PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Zdravje => Temo začel/a: JennyK na 23 Maj 2016, 06:00:45

Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: JennyK na 23 Maj 2016, 06:00:45
Pozdravljeni!
Obračam se na vas, pesjanarji, s problemom, kateremu nekako ne vidim rešitve.
Imam psico, staro dobrih 12 let. Že od nekdaj je psica psihično labilna. Žal menim, da je prevzela takšno vedenje (sčasoma) od mene.  :-\ Namreč kadar sem bila sama nervozna in živčna, se je moje počutje prenašalo na psico.
Sicer je do ostalih psov, ljudi, motečih faktorjev odprta oz. indeferentna in nekonfliktna. Naj omenim, da smo psico vedno in povsod od malega jemali seboj (obiski, izleti, potovanja) - torej je navajena različnih okolij, vonjav ipd.
Opažam, da je zadnje mesece precej "ostarela". Sprehode smo začeli krajšati, ker vsakodnevne ture na Šmarno goro ne zmore več. Rešujem tako, da jo del poti (po strmem) nosim. Postala je nekako.... bolj apatična oziroma mirna. Normalno je (čeprav preskakuje zajtrk, kar pa se je v preteklosti občasno tudi dogajalo), iztreblja. Tako da v fizičnem smislu menim, da ni zdravstvenih težav.
Problem je v njenem psihičnem stanju. Začelo se je pojavljati par mesecev nazaj, pri obisku tasta in tašče. S katerima se vidimo cca 2x/mesečno. Ima ju sicer zelo rada, ker skoz sili k njima. Ampak ko sva bili tam na obisku, se je začela tresti, sopsti. Srce ji je razbijalo. Čisto nervozna, nikakor se ni mogla umiriti. Noben priboljšek ni pomagal. Pravzaprav je ni niti zanimal, kar je izjemno čudno, glede na dejstvo, da je grozno ješča psica. Tudi z igračami je nisem mogla zamotiti.
Kak mesec zatem sta vrnila obisk in prišla k nama. Zgodba o tresenju, sopenju, se je ponovila!!
Par tednov nazaj je sledil šok, ko se je obnašanje ponovilo na obisku pri mojih starših, katerih je res navajena in ju sprejema za družinske člane, saj je -kadar z možem odpotujeva- pri njima na čuvanju.
Zadeva je toliko eskalirala, da je nervozna tudi, kadar gremo skupaj na sprehod ali v hribe. Takrat  je nesproščena, rep med noge, občasno se tudi trese oz. non-stop mota meni med nogami in se me "drži kot klop".
Dobila sem občutek, da se najbolje počuti doma, na svojem kavču. Čudno je, da ob obiskih kakšnih mojih kolegic ni živčna. Menim da zaradi tega, ker ji nihče ne posveča posebne pozornosti. Jo pobožajo, ko pridejo na obisk, nato je večina nima za mar. In se psica umiri in spravi na svoj kavč.  Pri obiskih mojih in njegovih staršev pa se ne umiri. Ampak hodi okrog vseh nas, leze v naročje, sope in se trese.
Grozljivo je gledati psa, ki je očitno nemiren.  :( In ne vem, kako ji pomagati.
Priznam, da se sama grozno obremenjujem s tem in postanem nervozna ko vem, da sva kam povabljena. Ravno včeraj sem psico raje pustila doma, kot vzela k staršem na kosilo. Kar mi je pa po drugi strani tudi nedopustno! Že med tednom je zaradi službe veliko sama in sedaj naj jo puščam samo še med vikendi?!?
Prosim za kakršen koli nasvet, razmišljanje. Morda iz prve roke, če se je kdo že soočal s tako težavo. Hvala!
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: resa na 23 Maj 2016, 07:27:01
Tudi moja psica, sicer edini najbolj korajžen kuža od vseh mojih do zdaj, je spremenila značaj okoli 13-tega leta. Že prej je slabo slišala, ampak kar naenkrat se je začela bat vsega in to DOMA. Bala se je moža, kašljanja, vsega kar je počilo, tudi jogurtovega lončka, včasih je na travniku kar začela teči v neznano smer brez razloga. Obnašala je se podobno kot dementni človek. Panika, vznemirjenje. Sem pisala tu na forumu o njej, ne vem več kje in kdaj ... že 4 leta je ni več, ampak se spomnim, kako je iz super psa prešla v eno skoraj psihično razvalino. Tudi mene je potrlo, da sem jo čuvala pred vsem, še obnašanje domačih se je spremenilo, da smo ji dali malo miru, nič ropotali ...
Bi se kar upala trdit, da je to neke vrste demenca. Zdaj jo ima moja mama in vem skozi kakšne faze gre ...
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: JennyK na 23 Maj 2016, 07:31:17
Resa, hvala za odgovor.
Tudi sama menim, da je sprememba vedenja pogojena s staranjem.
Sem brala tudi o demenci pri psih, pa se mi simptomi pri moji psici niso zdeli značilni za demenco.
Jenny nima posebnih težav s sluhom in vidom.
Je pa res grozno, ja. Gledati psa, ki je ves "napsihiran" in se ne more umiriti. In ne veš, kako pomagati....
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: čara na 23 Maj 2016, 07:32:29
Lahko je krivo hormonsko neravnovesje. Za vsake take čudne spremembe, brze slabih izkušenj etc-bi jaz preverjala hormone-ščitnične, nadledvično žlezo in po potrebi še ostale hormone in popolno krvno sliko hemgram, biokemijo in plinsko.

Psi ne rabijo nujno izgledati napol plešasti in zavaljeni, pa se vseeno dogajajo hormonske spremembe.

Pri dementnih psih pa se posvetuj s Sabino Stariha Pipan, navadno dobijo kaka pomirejevala, da vsaj spijo v miru.

Še nekaj-srce. UZ srca bi bil smiseln.
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: resa na 23 Maj 2016, 07:33:18
Sem našla ... marca 2011 sem pisala tole ...

"Se je pa spremenila psihično zdaj od novega leta. Pa ne pogruntam zakaj. Nikoli se ni bala pokanja petard, nikakršnega hrupa, korajžna je bila kot en velik pes, mogoče malo preveč gobčna, ampak to sem pripisala moji popustljivosti in "babji" naravi  ;)

Zdaj pa se boji najmanjšega poka, tudi poka plastične flaše ali jogurtovega lončka, loputanja vrat omaric v kuhinji, striženja krempljev s ščipalko, pa vseh 13 let sem ji strigla nogice brez problemov ... Vedno sem z njo, tako, da ni mogla doživet nekaj, da ne bi vedela ... nimam pojma kaj bi to lahko bilo ... kot neki prividi ali prisluhi ...
Včasih se je celo skrila, ko sem se oblekla v bundo in mahala z rokavi, pa vedno je bila tako vesela, da greva ven, skakala je meter visoko predno sem odklenila vrata ...
Zunaj teh njenih strahov ne opažam ...

Saj bi jo peljala kam na pregled, ampak, če jaz ne morem ugotovit zakaj jo je strah notri, doma, potem bo tudi še tak strokovnjak težko. Ni pa videt, da bi jo kaj bolelo ali opažat drugih znakov psihične motnje ... sem že razmišljala, če ima kakšen tumor ali kaj v glavi, da bi imela kakšen center prizadet, ampak glede na njeno vedenje je še vedno enaka, samo ta čuden strah ...
Mogoče pa je malo dementna ali pa si kaj predstavlja in fantazira ... kaj vem, kot stari ljudje, ki včasih spremenijo obnašanje ...  :("
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: resa na 23 Maj 2016, 07:41:26
Še tole - pri zdajšnji psici, ko je doživela kot majhna stres ... so mi svetovali "Serene Um" tabletke, proti stresu. Dobiš pri veterinarju. Mogoče bi bilo smiselno ji dajat ...
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: JennyK na 23 Maj 2016, 07:59:00
Obema NAJLEPŠA hvala za namige in usmeritve....
 
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: KARMEN na 23 Maj 2016, 08:01:48
Po mojih izkušnjah so Ananxivia boljše.
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: čara na 23 Maj 2016, 08:15:07
Serene Um imaš v vsaki trgovini za živali, podobne so tudi Tranqi Chem. Jaz bi najprje izključila zdravstvene zadeve, hormonske. Pri demenci pa dajejo tudi alprazolam (Helex, Xanax) ali pa benzodiazepam (Apautin). Po posvetu z veterinarjem-navadno behaveoristom.

Panični napadi, razbijanje srce, zmedenost, pozabiljivost, nihanje razpoloženja, agresivnost, zaspanost, pomanjkanje energije, počasen srčni utrip, pridobivanje/izgubljanje teže, izgubljanje dlake, povečano pitje vode...Je lahko vzrok hormonsko neravnovesje. In če je  to krivec, se na hormonski terapiji stanje izboljša v prvotno, zdravo.

Pravzaprav je precej veliko tega med ljudmi in tudi vedno več pri živalih. Sama do določene mere krivim uživanje instant hrane in pridelano po sistemu "čim manj stroška, za čim hitrejši pridelek". Velja za živinorejo in pridelovo zelenjave/sadje.
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: Lanabela na 23 Maj 2016, 09:54:31
Lahko da gre za prve znake demence, vendar podatek, da je "na hitro ostarela" bolj kaže na nek organski vzrok. 12 let (razen za orjaške pasme) še nitako visoka starost, da bi spremembe lahko kar proposali starosti. Zato bi svetovala temeljit pregled na kateri od klinik (vključno s krvno sliko, biokemijo, po možnosti ultrazvok). Za nemir, kakršnega opisujete, se sicer splača najprej poskusiti s katerim od preparatov, ki vsebujejo triptofan, ker gre za naravno snov in nima nezaželenih ušinkov.
To, da sicer ješča psica ne vzame niti priboljškov niti se ne zmeni za igračo, kaže na strah.
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: JennyK na 23 Maj 2016, 10:17:48
Še enkrat iskrena hvala vsem za odgovore!
Vsekakor bomo najprej izključili morebitne bolezni.
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: JennyK na 25 Maj 2016, 06:15:04
Malce update-a, če koga zanima oz. mu bo v pomoč....
Včeraj sva s psico opravili vse možne krvne in urinske teste. Vsi izvidi so bp. Razen ph v urinu je malce povišan (menda 7 nekih enot). Kar pomeni kristale v urinu, če sem prav razumela veterinarko. Vendar pa naj ne bi bilo nič drastičnega, ker psica sicer normalno pije/lula.
Čakava še izvid ščitniških hormonov, ki jih prejmeva v tednu dni.
Za test hormonov nadledvične žleze pa se z veterinarko nisva odločili, ker je nek parameter (ne vem točno kaj, ker nisem  iz stroke in se ne razumem v te enote  :-[) zelo nizek in je veterinarka 99% prepričana, da je z nadledvično žlezo vse ok.
Torej mi preostane še obisk pri behavioristu. Predlagate dr. Stariha Pipanovo ali koga drugega?
Hvala za informacije in lp!
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: resa na 25 Maj 2016, 07:25:49
Tudi moja Kala je imela kristale v urinu (nisem niti vedela) dokler ni začela zelo pogosto lulat. To je privedlo do tumorja na mehurju in potem kmalu, kljub kemoterapijam, do konca ...
Meni je svetovala Metoda Mikuž Bračkovič, deluje v Švrkovi šoli.
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: čara na 25 Maj 2016, 07:31:32
Pri nas drugega ni, vsaj do pred nekaj časa ne. Je sedaj že kdo drug poleg Sabine?

Pri nas smo kristale, struvitne, previsok PH odpravili s spremembo hrane. Je bilo pa ugotovljeno mimogrede, na kontroli, še brez kakih znakov nelagodja etc. Več sveže hrane, manj briketov. Ker je ona pes, ki ne pije zadosti vode čez dan, so se pri visokobeljakovniskih briketih (35%) pojavili kristali....Vem pa za psa, ki ima te težave na briketih z okoli 25% beljakovinami. Pa tudi on je dejansko dehidriran.
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: JennyK na 25 Maj 2016, 08:31:13
Resa in Čara - hvala vama!
Tudi Jenny v bistvu popije majhne količine tekočine! S tem, da je hranjena pretežno z briketirano hrano, ki ji dodajam kuhano meso.
Malček sem brskala in našla podatke, da obstaja dietna hrana prav za tovrstne probleme.
Se pa bojim menjave futra, ker ima po tej hrani, ki jo uživa, ok iztrebek in ni težav z želodcem. Pri menjavi hrane zna biti, da bi se pa (zopet) tu pojavili problemi....  :-\
Veterinarka mi ni niti svetovala kake diete. Zadovoljil jo je odgovor, da psica  normalno pije/lula.
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: Nika na 25 Maj 2016, 08:42:50
Dodaj ji k obroku malo vode, v kateri se je kuhalo meso. Je prekmalu za dajanje dietnih briketov, sploh ker jih psi načeloma nimajo radi.
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: čara na 25 Maj 2016, 08:50:05
Tako kot je Nika napisala. Te posebne dietne pri kristalih so ne samo ogabnega okusa, tudi sestavinsko so podn. Resnično. In navadno jih začnejo futrat šele, ko so vidne težave. Če ji že sedaj kuhaš, bi ji mogoče povečala delež te hrane, čez brikete pa zalila z vodo ali z juho od kuhane hrane. Jaz včasih namensko nakuham kake piščančje želodčke, jetrca in potem tisto vodo porabim za prelivanje ali briketov (čeprav jih zdaj res malo poje).

Lahko tudi čez dan ponudiš tako juho, če res malo vode popije.
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: martina.o na 25 Maj 2016, 13:34:59
Malce update-a, če koga zanima oz. mu bo v pomoč....
Včeraj sva s psico opravili vse možne krvne in urinske teste. Vsi izvidi so bp. Razen ph v urinu je malce povišan (menda 7 nekih enot). Kar pomeni kristale v urinu, če sem prav razumela veterinarko. Vendar pa naj ne bi bilo nič drastičnega, ker psica sicer normalno pije/lula.
Čakava še izvid ščitniških hormonov, ki jih prejmeva v tednu dni.
Za test hormonov nadledvične žleze pa se z veterinarko nisva odločili, ker je nek parameter (ne vem točno kaj, ker nisem  iz stroke in se ne razumem v te enote  :-[) zelo nizek in je veterinarka 99% prepričana, da je z nadledvično žlezo vse ok.
Torej mi preostane še obisk pri behavioristu. Predlagate dr. Stariha Pipanovo ali koga drugega?
Hvala za informacije in lp!


Naredite UZ mehurja, se bo videlo koliko je "peska"( in pregled urina) - PH 7 in kristali = to se zdravi, če kristali poškodujejo notranjo steno mehurja, se ponavadi pojavi sled krvi v urinu. Dajte ji piti brusnični čaj ( suhe brusnice, ko ni svežih) ki znižuje Ph. Pa antibiotike po potrebi. Pesek se lahko spremeni v kamne.. ni to enostavno zaradi možnih zapletov.
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: KARMEN na 25 Maj 2016, 14:33:34
Pri veterinarju dobiš tabletke, ki kislijo urin in raztapljajo kristale.
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: martina.o na 25 Maj 2016, 14:56:03
Čaj iz brusnic ima  enak učinek - pa še  naravno sredstvo je.  Znižuje Ph. ( ja to pomeni, da uravnava kislost urina)
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: JennyK na 25 Maj 2016, 18:21:06
Dekleta, "zakon" ste!!  :o Najlepša hvala za vse nasvete!
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: JennyK na 27 Maj 2016, 06:13:20
Kot mi je bilo svetovano, sem ji skuhala čaj iz brusnic. Seveda ga pesjanka noče piti.  ::) Tako da ga dodajam pri obrokih in je obrok pač bolj tekoč. Tudi kuhane brusnice kar zrežem vmes, v obrok. Edino, kar me moti je dejstvo, da te, trgovinske brusnice niso ne sveže, ne bio. V bistvu je dodan sladkor. Ampak najbrž to ne more toliko škoditi, kot prinese koristi; ali pač? Kaj pa menite o brusničnem soku - menda se v lekarni dobi 100% brusnični sok? Bi bilo to učinkovito in bolj zdravo?
Pa še za en nasvet prosim, če katera ve.... psici za boljšo hidracijo (sploh pred sprehodi) dam za piti mleko. Ga ima rada in nima težav po njem. Je morda  mleko tudi krivec za višanje pH-ja ali ne vpliva na to?
Hvala!!!!
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: čara na 27 Maj 2016, 07:10:32
Za ph ne vem. Ampak jaz naredim mesno juho. Pokuham piščančje želodčke ali jetrca, pljuča. Drugač pa jaz sem naučila "pij vodo". Ampak tale juhice se pri nas uporabi, kadar je na dnevnem postu zaradi prebavnih težav (v 7 letih 2x) in pa tisti jutro 6-8 ur pred kontrolo pri veterinarju, da ni dehidrirana.
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: resa na 27 Maj 2016, 07:31:12
Moja Laja se že kakšno leto ne dotakne vode. Začelo se je s tem, da ni pila, če ni bila sveže zamenjana. Kasneje sploh ni več hotla pit. Zamenjala sem kar nekaj posodic, od stekla, emajla, plastike ... brez uspeha. Zdaj ji še vedno nastavljam svežo vodo, pije pa ne. Zato je vsak obrok sestavljen iz ponavadi kuhanega brokolija ali druge zelenjave, z veliko tekočine, notri vržem briketke. Požre v sekundi. Je trikrat na dan in upam dobi dovolj tekočine. Včasih dobi brikete le z vodo, ampak kar plavajo, tolk je mokro. Po moje bi spet pila tik pred izsušitvijo. Tudi Kala je pila zelo malo.
Ravno zaradi strahu pred kristali in preveč beljakovinami, ji dajem Acano jagnje, ki ima edina samo 25% beljakovin.
Kakšen smotan ps, tale Laja  ::)
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: Nika na 27 Maj 2016, 07:41:28
Brusnice se dobijo v lekarnah tudi v kapsulah, isto delujejo.
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: čara na 27 Maj 2016, 07:53:38
Resa. Malo čudno vprašanje. Ampak kaj pa potoki in tekoča voda, taka ki teče iz pipe? Ne bi bila edini pes, ki pije samo friško vodo ali pa tekočo? Moja je hecna v tem oziru, da če je v reko ne pustim do trebuha, ker je povodec prekratek, v bližini pa več ljudi, psov in je zato ne morem spustiti, je sveto prepričana, da ne sme bit v vodi in takrat nič ne spije.  ::)

Takemu psu kot je Laja, bi jaz mesne juhice kuhala iz želodčkov/jetrc/pljuč.... In ostanek hranila surovo meso. Ker je že po defoltu z vodo, sočno.
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: JennyK na 27 Maj 2016, 08:19:43
Hvala vsem za odgovore!
Uf, Resa, ta je pa huda.... da ne pije vode!?  ??? Tudi poleti ne, ko je res vroče?
Kot sem že omenila; tudi Jenny ne popije veliko vode. Zato tudi dodajam kuhano meso + vodo (juho, v kateri se je kuhalo bodisi meso, bodisi zelenjava).
Jo pa najbolj vseeno užejajo briketi; po večerji hodi pit' na cca 30  minut. Pa kar ene trikrat.
Čez dan pa redko in še to ne popije dosti.
Mleko ima pa rada, zato jo pred sprehodom hidriram pač tako....
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: čara na 30 Maj 2016, 07:31:16
Uh še nekaj naredim. Sokrvico od odtajanega mesa :) Ravno včeraj je bil tak dan, ko je bila sveto prepričana, da pripravljam futer zanjo in da bi jedla...In potem ne pije in kmalu čas za sprehod. Etvoila, sokrvica z nekaj vode, pa se je nabralo 2 deci tekočine.
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: resa na 30 Maj 2016, 07:56:26
Zdaj mi je pa nerodno, ker se ukvarjate z Lajo namesto ...
Odkar se trudim na vse načine, da bo imela zadosti tekočine, seveda ne rabi več navadne vode  :). Zadosti je samo žlička jogurta, ali kapljica olja od rib, pa bo spila liter brez problema. Tudi krompirjeva voda, ali vse kjer se je kaj kuhalo, ji paše.
Zunaj potoček sicer oblizne enkrat, dvakrat, itak gre samo do "krempljev" v vodo  ::). Luže samo povoha, če slučajno po pomoti stopi vanjo.
Poleti jo filam na vsake par urc z nečim, kar ji diši. Obožuje pa vso sadje, sploh pa zelenjavo. Če v rdečo papriko samo nož zapičiš, prileti od kjerkoli in skače v luft  :o, ko trebim rdeč radič stoji zraven, dokler ni konec, korenček, cvetača ... tega bi pojedla lih kolker daš ... kislo zelje ...
Ja nekaj posebnega je. Verjetno pa ne bi umrla od žeje, ali pač  ::)
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: JennyK na 12 September 2016, 05:54:29
Pozdrav vsem!
Ponovno se javljam, da opišem probleme (anksioznost /demenca?!), ki se od prvega zapisa dalje samo še poglabljajo.
Kot sem opisala v začetnem postu, se  psica na obiskih pri tašči in tastu, kasneje pa tudi pri mojih starših čudno obnaša. Sopenje, tresenje, razbijanje srca - skratka popolnoma vznemirjena. Predvidevam, da tako nekako izgleda, če imaš psa, ki je streloplah (oz. se boji grmenja?). Ob takih prilikah je lezla meni v naročje, vendar je tudi to ni pomirilo. V glavnem - grozljivo.  :-\
Napisala sem še, da se psica najbolje počuti doma, na svojem kavču. Zanimivo, da je zunaj, na sprehodu, vse ok.
Popoln šok pa sem doživela ta vikend. Za začetek naj omenim, da ima mož takšno delo, da hodi domov le med vikendi (pa še to ne vsak vikend). Že prejšnji vikend je postala živčna, ko se je vrnil iz poti. Pa se je potem nekako umirila. Ta vikend (v soboto) ko se je vrnil, pa popolnoma isto obnašanje, kot na obiskih: popolno vznemirjenje, vključujoč sopenje, tresenje.... Nikakor je nisem/nisva mogla pomiriti. Po eni strani mi je rinila skoz v naročje, po drugi strani je iskala najbolj nemogoče kotičke v stanovanju (npr.prostor za pralnim strojem(!) - torej "reža", široka 10 cm). Želela je tudi ven, iz stanovanja. Čim sva bili zunaj, se je umirila. Vendar nazaj v stanovanje ni in ni hotela. Z možem sva reševala tako, da je noč prespal v dnevni sobi, midve pa  v spalnici. Včeraj ista pesem.... Zanimivo je, ko je popoldne odšel skozi vrata, je bila v  trenutku v redu, pomirjena. Takoj se je začela igrat z igračami, šla piti vodo....
Naj omenim, da je tudi Jenny totalno ziritiralo moževo kašljanje; je pač nekaj prehlajen. In pri vsakem kašljanju, jo je kar v "luft vrglo".  :'( Če kašljam jaz, ni problema, nima za mar....
Skratka, dilema: kako za v bodoče? Je pa grozljivo, da gledam psa, ki se cel vikend trese, sope in je čisto iz sebe.
Prišla sem do zaključka, da je skrajni čas, da obiščeva veterinarja /behaviorista in  nabavim neka pomirjevala, da ji apliciram za čas, ko je mož doma - torej za vikende. Druge "pametne" rešitve ta trenutek ne vidim....
Menim, da bo vseeno manj škode, če bo 2 dni na teden "zadeta", kot pa da 2 dni psihira in ji organizem/srce dela na polno! Oz. kako delujejo ta pomirjevala? Gre pes na na sprehod, se normalno giba, iztreblja, je in pije? Ali je dejansko "zadet' in ni nič od njega?
Resnično sem v dilemi, kako bi nama z možem in psu olajšali in optimizirali skupno sobivanje vsaj tista 2 dni v tednu.....
Hvala za vaša mnenja, razmišljanja....
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: čara na 12 September 2016, 07:23:59
Anksiolitiki načeloma ne delujejo tako, da bi pes bil zadet kot mina in se ne mogel gibat. Ob pravilni dozi, kar bo jo preračunali glede na njeno težo in navadno se začne z minimalno dozo in postopno povišuje.

Lahko pa pričakuješ, da se bo s časom telo navadilo in bo potrebna višja doza. Za razliko od antidepresivov, so pomirjavala zasvojljiva. So pa vsekakor v pomoč za take primere.

Bina normalno funkcionira, če je na Apaurinu ali Helexu/Xanaxu. Samo panična ni, drugače je, pije, miga normalno. Mogoče je malenkost bolj zaspana, ampak daleč od tiste zakomiranosti.
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: JennyK na 12 September 2016, 07:43:48
Čara, hvala za odgovor!!
Da, jasno mi je, da se organizem sčasoma navadi pomirjeval. Vendar pa je v mojem primeru bolje morebiti višati dozo, kot imeti napsihiranega psa....
Upam, da se čimprej dogovorim za obisk strokovnjaka in smo v soboto pripravljeni....  :-X
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: Lanabela na 12 September 2016, 10:59:58
Pravzaprav je ponavadi obratno - sčasoma se doze znižujejo, saj se anksioznost potem, ko se prekine začarani krog ponavadi zmanjšuje (razen kadar gre za organsko bolezen, ki napreduje - demenca recimo.). Najhuje je na začetku, saj se prave doze ne da zračunati na pamet, od psa do psa se razlikuje, tako da ponavadi nekaj časa traja, da pridejo do doze, ki deluje, pa pes lahko normalno funkcionira.
Zasvojljivost pri psih ni problem, ker če jim tablet ne damo, jih pač ne dobijo.
Sicer pa se moraš o vsem tem pogovoriti z veterinarko,
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: JennyK na 12 September 2016, 11:08:57
Hvala, Lanabela!!
Ja, absolutno ne bi psici dajala nič "na pamet". Sva naročeni pri vetu v sredo. ŽAL ne pri behavioristki (je še na dopustu), pač pa pri veterinarju, kamor vozim zadnja leta. Še vedno je opcija iti na posvet k behavioristki naknadno.
Glede pomirjeval sem si razčistila v glavi; četudi bo trajalo, da najdemo pravo dozo in bo morebiti včasih "zadeta", je to vseeno manj stresno, kot psihoza in napor za organizem.
Vsekakor pa poročam, ko bo kaj novega!
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: JennyK na 12 September 2016, 11:10:41
Aja, pozabila dopisati;
Res je: pri AD-jih se doza sčasoma niža. Pri pomirjevalih se pa viša. Pomirjevala vodijo v morebitno odvisnost. AD-ji ne....
Je pa težava AD-jev (vsaj za ljudi!), da traja kar cca 2-4 tedne, da zadeva zagrabi.
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: KARMEN na 12 September 2016, 11:58:33
Ima ta tvoja psička morda težave s ščitnico?
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: JennyK na 12 September 2016, 16:55:48
Ne, nima tezav s scitnico. Meseca maja sva dali cez vse mozne preiskave in je bilo bp...
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: Liza Liza na 12 September 2016, 23:49:06
Kaj pa Adaptil ovratnica in kakšne Bachove kapljice? Sicer nobena od predlaganih stvari nima tako hitrih in močnih učinkov kot pomirjevala ali antidepresivi, ampak mogoče je za probat. Malo lajšajo stisko in paniko.
Mi smo oboje uporabljali pri odpravljanju ločitvene tesnobe in je bilo koristno.
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: JennyK na 13 September 2016, 05:34:50
Lila Liza, hvala za namig. Jutri sva naročeni pri vetu in upam, da bova dobili kak pameten nasvet, kako ravnati, katera zdravila izbrati.
Tudi sama se nagibam k možnosti jemanja kakih bolj naravnih zdravil - vsaj na začetku, da bi probali s kako lažjo različico. Če pa ne prime, pa preostanejo klasična pomirjevala.
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: čara na 13 September 2016, 07:26:48
Naravne zadeve bi že sedaj lahko uporabljala, če praviš, da je pes pod hudim stresom, kupiš jih v trgovinah za živali, spletnih trgovinah. Jih je pa vedno treba aplicirat nekaj dni pred stresnim dogodkom oz. če je pes živc po domače, cel čas. Kak Serene Um, Tranqui Chem, Ananxivia, Zyklene, homeopatske zadeve lahko uporabljaš samo, če veš vzrok stresa in strahu, sicer ni učinkovito...  Je pa dražje od Apaurina in Helexa/Xanaxa, vsaj takrat, ko sem jaz kupovala.

Pri hudih stiskah in močnem strahu so pa te zadeve blažev žegen.
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: KARMEN na 13 September 2016, 08:07:06
Pri nas se je zelo dobro obnesla Ananxivia (novoletne petarde).
Ampak sem začela dajat skoraj na začetku decembra.
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: Liza Liza na 13 September 2016, 11:36:55
Ja tele zadeve, ki niso farmacija v klasičnem smislu so precej dražje in res jih je treba uporabljat dlje časa.
Ovratnico recimo pes nosi ves čas, deluje ene 3 do 4 tedne stane pa skoraj toliko kot tista proti klopom in bolham. Obstaja tudi sprej Adaptil, ki ga daš v vtičnico in ga samo dozira, tudi že nekaj dni preden mož pride domov recimo. Za Bachove kapljice so meni rekli da so univerzalne in pomagajo blažiti stisko (pes jih sicer ne jemlje več, jih pa po potrebi vzame kakšen človeški član družine  :))

Se pa strinjam, če je resno in panika huda je vse to res blažev žegen.
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: čara na 13 September 2016, 11:46:14
Rescue remedy oz. rešilne kapljice, pri Bini ni pomagalo. Namenjeno je sicer točno temu, tui če vzroka ne poznaš, da rešuješ situacijo, sproščaš etc. dala sem maximalno dozo-učinka pa ni bilo. Med tem, ko je precej hrtašev ta izdelek pohvalilo, prav v primeru streloplahosti.

Jaz dajem cel december serene um ali pa tranqui chem....pa na silvestra ni bilo OK. Z 1mg Helexa okoli 20 ure in 1mg ob 23.30 ' boks, radio, tv, zaprte polkne....je bilo pa prvič brez panike. Strah, nelagodje, ampak panike in sopihanja pa ne. Je zaprla oči in ležala. Pri Apaurinu tudi ni bilo tako dobrega efekta. Ampak streloplahost je drugače kot stres zaradi kaj vem sprememb v rutini pri JennyK?
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: JennyK na 14 September 2016, 05:47:30
Hja, tudi sama razmišljam v smeri, da je pri Jenny strah (stiska) specifičen v tem smislu, da psi ki so bodisi streloplahi, bodisi jih ziritira grmenje, petarde ipd. Ker pri npr. nevihtah in tudi petardah traja to stanje nekaj časa (ur), pri Jenny pa se bojim, da se bo potegnilo na cela 2 dni oz. toliko časa, dokler bo mož doma. Stanje se umiri le, ko greva ven, na sprehod. Ni pa opcije, da starega psa vlačim zunaj cele dneve.
So pa zagotovo medikamentna pomirjevala precej obremenilna za organizem, če jih je treba dajati npr. 2 dni skupaj. Pa vseeno: manjša škoda vnos kemije, kot napsihiran pes.  :-\
V glavnem.... upam in se nadejam kakih konkretnih rešitev s strani veta, ki ga bova danes obiskali in poročam....
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: JennyK na 15 September 2016, 05:54:05
Jutro! Takole, da spišem en up-date....
Včeraj sva bili pri vetu, ki pa me je napotil direktno k dr. Starihi Pipan. Zagotovil mi je, da on nima tovrstnih izkušenj, tako da naju bom čimprej naročila k njej....
Seveda ni želel (razumljivo) predpisati nobenih posebnih tablet, tako da sem vzela Tranqi Chem  in upam, da bo vsaj kaj učinka, da prebrodimo vikend.... Drugi teden pa upam, da bova naročeni in bo tudi obisk pri specialistki prinesel kaka nova spoznanja....
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: JennyK na 21 November 2018, 10:33:46
Sem malce brskala po starih temah in našla svoj zapis... Mogoče bo komu v pomoč; ali pa ne. Vseeno bom napisala nadaljevanje razvoja dogodkov izpred dveh let....
Šli sva na pregled k dr. Starihi Pipan. Ugotovljen je bil sum na demenco - na osnovi znakov, obnašanja, temeljitega pogovora. Dobili sva pomirjevala, ki bi ji aplicirala, če bi bilo potrebno.
Je pa njeno obnašanje (ankisoznost, hiperventiliranje) izzvenelo takoj, ko sva se z bivšim možem razšla in se je odselil (to se je zgodilo prav v tistem tednu, ko sva bili pri omenjeni veterinarki). Menim, da je psica čutila najine stiske in se temu primerno odzvala. Hja, ne bi človek verjel.... a druge objektivne razlage nimam.

Nekje poleti/jeseni 2017 je bila psica precej brezvoljna, apatična, slepa na en oček. Zdravstveno je bilo vse -glede na njena leta!- bp. Lani jeseni sem pripeljala domov mladička. Sem se zelo bala, kako ga bo sprejela, glede na dejstvo, da je bila toliko let No.1. A me je presenetila: mladič jo je malo pomladil! Seveda mu nisem pustila nebrzdanega teženja njej in je imela zagotovljen svoj prostorček in mir! A generalno gledano - se je psihično nekako okrepila, pokazala zopet nekaj žara za življenje!  :-*

Sedaj je stara dobrih 14,5 let.... Je dokončno oslepela in oglušela. V zadnjih mesecih se mi zdi, da nekako fizično in umsko peša. Menim, da je vzrok demenca; v  smislu, da se ne zmore orientirati niti v domačem okolju. Se zaletava v stole, mize; pade iz kavča, postelje (gor še zmeraj normalno skoči). Ker se premika počasi, ti udarci najbrž niso hudi. Mladič se je tudi umiril in ji ne teži več kaj dosti. Sedaj običajno spita skupaj - stisnjena drug k drugemu.  :-* :-[
Njeni sprehodi so kratki in počasni. Prehodi morda 500 m ali max kilometer na dan. Še to po ravnem terenu in obvezno na povodcu, da ima občutek, da je vodena.  Doma kot rečeno hodi (občasno nemirno??) gor/ dol. Grozljivo in žalostno je videti, kako stoji čisto pri miru npr. pred omaro/ kuhinjskim elementom.... Zazrta nekam v daljavo.  :'(  Sicer pa prespi po moje po cca 20 ur/dnevno.

Se me pa še zmeraj zelooo razveseli, ko se vrnem domov. Ima grozen apetit in tudi iztreblja normalno.  :-* :) Nimam občutka, da bi jo kaj specifično bolelo.
A starost je tu.... in hočem nočem si moram priznati, da se ji leta sedaj res zelo poznajo.
Vseeno upam, da mi bo ta moja starčica namenila še nekaj časa, ki ga bova preživeli skupaj, ob crkljanju....

Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: resa na 22 November 2018, 16:57:24
Sem prebrala tole "našo" skupno temo in se zamislila. Mogoče bi tudi Kala spremenila vedenje, če bi dočakala ta čas, ko je tudi pri nas drugačno vzdušje. Držim pesti za tvojo starčico, da se bo varno počutila do konca.  :-*
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: JennyK na 23 November 2018, 06:21:37
Resa, hvala za lepe želje!!  :-* Vsekakor ji (nama) bom omogočila kar se da mirne in lepe skupne trenutke....
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: diva1 na 23 November 2018, 23:12:31
Draga "moja" JennyK, očitno šesti čut, da sem po dolgem času odprla ta forum.

Iskreno vama želim veliko, veliko lepega.. Tebi pa pošiljam objem.
Naslov: Nervoza, anksioznost ali kaj tretjega pri psici
Prispeval: JennyK na 26 November 2018, 06:30:18
Hvala, Diva1!  :-*