PeSjanar.Si Forum

Aktualno => Pasje debate => Preprodajalci => Temo začel/a: bully bully na 30 December 2010, 22:39:41

Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: bully bully na 30 December 2010, 22:39:41
Sem lastnica Bullterrierja , ki je iz Zagreba, natancneje iz Warriors kennela . Pes je scier vrhunskih staršev in pa tudi rodovniški. Natanko pred letom dni pa so se zacele njegove zdravstvene tezave. Zacel je močno izgubljati na teži, dostikrat je bil tudi nezavesten. Po kardiološkem pregledu na veterinarski fakulteti so ugotovili da ima displazijo mitralnih zaklopk. Zdelo se mi je primerno obvestiti vzrediteljico in sicer gospo Švelić Mileno., ki pa se je odzvala zelo neprimerno za nekoga, ki velja za najstarejšega in najboljsega vzreditelja Bullterrierjev na Hrvaškem. Obtozila me je , da je pes dobil bolezen pri nas zaradi neprimernega hranjenja in vzgoje, da njeni psi ze niso bolani itd. Sprva sem mislila da sem imela le smolo in pa se je zgodilo meni. Vsak dan sem se spraševala zakaj mora bitje, ki ga neizmerno ljubim trpeti in z njim tudi jaz.? Vse do zdaaj , ko se mi je oglasila punca iz Rijeke , ki ima psičko iz istega legla.Torej sestro od mojega ., ki pa ima cisto isto prirojeno napako. Tudi ona je bila deležna raznih obtoževanj in roženj. Torej kako bi temu rekli, nakljuce? ali kar proizvodnja bolnih psov? Rada bi vas opozorila, da bodite pametni in preverite kje kupujete svojee ljubljencke, da ne boste trpeli tako kot mi in nasi. Mojemu so specialisti dali najvec 3 leta življenja. Sedaj je star1 leto in 9 mesecev, in verjemite teško je živeti v vedenju da je lahko to vajin zadnji skupni dan!
Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: pasja.zabava na 31 December 2010, 09:15:47
Žal mi je za vašega kužka. :(

Se mi pa poraja vprašanje.. Kot sem zasledila na tem forumu, se je pri nas dogajalo nekaj podobnega in so vsi psički v leglu bolani..
Kaj se dogaja z bullterierji? A je res tako težko vzrediti zdrave predstavnike? Ali je samo težko dobiti fer vzrediteja? Ali ne opravljajo testov s svojimi psi? Ali jih ne skrbi kakšno kombinacijo izberejo?
Vem, da verjetno tu ne bom dobila odgovora, pa vseeno..
Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: amonra na 31 December 2010, 09:50:07
Tudi meni je zal za vasega kuzka..jaz lahko povem samo iz lastnih izkusenj in ker dobro poznam ze bulicke da je tezko najt vzreditelja,-pa ravno vrhunskih je veliko, ki dela teste in ves da so psi zdravi..predvsem iz razloga da se pari samo s psi glede izgleda in ne glede karakterja in zdravja..sama sem imela veliko sreco pri izbiri, saj sem ga kupila po oglasih in moram potrkat da razen obcasnega stafilokoka nima tezav..potem sem zacela vse spremljat in ugotovila da je stanje katastrofalno..lahko bi nastela psarne iz tujine, kjer dobis vrhunskega psa z izjemno glavo pa po vsej verjetnosti bolanim srckom..kjer dobis psa, ki bo po vsej verjetnosti hudega karakterja in tezko obvladljiv, kar je tudi dedno..kjer jih je veliko poginilo zaradi ledvic ..in pse, ki jih parijo ker imajo noro titulov pa zaradi dolocenih dednih napak niso primerni za parjenje, kar se seveda na razstavi ne vidi-kozni problemi..in ja bulcka zdravega je tezko dobit :(..kombinacija ki jo izberejo pa temelji samo na titulih in najbolj jajcasti glavi..teste nekateri delajo ampak zal dobis podatek za eno maximalno dve generaciji kar je obcutno premalo da bi lahko se stanje izboljsalo..najbolj ziher je poiskat kupce psov iz neke psarne, kjer zelis kupit in jih povprasat kako so kaj ti psi glede zdravja..pa vsaj kaksne razlicne iz treh legel..samo na ta nacin ugotovis kasni bodo mladicki in za katerimi boleznimi zbolevajo..vrhunski vzreditelj pa pri bulickih prakticno ne pomeni nic..samoo to da imajo pse s titulami..zal :'(
Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: Davor na 31 December 2010, 10:07:23
Še en primer , da ni samo nerodovniška vzreja kjer se takšne zadeve dogajajo
Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: pasja.zabava na 31 December 2010, 10:22:31
Še en primer , da ni samo nerodovniška vzreja kjer se takšne zadeve dogajajo

Seveda se dogaja tudi to pri rodovniški vzreji.. Ampak ni mi jasno zakaj je pri bullčkih tega tako veliko. Ali je res težko imeti zdravega bullčka in najti primernega partnerja?
Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: amonra na 31 December 2010, 10:33:59
partnerja tezko najdes zato, ker se ne ve kateri so zdravi in kateri ne saj je selekcija tezila samo v smer lepote..testirajo pa ponavadi tisti, ki imajo enega psa kot ljubljencka in zelijo vedet kaksno je zdravje psa..vzreditelji ,ki imajo veliko bulckov tega ne pocnejo, ker testi stanejo veliko..in kot sem rekla tudi nic ne povedo trenutno ker je to podatek tega psa..kaj nosi zraven pa se pokaze po nekaj generacijah..plus tega klubi sami testov ne zahtevajo za vzrejno..samo lepota :'(

Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: amonra na 31 December 2010, 10:40:17
poznam primer psarne, kjer imajo psicko testirano..pa vendar poznam kar nekaj ljudi, ki jim je pes od te psicke umrl zaradi srcka pa ceprav od razlicnih ocetov..torej imajo test da je psica zdrava pa vendar vsake toliko kaksen pogine zaradi srcka..torej je ona prenasalec ampak vsakemu kupcu pokaze test srcka ,ki je okej..klubi bi morali naredit obveznost testov za vzrejno da bi ta zacaran krog prekinili..ampak vsaj za enega v tujini vem, da kadarkoli je o tem razprava se skregajo na smrt ker najvecja in najbolj znana imena so proti temu :(
Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: Urška na 31 December 2010, 10:40:57
Pri bullterrierjih je po mojih izkušnjah blazen problem tudi demodikoza, ki je dedna in obolevajo praktično cela legla, vzreditelji pa mirno parijo naprej.

Bully bully , na tvojem mestu bi skupaj s punco iz Rijeke kontaktirala hrvaško kinološko zvezo, povedala za kaj se gre in povprašala na kakšen način lahko prijaviš vzreditelja, da vzreja pse s hudo genetsko okvaro. Potrebovala boš sicer verjetno veterinarsko spričevalo o bolezni in njeni dedni pogojenosti ampak mislim, da lahko preprečiš vzrediteljici, da še naprej vzreja s to psico.

Mislim, da bi bilo meni osebno to popolnoma edino moralno zadoščenje, če bi se znašla v tvoji situaciji.
Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: amonra na 31 December 2010, 10:57:56
ja moralno zadoscenje..to pa je tudi vse, zal..saj pes pridobi vzrejno glede na standard in telesno oceno in ne glede na teste..in dvomim da imajo clen za prepoved vzreje taksnim ce standard tega ne zahteva..demodex pa prakticno izvira od dedno oslabljenega imunskega sistema..in kot sem rekla so dobri dnevi in gredo mirno z njim na razstavo, kjer dobi se ne vem kaksen titul tak pes..in cez par mesecev je cel v krastah..ampak sampion :'(
Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: pasja.zabava na 31 December 2010, 11:15:23
To se pravi, da če bom v prihodnosti želela bullčka (kar si ga, je dolgoletna želja), bom zelo težko najdla zdravega psa.
Poznavalce vprašam, kako se pravilno spraviti k nakupu bullčka? Katere psarne in vzreditelji so vredni zaupanja? (tudi v primeru bolezni, da svetujejo in pomagajo)
Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: kalsang na 31 December 2010, 11:17:36
Noben pasemski standard ne zahteva veterinarskih pregledov. Standard je opis telesnega videza in značaja predstavnikov določene pasme.

Opravljene veterinarske preglede se zahteva z vzrejnimi pravili posameznih vzrejnih komisij v pasemskih klubih ali pri posameznih kinoloških zvezah. Standard s tem nima nič.

Vsekakor je prijava na mestu, četudi trenutno vzrejni pravilnik na Hrvaškem ne zahteva veterinarskih pregledov za bullyje. Samo če kinološka zveza oziroma vzrejna komisija/pasemski klub (ali kar vsi trije) prejme uradno prijavo z vsemi dokazili, se lahko stvari premaknejo naprej in lahko pride do sprememb vzrejnega pravilnika. Dokler pa uradnih prijav z vsemi dokazili ni, je to tako, kot da problema ni.
Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: Urška na 31 December 2010, 11:17:43
ja moralno zadoscenje..to pa je tudi vse, zal..saj pes pridobi vzrejno glede na standard in telesno oceno in ne glede na teste..in dvomim da imajo clen za prepoved vzreje taksnim ce standard tega ne zahteva..demodex pa prakticno izvira od dedno oslabljenega imunskega sistema..in kot sem rekla so dobri dnevi in gredo mirno z njim na razstavo, kjer dobi se ne vem kaksen titul tak pes..in cez par mesecev je cel v krastah..ampak sampion :'(

Mislim, da ne bo držalo. V kolikor je pes prenašalec genetske napake in o tem obstaja uradno veterinarsko potrdilo (v tem primeru 2 veterinarski potrdili), potem je kolikor vem to podlaga za vzrejno prepoved.
Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: amonra na 31 December 2010, 11:31:03
jaz sem takoj za to :o..ne razumet da sem proti..ampak ne verjamem da se bo kaj zgodilo..sploh ce je to nek znan vzreditelj..spremenilo se bo takrat, ko bo zdrav pes pogoj za vzrejno dovoljenje..in to sele po nekaj generacijah testov in bodo lastniki vestni in javili bolezni..pasja zabava..najbolj posten odgovor je da 100 procentne garancije ne bos dobila nikjer..verjetnost da bo tvoj bulcek bolan pa lahko zmanjsas na ta nacin da kontaktiras oziroma pozoves cim vec lastnikov bulckov da povedo kje so psa kupili in ce imajo kaksne bolezni..ne pa vzrediteljev seveda..oziroma prosi, da se ti javi cim vec lastnikov bolanih bulckov pa bos takoj vedela kje psa ne kupit..in spremlja forume kjer pisejo lastniki in pocasi bos dobila spisek psarn kje je verjetnost najmanjsa, da bo tvoj pes bolan..plus tega kupuj samo s pogodbo, ki jo overi
Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: pasja.zabava na 31 December 2010, 11:36:48
Po forumih smo že marsikaj prebrali, tudi po tujih. In opažam, da je vedno več vzrediteljev ki jim je vseeno za njihov podmladek. (od tega da se psi prodajajo bolani, da se ne sekirajo kam so mladiče prodali, kako se jim godi, ali so sploh še živi). Vidim, da bo nakup naslednjega psa kar težka naloga  :-\
Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: kalsang na 31 December 2010, 11:48:54
jaz sem takoj za to :o..ne razumet da sem proti..ampak ne verjamem da se bo kaj zgodilo..sploh ce je to nek znan vzreditelj..spremenilo se bo takrat, ko bo zdrav pes pogoj za vzrejno dovoljenje..in to sele po nekaj generacijah testov in bodo lastniki vestni in javili bolezni..

Treba je razmišljat malo bolj dolgoročno. Prvi pogoj za to, da se bodo stvari kdajkoli spremenilo je, da lastniki bolnih psov to javijo dotični kinološki zvezi, vzrejni komisiji in pasemskemu klubu in to uradno, z vsemi dokazili. Še enkrat ponavljam, če vzrejna komisija ne prejme nobene prijave, nobenih dokazil o bolnih psih iz neke psarne, se sploh ne more niti začet pogovarjat o sankcijah in/ali spremembi vzrejnega pravilnika. Torej, ključ je prijava s strani lastnika bolnega psa in to po uradni poti, z dokazili, se pravi veterinarskimi izvidi o zdravstvenem stanju psa.

Če takšnih prijav ni, se lahko po forumih v nedogled zgražamo o brezvestnih vrzediteljih (nekateri seveda tu pristavijo tudi svoj lonček in povzdigujejo nerodovniško vzrejo), spremenilo pa se ne bo nikoli nič.

Mogoče res ne bo prišlo do spremembe takoj, ampak to ne pomeni, da nobena prijava nič ne zaleže. Prav tako je nesmiselno že takoj na začetku jamrat in obupovat, v smislu, eh saj se ne bo nič spremenilo, ker gre za vplivno psarno itd. itd. Bullshit! Prijavit je treba vsak primer, pa se bodo stvari začele spreminjat.
Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: amonra na 31 December 2010, 11:54:31
nerodovniski bulcek pa res pojma nimam kdo jih kupuje..to je pa se vecji loto..no kar se tice doticne psarne sem pogledala malo rodovnike psov, ki jih imajo..in lahko na hitro napisem samo to, da dva od njih imata v rodovniku psa za katerega sem slisala, da bi lahko nosil naprej bolezni srcka..vsi ostali pa so vec ali manj in-breeding..tako,  da rodovnik precekirat preden kaj kupis in ne kupovat parjene v sorodu, vsaj bulcke ne, ceprav je tako parjenje najbolj zazeljeno zaradi jajcaste glave
Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: Lanabela na 31 December 2010, 12:29:54
Bulterierji so pasma, ki se je v zadnjih letih močno "izboljšala", zlasti kar se tiče oblike glave (ni še tako dolgo nazaj, ko bulterierji sploh niso imeli "ovčje" glave). Kadar hočeš na hitro spremeniti neko večjo anatomsko značilnost, moraš vso pozornost pri selekciji nameniti samo tej značilnosti, še sploh če gre selekcija proti naravi. Tak poseg vedno spremljajo s tem povezane ali povsem nepovezane zdravstvene težave, ne glede na vrsto živali ali na pasmo.
tako da...ali se sprijazniti s tem, da je nakup bulterierja loterija, ali pa zamenjati pasmo.
Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: deteljica na 31 December 2010, 13:09:00
Ja selekcija na "lepoto", pa ko bilo vsaj res lepo, je pa grdo za bruhat gledat te degenrirane oblike glave. Zagotovo ne moreš kar tako spreminjat oblike lobanje ali konstitucije brez posledic na zdravje in psiho. In ko bodo ljudje nehali bit slabši kot opice in si izbirat spake namesto psov , bodo tudi vzreditelji nehali tako stanje prodajat.
 Velja za vse iznakažene pasme.
Zaenkrat pa ima vsak vsaj to možnost , da pri rodovnških dela detektivsko razsikavo zdravstvenega stanja prednikov preden si nabavi eno od pokvek.
Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: Alma na 31 December 2010, 13:15:14
Ja selekcija na "lepoto", pa ko bilo vsaj res lepo, je pa grdo za bruhat gledat te degenrirane oblike glave. Zagotovo ne moreš kar tako spreminjat oblike lobanje ali konstitucije brez posledic na zdravje in psiho. In ko bodo ljudje nehali bit slabši kot opice in si izbirat spake namesto psov , bodo tudi vzreditelji nehali tako stanje prodajat.
 Velja za vse iznakažene pasme.
Zaenkrat pa ima vsak vsaj to možnost , da pri rodovnških dela detektivsko razsikavo zdravstvenega stanja prednikov preden si nabavi eno od pokvek.
Amen! zakaj niso vredu psi, ki izgledajo navadno, niso ekstremni? niso zanimivi ali? no potem pa ...ne vem kaj bi naj drugega rekla kot je treba vse zdravstvene težave, ki so sprotno "prišle" z elstremno podobo sprejeti ali?

to še ne potemni, da ne sočvustvujem z tabo bully bully ...
Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: amonra na 31 December 2010, 14:02:47
bulcki so eni izjemni psi in dokler ga nisi imel ne mores sodit o njih >:(..so totalno nekaj drugega kot ostale pasme, kar se karakterja tice..in vsakemu, ki ga je nabavljal sem razlozila, da ce si prej imel ne vem koliko psov nimajo cisto nic skupnega z bulckom..so zabavni,smesni klovni, ki potrebujejo ogromno pozornosti..obozujejo svojega gospodarja in za njega bi dejansko dali zivljenje..ko imas bulija je kot da z vami zivi se en clovek in ne pes..venomer te spremlja s pogledom in dejansko samo caka da uspici kaksno..na vsak smeh in veselje ponori od srece, kot da je cel dan cakal samo na to da se zasmejes..vendar pa njihova vztrajnost zahteva odgovornega in doslednega gospodarja..in niti slucajno ne -ne pomeni zmerom ne, ker vsak dan je potrebno poskusit ce si si mogoce pa ze premislil..dejansko so veliki posebnezi in za ljudi, ki znajo to cenit in nikakor samo modni dodatek..so dobri lovci na divje svinje-tisti ki izhajajo iz delovnih linij lovsko vodenih starsev..in ta njihov karakter je na njih neprecenljiv..vsekakor ga moras imet ce hoces videt kaj je na njih tako posebnega..in to vsekakor ni njegova oblika glave..
Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: Lanabela na 31 December 2010, 15:09:25
Bulčki so res nekaj posebnega, a žal so jih zaj... tako kot so zaj....nemške ovčarje, siamske mačke, himalajke.... ....
Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: botticelli na 31 December 2010, 15:25:35
Malo off topic, ampak verjetno je še nekaj pasem ki so tako posebne po karakterju. KOt rečeno velja skoraj 95% napisanega o karakteju tudi za tipične kitajske gole pse - razen tistega o lovcih :)

vejramem pa da ko se zapičiš v eno pasmo potem ne moreš iti čez pogledati, tako kot mene po kitajčkih ne zanima več nobena druga pasma :)

Sicer pa sočustvujejo z žalostnim dogodkom, verjamem da je bilo tega tudi v preteklosti veliko samo vejretno se ni tako razvedlo. z razmahom interneta pa seveda dobimo vedno več info tudi o nepoštenih vzrediteljih. In se strinjam, prijava na njihovo kinološko, take ljudi je potrebno če se jih odkrije čim prej tudi ustaviti.
Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: Lanabela na 31 December 2010, 15:40:41
Se bojim, da če bi pri takih pasmah izločili vse, pri katerih se pri potomstvu pojavljajo bolezni, od pasme ne bi ostalo nič več nič.
In ne, nikakor ne bi mogla reči, da so si kitajčki in bulčki po karakterju vsaj približno podobni - sodeč po tistih, ki jih poznam. Tako če prebereš karakteristike na papirju že, v živo pa delujejo povsem različno.
Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: deteljica na 31 December 2010, 17:39:29
Odlično,da so super karakterja, samo ne razumem, zakaj je treba tako popačit kostitucijo. Zaradi pokvečenosti ni karakter nobene pasme nič boljši. In pasme s "čudnim" izgledom si najpogosteje izbirajo ljudje , ki o karakterjih nimajo pojma.
Kaj je bilo narobe z glavo bulterierja pred 100 leti? A se ne  bi mogli  ljudje zadovoljit npr. s tipično glavo z nekaj manj stopa, kot je bilo v časih , ko je karakter teh psov res bil eden od elementov selekcije?
Enako mislim o vseh pasmah, ki so jim s pretiravanjem s selekcijo uničili zdravje in funkcionalnost. Zagotovo se nihče od designerjev ni  spraševal o karakterju.
Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: botticelli na 31 December 2010, 19:52:04
Ne razumem karakter na papirju in v živo???

Kot je bilo že napisano, pravi kitajčki so takega karakterja kot je bilo napisano :) komentirala sem pa samo zato, ker je bilo napisano kot da so bulčki samo taki, in poanta je da ni res. Kar je bilo napisano velja vsaj za kitajčke, vse prave kitajčke ki jih jaz poznam. :) In jih poznam velikoooooo :) pa ne samo v sloveniji :)

sedaj kakšni so pavi bulčki pa ne ve, ker nobenega ne poznam :) je pa verjetno isto, če hočeš pasmo spoznati potem moraš tudi z njo živeti - če jo srečaš za 5 minut ni isto. Pa tudi žal žal veliko je tudi kvazi vzreje in psov z neprmernim karakterjem.
Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: deteljica na 31 December 2010, 20:21:51
botticeli- če se kaj na moj post nanaša se  je nadaljeval na debato o bulčkih, kar je menda razvidno iz vsebine.
Sicer pa je nekdo prav pri bulčkih omenil,da je precej linij z nestabilnim karakterjem v "prekrasni" jajčasti glavi. Smola je, da se to ne vidi na prvi pogled, zato je take napake težko dobit ven iz vzreje. Predvsem, če vzreditelji ( in njihovi psi) obvladajo samo sprehajanje po reči razstavni preprogi.
Naslov: vzreditelji pa taki
Prispeval: Lanabela na 01 Januar 2011, 16:58:26
Botticelli: ni treba da s psi določene pasme živiš, lahko tudi nekaj časa delaš s tujimi, da jih kar dobro poznaš. Ni bilo mišljeno, da je ena ali druga pasma boljša ali slabša, ampak to, da ko v knjigi ali pri opisu lastnika prebereš recimo da so tipični psi ene pasme smešni in klovni in potrebujejo veliko pozornosti, opazujejo svojega lastnika....OK, recimo da to velja za bulije enako kot za kitajčke in navsezadnje v veliki meri tudi za samojede - vsaj kar se klovnovstva tiče - ampak eni, drugi in tretji to naredijo na povsem različne načine, občutek ki ga imaš, ko opazuješ enega, drugega ali tretjega je povsem različen.

Problem ni v karakterju ampak v tem, da so selekcijo pri pasmi pripeljali nekam v r... zaradi pretiravanja pri nenaravni obliki glave. zaradi podobnih nesmislov kot so se zgodili pri tej pasmi, dobim pike, ko kdo govori o tem, da bi morala biti vzreja (katere koli pasme) namenjena izboljšanju pasme. Včasih bi bilo bolje, če bi znali ohraniti tisto, kar smo dobili.