PeSjanar.Si Forum

Aktualno => Pasje debate => Pes in okolica => Temo začel/a: katjaT na 08 Avgust 2007, 12:09:38

Naslov: Odgovornost človeka, ki ga je napadel pes
Prispeval: katjaT na 08 Avgust 2007, 12:09:38
Sem malo razmišljala v zvezi z temi ugrizi psov (ravno včeraj objavljeno o spet dveh napadih) pa me zanima ena zadeva.
Kaj mislite a so ljudje, ki jih pes ugrizne to dolžni sporočit naprej (it k zdravniku, policiji,...) ter poskrbeti, da se tak pes okarekterizira kot nevaren in ga je potrebno voditi na sprehod z nagobčnikom in na vrvici ?(govorim seveda o manjših ugrizih, ne da ti ravno manjka pol roke, ker potem boš itak šel k ustreznim osebam)
Velikokrat se zgodi, da ko pes nekoga pošteno "okolje" pa potem vsi pravijo, ja sej mene je tud, samo malo pa ni blo omembe vredno.
Bi z prijavo že malih ugrizov morda lahko preprečili hujše?

Kaj mislite vi?
Naslov: Re: Odgovornost človeka, ki ga je napadel pes
Prispeval: Lanabela na 08 Avgust 2007, 13:00:32
Ja pa kaj še. Kdo bo pa mene recimo prisilil, da prijavim enega ščipača, če mi ni do tega da bi ga? Še celo dokaj resnih ugrizov ne prijavim, če lastnik ni ravno skrajno nesramen. Se mi ne da zgubljati časa pri dohtarju, polcajih, inšpektorju in za povrh še hoditi na antirabično brez prave potrebe. Se pa obvezno pogovorim z lastnikom. Potem, ko je pes varno pospravljen in ko me mine jeza in potreba po preklinjanju. Lepo mi mora pokazati knjižico o cepljenju (če je nima še bolje, mu kar takoj povem, koliko bi plačal samo za ta prekršek, če bi ga prijavila, pa karantena na njegove stroške, pa...) Potem mu povem, koliko bi plačal samo za to, ker je imel psa spuščenega, da o sodniku za prekrške ne izgubljam besed. In o tem, kaj bi bilo, če bi slučajno naletel na takega zoprneža, ki bi znal dobro unovčiti še strah in bolečine. In da se mu bo vse našteto zanesljivo zgodilo, če samo še enkrat nabašem na njegovega psa brez nadzora. Če ima kakšno bolj resno pasmo, dobro dene tudi obljuba, da se bo videl na nadslovnici Novic.
Učinek je odličen, pa še grdo se ne gledamo zaradi tega. Je pa res, da deluje samo v tistih primerih, ko lahko pokažem kakšno pikico. Lastnikov bevskačev, ki ne grizejo ali pa grizejo, a so tako majhni da ne predrejo čevlja, grožnje nekako ne ganejo.
Naslov: Re: Odgovornost človeka, ki ga je napadel pes
Prispeval: Tetameta na 08 Avgust 2007, 13:08:47
Ja pa kaj še. Kdo bo pa mene recimo prisilil, da prijavim enega ščipača, če mi ni do tega da bi ga? Še celo dokaj resnih ugrizov ne prijavim, če lastnik ni ravno skrajno nesramen. Se mi ne da zgubljati časa pri dohtarju, polcajih, inšpektorju in za povrh še hoditi na antirabično brez prave potrebe. 
Ja, se strinjam...  8)
Dolžnosti prijave ni niti v kazenskem postopku (razen izjemoma), pa naj bi bila v teh primerih? Vse, kar bi dosegli s tem, bi bil en kup prijav prestrašenih starih mam, ki bi jih pes malo bolj grdo pogledal...  :P No, sej to imamo lah v bistvu že zdej... (http://www.smeski.com/razni/jezni/keule.gif)
Predstavljaj si, da te recimo rahlo ugrizne pes od tvojega kolega... Jaz osebno ga ne bi šla prijavit... Bi se že zmenila drugače...  :D No, to ne bi delovalo v primeru, če bi mi manjkalo pol roke... ;)
Naslov: Re: Odgovornost človeka, ki ga je napadel pes
Prispeval: katjaT na 08 Avgust 2007, 13:18:26
Ne gre za to da bi to moglo bit zapisan v kakšnem zakonu in seveda tudi ni.
Bolj me zanima to.
Mene ugrizne pes v roku, mi pusti odtis zob. Se pogovorim z lastnikom, potem pa čez čas slišim, da je ta itsti pes oklav oktroka (hude poškodbe). Kaj si bom mislila?
Če bi ga takrat prijavila, bi to morda lahko preprečila? Ali se bom tolažila saj tudi če bi ga prijavila bi blo isto, saj mu je itak ušel?
Sicer je to bolj moja dilema, me pa zanima tud vaše mnenje.
Naslov: Re: Odgovornost človeka, ki ga je napadel pes
Prispeval: ZEVS na 08 Avgust 2007, 13:20:17
Vidim, da ignorirate ugrize psov. Tvegano početje. Pačeprav je bila samo čivava, ki res ne pregrizne čevlja. Ampak če te ugrizne malo nad čevljem in priteče kri. Kar k zdravniku, preventiva ni nikoli odveč. Povem iz lastnih izkušen.
Ugriz čivave je postil posledice. V obliki brazgotin in samo zato, ker sem tudi mislila, da mi ni treba k zdravniku. Saj je samo praska. Potem pa se mi je začelo gnojiti. Seveda sem rano takoj po ugrizu umila in tudi razkužilo je bilo uporabljeno. Zdravljenje je trajalo tri tedne. Zelo neprijetna zadeva. Zato pravim če ugrizne pes in priteče kri pojdi k zdravniku. Lastnika pa prijavi če ti je do tega, seveda če veš kdo je lastnik.
Naslov: Re: Odgovornost človeka, ki ga je napadel pes
Prispeval: Tetameta na 08 Avgust 2007, 13:31:21
Zato pravim če ugrizne pes in priteče kri pojdi k zdravniku. Lastnika pa prijavi če ti je do tega, seveda če veš kdo je lastnik.
Se strinjam... Z obojim... Ni pa treba, da se ljudi sili k zdravniku ali prijavljat... Naj vsak naredi, kakor hoče...

Mene ugrizne pes v roku, mi pusti odtis zob. Se pogovorim z lastnikom, potem pa čez čas slišim, da je ta itsti pes oklav oktroka (hude poškodbe). Kaj si bom mislila?
Če bi ga takrat prijavila, bi to morda lahko preprečila? Ali se bom tolažila saj tudi če bi ga prijavila bi blo isto, saj mu je itak ušel?
Sicer je to bolj moja dilema, me pa zanima tud vaše mnenje.
To so pa take dileme, kot ali bi sedaj nekomu prodal avto, ko pa lahko z njim nekoga ubije... Ali pa mu ga dejansko prodaš, pa recimo veš, da se je že zaletel...pa se potem spet in ubije nekoga... Pa še bi se kaj takega našlo...  :-\

Naslov: Re: Odgovornost človeka, ki ga je napadel pes
Prispeval: Lanabela na 08 Avgust 2007, 13:53:56
Vprašanje, če bi kaj pomagalo. Za sled odtisa dvomim, da bi ga proglasili za nevarnega psa, lastnik bi plačal tistih bivših 50 jurjev in zadevo hitro pozabil. Ušel bi mu pa pes vseeno lahko. Sama lastniku pojasnim, da tisto kar se je zgodilo samo po sebi res ni nič pretresljivega. Da pa mora vseeno zadevo vzeti kot resno opozorilo, saj bo naslednji napad, če bo do njega prišlo, po vsej verjetnosti hujši. In da se prav lahko zgodi, da pes ne bo napadel mene ali koga drugega, ki se zna braniti, ampak otroka ali kakšno staro babico. In da bo v takem primeru denarna kazen še najmanjše s.., ki ga bo doletelo. Tudi se pomenimo, če so pri volji, kako preprečiti pobege oz. ponovne napade.
Če je lastnik nesramen ali če se "nesreča"  ponovi ga pa prijavim. Doslej sem tri, učinek pa je bil pri tistih, s katerimi se je dalo pomeniti boljši. Tako kot povsod, tudi med lastniki psov najdeš določen procent zagamancev, ki jim čisto nič ne pride do živega. Ne prijave, ne kazni, nič. Če pretirano zagusti, se ponavadi sicer znebijo popadljivega psa, a si po pravilu takoj nabavijo novega. Ki seveda ob enakih lastnikovih napakah odraste v enako ali pa še bolj zoprnega psa.
Da se ugrizi lahko grdo vnamejo vem. So se mi že. In to ponavadi res ravno tiste najmanjše praske, ki jim niti ugriz ne moreš reči. Ampak navsezadnje se tako lahko vname čisto vsaka ranica.
Eno stvar pa jemljem resno. In bi jo moral čisto vsak. To je ugriz neznane živali. Če ni mogoče ugotoviti lastnika ali ujeti živali, potem ponavadi cepljenju proti steklini ne uideš.