PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Zdravje => Oči in ušesa => Temo začel/a: Neyka na 27 December 2005, 19:03:12

Naslov: Težave z očmi
Prispeval: Neyka na 27 December 2005, 19:03:12
No pri Neonu sem začela opažat da oko ni več čisto rjavo ampak kar temno modro oz. črno. Posumila sem na mreno.

Poleti, ko smo prišli z morja so se mu precej močno vnele oči, vendar smo to pozdravili, čez nekaj časa se je ponovilo in zdaj mu vsake toliko še vedno priteče malo gnoja, vendar ne tako močno, da bi bila zaradi tega kakšna sprememba oči. Kužon včasih oko komaj drži odprto, kadar je pa razburjen ali na sprehodu pa nimam občutka da bi mu to delalo probleme. Vidi še in tudi trzne če se mu približaš.

Zanima me, če to je mrena, kaj lahko pričakujem, kakšen je poseg da se to odstrani in približno cenovni okvir tega.

Še to me zanima: ali je zadeva dedna? Zaradi česa nastane? Ali je možnost da se po odstranitvi spet pojavi? Ali lahko zaustavim napredek mrene? Ali je nujno da pes po tem oslepi?

Hvala!

+1
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: ninci na 28 December 2005, 10:59:47
Neyka osebno ti priporočam, da vsaj pokličeš Dr. Zlato Čop v kliniko v Lescah, ker je specialistka za oči in ti bo znala sigurno odgovorit na vsa tvoja vprašanja.
Drugače pa se nekaj o mreni najde tudi na internetu :
http://www.cvm.ncsu.edu/docs/ophthalservices.html
http://www.eyevet.com/cataract_surgery1.htm#are

Pa čisto na hitro, pri mreni ni nujno, da pes oslepi. Nekatere mrene napredujejo zelo počasi skozi celo pasje živlenje, druge pa zelo hitro in pes recimo lahko oslepi v nekaj tednih. Seveda je zadeva laho dedna oz. se tudi pogosteje pojavlja pri določeih pasmah. Edina do sedaj znana rešitev je operacija. Ubistvu zadeva poteka nekako tako, da motno lečo očesa zamenjajo z novo umetno. Po operaciji se mrena ponovno zelo redko pojavi. Razen v primeru, da ni odstranjeno vso tkivo.
Pogosto pa se pojavi pri psih in predvsem mačah, ki imajo diabtes.

Toliko zaenkrat.

aja pa še zanima me z čim ste zdravili vnetje??

Lp nina
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Lilit na 28 December 2005, 11:26:17
Jaz imam izkusnje samo s starostno mreno, pri prejsnji psicki. Ker je imela kar temne oci, se ni opazila sprememba barve, se je pa videlo, da so oci dosti bolj motne.
Ker pa je to drugace ni oviralo pri normalnem zivljenju, je nismo peljali na operacijo.
Se mi zdi cudno, da bi se pri tako mladem psu ze pojavila mrena ??? Tudi po mojem je dobro, da poklices oftalmologa, ali Zlato Čop ali na veterinarsko fakulteto v Lj.

Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Neyka na 28 December 2005, 12:12:16
Prvo blago vnetje s kamilicami in je bil dober v dveh dneh. Drugo, trdovratno po morju to ki ga omenjam pa s kapljicami ki nam jih je predpisal vet. Maxitrol al neki v tem stilu.

Je pa pri Neonu ta problem da zadeva napreduje hitro. Namreč septembra ko smo šli na vzrejnega zadeve še ni bilo, zdaj je pa pri enem očesu že čez polovico. Bom poklicala pa samo upam da ni kaj hujšega  :-\
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Lilit na 28 December 2005, 12:14:11
Drzimo pesti :-\
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Lanabela na 28 December 2005, 14:35:58
Neyka: takoj poišči specialista, lahko Zlato Čop (Lesce) ali Zemljiča (dela na raznih privatnih klinikah v Lubljani, lahko vprašaš pri Zaninoviču kdaj dela tam). To  kar si opisala ni podobno starostni mreni. Pri tej je oko videti normalno, samo leča počasi postaja neprozorna-sivkasta, nikakor ne črna. Tudi pri sivi mreni ni nobenih vnetij oči ali drugih težav, pes pa mogoče ponoči malo slabše vidi, ne oslepi pa navadno ne.
Praviš, da je oko črno. Lahko da se zenica ne krči (posveti mu z baterijo v oko) Če se zenica ne krči normalno, še posebej če ima oko nenavaden zelen odsev, pojdi k SPECIALISTU takoj, ker gre lahko za glavkom, pes bo brez zdravljenja oslepel. Glavkom nastane zaradi povečanega očesnega pritiska, spremljajo ga lahko najrazličnejša vnetja, lahko postane zelo boleče.
Možno je tudi, da gre za kakšne spremembe na roženici, vendar je zadevo treba videti, na daleč se ne da nič reči.

+1
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Neyka na 28 December 2005, 15:54:19
Lanabela...

Neonovo oko je še vedno rjavo le da ima čez približno polovico enega in 1/4 drugega modrikasto črno snov. Zenica verjetno to ni.

Lahko kaj več poveš o glavkomu? Kako hitro napreduje in zakaj se pojavlja? Starostna mrena zagotovo ni ker je pes star manj kot 2 leti. Kvečjemu bi lahko nastala zaradi kakšnega drugega razloga.

Sem poskušala slikat oko vendar se ne vidi. Ima kdo kakšen nasvet, kako naj slikam, ne da bi se na očesu videl bel lesk?
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: KamI na 28 December 2005, 15:58:04
Mogoče če zmanjšaš moč fleša in slikaš pod kotom (navzgor oz. bolj po strani)..
Bogi Neon, upam da bo vse v redu  :-\ :-*
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Lanabela na 28 December 2005, 17:31:31
Če so spremembe na površini in ne v notranjosti očesa, potem gre po vsej verjetnosti za spremembo na roženici. Kaj je to lahko ugotovi le specialist. Lahko da gre za odlaganje kristalčkov (ponavadi lipidov ali kaj podobnega ) na roženico  vzroki so različni, lahko dedni.Dedne spremembe na roženici so značilne za vsako pasmo posebej, pojavljati se pa začnejo ravno pri starosti okrog dveh let. V nekaterih oblikah tudi povzročajo vnetja in čire.
Slikati lahko poskusiš tako, da sveti v oko naravna svetloba takim kotom da se sprememba dČe so spremembe bolj na površini in ne v notranjosti očesaobro vidi brez fleša, samo mislim da ti bo težko uspela dobra fotografija.

+1
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Neyka na 28 December 2005, 19:23:49
Mi lahko da kdo telefonsko številko omenjenih specialistov.

V Lesce močno dvomim da naju bo kdo peljal. Najdlje LJ pa še to...bi bil verjetno kar vlak. Vprašat moram pa vseeno. Sem klicala v Kamnik na veterino tja kamor običajno hodimo...pa ni niti omenil glavkoma ali mrene... Nekako je rekel da bi lahko bila kriva uvihanost vek (ki je nima - ampak so oči na meji dobrega po podatkih vzreditelja novofundlandcev ki zadevo kolikor jaz vem pozna) in da bi prvo poskusili maxitrol še enkrat. Pol po kakem tednu pa nadaljni ukrepi. Jaz nevem če bi se šla Kamnik še naprej. dejansko me je strah. Ampak kako naj psa spravim k specialistu. Doma me ne bodo peljali. Tu tudi mamicino razumevanje odpove do kraja. Ona bo vetu v Kamniku verjela. Ampak jaz se bojim za svojga psa do kraja. Sej mi ni panika met slepga psa če do tega pride. Huje je da bi se njemu zaradi napačnega zdravljenja zadeva lahko poslabšala. Kaj pa če zabluzi? Bolje da spokam ker zganjam paniko ampak vseeno vas prosim še za kakšen nasvet.

Slika na keri sem označla kje približno zadeva je. Vidi se pa na žalost bolj slabo.

(http://www.moj-album.com/slike/357740/blZaAUe4Q9dIZMvr.jpg)
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: trigi na 28 December 2005, 19:29:36
Ojla

Od Zlate številka je 04 / 537 71 00 (Klinika za male živali Lesce - prosiš za dr. Zlato Čop)
Najbolje je da ji razložiš situacijo in prosiš da ti pove na koga v svoji bližini bi se lahko obrnila.

Lp, Črt
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Lilit na 28 December 2005, 19:56:37
Saj mogoce pa je res od uvihanja veke... samo tudi v tem primeru bodo kapljice samo zacasno pomagale ???

http://www.vrcc.com/disease_entropion.shtml
http://www.petplace.com/article.aspx?id=2728

Poglej se malo tu:
http://www.petplace.com/browse.aspx?a=1&c=64&p=1
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Lilit na 28 December 2005, 20:01:14
Joj, poglej to :-X glede na to, kako si opisala, se meni zdi podobno :-X

http://www.veterinaryvision.com/dvm_forum/dvm-glaucoma.htm
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Lilit na 28 December 2005, 20:04:15
Se malo ;)

http://vetmedicine.about.com/cs/dogdiseasese/a/dogeye.htm
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Neyka na 28 December 2005, 21:53:12
Lilit  :o :o :o Tista modra barva...enaka pri Neonu. Samo manj je je. Pa pa bol prosojna.

Uvihanje vek ni! Če ne bi verjela g. Fanturju ki VEM da zadevo pozna nevem komu naj. Pa tudi sama vem kako zgleda če so veke uvihane. Sploh oči so motne pa solzne. To ni imel Neon nikoli. Ne uvihanje je ena izmed stvari ki mi jih je bilo prizanešenih ko sem vzela kužka iz tega legla.
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Lilit na 28 December 2005, 22:09:56
Ne saj verjamem, da ni uvihanje vek... samo ce pravis, da je ravno na meji... mogoce vseeno malo drazi ???

Ce ti je Copova predalec, poklici jutri na veterinarsko fakulteto v Ljubljani... 01 477 92 77
Saj pogovor po telefonu nic ne stane (razen impulzov), pa ti bodo ze povedali, kako in kaj naprej. v skrajnem primeru se spokas na vlak in gres v Lj... sam po mojem te bodo ze peljali, ce bo nujno.
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Neyka na 28 December 2005, 22:45:48
OK mal bol prsebna ko prej. Klicala bom nekoga ki dela s Čopovo. Ne spomnem dele imena uglavnem priporočilo od njufarke ki je že zdravila tam psa.

Pri starih je problem pri razčiščenju pojma kaj je nujno. Da je pes slep ja ne dvomim. Zdaj pa gre za rahlo opazen film čez oči kar pa po mnenju nikogar ne zgleda pretirano nujno. Priznam če ne bi šlo za mojega psa se verjetno ne bi toliko postavljala na glavo.

p.p. Slike izgledajo obupno. Samo molim da do tega nikoli nikdar ne pride.
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Lilit na 28 December 2005, 22:54:26
Ja, dr. Burjo najbrz. Odlicna ideja, on je super. In ti bo tudi znal povedat, da bo prav. Ce ne drugo lahko das mamo na telefon z njim ???
Ce razlozis doma, da gre za glaukom - ce gre - jim bo po mojem hitro jasno, da je presneto nujno.
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Neyka na 29 December 2005, 00:03:07
Ne telefonske pogovore opravljam striktno na samem ker lahko sama pol napihnem zadevo. Se bojim da bi jo vet preveč pomiril Jaz rabim paniko in vik in krik.

Eno vprašanje...mogoč glupo pa vseen...a se glavkoom pojavlja tudi pri ljudeh. Namreč moja mami je medicinska sestra pa če bi poznala posledice pri ljudeh bi šlo vse skupi laže.
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Lilit na 29 December 2005, 00:04:22
Ja se ja.

Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Lilit na 29 December 2005, 12:10:25
Neykaaaaaaaaaaa porocaj ???
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Neyka na 29 December 2005, 12:58:38
Ne morem  >:( Telefon danes zatajil. Grrr očitno aparat glede na to da net še dela. Ma ga bom popoldne dvakrat vrgla v steno pa ima da dela, če ne bom pa enemu od starih spičila telefon.

Mi pojasnite koko naj ugotovim ali je ta meglica na površini ali v očesu? Ker mam pred sabo nekaj iz ene knjige dr. Fogla pa edino kar mi paše skupaj je modro-siva meglica v očesu (mrena) in modro -siva melica na površini očesa (glavkom ali otekla roženica)

Jutri grem menda v Kamnik. Če mi neha bluzit z uvihano veko pa mi predstavi kako bolezen in mi ne zaračuna sam kaplc pa me domov pošle mu bom pa še mogoč verjela. Vsekakor pa bom klicala tud specialiste pa ga v LJ vlečem.
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Lanabela na 29 December 2005, 14:39:13
Nehaj zapravljat denar, samo antibiotiki v tvojem primeru verjetno  ne  bodo pomagali. Vsaj ne za dolgo.
Glavkom tako po "kmečko" lahko spoznaš tako: psa imej v temnejšem prostoru, potem pa mu posveti v oči. Če se zenica ne zoži normalno, je to lahko znak za povečan očesni pritisk, ki povzroči glavkom.
Siva mrena: oko je povsem normalno, čisto, brez vnetja ali mrenic po površini, samo zenica ni več čista ampak motna .- sivkasta. Ponavadi pri starejših psih, dedna oblika se pojavlje tudi pri mladih
Kornealna distrofija: odlaganje kristalčkov po roženici - na površini očesa opaziš sivkaste ali čisto tenke bele mrenice

Slika je sicer res boga, ampak meni se zdi to kar imaš zelo grdo vnetje, tista modrikasta zadeva bi bila lahko izpadla tretja veka. Če je to to, potem mrenica ni čisto tenka ampak debela takole ene pol milimetra in se jo da premakniti če se jo dotakneš. V tem primeru zadeva ni tko huda in se da pozdraviti, samo resno je treba odkriti vzrok vnetja ne pa kar na pamet mazati in kapljati nekaj v oko, ker pač veterinar ne ve za kaj gre in nekaj poskuša. V enem takem primeru je bil pes zaradi nepravilnega zdravljenja celo ob oko. Izpadla tretja veka se včasih sama vrne nazaj ko se pozdravi vnetje, večinoma pa mora to narediti veterinar.
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Neyka na 30 December 2005, 13:57:10
We are home. Novice so dobro slabe. Nad vetom sem bla presenečena. Ni mi več težil z uvihanostjo vek niti s kapljicami ampak psu maximalno pregledal učke (odzivnost zenic pa kaj jaz vem kaj je še ustvarjal). Dobre novice so da ni glavkom in ne mrena  ;D ;D ;D slaba pa da je če se ni zmotil zasuk tretje veke. Vsekakor me je poslak k Čopovi v Lesce.

A mi zna zdaj kdo povedat kaj o zasuku tretje veke? Vem samo to da ta tretja veka se zasuče čez neko ploščiso iz hrustanca in da je potrebno tisto odstranit. Zakaj bi lahko to nastalo? A je dedno? Je možno da se zadeva ponovi in ali so lahko kakršne koli posledice (po posegu)? A pes zaradi tega oslepi ali je samo bolečina pa srbečica?

Hvala!
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Lanabela na 30 December 2005, 14:06:05
Poseg ni posebno zahteven, opravi ga čimprej. Pa vzrok vnetju bo tudi treba odkriti, saj je verjetno uvihana veka posledica vnetja in ne obratno.
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Neyka na 30 December 2005, 16:33:46
Lanabela...NIMA UVIHANE VEKE!! Pa kakšno vnetje?

 Na poseg gre po 14.1. takoj ko bo možno. Itak se moram predhodno naročit. Čeposeg ni zahteven ali to pomeni da tudi sama bolezen ni nič hujšega? Mislim slepota pa to?
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: rina na 30 December 2005, 18:52:00
A zasuk tretje veke je drugo kakor uvihana tretja veka? ??? Kakšna je razlika?

lp

Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Lanabela na 31 December 2005, 15:31:27
Ups, sem seveda mislila na  zvito tretjo veko, ne na uvito (navadno) veko. Lahko rečeš izpadla, zvita, izpahnjena, zasukana in misliš na isto.
Zaradi tega zanesljivo ne bo oslepel, vendar še vedno ne veš od kod vnetje. Kakšno vnetje? Kaj pa je drugega kot vneto oko, če je vse rdeče in občasno zagnojeno. Če je vse to posledica zasukane ( zvite, izpadle....) tretje veke se bo seveda po posegu popravilo. Če pa je veka izpadla zaradi vnetja (ali nisi rekla da se vnetje z prekinitvami vleče že od poletja, veka pa je izpadla kasneje, ali pa sem narobe razumela?) bo seveda treba najti vzrok. Pravzaprav je brez veze iskati vzrok na tem mestu, ker bo pes itak šel do strokovnjakinje, ki bo lahko odgovorila na tvoja vprašanja. Samo zanima me, zakaj si tako trdno prepričena, da nima uvihane (navadne) veke? jaz ne bi bila tako trdno prepričana, ker je nekatere mejne primere zelo težko diagnosticirati in povzročajo probleme tudi veterinarjem. Baje pa lahko dražijo oko tudi posamezne dlake, ki rastejo v oko.(nisem pa še videla kako to izgleda.)
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Neyka na 02 Januar 2006, 17:48:15
Ja sori tudi za moj izpad ampak navadna veka ni uvihana. Vem pa po tem, da se psu oko ne solzi, ni motno in je veka povešena toliko kot mora biti (oz malo manj - še vedno pa ne raste nobena dlaka v uč) + imam potrjeno od poznavalca + zdaj še od veta. Vnetja se vlečejo ja sam zdele je uč dokaj zdrav. Dejansko nisem pomislila na tak način kot ti. Pač da je uč rdeč zaradi zasuka tretje veke in pozabila vse ostalo. Še vedno ostaja vprašanje kaj in zakaj modrikasto oz. motno oko kar mi bo upam povedala ga. Čop.
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: linčy na 19 Avgust 2006, 16:49:30
Tudi jaz imam eno vprašanje? Pri mojem kokru sem opazila da ima na obeh očesih kakšen cm proti sredini očesa nekakšno plast čez oko. Sem gledala tudi pri 2 meseca stari psički pa ima isto le manjše in prozorno, moj koker ima obarvano rjavo. Jaz mislim da se mu je to malo povečalo ker ni ravno več mlad (ima 7 let)! Ali mogoče kdo kaj ve o tem, oz. ali ima kakšne izkušnje s tem.
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: linčy na 19 Avgust 2006, 16:51:04
Aja pardon: kakšen cm proti sredini očesa od spodaj navzgor.
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: ninč na 26 Avgust 2006, 20:59:22
Olja
lahko nekaj vprašam? Imam majhnega kužka starega 2 meseca  in pol rada bi izvedela nasplošno pri majhnih kužkih če je nirmalno da imajo na dlaki okoli oči rjavo-rdečo dlako nwm ali je to vnetje pri mldaih kužgih al kako??'


hvala za vnaprej                           
                                          lp, niny
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Lanabela na 28 Avgust 2006, 12:18:45
Linčy: daj nalimaj kakšno slikco
ninč: ni normalno, je pa pogosto. Če ima samo obarvano dlako ne pa tudi gnojnega itcedka, zlimanih vek...potem ni vnetje ampak pretirano solzenje. Vzrokov je lahko več, včasih po nekaj mesecih samo od sebe preide, ponavadi pa ne.
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: linčy na 28 Avgust 2006, 16:42:39
Ja sej smo bli v petek pri veterinarju in je rekel da je to tretja veka in da ni nobene krize, da se je pač malo pokazala in da je možnih vzrokov za to baje veliko. Mogoče kdo ve kaj več o tej tretji veki?
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: BRUNO na 07 September 2006, 08:56:07
Če je tretja veka, potem ne vem, če je ravno za čakat. Mojemu njufku je izpadla tretja veka letos maja, kar se je kazalo tako, da je imel prekrito skoraj tretjino očesa. Ko se je to zgodilo, sem ga peljala na pregled na Kliniko za male živali v Lesce k dr. Zlati Čop. Pes je bil operiran čez nekaj dni, ker ga tisti dan ni mogla, ker ni bil tešč (narkoza). Zdravnico ti toplo priporočam. Baje je ta zadeva dokaj pogosta pri koker španjelih, beaglih, mopsih itd. precej si lahko o tretji veki prebereš na internetu, če npr. v iskalnik vpišeš cherry eye, tudi slikice so zelo dobre zraven, tako, da res veš, da je to "to"....

Upam, da boste uredili.
Lp,
Gabi

+1
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: linčy na 07 September 2006, 15:11:00
Ja ne vem on je tako rekel! Samo kakor sem pa gledala slike ne internetu pa to ni to! Mene zanima kaj je ta rjava plast čez oko (od spodaj proti sredini očesa)?! Veterinar je rekel da to ni nobene panike! Je mogoče to kdo od vas že kdaj videl? Na spodnjem linku je slika!

(http://www3.shrani.si/o.php?lin910870.png)

http://www3.shrani.si/o.php?lin910870.png (http://www3.shrani.si/o.php?lin910870.png)
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Sammy na 18 September 2006, 16:28:22
Sicer ni v kontekstu s temo o kateri je trenutno govora, zato bi morda lahko odprla novo temo z naslovom "Tujek v očesu" ali kaj podobnega (čeprav se mi zdi, da sem jo nekje že videla, pa je trenutno ne najdem, možno da na drugem forumu).

Torej, včeraj je Sammy kot ponavadi spet skakal med višjo suho travo, saj so tam zanimivejše vonjave kot na poljskih poteh in pokošenih travnikih. In tako pride vsakič ven z dlako polno nekih zelenih in rjavih kroglic, verjetno semen. Ampak ok, to se da s krtačo vse spravit ven. Včeraj pa je bil nazaj grede domov ves potrt, večkrat se je s tačko dotaknil gobca in višje pri glavi, zato sem mislila, da ima nekaj tam, ampak nisem opazila ničesar. Ker si je občasno 'grizel' blazinice, sem sklepala, da ima morda kaj med njimi, pa nisem našla ničesar. Ko pa sva prišla domov, sem videla nekaj zelenega pri očesu, v bistvu med veko in očesom. Takoj sem se spravila k 'posegu' in mu jih odstranila, on pa je bil izredno miren in je vse skupaj zelo dobro prenašal, kar me je izredno pozitivno presenetilo. Ko sem končala s prvim očesom, sem pregledala še drugega, tam pa je bilo več teh semen, mislim da kar tri, ki pa jih ne bi opazila, če mu ne bi razprla vek. Mislim neverjetno, da je bil tako umirjen, čeprav tudi na splošno podobne 'zadeve' dobro prenaša (enkrat sem se eno uro mučila, da sem z iglo dobila ostanek od klopa iz njegove trde kože), ampak tokrat pa je le šlo za oko, ki je zelo občutljiv predel. Je šlo za tolikšno zaupanje ali pa je vedel, da mora malo potrpeti in bo potem vse tako kot prej, ga ne bo več bolelo?

Pa da opišem, kako sem se lotila k zadevi (prirejeno za srednje velikega psa), mogoče bo komu koristilo, če se bo njegovemu pesjančku podobno zgodilo.
Torej, najprej se obrni v isto smer kot pes in ga "zajahaj" - stopi čez njega in glej v isto smer kot on. Skloni se, kolikor je pač potrebno (če sploh je) in s sredincem desne roke in kazalcem leve roke razpri veki enega očesa. S kazalcem desne roke poskusi odstraniti tujek, vendar pazi, da ga ne porineš še globlje. Najprej ga poskusi spraviti k robu, proti nosu (ok, primerjaj s človeškim obrazom), potem pa od tam ven. Za mirnost seveda psa izdatno pohvali in seveda si zasluži tudi kakšen priboljšek!
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Zorek na 27 September 2006, 18:58:21
Hay,
Zoro ima pa okoli rjave oči tam ko bi moralo biti belo ima rdeče barve že kar nekaj časa. Pa smo mislili da ima samo kakšno dlako notri, ker je bil takrat ostrižen pa je potem kmalu izginilo, zdaj pa se mu je to spet pojavilo. Pa sem rekla očetu nej veta vpraša zakaj ma to, pa smo ga takrat cepit peljali in smo pozabili. Sicer je oko drugače čisto vredu. In enkrat si je tudi tam oko poškodoval in se je to nazaj zacelilo. A mogoče kdo ve kaj bi to lahko bilo? A je to tut možno da je na kaj alergičen, ker sem brala v knjigi da bi lahko bilo to?
lp,
Anja
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: scythe na 02 Oktober 2006, 12:15:21
Sammy - koristne informacije! Žal sem imela ravno v tistih dneh, ko si napisala ta post, tudi sama podobne izkušnje.  Začelo se je tako, da se je Astor "praskal" po očeh (oz s tačko drgnil). Nato sem začela opažati čuden izcedek iz očesa, ki se je kar vlekel. Torej, ko sem hotela izcedek obrisati, se je vlekel iz očesa ven (dolga nit sluzi). In to je trajalo 2 dni. Tega izcedka oz. sluzi je bilo kar precej in se je prosto gibala po očesu.  :-\ Nato pa sem po naključju, ko sem poskušala Astorju odstranit to sluz, odkrila zeleno pikico globoko v veki. Dobro sem mu razprla oči, vzela čist robček, ga zvila v "špičko" in tisto zeleno pikico "zbezala ven". No, ni bila samo zelena pikica, ampak cca 3cm dolga travnata bilka (s semeni), ki je v očesu povzročala nastanek prej omenjene sluzi (bila je zagnezdena v veki). Imam srečo, da je Astor potrpežljiv pes in se ničemur preveč ne upira.  ::) Tako smo dobili ven tujek brez problema. S prsti pa ne vem, če bi se mu ravno upala drezati v oči. Navaden papirnat (ali iz blaga) robček, zvit v "špičko" je vedno učinkoval - pri ljudeh in živalih.  Vsaj pri nas no.  :) Je dovolj trden, da lahko izbezaš tujek in dovolj mehek, da ne poškoduješ očesa (tudi če se pes premakne in si butne to "špičko" v oči, ni nič drugega kot neprijeten občutek).
Naslov: Re: Težave z očmi
Prispeval: Sammy na 06 Oktober 2006, 19:22:30
S prsti pa ne vem, če bi se mu ravno upala drezati v oči. Navaden papirnat (ali iz blaga) robček, zvit v "špičko" je vedno učinkoval - pri ljudeh in živalih.  Vsaj pri nas no.  :) Je dovolj trden, da lahko izbezaš tujek in dovolj mehek, da ne poškoduješ očesa (tudi če se pes premakne in si butne to "špičko" v oči, ni nič drugega kot neprijeten občutek).

Jaz niti pri sebi robčka ne uporablja, ker ko si odstranim npr. trepalnico, se od robčka "odluščijo" vlaknine (saj ne vem, kako se jim pravilno reče, v glavnem tisti miniaturni delci) in mi ful dražijo oči. Tako, da mi je najlaže in čist neboleče (ker je zelo topi), če se tega lotim z dobro umitim prstom. Če bi pa 'imela kaj več nohta' (jih nimam zaradi klavirja), pol si pa tega tudi jaz ne bi upala. 
Naslov: Težave z očmi
Prispeval: Domino na 13 Oktober 2007, 12:07:19
Pozdravljeni!

Bi prosila, če mi lahko kdo razloži o uvihanju veke (entrop?).  :-\

Kako to izgleda in kaj dejansko pomeni za oko v kolikor je ta kirurško odstranjena?

Hvala.
Naslov: Težave z očmi
Prispeval: sibila na 04 Marec 2009, 20:52:41
Moji tastarejši psički so danes pri veterinarju diagnosticirali katarakto-sivo mreno.
Jutri bom po njihovem nasvetu poklicala dr. Čopovo, ki je baje super specialistka oftamologinja, da vidimo, kaj se da storiti.
Danes sem bila žal že prepozna za klic.
Me pa zanima kaj več o tem oz. bolj izkušnje življenja s psom, ki ima sivo mreno.
Pri moji je najverjetneje starostna, prebrala sem, da se pojavi nekje po petem letu starosti.Pri moji sem namreč ravno takrat začela opažati spremembe v obnašanju, sedaj pa je stara šest let.
Žal mi je, da se nisem že prej poslušala oz. zaupala svoji psički, ki mi je z obnašanjem kazala, da nekaj ni v redu.Najbrž nisem niti želela vedeti, da je kaj narobe.
Upam, da bomo lahko kaj storili oz. vsaj preprečili razvoj.

Naslov: Težave z očmi
Prispeval: thoranita na 04 Marec 2009, 21:32:53
Mi smo nedolgo nazaj dobili to diagnozo. Anita na desno oko itak ne vidi (glavkom), na levem pa se ji dela mrena. Sprememb (razen tiste meglice v očesu) ne opazim, se ji pa zgodi zaradi drugega očesa, da se kdaj kam zaleti. Kar naročite se pri Čopovi, ona vam bo najbolje svetovala. Kolikor vem, zadeva itak napreduje počasi, tako da se ima pes čas privaditi na novo stanje.
Kakšne spremembe v obnašanju pa si opazila?
Naslov: Težave z očmi
Prispeval: sibila na 04 Marec 2009, 21:45:48
Hmmm, spremembe v obnašanju...
V mraku laja kar tako, pa ni nikogar ali ničesar sumljivega.Ko se med hojo po stopnišču ugasne luč, obstane in čaka, tudi hoje dol ne mara, gor ni problema.
Od vedno je bila čisto nora na vse ljudi, težave sem imela, ker bi šla k vsakemu.V zadnjem letu pa se mi je enih trikrat, mogoče štirikrat zgodilo, da je šavsnila proti
človeku.Vedno je bilo, ko jo je kdo hotel nepričakovano pobožat, medtem ko je ležala pod mizo v kafiču.Če je zunaj, ni težav, takrat nas ponavadi itak prej ogovorijo.
Nasplošno je začela bolj čuvat in se na veliko oglašat zunaj, doma zalaja ravno enkrat na mesec, pa smo v bloku.Sem mislila, da je z leti postala bolj zaščitniška.
Bilo mi je pa čudno, da je začela te spremembe kazati šele po petem letu in nič prej.
Na sprehodih se pa tudi ne oddaljuje od mene, vedno hodi zelo blizu mene, razen po travniku se malo podi.Včasih se tudi kam zaleti, sploh če delava poleg mimo kakih ovir.Sem mislila, da je tako v delo zatopljena.Drugače se ne zaletava nikamor.
Zanimivo pa je, da palice lepo lovi, če jih mečem od spredaj, če zamahnem izza glave, ne lovi.
Saj ne vem, če je vso obnašanje posledica tega, ampak možno je, da je postala bolj oprezna zato.
Bi moral mogoče še kdo povedati o svojih izkušnjah.
Me je pa veterinarka opozorila, naj pazim, če bi jo kdo brez opozorila želel pobožati, da zna čavsnit, ker ne vidi.
thoranita, mislim pa, da itak vem katera si, si iz našega KD, če se ne motim...
Te bom za rokav pocukala, da mi kaj več poveš. ;)
Naslov: Težave z očmi
Prispeval: thoranita na 04 Marec 2009, 22:05:30
O, potem pa super - ti me kar pocukaj za rokav, ti bova z Anito pokazale, kako dobro vidi napol oz. tričetrt slep pes ;) :P No, te stvari, ki si jih naštela, bi znale bit povezane s slabšim vidom - Anito tudi panika zgrabi, če roka z napačne strani pride, da jo nima časa opazit. Jaz sicer namerno krilim okoli nje, da se čimbolj navadi, ampak na mene itak ne trzne.
Je pa res, da sem jo jaz že dobila s poškodovanim očesom, tako da je drugačne ne poznam in niti ne opazim toliko sprememb, kot jih boš mogoče ti. No, najprej je še itak treba počakat na mnenje Čopove. A na očeh vidiš kakšno spremembo ali samo v obnašanju? 
Naslov: Težave z očmi
Prispeval: sibila na 04 Marec 2009, 22:17:22
Ja, v očkah se vidi, da je zenica modrikasta, sploh pod svetlobo.
Je tudi veterinarka z lučko pogledala.
Naslov: Težave z očmi
Prispeval: thoranita na 04 Marec 2009, 22:27:54
Aha, tako kot pri Aniti. :(
Če me boš videla na društvu, kar stopi do mene.
Aja, če hočeš, ti lahko pošljem še navodila (z zemljevidom), kako prit do Čopove, mislim da jih še imam nekje shranjena. 
Naslov: Težave z očmi
Prispeval: sibila na 05 Marec 2009, 12:16:40
Aha, tako kot pri Aniti. :(
Če me boš videla na društvu, kar stopi do mene.
Aja, če hočeš, ti lahko pošljem še navodila (z zemljevidom), kako prit do Čopove, mislim da jih še imam nekje shranjena. 

Ok, te pocukam. :D

Navodil pa ne rabim, hvala vseeno, uporabim kar navigacijo za take stvari.
Sem jo pa danes že poklicala in mi je dejala, da lahko kortizon vpliva na povišan sladkor in to na nastanek mrene.
Lona je namreč lani prejela kar nekaj injekcij zaradi alergij.Tako bomo najprej testirali za sladkorno in šli potem k dr.Čopovi na pregled.
Naslov: Težave z očmi
Prispeval: thoranita na 05 Marec 2009, 14:41:16
Tega pa nisem vedla - Anita je namreč tudi dobivala kortizon. :-\ Me prav zanima, kaj bodo rezultati pri vas pokazali, bi mogoče mi tudi dali Anito testirat.
Naslov: Težave z očmi
Prispeval: sibila na 05 Marec 2009, 14:58:26
Tega pa nisem vedla - Anita je namreč tudi dobivala kortizon. :-\ Me prav zanima, kaj bodo rezultati pri vas pokazali, bi mogoče mi tudi dali Anito testirat.

Jutri delamo test, bom javila kaj je pokazalo.Čeprav je baje lahko bil takrat ob jemanju kortizona sladkor povišan, ni pa nujno, da je še zdaj.
Naslov: Težave z očmi
Prispeval: thoranita na 05 Marec 2009, 16:00:37
Javi pliz, držim pesti, da bo vse okej. ;)

Naslov: Težave z očmi
Prispeval: sibila na 06 Marec 2009, 13:32:32
Prva vesela novica, danes že za dobro jutro. 
Lona nima sladkorne bolezni.
Zdaj pa samo še k dr.Čopovi na pregled, da mi pove kaj več.Držite pesti, da kaj vzpodbudnega! 

Je pa bila Lona tako pridna pri veterinarki.Smo ji morali obriti tačko in vzeti kri in je takoj vse pustila, brez kakršnihkoli težav.Moja zlata punca. :-*
Čeprav Lona gre rada k veterinarju in tam naravnost uživa. :o 
Za nagrado smo šli v pasjo trgovino in punci sta spet dobil polno vrečo za razvajanje.
Naslov: Težave z očmi
Prispeval: thoranita na 06 Marec 2009, 22:42:27
Super! Pri Čopovi bo tudi uživala, ker ima vedno kaj slastnega v žepu. ;D Je pa res super, če pes nima strahu pred veterinarji - jaz grem z Anito prav rada, ker vedno šarmira. :-* S Thorom pa ... stres.
Držim pesti še za naprej!
 
Naslov: Težave z očmi
Prispeval: Melly na 24 Avgust 2013, 20:52:16
Zdravo,

mene tudi nekaj zanima, glede pasjih oči, pa se mi zdi kar najbolj primerno, da pišem v to temo. Danes sem na levem modrem očesu moje psičke (15 mesecev) opazila majhno črno piko, zgleda kot majhna smet. Vendar se mi zdi, da je na površju očesa in ne deluje kot smet, ker se nikakor ne premika, tudi, ko psička zapre oko se mi zdi, da je še vedno na isti poziciji. Nikoli prej je nisem opazila in se mi zdi, da se je pojavila danes. Za nameček pa se je danes zvečer zgodilo še nekaj, kar se je zgodilo že enkrat prej, ko je bila majhna (ampak samo enkrat in nisem imela namena zganjati cirkusa, ker je bilo potem vse spet okej). Psički se je leva zenica (modro oko, na kateri sem že prej opazila črno smet) zmanjšala, tako, da zenici nista bili več enaki. Tudi zdaj nista sorazmerni. Na levem očesu je pa prav tako bolj vidna tretja veka (čeprav se mi ne zdi, da bi bila rdeča, mogoče malo, ampak ne zelo). Prav tako je levo oko bolj rdeče in se ji solzi. Je možno, da se ji je oko ''prehladilo''? Namreč danes je preživela večino dneva na mrzlem (deževalo je), ker smo bili na agility tekmi. 

Najlepša hvala že v naprej!

LP
Naslov: Težave z očmi
Prispeval: Melly na 26 Avgust 2013, 18:02:25
Zdravo,

mene tudi nekaj zanima, glede pasjih oči, pa se mi zdi kar najbolj primerno, da pišem v to temo. Danes sem na levem modrem očesu moje psičke (15 mesecev) opazila majhno črno piko, zgleda kot majhna smet. Vendar se mi zdi, da je na površju očesa in ne deluje kot smet, ker se nikakor ne premika, tudi, ko psička zapre oko se mi zdi, da je še vedno na isti poziciji. Nikoli prej je nisem opazila in se mi zdi, da se je pojavila danes. Za nameček pa se je danes zvečer zgodilo še nekaj, kar se je zgodilo že enkrat prej, ko je bila majhna (ampak samo enkrat in nisem imela namena zganjati cirkusa, ker je bilo potem vse spet okej). Psički se je leva zenica (modro oko, na kateri sem že prej opazila črno smet) zmanjšala, tako, da zenici nista bili več enaki. Tudi zdaj nista sorazmerni. Na levem očesu je pa prav tako bolj vidna tretja veka (čeprav se mi ne zdi, da bi bila rdeča, mogoče malo, ampak ne zelo). Prav tako je levo oko bolj rdeče in se ji solzi. Je možno, da se ji je oko ''prehladilo''? Namreč danes je preživela večino dneva na mrzlem (deževalo je), ker smo bili na agility tekmi. 

Najlepša hvala že v naprej!

LP

Stvar se je že naslednji dan izboljšala, ni bilo več izcedka, niti smetke in zenica je bila spet normalne velikosti, me pa zanima zakaj se zenica na modrem (svetlejšem) očesu zmanjšala in je bila nesorazmerna z drugo? Je možno vzrok to, da so svetlejše oči bolj dovzetne za svetlobo (namreč njeno drugo oko je zeleno, torej temnejše)?