PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Vzgoja in šolanje => Strahovi in streloplahost => Temo začel/a: tincy na 06 Januar 2006, 19:48:01

Naslov: Streloplahost
Prispeval: tincy na 06 Januar 2006, 19:48:01
Ker sem že pod večimi temami zasledila debate o streloplahosti (glede na to, da je bilo ravno novo leto), sem se odločila, da odprem novo temo.

Sama imam psa pasme BC, ki je precej streloplah in je letos preživel svoje prvo praznovanje novega leta in "fronto", ki pride s tem. Vse skupaj ni ravno dobro prenašal, na sprehodih je bil precej nesamozavesten, težko ga je bilo sploh spraviti s hiše in večino časa je preživel pod kuhinjsko mizo :(

Kako paj veši pesjani prenašajo pokanje?
Kaj naredite s streloplahim psom v primeru poka?
Rešitve, nasveti... vse je dobrodošlo :)

lp tincy

+1
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: LIZA na 06 Januar 2006, 20:04:38
Mojadva sicer nista streloplaha in tudi ne smeta biti (določeno za retrieverje, ker prinašajo divjad in morajo biti mirni ob strelu). Sem pa prijateljici pomagala odvajati njeno psičko streloplahosti. Na kaseto sva posneli močan pok (pok kar z lovsko puško). In sva psički predvajali ta pok. Najprej zelo potiho in ker se ni odzvala-nagrada. Potem pa zelo počasi in postopoma vedno glasneje. Prijateljica si je tudi izbrala povelje, da je vedno, kadar je počilo zapovedala 'mirno' in psička se je v roku 6 mesecev zelo lepo privadila pokanju. NI bila več panična, čeprav strah je ostal in se ga verjetno ne bo dalo nikdar odpravit. Se mi zdi pa ta način kar uporaben za odvajanje strahu od različnih zvokov...
Sem pa tudi slišala, da ko poka, mi ne smemo pokazat strahu, ker se drugače kuža še bolj boji in ne smemo biti preveč zaščitniški, ker je posledica spet ista, torej je kuža še bolj paničen. Je pa dobro, da kužka vzamemo v prostor, kjer je več ljudi oziroma v prostor, kjer se pokanje kar najmanj sliši.
Pri starih starših pa so imeli psičko škotsko ovčarko, ki je bila pa res izredno streloplaha. Ob grmenju je enkrat celo zlezla v košaro za premog. Njo so vedno ob pokanju, grmenju ali drugih hrupih vzeli k sebi v sobo, čeprav je bila drugače večinoma na hodniku in v garaži. Nekajkrat so ji celo morali dati pomirjevala, ker je bila tako panična, da je begala po hiši sem in tja, iskala primernejše skrivališče, jokala in tulila. Takrat je bilo bolje, je bilo pa vseeno grozno hodit na sprehod z njo, čeprav, hvalabogu, takrat še niso  uporabljali  toliko petard kot danes.
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: Sammy na 06 Januar 2006, 20:09:08
Prvo pravilo je sigurno, da se psa ne sme tolažiti in govoriti "Božček, božček, kako si priiiden, vse bo še v redu ...". Pes namreč kmalu začne sklepati, da je prav, da se boji in se strah kvečjemu še stopnjuje. Zato je pomembno, da se zanj (oz. za strah) enostavno ne zmenimo.
Dobro je hoditi na sprehode, ko poka, kjer so kakšni novi vonji toliko zanimivejši od pokov, da se zanje pes ne zmeni več toliko. To je pri nama zelo pomagalo.
V redu je tudi, če takrat vadimo poslušnost oz. vaje, ki jih obvlada in ga veselijo. Ko vajo naredi, ga seveda še posebej navdušeno pohvalimo.
Če je zelo igriv, se lahko z njim igramo, seveda ne obupamo takoj, ko vidimo, da ne reagira, pač pa naredimo iz sebe "klovna" in ga poskušamo privabiti k igri.
Ko poka, naj bo pes z nami v hiši, kjer se bo počutil varno.

Midva sva letos doživela neverjeten napredek, kar nisem mogla verjeti. Medtem, ko je bilo prejšnja leta tresenje, tu pa tam cviljenje, premetavanje sem pa tja, ni vedel, kam se naj da ... Letos pa je reagiral samo ob najbližjih pokih in okrog polnoči, ko je bilo najhujše.
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: tincy na 06 Januar 2006, 20:39:04
Pri nas se zunaj ob močnejšem poku začne tresti, in če je na povodvu precej vleče, če pa je spuščen pa malo pospeši korak, a ne bezlja brezglavo, če pa je pokov preveč pobegne domov-čakat pred vrata, če seveda ima to možnost, drugače pa steče v "zavetje" grmovja ali česa drugega-saj se bol varnega počuti če ima nekaj nad glavo. Sem že poskušala se z njim igrat, s hrano,... pa ni na nič reagiral :( Le parkrat, ko smo kidali ( to naravnost obožuje, ko lahko "pomaga" in ulovi vse kar pride z lopate) je malo bolj oddaljene poke preslišal, za to sem ga sicer pohvalila, vendar samo od tega vidnejšega napredka ni bilo (saj ga ubistvu tudi ni moglo biti). Če pa bi takrat delala poslušnost imam občutek, da bi do tega samo dobil odpor, ker sedaj vse delam na motivaciji, če pa se ga ne da zmotivirat... ???
Tolažim pa ga vsaj jaz ne, ampak ignoriram.
Liza, tvoja ideja se mi pa zdi super, bom poiskusila, le težko bo dobit tako močan pok. Težko a ne nemogoče ;)
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: Sammy na 06 Januar 2006, 21:49:57
Sammy pa ima 100% poslušnost ravno takrat, ko se boji (še posebej, če je spuščen), ker se najbolj varno počuti tik ob meni (ali pa kakšen meter stran), tako da gre v pravilen poleg brez problema, pa tudi ostala povelja naredi brez ugovora  ;D. Tako, da to je pri nama vsekakor (žal le) ena prednost pokanja. Če pa se ustavim, pa takoj med moje noge ...  ::)

Tincy, skoraj ne morem verjeti, da BC-ja ne moreš zmotivirat ... V prvi fazi vadita kar notri, v hiši, ko se povsem sprosti in vaje dela brez težav, pa pojdita ven. Poslušnosti verjetno ne sovraži tako zelo, ali pač?
No, v tem primeru se pač igrajta, recimo z vlečenjem vrvi ali prinašanjem žogice - najprej v hiši, potem zunaj.
Dražljaji morajo biti vedno blagi in jih zelo počasi stopnjujemo. Vsekakor ni dobro, če smo neučakani in nepotrpežljivi (rezultat hočemo takoj oz. čim prej) ... Potem dosežemo le to, da se pes začne spet pretirano bati in je treba nazaj na prvo stopnjo, je pa v drugič privajanje težje.

Glede tistega s posnetim zvokom - deluje, toda pri preveč inteligentnih psih ne, ker se sicer posnetega poka čez čas ne bojijo, ker pa ločijo (oz. ugotovijo razliko med) med pravim in posnetim, pa pri pravem spet stisnejo rep med noge.

Drugače pa - sedaj je že mimo, tako da bo ta pravo privajanje bolj težko. Za veliko noč morda, če v vaših krajih pokajo s karbidom (ali streljajo ali kakorkoli se že temu pravi).

 
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: tincy na 06 Januar 2006, 22:47:45
Sammy malo si me narobe razmela. Zmotivirat ga ni težko, sploh ne. Samo v situaciji, ko poka vse odpove, tako da ne pade na nič. In tudi vaje, trikce... v "normalnih" razmerah zna, ko pa poka mu za drugo, kot za to, kako bo čim prej prišel na varno ni mar-v tem je problem.
Mislim, da je bilo pravo privajanje bolj težko novoletnem času, ko moči poka ne moreš nadzorovati in je stopnjevati. Po moje bi bilo super, če bi imel nekoga, ki bi mi recimo na sprehodu lahko streljal najprej z velike razdalje...in bi ga tako počasi navajala...pa je to pri meni žal skoraj nemogoče >:(
Zvok na posnetku bi pa verjetno moral spreminjati, drugače bi se ga gotovo navadil.
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: trigi na 06 Januar 2006, 23:01:34
Tina... meni je zadnjič nekaj šinilo v glavo :)

Upam da imaš kakega brata (oni so bolj za take zadeve) ki ima mogoče kako računalniško igrico v kateri se pač strelja (po domače streljačina) tam je ponavadi več orožij in bi tudi lahko posnela več različnih zvokov (od pokov do eksplozij in podobnega) kaj misliš? :)

Lp, Črt
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: Lilit na 06 Januar 2006, 23:21:21
Ce se prav spomnem, je Blumina na mojpes.net enkrat razlagala, kako je svojo odvadla streloplahosti...
Mogoce poskusis njo vprasat ???
(samo nisem sigurna, da je bila ona :-[ :-[ :-[)

Ena varianta glede pokanja so pa navadne pasje bombice, ki jih pokas v razlicni oddaljenosti od psa (bos rabila pmocnika). Najprej, ne vem, 1 km stran (tako na pamet) in potem vedno blizje...
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: tincy na 06 Januar 2006, 23:38:43
Črt, brata žal nimam, ampak mislim, da bi se tudi kje drugje kaj našlo ;)
Ja prav imaš Lilit tudi ona je že nekaj svetovala in dala tale link: http://www.geocities.com/jetflair/gunshy.html?200530 -tako bi bilo super če bi lahko delala, samo problem je dobit nekoga, ki bi mi streljal ali na kakršen drug način pokal :-\
Sem spravila od novega leta ene "pok vrvice" potegneš in poči-in to niti ne tako malo, jih bom tudi uporabila...enkrat. :)
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: *nastja* na 07 Januar 2006, 10:54:49
Indi se je pa super navadil pokanja takrat ko sem bila na sprehodu s sošiolcem in njegovim psom, onadva (psa) sta se lepo igrala, medtem ko je pokalo in se nista niti malo ozirala na pokanje, Indi pa še zdaj ne trzne če poka!  :)
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: Sammy na 07 Januar 2006, 12:44:11
Sammy malo si me narobe razmela. Zmotivirat ga ni težko, sploh ne. Samo v situaciji, ko poka vse odpove, tako da ne pade na nič. In tudi vaje, trikce... v "normalnih" razmerah zna, ko pa poka mu za drugo, kot za to, kako bo čim prej prišel na varno ni mar-v tem je problem.
Mislim, da je bilo pravo privajanje bolj težko novoletnem času, ko moči poka ne moreš nadzorovati in je stopnjevati. Po moje bi bilo super, če bi imel nekoga, ki bi mi recimo na sprehodu lahko streljal najprej z velike razdalje...in bi ga tako počasi navajala...pa je to pri meni žal skoraj nemogoče >:(
Zvok na posnetku bi pa verjetno moral spreminjati, drugače bi se ga gotovo navadil.

Jaz sem te čist dobro razumela - da ga pač, ko poka, ne moreš zmotivirat, ker je njegov strah tako močan. Pa se mi kljub temu zdi nenavadno, ker BCji ljubijo delo in sodelovanje s človekom, pa sem pač sklepala, da je njihova ljubezen do dela močnejša od nekih pokov in da jim več pomeni to, da ustrežejo svojemu gospodarju, pa če tudi je zunaj Soška fronta...

Sedaj praviš, da ko poka, vse odpove, kar je v bistvu čist normalno. Samo tudi tu je, kot povsod, potrebna potrpežljivost in vaja. Če nisi do sedaj tega dosledno poskušala (ga prepričat v sodelovanje), je normalno, da ne deluje. Treba se je lotiti sistematično.

S stopnjevanjem sem mislila, da najprej vadiš v hiši, kjer se sigurno manj sliši kot zunaj. Za začetek recimo izbereš prostor, kjer se res najmanj sliši (morda imate kakšen prostor na sredini hiše, kjer ni oken). Potem greš tja, kjer je eno okno, potem tja, kjer je več oken (okna recimo sistematično odpiraš), potem na hodnik (oz. prostor, kjer imate vhodna vrata), potem vrata odpreš in na koncu greš ven.
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: tincy na 07 Januar 2006, 13:55:49
Sorry Sammy, sem šla še enkrat brat ::) sem bila v prvo malo prehitra.

S takim stopnjevanjem kot ga ti opisujaš, bi verjetno šlo, ampak bo moralo počakati do naslednjega leta ;) -do takrat pa bom poskušala narediti čim več.Samo še ustrezej način bo treba najti.

Kako pa naj bi ga po tvojem dosledno prepričevala v sodelovanje? Ker takrat res išče in sili samo nekam, kjer bi se skril...
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: Lanabela na 07 Januar 2006, 14:46:46
Tincy, bodi izredno pazljiva. Desenzibilizacija torej od zelo šibkega dražljaja proti močnejšemu deluje samo pri zelo blagi obliki, ko je pes pravzaprav samo občutljiv na poke, zares boji se pa ne. S posnetim zvokom se sicer splača poskusiti, samo zelo redko kateri pes, ki živi v hiši bi na to nasedel. Psi, ki živijo z ljudmi se zelo hitro nauče ločiti "virtualni" hrup od resničnega. Pri nas lahko igramo streljačine do onemoglosti, na televiziji pa je lahko tudi atomska vojna, Lančka ne bo niti z ušesom zastrigla. Če bo pa med tem hrupom nekdo vrgel pasjo bombico, bo pa takoj postala pozorna.
Ugotovila sem, da večina streloplahih psov podobno kot na pok petarde reagira tudi, če počiš vrečko. Pri desenzibilizaciji bi bilo mogoče bolj pametno začeti s tem kot pa s pasjimi bombicami.
Opazila sem, da se pri psih, ki se zelo bojijo v nekaterih primerih strah zmanjša, če se pes zelo dolgo ne prestraši. Pri Lani sem se zadnje tri leta kolikor je bilo mogoče izogibala, da bi slišala pokanje, kadar pa se temu ni bilo mogoče izogniti je dobila pomirilo. V bistvu sem bila že lani zelo presenečana, ko sem opazila, da je veliko manj občutljiva kot prej, letos pa je čisto mirno prenesla nekaj povsem konkretnega pokanja. Tako da zadeva ni povsem brezupna.
Ker si očitno s psom res zelo želiš delati ruševine, bi ti toplo priporočala posvet s Sabino Stariha Pipan (pri Zaninoviču) Če ti ona ne bo mogla pomagati, ne vem kdo bi ti lahko.
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: zvezdica na 07 Januar 2006, 16:28:59
HAJ! Jaz pa mislim, da je tvoj Mak primalo samozavesten in nasplošno zelo plah kuža. IN če mu boš pokala pred nosom ne boš z tem nič storila kvečem bo postal še bolj paničen. Preprosto ignoriraj psa ko vidiš, da se česa ustraši. z tem pa pomeni, da se tudi ti nesmeš ustrešiti grmenja niti malo mu nesmeš pokazati, da si se ustrašila. Vodi ga na spregode tudi ko dežuje in grmi, najboljše bi bilo, da bi bili takrat z njim prijatelji z katerimi se igra. Zelo čudno mi je bilo, da je na agility tekmi na Hrušici hotel kar zbežati ven pa takrat ni nič pokalo. Bila je množica ljudi in psov. Šele na koncu se je sprostil in se začel igrati.  Zato menim, da bi ga morala voditi v množico neznanih ljudi in psov. Tudi jaz sem imela streloplahega psa Škotskega ovčarja, nikoli mu nisem odpravila strah sem ga pa zmanjšala z tem, da sem ignorirala njegov strah z tem, da ga nisem pogledala, kadar je začel bezljati, saj pes že lahko iz uči bere tvojo negotovost. Na  srečo se moja BC ne bojita. Mogoče tudi zato , ker ko sta še bila mladička sem šla za novo leto ob polnoči na dvorišče, da smo poslušali pokanje in takrat sem se igrala z njima, da sta lajala od navdušenja. To pomeni, da se moreš zelo živahno igrati z kužkom, če je treba tudi vajlati po tleh in uganjati drige norčije če je treba.
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: mary na 07 Januar 2006, 19:59:41
Imam eno vprašanje. Doma imam psičko, ki se zelo boji pokanja petard, vendar glede na to da je prinašalka, naj se nebi bala. S tem, da se ta psička boji pokanja sem se sprijaznila, vendar kaj narediti, če domov pripeljem psa (iste pasme, torej ne sme biti streloplah, ker imam z njim namen vzrejati), da se ne bo od nje navadil bati pokanja? ???
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: zvezdica na 07 Januar 2006, 21:02:24
HAJ! Tudi moj prejšnji pes je bil streloplah in sem imela iste strahove kot ti, vendar brez potrebe, ker se naslednji pes ni nalezel streloplahosti pa sta bila kar naprej skupaj. Že kot pri mladičku moraš paziti, da kdo ne vrže v bližino kakšno petardo, moraš paziti, da takrat, ko je novo leto ni pes sam na dvorišču, ker mingrede zaide kakšna petarda v bližino. Z mladičkom pojdi ven tudi ko poka, vendar naj bo pok oddaljen in pes pod nadzorom. Vsakič ko se pes ne odzove na pok ga temeljito pohvališ. Z to vzgojo začneš že pri mlademu psičku, ker kasneje je že skoraj prepozno. lp
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: Sammy na 07 Januar 2006, 22:23:56
Kako pa naj bi ga po tvojem dosledno prepričevala v sodelovanje? Ker takrat res išče in sili samo nekam, kjer bi se skril...

Dosledno pomeni to, da ne odnehaš. Uporabljaj priboljške, ki jih ima še posebej rad. Za vsako malenkost pokaži iskreno veselje in ga ful pohvali že ob majhnem napredku, torej ko pokaže že malo sodelovanja (recimo, če naredi sedi ali pride k tebi po priboljšek - ne da pride k tebi iz strahu). Naredi "klovna iz sebe" - poskušaj biti zanimiva. Vem, z motivacijo je potrebno imeti veliko domišljije ...
Nekje sem slišala, da psa pomiri tud mirna glasba (recimo klasika, ampak tudi tukaj ne vsa, samo tiste res mirne, lepe skladbe).
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: rina na 08 Januar 2006, 00:52:42
Sicer dvomim da bo to komu pomagalo, bom pa vseeno povedala. Tudi Witty najbrž v hujših okoliščinah ne bi pomagalo.

31.12. že proti večeru sem šla z Witty na sprehod, na Barje (stran od "civilizacije"). Witty se je kakšnih velikih pokov ustrašila in bila malo negotova. Ko sva šle nazaj, pa se je pridružila še ena zlata prinašalka, ki se glede na to da je lovski pes ni bala pokanja. Na poti nazaj Witty ni trznila na noben pok.

Sicer je res da je bilo to bolj stran od fronte, tako da ni bilo tako hudo. Se mi je pa vseeno zdelo zanimivo, da Witty pred tisto psico ni hotela pokazat strahu. Na začetku sta si malo skočile v lase, potem pa je prinašalka popolnoma ignorirala Witty.

lp, rina
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: zvezdica na 08 Januar 2006, 08:35:10
strinjam se z tabo Sammy, naredi tudi klovna iz sebe, nesmeš biti preveč mirna in ubupati. Summy učitno treniraš Agility, zakaj te ne vidim na nobeni tekmi. Na razstavi v Ljubljani v nedeljo je tekma od 14 do 17 pa pridi še ti, bi bilo zanimivo videti spet enega samojeda na tekmi. Samo prej se moraš prijaviti na agility forum ker so prijave omejene. lp
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: Sammy na 08 Januar 2006, 13:07:16
ZVEZDICA, glede agilityja sem ti odgovorila tukaj (http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=98.msg22013#msg22013). Če bi imela prevoz, bi prišla na razstavo v soboto zaradi raziskovalne (http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=697.0), pa ga žal nimam ... :(
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: Lanabela na 08 Januar 2006, 15:37:54
Če bo vse po sreči se bo enega samojeda vseeno dalo videti.
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: Sammy na 08 Januar 2006, 19:38:22
A bo Daisy?  ;)
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: Lanabela na 09 Januar 2006, 15:17:41
Bo, če ne bo spet kaj vmes prišlo. Če Daisy ne bo mogla pa Alica.
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: tincy na 10 Januar 2006, 16:01:49
Najprej hvala vsem za odgovore in nasvete :)

Se bom držala vaših navodil, se pravi, pasji strah ignoriram in ob pokanju se z njim igram. To zadnje sva lahko že včeraj stestirala, bila sva sicer v hiši, a je zunaj precej počilo, tako, da je bilo pok slišati tudi v hišo. Mak se je seveda namenil pod mizo, pa sva se začela na vso moč igrat in je čisto pozabil da je sploh kaj počilo ;D Za take manjše poke mislim, da bo na ta način kar šlo. Od sedaj naprej dova izkoristila vsako grmenje, pokanje... za igro. Upam, da bo kaj bolje. Če strah oblažim bo že veliko!

Zvezdica, po moji oceni pa Mak niti ni tako grozno nesamozavesten. Tudi mene pa je na Hrušici presenetil. Je pa res, da tako veliko ljudi in lajaločih psov ne srečava kar vsak dan, tudi če greva na Bled oz. kam drugam ni take množice. Morala bi večkrat priti pogledat kakšno agi tekmo :) Saj sva se menili, da enkrat prideva k vam na trening pogledat :) bo treba še to izpeljat.

Se vidimo na razstavi ;)
Naslov: STRELOPLAHOST
Prispeval: aska na 25 November 2006, 06:58:57
Odpiram novo temo ker je še nisem tukaj nikjer zasledila. Zanima me sledeči problem, kako odpraviti strah pred streli in podobnimi zadevami? Moja je blazno streloplašna, to je dokazala tudi na zadnjem treningu rekreacije (poslušnosti), ko je inštruktor na začetku treninga enih parkrat s stašilno pištolo ustrelil v zrak..Pri moji je to pomenilo takoj konec treninga (je vlekla samo proč od vadbišča  in tudi kasneje na treningu agilityja (tri dni po tem dogodku) je sicer čez njene ljube ovire lepo šla, samo na preostali predel vadbišča pa se upirala in sem jo pač počasi korak za korakom nekako potem spravila čez celo vadbišče in seveda vmes ful pohvale in nagrade..Zanima me kako je kaj z vašimi psi/čkami glede tega in kako ste rešili ta problem. Želim, da tudi moja se navadi na to in da ne bo taka boječka.
lp
Naslov: Re: STRELOPLAHOST
Prispeval: Taja_the_vizsla na 25 November 2006, 08:13:41
Kakor jaz vem, se to dela na veliki razdalji. Gre inštruktor zelo daleč, tako da še komaj slišimo strel. Nato se počasi približuje in strela. To je kar dolgotrajni projekt. Za kaj več, pa je bolje da vprašaš kakšnega lovca, ki ima psa.

lp vid
Naslov: Re: STRELOPLAHOST
Prispeval: husky_girl na 25 November 2006, 11:41:42
 Jest sem mal gledala po internetu, ker se Sany boji petard in podobnih pokov, pa sem našla izdelek ki se imenuje D.A.P. (dog-appeasing pheromone), na voljo je v obliki spreja ali pa kot so tisti osveževalci zraka, ki jih priklopimo v elek. vtičnico. Naj bi bil aromaterapetični produkt, ki pomirja psa ko je pod stersom oz. ko se boji nečesa. Kolikor sem lahko izbrala iz vsebine vpisa tega izdelka naj bi bil iz naravnih snovi in nič škodljiv za pse, pač samo aroma ki psa pomiri.Nisem ga pa zasledila na slovenskih straneh tako da ne vem če se ga pri nas da dobiti in koliko res deluje in vpliva na psa.
Naslov: Re: STRELOPLAHOST
Prispeval: Lanabela na 25 November 2006, 13:12:22
To je feromon, ki ga izločajo psice in deluje pomirjujoče na mladiče ki sesajo. Če se zadeva pri nas še ne dobi se bo pa kmalu.
Zna biti dobra pomoč pri plašnih psih. Samega problema pa ne bo odpravila. Streloplahost je večinoma kar lepo podedovana, kaj dosti drugega kot izločanje živali s slabimi živci iz vzreje ne pomaga. Psom, ki se bojijo pokov še najbolj pomaga, če se takim situacijam kolikor je mogoče izogibamo, kadar  to ni mogoče pa pomaga farmacija.

Desenzibilizacije (postopno navajanje na pokanje) se lahko lotimo sami samo pri tistih zelo blagih primerih, ko se pravi strah še niti ni razvil. Zadeva sicer zgleda čisto preprosta, pa ni, in če ne paziš lahko težavo nemarno poslabšaš.

Tako da Aska, kadar bodo pokali na vadbišču spravi psico nekam dovolj daleč stran. Eno od osnovnih pravil bontona na vadbišču je, da vsem, ki hkrati s tabo uporabljajo vadbišče v naprej poveš da boš streljal. In počakaš, da pospravijo občutljive pse.
Naslov: Re: STRELOPLAHOST
Prispeval: aska na 26 November 2006, 07:36:16
Lanabela hvala za odgovovor. V mojem primeru ni bilo časa, da bi Asko odpeljala proč od vadbišča, čeprav je inštruktor povedal, da bo enih parkat ustrelil, samo ne kdaj in nisem vedela, da bo kar med treninigom, ker v OŠ je inštruktorica to storila izven vadbišča in še to samo delovnim psom.
Aska se samo določenih stvari boji, kot so streli, petarde in še kaj...Verjamem, da bom tudi to srtreloplašnost omilila, sigurno kot sama praviš, da popolnoma pa ne, čeprav bi bilo to fajn.

lp
 
Naslov: Re: STRELOPLAHOST
Prispeval: Lanabela na 26 November 2006, 14:20:23
Če nisi vedela, da se boji streljanja pač nisi vedela. Od zdaj naprej pa zahtevaj da s pokanjem počakajo dokler ne odstraniš psice. Če se boš že sama lotila desenzibilizacije delaj to nekje v naravi in ne na vadbišču. In to med igro oz ko je psica sproščena in ne med vajami poslušnosti. Predvsem pa se oboroži s takim ali drugačnim pomirilom za dneve okrog novega leta, ko se pokanju ne moreš povsem izogniti. Žal se z vsakim dalj časa trajajočim stresom zaradi hrupa zadeva poslabša.

Čeprav imam kar nekaj izkušenj z streloplahimi psi in znam kar dobro "popraviti" tiste, ki so "občutljivi na hrup oz. strel", pa se "zdravljenja" res streloplahega psa ne bi lotila sama, ampak bi žrtvovala tiste fičnke za solidno strokovno pomoč.
Naslov: Re: STRELOPLAHOST
Prispeval: Bugz na 27 November 2006, 07:54:57
ko sva z bugzom začela hodit v tečaj b-bh je bila tam ena psička husky ki je bila izredno streloplaha, poleg tega pa se je bala tudi drugih zvokov. tako na primer ko je slišala kliker je čisto ponorela in začela vlečt lastnika iz poligona.
Naslov: Re: STRELOPLAHOST
Prispeval: Lanabela na 27 November 2006, 12:23:54
Zanimivo je, da se zvoka od klikerja boji kar veliko psov.
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: Florinca na 28 December 2006, 10:28:16
Ker je tik pred novim letom in s tem povezanimi poki petard, vsem, ki vas ta tema zanima, priporočam branje zanje številke revije Kinolog (december 2006). Na strani 14 in 15 je članek z naslovom Pes in zvoki. Zanimovo branje. Toplo priporočam.

Kar se tiče streloplahosti, pa je meni vzrediteljica svetovala sledečo "vajo": dva gresta na sprehod s psom. Eden se igra s psom, drugi precej daleč ustreli s pokalico ali prižge petardo. Pes sme biti pozoren na zvok, ne pa prestrašen. Če psa ni strah, se razdalja prav počasi krajša. In nič ga ni treba hvalit, zgolj ignorirat dejstvo, da nekaj poka in se raje igrat z njim, kajti vsi, ki imate psa dobro veste, da se ti vedno zgledujo po alfi (se pravi nas). Če se mi ne vznemirjamo, da nekje nekaj poka, se tudi pes ne bo. Bolj, ko je pes mlad, lažje bo prilagajanje na poke.
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: *ana* na 28 December 2006, 16:27:01

Pri starih starših pa so imeli psičko škotsko ovčarko, ki je bila pa res izredno streloplaha. Ob grmenju je enkrat celo zlezla v košaro za premog. Njo so vedno ob pokanju, grmenju ali drugih hrupih vzeli k sebi v sobo, čeprav je bila drugače večinoma na hodniku in v garaži. Nekajkrat so ji celo morali dati pomirjevala, ker je bila tako panična, da je begala po hiši sem in tja, iskala primernejše skrivališče, jokala in tulila. Takrat je bilo bolje, je bilo pa vseeno grozno hodit na sprehod z njo, čeprav, hvalabogu, takrat še niso  uporabljali  toliko petard kot danes.
Od moje bivše sošolke stari starši so imeli samojeda, ki se mu je od pokov dobesedno zmešalo. Lajal je na vse, grizel vse... :( :( :( Ful bogi je bil...
Pol so ga na koncu morali dati uspavat... :-X >:( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(Nekaj časa so tudi njemu dajali pomirjevala, pa  nekaj časa so pomagala, pa ne dolgo... :( :( :(

Lp, Ana & Bono   :-* :-*
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: scythe na 30 December 2006, 18:19:15
Mene zanima, če so naslednji znaki simptomi streloplahosti....

Torej sedaj je "vojno obdobje" in Astor petarde/rakete, ki prihajajo iz drugih koncev vasi ignorira. Petarde, ki pa prihajajo od malo bližjih hiš (tisti zvoki, pri katerih se tudi jaz rahlo zdrznem) pri njemu povzročijo "jokanje" (ni cviljenje, ampak tiste vrste jokanje kot ko vidi drugega psa, pa ne sme it do njega), dvig ušes in zelo veliko željo, da bi šel do izvora poka (kar mu seveda preprečim - če pa je v hiši ko se zunaj dogajajo rafali leta od enega okna/vrat do drugega in kaže željo, da bi rad šel ven).  ???

Nekako mi ne deluje kot streloplahost, ampak "streloželjnost". ??? Pa me zanima, če napačno interpretiram njegovo obnašanje....


Lp,
M
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: *ana* na 30 December 2006, 18:33:04
Hej!
To tudi Bono, vedno kadar kaj poči, mora iti on takoj pogledat... ??? ???

Lp, Ana & Bono  :-* :-*
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: aska na 31 December 2006, 07:39:38
 
Ker je tik pred novim letom in s tem povezanimi poki petard, vsem, ki vas ta tema zanima, priporočam branje zanje številke revije Kinolog (december 2006). Na strani 14 in 15 je članek z naslovom Pes in zvoki. Zanimovo branje. Toplo priporočam.
Hvala za tole obvestilo :)

Kar se tiče streloplahosti, pa je meni vzrediteljica svetovala sledečo "vajo": dva gresta na sprehod s psom. Eden se igra s psom, drugi precej daleč ustreli s pokalico ali prižge petardo. Pes sme biti pozoren na zvok, ne pa prestrašen. Če psa ni strah, se razdalja prav počasi krajša. In nič ga ni treba hvalit, zgolj ignorirat dejstvo, da nekaj poka in se raje igrat z njim, kajti vsi, ki imate psa dobro veste, da se ti vedno zgledujo po alfi (se pravi nas). Če se mi ne vznemirjamo, da nekje nekaj poka, se tudi pes ne bo. Bolj, ko je pes mlad, lažje bo prilagajanje na poke.
Pri Aski pa sedaj v tem času pokanja opazila, da dokler pride pok od daleč je vse vredu in  niti ni trznila. Bližje je pok, hujše je. Takrat pozabi na vse okoli sebe in samo vlečt začne in čimdlje proč. Sedaj ta čas jo imam tako in tako tudi čez dan notri. Tole s tole pokalico bom pa probala. Sedaj jih večkrat samo z vrečkami pokam, na te se ne odziva več tako, kot se je na začetku, ko je počila. Kakor kdaj. Bo treba še veliko vaje kar se tega tiče, da vsaj delno odpravim ta problem.

Lp, M.

 
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Tullika na 01 April 2008, 19:30:42
Živjo vsi. Sicer vidim da se v to temo že dolgo ni pisalo, pa vseeno upam da jo bo kdo prebral. Do letošnjega novoletnega obdobja pokanja raznih petard smo imeli mir. V bistvu smo še lani skupaj gledali ognjemet v Ljubljani brez enega problema. Letos, pa je eden izmed mulcev v skupini, ki so stali pred trgovino, vrgel petardo proti moji psički, ki je počila samo nekaj cm stran od nje.  Kako zelo sva se ustrašile obe, mi najbrž ni treba razlagati. Pes je bil na srečo nekaj metrov oddaljen od naju, tako da na njem ni pustilo posledic, vsaj zanekrat jih ne kaže. No, od takrat dalje, se psička res zelo boji vsakršnega poka, ki sliči na petardo. Na grmenje in strele pa ne odreagira. Pa me zanima, je kljub tej izkušnji za naju še upanje, da se kdaj pomiri nazaj? Če poči ko smo zunaj, začne siliti proti domu oz v neko zavetje in tudi skrije se v prvega ki ga najde. Zraven pa nervozno diha, rep navzdol in leze mi v naročje. Vse skupaj mi je prav grozno in res bi ji rada pomagala....

Lp Tulli
Naslov: Re: Streloplahost
Prispeval: Smrček na 13 Maj 2008, 20:50:39
Prvo pravilo je sigurno, da se psa ne sme tolažiti in govoriti "Božček, božček, kako si priiiden, vse bo še v redu ...". Pes namreč kmalu začne sklepati, da je prav, da se boji in se strah kvečjemu še stopnjuje. Zato je pomembno, da se zanj (oz. za strah) enostavno ne zmenimo.
Dobro je hoditi na sprehode, ko poka, kjer so kakšni novi vonji toliko zanimivejši od pokov, da se zanje pes ne zmeni več toliko. To je pri nama zelo pomagalo.
V redu je tudi, če takrat vadimo poslušnost oz. vaje, ki jih obvlada in ga veselijo. Ko vajo naredi, ga seveda še posebej navdušeno pohvalimo.
Če je zelo igriv, se lahko z njim igramo, seveda ne obupamo takoj, ko vidimo, da ne reagira, pač pa naredimo iz sebe "klovna" in ga poskušamo privabiti k igri.
Ko poka, naj bo pes z nami v hiši, kjer se bo počutil varno.

Midva sva letos doživela neverjeten napredek, kar nisem mogla verjeti. Medtem, ko je bilo prejšnja leta tresenje, tu pa tam cviljenje, premetavanje sem pa tja, ni vedel, kam se naj da ... Letos pa je reagiral samo ob najbližjih pokih in okrog polnoči, ko je bilo najhujše.


sigurno ga morš potolažt jz vidm pr mojmu je pomagal
Naslov: Streloplahost
Prispeval: zoe na 23 Oktober 2009, 17:24:46
Ima kdo mogoče kakšno povezavo, kjer imajo zvoke različnih pištol - najbolj idealno bi bilo 6mm :D

Nekaj sem našla, ampak se mi zvoki niso zdeli najbolj podobni dejanskim pokom.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: kala,runo,bella na 23 Oktober 2009, 21:27:42
Sicer to ni zvok iz prave pištole, je pa zelo podobno za slišat   :o :D
http://www.genspot.com/video-206772/pistol-shrimp-zvok-pistole.aspx (http://www.genspot.com/video-206772/pistol-shrimp-zvok-pistole.aspx)

drugače sem pa jaz tole našla če ti bo kaj v pomoč, ene par je kar fajnih tudi lep zvok pa vse  ;)
http://www.findsounds.com/ISAPI/search.dll?keywords=pistol (http://www.findsounds.com/ISAPI/search.dll?keywords=pistol)
http://www.findsounds.com/ISAPI/search.dll?keywords=shot (http://www.findsounds.com/ISAPI/search.dll?keywords=shot)
http://www.findsounds.com/ISAPI/search.dll?keywords=shotgun (http://www.findsounds.com/ISAPI/search.dll?keywords=shotgun)
Naslov: Streloplahost
Prispeval: zoe na 23 Oktober 2009, 23:09:22
Hvala, eni so dejansko zelo podobni.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: kala,runo,bella na 24 Oktober 2009, 09:28:45
Ja eni so si podobni, sam sem ti kar link do vseh dala, da boš izbrala lahko tiste ki so uporabni  ;)
Naslov: Streloplahost
Prispeval: pupa t. na 24 Oktober 2009, 12:58:50
Je moja zelooo streloplaha in imam s tem grozne probleme ko je sezona petard ali če na dummy treningu vadimo s pištolo. Sem ji predvajala zelo naglas vse tele zvoke, pa ni reagirala ;), zato zame tole ne pride v poštev. Očitno psica ve, kdaj gre zares.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Lanabela na 24 Oktober 2009, 13:13:19
večina psov loči posnete zvoke od resničnih (pokojna Lana se je bala streljanja in pokanja, ampak če si gledal kakšen vojni film ali igral kakšno zelo realistično streljačino še z ušesom ni pomigala). Se pa splača poskusiti, seveda.

Pse, ki se zelo bojijo, raje pustim pri miru, ker nočem tvegati poslabšanja. Pri tistih, ki so na strel "občutljivi" - se pravi jim ni vseeno in jih moti, a še ne kažejo nekega strahu, pa se mi je fino obneslo: pokanje vrečk in balončkov na taki razdalji, ki za psa še ni bila moteča. Šele, ko jih to ni motilo, smo šli na pištolco.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Lilit na 24 Oktober 2009, 22:11:27
Je moja zelooo streloplaha in imam s tem grozne probleme ko je sezona petard ali če na dummy treningu vadimo s pištolo. Sem ji predvajala zelo naglas vse tele zvoke, pa ni reagirala ;), zato zame tole ne pride v poštev. Očitno psica ve, kdaj gre zares.

Tudi moja ne... niti na zvoke grmenja... ocitno res vejo, kdaj gre zares in kdaj ne ;)
Naslov: Streloplahost
Prispeval: zoe na 24 Oktober 2009, 23:25:15
Ginny pa trza na zvok grmenja in ognjemeta, če je po tv ali radiu. Pištolo moram še sprobat.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: KARMEN na 25 Oktober 2009, 08:46:06
Magi se boji, pa je ob teh zvokih lepo zaspal  ???.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: TibiQ na 26 Oktober 2009, 08:26:24
Moja je pa prav čudna ob pokih. Grmenja,.. se ne boji. Ko je bila še mala (res, stara cca. tri mesece), naju je, na sprehodu, sredi poletnega popoldneva presenetil ognjemet v bližini. Malo je dala rep med noge, se zmedeno ozirala.. pobožala in vprašala "kaj je pa bilo" (kar je pri nama tako začudeno vprašanje in hkrati povabilo da greva raziskat) sem jo šele ko se je že sama  malo umirila. Potem jo je parkrat ognjemet "doletel" ko je bila v stanovanju.. je tekala gledat kje poka iz enega balkona na eni strani stanovanja, na drugega, na drugi strani.. vmes pa na kavč in gledala čez naslonjač (kot da bi ga uporabljala za zaslon).. pa zraven je bila malo zmedena in bevskala. S "šolskimi" pokalicami (plinska pištola ali kaj se že uporablja) ni imela nikoli posebnih težav.. malo se je ustavila za trenutek in postavila ušesa pokonci in to je bilo to... edino enkrat je šla do človeka s pištolo, po parih zaporednih pokih, firbcat kaj ima v roki. ::) Danes ob kakšnih močnih pokih petard (piratk ali tistih "topovski udar" ipd.), ko še mene strese, skoči pokonci in začne lajat in hoče it na vsak način ven pogledat.

Ne vem sploh kaj naj si mislim, ampak zame to ni streloplahost.  ::)
Naslov: Streloplahost
Prispeval: čara na 31 Oktober 2009, 19:10:29
To je prej radovednost in hkrati malo jeze, ker ne more priti zadevi do dna. Tako si jaz razlagam.

Bina na oddaljene poke ne reagira, tudi na grmenje ne. Ne mara biti na dežju zunaj, upam da se ne razvije v kako fobijo pred nevihtami. Domačim sem zapovedala zapiranje polken in panično zapiranje oken, kar je sicer lastnost brata in fotra.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: anck na 30 September 2010, 23:15:28
Naj napišem še za nas, kako smo preprečili streloplahost. Ko je bila še majhna cca 3 mesece, se je oče spomnil streljati s strašilko. Trznila je, ampak ker je videla, da nihče od nas ni odreagiral, se je takoj pomirila in legla nazaj. Nismo je niti pohvalili, zadevo smo vzeli, kakor da je to popolnoma normalna sitacija in vse skupaj zignorirali.

Prav tako sva hodili na VP1, in ker je to lovski izpit, preverjajo tudi streloplahost. Ko je počilo, je pogledala mene, videla, da sem mirna jaz, in mirno ostala na ukazu.

Je bilo pa smešno, ko sta z očetom šla v mesto, je počila petarda, oče je trznil, pes pa ne  :D  ;)

Naslov: Streloplahost
Prispeval: Samoyed lover na 11 December 2010, 10:42:04

Pozdravljeni!

Lepo prosim, tudi jaz bi nujno rabila pomoč! Cry Ker tako ne morem več shajati s psičko, ne morem...

Probali smo že apaurin in dorwest pa NIČ ne pomaga Cry Zdaj ko še sploh ne pokajo tako je ona vsa živčna, doma se peni, hodi v vse smeri, cvili, se skriva....

Če zunaj pokne se mi strga iz oprsnice, tako, da zdaj nosi revčika pol zatezno ovratnico Undecided Vščeraj mi je 2x pobegnila domov Undecided Zvečer sploh ne grem preko ceste, da če se mi strga, da ne rabi preko ceste ampak pobegne direkt domov Undecided Nikdar mi ne bi pobegnila kam drugam kot domov.

Vsega se  boji! Boji se žerjavov, balonov, rahlih pokov, čudnih dreves, čudnih ljudi.... VSEGA  Undecided 3 leta se že trudim, pa ni učinka Undecided Jaz res ne morem shajati s njo, čeprav je to edini problem, ki ga imava.

Preko cest sploh ne upam iti, sploh pa ne poleti, ker če slučajno kaj zaropota se že želi strgati s povodca... Tako, da jo pri cesti nesem, pa čeprav je samojedka. Včasih sem jo prisiljena nositi. Zadnjič sma stali pri cesti in so ljudje hišo popravljali, kakor hitro jih je videla, se mi je želela strgati....

Vglavnem sprehodi so prava muka Cry Lepo prosim za pomoč. Cry
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Lanabela na 11 December 2010, 11:37:52
Če je tako hudo, pojdi k veterinarju (Sabina Stariha Pipan pri Zaninoviču). Apaurin pomaga, ampak samo, če ga dobi prej, preden se vznemiri.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: airedale10 na 12 December 2010, 17:52:20
Pozdravljeni!

Lepo prosim, tudi jaz bi nujno rabila pomoč! Cry Ker tako ne morem več shajati s psičko, ne morem...

Probali smo že apaurin in dorwest pa NIČ ne pomaga Cry Zdaj ko še sploh ne pokajo tako je ona vsa živčna, doma se peni, hodi v vse smeri, cvili, se skriva....

Če zunaj pokne se mi strga iz oprsnice, tako, da zdaj nosi revčika pol zatezno ovratnico Undecided Vščeraj mi je 2x pobegnila domov Undecided Zvečer sploh ne grem preko ceste, da če se mi strga, da ne rabi preko ceste ampak pobegne direkt domov Undecided Nikdar mi ne bi pobegnila kam drugam kot domov.

Vsega se  boji! Boji se žerjavov, balonov, rahlih pokov, čudnih dreves, čudnih ljudi.... VSEGA  Undecided 3 leta se že trudim, pa ni učinka Undecided Jaz res ne morem shajati s njo, čeprav je to edini problem, ki ga imava.

Preko cest sploh ne upam iti, sploh pa ne poleti, ker če slučajno kaj zaropota se že želi strgati s povodca... Tako, da jo pri cesti nesem, pa čeprav je samojedka. Včasih sem jo prisiljena nositi. Zadnjič sma stali pri cesti in so ljudje hišo popravljali, kakor hitro jih je videla, se mi je želela strgati....

Vglavnem sprehodi so prava muka Cry Lepo prosim za pomoč. Cry

Na dolgi rok, ti tudi jaz priporočam veterinarsko pomoč. Če je res tako hudo kot si napisala po moje sama ne boš zmogla 100% obvladati psice v vseh okoliščinah brez strokovne pomoči. Že ena sama napaka (napačen odziv na psičkin strah v določeni situaciji) ima lahko trajne posledice v psičkinem nadaljnem obnšanju, ki je že zdaj problematično. Za "najhujše čase" bi ti priporočila eno pomirjevalo, ki sem ga dobila pri veterinarju, vendar se zdaj na spomnim imena. Pri mojem psu (ki je bil običajno čisto paničen ob pokanju) je super učinkovalo. Je popolnoma naravno, tako da ob pravilni uporabi skoraj ne more škoditi. Ti bom čim prej poskušala posredovati ime pomirjevala.

Lep pozdrav, Kaja (sestra od airedale10)
Naslov: Streloplahost
Prispeval: čara na 13 December 2010, 08:48:08
To je prej radovednost in hkrati malo jeze, ker ne more priti zadevi do dna. Tako si jaz razlagam.

Bina na oddaljene poke ne reagira, tudi na grmenje ne. Ne mara biti na dežju zunaj, upam da se ne razvije v kako fobijo pred nevihtami. Domačim sem zapovedala zapiranje polken in panično zapiranje oken, kar je sicer lastnost brata in fotra.

Sprememba-začela se je bati neviht in tudi poki ji niso povšeči. Zankrat to ignoriram, pa kake RRkapljice ji dam, če je hudo. Je pa problem, ker jo foter tolaži, to mu je v krvi zgleda....Ker če sma z Bino same, al pa je tud mama zraven, bo OK, pač tiščala se bo blizu, bo nekaj nervozna, čim pride foter pa auuauauauauuu cmevkanje in on "Ja boga, ti boga...A grmi?"...men pa sam vse kocine v zrak  :-X

Je sicer res da meni pokanje ni všeč, in da če orng zagrmi skočim v luft, ampak se hitr umirim. Upam da pri nas ne bo napredovalo, je že toliko straha kot je zdaj popolnoma dovolj.  :-\
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Samoyed lover na 13 December 2010, 19:47:25
Najlepša hvala za nasvete.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: mayča na 03 Januar 2011, 10:39:27
Jaz bi imela pa samo nekaj vprašanj glede streloplahosti oz. strahu pri pokanju. Sprašujem predvsem tiste, ki imate doma po 2 ali več psov.

Kakšne so vaše izkušnje glede prenašanja strahu med psi? Govorim o strahu, ki je stalno prisoten vsakič, ko poči.

Možne kombinacije:
- starejši je streloplah, mlajši tudi
- starejši ni streloplah, mlajši je streloplah
- starejši je streloplah, mlajši ni
- starejši ni streloplah, mlajši tudi ni (najboljša kombinacija).

Kaj je po vašem mnenju najpogostejša kombinacija? Pa recimo, da jaz to sprašujem predvsem s psihološkega vidika.
Je sicer tole vprašanje precej splošno zastavljeno, saj je ogromno drugih okoliščin še zraven, ampak vseeno bi prosila za kakšne odgovore, če bo šlo.

Pa hvala!  :)



Naslov: Streloplahost
Prispeval: anessa na 03 Januar 2011, 10:44:41
- starejši je streloplah, mlajši ni

Pri nas je ta kombinacija.  Pa starejši se umirja, ima pa 8 let.
Lp
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Polona na 03 Januar 2011, 10:58:24
Ja, to je zanimivo vprašanje. Jaz sem veliko slišala o tem, da je streloplahost "nalezljiva", ampak sodeč po mojih psih ni niti malo. Tobi se ne boji, Šja, ki je prišla druga se ful, ampak se obe, ki sta prišli za njo nič ne bojita. Je pa res, da moji psi ful niso povezani med sabo.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: ninci na 03 Januar 2011, 11:05:54
Pri nas je tako kot pri poloni. Ta najstarejši se nič ne boji, srednja se - ampak zanimivo strela iz pištole npr. sploh ne samo grmenja in petart, najmlajša ne j*** žive sile in zraven smrči kot polh ::)
Naslov: Streloplahost
Prispeval: 5rca na 03 Januar 2011, 11:07:18
Pri nas nobena ne dela panike, če poči samo parkrat (tudi pri grmenju ne). Če je pa več zaporedoma, je Veni panik, tamale pa zaenkrat ne gane. Zaenkrat zato, ker tudi Veni ni ganilo pokanje do nekega drugega leta.  :(
Naslov: Streloplahost
Prispeval: deteljica na 03 Januar 2011, 11:38:52
za streloplahost ne morem povedat, ker noben ni streloplah, sta pa najstarejši in najmlajši čist imuna, obe srednji pa se ne bojita, samo, če prveč treska se vidi , da jima gre že mal na živce ves ta hrup.
Ob tem pa je Raa panična za druge vrste zvokov, predvsem tovornjake ki pobirajo smeti in glas žoganja oz nogometa, čiiist panična in prav nič ji ne pomaga, da se noben razen nje že vsa leta ne sekira oz da en celo vleče v smer nogometa ves očaran nad žogami. Nje se ni prijel odnos drugih do teh virov hrupa , oni pa tudi niso še opazili,da njo panika hvata
Naslov: Streloplahost
Prispeval: mayča na 03 Januar 2011, 12:13:32
Se strinjam s Polono, da je navezanost in povezanost med psi eden od poglavitnih vzrokov, zaradi katerega bi se lahko strah prenašal med psi.

Ampak kolikor ste napisali, je pa obenem, kot sem sklepala, precej drugih okoliščin, ki vplivajo na razvoj strahu (od same osebnosti, načina življenja, pogostost stresnih trenutkov, načina samoobrambe oz.samokontrole v stresnih trenutkih, ...).

Je sploh kdo tukaj na forumu, ki ima oba psa (ali več) streloplaha? Ali je ta kombinacija v manjšini?
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Lilit na 03 Januar 2011, 12:14:28
Pri meni sta oba.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Jean na 03 Januar 2011, 12:22:37
Je sploh kdo tukaj na forumu, ki ima oba psa (ali več) streloplaha? Ali je ta kombinacija v manjšini?

Vsi trije moji so. Ampak ta strah izraža vsak na drugačen način. Pri novoletnem pokanju, če je bilo zelo glasno je Oli začela jezno lajati in se mi je zdelo, da je bila pripravljena iti kar v bitko.  :D Je bila tudi takoj pripravljena sprejeti priboljšek. Medtem ko Lyra je bila čisto nesrečna, se je hotela skriti, in je ni zanimala hrana. Bamm Bammu ni všeč, a ne dela velike panike. Samo hoče biti čim blizu mene. Lyra je najbolj boječa in občutljiva, tudi ko gre za grmenje, močan veter, celo dvignjen glas, a vsi se bojijo in ne marajo.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Lanabela na 03 Januar 2011, 12:23:01
Pri nas je postala streloplaha najstarejša psica, enkrat v srednjih letih. Čeprav so bili zelo povezani med seboj se strah ni prenesel na nobnega drugega.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: KARMEN na 03 Januar 2011, 12:23:39
Moj najstarejši je totalno imun, srednji je obupen paničar (na silvestrovo je zbežal  :'(), najmlajši pa je imun, le nikakor ne more razumeti, zakaj srednji paničari in je zaradi njega razburjen ter skače okoli.
Nekoč sem mislila, da je ta strah načezljiv, sedaj pa vidim, da ni.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Azu na 03 Januar 2011, 12:26:46
Naša pokojna starejša psica je bila zelo streloplaha. Samo Wi in palček sta pa oba čisto imuna na strele (bilokatere). Oziroma Wi, če sliši strel iz puške, ko treniramo poskuša najt vir zvoka in pogledat če je slučajno kaj dol padlo in bo lahko kaj prinesla. ::)
Pri ognjemetih Wi še z ušesom ne migne in gre navadno kar spat ali se igrat, mali je pa sicer malo poslušal in gledal skozi okno, potem se je šel pa naprej igrat z igračko.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: mayča na 03 Januar 2011, 12:42:12
Waw, zanimivo  :)

Lanabela: pa mogoče veš, zakaj je pri starejši psici prišel strah na plan?

Naslov: Streloplahost
Prispeval: Neyka na 03 Januar 2011, 12:44:39
Jaz imam sicer samo enega, ki ga petarde in grmenje ne ganejo sploh. Pok iz puške je zanimiv v stilu "od kod je pa tole prišlo" pa še to samo prvi pok na naslednje ne reagira. Sem pa vseeno opazila, da se poleg določenih ljudi obnaša drugače, kadar pokajo petarde. Npr. zraven mene na sprehodu je lahko mirno spuščen, vohlja okrog kot običajno, pride do mene, se lahko poigrava, vadiva itd. Ko je šel pa mali z njim na sprehod se je pa ob prvem pokanju meni nič tebi nič obrnil okrog in prišel domov. Še vedno brez panike, ampak očitno mu ni bilo čisto vseeno. Če je pa sam pa dremucka v uti ali na mizi.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: mayča na 03 Januar 2011, 13:18:17
Imam pa še eno vprašanje:

mogoče kdo zna razložit, zakaj vbistvu lahko pride kasneje do izbruha strahu? Kot si napisala za Veni, sčasoma vendarle pokaže paniko in neugodje ob hrupu...ampak zakaj? Kaj se vbistvu zgodi psu, da se prepusti strahu? Kaj je bila kaplja preveč, da so živci oz.samokontrola popustili?

Sicer predvidevam, da je za te spremembe potreben čas ( pri nekaterih psih se lahko zgodi tudi v enem samem trenutku), da če dobro opazuješ psa, da vidiš razliko v obnašanju, kako počasi prehaja njegovo občutenje situacije in počutje v nekontroliran strah in paniko...

Ma, tema se mi zdi ful zanimiva, vem, da je prilagojena vsakemu psu posebej, ampak če bi vsaj približno vedela, kaj se dogaja s takimi psi, bi lažje razumela kako do tega sploh pride.

Naslov: Streloplahost
Prispeval: sibila na 03 Januar 2011, 13:21:05
No, pri nas tastarejša ni trzala dokler ji ni petarde razneslo skoraj pod taco, pol se je tri leta ful bala pokov, ampak samo petarde itd., ostalega ne.
Sedaj pa je kul že kaka tri, štiri leta, se sicer zdrzne, če ful vseka in vidim, da je pod stresom malo, ampak se takoj skulira. Smo v centru in se letos ni nobena nič sekirala zaradi pokanja, še huje, celonočnega popevanja pod oknom. :D
Tamala pa, ona je pa čisti odvisnik od mene, kadar se kaj zgodi 'sumljivega' je takoj pri moji nogi in 'toži' :), če ful poči se sicer malo zdrzne, ampak me takoj pogleda v obraz in, če rečem, da je kul in se obnašam normalno, pol je kul. ;)
No, zdrzne se, če res poči zelo, zelo blizu, drugače se več ne sekirata.
Tudi nisem opazila, da bi se sekirala za druge 'strelske' zvoke, se sicer zdrzne, ampak se takoj 'pobere' nazaj.
Najhujši zvok, ki jo je pa res prestrašil kot mladiča, obe no, je pa bila enkrat ena strara škripajoča samokolnica, je bil zvok kot iz vesolja, kaj takega še nismo slišali, takrat pa sta naredili cel rompompom. :D

No, tudi meni se drugače zdi, da sta bolj od mene odvisni pri teh zadevah kot druga od druge, ker tamala ni prevzela od tastarejše nobene njene slabe navade,
prej tastara kaj od tamale pobere. ;D   Načeloma opažam, da nasploh nimata nobene skupne težave, glih kontra sta, tam kjer ima ena kak 'problem' je druga totalno kul in obratno. Recimo tastara nikoli ni žrla po tleh, s tamalo je bil hud boj. :)
Pri lovljenu žog itd. je tastara prav nora, skočila bi kamorkoli, možgani totalno odpovejo, tamali nikoli. :D
Naslov: Streloplahost
Prispeval: deteljica na 03 Januar 2011, 13:23:48
Ena možnost je : "kar je preveč je pač preveč"(npr pade preblizu, odmev ali jakost, ali trajanje  naredijo svoje,)
druga: pes je vstal na levo nogo in mu je bilo samo še pokanja treba,
tretja: sočasno s pokanjem se je dogodilo nekaj, kar ga plaši in je povezal skupaj- (lahko je to tudi neprimerna reakcija vodnika).

U glavnem iz preventivnih razlogov jaz svoje nestreloplahe pse skrbno varujem pred pokanjem, kolikor pač je le možno, ker pes je živ organizem in se kot tak spreminja do smrti.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: sibila na 03 Januar 2011, 13:24:52
Imam pa še eno vprašanje:

mogoče kdo zna razložit, zakaj vbistvu lahko pride kasneje do izbruha strahu? Kot si napisala za Veni, sčasoma vendarle pokaže paniko in neugodje ob hrupu...ampak zakaj? Kaj se vbistvu zgodi psu, da se prepusti strahu? Kaj je bila kaplja preveč, da so živci oz.samokontrola popustili?



Psi bi pač naj imeli določen prag vzdržnosti, odvisno od posameznika, kot pri ljudeh, eni imajo višjega, eni nižjega.
Ko je pač stres prevelik za normalno 'hendlanje' z njim, se pes odzove. Psi bi naj na stres reagirali na dva načina, flight ali fight, torej ali z grožnjo ali pobegom po domače. To je mišljeno za vse vrste stresa, ne samo pokanje. Bi pa naj bila ta dva načina prirojena, ne priučena. Mi je pa zanimivo, da isti pes lahko na različne vrste stresa odreagira drugače, torej po moje si v določenih situacijah ta odziv vseeno priuči in ni tako primaren.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: sibila na 03 Januar 2011, 13:26:39
Meni se zdi to, kar sem jaz opisovala kot naučen odziv to kar deteljica opisuje pod točko tri, sploh, če gre za to, da se je pojavilo v kasnejšem obdobju. :)

Prvi dve točki se mi pa zdita bolj posledica pasjega karakterja.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Lanabela na 03 Januar 2011, 13:35:13
Pri nas je šlo verjetno za "kar je preveč je preveč" varianto, čisto točno ne vem kaj se je zgodilo, vsekakor pa se je zgodilo, ko je imel nečak rojstni dan, mene ni bilo doma, psi so bili zunaj, mulci pa so si dali duška s pokanjem. Silno me ima firbec, kaj so počeli, a mulc molči kot kamen še danes, po več kot 10 letih. Vsekakor se je prej preverjeno strelomirna psica začela bati vsega, kar je bilo povezano s smodnikom, ostalega ropota pa čisto nič ne. Strah se je potem par let za vsako novo leto prilično okrepil, dokler nisem požrla trme in ji začela dajati tabletline. potem je spet trajalo par let, da se je počasi nehala bati.

S to opombo, da je njo sicer bilo izredno strah in je vidno trpela, vendar se strahu ni prepustila (beri: je zdržala streljanje med poslušnostjo, med  prednovoletno kanonado se je obvladala kljub strahu, nikoli ni panično bežala).
Naslov: Streloplahost
Prispeval: zoe na 03 Januar 2011, 13:52:46
Moja je streloplaha, ampak je spet primer zase.

Ne vem točno kdaj se je vse skupaj začelo, ker od začetka ni bilo problemov. Tudi reševalski predizpit je opravila s pokanjem plašilne pištole. Mislim, da se je problem pojavil enkrat, ko so par metrov stran v zrak vrgli celo serijo ognjemetov in se je ful ustrašila. Možno, da sem takrat tudi sama narobe odreagirala, samo se ne spomnim točno kaj je bilo :)

Če grmi in je doma, gre ležat v svoj "brlog" pod stopnicami. Če grmi in smo zunaj ali treniramo iskanje, ni panike.
Če pokajo petarde ali ognjemeti in je doma, gre ležat v brlog ali nekam v mojo bližino, ob tem pokanju se lahko tudi zamoti s trikci in sprejme hrano. Letos je bila preveč v stresu le za polnoč, ko je zelo pokalo in takrat je šla ležat pod mizo in čakala da bo mimo. Ob vsem tem se ne trese in ne diha skozi usta.
Če je na treningu iskanja in padajo petarde normalno dela, a slabše laja. Zadnjič sem ugotovila, da jo občasni glasni poki petard na poslušnosti ne motijo. Bi se pa skoraj sigurno prestrašila in se zaprla, če bi dosti blizu šla v zrak serija ognjemetov.
Če sva na sprehodu in v bližini mečejo ognjemete, pokajo petarde se vidi, da je prestrašena in želi stran, a se zna po koncu pokanja tudi sprostiti.

Pri strahovih je tako, da se nadgrajujejo, če jih je več zaporedoma. V eni knjigi sem prebrala, da jo to obrambni mehanizem. Kot, če se voziš po cesti in se par metrov od tebe močno zaletita dva avtomobila. Ustrašiš se, sproščajo se hormoni stresa (ki ti v naravi recimo rešijo življenje) utrip se poveča, hitro dihaš in tako dalje. Če se pelješ naprej in se še enkrat zgodi podobno, se strah še stopnjuje. Ko naslednji dan sedeš v avto, čakaš na semaforju in v bližini recimo nekomu pade neka težka kovinska stvar na tla, veliko bolj burno odreagiraš nanj, kot bi sicer, ker je raven stresnih hormonov od prejšnjega dne še vedno povečana.
Zato svetujejo, da pri takšnih zadevah, če je možno, psa kakšen teden ne izpostavljaš več temu česar se boji, ampak počakaš, da se hormoni umirijo in potem počasi začneš dodajati strašne stvari.

Pri Ginny sem to opazila par let nazaj, ko se je zaradi serije strašnih zvokov začela bati tudi zvoka klikerja, ki ga pozna že celo življenje in je vedno povezan z dobrimi stvarmi. Strahovi so se nalagali nekako tako: najprej je bila močna nevihta z grmenjem, potem nekaj pokov v bližini, zapiranje kovinskih vrat, kliker. Takrat me je sicer ful ujezilo, ker je zgledalo kot da se je naenkrat začela bati nečesa, a v bistvu se je strah skozi cel dan nalagal.

No, od tega je minilo že nekaj časa in z veliko vaje se stvar obrača na bolje. Če ne bi potrebovala strelomirnega psa zaradi reševalskih izpitov, se s tem najbrž sploh ne bi ubadala in bi pač nekako preživela tistih 14 dni decembra v strahu.

Za drugega psa pa ne morem povedati, ker ga nimam ;D
Naslov: Streloplahost
Prispeval: mayča na 03 Januar 2011, 14:07:08
No, vsekakor je kakršnikoli nenaden pok, hrup stres za psa.
Odvisno je od posameznika, kako ta stres obravnava (duševno, telesno, emocionalno) in koliko je individum sploh sposoben prenest ta napor.

Ja vsekakor je preventiva boljša in ne izpostavljat psa zanalašč na "bojno" polje.

Skratka, izbruh nekotroliranega strahu je povečini posledica zunanjih dejavnikov (ko je preveč, je preveč), ko prizadanejo "oslabljen ogranizem" (pes je vstal z levo nogo, je bil v situaciji, ki mu je bila že tako ali tako naprijetna), in le-ta ne zmore več samoobrambe/samokontrole.

Sem pa mnenja, da sta ta dva načina (flight or fight) reagiranja edina takrat, ko ni več samokontrole, ko duševno stanje odpove in ostane le še avtonomni živčni sistem, ki obvladuje telo. Ta pa potem na podlagi karakterja odreagira tako ali drugače.

Torej, glavna stvar pri vsem tem je, da je pes v dobri kondiciji, tako psihični kot fizični, da ima svojega zaveznika (lastnika), ki mu zaupa do te mere, da v kolikor je lastnik miren v stresnih situacijah, prevzame pes njegovo mirnost in ohranja kontrolo nad svojim telesom, umom in čustvi (strahom).


To, da je več psov v gospodinjstvu, ni nujno, da se strah prenaša iz psa na psa.

Odvisno spet, kako dobro nalogo zaveznika je lastnik opravil. V kolikor je en pes bolj navezan na drugega psa, kot na lastnika, je verjetnost večja, da če v stresnih trenutkih "idol" zataji, bo tudi "fan-oboževalec" prevzel nase del stresa, čustev. Ja? Ne?

Ampak glede na to, da ste tukaj povečini vsi, ki se na polno ukvarjate z vsakim svojim psom, je težko potrdit oz. zanikat, ali se streloplahost prenaša med psi.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: EnNa na 03 Januar 2011, 14:42:18
Pri nas je tako, da se starejši trije sploh ne bojijo pokanja in ga (če ni res preveč nadležno-npr za novo leto ob polnoči, ko poka 1 uro skupaj) brez problema prespijo. Najmlajša je pa druga zgodba in se prav panično boji že samo 1 poka... Sem mislila, da bo pogruntala, da, če ostali 3 ne reagirajo, da se bo tudi ona malo umirila pa zaenkrat še ne pomaga :-\ Je pa smešno, da je pa še vseeno lahko... Tako, da malo omilim situacijo s tem, da ji dam vsakič, ko poči briket (brez kakršnegakoli prigovarjanja) in do sedaj je to malo pomagalo. Ko smo zunaj je pa zaenkrat ne moti ??? Ko je bila pa še mladič (2 meseca) je pokanje za novo leto tudi malo ni motilo... Pa od takrat ni imela nobene slabe izkušnje pa se je vseeno začela zelo bati...
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Lilit na 03 Januar 2011, 15:09:04
Po mojem, ce ima pes prirojeno streloplahost, se bo ta enkrat izrazila (sem nekje brala, da baje do 4. leta) - tudi moj recimo se prvo novo leto ni bal, potem pa ja... pa se mu ni nic takega zgodilo, pa tudi ne vem, da bi kako ful drugace reagirala, da bi jaz to pri njemu potencirala. Mala je pa itak bolj obcutljiva na zvoke ze od zacetka.
Mogoce je res odvisno od tega, kako se kopici stres, kot pri alergijah recimo...

Tudi ce ni streloplah se bo pa po mojem vsak pes, ki nima ravno zivcev iz titana in je bil vzrejen za se fajtat z medvedi, zacel bat, ce mu bo pocila petarda pod nogami.

Vem za en primer, da je pes, ki je bil navdusen nad pokanjem, "pomagal" drugemu, da se ni vec sekiral. Ampak so tudi cloveski clani krdela vse od zacetka v bistvu pravilno reagirali in se strah pri tem drugem ni imel moznosti pretirano razvit, ampak so ga uspeli desenzibilirat.



Naslov: Streloplahost
Prispeval: kamy na 03 Januar 2011, 15:12:38
Mi imamo tri terierje in raznoraznih obnovoletnih pokov se ne boji nobena. Sicer živimo na vasi, kjer ni tako glasno kot v mestu, vendar tisti dan dva ob novem letu tudi ni čist nedolžno. V bistvu je v tej najmlajši največ nagona in ko sliši pok je galama beri lajež(kao tega je treba raztrgat  ::)), ponavadi ji potem ostali dve sledita… Je pa imela ta najstarejša enkrat obdobje, ko se je ful bala žaluzij na oknih(sem prav gledala zjutraj, ko sem jih vlekla gor, da ni preveč zraven) vendar je tudi ta faza v roku nekaj mesecev izzvenela.

Na splošno glede slabih oz. dobrih navad, ki se prenašajo med psi, ki živijo skupaj, pa pri nas nisem zasledila nič za kar bi lahko rekla, da se je preneslo od ene na drugo(mislim v smislu, da bi druga sama od sebe začela nekaj kar dela prva), ker ko zlaja ena so ostale itak takoj zraven :D, pa jih imamo res večinoma skupaj, razen ko z njimi delamo.


Naslov: Streloplahost
Prispeval: 5rca na 03 Januar 2011, 17:13:46
Mislim, da se je problem pojavil enkrat, ko so par metrov stran v zrak vrgli celo serijo ognjemetov in se je ful ustrašila. Možno, da sem takrat tudi sama narobe odreagirala, samo se ne spomnim točno kaj je bilo :)

Jaz mislim, da je bilo pri Veni isto. Je prišla na balkon, ko so sosedje začeli s serijo raket pa je po mojem od takrat naprej potem panična. Pa mislim, da jo je bolj strah tega zvoka rakete kot pa petard (čeprav, če jih je cel kup ena za drugo, je isto panika). Se pa navadno odzove z lezenjem v naročje, sopenjem in tresenjem. Navadno vse tole ignoriram. Če je prehudo, jo dam ponavadi v boks, ker se tam počuti najbolj varno pa počakamo, da jo panika mine (enkrat sta se s Simoninim Benom skupaj zbasala v boks in se tam skupaj tresla).
Naslov: Streloplahost
Prispeval: cacy na 03 Januar 2011, 17:16:35
Ojla

Pri nas se haski panično boji pokanja, grmenja, bliskanja in fotoaparata (fleš)  ::)
Prvo leto se Bode ni nič bal, naslednje leto pa je očitno od Drima pobral ta strah (ni nikoli se nič tazga zgodilo) in ubistvu je zdej skoz enako paničen ko je novo leto, kot haski. Grmenja se boji samo če je res močno poči. Za novo leto pa se mi zdi da je vsako leto večji strah.
Letos sem mu dala ena tabletke (zeliščne) in so mu res pomagale, prav tako sem jih dala haskiju, ampak njemu niso tok zelo pomagale.
Sem pa Bodeja za novo leto ločila od tamale, ker sem se bala da bi na njo prenesu ta strah. Ona je brez problema preživela vsa pokanja. Če je kdaj ful počilo se je malo raz*izdila, to je pa tud vse.
Jst mislim, da se lahko ta strah prenaša iz enga psa na druzga. Vsaj tak občutek em dobila.
Te petarde bi blo za ukint!
Naslov: Streloplahost
Prispeval: 5rca na 03 Januar 2011, 17:31:21
No, pri nas je ravno zdaj konkretno pokalo. Veni se ni pustila motit, AC je napiz**la pokanje in naprej počela svoje. Tako da očitno Veni ni tak hud primer (ali pa jo res motijo samo rakete) ???
Naslov: Streloplahost
Prispeval: čara na 03 Januar 2011, 17:54:55
Rakete so "hudič" to bliskanje marsikatero žival straši-od pomladi do jesni vztrajno lovimo teleta po vasi, ko se splašijo in podrejo pastirja.
Se pa lani bina ni tako bala-ni blo sicer všeč, ampak od nevemkdaj se boji pokanja. Mislim da od takrat, ko je slišala pok zračne puške blizu (bila je že pred tem ustreljena z zračno puško-metek je vet iz jezika dobil). In zdaj se praktično vskega poka boji, neviht tudi, še bolj se je spotenciralo, ko naju je dobre pol ure hoje od doma ujela močna nevihta z zeeelooo glasnim pokanjem (se tudi jaz bojim neviht)...je bla kar panika ja.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: mayča na 03 Januar 2011, 18:14:18
V kolikor je lastnik miren in to mirnost prenaša na psa ob stresnih trenutkih, je lahko tudi obratno.

Ljudje smo tudi samo živa bitja, ki prav tako kot psi doživljamo stresne trenutke, poznamo in izražamo osnovna čustva, med katera spada tudi strah. In če je lastnika nečesa strah, pes to začuti in lahko prenese ta strah tudi nase. Spet pa je odvisno od povezanosti, zaupljivosti, karakterja psa, itd.

Če je pes bolj samostojen, da zaupa svojim občutkom, bo verjetno težje prenesel občutke drugih nase. V kolikor je pa pes popolnoma duševno in čustveno odvisen od lastnika, bi znal pa od njega pobrat tudi strahove.

No, ampak če nekak zaokrožim debato na moja vprašanja, bi rekla, da se strahovi prenašajo med psi bolj redko (verjetno obstajajo izjeme), za sam razvoj veličine strahu oz. izbruha nekontroliranega čustva pa je odvisno od vsakega posameznika, od načina življenja, od lastnika psa, sitaucije, itd. Za ta problem, pa je potrebno določit rešitev individualno, dodobra raziskati okoliščine, nato pa potrpežljivo, postopoma premagovati stresne trenutke do te meje, da bo pes imel kontrolo nad sabo in strahom.

Hvala vsem za odgovore!  :)

Pa čim manj strašnih in stresnih trenutkov vsem!
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Ewe na 04 Januar 2011, 15:04:22
Starejši se že od nekdaj zelo boji pokanja, prvo leto je tudi pobegnil. Je pa zelo bolj umirjen, če je ob meni naprimer ali pa če je sam v kateri sobi. Tamala pa je malo čudna, ker prvo leto se je na smrt bala ni hotela jest, pit, lulat in nasploh se sploh premaknit... samo na postelji si je naredila gnezdo, da se je ven ni nič videlo. Se je pa ustrašila predvsem te "svetlobe" oziroma raket in ne poka, ko smo bili na sprehodu, ker ko je bila notri je cel čas gledala po zraku, kje je kakšna raketa in se je posledično tudi poka potem začela bati. Lani in letos pa kot, da nič ni. Tudi igra se in sploh ne reagira. Lani sem imela spuščene žaluzije in TV/glasbo malo bolj na glas, letos pa nič in je na srečo nič ni bilo strah.
Drugače pa je imuna na grmenje, streljanje, veter...itd. Je pa grozno, če kdo povzdigne glas (pa ne na njo).
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Florinca na 04 Januar 2011, 16:16:03
Zanimivo, kako nekateri psi povežejo stvari. Tudi jaz sem mislila, da se lahko streloplah pes "naleze/umiri" ob skuliranem psu, pa očitno ni tako. Verjamem, da je streloplahost dedna in se bo slej ko prej pokazala.
Moja nikakor ni streloplaha in edino česar se resnično bojim, je, da bi ji kdo iz objestnosti vrgel petardo pod tace.
Sem pa opazila, da se v primerjavi izpred 15 let veliko manj poka. In krajši čas. Zdaj so bolj moderne rakete, ki ne počijo tako glasno, pa še nekje daleč v zraku. Dejansko je veliko bolje kot je bilo pred 10 ali 15 in več leti.   

Naslov: Streloplahost
Prispeval: rapgirl na 04 Januar 2011, 16:23:44
Ajka se je začela bati, ko ji je nekdo pri 2eh letih vrgel petardo za njo in je ni videla.  >:( Sedaj imamo vsako leto probleme. Pan se je začel bati lani in letos, vendar ne toliko kot Ajka, se pa vidi da se jih boji in recimo ko poka noče it lulat.


Zanimivo, kako nekateri psi povežejo stvari. Tudi jaz sem mislila, da se lahko streloplah pes "naleze/umiri" ob skuliranem psu, pa očitno ni tako. Verjamem, da je streloplahost dedna in se bo slej ko prej pokazala.
Moja nikakor ni streloplaha in edino česar se resnično bojim, je, da bi ji kdo iz objestnosti vrgel petardo pod tace.
Sem pa opazila, da se v primerjavi izpred 15 let veliko manj poka. In krajši čas. Zdaj so bolj moderne rakete, ki ne počijo tako glasno, pa še nekje daleč v zraku. Dejansko je veliko bolje kot je bilo pred 10 ali 15 in več leti.   

Potem pa bi mogla biti letos v Kranjski Gori, ko je že od 18 naprej pokalo (govorim prav za novo leto), pa od polnoči do 2eh zjutraj je bilo kot na Soški fronti. Ne mi govorit da ne pokajo, ker gor je bilo grozno!
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Lilit na 04 Januar 2011, 16:28:14
Meni se je tudi letos zdelo neprimerljivo hujse kot lani - mogoce res ne po trajanju, ampak po intenziteti pa :-X cela vojna :-X
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Florinca na 04 Januar 2011, 16:33:29
Nisem primerjala z lani ali predlani, ampak izpred 15 in več leti. Vem, ker takrat sem imela mačka, ki je bil čist paf, zato sem ga eno leto napokala v avto in šla v malo belokranjsko vasico z ne več kot 30 prebivalci.

In živim v blokovskem naselju.  ;)  Ni več toliko petard, več je raket. Morda pa so ljudje v našem naselju postali bolj pametni, kaj vem. Ni bilo več tako noro kot včasih.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: čara na 04 Januar 2011, 16:56:33
Zanimivo, kako nekateri psi povežejo stvari. Tudi jaz sem mislila, da se lahko streloplah pes "naleze/umiri" ob skuliranem psu, pa očitno ni tako. Verjamem, da je streloplahost dedna in se bo slej ko prej pokazala.
Moja nikakor ni streloplaha in edino česar se resnično bojim, je, da bi ji kdo iz objestnosti vrgel petardo pod tace.
Sem pa opazila, da se v primerjavi izpred 15 let veliko manj poka. In krajši čas. Zdaj so bolj moderne rakete, ki ne počijo tako glasno, pa še nekje daleč v zraku. Dejansko je veliko bolje kot je bilo pred 10 ali 15 in več leti.   



V SG je bilo obratno. Polno vsega, pokalo je tako, kot še nikoli odkar pomnim, ampak res ogromno pokanja, kot da bi nas nekdo bombardiral neprekinjeno od cca 22h-2h, tisto "zmerno v daljini" pa že od popoldneva dalje konstantno...Niti lulat si ni upal moj bojazljivec. Tako, da sem se odločila, da za drugo leto napokam sebe in psico, pa še koga v kakšno oddaljeno vasico, ker je blo za znoret. :-X

Pa se jaz nekih pokov ne bojim, razen zares glasnega grmenja.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Ovcka na 04 Januar 2011, 17:02:27
Ob prebiranju te teme mi je hudo, kaj morate nekateri prezivljati, pa tudi vasi psi, ko se tako bojijo  :'(

Sama imam (h sreci) psa, ki ni streloplah, ne boji se pokov petard, raket, strela iz puske, grmenja. Pri strelu iz puske zacne z veseljem gledat naokoli, kdaj bo "kaj z lufta padlo", isto je bilo pri petardah zadnjic (s tem da niso pokale zraven naju ampak pac v nasi ulici nekje), tudi brez problema je delal poslusnost, ko je se vedno pokalo pa se rakete so spuscali. Za novo leto so imeli okolisnji sosedi manjsi ognjemet, katerega smo skupaj s psom skozi zaprto okno opazovali, na tavecji ognjemet v mestu ga seveda nisem vlekla sabo, mi smo pa dovolj oddaljeni, da ga do nas ni bilo slisat. Glede grmenja je pa takole: strah ga ni, zmeraj vse prespi, razen lani septembra na morju sva dozivela huuudo neurje, bila sva v prikolici, veter je pihal fuuul, treskalo je cisto blizu, tako da se je vse treslo. Takrat pa niti spat ni mogel (je bilo tudi mene strah, saj sva bila sama), in se je prisel crkljat. Potem ko sem zaprla vse rolete, da se ni videlo bliskanja in toliko slisalo grmenja se je pa normalno ulegel in zaspal. Tako da sklepam, da mu je slo samo na zivce, ker od takrat naprej spet nobenega neurja ne opazi.

No, kljub temu, da ga ni strah, se vseeno drzim tega, da ga decembra ne vodim sabo v dolino, ker se ziher kje najdejo kaksni mulci, ki bi se jim blazno smesno zdelo vrec petarde pod noge psu.  :-X Zato se probam izogibat takih situacijam, ker se strinjam, se tako nestreloplah pes lahko postane streloplah, ce dozivi tako slabo izkusnjo.

Aja, pa se tole bom napisala, ko smo ravno v tej temi. Zadnjic, ko sem sla gledat ognjemet, sem videla eno punco z malim otrokom (tam 2, 3 leta starim), tip je imel pa mopsa na fleksiju, katerega je drzal na recimo 2m spagi, hkrati pa metal 2 metra od njiju une pokalice, ki se svetijo pa pokajo. Psa je bilo pa strah ko sto mater, je kar u rikverc lezel..  :( Skoda, da sem bila v avtu in se peljala mimo, ampak sem ze ven iz avta vpila, ce so normalni.. Samo pomoje me niso slisali..
Eh, ljudje so ovce..  >:(
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Florinca na 04 Januar 2011, 17:10:07
Zanimivo, zelo zanimivo  :o  To kar opisuješ, je meni poznano izpred toliko in toliko let. Jaz sem mojo peljala lulat nekje ob 20.30 in ni bilo skoraj nič pokanja (se pravi v 10 minutah ene 5 pokov). Bolj glasno je bilo le med 23.30 in 00.30. Pa sem doma v LJ v blokovskem naselju, kjer so včasih tekmovali med sabo kdo bo bolj glasen in kdo bo vrgel več petard ter raket. Morda se je pokanje iz LJ preselilo ven? Morda pa so sosedje šli praznovat na vikende? Pojma nimam.  :-\
Naslov: Streloplahost
Prispeval: DOB na 18 April 2011, 15:39:01
Jaz sem se malo spravila pregledovat temo, ker smo na zadnjem treningu ugotovili da je moja streloplaha. Drek pa delavna pasma če je pes streloplah :-X. Niti BBH ne moreš s takim cuckom normalno naredit, kaj šele moje ambicije o IPO. Vsega konec v par minutah. Sicer zdaj delamo na tem ampak me vsak dan bolj frustrira.. Čez par mesecev bom poročala o napredku, prognoza glede na napredek je dobra, ampak vseeno sem čisto na tleh.

Citiraj
Zato se probam izogibat takih situacijam, ker se strinjam, se tako nestreloplah pes lahko postane streloplah, ce dozivi tako slabo izkusnjo.

No jaz mam pa zanimivo zgodbo na to temo :). Ena dobermanka ni bila streloplaha, bil je december, in je šla normalno lulat na travo pred blokom. In ji sosed vrže petardo za rit. Psica skoči, ji nič ni jasno, ampak vse ok (pa je bila kar močna petarda, je kar luknjo v travi naredila). No nekega dne mulci prižgejo rimsko svečo in jo postavijo na tla, da poka. Psica sliši pokanje, gre pogledat, sveča ji je všeč, JO POBERE, lastnika skoraj kap, jo kliče (mulc ni imel še dobrega odpoklica), psica pa okoli skače in se ne pusti ujet, medtem ko rimska sveča iz njenega gobca strelja barvne obroče :o. In to do konca, dokler ni nehala pokat, jo je psica okoli prenašala in skakala, šele potem se je umirila in jo je lahko ujel. Pa za tem tudi nikoli ni postala streloplaha. Dobrega psa se ne da uničit :).
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Inanna na 18 April 2011, 15:45:58
Moj prejšnji pes ni bil ravno navdušen nad grmenjem in pokanjem (npr. petard). Zdaj pa upam, da ne bom kaj "zamočila" pri mladiču in bi se bal česa takega. Kako to preprečiti oz. kako reagirati...
V kratkem bo namreč 1. maj (pokanje), počasi se bodo začele nevihte...on tega še nič ne pozna.
Vem, da je treba nekako ignorirati, se delati, da nič ni, preusmeriti pozornost, nič tolažiti, pač vse normalno...ampak vseeno...pri prejšnjem ni delovalo. In me kar malo skrbi, da bi se tudi ta kaj bal.
Aja, jaz se ničesar takega ne bojim...od mene bo težko "pobral" ;)
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Lanabela na 18 April 2011, 16:26:10
Izogibaj se najmočnejšim pokom kolikor je mogoče, na manjše pa ne reagiraj oziroma se lahko s psom med pokanjem igraš.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: roy2 na 18 April 2011, 18:15:44
Naša polenta skoči iz kože vsakič, ko mu vejica poči za ritjo.
Petarde, ognjemeti, streljanje,....to je pa zakon. In tamala ga posnema.
Med nevihtami pa oba drnjohata kot stara pijanca.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Roxy na 18 April 2011, 18:24:02
Moj prejšnji pes ni bil ravno navdušen nad grmenjem in pokanjem (npr. petard). Zdaj pa upam, da ne bom kaj "zamočila" pri mladiču in bi se bal česa takega. Kako to preprečiti oz. kako reagirati...
V kratkem bo namreč 1. maj (pokanje), počasi se bodo začele nevihte...on tega še nič ne pozna.
Vem, da je treba nekako ignorirati, se delati, da nič ni, preusmeriti pozornost, nič tolažiti, pač vse normalno...ampak vseeno...pri prejšnjem ni delovalo. In me kar malo skrbi, da bi se tudi ta kaj bal.
Aja, jaz se ničesar takega ne bojim...od mene bo težko "pobral" ;)


Predvsem se ne obremenjuj s tem že vnaprej  ;) . Labek kot labek ne bi smel kaj dosti paničarit. Moje že od malega nobeno pokanje ne gane. Ustrašila se je samo enkrat raket, ki nama jih je nekdo spustil 5 metrov stran nad glavo (pa še to se je ustrašila "sikanja"). Jaz sem se ustavila samo toliko, da je nisem potegnila na povodcu, ampak je imela dovolj časa, da mi je sama sledila. Se mi zdi, da je včasih bolje vse gladko zignorirat kot pa se it neka preusmerjanja in s tem dogodku dati nek pomen...
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Inanna na 19 April 2011, 08:37:29
Mah sej...nočem, da bi doživljal kakšne travme, jaz pa potem z njim ::) 8)  ;D
Problem je bil še pred leti, ko je sosed metal petarde...tudi kar tako čez leto...seveda na našo parcelo (ne ravno pred psa, kakšnih 20 m stran je ograja). Psa je bilo res težko obvarovat v takih nepredvidljivih situacijah in se je strah potenciral :-\ Dobro, da se je potem to zaključilo kakšnih 10 let nazaj, se je tip umiril.
Lanabela: hvala. To bo verjetno še najpametneje. Če bo navajen na oddaljene, šibkejše, ga potem tudi občasen močnejši pok ne bi smel prestrašit.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: čara na 20 April 2011, 11:55:36
Moji se pa strah povečuje.  :( Saj jaz in mama to ignorirama. Ampak zdaj leži pod mizo že, če orng veter piha. Če pa zagrmi pa sploh in zadnjič na prehodu je najprej 1x zagrmelo, me pogleda, jaz nič ne nardim, zagrmi drugič -PANIKA, HITRO V AVTO IN DOMOV.

Pa štos je v tem, da na začetku se ni bala. Ampak sumim, da je to panično letanje po hiši in zapiranje polkn s strani fotra in brata pripomoglo k temu. In zdaj se foter čudi, da je psico strah neviht in grmenja.

Jaz jim bom doma naročla, da naj nevihte ignorirajo in naj ne zapirajo polkn kot pri norcih, da ja ne bi dež not pricurljal.  ::) Za Bino bom pa mogla nabavit za začetek zeliščna pomirjevala, pa ji bom pred nevihtami dajala in pred pokanjem. In za prvomajske že zjutraj zlaufat zunaj, pred pokanjm hitro lulat, pol pa muziko na glas in si prepevat po hiši.  ::)

Upam, da bo delovalo.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: damayanti na 20 April 2011, 12:42:27
Mah sej...nočem, da bi doživljal kakšne travme, jaz pa potem z njim ::) 8)  ;D
Problem je bil še pred leti, ko je sosed metal petarde...tudi kar tako čez leto...seveda na našo parcelo (ne ravno pred psa, kakšnih 20 m stran je ograja). Psa je bilo res težko obvarovat v takih nepredvidljivih situacijah in se je strah potenciral :-\ Dobro, da se je potem to zaključilo kakšnih 10 let nazaj, se je tip umiril.
Lanabela: hvala. To bo verjetno še najpametneje. Če bo navajen na oddaljene, šibkejše, ga potem tudi občasen močnejši pok ne bi smel prestrašit.

Streloplahost... ali pa grmenje ni isto ;)
sploh pri lovcih se to malo drugače smatra... če je streloplahost dejansko govorimo o strahu na strel iz puške....( to je "probljem"  ;) )
marsikakšen  nestreloplah pes pa ni navdušem nad grmenjem ali petardami....

načeloma bi ti morala pa že vzrediteljica nekaj naredit na tem.... ;)
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Inanna na 20 April 2011, 13:12:48
Ja, seveda ni isto grmenje, petarde in streli iz pušk. Pač sem oboje združila v tej temi ;)
Jaz bi samo rada, da ga ne bi nič od tega motilo :-[ 8)
Pri vzrediteljici na žalost niso doživeli nobene nevihte :D Napačen letni čas. Psica in drugi psi so vsi navajeni na strele pušk ipd. (opravljeni izpiti), neviht se menda noben ne boji. Samo okrog mladičev pa res niso nič streljali in pokali. To bom šele videla, kako bo. Načeloma ne bi smel biti problem. Glede na poreklo in karakter malčka. Tam jih pa tudi niso zavijali v vato, marsikaj so videli, slišali, spoznali.
Mu gre pa cerkveno zvonjenje na živce (meni tudi >:D)
Naslov: Streloplahost
Prispeval: sasha na 20 April 2011, 13:46:44
Moja vzrediteljica mladičem že od majhnega predvaja en CD, kjer so zbrani vsi možni glasovi - od neviht, strelov, avtomobilov, majhnih otrok, gospodinjskih aparatov itd..

Aja, pa čisto noben mladič iz njene vzreje nima problemov ne z grmenjem, ne z streloplahostjo..
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Inanna na 20 April 2011, 13:53:13
Ja,...načini so različni. Velik vpliv imajo tudi starši mladičev. Saj tu tudi nimajo problemov. Vsaj tisti, ki so v vzreji ali v lovskih rokah, zagotovo ne. Za ostale v bistvu ne vem.

Bolj me skrbi to, da bi jaz povzročila kakšne strahove, zaradi neprimerne reakcije ipd. Ne toliko njegovo ozadje.

Menda pri boječih psih cd-ji ne delujejo, ker ločijo pravi zvok od posnetkov ;)
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Lanabela na 20 April 2011, 14:32:26
Jaz še nisem videla psa, ki ne bi ločil posnetih zvokov od resničnih. Je pa nekaj skrajno (dedno) zaj...psov, ki se bojijo vsega, tudi posnetih glasov.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: TibiQ na 20 April 2011, 15:01:16
Ja, moja se za posnete tudi ne zmeni.. no, vsaj tako sem mislila do zadnjič, ko si je moj naštimal za zvonenje mjavkajočega mladega mačka.. in je Jazz vsakič ko je "zvonil" telefon pridirkala gledat kje je maček  :D
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Inanna na 20 April 2011, 15:08:45
Moejag prejšnjega noben posnetek, film, glasba, ni zmotilo. Ko pa je začelo grmeti, se je samo še skril. Še preden sem jaz slišala ::) ;)
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Inanna na 20 April 2011, 15:09:05
Mojega*  ::) :-[
Naslov: Streloplahost
Prispeval: DOB na 20 April 2011, 15:10:10
Moja pa vedno pridirka, tudi če spi, če gledam kake mladičke po youtubeu. En video majhnih dobermanov ji je bil še posebej všeč, je prišla pa me gledala, pa računalnik vohala.. Mladičkov pa nikjer. Posnet pok pa tudi nima efekta, za razliko od mladičev.. Najbolj jo zmoti odmev, ne tisti takojšenj pok, ki ve, da prihaja od mene. Potem gleda okoli čisto razburjena kaj je bilo to..
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Lanabela na 20 April 2011, 15:52:11
 Pri naših razni so razni živalski zvoki sicer zanimivi, a vedo, da niso pravi. Prav tako si nekateri izjemno radi ogledujejo posnetke lova, najraje kakšne mačke ki lovijo ptiče ali cvileče miši. A nobena ni šla več kot enkrat za televizjo gledat, če bo slučajno miš ven pritekla, ko izgine iz zaslona.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: TibiQ na 20 April 2011, 15:59:08
Ja, meni je bilo tudi to vedno zanimivo.. eni psi ali mačke se odzivajo na reflekcijo v ogledalu, ali gledajo TV, eni pa ne. Zakaj? Ker vedo, da gre za odsev, ali posnetek, ali ne vidijo ali..  ???
Naslov: Streloplahost
Prispeval: damayanti na 20 April 2011, 17:20:38
Mojedva se odzivata oz buljita prav zabodeno edino v risanke...to une kjer spuščajo čudne glasove.

Če pa hočem, da dasta mir in spita jima pa samo preklopim na kakšen kanal kjer je politika  :o :D :D :D

p.s. ja na You tube posnetke lova pa tudi reagirata ;D
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Zumzum na 22 Avgust 2011, 11:39:42
Zdravo,

do pred kratkim sem tudi sama bila zadovoljna lastnica neplašnega psa. Med hudimi nevihtami se je lepo mirno hladila na balkonu, za novo leto nobenih problemov itd. Do te sobote, ko smo šli na ribiški praznik v Izoli in je nekdo izstrelil signalno raketo (to je bilo zelo daleč) in je postala vsa panična. Česa takega še nisem doživela: tudi pojesti nismo mogli do konca - psica je pod mizo sedela (pokončno- totalno na preži, ker sicer vedno sedi šlampasto postrani), dihala kot, da bi pretekla 15 km, ni se odzivala na klice, na sardele (!!!!), ni želela piti vode, skratka nič. Bulila je v smer, iz katere je prej bila izstreljena raketa.  Ko smo počasi vstali in želeli oditi je pa tak gas potegnila izpod mize, da je še mizo en meter za sabo potegnila in gostje, s katerimi smo si delili mizo, so se samo čudili. Če ne bi bila pripreta na povodec, bi 100% ušla, najbrž čakat pred vrata, če je ne bi po poti zbil kak avto.
Doma smo ob 24h zaprli vsa okna, ker je bil napovedan ognjemet, a je bla čisto zmešana ko se čicto potihem slišala pokanje. Zjutraj pa kot da nič ni bilo.
Na plaži pa spet: ko je eden zakurblal čoln in je nekaj počilo - spet panika, ampak ni bilo tako hudo.

Mislim, da se moram kar veselo lotiti projekta "odvajanje streloplahosti", čeprav ko se spomnim, v kakšnem stanju je bila Zuma takrat, se mi zdi nemogoče, da bi jo lahko kakorkoli odvrnila. UF!  :'(
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Inanna na 27 Marec 2012, 14:14:23
Kakšen nasvet ali predlog bi prosila.
Wai je novo leto in pokanje, rakete itd. prenesel mrtvo hladno, pa so metali tudi tiste "bombe" in vse možno. Ne tako oddaljeno. Prav tako ga ne zmotijo nevihte, grmenje itd.
Pred kakšnimi štirinajstimi dnevi pa naju je presenetil ognjemet praktično nad glavami, na domačem travniku. In se je precej ustrašil (sva morala takoj v hišo), mislim, da predvsem vseh barv in bliskanja, ne toliko pokov.

Včeraj pa sva imela na tečaju, med vajami poslušnosti, tudi preizkus reakcije na pokanje pištole, pa je kar malo trzal. Sicer ni delal panike ali hotel bežat, ampak je pa pogosto gledal strelca in je bil manj samozavesten kot običajno. Tudi, ko smo šli v smeri strelca, je nekajkrat  hotel zaostati za mano in sem ga morala vzpodbujati na poleg. No, to potem, ko je že dlje časa pokalo in se je strelec približal. Trajanje je bilo očitno problematično.
Kako se soočiti s tem? Nočem, da bi prešlo v strah, poke bova v prihodnje še doživljala, verjetno tudi iz pravih pušk itd.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: damayanti na 27 Marec 2012, 14:33:14
Pok iz  strelnega orožja je drugačen kot pok pirotehnike...
 na začetku je bil mogoče zmeden ker je to nekaj novega... kasneje bo povezal z dogodkom-divjadjo- aportom itd.
In bo ok.
 dokler  ne pride v situacijo ,ko pes ob poku panično zbeži in dela cele kolobocije, da pride nazaj na kraj dogodka , ne govorimo streloplahosti.  :)
Je pa pravilno reagiral... ;)
 temu se reče naravni instinkt/ previdnost/ ( ni nek bumbar- razmišlja ob situacijah ...in pravilno je tako) ... malo čudaško bi bilo če bi šel v smer poka s prevelikim navdušenjem. ;)
Tako je napr delala moja Dina, ko je bila navajena od malega na lov- pok orožja je pa pomenil da po poku je tam nekaj zanjo  :P  v sklopu z njeno tekmovalnostjo( to da more vedno bit prva pri vsem) je bilo problematično ;)...in sva morali ponavljat strelomirnost na in odložljivost... ko je pa dobila povelje za aport je pa  od samega navdušenja celo arijo zraven zapela... pa to še sedaj če  ne sme bit prva pri tistem ptiču  ::)
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Inanna na 27 Marec 2012, 14:42:11
Ja, sej to je inštruktorica tudi rekla, da je bilo tako in tako prvič, da je to doživel, poleg tega ni bilo nobene posebne reakcije, ki bi jo opazila in je večina psov tako reagirala. Razen dveh, ki sta vajena na puške. Torej, nič posebnega...
Med igro ga npr. niti ni motilo, je pogledal strelca in potem dalje igra.
V bistvu verjetno res pretiravam, ker se jaz bojim, da bi se potenciralo oz. bi kako narobe postopala. Ponavadi tudi on povsod rine zraven in je bilo tokrat malo drugače :)
A ste imeli vi postopoma, oddaljene strele, pa potem bližje in kasneje s puško ali kako?
Naslov: Streloplahost
Prispeval: zoe na 27 Marec 2012, 14:55:02
Se strinjam z Damayanti :)

Drugače pa nekako velja nasvet, da če se pes nečesa zelo ustraši, mu pustiš teden ali dva brez stresnih dejavnikov, da se hormoni umirijo in preidejo iz "vojnega" v "navadno" stanje. Se pravi, če se ti pes zelo ustraši tovornjaka, ne greš takoj naslednji dan stat ob avtocesto, ampak počakaš teden ali dva in potem problem postopoma odpravljaš.

Imate prednost lastnikih lovskih pasem, da lahko fino povezujete pokanje z nečem kar psi že po naravi obožujejo :D
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Inanna na 27 Marec 2012, 14:59:45
Ja, saj jaz bi rada povezala z nečim dobrim, samo s čim? Pokanja doma ravno nimam, niti nikjer drugje :D V šoli pa težko potem nekaj po svoje izvajam :)
Če bi povezal s prinašanjem, bi bilo idealno, verjetno samoumevno in z veseljem, ampak nimam možnosti...
Naslov: Streloplahost
Prispeval: damayanti na 27 Marec 2012, 15:01:29
 Tudi do tega boš še prišla... bo še pokalo pa tud nosu bo še lahko  ;).. step by step... vse ob svojem času ;D
Naslov: Streloplahost
Prispeval: damayanti na 27 Marec 2012, 15:09:34
p.s  sedaj ti je čudno... pa pes še ni navajen...
 počak, da mu to postane všeč... ko mu bo pomenilo ,da po poku je nekaj tam , nekaj kar ga zanima... da se  nekaj dogaja kar mu je všeč
 pol pa ko boš šla na sprehod po gmajni, in boš srečala  jagra z puško se mu bo pa samo pridružil  ::)... tako je moja delala... ciganka taprava...  za voljo orožja tud lastnika zamenjala  :D
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Inanna na 27 Marec 2012, 15:17:09
Hahaha, Damayanti ti imaš vedno pestro :o
Hvala obema za odgovore. Bova kar lepo po navodilih delala in bo :)
Moram se jaz znebiti teh strahov, ker verjetno to čuti in zato potem ni čisto prepričan.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: pidog na 27 Marec 2012, 15:18:00
Streloplahost, ce je pes vsaj malo stabilnega karakterja lahko tudi treniras ;) in jo tudi natreniras ;D Po mojem je tudi vazno, da strah ne nagrajujes in nisi prevec zascitniska (upam, da se razumemo, da ravno streljamo ne zraven ce se prevec boji). Nagrajujes ne strah.......................g a pa vsaj pobozaj  ;D (ce mu to ni ze rutina ;) )
Drugace pa tudi "startna" pistola ni neki strosek s katero lahko treniras; postopno strel priblizujes in ga izvajas tudi iz razlicnih situacij, brez plana. Kolikor hrupa obstaja v danasnjem casu ne bi bilo slabo, ce bi jo imel vsaj vsak vzreditelj.
Ne vem tocno kako se knjiga imenuje (vzgoja mladih pticarjev; nekaj taksnega), kjer avtor pise, da se s strelmirnost zacne trenirati ze zelo zgodaj; ce se ne motim pri 14 dnevih 8).  Kot se navaj: pozneje to ni to :-\



Naslov: Streloplahost
Prispeval: andreja na 27 Marec 2012, 15:27:10
Jaz se tudi strnjimam in pravim, da ni nič takega. Del procesa spoznavanja. Vidva samo lepo nadaljujta in bo že inštruktor povedal, če bo prišlo do problema.
Za enkrat na lastno pest pa raje nebi, da ne bosta zaradi kake neumnosti kaj pokvarila, sploh, če si ti na trnih ;)

Naslov: Streloplahost
Prispeval: Inanna na 27 Marec 2012, 15:30:50
Tako pištolo imamo, ampak se ne upam sama igrat s tem. Da ne bi kaj zamočila.

Sem pa vprašala vzrediteljico in je rekla, da so slišali poke v leglu (sem prej mislila, da niso), ampak, da to ni tako pomembno. Večina takrat niti ne reagira, razen, če bi bil kateri zelo plašen. Se pa lahko od mame navzamejo npr., če se ona boji pokov ali grmenja, petard...no, ta se ne, jasno.

Menda je bolj pomembno kasneje, tisto obdobje strahu, ko se pogosto bojijo novih stvari, zvokov itd. in kako takrat reagiraš, kako močno se ustraši. Isto je razlagala inštruktorica.
Zato tudi mislim, da je povezal pokanje s tistim ognjemetom zadnjič, da je bolj to razlog.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: damayanti na 27 Marec 2012, 15:33:10
Ja pidog... samo ona sedaj dela po šolsko  ;)... verjetno so nekje na začetku... torej najprej imajo  strel...kot sam strel-pok...  sedaj predvidevam ,da imajo odložljivost na mestu s strelomirnostjo..
 in to je najboljše( vsaj pri meni se je izkazalo pri setru) da se sledi kot je v tečaju...
 kasneje bodo pa delali strel pa preizkava terena in strel z aportom....

Moja psica je bila navajena na pok od malega in na lov... in sem imela opravit na tečaju , da je izvedla odložljivost s strelom...
Tudi odložljivost na terenu( pri lovu)  ji je delala problem...ker je se je v učenju prehitevalo dogodke...
 in ona je bila navajena od malega  - pok- in aport...
In potem je bilo pa to sila težko počakat...  na ukaz aport...
In sploh pri ptičarju ki mora res vsako vajo izvest  izključno na ukaz... in ker je bila navajena spontanega dela... je bilo šolsko delo problematično... peglale sva ukaze.

Zato  pa če pes še ni navajen na delo ki sledi po tem... je najboljša varianta da delata po šolsko korak po korak... in se bo izognila marsikakšnemu kiksu  :)

Naslov: Streloplahost
Prispeval: Lanabela na 27 Marec 2012, 15:38:19
Ni nič takega, vendar je treba biti zelo pozoren, če se reakcija povečuje in v tem primeru takoj prenehati z streljanjem, ko je pes na vadbišču (in zadevo reševati drugje). Za vadbo strel iz pištolce lahko solidno nadomesti pokanje vrečk (pes reagira podobno, na posnetke strelov ali na udarjane po kovini... pa ponavadi ne). Psi na poke veliko manj reagirajo ko so v nagonu (torej tudi med igro s predmetom recimo) kot pa recimo med hojo poleg ali ležanjem.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Inanna na 27 Marec 2012, 15:43:17
Ja, Damayanti, zdaj imamo pač osnovno poslušnost. In med pokanjem smo hodili, pa "sedi" in "prostor". Je tako hitro ubogal na ukaz, da nisem mogla verjet :D Ta del mi je bil všeč ;) In ni se premaknil nikamor, samo čakal naslednji ukaz.
Lanabela, imaš prav, med igro je komaj reagiral, najbolj sem opazila samo pri hoji proti strelcu, v druge smeri ne. Ležanje in sedenje tudi ni bilo nič posebnega.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: damayanti na 27 Marec 2012, 15:55:12
To kar oni sedaj delajo... se npr v praksi uparablja nekako takole: ( bom probala po kmečko obrazložit  ;D)
Lovec in pes gresta na teren... recimo polje... pes išče pred lovcem  cik cak lovec hodi ( sedaj bom dala primer reakcije ptičarja)
In pes dobi v nos divjad( ptiča ki se skriva v travi) torej pričar nakaže s stojo....  in stoji in nakazuje smer divjadi...lovec se mu približa.... ( pohvali psa) in ga odloži( posede ali poleže)... torej na tisto mesto kjer je prej pes držal stojo...
Recimo to je sedaj to kar oni izvajajo...
  pri lovu potem lovec nadaljuje  v smeri kamor je pes nakazoval... ptič ponavadi zleti...in lovec strelja...
Ves ta čas mora pes  držat prostor sedet in čakat tam kamor ga je odložil....
 šele ko divjad pade... sledi ukaz aport( prinesi) in šele takrat pes štarta ...poišče in prnese ter preda...

To delo do strela je pa tud pomembno...  iz varnosti.

Drugo je npr seter... ki dela res na daljavo...in dvigne... tam se uporablja vaja down...
  ta prva vaja je pa nekako rutinska... in res najlažje se jo uči v tečaju in to z psi ki še niso navajeni aporta po strelu

Tako sem jaz učila setra... in ni bilo problema odložljivost pred strelom...
 pri ptičarki ki je bila pa od malega navajena lova in aporta in je delala s starejšo psico je bila pa odložljivost problematična...
 je delala po ukazu.. pa držala prostor... ampak je zraven piskala, pa  cmizdukala pa  mencala tam na mestu...pa ničkolikokrat mi je poštartala  predno sem izdala ukaz..
 in tud tisto cmizdukanje pa  piskanje, je moteče za druge pse... če se dela v timu.
Pri njej je resnično najboljše da dela točno po navodilih kot se učijo v tečaju... sej sedaj  ni vse logično ampak postopoma bodo povezovali eno vajo z drugo... bo pa dobilo smisel...

Tudi domače pokanje... je ok... apmak po tem ko pes osvoji odložljivost s strelom... prej je pa lahko samo zmeda.
Povezat mora z delom ... kasneje ......sedaj najprej mora pa povezat z ukazom...
 dokler je en ukaz je en ukaz... pa zraven lahko ušpičene prekle dol letijo , če je ukaz prostor potem je prostor.

Ni toliko nedolžna vaja... hitro se lahko  sfiži... potem je pa popravljanje pa peglanje( jaz  ne priporočam prehitevanja dogodkov , ker sem res imela opravit da sem jo obdržala na prostoru)
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Inanna na 27 Marec 2012, 15:55:35
Aja, Lanabela, še tole: pokanje vrečk, kako? A blizu, da gleda ali bolj stran?
Balone pa sam blazno rad popoka...jih moramo vedno imeti kje visoko, da ne more do njih ::) To mu je hudo zabavno :D
Naslov: Streloplahost
Prispeval: pidog na 27 Marec 2012, 16:09:53
Bi pripomnil, da strelomirnost tezko treniras sam. V dveh; eden poka z razdalje, lastnik nudi "oporo", prisotnost pri psu.
Glede vreck; dosti bolj "elegantna" je pistola. Se mi zdi, da bi imel z vrecki vec manevrov, kriljenja..................am pak kakor komu lezi :)

Po solsko..............pri nas je bolj "samorastnisko" ;D ;brez boljse, slabse ;D
Naslov: Streloplahost
Prispeval: damayanti na 27 Marec 2012, 16:19:32
Ja verjamem ,da je samorastniško  :D ... ker ipak celotno učenje izvira iz dela  iz stališča , da se  delu prilagodi psa...
 tukaj je pa učenje iz strani laika, ki ne pozna dela... in mora psa naučit za delo.

In jaz razumem to, da  marsikateremu tečajniku je kakšna vaja kr neki... in  blentavo da se ponavlja 20x... eno te isto... ampak potem, ko  nadaljuješ iz te vaje... pa rata logično in ok.
 recimo... če greš  enkrat recimo z nekom zgolj kot opazovalec( brez svojega psa) gledat kako dela izšolan  odrasel pes ... pa vidiš, da tisto vajo, ki jo  peglaš v tečaju un pes naredi tako intermezzo...
Potem šele dobi smisel. ;D

Lovcem je lažje... nelovcem, ki pa ne poznajo dela ali načina nekega lova je pa težko... nerazumljivo... nelogično...
Tud meni je bilo... par stvari takih ... brezveznih men dolgočasnih kaj šele psu  ::) :D ..pa se je potem izkazalo, da ko je bil pes napeglan eno vajo je z lahkoto izvedel in potem tud nadaljeval...in to pravilno brez dodatnih kiksov
 zato pa je tečaj... da se nauči najprej po pravilih po korakih...potem kasneje, ko je vse opravljeno pa .....vsak kakor mu je bolj "na roko" ali paše.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Samoyed lover na 26 Maj 2012, 23:11:04
Par strani nazaj sem napisala, da imam stereoplaho psičko, saj se je vsga bala, nisem upala nikjer po cesti z njo itd.

Moram vam povedati, da sem po nasvetu vzrediteljice Dragice Šuštar ( vzreja pasmo evrazijec) začela jo čim bolj izpostavljati  :) In moram reči, da je napredek OGROMEN.

Nisem je peljala k Starihi Pipan. Peljala pa sem jo po nekaj tednih vaje ob cesti, ob trgovinah, kjer so ljudje, v mesto... na tržnico. Kjer je pa res OGROMNO ljudi. Včasih si niti predstavljti nebi mogla čea takšnega, res ne... Kajti ko sem jo pri 1 enem ali dveh letih peljala na zadnje tja, se ji je STRGALO... Je norela, se dušila, slinila.... A tokrat pa je bil takšen napredek, da nisem mogla verjeti. Ravno v največji gužvi je bla sproščena in je pozdravila vsakega posebej, se je smejala itd. :) Faca mala pač :P

Bala se je vet. ambulante pa sva začeli kar v ambulanti izvajati trikce in je bilo ODLIČNO. Sem jo zamotila :o In je čist pozabila na strah. Tako, da super napredujeva!! ;D

Peljala sem jo tudi ob jezeru, kjer je veliko rac, ljudi, avtov, psov, imela sem jo spuščeno. In seveda s priboljški sem jo zmotivirala in je ubogala v nulo ;D ;D Kljub racam, psom, ljudem in avtom se ni bala NIČ, ampak je lepo na besedo hodila poleg mene, čisto sproščeno... ;D Ubogala pa seveda na prvi klic. Res sem vesela no...

Potem sem jo peljala še peš v Razvanje na ribnik. Kjer je bila sicer malo nesigurna, zaradi ribiških palc, polno ljudi, ampak... UBOGALA V NULO ;D ;D  Res potem se je pa čist sprostila in vse je bilo POPOLNO :o

Edino za novo leto.... KATASTROFA. Ampak saj bo počasi...

Mogla sem to napisati, ker sem presrečna... lp
Naslov: Streloplahost
Prispeval: karamela86 na 27 Maj 2012, 22:53:20
Par strani nazaj sem napisala, da imam stereoplaho psičko, saj se je vsga bala, nisem upala nikjer po cesti z njo itd.

Moram vam povedati, da sem po nasvetu vzrediteljice Dragice Šuštar ( vzreja pasmo evrazijec) začela jo čim bolj izpostavljati  :) In moram reči, da je napredek OGROMEN.

Nisem je peljala k Starihi Pipan. Peljala pa sem jo po nekaj tednih vaje ob cesti, ob trgovinah, kjer so ljudje, v mesto... na tržnico. Kjer je pa res OGROMNO ljudi. Včasih si niti predstavljti nebi mogla čea takšnega, res ne... Kajti ko sem jo pri 1 enem ali dveh letih peljala na zadnje tja, se ji je STRGALO... Je norela, se dušila, slinila.... A tokrat pa je bil takšen napredek, da nisem mogla verjeti. Ravno v največji gužvi je bla sproščena in je pozdravila vsakega posebej, se je smejala itd. :) Faca mala pač :P

Bala se je vet. ambulante pa sva začeli kar v ambulanti izvajati trikce in je bilo ODLIČNO. Sem jo zamotila :o In je čist pozabila na strah. Tako, da super napredujeva!! ;D

Peljala sem jo tudi ob jezeru, kjer je veliko rac, ljudi, avtov, psov, imela sem jo spuščeno. In seveda s priboljški sem jo zmotivirala in je ubogala v nulo ;D ;D Kljub racam, psom, ljudem in avtom se ni bala NIČ, ampak je lepo na besedo hodila poleg mene, čisto sproščeno... ;D Ubogala pa seveda na prvi klic. Res sem vesela no...

Potem sem jo peljala še peš v Razvanje na ribnik. Kjer je bila sicer malo nesigurna, zaradi ribiških palc, polno ljudi, ampak... UBOGALA V NULO ;D ;D  Res potem se je pa čist sprostila in vse je bilo POPOLNO :o

Edino za novo leto.... KATASTROFA. Ampak saj bo počasi...

Mogla sem to napisati, ker sem presrečna... lp

Krasno je slišati za tak napredek! :)

Mi ko smo pripeljali našo, jo je prestrašil kamion, tako sem se lotila zadeve kot ti, izpostavljala sem jo temu hrupu nagrajevala, se igrala z njo. Kake tri tedne sva hodili na avtobusno postajo ki stoji ob zelo prometni cesti in se strahu POPOLNOMA znebili :) Očitno ta metoda pomaga!
Naslov: Streloplahost
Prispeval: čara na 27 Maj 2012, 23:52:35
Hja no....pri streloplahosti, kjer se pes boji strela iz puške, pištole...ne moreš kar tako enostavno odpravljati z izpostavljanjem kanonadi.
Strah pred kamioni, ljudmi, je vseeno drugačen od strela.

In prav tako so psi različni. Pri določenih psih bi strah samo še okrepil s takimi dejanji. Treba se je ravnati po psu.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Zumzum na 28 Maj 2012, 10:27:31
Moja psica je tudi postala bolj plaha kot nekoč. Zdaj bo stara 2 leti in kar pridobiva strahove :(
Zadnjič sem šla v staro Ljubljano z njo na kavico in sem sedela 1 uro s prijateljicami, nakar ugotovim, da se moj pes trese in ga zajema panika... na Kongresnem trgu so imeli živo glasbo in to, pa tudi veliko število ljudi, ji je postalo "too much". Zraven sem imela še psico od prjateljice, ki je lepo mirno dremala poleg nje na tleh.
Zadnjič smo šli na sv. Ano in se je utrgal oblak, pokale so strele in jo je zajela čista panika. Ko je nehalo deževati sva se s fantom igrala z njo in se je popolnoma sprostila, vendar če je vmes še kdaj v daljavi zagrmelo, je spet začela zmedeno tavati in se prestopati. Na odhodu proti avtu pa je že bila o.k. Tudi doma, če se sliši grmenje, se motovili naokrog in ne ve prav, kam bi se dala....
Dovolj je že, če samo vidi, da zunaj bliska, tudi če se nič ne sliši. Isto je z raketami: če jo samo vidi in ni poka, jo postane strah.
Kamionov ipd se ne boji (vsaj zaenkrat).
Jo pač skušam voditi vsepovsod, da bi se navadila... samo je nenavadno, da jo je strah stvari, ki jih včasih ni niti opazila ( v poetni nevihti je spala na balkonu...).

Bo kar treba narediti projekt "odpravljanje strahu". Saj balona se je tudi bala, zdaj pa ji je najljubša igrača. In ko poči, je ni nič strah. Ima pa dedek plašilno pištolo in bomo skušali z oddaljenim pokanjem med igro doseči kak rezultat. Samo moram in na kak odročen kraj, da ne bom vznemirjala vseh ostalih psov v okolici....  :-\

LP T
Naslov: Streloplahost
Prispeval: karamela86 na 28 Maj 2012, 10:34:08
Hja no....pri streloplahosti, kjer se pes boji strela iz puške, pištole...ne moreš kar tako enostavno odpravljati z izpostavljanjem kanonadi.
Strah pred kamioni, ljudmi, je vseeno drugačen od strela.

In prav tako so psi različni. Pri določenih psih bi strah samo še okrepil s takimi dejanji. Treba se je ravnati po psu.

Mislim da to ne velja samo za strahopetnost ampak za marsikatero drugo stvar. Vsak pes je unikat zase, in pri vsaki stvari je treba na več načinov probati če ena ne deluje iščeš drugo...
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Lanabela na 28 Maj 2012, 10:54:39
T.i. metoda preplavljanja je sicer lahko zelo učinkovita, vendar jo je potrebno uporabljati z veliko dozo previdnosti. Pogosto lahko povzroči poslabšanje, včasih celo nepopravljivo. Sama za svoje pse približno že znam presoditi, kdaj si lahko pomagam z njo in kdaj ne. Za psa, ki ga poznam samo iz pripovedovanja lastnika si tega ne bi upala niti slučajno. Zato vedno priporočam obisk pri strokovnjaku, ki zna oceniti, katera metoda je za konkretni primer (tudi pri istem psu ponavadi ne moremo uporabitim iste metoda za vse probleme) ne samo najučinkovitejša, ampak tudi dovolj varna.

Me veseli napredek pri psički, vendar bi resno odsvetovala isto metodo za odvajanje strahu pred novoletnim pokanjem.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Samoyed lover na 28 Maj 2012, 11:44:47
Hvala za opozorila :)
lp
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Mai*The*Little na 15 December 2012, 20:47:43
a mogoče ker od vaših psov, ki se boji petard pa tega prazničnega pokanja že predčasno čuti strah... ker mai zadnje dni, četud nič ne poka se tko trese, danes se mi je sam šel polulat v tuš pa ravno ven sva se odpravlala, zuni kaka po tahitrem postopku, potem pa vleče proti domu.
lani je blo tako, če je ravno kaj počilo ko smo bili zunaj, zdaj pa takle.  sploh nvem kaj naj... aja lani sem mu dajala tiste tabletke k jih majo na pasjem.netu, nekaj naravnega, samo ni blo nič drugače..

Naslov: Streloplahost
Prispeval: Lilit na 15 December 2012, 20:54:35
Pri nas ze ves teden po malem poka, mogoce slisi kaj cesar ti ne?
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Mai*The*Little na 15 December 2012, 20:58:46
hm ja, najbrž... tko mij škoda k ma rad sneg, zdj pa še čez dan skoz hitr nazaj domov želi... ta bedn pokanje!!!
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Ovcka na 15 December 2012, 21:48:51
Na sprehod ga napokas v avto in se peljeta nekam v naravo, ven iz mesta in stran od pokanja..  ;)
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Mai*The*Little na 15 December 2012, 22:07:02
jst sm v 10minutah peš v naravi :)... sj če gremo tko je kul, sam te kratki sprehodi za lulanje k so po naselju je muka..
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Ovcka na 15 December 2012, 22:13:24
Mimogrede, kaj pa kaksen Thundershirt (http://www.pasji.net/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=6_31&products_id=1173)? Baje ga kar pohvalijo..
Naslov: Streloplahost
Prispeval: aska na 16 December 2012, 02:00:25
Mimogrede, kaj pa kaksen Thundershirt (http://www.pasji.net/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=6_31&products_id=1173)? Baje ga kar pohvalijo..
A kdo izmed vas že uporablja pri vaših psih Thundershirt in kakšne so vaše izkušnje? A res učinkuje?
Naslov: Streloplahost
Prispeval: čara na 16 December 2012, 14:21:33
Pri večini psov pomaga, poglej YT filmčke...Jaz ga za zunaj ne uporabljam več, ker se mi začne takoj rolat po snegu in je potem moker, bo res samo za noter, pa za suhe letne dni zunaj.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Lunette na 17 December 2012, 10:19:33
Morda za zraven http://www.youtube.com/watch?v=N83oXBZy0KM se hitro posuši.  ;) Drugače pa sem tudi sama čula same pohvale za thundershirt.
V prvi vrsti...ne se ti sekirat zarad pokanja. Ker ko kažeš napetost ''o jej lej kak je spet bogi pa tega noče pa unga se boji pa...'' no to dodatno psa motivira da je napet. Tudi če se ti zdi da dober skrivaš pes pa zazna. Prav tako se super čuje pok tudi iz sosednjega kraja. Ti ga morda ne zaznaš pes pa sigurno čuje. Mi na vasi (ker je v splošnem manj hrupa) prav super čujemo iz skoraj 8km oddaljenega mesta poke. Ne ureže na polno se pa čuje pok kake večje ''granatice''.
Vsekakor pa razni thunderji pa povoji in kak zeliščni dodatek lahko koristi. Pes ki je v stiski zarad pokanja rabi dodatno pomoč.
Pa čim manj pokanja vam želim  :)
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Mai*The*Little na 17 December 2012, 20:37:21
no jst sem božičkov fond zdj dala za maievo dobro - nakup thundershirta  ::), poročam kako bo, hvala za vse nasvete. če bo  tale majca malo vsaj omilila bom probala še s tableti kombinirat. upajoč da bomo za nov let vsaj malo bolši...
lp
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Zumzum na 22 December 2012, 20:13:45
Oj! Tudi jaz sem ga danes nabavila (Thundershirt) in upam, da bo čudežno deloval, ker mi je res grozno gledat psa v taki paniki. Javim o tem, kako se obnese :)
Naslov: Streloplahost
Prispeval: moncy13 na 22 December 2012, 20:51:40
No, mi smo bili danes prvič seznanjeni z zaporednim pokanjem raket (sosedje >:( ) pa se je tamala kar prestrašila, je rabila kar nekej časa da se je pomirila. Med pokanjem pa ni nič pomagalo ne igra, hrana. sicer ni imela ful hude reakcije (cviljenje, slinjenje itd.), se je pa tresla :-\. Se pa potem malo bolj oddaljenih posameznih pokov ni bala, samo glavo je dvignla. A bi jo bilo fajn do novega leta poskusit privadit z posnetki pokanja?
Naslov: Streloplahost
Prispeval: BlackDevil na 29 December 2012, 21:24:48
Mojemu pa gre malo na bolje. Če zunaj res hudo pokajo se itak čisto potiho privleče v mojo spalnico  ::) (kamor drugače nima dostopa). Se mi pa zdi da je pri njemu res najbolj pomagalo to da sem dala glasbo res na glas (elektronika je itak najboljša za to) in ga ignorirala. Se trudim da sem sama čimbolj sproščena da ne poslabšam njegove nervoze.

Ko sva na sprehodu ga poki ne motijo toliko ker je on v svojem elementu, če pa začne pokat ko je blizu hiše bo pa postal nervozen in se šel skrivat v hišo. V tem času sem omejila sprehode in greva na sprehode samo podnevi ponoči pa ne ker ne želim da bi doživel kakšno slabo izkušnjo v smislu mulcev ki bi nama vrgli kakšno petardo.  >:(

Nevihte ga veliko bolj znervirajo takrat mi niti lulat ven noče it. Pa še prestopa se nonstop ga zelo težko umirim.
Naslov: Streloplahost
Prispeval: aska na 30 December 2012, 00:32:58
(Thundershirt)
Zaenkrat same pohvale glede tega :o. Res pa vse petarde, katere je na sprehodih slišala niso prav od čisto blizu bile. Zaenkrat še ni paničarila :o. Trkam ob les, da tako bo tudi vnaprej!
Naslov: Streloplahost
Prispeval: moncy13 na 30 December 2012, 14:25:58
pri nas smo pa ugotovili, da je petarde nič ne motijo, in so jo znervirali zaporedni poki raket  ::). bomo pa videli kako bo jutri :-\
Naslov: Streloplahost
Prispeval: airedale10 na 30 December 2012, 15:38:01
Če bo komu prišlo prav (saj mislim da sem enkrat že napisala) - http://trgovina.mrpet.si/article.asp?ArticleID=20134 to smo mi uporabljali pri psu, ki ga je ob poku čisto panika, se je bil zmožen trgati in zbežati, napasti..., karkoli. Potem smo mu to zmešali med hrano, ga zaprli (ni bil hišni pes) in zaklenili ter mu pripravili varen ''brlog'', potem pa je vse lepo prespal. Se mi pa zdi, da je to bolj za tiste, ki se zelo bojijo, ker takrat s psom nisi mogel nič delati, je postal prav malo čuden... :)
Naslov: Streloplahost
Prispeval: fortuna na 31 December 2012, 22:00:09
Airedale10, na povezavi mi ne pokaže nič. Si morda mislila Ananxivio oz nekaj takega?
Naslov: Streloplahost
Prispeval: Mai*The*Little na 01 Januar 2013, 16:43:41
pri nas je letos mai (oz. z včeraj na danes) super preživel pokanje, nič strahu, mirno dremal tudi ko je okoli najbolj nabijalo... kombinacija thundershirta in dorwest baldrijan/čeladnica tabletk je pomagala  :)

super nam je blo! priporočam oba izdelka, sem brez besed, psu pa ni več mučno ob pokanju, zmaga  8)
Naslov: Streloplahost
Prispeval: airedale10 na 01 Januar 2013, 20:20:12
Airedale10, na povezavi mi ne pokaže nič. Si morda mislila Ananxivio oz nekaj takega?
Pa res, čudno, pred par dnevi je še delovalo, zdaj pa so verjetno izdelek odstranili iz ponudbe (ga več ni najti med prehranskimi dopolnili)... :/ Sicer je zdaj silvestrovo že mimo in ni več potrebno, ampak to je nek Triptophan. :)
Naslov: Streloplahost
Prispeval: fortuna na 01 Januar 2013, 21:03:31
Pa res, čudno, pred par dnevi je še delovalo, zdaj pa so verjetno izdelek odstranili iz ponudbe (ga več ni najti med prehranskimi dopolnili)... :/ Sicer je zdaj silvestrovo že mimo in ni več potrebno, ampak to je nek Triptophan. :)

Triptophan pasta, poznam. Smo jo uporabili par let nazaj. Sem mislila, da je morda kak drug izdelek.