PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Zdravje => Alergije in kožne spremembe => Temo začel/a: jasnica14 na 28 Maj 2007, 09:04:07

Naslov: "hot spot"
Prispeval: jasnica14 na 28 Maj 2007, 09:04:07
 :P

Živijo,

A je že kdo slučajno imel težave pri psu z reakcijo na koži imenovano "hot spot"???

+1
Naslov: Re: "hot spot"
Prispeval: KARMEN na 28 Maj 2007, 09:39:12
To je alergija. Napiši kaj več!
Naslov: Re: "hot spot"
Prispeval: maja01 na 28 Maj 2007, 10:51:48
no, to ni cisto res.
Hot spot je lahko posledica alergije, lahko ima pa drug vzrok. Gre za vlazen ekcem, do tega prihaja predvsem v poletnem casu (toplota). Lahko s epojavi brez nekega (vidnega) vzroka, lahko je posledica  alergije - pes si mesto spraska in na ta ncin poskoduje kozo, lahko nastane zaradi lizanja/grizenja dol. mesta, lahko je posledica pikov/ugrizov zuzelk, ... Nastane torej na mestu, kjer je koza poskodovana (lahko cisto malo), lahko pa nekje kjer ni nic poskodb, lahko je mesto le vlazno - po kopanju npr. in toplo (pod dlako). Na tako mesto se naselijo bakterije, ki jim te razmere nadvse ustrezajo.
Znacilnost hot spota je, da se dokaj hitro siri. Ponavadi srbi, kar je zoprno, ker si pes ze tako poskodovano mesto se dodatno poskoduje z lizanjem/grizenjem/poraskanjem.
Dlako okrog takega mesta se postrize (zrak, susenje), mesto samo s erazkuzi, navadno se predpise tudi antibioticno terapijo in ce gre za mocan srbez se kratkotrajno s kortizoni. Jasno, grizenje/praskanje/lizanje je treba psu preprecit in ce je posledica alergije, seveda odkriti vzrok tej in se alergenom izogibat.
m.

+1
Naslov: Re: "hot spot"
Prispeval: nutella na 28 Maj 2007, 13:03:56
O, madona, potem smo pa tudi mi imeli hot spot. Kasi je dobila na spodnji čeljusti malo ranico, ki je rasla in rasla... Vsakič, ko se je posušila, si je spraskala hrastico, tako da se je ranica odprla. Veterinar je zabril dlakico na tistem delu in dal neko tekočino (eh, ne vem točno, kaj), s katero naj bi vsake toliko časa razmočili, olupili hrastico in pustili sušiti. Meni se to sicer sliši jako nelogično, ampak ajde. Seveda ni pomagalo. Potem je dobila antibiotike za papat. Nič pomagalo. Nakar smo začeli mazat z jodom in končno dali mali praskalki ovratnik - hrastica pa je kmalu "čudežno" izginila. Smo dobili tudi nasvet, da ni pametno briti tega predela, ampak raje na kratko porezati dlako s škarjicami. Zaenkrat nismo odkrili točno, zakaj se je pojavila - mogoče je sama ranica nastala iz prijateljskega pasjega ravsa, potem pa ni in ni hotela zginit zaradi morebitnega padca odpornosti in hormončkov po gonitvi.
Naslov: Re: "hot spot"
Prispeval: babsy_ka na 28 Maj 2007, 17:36:21
Nam se je to zgodilo cca. 1 mesec nazaj, in sicer si je na stegnu kar čez noč naredu ogromno rano, kot si že omenla si je čist vse zlizal, tako da je nastala kr ena ne majhna "luknja" tam. No potem smo šli pa še isti dan do veterinarja, ki je rano obril, Taju lepo posadil ovratnik ( je bil tak joj, da nihče pr hiši ni spal tisto noč), pa kremco nam je predpisal in sicer: Kuterid G, ki se v bistvu uporablja za ljudi, ampak je bla precej učinkovita, saj je za zdravljenje kožnih obolenj, ob tem pa blaži srbečico in zmanjšuje delitev celic. Tale kremca če se prav spomnim stane tam nekje okrog 7 eurov, no v glavnem tole rano smo mazal nekje en teden, potem se je pa lepo zacelila, dlaka je na tistem mestu čist lepo zrasla nazaj. Aja pa še to vsa dlaka okrog tiste rane je bla rdeče obarvana, to pa še danes ne vem zakaj.

lp!
Naslov: Re: "hot spot"
Prispeval: Bela stella na 28 Maj 2007, 19:51:02
Pod imenom hot spot mi ni bilo znano, ko sem prebrala mi je bilo prec jasno o čem se gre. Namreč to je imela naša prejšnja psica zadnja leta kar večkrat. Non stop si je grizla, delale so se hraste, večalo se je itd. Sem ji postrigla okoli dlako, razkuževala in mazala z Garamicinom (antibiotik za ljudi) in se je vedno zacelilo v kakšnem tednu. Samo potem se je vsake toliko pojavila spet kakšna nova... se je pa potem na stariih ranicah vse lepo zaraslo, tako da se sploh ni videlo. Sem pa slišala neke "bajke" o tem, da naj bi bilo to zaradi preveč mesa in vročine. Koliko je to res pa ne vem.
Naslov: Re: "hot spot"
Prispeval: maja01 na 28 Maj 2007, 19:59:57
zaradi prevelike kolicine proteinov v hrani lahko pride do tezav s kozo, ja, in ce se to zgodi takrat, ko je se zunaj primerno okolje, lahko to vodi do nastanka hot spota.
Naslov: Re: "hot spot"
Prispeval: Bela stella na 28 Maj 2007, 20:56:00
Torej "bajka" drži. Žal sem malo skeptična nad vsemi temi stvarmi, ker sem že večkrat doživela, da ljudje kar nekaj govorijo v tri dni (ponavadi kakšni, ki psa sploh nimajo). Na koncu ne veš komu bi verjel in kaj je res.
Naslov: Re: "hot spot"
Prispeval: babsy_ka na 28 Maj 2007, 21:09:39
Mi smo najprej pomislili da je mogoče od frontline-a, ki smo mu ga dali ravno dan prej, no saj mogoče je tud to kaj pripomoglo! potem pa je blo potrjeno da je nekako alergičen na svinjino in perutnino, tako da odkar je divjačino pa jagnjetino je vse ok! trkam...!!
Naslov: Re: "hot spot"
Prispeval: Majchy na 28 Maj 2007, 22:09:17
Ena stran, kjer je opisan Hot Spot, pa še nekaj primerov s fotkami je gor: http://www.petplace.com/dogs/hot-spots-acute-moist-dermatitis/page1.aspx (http://www.petplace.com/dogs/hot-spots-acute-moist-dermatitis/page1.aspx)
Naslov: Re: "hot spot"
Prispeval: babsy_ka na 29 Maj 2007, 11:45:01
uuuu to je pa že grozno  :-\
mi nismo imeli takih ran...še dobro!!
Naslov: Re: "hot spot"
Prispeval: Bela stella na 29 Maj 2007, 13:05:56
uuuu to je pa že grozno  :-\
mi nismo imeli takih ran...še dobro!!
Tudi pri nas ni izgledalo ravno takole, veliko manjše in ne tako rdeče.
Naslov: Re: "hot spot"
Prispeval: didi na 30 Julij 2007, 21:47:55
no tudi nasa didi je dobila takole vnetje pred kakim mesecem dni. Kar cez noc ji je na vratu iz koze (ni imela rane, samo malce bolj rdeco kozo in pod kozo neko bulico) zacel teci gnoj. Vir gnojenja se je vsak dan pomaknil malo nizje po vratu. Ker smo bili takrat ravno na morju, mi je veterinarka svetovala naj jo trikrat dnevno mazem z bepantenom in spiram, vendar ni nic pomagalo. Ko pa smo jo odpeljali na pregled k veterinarju, sem dobila jodov sampon in neko tekocino, s katero sem jo po umivanju namazala. In se je zadeva cisto lepo umirila, edin problem ki je nastal je zredcena in pordecela dlaka na tistem delu, in pa koza je sedaj tam kar posuta s takimi crnimi flekci... kot da bi bila umazana, vendar pa ji spiranje nic ne pomaga... glede dlake sem videla da ste take primere ze doziveli, kaj pa to s kozo? bo to izginilo samo od sebe, ali ima kdo na zalogi kak "pripravek" s katerim bi pospesila odpravljanje tega?

lp
Naslov: "hot spot"
Prispeval: babsy_ka na 30 Oktober 2007, 15:38:59
Živijo!

Na žalost imamo spet probleme s temi "hot-spoti", naš pesjanar to kar serijsko stika in praska, tako da ima že kar na parih koncih te rane, obiski pri veterinarju se ne obrestujejo več, saj vedno dobimo samo neko injekcijo ki naj bi odpravljala srbečico vendar rezultata ni, pa še peklensko draga je tale reč, ampak najbolj me moti da ni niti manjšega učinka. Kot sem enkrat že omenila v enem postu se trenutno najbolj obrestuje krema Kuterid G. Imam še veliko vprašanj okrog tega vendar mi na veterinarski ne dajejo odgovorov  >:( , kot da še sami ne vedo zakaj se gre.... torej mogoče kdo od vas ve....

Kako naj preprečim ponavljanje tega?  sploh obstaja kaka preventiva? A so tile hot-spoti kako povezani s hrano? so nalezljivi? .....

že vnaprej hvala za odgovore!
Naslov: "hot spot"
Prispeval: maja01 na 30 Oktober 2007, 20:54:40
Hot spot je lahko posledica alregije (hot spot je v bistvu samo poimenovanje oblike ekcema, ki pa ima lahko vrsto vrzokov). Vsekakor je potrebno najti vzrok, ne kortizonske injekcije ne kortizonske kreme ne bodo pomagali, ce vzrok ne bo umaknjen (npr. alergen). Taka terapija je namenjena temu, da se pes neha praskat, na dolgi rok pa nima ucinka, ker kortizoni ne zdravijo ... Moj predlog - veterinar dermatolog.
m.
Naslov: "hot spot"
Prispeval: KARMEN na 31 Oktober 2007, 11:40:02
Kakšno hrano pa sedaj dobiva?
Naslov: "hot spot"
Prispeval: babsy_ka na 31 Oktober 2007, 14:49:16
nutro choice lamb and rice.... ker je na perutnino alergičen.
Poznate še kakšno kremo ki bi lahko pomagala? Mislite da je bephanten plus ok, glede na to da tudi razkužuje?

Hvala in lp!
Naslov: "hot spot"
Prispeval: maja01 na 31 Oktober 2007, 15:12:43
Ce je alergija, ali ce se praska, ne bo bepanthen nic pomagal ...

Pelji psa k drugemu veterinarju, da poskusa najti vzrok in da, ce je potrebno, dobi antibioticno terapijo (odvisno od stanja rane).
Naslov: "hot spot"
Prispeval: Tiya na 31 Oktober 2007, 21:33:53
Oj!

Babsy_ka naš zlatko ima podobne probleme kot tvoj. Se teh hot spotov sploh ne mormo rešit. Ko izgine na eni strani, se pojavi drugje. Smo bili zaradi tega problema doskrat pri veterinarju, pa se tudi ne obrestuje več. Sem ugotovila, da resnično najbolje pomaga ta kremica Kuterid, če mu mažemo redno do 3x na dan, se zaceli prej kot v enem tednu. Se mu pa zdaj jeseni na sprednji tački en hot spot nikakor ni hotel zaceliti, tak da smo na koncu opustili še mazanje in samo opazovali, po čudežu je v roku 2 tednov rana izginila sama od sebe- nekaj časa si je zavzeto lizal, potem pa jo je pustil na miru in ranica se je postopoma zacelila....Drugače ma pa naš hrano od Eukanube -Eukanuba Dermatosis- prav posebaj za probleme s kožo.

Je pa enako kot si pisala v enem zgornjem postu. Najprej se mu mesto obarva malo rdeče (tako da že zdaj v samem začetku vem kaj bo nastalo), nato mu izpade dlaka in koža pordeči. Trenutno ma tak problem pod pazduho, sem odkrila danes, ko sva se metala po travi :-\

LP
Naslov: "hot spot"
Prispeval: babsy_ka na 31 Oktober 2007, 22:17:07
Tiya....jaz sem tudi najbolj zadovoljna s tole kremico Kuterid, se mi tud dopade ker je taka malo mastna in ostane na rani, ne kot druge ki si jih Taj kar obriše.
Glede alergij smo že probali to varianto in se razen na perutnino ni nič pokazalo, zato smo tudi na hrani z jagnjetino.
Še najbolj me skrbi to da ga tako srbi in se potem spraska prav do krvi  :-\

Upam da bo kmalu mimo, hvala vsem za nasvete!
Naslov: "hot spot"
Prispeval: ninci na 01 November 2007, 08:33:21
babsy_ka ali ima hrana ki jo uporabljaš kot edini vir mesa res jagnjetino? Če piše Lamb&rice ni nujno, da vsebuje samo jagnjetino, žal. Velikokrat ima potem na kakšnem 5-em mestu še piščanca ali pa vsaj piščančje maščobe, ... Tako da preveri najprej to, ker bi če je test pokazal alergijo na piščanca to še vedno lahko bil vzrok. Če ne bosta morala iskat še kakšen drug alergen prisoten v njegovem okolju... ležišče, pesjak, šampon, ...

Lp nina
Naslov: "hot spot"
Prispeval: ninci na 01 November 2007, 08:47:50
Sem pogledala na strani uvoznika... sestava Nutro choice lamb& rice...

SESTAVINE: Sušeno jagnječje meso (min.26%), mleti riž (min 26%), riževa moka, riževi otrobi, sončnično olje (min. 3.5%), perutninska maščoba, rižev gluten, sušeni jajčni izdelki, pesni rezanci,  kalijev klorid, sušene rjave morske alge, sušeni jajčni izdelek, sol.

Če pa uporabljaš Adult large breed rich in lamb and rice:
Sušeno jagnječje meso (min.18%), mleti riž (min 15%), riževa moka, riževi otrobi, rižev gluten, perutninska maščoba (min. 5%), pesni rezanci, sončično olje (min. 3%), kalijev klorid, sušene rjave morske alge, sušeni jajčni izdelek, česen.

Konkretno je to lahko vir vajinih hot spotov. Probaj zamenjati hrano s kakšno, ki je brez perutninske maščobe in ima edini vir beljakovin in maščob jagnjetino ali ribe.

Lp, nina
Naslov: "hot spot"
Prispeval: babsy_ka na 01 November 2007, 13:20:38
Hvala, ninci!
Na to pa nisem niti pomislila, očitno bom mogla spet preiti na kuhano hrano, nazadnje mu je kuhana jagnjetina in divjačina ful pomagala.... zdaj sem pa prav jezna sama nase  >:(

Lp!

Naslov: "hot spot"
Prispeval: ninci na 01 November 2007, 14:25:08
Saj se dobi brikete v katerih je res samo jagnjetina in riž. Recimo Canidae lamb&rice, če ti časovno ne znese, da bi vsak dan kuhala.

Lp nina
Naslov: "hot spot"
Prispeval: babsy_ka na 01 November 2007, 14:37:52
Saj se dobi brikete v katerih je res samo jagnjetina in riž. Recimo Canidae lamb&rice, če ti časovno ne znese, da bi vsak dan kuhala.

Lp nina

Smo probali tudi te, ampak jih ni hotel jesti... očitno bom mogla "udarit" nekaj srednjega in bomo mal kombinirali tele brikete s kuhano hrano... pa bomo vidli kaj bo.  :-\

Hvala, ninci!
Naslov: "hot spot"
Prispeval: Tiya na 01 November 2007, 16:26:33
Naš je prej imel brikete od Almo Nature, okus po piščancu, ko se je vse skupaj začelo. Nato smo po nasvetih veterinarja prešli na Eukanubo, ki mislim da  ne vsebuje nič piščančjega. Briketi so sestavljeni iz krompirja, posušenih repnih rezancev, soma, ribjega hidrolizata....Na etiketi piše, da vsebuje 23% surovih beljakovin, 13% surovega olja, 1,6% omega-6-maslene kisline, 0,32% omega-3-maslene kisline, 8,0% surovega pepela, 3,0% surovih vlaken, nekaj vode, kalcija in fosforja ter dodatnih vitaminov.
Sem pa na enem drugem forumu zasledila, da lahko tudi ti briketi sprožijo alergije, tak da mu bomo ponovno menjali jedilnik. Bomo poskusili z divjačino ali pa jagnjetino...

Opažam pa, da se mu to rado pojavlja takrat ko pride v stik z vodo. Mi smo ga nekaj časa uspešno držali stran od vseh luž in mokrote, vendar to na žalost ne moremo početi ves čas, saj bi potem moral biti ves čas na povodcu. Zanj ni hujšega kot to, da ne more v vodo...

Naslov: "hot spot"
Prispeval: KARMEN na 01 November 2007, 16:47:31
Po vaših slikicah sklepam, da imate težave s prinašalci. Jaz sem imela zlatega prinašalca, ki je vse življenje imel tovrstne težave. Najhuje je bilo poleti, če se je kopal in se potem ni takoj dobro posušil. Alergija se je pojavila po trebuhu in pod pazduhami. Težavo sem rešila le s tem, da mu nisem dovolila, da se kar naprej namaka v vodi. Ko smo šli na dopust, pa sem ga po kopanju v morju takoj stuširala, včasih okopala s šamponom in dobro posušila. Če pa je razlog določena sestavina v hrani, je potrebno hrano menjati. Podatke o vseh sestavinah lahko dobiš na internetu ali pa v trgovinah dobiš prospekt in potem poskušaš s hrano, ki določenih alergenov nima. Sedanji labradorec pa je alergičen na svinjsko. Nazadnje je bilo kar hudo, ko sem mu iz mesnice prinesla nekaj sočnih govejih kosti, v katere je očitno zašla ena svinjska in morali smo k veterinarju, ker je dobil hudo gnojno vnetje kože. Kost mu dam le nekajkrat na leto, nazadnje pa se nam je zalomilo. Tistih umetnih pa ne kupujem, ker največjo poje v nekaj minutah. 
Naslov: "hot spot"
Prispeval: deteljica na 01 November 2007, 18:58:22
Hot spot lahko sproži karkoli. Pomeni,da pes neko mesto, ki ga je začelo srbeti ali motiti iz kdovekakšnega razloga začne grickat in /ali lizat in s tem povzroči lokalno vnetje. Ker ga to moti , nadaljuje z "obdelavo" in zadeva se "zacilka".
Poleg raznih alergij na hrano ali kontaktih na kakšno travo je lahko vzrok za začetek čisto banalen pik insekta ali čist navadno neškodljivo semence trave, ki se ujame v dlako.
Če se je zadeva začela zaradi enkratnega dogodka , čusto zadošča, da mesto obrijemo, razkužujemo ( lahko navaden jod) in poskrbimo,da pe sne more lizat naprej ( ovratnik ali povijemo mesto) . Pomaga tudi kakšen claritine ( zavira srbenje in dejuje proti alergijsko).
Če se zadeva ponavlja  je treba iskati "globji vzrok". Alergija na hrano  ali na ležišče ali kakšne rastline s katerimi redno prihaja v stik.
Naslov: "hot spot"
Prispeval: Tiya na 01 November 2007, 19:20:44
Mi smo lih kar naredli mimi operacijo...pod pazduhami sem mu odstrigla nekaj dlake in namazala s Kuteridom. Zaj je pri nas problem samo to, kako mu onemogočit dostop do poškodovanega mesta, ki je pod pazduho.
 Kako ste vi zaščitili takšna mesta? Pri nas ni uspešno nič, še ko je imel tavelik ovratnik, se je tako dolgo metal po tleh, da ga je čisto zvil, nato pa še obgrizel (le kako mu je to uspelo ???). Zdaj mi pomaga samo to, da ga po mazanju peljem na sprehod, da se kremica lepo vpije in se stvar delno zasuši. Pa tudi če mu s tem preprečim lizanje, se lahko še vedno popraska s taco...
Naslov: "hot spot"
Prispeval: babsy_ka na 02 November 2007, 18:00:39
Tiya upam da boste rešili vaš problem, mi gremo jutri zjutraj k veterinarju, ker ga je bilo danes nemogoče dobiti  >:( Sicer se je pa stanje pri nas še poslabšalo, tale rana se veča in še otekla je,iz nje pa se izloča neka tekočina, kot nek gel, gnoj ni ker je brez vonja in popolnoma prozorna, tako da jutri brez heca k veterinarju, upam le da ni nič hujšega  :-\

lp!
Naslov: "hot spot"
Prispeval: Tiya na 03 November 2007, 08:18:28
Babsy_ka, držim pesti da se tvoj pesjanar čim hitreje pozdravi! :-* Jst morm potrkat da se nam zaenkrat tole še ni pojavilo v tako hudi obliki. Ko sem Tobiju danes pregledala vneto mesto, sem na veliko veselje opazila da se kožica suši in ni več tako zelo pordela, tako da upam, da bo šlo zdaj na boljše...

Babsy_ka, sporoči kako je šlo pri veterinarju...

Naslov: "hot spot"
Prispeval: babsy_ka na 03 November 2007, 11:59:45
Mi še vedno čakamo lokalnega veterinarja, ki nas je zaradi nujnega primera zjutrej poslal domov, stanje se vztrajno slabša, izcedka je vedno več in vedno močnejšega vonja ( zdaj že kar močno smrdi), oteklo mu je tudi uho in zaradi tega stalno stresa z glavo...

Še dve slikci kako zgleda tole pri nas....

http://babtaj.moj-album.com/album/8838466/?os=9964881

http://babtaj.moj-album.com/album/8838466/?os=9964878
Naslov: "hot spot"
Prispeval: Tiya na 03 November 2007, 12:27:34
Ojooj, tole se pa presneto resno sliši!! :-\

Babsy_ka bi lahko še  enkrat prilepila slikce?

Naslov: "hot spot"
Prispeval: Tiya na 03 November 2007, 12:40:56
Zdaj sem pogledla tudi tvoje slikce, prej nisem videla linkov...Tole izgleda pa presneto resno! :-\ Bogi Taj, resnično upam da bo čim prej bolje z njim!
Naslov: "hot spot"
Prispeval: babsy_ka na 03 November 2007, 14:56:37
Evo nas...končno od veterinarja. Spet smo dobili injekcijo proti srbečici, jod za razkuževanje in tablete Synulox, ki jih more jesti 10 dni. Veterinar je tudi prepovedal kakršnokoli svinjino in perutnino, tako da bomo mogli pogruntat kaj je najboljše za našega pesjana. Sicer pa kot je omenjeno že v zgornjih postih povod naj bi bila hrana ali pa piki žuželk, vse ostalo se pravi rane, vnetje kože.... si pa naredi pes sam.

No upam da bo čimprej mimo!
Lep pozdravček!
Naslov: "hot spot"
Prispeval: KARMEN na 03 November 2007, 17:42:27
Ali je res dobil kaj svinjskega? To, kar sem videla na slikicah mi je zelo znano, škoda, da nisem slikala, kakšno rano je imel Jon po zadnji pomotoma kupljeni svinjski kosti. Veliko huje! Tudi on je moral dobiti injekcijo, potem se je rana takoj začela sušiti. Dlaka pa mu ni zrasla kar nekaj mesecev.
Naslov: "hot spot"
Prispeval: babsy_ka na 03 November 2007, 21:08:42
ja res smo mu dali nekaj svinjskega mesa za obrok...očitno je bila napaka, me je prav posebej opozoril veterinar da je v tem času ko se bližajo klobase in salamice nepriporočljivo dajati psu karkoli od tega.  :-\
Naslov: "hot spot"
Prispeval: KARMEN na 03 November 2007, 21:12:46
Boš vedela za drugič, da ne boš več naredila te napake. Naš Jon dobi ogromno gnojno rano že po enem čevapu. Njemu ne upam dati niti rezino klobase, kaj šele kaj več.
Naslov: "hot spot"
Prispeval: Tiya na 08 November 2007, 15:56:49
Babsy_ka, kako je kaj s tvojim Tajem ??? ? Je že kaj boljše?
Naslov: "hot spot"
Prispeval: dog4ever na 08 November 2007, 16:05:37
babsy_ka, hot spot lahko nastane tudi zaradi padca odpornosti (zaradi različnih razlogov). In če je pes mlad, je to zelo pogosto. Ena moja znanka je imela prvo zimo, ko je imela psa, probleme s hot-spotom samo takrat, ko je bil pozimi (jeseni) dež (očitno pes še ni  razvil odpornosti in ob vsaki vlagi mu je nastal hot spot). Samo prvič so predolgo čakali in pri psu je bilo še huje kot pri tvojem. Pes je takrat dobil veliko dozo antibiotika ter Plivasept šeneči šampon za umivanje (resnično dela čudeže :-*). Od takrat naprej so ga vsakič umili, ko so videli, da se hot spot dela. Nikoli več niso potrebovali antibiotika. In probleme so imeli samo prvo zimo. In njim je veterinar sprva tudi rekel, da je to alergija na hrano (pa ni res).

 
Naslov: "hot spot"
Prispeval: babsy_ka na 08 November 2007, 18:24:38
Tiya.... s Tajem je že super, rana se je lepo zacelila, tudi vonja ni več.... ravno danes smo končali z antibiotiki in sedaj upamo da smo se rešili tega, hvala za vprašanje.
Kako je pa s tvojim psom? sta pozdravila tisto pod pazduho?

dog4ever... tudi te možnosti nismo čisto izključili (padec odpornosti), vendar tokrat ni bil izpostavljen niti mokroti niti vlagi, tako da smo vzroki pripisali hrani (tu je bil pa moj kiks... :-[ )

Vseeno hvala, bom pa uporabila tvoj nasvet glede šampona...mogoče veš kje se ga dobi?

lp
Naslov: "hot spot"
Prispeval: dog4ever na 08 November 2007, 19:53:19
Veterinar ali pa mogoče lekarna.

To je drugače "človeški" šampon. Uporablja se ga tudi v človeški medicini.
Naslov: "hot spot"
Prispeval: Tiya na 10 November 2007, 14:34:10
Oj! To me pa veseli da je bolje :D!! Tudi Tobi je zdrav! Takoj ko sem mu na prizadetem mestu odstrigla dlako je rdečica počasi ponehala in koža je postala nazaj gladka in normalno rožnate barve! Seveda smo ga pa še nekaj časa mazali s Kuteridom...Drugače smo pa mi tudi dobili en šampon, morm potem pogledat kako se mu reče...Ravno za te zadve, hot spot in srbeča koža.
Naslov: "hot spot"
Prispeval: Felina na 20 December 2007, 11:17:34
mi imamo hot spot na jačkih (si jih je porezal na nekem robidovju in potem rane zlizal) in že približni 10 dni se mu noče konkretno zacelit (problem je, ker je na tem mestu full občutljiva koža, ki se še ekstra dolgo celi, pa ker je shih-tzu je zelo pri tleh sedaj pa je še sneg, itd....v glavnem obupujemo!...probali smo že na izhodih za lulanje in kakanje nekako zaščititi jajčka, pa je bilo vse jalovo početje)...vsak dan mu spiram z jodom, dobiva antibiotike, dobiva proti srbečici, ima ovratnik, je že kazalo na boljše, pa je danes spet dobil malo gnojnega izcedka....pa me zanima, kje je možno dobit ta plivasept šampon.......sem preklicala že lekarne in vse veterine v mariboru in izven in nihče še niti slišal ni za to...vsi vedo za plivasept razkužilo, ne pa za šampon... :'(  če res dela čudeže, bi to mi nujno potrebovali.  :(
Naslov: "hot spot"
Prispeval: Felina na 20 December 2007, 12:13:41
ok, stvar sem našla v najbolj zakotni lekarni kaj je možno, za katero sploh nisem vedela, da obstaja..pa še tam so mi mogli dat na stran, ker je bil zadnji..bom poročala, če deluje...
je pa problem, da ko mali hodi, si vedno znova natrga jajčka tam kjer je pregib in se vedno znova rana odpre in zagnoji.....znorela bom!
Naslov: "hot spot"
Prispeval: barby. na 15 Januar 2008, 21:38:53
OJLA!
Kot vidim nas ima kar veliko podobnih težav z našimi ljubljenčki.Tudi pri moji nemški dogi so se pojavili podobni izpuščaji,ki so se nato skupaj z dlako kar odluščili od kože.Odšla sem na veterino v Lesce in tam dobila omenjeni šampon Plivasept 500ml,ki stane 15,70€.Tukaj pa vam bom napisala še naslov in telefon: Alpska 49, 04/53-77-100.Na kliniki pa so mi povedali,da se ta šampon lahko dobi pri osebnem zdravniku,če se le malo boljše poznaš z njim,ker ga oni uporabljajo za osebno higijeno.
Upam samo to ,da bomo tudi mi pozdravili našega velikana.

ČAO,Barby!
Naslov: Re: "hot spot"
Prispeval: baloo na 16 Januar 2008, 12:51:14
no, to ni cisto res.
Hot spot je lahko posledica alergije, lahko ima pa drug vzrok. Gre za vlazen ekcem, do tega prihaja predvsem v poletnem casu (toplota). Lahko s epojavi brez nekega (vidnega) vzroka, lahko je posledica  alergije - pes si mesto spraska in na ta ncin poskoduje kozo, lahko nastane zaradi lizanja/grizenja dol. mesta, lahko je posledica pikov/ugrizov zuzelk, ... Nastane torej na mestu, kjer je koza poskodovana (lahko cisto malo), lahko pa nekje kjer ni nic poskodb, lahko je mesto le vlazno - po kopanju npr. in toplo (pod dlako). Na tako mesto se naselijo bakterije, ki jim te razmere nadvse ustrezajo.
Znacilnost hot spota je, da se dokaj hitro siri. Ponavadi srbi, kar je zoprno, ker si pes ze tako poskodovano mesto se dodatno poskoduje z lizanjem/grizenjem/poraskanjem.
Dlako okrog takega mesta se postrize (zrak, susenje), mesto samo s erazkuzi, navadno se predpise tudi antibioticno terapijo in ce gre za mocan srbez se kratkotrajno s kortizoni. Jasno, grizenje/praskanje/lizanje je treba psu preprecit in ce je posledica alergije, seveda odkriti vzrok tej in se alergenom izogibat.
m.

+1

Po tem opisu sodeč, so tudi mi včeraj pokasirrili tole zadevo. Do zdaj je imela vedno čisto mahne rane. Take da sem jih lahko sama sanirala, včeraj sva jo pa morala peljaz k veterinarju, ker je imela rano čez cel desni komolec :(. Smo jo morali trije držat, da jo je lahko obril. Dobila je dve injekcije, pa en sprej s katerim jo morava špricat 3x na dan. Lahko pa rečem, da je rana danes že veliko lepša kot je bila včeraj in upam, da se stvar čim prej pozdravi. Je pa po veterinarjevem mnenju do tega prišlo zaradi vremena. Dež na dež. Naša ima veliko dlake in se ni dobor presušila pa se je začelo pacat. Se pa revica sama sebi smili. Sem šla prej k njej, jo malo pocrkljala in je kaj jamrala zravn ::). Kot : ¨Joj, kako sem jaz boga¨ :D.
Naslov: "hot spot"
Prispeval: baloo na 17 Januar 2008, 13:35:16
Pri nas to tkole zgleda. Ampak to že v redu zgleda, zdaj ko je pobrita dlaka in se celi. Je to hot spot ali ne?
(http://shrani.si/f/29/11X/2SMghGzF/img2872.jpg)
Naslov: "hot spot"
Prispeval: barby. na 17 Januar 2008, 19:07:21
OJLA!
Z veseljem sporočam,da se pri moji dogici stanje vidno izboljšuje.Do danes smo ga umivali samo z šamponom Plivasept,zdaj ga bomo pa še začeli mazati z kremo Kuterid G,ki sem ga dobila na recept pri moji osebni zdravnici.Kljub receptu krema stane 5,40€.Za preventivo mu bomo pa še stisnili analko (žleza v analni odprtini).
Danes sem pa slikala še eno ranico,tako da boste videli kako to zgleda pri nam.
Naslov: "hot spot"
Prispeval: *nastja* na 18 Junij 2008, 17:53:27
Našemu psu se poleti (večkrat se kopa v reki) naredijo gnojne rane - verjetno je to tako imenovani hot spot.
Ne pusti, da bi dlako postrigli, kadarkoli približam roko vratu (kjer ima hot spot) se na hitro obrne, očitno mu čisto nič ne paše, da bi mu šarili okrog

Žal ima zaradi določenega veterinarja, z le-temi ZELO slabe izkušnje: kot malemu kužku mu je veterinar na silo meril temperaturo, grdo ravnal z njim in čisto možno povzročil hude travme. Zaradi tega še zdaj težko prenaša veterinarje, na sploh pa gremo k veterinarju samo na cepljenje (kjer mu veterinar najprej da malo priboljškov, nato to počnem jaz, ta čas pa ga vet. cepi).

Zdej vsako leto smo njegove težave s kožo pozdravili z vitaminskimi tabletami - DERMATIN, po parih tednih ni bilo več gnojnih ran. Enkrat sva mu z mamo uspeli postriči pri nogi ampak, takrat ni imel tako hudo. Po parih dnevih se mu je začelo sušiti.

Zdej pa spet problem. Ne mormo postričt, ker ne pusti, da ga se ga na tistem mestu dotaknemo (niti pobožat). Hot spot ima na vratu. Praska se ne, ker ga je očitno izučilo. Večkrat pa potresa z glavo, verjetno tako malo ublaži srbež. Tudi valja se (sicer ne več tako navdušeno kot prej), ampak mu, v kolikor lahko, to preprečujemo.

Ne bi pa rada, da ga dajo pod narkozo zaradi striženja- kaj mi sploh preostane? Verjetno nič.


hvala za pomoč
Naslov: "hot spot"
Prispeval: polonči na 18 Junij 2008, 18:07:22
Tudi naš je to dobil ko se je kopal v (ne prav čisti) reki. Pol smo to preprečili tako, da se pač nismo več kopali v reki. Če pa že tega ne morate preprečiti pa ga po kopanju fejst počesajte, da se prav posuši. Drugače pa nevem...
Naslov: "hot spot"
Prispeval: *nastja* na 18 Junij 2008, 18:12:02
trenutno mi je mar samo za to, da ga pozdravimo. Zgleda prav žalostno, direkt depresiven je.
Vleče se kot megla, hvala bogu ima vsaj apetit.
Naslov: "hot spot"
Prispeval: Yo na 18 Junij 2008, 19:29:50
Jaz se imen arcnij več ne spomnim, ker smo imeli tak primer že leta nazaj (s škotom, ki sem ga namakala v Iški, pa veliko dežja je bilo in sopare, pa pri vsej dlaki se je težko do konca posušil med enim in drugim sprehodom). Mogoče lahko kdo pomaga glede na opis? Dobili smo šampon (živo roza barve) + sredstvo v šprici (derm in nekaj se je imenovalo), ki sem mu ga redno nanašala. Za hot spot je značilno tudi obarvanje dlake. Mojemu se je bela dlaka obarvala na fluorustenčno zeleno, če se ne motim, se je pa labrador (svetel) od enega od forumašev (Sky se mi zdi?) "prebarval" na rdečo. Je pa izgledalo grozno. Dobesedno skozi kožo je pronical gnoj, pes se ni mogel niti usest, niti uležt, grozno ga je bolelo, par noči sva tako "spala", da sem sedela na sedežni, ga od zadaj prijela okoli "pasu" in držala, da je lahko malo dremal stoje (pri nas je bilo najhuje namreč okoli jajčk in ritke). In povrhu vsega me je prva vet. prepričevala, da se je usedel v barvo  >:(
Naslov: "hot spot"
Prispeval: Nelly na 18 Junij 2008, 23:23:19
Yo, himpermangan (hipermangan) mogoce? (upam da je prav, nekaj podobnega je pa sigurno). Tak prasek za razkuzevanje, dobi se v lekarni in ga zmesas z vodo ter umivas prizadete predele. Je pa zivo roza skoraj fluorestencno roza barve. Je to to?

Z tem smo mi umivali psico, ko je revica dobila hot spot po obeh stegnih. Se danes sem jezna na moje domace, ki so jo pri moji odsotnosti veselo zalivali z vrtno cevjo.. po parih dneh pa meni jokali v telefon kako neznosno psica smrdi. Ko sem prisla pa domov me je pa skoraj kap, polovica psice v gnojnih mehurjih. >:( Smo takrat jo tudi dali pod pomirjevalo, da se je dlaka postrigla stran. Ce gre za mali hot spot in ne pusti strici, poskusaj kar cez dlako (jo vsaj malo odmakniti) cim bolj umiti z tem. Za manjse hot spote sem pa jaz uporabljala tudi jod (braunol) in je tudi zelo pomagal.

Naslov: "hot spot"
Prispeval: Yo na 19 Junij 2008, 03:52:51
Yo, himpermangan (hipermangan) mogoce? (upam da je prav, nekaj podobnega je pa sigurno). Tak prasek za razkuzevanje, dobi se v lekarni in ga zmesas z vodo ter umivas prizadete predele. Je pa zivo roza skoraj fluorestencno roza barve. Je to to?

Je bilo roza barve, ja, samo nisem imela praška, je bil šampon v flaški. Se bom poskusila spomnit imena. Pa v šprici smo imeli eno zadevo, to je ta *******derm.
Tudi našega so morali pobriti pod pomirjevalom, ja.
Naslov: "hot spot"
Prispeval: *nastja* na 19 Junij 2008, 06:34:53
Zdej bomo počakali, da vidmo odziv na tablete DERMATIN, pol pa očitno nič več kopanja v Savinji.
Če ne bo bolje, pa bomo očitno res morali pomirjevala uporabit, da ga pobrijemo.

Namreč naš ima hot spot na vratu, ni šans, da dobi ovratnico gor (na sprehod brez ovratnice ne gremo). Hvala bogu imamo vsaj doma eno veliko parcelo, kjer se lahko za silo zlaufa, ampak to ni dovolj.


lp
Naslov: "hot spot"
Prispeval: Chance05 na 19 Junij 2008, 10:56:05
Dermatin verjetno ne bo kaj dosti pomagal ... vsaj v tej fazi ne  :-\

Po mojah izkušnjah zelo pomaga jod, s katerim je treba vsaj dvakrat na dan pošteno očistiti hot spot ... ampak res pošteno, božanje ne pomaga kaj dosti ... treba je tako močno podrgniti, da se odstrani s kože čim več tistih ogabnih hrastic. Prav zato je priporočljivo postričt/pobrit dlako na in okoli hot spota. Pa kakšna injekcija proti srbenju tudi zelo zaleže  ::)
 
pa v prihodnje fajn posušit dlako okoli vratu po vsakem kopanju ..

lp
Naslov: "hot spot"
Prispeval: *nastja* na 19 Junij 2008, 14:26:42
Ja, če še pobožat ne pusti, kako bo pustil podrgnit po gnojni rani...
strižt ne pusti, dotikat se ne pusti
Naslov: "hot spot"
Prispeval: Chance05 na 19 Junij 2008, 14:35:11
Ja, potem je pa cel šment ...  ???
jaz osebno bi pač vztrajala da mu dajo pri vetu pomirjevalo in celo zadevo pošteno očistijo ... se bo prej osušilo
jaz sicer nisem imela občutka da mojega to boli, prej fejst srbi, ker je brez problema pustil da smo mu hot spot zdrgnili

kakorkoli, držim pesti da se čimprej pozdravite  :)
Naslov: "hot spot"
Prispeval: Majchy na 19 Junij 2008, 14:40:17
Tudi naš bernski planšar je imel hot spot pred nekaj časa... Se je Medo čohal, praskal, lizal...
Pozdravili smo tako da smo postrigli dlako okrog rane in nežno namazali s ClorexyDerm spot gelom, par dni zapored.

(http://www.animalipetshop.it/imgprodotto/607.jpg)

Dlako je treba nujno postriči, ker drugače se bo rana težko ozdravila, zacelila!!! V tej vročini se pod dlako namreč nabira mnogo glivic in te samo pospešijo okužbo rane.
Zato je izjemno pomembno da se pse z veliko dlake v teh dneh ogromno prečeše in tako "prezrači" kožo pod dlako. Še posebej je to problem pri temnih psih z dolgo dlako.

Kaj ne pusti postriči dlake tudi če ga nekdo drži za glavo? Kaj pa priboljški, prijazne besede?
Pri nas je to pomagalo in sem z lahkoto postrigla dlako okrog rane, pa drugače ne uživa kaj posebno v česanju, striženju.  :)

Ker če ne bo drugega, ga boste morali res peljati k veterinarju da mu postriže dlako okrog rane.  ::)
Naslov: "hot spot"
Prispeval: Chance05 na 19 Junij 2008, 14:44:34
No, dobro je vedeti da tale reč (Spot Gel) deluje ... hvala!
(da ne bom spet vsa zapacana od joda če se nam letos ponovi)
Naslov: "hot spot"
Prispeval: dog4ever na 19 Junij 2008, 15:12:08
*nastja*, če ima pes res hot spot => dlje ko boste čakali, slabše bo!! Mesto, kjer ima hot spot, je potrebno postrič in jaz bi tisto mesto umivala s Plivasept šamponom. Včasih pes dobi tudi antibiotike (če ima že precej razširjen hot spot). Ampak definitvno bo s čakanjem samo še slabše. In če vidite, da psa boli, da je depresiven, zakaj to sploh dopuščate  ??? Jaz tega ne bi pustila (pa naj bo še tako trmast in agresiven). Psa v avto in k veterinarju. Takoj.
Naslov: "hot spot"
Prispeval: anaya na 19 Junij 2008, 15:19:52
Še en nasvet iz domače lekarne.

Na mesto, kjer nastane hot spot s povojem pričvrstim (če je to seveda možno) vrečke pravega zelenega čaja. Vrečke menjam 2x dnevno, po izkušnjah hot spot izgine po približno enem tednu.
Naslov: "hot spot"
Prispeval: zoe na 19 Junij 2008, 16:18:39
Mogoče bi lahko probali tudi z nagobčnikom ;) Če ne pusti, mu pač daš gor nagobčnik, probaš prijet tako, da se ne more preveč premikati pa je :) Bolje to, kot pa da se mu stvar še poslabša.
Naslov: "hot spot"
Prispeval: Yo na 19 Junij 2008, 17:04:36
Eko, pa si me spomnila. Mi smo imeli ClorexyDerm v šprici.
Naslov: "hot spot"
Prispeval: *nastja* na 19 Junij 2008, 17:10:00
Gnojno ima na vratu, posledično ne dobimo gor niti ovratnice, niti haltija, kaj šele nagobčnik.
Do zdej je vedno pomagal dermatin, zdej pa ne vem. Je pa vsak dan bolj podoben samemu sebi - živahen, poln energije. Ampak še vseeno bi se tega radi znebili.

Zdej če mu bo veterinar mogu dat pomirjevala -- a je že kdo imel s tem izkušnje. Naš ima nekaj čez 60 kg, verjetno nas bodo pomirjevala prišla več kot zdravila.. ampak dobr no
Naslov: "hot spot"
Prispeval: Nelly na 11 Julij 2008, 05:04:30
Po dolgem času mi je ta zadeva spet prišla v roke.

Torej ta roza prašek se imenuje Hipermangan.

Se prepis iz škatlice z navodili:

Sestava
Kalijev permanganat (Kalii permanganas) - 100%

Lastnosti in delovanje
Raztopina hipermangana sprošča kisik in deluje kot dezinficienss, dezodorans in adstringens.

Indikacije
Raztopino uporabljajte samo zunanje za izpiranje svežih in ognojenih ran, razjed;
za kopeli ali vlažne obkladke pri akutnih dermatozah, glivičnih obolenjih, ekcemih posebno, če so dodatno okuženi.

Način uporabe
V zelo razredčenih raztopinah 0,01% - 0,025%; 1 noževo konico hipermangana (1g) raztopite na 10 litrov vode

Previdnostni ukrepi in opozorila
Kristali in raztopine hipermangana nad 1 % delujejo jedko-razjedajo rane in tvorijo temne robove, dražijo sluznice in obarvajo kožo rjavo

Interakcije
Hipermangan je lahko v stiku z organskimi ali močno oksidirajočimi snovmi eksploziven.

Shranjevanje in uporabnost
Hipermangan shranjujte v dobro zaprti embalaži na suhem mestu, nedosegljivo otrokom. Uporaben je do datuma, ki je naveden na ovojnini.

Oprema
Škatlice z 10 g praška za pripravo dermalne raztopine.



 
Naslov: "hot spot"
Prispeval: KARMEN na 11 Julij 2008, 07:21:30
Hipermangan uporabljam že leta za takšne težave. Je zelo učinkovit in edina stvar, katero pes ne poskuša zlizati dol, ker nima vonja in okusa, ga pač ne moti.
Naslov: "hot spot"
Prispeval: SKY na 11 Julij 2008, 18:48:56
So ti hot spoti očitno kar problem. Sploh pri izrazito dolgodlakih psih, ki se ne sušijo dovolj dobro in pri katerih zrak ne pride do kože.

Me pa vedno ziritira, ko nekdo napiše, da se njegov pes ne pusti pošlatat, pregledat, namazat,......
Kako hu***a?!

To je ja tvoj pes in če ga hočeš pregledat, prešlatat,... boš to pač storil/a. Se nima kaj bunit. V nasprotnem primeru imate velike težave in popolnoma napačno razmerje.

Imamo tudi mi enega takega doma. Žal je bil star že 9 let, ko sem prišel jaz h hiši in enako ni pustil ničesar. Kadar je menjal dlako je hodil okoli kot ikebana.
Še sedaj sem edini, ki ga lahko prečeše. Ampak ga vsaj lahko.

Torej, če sem lahko jaz v bistvu starega psa, ki niti ni moj navadil, da pusti to, potem ni izgovora, zakaj vam vaši lastni psi ne pustijo karkoli.



Lp Zoran
Naslov: "hot spot"
Prispeval: zvezdicazaspanka na 16 September 2008, 11:47:11
Tudi mi imamo nekaj takega. Slikica http://www.moj-album.com/uredi/lumpiaz/13568176/?os=13568178 . Bomo šli verjetno jutri k veterinarju, ker nima sam na prvi nogi tega, ampak se mu dela tudi na zadnji. Bi bilo možno, da je to posledica AG krompir in riba, zadnje čase je jedel kot svoj obrok polovica briketirane hrane in polovica kuhane?
Naslov: "hot spot"
Prispeval: Lojze na 17 September 2008, 07:02:00
Hey,za zdravljenje "hot spota" obstaja pri nas nov preparat.Imenuje se Cevaderm gel.Uporablja se tudi za Intertrigo,kontaktno alergijo,pododermatitis,pike,opekline,psihogeno praskanje,...Sestavljen je iz Rafinoze,Klorheksidina in saponinov.
Sicer sem ga jaz sprobala na sebi po piku komarja in deluje super.Izredno hitro odpravi srbeč občutek.
LP Tjaša
Naslov: "hot spot"
Prispeval: aris na 03 Oktober 2008, 19:02:26
Tudi mi smo odkrili, da se naš kuža liže na notranji stani stegna na zadnji tački in po natančnem ogledu sem  ugotovila, da ima roza obarvano dlako, danes pa že vidim za cm veliko živo rdečo piko. Skoraj sigurna sem,da gre za hotspot. Mi smo menjali hrano, ker pa je trenutno ni na trgu, smo vzeli drugo in temu pripisujem krivdo. Najbolj mu odgovarja Canidae, ki je res fantastičen za alergike. Naš kuža namreč to je. Ta hrana vsebuje namreč samo eno vrsto beljakovin in naravne konzervanse. Toplo jo priporočam vsem, ki se ubadate z alergijami. Veliko psov ima težave tudi zaradi jajc in te so prisotne v veliko izvedbah pasje hrane. Canidae se pričakuje v prihodnjem tednu. Vsem pozdrav
Naslov: "hot spot"
Prispeval: aris na 13 November 2008, 22:31:37
 Prosim, povejte, kje se kupi Cevaderm gel.V lekarni pri nas ga ne poznajo. Nestrpno čakam na odgovor, ker ima moj kuža zelo vneto kožo in ga strašni srbi. HVALA! Hojka
Naslov: "hot spot"
Prispeval: Lojze na 14 November 2008, 07:34:37
Na veterinarskih postajah.Malo potelefoniraj okoli,kje ga imajo.Proizvajalec je CEVA SANTE ANIMALE,pri nas pa ga uvaža Vetconsult Pharma.Če ga nimajo na vaši postaji pa jih prosi,da ti na Vetconsultu naročijo.Pa še drag ni.
LP Tjaša
Naslov: "hot spot"
Prispeval: Dina na 26 September 2009, 13:23:55
Živjo.
Pri Dini sem opazila, da ima na gobcu nekako odrgnjeno kožo, na mestu, kjer je odrgnjena pa kot male krastice (verjetno si je mogla to spraskati, ker najprej ni bilo mesto nič rdeče, samo delček brez dlake). Mogoče kdo ve kaj bi bilo? Bi bilo dobro razkužiti z plivaseptom? Mogoče namazati s kakšno kremo? :-\

lp
Naslov: "hot spot"
Prispeval: Dina na 28 September 2009, 06:31:49
Res noben nima ideje kaj bi to lahko bilo?
Naslov: "hot spot"
Prispeval: maja01 na 28 September 2009, 22:35:10
Plivasept zagotovo skodil ne bo. Od cesa pa to je, je pa takole nemogoce reci. Lahko se je kam odrgnila, lahko si je spraskala, ce psica koplje po zemlji, je mozno pa tudi glivicno obolenje, mozne so tudi kaksne kvasovke, bakterijsko vnetje (lahko sekundarno), alergija, .... Moj predlog je, da nek dni spiras s plivaseptom/jodovo raztopino ali cim podobnim, ce gre samo za odrgnino, bi se moralo v nekaj dneh zaceti obrascati, ce pa ne bolje, pa do veterinarja.
m.
Naslov: "hot spot"
Prispeval: Dina na 28 September 2009, 23:17:49
Ne,ne koplje po zemlji. Pomojem se najvecja vrjetnost da si je spraskala.samo ne vem nobenga pametnega pojasnila/vzroka za to.
Naslov: "hot spot"
Prispeval: Janusa na 13 September 2011, 13:01:45
Moj je letos tudi dobil hot spot po kopanju v morju. Nastal mu je v dobri uri ali dveh. Pod ušesom, na licu- v velikosti kovanca recimo. Dala sem mu ovratnik, postrigla dlako in 3-4x na dan razkuževala z jodom, pa je bil v enem tednu dober.
Nisem se spomnila na cevaderm gel (enkrat prej sem prebrala in pozabila). A bi se hitreje pozdravil, če bi ga mazala s tem?
Naslov: "hot spot"
Prispeval: ajsaquinny na 10 Marec 2012, 12:51:37
Tudi naš Gucci ima hotspot na zadnici.  :-\ Učiraj smo bili pri vetu in mu je dal 2inekciji (antibiotik in eno proti srbenju), ter razkužil za domou pa nam je dal neko tekočino (razkužilo). Ranico mu mažemo z bepanthenom in se zelo obnese. Danes mu je že bolše in se je ranica že začela sušiti!  ;D

Upam, da bo kmalu super...

Lp. Ajša
Naslov: "hot spot"
Prispeval: kokica52 na 30 Julij 2012, 16:22:22
mi smo v četrtek 26.7.2012 šli k veterinarju.naša elly si je tko spraskala, da se ji je zagnojilo.hot spot se ji je naredil pri levem ušesku.ma ene antibiotike pa en šampon.mogoče dobi krožnik, oz. satelit.(saj veste un ovratnik)