je bila sterilizirana na Veterinarski postaji Ljubljana (http://www.veterinarska-postaja.si/ (http://www.veterinarska-postaja.si/)). Jaz in fantovi starši smo s tamkajšnjimi storitvami zadovoljni. Nemški ovčar Gal že 5 let obiskuje to postajo, Buffy približno 9 mesecev, Suki pa 3 mesece. Mi smo zadovoljni.
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: tjasa na 16 Marec 2007, 15:55:21
Zdarvo!

povejte mi prosim kako dolo se mačka goni! naša se je začela v sredo in ker jo imam naročeno v ponedelejk, pri veterinarju za sterilizacijo, me zanima če jo bo do takrat že minilo!
zelo se dere in ne zna skoraj da več hodit! sm mislial da se ne bo gonila ker je ves čas v hiši a sem se zmotila!

povejte mi kako to prenašte ostali to gonitev mačk, ker je obupna!
že ob 4 zjutraj začne mjavkat in dret, da noben ne more spati!

hvala!

p.s.: a bo po sterilizaciji bolje al bo isto

Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: zoe na 16 Marec 2007, 17:11:03
Živjo!

Do ponedeljka se gotovo še ne bo nehala gonit. Posvetujte se z veterinarjem glede tega, se mi zdi, da se gonečih mačk ne sterilizira. Imate muco v stanovanju? Če boste sterilizacijo preložili, pazite, da se ne bo sparila. V vsakem primeru pa lahko muco sterilizirate po gonitvi.

Ko bo muca sterilizirana se ne bo več gonila, kar pomeni, da tudi ne bo več tulila in bila vsa tečna  ;)
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: tjasa na 16 Marec 2007, 18:38:25
da muco imamo skoz v stanovanju! in kako dolgo traja gonitev? ker to je grozno kakor se obnaša.
nas je presenetila z gonitvijo. Saj  vetrinarka je vprašala če se že goni, govorila sm z njo včeraj, vendar se včerja še ni tako obnašala kot danes samo mjavkala je danes pa že hoditi skoraj da ne zna več!  :-\

lp
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: maja01 na 17 Marec 2007, 10:48:32
gonitev traja navadno 14 dni do 3 tedne. Ti svetujem, da sterilizacijo prestavite (tudi, ce bo veterinarka zanjo), saj je poseg pri zivali, ki je v ciklusu precej bolj tvegan zaradi mocne prekrvavitve vseh organov. Ko mine, bi jaz pocakala teden do 10 dni, - da se hormoni malo umirijo, potem pa bi jo peljala cimprej na sterilizacijo. Pri psicah se sicer po gonitvi caka malo dlje, pri mackah pa rajsi ne, saj nova gonitev lahko nastopi ze dosti kmalu (nimajo smao dveh ciklusov kot vecina psic).

Ko bo macka sterilizirana, seveda ne bo imela vec takih "izpadov" in tudi mackov (ce ste v hisi) ne bo vec okrog. Po posegu lahko traja nekaj casa, da se hormoni pomirijo.
lp, m.
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: aska na 17 Marec 2007, 11:00:59
Glede sterilizacije kdaj po gonitvi narediti to, je res treba počakati, da se tako mačji ali pasji hormoni umirijo, odvisno za koga se gre. Glede mačk ne vem koliko časa to traja, glede psov, pa so meni svetovali da okoli dva meseca. Res, je od vetijev vse odvisno. Nekje drugje na drugi veterini bi pri Aski ta poseg opravili že kar koj po gonitvijo, lahko pa tudi med gonitvijo. Samo nisem bila zato in sem rajši počakala in upoštevala vetije, ki mi to so svetovali (tega mnenja sem bila tudi sama), da mine vsaj dva meseca in potem je šla na sterilizacijo.

Lp
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: tjasa na 17 Marec 2007, 12:01:02
sem klicala danes še enkrat veterinarko in sem ji povedala da se goni in je rekla da jo bo vseeno operirala.  ??? ??? ??? Zdaj sem pa res v dvomih kaj naj storim in kakšne so lahko posledice če se sterilizira med gonitvijo! sem mislila da pa lahko veterinarki vse zaupam, pa očitno ne!

lp
Naslov: Re: Sterilizacija
Prispeval: aska na 18 Marec 2007, 12:49:33
tjasa na katero veterino pa jo voziš, da so ti tako svetovali ??? ???
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: zoe na 15 Januar 2008, 18:22:39
Ojla,

mene pa zanima, če imate izkušnje s sterilizacijo muck v kakšni od ambulant na dolenjskem. Sestričnina cimra bi rada peljala na sterilizacijo 3 mucke, pa ji ne znam povedati, katerim veterinarjem v okolici Novega mesta lahko zaupa ta poseg.

Hvala za odgovore.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Tinchka na 11 Marec 2008, 11:34:09
Imam dve vprašanji:
-kakšen poseg bi bil za mojo muco najprimernejši (odstranitev jajčnikov, tudi maternice, kaj drugega kar še lahko naredijo...)? Ob sterilizaciji bo stara slabih 6 mesecev, mladičev seveda ni imela.
-koliko časa po operaciji lahko je in kakšna hrana se priporoča (mokra, suha, posebna hrana za po sterilizaciji)?
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Fitzgerald na 12 Marec 2008, 20:06:09
Muce se lahko sterilizira že pri 3, 4 mesecih. Ne poznamo tvoje muce (razen iz navihanega avatarja), tako da ne poznam najboljšega načina. Jaz bi to odločitev prepustila veterinarju ali pa ga vprašaj. Mislim, da se ven poberejo jajčniki - priznam, da ne vem, kako so to naredili pri moji, ampak je bil čist rutinski postopek. Muco po operaciji še nekaj ur obdržijo na kliniki, da vidijo, če je vse ok z njo in če ni kakih komplikacij.

Ko prideta domov, jo je najbolje še nekaj časa (par urc) obdržat v transporterju ali v čem jo boste pripeljali, da ne bi okol hodila pa se kam butnila al padla z višine. Ker bo še vseeno mal majava pa z velikimi zenicami. Našo smo pol na večer ven spustil oz. sem ji samo hrano postavila v kuhinji, pa je zaslišala posodico, pa je na glas zamijavkala in zdirkala proti njej, revoca še mal majava.  ;D

Takrat ji ponudiš tudi vodo. Hrano pa daš normalno manjšo količino, nekateri dajo tudi dietno (mislim, da je Hills i/d), ampak ponavadi to ni potrebno. Če je boljša briketirana ali mokra, ne vem, ampak pri prebavnih težavah pri mucah se briketirana odsvetuje, tako da ji ponudi malo vrečke ali pač drugo mehko hrano.

Moja je potem kmalu že norela naokrog čist skulirana in vesela. Nič več majava.

Mucki namažejo učke, ker imajo odprte oči med operacijo, zato bo malo mastna okoli. Ovratnika tudi ne dajo, razen, če je bolj divja oz. če boš opazila, da se ful liže po šivih, pojdi po "satelit". Da se ne bi prestrašila, TRDA bunka pod šivi je normalna reakcija. Pomeni, da se celi. Če  bo bula postala MEHKA, pa nazaj z njo k vetu, ker to pomeni, da se ji je zače gnoj nabirat; sam največkrat ni teh težav.

Čez kak teden pa šive ven pobrat.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Tinchka na 12 Marec 2008, 20:45:48
Fitzgerald, najlepša hvala za izčrpen odgovor  :)  Sej bom tudi veterinarja še vprašala, ampak vprašam tudi tu - več glav več ve  ;D
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Fitzgerald na 12 Marec 2008, 21:06:40
Spomnila sem se, da sem pri Trstenjak-Zajcu videla video, kako poteka sterilizacija mačke (nič ni krvavo, ne zgleda grdo), pod videom imaš opis postopka. Se pravi, da se običajno odstranijo samo jajčniki, vse ostalo pa po dogovoru.

http://www.klinika-vtz.si/sl/Sterilizacija_macke_klinika/

Ne vem, kam boš dala sterilizirat navihanko, teli šivi pa dolžina se verjetno malenkostno razlikuje od veta do veta. Na 300 kosmatih npr. naredijo notranje šive (ki se razgradijo) pa 2-3 šivčke še zunaj za vsak slučaj (ki se jih po 1 tednu pobere).

ŠE TO: muci 12 ur pred operaciijo ne daj ne hrane ne vode. Mora bit tešča. Ker drugače rade bruhajo. Pri ljudeh je pa sploh tako, da če nisi tešč, te sploh ne smejo operirat.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Tinchka na 12 Marec 2008, 22:20:40
Hvala še enkrat, Fitzgerald. Jaz bom muco dala sterilizirati na veterino v Novi Gorici. Sem si že izbrala veterinarja, pred posegom pa se bom še malo pomenila z njim - ga vprašala, kaj bo naredil in zakaj je to dobro.

A tudi vode ji ne smem dat? Ja boščka...  ???

Mimogrede, a ve kdo kaj o zgodnji sterilizaciji/kastraciji? Kakšne so prednosti, kje pri nas to delajo...?
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Fitzgerald na 12 Marec 2008, 22:37:11
Glede vode nisem ziher, ampak meni je rekla vet, naj ji ne dam, morda zato, ker že ima tako in tako preobčutljiv želodec pa bi bilo zanjo bolje, da je čist čist tešča.

Glede na to, da pri Trestenjak-Zajcu pa še kje drugod tudi pravijo, da je ok, če ima vodo na voljo, po moje ne bi smel biti problem.

Vedela sem nekaj prednosti glede zgodnje Kastracije (mi je vet razlagala), pa sem pozabila.  :-[ Delajo pa za ziher pri 300 kosmatih v LJ.

Vem samo to, da ni dobro predolgo čakat s sterilizacijo oz. kastracijo, ker se mačka lahko že prej začne gonit in markirat in v tem primeru moraš počakat, da jo mine.

Z veseljem pomagam, če le znam.  :)
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Tinchka na 01 April 2008, 23:08:45
Spet jst. Muci je danes ratala bula. Mi je povedal fant (mene namreč ni doma), da je bula trda in velika kot oreh. A je to full prevelika bula? Je pa zdaj že 11 dni od sterilizacije. Maci je dobila dva šiva, enega si je že prvi dan sama pocukala ven, drugega sva šli včeraj k veterinarju odstranit. Je bila pa ves čas zelo igriva in divja, danes pa je že cel dan mirna.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Fitzgerald na 01 April 2008, 23:56:03
Ne vem, kako dolgo so še te bulice, ampak, če je trda, je ok. Počasi bi se že mogla spuščat. Dokler skače in je živahna, po moje ni sile.

Pa verjetno, če je bila Muci včeraj pri vetu, jo je zih pretipal in če bi bilo kaj čudnega, bi fantu povedal.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Tinchka na 02 April 2008, 10:25:27
Ma bula je ratala šele včeraj kar naenkrat. Ko smo bile pri vetu, je samo tisti šiv pobral ven, reku, da se je lepo zacelilo, pogledal je bolj na hitro (mja, so bolj taki veterinarji tle pri nas  ???). Je pa danes bula že manjša, Maca je spet aktivna, enkrat je sicer bruhala, ma verjetno nima veze s tem. Lahko da se je prenajedla, ker je res dosti pojedla, al pa kakšna dlakca...
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Fitzgerald na 02 April 2008, 21:07:49
Uf, sem uprašala, kako je bilo z najino muco - menda je tud po kakem tednu, 10 dni imela bulico. Ne vem, opazujta jo. Lahko pa pokličeta 300 kosmatih, če kaka mačkarica (npr. Selanova) ni šla na tist seminar v London.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Tinchka na 02 April 2008, 21:13:29
Aha, hvala.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Tinchka na 04 April 2008, 13:10:57
Sva šli danes z Maco za vsak slučaj k veterinarju in pravi, da je ok  :)
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: nastja na 22 April 2008, 09:44:54
ola,moja muca pa je stara 8 mesecev in ja pred enim tednom skotila.zanima me ce kdo ve ali jo lahko se kastriram in po kaksnem casu po kotitvi?
lp
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Tinchka na 22 April 2008, 12:41:42
Muce se sterilizira, kastrira se mačkone  ;)

Počakaj še vsaj dva tedna, da bodo mladički jedli netekočo hrano. Vendar pa ne odlašaj predolgo, ker se lahko muca že kmalu po kotitvi spet brezna.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: andreja na 22 April 2008, 15:35:24
To je samo nvavada... Kolikor so mene podučili je oboje kastracija. Pri sterilizaciji se samo preveže jajcevode in to ne prepreči gonitve, ampak samo nezaželjene mladilče.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Tinchka na 22 April 2008, 15:39:57
Ti, pa res... Gledam zdej in piše, da je kastracija odstranitev spolnih žlez. Torej imaš prav, ja  ;)
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Fitzgerald na 24 April 2008, 00:19:42
Ni res. Pri sterilizaciji mačk je več načinov: lahko samo podvežejo cevovode, kar ni pirporočljivo, saj mačka kljub temu oddaja "vonjave", lahko se odstrani jajčnike (najbolj pogosto), tretja možnost pa so odstranitev jajčnikov skupaj z maternico. Slednje naredijo na izrecno željo lastnika oz. če obstaja kaka deformacija maternice ipd.

Morda je v svojem osnovnem pomenu kastracija res poimenovanje posega odstranitve spolnih žlez, ampak se med veteriranji in na splošno uveljavljata dva izraza: kastracija za samce in steril. za samičke oz. še bolj medicinski izrazi, pa se ju ne spomnim trenutno.

Najbolje je, da mačke ta čas, preden bo sterilizirana, sploh ne spuščate ven. Magari ji, če obstaja moćnost, naredite dodaten plac za wc v kaki kleti ali garaži, da bo imela mir. Če je bila navajena samo zunaj bit, ji v wc (plastično posodo) vsujte zemljo, da bo vedla, čemu služi.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: maja01 na 24 April 2008, 13:49:25
Pravi izraz je kastracija - ne glede na spol - kadar gre za taksno ali drugacno odstranitev sp. zlez (jajcniki, jajcniki+maternica, testisi). Ce se jajcevode oz. semenovode samo podveze ali prereze (poseg, ki se ga denas ne uporablja prav pogosto) pa je sterilizacija oz. vazektomija za samce.

Zal res vecina veterinarjev ta dva izraza uporablja napacno.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: _Dakota_ na 24 April 2008, 20:59:17
zakaj žal?  ??? naj jih uporabljajo,tako jih vsaj vsi lastniki razumejo o čem govorijo (pa ti govori starejši ženski kaj je vazektomija ???). meni se ne zdi škodljivo,dokler svoje delo pravljajo korektno :)
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: petrca na 30 April 2008, 12:19:03
zakaj žal?  ??? naj jih uporabljajo,tako jih vsaj vsi lastniki razumejo o čem govorijo (pa ti govori starejši ženski kaj je vazektomija ???). meni se ne zdi škodljivo,dokler svoje delo pravljajo korektno :)

Po mojem je maja01 z "žal" mislila na sterilizacijo / kastracijo  ;). Večina res misli, da se samičk ne more kastrirat.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: maja01 na 02 Maj 2008, 20:11:48
Žal zato, ker se mi zdi, da bi bilo fajn, ce bi vsaj veterinarji poznali strokovno (pravilno) terminologijo, ne pa, da te popravljajo, ko govoris o kastraciji samice. Govorila sem seveda o terminih kastracija in sterilizacija. Kar se tice vazektomije, mislim, da ce bi jo kaksna stara mama hotela naredit na svojem macku, bi imela dovolj dober razlog, da bi vedela kaj hoce. Rutinsko pa se tega posega itak ne izvaja in torej ni nobene potrebe, da ostalim starim mamam to veterinar pojasnjeval.
m.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: pasjeljubka na 29 Avgust 2008, 13:26:05
moja mucka je stara 4 mesece in ima 1.6 kg  :) imam jo v hiši tako da sploh nima kje zbežati.. :D je bolje da počakam še nekaj časa ali naj jo kar pelem sterilizirati?
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Tecka na 29 Avgust 2008, 17:46:00
Odločitev je čisto tvoja. Osebno se mi zdi idealno okoli 6. meseca starosti, če je muca pod nadzorom in ne začenja nakazovati znakov breznanja. Je pa hudič, če se začne enkrat... Moram pa povedat, da se muce zadnje čase (ali pa se že od nekdaj, pa prej nisem opazila) začenjajo prvič breznat že pri 4 ali 5. mesecu.
lp
T.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Fitzgerald na 29 Avgust 2008, 19:32:54
Jaz bi jo peljala takoj - nimaš nobenega pametnega razloga čakat do 6. meseca. Moja je bila snip snip pri 3 mesecu in je bilo, kar se tega tiče, vse bp.

Zgodnje setrilizacije se dogajajo pri 2 (DVEH) mesecih, tako da se ni za bat, da bi jo peljala prezgodaj. Sicer pa Knezova in Selanova s 300 kosmatih septembra ali okt. nameravata pripravit konferenco o plusih zgodnje sterilizacije - upam, da se jih bo čimveč slovenskih veterinarjev udeležilo.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: maja01 na 29 Avgust 2008, 22:58:02
Jaz sem, pri lastniskih mackah, ki so pod nadzorom, zagovornik kasnejse starilizacije/kastracije. Tudi pri mojih so (bodo/so bili) posegi opravljeni cim kasneje (govorim se vedno o starosti do 9 mesecev nekje).
m.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Lanabela na 31 Avgust 2008, 19:28:04
Upam da na kongresu na minusov ne bodo skrili pod preprogo. Meni se zdi zgodnja sterilizacija (vse kar je pred spolno zrelostjo) zgolj izhod v sili, kadar ni mogoče zagotoviti zanesljivega nadzora.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: andreja na 31 Avgust 2008, 19:56:20
Se strinjam z majo in lanabelo.

So minusi, ne samo plusi. In hormoni so tisti s pomočjo katerih žival odraste! Niso tam samo za okras...  ::)

Najmanj kar lahko naredimo je, da počakamo da žival odraste. Procent tveganja za nastanek kakega tumorja ni toooliko večji, da bi izničil minuse, ki z so manjšo starostjo občutno večji.
Seveda govorim izključno za živali pod kontrolo.

Naslov: Sterilizacija
Prispeval: bolha na 31 Avgust 2008, 20:24:54
A mi lahko kdo pove minuse in pluse zgodnje sterilizacije? Mislim konkretno dejstva, ne samo osebna mnenja. Hvala.

Lp
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Fitzgerald na 31 Avgust 2008, 21:27:42
Pojdi na to konferenco, če bo odprtega tipa. Ali pa uprašaj Selanovo ali Knezovo kar osebno.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: dogman na 01 September 2008, 21:06:02
kolikor je meni znano sta pri sterilizaciji in kastraciji dva kriterija in sicer: telesna teža 2,5kg+ ali starost 4m+. minusov skoraj ni, no, debelost. ampak tudi to se da nadzorovati s prehrano. plusi? ni gonitve in nadležnih sosedovih mačkov, ki cele noči pojejo serenade pod oknom, ni tumorjev na seskih (in vnetja rodil), mačka postane bolj navezana na dom in "rajon",... no, zna biti pa tale stvar na 300K zanimiva.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Tinchka na 02 September 2008, 15:27:56
dogman, govorimo o zgodnji s/k. Kolikor sem jaz brskala po netu, je fajn, ker jo žival lažje prestane, ker da to skozi v tako zgodnjem obdobju, se posega kasneje v življenju sploh ne spomni, lažja je tudi izvedba posega za veterinarja, ker ima žival manj maščobe. Potrebno je edino malo več pazljivosti pri anesteziji, sicer se poseg izvede isto kot pri starejših živalih. Baje, da nima nobenih vplivov na kasnejši razvoj, ampak tudi jaz temu ne verjamem več 100%. Sicer pa je na netu veliko člankov o tem, tudi z različnimi pogledi (early neuter/spay).
Moj veterinar pravi tako: za mačke (samce) je obvezno treba počakati, da doseže telesno težo vsaj 3 kg. Zaradi hormonov, ker mu z odstranitvijo spolnih žlez podreš hormonski sistem in tako narediš mačka invalida. Pri samičkah baje ni te bojazni (res?).

Tudi mene zanima, če bo tista konferenca odprtega tipa, ali bo samo za veterinarje?
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: andreja na 02 September 2008, 20:23:27
Ne najdem več.... Vem, da je bila nekje tu objavljena in se mi je zdela izjemno logična.

V glavnem žival se drugače razvije kot bi se. Sklepano po rodovniških in skupnih značilnostih. Ratajo višji s slabše razvitim prsnim košem. Pa mislim da je bilo še nekaj.
Kar se zdravja tiče pa je bilo kar nekaj minusov. Najbolj mi je ostal v spominu kostni rak, ker ga je imela tudi moja psička. Jih je bilo pa naštetih cel kup.
Na tak način, kot kastracija zmanjša možnost raka na rodilih, ga poveča na ostalih zadevah.

Mi je prav žal da se ne spomnim več. Ampak od takrat, ko sem to prebrala, sem se odločla, da če je samo pol tistega res, da nič ne škodi, če se počaka s posegom da žival odraste.

In zdrava pamet je dovolj da ugotovimo, da hormoni niso v telesu zaradi gužve, ampak zaradi procesa odraščanja. Med drugim seveda. Ne samo za reprodukcijo.

Sej se spomnite kako je s puberteto in hormoni ki so nujno potrebni za dokončno izoblikovanje... itd...

In če so vidne sprememebe, sem jih tudi sama že opazla (ali se mi zdi-za kaj takega mora bit populacija kar velika da lahko sigurno rečeš), so 100% tudi take, ki jih ne vidimo.

Kaj pa Dunajski dečki?  ;)
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Tinchka na 02 September 2008, 23:52:00
Zelo dobro napisano  ;)
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Tecka na 03 September 2008, 12:59:37
Kaj pa Dunajski dečki?  ;)
Hi, hi mi je ravno kliknilo zakaj ima moj Bajsi tak piskajoč glas (joke) :D :D :D
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: andreja na 03 September 2008, 13:02:12
Naš tudi neke čudne zvoke spušča kot bi vrata slabo podmazal...  ::) :o
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Tinchka na 03 September 2008, 13:37:28
No, potem moremo pa mi sploh še malo počakat s kastracijo, ker naš je tak cvliko in jokalca  :D
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: catjusa na 03 September 2008, 15:02:02
No jaz pa po zadnji izkušnji zagovarjam s/k čimprej. Našegqa mačkona smo dali na k. ko je bil star cca. 9 mesecev. Pa je bilo prepozno za moje pojme. Prej je bil 2x pošteno tepen, ker se je mešal v boje... tako da je ležal doma, pa na antibiotikih... na žalost, ko zavoha skozi noge šibne kot raketa :( jaz pa doma  :'( :'( odkar je kastriran sploh ne sili ven, pa če sliši zunanj kje kakšne goneče mačke, se lepo zvije v klopčič in spi dalje  :P
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: maja01 na 03 September 2008, 15:43:21
To kar je napisala andreja. Sem pac mnenja, da je fino, ce se telo cimbolj razvije. Spolni hormoni pac nimajo samo vloge pri razvoju rodil, ampak vplivajo se na kaj drugega.

catjusa - kasnejso S/K zagovarjam pri lastniskih mackah, ki imajo take lastnike, ki so jih sposobni in pripravljeni nadzorovat. In macek, ki prosto tava zunaj, to ni. Takega bi bilo potrebno kastrirati cim prej.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: catjusa na 03 September 2008, 16:12:37
nisem rekla da se prosto sprehaja zunaj! Ko zavoha mačko, pa želim od doma, bo izkosristil vsak milimeter, da se prebije ven. Celo 2x mu je uspelo.... in takrat jih je dobil po buči  :'(
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: andreja na 03 September 2008, 16:16:39
hja... To pomeni, da niste sposobni imet mačka pod nadzorom.  ::)
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: catjusa na 03 September 2008, 16:22:40
Očitno, pri dveh mačkonih je ušel v 5 letih le ta 2x, ko smo si nabirali izkušnje... očitno nismo primerni lastniki naših živali, jih lahko postavim kar ven na hladno...  ;D
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: andreja na 03 September 2008, 16:24:16
Prvič bi ga kastrirali pa je ali pa vrata od hodnika zapirali...  :P

A ste ga testirali za mačje bolezni ali je bil cepljen?
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: catjusa na 03 September 2008, 16:26:39
jap oba sta testirana in cepljena :)
lej bilo je to 5 let nazaj, ko smo se učili kako in kaj z mucami in vse stanovalce učili zapiranja vrat... sicer pa kaj nej rečem. napake očitno niso dovoljene
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: andreja na 03 September 2008, 20:19:18
Super pol :)

Sicer pa nesreče se lahko zgodijo tudi najbolj skrbnim ali pa imaš to smolo, da drugi s katerimi živiš ne upoštevajo tvojih navodil...
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: catjusa na 04 September 2008, 12:05:54
vidiš o tem govorim :) pač se zgodi, hvala bogu se ne ponavlja  :P
je pa tako, da sem želela počakat s k. ravno zato, da "spolno" dozori, pa hormončki... smo mislili da bo ok, ker je notri... ampak ko prevlada nagon je bil hiter ko strela... zato sem začela zagovarjati dokaj zgodnji s/k :) pa mamo zdej mir... doma na kavču lepo spimo :)
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Fitzgerald na 05 September 2008, 12:37:29
Pri meni pa ni bilo prav nobenega razloga, da se počaka. Mulc je začel naskakovat tamalo, tudi, ko je že bila poštimana.

To, da ima maček premalo razvit prsni koš, je larifari - maček je telesno razvit, ko se skoti (in potem, ko spregleda in mu začnejo zobki rast - edino to).

Slaba stran prepozne kastracije je lahko v tem, da maček (ali mačka) del teh hormonov obdrži in še vedno označuje in to, da mačka ZMEDE, če je prej recimo označeval, zdaj pa ne more več (vsaj ne tako dišeče). To zmede njegov "ritual", ki ga je prej imel kot nekastriranec.

Srčno upam, da bo ta konferenca odprtega tipa, ker bom tud jaz šla, da vidim, v čem je tak bav bav.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Tinchka na 05 September 2008, 12:43:52
To, da ima maček premalo razvit prsni koš, je larifari - maček je telesno razvit, ko se skoti (in potem, ko spregleda in mu začnejo zobki rast - edino to).
Glede prsnega koša ne vem, drugače se pa popolnoma ne strinjam s tem. Sej poglej ljudi, kako se razvijamo. Tudi do 25. leta se ti lahko telo spremnija. Hormoni pa narekujejo, kako. Že v šoli so nas učili, da se moške spolne celice razvijejo kasneje (v puberteti) in se ne že rodi z njimi, kot se ženske.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: andreja na 05 September 2008, 13:10:55
Telo je telo. Dvomim pa da se pri mačkih, ki so itak mali vidi kaka občutna razlika. ::)

Maček neha kadarkoli označevat.  ::)
Iz izkušenj.
Če pa ma še kak dodaten problem pa lahko kastracija zadevo poslabša. Tudi iz izkušenj.

Sej pravim, če je treba je treba, če ni nujno pa je moje mnenje malo počakat. Moji začasniki so čisto vsi kastrirani pri 6 mesecih. Moje živali pa ne.

In tako mimogrede, če me kdo na cesti vpraša ali v kakih splošnih pogovorih priporočam kastracijo. Nikoli se ne spustim v tako debato kot se tukaj, ker pričakujem da so tukaj ljudje, ki malo več vejo o sami fizionomiji in razvoju, da gre lahko debata tudi v to smer in nikakor ne v prepričevanje, ki je bedarija.  ::)
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Fitzgerald na 10 September 2008, 10:29:56
Kaj hočeš povedat, andreja? Naj ne debatiramo, če o tem "nimamo pojma"?  ::)
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: andreja na 10 September 2008, 10:42:59
Ravno obratno.  ::)
Če se debatira naj se debatira. Ne pa krega. Te debate rade namreč zavijejo v kako tako skrajnost in se mi je zdelo, da je dobro, da to napišem preden bi kdo uletel in se začel kregat.  :P
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Yo na 10 September 2008, 11:13:30
Jaz sem zagovornica zgodnje sterilizacije. Zakaj? Ker imam izkušnjo z mojo mačko, ki se je začela breznat pri 4-ih mesecih. Kar nekaj mesecev je minilo, da sem ujela vlak "nebreznanja" in jo lahko odpeljala na sterilizacijo. V vsem tem času je fizično oslabela, bila agresivna itd. Skratka popolnoma nobenega plusa ni bilo v čakanju.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: blue.eyes na 10 September 2008, 13:32:14
Jaz mislim da je mačko potrebno sterilizirat že zgodaj. Res mi gre na živce, ko kdo reče da mora imet mačka vsaj enkrat mladiče. >:(
Tisti ki tako misli, naj samo pogleda koliko zavrženih muc išče nov dom. Nekatere čakajo na posvojitev par dni, en teden, mesec, nekatere več mesecev, torej zakaj bi 'proizvajali' še več mladičev, če vemo da jih je že tako preveč?! malo se je potrebno zamislit.

Ko sem bila majhna, sem imela doma muca. ni bil kastriran, ker smo mislili da to ni potrebno. Bil je divji, veliko se je potepal okoli in tako je nekega dne domov prišel pretepen, krvav..in na koncu je poginil zaradi neke bolezni.

Sedaj imam muco ki smo jo sterilizirali(+cepili proti vsem nalezljivim boleznim) že zgodaj, ko smo opazili da se je njeno obnašanje spremenilo: začela je mjavkat sredi noči, praskala je po vratih, bila malce agresivna.
Sedaj je zelo umirjena, igriva ampak nežna muca, ki se tudi odpravi včasih na sprehod, ampak samo okoli hiše. Po sterilizaciji, se ni še nikoli zgodilo, da bi zvečer mjavkala in praskala po vratih ali pa da bi podivjala. ;)
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Ron**Kala na 04 Januar 2010, 21:03:09
No mi bomo v soboto stelilizirali Tomo. :P
Zdaj pa ma malo skrbi saj se okoli hiše sprehaja en (zelo lep) mačkon in se mi zdi da se je že gonila z njim.To pa zato ker ko je zdaj prišla v hišo je bila umazana in je rahlo smredela.Upam dda je ni oplodil.In če jo je,ali jo laho še zmerj steliliziramo ali je že potreben splav??
Če pa je breja ne vem ali bi jo dala splaviti ali bi imela mladičke.Sem skoraj prepričana da bi jo dala splaviti,saj nimamo nobenih izkušenj z mladički (ona jih ima).
No upam da je ni oplodil in še ni breja in jo bomo lahko stelilizirali.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: **Abby** na 06 Januar 2010, 10:07:56
Ojej...meni se zdi, da si v neki drugi temi že napisala, da je vaša mačka sterilizirana. ??? Sicer pa... tudi brejo mačko se lahko sterilizira, pri čemer se plod odstrani. Sicer pa... se je mačka gonila? Če se ni, potem tudi breja ni.  ::) In če se je; zakaj ste jo puščali ven?  ::) In seveda...tisti, ki bodo trpeli (mja...bodo ubiti pravzaprav) bodo pa nerojeni mladiči, zaradi vaše neodgovornosti.  :-\
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Nika na 06 Januar 2010, 10:57:28
Abby, mi lahko razložiš od kod ti podatek, da en teden star zarodek trpi, ko se ga odstrani? A ga tko fejst boli al kaj?
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Gaja na 06 Januar 2010, 11:31:13
No mi bomo v soboto stelilizirali Tomo. :P
Zdaj pa ma malo skrbi saj se okoli hiše sprehaja en (zelo lep) mačkon in se mi zdi da se je že gonila z njim.To pa zato ker ko je zdaj prišla v hišo je bila umazana in je rahlo smredela.Upam dda je ni oplodil.In če jo je,ali jo laho še zmerj steliliziramo ali je že potreben splav??
Če pa je breja ne vem ali bi jo dala splaviti ali bi imela mladičke.Sem skoraj prepričana da bi jo dala splaviti,saj nimamo nobenih izkušenj z mladički (ona jih ima).
No upam da je ni oplodil in še ni breja in jo bomo lahko stelilizirali.

Mi lahko razložiš kaj se je zgodilo z mladički s katerimi ima vaša mačka izkušnje, vi pa ne?
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: **Abby** na 06 Januar 2010, 13:00:20
Nika: To je zame povsem moralno vprašanje, na katerega nikoli ne bomo vsi ljudje imeli enakega odgovora. Moje mišljenje je pač, da je zarodek živo bitje, ki ga je posredno povzročil človek, ker ni poskrbel, da do neželjenih mladičev ne bi prišlo. In temu zarodku, ki bi naj postal mala muca ali muc je odvzeto življenje. Zakaj? Zaradi neodgovornosti človeka. In mogoče se tebi to ne zdi nič posebnega, meni pa je slabo, ko pomislim na to. Mogoče zarodek še ne občuti fizične bolečine, mu je pa odvzeto življenje. Zame je to umor iz malomarnosti. Dobesedno.

Gaja: Enega od teh mladičev so bojda obdržali. Ga kastrirali, pa cepili, pa blabla... in se je poleti IZGUBIL. Drugače pa Ron**Kala živi ob prometni cesti v bližini dveh trgovin, na vasi. Tako je namreč razbrati iz njenih postov.  ::)
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Yo na 06 Januar 2010, 13:10:57
Ja, a ko pa enih 6 mladičev crkuje na cesti, ob tem vam pa ni slabo? Pa ste res tako trapasti, da verjamete, da je mačke tako strašno lahko oddat v DOBRE domove? Japajade. Še takih, ki so cepljeni, s/k, redno razglisteni, sobno čisti, bla bla bla... ne moreš oddat, kaj šele kakšne druge.
In če se mačka brezna (mačka se ne goni), je treba s sterilizacijo počakat zaradi večje možnosti krvavitve. Potem se odstrani ali cela maternica s plodovi vred ali pa se opravi sterilizacija (če ni breja).
V bistvu bi vse to moral vedeti veterinar.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Ron**Kala na 06 Januar 2010, 13:26:14
Yo hvala za razložitev  :P
**Abby**  lastnik te mačke sem postala šele pred kakimi 4 mesecemi.
Prej smo imeli mačka Toma in njega smo kastrirali in ne Tome.
Drugači pa Tomo ''poznam'' že kako leto dni,ampak takrat nisem bila lastnica te mečke.Pri nas je veliko potepuškim mački in Tudi Toma je bila taka,ampak smo jo mi posvojili.

Se pa je mačka verjetno že breznanala (ve vem kako se temu točno reče),tako da bomo videli kako bo.
Če je mačka že breja,bomo še videli za kaj se bomo odločili.Mama in oče sta ''hudo'' prosti splavu saj se jim zdi to malo kruto,ampak mi pa nismo imeli še nobenega legla do zdaj (ga je mačka imela nekje sama,za katerega mi nismo vedeli)..Se pa bom drugači malo pozanimal kako okoli tega in mogoče bomo imeli leglo.

**Abby** pa še to.Ne mi ves čas govoriti kako neodgovoren lastnik sem,saj to ni (čista) resnica.Ker živimo ob ceste razmišljamo o tem da bi naredili mačjaku,vendar ne vem ali bi se Toma na to navadila,saj je do zdaj zmeraj imela svobodo.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Yo na 06 Januar 2010, 13:30:50
Lastnik, katerega mačka se brezna in leta po cesti je vsekakor neodgovoren. Še posebej pa, če se hkrati zaveda, da je cesta nevarna, pa tudi, da nima pojma o oskrbi legla, breje samice...
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Nika na 06 Januar 2010, 13:35:18
In mogoče se tebi to ne zdi nič posebnega, meni pa je slabo, ko pomislim na to.

Nope, res ne. Kot Yo pravi, raje vidim, da jih "umori" strokovna oseba, tako da "mački" sploh ne vejo, da so "umorjeni", kot pa da crkujejo ob cesti, v zavezani vreči, v potoku, al pa pod sekiro.

Ronkala, če se boste odločili za leglo, si preberi kaj vse spada pod to.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Ron**Kala na 06 Januar 2010, 13:47:35
Nika SEVEDA BI SI VSE PREBRALA (NA SPLETO,KNJIGE...).Ma verjetno se itak ne bomo odločili za leglo.
Yo mi mačke drugači nismo zanalašč iskali.Saj veš kako to gre.Mačka pride k tebi te prosi za hrano,ti ji jo daš....Da smo neodgovorni pa ne ravno drži.Se trudim biti čim bolj odgovorna lastnica in kdaj mi res da ne vsepe.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: **Abby** na 06 Januar 2010, 15:12:28
Ja mi je slabo tudi ob onih na cesti. Samo to sem hotela povedat, da je neskončno neodgovorno puščati nesterilizirano mačko, da se vlači okoli po cestah in potem pobijat mladiče. Strokovno gor ali pa dol, če bi se mačko steriliziralo, do tega ne bi prišlo. Zato se mi zdi, da v tejle temi ni posebno važno moje mnenje o tem, če je prav ali ne, da se mladiče pobija. (Btw; kaj pa sprejemanje odgovornosti? Nenazadnje to ni prostoživča, ampak lastniška mačka.)

In Ronkala; vemo kako to gre. Mačka pride k tebi, ji daš hrano, dom, jo veterinarsko poštimaš, ne pustiš je, da se klati okoli nesterilizirana... ;) Biti odgovoren lastnik ni ravno težko: mačku daš kvalitetno hrano, poskrbiš, da živi v varnem okolju in jo ob bolezni veterinarsko oskrbiš. To je vse.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Ron**Kala na 09 Januar 2010, 13:36:26
No Tomo smo danes stelilizirali.Za zdaj se dobro drži.
Pa še nekaj .
Ali naj ji dam danes kaj za jest in če je potrbna zdaj po stelerizaciji kak posebna prehrana?
Pa še slikce.
(http://www.mojalbum.com/sterilizacija-foto_17371189_17379332_17565277.jpg)
 :-* :-*
(http://www.mojalbum.com/sterilizacija-foto_17371189_17379332_17565309.jpg)
smo že malo dvignili glavco
(http://www.mojalbum.com/sterilizacija-foto_17371189_17379332_17565311.jpg)
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Ron**Kala na 10 Januar 2010, 17:12:25
Včaraj zvečer je Toma že ustala iz posteljice :) :)
(http://www.mojalbum.com/sterilizacija-foto_17371189_17379332_17567274.jpg)       
tukaj smo ''stanovali''                                                                                                           
(http://www.mojalbum.com/sterilizacija-foto_17371189_17379332_17567276.jpg)       
v posteljci
(http://www.mojalbum.com/sterilizacija-foto_17371189_17379332_17567268.jpg)   
še ena od blizu
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Ron**Kala na 10 Januar 2010, 18:30:50
Še ena fotka
(http://www.mojalbum.com/sterilizacija-foto_17371189_17379332_17567280.jpg)
to smo pa papali
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Ron**Kala na 11 Januar 2010, 17:28:19
Zdaj nam gre malo slabše.Mami je danes Toma ''smuknila'' skozi vrata in jaz sem potem zelo ''popenilia'''  >:( >:( >:( >:( .Ona pa mi potem govori da bo vse v redu in je šla samo na wc.Potem se danes opoldne prikaže Toma in vidim kri po tačkah.Pogledam trebuh in opazim... da ji iz trebuha visi ''meso'' .Najraj bi ubila mamo in očeta ki govorijo da bo vse ok >:( >:( >:( >:( >:( .No ker je moj brat v ljublani in smo midva najbolj odgovorna za živali,je prišal bart iz Postonje domov (je bil v postojni pri pouku).Pred kakimi 10 min jo je odpeljla k veterinarju in do konca tedna bo v ljublani v sanovanju.Upam da bo vse ok,saj me zares skrbi  :( :'( :( .
Me prav zanimam kako se bo Toma obnesla v stanovanju,saj še wc-ja ne zna uporablajti.
No upam da bo vse ok.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Ron**Kala na 11 Januar 2010, 19:35:18
Par minutk nazaj me je klical brat in me obvestil da je z Tomo ve OK :) :) .Res sem si oddahnila.
Pregriznila,odpadel... ji je samo en šiv,ampak ta košček ''mesa'' ki ji je vesel iz trebuha,je bilo črevesje.So ji ''lepo'' zašili trebuh (dodali šive) in zdaj je vse ok.
No v glavnem s tomo je vse OK :) :) :)
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: airedale10 na 26 Julij 2010, 16:04:03
Naša Čupa bo sterilizrana.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Inanna na 21 September 2010, 10:16:20
Verjetno je bilo že kdaj kje napisano, a vseeno.
Kam peljati mačko na sterilizacijo, in sicer v okolici Domžal? (do 20km npr.) Imam sicer namen malo poklicat naokrog.
Sicer je dokaj rutinska operacija, a bi rada, da je opravljena korektno in kvalitetno, poleg tega pa ne za enormno ceno, ki jih te operacije ponekod dosegajo :o
Kdaj predlagate sterilizacijo? Ponekod priporočajo po 6. mesecu, vendar se bojim, da bi znalo biti takrat prepozno, ker bo muca imela izhod v zunanji svet. Sicer je edini mačkon v bližini kastriran, ampak bi se verjetno našli še kateri drugi ob pravem času ::)
Mucka (domnevno punčka, se slabo vidi menda - bom sama preverila) je trenutno stara dobra 2 meseca in v kratkem pride v nov dom.
Kolikšne so razlike v ceni? Tako kastracija kot sterilizacija... Je kdo imel pred kratkim?
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: mika-nelly na 12 Oktober 2010, 12:20:26
evo, naša Gospodarica Muca je tudi prestala poseg  ;D sem mislila kako bo omotična in zanč tisti dan, pa je blo vse ok in je šibala kot da ni bilo nič...

nevem kako je lahko nekomu bila odveč in mu je bilo žal dat teh 80 E za poseg in se je enostavno rešil mačke in njenih mladičkov, pa še bolnih povrh vsega....uh kaj bi ja takim ljudem nardila  >:( >:(  .no po drugi strani sem pa dobila lepo mačjo družinico ki jo nebi dala za nč na svetu...no od treh mladičkov bom obdržala dva z mamico, enega pa oddala zelo dobri prijateljici, ki ji je glih preminil maček ( Snupi R.I.P.)
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: airedale10 na 13 Oktober 2010, 13:39:51
Čupa je bila že pred časom sterilizirana, na kliniki za male živali Postojna in smo zelo zadovoljni. Vetrrinar je imel veliko drugega dela a je vseeno prišel in nam sam povedal kako in kaj. Na naši veterinarski  pa ne povedo nič, moraš prav vleči informacije iz njih, dajo ti jih še v spanju in muc je po tem dobil veliko nenormalno bulo, ki pa nevem če je bila od tega.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Fitzgerald na 25 November 2010, 11:57:38
@airdale10: toliko imaš za povedat čez vaše vaške veterinarje - zakaj ga enostavno ne zamenjaš? Ali pa pokliči zavetišče, kot smo ti že v drugi temi svetovali, če najdeš poškodovano mačko. Svoje lastne mačke pa vozi drugam, v Postojno recimo. Enkrat ti bodo teli vaški samo zašuštrali mačko in kaj boš potem?
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: airedale10 na 29 November 2010, 07:56:17
@airdale10: toliko imaš za povedat čez vaše vaške veterinarje - zakaj ga enostavno ne zamenjaš? Ali pa pokliči zavetišče, kot smo ti že v drugi temi svetovali, če najdeš poškodovano mačko. Svoje lastne mačke pa vozi drugam, v Postojno recimo. Enkrat ti bodo teli vaški samo zašuštrali mačko in kaj boš potem?
Bučko je bil prvi muc, ki smo ga kastrirali tam, za mamo od Kikija in Čupe pa lastnica res ne ve kako in kaj, nam jo do postojne še nebi dovolila. Dobro da nam jo je do tu. Ona je bila prva sterilizirana mačka tam in nismo vedeli. Kiki in Čupa pa gresta na cepljenje k tem našim veterinarjem, saj pri temu verjetno res ne morejo narediti kaj dosti narobe, na sterilizacijo oz. kastracijo pa sta šla v postojno, kjer so odlično opravili. Za najdene živali pa v postojni ne financira občina (sama pa nimam rednih dohodkov niti prevoza). Hotela sem samo opozoriti, da so tudi za tak ˝enostaven˝ poseg velike razlike med veterinarji, kaj šele za kakšen bolj zapleten. In če bi kdo, ki nebi vedel kako ravnati peljal mačko tja, ne vem kako bi se izšlo. Mi smo se od tega pozanimali za Kikija in Čupo tako da smo vedeli.
l.p.pa ne ozirajte se preveč na moj post
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Fitzgerald na 04 December 2010, 13:58:07
11 let imaš pa vse to organiziraš povsem sama, brez pomoči odraslih?
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Nika na 04 December 2010, 14:18:10
Men je tud to fascinantno
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: airedale10 na 06 December 2010, 09:47:48
11 let imaš pa vse to organiziraš povsem sama, brez pomoči odraslih?
Ja če kakšno najdemo ko staršev ni doma verjetno ne bodo iz službe prinoreli?! Drugače pa jim mi bolj vemo pomagati kot starši. Pomagajo s kakšnim prevozom in spremstvom na veterino, drugo pa boljše naredimo same. Od katerega drugega  odraslega (iz kakšnega društva) pa bi bila pomoč dobrodošla (sej ubistvu tudi je glede kakih letakov).
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: bony na 15 Februar 2011, 10:35:49
Muca moje prijateljice je bila stelirizirana prejšnji teden (prejšnji vikend). Ko je prišla domov je bilo njeno stanje zelo slabo, ni hotela jesti, omotična je bila ( cel vikend). V ponedeljek so jo odpeljali nazaj v ambulanto in zdaj je ze cel teden tam. baje da je dobila vnetje sluznice ( čeprav jaz sumim na sepso). Cel teden nic ne je, neprestano dobiva infuzijo, bruha,.... Vceraj je veterinar klical prijateljico, da ne vedo ce bo prezivela do danes zjutrej. Ampak je. jaz sem ji svetovala, da naj jo odpelje v drugo kliniko, ker se mi zdi vse skupaj sumljivo. Veterinar trdi, da naj bi macka ob prihodu na sterilizacijo vrjetno ze imela mačjo kugo, kar pa je po meni ne mogoče, ker je muca delovala cisto zdravo, hkrati pa tudi nikoli ni bila v stiku z drugimi macki ( zivela je samo v stanovanju). Ali mislite, da obstaja moznost, da se muca izvleče? Res se bori, zdej je ze en teden ( od prejsnjega ponedeljka) na infuziji.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Yo na 15 Februar 2011, 10:47:16
Virus mačje influence lahko zanesemo v stanovanje tudi mi - z obuvali, oblačili, predmeti. Zato se redno cepi tudi izključno notranje mačke. Možno je seveda, da je bila mačka okužena, ob posegu pa ji je padla odpornost, kar je nekaj povsem običajnega, in je virus izbruhnil.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: bony na 15 Februar 2011, 10:50:43
Aha. Jaz nisem prepričana, če je bila njihova muca cepljena. Ali obstaja moznost da muca prezivi, glede na to da se tako dolgo ze bori?
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Yo na 15 Februar 2011, 12:43:00
Ja, obstaja možnost. Majhna sicer.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Yo na 15 Februar 2011, 12:44:28
p.s. Če slučajno ne bo preživela, jih opozori, da naj ne posvajajo nove mačke. Virus je dolgo obstojen in se ga je težko rešit namreč.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: andreja na 15 Februar 2011, 12:46:14
Yo, se ti sanja kolikšna je inkubacijska doba?
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Yo na 15 Februar 2011, 12:52:44
Mislim, da je tu kar dobro opisano:

http://macjelovka.mojforum.si/macjelovka-about135.html

Naslov: Sterilizacija
Prispeval: andreja na 15 Februar 2011, 13:29:50
Odlično opisano ja.
Sem pomislila, da bi se mogoče lahko okužla tudi pri vetu...
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: niniel na 23 Oktober 2011, 15:47:35
No, da vam še jaz napišem mojo izkušnjo s sterilizacijo muce, ki žal ni bila preveč dobra.

Sterilizirati sem jo dala letos pred poletjem, in sicer pri starosti 5 let. Ne bom o tem, zakaj šele zdaj, ker sem se že sama dovolj po glavi tepla.
Pol ure po tem, ko sem jo odložila pri veterinarju, so me klicali, da ima muca tumor na maternici in ciste na jajčnikih, tako da bodo odstranili vse. Sem bila precej šokirana, tumor, ciste?! Nikoli ni pokazala kakršnihkoli znakov, da je kaj narobe, je pa res, da ni imela nikoli mladičev, čeprav bi se lahko parkrat zgodilo.
No, ko sem jo šla še isti dan iskat, je bila itak še cela zadeta in ni točno vedla, kaj se dogaja. Potem pa se je doma začelo. Ko se je zbudila, je najprej predla, nato pa naenkrat skočila iz košare (malo so se ji še noge zapletale) in začela hodit vzratno po hiši (celo name je ritensko plezala), cela prestrašena. Obnašala se je, kot da nikogar ne prepozna, nato pa se naenkrat spet umirila in predla. To se je dogajalo celo popoldne in večer. Vsakič, ko je začela noret, sem jo poskušala umirit, ampak je nisem upala preveč prijemat, ker je imela še sveže šive. Ob dotikanju sem tudi opazila, da jo boli cel spodnji del telesa, ker je grozno jokala, če si prišel z roko preblizu.
Na dan sterilizacije in naslednji dan se tudi ni mogla normalno uležnit, saj ni pokrčila zadnjih tačk, tako da se je kar vrgla na bok. Za vstat je bil pa potem spet cel postopek, včasih je celo obupala.
Tisti dan ni nič pojedla ali popila, prav tako ne naslednji dan, tako da smo jo ponovno peljali k veterinarju. Tam so rekli, da so očitno bolečine prehude, in jo bojo obdržali za čez noč in ji dali nekaj protibolečinskega. Tam je potem ostala par dni, ne samo čez noč, in ko sem jo končno peljala domov, je bila neprimerljivo boljše.
Na koncu se je lepo pozdravila, čeprav smo imeli probleme tudi z mrežico, v katero so jo oblekli - ves čas si jo je namreč hotela slečt, in ko je to poskušala, so se ji zobje zatikali za mrežico, tako da sem jo morala met ves čas na očeh, ker se ni znala sama rešit (včasih sem jo najdla s široko odprtimi usti, ker je imela mrežico zataknjeno za zob in jo je vleklo).
Vglavnem, ni bila prijetna izkušnja, mogoče tudi zato, ker je nisem dala sterilizirat pravi čas. Vem za naslednjič, čeprav mi je hudo, da sem se morala to naučit skozi trpljenje moje mačkice.

Tole je pa še njena slikica, slikana po tistem, ko je bila drugič pri veterinarju.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Fitzgerald na 23 Oktober 2011, 16:41:44
Kaki puhek luškani! <3 In kako je zdaj z muco? Jo še spuščate ven? Kako se obnašajo druge mačke do nje? Se rado dogaja, no, bolj pri kastratih, da jih druge mačke milo rečeno pretepejo, ker ne oddajajo več tako intenzivnega vonja kot prej.

Zato tudi nisemo že zdaj peljali tetine mačka na K, ker ga že zdaj tolčejo, kaj ga bodo šele, ko bo izgubil svoj vonja?! Dejansko bi morali druge mačke polovit in jih S/K.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Lanabela na 23 Oktober 2011, 17:09:13
Kolikor je meni znano, samci kastrate manj napadajo (razen če nimajo kakšne zamere še od prej) ker jim ne pomenijo tekmecev, poleg taga pa se kastrati manj potepajo in s tem manjktrat pridejo na tuje ozemlje. Samice se tako in tako ne pretepajo. Ciste na jajčnikih in spremembe na maternici ima pa večina starejših mačk, ki se neprestano gonijo in nikoli ne ostanejo breje.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: niniel na 23 Oktober 2011, 18:27:51
Moja mačka je izključno hišna in po tem, ko je bila sterilizirana, ni bla v stiku z nobenim drugim mačkom, tako da ne bi vedla, kako se obnašajo de nje. :)

Ciste na jajčnikih in spremembe na maternici ima pa večina starejših mačk, ki se neprestano gonijo in nikoli ne ostanejo breje.

Res? No, še en razlog več, zakaj mačko sterilizirati.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: all_ na 23 Oktober 2011, 22:45:45
Res je lepa mačka. Mi je žal, da je bila v bolečinah, pa dobro da je mimo. :)

14 let nazaj sploh ni bilo teh mrežic! Naša je imela iz gaze nekaj skupaj sestavljeno, da je bila zaščitena. Pa itak je skoz dol padalo. Sicer pa ni bilo nobenih problemov ali zapletov, samo malo je bila "tako-tako" ker je pač dala čez narkozo in vse ostalo.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: rapgirl na 24 Oktober 2011, 09:40:46
Mi smo našega mačka kastrirali takoj, ko smo ga lahko. S tem, da smo ga imeli dokler ni dopolnil nekje pol leta noter, ker je bila zima, potem je pa začel sam siliti ven, čeprav je imel veliko zaposlitve. Stepel se ni nikoli z nobenim mačkom, tudi vedno se drži okoli naše hiše in ne hodi okrog. S tem, da prejšnega mačka smo kastrirali nekje pri 3eh letih. In se je potem še vedno občasno stepel in potepal.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Lanabela na 24 Oktober 2011, 10:52:43
All: seveda so bile mrežice pred 14 leti, pa še precej prej tudi, jih pa niso vsi uporabljali, tako, kot jih niti ne uporabljajo vsi zdaj. Tudi ovratnike so takrat že poznali - samo večinoma so jih naredili kar sami.
Niniel: mačke so narejene tako, da se ali morajo pariti ( ni nujno da morajo biti tudi breje), če ne je zanje veliko bolje, če so sterilizirane. Čeprav ciste pogosto niti  ne povzročajo problemov.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: niniel na 24 Oktober 2011, 11:55:38
Sej ne vem, koliko te mrežice sploh pomagajo. Moja Scary si je kljub mrežici in gazami pod njo uspela potegnit en šiv ven.

Bolj kot ciste me je šokiral tumor na maternici. :S

Ampak zdaj je vse po starem, razen da od takrat naprej veliiiiko raje je in sploh ni več zbirčna, kot je bila prej.  ;)
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Lanabela na 24 Oktober 2011, 12:03:40
Jaz  vedno naredim mrežico, če jo ne naredi že veterinar (pri drugih posegih, steriliziramo naših živali ne). Pomaga v toliko, da ne pride do rane kar takoj, tudi v naši prisotnosti. Poleg tega drži na rani vatiranec, ki je tam zato, da se rana ne umaže). V naši odsotnosti pa je poleg mrežice potreben tudi ovratnik. Lahko je tudi gaza prišita na rano, ni mrežice ampak samo ovratnik....pa še par drugih variant je - vse pa vključujejo ovratnik.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: niniel na 24 Oktober 2011, 16:49:14
Pa ponavadi dajo mačkam ovratnik po takšnem posegu? Meni je blo ubistvu čudno, da ga ni dobila, sploh ker živali ne moreš imet res cel dan na očeh.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Lanabela na 24 Oktober 2011, 16:52:41
Če ga ne da sam od sebe, pa rečeš zanj. Ali pa ga narediš sama.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: niniel na 24 Oktober 2011, 18:33:58
Hmmm... vem za naslednjič.  :-[
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: all_ na 24 Oktober 2011, 18:51:08
All: seveda so bile mrežice pred 14 leti, pa še precej prej tudi, jih pa niso vsi uporabljali, tako, kot jih niti ne uporabljajo vsi zdaj. Tudi ovratnike so takrat že poznali - samo večinoma so jih naredili kar sami.


Dobro ja, mi je nismo imeli.  :-[ Ovratnik pa če se spomnim ja, samo ga ni imela gor, ker je to cela mora. Kljub vsemu ni bilo zapletov, še dobro.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Fitzgerald na 26 Oktober 2011, 19:04:13
Lanabela, problem je, kadar tuji mački hodijo na domače ozemlje in od tam preganjajo domačega samca. Potem je že bolje, da ima nekaj vonja, ne? Men se samo smili, ker ima tisto čudno oko, ki bi ga bilo treba zašit. Ena taka zoprna družinska scena je in bi s tem, da bi se za tega mačka zavzela, vse samo še poslabšala. S*anje!  :(

Mimogrede: Lanabela, se da kje videt tvojo polarno tolpo in jih malo počohljat?
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: miško na 26 Oktober 2011, 19:10:40
Zdravo,

Pri kateri starosti se muce začnejo prvič gonit? Okvirno, vem da je od vsake različno. Jaz študiram da tam nekje od 6 mesec naprej, če ima kdo kake izkušnje?
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: kalsang na 26 Oktober 2011, 19:15:18
Lanabela, problem je, kadar tuji mački hodijo na domače ozemlje in od tam preganjajo domačega samca. Potem je že bolje, da ima nekaj vonja, ne? Men se samo smili, ker ima tisto čudno oko, ki bi ga bilo treba zašit. Ena taka zoprna družinska scena je in bi s tem, da bi se za tega mačka zavzela, vse samo še poslabšala. S*anje!  :(

Mimogrede: Lanabela, se da kje videt tvojo polarno tolpo in jih malo počohljat?

Naš od majhnega kastrirani muc (samec) ni imel nikoli nobenih težav z odganjanjem tekmecev in branjenjem svojega teritorija.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: all_ na 26 Oktober 2011, 19:28:49
Zdravo,

Pri kateri starosti se muce začnejo prvič gonit? Okvirno, vem da je od vsake različno. Jaz študiram da tam nekje od 6 mesec naprej, če ima kdo kake izkušnje?


Hja, se mi zdi, da sem nekje zasledila, da lahko celo že pred 6 mesecem. Mislim, da to, da imajo 6-mesečne mačke že mladiče, pove vse.  :-\
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Fitzgerald na 26 Oktober 2011, 19:47:07
Lahko že pri 4 mesecih. Vidim to pri nas na kmetiji, ko so tako mlade, pa že s ta velkim okoli laufajo, čist čudno se mi pa zdi, da se skoti več asmičk kot samcev.  :-\

ja no, tisti samec pri teti bo že ene 4, 5 let. In se potepa po velikem rajonu, pride celo do babice v dolino. Ma, neK samci že k nam hodijo, ko imamo same S samičke in enega K samca. Zoprno, ker ne moreš kupit kakega odganjalca mačkov ali pa kaj smrdečega, ker potem istočasno še lastne odganjaš.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: miško na 26 Oktober 2011, 20:36:09
Uh, pol pa bomo šli prej kot sem mislila :-\ Predvidevam da so stare muce dobre 3 mesece. Najlažja muca ima točno 1 kg. Sem včeraj vagala doma. Samček je malo težji 1,15k
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Fitzgerald na 26 Oktober 2011, 21:08:31
Vse 3 moje muce so bile S oz. K pri ok. 2 mesecih - mislim na te notranje. Me pa nekam prime, ko slišim od ljubljanskih veterinark, da ne opravljajo s/K pred 6. mesecom oz.mogooooče pri 5-ih mesecih  ::) >:( Ne vem, a ni obveza, da se veterinarji morajo izobraževat na toliko in toliko časa?

@miško: so mačke zunaj? Saj veš, da morajo biti 12 ur tešče pred posegom.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: miško na 26 Oktober 2011, 21:38:19
Ne, ne, to se te moje najdenjke. Imam še samčka in samičko doma, 2 sta že v novih domovih, kjer bo tudi za to poskrbljeno. Ta moja mala 2 pa sta skoz notri.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: andreja na 27 Oktober 2011, 09:03:44
Veti že vejo zakaj nočejo   :)
In se strinjam z njimi sploh, če gre za notranje mačke. Jaz sem moje najdenke tudi šele pri 6/7 mesecih. Pri naši domači pa smo počakali nekaj gonitev. Zdaj ma že skoraj 20 let  :-*

Niso samo plusi. Preden se očita pomanjkanje izobrazbe strokovnem kadru bi kot lajiki lahko prebrali več različnih raziskav.  ;)
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Lanabela na 27 Oktober 2011, 09:47:09
za tako zgodnje kastracije se ima smisel odločiti samo v primeru, če imamo mačke za oddat, pa novim lastnikom ne zaupamo, da bodo to sami uredili (jbt...če toliko ne zaupaš človeku, mu ne daj živali). Za lastniške notranje je pa za počakat do zrelosti ali tik pred njo. Hvala čast ne vem komu, da še imamo veterinarje, ki si upajo povedat kar si mislijo. saj takih, ki ti pokastrirajo pe pred 8 tedni, če tako hočeš imaš več kot dovolj.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: all_ na 27 Oktober 2011, 16:26:34
Lahko že pri 4 mesecih. Vidim to pri nas na kmetiji, ko so tako mlade, pa že s ta velkim okoli laufajo, čist čudno se mi pa zdi, da se skoti več asmičk kot samcev.  :-\


Ti to gledaš? Kako imajo mladiči mladiče? A jaz narobe to razumem?  ??? In če se skoti več samičk potem še une gledaš kako s trebuhi naokoli laufajo?  :-\


Veterinarji se lahko izobražujejo ja...  ::) 

Lanabela, koliko pa lahko zaupaš človeku, ki ga prvič vidiš? Realno gledano, je boljš odpravit problem s S/K in potem samo ostale stvari preverjat. Kar se pa tiče veterinarjev si pa eni upajo povedat svoje mnenje ja, ampak tako mnenje naj delijo tisti, ki bi kljub svojemu mnenju znali poseg opravit. Imaš potem take, ki pa pač nimajo pojma kako kaj gre pri majhnem mačku in pa take, ki še vedno mislijo, da je imet eno leglo pred S ful super. Se mi zdi, da dokler je brezdomnih mačk toliko preveč, boljš čimprej s tem opravit in je to to.  Govorim o mačkih, ki se oddajajo.

Tisto, če pa najdeš mačka in ga obdržiš ter je notranji, naj pa vsak sam pretehta.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Lanabela na 27 Oktober 2011, 19:26:19
Ja kaj pa vem, človeka prvič vidiš in mu daš mačka, verjameš da ga bo imel notri, pa da ga ne bo kačam pofutral...da ga bo dal kastrirat pa ne? pa če ga ima notri in ga ne da kastrirat - njegov problem, ne, naj ima vse poscano če če. in če mu daš kastriranega, pa ga drugi dan spusti na cesto?
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: all_ na 27 Oktober 2011, 22:46:27
Jah takih stvari ne moreš predvidt, pač oceniš človeka kakor dobro ga lahko. Recimo da maček uide v momentu nepazljivosti, ... teh če-jev je ogromno.

Pač vsak po svoje razmišlja. Meni bi bilo trapasto oddajat mačke, ki niso S/K. Sploh pa ne vidim užitka v tem, da imaš notranjega mačka, ki ni S/K. Je precej obupno za vidt, vsaj meni.

Jaz zaenkrat nobene negativne stvari ne opazim na eni izmed mojih mačk, ki je bila edina sterilizirana pri ene dveh mesecih, v primerjavi z ostalima. Pa sploh sodeč po mojih opažanjih, mlajši mački manj opazijo, da se jim je kaj zgodilo.

 :)
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Fitzgerald na 28 Oktober 2011, 00:37:43
all, ko rečem kmetijo, mislim babico, ki je 200km daleč. Naše so S/K, kot sem že parkrat omenila, le ene nikakor ne moremo ujet. Ampak, ker je baka na vasi, je itak cel kup mačkov naokoli.

No ja, meni sta vse, kar sem rabila vedet glede zgodnje S/K povedali Selanova in Knezova in jaz za njuno strokovnost dam roko v ogenj. Je pa večina vetov sploh tkole po vaseh, še sto let za leseno žlico, no ne rabiš it ven iz prestolnice, ko slišiš, da veti evtanazirajo mačke, ker imajo mikrosporijo.  ::) Sploh, ko taka vetka ne zmore s svojo pomočnico in lastnico te mucice vzeti krvi 3-mesečni mucki (da jo testira na faids/felv), no, meni to dosti pove. Sem pač zoprna, kar se vet. storitev tiče in tud nisem od včeraj, tako da med laike lih ne pašem.

Dejansko ne obstaja konkretna slaba lastnost, zakaj NE S/K mlajše od 6 mesecev. Ampak okoli tega še lahko debatiramo ...
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: all_ na 28 Oktober 2011, 18:44:50
Jaz itak podpiram zgodnjo S/K, ampak to sem pač jaz. In Knezovi zaupam.

Kar se tiče pa jemanja krvi je pa nekaj tudi odvisno od mačke same.  >:D
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Fitzgerald na 29 Oktober 2011, 13:27:49
Ne vem, no, vseeno mislim, da bi ena vetka to morala znat vzet. Še posebno, če so 3 držal mačko. Jaz sem tud mogla svojo prejšnjo mačko pravilno držat pri rengntegnu, ko moraš bit čisto pri miru (ko smo 7-mesečnemu mucu kolke slikali...).

Sem pa pred dnevi lih slišala, da je od kolegice sodelavka vzela mucka, ki se je že nekaj dni potikal pred službo, k sebi domov. Mi je tko fajn slišat za primere, ko jih ljudje sami vzamejo domov.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Jazz na 18 November 2011, 15:49:43
Sicer nisem brala teme za nataj, ampak vseeno.
Kdaj ste dali sterelizirat mačko. Sem slišala, da so jo nekateri že pri 3 mesecih ???. A ni to malo zgodaj??? Naše dve so stare 4 mes. Jih bomo čez en mesec dali sterelizirat. Da bo bolj za ziher.








lp, JAZZ
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: airedale10 na 18 November 2011, 18:09:05
Mi smo jih pri 4 mesecih in je čisto ok. Sem pisala mail na različne veterine kdaj jih oni sterilizirajo (pa še nekaj drugih podatkov)... in se je zelo razlikovalo - nekateri 2 meseca, nekateri 6, drugi so imeli omejitev teže... Jaz vsem, posebej tistim ki imajo mačke z izhodom ven priporočam, da že pri kakih 4 mesecih sterilizirajo ker pri 5, 6 mesecih se že začne prva gonitev (seveda ima lahko mucka že mladiče) in potem ima veliko ljudi težave ker niso vedeli.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: all_ na 18 November 2011, 22:18:57
Mojo čist prvo smo dali pomoje pri 1 letu, tam nekje no.

Zdaj imam 3 posvojene. Ena je bila S pri 6 mesecih, ena mislim da pri 2-2.5, ena je bila pa odrasla že ob najdbi, ne vem točno pri kateri starosti je bila S. Da bi bile pa kakšne razlike med njimi zdaj, jih pa ni, če koga zdravstveni del skrbi.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Jazz na 20 November 2011, 17:56:56
Hvala za ogovore. Bomo jih v kratkem dali sterilizirat. Da nas ne bodo presenetili kakšni mladički. :-\
Imamo jih namreč tudi zunaj.







lp, Jazz
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: all_ na 21 November 2011, 00:22:44
Potem pa čimprej porihtat. Better safe than sorry.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Fitzgerald na 25 November 2011, 07:51:22
Mi smo jih pri 4 mesecih in je čisto ok. Sem pisala mail na različne veterine kdaj jih oni sterilizirajo (pa še nekaj drugih podatkov)... in se je zelo razlikovalo - nekateri 2 mesec

A lahko napišeš vet klinike, kjer opravljajo S/K pri 2 mesecih? Rada bi vedela. Vsi moji mucki so bili S/K pri 2 mesecih, mislim da je vse porihtala Selanova. Noben ni imel težav. Pa tudi na splošno mački nimajo komplikacij pri takih posegih, res mora bit nek mesar, da zajebe mačko (če pustimo ob strani zaplete z narkozo).

Mene najbolj moti, da v Prekmurju ne S/K pred 6 mesecem, imamo pa spet 2 mladi mucki, ki sta zunanjji!!!! Se jih bo dalo S januarja/februarja, ampak jaz bi že prej. Eni so res zagovedani!  :'(
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: all_ na 25 November 2011, 12:51:44
Pri 6. mesecih je res prepozno za zunanje mačke no, kako enim to ne kapne.  :(

Na kakšno drugo veterino pa ne bi šlo?
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Jazz na 25 November 2011, 15:40:42
Mi jih bomo zdejle, planiramo konec tega ali pa v začetku naslednjega meseca. Samo, da jih cepi še za steklino, ker so imele (obedve) mikrosporijo. Pa smo jih imeli na zdravljenju.
Bomo moral kar hitro poštimat, ker so obedve full razvite (saj je tako tudi pri mačka a ne? eni prej drugi kasnej ::)). Ogromne so pa tudi.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Fitzgerald na 25 November 2011, 16:47:45
Pri 6. mesecih je res prepozno za zunanje mačke no, kako enim to ne kapne.  :(

Na kakšno drugo veterino pa ne bi šlo?

Na tistem koncu sta samo dve: ena v Murski Soboti, druga v Moravskih Toplicah. Ena je še v Lendavi, kar je kakih 70km v 1 smer, pa nisem čist ziher, če tam tudi opravljajo kaj prej, bi se morala pozanimat. Mam feeling, da je tisti tam bolj živinozdravnik za vse domače živali (tudi govedo).

Sploh ne štekam, kako to, da so skoraj vse mlade muce vedno samičke? Je narava tako naredila?
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Jazz na 25 November 2011, 17:50:01
Na tistem koncu sta samo dve: ena v Murski Soboti, druga v Moravskih Toplicah. Ena je še v Lendavi, kar je kakih 70km v 1 smer, pa nisem čist ziher, če tam tudi opravljajo kaj prej, bi se morala pozanimat. Mam feeling, da je tisti tam bolj živinozdravnik za vse domače živali (tudi govedo).

Sploh ne štekam, kako to, da so skoraj vse mlade muce vedno samičke? Je narava tako naredila?
[/b]

Ja imaš prav. :D
 Pri moji babici imajo divjo mačko, ki se je naselila pri njih. Ta mačka sploh ne pusti, da se je dotakneš, kar popeni in začne noret. So jo poskušali 3-krat poskušali uspavat (ji pač v hrano podtaknit uspavalo, ki so ga dobili pri veterinarju), pa ni hotla pojest. Tudi konzervice ne. So ji naštimali živolovko, pa se je vanjo ujel jež. hehe.. Mačka presneta  :P... hehe :D
In, ker je je ne morejo dat sterelizirat ima mladičke. V enem leglu je bilo 4 mladičkov. Vse samičke. V drugem leglu pa 3 samičke, en samček.





lp, Jazz
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Kayya na 27 November 2011, 12:29:37
Evo, ravno  včeraj smo šli po naše tri muce na veterinarsko postajo. Danes so se že najdle in napile, zdaj pa uživajo na fotelju. Moram reči, da sem zelo zadovoljna z veterinarjem, res je lepo poskrbel za njih in nam dal še neke smešne "piškotke"  za v njihovo hrano.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: niniel na 29 November 2011, 09:45:29
Mene pa zanima, če je kdo od vas s štajerskih koncev in kam ste peljal sterilizirat muco, pa koliko je stalo?
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Felina na 29 November 2011, 09:49:41
To sta naša veterinarja in zaenkrat še nobene slabe izkušnje, smo pa iz Maribora:

http://www.usar-vet.net/  ( dr. Tanja Usar) (v Koreni)

ali

http://www.malezivali.si/  (dr. Damijan Peklar) (v Slovenji vasi)

Cene so normalne in tudi za živalce lepo poskrbijo in te tudi sproti obveščajo o poteku in stanju živali.
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: Nika na 29 November 2011, 11:47:30
Žalec - kastracija 34€, sterilizacija nekaj čez 70€
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: niniel na 29 November 2011, 16:55:40
To sta naša veterinarja in zaenkrat še nobene slabe izkušnje, smo pa iz Maribora:

http://www.usar-vet.net/  ( dr. Tanja Usar) (v Koreni)

ali

http://www.malezivali.si/  (dr. Damijan Peklar) (v Slovenji vasi)

Cene so normalne in tudi za živalce lepo poskrbijo in te tudi sproti obveščajo o poteku in stanju živali.

kakše pa so ''normalne'' cene na štajerskem? :) sem navajena zasoljenih ljubljanskih, je na štajerskem isto?
Naslov: Sterilizacija
Prispeval: BlackSwan na 14 April 2015, 12:43:51
Sterilizacije in kastracije (http://kkmz.si/index.php/blog/10-novice/215-skrbimo-za-cimvec-prakticnega-dela-nasih-studentov) na Kliniki za kirurgijo in male živali veterinarske fakultete so aprila in maja cene malce nižje, ker potrebujejo živali za vaje s študenti, če koga zanima.