PeSjanar.Si Forum

Aktualno => Pasje debate => Preprodajalci => Temo začel/a: tejca na 02 September 2012, 23:12:32

Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: tejca na 02 September 2012, 23:12:32

Na Hrvaškem mi je 8 mesečni psiček zvečer pobegnil pod ograjo. Ko smo to ugotovili, sem ga odšla iskat. Naslednja dva dneva smo ga iskali po kempih, mestu,... :( Tretji dan sem poklicala na domačo veterino in jih prosila za kak nasvet kako najti kužka. Veterinar mi je predlagal naj se obrnem na najbližjo veterinarsko postajo, kjer so si zapisali na listek podatke o meni in kužku, kontakt,... in povedali, da je zelo majhna verjetnost za vrnitev kužka k nam, saj je ta pasma draga in zelo iskana.
Ker mi je zmanjkalo idej kako še iskati kužka, sem se udala v usodo, da ga pač ne bomo več videli. Po slabih dveh tednih so me poklicali po telefonu, da so našli mojega kužka v Italiji. Našla ga je neka Italijanka, si ga prisvojila in ilegalno odpeljala čez mejo. Preko sms-a sem kontaktirala z njo in jo vprašala kdaj in kje bi lahko prevzela kužka. Odgovorila je, da kadarkoli v njenem mestu, pod pogojem, da ji plačam zdravljenje ušes, podhranjenost, dehidracijo  ??? v vrednosti 200€!
Kako naj dokažem, da je bil kužek pod mojo oskrbo zdrav in pravilno negovan?
Sem ji dolžna plačati ta znesek, pa čeprav mi ga je takorekoč ukradla?
Je moja dolžnost se peljati 360 km daleč po psička?
Kaj naj naredim, na koga naj se obrnem, kakšne so moje pravice???
Prosim, če kdo pozna točne odgovore, naj mi sporoči.
Hvala!
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Ovcka na 02 September 2012, 23:37:31
Ce je kuza cipiran, kar je dokaz lastnistva, se lahko obrnes na policijo in prijavis krajo psa (ce tega se nisi storila). Poves tudi celo zgodbo, kje se pes nahaja, itd., pa bo policija naprej ukrepala (sicer kako je glede tega, ker je pes v Italiji ne vem).

Po slovenskih zakonih se pes obravnava kot predmet, katerega kraja je seveda nezakonita.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: BlackDevil na 02 September 2012, 23:44:51
Če je ona plačala veterinarske storitve za tvojega psa in ima za to dokaze (račune itd) potem je jasno da ji ta denar vrneš. Pes je navsezadnje tvoj in si ti odgovorna za njegovo zdravje.

Ni mi jasno kako ji ga je uspelo spraviti čez mejo brez vseh papirjev. Jaz bi jo na tvojem prijavila policiji in psa zahtevala nazaj in ja to pomeni da se pelješ 360 km po psa. Nihče ti ga ne bo na dom dostavil.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: tejca na 03 September 2012, 00:51:00
Ovcka:
Danes sem odšla na policijo in hotela prijavit krajo psa, pa so me odslovili, da je bil odtujen na hrvaškem in moram tam prijaviti krajo.
BlackDevil:
Meni je kvečjemu logično, da ga ona pripelje tja kjer ga je odvzela in odpeljala. Glede zdravniške oskrbe pa mislim, da ga ona ni znala pravilno negovati in mu ponudila hrano katero je zavračal, saj sem se tudi sama ubadala kar nekaj časa s tem, kateri briketi mu ustrezajo, ker vsakih ni hotel jesti, pa čeprav so bili kupljeni pri veterinarju. Zdaj sem ga hranila z briketi Royal Canin, izdelane prav za to pasmo.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: SmoothFox na 03 September 2012, 02:58:41
Tukaj je glede tega pripetljaja žal tako da kjer se je kaznivo dejanje naredilo tam moraš pač sprožit postopek, iz svojih izkušenj ti govorim, že da si npr v ljubljani in da ti  ukradejo na viču, pa greš na trdinovo v centru prijavit, te bodo sami policaji napotili na pristojno policijo, to je npr. PP Vič Tbilisijska,res žal da je tako, torej v tojem primeru moraš iti prijavit izginotje tja kjer si letovala, potem bo pa nastal naslednji problem ,....zakaj tega nisi že prej prijavila???? Pač policaji znajo komplicirat glede malenkosti in jih ne zanima da tega pač nisi vedel.

Svetujem da greš dol pač po psa rečeš tej ženski naj ti izstavi račune poleg nekoga vzameš ki obvlada italijanščino da preveriš račune in plačaš ter greš z svojim ljubljenčkom nazaj v Slovenijo.

Obstaja pa druga verzija greš dol se narediš neumno malo zakompliciraš , pokličeš policijo da ti je ženska ukradla psa in da si sedaj prišla ponj in da ženska zahteva nek denar da ti vrne psa, ena je ziher : pes 100% ni zbežal sam tja, 2.:policaji bodo uredili da boš 100% dobila nazaj psa ker si lastnik, 3: ženska ne bo ostala nekaznovana v kolikor sumiš da ti jo je ona ukradla psa, če ne zaradi drugega , jo bodo zaradi prepovedanega prehoda čez državno mejo  usekal po denarnici.
In nazadnje upam da imaš psa cepljenega proti steklini, ni kak mladiček kajti potem ratajo double trouble, glede na to da pa si bila na hrvaški pa predvidevam da je cepljen.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: diva1 na 03 September 2012, 07:18:18
Tejca,

to o prijavah, policiji, prepovedi  prehoda državne meje in posledično sanckijam, ki naj bi jih ta ženska "pokasirala!....
Kikiriki Tejca.  Eno je teorija, drugo pa "praksa"...

Če ti je kuža drag, se boste vsedli v avto, peljali v Italijo, plačali tistih 200 EUR ter se vrnili domov... Morda z malce grenkim priokusom, ampak bo naslednji dan že vse pozabljeno...

P.s.

Tako, mimogrede, preveri pa, če gre res za tvojega kužka.

Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: čara na 03 September 2012, 10:50:28
No, jaz bom podala še drugačno mnenje.
Pes ti je ušel, kar je tvoja odgovornost, neka dobra duša je psa našla, ko je bil že v slabšem stanju in ga je peljala k veterinarju, da ga je oskrbel in tam ugotovila kdo je lastnik. In zdaj želi povrnitev stroškov, naj pokaže račune, plačaj in se zahvali, da je nekdo oskrbel tvojega psa.

Vse lepo in prav z mojega vidika. Bodi hvaležna, namesto da udrihaš. Psa bi ti lahko zbil avto ali pa zmrcvarili kaki drugi prosti psi. Jeziš se lahko samo nase, ker ti je pes sploh ušel.  ::)

p.s. RC tudi ni neka bajna kvaliteta, je pa solidna hrana srednje kvalitete (čeprav bi za tako ceno lahko bil drugačne, boljše sestave). Pri veterinarjih tudi nimajo ravno veliko izbire Eukanubo in Hills marsikateri pes ne mara.

Pravice imaš, so pa tudi dolžnosti. In ena od teh je, da tvoj pes ne šeta sam naokoli in če se že zgodi-javiš na veterino, daš oglase, plakate, sprašuješ in iščeš in ko najdeš, se lepo zahvališ.

Kje pa imaš dokaz, da ti je psa dejansko ukradla? Čeprav mi je malo smešna izjava, ker pes sploh ni bil doma, ampak se je sam potikal naokrog.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Davor na 03 September 2012, 11:07:19
tako je, greš po psa in plačaš ter bodi  srečna da imaš psa doma, je tvoja dolžnost kot lastnik psa da za njega odgovarjaš (ušel ti je), ne spet tle iskati luknje kako se temu ogniti  ::)
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: barbara10 na 03 September 2012, 11:13:29
Jaz bi bila vesela, da je nekdo poskrbel za mojega psa in zeli od mene le povrnitev stroskov za veterinarja.
Jaz bi bila ze takoj, ko bi ozvedela kje je, v avtu in na poti po psa.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Agava na 03 September 2012, 11:16:55
Tudi jaz bi se usedla v avto, ga šla iskat in plačala za stroške.
Da je nekdo ukradel psa, če ti uide, je to težko rečt. Če ga je peljala k veterinarju in nahranila, pa hvala bogu.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Ovcka na 03 September 2012, 11:25:06
Res je, da je lastnik sam kriv, ce mu pes uide, ampak verjetno pes ni usel iz Hrvaske v Italijo, ane? Verjetno ga je zenska nasla na Hrvaskem, ce ga je takoj peljala do veterinarja kjer so preverili cip so takoj videli kdo je lastnik. Zakaj so cakali 14 dni, da so kontaktirali originalne lastnike in med tem casom se "svercali" psa cez dve drzavi?  ??? Aja, pa ce komu ni jasno, kako ga je lahko pripeljala cez mejo naj samo povem, v sestih letih odkar imam psa so me na meji ustavili ravno 1x in hoteli videti knjizico s cepljenji. Pa se to samo zato, ker je bil zenski na carini vsec pes, pa zanimalo jo je ce sva bila na kaksni razstavi, ker je bil tisti dan povecan promet psov cez njihovo mejo.

No, po vsem napisanem je potem res se najbolje, da se sama odpravis po psa, placas zahtevani znesek in to je to.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Saga na 03 September 2012, 11:28:27
Ovcka:
Danes sem odšla na policijo in hotela prijavit krajo psa, pa so me odslovili, da je bil odtujen na hrvaškem in moram tam prijaviti krajo.
BlackDevil:
Meni je kvečjemu logično, da ga ona pripelje tja kjer ga je odvzela in odpeljala. Glede zdravniške oskrbe pa mislim, da ga ona ni znala pravilno negovati in mu ponudila hrano katero je zavračal...
Ne ni logično, da ti ga ona pripelje. Ti si ga izgubila! Gospa ga je našla in poskrbela zanj! Negovala pa ga je, kakor je vedela in znala! Namesto, da se ji zahvališ in sama ponudiš, da kriješ stroške oskrbe... ti iščeš načine, kako se temu izogniti in bi še rada, da ti dostavijo psa?!
 ::)

V glavnem, preberi še enkrat kar je Čara napisala!

Ovčka, kaj če so ga našli, ko so se že spravljali domov (mogoče je kdo moral drug dan že v službo) in ga niso hoteli pustiti samega na cesti? Ne vem, ena možna razlaga...So ga spakirali v avto in potem iskali lastnika.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Davor na 03 September 2012, 11:32:13
Citiraj
Zakaj so cakali 14 dni, da so kontaktirali originalne lastnike in med tem casom se 

nepomembno, ženska bi enostavno lahko obdržala psa in tejca se bi " udala v usodo, da ga pač ne bo več videla", vendar koliko razumem tega ni, zahteva pa le plačilo za stroške; vprašanje kaj bi bilo z psom če ga ona ne bi našla; en tank bencina in 200 evrov je dokaj majhno plačil ob vseh drugih alternativah

Mislim resno, tole sploh ni stvar za debato, v avto pa brez komentarjev  po psa ampak raje po naravi tega foruma še išče načine kako se ognoti odgovornosti
živa žalost

Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Ovcka na 03 September 2012, 11:34:40
Ovčka, kaj če so ga našli, ko so se že spravljali domov (mogoče je kdo moral drug dan že v službo) in ga niso hoteli pustiti samega na cesti? Ne vem, ena možna razlaga...So ga spakirali v avto in potem iskali lastnika.

Jah, ce bi jaz recimo nasla psa na Hrvaskem ga nebi sla vozit v Slovenijo, ker lahko predvidevam, da so lastniki na Hrvaskem. Pac ce je vprasanje casa se odpeljes do prve veterinarske postaje in ga pustis tam, poves da je najden, in se potem oni naprej s tem ukvarjajo. Recimo.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Davor na 03 September 2012, 11:38:38
meni osebno bi bilo popolnoma vuršt kje je pes, ker je moj in bi šel kjer se je "našel"in bil prekleto hvaležen da v celem kosu- Že vprašanje ali mora po psa sama ponj, zame tule pove dosti
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Saga na 03 September 2012, 11:44:35
Davor podpis!

Ovčka, ja recimo. Oni so pač naredili drugače.

Jaz bi bila definitivno vesela, če bi me poklicali in rekli, da imajo mojega psa, da je živ in zdrav.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Roxy na 03 September 2012, 11:49:03
Ne vem, no. Niti slučajno ni normalno, da v tujini najdeš psa in ga kar odpelješ s sabo domov... Halo?!? Potem pa še zahtevaš od lastnika, da ti plača stroške???  Pa še jako dober naj bi bil, ker si psa, ki si ga ukradel, peljal k veterinarju... Slučajno si pozabil malo pogledati naokoli, če ga kdo slučajno išče, ane...

Ampak kakorkoli obračamo, vsesti se boš mogla v avto in odpeljati po psa. Drugega ti ne preostane, ne glede na vse krivice... Pa za vnaprej veš, da moraš bolje paziti na psa. Pes je bil sam zunaj in pobegnil (ali pa so ga ukradli, načeloma vseeno, ker ste pogrešili psa kdove koliko časa po dogodku-v vsakem primeru prepozno), šele tretji dan ste klicali veterinarja za nasvet kaj storiti.... Tako se ne dela!
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: kalsang na 03 September 2012, 11:52:39
Se strinjam z Davorjem, Sago in Čaro. Vsedeš se v avto in se odpelješ po psa. Jaz osebno bi bila zelo vesela, če bi ga kdo našel in poskrbel zanj. Dejstvo, da želi samo povračilo stroško (kar 200 evr očitno je, saj ni nek astronomski znesek) meni pove, da ženska ne laže in ne izsiljuje. Poleg tega je moral tavati kar nekaj časa, saj je bil dehidriran in shujšan. Torej ga ni "ukradla" temveč res našla po nekaj dnevih. Zakaj ni šla na veterino na Hrvaškem, je druga zgodba. Marsikdo se raje odloči žival odpeljati k "svojemu" veterinarju. Ženska te je kontaktirala. Če bi ga ukradla, te ne bi. Skratka, nekdo je našel in poskrbel za tvojega psa. To, da mu povrneš stroške in se odpelješ po psa je še najmanj, kar lahko storiš.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Lanabela na 03 September 2012, 12:01:01
No ja, jaz bi bila vsekakor vesela, če bi  nekdo za mojega pobeglega psa poskrbel. Šla bi ponj, plačala in se zelo lepo zahvalila. Znesek, ki ga zahteva sploh ni visok, celo če bi si veterinarja izmislila - nagrada za najdenega psa je običajno precej večja.  Tudi če bi ga kdo odpeljal v zavetišče, bi te nekaj stalo. Pa poglej si kolikšna je kazen za psa brez nadzora. Pes ti je ušel - niste dobro pazili nanj - kdo je zdaj tagrd?
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: KARMEN na 03 September 2012, 13:08:38
Dejstvo je, da prav italijanski državljani zelo radi vzamejo "lepega" psa v avto, žal  :(. Na Obali se to zelo rado dogaja, že več let pa tudi lepši psi izginjajo neznano kam, neuradno gredo vsi v prodajo v Italijo, kjer so cene psov višje kot pri nas. Pred kratkim je na bencinski črpalki v Kopru italijanski avto odpeljal kužka, lastniki ga še iščejo.  Nihče nima pravice vzeti neznanega psa in ga kar tako odpeljati domov, brez da bi to prijavil bližji veterinarski ustanovi ali zavetišču, ker je to kraja. Še posebno, če so psa pretihotapili iz Hrvaške, preko Slovenije v Italijo. Dobrih namenov prav gotovo niso imeli.
Jaz bi odšla v Italijo (ne glede na prevožene kilometre), ustavila bi se na policiji v njihovem kraju, dokazala lastništvo psa z dokumenti in prijavila krajo. Nato bi se odpravila k njim, če bi policija bila voljna nuditi spremstvo, toliko bolje, prosila za račun veterinarja, ga tudi poravnala, nato pa psa odpeljala domov.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: čara na 03 September 2012, 13:32:29
To sicer ne sodi sem..Ampak kako zavraga so pa vzeli psa na bencinski? Je bil prost ali je bil v avtu zaprt? To mi je pa tako čudno. Da kakorkoli obrnem je šlamparija lastnikov.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: KARMEN na 03 September 2012, 14:12:28
Ne glede na šlamparijo lastnikov (o tem ne teče debata), psa ne moreš naložiti v avto in ga odpeljati domov, v drugo državo, ker je to KRAJA PREDMETA!
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: BlackDevil na 03 September 2012, 14:43:12
To sicer ne sodi sem..Ampak kako zavraga so pa vzeli psa na bencinski? Je bil prost ali je bil v avtu zaprt? To mi je pa tako čudno. Da kakorkoli obrnem je šlamparija lastnikov.

Evo takšnih primerov je polno. Še pred kratkim so na tem forumu ponujali nagrado za psičko ki jo so ukradli in dali v avto z Lj tablicami. Psičko so vrnili, lastniki pa so objavili slike vrnjene psičke - zopet na prostem brez povodca. Potem se pa jokajo, ko psa ni nikjer.   :-X
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Lilit na 03 September 2012, 15:58:03
Saj ce ste komaj tretji dan javili na veterino, da je kuza pogresan, so mogoce ti Italijani ze takoj, ko so nasli psa, sli vprasat na policijo/veterino in ni noben nic vedel...
Jaz bi tudi na tvojem mestu sla po psa in potem v zivo ugotavljala, kdo je cesa kriv. Mogoce ste se pa samo narobe razumeli.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Macika na 03 September 2012, 16:03:44
Evo takšnih primerov je polno. Še pred kratkim so na tem forumu ponujali nagrado za psičko ki jo so ukradli in dali v avto z Lj tablicami. Psičko so vrnili, lastniki pa so objavili slike vrnjene psičke - zopet na prostem brez povodca. Potem se pa jokajo, ko psa ni nikjer.   :-X

Je OT samo preprosto moram...
Točno tole sem jaz razmišljala. Kako so lahko odpeljali psičko? Očitno je sama lutala okoli brez lastnikov, ker če ti pa lahko psa s povodca ukradejo, medtem ko ga držiš (povodec) pa tudi nevem  :-X Prav imelo me je, da bi jim vrgla pod nos.

Drugače pa ja, se strinjam s predhodniki. Jaz bi se takoj vsedla v avto in po psa, plačala tisto in mir.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Lilit na 03 September 2012, 16:12:03
To sem se tudi jaz sprasevala, ampak se mi je zdelo kruto, da bi nasipala se soli na rano...
Ampak pogosto slisim oglase za izgubljene manjse pse (civave, maltezane) in mi pri bogu ni jasno, kako ti rata zgubit takega psa? Ajde, recimo da "razumem" da se zgubijo tisti psi, ki jih zvecer spustijo, da sami lutajo naokoli, kaksni lovski psi ali psi, ki rabijo ogromno gibanja, pa ga od lastnikov ne dobijo. Ampak mali psi, ki itak ne rabijo tolko ful gibanja in se bolj ali manj drzijo lastnikov ???
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Lunette na 03 September 2012, 17:31:07
Po mojih izkušnjah rabi en mali pes glede na to da je npr. 6x manjši (5 vs. 30kg) samo morda za 15 min manj gibanja kot večji pes (ali celo več). Torej ne 6x manj  ;)
Hja problem malih ukradeni/izgubljenih kužatov (in mucatov) je v drugi strani povodca. Ti nič kaj ne pride prav, da se on tebe drži na 20m, če ti ne držiš druge strani povodca na katerem je pes. Pa ograja je ena slaba in zelo pomanjkljiva stran lastništva malega psa. Ali je previsoko ali je prenarazen...
No jaz sem mal ''čudna'', ker imam vedno mladega (in tudi kasneje po potrebi) psa na dopustu na povodcu vedno in povsod. Tudi na terasah. Ravno zaradi tega, ker nikoli nisem ziher v vse njihove ograje. Domačo poznam in vem kako sem jo naredila. Dopustniške ograje so pa do danes še vse pokazale pomankljivosti. Pri malem psu (če ti ne gre imeti povodec na psu in varno pritrjen na drugi strani) so za dopustu super ograjice za mladiče. Samo malo več prtljage, kot samo psa, je treba zram uzet.
Ne zdaj razumet kot napad, ampak me preseneča št. malih pobeglih kužkov brez vrvic (dostikrat tudi brez ovratnic s št.) v primerjavi z večjimi psi, ki večinoma premorejo vsaj eno navadno ovratnico.

Zakaj je tako težko povezat -> pes=povodec ??? Spuščajte in socializirajte jih v varnih okoljih. Gre tudi na slednih povodcih. Žal je tako, da smo v civilizaciji, v prometu, med čudaki, v gneči...
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Klaudija na 03 September 2012, 17:40:38
Mene pa zanima, če v tujini lahko odčitajo čip?
No, odčitajo že, ampak a imajo tudi dostop do slovenske baze podatkov, tako da lahko številko povežejo z vsemi podatki?
Nekaj časa nazaj sem namreč slišala, da se je v soseščini našel kuža ki sicer je čipiran, ampak ker je iz tujine ne morejo ugotoviti čigav je. To drži?
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Lilit na 03 September 2012, 17:47:38
Citiraj
Po mojih izkušnjah rabi en mali pes glede na to da je npr. 6x manjši (5 vs. 30kg) samo morda za 15 min manj gibanja kot večji pes (ali celo več). Torej ne 6x manj 

Ja, sej nisem hotela podcenjevat malckov, ampak ne verjamem, da maltezan "rabi" dnevno 10 km na kolesu ;)
(sicer sem enkrat srecala ene, ki so z avtom sprehajali francoskega buldoga ??? in potem sem enkrat slisala na radiu oglas, da se je izgubil ::))

Sej vecina psov, ce nisi pozoren nanje, se bo izgubila, valda, ampak se mi zdi, da moras bit pri mini psih pa se ultra ne-pozoren, da se ti izgubijo.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Lunette na 03 September 2012, 18:04:26
OT Ok ajd ne glih 10 :D moja mala (kvazi pudl) rabi tam ene 6-8km da reče ''za silo''. Če ima manj (običajen mali krog ki ga naredimo je tam blizu 4km) pa nujno ena do dve orenk doze z metalcem žogic. Tu ne šteje da je cel dan aktivna pri vsakodnevnih dejavnostih na kmetiji.  :P

No glih pri ultra malih je problem večji, ker že ko se ti mota okoli nog je minimalen premik pa ga ne čuješ če zvizne. Pa še razne ograje, žive meje, gužva...je problem, ker ga ne vidiš pa še spuza se tam ko si niti ne misliš če imaš psa z vsaj 7kg. Se splazi tam ko ni.  ::) Ko je bla moja mali piščanc je zlezla v take luknje da res ni blo. Sem se že sprašvala če mam psa al mam hrčka  :D
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: vellamo na 03 September 2012, 19:21:05
Evo takšnih primerov je polno. Še pred kratkim so na tem forumu ponujali nagrado za psičko ki jo so ukradli in dali v avto z Lj tablicami. Psičko so vrnili, lastniki pa so objavili slike vrnjene psičke - zopet na prostem brez povodca. Potem se pa jokajo, ko psa ni nikjer.   :-X
Sicer tudi meni ni bilo okej, da sem psičko pa takšnem pripetljaju na slikah videla brez povodca, ampak takrat, ko so jo izgubili, se jim to ni zgodilo na sprehodu brez povodca. Njim je tisti dan soseda odprla vrata dvorišča in je psička odšla z dvorišča.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: tejca na 03 September 2012, 19:31:25
Pes ni bil sam! Z otroci smo se igrali z njim na vrtu. Čez nekaj časa se je umaknil k hiši  (počiti, jest, pit,... karkoli).
Kar se pa tiče ograje je pa tako, da je malo višje postavljena (do 10 cm od tal) med našo in sosedovo parcelo, vrtna vrata so bila pri sosedih slučajno odprta. Zato sem predvidevala, da jo je tam pobrisal, saj imamo mi vrtna vrata vedno zaprta zaradi psa in majhnih otrok. Med sprehodom in na tujem terenu je naš pes vedno na povodcu, v mojih in ne otrokovih rokah, zato ne obtožuj in ne sodi!
Glede zdravstvenega stanja psa sem 100% prepričana, da je bil pri meni zdrav in zadovoljen. Vprašanje je, koliko časa je trajalo preden je "dobrotnica" kužka peljala k veterinarju, menim, da šele takrat, ko je spoznala, da ni kos njegovim zahtevam.
Da bi ji bila hvaležna, ker mi je ukradla psa in ga prešvercala čez mejo, HALO!!! Nisem tolko naivna in verjela, da je imela  dobre namene. V nasprotnem primeru bi v roku 24h (kot je po zakonu) prijavila policiji oz. veterinarski postaji..., nič ne bi bilo narobe če bi to storila v istem tednu.
Sama sem prijavila izgubo psa pred potekom roka za prijavo (72h). saj sem upala, da ga bomo našli brez zapletov in uradnih postopkov.
Ja, zelo sem vesela, da je s psom sedaj vse ok, itak.
Denarja ne pobiram po tleh, zato ne mislim plačevati za tuje napake! Vem, večina, ki imate majhne pse ste brez otrok ali pa so že odrasli in vam je očitno cca 400€ peace of cake nekomu dat, al pa ne služite same denarja, sori, jest si tega ne morem privoščiti!
Vem, da te briketi niso neka špica, pomembno mi je bilo predvsem, da jih je kuža z veseljem pohrustal in bil zadovoljen, jaz pa olajšana.
Ne obsojajte, ker se tuvi VI lahko zanjdete v podobni situaciji, morda že nocoj!
Dejstvo je, da pasemske pse kradejo in večina jih pristane ali prečka ravno Italijo, naklučje?
Pa brez zamire! LP
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: tejca na 03 September 2012, 19:41:09
Mene pa zanima, če v tujini lahko odčitajo čip?
No, odčitajo že, ampak a imajo tudi dostop do slovenske baze podatkov, tako da lahko številko povežejo z vsemi podatki?
Nekaj časa nazaj sem namreč slišala, da se je v soseščini našel kuža ki sicer je čipiran, ampak ker je iz tujine ne morejo ugotoviti čigav je. To drži?

Seveda lahko v tujini odčitajo čip, prvi 2 ali 3 št pomenijo državo registracije psa. Se pravi, da takoj vedo iz katere države prihaja, kontaktirajo npr slovensko veterinarsko upravo, te pa kontaktirajo lastnika.
Dostop do podatkov imajo samo na veterinarski upravi tiste države, drugi ne.
To o izgubljenem kužku je očitno laž!
Lp
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: tejca na 03 September 2012, 19:53:55
Če se vam slučajno zgodi to, kar se je meni, v vednost:
LASTNIK:
1. lastnik psa naj v roku 72 ur obvesti najbližjo in matično veter. postajo ali še bolje policijo (uradni zapisnik)
2. prijavi izgubo oz krajo psa  na veterin. upravi Slo
sledi mučno čakanje na klic
NAJDITELJ:
V roku 24 ur mora najditelj prijaviti tamkajšni policiji , veterini ali zavetišču najdenega psa
Nikar ga ne vozite k sebi domov
TE ZAKONI VELJAJO TUDI NA HRVAŠKEM, V ITALIJI PA VERJETNO PODOBNO
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: tejca na 03 September 2012, 20:02:49
... še vedno čakam kaj o pravicah lastnika psov in NE mnenj in kritik, skratka KAJ UPORABNEGA!
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Lunette na 03 September 2012, 20:10:52
Pes ni bil sam! Z otroci smo se igrali z njim na vrtu. Čez nekaj časa se je umaknil k hiši  (počiti, jest, pit,... karkoli).
Kar se pa tiče ograje je pa tako, da je malo višje postavljena (do 10 cm od tal) med našo in sosedovo parcelo, vrtna vrata so bila pri sosedih slučajno odprta. Zato sem predvidevala, da jo je tam pobrisal, saj imamo mi vrtna vrata vedno zaprta zaradi psa in majhnih otrok. Med sprehodom in na tujem terenu je naš pes vedno na povodcu, v mojih in ne otrokovih rokah, zato ne obtožuj in ne sodi!
Diskutiram, ne obsojam...da lahko majhen pes (ne vem tvoje pasme) podpuza ograjo. Imam sama mini kužatke pa vem kje vse so zmožni prilezit ven. No pa jim še ni uspelo, ker so le pri domači ograji spuščeni (pa še to ne brez nadzora + ograja ima zapah z notranje strani z dodatnim varovalom tako, da kak super sosed ne more kar tako odpret ne da bi jaz vedela za to  ;)). Kadar smo na vikendih, morjih, kampih, apartmajih...so vedno na tankem povodcu. Zaradi mojih mirnih živcev in njihove varnosti. Prav zaradi tega, ker vem kako hitro najdejo luknjo tam kjer je ni. In 10 cm za mini psa je  :-\  preveč.
Konec koncev je važno da je pes živ, pri tako malih pikecih je problem, da lahko kaj hitro končajo pod kolesi. Kako do njega...hja po njega. Glede stroškov pa žal ne morem nič rečt, ker tudi sama nisem v + s katerim bi lahko razpolagala, kar tako bay the way.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Lunette na 03 September 2012, 20:12:14
Tvoja pravica je da prijaviš krajo recimo. To je pa gledano s strani, da je pes pravno gledano stvar tudi vse. Eventuelno odvetnik...pa mislim da bi bil dražji kot pa da se peljete po psa.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Lilit na 03 September 2012, 20:41:14
OK jaz priznam da ne razumem prav dobro, kaj se je zgodilo :-[

Se pravi, kuza je zbezal in izginil. Niste prijavili policiji, samo na veterino. Cez X dni vas je poklicala gospa iz Italije in rekla, da ima vasega psa in da vam ga vrne samo, ce ga pridete iskat in ji vrnete 200 / ali je zdej ze 400? / € za veterinarja? (kako pa je izvedla, da je to vas pes?)
Vi bi pa radi, da vam ga ona pripelje nazaj in ji nocete nic placat, ker smatrate, da ga je ukradla?
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Macika na 03 September 2012, 20:48:41
tejca, čisto tako, če bi meni pes izginil bi najkasneje naslednje jutro prijavila izginotje in nebi čakala 3 dni  ;) In ne boš plačevala za tuje napake ampak za svoje, saj je bila vaša krivda da je pes zbegnil in ne njena  ;)
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Sleepy na 03 September 2012, 20:49:24
Ne vem, no. Niti slučajno ni normalno, da v tujini najdeš psa in ga kar odpelješ s sabo domov... Halo?!? Potem pa še zahtevaš od lastnika, da ti plača stroške???  Pa še jako dober naj bi bil, ker si psa, ki si ga ukradel, peljal k veterinarju... Slučajno si pozabil malo pogledati naokoli, če ga kdo slučajno išče, ane...

Ampak kakorkoli obračamo, vsesti se boš mogla v avto in odpeljati po psa. Drugega ti ne preostane, ne glede na vse krivice... Pa za vnaprej veš, da moraš bolje paziti na psa. Pes je bil sam zunaj in pobegnil (ali pa so ga ukradli, načeloma vseeno, ker ste pogrešili psa kdove koliko časa po dogodku-v vsakem primeru prepozno), šele tretji dan ste klicali veterinarja za nasvet kaj storiti.... Tako se ne dela!

Nihče nima pravice vzeti neznanega psa in ga kar tako odpeljati domov, brez da bi to prijavil bližji veterinarski ustanovi ali zavetišču, ker je to kraja. Še posebno, če so psa pretihotapili iz Hrvaške, preko Slovenije v Italijo. Dobrih namenov prav gotovo niso imeli.
Jaz bi odšla v Italijo (ne glede na prevožene kilometre), ustavila bi se na policiji v njihovem kraju, dokazala lastništvo psa z dokumenti in prijavila krajo. Nato bi se odpravila k njim, če bi policija bila voljna nuditi spremstvo, toliko bolje, prosila za račun veterinarja, ga tudi poravnala, nato pa psa odpeljala domov.
Tko nekako, ja. Ljudje si omislijo vse mogoče načine za prit do denarja, pa zna bit, da je komu vračanje pobeglih psov "posel leta". Nenazadnje je bil prešvercan čez mejo (a zdej pa to ni več nedovoljeno?). Najboljše da odpelješ psa v tretjo državo in si nazadnje še "ta dober", ker si ga "rešil", pri tem, da je pes označen. Nekako logično bi bilo, da lastnik išče psa tam, kjer se je izgubil, ne pa v sosednjih državah in celo državah sosednjih držav. (Btw. kje so pa dobili cifro za te poklicat?)
Greš po psa, zaradi psa in to čimprej, pred tem pa pokličeš policijo, poveš kaj se ti je zgodilo in vprašaš za nasvet. Težko bi rekla, če gre v tem primeru za krajo, če je pes pobegnil, tisti, ki ga trenutno ima, ga pa hoče vrnit, so pa psi izginjali že tudi iz zaklenjenih avtov. Je bil pa očitno prešvercan (če se ni sam podal čez mejo - in če so ga našli v SLO, potem bi morali najdbo nekam javit v 24 urah, SLO in HRV zakona pa ne poznam), je pa najprej za dobit psa nazaj, pa potem opravit z "najditelji", če lahko in obstaja razlog za to. No, tako nekako bi vsaj jaz postopala, pa upam, da mi nikoli ne bo treba.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Sleepy na 03 September 2012, 21:10:13
Nekaj časa nazaj sem namreč slišala, da se je v soseščini našel kuža ki sicer je čipiran, ampak ker je iz tujine ne morejo ugotoviti čigav je. To drži?

To o izgubljenem kužku je očitno laž!
Lp
Ni nujno, ker nimajo povsod takega načina čipiranja in vnosa v CRP kot pri nas. Tudi registra nimajo povsod organiziranega na enak način kot je naš. Komercialni čipi niti nimajo kode države, pa pol še veš ne iz katere države je. Jih kupiš na netu, lahko celo iz USA, recimo. S tujimi čipi je pač odvisno in ni vedno enostavno najt lastnika, včasih celo nemogoče.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Davor na 03 September 2012, 21:15:45
Citiraj
To o izgubljenem kužku je očitno laž!

A sem jaz edini tule, ki očitno opazim, da ob vsej diskusiji po psa še vedno niste šli ?
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: tejca na 03 September 2012, 21:24:17
Potek dogodkov sploh ni bistvo mojega pisanja na ta forum, sem pač mislila, da morda kdo kaj več ve o pravicah lastnikov psov, očitno sem se zmotla.
Slabe vesti mi ni treba nabijat, ker spadam med ljudi z njo.
Stroški so pa: 200€ tatici, preko 100€ tank bencina, pa kaj je treba tisti dan pojest, varuška za otroke, čas,...
Se strinjam, da moram čimprej priti do psa in ga odpeljati domov.
V glavnem, hvala za sočutje, nasvete, kot tudi za poduke, očitke,...
Nimam časa za takšne marne, zato se umikam
čau
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Lilit na 03 September 2012, 21:30:36
Dejstvo je, da se bos morala odpeljat po psa... tako ali drugace. So ti pa ze povedali, pes se pravno formalno tretira kot stvar, torej postopas nekako tako, kot ce bi ti ukradli TV, recimo...
Al pa denarnico - to je mogoce boljsa primerjava - kot da bi izgubila denarnico in ves, da jo nekdo ima in ti je noce vrnit.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: simi na 03 September 2012, 21:44:00

Se strinjam, da moram čimprej priti do psa in ga odpeljati domov.

Ne, ni ti treba. Lahko ga tudi njej pustiš.
Normalno bi bilo, da bi se takoj vsedla v avto in šla po psa, pa potem razmišljala kako bi od ženske dobila keš nazaj.
Ne pa, da minevajo dnevi, ti pa razmišljaš o tem, da moraš nekaj jest, pa kaj še vse. Ja moraš, sendvič te pride 2 eura, voda je zastonj iz pipe. Če je nuja tut ob tem človek preživi.
Torej pusti psa tam, ker si se morda vprašala, koliko te bo stal še tu veterinar, da spraviš psa nazaj v red?
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: tejca na 03 September 2012, 22:18:50
Ne, ni ti treba. Lahko ga tudi njej pustiš.
Normalno bi bilo, da bi se takoj vsedla v avto in šla po psa, pa potem razmišljala kako bi od ženske dobila keš nazaj.
Ne pa, da minevajo dnevi, ti pa razmišljaš o tem, da moraš nekaj jest, pa kaj še vse. Ja moraš, sendvič te pride 2 eura, voda je zastonj iz pipe. Če je nuja tut ob tem človek preživi.
Torej pusti psa tam, ker si se morda vprašala, koliko te bo stal še tu veterinar, da spraviš psa nazaj v red?

A na to pa ni noben pomislu, da mednarodne zadeve zahtevajo več časa in energije kot medkrajevne!
Po psa bi se že odpeljala, če bi bil postopek že zaključen!
Ker nimam naslova in kontaktiram preko določenih mednarodnih organov ŠE NE MOREM PREVZETI PSA!

Pripravljenih sendvičev ne kupujem in nimam navade jesti po gostilnah.
Zdaj si pa poiščite še kakšno drugo kost, prosim! Od mene ni ostala niti ena!
Žal mi je, da sem sploh kaj napisala; če bi vedela, da ste tle sami neuporabni in zdolgočaseni ljudje, ki vam je glavni hobi pluvanje po ljudeh v stiski!

Arrivederci!

Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Macika na 03 September 2012, 22:20:39
Je kr hudič, ko ni samega jokcanja in sočustvovanja ane  >:D Ko se povejo stvari tako ko stojijo. Če bi imeli namen, bi že imeli podatke od te gospe. Vse se da če se le hoče  ;)
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: simi na 03 September 2012, 22:25:21
Tehnično gledano ni težav. Ženska vam je povedala kje psa dobite nazaj, saj je malo smešno, da bi ti nekdo rekel daj mi denar, ne pa kam ga prinesti.
Odvetnika lahko najameš takoj, ta odragira takoj in on tudi ve, kakšne so pravice lastnika psa oz. predmeta.

to je cena sendviča, ki si ga narediš sam ;)
Ampak ja, če pač v vsem iščeš le izgovor, je mogoče res bolje, da pes ostane tam.

Težko je razumeti nekoga, ki ima rad svojega psa, da najprej vpraša kako naj prišpara denar, kot pa kako naj čimprej pridem do psa.

Če bi se začelo s tem vprašanjem, bi bili odgovori verjetno drugačni.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: tejca na 03 September 2012, 22:32:13
Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
Odvisno kdo ... :P
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Macika na 03 September 2012, 22:41:15
Vi zelo očitno že ne. Če bi jih, bi bil pes že doma in nebi iskali 1000 in 1 izgovor. Resnica boli.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: manchy na 03 September 2012, 23:05:03
Ne vem... Če bi se šlo za mojega psa, bi v trenutku, ko bi končala s telefonskim pogovorm s to žensko, sedela v avtu in se peljala. O denarju ne bi razglabljala, razmišljala... Pač ne bi plačala položnic, pač ne bi jedla. Kakorkoli...
Ampak vsak ima svoje prioritete, vaša očitno ni vaš pes. jaz ni bi moglas spat že ob misli, da ima nek tujec mojega psa, ker bi cel čas razmišljala, kaj z njim počne....
O vseh ostalih stvareh (če ga je ukradla, zakaj ga je odpeljala v Italijo, če so res kakšni veterinarski stroški itd...) bi jas razmišljala (prej mi sploh na pamet ne bi padle po mojem), ko bi držala psa v rokah...
Oglasili ste se na forumu, kjer smo, vsaj upam, ljubitelji psov, ki očitno drugače razmišljajo, kot vi... Tako da so logično komentarji temu tudi primerni... Vsi smo večinoma naravnani tako, da se najprej poskrbi za psa, kakršnakoli situacija že je, ko je to urejeno, pa so na vrsti ostale stvari.
Pa upam, da je vaš pes zdrav oziroma, da ga kdaj recimo ne rukne avto ali napade kak pes. Ne znam si predstavljat, kako boste poravnali veterinarske stroške ali kako dolgo boste čakali, preden boste sploh šli do veterinarja :/
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Sleepy na 04 September 2012, 01:50:44
Jah ne vem no, če se želi nasvet, potem je fino prebrat kar piše, pa potem probat s tistim kaj nardit. No, če pride prav, če pa ne pa pač ne.
V prvem postu si zapisala, da ti je pes pobegnil pod ograjo.

Kako naj dokažem, da je bil kužek pod mojo oskrbo zdrav in pravilno negovan?
Z dokumenti dokažeš, da je bil tvoj, da je bil zdrav pa po moje težko. V času, ko je izgubljen je lahko tudi zbolel, in če je res, potem še dobro, da ga je kdo zdravil. Predvidevam da ne veš koliko časa je minilo od pobega do najdbe, že samo v nekaj dneh "samotarstva" lahko pes zgleda zelo ubogo, zanemarjeno in bolno.

Citiraj
Sem ji dolžna plačati ta znesek, pa čeprav mi ga je takorekoč ukradla?
Ne vem, nekako logično bi bilo, da ja. Kot je bilo v enem od postov pojasneno - če bi psa zdravili v zavetišču, bi te stroške morala poravnat. Najditelj tega zagotovo ni dolžan nardit, če je pes rabil veterinarsko pomoč. Da ti je psa ukradla težko rečeš, ker si sama zapisala, da ti je pes pobegnil, pa še vrnit ti ga hoče. Lahko pa rečeš, da ga je najverjetneje prešvercala čez mejo.

Citiraj
Je moja dolžnost se peljati 360 km daleč po psička?
Ne vem, če je dolžnost, bi pa psa tako najhitreje in verjetno najbolj varno dobila nazaj, kar ti seveda ne preprečuje prijave in drugih ukrepanj zoper "najditeljico". Po moje bi ti v zvezi s temi postopki najbolj znali svetovat na policiji (kakšen kriminalist).

Citiraj
Kaj naj naredim, na koga naj se obrnem, kakšne so moje pravice???
Tvoje pravice so dobit psa nepoškodovanega nazaj, če gre za elemente kaznivih dejanj (vsaj zaradi domnevnega šverca) pa bi ti znali povedat na policiji. Obrni se torej na policijo. Če pa ne gre za kakšno tovrstno odtujitev, pa zna bit to vse skupaj samo predmet civilnopravnih postopkov, kar pomeni, da greš po psa in potem vlagaš odškodninske zahtevke in tožbe. Te reči ti znajo pojasnit na policiji.

V bistvu če bi nekoliko manj užaljeno prebrala poste, bi videla, da v bistvu ni kaj dosti za svetovat kot poklicat policijo, it po sendvič, na bankomat in se odpeljat po psa (tako bi dobila tudi uporabne podatke o "najditeljici", pa je bil tudi tak primer postopanja že opisan v enem postu). Ker vsako čakanje ti lahko možnosti za ga dobit nazaj samo zmanjša. Še zlasti ker gre, kot si sama zapisala, za dražjo pasmo. Če je torej nekdo popokal psa, da bi z njim zaslužil, zna bit, da ne bo tebe čakal, ampak svojo idejo do konca uresničil s kom, ki bo pač bolj kooperativen.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: ninci na 04 September 2012, 08:09:12
Pa dejmo pogledat to še malo drugače ... in sicer tako da ni ves svet zloben in pokvarjen.  ::)
Gospa je našla psa, ki je bil recimo teoretično po treh dneh potepanja videt zapuščen. In ga je vzela k sebi. Teta mogoče niti nima psa, niti ga nikoli ni imela, niti se ne giblje v kinoloških krogih in pojma nima kaj mora ob najdbi naredit, sploh če žival izgleda zapuščena in pojma nima, da se pse čipira in da rabi, da ga spravi domov čez mejo kakršenkoli papir. Imela pa je dober namen, da temu po njenem zapuščenemu psu pomaga. Mogoče ga na meji sploh ni prešvercala, mogoče ji ga niti skriti ni bilo potrebno, ker pač niti ni vedela, da pes rabi kakšen papir, na meji pa itak ne vtaknejo nosu v vsak avto ::). In dejansko ne rečt, da to vsi vejo, ker ni res. To vemo tisti, ki imamo pse. Tisti ki jih nimajo sigurno pojma nimajo kaj pes rabi za prestop meje. In je šel z njo v Italijo, kjer ga je peljala k veterinarju. Če je pes sam kolovratil okoli in ker je bilo v preteklih tednih vroče je čisto možno, da je bil dehidriran. Ne vem zakaj bi ga ukradla? Konec koncev ga hoče vrnit, samo iskat ga moraš prit? Meni se ne zdi, da bi bila ona dolžna ga kamorkoli pripeljat, ker je ušel tebi.

Morda le še jaz verjamem v dobro ljudi  ::) in ne razmišljam samo o tem kako hoče kdo od mene denar potegnit ?? Vesela bodi, da je pes živ in veš kje je! Tako da res ne razumem kaj še čakaš in že dva dni debatiraš kako ti ne bi bilo treba plačat 200€. Konec koncev če bi ga med njegovim pobegom zbil avto, bi bili lahko nastali vet. stroški mnoooooogo večji. Ali bi ga v tem primeru raje pustila umret???
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: barbara10 na 04 September 2012, 08:29:03
Jaz bi bila pa vesela, da pes ni pristal v zavetiscu ne na Hrvaskem, ne pri nas in ne v Italiji. (Ali pri preprodajalcih in tatovih, ker ti ne kontaktirajo lastnikov - za psa bi lahko iztrzili vec kot le 200 evrov - ce pa imajo se racune za teh 200 evrov, potem pa so imeli le stroske z njim, izgubo casa z letanjem z njim do veterinarja - lahko bi ga pustili tam na milost in nemilost, kar naredi vecina ljudi in vecina izgubljenih ne pride nazaj. Blagor vam, da veste, da je s psom vse OK in da veste, kje je in da ga imate moznost brez posredovanja policije dobiti nazaj!)

Pse se lahko kupi tudi v tujini, kjer imajo lahko cip tiste drzave. Imamo take 3 doma, ki nimajo slovenskih cipov!

Tudi vsi lastniki psov ne vedo, da morajo imeti pse cipirane in cepljene (ali se pa le delajo budale).

Sicer pa bolj razmisljam kot ninci oz. dokler ne boste srecali "tatice" osebno, ne boste mogli vedeti, kaj je zares na stvari. Bi se pa jaz prej pozanimala na policiji, pri odvetniku, kako pravilno postopati, da bodo vsi dokazi zbrani, ki bodo veljali tudi na sodiscu. Samo takrat se bo sele zacelo placevanje.

Res se je zacela "zastonj"  sola, pa sedaj ni denarja, ampak dajte si ga sposoditi, tisto placate, otroke pa vzamete s sabo na "izlet" v Italijo (tankajte pa polno pri nas, ker tam je bencin se drazji). Mesec dva boste morali malo stisniti, a bo ze kako. Vedno se nekako iztece.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: čara na 04 September 2012, 10:20:34
Sicer tudi meni ni bilo okej, da sem psičko pa takšnem pripetljaju na slikah videla brez povodca, ampak takrat, ko so jo izgubili, se jim to ni zgodilo na sprehodu brez povodca. Njim je tisti dan soseda odprla vrata dvorišča in je psička odšla z dvorišča.

Kar pa se jim ni zgodilo prvič, oni so še pa kar psico samo zunaj puščali brez nadzora kogarkoli. Njihova šlamparija. Če bi jim pa nekdo psa v zavetišče peljal, kjer bi morali plačati jim pa spet ne bi bilo prav! Pa lahko, da sploh nihče ni odprl ogreje in je pes nonstop sam šetal naokrog...Potem so pa vsi ostali najslabši in najgrši.

tejca jaz res ne vem kaj si pa pričakovala? Toliko različnih uporabnikov je tukaj, da je normalno da so različna mnenja in vidiki! Če bi hotela kaj uporabnega, bi pa klicala policijo, veterino in odvetnika, a ne?!

Po psa pa še vedno nisi šla.

Da se meni zgodi takole (čeprav jo pazim, ko na zenico oka svog, še posebno na neznanem terenu) se takoj vsedem v avto po psa, plačam, zahvalim in jim dam še nagrado (ma vsaj kako pecivo in kavo/čaj...nekaj pač).

Ko so pred leti v SLO na KD Vadbišču iz avta pokradli dva boksa s 4mi malimi psi z enim večjim psom je pa takrat na parkurju trenirala-je bila taka iskalna akcija, mediji...lastnica je naredila VSE TAKOJ, da se je razvedelo o ukradenih psih.
Tak način kraje-je pa višek predrznosti, TO dejansko je kraja...Tisto ko pa psi sami naokrog lutajo zaradi neprevidnosti lastnikov, pa pomožnosti več kot 1x in ko se kar čaka par dni, če se pes mogoče pojavi...no, to pa zame ne spada v kategorijo kraje.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: deteljica na 04 September 2012, 10:48:26
e bi kdorkoli kjerkoli imel mojeg psa, bi prvo kar bi naredila odšla po njega pa magari na Antartiko in sredi noči in plačala kolikor pač bi bilo treba, da mi ga izročijo. Upam, da bi se spomnila vzet potrdilo o plačilu  ::) Potem pa bi, s psom varno doma, urejala naprej, karkoli že, ....morda, če se mi zdelo vredno in se bi mi ljubilo, ampak najbrž ne :-X.
Pravice resnice ipd metanje peska v oči naivnežem... ja res je, na svetu ni pravice in ni rasnice in jih nikoli ne bo. Kdo še ni dojel ? Lahko pa imaš namesto resnice in pravice vsaj srečo in to je, da vsaj psa dobiš nazaj
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Lilit na 04 September 2012, 11:01:34
Lepo videt, da ceprav se znamo clani tega foruma na smrt skregat, smo si v tem primeru enotni 8)
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: rovena na 04 September 2012, 11:38:52
Po mojem mnenju ti sedaj ne preostane nič drugega kot se vsedeš v avto in greš po kužeka. Brezveze je iskati krivca, gospa iz italije je vednar konc koncev bila prijazna in vzela psa v oskrbo.
Ti pa sedaj pomoje ne moreš nardit nič, dogodka nisi prijavila, kar ga pomoje več ne moreš, ker si čakala predolgo. Na tvojem mesto bi se bolj za takšno pomoč obrnila k kakšnemu odvetniku, ki ti bo verjetno še njaboljše znal povedati kak pa kaj.

Čeprav na tvojem mestu ne bi  niti razmišljala kak pa kaj, jaz vem da v trenutku, ko bi me kontaktirali, bi se vsedla v avto in odpeljala po psa. Pač požreš, plačaš in vsaj k sreči dobiš psa v enem kosu nazaj.  :) Upam, da boš čimprej spet s svojim kosmatincem!  :)
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Lanabela na 04 September 2012, 11:45:24
Po moje bi bilo pa najbolje, da ga pusti tam kjer je, ker ji itak ni nič zanj.
In ja, pse tudi kradejo - a jih potem bodisi obdržijo, bodisi preprodajo, pojedo ali pa izsiljujejo lastnika za odkupnino (ki pa niti slučajno ne znaša 200€ ampak nekajkrat več).
In mimogrede, najditeljici ne morete čisto nič - niti tega ne morete dokazati, da ga je čez mejo prešvercala ona - lahko bi ga tudi kdo drug in ga je ona našla že v Italiji. (maš primere, ko mulci najdejo potepuškega cucka,  ga vzamejo s seboj, ko se začnejo prve težave, ga pa starši postavijo nazaj na cesto. In ga seveda ne vozijo nazaj tja, kjer so ga pobrli)
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Yushy na 04 September 2012, 12:22:01
Meni tudi ni jasno kako še lahko debatiraš po forumu, namesto da bi bila srečna, da se je tvoj pes dejansko našel in bi takoj letela tja. Če nimaš 200€, ki bi jih lahko dala na stran za psa, si ga seveda že v začetku ne umisliš. Žival lahko zboli ali se pošoduje in so na koncu stroški mnogo mnogo višji kot pa 200€. Če pa se že slučajno zgodi, da v tistem trenutku nimaš denarja pa zagotovo obstaja nekdo pri komur bi si ga lahko sposodila in ga kasneje pač vrnila. No glede na to, da še vedno sediš doma in čakaš, da ti bo nekdo psa dostavil pred vrata, ti že ni toliko do njega in bo očitno kar ostal tam kjer je.
In že stotič, pes ni bil ukraden, ker ti ga niso spulili iz rok ali ukradli iz avta ampak se je prosto šetal naokoli. Tako, da prosim ne išči krivde pri drugih ampak bodi raje hvaležna, da se je našel.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: KARMEN na 04 September 2012, 12:27:45
Tejca, ne sekiraj se, to je klasika tega foruma  ;). Tega nisi vedela, zato si storila napako, da si vprašala za nasvet, ženske pa so te po svoji stari navadi zbombardirale  :P :P :P. Nič novega  :'(!
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Klaudija na 04 September 2012, 12:30:18
A sem edina ki sem tole prebrala?

A na to pa ni noben pomislu, da mednarodne zadeve zahtevajo več časa in energije kot medkrajevne!
Po psa bi se že odpeljala, če bi bil postopek že zaključen!
Ker nimam naslova in kontaktiram preko določenih mednarodnih organov ŠE NE MOREM PREVZETI PSA!
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: čara na 04 September 2012, 12:35:49
Ko je zavetišče našlo psa s čipom iz Hrvaške, so kontaktirali Hrvate, pridobili kontakt lastnika, mu javili in je ISTI dan lastnik štartal po psa v SLO in sta zvečer bila združena.

In če so ti javili, da je v ITA, poklicali so te, si sigurno dobila naslov, saj ne kličejo samo tako, da povejo da ga nekdo ima in da se jim ne sanja kje. Pa ne nas farbat tukaj, no.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Davor na 04 September 2012, 12:39:23
ne se šalit,

"Preko sms-a sem kontaktirala z njo in jo vprašala kdaj in kje bi lahko prevzela kužka. Odgovorila je, da kadarkoli v njenem mestu, ,"

Rećimo bobu bob, da se vsa zadeva suče okoli stroškov oz. denarja
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Saga na 04 September 2012, 13:09:55
Kdo je tu bombandira? Ni nam jasno, zakaj še sedi doma, če ve kje je pes!
Zakaj išče tisoč izgovorov, da ne plača za oskrbo in da ne gre sama po njega? Zakaj obtožuje, da so ji ukradli psa, če je na začetku napisala, da jim je ušel? Zakaj se laže, da kontaktira preko nevemkaterih organov, če je že na začetku napisala, da se je z gospo že pogovarjala? ,.........

Tu bi se večina spokala v avto in šla po psa - Z VESELJEM IN OLAJŠANJEM. Če se pes izgubi se ponavadi da nagrada, ker je bil nekdo toliko, pa mu ni treba, da ga je vzel in nas poiskal. Lahko bi pa komot šutnu ščene in ga pustil na milost in nemilost okolici!

Aja... je Čara napisala kako dolgotrajni so mednarodni postopki  ;)  :D
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: joe cool na 04 September 2012, 13:15:58
kot so ti že mnogi napisali, bi se tudi jaz vsedla v avto in šla po svojega psa - če je treba, tudi kam dlje kot do Zgornjega Kašlja ;)
in bi tam skušala ugotoviti, kako je prišlo do tega, da ga ima ta ženska ???
jaz sem bila pred mnogo leti lastnica psa in takrat ni bilo tetoviranj, čipov itd... Če se ne bi pred dvema letoma doma odločili za novega psa,  ( sem se takrat ponovno začela izobraževati v vseh pogledih v zvezi s psom) - ne bi vedela, da obstaja čipiranje in da ti vsak veterinar lahko prebere, kam spada pes. Mogoče ta ženska tega ni vedela, vprašanje je, koliko v pomoč so lokalni policaji...ne bi vnaprej preveč obsojala :-[
meni bi bilo bolj važno, da je lepo skrbela zanj :), tiste račune za veterinarja bi pa tudi plačala, ker verjemi, da ne bodo edini v tvojem/pasjem življenju  ;)
mogoče je boljše, da pes ostane pri tisti gospe, ki je "častila" veterinarja, kot je videti, mu tam ne bo hudega - če lastnica raje na forumu sprašuje, kot da bi ukrepala :(
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Ria na 04 September 2012, 14:50:40
Ne vem... Če bi se šlo za mojega psa, bi v trenutku, ko bi končala s telefonskim pogovorm s to žensko, sedela v avtu in se peljala. O denarju ne bi razglabljala, razmišljala... Pač ne bi plačala položnic, pač ne bi jedla. Kakorkoli...


Točno to...

in tako, kot je rekla Ninci, mogoče, ga je gospa v dobri veri vzela s seboj,in takrat ni razmišljala o lastniku, dokler ji niso pri veterinarju povedali, da je kuža čipiran. Pri nas je starejši sosed tri mesece nazaj prišel z morja z nekim mešančkom,ki ga je našel tavajočega po cesti...Cel teden je bil kuža z njim, nato ga je pa pobasal v prtljažnik,in odpeljal. Ko smo ga vprašali, koliko je plačal za čipiranje, o tem sploh ni nič vedel, ni imel potnega lista, na meji ga niso ustavili..Potem je šel pri nas s kužkom k veterinarju, je dobil čip, kot lastnik je zdaj vpisan on...Tako da ja, čez mejo psa ni ravno težko prepeljat, tudi brez dokumentov ne, in starejše generacije, ki nikoli niso imele psa, tudi nimajo pojma o kakih čipih...

Kakorkoli..razumem gospo, ki je mogoče v dobri veri želela posvojiti kužka, ki se je izgubil, da želi denar za zdravljenje nazaj. Si mogoče pomislila,da je bil kuža dehidriran predno je prišel k njej? Lahko bi te gospa tudi ne poklicala,in ga obdržala...Ne vem,mogoče drugače gledam kot ti, ker gledam s srcem, ne skozi denar, ampak jaz bi bila tej gospe neizmerno hvaležna,da je poskrbela za mojega ljubljenčka, ki se je izgubil po moji krivdi, in bi ji poleg povračila stroškov dala še kako rožico v zahvalo...samo, to sem pač jaz...
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: rovena na 04 September 2012, 15:04:10
Ria se podpišem pod to.

Če že gledaš na stroške, verjemi, da boš imela dosti večje, če boš stvar prijavla kot krajo... Sploh če je mednarodni postopek, še boš poleg kakega odvetnika morala plačat tolmača in ne vem kaj vse (ČE bi seveda sploh prišlo tak daleč)!

Drugače pa ja, psa čez mejo sploh ni težko "prešvercat". Jaz sem mojega malo morje krat, letos se mi je prvič zgodilo, da je hrvaški carinik preveril, če je številke štimajo  ;)
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Boomi na 04 September 2012, 15:10:19
Tejca mene pa zanima, ce si se po tej burni debati pesjanarjev ze kaj zganila in sla po svojega kuzka, a se vedno cakas, da se te italjanka usmili in ti ga pripelje sama? Oprosti za vprsanje, sam me res zanima kaj se je zgodilo s tvojim kosmatinckom..
nic te ne obtozujem, ker vem da se kaj takega zgodi zelo hitro.. letos sem bila s svojo kuziko v kampu na hrvaskem, vedno sem jo imela privezano na dolgem striku, pa ce me ni bilo zraven so jo pazili prijatelji.. lepega dne pa psicka pregrizne strik ko sem sla v trgovino in je lavfala za mano.. kaksen sok,jaz v trgovini, pred trgovino stoji moj pes in maha z repom.. lahko bi sla kamorkoli in je ne bi videla nikoli vec:(
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: damayanti na 04 September 2012, 16:46:17
ne se šalit,

"Preko sms-a sem kontaktirala z njo in jo vprašala kdaj in kje bi lahko prevzela kužka. Odgovorila je, da kadarkoli v njenem mestu, ,"

Rećimo bobu bob, da se vsa zadeva suče okoli stroškov oz. denarja

BOB  ;D itak da zarad denarja...
kot je  sama napisala
Citiraj
Po slabih dveh tednih so me poklicali po telefonu, da so našli mojega kužka v Italiji. Našla ga je neka Italijanka, si ga prisvojila in ilegalno odpeljala čez mejo. Preko sms-a sem kontaktirala z njo in jo vprašala kdaj in kje bi lahko prevzela kužka. Odgovorila je, da kadarkoli v njenem mestu, pod pogojem, da ji plačam zdravljenje ušes, podhranjenost, dehidracijo  ??? v vrednosti 200€!
Citiraj
Kako naj dokažem, da je bil kužek pod mojo oskrbo zdrav in pravilno negovan?
Torej nasvet se išče kako  dobit psa nazaj v Slovenijo da ga najditelj dejansko pripelje in ni treba nič plačat

Nikakor
...lahko pa ona tebi dokaže da je našla psa v obupnem stanju v Italiji... Kar bi pomenilo da ga je nekdo tretji odpeljal ker ni primerno skrbel zanj je  bil pes potreben veterinarske oskrbe.
Pes je čipiran in  najditeljica dokazuje lastništvo.. ali pa poda prijavo o namerni zapustitvi psa...( glede na to da je obvestila)

pravice lastnika;
Pravice so take , da odgovoren lastnik gre po svojega psa... in je celo zadovoljen da je nekdo vsaj poklical in poskrbel zanj
 baje... ::)( in je zadovoljen da ga je po 14ih dneh dejansko dobil nazaj...  drago in iskano pasmo ::) )
 Če ti je to preveč, oz odveč, oz bi psa nazaj  pa ne bi dala ni centa niti ga šla nikamor iskat ....pač enostavno rečeš , da ji psa podarjaš in ji pošlješ papirje in čao...
 ne vem kaj je tukaj sploh za debatirat.

Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Boomi na 04 September 2012, 18:31:34
Sam js res ne zastopm ljudi k si kup psa za 1000eu+ pol mu je pa skoda dat 200eu za veterinarske stroske:S se je treba zavedat da je pes zivo bitje, pa da pride do raznoraznih situacij ko bo treba placati vec kot pa to malenkost.. Sj ti nau nihce dal denarja ko ti bo pes zbolel kaj sele drzava.. pes je tvoja odgovornost, tako kot tvoji otroci. jaz bi tisti gospe ki ji ni bilo tezko dati 200 eu da je pes prezivel, dala kaj vec kot pa kavo in piskote, ker vprsanje ce bi bil pes zdaj se ziv brez njene pomoci..
sigurno ste si nabavili psa kot modni dodatek, niste se pa zavedali da je to zivo bitje ki je ranljivo.. al pa ta neumnost ko starsi kupijo psa ker otroci "tezijo", ceprav vejo da bo isto kot je zr bilo z zajckom, hrckom pa zlato ribico! En tedn zanimiv pol pa zajc za vecerjo, hrck v zivalski vrt za kaco, zlata ribica je pa tko crknla po treh dneh k je bla v eni mjhni stekleni kugli otroc so ji pa usuval celo flasko hrane:/ mal sm zasla, ampak sm sigurna da k ste kupl psa niste vedl da vs bo prsu vec kokr je biu pa vredn ko ste ga kupili..
Brez zamere, mogoce bols da tista italjanka naprej skrbi za vasega psa, mislim da se mu bo bolje godilo..
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Lunette na 04 September 2012, 19:29:26
Oj še ena ideja. Ne samo pravica lastnika, ampak tudi pravica vzreditelja, da ve kaj se dogaja z njihovimi psi. Morda pa lahko vzreditelj priskoči na pomoč. Recimo, da sigurno oni poznajo kakšne ''pasemske'' kolege v Italiji, pa da se povežejo z njimi, da bi morda pes začasno tam počakal, da se organizirate in odpravite ponj. Meni bi že bilo lažje, če bi bil pes pri nekomu, ki mu lažje zaupam, kot pa kr pri eni teti za katero nisem ziher a mi je psa ukradla al ga res čuva zame do prihoda.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: manchy na 04 September 2012, 19:52:47
Pa vemo, če je kuža pasemski oziroma, da ima rodovnik in sploh obstajajo vzreditelji? Če nimajo 200 eur ali jim jih je pa škoda dat, tudi dvomim, da so kupili psa z rodovnikom  ???
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Davor na 04 September 2012, 20:44:02
Citiraj
Pa vemo, če je kuža pasemski oziroma, da ima rodovnik in sploh obstajajo vzreditelji? Če nimajo 200 eur ali jim jih je pa škoda dat, tudi dvomim, da so kupili psa z rodovnikom 

ziher je pasemski, lastnik rodovnika tega  ne bi nikoli storil
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: pidog na 04 September 2012, 21:14:17
Ja, ljubitelji pasemskih psov, edinih pravih tega ne bi storili  ;D ..................... 100m od hiše ga še grem iskat, vse ostalo je preveč dela in stroškov; takšni smo lastniki baštardov :o
In seveda, rodovnik ni samo papir, ampak "na konec sveta" za njim, po njega če je treba................recimo če bi bil v igri "naš" brak :o ;) :P 8) ::) :-\ :-[
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: manchy na 04 September 2012, 21:16:26
Vidva pa kr nekaj...
Nanašalo se je na to, ker so pisale o ceni psa in vzrediteljih, če bi jih morda zanimalo kaj se dogaja s psom.
Logično pa je, vsaj meni, da če nekdo noče dat 200 eur, da bi dobil svojega ljubljenčka nazaj, po mojem tudi ni dal 1000 eur že prvotno zanj ...
Samo da vskočita in data glupi komentar.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: pidog na 04 September 2012, 21:17:35
Na glupi komentar zmeraj samo glupi komentar ;)
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: manchy na 04 September 2012, 21:26:26
Ne vem zakaj bi bil moj komentar glup.
Če nimajo 200 eur ali jim jih je pa škoda dat, tudi dvomim, da so kupili psa z rodovnikom  ???

Torej pri nakupu so se izprsli (glede na to, da je sama rekla, da imajo popularno in drago pasmo)?, zdaj pa nimajo za sendviče, bencin in 200 eur?
Ja, valda.
Dandanes je sicer vse možno, pa vseeno.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: pidog na 04 September 2012, 21:29:24
Logično, da je glup  :) ................mislim 2. "najglupejši"; 1. je postavljen na začetku teme, kot prvi post.
In princese so prišle celo do rodovnikov ;D ; ja sem pa res tudi sam glup, da sploh komentiram  :o :o :o
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: manchy na 04 September 2012, 21:35:52
 :P
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: pidog na 04 September 2012, 21:41:51
Logično ;)
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Saga na 04 September 2012, 22:10:25
Pidog, ti mene vedno nasmejiš! V celi tej temi nisi nič napisal, ko se je pa rodovnik samo omenil - ev te  :D
Pa ne mislim nič slabega, te rada berem  ;)
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: ninci na 04 September 2012, 22:27:32
pidog ima "rodovnik radar"  :P Lahko nadaljujete v rodovniški /nerodovniški, če si česa še niste povedali  ;)
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: diva1 na 04 September 2012, 22:38:06
Kot je že deteljica rekla... Tudi jaz bi šla po svojega psa , pa čeprav bi bilo potrebno iti  na "Antarktiko"... Samo da ga dobim, spravim domov...

"Čeprav denar ni prozoren, nekateri še vedno gledajo skozi denar".

Iztok M.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Lunette na 05 September 2012, 15:22:15
"Čeprav denar ni prozoren, nekateri še vedno gledajo skozi denar".

Iztok M.
Hvala za tale citat, ker si ga bo potrebno ''sposodit''  :)

Vidim, da so eni narobe razumeli mojo idejo kaj bi se še dalo nardit v takem primeru. Za moje zmešance sem bila že marsikje pa tudi broke in brez kake plačane položnice na datum. So mi pa vedno na pomoč priskočili pasji ''botri''. Ne preko papirantih linij ampak zgolj ljubiteljskih. ;) Sem se pa potrudila, da so bili psi oskrbljeni/na varnem/doma ne glede na moj - v denarnici. Ker pa so me take situacije izučile...imamo doma interno pravilo da imajo psi ''žepnino''  :D Takrat ko smo denarno dovolj zmožni imajo mesečni budget, ki ga porabimo za hrano/opremo ostanek pa na stran. Za tahude primere.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Ria na 12 September 2012, 23:15:52
Je kaj novega? Je kuža že doma?
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: tejca na 16 September 2012, 19:07:12
Na prvi prosti dan in po končanem postopku sem odšla po psa. Ko smo se dobili, je najditeljica zahtevala od mene 300€ in ne 200, tako kot sva bili dogovorjeni.
Ko me je pes zavohal in prepoznal, mi je skočil v naročje, vso pot do doma me je lizal po rokah.
Počasi okreva, z veliko ljubezni bo spet tak kot je bil. Vsak dan, ko se vrnem iz skužbe mi skoči v naročje, me spremlja na vsakem koraku,...
Psa so očitno tepli, ker se na vsak nepredviden gib odzove boječe.
Hranjen je bil s človeškimi ostanki, k veterinarju ga je peljala šele po dobrih 14-ih dneh od prihoda v Italijo- datum na računu.

Če bi bila res taka, kot ste me okronali, bi verjetno pes raje ostal pri njej, pa je niti pogledati ni več hotel. Ko je najditeljičin partner stegnila roko k njemu v slovo, mi je skočil iz naročja in hotel pobegniti.

Naj povem še, da mi ni šlo toliko za denar, ampak princip!
No, toliko o mojem psu.
Pa PROSIM!
Pomagajmo si raje med sabo, namesto obsojanja. Mislim, da je bil ta forum narejen z namenom, da si pomagamo, si izmenjavamo izkušnje!
Lp
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: LacenS na 16 September 2012, 20:17:47
Me veseli za srečen razplet :)!!!!
sem pa malo brala to temo in čeprav se strinjam, da bi tudi čim prej odhitela po psa ter da je v končni fazi vsak sam odgovoren, če mu pes pobegne....
po drugi strani noben normalen ne bi psa pretihotapil čez 2(ali1?) mejo in vse ostalo, kar se je pač dogajalo in tudi na koncu zahteval takšne vsote denarja(razen, če bi res potreboval toliko veterinarske oskrbe, potem se razume, da lastnik krije)
In tudi na koncu 300€+bencin ni niti približno malo denarja, pa mi ni težko dat za psa...
no v glavnem še enkrat me veseli, da ste psa dobili nazaj!!! :)
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Lilit na 16 September 2012, 21:42:39
KAkorkoli, me veseli, da se je dobro koncalo in je kuza spet pri vas :)
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Ovcka na 17 September 2012, 11:09:05
Tudi mene veseli, da je kuza koncno doma.. :)

Me pa zanima, kaksen je bil potem celotni postopek? Bi bilo fajn da napises, mogoce komu kdaj pride prav..
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Davor na 17 September 2012, 15:40:24
Zaradi "principa" pustiš, da je pes 14 dni pri tuji osebi v boh si ga vedi kakšnih razmerah...


bilokakor bilo pes je živ in zdrav, ob koncu dneva je to najbolj pomembno
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Lanabela na 17 September 2012, 16:06:10
Kakorkoli že obrneš, na pse se splača paziti. Ke če ti uide (in za pobeg je VEDNO kriv tisti, ki za psa skrbi, tudi če ga je pes "nadmudrio" ali pa je nekdo drug pozabil zapreti vrata....) je to skoraj vedno drago: ali plačaš najditelju ali plačaš zavetišču ali pa plačaš veterinarju. ČE imaš to srečo, da ga dobiš nazaj živega.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: Lunette na 17 September 2012, 16:36:29
Super, da je kuža doma.  :)
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: jst na 15 November 2012, 12:05:15
Verjetno ga je zenska nasla na Hrvaskem, ce ga je takoj peljala do veterinarja kjer so preverili cip so takoj videli kdo je lastnik.

Res? Misliš, da imajo v hrvaških evidencah podatke o slovenskih lastnikih psov?
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: jst na 15 November 2012, 12:06:05
meni osebno bi bilo popolnoma vuršt kje je pes, ker je moj in bi šel kjer se je "našel"in bil prekleto hvaležen da v celem kosu- Že vprašanje ali mora po psa sama ponj, zame tule pove dosti

Se strinjam.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: jst na 15 November 2012, 12:07:12
Dejstvo je, da prav italijanski državljani zelo radi vzamejo "lepega" psa v avto, žal  :(.

Tole je zrelo za prijavo na policijo. Mislim na tvojo nestrpno izjavo.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: barbara10 na 15 November 2012, 12:23:33
Res? Misliš, da imajo v hrvaških evidencah podatke o slovenskih lastnikih psov?

Baze oz. evidence tega zal ne omogocajo, ker niso povezane. Poslje se poizvedba na ustrezen VURS (ustrezne drzave), ki obvesti lastnika oz. sporoci najditelju (zavetiscu), kdo je lastnik, da ga lahko kontaktira. Ne gre to tako hitro.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: jst na 15 November 2012, 12:32:48
Baze oz. evidence tega zal ne omogocajo, ker niso povezane. Poslje se poizvedba na ustrezen VURS (ustrezne drzave), ki obvesti lastnika oz. sporoci najditelju (zavetiscu), kdo je lastnik, da ga lahko kontaktira. Ne gre to tako hitro.

No, saj to pravim.
Naslov: Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?
Prispeval: cici.bobnar na 08 Januar 2014, 08:57:30
jaz imam na vesti en tak pripetljaj, bili smo na hrvaškem na otoku Pag in tik pred odhodom sem se igrala na plaži ( že več kot 7 let nazaj) ter zagledala majhnea kužka. Bil je umazan, zavozlan, brez ovratnice, in sem težila mai če ga lahko vzamemo s sabo, seveda sem mislila da je potepuh glede na njegovo stanje v katerem sem ga našla. Babica je prepričala mati da uzamemo psička in smo šli nazaj v Slovenijo, seveda smo ga prešvercali kar ne bi smeli ampak pustimo to. Šli smo na veterino par dni po prihodu ko smo se spet namestili, in tam so odčitali čip. Več kot en mesec sem skušala kontaktirati lastnico, telefon je bil nedosegljiv. Kontaktirala sem veliko uradov vendar je bil čas počitnic in nikogar ni ravno zanimal izgubljen psiček. Zanj sem lepo skrbela, ga hranila, plačala par veterinarskih računov za čiščenje analk, ušes, zdravljenje vnetih oči. Ko sem končno dobila lastnico, se ta še dva tedna ni pojavila. Gospa je stanovala na hrvaškem, v Reki, in je rekla da bo kmalu prišla ponj. Ob prevzemu kužka nihče ni kompliciral, pokazala sem ji račune, denar je povrnila ( samo za veterinarja, hrano in ostalo sem častila jaz), lepo sem se ji opravičila, razložila v kakšni situaciji sem kužka našla in jo opozorila da naj mu das vsaj ovratnico z značko, če ga že spušča da se sam sprehaja, da se situacija ne bi ponovila. Gospa se je zahvalila za skrb, rekla da ni problema tudi če smo ga odpeljali ter da je vesela da je bilo zanj poskrbljeno, to pa je bilo vse. Kužka je odpeljala in tam kjer smo letovali potem še nekaj let smo se redno srečevali na sprehodih, gospa se je zanj pobrigala in ga vozila na vrvici, ni ga več spuščala, kužek pa je bil tudi lepo rejen in čist. :) Tako da mi za to sploh ni žal da sem ga vzela, ker nekdo bi ga vzel in ga sploh ne bi hotel vrniti pa še bogve kako bi skrbel zanj- poleg tega se je lastnica spremenila na bolje :)