PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Reprodukcija => Zdravje => Samice => Temo začel/a: Tecka na 15 Avgust 2006, 23:31:08

Naslov: Piometra
Prispeval: Tecka na 15 Avgust 2006, 23:31:08
Nikjer ne najdem napisanih znakov zanjo. Ena izmed dveh stvari, ki se ju bojim pri moji pesjanki (druga je zasuk). Predvsem se bojim, da ne bom opazila, oziroma, da bom opazila prepozno. Torej kakšni so znaki odprte in zaprte piometre?
lp
T.

+1
Naslov: Re: Piometra
Prispeval: maja01 na 15 Avgust 2006, 23:53:50
- odprta: to je skoraj nemogoce zgresit - bel, sluzast izcedek iz noznice
- zaprta: ta je pa bolj zafrknjena, ker so znaki dosti splosni - bruhanje, izguba apetita, povecano pitje in uriniranje, lahko povisana telesna temperatura, nemirnost, depresija, ...
najpogosteje se zgodi po gonitvi, seveda pa lahko tudi kadarkoli. Do tega lahko pride, ne glede na starost psice, ne glede na to, ce je ze kotila ali ne, ne glede na stevilo kotitev, ... In navadno se - ce se psice ne kastrira, ponavlja.
Terapija je kastracija (ovariohisterektomija) ali hormonska - slednja se uporablja redko, ker je rizicno in navadno le za psice, ki so res vzrejni potencial.
Izkusnje ima pa Lanabela, bo povedala kaj vec iz prve roke.
m.

+1
Naslov: Re: Piometra
Prispeval: Lanabela na 16 Avgust 2006, 12:31:13
Piometra je hormonska zadeva, pojavi pa se nekako 6 tednov ali malo več po gonitvi.
Pri odprti piometri se pojavi izcedek, ki pa ni kolikor je meni znano bel, ampak zelo podoben tistemu ob gonitvi - lahko malo temnejši. Kadar je tega malo, se zelo lahko spregleda.
Pri zaprti piometri ne vidiš nič, dokler ni že zelo napredovala. Prvi znak je navadno žeja. Ko se pojavijo še drugi znaki (potrtost, vročina) je že kar pozno, ker ti znaki pomenijo zastrupljanje organizma. ponavadi se zanesljivo diagnosticira  z ultrazvokom.

Najbolj zanesljiv znak, da je nekaj narobe je to, da se za psico, ki se je nehala goniti že pred nekaj tedni zelo zanimajo samci in jo skušajo naskakovati. Ne pomeni pa nujno piometre, lahko je tudi kakšno drugo vnetje, lahko tudi vnet mehur, ampak jaz grem v takem primeru vedno po kratkem postopku k veterinarju.

Z zdravljenjem je pa tako, kot je napisala Maja. Najbolj enostavna je operacija -odstranijo se jajčniki in maternica in imaš potem mir. Možno je tudi zdravljenje z hormoni in antibiotiki, ponavadi se kar dobro obnese pri odprti piometri, pri zaprti pa samo, če imamo to srečo, da smo jo odkrili zelo zgodaj. Zdravljenje je zoprno, saj psica po hormonski injekciji bruha in se slabo počuti, dobiva pa jih ponavadi en teden vsak dan. Psica se potem vsaj tri tedne goni, pa še naslednja gonitev navadno nastopi prej kot običajno. Zdravljenje s hormoni ima lahko nevarne stranske učinke. Poleg tega se lahko bolezen ob naslednji gonitvi ponovi, lahko se ponovi čez leta ali pa nikoli. Nekega pravila ni.

Jaz osebno sem imela s hormonskim zdravljenjem doslej veliko srečo - dve psici, ki sta imeli odprto piometro sta se zelo lepo pozdravili in nista imeli nikoli več nobenega problema. Tudi mamina psica, ki bi jo mama sicer raje dala operirati, pa je ne morejo, ker je prestara in bi bila operacija preveč tvegana je zaenkrat zelo dobro. Do naslednje gonitve...

+1
Naslov: Re: Piometra
Prispeval: deteljica na 16 Avgust 2006, 12:36:42
Piometra je hormonska zadeva, pojavi pa se nekako 6 tednov ali malo več po gonitvi.

tukaj manjka navadno ali najpogosteje  ???..
psička moje prijateljice je umrla zaradi zaprte piometre med gonitvijooz ob koncu gonitve- ker nihče ni pomislil na to možnost- pokazala pa jo je obdukcija.
Moja psica,ki se je vedno  gonila enkrat letno ali največ na 10 mesecev, je dobila vnetje 6 mesecev po gonitvi...in so me prepričevali,da je izcedek malo čudna gonitev ::), dokler ni trajal skoraj dva meseca ::)

+1
Naslov: Re: Piometra
Prispeval: Lanabela na 16 Avgust 2006, 12:46:18
Pri zaprti piometri je najbolj zoprno to, da lahko ostane potuhnjena in skrita več mesecev in jo res lahko odkriješ praktično kadarkoli. Pa tudi sicer pri piometrah ni nekega splošno veljavnega pravila, ki bi veljal vedno in povsod. Čisto pri vsaki psici je bilo malo drugače. In tudi je res težko razlikovati odprto piometro od nenormalne gonitve.
Naslov: Re: Piometra
Prispeval: maja01 na 16 Avgust 2006, 13:38:52
Pri odprti piometri se pojavi izcedek, ki pa ni kolikor je meni znano bel, ampak zelo podoben tistemu ob gonitvi - lahko malo temnejši.

meni so vsi razlagali o belkastem gnojnem sluzastem izcedku. Nisem pa tega se imela prilike videt od blizu (hvalabogu). No, zanimivo. Zato sme tudi napisala, da bos ti povedala vec (in bolj prav) iz prve roke.
m.
Naslov: Re: Piometra
Prispeval: maja01 na 16 Avgust 2006, 13:53:13
evo ... ravno pise Maj na pikanetu, da se je to zgodilo njeni psici.  :-\ Izcedek po gonitvi je trajal nekam dolgo, psica je zacela sepat (z zadnjim koncem), na koncu je bilo pa ful bledo rdecega izcedka. http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,198.2055.html (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,198.2055.html)
Naslov: Re: Piometra
Prispeval: Gina na 16 Avgust 2006, 14:44:49
Naša je staknila piometro tudi dober mesec po gonitvi, zanimivo pa je to, da so ji v tem vmesnem času, se pravi takoj po gonitvi odstranili jajčnike ( že tu je napaka, ker naj bi se poseg opravljal v času, ko so hormoni v mirovanju in ne takoj, ko preneha krvavitev), nato je vseeno imela namišljene mladičke in hormonske motnje, ki se pojavijo pri navidezni brejosti ( mleko v seskih...) za povrh vsega pa še izcedek, ki je bil na začetku krvavo-rjavkasto obarvan, proti koncu pa zelenkasta sluz.
Drugih znakov poleg izcedka jaz nisem opazila, mogoče je malo več pila kot ponavadi, drugače pa je bila ves ta čas normalno razpoložena, razen seveda tečnarjenja zaradi "mladičev". V bistvu nič apatična, zunaj normalno aktivna, še čudno se mi je zdelo vse skup in mi je vet razložil, da za psice to ni ne vem kako boleče kot pri ženskah npr., seveda verjetno različno od primera do primera....
V glavnem, ko so na UZ potrdili gnojno vnetje, ki je bilo že kar močno razširjeno na celo maternico, je šla frajla še enkrat pod nož, da so ji odstranili še maternico. Najbolj me je jezilo, da bi se lahko vsemu temu ognili že prvič, če bi ji ven pobrali vse naenkrat, še posebej zato, ker sem pred posegom poudarila, da ima vsakič po gonitvi hude hormonske motnje. >:(
Kakorkoli, taka je naša izkušnja, upam, da spada med bolj osamljene.
Baje veliko psic, ki faše piometro, že prej pestijo razne navidezne brejosti in druge hormnoske težave. ???

+1
Naslov: Re: Piometra
Prispeval: deteljica na 16 Avgust 2006, 15:16:20
Moje ni nikoli nič pestilo. Celo v času vnetja ni bilo nič posebnega opazit- no mogoče je imela kakšno desetinko sekunde  slabše čase na tekmah, ampak pri starem psu to ni nič nenavadnega. V bistvu sem zgubila živce zaradi neprestanga  "dišanja" ,ki je že  spravljalo ob ravnovesje moje samce in sem se odločila za streilizacijo. Šele , ko so jo izvedli so opazili, da je bilo v teku gnojno vnetje. Torej je moja odločitev naključno padla pravočasno, še preden je bilo stanje za življenje in zdravje resno ogrožujoče. Mi pa veterinarji res po posegu niso verjeli,da je spica sploh stala na nogah in da ni pila ogromnih količin vode- kaj šele ,da je dan prej tekla tekmo.
Naslov: Re: Piometra
Prispeval: Lanabela na 16 Avgust 2006, 18:50:10
Saj ravno v tem je pa nevarnost - nič ne opaziš dokler ni že skoraj prepozno. Jaz imam to srečo, da imam tako "pokvarjene" psice, da se med gonitvijo prav nagravžno naskakujejo med seboj. In če slučajno začnejo eno psico naskakovati ko se ne goni...Tako da so bile v bistvu vse tiste psice, ki so bile uspešno hormonsko zdravljene odkrite čisto na začetku. Mama ne opazuje tako dobro, ko je njej zbolela zdaj že pokojna psica - tudi ji ni bilo nič drugega kot malo več je pila in za spoznanje je bila počasnejša- ni bilo druge opcije kot takojšnja operacija, baje je bilo v maternici že za pol vedra gnoja.
Glede barve izcedka pa...na začetku je krvav kot med gonitvijo. Kasneje je lahko gnojen in kakšne drugačne barve- ampak jaz takega nisem videla, ker smo začeli prej zdraviti
Naslov: Re: Piometra
Prispeval: Tecka na 24 Avgust 2006, 00:05:53
Zdaj me pa kar pošteno skrbi. Mojo Thebo konstantno ovohavajo in nekateri hočejo naskakovat. Jutri greva na veterino (tudi zaradi otečenega komolca...).
Panična
T.
Naslov: Re: Piometra
Prispeval: Lanabela na 24 Avgust 2006, 11:35:08
Obstajajo tudi take psice, ki so psom iz neznanega vzroka vedno všeč, pa so čisto zdrave. vem za eno tako psico, ki jo naskakujejo vsi samci , ki niso kastrirani, še celo kakšna bolj ...psica (moje tudi, če se jim ponudi prilika). Samo pri njej je to vedno enako, psom je vedno enako všeč.  Sumljivo je, kadar se psi kar naenkrat začnejo zelo zanimati za psico ki se ne goni., pa se sicer do nje vedejo normalno.
Naslov: Re: Piometra
Prispeval: Tecka na 24 Avgust 2006, 12:59:22
Aha potem ni skrbi. Moja je določenim konstantno všeč. Sicer ne vem, če nebi preventivno vseeno naredila ultrazvoka, se pa bojim, da bo to spet stran vržen denar... Prevečkrat zaganjam paniko in plačujem veterinarjem brez potrebe.
lp
T.
Naslov: Re: Piometra
Prispeval: Blink na 22 Avgust 2007, 23:52:47
Pozdravljeni.

zanima me, če ima psica ob piometri enako povečano spolovilo kot pri gonitvi?

Ali je možno, da se psica ŽE goni...glede na to, da je 6.6. kotila (mladiči so poginili takoj) ?
Ali naj sumim na piometro?

Izcedek se je pojavil danes...spolovilo ji je oteklo pred dvema dnevoma.
Izcedek je svetel...malo krvav.


Hvala v naprej.
Naslov: Piometra
Prispeval: zoe na 13 Februar 2008, 22:35:08
A piometro ugotovijo z ultra zvokom?

Danes sem na tleh opazila kar nekaj rjavih kapljic, ki so očitno prikapljale iz Ginny pa me zdaj malo skrbi :( Od začetka gonitve je 6 tednov, od konca pa 3.

Verjetno je fino, da se greva za vsak slučaj pokazati k veterinarju ane?
Naslov: Piometra
Prispeval: Apollo na 13 Februar 2008, 22:39:25
Ja z UZ!
A si opazila še kakšne druge nenavadne znake (npr. povečano pitje vode,...)?
Naslov: Piometra
Prispeval: zoe na 13 Februar 2008, 22:49:58
Hvala za odgovor. V bistvu nisem opazila, da bi kaj več pila.

Bova šli pa za vsak slučaj k veterinarju. Se raje prepričam, četudi zaman, kot da je prepozno.

lp
Naslov: Piometra
Prispeval: zoe na 14 Februar 2008, 12:37:24
Piometre nima :D Ima pa vaginalno vnetje in je dobila antibiotike :(
Naslov: Piometra
Prispeval: Tecka na 14 Februar 2008, 13:53:07
Uf sreča v nesreči bi se temu reklo. Bi bilo vsekakor boljše, če ne bi bilo nič, samo je še vedno boljše kot piometra.
lp
T.
Naslov: Piometra
Prispeval: zoe na 14 Februar 2008, 13:58:37
Ja :D So mi pa vseeno svetovali, da jo opazujem, če bo začela več pit in lulat.
Sicer se pa počuti dobro, malo je le užaljena, ker so ji pobrili bušija ::) ;D
Naslov: Piometra
Prispeval: Dina na 21 Februar 2008, 07:39:10
Hej

Mene pa zanima kako pogost pojav je piometra? Ali psice pogosto obolevajo?
Naslov: Piometra
Prispeval: sibila na 27 Februar 2008, 22:41:50
Imam še jaz eno vprašanje.Moji se je končala gonitev pred približno dvema tednoma,največ tremi.Danes pa je imela tak rumenkast izcedek,kot nek šmrkelj ji je dol visel.Kasneje je imela tega izcedka še čisto mičkeno,sedaj ne opazim več nič.Nima pa nobenega vonja.Psička drugače nima vročine,normalno ješča,ne pije vode pretirano,živahna,nima nobenih bolečin.Ali je možno da gre za kakšne hormonske spremembe po gonitvi?Ali za kakšno vnetje?Sem najprej posumila na piometro,ampak glede na opisano se mi ne zdi.Sem tudi že kontaktirala veterinarja,a vseeno se raje še sama prej malo izobrazim kakšne so kaj možnosti.
Naslov: Piometra
Prispeval: nyssa na 06 Marec 2008, 22:41:20
Sibila,že kaj veš,kaj je bilo?
Imamo čisto isto situacijo.
Pri Tari sem namreč danes tudi opazila točno tak izcedek oz. sluz(kot smrkelj),pa me zanima a letimo k vetu ali ne?
Naslov: Piometra
Prispeval: Lanabela na 07 Marec 2008, 14:32:45
ponavadi je to kakšno vnetje nožnice, če ne mine samo od sebe v nekaj dneh je dobro dat antibiotike.
Naslov: Piometra
Prispeval: Urša in Balu na 04 April 2008, 16:27:54
Piometra je gnojno vnetje maternice.Pogosteje pri starejših psicah neposredno po gonitvi.

Tole je imela naša Tara pri 11-tih letih.Rešili smo jo z operacijo(Saj mislim da je tole imela...nekaj z maternico je imela in so jo morali takoj operirai če ne... :'( )
Naslov: Piometra
Prispeval: UnderEja na 26 Julij 2008, 21:26:24
Naša psička jo je imela dvakrat. Potem so ji odstranili maternico, ker drugače bi se ji kronično ponavljala.
Edini znak, da nekaj ni uredu so bili seski polni mleka in to brez brejosti.
To se ji je zgodilo ko je bila stara tri in štiri leta. Zdaj jih ima že 9 in je zdrava. Je pa po odstranjeni maternici postala bolj fantovska in tudi teren je začela označevat kot fant.  ::) Ja, takle mamo  :D
Naslov: Piometra
Prispeval: Dina na 09 November 2008, 15:59:55
Ali se piometra zdravi tudi z antibiotiki? Ali s čim drugim?
Naslov: Piometra
Prispeval: jenny3 na 20 November 2008, 21:27:13
Torej... tole je mene začelo mal skrbeti.
Psica se je gonila avgusta(prvič po mladičih), nikoli nismo imeli problomov z navidezno brejostjo... sedaj pa sem opazila, da so seski vsak dan od mleka - niso tako povečani, toiko da se zatipa. seveda smo začeli z obkladki iz kisa, pa z mislijo, da je pač lažja oblika navidezne brejosti - ker obnašanje se ni nič spremenilo.
Pred nekaj minutam pa sem opazila, da ima tudi malo izcedka, belkaste barve... sem pa očitno imela srečo, da se opazila, ker si očitno tako na hitro umije, da se ne opazi.

torej, mislite, da to je piomera?
No mi letimo jutri zjutraj k veterinarju za sak slučaj... :/
Naslov: Piometra
Prispeval: Jinx na 01 Junij 2009, 20:12:44
Tudi jaz pri svoji psici par dni opažam svetlo rdeč sluzast izcedek. Drugače se obnaša normalno, je normalno ješča in ne pije pretirano. 10.4. je kotila, vendar so mladiči še isti dan poginili. Bi lahko tole bila piometra ali pa je malo pohitela z naslednjo gonitvijo? Drugače nima tako otečenega spolovila kot ponavadi med gonitvijo ... Samcem pa kar precej diši. Ima mogoče kdo podobno izkušnjo ali pa kakšno idejo?

Lp,
Vesna
Naslov: Re: Piometra
Prispeval: Desobediencia na 24 Junij 2009, 22:33:55
- odprta: to je skoraj nemogoce zgresit - bel, sluzast izcedek iz noznice
- zaprta: ta je pa bolj zafrknjena, ker so znaki dosti splosni - bruhanje, izguba apetita, povecano pitje in uriniranje, lahko povisana telesna temperatura, nemirnost, depresija, ...
Maja, pa vsi našteti znaki pri odprti Piometri?
Izcedek je sicer temno roza in smrdeč, včasih pusti temno roza sluzasto lužico (samcu jasno diši), včasih po kapljicah..v maternici pa je gnoja precej.
Naslov: Piometra
Prispeval: chory na 28 Junij 2009, 11:28:47
Ali je možno da se Piometra pojavi med gonitvijo?
Naslov: Piometra
Prispeval: Lanabela na 29 Junij 2009, 12:03:35
Ne vem, vsekakor pa se lahko pojavi tudi kakšno drugo vnetje (ni vsako vnetje piometra)
Naslov: Piometra
Prispeval: čara na 14 Junij 2014, 13:35:50
Overiectomia-odstranitev jajčnikov, ne pa tudi maternice?
V takem primeru je možno, da pride do vnetja maternice?
Je rdeč, sluzast izcedek iz nožnice lahko pokazatelj tega?
Naslov: Piometra
Prispeval: Lanabela na 14 Junij 2014, 15:31:58
Vsekakor je to znak, da bo treba do veterinarja. Psicam se lahko zgodi še marsikaj drugega kot samo piometra.
Naslov: Piometra
Prispeval: čara na 14 Junij 2014, 21:04:30
Ja, sma bila na telefonu  z veterinarjem in pravi, da bo v ponedeljek OK. Razen, če bi se vmes spremenilo tudi obnašanja, ješčnost. Zna biti "samo" vaginitis ali kaj podobnega.
Naslov: Piometra
Prispeval: Lanabela na 14 Junij 2014, 21:40:28
Pri vaginitisu je ponavadi gnojen izcedek. Ampak ja, če ni vročine, pretiranega pitja vode ali drugih simptomov, lahko kakšen dan tudi počaka. Koliko časa pa je od sterilizacije?
Naslov: Piometra
Prispeval: čara na 14 Junij 2014, 23:13:12
5 let od sterelizacije (kakšen dan gor/dol), ima pa 7 let in je imela že 1 leglo v zavetišču. Ne, vse ostalo je normalno živahna, dobre volje, ješča kot vedno, pije normalno, urinira nič kaj bolj pogosto. Ne kaže nobenega znaka, da bi bilo kaj narobe. Samo ta izcedek je izven normale in spolovilo si bolj pogosto umiva.

Vulva je mogoče malo, ampak res minimalno zatečena.
Naslov: Piometra
Prispeval: Lanabela na 15 Junij 2014, 10:55:40
Potem skoraj ne verjamem, da bi bila piometra, ki je hormonsko obolenje in nastane po gonitvi. Razen če je po sterilizaciji ostalo žlezno tkivo-  So pa možna različna vnetja (pogosto vsako vnetje maternice enačijo s piometro), miomi in drugi tumorji....
Naslov: Piometra
Prispeval: čara na 16 Junij 2014, 11:20:11
Res ni piometra, tudi tumorji ne. Ampak neko vnetje, ki se je začelo izboljševati, že včeraj je bilo bistveno manj izcedka. Urin je BP, z izjemo PHja, kar je navadno povezano s preveč OH prehrano. Počutje pa kot navihan teliček. Menda je mogoče, da bi zaradi neskončnih vodnih zabav v ne najbolj čisti reki in še bolj umazanih lužah ter malo slabšem imunskem sistemu lahko prišlo do lokalnega vnetja.
Naslov: Piometra
Prispeval: Lanabela na 16 Junij 2014, 11:56:43
Super, samo da ni kaj hujšega. Vseeno bodi previdna in jo opazuj, če se bi ponavljalo